foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ57
COSMOTE TV ΔΩΡΕΑΝ* ΕΔΩ 📺 ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Αξέχαστα scudetto, από (δι)ορισμό πρωταθλήτριας ως… πυροβολισμούς

Μποζιονέλος | 07 Απρ 2020 11:30
lazio-scudetto-1915-.jpg

Αρχικά κάποιοι το ψέλλισαν. Οι ψίθυροι σταδιακά γίνονται φωνές αλλά, το θέμα αυτό καθ’ αυτό, έχει καταντήσει όντως ανέκδοτο και περικλείεται σε μια λέξη για το ελληνικό ποδόσφαιρο: «αναδιάρθρωση». Πάλι; Πάλι.

Η περσινή αναδιάρθρωση, με τη δημιουργία μιας ενδιάμεσης κατηγορίας (της Super League 2) ανάμεσα στη Super League 1 και τη Football League, είχε ένα και μοναδικό κίνητρο, ένα τυράκι για τις ομάδες, πλην του να γίνει πιο ενδιαφέρον το πράγμα: το εγγυημένο συμβόλαιο από την ΕΡΤ. Η αλλαγή κυβέρνησης στον τόπο, όμως, τον Ιούλιο του 2019, (επ)έφερε και αλλαγή πολιτικής για τη δημόσια τηλεόραση. Αρα, συμβόλαια γιοκ. Οπότε γιατί να συντηρούνται τρεις επαγγελματικές κατηγορίες, και ειδικά με συλλόγους που διαλύονται μεσούσης της σεζόν; Και, μεταξύ μας, η παλιά, καλή Β’ Εθνική με όλη την επαρχία (από Ρόδο ως Δράμα κι από Σέρρες ως Χανιά) παρούσα, λείπει.

Κοντολογίς, ναι, αναδιάρθρωση. Το βλέπω να έρχεται. Μόνο κρίμα ότι για πρώτη φορά στην ιστορία τα πρώτα play offs με τη συμμετοχή του πρώτου της regular season, δεν έμελλε να ξεκινήσουν ποτέ. Κι όταν αρχίσουν, κορωνοϊού επιτρέποντος, η κάψα θα έχει περάσει. Θα υπάρχει η επόμενη: αναβίωση της κεντρικής διαχείρισης, ειδάλλως τα κουκιά δεν βγαίνουν.

Bwin
Βαθμολογία
9.2/10
☆☆☆☆☆
★★★★★
check_3c
Κορυφαία αξιοπιστία
check_3c
Live Streaming* 
check_3c
Καθημερινές προσφορές*
ΕΕΕΠ | 21+
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ


🦊 Στοιχηματικά, καλά πήγε και η Κυριακή. Ένα pick και πέρασε, το Χ2 (στο 2.50) της Σλατσκ στο Μινσκ με την Ισλατς (3-2) πήγε για τη Vysheyshaya Liga της Λευκορωσίας. «Φώναζε» το λάθος στις τιμές, αν μη τι άλλο… 

🇮🇹 🏆 Οι… αναδρομές σε μεγάλα, σήμερα, πρωταθλήματα που δεν ολοκληρώθηκαν ή διεκόπησαν, συνεχίζονται. Μετά την Αγγλία και τη Γερμανία (θα τα βρείτε στο αρχείο της στήλης), σειρά παίρνει η Ιταλία με δύο απίστευτες ιστορίες από τα –πολύ- παλιά και, αύριο, άλλη μια που όμοιά του δεν συναντάς αλλού. 

Η αδικία: Lo scudetto conteso


Από τις πλέον σπάνιες, αλλά και… ευτράπελες, ιστορίες πρωταθλημάτων είναι το ιταλικό πρωτάθλημα της Prima Categoria του 1914-15. Διότι εξακολουθεί να… διεκδικείται από δύο ομάδες, και σε μία εξ αυτών έχει γίνει απονομή. Τυχαίο ή όχι, ξανά η Λάτσιο… εμπλέκεται, όπως και φέτος καθώς ήταν μια ανάσα πριν από την πρωτοπόρο Γιουβέντους, πριν τη διακοπή. Αλλες εποχές τότε, άλλος τρόπος διεξαγωγής: ποδοσφαιρικά η Ιταλία ήταν χωρισμένη γεωγραφικά σε Βορρά και Νότο, σε μίνι ομίλους, κατόπιν ξανά με ομίλους, μέχρι να βγει ο τελικός, εννοείται ανάμεσα σε μια ομάδα του βορρά και μια του νότου.

Εκείνη την εποχή η Τζένοα είχε ανέβει επίπεδο, χάρη στον πρώτο Αγγλο προπονητή στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου, τον Γουίλιαμ Γκάρμπατ, ο οποίος άφησε μάλιστα στο calcio τη συνήθεια ο προπονητής να αναφέρεται ως… Mister ενώ κατέκτησε το ισπανικό πρωτάθλημα με την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Οι «ροσομπλού» έπαιζαν καταπληκτικό ποδόσφαιρο σκοράροντας κατά ριπάς, όπως στο 12-0 επί της Ακου, στο 7-0 επί της Σαβόνα και στο 8-0 επί της Αντρεα Ντόρια (προπομπός της συμπολίτισσας Σαμπντόρια).


Στον επόμενο όμιλο η Τζένοα απέκλεισε Καζάλε, Γιουβέντους και Βενέτσια και στον τελικό όμιλο, με την πρώτη να πηγαίνει στον μεγάλο τελικό, έπεσε με Τορίνο, Ιντερ και Μίλαν. Εκείνη την εποχή η «γκρανάτα» είχε τεχνικό τον Βιτόριο Πότσο, μετέπειτα πρωταθλητή Κόσμου με τους «ατζούρι» το 1934 και το 1938 και, μάλιστα, τον άνθρωπο που είχε προτείνει στους παράγοντες την Τζένοα για να πάρουν προπονητή… τον Γκάρμπατ. Στο Τορίνο οι «ροσομπλού» διασύρθηκαν με 6-1, έκτοτε όμως έκαναν σειρά νικών και στο δεύτερο ματς με την «γκρανάτα» θα κρινόταν η πρωτιά. Αγώνας που δεν έμελλε να διεξαχθεί ποτέ ελέω της εμπλοκής της Ιταλίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο: στις 23 Μαΐου 1915 κήρυξε τον πόλεμο στην Αυστροουγγαρία, μπαίνοντας στο πλευρό των νικητών (εν αντιθέσει με το 1940-44).

Στον νότο, η Λάτσιο ήταν αυτή που είχε κυριαρχήσει εντέλει αν και στην πρώτη φάση είχε μείνει πίσω, στον όμιλο, από τη συμπολίτισσα Ρόμαν (σ.σ. προσοχή, όχι τη γνωστή μας Ρόμα). Μαζί πέρασαν στο επόμενο γκρουπ, μαζί με Πίζα και Λούκα (νυν Λουκέζε), όπου πρώτευσαν οι «λατσιάλι» με πέντε νίκες σε έξι αγώνες και προετοιμάζονταν για τους τελικούς με την Τζένοα ή την Τορίνο, με τους «ροσομπλού» να έχουν αβάτζο δύο βαθμών.

Κι όμως, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, η ιταλική ομοσπονδία (το 1919, πια) απένειμε το πρωτάθλημα… στην Τζένοα, η οποία καλά καλά δεν ήταν φιναλίστ, εν αντιθέσει με τη Λάτσιο! Ιταλικές εφημερίδες της εποχής ανέφεραν ότι η Τζένοα θεωρήθηκε, σε γενικές γραμμές, ως καλύτερη ομάδα της σεζόν και ελέω αυτού της δόθηκε η… κούπα ωστόσο, μετά το τέλος του πολέμου του 1918, αναφέρθηκε πως μόνο οι Γενοβέζοι διεκδίκησαν τον τίτλο δικαστικά και ουδείς από τη Λάτσιο εμφανίστηκε για να καταθέσει σχετικό αίτημα.


Και, δίχως υπερβολή, η κόντρα τους συνεχίζεται ως σήμερα. «Ο πόλεμος μάς στέρησε το πρωτάθλημα. Είναι κάτι που μας ανήκει» είπε πρόσφατα ο νυν πρόεδρος της Λάτσιο, Κλαούντιο Λοτίτο, ο οποίο κυνηγά το θέμα μέσω της δικαστικής οδού, έστω με καθυστέρηση… 105 ετών! «Lo scudetto conteso» το αποκαλούν, το «αμφισβητούμενο πρωτάθλημα».

Το… γραμμάτιο: Lo scudetto rubato


Προπολεμικά, στην Ιταλία, οι μεγάλες δυνάμεις του ιταλικού ποδοσφαίρου ήταν η Τζένοα και η Προ Βερτσέλι, που κατέκτησαν τα πρώτα πρωταθλήματα. Το 1925 στους τελικούς της Βόρειας Λίγκας μετείχαν η Τζένοα και η Μπολόνια, οι Γενοβέζοι έφυγαν νικητές με 2-1 από την Μπολόνια και ετοιμάζονταν για μία ακόμη… στέψη. Στη ρεβάνς η Μπολόνια προηγήθηκε με τον Μουτσιόλι, ο Σανταμαρία ισοφάρισε και στο 83’ ο Τζιουζέπε ντέλα Βάλε χάρισε στους «ροσομπλού» τη νίκη με το ίδιο σκορ. Τότε δεν υπήρχαν πέναλτι και σε τέτοιες περιπτώσεις προβλεπόταν τρίτο ματς σε ουδέτερη έδρα: ορίστηκε το «Βιάλε Λομπάρντια» στο Μιλάνο, κατάμεστο από 20.000 κόσμου με οπαδούς και των δύο.


Εκεί η Τζένοα προηγήθηκε με διαφορά δύο γκολ, στο 55’ ο Μουτσιόλι… μάλλον μείωσε. Διότι άπαντες είδαν ότι η μπάλα κατέληξε κόρνερ, όπως και ο διαιτητής αλλά οι Μπολονέζοι του έδειχναν ότι η μπάλα κατέληξε εντός εστίας, ίσως από κλοτσιά παρευρισκόμενου φιλάθλου (σε ένα ασφυκτικά κατάμεστο γήπεδο). Η απόφαση ήλθε ύστερα από ώρα και μετά από πιέσεις παρευρισκόμενων μελανοχίτωνων, της παραστρατιωτικής οργάνωσης του φασιστικού κόμματος του Μπενίτο Μουσολίνι, αλλά και του… διαβόητου Λεάντρο Αρπινάτι, επιστήθιου φίλου και συνεργάτη του «Ντούτσε» και εμπνευστή της Serie A.

Ο ρέφερι Μάουρο κατακύρωσε το γκολ, το ματς συνεχίστηκε ύστερα από 15λεπτη διακοπή και ο διαιτητής είπε στον αρχηγό της Τζένοα, Ρέντζο ντε Βέκι, πως θα ενημερώσει την ομοσπονδία για το γκολ-φάντασμα και την εισβολή των οπαδών της Μπολόνια, άρα η Τζένοα θα το έπαιρνε στα… χαρτιά. Ο Σκιάβιο ισοφάρισε στο 87’ στο τελικό 2-2, η Τζένοα αρνήθηκε την παράταση, αποχώρησε και τα πάντα κρίθηκαν στα γραφεία της λίγκας. Αρχικώς η πρόκριση… χαρίστηκε στην Μπολόνια, στη Γένοβα ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, έγινε έφεση και ορίστηκε νέο μπαράζ, αυτή τη φορά στο Τορίνο. Εληξε 1-1 και διεκόπη ελέω πυροβολισμών (!) εκτός γηπέδου.


Πέρασαν σχεδόν δύο μήνες ώστε να οριστεί και τρίτο μπαράζ, στο Μιλάνο και χωρίς φιλάθλους, λέγεται πως οι Μπολονέζοι γνώριζαν από καιρό την ημερομηνία του αγώνα ενώ οι της Τζένοα ενημερώθηκαν μόλις… τρεις ημέρες πριν. Η Μπολόνια νίκησε 2-1, πήρε και τον τίτλο νικώντας στον τελικό την αδύναμη Αλμπα Ρόμα, αλλά η… λέζα έμεινε και αναφέρεται ιστορικά ως «Lo scudetto rubato»: τo κλεμμένο πρωτάθλημα, ενίοτε και ως «Scudetto delle pistole» ελέω των πυροβολισμών.

Προγνωστικά πινγκ πονγκ


🦊 🏓 🇷🇺 Συνεχίζεται η δράση στη Liga Pro της Ρωσίας. Ένα γκρουπ συνθέτουν σήμερα οι Ανατόλι Τρούσκιν, Ολεχ Νικιφόροφ, Ντμίτρι Ρεντένκοφ και Πάβελ Καρόλεφ, με γκραν φαβορί για να κάνει 3/3 νίκες τον Τρούσκιν και αουτσάιντερ, εκ των τεσσάρων, τον Καρόλεφ. Πρακτικά το ματς του Ρεντένκοφ με τον Νικιφόροφ θα κρίνει τη δεύτερη θέση στον μίνι όμιλο (οι παίκτες δίνουν αγώνες για δύο και τρεις ομίλους, καθημερινά) και σε άλλα οκτώ ματς μεταξύ τους από την πρώτη μέρα του μήνα, οι νίκες είναι μοιρασμένες ενώ έχουν πάνω πάνω κάτω ίδιο απολογισμό νικών και ηττών τις τελευταίες ημέρες στο τουρνουά. Εξ ου και βρίσκω αξία στο αουτσάιντερ.

Sportingbet
Βαθμολογία
9.1/10
☆☆☆☆☆
★★★★★
check_3c
Ευελιξία στις συναλλαγές
check_3c
24ωρo chat στα Ελληνικά
check_3c
Εξελιγμένο Cash Out*
ΕΕΕΠ | 21+
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Σε άλλο όμιλο μετέχουν οι Σερχέι Κούζμιν, Ιβάν Πάντουρ, Αρτεμ Αρόνοφ και Αντρέι Μενσίκοφ, οι δύο τελευταίοι διεκδικούν την πρωτιά και σε καρέ αγώνων. Κούζμιν και Μενσίκοφ στα μεταξύ τους (από την Κυριακή) μοιράστηκαν τις νίκες: από δύο, έσχατο τα ξημερώματα με τον Μενσίκοφ να επικρατεί με 3-1. Πέντε νίκες στα τελευταία οκτώ στο τουρνουά για τον Μενσίκοφ, επτά στα τελευταία 12 για τον Κούζμιν. Εξίσου δεν βρίσκω λόγο για τέτοιο φαβοριτισμό υπέρ του Μενσίκοφ.

Τούτα ως δύο ρισκαδόρικες επιλογές, συν μια δυάδα με φαβόρες και μικρότερες αποδόσεις και με τις νίκες των Αρόνοφ και Ρεντένκοφ ενάντια σε Πάντουρ και Καρόλεφ, αντίστοιχα.

🦊 🏓 Πινγκ πονγκ, μονά 🇷🇺

⏩ 16:30 Νικιφόροφ – Ρεντένκοφ: 1 🦊 2.10. (Vistabet)

⏩ 17:30 Μενσίκοφ – Κούζμιν: 2 🦊 2.25. (Vistabet)

🦊 🏓 Πινγκ πονγκ, δυάδα 🇷🇺

⏩ 17:00 Πάντουρ – Αρόνοφ: 2 🦊 1.57. (Sportingbet)
⏩ 17:00 Ρεντένκοφ – Καρόλεφ: 1 🦊 1.57. (Sportingbet)

Vistabet
Βαθμολογία
8.9/10
☆☆☆☆☆
★★★★★
check_3c
Εύκολη πλοήγηση
check_3c
24/7 support στα ελληνικά 
check_3c
Auto Cash Out*
ΕΕΕΠ | 21+
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Νίκος Μποζιονέλος

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ