foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ123
ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Βόρειοι και Νότιοι, greek edition. Αντιπαλότητα ενός αιώνα

Μποζιονέλος | 31 Ιαν 2020 12:58
26a2.jpg

Βραδιά μπασκετικού κέρδους ήταν η Πέμπτη, ευρωλιγκίστικου. Διότι δεν βγήκαν τα ρίσκα αλλά πέρασαν τα πιο… χαμηλά, ήτοι της μεγαλύτερης μίζας.

Βγήκε το combo της Φενέρ στο Βερολίνο με την Αλμπα στο 2.55, ακριβώς όπως τα έγραψα στην ανάλυση: και με χάντικαπ και μέχρι 164 πόντους.

Βγήκε η δυάδα του 3.08, η ΤΣΣΚΑ με μικρό χάντικαπ με τη Χίμκι και η Ρεάλ με μικρό αβάτζο στο Τελ Αβίβ. Ψυχάρα χθες η «βασίλισσα».

Και βγήκε και η Ζάλγκιρις στο 2.31, in extremis, με χάντικαπ στο Λιόν με τη Βιλερμπάν έστω κι ένα σουτ στο τέλος παραλίγο να μας… κάψει.

Δεν βγήκε το fun bet της Μπαρτσελόνα του 4.15 για… ένα τρποντο, δεν βγήκε το παρολί ρίσκου σε ΣΕΦ και Μιλάνο, ούτε το fun bet της ΑΕΚ με τον Αστέρα, που δεν σκόραρε.

Συνεχίζουμε.

Bwin
Βαθμολογία
9.2/10
☆☆☆☆☆
★★★★★
check_3c
Κορυφαία αξιοπιστία
check_3c
Live Streaming* 
check_3c
Καθημερινές προσφορές*
ΕΕΕΠ | 21+
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ


Άρθρο – έκπληξη σήμερα, κι άλλο ένα (αθλητικό, στοιχηματικό) την προσεχή Δευτέρα. Και, κλασικά, picks κλπ.

Βόρειοι και Νότιοι. Χάσμα ενός αιώνα στην Ελλάδα


Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ. Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Νότος και Βορράς. Παραξενεύεστε. Κακώς… Στο dna μας είναι. Εναν αιώνα πριν, η Ελλάδα βίωνε τη… μεγάλη Ιδέα, το περιβόητο όνειρο της ανάκτησης των χαμένων πατρίδων, των εδαφών που ανήκαν στην Τουρκία αλλά ο βενιζελισμός θεωρούσε ότι μπορούσαν να κατακτηθούν. Να ανακτηθούν.


Εξ ου και η Μικρασιατική Εκστρατεία, η αποτυχία της οποίας το όνειρο της Ελλάδας «των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», το μετέτρεψε σε εφιάλτη με αποκορύφωμα την καταστροφή της Σμύρνης και την έλευση σχεδόν τριών εκατομμυρίων προσφύγων από τα μικρασιατικά εδάφη στη χώρα: κυρίως στην Αττική μα και σε νησιά αλλά και μακεδονικά εδάφη. Οι μισοί εξ αυτών αφίχθηκαν με τη συνθήκη της Λωζάννης περί ανταλλαγής πληθυσμών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, η οποία υπεγράφη τέτοιες ημέρες το 1923, εξαιρουμένων των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και των μουσουλμάνων της ελληνικής Θράκης.

Η ραγδαία προσφυγική ροή αύξησε και το χάσμα που επικρατούσε τότε και, κακά τα ψέματα, αν δείτε την επικαιρότητα ισχύει (συχνά ως… ποδοσφαιρική «έκδοση») ως και τις μέρες μας: οι Βόρειοι και οι Νότιοι σήμερα, η «παλαιά Ελλάδα» και «οι νέες χώρες» τότε.

Οι λεγόμενες «νέες χώρες» ήταν οι νέες περιοχές που προσαρτήθηκαν στο παλιό ελληνικό κράτος μετά τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους το 1912-13, βάσει της συνθήκης του Βουκουρεστίου: το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας, η νότια Ηπειρος, σημαντικά νησιά στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο (Θάσος, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος κλπ.) και η Κρήτη. Ηταν μια εκτεταμένη γεωγραφικά περιοχή με πληθυσμούς διαφορετικών εθνικών, θρησκευτικών και γλωσσικών καταβολών.

Ως «παλαιά Ελλάδα αναφερόταν η ελληνική επικράτεια πριν από τους εν λόγω πολέμους και, όσο κι αν προκαλεί εντύπωση, οι κάτοικοί της δεν είδαν με καλό μάτι το σχεδόν διπλασιασμό των εδαφών της χώρας, κάτι που εκμεταλλεύτηκε η πολιτική ζωή του τόπου, άλλωστε εν μέσω του Εθνικού Διχασμού (1915-20) για 8-9 μήνες η χώρα είχε δύο κυβερνήσεις: τη φιλοβασιλική (της δεξιάς) στην Αθήνα, που στήριζε η «Παλαιά Ελλάδα» (Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα και λίγα νησιά) και τη φιλοβενιζελική (του κέντρου) που στήριζαν οι «Νέες Χώρες». Και οι δύο όροι, χρησιμοποιούνταν υποτιμητικά.


Η δεξιά της εποχής δεν ήθελε ούτε τους πρόσφυγες, ούτε την προσάρτηση των «νέων χωρών». Ηταν τέτοιο το κλίμα τότε και ενώ εκατοντάδες χιλιάδες Μικρασιάτες βρήκαν διαμονή στη Μακεδονία και τη Θράκη. Ο βουλευτής Σπετσών Περικής Μπουρμπούλης είπε το 1934 στους πρόσφυγες βουλευτές ότι «οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης είναι πιο Ρωμιοί από σας», ενώ ο Νίκος Κρανιωτάκης, μοναρχικός εκδότης του «Πρωινού Τύπου», είχε απαιτήσει το 1933, στην εφημερίδα του, να φορέσουν οι πρόσφυγες κίτρινα περιβραχιόνια για να τους ξεχωρίζουν και να τους αποφεύγουν οι Έλληνες. Σας θυμίζει… Χίτλερ, Γ’ Ράιχ και Εβραίους; Φυσικά.

Ο δε ιδρυτής εκδότης της «Καθημερινής», και φιλοδεξιός, Γεώργιος Βλάχος, χαρακτήριζε τους Μικρασιάτες «προσφυγική αγέλη» και τους Μακεδόνες «Τουρκοβούλγαρους που ομιλούν την ελληνική».

For the record, όταν προσαρτήθηκε η Μακεδονία, οι ορθόδοξοι Χριστιανοί ήταν κάτω από 30%, οι δε ομιλούντες ελληνικά ακόμη λιγότεροι.

Αντίστοιχα, ο Βενιζέλος στις εκλογές του 1920, τότε που στην Ελλάδα ανήκαν και τα παράλια της Σμύρνης και όλη (ανατολική και δυτική) η Θράκη, έβαλε άρον άρον τους πρώτους πρόσφυγες να ψηφίσουν, χωρίς καν να υπάρχουν εκλογικοί κατάλογοι! Ναι, το 1920 ψήφισαν οι κάτοικοι (όχι μόνο οι Ελληνες) της ανατολικής Θράκης καίτοι η περιοχή ήταν σε ειδικό καθεστώς και όχι ελληνική. Τους πρόσφυγες που έμεναν για χρόνια σε σκηνές και παράγκες, συγκλονιστική η εν λόγω φωτό: προσφυγικές σκηνές Μικρασιατών μπροστά στην Ακρόπολη…


Τότε ο Ελευθέριος Βενιζέλος εκπροσωπούσε το κέντρο, πολιτικά, με το «Κόμμα Φιλελευθερων» ενώ η δεξιά της δεκαετίας του ’20 εκπροσωπούνταν κυρίως από το Λαϊκό Κόμμα του Δημήτρη Γούναρη και, μετά την εκτέλεσή του στο Γουδί (η «Δίκη των έξι» κλπ.), του Παναγή Τσαλδάρη. Με φιλοβασιλική και κωνσταντινική ρητορική, στράφηκε εναντίον του Βενιζέλου (στο θέμα της Μικράς Ασίας αλλά και των προσφύγων.

Στόχος της πολιτικής θεωρίας του «βενιζελισμού» ήταν η δημιουργία ενός σύγχρονου φιλελεύθερου αστικού κράτους με ισονομία και ισοπολιτεία ανεξαρτήτως φυλετικών ή θρησκευτικών καταβολών. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής θα ήταν η άμβλυνση κοινωνικών, εθνοτικών, θρησκευτικών διαφορών και η δημιουργία μιας ενιαίας ταυτότητας του Ελληνα πολίτη, που θα εργαζόταν για το κοινό συμφέρον και θα ενσωματωνόταν στον εθνικό κορμό.

Ωστόσο η «παλαιά Ελλάδα» δεν είχε καμία προηγούμενη εμπειρία διοίκησης περιοχών με πληθυσμιακή πολυμορφία, ενώ λειτουργούσε και με μια νοοτροπία αποικιοκράτη, γεγονός που υπογραμμιζόταν όχι μόνον από τις μειονότητες αλλά και από τους Ελληνες των «Νέων Χωρών».

Picks Παρασκευής


🦊 🎱 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿🇨🇾🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Εχει και σνούκερ στο μενού, σε εξέλιξη το German Masters στο Βερολίνο. Προημιτελικά απόψε, best of 9 frames, ήτοι προκρίνεται όποιος φτάσει στα 5. Ο πολύπειρος Σκωτσέζος Γκρέιαμ Ντοτ παίζει με τον Μάθιου Σελτ και ο μόνος… ελληνόφωνος στο top του αθλήματος, ο Κύπριος Μάικ Γεωργίου, με τον παγκόσμιο πρωταθλητή Τζαντ Τραμπ. Μια επιλογή το πρώτο να έχει τουλάχιστον 8 frames και στο… Δαυίδ εναντίον Γολιάθ (χωρίς σφεντόνα), τουλάχιστον 7.

🦊 🏀 🇷🇸🇹🇷 Η Εφές είναι ασταμάτητη, είναι πρώτη και με… διαφορά αλλά το Βελιγράδι είναι δύσκολη έδρα, ο Ερυθρός Αστέρας έχει βελτιωθεί επί ημερών Ντράγκαν Σάκοτα, το έδειξε και στην in extremis ήττα στο «Παλαού Μπλαουγκράνα» από την Μπαρτσελόνα. Στη βραδιά τους οι Τούρκοι δεν έχουν αντίπαλο αλλά μια στο τόσο δεν πιάνουν καλή απόδοση. Προσωπικά μια funbetιά την έριξα, τούτη η Εφές είναι πιο πιθανό να χάσει ματς από αουτσάιντερ παρά σε ντέρμπι.


🦊 🏀 🇪🇸🇬🇷 Η Βαλένθια έχει επίσης βελτιωθεί πολύ εσχάτως, μέσα σε δέκα ημέρες νίκες δις στη Ρωσία σε τρία ματς (Χίμκι και Ζενίτ, ήττα από ΤΣΣΚΑ) ενώ και στην έδρα της είναι ανταγωνιστική. Αμφίβολος είναι ο σέντερ Τομπέι, εκτός ο σκόρερ Λόιντ. Υποδέχεται τον Παναθηναϊκό των τριών σερί νικών στο ΟΑΚΑ (με Μπάγερν, Ζάλγκιρις και Βιλερμπάν), σταθεροποιήθηκε στην 6η θέση και με νίκη απόψε… πιάνει τη Μακάμπι στην 5η!


Εκτός Αθήνας ο «εξάστερος» νίκησε, στα τελευταία τέσσερα, στη Μόσχα και έχασε σε Βαρκελώνη, Τελ Αβίβ και Μιλάνο, γενικώς του λείπει ένα… ηχηρό διπλό. Πρέπει να παίξει άμυνα, όχι μόνο να σκοράρει. Ας είναι, το ρίσκαρα με «πράσινη» νίκη, με χάντικαπ 2,5 πόντων και μέχρι 172 πόντους στον αγώνα. Τετραπλασιάζει!

🦊 ⚽ 🇷🇴 Με το ματς Ουνιβερσιτάτεα – Γκαζ Μετάν επαναρχίζει απόψε η ρουμάνικη Liga I. Στη γηπεδούχο επέστρεψε στη διακοπή ο κόουτς Κορνέλιου Πάπουρα αντί του έμπειρου Βίκτορ Πιτούρκα, πήρε τον αρχηγό μέσο Νίστορ της Ντινάμο ενώ η Γκαζ συνεχίζεται με τον Εντι Ιορντανέσκου, διεκδικεί έξοδο στην Ευρώπη και πήρε 5-6 καλούς παίκτες. Ματς που, μετά το break, ίσως συνδυαστεί με γκολ, επιλογή το ασιατικό over 2 (μονάδα σε ακριβώς δύο γκολ).

🦊 ⚽ 🇫🇷 Clasico στην περιοχή της Βρετάνης το Ρεν – Ναντ, επιβαρυμένη με μεσοβδόμαδο η γηπεδούχος αφού την Τρίτη απέκλεισε με 5-4 στην παράταση την (επίσης γειτονική) Ανζέ στο Κύπελλο παίζοντας κατά 7/11 με βασικούς, έχασε τον μέσο Γκρενιέ, λείπει και ο στόπερ Μορέλ. Η Ναντ δεν ήταν τόσο κακή με την Μπορντό αλλά έμεινε με δέκα στο 55’ και λύγισε στο τέλος, έχασε με τιμωρία τον στόπερ Ζιροτό, έχει άλλους 4-5 μακροχρόνιους. Τελευταίο διπλό τον Σεπτέμβρη του ’13 και έκτοτε 3-3-0 ανεξαρτήτως διοργάνωσης. «Ασιατική» επιλογή» το over 1,75 με μισή πληρωμή σε ακριβώς δύο γκολ.

🦊 ⚽ 🇩🇪 Ωραίο ματσάκι… τηλεοπτικό το Χέρτα – Σάλκε απόψε για την Bundesliga, σε τέσσερις ημέρες παίζουν εκ νέου, αλλά στο Γκέλζενκιρχεν για το Κύπελλο. Η Χέρτα νίκησε στο Βόλφσμπουργκ ούσα αποτελεσματική στην κόντρα, έχει… άστρο ο Γιούργκεν Κλίνσμαν αλλά ως πότε; Πήρε έναντι 50 εκατ. ευρώ (!) τον μέσο Τιζάρ της Λιόν και τον φορ Πιάτεκ της Μίλαν, δεν προλαβαίνουν το αποψινό. Η Σάλκε συνετρίβη 5-0 από την Μπάγερν, ως μη γενόμενο φυσικά, τρίτο ματς εκτός χωρίς νίκη. Ψαγμένα φαβορί το διπλό, ρισκαδόρικη επιλογή (υπερτριπλασιασμού) η μη ήττα των «κένιχσμπλαουεν» συνδυαζόμενη με τουλάχιστον τρία γκολ στον αγώνα.

Interwetten
Βαθμολογία
8.3/10
☆☆☆☆☆
★★★★★
check_3c
Παγκόσμιο brand name
check_3c
Ανταγωνιστικές αποδόσεις στα φαβορί
check_3c
Πλούσιο Live Betting με Cash Out*
ΕΕΕΠ | 21+
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

⚽⚽ Δυάδα (απόδοσης 2.75) 🇷🇴 🇫🇷

⏩ 20:00 Ουνιβερσιτάτεα Κραϊόβα – Γκαζ Μετάν: Over 2 AH (1.67, Betshop)
⏩ 21:45 ΡενΝαντ: Over 1,75 AH (1.65, Betshop)

Combo 🇩🇪

⏩ 21:30 ΧέρταΣάλκε: Χ2 & over 2,5 (3.18, Betshop)

🏀 Fun bet 🇪🇸🇬🇷

⏩ 22:00 ΒαλένθιαΠαναθηναϊκός (-2,5): 2 & under 172,5 (4.04, Stoiximan)

Νίκος Μποζιονέλος

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.4
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.4
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ