Τα “παιχνίδια” των traders και οι αποδόσεις των μπουκ

αποδόσεις των μπουκΣτο στοίχημα οι αποδόσεις των μπουκ δεν αλλάζουν από μόνες τους, ούτε με κάποιον… μαγικό τρόπο. Υπάρχουν σοβαροί παράγοντες που επηρεάζουν τις αποδόσεις των μπουκ, όπως π.χ. το χρονικό σημείο στο οποίο βρισκόμαστε (αν είναι πριν την έναρξη του αθλητικού γεγονότος ή κατά τη διάρκειά του), οι αλλαγές στα δεδομένα του παιχνιδιού (καιρός, συμμετοχή ή απουσία σημαντικών παικτών, τυχόν έξτρα κίνητρο που προέκυψε κτλ.) και, φυσικά, το ποντάρισμα που δέχεται η συγκεκριμένη απόδοση από τους παίκτες.

Όλα αυτά συνηγορούν σε ένα συμπέρασμα: Ο καθοριστικός παράγοντας για την αλλαγή μιας απόδοσης είναι το… μυαλό του μπουκ. Αυτός εκτιμά (θετικά ή αρνητικά) το κάθε στοιχείο που προκύπτει και ανάλογα διαμορφώνει τις αποδόσεις που προσφέρει. Η διαδικασία του πονταρίσματος, λοιπόν, δεν γίνεται απέναντι σε μια άψυχη μηχανή, αλλά απέναντι σ’ ένα άλλο ανθρώπινο μυαλό. Το οποίο, επειδή ακριβώς είναι ανθρώπινο μυαλό, έχει δυνατά και αδύνατα σημεία και ουκ ολίγες φορές κάνει λάθη!

Deadball: Πριν το Live

Κάθε παιχνίδι, χωρίζεται σε δύο στάδια. Το πρώτο μέρος αφορά τα στοιχήματα που τοποθετούνται πριν την έναρξη του αγώνα και είναι γνωστά ως «deadball», δηλαδή όταν ο χρόνος είναι νεκρός. Θα τα βρείτε, επίσης, και με εναλλακτικές ονομασίες, ως prematch, pregame και fixed odds, ενώ στα ελληνικά ως στοιχήματα προκαθορισμένης απόδοσης.

Πριν την έναρξη του αγώνα και του ζωντανού στοιχηματισμού (live betting) η πλειονότητα των εταιριών δέχεται χαμηλότερα πονταρίσματα ώστε να έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί πιο εύκολα τις αγορές. Ο σκοπός του trader, του ανθρώπου που έχει αναλάβει να παρακολουθεί τη ροή του χρήματος και να παρεμβαίνει στις αποδόσεις είναι το λεγόμενο «juice», που σημαίνει να κρατήσει ισορροπημένη την αγορά.

Greenbook: Το καλύτερο σημείο

Η ιδανική περίπτωση για τον μπουκ είναι πάντα να κερδίζει από τη γκανιότα, δηλαδή να παίρνει τόσο στοίχημα σε κάθε σημείο, που να έχει την ίδια οικονομική υποχρέωση όποιο αποτέλεσμα κι αν έλθει. Αυτή η διαδικασία ονομάστηκε “Greenbook”, από το πράσινο χρώμα που παίρνει στο ανταλλακτήριο ένα στοίχημα που κερδίζεται ανεξαρτήτως αποτελέσματος, συνήθως όταν ποντάρουμε σε μία επιλογή πριν την έναρξη του αγώνα και την «καλύπτουμε» στο live εξασφαλίζοντας σίγουρο κέρδος.

Το Greenbook, όμως, δεν είναι εύκολο πριν το live. O trader, λοιπόν, επιλέγει σε ποιο αποτέλεσμα θα κερδίζει ή θα χάνει. Όσο πλησιάζει η έναρξη του αγώνα, τόσο πιο «επιθετικός» θα γίνει ο μπουκ. Για παράδειγμα, αν σε μία αγορά over/under παίρνει πολλά ποντάρισματα στο over, θα ρίξει τόσο την απόδοση ώστε να μην είναι ελκυστική για τον παίκτη. Ακόμα και αν συνεχίσετε να ποντάρετε στο over, η εταιρεία θα έχει μικρότερη υποχρέωση. Από την άλλη μεριά, πιθανότατα θα προσφέρει στο under την καλύτερη απόδοση της αγοράς με αποτέλεσμα να προσελκύσει πολλά πονταρίσματα και να ισοσκελίσει το τζιράρισμα και στα δύο σημεία.

Η «κατασκοπεία» των εταιρειών

Γιατί όμως πέφτει η απόδοση χωρίς να υπάρχει ποντάρισμα; Η ερώτηση αυτή έχει σχηματιστεί στο μυαλό πολλών παικτών. Η αλήθεια είναι ότι μία στοιχηματική εταιρεία μπορεί να αλλάξει τις αποδόσεις της σ’ ένα συγκεκριμένο παιχνίδι χωρίς καν να δεχτεί ποντάρισμα.

Ο λόγος είναι απλός. Όλες οι εταιρίες «κατασκοπεύουν» τις αποδόσεις της αγοράς. Αν κάποια από τις μεγάλες εταιρίες δεχτεί μεγάλο ποντάρισμα, τότε όλη η αγορά θα κινηθεί προς τα κάτω. Ο λόγος είναι πως, κυρίως οι επαγγελματίες, ποντάρουν στις εταιρίες με τις καλύτερες αποδόσεις.

Στην περίπτωση που μία εταιρία δεν ακολουθήσει την τάση, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δεχτεί καταιγισμό στοιχημάτων, αφού η απόδοσή της θα είναι η καλύτερη της αγοράς. Οι Άγγλοι χρησιμοποιούν τον όρο «the market will be smashed». Υπάρχει πάντα και η πιθανότητα κάποια εταιρία να μην ακολουθήσει τις άλλες και να δημιουργηθεί surebet, δηλαδή οι αποδόσεις να έχουν τέτοια διαφορά μεταξύ τους, που να προκύπτει κέρδος ποντάροντας και στις τρεις (ή τις δύο, ανάλογα με την αγορά που επιλέξαμε)!

Οι αποφάσεις λίγο πριν την έναρξη

αποδόσεις μπουκΑν παρατηρήσετε ότι μία απόδοση έχει πέσει πολύ και δεν είναι πια ελκυστική για το παιχνίδι σας, είναι προτιμότερο να περιμένετε στο live για να τοποθετήσετε το στοίχημα σας. Αντίθετα εάν δείτε ότι έχει ανέβει αρκετά θα πρέπει να τοποθετήσετε άμεσα το ποντάρισμα σας, καθώς στο live betting είναι πολύ πιθανό να «ανοίξει» χαμηλότερα.

Μπορείτε, επίσης, να παρακολουθείτε την εξέλιξη μιας απόδοσης από τη στιγμή που εμφανίστηκαν στην ιστοσελίδα της κάθε εταιρίας. Εναλλακτικά στο betexplorer μπορείτε να δείτε το ιστορικό από τις αποδόσεις των μπουκ όμως υπάρχει χρονική καθυστέρηση στην εμφάνιση των αλλαγών. Εάν θέλετε να βλέπετε τις αλλαγές σε ζωντανό χρόνο η καλύτερη πηγή είναι το betbrain.

Αγορές Live Betting

Υπάρχει ένας γενικός κανόνας για το live betting. Η απόδοση του φαβορί ανοίγει χαμηλά, καθώς είναι το σημείο που η πλειονότητα των παικτών θα ποντάρει. Αν, λοιπόν, έχετε αποφασίσει να τοποθετηθείτε στο αουτσάιντερ, ποντάρετε γρήγορα. Αν η επιλογή σας είναι το φαβορί, περιμένετε μέχρι η απόδοση να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα.

Στο live στις περισσότερες εταιρίες οι αγορές είναι «auto-trade». Τί σημαίνει αυτό; Ότι οι αποδόσεις των μπουκ δεν αλλάζουν από κάποιον trader. Βάσει της γκανιότας όσο προχωράει το παιχνίδι αναπροσαρμόζονται οι αποδόσεις. Ο ρόλος του trader είναι να ελέγχει ότι όλα βαίνουν σωστά (π.χ. η απόδοση αλλάζει όταν σημειώνεται γκολ, το παιχνίδι σταματάει όταν υπάρχει πέναλτι. κτλ.), ενώ έχει τη δυνατότητα να διαφοροποιήσει τη γκανιότα, τα μέγιστα πονταρίσματα ή να δεχτεί/απορρίψει ένα στοίχημα.

Η ισορροπία της αγοράς

Όσο δέχεται ποντάρισμα ένα σημείο, η απόδοση του θα παραμένει σταθερή ή θα πέφτει. Η απόδοση όμως όσο δεν αλλάζουν τα δεδομένα του παιχνιδιού (γκολ, κόκκινη κάρτα, κλπ) κάποια στιγμή θα αρχίσει να ανεβαίνει. Θα υπάρξει δηλαδή αντίσταση της τιμής προς τα κάτω.

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιληφθεί κάποιος εάν είναι σωστό το timing που τοποθετεί ένα στοίχημα, είναι να ελέγξει την απόδοση που προσφέρουν τη δεδομένη χρονική στιγμή οι άλλες εταιρίες. Για παράδειγμα, αν η εταιρία που παίζετε προσφέρει τον άσσο στο 1.70 και οι άλλες εταιρίες στο 1.80-1.85, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένετε λίγο ώστε η απόδοση να ανέβει. Είναι βέβαιο ότι θα ανέβει αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα.

 Συνοπτικά, να θυμάστε για τις αποδόσεις των μπουκ:

  • Κάθε παιχνίδι χωρίζεται σε δύο στάδια, το deadball και το live.
  • Πριν ποντάρετε σε ένα στοίχημα είναι προτιμότερο να παρατηρείτε το ιστορικό των αποδόσεων και να συγκρίνετε την απόδοση σε μία ιστοσελίδα σύγκρισης αποδόσεων.
  • Σε βάθος χρόνου αν παίζετε σε υψηλότερες αποδόσεις, θα διαπιστώσετε μεγάλη διαφορά στο κέρδος σας.
  • Η εποχή που παίζατε μόνο σε μία εταιρία έχει παρέλθει. Ο καλός παίκτης παίζει σε περισσότερες εταιρίες εκμεταλλευόμενος τη διαφορά απόδοσης και διατηρεί τη μπάνκα του σε ηλεκτρονικό πορτοφόλι (Skrill, Neteller, κτλ.)
  • Όσο περισσότερα παιχνίδια παίζετε τόσο μεγαλύτερη θα είναι η διαφορά που θα προκύπτει στην απόδοση από εταιρία σε εταιρία. Υπάρχουν στοιχηματικά εργαλεία όπως π.χ. betexplorer που υπολογίζoυν για εσάς, ακόμα και τις αποδόσεις σε παρολί σε κάθε εταιρία.
  • Στο live θα πρέπει να ελέγχετε και τους ανταγωνιστές μπουκ πριν τοποθετήσετε ένα στοίχημα. Όλες οι αποδόσεις των μπουκ έχουν αντίσταση και είναι κρίμα να ποντάρετε μία απόδοση 0,10-0,15 χαμηλότερα, όταν σε λίγα λεπτά θα ανέβει.
  • Τέλος μην ξεχνάτε ότι τα arbs (ή αλλιώς surebets δεν δημιουργούνται από λάθη των εταιριών. Ο λόγος που μία εταιρία προσφέρει μεγαλύτερη απόδοση από την αγορά, είναι για να ισοσταθμίσει τις «deadball» αγορές ή να προσελκύσει πονταρίσματα.
  • Είναι σημαντικό, επίσης, να θυμάστε ότι ο trader είναι άνθρωπος, έχει προσωπική γνώμη, ενδεχομένως ακολουθεί μια γραμμή/τακτική από την εταιρία του, έχει τη δική του κρίση και ψυχολογία και… κάνει λάθη!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα του Foxbet στο email σας


Περισσότερα

Comments

Πάντα δίπλα στον παίκτη
Από το ξεκίνημα του site, το μότο μου είναι  ότι το στοίχημα δεν είναι μόνο αναλύσεις και προγνωστικά.  Ο σκοπός που δημιουργήθηκε ξεχωριστή ενότητα για τις στοιχηματικές εταιρίες, είναι για να ενημερώνουμε σωστά και να υποστηρίζουμε τους παίκτες που “ψάχνονται” περισσότερο για τους μπουκ, τη σοβαρή στοιχηματική θεωρία και την ειδησεογραφία. Στα reviews θα βρείτε την κριτική μου για κάθε εταιρία και μέσα από την προσωπική μου στήλη θα μαθαίνετε πρώτοι inside info για τις εταιρίες και τα δρώμενα του χώρου.
Στοιχηματικές εταιρίες με αξιολόγηση
Η έμπειρη ομάδα του Foxbet αξιολογεί και βαθμολογεί τις υπηρεσίες των στοιχηματικών εταιριών σε 8 διαφορετικές κατηγορίες. Δείτε όλες τις σημαντικές πληροφορίες για κάθε εταιρία συγκεντρωμένες σε ένα πίνακα.
Υποστήριξη παικτών και επικοινωνία
Το Foxbet team βρίσκεται καθημερινά δίπλα στους παίκτες. Επικοινωνήστε μαζί μας 7 ημέρες την εβδομάδα μέσω live chat, email ή social media για τυχόν απορίες ή αν προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα με τις στοιχηματικές εταιρίες.
Betting Guide
Οδηγοί για το στοίχημα
Έχετε απορίες για το πώς παίζετε στοίχημα στο ίντερνετ, για το σύστημα Fibonacci ή δεν ξέρετε τι είναι η γκανιότα; Το Betting School θα λύσει όλες τις απορίες σας και θα εμπλουτίσει τις στοιχηματικές γνώσεις σας.
Αποκλειστικές ειδήσεις και νέα
Ποιά εταιρία έρχεται στην Ελλάδα και τι αλλάζει στις στοιχηματικές εταιρίες; Μάθετε τα πάντα πρώτοι για το διαδικτυακό στοίχημα στην Ελλάδα και το εξωτερικό με πολλές αποκλειστικές ειδήσεις.
Σύγκριση εταιριών και εργαλεία
Βρείτε εύκολα την εταιρία που σας ταιριάζει με το Bookie Finder, συγκρίνετε τις υπηρεσίες των στοιχηματικών εταιρίων με τη H2H σύγκριση ή δείτε όλους τους τρόπους συναλλαγών κάθε εταιρίας με ένα κλικ.
Bonus και προσφορές
Όλα τα προγράμματα των στοιχηματικών εταιρειών συγκεντρωμένα στη σελίδα Bet Bonus. Ποιές εταιρίες δίνουν πριμ εγγραφής με ηλεκτρονικά πορτοφόλια και ποιές διαθέτουν Loyalty πρόγραμμα, 0% γκανιότα ή προσφορές moneyback.