foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ229
COSMOTE TV ΔΩΡΕΑΝ* ΕΔΩ 📺 ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Τουρκία, Super Lig: Preview σεζόν 2016-17

Previews Πρωταθλημάτων | 18 Αυγ 2016 11:35
super-lig.jpg

H A' Tουρκίας ή αλλιώς Super Lig κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή και αναμένεται να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος, καθώς η αλλαγή προπονητή στην Φενερμπαχτσέ αλλάζει τα δεδομένα και τις ισορροπίες στο χάρτη του πρωταθλήματος, την στιγμή που η Γαλατασαράι δείχνει ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει και πάλι με την κατάκτηση του Σούπερ Καπ απέναντι στη Μπεσίκτας. Η περσινή πρωταθλήτρια ενισχύθηκε στα μετόπισθεν, αλλά ψάχνει τον αντικαταστάτη του περσινού πρώτου σκόρερ της Μάριο Γκόμεζ. Από κει και πέρα, η περσινή έκπληξη Κόνιασπορ αποδυναμώθηκε επιθετικά, αντιθέτως οι Μπασακσεχίρ και Οσμανλισπόρ παρουσιάζονται ενισχυμένες στα "χαρτιά". Η Κασίμπασα έχασε τα δύο επιθετικά της όπλα και περιμένει να δει πως θα της βγουν οι νεοφερμένοι. Η Μπούρσασπορ μπήκε δυναμικά στο μεταγραφικό παζάρι και δείχνει ότι θέλει να αφήσει πίσω της την περσινή κάκιστη χρονιά. Επίσης η Τραμπζονσπόρ ενισχύθηκε και θέλει κάτι καλύτερο από την δωδέκατη θέση. Αντάλιασπορ και Γκεντσλερμπιρλιγκί προέβησαν σε πολλές αλλαγές και είναι ερωτηματικό το πως οι προπονητές θα καταφέρουν να "δέσουν" τα σύνολα τους, ενώ η Ακισάσπορ αναμένεται να παρουσιαστεί πιο δυνατή από πέρυσι. Ρίζεσπορ, Γκαζιαντέπσπορ και Καϊσέρισπορ είναι εμφανώς αποδυναμωμένες και ψάχνουν να συμπληρώσουν τα κενά τους την ύστατη στιγμή, ενώ από τους νεοφώτιστους, μεταγραφικά ξεχώρισε η Καραμπούκσπορ, με τις Αντάνασπορ και Αλανιασπόρ να κυμαίνονται σε "ρηχά νερά" και θα είναι λογικά από τις ομάδες που θα παλέψουν μέχρι το τέλος για την παραμονή τους.

 

Σύστημα διεξαγωγής

Στη Super Lig μετέχουν 18 ομάδες και είναι ένας μαραθώνιος 34 αγωνιστικών χωρισμένη σε δύο γύρους. Η πρωταθλήτρια Τουρκίας καταλαμβάνει απευθείας μία θέση στους Ομίλους του Champions League, ενώ η 2η της τελικής κατάταξης λαμβάνει μέρος στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Η 3η ομάδα παίζει απευθείας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, η 4η και η 5η της βαθμολογίας αγωνίζονται στο τρίτο και δεύτερο προκριματικό γύρο αντίστοιχα του Europa League, με την 16η, τη 17η και την 18η της βαθμολογίας της Süper Lig να υποβιβάζονται στην 1. Lig (δεύτερη κατηγορία).

 

Οι ομάδες της Super Lig

Μπεσίκτας

Τι έκανε πέρυσι: Οι «Μαύροι αετοί» μετά από μία ονειρική χρονιά στέφθηκαν απολύτως δίκαια πρωταθλητές για πρώτη φορά μετά από εφτά χρόνια "ξηρασίας". Μάλιστα συνδύασαν την κατάκτηση του τροπαίου με την κατασκευή του νέου υπερσύχρονου γηπέδου "Vodafone Arena". Στο Europa league αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων μένοντας στην τρίτη θέση πίσω από Λοκομοτίβ Μ. και την Σπόρτινγκ, ενώ γνώρισε επίσης τον αποκλεισμό στο κύπελλο από την αξιόμαχη Κόνιασπορ. Φυσικά η χρονιά έκλεισε επιτυχημένα αφού τα έσοδα από το Τσάμπιονς Λιγκ συν τα χορηγικά προγράμματα λόγω γηπέδου της «έλυσαν» το οικονομικό.

Προπονητής: Ο Σενιόλ Γκιουνές ανέλαβε την Μπεσίκτας πέρυσι το καλοκαίρι και την οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Πρόκειται για έναν έμπειρο προπονητή (64 χρονών) με πολλές παραστάσεις, αφού έχει διατελέσει και ομοσπονδιακός τεχνικός (2000-2004). Το αγαπημένο του σύστημα είναι το 4-2-3-1, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιήσει το 4-4-2.

Έδρα: Vodafone Arena (43.500)

Μεταγραφές: Η μεγάλη απώλεια στη φετινή καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο ακούει στο όνομα Μάριο Γκόμεζ (33/26), ο οποίος ήταν το επιθετικό "όπλο" που οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του τίτλου. Μέχρι στιγμής οι άνθρωποι της ομάδας δεν έχουν βρει τον αντικαταστάτη του, όμως ελπίζουν πως θα έρθει όνομα ανάλογης αξίας όπως οι Μπαλοτέλι, Μπεντεκέ και Ρεμί. Εξίσου σημαντική η απώλεια του βασικού δημιουργικού χαφ και μίστερ ασίστ Σόσα (31 συμ, 7 γκολ και 12 ασίστ), του εξτρέμ Τέρε (14/4 πέρυσι) που μετακόμισε στην Γουέστ Χαμ, όπως και του αριστερού μπακ Κοϊμπάσι (27/0 πέρυσι), οι οποίοι καλύφθηκαν εν μέρει, με τις επιστροφές από δανεισμό του εξτρέμ Οζμπιλίζ (Βαγιεκάνο 8/0 πέρυσι), του στόπερ Φράνκο (βασικός πρόπερσι)  και του επιθετικού Σισμάνογλου (Αντάλιασπορ 10/6 πέρυσι). Ξεχώρισαν οι μεταγραφές του αριστερού μπακ Αντριάνο (Μπαρτσελόνα 8/0 πέρυσι), του δεξί μπακ Γκιονούλ (Φενερμπαχτσέ 22/1 πέρυσι), του γκολκίπερ Φαμπρίτσιο (Λα Κορούνια) και η αγορά του στόπερ Μαρσέλο (ήρθε δανεικός από το Αννόβερο στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος 14/2 πέρυσι).

Φιλικά: Οι "μαύροι αετοί" δεν έθελξαν με την απόδοση τους, όμως είχαν... θετικό πρόσημο, νικώντας τον Ολυμπιακό και την Εϊμπάρ με 1-0 και 3-0 αντίστοιχα, ενώ έφεραν ισοπαλία 1-1 με την Αλ Χιλάλ.

Εκτίμηση: Τα κενά που άφησαν Γκόμεζ και Σόσα είναι μεγάλα και μέχρι στιγμής δεν έχουν καλυφθεί. Αμυντικά είναι καλύτερη από πέρυσι, αλλά αν δεν αποκτηθούν τουλάχιστον δύο παίκτες από το πάνω ράφι θα χει σημαντικό πρόβλημα στην δημιουργία και στην εκτέλεση φάσεων όπως στο παιχνίδι του Σούπερ Καπ απέναντι στη Γαλατασαράι. Δεν μπορούμε να εκφέρουμε καμία εκτίμηση προς το παρόν, αναμένουμε τις εξελίξεις στο μεταγραφικό παζάρι.

 

Φενερμπαχτσέ

Τι έκανε πέρυσι: Η περσινή χρονιά ήταν από τις χειρότερες τα τελευταία χρόνια στη Super Lig. Η διοίκηση δαπάνησε αρκετά χρήματα, αλλά η ομάδα του Βίτορ Περέιρα δεν κατάφερε να κατακτήσει κανένα εγχώριο τίτλο (έχασε στο τελικό κυπέλλου από Γαλατασαράι), αλλά και ούτε να πραγματοποιήσει ανάλογη πορεία στην Ευρώπη, αφού πρώτα αποκλείστηκε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ από την Σαχτάρ και μετά από τη Μπράγκα στους "16" του Γιουρόπα Λιγκ.

Προπονητής: Απολύθηκε επίσημα 15 Αύγουστο ο Βίτορ Περέιρα και ανέλαβε ο Ντικ Άντβοκατ. Ο Πορτογάλος τεχνικός ήταν υπό αμφισβήτηση μετά τον αποκλεισμό στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ από την Μονακό, ενώ δεν τα πήγαινε καλά με τα μεγάλα αστέρια της ομάδος πχ Φαν Πέρσι, με τις δύο πλευρές να οδηγούνται στα άκρα μετά από καταγγελίες του για απειλές και πιέσεις. Ο 69 χρονος Ολλανδός Άντβοκατ είχε δηλώσει πως σταματάει την καριέρα του όταν έφυγε από την Σάντερλαντ, αλλά άλλαξε απόφαση και βλέπει σαν πρόκληση να αναλάβει το τιμόνι της Φενερμπαχτσέ. Αγαπημένο του σύστημα το 4-3-3, το οποίο εφάρμοζε στην Άλκμααρ και την Αϊντχόφεν, όπως και στη Ζενίτ με την οποία είχε κατακτήσει το Ουέφα, όμως στο σύντομο πέρασμα του από την Σάντερλαντ προτίμησε το 4-3-2-1.

Έδρα: Σουκρού Σαράτσογλου (53.586)

Μεταγραφές: Έγιναν πολλές ανακατατάξεις στο ρόστερ της ομάδας. Έφυγε ο σημαντικός εξτρέμ Νάνι (28/8 πέρυσι) με περίπου 7 εκατομμύρια, ο μέσος Ντιέγκο (19/2 πέρυσι), το δεξί μπακ Γκιονούλ (22/1 πέρυσι), οι σέντερ μπακ Άλβες (26/1 πέρυσι) και Καντλέκ (10/0 πέρυσι), ο αμυντικός μέσος Μεϊρέλες (11/1 πέρυσι), ο μέσος Τοπούζ (8/0 πέρυσι) που ήταν βασικό στέλεχος για μία πενταετία, αλλά τις δύο τελευταίες σεζόν δεν είχε συμμετοχές,  το αριστερό μπακ Ερκίν (13/2 πέρυσι) και ο ελπιδοφόρος δεξιός εξτρέμ Μάρκοβιτς. Ήρθαν και προορίζονται για βασικοί, ο στόπερ Σκρτελ (22/1 πέρυσι), ο δεξί μπακ Φαν ντερ Βιλ (17/2 πέρυσι), ο αριστερός μπακ Κοϊμπάσι (27/0 πέρυσι), ο εξτρέμ Χαεκούχε (33/12 πέρυσι), και ο σέντερ μπακ Νοϊστάντερ (30/0 πέρυσι), ενώ επέστρεψαν από δανεισμό ο Εμενίκε (Γούεστ Χαμ 13/0 πέρυσι) και ο Στοχ (25/1 πέρυσι).

Φιλικά: Ξεκίνησε νωθρά την προετοιμασία χάνοντας 0-3 από την Ιρανική Γκοσταρές, αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 με την Ρουμάνικη Κλουμπούλ, συνέχισε με νίκες απέναντι σε Βολουντάρι και Παναθηναϊκό με 3-1 και 2-1 αντίστοιχα και έκλεισε με λευκή ισοπαλία 0-0 με Σλάβια Πράγας.

Εκτίμηση: Για δεύτερη σερί χρονιά η Φενέρ ξεκινάει με το αριστερό, αφού δεν κατάφερε να περάσει το εμπόδιο της Μονακό, η οποία την "άφησε" εκτός Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Βίτορ Περέιρα αποτελεί παρελθόν και η ομάδα θα χρειαστεί χρόνο για να αφομοιώσει το στυλ του νέου προπονητή Άντβοκατ. Αυτό ίσως κοστίσει στην αρχή και ενδεχομένως να την αφήσει λίγο πίσω, αλλά αυτό κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά. Σε κάθε περίπτωση είναι μεγάλη ομάδα και με βάσει το "υλικό" που διαθέτει θα διεκδικήσει τους εγχώριους τίτλους (δίνεται ως πρώτο φαβορί για το πρωτάθλημα από τις στοιχηματικές) και μία καλή πορεία στην Ευρώπη.

 

Κόνιασπορ

Τι έκανε πέρυσι: Ήταν η έκπληξη της χρονιάς τερματίζοντας στην τρίτη θέση έχοντας αξιοζήλευτη σταθερότητα. Σε κάποια στιγμή είχε φτάσει τα 18 σερί ματς αρνούμενη την ήττα, ενώ πολύ πιθανό να έφτανε ως τον τελικό του κυπέλλου αν δεν είχε συναντήσει στο δρόμο της την Φενερμπαχτσέ.

Προπονητής: Ο Αϊκούτ Κόσαμαν ήταν 3 χρόνια στην Φενερμπαχτσέ (2010-2013), κατέκτησε τον τίτλο τη σεζόν 2010-2011 και από τον Οκτώβριο του 2014 έχει αναλάβει τα ηνία της Κόνιασπορ και τα πάει εξαιρετικά. Συνήθως χρησιμοποιεί το 4-2-3-1, ενώ αναλόγως το ματς το αλλάζει σε 4-4-2. Αν μη τι άλλο αποτελεί έναν από τους καλύτερους προπονητές στο πρωτάθλημα.

Εδρα: Κonya Torku Arena (42.276)

Μεταγραφές: Αποδυναμωμένη φαίνεται να είναι μέχρι στιγμής, αφού οι τρεις πιο ακριβοί παίκτες και αυτοί που τραβούσαν το κουπί επιθετικά αποχώρησαν. Έφυγε ο πρώτος σκόρερ Τραορέ (30/7 πέρυσι), ο μέσος Χολμέν (26/5 πέρυσι) που επέστρεψε στην Φενερμπαχτσέ και ο πολύ καλός μέσος Μέχα (24/4 πέρυσι). Ξεχώρισαν οι προσθήκες  του Ρουμάνου επιθετικού Χόρα (33/19 πέρυσι), του εξτρέμ Σαμπάν (30/3 πέρυσι), του μέσου Μιλόσεβιτς (23/4 πέρυσι), του γκολκίπερ Ντεμιρκάν (6/0 πέρυσι) και του σέντερ μπακ Ακτάβ (32/2 πέρυσι). Επέστρεψαν από δανεικοί εφτά παίκτες, από τους οποίους ξεχωρίζουν ο επιθετικός χαφ Ρεσέπ (27/1 πέρυσι), ο μέσος Μπόρα (5/0), ο αμυντικός χαφ (29/3 πέρυσι) και ο εξτρέμ Ντερέ (27/5 πέρυσι)

Φιλικά: Ολοκλήρωσε την προετοιμασία με έξι φιλικά και απολογισμό μία νίκη, δύο ισοπαλίες και τρεις ήττες. Συγκεκριμένα έχασε από Κόρδοβα και Σοσιεδάδ 2-1 και 1-0 αντίστοιχα, συνέχισε με ισοπαλίες 1-1 με Τβέντε και Ηρακλή και έκλεισε με ήττα από την Γκεντσλερμπιρλιγκί 1-2. Σε όλα δέχτηκε γκολ δείχνοντας ότι η αμυντική της λειτουργία υστερεί.

Εκτίμηση: Αν δεν ενισχυθεί κυρίως μεσοεπιθετικά θα έχει πρόβλημα στη δημιουργία και στο σκοράρισμα, αφού έχει χάσει τους τρεις κυριότερους μεσοεπιθετικούς παίκτες. Αμυντικά ενώ κράτησε τους πυλώνες της, στα φιλικά δεχόταν εύκολα φάσεις. Θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να επαναλάβει την περσινή πορεία με το υπάρχον ρόστερ.

 

Μπασακσεχίρ

Τι έκανε πέρυσι: Ξεκίνησε νωθρά μέχρι τον Οκτώβριο, έκανε πορεία πρωταθλητισμού στο δεύτερο γύρο γνωρίζοντας μόλις μία ήττα και κατάφερε να πάρει ευκολότερα του αναμενόμενου την τέταρτη θέση και συνάμα το ευρωπαϊκό εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ.

Προπονητής: Ο Αμπτουλάχ Βεσί ανέλαβε το τιμόνι της ομάδας για δεύτερη φορά στη καριέρα του τον Ιούλιο του 2014, ενώ η πρώτη του θητεία διήρκεσε 5 χρόνια (2006-2011). Επίσης έχει διατελέσει και ομοσπονδιακός προπονητής (2011-2013). Το σύστημα που χρησιμοποιεί είναι το 4-2-3-1 και σπανίως θα τον δούμε να το αλλάζει σε 4-1-4-1.

Εδρα: Başakşehir Fatih Terim Stadyumu (17.319)

Μεταγραφές: Με εξαίρεση τον εξτρέμ Σαχίν (16/0 πέρυσι), δεν υπήρξε σοβαρή απώλεια. Αντιθέτως κράτησε τον βασικό της κορμό και ενισχύθηκε με παίκτες όπως ο αριστερός μπακ Αλμπαϊράκ ( Ρίζεσπορ 21/0 πέρυσι), ο επιθετικός χαφ Χόλμεν ( Κόνιασπορ 30/5 πέρυσι), ο αμυντικός μέσος Αταμά (Αντάνα 35/3 πέρυσι), ο μέσος Σοκολού (Καρσίγιακα 28/3), ο στόπερ Κάνσεφ (Γκοζτέπε 17/1 πέρυσι) και οι ελπιδοφόροι εξτρέμ Γιουντέρ (Αλτινόρντου 31/6 πέρυσι) και Ντιένγκ (Σεντ Πόλτεν 17/6 πέρυσι).

Φιλικά: Πολύ κακή στα τρία φιλικά που έδωσε, ηττήθηκε από τις Πλζεν (1-0), Γίχλαβα (0-2) και Καρλσρούη (0-1) χωρίς μάλιστα να σημειώσει κάποιο γκολ. Αντίθετα με την εικόνα που είχε στα φιλικά, εμφανίστηκε σοβαρή απέναντι στη Ριέκα στον τρίτο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ και θα διεκδικήσει μία θέση στους ομίλους ερχόμενη αντιμέτωπη με την Σαχτάρ.

Εκτίμηση: Κράτησε τον περσινό βασικό της κορμό, ενώ βελτιώθηκε σε όλες τις γραμμές. Έχει όλα τα εχέγγυα να φτάσει και πάλι ψηλά διεκδικώντας την έξοδο της στην Ευρώπη.

 

Οσμανλισπόρ

Τι έκανε πέρυσι: Ξεκίνησε πολύ άσχημα το πρωτάθλημα, αποκλείστηκε μόλις στην πρώτη φάση του κυπέλλου και όλοι την είχαν ξεγραμμένη. Από τα τέλη Ιανουαρίου όμως, μεταμορφώθηκε κυριολεκτικά και έκλεισε τη σεζόν με 10 νίκες σε 16 ματς τερματίζοντας στην πέμπτη θέση, ένα βαθμό μπροστά από τα "λιοντάρια" κλέβοντας στο νήμα το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Προπονητής: Ο Ρεζίτ Ακτζάϊ ανέλαβε πέρυσι το καλοκαίρι και ομολογουμένως η πορεία του ήταν επιτυχημένη. Είναι 57 χρονών αλλά δεν έχει πολλές παραστάσεις στη καριέρα του η οποία ξεκίνησε από το 2011 όταν ήταν προπονητής της Τραμπζονσπόρ. Το σύστημα που χρησιμοποιεί κατά κόρον στις ομάδες του είναι το 4-2-3-1.

Έδρα: Osmanlı Stadı (19.626)

Μεταγραφές: Σημαντικές απώλειες είναι του 38χρονου βασικού τερματοφύλακα Σαχίν (28/0 πέρυσι), του μέσου Τόρσε (25/3), του σέντερ μπακ Ντεμιρόκ (26/1) και του σέντερ φορ Ντελικτάς (18/1) ο οποίος όμως δεν προσέφερε με βάση την "χρηματιστηριακή" του αξία. Από εκεί και πέρα πραγματοποίησε εφτά μεταγραφές, ενώ επέστρεψαν και άλλοι τόσοι από δανεικοί. Το κενό του τερματοφύλακα κάλυψε ο καλός Καρσεμάρσκας (Γκαζιαντέπσπορ 33/0), απέκτησε τον σέντερ φορ Ντιαμπατέ (Μπορντό 22/10), τον πολύ καλό σέντερ μπακ Ντεμίρ (Τραμπζονσπορ 26/1), τον εξτρέμ Μπεκντεμίρ (Εσκισεχίρσπορ (27/7 πέρυσι), τον στόπερ Σορό ο οποίος δεν είχε πολλές συμμετοχές πέρυσι αλλά πρόκειται για καλό παίκτη, τον αμυντικό μέσο Γκιουζέλ (Αλάνιασπορ 19/3) και τον αμυντικό μέσο Αλτινάι (Ρίζεσπορ 30/0).

Φιλικά: Το μοναδικό φιλικό που έδωσε ήταν αυτό με τον Παναθηναϊκό όπου αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 και έπειτα ρίχτηκε στη μάχη του Γιουρόπα Λιγκ ξεπερνώντας εύκολα τα εμπόδια των Ζίμπρου και Κάλιου.

Εκτίμηση: Κάλυψε επάξια τα κενά που δημιουργήθηκαν με παίκτες ανάλογης αξίας και ίσως είναι καλύτερη στα χαρτιά. Μένει να το αποδείξει και μέσα στο γήπεδο.

 

Γαλατάσαραϊ

Τι έκανε πέρυσι: Με γλυκό τρόπο έκλεισε η καταστροφική περσινή χρονιά της Γαλατασαράι (άλλαξε 4 προπονητές) η οποία τερμάτισε έκτη στο πρωτάθλημα, αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων στο Τσάμπιονς Λιγκ, έμεινε εκτός Γιουρόπα Λιγκ από την Λάτσιο στους "16", όμως κατέκτησε το κύπελλο που της έδωσε το ευρωπαϊκό εισιτήριο επικρατώντας της Φενερμπαχτσέ. Έτσι θα εκτίσει την τρέχουσα σεζόν την ποινή που έχει δεχτεί από την Ουέφα για μη τήρηση του Financial Fair Play.

Προπονητής: Ο Ολλανδός Ρινκέρινκ ανέλαβε τον Μάρτιο του 2016 και έπεσε κατευθείαν στα βαθιά μετά τις απομακρύνσεις των Χαμζάογλου και Ντενιζλί. Δεν ξεκίνησε καλά στα πρώτα παιχνίδια, αλλά πιστώνεται κυρίως την κατάκτηση του κυπέλλου, γι αυτό και η διοίκηση τον εμπιστεύτηκε να συνεχίσει και την επόμενη χρονιά. Πρόκειται για προπονητή που δεν έχει άλλες παραστάσεις και είναι η πρώτη ομάδα που κοουτσάρει σε επαγγελματικό επίπεδο.

Εδρα: Türk Telekom Arena (52.695)

Μεταγραφές: Απέκτησε τους αμυντικούς Καβάντα (Τράμπζονσπορ 25/0) και Αζίζ (Μπούρσασπορ 21/2), τους μέσους Κιτζέρσι (Χέρτα 18/0) και Μπασάν (Αντάλιασπορ 20/5) αλλά και τον καλό σέντερ φορ Ντερντιγιόκ (Κασίμπασα 31/13). Σημαντική επιστροφή του νεαρού εξτρέμ Μπρούμα από την Ρεάλ Σοσιεδάδ (δανεικός), ο οποίος έχει ξεκινήσει αγριεμένος την σεζόν (6 γκολ σε 5 ματς). Βεβαίως τα "λιοντάρια" είχαν απώλειες με τις φυγές του αριστερού μπακ Tέλες (2/0 πέρυσι), των μέσων Κίσα (22/5 πέρυσι) και Ροντρίγκεζ (14/1), του επιθετικού χαφ Κόλακ (18/1 πέρυσι) και πιθανόν την επιστροφή του στόπερ Ντενάγιερ (17/0 πέρυσι) στην Μάντσεστερ Σίτι, όμως γέμισαν τα ταμεία τους περίπου με 10 εκατομμύρια ευρώ από τις πωλήσεις των Τζεμαϊλί (αγωνιζόταν δανεικός στη Τζένοα), Τέλες και Ροντρίγκεζ, οι οποίοι δεν είχαν ενεργό συμμετοχή στην ομάδα με εξαίρεση τις 14 συμμετοχές του Ροντρίγκεζ.

Φιλικά: Θετικά ήταν τα δείγματα στα φιλικά προετοιμασίας που πραγματοποίησε έχοντας απολογισμό δύο νίκες, δύο ισοπαλίες και μία ήττα. Συγκεκριμένα αναδείχθηκε ισόπαλη με την Τουν 1-1, νίκησε την Ζυρίχη 3-0, ισόπαλη 1-1 με την Γιούνγκ Μπόις, νίκη επί της Άαρχους (3-1) και ήττα 5-2 στη πρόβα τζενεράλε από την Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ.

Εκτίμηση: Βελτιώθηκε κυρίως αμυντικά που είχε τεράστιο πρόβλημα, ενώ μεσοεπιθετικά με τους Σνάιντερ, Ποντόλσκι, Μπρούμα και Ντερντιγιόκ είναι πολύ δυνατή. Το γεγονός ότι δεν θα έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις ίσως είναι θετικό στην πορεία της. Ήδη ξεκίνησε την χρονιά με το δεξί κατακτώντας το Σούπερ Καπ στα πέναλτι επί της Μπεσίκτας γεγονός που της έδωσε ψυχολογία και αυτοπεποίθηση για την συνέχεια. Έχει όλα τα φόντα να διεκδικήσει επάξια τους εγχώριους τίτλους.

 

Κασίμπασα

Τι έκανε πέρυσι: Τερμάτισε στην έβδομη θέση πίσω από τη Γαλατασαράι. Ξεκίνησε πολύ καλά και μέχρι την διακοπή ήταν στην πρώτη πεντάδα. Πραγματοποίησε μέτριο δεύτερο γύρο, αποκλείστηκε νωρίς απ ‘το κύπελλο, όμως έκλεισε την χρονιά με δύο εμφατικές νίκες.

Προπονητής: Ο Ρίζα Τσαλιμπάϊ ανέλαβε το τιμόνι της ομάδος από πέρυσι το καλοκαίρι. Η καριέρα του ξεκίνησε 11 χρόνια πριν όταν είχε τα ηνία της Μπεσίκτας και έπαιζε 4-4-2. Από τότε έχει αλλάξει ουκ ολίγες ομάδες της Super Lig και κατέληξε στο 4-2-3-1 όπου χρησιμοποίησε σε όλα τα ματς της προηγούμενης σεζόν.

Έδρα: Recep Tayyip Erdoğan Stadium (15.000)

Μεταγραφές: Αποχώρησαν οι τέσσερις πρώτοι σκόρερ της ομάδας, ο βασικός ακραίος, ο βασικός στόπερ και ο αναπληρωματικός γκολκίπερ πέρυσι και βασικός τις προηγούμενες χρονιές. Ο λόγος για τον επιθετικό Ντερτιγιόκ (31/13 πέρυσι), τους επιθετικούς χαφ Σκαριόνε (28/11 πέρυσι) και Αρσλάν (29/4 πέρυσι), τον εξτρέμ Ντελ Βάλ (33/5 πέρυσι), τον στόπερ Ομερούο (25/0) και τον τερματοφύλακα Ίσακσον (14/0 πέρυσι). Αποκτήθηκαν οι επιθετικοί Ετουντί από την Ζυρίχη (22/3) και ο Άλντιντας από το Αμβούργο (26/0). Καλές κινήσεις η απόκτηση των αμυντικών Οτιγκμπά από την Χέρενφεν (31/3 πέρυσι) και Σαντικού από την Μερσίν (29/0 πέρυσι) του μέσου Σαλά (Λίμπερετς 24/6 πέρυσι) και του εξτρέμ Σαχίν (8/0 πέρυσι) από την Γκεντσλερμπιρλιγκί.

Φιλικά: Στα δύο φιλικά που έδωσε είχε απολογισμό μία νίκη και μία ήττα. Συγκεκριμένα νίκησε την Λοκομοτίβ Τιφλίδας με 1-2 και έχασε 1-0 από την Καϊσέρισπορ.

Εκτίμηση: Επιθετικά φαίνεται να είναι χειρότερη από πέρυσι αφού αποχώρησαν οι τέσσερις βασικοί σκόρερ της και θα έχει πρόβλημα, αν δεν της "βγουν" οι νεοφερμένοι. Αμυντικά είναι στο ίδιο επίπεδο. Βάσει ρόστερ δεν μπορεί να περιμένει κάτι πολύ καλό. Λογικά θα παλέψει για μία θέση λίγο κάτω ή πάνω από την δεκάδα.

 

Ακισάσπορ

Τι έκανε πέρυσι: Μέχρι αρχές Δεκεμβρίου τα πήγαινε περίφημα. Έπειτα την πήρε η κάτω βόλτα και πέτυχε μόνο τρεις νίκες σε ολόκληρο τον δεύτερο γύρο. Στο κύπελλο έφτασε μέχρι την δεύτερη φάση όπου αποκλείστηκε από την μετέπειτα κάτοχο τροπαίου Γαλατάσαράι.

Προπονητής: Ο Αρσλάν είναι ένας νέος προπονητής, μόλις 46 χρονών και ανέλαβε πέρυσι το καλοκαίρι. Στη μικρή του καριέρα έχει προλάβει να σηκώσει το πρωτάθλημα στην 1.Lig με την Μπασακσεχίρ τη σεζόν 2013-2014. Δεν διστάζει να αλλάξει συστήματα, αφού πέρυσι ξεκίνησε με 4-4-1-1, δοκίμασε το 4-3-3 και το γύρισε στο 4-2-3-1 στα περισσότερα ματς.

Έδρα: 19 Mayıs Stadyumu (16.597)

Μεταγραφές: Πραγματοποίησε σύνολο έξι μεταγραφές. Από αυτές ξεχώρισαν ο δεξί μπακ Λόπες (Γρανάδα 26/0 πέρυσι), ο ακραίος επιθετικός Μπαϊράμ (Καϊσέρισπορ 27/1 πέρυσι), ο εξτρέμ Σαμί (27/2 πέρυσι),και ο μέσος Σισοκό (Μαγιόρκα 34/3). Ρίσκο η απόκτηση του μέσου Μβουέμπα από την Λυών (6/0 πέρυσι). Αποχώρησαν πέντε παίκτες, οι σημαντικότεροι ο μέσος Γιουσέ (27/0 πέρυσι), ο χαφ Μεζένγκα (22/2 πέρυσι) και ο στόπερ Κονούκ (12/0 πέρυσι).

Φιλικά: Ούτε ζέστη, ούτε κρύο οι εμφανίσεις της στα φιλικά, έφερε 2-2 με την Γκρόιτερ Φριτ, έχασε από Ουντινέζε 1-2, νίκησε την Σάλτζμπουργκ με 0-7 και αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 με την Ζάγκρεμπ.

Εκτίμηση: Οι αφίξεις ήταν σαφώς ποιοτικότερες από τις αποχωρήσεις. Μένει ο προπονητής να καταφέρει να δέσει τον υπάρχον κορμό με τους νεοφερμένους. Σίγουρα στα χαρτιά είναι καλύτερη από πέρυσι και μπορεί να διεκδικήσει υψηλότερη θέση.

 

Αντάλιασπορ

Τι έκανε πέρυσι: Η ένατη θέση στη βαθμολογια ήταν το καλύτερο που θα μπορούσε να πετύχει με βάσει την συνολική απόδοση που είχε σε όλο το πρωτάθλημα. Ήταν μία ομάδα η οποία δεν είχε σταθερή απόδοση, είχε εξάρσεις, ενδεικτικές οι εμφατικές νίκες με 4-2 επί των Φενερμπαχτσέ και Γαλατασαράι και οι εμφατικές ήττες με 5-1 από Ρίζεσπορ και Μπεσίκτας. Στο κύπελλο το μόνο που κατάφερε ήταν να φτάσει ως την φάση των πλέι οφ όπου αποκλείστηκε από την Κόνιασπορ.

Προπονητής: Ο Ζοζέ Μοράις ανέλαβε το τιμόνι της ομάδας όταν τον περασμένο Δεκέμβριο απολύθηκε ο Σίμσεκ. Μέχρι πρότινος αποτελούσε τον βοηθό του Μουρίνιο στην Μίλαν την Ρεάλ και την Τσέλσι. Η πρώτη του εμπειρία σαν πρώτος προπονητής ήταν στην Αλ-Σαμπάμπ όπου κατέκτησε το Σούπερ Καπ. Στους πρώτους αγώνες πέρυσι χρησιμοποίησε το 4-2-3-1, έπειτα το γύρισε σε 4-3-3 και κατέληξε στο 4-1-4-1.

Έδρα: Antalya Arena (33.032)

Μεταγραφές: Σε γενικές γραμμές ήρθαν ένα καράβι παίκτες και έφυγαν άλλοι τόσοι. Οι σημαντικές απώλειες είναι ο μέσος Μπασάν (20/5 πέρυσι) και οι επιθετικοί Σισμάνογλου ( 10/6 πέρυσι) και Λαζάρεβιτς (17/2 πέρυσι). Από κει και πέρα ήρθε ο επιθετικός Καντάχ (Ρίζεσπορ 33/11 πέρυσι), ο σέντερ μπακ Χόριτς (Ντομζάλε 30/0 πέρυσι), ο γκολκίπερ Καπλάν για back up (Γκεντσλερμπιρλιγκί) και υπάρχει ερωτηματικό για τον περσινό πρώτο σκόρερ της Εσκισεχίρσπορ Γκιουράλ (21/9).

Φιλικά: Έδωσε τρία φιλικά κατά την διάρκεια της προετοιμασίας, αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με τις Κιουταΐσι και Μπαντίρμασπορ, ενώ νίκησε την Μπριζ με γκολ του 35χρονου Ετό.

Εκτίμηση: Αν ο Μοράις καταφέρει να σταθεροποιήσει την απόδοση της ομάδας του σε λογικά πλαίσια, τότε θα μπορέσει να πετύχει το στόχο της ομάδας, ο οποίος είναι να παραμείνει στην κατηγορία. Αν δεν τα καταφέρει υπάρχει το ενδεχόμενο να παίζει την παραμονή της τις τελευταίες αγωνιστικές.

 

Γκεντσλερμπιρλιγκί

Τι έκανε πέρυσι: Ξεκίνησε το πρωταθλημα με προπονητή τον Μπάξτερ, μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές ανέλαβε ο Οζντιλέκ, ο οποίος χαιρέτησε τον Ιανουάριο και για τους επόμενους μήνες πήρε τα ηνία ο Ούζουλμεζ, ο οποίος κατάφερε να βάλει στο σωστό δρόμο την ομάδα με τελική κατάταξη την δέκατη θέση. Για το κύπελλο ούτε λόγος, αποκλείστηκε στην πρώτη φάση από ομάδα τρίτης κατηγορίας .

Προπονητής: Ο Ούζουλμεζ είναι 42 χρονών και είναι η πρώτη σοβαρή επαγγελματική εμπειρία σε τοπ επίπεδο. Ανέλαβε τον Ιανουάριο σε μία δύσκολη περίοδο για την ομάδα και κατάφερε να κάνει 10 νίκες σε 17 ματς. Είναι ένας νέος προπονητής, γεμάτος φιλοδοξίες και φαίνεται ότι διαθέτει ικανότητες. Το σύστημα που χρησιμοποιεί είναι το 4-2-3-1.

Έδρα: Ankara Ondokuz Mayıs Stadyumu (19.209)

Μεταγραφές: Οι αφίξεις και οι αποχωρήσεις ήταν πάρα πολλές, γενικά κράτησε τον βασικό κορμό της. Από αυτούς που τράβηξαν πέρυσι το κουπί έφυγαν ο εξτρέμ Τζαλμά (27/7), ο φορ Καμπίρ (28/2) και ο ακραίος επιθετικός Σαχίν (16/2). Η ακριβότερη μεταγραφή ήταν ο επιθετικός Μιουρίτζι (Γκιρεσουνσπόρ 33/17 πέρυσι) και ο εξτρέμ Οβόσου (Ράντνικ 30/7). Επίσης ξεχώρισαν οι προσθήκες του Γκολκίπερ Σαχίν (Μερσίν), των ακραίων επιθετικών Μιλίνκοβιτς (Μπρατισλάβα) και Μπινγκόλ (Αλάνιασπορ), ενώ η επιστροφή του εξτρέμ Κοσέρ (Μαλατιασπόρ) δίνει επιπλέον βάθος στην επίθεση.

Φιλικά: Έλαβε μέρος σε πέντε φιλικά από τα οποία μόνο μία φορά έφυγε νικήτρια (2-1 την Κόνιασπορ). Στα υπόλοιπα, έχασε 1-0 από την Χέρενφεν, ήρθε ισόπαλη 0-0 με την Κόρδοβα, ηττήθηκε από την Ζβόλε και τον Αστέρα Τρίπολης 1-0 και 3-1 αντίστοιχα.

Εκτίμηση: Δεν μπορούμε να έχουμε καθαρή άποψη ακόμα για τον λόγο ότι οι αλλαγές που έγιναν είναι πάρα πολλές. Αν οι μεταγραφές δέσουν με τους υπόλοιπους η ομάδα θα μπορέσει να φέρει εις πέρας τον στόχο της παραμονής.

 

Μπούρσασπορ

Τι έκανε πέρυσι: Τερμάτισε στην ενδέκατη θέση, ενώ αποκλείστηκε στο κύπελλο από την Αμεντσπόρ, ομάδα τρίτης κατηγορίας, πραγματοποιώντας μία από τις χειρότερες σεζόν στην ιστορία της. Ξεκίνησε το πρωτάθλημα με τον κόουτς Σαγκλάμ και τα άσχημα αποτελέσματα έφεραν την απόλυση του, με τον Χαμζάογλου να αναλαμβάνει το τιμόνι της ομάδος.

Προπονητής: Ο Χαμζάογλου είναι 46 χρονών και ανέλαβε την ομάδα στα μέσα Δεκεμβρίου, όταν και είχε απολυθεί από την Γαλατάσαράι. Ξεκίνησε την καριέρα του το 2011 ως προπονητής της Ακισάσπορ και μετά από μία τριετία πήγε στη Γαλατασαράι όπου κατέκτησε το πρωτάθλημα και το κύπελλο. Στην Ακισάσπορ χρησιμοποιούσε το 4-4-2, όμως πλέον όπως και όλοι οι τωρινοί προπονητές χρησιμοποιεί το μοντέρνο 4-2-3-1.

Έδρα: Timsah Arena (43.877)

Μεταγραφές: Ξηλώθηκε σχεδόν όλη η άμυνα. Έφυγαν οι σέντερ μπακ Αζίζ (21/3 πέρυσι), Γιλμά (22/2) και Νουνκέου (15/1). Επίσης αποχώρησαν οι μέσοι Τζούντσακ (23/3) και Χοσογκάι (20/0) και ο επιθετικός Ντε Σούτερ (11/0), ενώ επιστρέφει ο εξτρέμ Στόχ (25/1) στη Φενερμπαχτσέ. Ήρθε ο εξτρέμ Ροντρίγκεζ (Κασίμπασα 33/5 πέρυσι), παρέμεινε ο ακραίος επιθετικός Γιλντιρίμ (19/4) και ο μέσος Όζτσαλ (Καϊσέριπσορ 29/1 πέρυσι), αποκτήθηκε ο μέσος Κίσα (Γαλατάσαράι 22/5 πέρυσι), ήρθε το δεξί μπακ Κουρτουλούς (Μπεσίκτας 3/0) και ο στόπερ Σανέ (Σταντ Μπρεστ).

Φιλικά: Ολοκλήρωσε την προετοιμασία της με πέντε φιλικά και απολογισμό (2-0-3). Συγκεκριμένα ηττήθηκε από την Μλάντα Μπόλεσλαβ 2-3, επικράτησε της Σάλζμπουργκ 6-1, στη συνέχεια έχασε από τις Βόρφαρτς και Μπαντιρμασπορ 2-1 και 1-0 αντίστοιχα και στη πρόβα τζενεράλε νίκησε 3-0 την Τράμπζονσπορ.

Εκτίμηση: Χειρότερα από πέρυσι δεν μπορεί να πάει. Το ρόστερ της είναι σαφώς για κάτι παραπάνω. Στις στοιχηματικές δίνεται ως τέταρτο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος πίσω από τις Φενερμπαχτσέ, Μπεσίκτας και Γαλατασαράι. Δύσκολο να μπει ανάμεσα τους, εφικτό να "κυνηγήσει" το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

 

Τραμπζονσπόρ

Τι έκανε πέρυσι: Είχε μία τραγική σεζόν για τα δεδομένα της, στην οποία άλλαξε τρεις προπονητές. Ενώ ξεκίνησε πολύ καλά, ύστερα έκανε άσχημες εμφανίσεις με ταπεινωτικές ήττες, αποκλείστηκε από το κύπελλο από την Ακίσασπορ και τελικά κατέληξε στην δωδέκατη θέση με το ζόρι.

Προπονητής: Ο Γιανάλ είναι ο νέος προπονητής από τον Ιούλιο και αναλαμβάνει για τρίτη φορά το τιμόνι της Τραμπζονσπόρ. Ο 54 χρόνος τεχνικός έχει μεγάλη εμπειρία εδώ και 20 χρόνια, διετέλεσε ομοσπονδιακός τη σεζόν 2004-2005, ενώ οδήγησε την Φενερμπαχτσέ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2013-2014 παίζοντας το κλασικό 4-2-3-1.

Έδρα: Şenol Güneş Stadium (41.513)

Μεταγραφές: Πραγματοποίησε 11 μεταγραφές ενώ ανανέωσε τον δανεισμό κάποιων παικτών. Φυσικά έφυγαν μπόλικοι, αλλά γενικότερα βγήκε ενισχυμένη από το μεταγραφικό παζάρι. Έφυγαν οι αμυντικοί Καβάντα (24/0), Ντεμίρ (20/1), Μποσίνγκουα (12/0), Ντορσούν (11/0) και ο εξτρέμ Ζενγκίν (25/3), ενώ έληξε ο δανεισμός του φορ Μαρίν (24/2). Ενισχύθηκε με τον μέσο Μπέρο (Τρεσίν 30/15), την ακριβότερη μεταγραφή Ονάζι (Λάτσιο 15/1 πέρυσι), τον εξτρέμ Καστίγιο (MLS 34/10), τον αριστερό μπακ Ιμπάνιεζ (Ερυθρός 31/9), τους στόπερ Ντεμιρόκ (Οσμανιλσπορ 26/1), Λάβρου (Καϊσέρισπορ 30/3), ενώ επέστρεψαν οι πολύ καλοί φορ Ν'Ντόι (Σάντερλαντ 12/1) και Γιαταμπάρε (Μονπελιέ 28/4).

Φιλικά: Θετικά τα δείγματα στα φιλικά που έδωσε αν εξαιρέσουμε την ήττα με 3-0 από την Μπούρσασπορ. Στα υπόλοιπα είχε μόνο νίκες και μάλιστα χωρίς να δεχτεί γκολ. Συγκεκριμένα νίκησε 5-0 την Καραμπάκ, 2-0 την Γκιρμότ, 5-0 την ΜΤΚ και 2-0 την Γκιόρ.

Εκτίμηση: Το ρόστερ της είναι σίγουρα ποιοτικότερο σε σχέση με πέρυσι μετά τις μεταγραφές και τις επιστροφές. Η διοίκηση και οι οπαδοί της ομάδος θεωρούν αποτυχία, αν δεν μπει τουλάχιστον στην δεκάδα.

 

Ρίζεσπορ

Τι έκανε πέρυσι: Χάριν στον καλό πρώτο γύρο της κατάφερε να διατηρηθεί σε ασφαλή απόσταση από τον υποβιβασμό, ενώ στο κύπελλο αποκλείστηκε στη δεύτερη φάση από την Γαλατάσαράι.

Προπονητής: Ο Καραμάν θα είναι για τρίτη σερί σεζόν στο τιμόνι της ομάδας. Πρόκειται για έναν τεχνικό, ο οποίος δεν έχει δουλέψει σε πολύ μεγάλη ομάδα, αλλά είναι σταθερά στις μικρομεσαίες ομάδες της κατηγορίας. Αγαπημένο του σύστημα το 4-2-3-1 που το αλλάζει ενίοτε σε 4-1-4-1, ενώ σπανίως θα τον δούμε να χρησιμοποιεί το 4-4-2.

Έδρα: Yeni Rize Şehir Stadı (15.485)

Μεταγραφές: Αποδυναμωμένη σε σχέση με πέρυσι μέχρι στιγμής. Έφυγαν αρκετοί βασικοί παίκτες και ο πρώτος σκόρερ της ομάδας Καντάχ (33/11 πέρυσι). Σημαντικές απώλειες των μέσων Αλτινάι (27/0 πέρυσι) και Μακιαντί (20/0 πέρυσι), του στόπερ Βιέρα (25/1 πέρυσι), του εξτρέμ Καγιά (22/1 πέρυσι), του φορ Σαβαλιέρ (23/1 πέρυσι) και του αριστερού μπακ Αλμπάρακ (21/0 πέρυσι). Αποκτήθηκαν οι επιθετικοί Νίγιαζ ( Ντενιζλισπόρ 25/8 πέρυσι) και Τσαγλεάν (Καϊσέρισπορ 25/1 πέρυσι), ο εξτρέμ Αϊνόγλου (Καραμπούκσπορ 17/3 πέρυσι) και ο αριστερός μπακ Μπέρμπερ (Σαμσουνσπόρ 30/0 πέρυσι).

Φιλικά: Το γεγονός ότι αποδυναμώθηκε φάνηκε και στα φιλικά, στα οποία δεν κατάφερε να πάρει ούτε μία νίκη. Ξεκίνησε με ήττα από την Αρμίνια 2-0, συνέχισε με ήττες από Τζένοα 1-0, Γκρόιτερ 1-0 , Φράιμπουργκ 2-1 και Χαλ 3-1.

Εκτίμηση: Είναι μαζί με τις νεοφώτιστες από τα φαβορί για υποβιβασμό. Γλύτωσε πέρυσι, φέτος εμφανίζεται αποδυναμωμένη στο μεταγραφικό παζάρι και θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα γι αυτήν.

 

Γκαζιαντέπσπορ

Τι έκανε πέρυσι: Ήταν μία μέτρια χρονιά στην οποία κινδύνεψε με υποβιβασμό, αλλά σώθηκε κυρίως διότι είχε πραγματοποιήσει έναν αρκετά καλό πρώτο γύρο και δεν πρόλαβαν οι ανταγωνιστές να την φτάσουν τερματίζοντας στην 14η θέση.

Προπονητής: Ο Γιάλτσιν ανέλαβε το τιμόνι λίγο πριν το τέλος του πρωταθλήματος, όμως έφυγε και την θέση του πήρε ο Ισμαήλ Καρτάλ, ο οποίος είναι 55 χρονών, έχει δουλέψει σε αρκετές ομάδες, ενώ το 2014 κατέκτησε το Σούπερ Καπ με την Φενερμπατχτσέ. Αγαμπημένο του σύστημα το 4-2-3-1.

Έδρα: Gaziantep Arena (35.574)

Μεταγραφές: Έφυγε ο βασικός τερματοφύλακας Καρεμάρσκας (32/0 πέρυσι), ο δεύτερος σκόρερ Σιμπούικε (32/5 πέρυσι), ο αριστερός μπακ Μάρσαλ (21/0 πέρυσι) και οι στόπερ Αρογιόκο (15/1 πέρυσι) και Γκουάσαν (12/0 πέρυσι). Αποκτήθηκε ο ελπιδοφόρος φορ Κανγκάβα (Χάποελ 33/11 πέρυσι), ο γκολκίπερ Ντετζιμερέι (15/0 πέρυσι), ο αριστερός Βαν Χίντομ (Τσβόλε 26/1 πέρυσι), ο στόπερ Ουέλικτον (Σαλάλ 24/0) και ο μέσος Κίσλακ (Ρουμπίν Καζάν 17/1 πέρυσι).

Φιλικά: Στα τρία φιλικά που έδωσε είχε μόνο νίκες. Επικράτησε 4-2 της Γκοζτέπε, 3-2 της Αντάνασπορ και 6-0 της Αλ Γακρά.

Εκτίμηση: Μία από τα ίδια με πέρυσι. Οι μεταγραφές που έκανε δεν τις έδωσαν το κάτι παραπάνω, οπότε αναμένεται να παλέψει για την παραμονή στη μεγάλη κατηγορία.

 

Καϊσέρισπορ

Τι έκανε πέρυσι: Άλλαξε προπονητή αρχές Μαρτίου και μέχρι την τελευταία αγωνιστική πάλευε για την σωτηρία της. Τελικά τα κατάφερε τερματίζοντας στην 15η θέση μόλις τρεις βαθμούς από την ζώνη υποβιβασμού.

Προπονητής: Ο 44 χρονός Κουτλού ανέλαβε την ομάδα τον Μάρτιο και την βοήθησε να παραμείνει στην κατηγορία σουλουπώνοντας λίγο την άμυνα, η οποία είχε τεράστιο πρόβλημα. Πρόκειται για έναν προπονητή που ξεκίνησε από το 2008 και σε όποια ομάδα έχει πάει δεν έχει βγάλει ολόκληρη την χρονιά με εξαίρεση την περίοδο 2010-2011 με την Μανισασπόρ. Παλαιότερα χρησιμοποιούσε το 4-4-2, όμως τις τελευταίες χρονιές προτιμάει το 4-2-3-1, ενώ πέρυσι στα 7 από τα 11 ματς χρησιμοποίησε το 4-1-4-1.

Έδρα: Kadir Has Stadium (32.864)

Μεταγραφές: Είχε αρκετά καλούς παίκτες, οι οποίοι ήταν βασικοί, όμως ήταν δανεικοί και επέστρεψαν στις ομάδες τους. Έφυγαν τουλάχιστον εννέα βασικοί όπως οι φορ Ντερλέι (23/5 πέυσι), Καγλαγιάν (25/1 πέρυσι), Μπακίς (22/3 πέρυσι), ο δημιουργικός χαφ Μπαϊσγουόρ (32/5 πέρυσι), ο εξτρέμ Μπαϊράμ (29/1 πέρυσι), ο μέσος Οζκάλ (29/1 πέρυσι), τα μπακ Λαβρού (30/3) και Ακμπάς (28/0) και το στόπερ Σίμιτς (24/1 πέρυσι). Τους αντικατέστησαν οι φορ Νακούλμα (Μερσίν 25/6 πέρυσι), Ουέλικτον (Μερσίν 21/6 πέρυσι), οι μέσοι Τραορέ (Λοριάν 31/0 πέρυσι) και Σονμέλ (Σανλιούφασπορ 18/0), ο στόπερ Κανά-Μπιγίκ ( Τουλούζ 18/0 πέρυσι) και ο αριστερός μπακ Καραέρ ( Εσκισεχίρσπορ 18/0 πέρυσι)

Φιλικά: Νίκησε 1-0 την Κασίμπασα και έφερε λευκή ισοπαλία 0-0 με την Στουρμ Γκρατς

Εκτίμηση: Οι απώλειες ήταν τεράστιες και μέχρι στιγμής υπάρχουν τεράστια κενά στο ρόστερ τα οποία δεν έχουν καλυφθεί. Δεν μπορεί να περιμένει κάτι καλύτερο από τις τελευταίες θέσεις.

 

Αντάνασπορ

Τι έκανε πέρυσι: Κατέκτησε την 1. Lig (δεύτερη κατηγορία), ενώ έφτασε μέχρι την δεύτερη φάση του κυπέλλου Τουρκίας.

Προπονητής: Ο Ιπεκόγλου είναι στο τιμόνι από τον Νοέμβριο του 2015 και οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της δεύτερης κατηγορίας. Είναι 55 χρονών, έχει δουλέψει σε άλλες τρεις ομάδες της ίδιας κατηγορίας με μέγιστο χρόνο θητείας ένα χρόνο.

Εδρα: Adana 5 Ocak (14.085)

Μεταγραφές: Ενώ έφυγαν οι βασικοί πυλώνες της επίθεσης, δεν φρόντισε να αναπληρώσει τα κενά τους μέχρι στιγμής. Συγκεκριμένα έφυγε ο βασικός φορ και πρώτος σκόρερ Κέλες (23/10), ο αναπληρωματικός φορ Καλού (14/5) και ο βασικός εξτρέμ Ντούκα (30/6). Επίσης αποχώρησε ο μέσος Σακ (22/2) και ο σέντερ μπακ Ατζίλ (29/2). Το κενό στην επίθεση δεν αναπληρώθηκε, όμως στην άμυνα και στο κέντρο ήρθαν οι μέσοι Κομάν (26/3 πέρυσι) και Γιλμάζ (22/2 πέρυσι), οι σέντερ μπακ Βιέρα (25/1 πέρυσι) και Πουγκίς (25/0) και το δεξί μπακ Ντιγκαό (14/0 πέρυσι).

Φιλικά: Στο μοναδικό φιλικό που έδωσε νίκησε την Γκεντσλερμπιρλίγκι με 2-1.

Εκτίμηση: Θα έχει σοβαρό πρόβλημα επιθετικά. Αποχώρησαν οι παίκτες που τραβούσαν στην επίθεση και δεν αναπληρώθηκαν. Είναι μία νεοφώτιστη ομάδα, η οποία είναι από τα φαβορί για υποβιβασμό.

 

Αλάνιασπορ

Τι έκανε πέρυσι: Βγήκε τρίτη στην κανονική διάρκεια της 1.Lig και έπαιξε Play off με την Μπαλικεσίσπορ και την Αντάνα κατακτώντας την πρώτη θέση του μίνι πρωταθλήματος κερδίζοντας την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία.

Προπονητής: Ο 61 χρόνος Καλπάρ ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2015 και οδήγησε με επιτυχία την ομάδα στη Super Lig. Δεν έχει παραστάσεις από μεγάλη ομάδα, είναι προπονητής χαμηλομεσαίων ομάδων που μάχονται για την παραμονή ή για την άνοδο τους. Το σύστημα που προτιμάει είναι το 4-2-3-1.

Έδρα: Alanya Oba Stadı (15.000)

Μεταγραφές: Κράτησε τον πρώτο σκόρερ της Αγιτέ (32/13 πέρυσι) και τον επίσης καλό μέσο Ακμπάμπα (17/8), όμως έχασε τον δεύτερο σκόρερ της Μπινγκόλ (33/12 πέρυσι).  Έφυγαν οι αριστεροί μπακ Σεκ (13/0 πέρυσι) και Ακιούζ (19/1 πέρυσι), ο φορ Πέροβιτς (29/4) ο στόπερ Κεσίμ (22/1), το δεξί μπακ Αριζί (31/0) και ο μέσος Γκιουζέλ (19/3). Ήρθαν ο επιθετικός χαφ Αϊσάτι (Τέρεκ 28/1 πέρυσι), ο στόπερ Aμπτουλαγιέ (Πόρτο), ο μέσος Ακμπάμπα (Αντάλιασπορ 17/8 πέρυσι), ο εξτρεμ Καντέιας (Μετς 28/2 πέρυσι) και ο επιθετικός Σαχπασαντέχ (Εστεγχάλ 26/7 πέρυσι), ενώ επέστρεψαν από δανεισμό κάποιοι πιτσιρικάδες που έδειξαν ότι "ψήθηκαν".

Φιλικά: Στα φιλικά δεν είχε και την καλύτερη απόδοση, συγκεκριμένα ηττήθηκε κατά σειρά από τις Αντάνασπορ (2-3) και Εσκισεχίρσπορ (0-1), ενώ αναδείχθηκε ισόπαλη με την Γκαζιαντέπ (2-2).

Εκτίμηση: Όπως είναι λογικό δεν υπάρχουν μεγάλες βλέψεις για τους νεοφώτιστους, οι οποίοι "ανεβαίνουν" για πρώτη φορά στη μεγάλη κατηγορία. Πρωταρχικός τους στόχος αποτελεί η παραμονή.

 

Καραμπούκσπορ

Τι έκανε πέρυσι: Τερμάτισε στην δεύτερη θέση της 1.Lig μόλις έναν βαθμό πάνω από την Αλανιασπόρ, ενώ στο κύπελλο κατέληξε τελευταία στον τρίτο όμιλο.

Προπονητής: Ο Ιγκόρ Τούντορ είναι ο νέος προπονητής της Καραμπούκσπορ. Τον γνωρίζουμε από την θητεία του πέρυσι στον ΠΑΟΚ όπου απέτυχε να κάνει κάτι καλό με τον δικέφαλο. Μόλις 38 χρονών, έχει δουλέψει στην Χάιντουκ και γεγονός είναι πως δεν έχει κατασταλάξει ακόμα σε ένα σύστημα. Αξιοσημείωτο είναι ότι στον ΠΑΟΚ άλλαξε κατά την διάρκεια της σεζόν πέντε συστήματα. Ξεκίνησε με το 3-4-3, το γύρισε σε 3-5-2, δοκίμασε το 4-2-3-1 και το 4-3-3 και κατέληξε να παίζει 4-5-1 λίγο πριν αποχωρήσει.

Έδρα: Dr.Necmettin Şeyhoğlu (14.078)

Μεταγραφές: Αποχώρησαν πολλά βασικά γρανάζια της περσινής μηχανής. Η σημαντικότερη απώλεια ήταν αυτή του μέσου και πρώτου σκόρερ Ακίν (30/8 πέρυσι), του επιθετικού χαφ Ρέις (27/5 πέρυσι), του μέσου Αλσάν (26/4 πέρυσι) και του στόπερ Εφεντίογλου (33/2 πέρυσι). Σημαντική ενίσχυση με την απόκτηση του επιθετικού Τραορέ από την Κόνιασπορ (30/7 πέρυσι), του φορ Γιαταμπαρέ από την Τραμπζονσπόρ (28/4 πέρυσι), του στόπερ με έφεση στο σκοράρισμα Γκαμάν (28/6 πέρυσι), του μέσου Μπιγιόγκο από την Μπορντό (25/0 πέρυσι) και του σέντερ φορ Ντελικτάς από την Οσμανλισπόρ (18/3).

Φιλικά: Εκτός από την πρόβα τζενεράλε όπου επικράτησε με 3-0 της Αντάνασπορ, στα υπόλοιπα είχε απολογισμό δύο ήττες και μία ισοπαλία. Έχασε από την Ντεν Χάαγκ και την Κόνιασπορ 2-0 και 3-2 αντίστοιχα, ενώ έφερε ισοπαλία 0-0 με την Χέρακλες.

Εκτίμηση: Μπορεί να έφυγαν αρκετά βασικά στελέχη, αλλά με τις μεταγραφές που πραγματοποίησε φρόντισε να μην αφήσει κενά στο ρόστερ της, δείχνοντας ότι ο περσινός υποβιβασμός της έδωσε ένα μάθημα. Μπορεί να εκμεταλλευτεί τα κενά που έχουν αφήσει οι ανταγωνιστές της και να παραμείνει στη κατηγορία.

 Μπάμπης Χάλαρης

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ