foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ62
«ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ» PROMO CODE ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Νορβηγία, Tippeligaen: Preview σεζόν 2016

Previews Πρωταθλημάτων | 10 Μάρ 2016 23:14
nw1.jpg

Έτοιμες να ριχτούν στη «μάχη» του 72ου πρωταθλήματος είναι οι ομάδες της Τίπελιγκεν με τη σέντρα να είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή, με το παιχνίδι Άαλεσουντ – Στάμπαεκ. Η αγωνιστική ολοκληρώνεται την Κυριακή με πέντε αναμετρήσεις. Πολυνίκης του θεσμού είναι η Ρόζενμποργκ με 23 κατακτήσεις, ακολουθούν Φρέντρικσταντ και Βίκινγκ με 9 και 8 αντίστοιχα. Λίλεστρομ και Βαλερένγκα έχουν αναδειχτεί πρωταθλήτριες από 5 φορές, ενώ η Μόλντε μετρά 3 κατακτήσεις.

Σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος

Το πρωτάθλημα ολοκληρώνεται έπειτα από 30 αγωνιστικές, με το νικητή να παίρνει το εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ, ξεκινώντας από τον δεύτερο προκριματικό γύρο. Οι επόμενες τρεις ομάδες της κατάταξης συμμετέχουν στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ από τον πρώτο γύρο. Όσον αφορά τον υποβιβασμό, δύο ομάδες πέφτουν απευθείας, ενώ ο 14ος διεκδικεί την παραμονή κόντρα στο νικητή των πλέι-οφ της Αντέκολιγκεν σε δύο αγώνες.

Ρόζενμποργκ

Τι έκανε πέρυσι: Ήταν η απόλυτη κυρίαρχος της κατηγορίας καθώς από την αρχή της σεζόν έδειξε τα «δόντια» της. Ανέβηκε στην κορυφή της βαθμολογίας και παρέμεινε εκεί έως το τέλος, κατακτώντας το 23ο πρωτάθλημα στην ιστορία της. Οι αριθμοί «μαρτυρούν» την ανωτερότητά της, καθώς τελείωσε τη σεζόν έχοντας την καλύτερη άμυνα και την καλύτερη επίθεση (73-27). Πανηγύρισε επίσης, την κατάκτηση του Κυπέλλου καθώς επικράτησε στον τελικό της Σάρπσμποργκ με σκορ 2-0.

Προπονητής: Στη θέση του παρέμεινε ο Πίτερ Ινγκέμπριτσεν, έπειτα από την απόλυτη επιτυχία με την οποία στέφθηκε η περασμένη σεζόν. Ο 50χρονος Νορβηγός βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας από το καλοκαίρι του 2014.

Έδρα: «Λέρκενταλ Στάντιον» (21.116)

Μεταγραφές: Παρελθόν από την ομάδα αποτελούν δύο βασικά «γρανάζια» της περσινής μηχανής. Ο λόγος για τον επιθετικό Σέντερλουντ (22 γκολ) και τον επιτελικό μέσο Σέλνες οι οποίοι πουλήθηκαν στη Σεντ Ετιέν. Το κενό του πρώτου καλείται να αναπληρώσει ο Δανός Γκιτιέρ (10 γκολ), που αποκτήθηκε από τη Χάουγκεσουντ. Αποχώρησαν επίσης ο στόπερ Στράντμπεργκ και ο εξτρέμ Μίκελσεν.

Φιλικά: Δεν εντυπωσίασε στα φιλικά προετοιμασίας, σε σύνολο επτά αγώνων, σημείωσε τέσσερις νίκες και δύο ισοπαλίες, ενώ ηττήθηκε μία φορά.

Εκτίμηση: Θεωρείται ένα από τα φαβορί για τον τίτλο, αρκετά θα εξαρτηθούν από την παράλληλη ευρωπαϊκή της πορεία, καθώς θα συμμετάσχει στo Τσάμπιονς Λιγκ (προκριματικά). Διαθέτει βάθος ρόστερ για να βγάλει τα -θεωρητικά- εύκολα ματς πρωταθλήματος, αν δείξει την περσινή σταθερότητα, θα κάνει το repeat. 

 

Στρομσγκόντσετ

Τι έκανε πέρυσι: Ξεκίνησε πολύ άσχημα τη σεζόν, χάνοντας σημαντικό έδαφος στη βαθμολογία. Η λύση της συνεργασίας με τον Νίλσεν και ο ερχομός του Ινγκεμπρέτσεν τον Μάιο, έδωσε τεράστια ώθηση στην ομάδα που έκανε πορεία πρωταθλητισμού στο β’ γύρο και τερμάτισε στη δεύτερη θέση της κατάταξης, ξεπερνώντας τη Στάμπαεκ.

Προπονητής: Μετά την εξαιρετική πορεία στο δεύτερο μισό της περασμένης σεζόν, την κατάληψη της δεύτερης θέσης η οποία συνδυάστηκε με ωραίο ποδόσφαιρο, ο κόουτς Ινγκεμπρέτσεν κέρδισε τη θέση του στο «τιμόνι» της «Γκόντσετ» για τη φετινή χρονιά.

Έδρα: «Μάριενλιστ Στάντιον» (8.935)

Μεταγραφές: Έχασε σημαντικούς παίκτες στο μεταγραφικό παζάρι του Ιανουαρίου, όπως ο 19χρονος μεσοεπιθετικός Φόσουμ (Ανόβερο), ο εξτρέμ Βίκχαϊμ (Γάνδη) καθώς και οι αμυντικοί Χορν (Έλφσμποργκ) και Χανίν (Σεν Γκάλεν). Παρελθόν και ο φορ Ογκουντζίμι (Σουγουόν), ο οποίος έχασε το δεύτερο γύρο λόγω σοβαρού τραυματισμού. Εξαιρετική προσθήκη ο επιθετικός Χέιλαντ (9 γκολ, Μόλντε), ενσωματώθηκαν επίσης ο μέσος Ζούνιορ και ο αριστερός μπακ Παρ.

Φιλικά: Ικανοποιητική εικόνα στα φιλικά, αν και στην πρόβα τζενεράλε κόντρα στη Βαλερένγκα αναδείχτηκε ισόπαλη με σκορ 3-3. Σημείωσε τρεις νίκες, δύο ισοπαλίες και τρεις ήττες σε σύνολο οκτώ αναμετρήσεων.

Εκτίμηση: Έρχεται με φόρα από την περασμένη σεζόν, θέλει να επαναλάβει την επιτυχία της κατάληψης της δεύτερης θέσης. Φυσιολογικά «κρυφοκοιτάζει» προς την κορυφή, ωστόσο οι προσδοκίες για τον Ινγκεμπρέτσεν είναι πλέον μεγαλύτερες και θα κριθεί από την πορεία της ομάδας. Κριτήρια η διάρκεια και η σταθερότητα στην απόδοσή της. 

 

Στάμπαεκ

Τι έκανε πέρυσι: Πραγματοποίησε εξαιρετική χρονιά πέρυσι με τον Μπομπ Μπράντλεϊ στον πάγκο της, επέδειξε σταθερότητα και διάρκεια στην απόδοσή της ούσα στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν στο «κυνήγι» της Ρόζενμποργκ. Μια μικρή κοιλιά στο τέλος την έριξε στην τρίτη θέση της κατάταξης με 17 νίκες, πέντε ισοπαλίες και οκτώ ήττες, πίσω από τη Στρομσγκόντσετ.

Προπονητής: Αλλαγή σκυτάλης στην τεχνική ηγεσία της ομάδας, καθώς ο Μπράντλεϊ δεν ανανέωσε τη συνεργασία του, κάτι που ήταν γνωστό πριν τη λήξη της σεζόν. Στη θέση του ήρθε ο Σκοτσέζος Μπίλι ΜακΚίνλεϊ, ο οποίος ήταν βοηθός του Ντέιβιντ Μόις στη Ρεάλ Σοσιεδάδ. Προηγουμένως θήτευσε ως πρώτος προπονητής στους πάγκους της Φούλαμ και της Γουότφορντ.

Έδρα: «Νάντερουντ Στάντιον» (7.000)

Μεταγραφές: Λίγες οι αλλαγές συγκριτικά με το περσινό ρόστερ, αποκτήθηκε με τη μορφή δανεισμού από την ολλανδική Τβέντε ο μεσοεπιθετικός Εγκαν, καθώς και ο πολλά υποσχόμενος Ομοϊγουάνφο που «έβγαλε μάτια» με τη Γιερβ (16 γκολ) στην Αντέκολιγκεν, οδηγώντας τη μια ανάσα από την άνοδο στην Τίπελιγκεν (έχασε στα μπαράζ από τη Σταρτ). Αποχώρησαν από την ομάδα ο Ελ Γκανασί και ο ακραίος αμυντικός Γιάλαστο.

Φιλικά: Άκρως απογοητευτική η εικόνα της στα φιλικά προετοιμασίας, σε σύνολο εννέα αγώνων σημείωσε μονάχα μία νίκη επί της Φόλο (3η κατηγορία). Δε σκόραρε στα δύο τελευταία κόντρα σε Ροστόφ και Μιοντάλεν. Χρειάζεται χρόνο ο ΜακΚίνλεϊ, ώστε να εμφυσήσει τη φιλοσοφία του.

Εκτίμηση: Κανείς δεν περιμένει από την ομάδα να πραγματοποιήσει την περσινή καταπληκτική πορεία. Αποτελεί ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά της κατηγορίας, καθώς δε θα έχει την αύρα του Μπράντλεϊ και ο αντικαταστάτης του ΜακΚίνλεϊ βαδίζει σε άγνωστα για εκείνον μονοπάτια. Ρεαλιστικός στόχος η εξάδα. 

 

Οντ Γκρένλαντ

Τι έκανε πέρυσι: Ξεκίνησε δυναμικά με νίκες κόντρα σε Μόλντε, Στάμπαεκ, γρήγορα τα «χάλασε» και έπειτα από ένα μέτριο πρώτο γύρο, έμεινε αρκετά πίσω στη βαθμολογία. Βρήκε ρυθμό και σταθερότητα στο δεύτερο μισό, όμως ήταν αργά για ευρωπαϊκό εισιτήριο. Μόλις ένα βαθμό κάτω από την τριάδα, είχε την τέταρτη καλύτερη επίθεση, ενώ σημείωσε 15 νίκες και 10 ισοπαλίες συνολικά.

Προπονητής: Εμπνέει εμπιστοσύνη ο Νταγκ Φάγκερμο, βρίσκεται στο πάγκο της Οντ από το 2008. Οι απαιτήσεις αυξάνονται για τον 49χρονο Νορβηγό.

Έδρα: «Σκάγκερακ Αρένα» (13.500)

Μεταγραφές: Σε «ρηχά» νερά κινήθηκε στο μεταγραφικό παζάρι, κατάφερε να διατηρήσει τον περσινό κορμό. Απέκτησε με κανονική μεταγραφή τον επιθετικό Οσεάν (15 γκολ), ο οποίος αγωνιζόταν δανεικός από τη Φρανκφούρτη. Ενισχύθηκε με τον 26χρονο αμυντικό Σεμπ Μπέργκε (Μπρόντμπι), αποκτήθηκε επίσης ο αριστερός μπακ Νίλσεν από τη Χάουγκεσουντ. Δε συνεχίζουν στην Οντ, οι Στόρμπεκ και Ντιούφ.

Φιλικά: Έδειξε ότι θέλει δουλειά για να επανέλθει στο επίπεδο που βρισκόταν στο δεύτερο γύρο του περσινού πρωταθλήματος, ωστόσο οι νίκες κόντρα σε ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Στρομσγκόντσετ ήταν ελπιδοφόρες. Έμεινε στο 1-1 κόντρα στη Λίλεστρομ στο τελευταίο.

Εκτίμηση: Το ρόστερ διατηρήθηκε στο ίδιο επίπεδο, όμως οι προσδοκίες ανέβηκαν. Ψάχνει το κάτι παραπάνω από την τέταρτη θέση, αποτελεί κοινό μυστικό ότι φέτος αναζητά την υπέρβαση. Έχει την εμπειρία να φτάσει μακριά όσον αφορά τη διεκδίκηση του τίτλου. 

 

Βίκινγκ

Τι έκανε πέρυσι: Μόνο επιτυχημένη μπορεί να θεωρηθεί η περασμένη σεζόν, παρά το γεγονός ότι έχασε βασικούς παίκτες το καλοκαίρι, όπως ο πρώτος σκόρερ Μπερίσα και ο μεσοεπιθετικός Ντε Λάνλαϊ, διατήρησε τα υψηλά επίπεδα απόδοσης και τερμάτισε την πέμπτη θέση. Μεγάλο της «όπλο» η δυνατή έδρα.

Προπονητής: Στα χέρια του Κιετίλ Γιόνεβρετ βρίσκονται οι τύχες της ομάδας και φέτος, ο Σουηδός τεχνικός παραμένει στον πάγκο της Βίκινγκ για πέμπτη σεζόν.

Έδρα: «Βίκινγκ Στάντιον» (16.700)

Μεταγραφές: Σε συνέχεια της μεταγραφικής περιόδου του καλοκαιριού, αποδυναμώθηκε επιθετικά με την πώληση του Μπέντβαρσον (Καϊζερσλάουτερν), παρελθόν αποτελούν επίσης ο μέσος Νίσια, που πήρε χρόνο συμμετοχής στο δεύτερο μισό και ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας Έστμπε. Σημαντικές προσθήκες εκείνες του μπακ Κρόνμπεργκ (Σάρπσμποργκ) και του μέσου Ιμπραΐμ (Βέροια).

Φιλικά: Δεν εντυπωσίασε στα φιλικά κατά την περίοδο της προετοιμασίας, όμως έμεινε στο 1-1 κόντρα στην πρωταθλήτρια Ρόζενμποργκ, στην πρόβα τζενεράλε ενόψει της νέας σεζόν. Μία νίκη και δύο ισοπαλίες σε σύνολο έξι αναμετρήσεων.

Εκτίμηση: Πέρυσι έπαιζε στο όριο για μεγάλο διάστημα, ειδικά έπειτα από τις αποχωρήσεις των Μπερίσα και Ντε Λάνλαϊ, οι αξιόπιστες λύσεις λιγόστεψαν. Ερωτηματικό αποτελεί η επιθετική της γραμμή, καθώς οι πιτσιρικάδες Αντεγκμπένρο (20 ετών), Αμπτουλαχί (19 ετών) και Μπιτικί (19 ετών) καλούνται να σηκώσουν το βάρος στο σκοράρισμα. Ρεαλιστικός στόχος η οκτάδα. 

 

Μόλντε

Τι έκανε πέρυσι: Πραγματοποίησε μια αποτυχημένη σεζόν τερματίζοντας στην έκτη θέση της βαθμολογίας, όμως ο ερχομός του Σόλσκιερ αναπτέρωσε το ηθικό παικτών και κόσμου ενόψει της νέας. Έκλεισε θετικά τη χρονιά στη Τίπελιγκεν με πέντε σερί νίκες, ενώ πραγματοποίησε καλή πορεία στην Ευρώπη μένοντας εκτός στη φάση των «32» από τη σαφώς ανώτερη Σεβίλλη.

Προπονητής: Συνεχίζει στον πάγκο της ομάδας ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, ο οποίος ήρθε τον Οκτώβριο του 2015, για να να πραγματοποιήσει τη δεύτερη θητεία του στο Μόλντε. Τα δύο σερί πρωταθλήματα τις σεζόν 2011 και 2012, αποτελούν οδηγό για τη νέα προσπάθεια του Νορβηγού τεχνικού, ο οποίος είναι ιδιαίτερα αγαπητός στις τάξεις της ομάδας.

Έδρα: «Άκερ Στάντιον» (11.800)

Μεταγραφές: Υπήρξαν ανακατατάξεις στο ρόστερ καθώς αρκετοί παίκτες έφυγαν, αρκετοί ήρθαν. Προσθήκη εμπειρίας ο 37χρονος επιθετικός Έιντουρ Γκουντγιόνσεν, ενώ επέστρεψε στην ομάδα ο Ντιούφ, έπειτα από το δανεισμό του στην Οντ. Στραντ, Άουρσενς και Γκρέγκερσεν, έρχονται από την Αντέκολιγκεν ως νέοι και ταλαντούχοι. Παρελθόν αποτελούν οι Χέιλαντ, Καμαρά, Λίνες, Σινγκ, Χουσαϊν.

Φιλικά: Θετικό το πρόσημο από τα φιλικά προετοιμασίας, δείχνει έτοιμη για την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου. Μέχρι πριν 15 μέρες είχε υποχρεώσεις στο πλαίσιο του Γιουρόπα Λιγκ, «αποχαιρέτησε» με νίκη επί της κατόχου του τροπαίου Σεβίλλης, με σκορ 1-0, στη ρεβάνς του «Άκερ».

Εκτίμηση: Μαζί με τη Ρόζενμποργκ, αναμένεται να παλέψουν μέχρι τέλους για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Το γεγονός ότι δεν έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις δίνει πλεονέκτημα στη Μόλντε. Υπάρχει πίστη και ενθουσιασμός, που πηγάζουν από την αύρα του επιτυχημένου στην πρώτη του θητεία Σόλσκιερ, αλλά και την εικόνα στο τέλος της περασμένης σεζόν. 

 

Βαλερένγκα

Τι έκανε πέρυσι: Πραγματοποίησε ακόμα μία μέτρια χρονιά, παρότι το ξεκίνημά της ήταν ελπιδοφόρο. Το πολύ καλό πρώτο μισό στη σεζόν δεν είχε συνέχεια, έμεινε νωρίς εκτός στόχων και μοιραία ήρθε η έβδομη θέση στην κατάταξη με 14 νίκες, 7 ισοπαλίες και 9 ήττες.

Προπονητής: Αμετακίνητος ο προπονητής Κιετίλ Ρέκνταλ, ο οποίος βρίσκεται στον πάγκο της Βαλερένγκα από το 2013. Η τέταρτη σεζόν του στο «Ούλεβααλ», αυξάνει τις προσδοκίες του κόσμου αλλά και την πίεση προς τον 48χρονο Νορβηγό τεχνικό.

Έδρα: «Ούλεβααλ Στάντιον» (28.000)

Μεταγραφές: Διατήρησε το βασικό κορμό που είχε στη διάθεσή του ο Ρέκνταλ πέρυσι, στους ίδιους πάνω-κάτω θα στηριχτεί και τη νέα αγωνιστική περίοδο. Αποκτήθηκαν οι τερματοφύλακες Μάρκους Σάντμπεργκ (Γκέτεμποργκ) και Άσλακ Φαλχ (Χοντ), με ελεύθερη μεταγραφή στην ομάδα ο επιθετικός Αμπντελαουέ. Ήρθαν επίσης από τη Μπάερουμ (Αντέκολιγκεν), οι Γιούκλερεντ και Νεντρέμπε. Παρελθόν οι Νίλσεν, Κρίστιανσεν, Μπράατεν, Γκούναρσον και Λάνγκερ.

Φιλικά: Με τα θετικά της και τα αρνητικά της η προετοιμασία, δεδομένα χρειάζεται δουλειά από πλευράς Ρέκνταλ για να ανεβάσει επίπεδο την ομάδα. Τρεις νίκες, δύο ισοπαλίες και τρεις ήττες ο απολογισμός σε οκτώ ματς.

Εκτίμηση: Για άλλη μια χρονιά ξεκινά με αισιοδοξία και πίστη για κάτι καλύτερο από την περσινή μετριότητα. Ο κόουτς Ρέκνταλ είναι το μεγάλο «όπλο» της Βαλερένγκα, ωστόσο το ρόστερ δεν είναι όσο δυνατό απαιτείται για πορεία πρωταθλητισμού. Υπέρβαση η τριάδα που οδηγεί στις ευρωπαϊκες διοργανώσεις, ρεαλιστικός στόχος η εξάδα. 

 

Λίλεστρομ

Τι έκανε πέρυσι: Προέρχεται από μία ικανοποιητική σεζόν, αν αναλογιστούμε ότι ξεκίνησε με νέο προπονητή στον πάγκο και έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την αποφυγή του υποβιβασμού. Δεν την πτόησε η αφαίρεση ενός βαθμού πριν την εκκίνηση, ξέφυγε γρήγορα από τις τελευταίες θέσεις της κατάταξης. Με «όπλο» το «Όροσεν» (9 νίκες, 3 ισοπαλίες), τερμάτισε όγδοη.

Προπονητής: Επιτυχημένη η πρώτη χρονιά του Ρούναρ Κρίστινσον στον πάγκο των «κιτρινόμαυρων», κέρδισε με την αξία του τη δεύτερη σεζόν στην ομάδα. Πιστεύει αρκετά στις ικανότητες του 46χρονου Ισλανδού η διοίκηση της Λίλεστρομ.

Έδρα: «Όροσεν Στάντιον» (12.250)

Μεταγραφές: Λίγες οι αλλαγές στο ρόστερ ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου, δε συμπεριλαμβάνονται πλέον σε αυτό ο μεσοεπιθετικός Μαργκέιρσον και ο ακραίος αμυντικός Ρίνγκσταντ, οι οποίοι μεταγράφηκαν σε Ρέικιαβικ και Μπράγκα αντίστοιχα. Αποκτήθηκαν οι Ρίνταρεϊ (Μόλντε), Σκόγκσαϊντ (Οντένσε) και Φάλκεμπορν (Έγκερσουντ).

Φιλικά: Άκρως θετική εικόνα στα φιλικά, ηττήθηκε μονάχα από την ανώτερη Νιούκαστλ, με σκορ 1-2 εντός έδρας. Τέσσερις νίκες και δύο ισοπαλίες στα υπόλοιπα έξι ματς, 1-1 έληξε η πρόβα τζενεράλε με αντίπαλο την Οντ στο Σκίεν.

Εκτίμηση: Με την εμπειρία ενός χρόνου στην ομάδα και την πίστη προς το πρόσωπό του, ο Κρίστινσον, έχει ανεβάσει τον πήχη, ενώ αναμένεται να στηριχτεί στον ίδιο κορμό παικτών με τον περσινό. Η ποιότητα υπάρχει, το βάθος όχι. Αν αντέξει χρονικά και διατηρήσει τη δυναμική της έδρας της, θα έχει πορεία ανάλογη με την προηγούμενη σεζόν. 

 

Μπόντο Γκλιμτ

Τι έκανε πέρυσι: Πραγματοποίησε περίεργη σεζόν, με σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της. Πολύ κακό ξεκίνημα, παρέμεινε για αρκετές αγωνιστικές στον πάτο της βαθμολογίας. Στη συνέχεια αναθάρρησε, έκανε σερί νικών στο δεύτερο γύρο και σώθηκε δίχως να ιδρώσει. Έκλεισε τη χρονιά με 53 γκολ υπέρ της και 56 κατά, στατιστικό που καταδεικνύει το ανοικτό ποδόσφαιρο που έπαιζε επί Χάλβορσεν.

Προπονητής: Υπήρξε αλλαγή σκυτάλης στην τεχνική ηγεσία, έπειτα από τρία χρόνια ο Χάλβορσεν, έδωσε τη θέση του στο βοηθό του την περασμένη αγωνιστική περίοδο, Άασμουντ Μπιέρκαν. Δεν είναι η παρθενική δουλειά ως πρώτος προπονητής για τον 42χρονο Νορβηγό, καθώς βρέθηκε στον πάγκο της Ράνχαϊμ τις σεζόν 2011 και 2012.

Έδρα: «Ασπμίρα Στάντιον» (7.354)

Μεταγραφές: Με διαφορετικό ρόστερ θα παραταχθεί στο φετινό πρωτάθλημα, αποχώρησαν παίκτες που είχαν φανέλα βασικού. Ένας από αυτούς ήταν ο τερματοφύλακας Λόντακ, αλλά και οι Σέρλοτ, Σανέ, Τσατό. Για τον "άσσο" ήρθε στην ομάδα ο Σιμόν Τόμας από τη Στρόμεν, ενώ για την άμυνα αποκτήθηκαν οι Μπιέρνμπακ και Γιόχανσεν. Πρόσθεσε εμπειρία στην επίθεση με τον 32χρονο Βίιγκ.

Φιλικά: Με τα πάνω της και τα κάτω της στα φιλικά προετοιμασίας, σε επτά παιχνίδια σημείωσε τρεις νίκες και μία ισοπαλία. Σε κανένα από αυτά δεν υπήρξε αμφίσκορο.

Εκτίμηση: Θα χρειαστεί χρόνο για να εμφυσήσει τη φιλοσοφία του ο νέος τεχνικός Μπιέρκαν, αν και έχει το πλεονέκτημα ότι ξέρει την ομάδα από την περασμένη σεζόν. Οι αλλαγές στο ρόστερ ενδεχομένως να την επηρεάσουν στην αρχή, αν δε μείνει αρκετά πίσω δε θα κινδυνέψει. 

 

Άαλεσουντ

Τι έκανε πέρυσι: Χρονιά που ξεκίνησε με αμφισβήτηση και γκρίνια για τον προπονητή Άαμπρεκ, άλλαξαν τα δεδομένα μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Φρέντρικσεν. Η ομάδα απέκτησε ταυτότητα και ρυθμό, σώθηκε σχετικά εύκολα τερματίζοντας στη 10η θέση της κατάταξης. Μελανό σημείο η αμυντική της λειτουργία, είχε την τέταρτη χειρότερη άμυνα της κατηγορίας.

Προπονητής: Δικαίως παραμένει στον πάγκο της ομάδας ο Τροντ Φρέντρικσεν, άλλαξε προς το καλύτερο την Άαλεσουντ από τη στιγμή που ανέλαβε πέρυσι. Ο 39χρονος Νορβηγός, έχει τη στήριξη της διοίκησης αλλά και των παικτών, όμως το λιγότερο που αναμένουν από εκείνον είναι η επανάληψη της περσινής πορείας.

Έδρα: «Κόλορ Λάιν Στάντιον» (10.778)

Μεταγραφές: Παρελθόν αποτελούν από την ομάδα βασικοί παίκτες, όπως ο επιθετικός Λέκε Τζέιμς (13 γκολ), ο οποίος πουλήθηκε σε ομάδα της Κίνας, αγωνιστικό πλήγμα οι αποχωρήσεις των αμυντικών Ντίρεσταμ και Λατίφου. Χόσετ και Γκρίτεμπουστ, ακολούθησαν επίσης το δρόμο της εξόδου. Απέκτησε παίκτες ενδεκαδάτους, όπως ο τερματοφύλακας Κράμερ, οι ακραίοι αμυντικοί Κίρκεσκοβ και Άρνασον, καθώς και οι επιθετικοί Γκιάσι και Μαρλίνιο.

Φιλικά: Είχε ορισμένα δυνατά "τεστ", με ομάδες όπως η Τζουργκάρντεν, η Χιμπέρνιαν και η Μόλντε, το πρόσημο δεν είναι θετικό καθώς υπέστη δύο ήττες, ενώ κέρδισε ένα ματς. Γενικότερα, έδειξε ότι θέλει δουλειά για να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα απόδοσης.

Εκτίμηση: Δεν είναι μέσα στις επικρατέστερες ομάδες για υποβιβασμό, η δουλειά του Φρέντρικσεν αποτελεί "οδηγό" για την εικόνα που αναμένεται να παρουσιάσει την προσεχή αγωνιστική περίοδο. Η λογική λέει ότι δε θα κινδυνέψει άμεσα, ωστόσο πολλά θα εξερτηθούν από το διάστημα που θα χρειαστούν τα νέα αποκτήματα για να εγκλιματιστούν. 

 

Σάρπσμποργκ 08

Τι έκανε πέρυσι: Πέρασε μια ήρεμη και σχεδόν αδιάφορη σεζόν, καθώς λίγοι είναι αυτοί που θα θυμούνται κάτι από την προσπάθειά της στο πρωτάθλημα και την κατάληψη της 11ης θέσης. Το μοναδικό αξιοσημείωτο στην χρονιά που πέρασε ήταν η πορεία στο Κύπελλο, που επισφραγίστηκε με τη συμμετοχή στο τελικό (ήττα 2-0 από Ρόζενμποργκ).

Προπονητής: Για δεύτερη σεζόν θα παραταχεί με τον Γκέιρ Μπάκε στην άκρη του πάγκου, η διοίκηση δείχνει εμπιστοσύνη στον 46χρονο τεχνικό, αναθέτοντάς του το έργο να "χτίσει" μια ομάδα από την αρχή.

Έδρα: «Σάρπσμποργκ Στάντιον» (4.700)

Μεταγραφές: Ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε τρεις αλλά... 18 παίκτες αποχώρησαν από την ομάδα τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Η διοίκηση αποφάσισε να περάσει η ομάδα σε άλλη εποχή, με ποδοσφαιριστές φιλόδοξους και "πεινασμένους" για διακρίσεις. Κερ, Άσκαρ, Κοβάκς, Ζάγιτς, Βίιγκ, Κρόνμπεργκ, είναι μερικοί βασικοί που δεν ανήκουν πλέον στη Σάρπσμποργκ. Αποκτήθηκαν παίκτες όπως οι αμυντικοί Έστλι, Τοιβομέκι, Γκλέσνες, οι μέσοι Νίελσεν, Τβέιτα, Χόβντα καθώς και οι επιθετικοί Μποσέτι και Λίντμπεργκ.

Φιλικά: Προβληματική εικόνα στα φιλικά, μοναδική θετική εμφάνιση στο ματς που αποτέλεσε την πρόβα τζενεράλε ενόψει της νέας σεζόν κόντρα στη Μπόντο Γκλιμτ, την οποία συνέτριψε με σκορ 4-0. Τέσσερις ήττες χωρίς καν να σκοράρει στα υπόλοιπα παιχνίδια.

Εκτίμηση: Είναι ένα από τα ερωτηματικά της κατηγορίας, καθώς πραγματοποίησε σαρωτικές αλλαγές στο ρόστερ και όπως είναι λογικό θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να αποκτήσει συνοχή. Ο κόουτς Μπάκε αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία του εγχειρήματος, ωστόσο αν τα αποτελέσματα δεν έρθουν θα έχει πίεση. Δεν αποκλείεται να κινδυνέψει. 

 

Χάουγκεσουντ

Τι έκανε πέρυσι: Πραγματοποίησε μια κακή σεζόν, η οποία δε μπορεί να χαρακτηριστεί παρά αποτυχημένη. Τερμάτισε στη 12η θέση με 31 πόντους, εννέα περισσότερους από τη Σταρτ που έδωσε μπαράζ παραμονής. Πολλά τα αμυντικά προβλήματα, όσο σκόραραν οι Γκιτιέρ και Ντιέντιου, τα πράγματα πήγαιναν καλά.

Προπονητής: Υπήρξε αλλαγή στην τεχνική ηγεσία, καθώς ανέλαβε τα ηνία της ομάδας ο Άγγλος Μαρκ Ντέμπσεϊ. Ο 52χρονος διετέλεσε βοηθός του προκατόχου του Γιόσταϊν Γκρίντχαουγκ, ο οποίος ανέλαβε τη θέση τιυ τεχνικού διευθυντή στην ομάδα.

Έδρα: «Χάουγκεσουντ Στάντιον» (8.754)

Μεταγραφές: Αποδυναμωμένη βγαίνει από το μεταγραφικό παζάρι του Ιανουαρίου, καθώς αποτελούν παρελθόν οι δύο καλύτεροι επιθετικοί που είχε στο ρόστερ. Ο λόγος για τον Γκιτιέρ που πήγε στη Ρόζενμποργκ και τον Ντιέντιου που μεταγράφηκε στη Γάνδη. Χάουκος, Κρίστενσεν και Νίλσεν, είδαν επίσης την πόρτα της εξόδου. Αποκτήθηκαν μεταξύ άλλων οι Τρόνσταντ, Χαϊραντίνοβιτς, Καρικάρι, Τούμπιτς.

Φιλικά: Έδειξε να είναι σε εξαιρετική κατάσταση, παρά το γεγονός ότι ήαν περίοδος προετοιμασίας. Έδωσε έξι φιλικούς αγώνες, με ομάδες στα μέτρα της και ανώτερες, με απολογισμό τέσσερις νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα. Στο τελευταίο, "διέλυσε" τη Σάντνες με σκορ 4-0.

Εκτίμηση: Υπήρξαν αλλαγές που εμπεριέχουν μεγάλο ρίσκο σε ρόστερ και τεχνική ηγεσία, το πρώτο μισό της σεζόν, θα είναι κριτήριο για τη συνέχεια του εγχειρήματος. Δεν αποκλείεται να κινδυνέψει με υποβιβασμό. 

 

Τρόμσο

Τι έκανε πέρυσι: Πέρασε μια πολύ δύσκολη χρονιά με αρκετό άγχος και πίεση. Έσωσε την "παρτίδα" στο τέλος, εξασφαλίζοντας την παραμονή στο "παραπέντε". Τέλειωσε τη σεζόν με τρεις νίκες σε πέντε παιχνίδια, συγκομιδή που της χάρισε την παραμονή, τη στιγμή που η βασική αντίπαλός της Σταρτ, παρέπαιε.

Προπονητής: Συνεχίζει στον πάγκο της ομάδας ο Μπορντ Φλόβικ, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της Τρόμσο την περασμένη αγωνιστική περίοδο και ήταν εκείνος που άλλαξε την εικόνα της προς το καλύτερο. Η διοίκηση του δίνει μια δεύτερη ευκαιρία να "χτίσει" το σύνολο που επιθυμεί και να κρατήσει την Τρόμσο στην Τίπελιγκεν και φέτος.

Έδρα: «Άλφχαϊμ Στάντιον» (6.859)

Μεταγραφές: Δραστήρια στο μεταγραφικό παζάρι του Ιανουαρίου, πρόσθεσε εμπειρία στο ρόστερ της αποκτώντας με ελεύθερη μεταγραφή τον 34χρονο εξτρέμ, Πέντερσεν. Καλή μεταγραφή ο μέσος Όλσεν από τη Στρομσγκόντσετ, αποκτήθηκαν επίσης ο μέσος Γιακομπσον από την Ασιρίσκα και ο επιθετικός Μούσα. Μεγάλο πλήγμα η αποχώρηση του επιθετικού και πρώτου σκόρερ, Όντρασεκ, παρελθόν αποτελεί επίσης ο μέσος Γιόχανσεν.

Φιλικά: Θετικό το πρόσημο από τα φιλικά ματς της προετοιμασίας, έδωσε έξι αγώνες, κέρδισε τους τέσσερις, κόντρα σε Άτλα, Μπόντο Γκλιμτ, Κρίλια και Μπραν. Επίσης σε ένα αναδείχτηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα με αντίπαλο τη Σόγκνταλ, ενώ ηττήθηκε μία φορά από τη Σουηδική Χάμαρμπι.

Εκτίμηση: Ακόμη μία δύσκολη σεζόν προμηνύεται, ο βασικός στόχος είναι η αποφυγή του υποβιβασμού. Με βάση τη δυναμικότητα του ρόστερ της και συγκριτικά με τις υπόλοιπες ομάδες που θα παλέψουν για την παραμονή, οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος της. Θα βασιστεί και φέτος στην έδρα της, ελπίζοντας να κατακτήσει τους απαραίτητους πόντους. 

 

Σταρτ

Τι έκανε πέρυσι: Πραγματοποίησε μια κάκιστη σεζόν, που την έφερε ένα βήμα πριν από την Αντέκολιγκεν. Βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση σε ολόκληρο το δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος, εν τέλει τερμάτισε στη 14η θέση και έσωσε την παρτίδα στα μπαράζ κόντρα στη Γερβ, την οποία νίκησε με 3-1 στη ρεβάνς, παίρνοντας «ροζ φύλλο» έπειτα από 17 ματς.

Προπονητής: Αναμενόμενη η απομάκρυνση από την τεχνική ηγεσία του Μπορντ Μπόργκενσεν, ο οποίος έστω και στο παραπέντε έσωσε την ομάδα από τον υποβιβασμό. Τη θέση του αναλαμβάνει ένας γνώριμος στο Κρίστιανσαντ τεχνικός, καθώς αγωνίστηκε με τα χρώματα της Σταρτ για οκτώ συνολικά σεζόν. Ο λόγος για τον Στάιναρ Πέντερσεν, ο οποίος πέρυσι προπονούσε τη Γερβ.

Έδρα: «Σερ Αρένα» (14.563)

Μεταγραφές: Απώλεια η αποχώρηση του πολλά υποσχόμενου μεσοεπιθετικού Κρίστοφερ Άιερ (8 γκολ), ο οποίος πωλήθηκε στη Σέλτικ του Νορβηγού Ρόνι Ντέιλα. Παρελθόν αποτελούν επίσης οι Κρίστενσεν και Χόντεμιρ. Ο Πέντερσεν έφερε μαζί του από τη Γερβ τον αμυντικό Ρόμπσταντ, αποκτήθηκαν επίσης οι ΜακΝτέρμοτ, Σκόγκμο που έπαιζαν για ομάδες της Αντέκολιγκεν.

Φιλικά: Έδειξε καλά σημάδια στα φιλικά προετοιμασίας, κέρδισε Βίκινγκ, Σάρπσμποργκ και Σάντνες, με τον Πέντερσεν να επιθυμεί να επιβάλλει μια πιο ισορροπημένη σε άμυνα και επίθεση τακτική, ανάλογη με εκείνη της Γερβ. Ηττήθηκε με 0-2 από τη Σάντεφιορντ στο τελευταίο ματς πριν την έναρξη της σεζόν.

Εκτίμηση: Αναμφίβολλα μία ομάδα που ξεκινά τη σεζόν με νέο προπονητή στον πάγκο της, χρειάζεται χρόνο για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα όσον αφορά την πορεία της. Ο Πέντερσεν ξέρει την ομάδα, αλλά δεν πάυει να στερείται εμπειριών ως τεχνικός. Για την ώρα η Σταρτ, φαντάζει ως φαβορί για την τριάδα από το τέλος, ωστόσο άπαντες ελπίζουν στο «μαγικό ραβδάκι» του νέου προπονητή. 

 

Σόγκνταλ

Τι έκανε πέρυσι: Τερμάτισε με χαρακτηριστική άνεση στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα της Αντέκολιγκεν και πανηγύρισε την άνοδο στην Τίπελιγκεν. Από την αρχή της αγωνιστικής περιόδου, έδειξε την απαραίτητη σταθερότητα, ακόμα και κατά τη φυσιολογική "κοιλιά" που τις κόστισε ορισμένους βαθμούς, δεν απειλήθηκε.

Προπονητής: Η περσινή χρονιά του Έιρικ Μπάκε στον πάγκο της ομάδας θεωρείται άκρως επιτυχημένη, επομένως η διοίκηση της Σόγκνταλ του έδωσε την ευκαιρία να κοουτσάρει την ομάδα και στην Τίπελιγκεν. Ο 38χρονος Νορβηγός βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία της Σόγκνταλ από τον Ιανουάριο του 2015.

Έδρα: «Φοσχαουγκάνε Κάμπους» (5.623)

Μεταγραφές: Νέα πρόσωπα στο ρόστερ, οι μέσοι Μπίρκελουντ και Σβέεν, οι οποίοι αποκτήθηκαν από τη Μπραν και τη Χοντ αντίστοιχα. Ο μπακ Ραϊταλα και ο επιθετικός Ράμσλαντ, συμπληρώνουν την τετράδα των σημαντικότερων μεταγραφικών αποκτημάτων για φέτος. Απώλεια ο βασικός την περασμένη σεζόν στο κέντρο, Στραντ, που πήγε στη Μόλντε, παρελθόν αποτελούν επίσης οι Τσίκερε, Ντράγκε και Άασε.

Φιλικά: Ικανοποιητική εικόνα στα φιλικά προετοιμασίας, ο Μπάκε αποφάσισε να δώσει αρκετά παιχνίδια ώστε να "δέσει" το σύνολο που θα χρησιμοποιήσει την προσεχή σεζόν. Τρεις νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και τρεις ήττες, ο απολογισμός στα δέκα συνολικά ματς. Ισόπαλο με σκορ 2-2 έληξε το τελευταίο, κόντρα στη Χοντ.

Εκτίμηση: Τη δεδομένη χρονική στιγμή, συμπεριλαμβάνεται στις ομάδες που είναι υποψήφιες για υποβιβασμό, ωστόσο η σταθερότητα που επέδειξε την περασμένη σεζόν και η άνεση με την οποία εξασφάλισε την άνοδο, έδειξαν ότι δεν έχει θέση στην Αντέκολιγκεν. Θα δώσει "μάχη" επιβίωσης στην κατηγορία, ίσως εκπλήξει ευχάριστα.

 

Μπραν

Τι έκανε πέρυσι: Προβληματικά ξεκίνησε τη χρονιά, τα άσχημα αποτελέσματα άδειαζαν την κλεψύδρα του κόουτς Νόρλινγκ, μέχρι που αντικαταστάθηκε από τον Λαρς Άρνε Νίλσεν και η ομάδα άλλαξε προς το καλύτερο την εικόνα της. Έκτοτε είχε διαρκώς ανοδική πορεία, κατάφερε εν τέλει να πανηγυρίσε την απευθείας άνοδο μέσω της δεύτερης θέσης, ούσα εννεά πόντους πίσω από την πρωτοπόρο Σόγκνταλ.

Προπονητής: Δικαιωματικά συνεχίζει στον πάγκο της ομάδας, ο 54χρονος Νορβηγός, Λαρς Άρνε Νίλσεν, η διοίκηση του δίνει την ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της Τίπελιγκεν.

Έδρα: «Μπραν Στάντιον» (17.686)

Μεταγραφές: Αναγκαστικά πραγματοποίησε αλλαγές στο υπάρχον ρόστερ, καθώς το επίπεδο της Τίπελιγκεν είναι διαφορετικό. Προσθέτει εμπειρία με την απόκτηση των Μπράατεν και Κρίστιανσεν από τη Βαλερένγκα, απέκτησε επίσης τους πολύτιμους Χβίλσομ (Μπράουνσβαϊγκ), Γιόχανσεν (Τρόμσο) και Βέγα (Ντεπορτίβο Σαπρίσα). Έδωσε τον μέσο Μπίρκελουντ στη Σόγκνταλ.

Φιλικά: Δυνατά φιλικά επέλεξε για την προετοιμασία της ομάδας ο Νίλσεν, η ομάδα απέσπασε ισοπαλίες κόντρα σε Χάουγκεσουντ και Ρούμπιν Καζάν. Ηττήθηκε στην πρόβα τζενεράλε από την Τρόμσο με σκορ 3-0 στο Μπέργκεν.

Εκτίμηση: Δεδομένα υπάρχει ενθουσιασμός μετά την επάνοδο στην πρώτη κατηγορία, ο κόσμος αισιοδοξεί για κάτι καλύτερο από την απλή αποφυγή του υποβιβασμού. Ο Νίλσεν έχει στα χέρια του ένα καλό ρόστερ, με «όπλο» το «Μπραν Στάντιον» οι «κόκκινοι» έχουν τα φόντα να «χτυπήσουν» οκτάδα.

Ηλίας Μαλιγιάννης

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ