foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ62
COSMOTE TV ΔΩΡΕΑΝ* ΕΔΩ 📺 ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Οι μπουκμέικερς του διαμερίσματος

Στοιχηματική θεωρία | 02 Δεκ 2013 18:15

Οι πλατφόρμες στοιχήματος στο διαδίκτυο ξεφυτρώνουν τα τελευταία χρόνια σαν τα… μανιτάρια! Όλοι πια το διαπιστώνουν ότι ο παίκτης του στοιχήματος έχει εκατοντάδες διαφορετικές επιλογές (στο εξωτερικό) για να τοποθετήσει τα χρήματά του και να ποντάρει. Τα «εξασκημένα» μάτια, βέβαια, βλέπουν ότι πολλές από τις online στοιχηματικές εταιρίες έχουν πολλά όμοια χαρακτηριστικά μεταξύ τους.

Κάθε φιλόδοξος επιχειρηματίας ή επενδυτής, με την καλή ή την κακή έννοια, έχει πλέον τη δυνατότητα να γίνει ένας από τους πολλούς μπουκμέικερς, ακόμα και από ένα διαμέρισμα κυριολεκτικά!

Η θεαματική αύξηση που υπάρχει στη δημιουργία ιστοσελίδων παροχής διαδικτυακού στοιχήματος (και τζόγου γενικότερα) οφείλεται στην «ενοικίαση» υπηρεσιών, τεχνογνωσίας και προσωπικού, η οποία έχει γίνει πια κοινή πρακτική για πολλούς, αν όχι τους περισσότερους μπουκμέικερς που κυκλοφορούν στην αγορά. Στο κείμενο αυτό, λοιπόν, θα γνωρίσετε τον τρόπο λειτουργίας αυτών των ιστοσελίδων του… διαμερίσματος.

Μπουκμέικερς με έδρα ένα… δωμάτιο στη Μάλτα!

Στο παρελθόν για να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί μία πλατφόρμα, ειδικά στο χώρο του διαδικτυακού τζόγου, απαιτείτο μεγάλος αριθμός εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, υποδομών και βέβαια τα κατάλληλα τεχνολογικά και τεχνικά μέσα (π.χ. υπολογιστές, λογισμικό).

Πλέον όλο και περισσότεροι bookmakers στρέφονται στις πλατφόρμες που προσφέρουν B2B (business to business) υπηρεσίες. Κάποιες πλατφόρμες δηλώνουν ως διεύθυνση ένα απλό… apartment (διαμέρισμα), ενδεχομένως κι ενός δωματίου (!), που βρίσκεται στη Μάλτα, το Isle of Man ή το Λονδίνο.

License: Άδεια μέσω… τρίτου

Για να ξεκινήσει η λειτουργία ενός bookmaker απαιτείται πρώτα απ’ όλα η αδειοδότησή του. Πολλές Β2Β gaming πλατφόρμες προσφέρουν τη δυνατότητα «ενοικίασης» της άδειας τους! Μπορούν δηλαδή τα sportsbook να λειτουργήσουν υπό άδεια τρίτου.

Μία από τις πλέον γνωστές πλατφόρμες είναι η EveryMatrix. Εδρεύει μεν στη Μάλτα, αλλά εκτός από την άδεια από την MGA κατέχει και άλλες σε Ηνωμένο Βασίλειο και Κουρασάο αλλά και τοπικές άδειες σε Δανία, Ιρλανδία και Ρουμανία.

Αυτόν τον τρόπο, της «ενοικιασμένης» άδειας, εκμεταλλεύονται και κάποιες πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Το μοντέλο της ενοικίασης μειώνει το κόστος και βέβαια το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την απόκτηση της άδειας.

Πλατφόρμες έτοιμες για πώληση!

Η ιστοσελίδα του κάθε online bookmaker αποτελεί έναν από τους πιο βασικούς λόγους της επιτυχίας ή αποτυχίας του. Αν δεν είναι λειτουργική, εύχρηστη και ελκυστική προς τον παίκτη, είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Γι’ αυτό ακόμα και κορυφαίες πλατφόρμες επενδύουν μεγάλα ποσά στην αναβάθμιση των ιστοσελίδων τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως και τη βελτίωση των mobile εκδόσεών τους.

Για τον μπουκμέικερ, όμως, που δεν θέλει να μπει στην «επίπονη» διαδικασία να φτιάξει κάτι μόνος του και επιζητεί γρήγορες λύσεις, υπάρχουν αρκετές B2B πλατφόρμες εξειδικευμένες στην κατασκευή και ανάπτυξη λογισμικού.

Ο κυρίαρχος παίκτης παγκοσμίως είναι η Openbet, την πλατφόρμα της οποίας την χρησιμοποιούν κορυφαίες πλατφόρμες του χώρου (ενδεικτικά αναφέρουμε τις William Hill, Betfair, Paddy Power, Sportsbet.com.au και άλλες). Άλλοι γνωστοί πάροχοι λογισμικού είναι η SBTech (10bet, 188bet, ComeOn, Netbet, Betshop, Winmasters), η Betconstruct (Vbet, Energybet, LVbet, Vivobet) και η Playtech (Coral, Boylesports, Stoiximan, ΟΠΑΠ).

Με το αντίστοιχο οικονομικό κόστος οι έτοιμες πλατφόρμες (Sportsbook interfaces) προσαρμόζονται στις ανάγκες και τα «θέλω» του πελάτη-πλατφόρμας ώστε να προσελκύσει περισσότερους παίκτες.

Customer service: Ενοικίαση… support

Το τμήμα εξυπηρέτησης (customer service) αποτελεί τον καθρέφτη κάθε πλατφόρμας. Όσο καλές αποδόσεις και αν προσφέρει ένας μπουκ, είναι δεδομένο πως ανακριβείς, λανθασμένες ή καθυστερημένες απαντήσεις θα δημιουργήσουν άσχημη εικόνα στους παίκτες. Όσο πιο γρήγορα υπάρξει σαφής-εμπεριστατωμένη απάντηση ή λύση στο πρόβλημα, τόσο πιο πολύ κερδίζει η πλατφόρμα σε αξιοπιστία.

Αυτό, βέβαια, υπό κανονικές συνθήκες απαιτεί από κάθε πάροχο διαδικτυακών παιχνιδιών να έχει ένα πολυπληθές τμήμα υποστήριξης/εξυπηρέτησης, που θα ήταν ασύμφορο από οικονομικής πλευράς.

Μάρκετινγκ: Σας φτιάχνουμε καμπάνια

Προφανώς δεν θα μπορούσε να λείπει το μάρκετινγκ απ’ όλη αυτή τη διαδικασία. Υπάρχουν πλατφόρμες, που αναλαμβάνουν να προωθήσουν το «προϊόν», την πλατφόρμα στοιχήματος δηλαδή, σε ευρύτερο ακροατήριο.

Με βάση τα χαρακτηριστικά των online μπουκμέικερς, οι πλατφόρμες μάρκετινγκ φτιάχνουν διαφημιστικές καμπάνιες με  προσφορές* και στοχεύσουν σε νέους πελάτες. Μία από τις κορυφαίες πλατφόρμες του κλάδου είναι η eGaming Consulting, την οποία συμβουλεύονται ακόμα και πλατφόρμες που θεωρούνται «κολοσσοί» στο χώρο.

Τεχνική Υποστήριξη: «Always on call»

Η συγκεκριμένη υπηρεσία ήταν από τις πρώτες χρονικά που αναπτύχθηκαν, όχι μόνο στη βιομηχανία του τζόγου, αλλά γενικότερα σε ό,τι αφορά το διαδίκτυο. Αντί να απασχολούν δικούς τους τεχνικούς, πλήρως αμειβόμενους, οι πλατφόρμες συμφωνούν με πλατφόρμες, όπως η Sbtech, που προσφέρουν οικονομικές λύσης πλήρους τεχνικής υποστήριξης και hosting.

Η διαδικασία είναι γνωστή: Ένας ή περισσότεροι τεχνικοί της πλατφόρμας «χρεώνονται» την λειτουργία μιας συγκεκριμένης ιστοσελίδας και βρίσκονται διαρκώς σε εγρήγορση για την εύρυθμη λειτουργία της. Μπορεί να δουλεύουν πάνω σε συγκεκριμένα προβλήματα που έχουν προκύψει ή απλά να βρίσκονται on call (σε… τηλεφωνική επαγρύπνηση!) για οποιοδήποτε θέμα.

Προφανώς η λειτουργία μίας σελίδας διαδικτυακού στοιχήματος εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο και λανθασμένες αποφάσεις μπορούν να τινάξουν το όλο project στον αέρα. Ακόμα και μια διακοπή λειτουργίας λίγων λεπτών μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά.

Trading/Risk Management: Και live betting έχω…

Οι πλατφόρμες παροχής υπηρεσιών προσφέρουν διάφορα «πακέτα» διαχείρισης ρίσκου και trading στους πελάτες τους (turnkey solutions). Μέσω εξειδικευμένου προσωπικού και έμπειρων traders προσφέρουν υπηρεσίες όπως δημιουργία και «ανέβασμα» αγορών, δημιουργία αποδόσεων, διευθέτηση στοιχημάτων, διαχείριση live αγορών, ρίσκου και γενικότερα όλη τη διαχείριση ενός sportsbook.

Με αυτόν τον τρόπο οι μπουκμέικερς έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν χιλιάδες deadball (pre-game στοιχήματα) αγώνες και να αυξήσουν τον αριθμό των αγορών στο live betting, που είναι και η κύρια πηγή εσόδων τους. Κάποιες πλατφόρμες μάλιστα αναλαμβάνουν ακόμα και την πίστωση των μπόνους εγγραφής, ελέγχοντας τους νέους πελάτες για πολλαπλούς λογαριασμούς ή «ύποπτο» παρελθόν.

«Εικονική» περιγραφή!

Πόσο ελκυστικό θα ήταν να στοιχηματίζετε σε ένα ζωντανό γεγονός, αν δεν γνωρίζετε τι ακριβώς γίνεται εκείνη τη στιγμή, από το σκορ μέχρι την εξέλιξή του; Μάλλον καθόλου. Γι’ αυτό το λόγο πλατφόρμες όπως η Betradar ή η Runningball προσφέρουν σε πραγματικό χρόνο τις πληροφοριών των αγώνων (σκορ, λεπτό, γραφήματα) ή στατιστικά στοιχεία, ειδικά για τους αγώνες όπου δεν υπάρχει ζωντανή μετάδοση ή οι πλατφόρμες δεν έχουν εξασφαλίσει δικαιώματα για live streaming.

Πολλές κορυφαίες πλατφόρμες online gaming έχουν πλέουν δημιουργήσει B2B υπηρεσίες, παρέχοντας την τεχνογνωσία, την εμπειρία και το προσωπικό τους έναντι «πλουσιοπάροχης» αμοιβής βέβαια. Κάποιες από τις πλατφόρμες είναι οι Paddy Power, Unibet, Betvictor, Amaya.

Odds compilers: Ίδιες αποδόσεις!

Οι περισσότεροι μπουκμέικερς δεν έχουν τους δικούς τους «odds compilers», όπως λέγονται τα άτομα που δημιουργούν τις αποδόσεις. Καθώς δεν διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία προτιμούν να… μισθώσουν third party πλατφόρμες, οι οποίες αναλαμβάνουν αυτό το κομμάτι. Στην ουσία, δηλαδή, οι «πληροφορίες» του odds compiler διοχετεύονται σε περισσότερες της μιας πλατφόρμας και αξιοποιούνται αναλόγως.

Υπάρχει, βέβαια, και η άλλη περίπτωση, του copy/paste. Μια καινούργια πλατφόρμα μπορεί να «κοπιάρει» τις αποδόσεις άλλων ιστοσελίδων, με μόνη παρέμβαση την αφαίρεση της γκανιότας της. Αυτό, βέβαια, απαιτεί συνεχή παρακολούθηση της πλατφόρμας που «παρέχει» τις αποδόσεις, αλλά καθόλου εξειδίκευση.

Οφείλουμε, βέβαια, να σημειώσουμε και το εξής: Αν κάποια πλατφόρμα δηλώνει έδρα ένα διαμέρισμα, αυτό δεν την καθιστά αυτόματα αναξιόπιστη. Υπάρχουν δεκάδες ή εκατοντάδες άτομα, τα οποία μπορεί να μισθώνονται και να εργάζονται, ώστε να βγει ένα επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πλέον ακόμα και οι κορυφαίοι bookmakers εμπιστεύονται τις B2B πλατφόρμες με σκοπό την βελτιστοποίηση των προϊόντων τους. Απλά η ευκολία στη δημιουργία ενός sportsbook μέσα σε λίγες βδομάδες, αν όχι ημέρες, έχει ανοίξει το χώρο σε τυχοδιώκτες.

21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ