Πως οι Ασιάτες μπουκ αξιολογούν τα πρωταθλήματα

Ασιάτες μπουκΣτο μυαλό του οποιουδήποτε παίκτη, από τον ευκαιριακό ως τον επαγγελματία, όλα τα πρωταθλήματα δεν είναι ίδια. Υπάρχουν λίγκες που παίρνουν τεράστιο τζίρο για συγκεκριμένους λόγους (με κυριότερους τη δημοφιλία και την αξιοπιστία τους) και άλλες που παίρνουν πολύ λιγότερο παιχνίδι. Γι’ αυτό και οι Ασιάτες μπουκ αξιολογούν τα πρωταθλήματα με πολύ διαφορετικό τρόπο.

Τα τελευταία χρόνια και ειδικά από το 2007 και έπειτα όταν και ξεκίνησαν να μπαίνουν οι Ασιατικές εταιρείες δυναμικά στην Ευρωπαϊκή αγορά μέσω της διαφήμισης στην Πρέμιερ Λιγκ, οι Ευρωπαίοι μπουκ έχουν χάσει την κυρίαρχη θέση τους στην αγορά στο στοίχημα ποδόσφαιρο. Το «Ασιατικό χάντικαπ» αποκτά ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές γιατί οι πιθανότητες να κερδίσει ο παίκτης εκτοξεύονται ποσοστιαία από το 33% στο 50% στα μισά χάντικαπ (0.5, 1.5 κλπ), ενώ επιπλέον οι εταιρίες της Ασίας έχουν πολύ μεγαλύτερη ρευστότητα με αποτέλεσμα πιο άμεσες πληρωμές.

Ο τζίρος και το spread για τους Ασιάτες μπουκ

Το κείμενο αυτό εστιάζει στην αντιμετώπιση των ασιατικών εταιρειών, για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι ότι οι Ασιάτες μπουκ έχουν πολύ μεγαλύτερη ρευστότητα από τις Ευρωπαϊκές, τα όρια είναι μεγαλύτερα, οπότε και ο τζίρος που δέχονται και η «προσοχή» που οφείλουν να δείχνουν είναι μεγαλύτερη.

Ο δεύτερος λόγος είναι η χρησιμοποίηση από τις εταιρίες του spread, δηλαδή του ποσοστού κέρδους στις Ασιατικές αγορές (asian handicap, over/under). Το spread είναι η απόσταση της απόδοσης από το 2.00. Σε μία αγορά πχ 1.95-1.95 ή 1.97-1.93, η συνολική διαφορά των δύο αποδόσεων από το 2,00 είναι 10 μονάδες (από το 2.00) είναι το ποσοστό κέρδους των εταιρειών. (Η γκανιότα στην παραπάνω αγορά είναι 2.5%).

Κάθε φορά που αλλάζει η απόδοση σε μία επιλογή πχ από 1.95 σε 2.00 αυτόματα προσαρμόζεται και η απόδοση του άλλου σημείου ώστε να μένει το spread σταθερό στο 10, δηλαδή από 1.95 σε 1.90 κ.ο.κ. Αν η απόδοση είναι ανώτερη του 2.00 τότε μετατρέπεται σε αρνητική (Μαλαισιανή απόδοση – δείτε εδώ για τις μετατροπές αποδόσεων).

Μax bet και αλλαγές

Η θεμελιώδης διαφορά των ευρωπαϊκών από τις ασιατικές εταιρείες είναι ο τρόπος που χειρίζονται τα μεγάλα σε όγκο στοιχήματα. Η πλειονότητα των Ευρωπαϊκών εταιρειών trad-άρουν τα στοιχήματα «εκ των έσω» («in-house»), δηλαδή ανεβοκατεβάζουν την απόδοση ώστε να οδηγήσουν τους παίκτες να ποντάρουν στο σημείο που θέλουν. Κάθε όμως αγορά δέχεται ένα μέγιστο στοίχημα από τον εκάστοτε παίκτη, που σημαίνει ότι ένας επαγγελματίας ή μεγαλοπαίκτης δεν καλύπτεται, γιατί δεν θα του επιτραπεί να ξαναποντάρει, έστω και σε μικρότερη απόδοση.

Αυτή ακριβώς είναι η διαφορά με τους Ασιάτες μπουκ. Όλες οι «αυθεντικές» Ασιατικές εταιρείες (IBC Bet, SBO Bet), συν την Pinnacle δέχονται ένα μέγιστο στοίχημα σε κάθε αγορά, για να είναι σε θέση να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή την υποχρέωση τους. Μόλις κάποιος παίκτης στοιχηματίσει ένα max bet αυτόματα η αγορά θα κλειδώσει, η απόδοση θα αλλάξει και σε λίγα δευτερόλεπτα η αγορά θα ανοίξει ξανά. Ο ίδιος παίκτης θα έχει τη δυνατότητα να ποντάρει όσες φορές επιθυμεί στο μέγιστο στοίχημα.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι Ασιάτες μπουκ προσεγγίζουν το προϊόν πιο επαγγελματικά και «διώχνουν» εκτός εταιρείας την έκθεση (π.χ. trad-άρουν στο ανταλλακτήριο) αν αυτή δεν μπορεί να καλυφθεί «in-house». Αυτή η πολιτική των Ασιατικών στρέφει τους περισσότερους μεγαλοπαίκτες (High Rollers) προς τις ασιατικές αγορές, γι’αυτό και οι κινήσεις των αποδόσεων στην Ασία είναι ικανές να μεταβάλλουν τις τιμές σε όλη την αγορά.

Κατάταξη με βάση το spread

spreadΟι βασικές αγορές που «παίρνουν» ποντάρισμα στην Ασία είναι το χάντικαπ και το over/under, καθώς η κορυφαία ευρωπαϊκή αγορά 1Χ2 δεν είναι δημοφιλής. Πάντα το spread στο χάντικαπ είναι δύο μονάδες μικρότερο από το over/under. Δηλαδή μία αγορά όπως η Ελληνική Σούπερ Λιγκ, προσφέρεται στο 10-12, δηλαδή 10 ασιατικό χάντικαπ και 12  στο over/under (πχ ΑH: 1.95-1.95 και OU 1.95-1.93).

Υπάρχει, λοιπόν, μια άτυπη κατάταξη της σημαντικότητας των πρωταθλημάτων με βάση το spread, αλλά και το max bet, δηλαδή το μέγιστο ποντάρισμα που μπορεί να κάνει ένας παίκτης. Φυσικά οι τιμές αυτές αφορούν prematch αγορές και όχι το live.

Το μέγιστο ποντάρισμα διαφέρει σε κάθε εταιρεία, όσο πιο μεγάλο όμως είναι το spread τόσο μικρότερο είναι και το max bet. Π.χ. στο Ελληνικό πρωτάθλημα το Spread είναι 10-12 και το max bet σε μία μέση εταιρεία περίπου 300 ευρώ. Τα μέγιστα όρια χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, max – medium – small stake.

Σε πιο σημαντικά πρωταθλήματα οι εταιρείες προσφέρουν 2 ή 3 line χάντικαπ και over/under (π.χ. Aσιατικό στο 0.5,  0.75 , 1 κλπ και over/under στο 2, 2.5, 3 κλπ). Στα μικρότερα είναι διαθέσιμο μόνο ένα line.

1) To Big-Four: Είναι τα τέσσερα μεγάλα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και το Τσάμπιονς Λιγκ. Spreads: 6-10 ή 8-10/ Max stake (3 αγορές ασιατικό χάντικαπ και over/under)

Αγγλία – Premier League
Ισπανία – Primera Division
Γερμανία – 1.Bundesliga
Ιταλία – Serie A
UEFA Champions League

2) Spreads: 10-12/ Max stake (3 αγορές ασιατικό χάντικαπ και over/under

Αγγλία – Championship
Γερμανία – 2.Bundesliga
Γαλλία – Ligue 1
Ολλανδία – Eredivisie

3) Spreads: 10-12/ Medium Stake (2-3 αγορές ασιατικoύ χάντικαπ και over/under)

Ισπανία – Segunda Division
Πορτογαλία – Primeira Liga
Σκωτία – Premiership
Βέλγιο – Jupiler League
Γαλλία – Ligue 2
Ελβετία – Super League
Αυστρία – Bundesliga
Ιταλία – Serie B
Σουηδία – Allsvenskan
Σουηδία – Superettan
Νορβηγία – Eliteserien
Δανία – Superligaen
Φινλανδία – Veikkausliiga
ΗΠΑ – MLS
Βραζιλία – Serie A
Ιαπωνία – J1 League
Ιαπωνία – J2 League
Αυστραλία – A-League
Ρωσία – Premier League
UEFA Europa League

4) Spreads: 10-12/ Medium Stake (1 αγορά Ασιατικού χάντικαπ και over/under)

Αγγλία – League 1
Αγγλία – League 2
Αγγλία – National League
Ιρλανδία – Premier League
Ιρλανδία – Division One
Ισλανδία – Premier League
Ολλανδία – Jupiler League
Αυστρία – Eerste Liga
Τσεχία – First League
Γερμανία – 3.Bundesliga
Πολωνία – Extraklassa
Νορβηγία – Division 1
Δανία – Division 2
Ελλάδα – Superleague
Τουρκία – Superlig
Μεξικό – Apertura-Clausura
Χιλή – Apertura-Clausura
Αργεντινή – Primera Division
Κορέα – K-League Classic

5) Spreads: 12-14/ Small Stake (1 αγορά Ασιατικού χάντικαπ και over/under)

Πορτογαλία – Segunda Liga
Σκωτία – Championship
Σκωτία – League One
Σκωτία – League Two
Βέλγιο – First Division
Γερμανία – Regionalliga
Πολωνία – I Liga
Ελβετία – Challenge League
Βραζιλία – Serie B

6) Spreads: 10-12/ Small Stake (1 αγορά Ασιατικού χάντικαπ και over/under)

Β.Ιρλανδία – Premiership
Ιταλία – Lega Pro
Ρουμανία – Liga 1
Κροατία – 1.HNL
Κύπρος – A Κατηγορία
Ουκρανία – Premier Liga
Όλες οι Αραβικές λίγκες

7) Spreads 16-18/Small Stake (1 αγορά Ασιατικού χάντικαπ και over/under)

Σλοβακία – Fortuna Liga
Ουγγαρία – NB I
Λιθουανία – A Lyga
Σλοβενία – Prva Liga

8) Spreads 18-20/ Small Stake (1 αγορά Ασιατικού χάντικαπ και over/under)

Ουαλία – Premier League
Σερβία – Superliga
Όλες οι υπόλοιπες λίγκες της Λατινικής Αμερικής
Όλες οι υπόλοιπες λίγκες της Ασίας
Όλες οι υπόλοιπες λίγκες της Ανατολικής Ευρώπης

*Οι εθνικές διοργανώσεις των Κυπέλλων ξεκινούν από spread 10-12 και medium stake.

Αξίζει να σημειωθεί πως από ότι βλέπουμε οι εταιρείες έχουν σε μεγάλη εκτίμηση ως προς την “καθαρότητα του προϊόντος” και το ενδιαφέρον του κοινού τις Σκανδιναβικές λίγκες και την Ιαπωνία. Αντίθετα, είναι αρκετά επιφυλακτικές στο πρωτάθλημα της Κύπρου, όπως και στις λίγκες της Ανατολικής Ευρώπης και σε αυτές της Λατινικής Αμερικής (πλην Βραζιλίας, Χιλής, Αργεντινής).

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα του Foxbet στο email σας


Περισσότερα

Comments

Πάντα δίπλα στον παίκτη
Από το ξεκίνημα του site, το μότο μου είναι  ότι το στοίχημα δεν είναι μόνο αναλύσεις και προγνωστικά.  Ο σκοπός που δημιουργήθηκε ξεχωριστή ενότητα για τις στοιχηματικές εταιρίες, είναι για να ενημερώνουμε σωστά και να υποστηρίζουμε τους παίκτες που “ψάχνονται” περισσότερο για τους μπουκ, τη σοβαρή στοιχηματική θεωρία και την ειδησεογραφία. Στα reviews θα βρείτε την κριτική μου για κάθε εταιρία και μέσα από την προσωπική μου στήλη θα μαθαίνετε πρώτοι inside info για τις εταιρίες και τα δρώμενα του χώρου.
Στοιχηματικές εταιρίες με αξιολόγηση
Η έμπειρη ομάδα του Foxbet αξιολογεί και βαθμολογεί τις υπηρεσίες των στοιχηματικών εταιριών σε 8 διαφορετικές κατηγορίες. Δείτε όλες τις σημαντικές πληροφορίες για κάθε εταιρία συγκεντρωμένες σε ένα πίνακα.
Υποστήριξη παικτών και επικοινωνία
Το Foxbet team βρίσκεται καθημερινά δίπλα στους παίκτες. Επικοινωνήστε μαζί μας 7 ημέρες την εβδομάδα μέσω live chat, email ή social media για τυχόν απορίες ή αν προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα με τις στοιχηματικές εταιρίες.
Betting Guide
Οδηγοί για το στοίχημα
Έχετε απορίες για το πώς παίζετε στοίχημα στο ίντερνετ, για το σύστημα Fibonacci ή δεν ξέρετε τι είναι η γκανιότα; Το Betting School θα λύσει όλες τις απορίες σας και θα εμπλουτίσει τις στοιχηματικές γνώσεις σας.
Αποκλειστικές ειδήσεις και νέα
Ποιά εταιρία έρχεται στην Ελλάδα και τι αλλάζει στις στοιχηματικές εταιρίες; Μάθετε τα πάντα πρώτοι για το διαδικτυακό στοίχημα στην Ελλάδα και το εξωτερικό με πολλές αποκλειστικές ειδήσεις.
Σύγκριση εταιριών και εργαλεία
Βρείτε εύκολα την εταιρία που σας ταιριάζει με το Bookie Finder, συγκρίνετε τις υπηρεσίες των στοιχηματικών εταιρίων με τη H2H σύγκριση ή δείτε όλους τους τρόπους συναλλαγών κάθε εταιρίας με ένα κλικ.
Bonus και προσφορές
Όλα τα προγράμματα των στοιχηματικών εταιρειών συγκεντρωμένα στη σελίδα Bet Bonus. Ποιές εταιρίες δίνουν πριμ εγγραφής με ηλεκτρονικά πορτοφόλια και ποιές διαθέτουν Loyalty πρόγραμμα, 0% γκανιότα ή προσφορές moneyback.