foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ220
COSMOTE TV ΔΩΡΕΑΝ* ΕΔΩ 📺 ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Κι άλλα γεωγραφικά παράδοξα: οι Γκριμάλντι, η Κριμαία και τα καντόνια

Μποζιονέλος | 15 Απρ 2020 11:11
tavriya-simferopol-fans.jpg

Το «πρωτάθλημα των Πρεσπών», το περσινό, δίνει τη θέση του στο «πρωτάθλημα του Αυγενάκη», αν θέλετε να το πιάσουμε με τους τίτλους που βάζουν οι χαμένοι εκάστοτε του μαραθωνίου της Super League. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, ούτε το ένα ούτε το άλλο αγγίζει, έστω και ανεπαίσθητα, την πραγματικότητα, ασυζητητί για το περσινό (και μάλιστα με λόγια μεγαλοπαραγόντων η εν λόγω ατάκα): ο ΠΑΟΚ πέρυσι πήρε πανάξια το πρωτάθλημα. Και ο Ολυμπιακός κατακτά πανάξια το φετινό, ασχέτως το πώς και το πότε θα διεξαχθούν τα play offs, και δίχως την τιμωρία του ΠΑΟΚ ήταν ήδη στ0 +7. Εξίσου ασυζητητί.

Ωστόσο προέκυψε στην πορεία της σεζόν η κατηγορία για πολυϊδιοκτησία ΠΑΟΚ και Ξάνθης. Εν Ελλάδι ο ΠΑΟΚ, μετά τα χθεσινά, κρίθηκε οριστικά «ένοχος», ότι υπήρχε κάποια σχέση με την Ξάνθη, και η απόφαση της ΕΕΑ κρίνεται δεσμευτική, το μόνο που άλλαξε τόσο καιρό ήταν η ποινή. Κι αν ΠΑΟΚ και Ξάνθη στραφούν στο CAS, θα είναι διάδικος και ο Ολυμπιακός.

Έχω την αίσθηση ότι έμειναν άπαντες ευχαριστημένοι: με την τροπολογία Μητσοτάκη, ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη απέφυγαν την ποινή του υποβιβασμού, έναντι αφαίρεσης βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός κατακτά τον τίτλο, end of the story και μένει η… λέζα στον «δικέφαλο», την οποία θα προσπαθήσει δικαστικά να απεμπολήσει.

Bwin
Βαθμολογία
9.2/10
☆☆☆☆☆
★★★★★
check_3c
Κορυφαία αξιοπιστία
check_3c
Live Streaming* 
check_3c
Καθημερινές προσφορές*
ΕΕΕΠ | 21+
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ


🦊 Κάτι έδωσε χθες το πινγκ πονγκ, σωστή η ρισκαδόρικη επιλογή για ποντάρισμα στον Ιβάνοφ στο 2.30 με τον Σαγκάροφ. Αντιθέτως, στη δυάδα των φαβορί, πέρασε ο Βόλκοφ με τον Πέτροφ, όχι όμως ο Νεμάσχκαλο με τον Ζουλιάμπιν. 


 

«Αλλού τρώει, αλλού πίνει…»… συνέχεια σήμερα με το τρίτο μέρος. Ητοι, όπως και στα προηγούμενα, ομάδες που σε άλλη χώρα ανήκουν και, για διάφορους λόγους, σε άλλη αγωνίζονται. Εχει και τέταρτο, αύριο, με πολύ πιο άγνωστες περιπτώσεις…


Σε άλλη χώρα παίζουν πρωτάθλημα, σε άλλη… Κύπελλο


🇨🇭🇱🇮 Γνωστή γενικώς η περίπτωση της Βαντούζ, η οποία μετέχει στο πρωτάθλημα Ελβετίας αλλά στα Κύπελλα Ευρώπης εκπροσωπεί το… Λίχτενσταϊν. Το οποίο Λίχτενσταϊν είναι η μόνη χώρα – μέλος της UEFA που δεν έχει δικό της πρωτάθλημα, εξ ου και η Βαντούζ, έχοντας τον υψηλότερο βαθμολογικό συντελεστή, μετέχει αδιαλείπτως πλέον στο Europa League. Στη χώρα δεν έχει δοθεί θέση για τα προκριματικά του Champions League.


Οι μόνες χρονιές που το Λίχτενσταϊν πήγε να διοργανώσει κάτι δικό του ήταν το 1934-37, οργανώνοντας μαζί με τη Σεντ Γκάλεν και άλλες ομάδες… κάτι σαν πρωτάθλημα. Αντιθέτως, διοργανώνει κανονικά Κύπελλο και τη Βαντούζ διακρίνει το τρομερό παράδοξο ότι συμμετέχει στο πρωτάθλημα Ελβετίας και στο Κύπελλο Λίχτενσταϊν! Εδώ και μερικά χρόνια έχει πέσει στη β’ κατηγορία, την Challenge League ενώ ο εκάστοτε νικητής του Κυπέλλου παίρνει το εισιτήριο για το Europa League, με τη Βαντούζ να το κατακτά τις 15 από τις τελευταίες 16 φορές.

Το παράδειγμα της Βαντούζ ακολούθησαν κι άλλες ομάδες του Λίχτενσταϊν όπως η Μπάλτζερς, η Εσεν Μαουρέν, η Σάαν, η Τρίσεν, η Ρούγκελ και η Τρίσενμπεργκ.

Το πριγκιπάτο του Λίχτενσταϊν εκτείνεται στις Αλπεις, ανάμεσα σε Ελβετία και Αυστρία με πληθυσμό σχεδόν 40.000 κατοίκους. Είναι η μικρότερη χώρα με γερμανόφωνο πληθυσμό στον κόσμο και η μόνη γερμανόφωνη χώρα που δεν… συνορεύει με τη Γερμανία.

Γαλλική ομάδα εκτός… Γαλλίας


🇫🇷🇲🇨 Προφανώς ονόματα ομάδων όπως η Ανσιάν, η Καφέ ντε Παρί, η Κοζενέ, η Παλέ Πρινσιέ και η Τεραμέ δεν σας λένε κάτι. Και λογικό, πρόκειται όμως για άσημα ποδοσφαιρικά σωματεία, μερικά από όσα υπάγονται στην ομοσπονδία του Μονακό. Διότι ναι, έχει και ομοσπονδία (από το 2000), αλλά και εθνική ομάδα η οποία δεν έχει λάβει ακόμη το πράσινο φως από την UEFA για να συμμετέχει στις διοργανώσεις της.


Το πριγκιπάτο του Μονακό περιβάλλεται στις τρεις πλευρές του από τη Γαλλία και στην τέταρτη από τη Μεσόγειο και είναι το πιο πυκνοκατοικημένο κράτος στον κόσμο με μόλις 38.300 κατοίκους να ζουν στο εν λόγω… λιμάνι. Από το 1297 τέθηκε υπό την προστασία της γενουατικής οικογένειας των Γκριμάλντι, πέρασε από γαλλικά αλλά και ισπανικλα χέρια, το 1793 προσαρτήθηκε στη Γαλλία, το 1814 ο Οίκος των Γκριμάλντι επανήλθε στην εξουσία και από το 1861 άρχισε να σταθεροποιείται η εξάρτηση από τη Γαλλία. Η οποία λίγο έλειψε να χαθεί επί ημερών Σαρλ ντε Γκολ, αλλά εις μάτην.

Η ομάδα της Μονακό, από το 1948-49, αγωνίζεται ανελλιπώς στα γαλλικά πρωταθλήματα, φτάνοντας στον πρώτο της τίτλο το 1961 αλλά δεν παύει να είναι μια… γαλλική ομάδα εκτός Γαλλίας, πρακτικά. 

Ταξιδιάρες… Ελβετίδες και το παράξενο Καμπιόνε ντ’ Ιτάλια



🇨🇭🇮🇹🇩🇪 Μπορεί η Ελβετία να έχει απορροφήσει, ως είδαμε, στα πρωταθλήματά της τις ομάδες του Λίχτενσταϊν, αρκετές… Ελβετίδες όμως ακολούθησαν αντίθετο δρόμο, όπως η Μπίσινγκεν. Η Büsingen am Hochrhein, κατά λέξη Μπύσινγκεν επί του Άνω Ρήνου, κωμόπολη της Γερμανίας, η οποία αποτελεί ενκλάβιο της Ελβετίας και απέχει από τη γερμανική χώρα περίπου 700 μ. στο κοντινότερό της σημείο.

Πώς έγινε αυτό; Μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1918, έλαβε στην περιοχή χώρα δημοψήφισμα, με το 96% των κατοίκων του να τάσσεται υπέρ της ένταξης στην Ελβετία, εντούτοις δεν έγινε ποτέ πράξη καθώς η Ελβετία δεν μπορούσε να ανταποδώσει με κάποιο έδαφος αντίστοιχης αξίας. Έκτοτε, το Μπισινγκεν παραμένει αποσπασμένο έδαφος της Γερμανίας, αποτελεί μάλιστα δημοφιλή τουριστικό προορισμό της ευρύτερης περιοχής. Και, ευλόγως, η ομώνυμη ομάδα αγωνίζεται στα ελβετικά πρωταθλήματα, ούσα στη δ’ κατηγορία.

Σημείωση: στην πολιτική γεωγραφία ως «περίκλειστον έδαφος», δηλαδή ενκλάβιο, ορίζεται ένα τμήμα γης που περιβάλλεται από εδάφη μιας ξένης χώρας, όπως συμβαίνει με το Μπίσινγκεν.

Ανάλογη είναι και η περίπτωση του Καμπιόνε ντ’ Ιτάλια, ενός μικρού δήμου της επαρχίας Κόμο που ανήκει στη διοικητική περιφέρεια της Λομβαρδίας, ενώ αποτελεί αποσπασμένο έδαφος της Ιταλίας, ευρισκόμενο εντός των εδαφών του ελβετικού καντονιού Τιτσίνο. Μπέρδεμα; Ε, ναι.


Το Καμπιόνε ντ' Ιτάλια απέχει λιγότερο από 1.000 μέτρα από το κοντινότερο σημείο της «κυρίως ειπείν» Ιταλίας, με την οποία τα χωρίζει η λίμνη Λουγκάνο καθώς και ορεινοί όγκοι. Η πόλη είναι μόνο κατ' όνομα ιταλική, καθώς οι περισσότερες κοινωνικές υπηρεσίες εντάσσονται σ' αυτές της γειτονικής Ελβετίας. Μετά την ενοποίηση της Ιταλίας το 1861, τα εδάφη δυτικά της λίμνης Λουγκάνο καθώς και το ήμισυ της λίμνης αποδόθηκαν στην Ελβετία, έτσι ώστε το ελβετικό εμπόριο και οι μεταφορές να μην χρειάζεται να περνούν μέσα από ιταλικό έδαφος. Το προσωνύμιο «ντ' Ιτάλια» προστέθηκε περί το 1930 από τον Μπενίτο Μουσολίνι, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί τρόπον τινά η «ιταλικότητα» του αποσπασμένου εδάφους.

Στο Καμπιόνε ντ’ Ιτάλια υπάρχει φυσικά και ομάδα, η Καμπιονέζε, η οποία ευλόγως επέλεξε να μετέχει στα ελβετικά πρωταθλήματα, καίτοι… Ιταλίδα.


Τον αντίθετο δρόμο είχε ακολουθήσει παλιότερα η Κιάσο, πόλη που ανήκει  επίσης στο ελβετικό καντόνι του Τιτσίνο. Προπολεμικά η ομάδα της Κιάσο (1914-23) μετείχε μάλιστα στην ιταλική Serie A αλλά δεν το συνέχισε, επιλέγοντας να παραμείνει… Ελβετίδα ελέω των μεγάλων αποστάσεων που καλούνταν τότε να διανύσει στη βόρεια Ιταλία.

Από κοντά και η Κλάινβαλσερταλ, μικρή πόλη στην επαρχία του αυστριακού Μπρέγκεντζ, στα σύνορα, από τη δεκαετία του ’80 ως και το 2018 η ομάδα αγωνιζόταν στις μικρές κατηγορίες της Γερμανίας, πλέον είναι στις αυστριακές. 

Η αρπαγή της… ωραίας Κριμαίας


🇺🇦🇷🇺 Το ρωσικό δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου 2016 «γέννησε» ένα νέο κράτος, τη Δημοκρατία της Κριμαίας. Η φιλορωσική κυβέρνηση της περιοχής, που δεν αναγνωριζόταν από την ουκρανική κυβέρνηση, ανακοίνωσε τότε πως το 96,7% των κατοίκων επιθυμούσαν την ένταξη στη Ρωσία μιας περιοχής όπου το κλίμα έβραζε επί καιρώ.


Η Κριμαία κήρυξε την ανεξαρτησία της και ενώθηκε με την Ρωσία δύο ημέρες μετά, μια κίνηση που σχεδόν καμία χώρα δεν έχει αναγνωρίσει ως σήμερα, ούτε καν ο ΟΗΕ. Σύμφωνα με την τροποποίηση του συντάγματος, που υπέγραψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, η Κριμαία αλλά και η Σεβαστούπολη εντάχθηκαν στη Ρωσική Ομοσπονδία ως ξεχωριστές πολιτικές οντότητες.

Ευλόγως δημιουργήθηκε πρόβλημα με τις ομάδες που έδρευαν στην περιοχή. Αρχικώς ιδρύθηκε η κριμαϊκή KFS Premier Liga, πρωτάθλημα της περιοχής αλλά εξακολουθεί να μην έχει αναγνώριση της UEFA. Η Ρωσία πρότεινε τη μετακίνηση στους πλέον αναγνωρίσιμους συλλόγους (τη Σεβαστούπολη, τη Ταβρίγια Συμφερόπολης και τη Ζεμτσούζινα Γιάλτας) υπό τη δική της σκέπη αλλά δεν έγινε αποδεκτό από την UEFA.


Η Ταβρίγια πάντως σήμερα υπάρχει εις… διπλούν: και στην Κριμαία ως TSK Simferopol και στην Ουκρανία ως Tavriya Simferopol, ομάδα που δημιουργήθηκε από το… μηδέν προκειμένου να συνεχίσει την παράδοση του συλλόγου, με έδρα το Μπέρισλαβ, κεντρικά στη σημερινή Ουκρανία. Μια μετακόμιση που έκαναν κι άλλες ομάδες, όπως η Σαχτάρ και η Μέταλουρχ αποχωρώντας από το Ντόνετσκ. 

Ποδοσφαιρικός «εμφύλιος»


🇽🇰🇷🇸 Το Κόσοβο, αν και έχει αναγνωριστεί διεθνώς, αλλά και ποδοσφαιρικώς από την UEFA, βρίσκεται εν μέσω εμφυλίου στο άθλημα καθώς οι Σέρβοι στη βόρεια πλευρά της χώρας λειτουργούν ανεξάρτητοι στον αθλητικό τομέα ή… μετακομίζουν παραδίπλα, στη Σερβία. Κύριο παράδειγμα η πρώην Ρούνταρ, νυν Τρέπτσα, που έχει ήδη ξεκινήσει να παίζει στις σέρβικες κατηγορίες. Από κοντά και η Μόκρα Γκόρα, η οποία εδρεύει στο Ζούμπιν Πότοκ στο βόρειο Κόσοβο και επίσης συμμετέχει στο σέρβικο πρωτάθλημα.


De jure και de facto


🇸🇲🇮🇹 Η Κατόλικα Κάλτσιο είναι η μόνη επαγγελματική ποδοσφαιρική ομάδα από το Σαν Μαρίνο συγχωνεύτηκε το καλοκαίρι του 2019 με τη Σαν Μαρίνο Κάλτσιο, μιας και το εγχώριο Campionato Sammarinese di Calcio είναι ερασιτεχνικό. Η Κατόλικα Κάλτσιο παίζει στη Serie D. Στο παρελθόν κι άλλες ομάδες του Σαν Μαρίνο πέρασαν για λίγο από μικρές ιταλικές κατηγορίες όπως η Τρε Πένε, η Λα Φιορίτα, η Ντομανιάνο και η Τρε Φιόρι.

🇬🇪 Από τις πλέον επιτυχημένες ομάδες της Γεωργίας επί ημερών ΕΣΣΔ, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το ’90, η Ντινάμο Σοχούμι επέλεξε να παραμείνει στο ρώσικο πρωτάθλημα. Εδρεύει όμως στην Αμπχαζία, μια περιοχή στον Καύκασο που είναι διά νόμου (σ.σ. de jure) αυτόνομη δημοκρατία της Γεωργίας, αλλά έχει διακηρύξει ανεξαρτησία μετά τον πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Εξ ου και παραμένει εκ των πραγμάτων (σ.σ. de facto) ανεξάρτητη από τη Γεωργία, παρότι δεν είναι αναγνωρισμένη διεθνώς, με εξαίρεση τη Ρωσία και ακόμη λίγες χώρες.


Η πρωτεύουσα είναι το Σοχούμι, που βρίσκεται στον Εύξεινο Πόντο (Μαύρη Θάλασσα). Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αμπχαζίας δεν είναι αναγνωρισμένη, ευλόγως, από την UEFA, υπάρχει όμως εγχώριο πρωτάθλημα.

(συνεχίζεται…)

Προγνωστικά πινγκ πονγκ


Καθημερινά έχει δράση στο πινγκ πονγκ, στη Liga Pro της Ρωσίας με καρέ παικτών να αγωνίζονται σε μίνι ομίλους, ανάλογα το rating τους, και με στόχο να το αυξήσουν.

Vistabet
Βαθμολογία
8.9/10
☆☆☆☆☆
★★★★★
check_3c
Εύκολη πλοήγηση
check_3c
24/7 support στα ελληνικά 
check_3c
Auto Cash Out*
ΕΕΕΠ | 21+
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ένα μίνι league συνθέτουν οι Εβγένι Ιλιούκιν, Ρόμαν Παβλένκο, Αντρέι Τίτοφ και Ιγκόρ Μιντσένκοφ, με καλύτερο rating ανάμεσά τους να έχει ο Παβλένκο. Στάθηκα στον αγώνα του με τον Μιντσένκοφ, στα τελευταία οκτώ εταξύ τους (από 11/4 ως και προχθές) ο Μιντσένκοφ νίκησε στα πέντε, θα έπρεπε να ήταν πιο ισορροπημένο το σετ, θαρρώ. Χθες και προχθές, μαζί με αγώνες που έδωσε σήμερα τα ξημερώματα, ο Παβλένκο σε 12 αγώνες νίκησε στους μισούς (έχασε τους πρώτους τέσσερις, νίκησε σε έξι σερί, ηττήθηκε στους επόμενους δύο), ο δε Μιντσένκοφ αντίστοιχα επικράτησε στους επτά. Επιλογή, καθαρά ελέω απόδοσης, το αουσάιντερ.

Άλλο league συνθέτουν οι Ολεξάντρ Γκρίμπκοφ, Βικτόρ Ιβάνοφ, Νικίτα Λιφένκο και Γιάροσλαβ Τρογιάνοφ. Ο Γκρίμπκοφ στα τελευταία δέκα, χθες και προχθές, επιβλήθηκε μόνο σε τρία εξ αυτών, ο δε Ιβάνοφ πήρε τα 9/10 αντίστοιχα και δείχνει ανεβασμένος. Στα δε μεταξύ τους, σε έξι από τις 10/4, ο Ιβάνοφ επικράτησε στα τέσσερα εξ αυτών.

🦊 🏓 Πινγκ πονγκ, επιλογές 🇷🇺

⏩ 17:30 Παβλένκο – Μιντσένκοφ: 2 🦊 2.00. (Vistabet)

⏩ 17:30 Γκρίμπκοφ – Ιβάνοφ: 2 🦊 2.10. (Vistabet)

Sportingbet
Βαθμολογία
9.1/10
☆☆☆☆☆
★★★★★
check_3c
Ευελιξία στις συναλλαγές
check_3c
24ωρo chat στα Ελληνικά
check_3c
Εξελιγμένο Cash Out*
ΕΕΕΠ | 21+
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Νίκος Μποζιονέλος

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ