foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ229
COSMOTE TV ΔΩΡΕΑΝ* ΕΔΩ 📺 ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Ελλάδα, Superleague: Preview σεζόν 2016-17

Previews Πρωταθλημάτων | 15 Αυγ 2016 11:04
superleague.jpg

Σίγουρα δεν είναι το πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα στην Ευρώπη ούτε το πιο εμπορικό αλλά δεν παύει να είναι το ΔΙΚΟ ΜΑΣ πρωτάθλημα ποδοσφαίρου! Η Superleague 2016-17 ξεκινά επιτέλους εν μέσω των διαχρονικών προβλημάτων, της κόντρας των διοικήσεων των ισχυρών συλλόγων αλλά και την έντονη διαμάχη ανάμεσα στη διοργανώτρια αρχή και τον Υφυπουργό Αθλητισμού. Δυστυχώς και φέτος οι περισσότεροι αγώνες θα διεξαχθούν σε γήπεδα χαμηλής ποιότητας, πολλοί από αυτούς με σχεδόν άδειες εξέδρες ενώ η ευχή όλων είναι να αποφευχθούν βίαια επεισόδια μεταξύ οπαδών. Η διαιτησία παραμένει υπό συνεχή αμφισβήτηση και είναι βέβαιο πως και φέτος θα δούμε δεκάδες ανακοινώσεις πριν και μετά τη διεξαγωγή αγώνων. Η γενικότερη οικονομική κρίση αλλά και μία σειρά αρνητικών παραγόντων που μετατρέπουν το πρωτάθλημα σε μη επαρκώς ανταγωνιστικό και ελκυστικό από εμπορικής άποψη έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική πολιτική των συλλόγων. Ως εκ τούτου και φέτος είδαμε ελάχιστες εντυπωσιακές μεταγραφικές κινήσεις αλλά τουλάχιστον θα μπορούμε να ελπίζουμε ότι κάποια νέα παιδιά θα έχουν τις ευκαιρίες να αναδειχθούν. Τα πρώτα δείγματα των «Ευρωπαίων» ήταν από λίγο έως πολύ αρνητικά με εξαίρεση τον Παναθηναϊκό, ο οποίος είναι και η ομάδα που κινήθηκε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στο φετινό μεταγραφικό παζάρι. Εντός συνόρων πάντως, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είναι τα δύο μεγάλα φαβορί για τον φετινό τίτλο και ακολουθούν με λιγότερες πιθανότητες ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Ο Δικέφαλος του Βορρά ξεκινά με το μειονέκτημα των -3 βαθμών λόγω της απόφασής του να μη συμμετάσχει στον επαναληπτικό αγώνα με τον Ολυμπιακό για τα ημιτελικά του Κυπέλλου πέρυσι. Για την συμμετοχή στα play offs θα γίνει σίγουρα μεγάλη μάχη διότι η διαφορά δυναμικότητας των περισσότερων ομάδων είναι πολύ μικρή ενώ το ίδιο λογικά θα συμβεί και στη μάχη του υποβιβασμού. Λάρισα και Κέρκυρα είναι οι δύο ομάδες που κέρδισαν πέρυσι την άνοδο από την Football League παίρνοντας τη θέση των Πανθρακικού και Καλλονής.

 

Σύστημα διεξαγωγής

Λαμβάνουν μέρος 16 ομάδες οι οποίες θα παίξουν δύο φορές μεταξύ τους, εντός και εκτός έδρας. Η ομάδα με τους περισσότερους βαθμούς στο τέλος της σεζόν είναι η πρωταθλήτρια και οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 2 έως 5 θα δημιουργήσουν το γκρουπ των play offs, όπου θα αναμετρηθούν εκ νέου από δύο φορές μεταξύ τους με στόχο να οριστικοποιηθεί η κατάταξη 2-5 και να μοιραστούν αναλόγως και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις δύο τελευταίες θέσεις του πίνακα θα υποβιβαστούν στην Football League. Σε περίπτωση ισοβαθμίας πρώτο κριτήριο είναι οι βαθμοί στα μεταξύ τους παιχνίδια, δεύτερο κριτήριο τα γκολ στις μεταξύ τους αναμετρήσεις και τρίτο κριτήριο η καλύτερη επίθεση συνολικά.

 

Οι ομάδες της Superleague

Ολυμπιακός

Τι έκανε πέρυσι: Κατέκτησε με τεράστια άνεση το 43ο πρωτάθλημα στην ιστορία του και παράλληλα το έκτο συνεχόμενο, πετυχαίνοντας 28 νίκες σε 30 αγωνιστικές με τέρματα 81 υπέρ και 16 κατά! Στο Κύπελλο ηττήθηκε στον τελικό από την ΑΕΚ ενώ στην Ευρώπη υπήρξαν σπουδαίες αλλά και κακές στιγμές. Συγκεκριμένα, στο Champions League πανηγύρισε για πρώτη φορά νίκη επί αγγλικού εδάφους, επικρατώντας 3-2 της Άρσεναλ στο Έμιρεϊτς αλλά στην φάση των 32 του Europa League απογοήτευσε με δύο ήττες από την Άντερλεχτ.

Προπονητής: Όσα συνέβησαν αυτό το καλοκαίρι αναφορικά με την τεχνική ηγεσία των ερυθρολεύκων δεν έχουν προηγούμενο. Ο Μάρκο Σίλβα αποχώρησε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες λίγες ημέρες μετά την έναρξη της προετοιμασίας στο εξωτερικό. Άμεσα ορίστηκε αντικαταστάτης του ο Ισπανός, Βίκτορ Σάντσεθ, ο οποίος όμως χρεώθηκε τον αποκλεισμό στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League από την Χάποελ Μπέερ Σεβά και απολύθηκε. Ο τρίτος ήδη για φέτος προπονητής του πειραϊκού συλλόγου είναι ο Πορτογάλος, Πάουλο Μπέντο, με θητεία σε Σπόρτινγκ Λισαβώνας, Εθνική Πορτογαλίας και ένα σύντομο πέρασμα από την Κρουζέιρο.

Έδρα: Το Γεώργιος Καραϊσκάκης στο Νέο Φάληρο με χωρητικότητα κάτι παραπάνω από 33.000 θεατές, στεγάζει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες του συλλόγου.

Μεταγραφές: Τις τελευταίες ημέρες της μεταγραφικής περιόδου ήρθαν στο λιμάνι ποδοσφαιριστές που αν προσαρμοστούν θα ανεβάσουν επίπεδο τον πειραϊκό σύλλογο. Αποκτήθηκε ως ελεύθερος από την Σεβίγια ο δεξιός μπακ Φιγκέιρας και με 1εκ. ευρώ από την Ρεάλ Σοθιεδάδ ο αριστερός μπακ, Ντε λα Μπέγια. Επιπλέον ήρθε ως δανεικός από τη Γιουβέντους ο Ιταλός τερματοφύλακας, Λεάλι, ως ελεύθερος από την Σπόρτινκ Λισαβώνας ο Πορτογάλος μέσος, Αντρέ Μάρτινς. Αποκτήθηκαν επίση ο Νορβηγός μέσος Ελιονούσι από τη Χόφενχαϊμ, ο Γάλλος μέσος Ρομαό από τη Μαρσέιγ, ο Παραγουανός μέσος Καρντόσο από την Τραμπζονσπόρ, ο Βραζιλιάνος αμυντικός Μπρούνο Βιάνα από την Κρουζέιρο και ως δανεικός ο Πορτογάλος επιθετικός Πασιένσια από την Πόρτο. Πουλήθηκε στην Γουέστ Χαμ ο Γάλλος μπακ, Μαζουακού, στην Τσίβας Γουαδαλαχάρα ο Μεξικανός επιθετικός Πουλίδο πήγε ως δανεικός στην Νότιγχαμ Φόρεστ ο Ελβετός μέσος, Κασάμι, πουλήθηκε στην Εσπανιόλ ο Ισπανός τερματοφύλακας, Ρομπέρτο, ολοκλήρωσε τη συνεργασία του με τον σύλλογο ο Ισπανός μεσοεπιθετικός, Φουστέρ, ενώ δόθηκαν και φέτος αρκετοί δανεικοί μεταξύ των οποίων οι Γιαννιώτας (ΑΠΟΕΛ), Κολοβός (Μάλιν), Λαΐφης (Σταντάρ Λιέγης), Διαμαντάκος (Καρλσρούη), Καραμάνος (Φεϊρένσε).

Φιλικά: Άφησε ανάμεικτες εντυπώσεις στην προετοιμασία με νίκη επί της Βέστερλο, ισοπαλίες με Γάνδη, Κλαμπ Μπριζ και ήττα από Ατρόμητο. Ακολούθησαν οι αγώνες με την Χάποελ Μπέερ Σεβά όπου έμεινε στο 0-0 εντός έδρας και ηττήθηκε 1-0 στο Ισραήλ με συνέπεια να αποκλειστεί από το Champions League και πλέον θα διεκδικήσει την πρόκριση στους ομίλους του Europa League με αντίπαλο την Αρούκα. Μετά τον αποκλεισμό γνώρισε ακόμα μία ήττα σε φιλική αναμέτρηση με την Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη. Επέστρεψε στις καλές εμφανίσεις επικρατώντας 3-1 του Άρη στο Γεώργιος Καραϊσκάκης και ακολούθησε αγχωτική πρόκριση επί της Αρούκα στα play offs του Europa League.

Εκτίμηση: Η σεζόν θεωρείται ήδη αποτυχημένη κατά το ήμισυ, καθώς η είσοδος στους ομίλους του Champions League ήταν πρωταρχικός στόχος. Πιθανή πολύ καλή πορεία στo Europa League θα μετριάσει την απογοήτευση. Φυσικά εντός συνόρων το νταμπλ είναι κάτι σαν αυτοσκοπός αλλά η κάκιστη οργάνωση αυτό το καλοκαίρι σε συνδυασμό με την ενίσχυση των βασικών αντιπάλων του αμφισβητούν την εγχώρια κυριαρχία του. Σίγουρα ο Ολυμπιακός δεν θα έχει τη βαθμολογική άνεση της περσινής σεζόν και απομένει να δούμε κατά πόσο ο Πάουλο Μπέντο αλλά και οι μεταγραφές της τελευταίας στιγμής, αν υπάρξουν, θα τον βοηθήσουν να ανέβει επίπεδο, διότι είναι δεδομένο πως τα κενά που δημιουργήθηκαν στο ρόστερ, μείωσαν τις δυνατότητές του ως ομάδα. Η φανέλα πάντως είναι πολύ βαριά εντός συνόρων, η έδρα αποτελεί φρούριο και ο πειραϊκός σύλλογος είναι ένα από τα δύο μεγάλα φαβορί για τον φετινό τίτλο.

 

ΠΑΟΚ

Τι έκανε πέρυσι:  Κατετάγη τέταρτος στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος αλλά στα play offs ήταν αήττητος και πήρε το δεύτερο εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League. Στο Κύπελλο έφτασε μέχρι και τα ημιτελικά αλλά εκεί συνέβησαν άθλια γεγονότα. Το πρώτο παιχνίδι στην Τούμπα με αντίπαλο τον Ολυμπιακό διεκόπη λίγο πριν το τέλος και ενώ οι φιλοξενούμενοι προηγούντο 2-1. Ο διαιτητής αρνήθηκε ένα πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων και οι οπαδοί εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο. Στη ρεβάνς στο Καραϊσκάκης ο Δικέφαλος του Βορρά αρνήθηκε να παρουσιαστεί με συνέπεια να χάσει το παιχνίδι στα χαρτιά και να τιμωρηθεί με -3 βαθμούς στο ξεκίνημα του φετινού πρωταθλήματος. Στην Ευρώπη συμμετείχε στον τρίτο όμιλο του Europa League όπου αποκλείστηκε ως τρίτος, πίσω από Κράσνονταρ και Ντόρτμουντ και μπροστά από την Καμπάλα.

Προπονητής: Ο Βλάνταν Ίβιτς αντικατέστησε τον Ιγκόρ Τούντορ στα μέσα Μαρτίου και από την στιγμή που οδήγησε τον ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Champions League, κέρδισε και την εμπιστοσύνη της διοίκησης. Φέτος βέβαια δεν τα κατάφερε απέναντι στον Άγιαξ και αποκλείστηκε στον τρίτο προκριματικό γύρο. Ο Σέρβος μόλις ξεκίνησε να χτίζει το όνομά του ως προπονητής αλλά έχει πολύ καλές διασυνδέσεις με γραφεία μάνατζερ και ως προσωπικότητα εμπνέει σεβασμό.

Έδρα: Η συνήθως καυτή Τούμπα, χωρητικότητας περίπου 29,000 θεατών, αποτελεί σημείο αναφοράς συνήθως στην πορεία του ΠΑΟΚ. Το ζήτημα είναι να υπάρξει έλεγχος στις αντιδράσεις των οπαδών ώστε να παραμένει ανοικτή όλο τον χρόνο.

Μεταγραφές: Ο Ουκρανός μέσος, Σάχοβ, από την Ντνιεπρ ήταν ο πρώτος που αποκτήθηκε ως ελεύθερος και ακολούθησαν ο Ανγκολέζος επιθετικός, Τζαλμά, από την Γκεντσλέρμπιρλιγκι, ο Ολλανδός μεσοεπιθετικός, Μπίσεσβαρ, από την Καϊσερίσπορ, ο Σέρβος τερματοφύλακας, Μπρκιτς, από την Ουντινέζε, ο Ισπανός μέσος, Κάνιας, από την Εσπανιόλ, ο Ισπανός αμυντικός, Κρέσπο, από την Βαγιεκάνο και ο αμυντικός Βαρέλα από το Πράσινο Ακρωτήρι για τον οποίο δόθηκαν χρήματα στην Ντίναμο Βουκουρεστίου αλλά και ως δανεικός από την Γιουβέντους ο επιθετικός Τιάμ. Παρελθόν από τον ελληνικό σύλλογο αποτέλεσαν οι Μπερμπάτοφ, Βίτορ, Γκολάσα, Μακ ενώ ο Έλληνας αμυντικός, Κωνσταντινίδης, δόθηκε δανεικός στην Ομόνοια, ο Αλβανός μέσος Κάτσε δανεικός στην Βικτόρια Πλζεν και ο Βραζιλιάνος επιθετικός Ζάιρο, δανεικός στον ΠΑΣ Γιάννινα.

Φιλικά: Πανηγύρισε νίκες επί των Κλαμπ Μπριζ και Τβέντε στην διάρκεια της προετοιμασίας, ηττήθηκε από την Στεάουα Βουκουρεστίου και ήρθε ισόπαλος με τον Απόλλων Λεμεσού, αφήνοντας συνολικά καλές εντυπώσεις. Στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της σεζόν απέσπασε ισοπαλία με 1-1 στην Άμστερνταμ Αρένα αλλά ηττήθηκε αφελώς με 1-2 στην Τούμπα από τον Άγιαξ και αποχαιρέτησε το Champions League. Πήρε ωστόσο την πρόκριση για τους ομίλους του Europa League αποκλείοντας με δύο νίκες την Ντινάμο Τιφλίδας. Στο πιο πρόσφατο φιλικό παιχνίδι επικράτησε 1-0 του Ατρόμητου στο Περιστέρι.

Εκτίμηση: Ο ΠΑΟΚ βγαίνει ενισχυμένος από το μεταγραφικό παζάρι και η παρουσία του Ίβιτς εγγυάται σοβαρότητα και πειθαρχία. Κόντρα στον Άγιαξ έδειξε μέρος των δυνατοτήτων του και το βάρος φυσικά θα πέσει στο πρωτάθλημα. Η Τούμπα μπορεί να του προσφέρει πολλούς πολύτιμους βαθμούς, ειδικότερα αν δεν υπάρξουν λόγοι τιμωρίας. Είναι μειονέκτημα ότι ξεκινά με -3 αλλά μπορεί να το καλύψει γρήγορα. Θα είναι σίγουρα μία από τις ομάδες που θα βρίσκονται στις θέσεις των play offs στο τέλος της σεζόν. Δεν είναι απίθανο να κατακτήσει το πρωτάθλημα, ειδικότερα το φετινό, αλλά του δίνω πολύ λιγότερες πιθανότητες από ό,τι σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, κυρίως λόγω νοοτροπίας.

 

Παναθηναϊκός

Τι έκανε πέρυσι: Μία από τις χειρότερες σεζόν στην ιστορία του ήταν η περσινή για τον Παναθηναϊκό. Μπορεί να τερμάτισε δεύτερος στην κανονική διάρκεια αλλά με 30 βαθμούς διαφορά από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό! Στα play offs οι εμφανίσεις του ήταν «άνοστες», όπως όλη τη χρονιά, με συνέπεια να βρεθεί στην 2η θέση του μίνι πρωταθλήματος, πίσω από τον ΠΑΟΚ. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε στα προημιτελικά από τον Ατρόμητο ενώ στην Ευρώπη τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα. Αρχικά αποκλείστηκε από την Κλαμπ Μπριζ στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League και ακολούθησε αποκλεισμός-ντροπή από την Καμπάλα στα play offs του Europa League.

Προπονητής: Ο Ιταλός τεχνικός, Αντρέα Στραματσιόνι, αντικατέστησε τον Γιάννη Αναστασίου τον περασμένο Νοέμβριο και φέτος ανέλαβε να οδηγήσει και πάλι το τριφύλλι στον δρόμο των επιτυχιών. Προσπαθεί να περάσει την δική του επιθετική φιλοσοφία στον αθηναϊκό σύλλογο και σίγουρα φέτος οι προσδοκίες αλλά και απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες από την στιγμή που ο ίδιος προετοίμασε την ομάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μη λησμονούμε ότι πρόκειται για προπονητή που εργάστηκε νωρίτερα σε Ίντερ και Ουντινέζε.

Έδρα: Και φέτος οι πράσινοι θα αγωνιστούν στη φυσική έδρα τους που είναι το Απόστολος Νικολαΐδης ή αλλιώς γνωστό ως γήπεδο της Λεωφόρου. Η χωρητικότητά του είναι μικρή, μόλις 16.500 θεατές, αλλά παραδοσιακά αποτελεί ισχυρή έδρα και ατού της ομάδας στην προσπάθεια για επίτευξη των στόχων. Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν συζητήσεις για ανάπλαση του γηπέδου ή δημιουργία ενός νέου σε άλλο χώρο, χωρίς ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Μεταγραφές: Ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα που κινήθηκε πιο δυναμικά από όλες στο φετινό μεταγραφικό παζάρι. Απόκτησε ως δανεικό από την Κάλιαρι τον Κολομβιανό εξτρεμ, Ιμπάρμπο, ως ελεύθερους τον Σουηδό μέσο Χουλτ και τον Αργεντινό μέσος, Λεντέσμα και με μεταγραφή τον Βούλγαρο αμυντικό, Ιβάνοφ, από την Λοκομοτίβ Πλόβντιβ, τον Γκανέζο μέσο , Γουακάσο, από την Ρούμπιν Καζάν, τον Πορτογάλο αμυντικό, Νούνο Ρέις, από τη Μετς, τον Αργεντινό επιθετικό, Ρινάλντι από τους Αρχεντίνος Τζούνιορς, τον μέσο Κουλιμπαλί από τον Πλατανιά καθώς επίσης και τους Κονγκολέζους Σαμπά (αμυντικός, Ανζί) και Εμποκού (επιθετικός, Κιέβο) Αποχώρησαν μεταξύ άλλων οι Πράνιτς, Καλτσάς, Λούκας Εβανγκελίστα, Μαμουτέ, Σέρχιο Σάντσεθ, Πέτριτς και Αταζγκούν.

Φιλικά: Αρκετά καλή η παρουσία του στα φιλικά παιχνίδια. Ξεκίνησε μουδιασμένα απέναντι σε Άαχεν και Οσμανλίσπορ, ηττήθηκε αλλά δίνοντας μάχη από την Φενέρμπαχτσε και νίκησε με άνεση τους Άρη Λεμεσσού και Τσβόλε. Ακολούθησαν οι αγώνες κόντρα στην ΑΪΚ Στοκχόλμης για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League, όπου πανηγύρισε δύο νίκες χωρίς να δεχθεί γκολ. Κακή εμφάνιση στο τελευταίο φιλικό απέναντι στην Ομόνοια, οπότε και ηττήθηκε 3-0 αλλά πανηγύρισε την πρόκριση στους ομίλους του Europa League ξεπερνώντας το εμπόδιο της Μπρόντμπι.

Εκτίμηση: Η παραμονή του Ιταλού τεχνικού σε συνδυασμό με την άμεση και στοχευμένη ενίσχυση δίνουν στον Παναθηναϊκό ένα μικρό πλεονέκτημα στο ξεκίνημα της σεζόν. Ο «πόλεμος» του Γιάννη Αλαφούζου με όλους και όλα μαίνεται και αυτό μπορεί να στοιχίσει στην πορεία αλλά σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο το τριφύλλι δείχνει φέτος ικανό να επιστρέψει στην κορυφή, εκμεταλλευόμενο και τα πολλά προβλήματα που κουβαλά ο αιώνιος αντίπαλος στο ξεκίνημα. Σε οικονομικό επίπεδο πάντως είναι σημαντική και η συμμετοχή στους ομίλους του Europa League.

 

ΑΕΚ

Τι έκανε πέρυσι: Επέστρεψε στην Super League και κατέκτησε την 3η θέση στην κανονική διάρκεια. Συμμετείχε στα play offs όπου έμεινε πίσω από ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό δείχνοντας πως δεν είχε το βάθος στο ρόστερ για να ανταπεξέλθει σε αυτή την διαδικασία. Η χρονιά όμως θεωρήθηκε επιτυχημένη από την στιγμή που κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος επικρατώντας 2-1 του Ολυμπιακού στον τελικό.

Προπονητής: Πέρυσι ξεκίνησε με τον Τραϊανό Δέλλα στο τιμόνι της, συνέχισε με τον Πογιέτ και ολοκλήρωσε τη σεζόν με τον Στέλιο Μανωλά. Φέτος η διοίκηση ευελπιστεί ότι ο Γεωργιανός, Τιμούρ Κετσπάγια, ο οποίος στο παρελθόν φόρεσε με επιτυχία τη φανέλα του συλλόγου, θα είναι αυτός που θα μετουσιώσει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες για τίτλους. Ο 48χρονος προπονητής είχε ένα μικρό πέρασμα στο παρελθόν από τον Ολυμπιακό αλλά κυρίως εργάστηκε στην Κύπρο στους πάγκους των Ανόρθωσης και ΑΠΟΕΛ καθώς επίσης και στην εθνική ομάδα της χώρας του.

Έδρα: Η κιτρινόμαυρη διοίκηση προσπαθεί να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια και να ξεκινήσει την ανέγερση νέου γηπέδου στην φυσική έδρα της Ένωσης, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μέχρι να συμβεί αυτό η ΑΕΚ χρησιμοποιεί το αχανές ΟΑΚΑ, χωρητικότητας περίπου 71000 θεατών. Πέρυσι είχε ρεκόρ 13 νίκες και 2 ήττες μπροστά στο κοινό της για το πρωτάθλημα.

Μεταγραφές: Δυνάμωσε το ρόστερ κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου και απομένει να φανεί πως θα το διαχειριστεί ο Κετσπάγια. Αποκτήθηκαν ο Έλληνας τερματοφύλακας Μπάρκας από τον Ατρόμητο, ο μεσοεπιθετικός Χριστοδουλόπουλος από τη Βερόνα, ο επιθετικός Μπακασέτας από τον Πανιώνιος και ο αμυντικός, Κώστας Μανωλάς, γιος του Στέλιου, από τον Λεβαδειακό. Όσον αφορά τους ξένους ήρθαν ο Ουκρανός αμυντικός, Τσιγκρίνσκι, από την Ντνιεπρ, ο Ουρουγουανός αμυντικός, Ντία, από τη Ρασίνγκ, ο Πορτογάλος επιθετικός, Ούγκο Αλμέιντα, από το Αννόβερο, ο Άγγλος αμυντικός Λέσκοτ από την Άστον Βίλα. και ο Αργεντινός μέσος, Πατίτο Ροντρίγεθ, από τη Σάντος. Για άλλες πολιτείες τράβηξαν οι Μπαρόχα, Τζεμπούρ, Μπρέσεβιτς, Σοϊλέδης, Μπουονανότε, Φαγιέ και Κριστάντους.

Φιλικά: Μέτρησε πέντε νίκες χωρίς να δεχθεί γκολ σε φιλικές αναμετρήσεις απέναντι σε Μπάνικ Οστράβα, Κορόνα, Βίγκρι Σούβαλκι, Πογκόν Σίεντλτσε και Άρη, απόρροια της σημασίας που δίνει ο Κετσπάγια στην αμυντική λειτουργία. Στους διπλούς αγώνες όμως απέναντι στην Σεντ Ετιέν για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League απέτυχε να σκοράρει και δέχθηκε το καθοριστικό γκολ στο ΟΑΚΑ, με συνέπεια να αποκλειστεί πολύ νωρίς από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Σε πρόσφατο φιλικό παιχνίδι, επιβλήθηκε 2-1 των Τρικάλων και ακολούθησε ακόμα καλύτερη εμφάνιση και νίκη 4-0 επί του Ηρακλή.

Εκτίμηση: Η ΑΕΚ έχει ως στόχο κάτι καλύτερο από την περσινή σεζόν. Άπαντες κάνουν λόγο για κατάκτηση του πρωταθλήματος αλλά ακόμα και η 2η θέση να έρθει μέσω των play offs που εξασφαλίζει συμμετοχή στα προκριματικά του Champions League θα θεωρηθεί επιτυχία. Εκτιμώ πως δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την ίδια το να επιστρέψει στην κορυφή έπειτα από 23 χρόνια αλλά από το κατά πόσο θα έχουν αρκετές βαθμολογικές απώλειες οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να είναι πιο ανταγωνιστική από ό,τι πέρυσι.

 

Πανιώνιος

Τι έκανε πέρυσι: Η σεζόν 2015-16 ήταν πραγματικά μία υπέρβαση για τον Πανιώνιο. Με ένα άκρως νεανικό και φτωχό ρόστερ κατάφερε να τερματίσει στην 5η θέση στην κανονική διάρκεια και να συμμετάσχει στα play offs. Εκεί βέβαια κατέλαβε την 4η και τελευταία θέση αλλά ουδείς είχε περισσότερες απαιτήσεις. Στο Κύπελλο έφτασε μέχρι τα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από τον ΠΑΟΚ με δύο ισοπαλίες. Πρωτεργάτης αυτής της επιτυχίας ήταν ο Μαρίνος Ουζουνίδης, ο οποίος δημιούργησε ένα ανταγωνιστικό σύνολο που πολλές φορές κοίταξε στα μάτια τους παραδοσιακά ισχυρούς του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Προπονητής: Δυστυχώς όμως η θητεία του Μαρίνου Ουζουνίδη έλαβε άδοξο τέλος στους κυανέρυθρους. Οι συνομιλίες που φέρεται να είχε με τον Ολυμπιακό μετά την απομάκρυνση του Βίκτορ Σάντσεθ είχαν ως συνέπεια την αντίδραση των οπαδών αλλά και της διοίκησης του συλλόγου.

Έδρα: Το δημοτικό Στάδιο της Νέας Σμύρνης, χωρητικότητας περίπου 12000 θεατών, είναι η παραδοσιακή έδρα του Πανιώνιου. Πέρυσι είχε ρεκόρ 8-3-4 μπροστά στο κοινό του στην κανονική περίοδο, επικρατώντας μεταξύ άλλων των Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ.

Μεταγραφές: Επιμένει σταθερά τα τελευταία χρόνια να στηρίζεται σε αρκετά παιδιά από τις Ακαδημίες του συλλόγου και να κάνει συγκεκριμένες προσθήκες, απόρροια φυσικά και της πενιχρής οικονομικής κατάστασης. Ήρθαν στη Νέα Σμύρνη οι επιθετικοί Μπεν και Ολαϊτάν από τον Ολυμπιακό, ο Κύπριος αμυντικός, Αντωνιάδης, από τον ΑΠΟΕΛ, ο Ιρανός μέσος, Σοτζέι Μασούντ, αι ο Έλληνας εξτρέμ, Φούντας. Επετεύχθη συμφωνία με τον Ν’Γκογκ, πρώην των Παρί, Λίβερπουλ, Μπόλτον, Σουίνσι και Ρεμς επιθετικό. Έφυγε με μεταγραφή στην ΑΕΚ ο επιθετικός, Μπακασέτας, και αφέθηκε ελεύθερος ο τερματοφύλακας, Νίκος Παπαδόπουλος.

Φιλικά: Ο Πανιώνιος θα συμμετείχε κανονικά στα προκριματικά του Europa League αλλά η UEFA δεν του έδωσε την άδεια να συμβεί αυτό καθώς δεν πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις. Το γεγονός αυτό επηρέασε και το πρόγραμμα προετοιμασίας του. Τελικά διεξήχθησαν φιλικοί αγώνες με ελληνικούς αντιπάλους. Ήρθε ισόπαλος χωρίς τέρματα απέναντι στη Λάρισα και ηττήθηκε 2-0 από τον Αστέρα Τρίπολης. Στο πιο πρόσφατο ήρθε ισόπαλος 1-1 με αντίπαλο τον Ατρόμητο στη Νέα Σμύρνη.

Εκτίμηση: Το ξαφνικό διαζύγιο με τον Μαρίνο Ουζουνίδη αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του νεοσμυρνιώτικου συλλόγου και πλέον η φετινή πορεία του στην Super League αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό. Είναι μάλλον αδύνατο να καταφέρει να βρεθεί τόσο ψηλά όσο πέρυσι και το ζητούμενο θα είναι να μην μπλέξει σε περιπέτειες. Το υλικό του πάντως είναι τέτοιο που αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί πρωτίστως να του χαρίσει μία άνετη παραμονή.

 

ΠΑΣ Γιάννινα

Τι έκανε πέρυσι: Κατέκτησε την 6η θέση και πήρε τον άτυπο τίτλο της πρώτης ανάμεσα στις επαρχιακές ομάδες της Super League. Με τον Γιάννη Πετράκη όλη τη σεζόν στον πάγκο, απέδωσε κατά διαστήματα πολύ καλό ποδόσφαιρο και μάλιστα ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα με αήττητο σερί οκτώ αγωνιστικών. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε στην φάση των 16 από τον Παναθηναϊκό παρότι στη ρεβάνς επικράτησε 1-0 στη Λεωφόρο.

Προπονητής: Ο Γιάννης Πετράκης ανέλαβε τον ΠΑΣ Γιάννινα τον Ιανουάριο του 2014 και έκτοτε χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης της διοίκησης αλλά και του φιλάθλων. 0 57χρονος Έλληνας τεχνικός είχε εργαστεί στο παρελθόν σε ομάδες της Κρήτης και συγκεκριμένα σε Χανιά, ΟΦΗ και Εργοτέλη. Χαρακτηρίζεται για την εργατικότητά του και τις μετρημένες δηλώσεις του.

Έδρα: Το Στάδιο των Ζωσιμάδων, χωρητικότητας περίπου 7500 θεατών, αποτελεί την έδρα του ηπειρώτικου συλλόγου. Δεν πληροί όλες τις προδιαγραφές της UEFA και για αυτό δεν κατέστη δυνατό να διεξαχθεί στα Ιωάννινα φέτος ο επαναληπτικός αγώνας κόντρα στην Άλκμααρ. Συχνά μάλιστα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το χορτάρι, ειδικότερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Πέρυσι ως γηπεδούχος ο ΠΑΣ είχε απολογισμό 7-3-5.

Μεταγραφές: Λίγες και επιλεκτικές οι μεταγραφικές κινήσεις. Ήρθε ως δανεικός από τον Παναθηναϊκό ο μέσος, Δώνης, και αποκτήθηκαν ως ελεύθεροι ο Σέρβος μέσος, Ντόλοβατς, ο Κονγκολέζος επιθετικός, Μαμπουλού, ο Ισπανός επιθετικός, Κόντε, οι Βραζιλιάνοι Βιντάλ (μέσος) και Ζάιρο (επιθετικός) και ο Έλληνας αμυντικός, Μπουκουβάλας. Τον αντίθετο δρόμο πήραν οι μέσοι Ηλιάδης και Τσουκαλάς, ο επιθετικοί Ίλιτς και Μανιάς καθώς και ο αμυντικός Στρούνα. Οι παίκτες που έφυγαν ήταν σημαντικοί και θα φανεί κατά πόσο οι αντικαταστάτες τους θα καλύψουν τα κενά ή θα προσφέρουν και ακόμα περισσότερα.

Φιλικά: Το πρόγραμμα προετοιμασίας του ΠΑΣ άλλαξε μετά την απόφαση της UEFA να μην επιτρέψει τη συμμετοχή του Πανιωνίου στο Europa League. Ο σύλλογος των Ιωαννίνων πήρε τη θέση των νεοσμυρνιωτών και στην παρθενική ευρωπαϊκή συμμετοχή του προκρίθηκε επί της Οντ Γκρένλαντ στην παράταση, χάρη στο εκτός έδρας γκολ. Στη συνέχεια όμως γνώρισε δύο ήττες από την ανώτερη Άλκμααρ, αν και είχε καλή παρουσία και στα δύο παιχνίδια. Στο σημαντικότερο φιλικό είχε ηττηθεί με 2-1 από τον ΑΠΟΕΛ. Ντροπιαστική ήττα με 7-0 από την Χόφενχαϊμ στην πιο πρόσφατη φιλική αναμέτρηση.

Εκτίμηση: Με τον Πετράκη στον πάγκο και με έναν κορμό παικτών που έχει μεγάλη συνοχή ο ΠΑΣ βρίσκεται θεωρητικά εκτός του γκρουπ των ομάδων που θα παλέψουν για την παραμονή. Αν εκμεταλλευτεί σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι πέρυσι την έδρα του, θα είναι σε θέση να διεκδικήσει μία θέση στα play offs. Η εμπειρία που απόκτησε από τις ευρωπαϊκές αναμετρήσεις θα πρέπει να του φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη στη συνέχεια.

 

Αστέρας Τρίπολης

Τι έκανε πέρυσι: Κατέκτησε την 7η θέση στο πρωτάθλημα, γεγονός που αποτέλεσε αποτυχία σύμφωνα με τις αρχικές προσδοκίες. Υπήρξε μάλιστα και αλλαγή προπονητή στις αρχές Ιανουαρίου με τον Τερεζόπουλο να αντικαθιστά τον Στάικο Βεργέτη ως υπηρεσιακός και στη συνέχεια την καθοδήγηση να αναλαμβάνει ο Μάκης Χάβος. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε στα προημιτελικά από τον Ολυμπιακό, γνωρίζοντας βαριά ήττα στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Συμμετείχε επίσης στον 11ο όμιλο του Europa League, όπου κατέλαβε την 3η θέση, μπροστά από τον ΑΠΟΕΛ αλλά πίσω από τις Σάλκε και Σπάρτα Πράγας, με συνέπεια να αποκλειστεί.

Προπονητής: Ο Μάκης Χάβος έπεισε τη διοίκηση στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν ότι μπορεί να ανεβάσει ξανά επίπεδο τον Αστέρα Τρίπολης και φέτος ανέλαβε την προετοιμασία της ομάδας. Ο ίδιος έκανε λόγο για ελκυστικό ποδόσφαιρο φέτος και έθεσε ξεκάθαρα ως στόχο την εκ νέου ευρωπαϊκή έξοδο. Είναι προπονητής με ταβάνι στις ικανότητες διαχείρισης αλλά ξέρει να επιβάλλει πειθαρχία και διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία για τις εγχώριες διοργανώσεις.

Έδρα: Το Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έχει ανακαινιστεί πρόσφατα και με χωρητικότητα 7700 θεατών μπορεί πλέον και φιλοξενεί και ευρωπαϊκούς αγώνες. Το κοινό του αρκαδικού συλλόγου θεωρείται από τα πλέον φιλήσυχα της κατηγορίας και πέρυσι ο Αστέρας είχε απολογισμό 7-5-3 στο πρωτάθλημα.

Μεταγραφές: Έντονη κινητικότητα υπήρξε στο πάρε-δώσε για τον Αστέρα Τρίπολης. Ξεχώρισαν οι αφίξεις του μέσου Τσουκαλά από τον ΠΑΣ Γιάννινα, του μεσοεπιθετικού Καλτσά από τον Παναθηναϊκό, του Γάλλου μέσου Ζουμά από τη Σοσό, του Ιβοριανού επιθετικού Γκοντό, του Αργεντινού μέσου Φαρίνια και του Ιταλού τερματοφύλακα Ντοναρούμα από την Τζένοα. Στις αναχωρήσεις άξιες αναφοράς είναι αυτές των αμυντικών Ζησόπουλου, Παντελιάδη, Γκόιαν, Σανκαρέ και Λούι και των μέσων Μπερτόλιο και Τσοκάνη.

Φιλικά: Καλή παρουσία στα φιλικά προετοιμασίας για τον Αστέρα Τρίπολης και νίκες απέναντι σε Σίλβολντε, Καμπούρ, Γκεντσλέρμπιρλιγκι και Πανιώνιο.

Εκτίμηση: Η έλλειψη ευρωπαϊκών υποχρεώσεων δίνει τη δυνατότητα στον αρκαδικό σύλλογο να αφοσιωθεί πλήρως στις εγχώριες διοργανώσεις και να διεκδικήσει την ευρωπαϊκή έξοδο τόσο μέσω πρωταθλήματος όσο και μέσω Κυπέλλου. Ήταν φανερό εξάλλου πέρυσι ότι οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις είχαν αρνητική επίπτωση στην βαθμολογική συγκομιδή στην Super League. Το υλικό είναι καλό, ο Χάβος πλέον γνωρίζει καλύτερα την ομάδα και ο Αστέρας είναι εκ των φαβορί για μία θέση στα play offs.

 

Πλατανιάς

Τι έκανε πέρυσι: Αν δεν υπήρχε η 5η θέση του Πανιωνίου τότε σίγουρα θα μιλούσαμε για την ευχάριστη έκπληξη της περσινής σεζόν. Ξεκίνησε ως φαβορί για τον υποβιβασμό και τελικά κατέκτησε την 8η θέση με θετικό πρόσημο στο σύνολο τερμάτων. Έτσι ο Πλατανιάς κράτησε ψηλά τη σημαία του κρητικού ποδοσφαίρου που παραδοσιακά ανέμιζε με τα εμβλήματα των ΟΦΗ και Εργοτέλη.

Προπονητής: Η επιτυχία αυτή πιστώνεται στον Γιώργο Παράσχο, ο οποίος ανέλαβε τον Πλατανιά τον Μάρτιο του 2015 και πέρυσι η φιλοσοφία του ταίριαξε απόλυτα με τον κρητικό σύλλογο. Ο 64χρονος τεχνικός έχει πολλή μεγάλη εμπειρία στην πρώτη κατηγορία, έχοντας περάσει από τους πάγκους των Ξάνθη, Πανιωνίου, Ηρακλή, Λεβαδειακού και Ατρόμητου.

Έδρα: Το μόλις 4000 θεατών χωρητικότητας γήπεδο των Περιβολίων αποτελεί την έδρα του Πλατανιά στο νομό Χανίων. Μακριά από φανατισμούς το κοινό του Πλατανιά, βοήθησε πέρυσι στο ρεκόρ 5-6-4.

Μεταγραφές: Σχεδόν αναλλοίωτο παρέμεινε το ρόστερ του κρητικού συλλόγου και η άφιξη συγκεκριμένων παικτών έρχεται να προσδώσει μεγαλύτερη ποιότητα. Συγκεκριμένα ήρθαν ως ελεύθεροι οι αμυντικοί Καρυπίδης και Πριντέτα (Ουκρανός), ο μέσος Ηλιάδης και οι επιθετικοί Μανούσος και Ντιλαβέρ (Βόσνιος). Την πόρτα της εξόδου είδαν ο αμυντικός Τσιμοντζί και ο επιθετικός Φιγκέιρα.

Φιλικά: Τρεις φιλικοί αγώνες, ισάριθμες ήττες για τον Πλατανιά που σίγουρα προβλημάτισε με την απόδοσή του. Αρχικά ηττήθηκε 1-2 από την Πιρίν και ακολούθησε το 0-2 από την Ξάνθη και 1-2 από τον Κισσαμικό.

Εκτίμηση: Το ερώτημα που κυριαρχεί είναι φυσικά κατά πόσο μπορεί να επαναλάβει την περσινή σεζόν. Δύσκολο θα πω, παρότι προπονητής και βασικός κορμός εγγυώνται συνοχή από τις πρώτες αγωνιστικές. Υπάρχουν διοικητικά και οικονομικά ζητήματα που στην πορεία της σεζόν μπορεί να επηρεάσουν την ομάδα, ειδικότερα αν το ξεκίνημα δεν είναι καλό.

 

Ατρόμητος

Τι έκανε πέρυσι: Ξεκίνησε με στόχο την είσοδο στα play offs, βρέθηκε κοντά στην επικίνδυνη ζώνη και τελικά με ένα νικηφόρο ντεμαράζ κατέκτησε την 9η θέση. Κυνήγησε την διάκριση μέσω Κυπέλλου αλλά αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την ΑΕΚ. Επίσης συμμετείχε στο Europa League όπου αποκλείστηκε στα play offs με δύο ήττες από τη Φενέρμπαχτσε. Στην αρχή της σεζόν στον πάγκο ήταν ο Μιχάλη Γρηγορίου, ο οποίος τον Νοέμβριο αντικαταστάθηκε από τον Τραϊανό Δέλλα.

Προπονητής: Ο 40χρονος Έλληνας τεχνικός κέρδισε την εμπιστοσύνη της διοίκηση του συλλόγου και φέτος ανέλαβε την προετοιμασία της ομάδας. Επιδίωξή του είναι να οδηγήσει τον σύλλογο του Περιστερίου ξανά στην Ευρώπη και να φτιάξει το δικό του όνομα ως προπονητής.

Έδρα: Το δημοτικό γήπεδο του Περιστερίου, χωρητικότητας περίπου 9000 θεατών, αποτελεί την έδρα του Ατρόμητου. Με απόφαση της Δημοτικής Αρχής από φέτος θα ονομάζεται Άγγελος Ράμφος, θρυλική μορφή του Ατρόμητου στις δεκαετίες 60-70.

Μεταγραφές: Τέσσερις Έλληνες παίκτες αφίχθησαν στο Περιστέρι και συγκεκριμένα ο αμυντικός, Ζησόπουλος, ο μέσος Γκουγκούδης, ο επιθετικός Βασιλείου και ο τερματοφύλακας, Νίκος Παπαδόπουλος. Επίσης αποκτήθηκαν ως ελεύθεροι ο επιθετικός Ντιγκινί, ο Αργεντινός μέσος Τόνσο και ο μέσος Μπάγκα. Υπήρξαν βέβαια και αποχωρήσεις...Ο τερματοφύλακας, Μπάρκας, ο μέσος Σουμπίνιο, αμυντικός Εμπόου, ο μέσος Μπάλας, ο επίσης μέσος Ουσέρο και με μεταγραφή στην Γκεντσλέρμπιρλιγκι ο μέσος, Ματέι.

Φιλικά: Έδωσε φιλικούς αγώνες κόντρα σε ελληνικούς συλλόγους.Νίκησε την Καλλιθέα αλλά και τον Ολυμπιακό με σκορ 3-1, ήρθε ισόπαλος κόντρα σε Λεβαδειακό και Λάρισα και ηττήθηκε από τον ΠΑΟΚ. Συνολικά ο Δέλλας έμεινε ικανοποιημένος από την προσπάθεια στα φιλικά παιχνίδια αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Στο πιο πρόσφατο ήρθε ισόπαλος 1-1 με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη.

Εκτίμηση: Στις οριακές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των περισσότερων ομάδων στην Super League o Ατρόμητος μπορεί να βγει κερδισμένος από το γεγονός ότι συνεχίζει με τον ίδιο τεχνικό και έχει ένα αξιόλογο ρόστερ για τα ελληνικά δεδομένα. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η αποτελεσματικότητά του στο Περιστέρι αλλά και η υποστήριξη που θα έχει από τους φιλάθλους του, με τους οργανωμένους να έχουν συχνή κόντρα με την διοίκηση. 

 

Λεβαδειακός

Τι έκανε πέρυσι: Μία απολύτως φυσιολογική χρονιά ήταν η περσινή για τον Λεβαδειακό. Δεν κινδύνεψε με υποβιβασμό ούτε φυσικά διεκδίκησε ποτέ κάτι καλύτερο, ολοκληρώνοντας την σεζόν στη 10η θέση με 37 βαθμούς. Στο Κύπελλο έφτασε μέχρι τους 16 όπου αποκλείστηκε με δύο ήττες από την ΑΕΚ. Στον πάγκο ήταν ο Άκης Μάντζιος, ο οποίος πήρε ό,τι καλύτερο μπορούσε από το έμψυχο δυναμικό.

Προπονητής: Ο Έλληνας τεχνικός αποτελεί παρελθόν και στην θέση του προσλήφθηκε ο Ράτκο Ντόστανιτς. Ο Σέρβος προπονητής δούλεψε πέρυσι με επιτυχία στη Λάρισα ενώ στο παρελθόν έχει βρεθεί στους πάγκους των Όμπιλιτς, Σλάβια Σόφιας, Βάρνταρ, Λέφσκι Σόφιας, Ερυθρού Αστέρα και Βέροιας. Ο στόχος του είναι η δημιουργία μίας ομάδας που θα παίρνει θετικά αποτελέσματα χωρίς να ενδιαφέρεται για το θέαμα.

Έδρα: Το δημοτικό Στάδιο της Λιβαδειάς, χωρητικότητας περίπου 6000 θεατών, φιλοξενεί την σπουδαιότερη ομάδα του νομού. Γεμίζει μόνο όταν επιτρέπεται η μετακίνηση φιλοξενούμενων οπαδών και δη των ισχυρών συλλόγων. Πέρυσι ως γηπεδούχος ο Λεβαδειακός είχε απολογισμό 4-7-4.

Μεταγραφές: Ελάχιστες σημαντικές προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ του συλλόγου της Βοιωτίας. Στις αφίξεις ξεχωρίζουν αυτές του Βραζιλιάνου μέσου Σουμπίνιο, του τερματοφύλακα Δασκαλάκη, του αμυντικού μέσου Καραχάλιου και του μέσου Νίκου Καλτσά. Στην ΑΕΚ συνεχίζει την καριέρα του ο αμυντικός, Κώστας Μανωλάς.

Φιλικά: Η προετοιμασία του περιελάμβανε φιλικές αναμετρήσεις με ελληνικούς συλλόγους. Ήρθε ισόπαλος χωρίς σκορ με αντίπαλο τον Ατρόμητο και νίκησε 2-1 τη Λάρισα.

Εκτίμηση: Δεν περιμένουμε κάτι διαφορετικό φέτος από τον Λεβαδειακό παρά την παρουσία του Ντόστανιτς στον πάγκο. Θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τον παράγοντα έδρα και να εξασφαλίσει μία άνετη παραμονή, γεγονός που εκτιμώ ότι τελικά θα καταφέρει.

 

Παναιτωλικός

Τι έκανε πέρυσι: Υπήρχαν προσδοκίες για κάτι καλύτερο αλλά περιορίστηκε στην 11 θέση του πρωταθλήματος. Κάκιστη παρουσία στο Κύπελλο όπου αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων, μένοντας τελευταίος στον δεύτερο όμιλο, πίσω από τους Πανιώνιο, Εργοτέλη και Ζάκυνθο. Είχε καλύτερη παρουσία εντός 2016 όταν και την ομάδα καθοδήγησε ο Γιάννης Μαντζουράκης, έχοντας αντικαταστήσει από τον Οκτώβριο τον Πορτογάλο, Λεονέλ Πόντες.

Προπονητής: Ο 67χρονος Έλληνας τεχνικός συνεχίζει στον πάγκο του αγρινιώτικου συλλόγου, με την διοίκηση να πιστεύει πως φέτος μπορεί να έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Μεγάλη η εμπειρία του σε πάγκος και δη στο ελληνικό πρωτάθλημα. Στο παρελθόν έχει περάσει μεταξύ άλλων από τους πάγκους των Ολυμπιακού, Καβάλας και Καλλονής.

Έδρα: Το δημοτικό στάδιο του Αγρινίου, χωρητικότητας 7200 θεατών, έχει ανακαινιστεί πρόσφατα και αποτελεί μία καλαίσθητη έδρα. Οι φίλαθλοι του συλλόγου δίνουν συχνά δυναμικό παρών στις εξέδρες και πέρυσι ο Παναιτωλικός είχε εντός έδρας ρεκόρ 7-3-5.

Μεταγραφές: Τα ψώνια έγιναν κυρίως από την πορτογαλική αγορά με τους αμυντικούς Λουίς Ρότσα και Μιγκέλ Ροντρίγκες να έρχονται από την Γκιμαράες και τον επιθετικό Τομανέ, ως ελεύθερος. Επιπλέον αποκτήθηκε ο Βραζιλιάνος μέσος, Φάρλεϊ Βιέρα Ρόσα από την ΑΕΚ Λάρνακας και ο Έλληνας μέσος, Τοσκάνης. Αποχαιρέτησαν το Αγρίνιο ο αμυντικός Ρουμπουλάκου και οι μέσοι Καπέλ, Μπεχαράνο και Αλεξίεβιτς.

Φιλικά: Το βασικό στάδιο της προετοιμασίας διεξήχθη επί ιταλικού εδάφους και εκεί ο Παναιτωλικός ηττήθηκε 1-0 από την Περούτζια και 3-0 από την Φιορεντίνα. Στη συνέχεια συμμετείχε και κατέκτησε το τρόπαιο σε διεθνές τουρνουά χαμηλής δυναμικότητας και ακολούθησε ήττα από τον ΠΑΣ Γιάννινα με 0-1.

Εκτίμηση: Η παρουσία του Γιάννη Μαντζουράκη και η προσθήκη αξιόλογων ξένων ποδοσφαιριστών αφήνουν υποσχέσεις για μία καλύτερη σεζόν από την περσινή. Η συμμετοχή στα play offs φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη στην παρούσα φάση αλλά σίγουρα θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη αν βρεθεί να παλεύει για την παραμονή.

 

Ηρακλής

Τι έκανε πέρυσι: Στην επιστροφή του στην Super League εξασφάλισε μία άνετη παραμονή και αυτό από μόνο του καθιστά επιτυχία. Ολοκλήρωσε τη σεζόν στην 12η θέση αν και οι οπαδοί του θα ήθελαν να τον δουν πιο ψηλά. Σίγουρα πάντως δεν έθελξε με την απόδοσή του. Στο Κύπελλο έφτασε μέχρι και τα προημιτελικά όπου αποκλείστηκε με δύο ήττες από την ΑΕΚ.

Προπονητής: Ο Νίκος Παπαδόπουλος βρίσκεται στον πάγκο από τον Απρίλιο του 2014 και συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Γηραιό. Ο 44χρονος τεχνικός έχει εργαστεί στο παρελθόν στον πάγκο των Ξάνθης, Ολυμπιακού Λευκωσίας, Καβάλας και Παναχαϊκής. Φιλότιμος και εργατικός, έχει μάθει να δουλεύει κάτω από αντίξοες συνθήκες και με χαμηλό μπάτζετ.

Έδρα: Το Καυτανζόγλειο Στάδιο, χωρητικότητας σχεδόν 28000 θεατών, είναι η ιστορική έδρα του Ηρακλή. Πολύ μεγάλο για τον αριθμό φιλάθλων που παρακολουθούν πλέον από κοντά τις προσπάθειες του συλλόγου. Ως γηπεδούχος πέρυσι ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης είχε ρεκόρ 4-7-4.

Μεταγραφές: Η κάκιστη οικονομική κατάσταση είχε ως συνέπεια την αποχώρηση πολλών παικτών και θα γίνει προσπάθεια να γεμίσει το ρόστερ μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου. Για άλλες πολιτείες τράβηξαν ήδη οι αμυντικοί Καρασαλίδης και Μπουκουβάλας, οι μέσοι Κάσος, Ρομάνο, Λάζαρ και Τσιλιανίδης και οι επιθετικοί Μπουλούτ και Βέλλιος. Ο τελευταίος πωλήθηκε στη Νότιγχαμ Φόρεστ έναντι 1.2 εκατομμυρίων ευρώ. Ήρθαν ως ελεύθεροι οι αμυντικοί Κούρος και Βοσνακίδης καθώς και ο μέσος Μπλέτσας.

Φιλικά: Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ηττήθηκε 3-0 από τη Μάλιν και 1-0 από την Ντεν Χάαγ, ενώ στην επιστροφή του στην Ελλάδα επικράτησε της Δόξας Δράμας με 3-1. Στο πρόσφατο φιλικό παιχνίδι είχε κάκιστη παρουσία και ηττήθηκε 0-4 από την ΑΕΚ.

Εκτίμηση: Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το μέλλον του Ηρακλή στην Super League. Η διοικητική και οικονομική αστάθεια καθιστά αμφίβολη ακόμα και την οριστική συμμετοχή του με τους Παπαθανασάκη και Καγιουλή πάντως να διατυμπανίζουν το αντίθετο. Μεγάλο κομμάτι των οργανωμένων είναι αντίθετοι και εκνευρισμένοι με τα όσα συμβαίνουν και υφίσταται ανοικτή κόντρα με απρόβλεπτες συνέπειες. Το ρόστερ έχει μικρύνει επικίνδυνα και αν δεν αλλάξουν ριζικά τα πράγματα ο Ηρακλής θα αποτελεί βασικό φαβορί για υποβιβασμό.

 

Ξάνθη

Τι έκανε πέρυσι: Ήταν αναμφίβολα μία από τις χειρότερες σεζόν στην σύγχρονη ιστορία της. Η Ξάνθη που παραδοσιακά έχει ως στόχο τον άτυπο τίτλο της πρώτης επαρχιακής ομάδας και πολλές φορές διεκδίκησε ευρωπαϊκή έξοδο στο πρόσφατο παρελθόν, βρέθηκε στην 13η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Ούτε στο Κύπελλο τα κατάφερε καλύτερα καθώς περιορίστηκε στην 3η θέση στον έβδομο όμιλο πίσω από ΑΕΚ και Λάρισα με συνέπεια να αποκλειστεί πρόωρα.

Προπονητής: Πολλοί θα περίμεναν ο Ράσβαν Λουτσέσκου να πληρώσει το μάρμαρο για την αποτυχημένη περσινή σεζόν αλλά η διοίκηση του θρακικού συλλόγου του δίνει για τρίτη σερί σεζόν την δυνατότητα να οδηγήσει την ομάδα στις επιτυχίες Ο Ρουμάνος τεχνικός έχει εργαστεί στο παρελθόν σε αρκετές ομάδες της χώρας του, όπως οι Ραπίντ Βουκουρεστίου, Μπράσοβ και Πετρολούλ Πλοϊέστι.

Έδρα: Το γήπεδο στα Πηγάδια, χωρητικότητας περίπου 7500 θεατών αποτελεί εδώ και χρόνια την έδρα της Ξάνθη. Σπάνια γεμίζει με τον Χρήστο Πανόπουλο να έχει εκφράσει πολλάκις το παράπονό του για αυτό το γεγονός. Χαμηλή πέρυσι η συγκομιδή του συλλόγου της Ξάνθης ως γηπεδούχος με ρεκόρ 4-7-4.

Μεταγραφές: Ελληνοσερβική ενίσχυση με τον ερχομό του τερματοφύλακα Ζίφκοβιτς και του μέσου Λάζιτς αλλά και των αμυντικών Καρασαλίδη και Σβάρνα. Δεν ανήκουν πλέον στον σύλλογο οι αμυντικοί Ζαραδούκας και Φάρκας, οι μέσοι Παπαστεριανός και Ντιμιτρόφ.

Φιλικά: Έδωσε πολλούς φιλικούς αγώνες στη διάρκεια της προετοιμασίας. Στους σημαντικότερους εξ αυτών νίκησε 1-0 την Πίριν, 2-0 τον Πλατανιά και 2-1 τη Λάρισα, ήρθε ισόπαλη χωρίς σκορ απέναντι στη Βέροια και ηττήθηκε 2-1 από την Μόντανα.

Εκτίμηση: Είναι μάλλον αδύνατο να πραγματοποιήσει τόσο κακή πορεία όσο η περσινή και ειδικότερα από την στιγμή που έχει τον ίδιο προπονητή για 3η σεζόν. Φαντάζει όμως και δύσκολο να διεκδικήσει ευρωπαϊκή έξοδο με το υπάρχον ρόστερ, εκτός αν υπάρξουν σημαντικές προσθήκες της τελευταίας στιγμής.

 

Βέροια

Τι έκανε πέρυσι: Απογοητευτική η περσινή πορεία στο πρωτάθλημα αλλά τουλάχιστον έσωσε την χρονιά, αποφεύγοντας τον υποβιβασμό. Τραγική επιθετικά, πέτυχε μόλις 19 γκολ σε 30 αγωνιστικές, ευτυχώς για αυτήν οι Πανθρακικός και Καλλονή ήταν σε χειρότερη μοίρα. Ξεκίνησε τη σεζόν με προπονητή τον Γ.Χ Γεωργιάδη και στα μισά τον αντικατέστησε με με τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε στη φάση των 16 με δύο ήττες από τον Ηρακλή.

Προπονητής: Ο Αλέκος Βοσνιάδης είναι ο νέος προπονητής της Βέροιας. Ο 55χρονο τεχνικός έχει εργαστεί μεταξύ άλλων στο παρελθόν στους Εορδαϊκό Αναγέννηση Επανομής, Απόλλωνα Σμύρνης, Νίκη Βόλου και Κέρκυρα. Η πορεία του φανερώνει ότι ξέρει πως να διαχειρίζεται ομάδες με μικρό μπάτζετ και αυτός είναι ο βασικός λόγος που επιλέχθηκε από την διοίκηση του συλλόγου της Ημαθίας.

Έδρα: Το δημοτικό στάδιο της Βέροιας, χωρητικότητας περίπου 5500 θεατών, αποτελεί την παραδοσιακή έδρα του συλλόγου. Γεμίζει κυρίως απέναντι στους ισχυρούς της κατηγορίας και όταν υπάρχει μετακίνηση φιλοξενούμενων οπαδών. Τραγικός ο εντός έδρας απολογισμός στο περσινό πρωτάθλημα και συγκεκριμένα 2-6-7 με μόλις 7 γκολ στο ενεργητικό!

Μεταγραφές: Μεταγραφικός οργασμός για τη Βέροια με ριζική ανανέωση στο ρόστερ, απόρροια της κακής περσινής σεζόν. Στις αφίξεις ξεχωρίζουν αυτές των αμυντικών Μελίσση, Ναβαλόφσκι, Μπερτούσι, Άντονις και Σισοκό, των μέσων Τόνι Κάλβο, Ακίσγκμπα, Ματέους Φόρτες, Σάαρπονγκ και Γιάννη Παπαδόπουλου και των επιθετικών Βίτι, Παντελή Καπετάνου και Μιγκέλ Άλμπα. Αντίστοιχα στις αναχωρήσεις αυτές των αμυντικών Σιόντη, Νέτο και Ραούλ Μπράβο.

Φιλικά: Κόντρα σε ελληνικούς συλλόγους δοκίμασε παίκτες και τακτικές ο Αλέκος Βοσνιάδης. Δύο ισοπαλίες με αντίπαλο την Ξάνθη, μία απένατι στην Κέρκυρα στον πιο πρόσφατο αγώνα και μία ήττα με 0-3 από τον ΠΑΟΚ στην πιο δυνατή αναμέτρηση.

Εκτίμηση: Η Βέροια εμφανίζεται ενισχυμένη στο μεταγραφικό παζάρι και απομένει να φανεί κατά πόσο οι νεοαποκτηθέντες θα προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του Αλέκου Βοσνιάδη και φυσικά πόσο χρόνο θα χρειαστεί για αυτό. Υπάρχουν προϋποθέσεις για μία άνετη παραμονή αλλά δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν δίνει μάχη για την σωτηρία μέχρι και τις τελευταίες αγωνιστικές.

 

Λάρισα

Τι έκανε πέρυσι: Συμμετείχε στην Football League και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια, διαθέτοντας την καλύτερη άμυνα της κατηγορίας. Η επιστροφή της στην Super League πανηγυρίστηκε φυσικά έξαλλα σε μία πόλη, όπου ο κόσμος ζει και αναπνέει για να δει την αγαπημένη του ομάδα στην πρώτη κατηγορία. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε στη φάση των 16 από τον Αστέρα Τρίπολης με δύο ήττες. Ξεκίνησε τη σεζόν με προπονητή τον Σέρβο, Ράτκο Ντόστανιτς, ο οποίος αποχώρησε τον Μάρτιο και τον αντικατέστησε ο Σάκης Τσιώλης.

Προπονητής: Ούτε όμως ο Καρδιτσιώτης τεχνικός κατάφερε να στεριώσει, έχοντας διαφωνίες με τον μεγαλομέτοχο Αλέξη Κούγια. Νέος τεχνικός ορίστηκε ο Άγγελος Αναστασιάδης, η πρόσληψη του οποίου αρχικά έφερε πολλές αντιδράσεις στις τάξεις των οργανωμένων λόγω της δηλωμένης φίλαθλης προτίμησής του στον ΠΑΟΚ. Ο 62χρονος τεχνικός έχει μεγάλη εμπειρία σε πάγκους ελληνικών ομάδων έχοντας περάσει από Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, ΠΑΣ Γιάννινα, Πλατανιά ενώ διετέλεσε για πολλά χρόνια και ομοσπονδιακός τεχνικός της Κύπρου.

Έδρα: Η ΑΕΛ Αρένα είναι ένα σύγχρονο γήπεδο, χωρητικότητας 16100 θεατών, και καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του θεσσαλικού συλλόγου. Οι οπαδοί της Λάρισας δίνουν συνεχώς βροντερό παρών και πέρυσι ως γηπεδούχος είχε 15 νίκες και 2 ήττες.

Μεταγραφές: Φυσιολογικό για μία ομάδα που ανεβαίνει κατηγορία να ενισχύει το ρόστερ της και αυτό έκανε και η Λάρισα με την απόκτηση των αμυντικών Λεάντρο, Ποτουρίδη και Γκόλια, του Αργεντινού τερματοφύλακα Ντεγκρά, του Κύπριου μέσου Ανδρέα Αβραάμ και των επιθετικών Ντοντό, Φατιόν, Ναζλίδη και Γκόλια. Παρελθόν αποτελούν οι αμυντικοί Κομεσίδη, Μπανούσης και Νικολακάκης, ο μέσος Πάτο και ο επιθετικός Μπόγιοβιτς.

Φιλικά: Σε φιλικούς αγώνες κόντρα σε ελληνικούς συλλόγους η Λάρισα επικράτησε 2-1 των Τρικάλων, ήρθε ισόπαλη με τον Πανιώνιο και τον Ατρόμητο και ηττήθηκε 1-0 από την Κέρκυρα και 2-1 από την Ξάνθη και τα Τρίκαλα στο πρόσφατο παιχνίδι.

Εκτίμηση: Η Λάρισα ήρθε για να μείνει! Η παρουσία του Αλέξη Κούγια , του Άγγελου Αναστασιάδη και φυσικά ενός δυναμικού ρόστερ εγγυάται την παραμονή και αν το ξεκίνημα είναι καλό θα δημιουργηθούν σκέψεις και για κάτι καλύτερο. Περιμένουμε τον θεσσαλικό σύλλογο ιδιαίτερα αποτελεσματικό ως γηπεδούχο και ανταγωνιστικό στις περισσότερες εξόδους του..

 

Κέρκυρα

Τι έκανε πέρυσι: Πετυχημένη η περσινή σεζόν για την Κέρκυρα. Κατέκτησε την 2η θέση στην Football League και κέρδισε την άνοδο στην Super League, επιστρέφοντας στην πρώτη κατηγορία. Ολοκλήρωσε τη σεζόν διαθέτοντας την καλύτερη επιθετική γραμμή της κατηγορίας. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων, μένοντας στην 3η θέση στον τέταρτο όμιλο πίσω από Παναθηναϊκό και Λεβαδειακό. Ξεκίνησε την σεζόν με τον Άγγελο Διγκόζη στον πάγκο αλλά από τον Νοέμβριο και μετά τα ηνία ανέλαβε με επιτυχία ο Αλέκος Βοσνιάδης.

Προπονητής: Αμέσως μετά το τέλος της σεζόν η διοίκηση έλυσε τη συνεργασία με τον Βοσνιάδη και στον πάγκο της Κέρκυρας επέστρεψε ο Μιχάλης Γρηγορίου. Ο Έλληνας τεχνικός ήταν και πρόπερσι προπονητής των Φαιάκων, γνωρίζει πολύ καλά τα πάντα για την ομάδα και η παρουσία του εγγυάται αν μη τι άλλο σταθερότητα.

Έδρα: Το δημοτικό γήπεδο του νησιού, χωρητικότητας 2700 θεατών, αποτελεί την έδρα του συλλόγου. Μικρό και με πολλά προβλήματα συνήθως στον αγωνιστικό χώρο. Έχει πιστούς οπαδούς που βρίσκονται πάντοτε εκεί για να υποστηρίξουν την τοπική ομάδα αλλά τις μεγάλες «πενιές» τις γνωρίζει όταν φιλοξενεί τους ισχυρούς του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πέρυσι η Κέρκυρα είχε εξαιρετικό απολογισμό ως γηπεδούχος και συγκεκριμένα 14-2-1.

Μεταγραφές: Επιλεκτικές κινήσεις και κυρίως από την εγχώρια αγορά για τους Φαίακες. Ως ελεύθεροι ήρθαν ο Γερμανός μεσοεπιθετικός Έπσταϊν, οι αμυντικοί Ζαραδούκας, Σιόντης, Αντιλέχου και Σπίνουλας, ο μέσος Γεωργίου. Μοναδικές αξιοσημείωτες αποχωρήσεις αυτές του επιθετικού Μακρίδη και του μέσου Κρητικού.

Φιλικά: Στα σημαντικότερα φιλικά του καλοκαιριού, επιβλήθηκε 1-0 της Λάρισας και ήρθε ισόπαλη 1-1 απέναντι στην Βέροια. Υπήρξαν και άλλα φιλικά αλλά με ομάδες χαμηλής δυναμικότητας.

Εκτίμηση: Θα είναι από τις ομάδες που θα παλέψουν για την παραμονή. Ο Γρηγορίου ξέρει καλά τα κατατόπια και αποκτήθηκαν παίκτες με εμπειρία στην πρώτη κατηγορία αλλά το ρόστερ παραμένει από τα πιο αδύναμα της κατηγορίας. Μαζί με τον Ηρακλή θεωρώ ότι είναι τα δύο φαβορί για υποβιβασμό αλλά βέβαια όλα αυτά μένει να αποδειχθούν στον αγωνιστικό χώρο.

Λάμπρος Λυριτζής

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ