Αφρικανές «Ισπανίδες», σουηδόγλωσσες φινλανδικές ομάδες και άλλα ευτράπελα

Το μήνυμα που έχει σταλεί από τις ομάδες της Premier League προς πάσα κατεύθυνση είναι σαφές και αδιαπραγμάτευτο, όταν η κανονικότητα γίνει πραγματικότητα: η σεζόν πρέπει να ολοκληρωθεί σε κάθε περίπτωση, καθώς με αυτό τον τρόπο όχι μόνο θα περιοριστούν οι ήδη τεράστιες οικονομικές ζημιές των ομάδων, αλλά πολλές εξ αυτών θα έχουν το «σωσίβιο» που απαιτείται για να επανέλθουν σιγά-σιγά στο ίδιο επίπεδο. Εξ ου και η ομοσπονδία πρότεινε μία λύση με συμβολική ισχύ κυρίως, αλλά υπό προϋποθέσεις, μπορεί πράγματι να εξυπηρετήσει έως κάποιον βαθμό στο πλάνο επανεκκίνησης της σεζόν.

H FA έχει προτείνει την παραχώρηση του «Γουέμπλεϊ» για την περίοδο που προγραμματίζεται η επανέναρξη του πρωταθλήματος, ώστε να βοηθήσει σε αυτή την πολύ πιεστική κατάσταση. Με το πλάνο της ομοσπονδίας, το γήπεδο του Λονδίνου θα μπορούσε να φιλοξενήσει έως και τέσσερα ματς την ημέρα (!), ώστε με αυτό τον τρόπο να περιοριστούν στο ελάχιστο οι μετακινήσεις των παικτών, διαιτητών και δημοσιογράφων.

Δεν είναι τόσο ρηξικέλευθη ως πρόταση και, δεν αποκλείεται, στα… προσεχώς και σε άλλες χώρες να δούμε ανάλογες προτάσεις ή… πράξεις αυτών.

🦊 Πινγκ πονγκ και σήμερα στο μενού, αν και η Κυριακή πήγε άκλαφτη. Ούτε η δυάδα, μα ούτε και το pick διπλασιασμού του Ιβάνοφ με τον Μερκούσιν. Είναι και θέμα ρέντας (της στήλης) ενίοτε…

 

«Αλλού τρώει, αλλού πίνει…»… συνέχεια σήμερα. Ητοι, όπως και στο πρώτο μέρος (με τη Βρετανία και την Ιρλανδία) ομάδες που σε άλλη χώρα ανήκουν και, για διάφορους λόγους, σε άλλη αγωνίζονται.

Το… παράδοξο της Ανδόρας

🇦🇩🇪🇸 Η Ανδόρα είναι, ως χώρα, ένα από τα τελευταία πριγκιπάτα του κόσμου, Principat d’Andorra ονομάζεται επίσημα και βρίσκεται ανάμεσα στη Γαλλία και την Ισπανία με μόλις 80.00ο κατοίκους: μένουν στην πρωτεύουσα Ανδόρα λα Βέγια και σε επτά χωριά γύρω γύρω.

Αρχηγός της Ανδόρας είναι από κοινού, ο εκάστοτε πρόεδρος της Γαλλίας (δηλαδή, σήμερα, ο Εμμανουέλ Μακρόν) και ο επίσκοπος του Ουρζέλ. Η εν λόγω επισκοπή (Bisbat d’Urgell στα καταλανικά) είναι η μεγαλύτερη επισκοπή της ισπανικής εκκλησίας στην Καταλωνία.

Το 819 ο βασιλιάς των Φράγκων Λουδοβίκος ο Ευσεβής, γιος του Καρλομάγνου, εκχώρησε εδάφη της Ανδόρας που τα κατείχαν οι ισπανοί κόμητες της Ουρζέλ στον τοπικό επίσκοπο. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση των Γάλλων ευγενών της άλλης πλευράς, που αμφισβήτησαν την απόφασή του. Τελικά, η διαμάχη λύθηκε το 1278 με τη συγκυριαρχία της Ανδόρας από τον Ισπανό επίσκοπο της Ουρζέλ και των γάλλων ευγενών της οικογένειας Αλμπρέ ως… συμπριγκήπων.

Η Ανδόρα διαθέτει, φυσικά, εθνική ομάδα, όπως και πρωτάθλημα αλλά ο ομώνυμος σύλλογος αγωνίζεται στα ισπανικά πρωταθλήματα (σήμερα είναι στη γ’ κατηγορία) αλλά και στο άσημο Copa Cataluna που κατέκτησε μάλιστα το 1994. Και παρέμεινε «Ισπανίδα» παρά την ίδρυση της ανδοριανής Primera Divisió το 1995, παρουσία ομάδων όπως η Σάντα Κολόμα και η Σάντα Ζούλια. Ευλόγως οι περισσότεροι διεθνείς της εθνικής Ανδόρας, βγαίνουν από την FC Ανδόρα.

Τα μόνα ευρωπαϊκά εδάφη στην… Αφρική

🇪🇸🇲🇦 Η Ανδόρα ανήκει λοιπόν στο ομώνυμο πριγκιπάτο αλλά αγωνίζεται στο ισπανικό. Όπως στο ισπανικό παίζουν η Μελίγια και η Θέουτα, δύο ομάδες όμως που εδρεύουν… στην Αφρική, σε ομώνυμες πόλεις και, δη, διαφορετικές γεωγραφικά περιοχές ως βλέπετε στον χάρτη. Μάλιστα τα εν λόγω ισπανικά εδάφη είναι και τα μόνα ευρωπαϊκά, σήμερα, στημ Αφρική και πρακτικά… κόβουν από το Μαρόκο μέρος από την πλούσια θάλασσά του. Από το Μαρόκο ξεκίνησε μάλιστα ο Ισπανικός Εμφύλιος (1936-39) και τη Μελίγια, όχι τυχαία καθώς ο μελλοντικός δικτάτορας Φρανθίσκο Φράνκο γνώριζε τη σημασία της.

Εξ ου και σήμερα το μόνο… επιζών άγαλμά του βρίσκεται στη Μελίγια. Τα υπόλοιπα γκρεμίστηκαν. Το Μαρόκο βέβαια θεωρεί ότι αυτά τα εδάφη καθώς και ορισμένες νησίδες (κυρίως την Περεχίλ) θα έπρεπε να του ανήκουν και συνεπώς αποτελούν σημείο τριβής μεταξύ των δύο κρατών εδώ και δεκάδες χρόνια, εξ ου και το 2009 η Ισπανία δαπάνησε 30.000.000 δολάρια για τη δημιουργία φραχτών γύρω από τους εν λόγω ισπανικούς θύλακες.

Σήμερα η Θέουτα αγωνίζεται στην Tercera Division (δ’ κατηγορία) και η Μελίγια στη Segunda B (γ’ κατηγορία) του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Οι κυπριακές ομάδες στο ελληνικό πρωτάθλημα

🇬🇷🇨🇾 Η συμμετοχή των κυπριακών συλλόγων στην τότε Α’ Εθνική ήταν μια καινοτομία που εφαρμόσθηκε το 1967-1974 ύστερα από πρωτοβουλία του δικτατορικού καθεστώτος της χώρας σε συνεννόηση με την ΚΟΠ.

Το 1967-68 ο Ολυμπιακός Λευκωσίας, έγινε η πρώτη ομάδα της Κύπρου που συμμετείχε στο ελληνικό πρωτάθλημα ενώ η κυπριακή Α’ κατηγορία πρακτικά μετατράπηκε σε… τέταρτο όμιλο της ελληνικής β’ Εθνικής, έτσι ώστε ο πρωταθλητής της να αποκτά το δικαίωμα συμμετοχής στο επόμενο ελληνικό πρωτάθλημα. Με τον τρόπο αυτό, επιδιώχθηκε η σταδιακή ενοποίηση των δυο διοργανώσεων.

Η μοναδική ομάδα που κατόρθωσε να κερδίσει το δικαίωμα να διατηρηθεί για δεύτερο συνεχή χρόνο στην Α’ Εθνική ήταν ο ΑΠΟΕΛ της περιόδου 1973-74, ωστόσο τα γεγονότα που ακολούθησαν με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974 και την πτώση της Χούντας, ματαίωσαν την περαιτέρω προοπτική του εγχειρήματος.

Οι κυπριακές ομάδες που αγωνίσθηκαν στο ελληνικό πρωτάθλημα ήταν κατά σειρά οι Ολυμπιακός Λευκωσίας (1967-68, 1969-70 και 1971-72), ΑΕ Λεμεσού (1968-69), ΕΠΑ Λάρνακας (1970-71), Ομόνοια (1972-73) και ΑΠΟΕΛ (1973-74).

Αυτόνομα, σουηδόγλωσσα νησιά με… φινλανδικές ομάδες

🇫🇮🇸🇪 Μεγάλη… κουβέντα σηκώνουν οι νήσοι Ολαντ, που σχηματίζουν ένα αρχιπέλαγος στη Βαλτική. Βρίσκονται στην είσοδο του Βοθνιακού κόλπου και αποτελούν μια αυτόνομη, αποστρατιωτικοποιημένη, ως επί το πλείστον σουηδόγλωσση (σ.σ. ναι, όλα αυτά μαζί) περιφέρεια που ανήκει στην Φινλανδία.

Τα νησιά συνολικά αποτελούν τη μικρότερη περιφέρεια της Φινλανδίας, όπου κατοικεί το 5‰ του πληθυσμού της Φινλανδίας και η αυτονομία αυτή αποκτήθηκε μετά την Κρίση των Ολαντ (Ålandsfrågan στα σουηδικά). Τούτη έλαβε χώρα το μακρινό 1921 ανάμεσα σε Φινλανδία και Σουηδία και ανέλαβε να την επιλύσει η τότε νεοσύστατη Κοινωνία των Εθνών, προπομπός του ΟΗΕ.  Συμφωνήθηκε, τότε, τα νησιά να παραμείνουν στην επικράτεια της Φινλανδίας αλλά στους Σουηδούς κατοίκους τους δόθηκε υψηλός βαθμός διοικητικής αυτονομίας και διεθνείς εγγυήσεις για τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους. Σήμερα τα νησιά Ωλαντ (σ.σ. συχνά γράφονται και με ωμέγα, προτιμότερο πάντως το πιο εξελληνισμένο όμικρον) έχουν πλήρες καθεστώς αυτονομίας από τη Φινλανδία, με δική τους κυβέρνηση, έχουν τη δική τους σημαία ενώ εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο της Φινλανδίας με μία έδρα.

Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη των Ολαντ είναι το Μάριεχαμν, όπου βρίσκεται η έδρα της κυβέρνησης και όπου κατοικεί το 40% του συνολικού πληθυσμού των νησιών. Ως θα θυμάστε, η ομάδα της Μάριεχαμν το 2016 κατέκτησε τη φινλανδική Veikkausliiga γράφοντας ιστορία στην περιοχή.

Ως επί το πλείστον οι ομάδες των νησιών Ολαντ μετέχουν στα φινλανδικά πρωταθλήματα, πλην της Μάριεχαμν «βαρύ» όνομα έχει η Ολαντ Γιουνάιτεντ στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις: η IF Φραμ το 1999-2011 μετείχε στις μικρές σουηδικές κατηγορίες, όπως και η Φίνστρομς Καμράτερνα το 2002-03 ενώ η Λέμλαντ IF συνεχίζει, μετέχοντας στην 6η κατηγορία του σουηδικού πρωταθλήματος. Και οι τρεις έχουν, κατά πλειονότητα, Σουηδόφωνους ποδοσφαιριστές.

Τα νησιά αποτελούνται από το βασικό νησί, Φάστα Ολαντ, όπου κατοικεί το 50% του συνολικού πληθυσμού (που ανέρχεται στους 30.000) και ένα αρχιπέλαγος στα ανατολικά, το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 6.500 νησιά και βραχονησίδες (!).Το μοναδικό χερσαίο σύνορο των Ολαντ βρίσκεται στο ακατοίκητο νησί Μάερκετ, το οποίο η Φινλανδία… μοιράζεται με τη Σουηδία. 

(συνεχίζεται…)

Προγνωστικά πινγκ πονγκ

🦊 🏓 🇷🇺 Καθημερινά έχει δράση στο πινγκ πονγκ, στη Liga Pro της Ρωσίας με καρέ παικτών να αγωνίζονται σε μίνι ομίλους, ανάλογα το rating τους, και με στόχο να το αυξήσουν.

Ένα μίνι όμιλο συνθέτουν σήμερα οι Βαλέρι Ιβάνοφ, Ολεξάντρ Βόλκοφ, Ολεξάντρ Πέτροφ και Ολεχ Σαγκάροφ, με τον Βόλκοφ φαβορί για να κάνει τρεις νίκες και τους Ιβάνοφ, Σαγκάροφ για τη 2η θέση. Στο μεταξύ τους πάντως ο Σαγκάροφ φαβοριτίζεται χαμηλά, λογικό μιας και στα τελευταία οκτώ μεταξύ τους νίκησε στα έξι, δύο εκ των οποίων τα ξημερώματα (με 3-1 και 3-2) ενώ μετρά οκτώ νίκες στα τελευταία δέκα, στο τουρνουά, την ώρα που ο Ιβάνοφ, αντίστοιχα, έχει πέντε στα τελευταία δέκα. Pick ρίσκου το εν λόγω, και βάσει λογικής η επικράτηση του Βόλκοφ επί του Πέτροφ, όπως έγινε και στα πέντε από τα τελευταία οκτώ μεταξύ τους (από τις 8/4).

Άλλο ένα league συνθέτουν οι Βλαντίμιρ Νεμάσχκαλο, Βλαντίμιρ Ζουλιάμπιν, Ιλια Νοβίκοφ και Αντρέι Μενσίκοφ, βάσει τιμών ο Νεμάσχκαλο έχει τον πρώτο λόγο κι ακολουθεί ο Μενσίκοφ. Από τις 11/4 ο Νεμάσχκαλο συνάντησε τρεις φορές τον Ζουλιάμπιν και τον νίκησε ισάριθμες, στα τελευταία δέκα στο τουρνουά έχει εννέα νίκες (ενώ ο Ζουλιάμπιν, αντίστοιχα, μονάχα δύο.

🦊 🏓 Πινγκ πονγκ, ρίσκο 🇷🇺

⏩ 16:00 Σαγκάροφ – Ιβάνοφ: 2 🦊 2.30. (Stoiximan)

🦊 🏓 Δυάδα (απόδοσης 2.19) 🇷🇺

⏩ 16:30 Βόλκοφ – Πέτροφ: 1 🦊 1.40. (Winmasters)
⏩ 17:30 Νεμάσχκαλο – Ζουλιάμπιν: 1 🦊 1.57. (Winmasters)

Νίκος Μποζιονέλος

Comments

Γιατί στο Foxbet;
To Foxbet βρίσκεται στον αέρα από το 2011 και συνεχίζει ελεύθερο και ανεξάρτητο χάρη στη δική σας καθημερινή υποστήριξη. Από την πρώτη μέρα λειτουργίας τόσο για μένα όσο και για όλη τη Foxbet-ική ομάδα η σωστή και αξιόπιστη στοιχηματική σας ενημέρωση είναι απόλυτη προτεραιότητα. Στο νέο Foxbet δώσαμε βαρύτητα στην εύκολη πλοήγηση με λίγα κλικ, σε νέες υπηρεσίες όπως εμπλουτισμένα στατιστικά ή εργαλεία και στο mobile site μας. Σας εύχομαι καλή σεζόν με πολλά κέρδη!  
previews

Αξιολόγηση Στοιχηματικών

Η έμπειρη ομάδα του Foxbet αξιολογεί και βαθμολογεί τις υπηρεσίες των στοιχηματικών ιστοσελίδων σε 8 διαφορετικές κατηγορίες. Δείτε όλες τις σημαντικές πληροφορίες για κάθε στοιχηματική πλατφόρμα συγκεντρωμένες σε ένα πίνακα.

Live Στοίχημα Με Ήχο

Οι live tipsters του Foxbet δίνουν καθημερινά τις προτάσεις τους, τις οποίες βλέπετε σε πραγματικό χρόνο με αυτόματη ανανέωση στην κεντρική σελίδα. Στη σελίδα Live Betting υπάρχει και ηχητική ειδοποίηση για νέα προγνωστικά.

Δωρεάν Προγνωστικά Στοιχήματος

Oι tipsters μας δίνουν τις προγνωστικά στοιχήματος δωρεάν μέσα από την προσωπική τους στήλη. Με μία απλή καταχώρηση του email σας, μπορείτε να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση για τα σημερινά προγνωστικά στοιχήματος.

Σύγκριση Στοιχηματικών

Βρείτε εύκολα την στοιχηματική που σας ταιριάζει με το Bookie Finder, συγκρίνετε τις υπηρεσίες των στοιχηματικών ιστοσελίδων με τη H2H σύγκριση. Στο Foxbet δεν προτείνουμε απλά bookmakers, αλλά σας δίνουμε όλα τα εργαλεία για να επιλέξετε την καλύτερη στοιχηματική για εσάς.

Θεωρία στοιχήματος

Έχετε απορίες για το πώς παίζετε στοίχημα στο ίντερνετ, για το σύστημα Fibonacci ή δεν ξέρετε τι είναι η γκανιότα; Στο Betting School θα βρείτε την πιο ψαγμένη στοιχηματική θεωρία και θα εμπλουτίσετε τις στοιχηματικές γνώσεις σας.
Licensed bookmakers

Στοιχηματικές με Bonus Εγγραφής

Όλα τα προγράμματα των στοιχηματικών sites συγκεντρωμένα στη σελίδα Bet Bonus. Ποιοί bookmakers δίνουν πριμ εγγραφής με ηλεκτρονικά πορτοφόλια και ποιοί διαθέτουν Loyalty πρόγραμμα, 0% γκανιότα ή προσφορές moneyback.