foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ122
ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Από τον Δώνη στον… Μέσι, ένας Μποσμάν δρόμος

Μποζιονέλος | 30 Δεκ 2020 12:26
donis-mplakmpern.jpg

Ηταν τέτοιες ημέρες, το 1990, όταν το ποδόσφαιρο άλλαξε, για πάντα. Αρκετοί είτε δεν είχατε γεννηθεί είτε δεν είχατε πάει ακόμη σχολείο. Το ποδόσφαιρο το άλλαξε μια δικαστική απόφαση κι ένα όνομα: ο Μποσμάν. Ο ίδιος όμως, ο Ζαν Μαρκ Μποσμάν, δεν έτυχε ανάλογης αλλαγής ή αναγνώρισης - κι ας έγινε συνώνυμο της ελεύθερης διακίνησης ποδοσφαιριστών που ανήκουν στην ευρωπαϊκή ζώνη.

Υστερα από πέντε χρόνια δικαστικών αγώνων, ο Βέλγος κέρδισε μια δίκη στο ευρωπαϊκό δικαστήριο του Λουξεμβούργου που άλλαξε για πάντα, τα πάντα: ως παίκτης της Λιέγης το 1990, τον ζήτησε η γαλλική Δουνκέρκη. Το συμβόλαιό του έληγε, η Λιέγη ζήτησε χρήματα για να τον αφήσει ελεύθερο, η μετεγγραφή ματαιώθηκε και ο Μποσμάν έκανε προσφυγή σε ένα αγώνα που εντέλει κρίθηκε, υπέρ του, στα πολιτικά δικαστήρια, μετά από πέντε χρόνια. Και, για πρώτη φορά, το περιβόητο άρθρο 48 της Συνθήκης της Ρώμης (του 1957!), εφαρμόστηκε στο ποδόσφαιρο.

Με τον «νόμο Μποσμάν» επιτράπηκε στους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές να μεταγράφονται ελεύθερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από έξι μήνες προτού λήξει το συμβόλαιό τους ενώ ακυρώθηκαν όσοι κανονισμοί εθνικών ομοσπονδιών χωρών - μελών της Ε.Ε. επέβαλαν περιορισμούς σε τέτοιου είδους μεταγραφές και ένα ανώτατο όριο ξένων ποδοσφαιριστών, όριο που επίσης καταργήθηκε. Τοιουτοτρόπως, οι εργασιακοί νόμοι που είχαν ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήρθαν και στο ποδόσφαιρο, αποτελώντας μία νέα, τότε, πραγματικότητα.

Στις 5 Ιουνίου 1996 ο Γιώργος Δώνης έγινε ο πρώτος Ελληνας ποδοσφαιριστής που έκανε χρήση του «νόμου Μποσμάν». Πήγε στην Μπλάκμπερν Ρόβερς με ετήσιες αποδοχές άνω του ενός δισεκατομμυρίου δραχμών! Ακολούθησαν εκατοντάδες άλλοι, απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης.


Ισως, δε, το προσεχές καλοκαίρι ο Λιονέλ Μέσι να αποτελέσει την πιο ηχηρή μεταγραφή «ελεύθερου» παίκτη όλων των εποχών – η Παρί, η Σίτι, ίσως και κάποια άλλη, αναμένουν την απόφασή του.

Καλά όλα αυτά, αλλά για να φτάσει ως τη δικαστική νίκη, ο Βέλγος αναγκάστηκε να πουλήσει το σπίτι του για να καλύψει τα δικαστικά έξοδο. Εδώ και 30 χρόνια, χιλιάδες ποδοσφαιριστές εκμεταλλεύτηκαν τον «νόμο Μποσμάν» είτε αλλάζοντας ομάδες, ως ελεύθεροι έξι μήνες πριν από τη λήξη του συμβολαίου, είτε αγωνιζόμενοι ως «κοινοτικοί» σε ευρωπαϊκή χώρα. Χιλιάδες! Πόσοι εξ αυτών θυμήθηκαν τον Μποσμάν; Μόνο Οι αδερφοί Ντε Μπουρ και ο Ραμπιό που του έδωσαν μερικές χιλιάδες ευρώ…


Γιατί; Διότι ο Μποσμάν ήταν 31 ετών όταν κέρδισε τη δίκη, και την ελευθερία του από τη Λιέγη, ωστόσο κανένας σύλλογος δεν τον ήθελε στο ρόστερ του. Ακολούθησε μεταγραφικός χορός εκατομμυρίων αλλά δεν αφορούσε τον άνθρωπο που άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού. Έμεινε απένταρος, έζησε με το γονικό επίδομα των 700 ευρώ που του κατέβαλλε το βελγικό κράτος και με μερικά χρήματα που κέρδιζε από συνεντεύξεις, αλλά κι αυτές μειώθηκαν με τα χρόνια. Έπεσε σε κατάθλιψη, βγήκε παρηγοριά στο αλκοόλ. Ο Μποσμάν κατέληξε να ζει στο γκαράζ του πατρικού του σπιτιού! Ίσως να το μετάνιωσε που τότε απέρριψε δελεαστικές προσφορές για να κάνει πίσω.

🦊 Το μπασκετάκι καλά τσούλησε χθες, βγήκε και η δυάδα του 2.56 και η διπλούρα της Ζενίτ στο Τελ Αβίβ, στο 2.75, δεν απέδωσε το ρίσκο με το ημίχρονο στη Χίμκι, όπου συνεχίστηκε το απίθανο σερί πόντων της.

Vistabet
Βαθμολογία
8.9/10
☆☆☆☆☆
★★★★★
check_3c
Εύκολη πλοήγηση
check_3c
24/7 support στα ελληνικά 
check_3c
Auto Cash Out*
ΕΕΕΠ | 21+
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ


🦊 Αντίθετα, η Premier League θύμισε χθες… τη σφαγή του Δράμαλη: χαμηλά το σκορ στο Μπράιτον, εκ νέου χώμα η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ (αντίο, φιλιά στη θεία Βιργινία), κουλούρια στο Σαουθάμπτον και... ασέλγεια της Λιντς στο «Χόθορνς».

Κορυφαίο; Ο Νούνο Σάντο της Γουλβς έβαλε ως αλλαγή τον Ποντένσε, αντί να τον ξεκινήσει (και να βάλει ένα γκολ ο παλίκαρος). Είχα καλό feeling, τέλος πάντων. Πλήρωσε κατά το ήμισυ το ημίχρονο της Γουλβς στο «Ολντ Τράφορντ».

Αν δεν νικήσει κι εκεί…


Καρέ των, τελευταίων για το 2020, αγώνων της Euroleague. Η Φενέρμπαχτσε (6-10) βρήκε και έκανε ενάντια στον Ολυμπιακό κάνοντας, παραδόξως για φέτος, λιγοστά λάθη και υποδέχεται μια Βιλερμπάν (5-10) που εκτός «Αστρομπάλ» μετρά μεν 1-6 και σερί καρέ ηττών, μόνο την Μπασκόνια έχει νικήσει αλλά με Βαλένθια, Αλμπα, Εφές λύγισε οριακά. Πλήγμα η απουσία του γίγαντα Φαλ για τους Γάλλους (πρώτος ριμπάουντερ, τρίτος σκόρερ). Επιλογή η τούρκικη νίκη, με μικρό χάντικαπ και συνδυαζόμενη ως 158 πόντους στον αγώνα.

Όπως και για τον Ολυμπιακό χθες, που έκανε το καθήκον του στη Χίμκι, έτσι κι απόψε στο Βελιγράδι θα είναι ντροπή να μιλάμε για οτιδήποτε άλλο πλην πράσινης νίκης. Στον Ερυθρό Αστέρα (5-11) ο Σάσα Ομπράντοβιτς έγινε ο πρώτος κόουτς της φετινής Euroleague που απολύεται, τον αντικατέστησε ο Ντέγιαν Ράντονιτς, μετά τη συντριβή στην Αγία Πετρούπολη, ενώ αποδεσμεύτηκε ο σέντερ Εμάνουελ Τέρι και αποκτήθηκε ο Νοκό, ο οποίος το καλοκαίρι είχε απορριφθεί από τους Σέρβους ελέω ιατρικών θεμάτων – ενώ χάνει το αποψινό. Συν ότι ο μπομπέρ Λόιντ παραμένει «κρουσματικός», τραυματίας ο πλέι μέικερ Χολ και άρρωστος ο φόργουορντ Σιμόνοβιτς. Ο Παναθηναϊκός (5-10) έχασε εκ νέου οριακά εκτός ΟΑΚΑ, αυτή τη φορά στο Τελ Αβίβ, αν παίξει προσεκτική άμυνα θα το πάρει εύκολα – αλλά δεν το έχει πράξει φέτος στις εξορμήσεις του, πλην αυτής στο Μιλάνο.

Bet365
Βαθμολογία
9.3/10
☆☆☆☆☆
★★★★★
check_3c
Παγκόσμιο brand name
check_3c
Ανταγωνιστικές αποδόσεις
check_3c
Υψηλά όρια στοιχηματισμού
ΕΕΕΠ | 21+
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ


Στο 4-4 η παράδοση των αγώνων Αρμάνι (9-6) και ΤΣΣΚΑ (13-3) στο Μιλάνο, με τελευταίο άσο ωστόσο πριν από δέκα χρόνια και έκτοτε τέσσερις σερί μοσχοβίτικες νίκες. Πισωγύρισμα για τους Λομβαρδούς, μετά τα διπλά με Εφές και Φενέρ, ήταν το 79-84 στην υποδοχή της Μπασκόνια, ενώ η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη έφτασε τις 11 σερί νίκες με το 87-78 στη Λιόν. Πρόβλημα στα γκαρντ και για τις δύο, με τους Μίτσοφ και Κλάιμπερν νοκ άουτ. Στα τελευταία πέντε εκτός Μόσχας η ΤΣΣΚΑ έφτασε τουλάχιστον τους 84 πόντους, και λιγότεροι αρκούν, θεωρητικά, απόψε για τη νίκη όμως όλα τα σερί κάποτε «σπάνε», ενώ η Αρμάνι στα 5/7 φετινά της εντός δεν ξεπέρασε τους 79.



Μονό 🏀


🇹🇷🇫🇷 19:45 Φενέρμπαχτσε 🆚 Βιλερμπάν 1 (-2,5) & under 158,5 🦊 2.36. (Bet365)

Δυάδα (απόδοσης 2.85) 🏀


🇷🇸🇬🇷 20:00 Ερυθρός Αστέρας 🆚 Παναθηναϊκός 2 🦊 1.76. (Stoiximan)

🇮🇹🇷🇺 21:45 Αρμάνι Μιλάνο 🆚 ΤΣΣΚΑ Μόσχας Αρμάνι under 80,5 🦊 1.62. (Stoiximan)

Αήττητη από το… 1975


50 ημέρες και επί έξι αγωνιστικές (0-4-2) άνευ νίκης είναι η Βαλένθια, η οποία δοκιμάζεται στη Γρανάδα έχοντας καλή παράδοση: αήττητη με πέντε διπλά στα τελευταία επτά και έσχατη ήττα τον Δεκέμβριο του… 1975. Μετράει ή όχι, θα δείξει.


Σταθερά άνω του μετρίου φέτος η απόδοση της Γρανάδα μεν, βγάζει κούραση δε παίζοντας παράλληλα και στο Europa το φθινόπωρο ενώ οι Λεβαντίνοι, στο εν λόγω… εξάρι αρνητικό σερί, έχασαν στο γκολ από Ατλέτικο (αυτογκόλ στο 79’) και Σεβίλλη στο τελευταίο (το γκολ στο 81’). Κι έχουν να κρατήσουν νίκη σε ματς που προηγήθηκαν, από τα τέλη Σεπτέμβρη και τη Σοσιεδάδ, έκτοτε απέτυχαν σε τρία. Είναι και θέμα ρέντας ενίοτε, μια νίκη στα τελευταία έντεκα έχει, κι αυτή με 4άρα επί της Ρεάλ, αλλά και μόλις μια στα τελευταία 18 εκτός «Μεστάγια» (1-5-12), η προαναφερθείσα επί της Σοσιεδάδ. Ανομοιομερές το σερί της γενικά, δεν αποτελεί απροσπέλαστο εμπόδιο η Γρανάδα, ποντάρεται – αλλά με κάλυψη.



Μονό


🇪🇸 18:00 Γρανάδα 🆚 Βαλένθια 2 dnb 🦊 2.19. (Betshop)

Καθαρή άμυνα


Σε 41 ματς, ανεξαρτήτως διοργάνωσης, με γηπεδούχο την Τότεναμ είναι 26-12-3 η παράδοση με τη Φούλαμ. Μόνα διπλά των «κότατζερς» τον Απρίλιο του 1948 (2-0), τον Αύγουστο του 2003 (3-0 με Χέιλς και Μπόα Μόρτε) και τον Μάρτιο του 2013 (1-0 με Μπερμπάτοφ). Υπάρχει σεναριολογία για αναβολή του αγώνα ελέω κρουσμάτων κορωνοϊού στη Φούλαμ αλλά τίποτε επίσημο. Τέταρτο ματς χωρίς νίκη οι «σπερς» με το 1-1 ενάντια στη Γουλβς δεχόμενοι ξανά late γκολ, κακά τα ψέματα έχει επηρεάσει η απουσία του Λο Σέλσο. Η Φούλαμ το παλεύει, μετρά καρέ ισοπαλιών, έχει σφίξει αμυντικά, ερώτημα αν της λείψει κάποιος ως «κρουσματικός».

Netbet
Βαθμολογία
8.7/10
☆☆☆☆☆
★★★★★
check_3c
Δωρεάν συναλλαγές 
check_3c
Ειδικά & Ασιατικά Χάντικαπ
check_3c
Φιλικό mobile
ΕΕΕΠ | 21+
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Με τη σκέψη ότι η Φούλαμ θα συνεχίσει την τακτική του τελευταίου μήνα, αλλά έχοντας να αντιμετωπίσει μια σαφώς πιο επιθετική ομάδα, υπάρχει λογική στα φάουλ: στα 25 κατά μέσο όρο ανά αγώνα αυτά της Τότεναμ, στα 23 στα ματς της Φούλαμ, το line στα 23,5 δείχνει μικρό αλλά δεν είναι: οι «κότατζερς» αμύνονται μεν σκληρά, αλλά καθαρά. Σε τιμή αουτσάιντερ, να υποπέσουν μέχρι σε 12.

 

Φάουλ

 

🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 20:00 Τότεναμ 🆚 Φούλαμ Φούλαμ under 12,5 φάουλ 🦊 2.00. (Netbet)

17 σερί ματς δεν δέχεται γκολ

Τοπική αναμέτρηση της Μαδρίτης το Ατλέτικο – Χετάφε, δεν λένε κάτι οι αποδόσεις. Για όποιον ποντάρει, η Ατλέτι μετρά 12 σερί νίκες και αήττητο 17 αγώνων ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης (15-2-0), σερί στο οποίο δεν δέχθηκε γκολ, ήτοι από το 2010. Πρωτοπόρος, με momentum πρωταθλήτριας (όσο η Ρεάλ δεν πείθει και η Μπαρτσελόνα προκαλεί τον γέλωτα), μετρά 9 νίκες στα τελευταία δέκα, μόνο η Ρεάλ τη νίκησε (δις) μέσα στο 2020.

Επιλογή σκόρερ, ο Ζοάο Φέλιξ που στο πρωτάθλημα έχει να βάλει από τις 7/11 (στο 4-0 επί της Κάντιθ) και γενικά από τις 1/12 και το 1-1 με την Μπάγερν. Ανάρρωσε, έτοιμος, μάχιμος.

 

Σκόρερ

 

🇪🇸 20:15 Ατλέτικο Μ. 🆚 Χετάφε Γκολ Ζοάο Φέλιξ 🦊 2.80. (Netbet)

Πονηρή έξοδος σε δύσκολη έδρα

Ναι μεν η Λίβερπουλ μετρά πέντε σερί νίκες… μέσα, έξω επί της Νιούκαστλ, και δεν έχει ήττα στα τελευταία επτά, ήτοι εδώ και πέντε χρόνια, στο «Σεντ Τζέιμσις Παρκ» όμως νίκησε μόνο στα πέντε από τα τελευταία 12.

Μήνα Δεκέμβριο εκεί, δε, μετρά 4-6-5, «φτωχό». Η Νιούκαστλ καλή δεν είναι τελευταία αλλά ο Στιβ Μπρους είναι προπονητής ψυχολογίας, παρά την αμφιβολία για τη συμμετοχή των Χέντρικ, Ντάμετ, Σέλβι, δύναται να βάλει δύσκολα στην πρωταθλήτρια, η οποία είχε τέσσερα χρόνια να χάσει βαθμούς στο «Ανφιλντ» σε ματς που προηγήθηκε. Και δεν την πάτησε απλώς με τη Γουέστ Μπρομ (1-1), ήταν παραπάνω φλύαρη μπροστά από όσο μας έχει συνηθίσει.

«Ασιατική» επιλογή ο άσος με +1, ήτοι με πληρωμή σε άσο ή ισοπαλία και μονάδα σε διπλό ως ένα γκολ διαφορά. Δεν είναι εύκολο το ματς τούτο για τους «κόκκινους». 

 

Ασιατικό

 

🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 22:00 Νιούκαστλ 🆚 Λίβερπουλ 1 +1 ΑΗ 🦊 2.92. (Stoiximan)

 

Ήταν ένα πολύ δύσκολο έτος για όλους μας. Πάρα πολύ. Κάτι που βλέπαμε σε χολιγουντιανές ταινίες (ιοί, πανδημίες, εκατόμβη νεκρών) το βιώνουμε. Απωλέσαμε πράγματα που είχαμε a priori δεδομένα, άλλαξε η καθημερινότητά μας, χάσαμε γνωστούς, τρομάξαμε επειδή οικείοι μας κόλλησαν κορωνοϊό, κλειστήκαμε μέσα. Να φύγει και να μην ξανάρθει, ναι. Αλλά, καθότι εξ απαλών ονύχων απαισιόδοξος και συγκρατημένος, ας δούμε και το 2021...

Καλή χρονιά σε όλους σας. Με υγεία, με ηρεμία και την (απαραίτητη) κωλοφαρδία σε κάθε τομέα…

Νίκος Μποζιονέλος

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.4
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.4
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ