foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ225
COSMOTE TV ΔΩΡΕΑΝ* ΕΔΩ 📺 ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Αγγλία, Premier League: Preview σεζόν 2016-17

Previews Πρωταθλημάτων | 09 Αυγ 2016 15:21
αγγλια-premier-league-.jpg

Η κατάκτηση του περσινού πρωταθλήματος από τη Λέστερ απέδειξε ότι η Premier League παραμένει η πιο αμφίρροπη από τις μεγάλες ευρωπαϊκές λίγκες και κατά πολλούς η πιο συναρπαστική. Φέτος μάλιστα, μπορεί να χαρακτηριστεί το πρωτάθλημα των μεγάλων προπονητών. Οι Πεπ Γουαρδιόλα, Ζοζέ Μουρίνιο, Αντόνιο Κόντε, Γιούργκεν Κλοπ, Αρσέν Βενγκέρ και βέβαια ο Κλαούντιο Ρανιέρι, συνθέτουν ένα παζλ τεχνικών κορυφαίου επιπέδου, που ανάλογό του δεν συναντά κανείς στην Πριμέρα Ντιβισιόν, στην Μπουντεσλίγκα ή στο Καμπιονάτο.

Για το λόγο αυτό, είναι πολύ δύσκολο να... μαντέψει κανείς πού θα καταλήξει ο τίτλος αλλά και πώς θα προκύψουν οι ευρωπαϊκές θέσεις. Ιδιαίτερα σκληρή αναμένεται και η μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού. Ετσι, χωρίζουμε το πρωτάθλημα σε ταχύτητες, προσπαθώντας να κατατάξουμε τις ομάδες σε... γκρουπ δυναμικότητας.

Εχοντας νέους προπονητές οι Τσέλσι, Μάν. Σίτι, Μάντσεστερ Γιουν., μαζί με τις Αρσεναλ και Λίβερπουλ, είναι οι επικρατέστερες ομάδες για την κατάκτηση του τίτλου, με βάση τα ρόστερ τους και την οικονομική τους επιφάνεια. Αυτές οι ομάδες συνθέτουν την λεγόμενη πρώτη ταχύτητα του πρωταθλήματος. Προκύπτουν επομένως πέντε διεκδικήτριες για τις θέσεις του λεγόμενου top 4.

Στη δεύτερη, θα τοποθετούσαμε τις Τότεναμ, Εβερτον, Γουέστ Χαμ, Σαουθάμπτον και την περσινή πρωταθλήτρια Λέστερ. Οι ομάδες αυτές... μάχονται συνήθως για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια, ενώ ρίχνουν... κρυφές ματιές ψηλότερα. Αλλωστε, η Τότεναμ τερμάτισε πέρσι τρίτη (και επί μεγάλο διάστημα ήταν δεύτερη, «κυνηγώντας» τη Λέστερ), ενώ λίγο έλειψε να.. τρυπώσει στην πρώτη τετράδα η Γουέστ Χαμ. Η Εβερτον έχει αλλάξει διοίκηση, προπονητή και θέλει να αφήσει πίσω της τις δυο προηγούμενες αποτυχημένες σεζόν. Η Σαουθάμπτον, παρότι κάθε χρόνο εμφανίζεται αλλαγμένη, παραμένει υπολογίσιμη.  Όσο για τη Λέστερ, τα... θαύματα σπάνια γίνονται και ακόμα πιο σπάνια επαναλαμβάνονται. Φέτος έχει να διαχειριστεί και το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και τον αυξημένο εγχώριο ανταγωνισμό. Κάποιοι λένε ότι ίσως ακόμα και να κινδυνεύσει, ωστόσο δεν είναι «σωστό» να υποτιμά κανείς τον πρωταθλητή.

Ακολουθεί το γκρουπ εκείνων των ομάδων που θα προσπαθήσουν για μία καλύτερη χρονιά σε σχέση με πέρσι, έχοντας ως βασική προτεραιότητα να μείνουν μακριά από... περιπέτειες σε ό,τι έχει να κάνει με το μέλλον τους στην κατηγορία. Ο λόγος για τις Κρίσταλ Πάλας, Στόουκ, Σουόνσι, Γουότφορντ. Στην τελευταία ταχύτητα, συμπεριλαμβάνονται οι ομάδες εκείνες που ξεκάθαρα παλεύουν από την αρχή για την παραμονή τους. Πρόκειται για τις Σάντερλαντ, Μπόρνμουθ, Γουέστ Μπρομ και τις τρεις νεοφώτιστες: Μπέρνλι, Μίντλεσμπρο, Χαλ.

Πρέπει να τονιστεί ότι τα όρια ανάμεσα στο τρίτο και στο τέταρτο γκρουπ είναι ακόμα πιο δυσδιάκριτα. Η Σουόνσι κινδύνεψε πέρσι και ίσως να κινδυνέψει και φέτος. Η Μπόρνμουθ έχει ήδη ένα χρόνο εμπειρίας στην Πρέμιερ, κάτι που ίσως τη βοηθήσει, ενώ από τις νεοφώτιστες, η Χαλ των πολλών προβλημάτων θα πρέπει να κάνει μεγάλη προσπάθεια για να αποφύγει τον υποβιβασμό. Σάντερλαντ και Γουέστ Μπρομ είναι... μαθημένες στις «ασκήσεις επιβίωσης», χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι κάθε χρόνο θα τη γλιτώνουν.

 

Μακροχρόνια στοιχήματα

Σπεύδουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι σε ένα πρωτάθλημα που μοιάζει με μαραθώνιο, είναι πολύ δύσκολο να σταθμιστούν οι διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν τις ομάδες σε βάθος μηνών. Για αυτό ίσως να μην έχει αξία να πάμε με τα φαβορί των μπουκ, αλλά να ποντάρουμε εκεί που δεν έχουν «μετρήσει» σωστά τα δεδομένα.

Σχετικά με την κατάκτηση του τίτλου, προτείνεται η Μάντσεστερ Γιουν. Οι μπουκ την προσφέρουν δεύτερο φαβορί, πίσω από τη συμπολίτισσα Σίτι, όμως πρέπει να λάβουμε υπόψη τη μεγαλύτερη εμπειρία του Ζοζέ Μουρίνιο στην Πρέμιερ Λιγκ, σε σχέση με εκείνη του... πρωτάρη στο Νησί Πεπ Γουαρδιόλα (αναβιώνει η κόντρα από την εποχή των clasico, όταν ο Γουαρδιόλα καθοδηγούσε την Μπαρσελόνα και ο Μουρίνιο τη Ρεάλ Μαδρίτης).

Στα του υποβιβασμού, Χαλ και Μπέρνλι φέρονται από τους μπουκ ως οι βασικές υποψήφιες για να πουν... αντίο. Ειδικά για τη Χαλ, η χρονιά ξεκινά με πολύ κακούς οιωνούς. Ίσως πάντως να ήρθε η ώρα να πέσει η Σάντερλαντ. Χωρίς τον προπονητή Σαμ Αλαρντάις (καθοριστικός παράγοντας για την περσινή παραμονή, είναι πλέον στον πάγκο της εθνικής Αγγλίας) και με τον «αμφιλεγόμενο» Ντέιβιντ Μόγιες στην τεχνική ηγεσία, ίσως οι «Μαύρες Γάτες» να έχουν πρόβλημα. Επιπλέον, για όσους πιστεύουν ότι η Λίβερπουλ θα είναι καλύτερη φέτος, από τη στιγμή που... χτίζεται υπό τις οδηγίες του Γιούργκεν Κλοπ, επομένως μπορεί να μπει στο top 4, το συγκεκριμένο στοίχημα παρουσιάζει ενδιαφέρον. 

 

Σύστημα Διεξαγωγής - Ευρωπαϊκά εισιτήρια

Στο πρωτάθλημα συμμετέχουν 20 ομάδες. Ετσι, προκύπτουν δύο γύροι των 19 αγώνων, με τις ομάδες να τίθενται αντιμέτωπες δύο φορές, μία σε κάθε έδρα. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, η κατάταξη των ομάδων αποφασίζεται με τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Διαφορά τερμάτων
  • Καλύτερη επίθεση
  • Μπαράζ

Η ομάδα που θα κατακτήσει το πρωτάθλημα, η δεύτερη και η τρίτη της κατάταξης κερδίζουν το απευθείας εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Η τέταρτη εκπροσωπείται στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ (με άλλα λόγια, στον τελευταίο προκριματικό γύρο). Η πέμπτη της κατάταξης προκρίνεται απευθείας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Στο Γιουρόπα Λιγκ συμμετέχουν επίσης η ομάδα που θα κατακτήσει το Λιγκ Καπ, αλλά και η ομάδα που θα κατακτήσει το Κύπελλο Αγγλίας. Αν αυτές οι ομάδες έχουν κερδίσει ήδη την εκπροσώπησή τους στο Τσάμπιονς Λιγκ (ή έχουν τερματίσει στην πρώτη πεντάδα), τότε η έκτη και η έβδομη θέση της βαθμολογίας καθίστανται «ευρωπαϊκές», όπως συνέβη πέρσι (η Μάντσεστερ Γ. κατέκτησε το Κύπελλο και η Μάντσεστερ Σίτι το Λιγκ Καπ), οπότε κέρδισαν εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ η έκτη Σαουθάμπτον και η έβδομη Γουέστ Χαμ.

Αναφορικά με τον υποβιβασμό, στην Τσάμπιονσιπ υποβιβάζονται απευθείας οι τρεις τελευταίες ομάδες της τελικής κατάταξης.

 

Οι ομάδες της Premier League

Λέστερ

Τι έκανε πέρυσι: Κατά πολλούς, οι «Αλεπούδες» πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη έκπληξη σε συλλογικό επίπεδο. Μία ομάδα που ξεκίνησε τη σεζόν με στόχο να σωθεί, κατέκτησε την Πρέμιερ Λιγκ, αφήνοντας πίσω της ομάδες με πολύ πιο δυνατά ρόστερ και πολλαπλάσιο μπάτζετ και εντυπωσιάζοντας με τη σταθερότητα και την αποτελεσματικότητά της. Το πρωτάθλημα πανηγυρίστηκε έξαλλα από τους οπαδούς της, άλλωστε κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα ξαναζήσει κάτι παρόμοιο.

Προπονητής: Κλαούντιο Ρανιέρι (65 ετών). Ο πολύπειρος Ιταλός είχε ακούσει πολλά: Ότι η καριέρα του βρισκόταν σε... κατηφόρα, ότι επέλεγε εργοδότες με στόχο τη γρήγορη απόλυση και την παχυλή αποζημίωση και πολλά ακόμα. Η κατάκτηση του τίτλου με τη Λέστερ, πέρα από μια μεγάλη στιγμή για τον ίδιο, ήταν και μια ηχηρή απάντηση στους επικριτές του. Σε αγωνιστικό επίπεδο, διατήρησε το 4-4-2 που έπαιζε η Λέστερ και πριν από αυτόν, δίνοντας έμφαση στην πίεση ψηλά στο παιχνίδι αντεπιθέσεων.

Γήπεδο: King Power (32.500)

Μεταγραφές: Ο φορ Μουσά ήρθε από την ΤΣΣΚΑ Μ. και προσθέτει άλλη μία λύση στην επίθεση, δίπλα στον Βάρντι. Ο χαφ Μεντί αποκτήθηκε από τη Νις ως αντικαταστάτης του Καντέ, που έφυγε για την Τσέλσι και είναι η μοναδική απώλεια βασικού παίκτη από την περσινή ομάδα. Ο μεσοεπιθετικός Καπούστκα (από Κρακοβία) άφησε καλές εντυπώσεις με την Πολωνία στο Euro. Ο γκολκίπερ Τσίλερ (από Αννόβερο) προορίζεται για αναπληρωματικός του Σμάιχελ.

Φιλικά: Τα σημαντικά ματς ήταν εκείνα στο πλαίσιο του International Champions Cup. Εφερε 1-1 με τη Σέλτικ (νίκη 6-5 στα πέναλτι), ενώ έχασε 4-0 από την Παρί Σαν Ζερμέν και 4-2 από την Μπαρσελόνα. Φυσικά, έχει ήδη δώσει ένα επίσημο ματς, την ήττα με 2-1 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το Κομιούνιτι Σιλντ.

Εκτίμηση: Προφανώς ανήκει στη σφαίρα της... επιστημονικής φαντασίας να υποστηρίξει κανείς ότι η Λέστερ θα πάρει ξανά το πρωτάθλημα. Φέτος οι προκλήσεις είναι περισσότερες, υπάρχει και το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ρανιέρι δεν είναι ανόητος, ξέρει ότι η ομάδα του δεν είναι μαθημένη σε τέτοιες καταστάσεις. Το πρώτο του μέλημα είναι να κρατήσει τη Λέστερ μακριά από μπελάδες. Από εκεί και πέρα ό,τι καλό έρθει, κέρδος θα είναι. Αλλωστε, κανείς δεν θα του ζητήσει... εξηγήσεις μετά το περσινό θαύμα.

 

Αρσεναλ

Τι έκανε πέρυσι: Η απόλυτη μετριότητα. Είχε μία χρυσή ευκαιρία να κατακτήσει τον τίτλο, αφού οι υπόλοιπες παραδοσιακές δυνάμεις του πρωταθλήματος έδειχναν σε κακή κατάσταση. Δεν τα κατάφερε και έκλεισε τη σεζόν χωρίς κάποιο τρόπαιο. Διέσωσε απλά τις εντυπώσεις, τερματίζοντας στη δεύτερη θέση, όμως αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχία. Τίποτα το ξεχωριστό και στην Ευρώπη, αγχώθηκε για να περάσει από έναν θεωρητικά εύκολο όμιλο στο Τσάμπιονς Λιγκ και... ως συνήθως, αποκλείστηκε στα νοκ άουτ παιχνίδια, αφού έπεσε πάνω στην Μπαρτσελόνα.

Προπονητής: Αρσέν Βενγκέρ (67 ετών). Για πρώτη φορά ο Αλσατός, στα πολλά χρόνια που βρίσκεται στον πάγκο της Αρσεναλ, ένιωσε τόσο έντονη αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του. Μπορεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της διοίκησης, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο με τους οπαδούς, μερίδα των οποίων αξίωσε την απόλυσή του, με αποτέλεσμα να προκληθεί διχασμός στην εξέδρα. Ο Βενγκέρ κατηγορήθηκε ότι δεν ενίσχυσε την ομάδα, παρότι υπήρχαν χρήματα και αυτό κόστισε την απώλεια του τίτλου. Πέρα από όλα αυτά πάντως, έχει καθιερωθεί στην ελίτ των καλύτερων προπονητών παγκοσμίως.

Γήπεδο: Emirates (60.361)

Μεταγραφές: Χαμηλά και φέτος ο πήχης, λες και ο Βενγκέρ έχει βαλθεί να εξαντλήσει τα όρια υπομονής των οπαδών. Ο διεθνής με την Ελβετία μέσος Τσάκα ήρθε από την Γκλάντμπαχ, ενώ αποκτήθηκαν δύο ελπιδοφόροι παίκτες, ο φορ Ασάνο από τη Χιροσίμα και ο αμυντικός Χόλντινγκ από την Μπόλτον. Ελεύθεροι έμειναν παίκτες που ελάχιστα βοήθησαν πέρσι, οι μέσοι Ροσίτσκι, Φλαμινί, Αρτέτα (ολοκλήρωσε την καριέρα του). Αναζητά ένα φορ, θέλει τον Λακαζέτ της Λυών, χρειάζεται και στόπερ.

Φιλικά: Ο απολογισμός ήταν 4 νίκες και 1 ισοπαλία. Εφερε 1-1 με την Λανς και νίκησε 2-1 τους Ολ Σταρς του MLS, 3-1 την Γουαδαλαχάρα, 8-0 τη Βίκινγκ και 3-2 τη Μάντσεστερ Σίτι.

Εκτίμηση: Η Αρσεναλ ξεκινάει κάθε χρόνο για να διεκδικήσει όλους τους τίτλους. Η αίσθηση είναι ότι χρειάζεται πρόσθετη ενίσχυση, αφού ο φετινός ανταγωνισμός είναι αυξημένος. Ο Βενγκέρ έχει τεράστια πείρα, φέτος όμως έχει και πίεση αφού οι αμφισβητίες πληθαίνουν. Οπωσδήποτε οι Λονδρέζοι έχουν ως στόχο την τετράδα.

 

Τότεναμ

Τι έκανε πέρυσι: Εξαιρετική σεζόν για τους Λονδρέζους, ουσιαστικά ήταν η μόνη ομάδα που... κυνήγησε την πρωταθλήτρια Λέστερ και αν σε κάποια ματς ήταν κάπως πιο προσεκτική, ίσως και πιο τυχερή, θα είχε περισσότερες πιθανότητες να κόψει πρώτη το νήμα. Συνδύασε τα θετικά αποτελέσματα με όμορφο ποδόσφαιρο και κατά τους περισσότερους ήταν η πιο θεαματική ομάδα της περσινής Πρέμιερ Λιγκ. Κατέλαβε την τρίτη θέση και πήρε το απευθείας εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Προπονητής: Μαουρίτσιο Ποκετίνο (44 ετών). Οσοι αμφέβαλλαν για τις ικανότητές του, υποχρεώθηκαν να αναθεωρήσουν μετά την περσινή πορεία της Τότεναμ, που έφερε τη σφραγίδα του Αργεντινού τεχνικού. Ο Ποκετίνο εμπιστεύτηκε Άγγλους παίκτες (όχι τυχαία η Τότεναμ ήταν η βάση της εθνικής Αγγλίας στο πρόσφατο Euro) και παρουσίασε μια ομάδα γρήγορη και θεαματική. Η επιβράβευση από τη διοίκηση ήρθε με την επέκταση του συμβολαίου συνεργασίας έως το 2021. Με τον τρόπο αυτό μπήκε τέλος στα σενάρια που ήθελαν τον Ποκετίνο να δοκιμάζει αλλού την τύχη του.

Γήπεδο: White Hart Lane (36.310)

Μεταγραφές: Διαθέτοντας πληρότητα σε όλες τις θέσεις, ήταν βέβαιο ότι η Τότεναμ δεν χρειαζόταν πολλές προσθήκες. Ο Γιάνσεν ήρθε από την Αλκμααρ για να προσφέρει μια ακόμα λύση στην επίθεση, ενώ ο μέσος Γουενιάμα είχε εξαιρετική παρουσία στη Σαουθάμπτον. Δόθηκε στη Νόριτς ο μέσος Πρίτσαρντ, όμως δεν ήταν παίκτης που ανήκε στο βασικό κορμό της ομάδας.

Φιλικά: Εδωσε δυνατά τεστ στο International Champions Cup. Ηττήθηκε 2-1 από τη Γιουβέντους και 1-0 από την Ατλέτικο Μαδρίτης, ενώ επιβλήθηκε με το εντυπωσιακό 6-1 της Ιντερ.

Εκτίμηση: Η περσινή πορεία... άνοιξε την όρεξη της Τότεναμ και των οπαδών της. Το υλικό είναι καλό, ο Ποκετίνο έχει περάσει τα θέλω του στην ομάδα, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να τα πάει καλά. Στόχος η τετράδα, όμως θα είναι πιο δύσκολο από πέρσι, αφού ο ανταγωνισμός αυξήθηκε κατά πολύ, ενώ υπάρχει και ο παράγοντας του Τσάμπιονς Λιγκ, που πρέπει να διαχειριστούν οι «Σπερς».

 

Μάντσεστερ Σίτι

Τι έκανε πέρυσι: Μπορεί στο Τσάμπιονς Λιγκ να προχώρησε περισσότερο από κάθε άλλη φορά και να αποκλείστηκε από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης, ωστόσο το πρόσημο της σεζόν ήταν αρνητικό. Δεν μπόρεσε να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, ενώ η κατάκτηση του Λιγκ Καπ δεν αλλάζει τη συνολική εικόνα. Δεν αποδείχτηκε σοφή κίνηση να ανακοινωθεί μεσούσης της σεζόν το τέλος της συνεργασίας με τον Μανουέλ Πελεγκρίνι και η συμφωνία με τον Πεπ Γουαρδιόλα, καθώς φάνηκε να επηρεάζει αρνητικά την ομάδα.

Προπονητής: Πεπ Γουαρδιόλα (45 ετών). Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις ο Καταλανός. Δημιούργησε μια από τις καλύτερες ομάδες των τελευταίων δεκαετιών στην Μπαρσελόνα, πριν μεταπηδήσει στην Μπάγερν. Δεν κατάφερε να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ με το βαυαρικό σύλλογο και η επόμενη φιλοδοξία του είναι να κάνει τη Σίτι κυρίαρχο σε Αγγλία και Ευρώπη. Η έλευσή του προκάλεσε ενθουσιασμό στους οπαδούς, που ονειρεύονται επιτυχίες. Ο Γουαρδιόλα δεν φοβάται να τολμήσει και να πειραματιστεί σε σχήματα και τακτικές. Οι ομάδες του χαρακτηρίζονται από επιθετικό πνεύμα και διακρίνονται για τα μεγάλα ποσοστά κατοχής μπάλας.

Γήπεδο: Etihad (47.726)

Μεταγραφές: Σε μεσαία γραμμή και επίθεση έπεσε το βάρος. Ηρθαν ο φορ Ζεσούς (Παλμέιρας, διαθέσιμος από τον Ιανουάριο του 2017), οι πλάγιοι επιθετικοί Νολίτο (Θέλτα), Σανέ (Σάλκε) και οι μέσοι Γκουντογκάν (Ντόρτμουντ), Ζιτσένκο (Ούφα), ενώ για την άμυνα αποκτήθηκε ο Στόουνς από την Εβερτον. Είναι προφανές το πόσο έχει ισχυροποιηθεί η Σίτι σε όλες τις γραμμές, αφού δεν έχασε κάποιο από τους περσινούς βασικούς. Από όσους αποχώρησαν, ξεχωρίζει ο αμυντικός Ντεμιτσέλις (ελεύθερος). Αναμένεται πάντως να φύγουν παίκτες που δεν βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, όπως ο μέσος Νασρί και ο επιθετικός Μπονί.

Φιλικά: Επέλεξε δυνατές αντιπάλους. Εφερε 1-1 με την Ντόρτμουντ (νίκη 6-5 στα πέναλτι), ενώ ηττήθηκε 1-0 από την Μπάγερν και 3-2 από την Αρσεναλ. Στο μοναδικό... εύκολο ματς, νίκησε 3-0 τη Σεντ Τζόνστον.

Εκτίμηση: Εχοντας τον Πεπ Γουαρδιόλα στον πάγκο και με δεδομένη την μεταγραφική ενίσχυση, στη Σίτι υπάρχουν δικαιολογημένα υψηλές απαιτήσεις. Βέβαια, ακόμα και στην Μπαρτσελόνα και στην Μπάγερν, ο Καταλανός τεχνικός χρειάστηκε χρόνο για να δει τη δουλειά του να αποδίδει. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Σίτι συγκαταλέγεται μέσα στα ισχυρά φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

 

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Τι έκανε πέρυσι: Υπήρχαν προσδοκίες με τον Λουίς Φαν Χάαλ στον πάγκο, που γρήγορα όμως αποδείχτηκαν ότι δεν είχαν βάση. Ο Φαν Χάαλ έπαιζε συντηρητικά, αυτό δεν άρεσε στον κόσμο και όταν κάποια στιγμή σταμάτησαν να έρχονται και τα αποτελέσματα, ο Ολλανδός τεχνικός βρέθηκε αντιμέτωπος με το φάσμα της απόλυσης. Τελικά κατάφερε να βγάλει τη σεζόν και να διασώσει τις εντυπώσεις, καθώς η Μάντσεστερ Γ. κατέκτησε το Κύπελλο, όμως αυτό δεν αρκούσε για να κρατήσει τον Φαν Χάαλ στο σύλλογο.

Προπονητής: Ζοζέ Μουρίνιο (53 ετών). Για την προπονητική αξία του Πορτογάλου έχουν γραφτεί τόμοι, όπως και για τα... καμώματά του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για έναν από τους καλύτερους τεχνικούς παγκοσμίως. Ωστόσο, οι τρόποι με τους οποίους προσπαθεί να φτάσει στην επιτυχία, καθώς και ο εγωκεντρικός χαρακτήρας του, τον καθιστούν αντιπαθή σε πολύ κόσμο. Τον ίδιο βέβαια δεν τον ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Ανέλαβε τη Γιουνάιτεντ με δύο στόχους: Ο πρώτος είναι για να δώσει απαντήσεις προς κάθε κατεύθυνση, έπειτα από την αποτυχημένη περσινή παρουσία στην Τσέλσι, που οδήγησε στο να αποχωρήσει στη μέση της σεζόν. Ο δεύτερος και σαφώς πιο υψηλός είναι να γίνει ο πρώτος προπονητής που θα επαναφέρει στις ένδοξες μέρες τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στη μετά σερ Αλεξ Φέργκιουσον εποχή.

Γήπεδο: Old Trafford (76.212)

Μεταγραφές: Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις ο επιθετικός Ιμπραΐμοβιτς (Παρί), ο μέσος Πογκμπά (Γιουβέντους) και ο μεσοεπιθετικός Μικιταριάν (Ντόρτμουντ), άπαντες προσθέτουν ποιότητα κι εμπειρία στη Γιουνάιτεντ. Αξιόλογη προσθήκη και ο αμυντικός Μπαϊγί από τη Βιγιαρεάλ. Δεν έφυγε κάποιος βασικός παίκτης, αν και είναι πιθανή η αποχώρηση του μέσου Σβάινσταϊγκερ, που όλα δείχνουν πως δεν υπολογίζεται.

Φιλικά: Επικράτησε 2-0 της Γουίγκαν και 5-2 της Γαλατασαράι, ηττήθηκε 4-1 από την Ντόρτμουντ και έφερε 0-0 με την Εβερτον. Εχει δώσει ήδη ένα επίσημο ματς, όπου επικράτησε 2-1 της Λέστερ για το Κομιούνιτι Σιλντ.

Εκτίμηση: Όταν παίρνεις για προπονητή τον Μουρίνιο και φέρνεις παίκτες σαν τον Ιμπραΐμοβιτς, είναι σαν να κάνεις δήλωση προθέσεων ότι διεκδικείς τίτλο. Αυτό ισχύει για τη Γιουνάιτεντ, που φιλοδοξεί να επανέλθει στην κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου. Εχει τα εχέγγυα, ειδικά αν ενισχυθεί και άλλο σε άμυνα και μεσαία γραμμή.

 

Σαουθάμπτον

Τι έκανε πέρυσι: Με μεταπτώσεις η σεζόν, όμως στο τέλος απέκτησε θετικό πρόσημο, αφού η ομάδα κατάφερε να πάρει ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω της έκτης θέσης. Καλό ποδόσφαιρο και πάλι από τη Σάουθαμπτον, που αν είχε μεγαλύτερη σταθερότητα, θα μπορούσε να στοχεύσει ψηλότερα. Τίποτα ιδιαίτερο στις άλλες δύο εγχώριες διοργανώσεις (Κύπελλο, Λιγκ Καπ), αρνητική και η ευρωπαϊκή της παρουσία, δεν μπόρεσε να μπει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, καθώς αποκλείστηκε στα πλέι οφ από τη Μίντιλαντ.

Προπονητής: Κλοντ Πιελ (55 ετών). Ο Γάλλος είναι έμπειρος, όμως για πρώτη φορά δοκιμάζει την τύχη του στην Αγγλία, διαδεχόμενος στον πάγκο τον επιτυχημένο Ρόναλντ Κούμαν. Εχει περάσει από την τεχνική ηγεσία των Μονακό (πρωτάθλημα Γαλλίας το 2000), Λιλ, Λυών, Νις. Προφανώς και ενέχει ρίσκο η επιλογή της διοίκησης της Σαουθάμπτον, ωστόσο ο Πιελ φημίζεται για την εργατικότητά του και είναι αποφασισμένος να πετύχει στους «Αγίους».

Γήπεδο: St. Mary’s (32.689)

Μεταγραφές: Σημαντικότατες οι αποχωρήσεις του φορ Πελέ (Λουνένγκ), του ακραίου επιθετικού Μανέ (Λίβερπουλ) και του μέσου Γουενιάμα (Τότεναμ), ενώ έφυγε και ο επιθετικός Χουάνμι (Ρεάλ Σοσιεδάδ). Αποκτήθηκαν ο μέσος Χόμπεργκ από την Μπάγερν, ο ακραίος επιθετικός Ρέντμοντ από τη Νόριτς και ο γκολκίπερ ΜακΚάρθι από την Κρίσταλ Πάλας, ενώ ήρθε ως ελεύθερος από τη Νις ο δεξιός χαφ Πιεντ. Αναζητείται ένας επιθετικός, αλλά και ένας στόπερ, αν φύγει ο Φόντε.

Φιλικά: Παρέμεινε αήττητη, με 5 νίκες και 1 ισοπαλία. Επικράτησε 2-0 της Ουάσινγκτον (under 23), 4-0 της Τσβόλε, 2-1 της Τβέντε 1-0 της Γκρόνινγκεν και 1-0 της Μπιλμπάο, ενώ έφερε 1-1 με την Εσπανιόλ.

Εκτίμηση: Νέος προπονητής, αποχώρηση βασικών παικτών, μοιάζει δύσκολο για τη Σαουθάμπτον να είναι το ίδιο ανταγωνιστική φέτος. Πάντως το υλικό της παραμένει αξιόλογο και πολλοί παίκτες παίζουν για χρόνια μαζί. Εφόσον ο Πιελ περάσει γρήγορα τη φιλοσοφία του, η χρονιά μπορεί να πάει καλά. Στόχος είναι και πάλι να τερματίσει σε... ευρωπαϊκή θέση, ενώ μετέχει στο Γιουρόπα Λιγκ και θέλει και εκεί μια καλή παρουσία.

 

Γουέστ Χαμ

Τι έκανε πέρυσι: Τερμάτισε έβδομη στη βαθμολογία και σίγουρα θα μπορούσε να βρεθεί ψηλότερα. Πολύ καλή η παρουσία της με τις μεγάλες ομάδες του πρωταθλήματος, αντίθετα, φάνηκε να τα... χάνει, όταν έπρεπε να αντιμετωπίσει ομάδες που θεωρητικά ήταν του... χεριού της. Για κάποιο διάστημα φάνηκε ικανή να διεκδικήσει θέση ακόμα και στην πρώτη τετράδα, δεν το κατάφερε, αυτό όμως δεν μειώνει την επιτυχημένη της χρονιά.

Προπονητής: Σλάβεν Μπίλιτς (48 ετών). Ο Κροάτης θεωρείται... τρελάρας, όμως η πρώτη του χρονιά στη Γουέστ Χαμ ήταν άκρως επιτυχημένη. Παρουσίασε μια ομάδα ικανή να νικήσει κάθε αντίπαλο, ειδικά αν έβρισκε χώρους, κερδίζοντας την εκτίμηση φίλων και αντιπάλων. Φιλόδοξος χαρακτήρας, θέλει να καθιερώσει τα «Σφυριά» ως μία υπολογίσιμη δύναμη στην Πρέμιερ Λιγκ.

Γήπεδο: Olympic Stadium (60.000)

Μεταγραφές: Οι πιο σημαντικές κινήσεις ήταν η απόκτηση των μεσοεπιθετικών Γκοκάν (Μπεσίκτας), Φενγκουλί (Βαλένθια), Αγιού (Σουόνσι) και του αριστερού μπακ Μαζουακού (Ολυμπιακός), ενώ αποκτήθηκε σε μόνιμη βάση και ο μεσοεπιθετικός Λαντσίνι (Αλ Τζαζίρα, δανεικός πέρσι στη Γουέστ Χαμ). Από τις ακαδημίες της Μάντσεστερ Γ. ήρθε ο επιθετικός Φλέτσερ και ως ελεύθερος από την Γκλάντμπαχ ο αμυντικός χαφ Νόρντβεϊτ. Από όσους έφυγαν, απώλεια μπορεί να θεωρηθεί μόνο ο αμυντικός Τόμκινς, που δόθηκε στην Κρίσταλ Πάλας. Παρελθόν αποτελούν δύο δανεικοί, ο φορ Εμενίκε (Φενέρ) και ο μέσος Σονγκ (Ρουμπίν Καζάν). Αναζητά έναν επιθετικό περιοχής.

Φιλικά: Πλούσια σε γκολ τα παιχνίδια της. Νικησε 3-0 την Καρλσρούη, έφερε ισοπαλία 2-2 με την Καρολάινα Ρέιλχοκς και 2-2 με τη Σλοβάτσκο, ενώ ηττήθηκε 3-0 από το Σιάτλ,  3-0 από τη Ρουμπίν Καζάν και 3-2 από τη Γιουβέντους. Εχει δώσει ήδη δύο επίσημα ματς για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ, όπου ηττήθηκε 2-1 εκτός έδρας από την Ντομζάλε, όμως την απέκλεισε με νίκη 3-0 στη ρεβάνς του Λονδίνου.

Εκτίμηση: Η περσινή πορεία δημιουργεί υψηλές προσδοκίες στη Γουέστ Χαμ, μαζί με τον ενθουσιασμό που έφερε η... μετακόμιση στο καινούριο και υπερσύγχρονο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο Μπίλιτς έχει καλό υλικό στα χέρια του και μένει να φανεί αν θα ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις. Κρυφός όσο και δύσκολος πόθος... η τετράδα, οτιδήποτε πάνω από την περσινή  έβδομη θέση θα είναι επιτυχία, ενώ στόχος είναι και η καλή παρουσία στο Γιουρόπα Λιγκ.

 

Λίβερπουλ

Τι έκανε πέρυσι: Ξεκίνησε με μεγάλες φιλοδοξίες τη σεζόν, όμως η «προσγείωση» ήρθε γρήγορα και ήταν... ανώμαλη. Ο προπονητής Μπρένταν Ρότζερς απομακρύνθηκε, η έλευση του Γιούργκεν Κλοπ συμμάζεψε κάπως την ομάδα, όμως δεν στάθηκε ικανή να διασώσει τη σεζόν. Η Λίβερπουλ τερμάτισε όγδοη, μένοντας εκτός Ευρώπης, ενώ έφτασε έως τον τελικό του Λιγκ Καπ, γνωρίζοντας την ήττα στα πέναλτι από τη Μάντσεστερ Σίτι. Στο Γιουρόπα Λιγκ, οι «ρεντς» έδωσαν το «παρών» στον τελικό της διοργάνωσης, όμως έχασαν 3-1 από τη Σεβίλλη.

Προπονητής: Γιούργκεν Κλοπ (49 ετών). Ο Γερμανός εντυπωσίασε με το έργο του στην Ντόρτμουντ και η άφιξη του στο Λίβερπουλ ενθουσίασε τους φίλους του συλλόγου. Ο Κλοπ κατάφερε να βάλει σε τάξη το... χάος που είχε αφήσει πίσω του ο Μπρένταν Ρότζερς, παρότι δούλεψε με παίκτες που δεν διάλεξε ο ίδιος. Προσπάθησε να περάσει τις αρχές του στην ομάδα και φέτος, που έχει ο ίδιος την ευθύνη της από την αρχή τη σεζόν, προσβλέπει σε μία καλύτερη πορεία.

Γήπεδο: Anfield (45.362)

Μεταγραφές: Οι πιο σημαντικές προσθήκες ήταν ο μεσοεπιθετικός Βαϊνάλντουμ από τη Νιούκαστλ και ο εξτρέμ Μανέ από τη Σαουθάμπτον. Ο Κλοπ έδωσε βάθος στο ρόστερ μέσω της γερμανικής αγοράς, που την ξέρει καλά, φέρνοντας τους Κάριους (γκολκίπερ, Μάιντς), Κλάβαν (αμυντικός, Αουγκσμπουργκ), Ματίπ (αμυντικός, Σάλκε) και τον βετεράνο γκολκίπερ Μάνινγκερ (Αουγκσμπουργκ). Αξιοσημείωτες αποχωρήσεις ήταν αυτές των Αϊμπ (μεσοεπιθετικός, Μπόρνμουθ), Σκρτελ (στόπερ, Φενέρ), Κ. Τουρέ (στόπερ, Σέλτικ), Αλεν (μέσος, Στόουκ).

Φιλικά: Τα σημαντικά παιχνίδια ήταν αυτά στο International Champions Cup. Ηττήθηκε 1-0 από την Τσέλσι, νίκησε 2-0 τη Μίλαν και εντυπωσίασε με το επιβλητικό 4-0 επί της Μπαρσελόνα.

Εκτίμηση: Οι οπαδοί της Λίβερπουλ περιμένουν την κατάκτηση του πρωταθλήματος από το 1990. Ελπίζουν ότι ο ικανότατος Κλοπ θα τους οδηγήσει επιτέλους στον... παράδεισο. Ο Γερμανός είναι αποδεδειγμένα καλός προπονητής, αλλά όχι... θαυματοποιός. Βελτίωσε πέρσι τη Λίβερπουλ, θέλει να την πάει... παραπάνω φέτος και υπάρχει κάτι που μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό: Η Λίβερπουλ αφοσιώνεται στο πρωτάθλημα, αφού δεν μετέχει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Στόχος η τετράδα, δύσκολος μεν, αλλά οι «ρεντς» έχουν πιθανότητες...

 

Στόουκ

Τι έκανε πέρυσι: Αλλη μία θετική σεζόν για τους «Πότερς», καθώς ο στόχος ήταν να μείνουν μακριά από περιπέτειες και να πλασαριστούν όσο το δυνατόν ψηλότερα στη βαθμολογία. Το κατάφεραν, τερμάτισαν στην ένατη θέση της κατάταξης (για τρίτη συνεχόμενη χρονιά) και παρότι κάποιοι οπαδοί ήθελαν ευρωπαϊκό εισιτήριο, ουδείς μπορεί να ζητήσει το λόγο από τον Μαρκ Χιουζ και τους παίκτες του.

Προπονητής: Μαρκ Χιουζ (53 ετών). Ο Ουαλός έχει βρει την... ηρεμία του στη Στόουκ και η Στόουκ έχει βρει στο πρόσωπό του έναν άνθρωπο που την κρατάει μακριά από... μπελάδες. Εχει δημιουργήσει μια ομάδα με συγκεκριμένο αγωνιστικό προφίλ, ιδιαίτερα μαχητική και ικανότατη στις αντεπιθέσεις. Παρότι ο ίδιος έκανε καριέρα (και μάλιστα σπουδαία) ως επιθετικός, η επιτυχία του στη Στόουκ βασίζεται στην καλή αμυντική λειτουργία.

Γήπεδο: Bet 365 Stadium (30.000)

Μεταγραφές: Στον περσινό κορμό στηρίζεται η Στόουκ, έχοντας προσθέσει στο ρόστερ τον μέσο Αλεν (Λίβερπουλ) και τον εξτρέμ Σόμπνι (Αλ Αχλί). Δεν έφυγε κάποιος παίκτης πρώτος γραμμής, ενώ αποδεσμεύτηκε ο επιθετικός Οντεμβιγκί. Γίνεται προσπάθεια για τον επιθετικό Μπεραΐνο της Γουέστ Μπρομ.

Φιλικά: Δεν βγαίνει άκρη από τις επιδόσεις της. Νίκησε 2-1 το Ορλάντο (και 5-0 την β' ομάδα του ίδιου συλλόγου), έφερε 1-1 με την Πρέστον και έχασε 3-0 από την Μπέρτον και 1-0 από το Αμβούργο.

Εκτίμηση: Το μεγαλύτερο επίτευγμα του Χιουζ είναι ότι έχει φτιάξει μια... νοικοκυρεμένη ομάδα, που επιδεικνύει αξιοθαύμαστη σταθερότητα σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον. Δεν περιμένουμε κάτι διαφορετικό φέτος από τη Στόουκ. Οσο και αν φωνάζουν κάποιοι οπαδοί της που θέλουν... Ευρώπη, αν τερματίσει και φέτος στο πρώτο μισό του πίνακα, θα πρόκειται για επιτυχία.

 

Τσέλσι

Τι έκανε πέρυσι: Κέρδισε... πανάξια το χρυσό βατόμουρο του πρωταθλήματος, τερματίζοντας δέκατη. Οχι μόνο δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο της πρωταθλήτριας, αλλά έμεινε από νωρίς πίσω στη βαθμολογία και οι στόχοι εντός και εκτός συνόρων άρχισαν να χάνονται ο ένας μετά τον άλλο. Ο Ζοζέ Μουρίνιο αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία, παρότι πολλοί οπαδοί δεν ήθελαν κάτι τέτοιο και ο... γερόλυκος Γκους Χίντινκ κλήθηκε να διαχειριστεί την ομάδα έως το τέλος της σεζόν. Από ένα σημείο και μετά, όλοι στο σύλλογο περίμεναν πώς και πώς να τελειώσει το πρωτάθλημα και μαζί το... μαρτύριο.

Προπονητής: Αντόνιο Κόντε (47 ετών). Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η συμφωνία της Τσέλσι με τον Ιταλό, οι φίλοι της Τσέλσι εναπόθεσαν επάνω του τις ελπίδες για επιστροφή της ομάδας στις επιτυχίες. Ο Κόντε, μέχρι πρότινος ομοσπονδιακός τεχνικός της Ιταλίας, φημίζεται για την σιδερένια πειθαρχία που επιβάλει στις ομάδες του, φημολογείται ότι βγάζει το... λάδι των παικτών στις προπονήσεις, ενώ συνηθίζει να παρατάσσει σχήμα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς.

Γήπεδο: Stamford Bridge (42.055)

Μεταγραφές: Η απόκτηση του Καντέ από τη Λέστερ και του Μπατσουαγί από τη Μαρσέιγ τονώνουν σημαντικά τη μεσαία γραμμή και την επίθεση αντίστοιχα. Δεν έφυγε κάποιος βασικός, ενώ οι δανεικοί επιθετικοί Φαλκάο (Μονακό) και Πάτο (Κορίνθιανς) έφυγαν, έχοντας προσφέρει ελάχιστα πέρσι. Πάντως, οι φήμες θέλουν φευγάτο και τον Ντιέγκο Κόστα (φορ), ενώ αναζητούνται προσθήκες στην άμυνα.

Φιλικά: Αρκετά τα ματς προετοιμασίας, τα σημαντικότερα όμως ήταν αυτά στο International Champions Cup, επί αμερικανικού εδάφους. Νίκησε 1-0 τη Λίβερπουλ και 3-1 τη Μίλαν, ενώ ηττήθηκε 3-2 από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Εκτίμηση: Ακόμα και να το... προσπαθήσουν στην Τσέλσι, χειρότερα από πέρσι δεν γίνεται να πάει η ομάδα. Στο πρόσωπο του Κόντε ο κόσμος των «μπλε» βλέπει τον αναμορφωτή της ομάδας, που θα την επαναφέρει ανάμεσα στις κορυφαίες της Πρέμιερ. Ο Ιταλός καλείται να βάλει σε τάξη τα αποδυτήρια, καθώς πέρσι κάπου ξέφυγε η κατάσταση. Από εκεί και πέρα, έχει και τις γνώσεις και το υλικό για να πετύχει.

 

Εβερτον

Τι έκανε πέρυσι: Απογοητευτική από κάθε άποψη, παρά τους... κρυφούς πόθους για κατάληψη μίας θέσης στην πρώτη τετράδα. Οχι μόνο δεν έπεισε ότι κάτι τέτοιο ήταν στις δυνατότητές της, αλλά ούτε καν ευρωπαϊκό εισιτήριο δεν κατάφερε να διεκδικήσει, τερματίζοντας ενδέκατη. Η δυσφορία των οπαδών «χτύπησε κόκκινο» στις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος και το... μάρμαρο πλήρωσε ο προπονητής Ρομπέρτο Μαρτίνες, που είδε την πόρτα της εξόδου.

Προπονητής: Ρόναλντ Κούμαν (53 ετών). Ο Ολλανδός έχει περάσει από πολλούς συλλόγους και την τελευταία διετία έκανε καλή δουλειά στη Σάουθαμπτον. Οι... κακές γλώσσες λένε ότι μυρίστηκε χρήμα με την προ μηνών αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην Εβερτον και έσπευσε να πάρει τη θέση του αποχωρήσαντος Μαρτίνες. Οπως και να έχει, το όμορφο ποδόσφαιρο που έπαιξε επί των ημερών του η Σάουθαμπτον έπεισε τη διοίκηση της Εβερτον να τον εμπιστευτεί. Θέλει από τις ομάδες του να παίζουν γρήγορα και επιθετικά.

Γήπεδο: Goodison Park (39.752)

Μεταγραφές: Ο μέσος Γκουεγιέ από την Αστον Βίλα και ο τερματοφύλακας Στεκέλενμπουργκ από τη Φούλαμ είναι οι δύο σημαντικότερες προσθήκες, σημαντική απώλεια ο στόπερ Στόουνς, που πήγε στη Μάντσεστερ Σίτι, ωστόσο το κενό αναπληρώθηκε εν μέρει με την απόκτηση του Γουίλιαμς (Σουόνσι). Αποδεσμεύτηκαν παίκτες που ουσιαστικά είχαν τεθεί από πέρσι εκτός πλάνων, όπως ο γκολκίπερ Χάουαρντ, ο μέσος Οσμαν, ο εξτρέμ Πιέναρ και ο μπακ Χίμπερτ.  Βρίσκεται σε αναζήτηση επιθετικού, στόπερ, ακραίων μπακ και τερματοφύλακα, κινείται για τον Μπολάσι (μεσοεπιθετικός) της Κρίσταλ Πάλας και τον Κονέ (αμυντικός) της Σάντερλαντ, ενώ δέχεται πρέσινγκ για να παραχωρήσει τον πολύτιμο Λουκάκου (φορ).

Φιλικά: Ανάμικτη η εικόνα της. Νίκησε 1-0 τη Γιάμπλονετς, 3-0 την Μπάρνσλεϊ και 3-1 τη ΜΚ Ντονς. Εφερε ισοπαλία 1-1 με την Μπέτις (νίκη 4-3 στα πέναλτι) και 0-0 με τη Μάντσεστερ Γ., ενώ ηττήθηκε 2-1 από την Ντινάμο Δρέσδης και 1-0 από την Εσπανιόλ.

Εκτίμηση: Μετά από δύο σερί κακές σεζόν, η αλλαγή προπονητή έγινε με γνώμονα να επιστρέψει η Εβερτον στο πρώτο μισό της βαθμολογίας. Ρεαλιστικός στόχος η εξασφάλιση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Το υλικό της ομάδας είναι δεδομένα αξιόλογο, εφόσον ο Κούμαν καταφέρει να περάσει γρήγορα τις ιδέες του στους παίκτες, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια καλή χρονιά.

 

Σουόνσι

Τι έκανε πέρυσι: Πάλι καλά που δεν πάθαμε και τίποτα! Με αυτή τη φράση περιγράφεται η σεζόν της Σουόνσι, που ξεκίνησε με ενθουσιασμό και λίγο έλειψε να ολοκληρωθεί με υποβιβασμό. Κομβική ήταν η απόφαση της διοίκησης να απομακρύνει τον Γκάρι Μονκ και να εμπιστευτεί την τεχνική ηγεσία στον έμπειρο Ιταλό Φραντσέσκο Γκουιντολίν. Ο Γκουιντολίν συμμάζεψε την άμυνα, πήρε τα αποτελέσματα που χρειάζονταν και τελικά η ομάδα σώθηκε με άνεση, τερματίζοντας δωδέκατη.

Προπονητής: Φραντσέσκο Γκουιντολίν (61 ετών). Πιστώθηκε την παραμονή της ομάδας στην κατηγορία και παρότι δεν ήταν βέβαιο ότι θα συνεχίσει στον πάγκο, τελικά η διοίκηση έκρινε ότι το να συνεχιστεί η συνεργασία με τον Ιταλό ήταν η ασφαλέστερη επιλογή. Διαθέτει τεράστια εμπειρία, έχοντας περάσει από πολλές ομάδες (στην πατρίδα του την Ιταλία), ρίχνει το βάρος στην αμυντική λειτουργία και δεν τον νοιάζει τόσο το θέαμα, όσο το αποτέλεσμα.

Γήπεδο: The Liberty (20.827)

Μεταγραφές: Οι Ουαλοί, απέκτησαν τον μέσο Φερ από την ΚΠΡ, τους επιθετικούς Γιορέντε από τη Σεβίλλη, Μπόρχα από την Ατλέτικο Μ. και τον αμυντικό Φαν ντερ Χόορν από τον Αγιαξ. Από αυτούς που έφυγαν, ξεχωρίζουν ο αμυντικός Γουίλιαμς (Εβερτον) και οι επιθειτκοί Παλόσι (Αταλάντα), Εντερ (Λιλ), Γκομίς (Μαρσέιγ) Αγιού (Γουέστ Χαμ).

Φιλικά: Ο απολογισμός της ήταν 5 νίκες και 1 ήττα. Επικράτησε 4-0 της Σάρλοτ, 5-1 της Μπρίστολ Ρόβερς, 3-0 της Σουίντον, 4-0 της Γουλβς και 1-0 της Ρεν, ενώ ηττήθηκε 2-0 από τους Ρίτσμοντ Κίκερς.

Εκτίμηση: Αυτό που θέλουν στη Σουόνσι είναι να αποφύγουν τα περσινά... βάσανα. Η ομάδα έχει ποιότητα ώστε να μείνει μακριά από μπελάδες και η παρουσία του Γκουιντολίν στον πάγκο, ενός προπονητή που ξέρει να παίρνει αποτελέσματα, είναι καλός οιωνός. Περιμένει βέβαια από βασικά ατού της να κάνουν καλή χρονιά και ουσιαστικά να... τραβήξουν τη Σουόνσι, κάτι που πέρσι δεν συνέβη.

 

Γουότφορντ

Τι έκανε πέρυσι: Ηταν νεοφώτιστη στην κατηγορία, όμως έκανε εξαιρετικό πρώτο μισό στο πρωτάθλημα, ξεφεύγοντας νωρίς – νωρίς από το άγχος της παραμονής. Στο δεύτερο μισό και πάνω που οι οπαδοί της άρχισαν να κάνουν όνειρο για ευρωπαϊκό εισιτήριο, δεν ήταν το ίδιο καλή και έχασε έδαφος στη βαθμολογία, όμως σε κανένα σημείο δεν ένιωσε να απειλείται σοβαρά η παραμονή της. Τερμάτισε στη δέκατη τρίτη θέση.

Προπονητής: Βάλτερ Ματσάρι (55 ετών). Οι Ιταλοί ιδιοκτήτες της Γουότφορντ δεν φημίζονται για την υπομονή τους με τους τεχνικούς που προσλαμβάνουν και στράφηκαν σε ένα συμπατριώτη τους για να διαδεχθεί τον απερχόμενο Ισπανό Κίκε Φλόρες. Ο Ματσάρι έχει να δουλέψει από το Νοέμβρη του 2014, όταν έφυγε από την Ιντερ. Οσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του, δεν αμφισβητούν τις ικανότητές του στην προπονητική, όμως υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για τον πιο... συμπαθητικό άνθρωπο του κόσμου, κάτι που συχνά δημιουργεί τριβές.

Γήπεδο: Vicarage Road (19.920)

Μεταγραφές: Οι επιθετικοί Αλαγί (Γρανάδα), Σινκλέρ (Λίβερπουλ under 23), οι αμυντικοί Καμπασελέ (Γκενγκ), Τζέντζε (Μαρσέιγ και ο μέσος Ζούνιγκα (δανεικός από Νάπολι ήταν οι σημαντικότερες προσθήκες. Παραχωρήθηκε μόνιμα στην Πόρτο ο Λαγιούν (αριστερός μπακ), ενώ έφυγαν επίσης οι Αμπντί (μεσοεπιθετικός, Σέφιλντ Γουέν.), Χουράδο (πλάγιος επιθετικός, Εσπανιόλ), Πούντιλ (αρ. μπακ, Σέφιλντ Γουέν.), Αντζέλα (στόπερ, Ουντινέζε). Σημειώνεται ότι Ουντινέζε, Γουότφορντ και Γρανάδα ανήκουν στο ίδιο ιδιοκτησιακό καθεστώς...

Φιλικά: Ο απολογισμός ήταν ισορροπημένος, με 2 νίκες, 3 ισοπαλίες, 1 ήττα. Επικράτησε 2-0 της Στιβενέιτζ και 3-1 της Ουνιόν Βερολίνου. Εφερε ισοπαλία 1-1 με τη Γουόκινγκ  0-0 με την Ανζί και 2-2 με τη Λοριάν, ενώ ηττήθηκε 2-0 από την ΚΠΡ.

Εκτίμηση: Ενδιαφέρον το... πείραμα με τον Ματσάρι στον πάγκο, μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί, αφού ο Ιταλός δεν έχει δουλέψει ξανά στην Αγγλία. Το ρόστερ είναι πολυεθνικό, αν και δεν παρουσιάζει σημαντικές διαφορές σε σχέση με πέρσι, τόσο ως προς τα πρόσωπα όσο και ως προς τις δυνατότητες. Ο στόχος είναι η εξασφάλιση της παραμονής.

 

Γουέστ Μπρομ

Τι έκανε πέρυσι: Στόχος ήταν η παραμονή και από τη στιγμή που τον πέτυχε, αυτόματα η σεζόν θεωρήθηκε πετυχημένη. Ακρως αντιτουριστική, τα παιχνίδια της συχνά δεν... βλεπόντουσαν, όμως η «δουλειά» έγινε. Με βάση το ρόστερ της άλλωστε δεν υπήρχαν περισσότερες απαιτήσεις. Τερμάτισε στην δέκατη τέταρτη θέση.

Προπονητής: Τόνι Πούλις (58 ετών). Για ένα πράγμα καυχιέται: Δουλεύει σχεδόν πάντα σε συλλόγους που έχουν στόχο την παραμονή και ουδέποτε η ομάδα του υποβιβάστηκε. Η επιτομή του ρεαλισμού και της κυνικότητας, έχει μάθει να τα καταφέρνει με χαμηλής ποιότητας ρόστερ και χωρίς την υποστήριξη μεγάλων μπάτζετ. Οποιος θέλει θεαματικό ποδόσφαιρο, πολλά γκολ και φουλ επίθεση, να δει την Μπαρσελόνα! Η προπονητική φιλοσοφία του Πούλις βρίσκεται στην «άλλη όχθη».

Γήπεδο: The Hawthorns (26.850)

Μεταγραφές: Λίγα πράγματα. Αποκτήθηκε ο μεσοεπιθετικός Φίλιπς από την ΚΠΡ, ενώ αποδεσμεύτηκαν οι επιθετικοί Σεσενιό και Ανιτσέμπε και ο αμυντικός Τσέστερ δόθηκε στην Αστον Βίλα. Τίποτα άλλο μέχρι στιγμής, «φευγάτος» ο επιθετικός Μπεραΐνο, εφόσον αποχωρήσει θα χρειαστεί να καλυφθεί το κενό.

Φιλικά: Το 2-1 της έγινε... συνήθεια, αφού με αυτό το σκορ νίκησε την Κιντερμίνστερ και την Φίτεσε και ηττήθηκε από την Παρί Σεν Ζερμέν και την Τορκί. Επιπλέον, έφερε 0-0 με την Πλίμουθ.

Εκτίμηση: Για τη Γουέστ Μπρομ ισχύει ό,τι και τα προηγούμενα χρόνια. Παρότι ο σύλλογος ετοιμάζεται να περάσει σε κινεζικά χέρια και ενδέχεται να εισρεύσει... χρήμα, στόχος είναι η παραμονή. Ο τρόπος που θα το πετύχει δεν απασχολεί. Το ρόστερ είναι ουσιαστικά το ίδιο, ο Πούλις ξέρει τι πρέπει να κάνει για να μαζέψει τους βαθμούς, η ομάδα είναι μαθημένη στα δύσκολα και με αυτά τα όπλα μπαίνει στη μάχη, ελπίζοντας του χρόνου, τέτοια εποχή να είναι και πάλι εδώ!

 

Κρίσταλ Πάλας

Τι έκανε πέρυσι: Ομάδα – Ιανός, στο πρώτο μισό της σεζόν έδειχνε ικανή ακόμα και για ευρωπαϊκό εισιτήριο. Ανεξήγητη η... καθίζησή της από την Πρωτοχρονιά και μετά, έφτασε να κινδυνεύει με υποβιβασμό. Τελικά πήρε τους βαθμούς που χρειάστηκε ώστε να... ησυχάσει, ενώ έφτασε έως τον τελικό του Κυπέλλου, όπου έχασε 2-1 από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα στην δέκατη πέμπτη θέση.

Προπονητής: Αλαν Πάρντιου (55 ετών). Αναμφίβολα έχει κάνει καλή δουλειά στην Πάλας, κρατώντας την ομάδα μακριά από περιπέτειες, ενώ οι Λονδρέζοι έπαιξαν πέρσι καλό ποδόσφαιρο μέχρι και τον Δεκέμβριο. Η κακή πορεία στη συνέχεια έφερε κάποια... σύννεφα αμφισβήτησης, ωστόσο η παρουσία της Πάλας στον τελικό του Κυπέλλου πιστώθηκε στον έμπειρο προπονητή. Θα βαδίσει πάνω στα περσινά χνάρια, έχοντας ως ζητούμενο τη μεγαλύτερη διάρκεια.

Γήπεδο: Selhurst Park (26.255)

Μεταγραφές: Αξιόλογες θεωρούνται οι προσθήκες των Ματαντά (τερματοφύλακας, Μαρσέιγ), Τόμκινς (αμυντικός, Γουέστ Χαμ), Τάουνσεντ (μεσοεπιθετικός, Νιούκαστλ). Παραχωρήθηκαν στη Νιούκαστλ ο Γκέιλ (επιθετικός) και στη Σάουθαμπτον ο ΜακΚάρθι (τερματοφύλακας). Αποδεσμεύτηκαν οι επιθετικοί Αντεμπαγιόρ, Τσαμάκ. Πιθανή η αποχώρηση του πολύτιμου μεσοεπιθετικού Μπολάσι.

Φιλικά: Σε 8 ματς είχε απολογισμό 5-2-1. Νίκησε 2-0 το Σινσινάτι, 1-0 την Κόλτσεστερ, 3-2 τη Γουίμπλεντον, 2-1 την Μπρόμλεϊ και 3-1 τη Βαλένθια. Εφερε 0-0 με τη Φιλαδέλφεια Γιουν. και 2-2 με το Βανκούβερ, ενώ ηττήθηκε 3-1 από τη Φούλαμ.

Εκτίμηση: Το ρόστερ των Λονδρέζων είναι αξιόλογο και ο Πάρντιου έμπειρος τεχνικός. Το θέμα είναι ότι η περσινή εικόνα της ομάδας μπέρδεψε τους πάντες. Η Πάλας του πρώτου μισού του πρωταθλήματος είναι ομάδα που δεν θα έχει το παραμικρό πρόβλημα παραμονής. Η Πάλας του δεύτερου μισού θα διατρέξει κίνδυνο υποβιβασμού. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να λύσει ο Πάρντιου.

 

Μπόρνμουθ

Τι έκανε πέρυσι: Για πρώτη φορά στην ιστορία της βρέθηκε να αγωνίζεται στην Πρέμιερ Λιγκ. Χρειάστηκε χρόνο για να προσαρμοστεί και να καταλάβει ότι το φουλ επιθετικό στυλ που είχε... πέραση στις μικρότερες κατηγορίες χρειαζόταν να υποχωρήσει έναντι του ρεαλισμού. Βρήκε τελικά τις ισορροπίες της, μάζεψε τους βαθμούς που ήθελε και πέτυχε το στόχο της, που ήταν η παραμονή, τερματίζοντας δέκατη έκτη.

Προπονητής: Εντι Χάουι (39 ετών). Εχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο ταλαντούχους και πολλά υποσχόμενους τεχνικούς στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Εχει συνδέσει την ανοδική του πορεία με την Μπόρνμουθ, καθώς παρέλαβε την ομάδα ένα βήμα πριν την... έξοδο από τις επαγγελματικές κατηγορίες και την έφερε με συνεχόμενες ανόδους στα μεγάλα σαλόνια. Χρειάστηκε πέρσι να μετριάσει κάπως το φουλ επιθετικό στυλ του, ώστε να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της Πρέμιερ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι... πρόδωσε τις αρχές του.

Γήπεδο: Dean Court (11.700)

Μεταγραφές: Στο ρόστερ προστέθηκαν οι Κουκ (μέσος, Λιντς), Αϊμπ (μεσοεπιθετικός, Λίβερπουλ), Μουσέ (επιθετικός, Χάβρη), Σμιθ (αρ. μπακ, Λίβερπουλ), Χίντμαν (μέσος, Φούλαμ). Από αυτούς που αποχώρησαν, ξεχωρίζουν ο αμυντικός Ελπικ (Αστον Βίλα) και ο μέσος Ρίτσι (Νιούκαστλ).

Φιλικά: Παρέμεινε αήττητη με 2 νίκες και 3 ισοπαλίες. Επικράτησε 4-0 της Μινεσότα Γιουν. και 1-0 της Κάρντιφ, ενώ έφερε 3-3 με την Πόρτσμουθ, 1-1 με τη Ρέντινγκ και 1-1 με τη Βαλένθια.

Εκτίμηση: Εχοντας ένα χρόνο εμπειρίας πίσω της στην Πρέμιερ Λιγκ, αξιόλογο ρόστερ και ικανό προπονητή, η Μπόρνμουθ δικαιούται να ελπίζει ότι θα καταφέρει και πάλι να σωθεί. Θα αντιμετωπίσει έντονο ανταγωνισμό, επιθετικά διαθέτει λύσεις, ζητούμενο η βελτίωση της αμυντικής λειτουργίας.

 

Σάντερλαντ

Τι έκανε πέρυσι: Ο,τι έκανε και τα προηγούμενα χρόνια. Ηταν ένα από τα φαβορί για τον υποβιβασμό, όμως και πάλι βρήκε τρόπο να την... σκαπουλάρει. Καθοριστική ήταν η αλλαγή της τεχνικής ηγεσίας, με την έλευση στον πάγκο του έμπειρου Σαμ Αλαρντάις. Η ομάδα απέκτησε ταυτότητα, η άμυνα σουλουπώθηκε και η παραμονή πανηγυρίστηκε σαν ήταν πρωτάθλημα, αφού υποβιβάστηκε η... γειτόνισσα και «μισητή» Νιούκαστλ! Οι «Μαύρες Γάτες» τερμάτισαν στην δέκατη έβδομη θέση.

Προπονητής: Ντέιβιντ Μόγιες (53 ετών). Εκανε καλό όνομα στους πάγκους της Πρέστον και της Εβερτον, όμως στη συνέχεια απέτυχε τόσο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όσο και στη Ρεάλ Σοσιεδάδ. Η διοίκηση της Σάντερλαντ τον επέλεξε ως διάδοχο του Σαμ Αλαρντάις (ανέλαβε προπονητής στην εθνική Αγγλίας). Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το αν ο Μόγιες ήταν ο κατάλληλος για αυτή τη θέση, αφού η Σάντερλαντ χρειάζεται προπονητή που να ξέρει να χειρίζεται δύσκολες καταστάσεις. Ο ίδιος δείχνει αποφασισμένος να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στην καριέρα. Από τα ενδιαφέροντα... πειράματα της φετινής Πρέμιερ, μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί.

Γήπεδο: Stadium of Light (49.000).

Μεταγραφές: Η μόνη σημαντική προσθήκη στο ρόστερ είναι ο αμυντικός Τζιλομποτζί από την Τσέλσι, ενώ ήρθαν από τη Μάντσεστερ Γ. οι νεαροί ΜακΝερ (μεσοαμυντικός), Λαβ (αμυντικός), Γιανουζάι (μεσοεπιθετικός). Παραχωρήθηκε στη Νάπολι ο μεσοεπιθετικός Τζιακερίνι, ενώ παρελθόν αποτελούν τρεις δανεικοί, ο μέσος Μ'Βιλά και οι επιθετικοί Τοϊβόνεν, Εντόι. Είναι προφανές ότι χρειάζεται παίκτες, ειδικά στην επίθεση, όπου οι επιλογές είναι λιγοστές.

Φιλικά: Ενθαρρυντική η εικόνα της, παρέμεινε αήττητη. Νίκησε 3-0 τη Χάρτλπουλ, 2-1 τη Ρόδεραμ, 2-0 τη Νιόν και 3-2 τη Ντιζόν, ενώ έφερε ισοπαλία 1-1 με την Μονπελιέ και 1-1 με την Ντόρτμουντ.

Εκτίμηση: Άλλη μια δύσκολη σεζόν ξεκινάει για τη Σάντερλαντ. Δεν έχει στον πάγκο τον μαθημένο στα δύσκολα Αλαρντάις, αλλά τον Μόγιες, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί ένα ρόστερ χωρίς μεγάλη ποιότητα και να μαζέψει τους βαθμούς που θα κρατήσουν την ομάδα στην κατηγορία. Η Σάντερλαντ έχει μάθει να... επιβιώνει και αυτό είναι θετικό για την ψυχολογία της, αλλά θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να τα καταφέρει.

 

Μπέρνλι

Τι έκανε πέρυσι: Ξεκίνησε τη σεζόν έχοντας υποβιβαστεί από την Πρέμιερ. Δεν ήταν η πιο εντυπωσιακή ομάδα της Τσάμπιονσιπ, όμως ήταν με διαφορά η πιο σταθερή και η πιο αποτελεσματική. Τερμάτισε πρώτη απόλυτα δίκαια και πανηγύρισε την άμεση επιστροφή της στην Πρέμιερ Λιγκ. Βασίστηκε στη δυνατή έδρα της και στην εξαιρετική αμυντική της λειτουργία.

Προπονητής: Σον Ντάις (45 ετών). Ετοιμάζεται να καθοδηγήσει για δεύτερη φορά την Μπέρνλι στην Πρέμιερ, με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα την κρατήσει στην μεγάλη κατηγορία. Είναι ο... αρχιτέκτονας αυτής της ομάδας, ευρισκόμενος στην τεχνική ηγεσία από το 2012. Οι οπαδοί πίνουν νερό στο όνομά του, καθώς αναγνωρίζουν ότι έδωσε στην Μπέρνλι αγωνιστική ταυτότητα και αυτοπεποίθηση.

Γήπεδο: Turf Moor (22.546)

Μεταγραφές: Προχώρησε στην αγορά του μέσου Γκούντμουντσον και του τερματοφύλακα Πόουπ από την Τσάρλτον, ενώ ήρθε δανεικός από τη Λίβερπουλ ο αμυντικός Φλάναγκαν. Δεν έφυγε κάποιος παίκτης που είναι δύσκολο να αναπληρωθεί. Από αυτούς που αποδεσμεύτηκαν, ξεχωρίζουν οι μέσοι Ντάιερ (Μπέρτον), Μπάτον (Ρέιντζερς).

Φιλικά: Παρέμεινε αήττητη, με 4 νίκες και 1 ισοπαλία. Νίκησε 4-1 τη Σταντ Νιόν, 4-1 την Μπράντφορντ, 2-1 την Μπόλτον και 3-1 τη Ρέιντζερς, ενώ έφερε 1-1 με την Μόρκαμ.

Εκτίμηση: Η Μπέρνλι ανέβηκε στην Πρέμιερ, έπεσε, τώρα έχει μια δεύτερη ευκαιρία να εδραιωθεί στα μεγάλα σαλόνια. Ουσιαστικά, πρόκειται για την ίδια ομάδα, με την ομοιογένεια και την καλή δουλειά του Ντάις να αποτελούν τα μεγάλα ατού της. Θα βασιστεί ξανά στην άμυνα και ποντάρει στην έδρα της για να μαζέψει τους βαθμούς που θα της εξασφαλίσουν τη σωτηρία.

 

Mίντλεσμπρο

Τι έκανε πέρυσι: Εχοντας ρίξει μπόλικο... χρήμα στις μεταγραφές και διαθέτοντας εξαιρετικό ρόστερ για τα δεδομένα της κατηγορίας, ξεκίνησε τη σεζόν ως ένα από τα μεγάλα φαβορί για την άνοδο. Σε γενικές γραμμές δικαίωσε τις προσδοκίες, παρότι σε κάποια σημεία έδειξε να λυγίζει από την πίεση που υπήρχε για επιτυχία. Εξασφάλισε το δεύτερο απευθείας εισιτήριο για την Πρέμιερ, τερματίζοντας πίσω από την πρωταθλήτρια Μπέρνλι.

Προπονητής: Αϊτορ Καράνκα (43 ετών). Ο Βάσκος με μεγάλη ποδοσφαιρική καριέρα σε Αθλέτικ Μπιλμπάο και Ρεάλ Μαδρίτης, ασχολήθηκε με την προπονητική το 2008, στις μικρές εθνικές ομάδες της Ισπανίας. Ουσιαστικά, μέντοράς του σε υψηλό επίπεδο είναι ο Ζοζέ Μουρίνιο, καθώς ο Καράνκα διατέλεσε βοηθός του Πορτογάλου στη Ρεάλ (2010-2013). Εφυγε μαζί με τον Μουρίνιο από τον ισπανικό σύλλογο και ξεκίνησε τη δική του καριέρα, αναλαμβάνοντας την Μίντλεσμπρο. Πιστώθηκε την επιτυχία της επιστροφής της Μπόρο στην Πρέμιερ μετά από επτά χρόνια απουσίας.

Γήπεδο: Riverside (35.100)

Μεταγραφές: Αρκετό... νέο αίμα στην ομάδα. Ηρθαν οι Ντε Ρόον (μέσος, Αταλάντα), Φίσερ (μεσοεπιθετικός, Αγιαξ), Μπαραγκάν (δεξί μπακ, Βαλένθια), Γκαστόν Ραμίρες (μεσοεπιθετικός, Σάουθαμπτον), Εσπινόσα (στόπερ, Χιχόν), Βαλντές (γκολκίπερ, Μάντσεστερ Γιουν.), Γκουζάν (γκολκίπερ, Αστον Βίλα), Νεγκρέδο (επιθετικός, δανεικός από Βαλένθια). Αμελητέες οι απώλειες, μεταξύ των όσων έφυγαν βρίσκονται οι αμυντικοί Γουίλιαμς, Γουντγκέιτ και ο επιθετικός Κίκε.

Φιλικά: Πολλά τα ματς, είχε απολογισμό 4-3-1. Νίκησε 6-0 τη Γιορκ, 2-0 τη Ντονκάστερ, 2-0 την Αλ Αχλί και 3-1 την Αστον Βίλα. Εφερε ισοπαλία 2-2 με την Αλκοκόρν, 0-0 με την Ουντινέζε και 0-0 με τη Σοσιεδάδ, ενώ ηττήθηκε 2-1 από την Μπέτις.

Εκτίμηση: Η Μίντλεσμπρο είχε έτσι και αλλιώς το καλύτερο ρόστερ από τις τρεις ομάδες που ανέβηκαν στην Πρέμιερ και το ενίσχυσε με παίκτες εγνωσμένης αξίας. Ο Καράνκα έχει πολλές επιλογές στη διάθεσή του, σε όλες τις θέσεις, ενώ αν θελήσει έξτρα ενίσχυση, υπάρχουν χρήματα. Προφανώς ο στόχος είναι να μην κινδυνέψει η ομάδα, αν όλα της πάνε καλά, μπορεί να κοιτάξει... ψηλότερα.

 

Xαλ

Τι έκανε πέρυσι: Εχοντας υποβιβαστεί από την Πρέμιερ, έθεσε ως στόχο την άμεση επιστροφή. Εδειχνε ικανή να διεκδικήσει την απευθείας άνοδο, όμως μια σειρά αρνητικών αποτελεσμάτων την υποχρέωσε να ψάξει για μια δεύτερη ευκαιρία, μέσω των πλέι οφ. Στη συγκεκριμένη διαδικασία απέκλεισε την Ντέρμπι και νίκησε στον τελικό τη Σέφιλντ Γουένσντεϊ.

Προπονητής: Ποιος προπονητής; Η ομάδα δείχνει παρατημένη στην τύχη της. Στις 22 Ιουλίου ο επί σειρά τεχνικός Στιβ Μπρους παραιτήθηκε, αφού ήρθε σε σύγκρουση με τον αντιπρόεδρο Εχάμπ Αλάμ (ποτέ η σχέση του με τους ιδιοκτήτες δεν ήταν ανέφελη). Στα ΜΜΕ κυκλοφορούν διάφορα ονόματα, απομένει να φανεί ποιος θα δεχτεί να αναλάβει αυτή την εποχή και κάτω υπό δυσμενέστατες συνθήκες. Ο υπηρεσιακός Μάικ Φέλαν καλείται να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» στο ξεκίνημα της σεζόν.

Γήπεδο: ΚC (25.404)

Μεταγραφές: Ποιες μεταγραφές; Το ρόστερ έχει αποδυναμωθεί με τη φυγή των Ντιαμέ (μέσος Νιούκαστλ), Αλούκο (επιθετικός, Φούλαμ), οι τραυματισμοί έχουν χτυπήσει ομάδα από νωρίς και παρόλα αυτά δεν έχει υπάρξει η παραμικρή ενίσχυση. Έξαλλοι με τους ιδιοκτήτες οι οπαδοί, ετοιμάζουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Και μη χειρότερα...

Φιλικά: Απολογισμός 5-2-1 στα φιλικά, τα περισσότερα όμως ήταν εναντίον κατώτερων θεωρητικά αντιπάλων. Νίκησε 2-0 τη Νορθ Φέριμπι, 1-0 τη Μάνσφιλντ, 2-0 τη Σκάνθορπ, 2-1 τη Νότιγχαμ και 3-1 τη Ρίζεσπορ. Εφερε 0-0 με την Γκρίμσμπι και 2-2 με την Μπάρνλσεϊ, ενώ ηττήθηκε 2-1 από την Τορίνο.

Εκτίμηση: Για γέλια και για κλάματα η κατάσταση στη Χαλ, η σεζόν υπονομεύτηκε πριν καν ξεκινήσει! Οση μαχητικότητα και αν επιστρατεύσουν οι παίκτες της, θα χρειαστεί ένα θαύμα για να αποφευχθεί ο υποβιβασμός.

Saladin

 

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ