foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ37
PROMO CODE ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Η Μπενινάρα, τα 30 χρόνια του Καμερούν και τα 13 των «Φαραώ»

Μποζιονέλος | 06 Ιουλ 2019 11:06
kameroun-nigiria-1988.jpg

Το πολιτικό μας σύστημα έχει αλλάξει από το 2009, χρονιά καμπής που θα αναφέρεται από τον ιστορικό του μέλλοντος ως το σημείο που η χώρα έκανε restart, αλλά η μηχανή άργησε πάρα πολύ να πάρει πίσω. Δεν χρειάζεσαι ούτε ντοκιμαντέρ του Πορτοσάλτε (έλεος) στον ΣΚΑΪ, ούτε να διαβάζεις social media για να κατανοήσεις τι ακριβώς έχει γίνει αλλά και πού βρισκόμαστε.

Το 2009 η Ελλάδα ήταν μια ωρολογιακή βόμβα, παραδέχθηκε εκ νέου ο Γιουνκέρ πρόσφατα ότι τα δημοσιονομικά και οικονομικά στοιχεία της χώρας ήταν «μαγειρεμένα» από την κυβέρνηση της ΝΔ επί Καραμανλή. Το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου αναλαμβάνει αλλά, μέχρι να καταλάβει ότι το (διαστρεβλωμένο μεν ως ατάκα, σωστό ως λογική του κόμματος όμως τότε) «λεφτά υπάρχουν» είναι εξίσου πιθανό κι από το να έχει τα λεφτά που λέει ο Σώρρας, έχει εμφανιστεί το ΔΝΤ και το πρώτο μνημόνιο είναι γεγονός.

Και, οικονομική κρίση σε μια χώρα σημαίνει και πολιτική, εκτός κι αν μετά τις Κάννες το 2011 ο Βενιζέλος δεν πρόδιδε το ίδιο του το κόμμα με αντάλλαγμα την καρέκλα. Οι ψηφοφόροι γυρίζουν την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο διαλύεται, γυρίζουν την πλάτη όμως και στον δικομματισμό και φέρνουν, μετά τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σημείωση, διότι μερικοί αγνοούν ή ξεχνούν την αλήθεια:


  • 🗳️ τον Σεπτέμβριο του 2009 ο Καραμανλής (γνώστης ότι χρεοκοπήσαμε) οδηγεί τη χώρα πρόωρα σε εκλογές με το επιχείρημα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και υπό το βάρος του βασικού μετόχου και του Βατοπεδίου. Αυτό ήταν παραίτηση.

  • 🗳️ τον Νοέμβριο του 2011 ο Παπανδρέου αποχώρησε μετά τις Κάννες, αφού έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης κι αφού είδε ότι το ίδιο του το κόμμα δεν τον στήριζε. Και δεν το πάλεψε. Αυτό ήταν παραίτηση.

  • 🗳️ τον Δεκέμβριο του 2014 ο Σαμαράς προανήγγειλε εκλογές, κι αυτός επικαλούμενος την εκλογή ΠτΔ (ενώ εντέλει αναδείχθηκε δεξιός, ο Παυλόπουλος) και υπό το βάρος του περιβόητου mail Χαρδούβελη. Αυτό ήταν παραίτηση.

  • 🗳️ τον Σεπτέμβριο του 2015, μετά το δημοψήφισμα και την κωλοτούμπα, ο Τσίπρας παραιτείται, οδηγεί τη χώρα σε εκλογές αλλά απέναντί του έχει μια ΝΔ διαλυμένη και με αρχηγό… τον Μεϊμαράκη.

  • 🗳️ τον Μάιο του 2019 ο Τσίπρας, μετά τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές, ανακοινώνει πρόωρες εκλογές παραιτούμενος από την εξουσία: κανένα κόμμα στον κόσμο δεν μπορεί να γυρίσει τέτοιο σκορ.


Στην -επί δεκαετία, μνημονιακή- Ελλάδα κανένα κόμμα που ψήφισε μνημόνιο δεν επανεξελέγη και οι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν, αργά ή γρήγορα, παραχωρώντας τη θέση τους σε άλλη κυβέρνηση. Το ίδιο θα συμβεί και στις εκλογές της Κυριακής. Αύριο, κείμενο / αναφορά επί των πολιτικών ευθυνών.

Στοιχηματικά, θυμίζω τα δύο κείμενα με εκλογικά picks, αργά ή γρήγορα σήμερα οι περισσότερες αποδόσεις θα αποσυρθούν:

Προγνωστικά και lines κομμάτων με… τζούρες εκλογικής ιστορίας

Ο Γκαγκάτσης, ο Βαρουφάκης κι ένας Νιάνγκ

🦊 Αρκετοί στείλατε μηνύματα γιατί δεν ποντάρω, ή πώς βλέπω, τη διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αίσθησή μου, και το πόσταρα και πρόσφατα, είναι πως το σκορ θα είναι κάτι μεταξύ 40-28 και 39-27. Αρα το line 10,5 ποσοστιαίων μονάδων που προσφέρεται, με το over στο 1.87, είναι στην κρίση σας αν αξίζει ως απόδοση.

Η αδιανόητη Μπενινάρα


Η Μπενινάρα (έλα μωρή αρρώστια) έκανε… θαύμα χθες και, πέτυχε κάτι αδιανόητο: είναι στα προημιτελικά του Copa Africa 2019 δίχως να έχει κάνει νίκη επί συνόλων 13 αγώνων στην ιστορία του στον θεσμό: 0-5-8! Προηγήθηκε με το Μαρόκο, το ‘φαγε, χάθηκε μαροκινό πέναλτι στο 96’ από τον Ζιγιάς (δοκάρι) και προκρίθηκε στα πέναλτι. Μιλάμε, τέτοια… σούφρα ούτε η Ελλάδα επί Ρεχάγκελ! Να’ ναι καλά όμως, άξιζε η διπλή ευκαιρία που ποντάραμε.

Στους «8» το Μπενίν παίζει με τη Σενεγάλη, η οποία νίκησε 1-0 την Ουγκάντα με γκολ του Μανέ από ασίστ του Νιάνγκ, ο οποίος την είδε αλτρουιστικά χθες. Ρε φιλαράκι, τζάμπα σε πόνταρα;

30 χρόνια χωρίς καμερουνέζικη νίκη


Νιγηρία και Καμερούν έχουν, μαζί, οκτώ από τα 31 τρόπαια: οι Καμερουνέζοι είναι οι κάτοχοι του τίτλου καθώς προ διετίας στην Γκαμπόν επέστρεψαν στα τρόπαια ύστερα από 15 χρόνια και έφτασαν τα πέντε, έναντι επτά της πολυνίκη Αιγύπτου, ενώ η Νιγηρία έχει τρία με τελευταίο το 2013 στη Νότιο Αφρική.

«Αδάμαστοι λέοντες» και «σούπερ αετοί» (σ.σ. τρελαίνομαι με τις εμπνεύσεις των παρατσουκλιών τους) έχουν συναντηθεί άλλες 16 φορές στην ιστορία τους, με τη Νιγηρία να υπερέχει με 8-5-3. Μάλιστα είναι αήττητη, ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης, στα τελευταία οκτώ (6-2-0) με την τελευταία καμερουνέζικη νίκη να… ανάγεται στα προκριματικά του Μουντιάλ 1990 της Ιταλίας: 1-0 τον Αύγουστο του ’89 στη Γιαουντέ με γκολ του (μετέπειτα… ήρωα της χώρας στο τρομερό Παγκόσμιο Κύπελλο που έκανε) Φρανσουά Ομάμ Μπιγίκ, τότε παίκτη της Λαβάλ.

Εκ των 16 εν λόγω αγώνων, οι έξι ήταν στο πλαίσιο τελικής φάσης Copa Africa (εκ των οποίων οι τρεις στον τελικό!), αλλά εδώ υπάρχει απόλυτη ισορροπία: από δυο νίκες έκαστος, συν δύο ισοπαλίες.

Stoiximan
Βαθμολογία
9.5/10
☆☆☆☆☆
★★★★★
check_3c
Άμεσες πληρωμές
check_3c
Εξαιρετικές Αποδόσεις
check_3c
Βελτιωμένο Bet Builder*
ΕΕΕΠ | 21+
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ



Το Καμερούν πανηγύρισε τα πρώτα δύο, από τα συνολικά πέντε, τρόπαιά του επικρατώντας των Νιγηριανών στους τελικούς. Αρχικά το 1984 στην Ακτή Ελεφαντόδοντος (sic) με 3-1, με τον μόλις 20 ετών τότε, αείμνηστο και γνωστό μας, Ρασίντ Γεκινί να μπαίνει ως αλλαγή στο τέλος. Και, έπειτα, το 1988 στο Μαρόκο με 1-0 από τέρμα του Εμανουέλ Κουντέ με πέναλτι, παίκτη της Ρεμς τότε, για την ομάδα του Γάλλου Κλοντ Λερουά επί της αντίστοιχης του Ανατολικογερμανού Μάνφρεντ Χένερ.


https://www.youtube.com/watch?v=X4np1FEKFrY

Ήταν η τελευταία καμερουνέζικη νίκη στο τουρνουά, για το οποίο είχαν ανταμώσει όμως και στους ομίλους και είχαν έρθει 1-1 από τα γκολ των Ροζέ Μιλά και Σάμουελ Οκαράζι. Αποτέλεσε τη μόνη τους παρελθούσα συνάντηση σε γκρουπ.

Το 1992, στη Σενεγάλη, η Νιγηρία πήρε λίγο από το… αίμα της πίσω με νίκη 2-1 στον μικρό τελικό του Ντακάρ, με γκολ των Εκπο και Γεκινί, είχε ισοφαρίσει προσωρινά στο 85’ ο Μαμποάνγκ. Το 2000 ωστόσο το Καμερούν συνέχισε την… πελατειακή του σχέση με τη Νιγηρία στους τελικούς, κατακτώντας ενάντιά της το τρόπαιο και το 2000, ούσα μάλιστα συνδιοργανώτρια μαζί με την Γκάνα. Ο τελικός στο Λάγκος έληξε 2-2 (26’ Ετό, 31’ Μ’Μπομά / 45’ Τσούκβου, 47’ Οκότσα) και η ομάδα του Γάλλου Πιέρ Λασάντρ κατέκτησε το τρόπαιο με 4-3 στα πέναλτι ελέω της αστοχίας των (σταρ της εποχής) Νουάνκο Κανού και Βίκτορ Ικπέμπα για το σύνολο του Ολλανδού Γιο Μπονφέρε. Πρωταθλητής Αφρικής στέφθηκε τότε ο Ραϊμόν Καλά που είχε περάσει από την Παναχαϊκή και αγωνιζόταν στην Εξτρεμαδούρα.

Έσχατη, μέχρι απόψε, συνάντησή τους σε τελική φάση ήταν το 2004 στην Τυνησία, στα προημιτελικά. Με τέρματα των Οκότσα και Ουτάκα η Νιγηρία πέρασε με 2-1 (είχε ανοίξει το σκορ ο Σάμουελ Ετό), για να αποκλειστεί στα ημιτελικά από την οικοδέσποινα, στα πέναλτι και σε ματς που είχαν αγωνιστεί αρκετοί γνωστοί μας: Ζαν Μακούν, Τζόζεφ Ενακαρίρε και Ιφεάνι Ουντέζε.

Η Νιγηρία απώλεσε την πρωτιά στον όμιλό της μετά το 2-0 από τη Μαδαγασκάρη, όπου έπαιξε χωρίς 5-6 βασικούς από επιλογή του Γερμανού εκλέκτορα Γκέρνοτ Ρορ ενώ έχασε με τραυματισμό και τον captain Μίκελ. Το δε Καμερούν μετά το 2-0 επί της Γουινέας Μπισάου στην πρεμιέρα έφερε δύο «λευκές» ισοπαλίες με Γκάνα και Μπενίν, δείχνοντας δύστοκο στο γκολ. Μετράει βέβαια ότι οι Νιγηριανοί είχαν 48 ώρες παραπάνω ξεκούρασης πριν το σημερινό.

🦊 30 χρόνια έχει να τη νικήσει σε επίσημο και 31 για το Copa Africa. Ήρθε η ώρα του Καμερούν νομίζω, είναι αουτσάιντερ αλλά ο Κλάρενς Σέεντορφ κάνει καλή δουλειά.

Παράδοση με άρωμα… Τούμπας


Άλλες έντεκα φορές έχουν συναντηθεί, για όλες τις διοργανώσεις και ανεξαρτήτως έδρας, η Αίγυπτος με τη Νότια Αφρική. Οι «μπαφάνα μπαφάνα» υπερέχουν μάλιστα με απολογισμό 6-1-4 και έχουν 13 χρόνια να ηττηθούν από τους «Φαραώ», από ένα φιλικό τον Νοέμβριο του 2006 στην Αλεξάνδρεια, με 1-0.

Bwin
Βαθμολογία
9.2/10
☆☆☆☆☆
★★★★★
check_3c
Κορυφαία αξιοπιστία
check_3c
Live Streaming* 
check_3c
Καθημερινές προσφορές*
ΕΕΕΠ | 21+
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Εξ αυτών, επίσημα ήταν τα τέσσερα και, ακόμη πιο… επιμέρους, δύο φορές αντάμωσαν στο πλαίσιο τελικής φάσης Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Η πρώτη τους συνάντηση έλαβε χώρα επί νοτιοαφρικάνικου εδάφους το 1996, στο Γιοχάνεσμπουργκ και στο πλαίσιο ομίλου, με την Αίγυπτο του Ολλανδού Ρουντ Κρολ να νικά 1-0 με τέρμα του Ελ Κας και με αγωνιζόμενους τους μετέπειτα (από τα περάσματά τους από τον ΠΑΟΚ) Μαγκντί Τολμπά και Αμπντελσατάρ Σάμπρι. Ωστόσο η Νότιος Αφρική του Κλάιβ Μπάρκερ έφτασε ως την κατάκτηση του (μοναδικού της) τροπαίου ενώ η Αίγυπτος αποκλειόταν στα ημιτελικά από τη Ζάμπια.

Εσχατη, ως σήμερα, συνάντησή τους στο τουρνουά ήταν ο τελικός του 1998 στην Μπουρκίνα Φάσο, με τους «Φαραώ» του Μαχμούντ ελ Γκοχαρί να νικούν με 2-0 με γκολ των Αχμέντ Χασάν και Ταρέκ Μοσταφά έως το 13ο λεπτό.


https://www.youtube.com/watch?v=kTZTR7ybNkA

Ο Αντριου Ραμπούτλα έπαιξε τότε για τους «μπαφάνα μπάφανα», για τους «Φαραώ» ο Χοσάμ Χασάν ενώ είχε μπει ως αλλαγή ο Σάμπρι, όλοι πέρασαν αργότερα… από την Τούμπα.

Ο Χαβιέ Αγκίρε έχει, στην Αίγυπτο, εκτός τον γνωστό μας Χασάν, αμφίβολο τον άλλο φορ Μοχσέν και ελαφρώς αμφίβολο με κρύωμα τον σταρ Μο Σαλάχ αλλά δεν τίθεται θέμα να μην αγωνιστεί. Δεν… λέει κάτι η Νότιος Αφρική που προκρίθηκε επειδή νίκησε την αδύναμη Ναμίμπια, στα άλλα ματς του ομίλου έχασε από Μαρόκο και Ακτή Ελεφαντοστού, και στα δύο με 1-0.

🦊 Χαμηλά, ευλόγως, ο άσος της Αιγύπτου, ωστόσο αν το ματς έχει τουλάχιστον δύο γκολ, το συνδυαστικό του είναι στο εξαιρετικό 2.22. Στα υπόψη και ο Μαχμούντ Αχμέντ Ιμπραΐμ Χασάν, γνωστότερος ως Τρεζεγκέ, όνομα που πήρε επειδή θαύμαζε τον Γάλλο σταρ (ό,τι να’ ναι). Πάντως παίρνει προσπάθειες και σουτάρει ο μέσος της Κασίμπασα, καλοπληρώνει για σκόρερ.

 

🦊 Picks 🦊

 

Σημείο

 19:00 Νιγηρία – Καμερούν: 2 (3.20, Bwin)

Δυάδα (με τιμή 4.61)

 19:00 Νιγηρία – Καμερούν: Πρόκριση Καμερούν (2.08, Stoiximan)
 22:00 Αίγυπτος – Νότιος Αφρική: 1 & over 1,5 (2.22, Stoiximan)

Σκόρερ

 22:00 Αίγυπτος – Νότιος Αφρική: Γκολ Τρεζεγκέ (3.75, Bwin)

Νίκος Μποζιονέλος

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ