O μύθος του Ασιάτη και η χειραγώγηση των αγορών

στοιχημα ασιατικη αγοραΗ μικρή φράση «στοίχημα στην Ασία» αρκεί για να φέρει στο μυαλό του τζογαδόρου εικόνες εξωτικές: Εντυπωσιακά γραφεία σε ουρανοξύστες, μπούκηδες με σχιστά μάτια ντυμένοι με πανάκριβα κοστούμια και χρυσά ρολόγια να ανάβουν τα πούρα τους με δεκαδόλαρα και να χαμογελούν μπροστά από οθόνες, στις οποίες χορεύουν τρελά οι τιμές των αποδόσεων…

Αναμφισβήτητα είναι επιτυχία για τους Ασιάτες μπουκ που έχουν καλλιεργήσει έναν τέτοιο μύθο όσον αφορά τη δουλειά τους, αλλά και τη βαρύτητά τους στην παγκόσμια στοιχηματική κοινότητα. Η Ασία, ουσιαστικά η περιοχή της Άπω Ανατολής, έχει αποκτήσει μια μυθική διάσταση όσον αφορά όχι μόνο την εξωτικότητά της, αλλά και το μέγεθος του τζίρου που δέχεται στο στοίχημα. Η αλήθεια, βέβαια, δεν περιέχει μόνο τις εικόνες που περιγράψαμε στην αρχή του κειμένου, αλλά και άλλες, πολύ πιο «ταπεινές» και «καθημερινές».

Νόμιμο και παράνομο στοίχημα στην Ασία

Στην Ασία δεν είναι νόμιμο το στοίχημα, τουλάχιστον όχι στις περισσότερες χώρες. Στην Κίνα, όμως, υπάρχουν αυτόνομες περιοχές, όπως το Χονγκ Κονγκ και το Μακάου, όπου ο επιτρέπεται ο τζόγος και τα τυχερά παιχνίδια. Η εξήγηση βρίσκεται στο αποικιακό παρελθόν των δύο περιοχών: Το Χογκ Κογκ ήταν επί 99 χρόνια βρετανικό έδαφος και το Μακάου πορτογαλικό, επέστρεψαν στην Κίνα το 1997 και το 1999 αντίστοιχα κι έκτοτε απολαμβάνουν ειδικό καθεστώς.

Το στοίχημα είναι νόμιμο και σε κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη, που κι αυτά έχουν έντονο βρετανικό αποικιακό παρελθόν. Επιπλέον επιτρέπεται ο στοιχηματισμός μεταξύ δύο προσώπων, όχι το στοίχημα στο διαδίκτυο ή σε πρακτορεία. Ιδιώτες λειτουργούν δηλαδή ως πράκτορες και λαμβάνουν πονταρίσματα εκ μέρους της εταιρείας, αποδεχόμενοι να καλύψουν μέρος ή ολόκληρη την υποχρέωση!

Ασιατικό χάντικαπ και… ξερό ψωμί!

Το ποντάρισμα 1Χ2 δεν είναι δημοφιλές στην Ασία και ο τζίρος σε αυτή την αγορά δεν ξεπερνά το 1-2% του παιχνιδιού! Αντίθετα όλο το παιχνίδι γίνεται στο Ασιατικό χάντικαπ, όπου οι παίκτες ποντάρουν σε δύο παραλλαγές. Στην ουσία οι Ασιάτες προσπαθούν να… καταργήσουν την ισοπαλία, κάτι που ανεβάζει και τις αποδόσεις, μειώνει την γκανιότα τους, αλλά και δίνει την εντύπωση στον παίκτη ότι είναι πιο… εύκολο να κερδίσει από το στοίχημα.

Δύο είναι οι μεγάλες εταιρείες στην Ασία, η Sbobet και η IBCbet. Όλες οι υπόλοιπες παίρνουν ελάχιστο ποντάρισμα συγκριτικά και δεν μπορούν να επηρεάσουν την αγορά, απλά αντιγράφουν και ακολουθούν. Οι δύο αυτές εταιρείες έχουν πολύ μεγάλα όρια και δέχονται στοιχήματα με πολλά μηδενικά, ενώ πολλές φορές είναι ελαστικές ως προς την πηγή προέλευσης των χρημάτων.

«Πρασινίζει το βιβλίο»

Καθήκον του trader μίας εταιρείας δεν είναι να κερδίσει «μετωπικά» τον παίκτη. Ο ρόλος του είναι να μοιράσει τα πονταρίσματα, να μειώσει την υποχρέωση του μπουκ και στο τέλος, αν υπάρχει η δυνατότητα, να «πρασινίσει το βιβλίο». Αυτή είναι μια φράση της στοιχηματικής αργκό, που σημαίνει ότι όποια κι αν είναι η εξέλιξη του ματς και όποιο σημείο κι αν κερδίσει, για τον μπουκ θα υπάρξει κέρδος, είτε από τη γκανιότα, είτε από το spread, ανάλογα με την αγορά.

Υπάρχουν, βέβαια, άλλα τμήματα κάθε εταιρείας που εξετάζουν εάν αξίζει να ρισκάρουν σε ένα σημείο και να δεχτούν ποντάρισμα, προσφέροντας την καλύτερη απόδοση της αγοράς. Στην περίπτωση αυτή, βέβαια, ο Ασιάτης μπουκ αποφασίζει να «παίξει» κι αυτός, αλλά από την ανάποδη: Δεν ποντάρει, αλλά δέχεται στοίχημα σε μια επιλογή που έχει εκ των προτέρων έχει αναλύσει ότι έχει σημαντική τύχη να μην επιβεβαιωθεί.

Ποντάρει αλλού ο μπουκ

Αν το ποντάρισμα είναι μεγάλο, ο Ασιάτης μπουκ επιλέγει τη μέθοδο της… αντασφάλισης. Για να μειώσει τον κίνδυνο να βρεθεί πολύ ζημιωμένος, σε περίπτωση που η επιλογή του επιβεβαιωθεί, αποφασίζει να ποντάρει ο ίδιος (μέσω «μαύρου» λογαριασμού, βέβαια, όχι με το ονοματεπώνυμό του) μέρος των χρημάτων που δέχτηκε σε άλλη εταιρεία ή σε ανταλλακτήριο. Έτσι βγάζει από πάνω του το μεγαλύτερο μέρος της υποχρέωσης.

Υπάρχουν, μάλιστα, και κάποιες φορές, λίγες όμως, που ο Ασιάτης μπουκ μπορεί να βρει την επιλογή του σε καλύτερη τιμή απ’ αυτή που προσφέρει ο ίδιος! Σε αυτή την περίπτωση απλά ποντάρει το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που δέχτηκε.

Μόχλευση της αγοράς

στοίχημα στην ΑσίαΑν κάποιος από τους λεγόμενους μεγαλοπαίκτες ποντάρει μεγάλο ποσό σε ένα σημείο, πολλές φορές έχει τη δυνατότητα να κινήσει ολόκληρη την αγορά ακόμα και στην Ασία. Ο μπουκ είναι αναγκασμένος να ακολουθήσει, ρίχνοντας την απόδοση για να μειώσει την υποχρέωσή του. Αυτό έχει ως συνέπεια να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες εταιρείες, ασιατικές και μη.

Αυτή η εξέλιξη, βέβαια, δημιουργεί μεγάλο πλεονέκτημα στον επαγγελματία, εφόσον μπορεί είτε να πουλήσει σε μικρότερη απόδοση στο ανταλλακτήριο είτε να δημιουργήσει arb (εξασφάλιση σίγουρου κέρδους από τη διαφορά των αποδόσεων σε διαφορετικές εταιρείες), καθώς αρκετοί παίκτες θα ακολουθήσουν την τάση και η τιμή της απόδοσης θα πιεστεί και άλλο. Αυτό αφορά βέβαια παιχνίδια με μικρότερο τζίρο. Με αυτόν τον τρόπο οι «καρχαρίες» μπορούν και χειραγωγούν τις αγορές.

Ασία και ανταλλακτήρια

Σπάνια τα πονταρίσματα των μεγάλων παικτών μένουν στην αγορά και οι παίκτες δεν θα πρέπει να δίνουν μεγάλο βάρος στις κινήσεις της Ασίας. Αντίθετα στο ανταλλακτήριο, οι κινήσεις των αποδόσεων συνήθως είναι πιο «δίκαιες», καθώς υπάρχει συνδυασμός παικτών και εταιρειών.

Επομένως την επόμενη φορά που θα ακούσετε ότι έπεσε η απόδοση στην Ασία, σκεφτείτε διπλά πριν τοποθετήσετε ένα στοίχημα. Φυσικά δεν αναφερόμαστε παραπάνω σε δικαιολογημένες αυξομειώσεις των αποδόσεων, όπως για παράδειγμα πτώση απόδοσης λόγω απουσίας κάποιων παικτών, αλλαγή καιρικών συνθηκών, κλπ.

Παίρνω λίγα από πολλούς

Η γενική φιλοσοφία του Ασιάτη μπουκ είναι να «ροκανίσει» σιγά-σιγά το κεφάλαιο του παίκτη κι όχι να τον κερδίσει μία κι έξω. Προτιμά, δηλαδή, να έχει έναν πελάτη που τζιράρει συνεχώς χρήματα και χάνει ένα μικρό ποσοστό (2-3%) κάθε μήνα, παρά κάποιον που θα χάσει όλο το κεφάλαιό του σε πέντε-δέκα κινήσεις. Διότι στην πρώτη περίπτωση ο παίκτης-πελάτης είναι «σίγουρος» και μακροχρόνιος, αφού θα έχει συνεχώς την αίσθηση ότι την επόμενη περίοδο θα ρεφάρει, ενώ στη δεύτερη ο παίκτης μπορεί να απογοητευθεί και να σταματήσει να ποντάρει, είτε δια παντός, είτε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα του Foxbet στο email σας


Περισσότερα

Comments

Πάντα δίπλα στον παίκτη
Από το ξεκίνημα του site, το μότο μου είναι  ότι το στοίχημα δεν είναι μόνο αναλύσεις και προγνωστικά.  Ο σκοπός που δημιουργήθηκε ξεχωριστή ενότητα για τις στοιχηματικές εταιρίες, είναι για να ενημερώνουμε σωστά και να υποστηρίζουμε τους παίκτες που “ψάχνονται” περισσότερο για τους μπουκ, τη σοβαρή στοιχηματική θεωρία και την ειδησεογραφία. Στα reviews θα βρείτε την κριτική μου για κάθε εταιρία και μέσα από την προσωπική μου στήλη θα μαθαίνετε πρώτοι inside info για τις εταιρίες και τα δρώμενα του χώρου.
Στοιχηματικές εταιρίες με αξιολόγηση
Η έμπειρη ομάδα του Foxbet αξιολογεί και βαθμολογεί τις υπηρεσίες των στοιχηματικών εταιριών σε 8 διαφορετικές κατηγορίες. Δείτε όλες τις σημαντικές πληροφορίες για κάθε εταιρία συγκεντρωμένες σε ένα πίνακα.
Υποστήριξη παικτών και επικοινωνία
Το Foxbet team βρίσκεται καθημερινά δίπλα στους παίκτες. Επικοινωνήστε μαζί μας 7 ημέρες την εβδομάδα μέσω live chat, email ή social media για τυχόν απορίες ή αν προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα με τις στοιχηματικές εταιρίες.
Betting Guide
Οδηγοί για το στοίχημα
Έχετε απορίες για το πώς παίζετε στοίχημα στο ίντερνετ, για το σύστημα Fibonacci ή δεν ξέρετε τι είναι η γκανιότα; Το Betting School θα λύσει όλες τις απορίες σας και θα εμπλουτίσει τις στοιχηματικές γνώσεις σας.
Αποκλειστικές ειδήσεις και νέα
Ποιά εταιρία έρχεται στην Ελλάδα και τι αλλάζει στις στοιχηματικές εταιρίες; Μάθετε τα πάντα πρώτοι για το διαδικτυακό στοίχημα στην Ελλάδα και το εξωτερικό με πολλές αποκλειστικές ειδήσεις.
Σύγκριση εταιριών και εργαλεία
Βρείτε εύκολα την εταιρία που σας ταιριάζει με το Bookie Finder, συγκρίνετε τις υπηρεσίες των στοιχηματικών εταιρίων με τη H2H σύγκριση ή δείτε όλους τους τρόπους συναλλαγών κάθε εταιρίας με ένα κλικ.
Bonus και προσφορές
Όλα τα προγράμματα των στοιχηματικών εταιρειών συγκεντρωμένα στη σελίδα Bet Bonus. Ποιές εταιρίες δίνουν πριμ εγγραφής με ηλεκτρονικά πορτοφόλια και ποιές διαθέτουν Loyalty πρόγραμμα, 0% γκανιότα ή προσφορές moneyback.