foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ122
ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Η «δαιμονική» Θάτσερ, η Λίβερπουλ και η κληρονομιά

Μποζιονέλος | 29 Μαι 2020 12:41
image.jpg

Σφύριξα… κι άρχισες! Θα μπορούσε να κάνει νέο σουξέ ο Πανούλης ο Κιάμος στην Αγγλία καθώς ο κύβος ερρίφθη. Υστερα από… τηλεδιασκέψεις επί τηλεδιασκέψεων οι 20 ομάδες της Premier League έφτασαν –επιτέλους- σε συμφωνία για την

επανέναρξη της σεζόν: από τις 17 Ιουνίου επιστρέφει η δράση με δύο ματς για την 28η αγωνιστική: Μάντσεστερ Σίτι - Αρσεναλ και Αστον Βίλα - Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και η συνέχεια θα δοθεί πιθανότατα από την Παρασκευή 19 Ιουνίου, που θα ανοίξει το πρόγραμμα της 30ής αγωνιστικής. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα στο διήμερο 1-2 Αυγούστου, ώστε ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας να πραγματοποιηθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, δεν έχουν λυθεί ακόμα όλα τα ζητήματα, όπως οι έδρες των αγώνων αν και η αστυνομία έδωσε την έγκρισή της για να πραγματοποιηθούν τα ματς στην έδρα καθεμιάς. Όχι όμως για τα ντέρμπι, προτείνοντας να διεξαχθούν σε ουδέτερα γήπεδα, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός έξω από αυτά.

Sportingbet
Βαθμολογία
9.1/10
☆☆☆☆☆
★★★★★
check_3c
Ευελιξία στις συναλλαγές
check_3c
24ωρo chat στα Ελληνικά
check_3c
Εξελιγμένο Cash Out*
ΕΕΕΠ | 21+
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ


Ως έγραφα λοιπόν από τούτη εδώ τη γωνιά από τις 16 Ιουλίου (με τη Λίβερπουλ στο 3.25) «30 χρόνια δεν θέλω, δεν πρέπει και δεν θα γίνουν». 


Στοιχηματικά, δεν τη λες κι άσχημη την Τετάρτη, χασούρα δεν υπήρξε πάντως κι ας χάθηκαν το ασιατικό της Νέμπιτσι (άμπαλοι…), η τσεχομαγυάρικη δυάδα με τα αμφιτέρματα και τo combo στο Ουίπεστ – Φέρεντσβαρος. Τι πέρασε;

🦊 Τo 2.01 του over 1,5 στο πρώτο ημίχρονο του ΤΒ – Β36 στα Νησιά Φερόε που συνεχίζουν να μας πληρώνουν (κι απορώ με τον εαυτό μου…).

🦊 Το 2.58 της ασούκλας της Χόφενχαϊμ με την Κολωνία.

🦊 Το cash out του διπλού (απόδοσης 4.10) στο Αουγκσμπουργκ – Πάντερμπορν, πήρα λίγα πάνω από το ποντάρισμα αλλά δε γ@μ€!$...

Vistabet
Βαθμολογία
8.9/10
☆☆☆☆☆
★★★★★
check_3c
Εύκολη πλοήγηση
check_3c
24/7 support στα ελληνικά 
check_3c
Auto Cash Out*
ΕΕΕΠ | 21+
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ



Θάτσερ, ο… Μουρίνιο της πολιτικής


Η γυναίκα σήμερα, εν έτει 2020, δεν είναι το περιβόητο ασθενές φύλο. Ο εκσυγχρονισμός της κοινωνίας με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της παγκόσμιας κοινωνικοποίησης, δεν επιτρέπει διαχωρισμούς και διαφορές. Και σωστά, δεν υπάρχουν, ως λάμβαναν χώρα πριν 30-40 χρόνια. Τότε που κυβέρνησε με πυγμή την Αγγλία η Μάργαρετ Θάτσερ. Κι όμως, ειρήσθω εν παρόδω, σήμερα (2020) ξαναλέω, διαβάζεις ότι ο Γιάννης Πρετεντέρης κάλεσε τη Φώφη Γεννηματά να πάει στο κομμωτήριο ή ο Δημήτρης Καμπουράκης ρωτάει επιτυχούσα, με άριστα, μαθήτρια, τι βαθμό πήρε στα… οικοκυρικά. Για τον Θεό δηλαδή.


Η Θάτσερ ήταν ο… Ζοσέ Μουρίνιο της πολιτικής, για την εποχή: είτε τη λάτρευες είτε τη μισούσες, δεν υπήρχε μέση λύση. Γεννημένη το 1925 ήταν αρχηγός του κόμματος των Συντηρητικών στην Αγγλία από το 1975 ως το 1990 και πρωθυπουργός από το 1979 ως την αποχώρησή της: ήταν η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε αυτές τις δύο θέσεις. Το δε 1975, ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, εναντίον της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της Σοβιετικής Ένωσης και το όργανο του ΚΚΣΕ, η εφημερίδα «Krasnaya Zvezda», της απέδωσε το παρατσούκλι «Σιδηρά Κυρία», το οποίο τη συνόδεψε σε όλη την πολιτική της καριέρα.

Το ΔΝΤ, η σωσμένη οικονομία και οι απεργίες


Η Θάτσερ νίκησε στις εκλογές του ’79 ύστερα από μεγάλη οικονομική κρίση, μειώσεις μισθών και πολλές απεργίες στις μεταφορές και στο δημόσιο, απόρροια της πολιτικής των Εργατικών του Τζέιμς Κάλαχαν, οι οποίοι μάλιστα από το 1976 είχαν προσφύγει στο… ΔΝΤ για δάνειο 3 δισ. δολαρίων. Κάτι ταπεινωτικό για κάθε Αγγλο…

Η Μάργκαρετ Θάτσερ έγινε πρωθυπουργός στις 4 Μαΐου 1979, με στόχο την αναστροφή της πτωτικής πορείας της οικονομίας και την ανάδειξη του ρόλου της Μεγάλης Βρετανίας στη διεθνή σκηνή, ο οποίος έδινε την εντύπωση ότι συνεχώς έφθινε, από την εποχή της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Ιδεολογικά βρισκόταν πολύ κοντά με τον Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος το 1980 εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ και εφάρμοσαν τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές συνταγές του οικονομολόγου Μίλτον Φρίντμαν – διδάγματα τα οποία είχε ακολουθήσει μόνο ο δικτάτορας της Χιλής και μετέπειτα φίλος της Θάτσερ, Αουγούστο Πινοσέτ.


Οικονομικά η Θάτσερ πέτυχε: κατήργησε τους οικονομικούς και συναλλαγματικούς περιορισμούς, μείωσε τον πληθωρισμό από το 20% στο 8,6% μέσα σε τρία χρόνια (!), προτίμησε την έμμεση φορολογία, έναντι της φορολογίας εισοδήματος αλλά, παράλληλα, ως το 1983 οι άνεργοι είχαν από 2 εκατ. γίνει 3,6 εκατ., εξ ου και πολέμησε τα συνδικάτα απαγορεύοντας τις διαδηλώσεις εκτός εργασιακού χώρου. Η Μεγάλη Βρετανία γλίτωνε τη χρεοκοπία αλλά οι κοινωνικές εντάσεις αυξάνονταν: σε Λονδίνο, Μπέρμιγχαμ, Λίβερπουλ και Μάντσεστερ η αστυνομία κατέστειλε τις διαδηλώσεις.

Η πατριωτική έξαρση και ο IRA


Επικοινωνιακά, δε, η Θάτσερ βγήκε νικήτρια το 1982 όταν η δικτατορική κυβέρνηση της Αργεντινής εισέβαλε στα Νησιά Φώκλαντ, τα οποία αποτελούσαν έδαφος της Μεγάλης Βρετανίας, επί του οποίου όμως η Αργεντινή ήγειρε αξιώσεις ήδη από το 1830. Απόρροια της επιτυχίας, η πατριωτική έξαρση στο Νησί και, παράλληλα με την οικονομική ανάπτυξη που παρατηρήθηκε στις αρχές του 1983, τη δημοτικότητα της κυβέρνησης Θάτσερ ανέβηκε την ώρα που οι Εργατικοί ήταν διχασμένοι. Η Θάτσερ επανεξελέγη με 42,4% το 1983 και θέλησε να εφαρμόσει τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις ενάντια στις εργατικές ενώσεις, να ιδιωτικοποιήσει τα κερδοφόρα ορυχεία και να κλείσει τα ζημιογόνα.


Η απεργία των ανθρακωρύχων το ’84 διήρκησε ένα χρόνο ούσα επιζήμια για τη βρετανική οικονομία (χάθηκαν 1,4 δισ. λίρες) και έληξε με χρήση βίας. Η ήττα του συνδικαλιστικού κινήματος των ανθρακωρύχων, ενίσχυσε τη Θάτσερ και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τις ιδιωτικοποιήσεις πάρα πολλών δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, για τη δραστική περικοπή των δημοσίων δαπανών, τη δραματική συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας κλπ. Σημειωτέον, δε, ότι στην απεργία και η εργατοπόλη του Λίβερπουλ στήριξε το Νιούκαστλ (άλλος ένας λόγος της αντιπαράθεσης). Η ίδια στις 12 Οκτωβρίου 1984 από τύχη γλίτωσε καθώς ο IRA επιτέθηκε στο ξενοδοχείο όπου διέμενε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματός της στο Μπράιτον, σκοτώθηκαν πέντε άτομα και τραυματίστηκαν πολλά άλλα. Η «σιδηρά κυρία» σε μια επίδειξη ψυχραιμίας, δεν άλλαξε καθόλου το πρόγραμμά της και την άλλη μέρα εκφώνησε κανονικά την προγραμματισμένη της ομιλία στο συνέδριο.

Η κυβέρνηση στη δεύτερη 4ετία της Θάτσερ αποκόμισε από τις αποκρατικοποιήσεις 29 δισ. λίρες και άλλα 18 από τις πωλήσεις κοινοτικών κατοικιών και η Αγγλία επανήλθε σε ρυθμούς δυναμικής οικονομικής ανάπτυξης. Τα αντιλαϊκά μέτρα όμως της κόστιζαν διαρκώς σε δημοτικότητα καίτοι η χώρα έβγαινε από το τέλμα. Το 1987 η Θάτσερ εξελέγη για τρίτη φορά και την ίδια χρονιά άρχισε να αντιστέκεται σθεναρά στη διαφαινόμενη συγκεντροποίηση της λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση: η ίδια υποστήριζε ότι ο ρόλος της ΕΕ έπρεπε να περιοριστεί στη διασφάλιση του ελεύθερου εμπορίου και του ανόθευτου ανταγωνισμού. Δικαιώθηκε, ως βλέπετε, τρεις δεκαετίες μετά…

Εννοείται πως οι αποκρατικοποιήσεις συνεχίστηκαν: British Steel, British Petroleum, Rover Group, Rolls Royce και οι εταιρίες ύδρευσης (Regional Water Authorities, RWAs) ιδιωτικοποιήθηκαν, ο πληθωρισμός έφτασε σε ιστορικό χαμηλό (4,7%) και η ανεργία άρχισε σταδιακά να αποκλιμακώνεται: το 1987 το 68% των Βρετανών είχαν δικό τους σπίτι ενώ το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 26,8% την περίοδο 1979-89, παραπάνω δηλαδή από τον μέσο όρο της, τότε, ΕΟΚ (24,3%).

Το (πολιτικό και όχι μόνο) τέλος


Ωστόσο η ανάπτυξη άρχισε να επιβραδύνεται στα τέλη των 80s, η παραγωγή πετρελαίου άρχισε να μειώνεται και η εφαρμογή του φόρου κοινοτήτων της κόστισε: τι είδους φόρος; Αντί για τα ακίνητα, φορολογούταν κάθε φυσικό πρόσωπο ανεξάρτητα από την αξία της κατοικίας. Απόρροια τούτου, το 1990 το Λονδίνο γνώρισε τις μεγαλύτερες ταραχές που είδαν πολλές γενιές στο κέντρο του, εξαιτίας του απεχθούς φορολογικού σχεδίου της και στις 22 Νοεμβρίου η Θάτσερ πέρασε για τελευταία φορά το κατώφλι του Μπάκιγχαμ ως πρωθυπουργός της χώρας.


Την ίδια ημέρα ζήτησε από τη βασίλισσα Ελισάβετ να πολεμήσει με σφοδρότητα την επικείμενη επανένωση της Γερμανίας (κάτι που η… Λίζα δεν έπραξε). Η Θάτσερ ηττήθηκε στις εσωκομματικές εκλογές, μη μπαίνοντας καν στον δεύτερο γύρο, νέος αρχηγός αναδείχθηκε ο Τζον Μέιτζορ και παρέμεινε βουλευτής ως τις εκλογές του ‘92. Μετά την παραίτησή της, δημοσκόπηση έδειξε ότι το 52% των ερωτηθέντων θεωρούσε ότι «έκανε καλό στη χώρα», ενώ το 48% διαφωνούσε.

Μετά την απόσυρσή της από την πολιτική, η Θάτσερ έλαβε τον τιμητικό τίτλο της Βαρώνης από τη βασίλισσα Ελισάβετ, ο οποίος της εξασφάλισε δια βίου συμμετοχή στη Βουλή των Λόρδων. Από το 2002 άρχισαν τα προβλήματα υγείας με μικρά εγκεφαλικά επεισόδια που προκάλεσαν ζημιά στη μνήμη της και έκτοτε εμφανιζόταν σπάνια δημόσια, με τελευταία φορά ένα τσάι που ήπιε με τον πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ 13 Σεπτεμβρίου 2007. Πέθανε στις 8 Απριλίου 2013 στo Λονδίνο.

Η Θάτσερ, ο Ανδρέας και οι απίστευτες ατάκες


Τα χρόνια εκείνα η Θάτσερ ήταν, περίπου, ό,τι είναι σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ. Με μια διαφορά. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε απέναντί της τον Ανδρέα Παπανδρέου και όχι χειραγωγημένες κυβερνήσεις. Η Θάτσερ σχεδόν μισούσε τον Ανδρέα, αφενός επειδή ήταν αντίθετοι πολιτικά, αφετέρου διότι η Ελλάδα διατηρούσε καλές σχέσεις με τις αραβικές χώρες. Και σε μία σύνοδο κορυφής των ηγετών της –τότε- ΕΟΚ, η κόντρα ανάμεσα τους ξεπέρασε όλα τα όρια.

Λέγεται, από αυτήκοους μάρτυρες της εποχής, ότι ο Ανδρέας της είπε σε άπταιστα ελληνικά «Κυρία μου, μας έχετε σπάσει τα @ρχ!δ!α» προκαλώντας το μειδίαμα των άλλων ηγετών και την οργή της ίδιας, καθώς μεταφράστηκε επί λέξει! Αργότερα, όταν η Μεγάλη Βρετανία ανέλαβε την προεδρία της ΕΟΚ και η Θάτσερ έκανε περιοδεία σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μόνο στην Αθήνα δεν εμφανίστηκε.


Καθότι η επιλογή αποτέλεσε σκάνδαλο, στη σύνοδο κορυφής που ακολούθησε ζήτησε από τον Ανδρέα να πάρουν μαζί το πρωινό στο ξενοδοχείο όπου διέμενε έμεναν όλοι οι ηγέτες. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ συμφώνησε αλλά ήταν γνωστό ότι αργούσε να ξυπνήσει, ουδείς τόλμησε να τον ενοχλήσει και, αντί για 08:30, εμφανίστηκε στις 09:20! Μίλησαν λίγο και, αποχωρώντας λέγεται ότι ο Παπανδρέου ρώτησε πονηρά τον τότε υπουργό των Εξωτερικών, Γιάννη Χαραλαμπόπουλο (με το αξέχαστο ΠΑΣΟΚικό του μουστάκι): «Γιάννη, την έπαιρνες αυτή;» και η ελληνική αποστολή έσκασε στα γέλια! Αντίστοιχο ερώτημα του «έμπαινες;» της εποχής…

Πέρα από όλα αυτά, οι σχέσεις τους εξομαλύνθηκαν σταδιακά χάρη σε άλλες πολιτικές μορφές της εποχής όμως ο Φρανσουά Μιτεράν και ο Χέλμουτ Κολ. Ενδεικτική της εν λόγω μεταστροφής, η σύνοδος της ΕΟΚ στο κάστρο της Ρόδου το 1988 με την Ελλάδα στην προεδρία της ΕΟΚ κι ενώ αυξανόταν η κρίση με την υπό διάλυση ΕΣΣΔ. Ο Παπανδρέου πήρε πρωτοβουλίες για τον διεθνή ρόλο της κοινότητας αλλά και το σοβιετική ζήτημα και η Θάτσερ, αργότερα, του απέστειλε προσωπική επιστολή εκφράζοντας τον θαυμασμό της.


Υπάρχει κι άλλο ένα θρυλικό περιστατικό: στις 3 Δεκεμβρίου 1984 οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται στο Δουβλίνο, στο πλαίσιο των εργασιών συνόδου κορυφής της ΕΟΚ. Ο Παπανδρέου κάθεται δίπλα στη «σιδηρά κυρία» και η οποία, κάποια στιγμή, αντικρίζει το… μυθικό μικρό καφέ τσαντάκι, που ο Ανδρέας είχε πάντα μαζί του. τον ρωτά, ευγενικά, τι έχει μέσα (σκεπτόμενη ότι ίσως είχε κρυμμένο κάποιο… μαγνητόφωνο για να καταγράφει τις συνομιλίες τους). Ο Ανδρέας, ευθαρσώς, την κάλεσε να το ανοίξει να το δει, η Θάτσερ δεν έχασε χρόνο και τι αντίκρισε; Τα… σύνεργα για ένα από τα μεγάλα πάθη του: το κάπνισμα. Δύο τσιμπούκια (αγγλικής κατασκευής μάλιστα), πάνω στα οποία ήταν σκαλισμένο σε χρυσό το μονόγραμμά του, τον αναπτήρα του και τον καπνό μάρκας Erinmore.

Γιατί οι οπαδοί της Λίβερπουλ βρίζουν τη Θάτσερ


Υστερα από 1.500 λέξεις… θατσερισμού, ιδού η αφορμή (για το σημερινό άρθρο): σαν σήμερα το 1985 έλαβε χώρα τραγωδία του «Χέιζελ» των Βρυξελλών, πριν από την έναρξη του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ανάμεσα σε Γιουβέντους και Λίβερπουλ. Ένα ματς που άλλαξε για πάντα το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ο απολογισμός των επεισοδίων ήταν θλιβερός: 39 νεκροί, κυρίως Ιταλοί (από την κατάρρευση ενός τοίχου στην κερκίδα) και 600 τραυματίες. Κατόπιν η UEFA απέκλεισε τις αγγλικές ομάδες (τις ξαναδέχτηκε τελικά το 1990 – και τη Λίβερπουλ το 1991) και το παράδοξο είναι ότι ο τελικός διεξήχθη κανονικά ώστε «να αποφευχθεί περαιτέρω βία» (αν είναι δυνατόν…), με τη Γιουβέντους να επικρατεί 1-0 χάρη σε γκολ του Πλατινί με (ανύπαρκτο) πέναλτι…


Μύθος ή όχι, η συμβολή της Θάτσερ στην πάταξη του χουλιγκανισμού ίσως να είναι και μία από τις πιο δραστικές παρεμβάσεις μίας εν γένει αμφιλεγόμενης πολιτικής προσωπικότητας. Ακόμα και αν αυτή η απόφαση πάρθηκε μετά από δύο δυσάρεστα γεγονότα: «Θα περάσουμε ξανά τη θάλασσα για να παίξουμε σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μόνο αν και όταν τελειώσουμε με αυτό το πρόβλημα» έλεγε μετά το «Χέιζελ» η Θάτσερ, με τον χουλιγκανισμό στην Αγγλία να είναι στα… κόκκινα τη δεκαετία του ’80, απόρροια και της κόντρας της θατσερικής κυβέρνησης με τα συνδικάτα. Απόρροια τούτου η τιμωρία των αγγλικών ομάδων από την UEFA με τη συναίνεση της κυβέρνησης Θάτσερ – και όχι το αντίθετο. Βέβαια η Θάτσερ ήταν αυτή που παρότρυνε την ευρωπαϊκή ομοσπονδία να εξαντλήσει την αυστηρότητα στην ποινή της, κάτι που επέφερε τον αποκλεισμό.

Εντός συνόρων όμως τα μέτρα άργησαν και μόνο μετά την τραγωδία του «Χίλσμπορο» το 1989 με 130 νεκρούς, ελήφθησαν – αλλά με λανθασμένο τρόπο: στοχοποιώντας τους οπαδούς της Λίβερπουλ, κυρίως. Κατάργηση των θέσεων για όρθιους θεατές, υποχρεωτική χρήση καμερών και απαγόρευση πώλησης αλκοόλ στα γήπεδα, υποχρεωτική έκδοση κάρτας φιλάθλου και πλήρης ενημέρωση των συλλόγων για την ταυτότητα των μελών κάθε λέσχη τους: μέτρα προφανή, αλλά δεν ήταν τότε.


Η τιμωρία των αγγλικών ομάδων ήταν, μετά το «Χέιζελ», πενταετής αποκλεισμός και για τη Λίβερπουλ δεκαετής – αλλά έπεσε μετά στα έξι χρόνια: ήταν το τελικό χτύπημα της Θάτσερ προς την εργατική τάξη και τα συνδικάτα (διότι, στο μυαλό της, οι οπαδικοί σύνδεσμοι ήταν ακριβώς αυτό). Και μάλιστα, μετά το «Χίλσμπορο», εισηγήθηκε τη φυλάκιση για ένα μήνα σε όποιον έμπαινε στο γήπεδο δίχως να έχει κάρτα φιλάθλου – ο λόρδος Πιτ Τέιλορ τη μετέπεισε για την εν λόγω ποινικοποίηση, έχοντας αναλάβει να δημιουργήσει ένα νέο μίνι κράτος στο Νησί: ποδοσφαιρικό. «Αν φέρεσαι στους οπαδούς σαν ζώα, τότε κι αυτοί θα φερθούν αναλόγως» της είπε.

Το οπαδικό κίνημα και κυρίως οι φίλοι της Λίβερπουλ είχαν στοχοποιηθεί: για την τραγωδία του «Χίλσμπορο» στον ημιτελικό της Λίβερπουλ με τη Νότιγχαμ Φόρεστ την ευθύνη είχε ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης που επέτρεψε την είσοδο σε 2.000 φιλάθλους της Λίβερπουλ με καθυστέρηση: είχαν όλοι εισιτήρια αλλά καθυστερήσει να φτάσουν στις θέσεις τους, ένεκα των πολλών, διαδοχικών, ελέγχων. Και δεν μπήκαν συστηματικά αλλά ατάκτως, προκλήθηκε πανικός, ασφυκτικός συγχρωτισμός, αρκετοί στριμώχθηκαν στα κατά τα άλλα προστατευτικά κάγκελα και πέθαναν από ασφυξία ή ποδοπατήθηκαν.


Η δικαίωση για τους 96 νεκρούς ήρθε μόλις προ ολίγου καιρό αν και είναι κοινό μυστικό ότι οι οπαδοί δεν είχαν ευθύνη. Τουλάχιστον αυτή τη φορά. Τυχαία νομίζετε οι οπαδοί της Λίβερπουλ και της Έβερτον θυμούνται, ετησίως, μαζί το συμβάν;

Η δαιμονοποίηση του ποδοσφαίρου


94 άφησαν την τελευταία πνοή την ίδια ημέρα, ο 95ος λίγα 24ωρα αργότερα και ο 96ος τον Μάρτιο του 1993, χωρίς ποτέ να ‘χει βρει τις αισθήσεις του) ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 766. Και οι 96 δεν πέθαναν μια φορά, αλλά δύο, με… πρωτεργάτρια τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Sun», η οποία μόλις το 2012 επανόρθωσε ενώ ο τότε πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ζήτησε «δημόσια συγγνώμη» από τους συγγενείς των θυμάτων.


Εκτοτε οι φίλοι της Λίβερπουλ είναι οργισμένοι, ανεπιστρεπτί, με τη Θάτσερ, για τη συγκάλυψη από πλευράς αστυνομίας των αληθινών περιστατικών για το τι συνέβη εκείνο το μοιραίο απόγευμα, εξ ου και όταν η «σιδηρά κυρία» εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο, έβλεπες πανό από τους φίλους της που έγραφαν, πανηγυρίζοντας «Bitch is dead» και επιβεβαιώνοντας το «We are going to have a party when Maggie Thatcher dies» που τραγουδούσαν επί χρόνια. Ποιος να τους αδικήσει;

Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει πως η Μάργκαρετ Θάτσερ έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο στην ιστορία και την εξέλιξη του αγγλικού ποδοσφαίρου, σε αυτό που είναι σήμερα: μια παγκόσμια δύναμη. Η πολιτική βούληση υπήρξε επί των ημερών της και δεν προσπάθησε να προστατεύσει τις ομάδες από την ποινή που ίσως και να τους αναλογούσε. Πιθανώς, η συμμετοχή της να μην είναι τόσο μεγάλη όσο παρουσιάζεται συχνά στα media αλλά τα μέτρα του Τέιλορ και το πλάνο βιωσιμότητας, νόμων και κριτηρίων ασφαλείας στις κατασκευές γηπέδων, άνοιξε επί της ουσίας τις πόρτες στον τηλεοπτικό κολοσσό του Sky για τα ηγεμονικά συμβόλαια των ομάδων από το 1992 κι έπειτα. Και τη γέννηση της Premier League, η οποία με τα χρόνια γιγαντώθηκε.


Οι επικριτές κατηγορούσαν τη Θάτσερ όταν δεν ενδιαφέρθηκε τόσο για την εξάλειψη της βίας, όσο το να δαιμονοποιήσει το ποδόσφαιρο και τους οπαδούς, θεωρώντας τους ως πολίτες κατώτερης κατηγορίες και, το άθλημα, ως «μόλυνση» για την κοινωνία. Ισως και να έχουν δίκιο. Από το 1990-91 η Αγγλία (μετά την τιμωρία του 1985-90) πήρε, για αρχή, δύο θέσεις: μία στο Κυπελλούχων και μια στο Κύπελλο UEFA, τις οποίες έλαβαν η Γιουνάιτεντ και η Αστον Βίλα αντίστοιχα. Η δε ποινή της Λίβερπουλ τελείωσε ένα χρόνο μετά. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 1984 και φιναλίστ του τελικού του 1985 εμφανίστηκε ξανά στη διοργάνωση μόλις το 2001-02, οπότε και το Champions League είχε ανοίξει σε συμμετοχές, φτάνοντας μάλιστα στα προημιτελικά όπου έμεινε εκτός από την τρομερή, τότε, Λέβερκουζεν του Κλάους Τόπμελερ.

Κι ενώ, το 1990-91, μετέχουν μόλις δύο αγγλικές ομάδες στην Ευρώπη, κι ενώ η Βίλα μένει πρόωρα εκτός, η Γιουνάιτεντ βάζει το πρώτο λιθαράκι στον δικό της μύθο: κατακτά το Κυπελλούχων του 1991 επικρατώντας 2-1 της Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ στο Ρότερνταμ με ισάριθμα τέρματα του Μαρκ Χιουζ και σε εποχή που ο Φέργκιουσον έπαιζε ακόμη με Μπλάκμουρ, Πάλιστερ, Σαρπ και ΜακΚλερ.


Και μετά από ΟΛΑ αυτά, πάμε και στο στοίχημα…



Καλή η έδρα στο Βρότσουαφ


🇵🇱 Σέντρα ξανά στην Ekstraklasa της Πολωνίας, Σλασκ εναντίον Ράκοφ στο Βρότσουαφ, χωρίς θεατές.

🟢 Η Σλασκ με δύο νίκες σε έξι αγωνιστικές μέσα στο 2020, χρειαζόταν τη διακοπή, παραμένει σε τροχιά Ευρώπης ενώ συνολικά 13 συμβόλαια λήγουν το καλοκαίρι ωστόσο υπήρξε συσπείρωση. Μόνο από την πρωτοπόρο Λέγκια ηττήθηκε στο Βρότσουαφ εδώ κι ένα χρόνο (9-5-1), πάγια εκτός οι μέσοι Λίσκαρτζ, Ράντεσκι και ο στόπερ Γκόλα.

Betshop
Βαθμολογία
8.2/10
☆☆☆☆☆
★★★★★
check_3c
Καταθέσεις από 1€
check_3c
Εύκολη πλοήγηση
check_3c
Αναλήψεις εντός 24ωρών
ΕΕΕΠ | 21+
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

🔴🔵 Η Ράκοφ ήταν σε φόρμα ως και το lockdown, γενικώς ως νεοφώτιστη εξέπληξε ευχάριστα επιδεικνύοντας θράσος και έλλειψη φόβου στο γήπεδο. Στη διακοπή έχασε για καιρό με τραυματισμό τον εξτρέμ Ζεπάνσκι, πήρε τους 23/36 φετινούς της βαθμούς εντός Σζεστότσουα.

🏟️ Στο 0-3-2 η συνολική τους παράδοση και 2/2 ισοπαλίες, επιμέρους, στο Βρότσουαφ, όλα no goal (και όλες οι ισοπαλίες ήταν με σκορ 0-0).

🦊 Η Ράκοφ απώλεσε το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, ως νεοφώτιστη, πιο έμπειρη η Σλασκ και με καλή έδρα. Αξίζει ο άσος.

Γιατί τόσο φαβορί;

🇧🇾 Η Χαράζντεγια υποδέχεται τη Νέμαν Χρόντνα στην επαρχία του Νέσβιζ, στην περιφέρεια Μινσκ, κανονικά με παρουσία κόσμου για τη λευκορώσικη Vysheyshaya Liga.

🟢 Η Χαράζντεγια δεν ήταν κακή στο τελευταίο, πήρε 1-1 από τη Σλάβια Μάζιρ στο Χόμελ, σκόραρε σε τέταρτο σερί ματς αλλά δεν έχει νίκη στα τελευταία πέντε (0-2-3) και μόλις μια φετινή εντός (1-1-2), κι αυτή με 1-0 και με πέναλτι κόντρα στην Ντινάμο Μινσκ στις 11/4. Ελειψαν και λογικά δεν προλαβαίνουν ο μέσος Ουσένια και ο φορ Αρχίποφ.

🟡 Η Νέμαν κυνηγούσε από το 10’ το σκορ υποδεχόμενη την Τορπέντο BelAZ, έκανε την ανατροπή (3-1) και γύρισε στις νίκες μετά από δύο αγωνιστικές, έχει πάρει τους 10/11 φετινούς της βαθμούς εντός Χρόντνα καθότι, εκτός αυτής, πληρώνει το ότι αγωνίζεται ανοιχτά.

🏟️ Απόλυτα ισορροπημένη η παράδοση: 4-0-4 γενικά και 3-0-1 στη Χαράζντεγια, no goal τα 5/8.

🦊 Τραβηγμένα φαβορί το διπλό για μια ομάδα που πάσχει εκτός της έδρας της. Σε ματς με μπόλικη ισοπαλία, το τράβηξα λίγο προς τα… αριστερά.  

Προτελευταίες, αλλά υπάρχουν διαφορές

🇭🇺 Για την ουγγρική OTP Bank Liga η Κόποζβαρ υποδέχεται τη Ζολαέγκερζεγκ, στο πρώτο ματς για τη Λίγκα μετά τα μέσα Μαρτίου. Κανονικά με κόσμο τα γήπεδα αλλά… με μέτρο: μεταξύ δύο φιλάθλων πρέπει να υπάρχουν τρία καθίσματα απόσταση και, φυσικά, να μην υπάρχει κανένας στην από πάνω ή στην από κάτω θέση. Όχι πως μάζευε πολλούς η μικρούλα Κόποζβαρ…

🟢 Η Κόποζβαρ με μονάχα τρεις νίκες σε 25 ματς έχει… ήδη πέσει, ως τη διακοπή μετρούσε οκτώ σερί ήττες ενώ σκόραρε μόνο σε ένα ματς από τα τελευταία οκτώ.

🔵 Η Ζολαέγκερζεγκ έχει 18 βαθμούς παραπάνω και πασχίζει για την αποφυγή της προτελευταίας θέσης,  μέσα στο 2020 έδειχνε να αναθαρρεί πάντως με 10 βαθμούς (3-1-1) σε πέντε αγωνιστικές. Σημαντικό ότι οι μέσοι Οστρεκ και Μπάλεκ αποθεραπεύτηκαν εγκαίρως, αμφίβολος ο έτερος χαφ Μπέντι.

🏟️ Στα της παράδοσης, έληξαν no goal τα τελευταία 7/8 ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης, όπως και τα τελευταία τέσσερα στο Κόποζβαρ όπου ο απολογισμός είναι 6-3-4 για τη γηπεδούχο. Στα άλλα φετινά τους για τη λίγκα, 4-0 εκτός και 2-0 εντός η Ζολαέγκερζεγκ.
Συνάμα ο τεχνικός, Ρόμπερτ Βάλτνερ, της γηπεδούχου έχει αγωνιστεί σε τρεις διαφορετικές θητείες στη Ζολαέγκερζεγκ (2000-02, 2004-20 και 2006-09), κατακτώντας τον τίτλο το 2002.

🦊 Από το άνοιγμα του 1.80 το διπλό έπεσε στο 1.55 – και άργησε. Για τόσο είναι, κακά τα ψέματα. Βεβαίως μια επανέναρξη κρύβει εκπλήξεις αλλά η Κόποζβαρ θυμίζει ομάδα γ’ κατηγορίας, ούτε καν δεύτερης. Κράτησα… τριπλό pick: διπλό με τουλάχιστον δύο γκολ στο ματς και να σκοράρει πρώτη η Ζολαέγκερζεγκ.

Matchcombo 🇭🇺

⏩ 21:00 Κόποζβαρ – Ζολαέγκερζεγκ: 2 & over 1,5 & 1ο γκολ Ζολ/γκ 🦊 2.22. (Stoiximan)

Χωρίς διπλό από την εποχή του… Μπάλακ

🇩🇪 Φράιμπουργκ εναντίον Μπάγερ Λέβερκουζεν στον Μέλανα Δρυμό, δίχως κόσμο.

⚫ Η Φράιμπουργκ «τσίμπησε» βαθμό 3-3 στη Φρανκφούρτη, ήταν μπροστά με δύο γκολ στο 69’ και… πάλι καλά που δεν ηττήθηκε στο τέλος και δεν έχει νίκη μετά την επανέναρξη: 0-2-1 έχει, με δύο τυχερές ισοπαλίες και μόνο νίκη στα τελευταία επτά (1-3-3). Αμφίβολος ο χαφ Χάμπερερ.

🔴 Η Μπάγερ που ηττήθηκε… εκκωφαντικά, τερματίζοντας αήττητο 12 δώδεκα επίσημων παιχνιδιών με το 4-1 υποδεχόμενη τη Βόλφσμπουργκ. Είτε από υπεροψία, είτε επειδή δεν έκανε rotation, είτε επειδή έπαιζε μπροστά και εκτέθηκε, η αλήθεια είναι ότι προβλημάτισε ενώ είχε μπει με 4-1 στη Βρέμη και 3-1 στο Μένχενγκλαντμπαχ μετά τη διακοπή. Πιθανώς σε αποστολή μετά από καιρό ο φορ Φόλαντ, αμφίβολοι ο στόπερ Σβεν Μπέντερ και ο αρχηγός μπακ Λαρς Μπέντερ.

🏟️ Στα τελευταία 14 μεταξύ τους ματς η Φράιμπουργκ έχει κάνει μόνο δύο νίκες ενώ δεν υπάρχει κανένα διπλό στα τελευταία 13 μεταξύ τους, ανεξαρτήτως έδρας. Στο 5-8-6 η παράδοσή τους στο Φράιμπουργκ ιμ Μπράισγκαου με τελευταίο διπλό τον Οκτώβριο του 2011 και έκτοτε 2-4-0. Τότε μάλιστα με τέρμα του Μίκαελ Μπάλακ, τεχνικό τον Ρόμπιν Ντουτ και μπροστά τους Κάστρο, Κίσλινγκ και Ντερντιγιόκ.

🦊 Η Μπάγερ έπαθε, με τη Βόλφσμπουργκ, έμαθε όμως; Θεωρώ πως ναι και η Φράιμπουργκ είναι ομάδα που επιτρέπει αρκετές τελικές στην αντίπαλο και οι της Λεβερκούζεν από ευστοχία δεν έχουν πρόβλημα. Το διπλό με τουλάχιστον δύο γκολ στο ματς, αγοράζεται.

Αξία 🇩🇪

⏩ 21:30 Φράιμπουργκ – Λέβερκουζεν: 2 & over 1,5 🦊 1.93. (Betshop)

Νεοφώτιστος, νοτιοκορεάτικος αέρας…

🇰🇷 Μπουσάν εναντίον Σουγόν για τη νοτιοκορεάτικη K-League 1.

🔴 Η νεοφώτιστη Μπουσάν έπαιξε καλά, ήταν ανταγωνιστική, στημένη σωστά στο γήπεδο και περιόρισε σε ισοπαλία 1-1 την ισχυρή Ουλσάν. Πρώτος βαθμός στη σεζόν για την ομάδα του Τσο Ντέοκ Ζε, πρώτο ματς σε τρεις αγωνιστικές που έδειξε χαρακτήρα και κέρδισε – και σε εντυπώσεις και σε ψυχολογία, πλην του βαθμού. Και πλην του αμφίβολου στόπερ Τουρσούνοφ, είναι πλήρης.

Stoiximan
Βαθμολογία
9.5/10
☆☆☆☆☆
★★★★★
check_3c
Άμεσες πληρωμές
check_3c
Εξαιρετικές Αποδόσεις
check_3c
Βελτιωμένο Bet Builder*
ΕΕΕΠ | 21+
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

🔵 Η Σουγόν έρχεται από την παρθενική της νίκη για φέτος, 1-0 την Ιντσεον και σε ματς όπου έπαιξε σαν τη γάτα με το ποντίκι την αντίπαλο αλλά σκόραρε με ανύπαρκτο πέναλτι στο 60’. Ειχε κατοχή αλλά όχι κλασικές φάσεις, ήταν απλώς φλύαρη η ομάδα του Λι Λιμ Σαένγκ ενώ ο σταρ φορ και περσινός αρχισκόρερ του πρωταθλήματος, Τάγκαρτ, δείχνει εκτός κλίματος.

🏟️ Στο 4-6-13 η συνολική τους παράδοση, επιμέρους 3-5-4 στην Μπουσάν η οποία έχει να τη νικήσει σε επίσημο από τον Νοέμβριο του ’13 και 0-4-4 έκτοτε.

🦊 Ο άσος από το 2.65 ανέβηκε στο 3.20 και έπεσε ξανά λίγο, ομολογώ και με εντυπωσίασε και με ιντριγκάρει η εν λόγω αλλαγή. Δεν πείθει η Σουγόν, με την όποια φανέλα διαθέτει, παίζει και η νεοφώτιστη κάνει βήματα βελτίωσης. Εχει αξία – και αυριανό σημείο.

Bets extras 🦊

🦊🇷🇸 Επανέναρξη και στη Superliga Srbije της Σερβίας με κεκλεισμένων των θυρών ματς. Η Βοϊβοντίνα πασχίζει για τη 2η θέση, με την Παρτίζαν, είναι άκρως ανταγωνιστική και υποδέχεται την Τσουκαρίτσκι που κάνει εντυπωσιακή πορεία και φέτος αλλά στη διακοπή έχασε τον αρχισκόρερ Στογιάνοβιτς (πήγε στο Σικάγο) και της λείπουν για απόψε ο ηγετικός μέσος Κάγεβιτς και ο αρχηγός χαφ Ντόσιτς. Παίζεται, σε combo.

Bwin
Βαθμολογία
9.2/10
☆☆☆☆☆
★★★★★
check_3c
Κορυφαία αξιοπιστία
check_3c
Live Streaming* 
check_3c
Καθημερινές προσφορές*
ΕΕΕΠ | 21+
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

🦊 🇩🇰 Σέντρα, ξανά, και στη Δανία με το αποψινό Σίλκεμποργκ - Νόρτζελαντ (δείτε την ανάλυση, δεν έχω να προσθέσω κάτι). Στο 1.65 δεν παίζεται το διπλό, στον διπλασιασμό είναι όμως το να μπουν δύο ως την ανάπαυλα. Τρώγεται.

Σκέψεις 🤔

⚽ 🇷🇸 18:00 Βοϊβοντίνα – Τσούκαριτσκι: 1 & over 1,5 🦊 2.54. (Betshop)

⚽ 🇩🇰 20:00 Σίλκεμποργκ – Νόρτζελαντ: Over 1,5 στο α’ ημίχ. 🦊 2.10. (Sportingbet)

Νίκος Μποζιονέλος

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.4
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.4
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ