foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ233
COSMOTE TV ΔΩΡΕΑΝ* ΕΔΩ 📺 ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Γαλλία, Ligue 1: Preview σεζόν 2016-17

Previews Πρωταθλημάτων | 09 Αυγ 2016 13:46
γαλλια-ligue-1-.jpg

Όπως τα τελευταία χρόνια έτσι και φέτος φαίνεται ότι το πρωτάθλημα της Ligue 1 ξέρει από πριν το νικητή του. Αυτό δείχνουν και τα 1,10 που πληρώνει η Παρί για να αναδειχθεί πρωταθλήτρια. Μάχη για δύο αναμένεται να δοθεί για τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε Μονακό και Λυών, κάτι που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Από εκεί και κάτω οι γνωστοί θα παλέψουν για την Ευρώπη. Λιλ, Σεντ Ετιέν, Ρεν, Μπορντό ενώ η Μαρσέιγ είναι μεγάλο ερωτηματικό αφού έχει υποστεί πολύ μεγάλες αλλαγές και θα χρειαστεί χρόνο για να παρουσιαστεί ανταγωνιστική. Η περσινή έκπληξη Νις έχασε σημαντικούς παίκτες και περιμένουμε να κινηθεί χαμηλότερα. Στην ουρά έχουμε γνωστές και σταθερές παρουσίες τα τελευταία χρόνια ενώ ως είθισται θα δώσουν μάχη παραμονής οι τρεις νεοφώτιστες, Νανσί, Ντιζόν και Μετς.

 

Σύστημα Διεξαγωγής

Σταθερά τα τελευταία χρόνια μετέχουν 20 ομάδες. Από φέτος όμως αλλάζει ο τρόπος υποβιβασμού. Θα πέφτουν απευθείας δύο και όχι τρεις ομάδες ενώ η 18η θα δίνει διπλό αγώνα μπαράζ με τον 3ο της δεύτερης κατηγορίας. Στο Τσάμπιονς Λιγκ βγαίνουν οι δύο πρώτοι απευθείας ενώ ο τρίτος δίνει προκριματικούς. Στο Γιουρόπα Λιγκ βγαίνουν τρεις ομάδες. Σίγουρα ο τέταρτος και οι άλλες δύο εξαρτώνται από τα δύο κύπελλα, το κανονικό και το Λιγκ Καπ.

 

Οι ομάδες της Ligue 1

Ανζέ

Τι έκανε πέρυσι: Στον πρώτο γύρο ήταν η καλύτερη ομάδα μετά την Παρί και τερμάτισε δεύτερη. Στη συνέχεια έδειξε ότι δεν είχε δυνάμεις για να συνεχίσει ανάλογα αλλά και πάλι πάλεψε όλα τα παιχνίδια και τερμάτισε ένατη.

Προπονητής: Ο Μουλέν συνεχίζει τα πέντε τελευταία χρόνια. Κατάφερε πρώτα να τη σταθεροποιήσει στη δεύτερη κατηγορία και εδώ και μια διετία πάλευε για την άνοδο.

Εδρα: Jean Bouin (17.000)

Μεταγραφές: Μπορεί να αποχώρησαν περίπου δέκα παίκτες αλλά κανείς τους δεν μπορεί να θεωρηθεί βασικός και αναντικατάστατος. Οι δύο αμυντικοί Μπουκά Μουτού και Ανγκουλά ήταν κάπως σημαντικότεροι, ενώ λύθηκε και το συμβόλαιο του έμπειρου χαφ Οριάκ. Από τη δεύτερη κατηγορία πήρε δύο επιθετικούς με πολύ καλά στατιστικά. Από την Κλερμόν τον Ντιεντιού και από τη Σοσό τον Τόκο Εκαμπί. Η άμυνα ενισχύεται με τον Πάβλοβιτς από τη Βέρντερ ενώ πήρε και κάποια ταλεντάκια.

Φιλικά: Στα τέλη Ιούλη κέρδισε με 3-0 την Μπορντό. Στις 4/8 η επίθεσή της λειτούργησε και πάλι υποδειγματικά στο 4-3 με την Γκινγκάμπ. Στις 6/8 έδωσε το τελευταίο παιχνίδι και έχασε με 1-0 από την Μπόρνμουθ.

Εκτίμηση: Θα είναι πολύ δύσκολο να πετύχει όσα πέτυχε πέρυσι. Το ξέρουν οι άνθρωποί της και αυτό που ζητούν είναι να πετύχει την παραμονή με κάθε κόστος. Ο πρόεδρος τονίζει ότι έχει το μικρότερο μπάτζετ της κατηγορίας και έτσι δεν μπορεί να έχει και μεγάλες απαιτήσεις.

 

Γκινγκάμπ

Τι έκανε πέρυσι: Κινήθηκε στα χαμηλά της βαθμολογίας και για αρκετά μεγάλο διάστημα διέτρεξε κίνδυνο. Πάντως δεν κινδύνεψε ποτέ πραγματικά και εξασφάλισε την παραμονή της χωρίς μεγάλο άγχος.

Προπονητής: Ο Αντουάν Κομπουαρέ που ανέλαβε φέτος το καλοκαίρι είναι έμπειρος και με αρκετά καλές παρουσίες τα προηγούμενα χρόνια. Σημαντικότεροι σταθμοί στην καριέρα του η Βαλενσιέν, η Παρί που την είχε πρώτη αλλά τον απομάκρυναν για να φέρουν τον Αντσελότι ενώ τα τρία τελευταία χρόνια ήταν στη Λανς.

Εδρα: Roudourou (18.000)

Μεταγραφές: Εχασε τους μέσους Ματίς και Σανκαρέ που αποτελούσαν τα καλύτερα εργαλεία της στο κέντρο, τους τερματοφύλακες Λοσλ, Σαμασά και τον επιθετικό Ερντινγκ που αγωνίστηκε σαν δανεικός στο δεύτερο γύρο. Ο έμπειρος χαφ Ντιντό από την Τουλούζ, ο μεσοαμυντικός Ντο από τη Γάνδη, ο δανεικός από την Παρί πλάγιος αμυντικός Ικοκό, ο πορτιέρο Γιόνσον από τη Ράντερς και ο επιθετικός Αλεξάντρ Μεντί από τη Νις είναι τα νέα της πρόσωπα.

Φιλικά: Στα τελευταία παιχνίδια που ήταν και τα πιο δυνατά της τεστ τα έδωσε με ομάδες της περιοχής. Κέρδισε με 2-1 τη Λοριάν και τη Ρεν, έχασε με 4-3 από την Ανζέ και έκλεισε την προετοιμασία της υποδεχόμενη την Καέν και την κέρδισε με 1-0.

Εκτίμηση: Αυτό που θα προσπαθήσει να κάνει στο νέο κύκλο που ξεκινάει με τον Κομπουαρέ μετά το εξαιρετικά πετυχημένο πέρασμα του Γκουρβενέκ, θα είναι να βγάλει μια ήρεμη σεζόν ενώ και μια καλή πορεία στα κύπελλα δεν θα την αφήσει αδιάφορη. Οι αλλαγές που έγιναν είναι αρκετά σημαντικές αλλά εκτιμούμε ότι έχει αποκτήσει πλέον το ειδικό βάρος και την εμπειρία ώστε να ξεπεράσει τις δυσκολίες.

 

Καέν

Τι έκανε πέρυσι: Ηταν από τις ομάδες που έκλεψαν τις εντυπώσεις. Για μεγάλο διάστημα ήταν και κοντά στη μάχη της Ευρώπης. Τελικά τερμάτισε στην πολύ τιμητική έβδομη θέση.

Προπονητής: Από το 2012 συνεχίζει ο Πατρίς Γκαράντ. Είναι η μοναδική του εμπειρία στην κατηγορία αφού προηγουμένως ήταν στη Σερμπούρ που παίζει σε χαμηλότερες κατηγορίες.

Εδρα: Michel d’ Ornano (22.000)

Μεταγραφές: Πήρε τα δικαιώματα του καλού επιθετικού Ροντλέν που πέρυσι βοήθησε πολύ σαν δανεικός από τη Λιλ. Στην επίθεση ενισχύθηκε με τον Κροάτη Σαντινί (Σταντάρ Λιέγης) και με τον Σανέ (Μπουργκ). Νέα πρόσωπα επίσης οι αμυντικοί Νταμπό (Τρουά), Ζενεβουά (Νις) και ο 36χρονος χαφ Μαλμπράνκ (Λυών). Εχασε τον πλάγιο μπακ Απια που πήγε στην Αντερλεχτ, έφυγαν και τρεις παίκτες που ήταν ρολίστες ενώ κινδυνεύει να χάσει και τον πρώτο της σκόρερ Ντελόρ που θέλει να φύγει στο Μεξικό.

Φιλικά: Εκλεισε την προετοιμασία της με τέσσερα παιχνίδια, τα τρία απέναντι σε ομάδες από χαμηλότερες κατηγορίες. Κέρδισε με 1-0 την Αβράνς, έφερε 1-1 με την Ερμπιέ ενώ στο τελευταίο κέρδισε μια ομάδα από το σύνδεσμο ανέργων ποδοσφαιριστών με 4-3. Στη γενική πρόβα στην Γκινγκάμπ έχασε με 1-0.

Εκτίμηση: Ο σύλλογος ανεβαίνει επίπεδο τα δύο τελευταία χρόνια και βάζει όλες τις δυνάμεις του ώστε ως το 2020 να έχει έτοιμες και όλες τις υποδομές. Θέλει να βάλει τη σφραγίδα του στο ποδόσφαιρο της Νορμανδίας και να γίνει το σημείο αναφοράς. Οικονομικά φαίνεται ότι τα πηγαίνει αρκετά καλά και είναι από τις ομάδες που αν χρειαστεί μπορούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Η έβδομη θέση που πήρε πέρυσι είναι ίσως πάνω από τις δυνατότητές της και μοιάζει με μεγάλη υπέρβαση, πάντως το να βρεθεί κοντά στους δέκα πρώτους είναι κάτι ρεαλιστικό.

 

Λιλ

Τι έκανε πέρυσι: Οσο περνούσε ο χρόνος τόσο γινόταν καλύτερη. Αρχικά είχε στον πάγκο της τον Ρενάρ αλλά γρήγορα έχασε το δρόμο του. Με την έλευση του Αντονετί άλλαξε εντελώς πρόσωπο και τελικά βγήκε στο Γιουρόπα Λιγκ. Εφτασε και στον τελικό του Λιγκ Καπ αλλά έχασε από την Παρί.

Προπονητής: Εμπειρος τεχνικός ο Αντονετί που ανέλαβε το Νοέμβριο. Εχει περάσει από σημαντικούς πάγκους και τις περισσότερες φορές έκανε έργο. Στα χαρακτηριστικά του ότι ολοκληρώνει πάντα τους κύκλους του, συνήθως σε τριετίες.

Εδρα: Pierre-Mauroy (50.000)

Μεταγραφές: Μεγάλος αριθμός παικτών έφυγε και ήρθε αλλά λίγοι είναι οι πραγματικά αξιόλογοι. Εφυγαν μετά από πολύχρονη προσφορά ο 36χρονος χαφ Μπαλμόν, ο οργανωτής Μαρτέν και ο δεξιός αμυντικός Σιντιμπέ. Προστέθηκαν στο υλικό της ο αριστερός αμυντικός Παλμιερί που έπαιζε στην Μπαστιά και ο μέσος Σανκαρέ από την Γκινγκάμπ. Απέκτησε και τον Πορτογάλο στράικερ Εντερ που πέρυσι αγωνιζόταν σαν δανεικός από τη Σουόνσι.

Φιλικά: Κλειστά και με χαμηλά σκορ τα περισσότερα φιλικά της. Στο τελευταίο κέρδισε με 1-0 την Μπέβερεν. Ακολούθως έδωσε παιχνίδια για το Γιουρόπα Λιγκ με την Γκαμπάλα. Εφερε στη Γαλλία 1-1 ενώ στη ρεβάνς έχασε 1-0 και γνώρισε ντροπιαστικό αποκλεισμό.

Εκτίμηση: Το χαρτί Αντονετί είναι αρκετά ισχυρό και σχεδόν κάθε φορά στις ομάδες που βρέθηκε κατάφερε να τις σταθεροποιήσει σε καλό επίπεδο. Κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει και φέτος και τελικά να καταφέρει στο τέλος της χρονιάς να εξασφαλίσει και πάλι ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Ξεκίνησε όμως με το αριστερό μετά τον αποκλεισμό της στο Γιουρόπα Λιγκ από την άσημη Γκαμπάλα.

 

Λοριάν

Τι έκανε πέρυσι: Προβληματική η παρουσία της τα δύο τελευταία χρόνια. Καταφέρνει πάντως στο τέλος να σώσει την παρτίδα και τερμάτισε και τις δύο φορές 16η.

Προπονητής: Από το 2014 και μετά όταν και αποχώρησε ο Κριστιάν Γκουρκίφ που είναι ο δημιουργός του οικοδομήματός της συνεχίζει ο πρώην βοηθός του Σιλβέν Ριπόλ. Εχει ασπαστεί μεγάλο μέρος της φιλοσοφίας του Γκουρκίφ και του αρέσει αρκετά το επιθετικό ποδόσφαιρο.

Εδρα: Moustoir (18.000)

Μεταγραφές: Πούλησε τον διεθνή Πορτογάλο αριστερό αμυντικό Γκερέιρο στην Ντόρτμουντ. Εφυγαν επίσης ο πλάγιος αμυντικός Γκασαμά, ο κεντρικός αμυντικός Μουσάβου και ο έμπειρος χαφ Ζουφρ. Στοίχημα ο έμπειρος μέσος Μαρβό που πήρε από τη Νιούκαστλ και τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε τραυματισμούς. Πήρε επίσης το μέσο Σελεμανί (Νιόρ), τον αμυντικό Καφού (Γκιμαράες) και τον πορτιέρο Ντελεκρουά (Νιόρ).

Φιλικά: Στα πέντε τελευταία παιχνίδια της κατά σειρά έφερε 1-1 με τη Λοκομοτίβ Μόσχας, έχασε με 2-1 από την Γκινγκάμπ, άξιζε κάτι καλύτερο αλλά έχασε με 1-0 από τη Ναντ ενώ στις 03/08 γνώρισε μια ακόμα ήττα με 3-1 από την Μπορντό. Τέλος στο τελευταίο τεστ προετοιμασίας με τη Γουότφορντ πήρε 2-2 στην Αγγλία.

Εκτίμηση: Δεν περιμένουμε να πετύχει και πολλά περισσότερα απ’ όσα κατάφερε τα δύο τελευταία χρόνια. Μια αλλαγή που μπορεί να την επηρεάσει σε κάποιο βαθμό είναι και το ότι ενώ ως τώρα στο γήπεδό της είχε πλαστικό χλοοτάπητα και αυτό ευνοούσε το αρκετά τεχνικό παιχνίδι της, πλέον έχει εγκαταστήσει φυσικό. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα εκτιμούμε ότι τελικά θα τη σώσει την παρτίδα. Ο πρόεδρος Φερί τα τελευταία χρόνια επιθυμεί και μια διάκριση στα κύπελλα και έχει καταφέρει να προχωρήσει κάποιους γύρους ενώ πέρυσι έφτασε μέχρι τον ημιτελικό και αποκλείστηκε από την Παρί. Κρατάμε κι αυτό σαν στοιχείο, το ότι χτυπάει όσο μπορεί τα κύπελλα.

 

Λυών

Τι έκανε πέρυσι: Για δεύτερη διαδοχική χρονιά βγήκε δεύτερη. Αφού αρχικά ήταν εντελώς εκτός κλίματος και αποκλείστηκε πανηγυρικά και από τον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, χρειάστηκε να αλλάξει προπονητή. Η αλλαγή αυτή την έκανε άλλη ομάδα και χάρη και στο νέο της γήπεδο τέλειωσε δυνατά ανεβαίνοντας δεύτερη.

Προπονητής: Ο Μπρούνο Ζενεζιό είναι άνθρωπος του συλλόγου που όλα τα τελευταία χρόνια βρισκόταν στη σκιά και δούλευε υποστηρικτικά. Πέρυσι ο πρόεδρος του έδωσε την ευκαιρία να γίνει πρώτος προπονητής και αφού έδειξε έργο συνεχίζει και φέτος.

Εδρα: Parc Ol (60.000)

Μεταγραφές: Ο κεντρικός αμυντικός Ουμτιτί πουλήθηκε έναντι 25 εκ. ευρώ στην Μπαρτσελόνα. Ο αριστερός αμυντικός Μπεντιμό πήγε στη Μαρσέιγ. Κάποιοι άλλοι παίκτες χωρίς συμμετοχές αφέθησαν ελεύθεροι. Πήρε για την άμυνα τον Νκουλού από τη Μαρσέιγ, τον Μαμάνα από τη Ρίβερ Πλέιτ και τον Ρίμπους από την Τέρεκ Γκρόζνι.

Φιλικά: Πρώτα έφερε 2-2 με την Μπουργκ και στη συνέχεια κέρδισε 2-1 τη Ζενίτ, έχασε με 1-0 από τη Σπόρτινγκ και στο τελευταίο κέρδισε με 3-2 την Μπενφίκα. Αυτό το παιχνίδι ήταν γενική πρόβα πριν το Σούπερ Καπ με την Παρί όπου ήταν τραγική και έχασε με 4-1.

Εκτίμηση: Περιμένουμε να δώσει σκληρή μάχη με τη Μονακό για τη δεύτερη θέση. Πλεονέκτημά της η διατήρηση μεγάλου μέρους των βασικών της παικτών ενώ έχει και πολύ καλούς νεαρούς από τα φυτώριά της. Τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα αν χάσει τον Λακαζέτ που είναι βαρόμετρο στην επίθεση. Μέχρι τώρα φαίνεται να παραμένει αλλά έχει ακόμα δρόμο μέχρι το τέλος Αυγούστου και θα είναι σ’ εκείνο το σημείο που θα μπορούμε να εκτιμήσουμε καλύτερα τις πιθανότητές της.

 

Μαρσέιγ

Τι έκανε πέρυσι: Απογοήτευσε όσο λίγες φορές στη σύγχρονη ιστορία της. Κάποια στιγμή έφτασε να κινδυνεύει και τότε χάρη και στην απομάκρυνση του Μίτσελ σοβαρεύτηκε και απέφυγε την ταπείνωση. Στο Γιουρόπα Λιγκ προκρίθηκε από τους ομίλους και αποκλείστηκε από την Μπιλμπάο.

Προπονητής: Ο Φρανκ Πασί είναι τα τελευταία χρόνια βοηθός όλων των προπονητών που πέρασαν από τον πάγκο της. Για πρώτη φορά έγινε βασικός πέρυσι μετά τον Μίτσελ. Η διοίκηση του έδωσε τα κλειδιά και για φέτος αν και δεν δείχνει να τον πιστεύει και πολύ.

Εδρα: Vélodrome (68.000)

Μεταγραφές: Βασικά της στελέχη αποχώρησαν. Μανταντά, Νκουλού, Ρομάο, Μεντί, Μπατσουάγι, Μανκίγιο, Τζα Τζετζέ, Ισλα είναι κάποιοι από αυτούς. Αποκτήθηκαν ο αριστερός αμυντικός Μπεντιμό (Λυών), ο κεντρικός Χούμποκαν (Ντ. Μόσχας), ο δεξιός αμυντικός Σακάι (Ανόβερο), ο μέσος Μασάς (Τουλούζ) και οι επιθετικοί Γκομίς (Σουόνσι), Ισέκα (Αντερλεχτ).

Φιλικά: Πολύ κακές εμφανίσεις και αποτελέσματα. Αφού έχασε αρχικά με 2-1 από τη Λωζάννη, κέρδισε με 1-0 τη Νιμ, έφερε 2-2 με τον Αγιαξ και στη συνέχεια πήγε στη Γερμανία. Εφερε 0-0 με την Ααχεν, έχασε με 2-1 από την Κολωνία και 1-0 από την Μπίλεφελντ. Επιστρέφοντας κέρδισε με 2-1 τη Χιρόνα.

Εκτίμηση: Η χρονιά φαίνεται να είναι πολύ δύσκολη. Εκτός από τα πολλά αγωνιστικά προβλήματα που καλείται να λύσει ο Πασί, υπάρχει ενδεχόμενο σημαντικών εξελίξεων με την πώλησή του συλλόγου. Η ιδιοκτήτρια Ντρεϊφούς άλλαξε όλο το ΔΣ και απάλλαξε τον πρόεδρο Λαμπρούν τοποθετώντας δικούς της ανθρώπους στις θέσεις τους. Το αν θα περάσει ή όχι σε χέρια νέου ιδιοκτήτη θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την πορεία της.

 

Μετς

Τι έκανε πέρυσι: Στην αρχή φαινόταν ότι θα ανέβαινε εύκολα στην πρώτη κατηγορία. Η συνέχεια δεν ήταν όμως η ίδια και για μεγάλο διάστημα βρισκόταν μεταξύ 3ης και 6ης θέσης. Την τελευταία αγωνιστική και χάρη σ’ ένα μόλις γκολ καλύτερης διαφοράς τερμάτων από τη Χάβρη βγήκε 3η.

Προπονητής: Ο Φιλίπ Ινσμπερζέ είναι μια από τις παλιοσειρές της δεύτερης κατηγορίας και έχει περάσει από πολλούς πάγκους. Φέτος θα γευτεί για πρώτη φορά τη χαρά της πρώτης κατηγορίας.

Εδρα: Saint-Symphorien (26.000)

Μεταγραφές: Είναι από τις ομάδες που είχαν τις περισσότερες αλλαγές. 15 παίκτες έφυγαν και ξεχωρίζουμε τον επιθετικό Νγκμπακοτό, τον κεντρικό αμυντικό Παλομίνο και το δεκάρι Κρίβετς. Ηρθαν επίσης αρκετοί. Οι μέσοι Ζουφρ από τη Λοριάν, Μολέ από την Κρετέιγ, Κοάντ από τη Σεντ Ετιέν, ο Τούρκος στράικερ Ερντινγκ από το Ανόβερο, ο πορτιέρο Καγκασίμα, ο αριστερός αμυντικός Σινιορινό από τη Ρεμς και ο κεντρικός αμυντικός Φαλέτ από την Μπρεστ είναι κάποιοι από τους καλύτερους.

Φιλικά: Φτωχή η συγκομιδή με 2-1-3 απολογισμό και κυρίως εμφανίσεις που άφησαν ερωτηματικά. Όπως η τελευταία που ήταν εντός έδρας με 4-2 από την Ντιζόν. Ενώ προηγήθηκε στα πρώτα λεπτά με 2-0 δεν είχε συνέχεια και δέχθηκε βαριά ήττα.

Εκτίμηση: Πρόσθεσε εμπειρία στη μηχανή της. Υπάρχει η πεποίθηση ότι η εμπειρία ήταν το συστατικό που της έλειψε πρόπερσι και υποβιβάστηκε. Οι παίκτες που πήρε έχουν και ποιότητα και μπορούν να προσφέρουν άμεσα. Η εικόνα όμως στα φιλικά έφερε λίγη ανησυχία και ίσως δεν είναι ακόμα έτοιμη. Είναι προγραμματισμένη για να παλέψει για την παραμονή και μέχρι εκεί φτάνουν οι δυνατότητές της.

 

Μονακό

Τι έκανε πέρυσι: Για μεγάλο διάστημα ήταν σχεδόν σίγουρη δεύτερη αφού είχε ξεφύγει στη βαθμολογία. Προς το τέλος όμως εμφάνισε σημάδια κόπωσης και με τη συντριβή της με 6-1 την προτελευταία αγωνιστική στη Λυών έπεσε τρίτη. Στην Ευρώπη έκανε αδιάφορη πορεία στο Γιουρόπα Λιγκ.

Προπονητής: Τα τρία τελευταία χρόνια ο Ζαρντίμ προσπαθεί με το υλικό που του δίνουν και που αλλάζει κάθε φορά να φτιάξει μια ανταγωνιστική ομάδα. Στα δύο πρώτα χρόνια ήταν κυρίως αμυντική. Φέτος φαίνεται ότι θέλει να αλλάξει τη φιλοσοφία του.

Εδρα: Louis II (18.000)

Μεταγραφές: Αλλαξαν αρκετοί παίκτες. Εφυγαν πάνω από δέκα. Ξεχωρίζουν ο μέσος Τουλαλάν που ήταν και αρχηγός, ο κεντρικός αμυντικός Γουάλας, ο Πορτογάλος αμυντικός Κοεντράο και ο μέσος Πάσαλιτς. Ενίσχυσε τα άκρα της άμυνας με τους Μεντί (Μαρσέιγ) και Σιντιμπέ (Λιλ) ενώ για στόπερ πήρε τον Γκλικ (Τορίνο). Για τη θέση του δεύτερου τερματοφύλακα πήρε το βετεράνο Ντε Σάνκτις. Από δανεισμούς είχε σημαντικές επιστροφές όπως οι Φαλκάο και Ζερμέν στην επίθεση και ο Τισεράν στην άμυνα.

Φιλικά: Εχει ήδη αφήσει πίσω της τα φιλικά αφού έδωσε δύο επίσημα για τον τρίτο γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Εχασε με 2-1 στη Φενέρ και με καλή εμφάνιση κέρδισε με 3-1 στη ρεβάνς την περασμένη εβδομάδα και προκρίθηκε στα πλέι οφ.

Εκτίμηση: Το υλικό που έχει είναι τέτοιο που θα τη φέρει εκτός απροόπτου στην τριάδα. Η τρίτη θέση είναι αυτή που θέλει να αποφύγει και θα κοντραριστεί με τη Λυών. Πολλά θα κριθούν από το αν κρατήσει τον κορμό της και κυρίως τον Φαλκάο που επέστρεψε ορεξάτος μετά από δύο αποτυχημένα χρόνια στα αγγλικά γήπεδα. Ο Κολομβιανός σταρ είχε και μια ατυχία με τραυματισμό του στη ρεβάνς με τη Φενέρ και όσο γρηγορότερα επιστρέψει τόσο το καλύτερο.

 

Μονπελιέ

Τι έκανε πέρυσι: Με το ξεκίνημα που έκανε έγινε σχεδόν πρώτο φαβορί για υποβιβασμό. Μετά όμως το Σεπτέμβριο αναθάρρησε. Το Δεκέμβριο αποχώρησε από τον πάγκο της ο Κουρμπίς αλλά ο Αντζ που ανέλαβε συνέχισε τη δουλειά που γινόταν και τερμάτισε μακριά από περιπέτειες.

Προπονητής: Ο Φρεντερίκ Αντζ είναι ένας εργατικός προπονητής που το σημαντικότερο έργο του το πέτυχε την περασμένη δεκαετία στη Λε Μαν και πιο πρόσφατα στην Μπαστιά. Πέρυσι μετά το καλό κλίμα που δημιούργησε στη Μονπελιέ, η διοίκηση αποφάσισε ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να συνεχίσει στον πάγκο της.

Εδρα: Mosson (33.000)

Μεταγραφές: Πήρε από την Αντερλεχτ τον δεξιό αμυντικό Φάντεν Μπόρε. Από το δανεισμό του στη Νιμ επέστρεψε ο σέντερ φορ Μουνιέ. Στη Σεντ Ετιέν έφυγε ο μέσος Νταμπό ενώ ένας άλλος μέσος ο Μαρτέν πήγε στην Μπέτις. Δύο ακόμα παίκτες που έφυγαν είναι ο σέντερ φορ Γιαταμπαρέ και ο κεντρικός αμυντικός Μπενσεμπαΐνί.

Φιλικά: Ξεκίνησε παίζοντας με ομάδες πολύ χαμηλότερων κατηγοριών. Στη συνέχεια με πολλές αλλαγές έχασε με 3-0 από την Τουλούζ ενώ στα πιο δυνατά παιχνίδια της έφερε 1-1 με τη Σάντερλαντ και κέρδισε 3-0 την Μπέτις.

Εκτίμηση: Δεν υπάρχει κάτι άλλο σαν φανερός στόχος πέρα από την παραμονή της και αν είναι δυνατό να την πετύχει και σχετικά εύκολα. Ο Αντζ θα κληθεί να ξεπεράσει το πρόβλημα του αρκετά περιορισμένου υλικού. Μπορεί να έχει πετύχει το δέσιμο αλλά σε κάποιες γραμμές είναι φανερό ότι θα χρειαζόταν το κάτι παραπάνω. Η επίθεση βασίζεται ως τώρα στον Μουνιέ που δεν έχει παραστάσεις σε τέτοιο επίπεδο. Αν τελικά μέχρι το τέλος του μήνα δεν βρει το κάτι παραπάνω, τότε μπορεί η χρονιά της να μην είναι τόσο εύκολη όσο την ονειρεύεται.

 

Μπαστιά

Τι έκανε πέρυσι: Τίποτα σπουδαίο δεν έχει να θυμάται. Μια αρκετά αδιάφορη πορεία με λίγους κινδύνους και τελικά ένα καλό πλασάρισμα.

Προπονητής: Από πέρυσι είναι στον πάγκο της ο Τσικολινί. Χωρίς ιδιαίτερες περγαμηνές, μπόρεσε όμως σε μια δύσκολη στιγμή να αναλάβει το τιμόνι της και να τη φέρει σ’ ένα ήρεμο φινάλε της χρονιάς.

Εδρα: Armand Cesari (16.000)

Μεταγραφές: Ολοι οι επιθετικοί της έφυγαν. Ο Μπραντάο, ο Καμανό και ο καλύτερος όλων, ο Αγιτέ. Εφυγε και ο αριστερός μέσος Παλμιερί που ήταν από τους πιο ψυχωμένους παίκτες της. Για την επίθεση πήρε τον Μπιφουμά που ανήκει στην Εσπανιόλ, τον  Νανζίς από τη Λιλ, τον Καμπράλ από την Τβέντε, τον Κριβελί από την Μπορντό και τον Μαξιμέν από τη Μονακό.

Φιλικά: Στα δύο τελευταία παιχνίδια που κάπως είχε αρχίσει να μαζεύει παίκτες και να αποκτά σχήμα έχασε με 4-1 από την Μπραουνσβάιγκ και στη γενική πρόβα με 2-1 από την Τζένοα.

Εκτίμηση: Εχει χάσει χρόνο στην προετοιμασία της και αυτό μπορεί να το πληρώσει ακριβά τις πρώτες εβδομάδες. Η χρονιά δείχνει να είναι αρκετά δύσκολη ενώ και ο προπονητής της δεν είναι ο πιο έμπειρος του κόσμου ώστε να βγάλει προσωπικότητα στις στραβές. Η παραμονή εκτιμούμε ότι είναι το περισσότερο που μπορεί να στοχεύει.

 

Μπορντό

Τι έκανε πέρυσι: Απέτυχε όσο λίγες φορές αφού εκτός του ότι γκρεμίστηκε βαθμολογικά ήταν και απογοητευτική η εικόνα της στο γήπεδο.

Προπονητής: Ο Ζοσλέν Γκουρβενέκ είναι από τους πιο ανερχόμενους Γάλλους προπονητές. Μετά από σπουδαία πορεία τα τελευταία χρόνια στην Γκινγκάμπ, κάνει το μεγάλο βήμα και θα τεστάρει τις δυνάμεις του σ’ ένα αρκετά σημαντικό σύλλογο.

Εδρα: Matmut Atlantique (35.000)

Μεταγραφές: Πήρε δύο πολύ γνωστά ονόματα που μπορούν να κάνουν γρήγορα τη διαφορά. Πρόκειται για τον Τουλαλάν και τον Μενέζ, παίκτες με μεγάλη εμπειρία και προσωπικότητα. Πήρε ακόμα τον πλάγιο αμυντικό Σαμπαλί από την Παρί και τον επιθετικό Καμανό από την Μπαστιά. Εφυγαν περίπου δέκα παίκτες αλλά αξίζει να σταθούμε στους αμυντικούς Ντεμπισί, Γιαμπερέ, τον μέσο Σαντόμ και τους επιθετικούς Κριβελί, Ζουσιέ και Ντιαμπατέ.

Φιλικά: Στα σημαντικότερα παιχνίδια έχασε με 2-1 από τη Μίλαν και έφερε 2-2 με την Μπιλμπάο. Στα τρία τελευταία αφού έχασε καθαρά με 3-0 από την Ανζέ ήταν καλύτερη στο 3-1 με τη Λοριάν και έκλεισε με το 1-1 με την Οσασούνα.

Εκτίμηση: Η παρουσία του Γκουρβενέκ είναι σημαντική και μπορεί να σοβαρέψει το σύλλογο. Ο ίδιος πιστός στο 4-4-2 που εφάρμοσε στην Γκινγκάμπ θέλει να κάνει το ίδιο και τώρα βάζοντας σαν βασικό του σκοπό να φέρει ξανά τον κόσμο στο γήπεδο. Χρειάζεται όμως να επιταχύνει τη δουλειά του γιατί ακόμα δεν έχει καταλήξει στις επιλογές του. Θεωρητικά βάσει ονόματος του συλλόγου, της ηρεμίας και σιγουριάς που εμπνέει ο Γκουρβενέκ και του σχετικά καλού ρόστερ, οι δυνατότητές της είναι για μια θέση στην 7-8άδα. Αυτό που είναι που ζήτησε και ο πρόεδρός της.

 

Ναντ

Τι έκανε πέρυσι: Ενώ στην αρχή άφησε υποσχέσεις και έδειξε ότι μπορεί και την Ευρώπη, η συνέχεια ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη και τερμάτισε κλαταρισμένη από δυνάμεις.

Προπονητής: Ανέλαβε ο Ρενέ Ζιράρ που τα τελευταία χρόνια είχε επιτυχίες με Μονπελιέ και Λιλ. Με την πρώτη πήρε το πρωτάθλημα ενώ με τη δεύτερη έφτασε μέχρι την τρίτη θέση. Προπονητής που διακρίνεται κυρίως για το αμυντικό και γερό παιχνίδι.

Εδρα: «Beaujoire» (38.000)

Μεταγραφές: Δύο ακραίοι επιθετικοί που αποκτήθηκαν είναι οι Τόμσεν (Ααλμποργκ) και Κατσάνικλιτς (Φούλαμ). Στο κέντρο άμυνας ήρθε ο Κάρλος (Εστορίλ) και αριστερά ο Λίμα (Αρούκα). Αρκετοί έφυγαν. Οι μέσοι Γκομίς, Τουρέ, Ταβάρες, Μπεντόγια, οι αμυντικοί Λενιάνι, Σαμπαλί και ο επιθετικός Οντέλ.

Φιλικά: Στα δύο πρώτα κέρδισε με 2-1 την ελβετική Λε Μον και έχασε με 1-0 από την Αστον Βίλα. Στα τελευταία που ήταν πιο σοβαρά, έφερε 0-0 με την Μπιλμπάο και κέρδισε με 1-0 τη Λοριάν και την Εμπολι.

Εκτίμηση: Η παρουσία του Ζιράρ σε συνέχεια του επίσης στιβαρού Ντερ Ζακαριάν δίνει κάποιες εγγυήσεις σχετικά με τις βάσεις και την οργάνωσή της. Ο Ζιράρ θεωρείται και ακόμα πιο σφιχτός από τον προκάτοχό του και αυτό στην αρχή προκάλεσε κάποιες χλιαρές αντιδράσεις στον κόσμο που διψάει για καλό ποδόσφαιρο. Πιθανώς όμως αν έρθουν κάποια καλά αποτελέσματα έστω και με μέτρια μπάλα αυτές οι φωνές θα χαθούν. Περιμένουμε να κάνει μια αρκετά καλή πορεία που θα τη φέρει στην πρώτη δεκάδα.

 

Νανσί

Τι έκανε πέρυσι: Πήρε δίκαια το πρωτάθλημα στη δεύτερη κατηγορία. Τέλειωσε με αρκετές δυνάμεις ενώ την ίδια ώρα οι ανταγωνιστές της έδειχναν να ξεμένουν.

Προπονητής: Μεγάλη ιστορία ο Πάμπλο Κορέα για το σύλλογο. Στα 16 τελευταία χρόνια είναι σχεδόν πάντα παρών και έκανε μόνο ένα μικρό διάλειμμα. Είναι αυτός που την ανέβασε στην πρώτη κατηγορία και στο παρελθόν ενώ την έφτασε μέχρι την τέταρτη θέση.

Εδρα: Marcel Picot (20.000)

Μεταγραφές: Η επίθεσή της ενισχύθηκε με τον Κουρά που έπαιζε στη Νιμ και τον Μαντάν που μετά από καλή καριέρα στην Γκινγκάμπ είχε μεταπηδήσει στην Αλ Φουζαϊράχ. Πήρε επίσης τον πορτιέρο Τσέρνικ που αγωνιζόταν στην Μπάτε Μπορίσοφ και τον μέσο Νγκεσάν που έπαιζε στην Ακτή Ελ. Εξι οι απώλειες και μετράνε περισσότερο των μέσων Μπουζέν και Λουσάμπα.

Φιλικά: Κατά σειρά στα τελευταία έχασε από το Στρασβούργο με 1-0 (23/7), κέρδισε με 2-0 την Ντιζόν (40/07) και την προηγούμενη εβδομάδα έφερε εντός έδρας 0-0 με τη Χιχόν.

Εκτίμηση: Με τους πολλούς νεαρούς που έχει στο υλικό του ο Κορέα μπορεί να περάσει εύκολα τις απαιτήσεις του. Η έλλειψη εμπειρίας όμως είναι καθοριστικός παράγοντας και μπορεί να κρίνει πολλά. Ξέρει ότι θα χρειαστεί κάποιους παίκτες ακόμα, κυρίως στο νευραλγικό χώρο του κέντρου όπου εμπειρία μπορεί να δώσει μόνο ο Πεντρετί. Δεν θα έχει εύκολη χρονιά και είναι αναμενόμενο να θεωρείται από τα πρώτα φαβορί για υποβιβασμό.

 

Νις 

Τι έκανε πέρυσι: Φανταστική η πορεία της που την έφερε στην τέταρτη θέση. Δεν ήθελε και πολύ για να κάνει το μεγάλο άλμα στην τριάδα, ακόμα και στη δεύτερη θέση.

Προπονητής: Πολύ γνωστό και πετυχημένο όνομα στην Μπουντεσλίγκα ο Ελβετός Λουσιέν Φαβρ. Με μεγάλες ικανότητες και στην ανάδειξη ταλέντων και αυτό μέτρησε πολύ στη Νις που έχει αρκετά ταλέντα και θέλει να τα αναδείξει.

Εδρα: Allianz Riviera (35.000)

Μεταγραφές: Πόνταρε σε νεαρούς που έχουν μέλλον αλλά όχι εμπειρίες. Ο δεξιός αμυντικός Σουκέ από την Ντιζόν, οι μέσοι Λουσαμπά (Νανσί), Σιπριέν (Λανς) αλλά και ο Τάσος Δώνης που πέρυσι έπαιξε στο Λουγκάνο είναι κάποιοι από αυτούς. Πήρε επίσης τον αμυντικό Ενρίκε Νταλμπέρ (Γκιμαράες) αλλά και τον πορτιέρο Μπενίτες από την Κίλμες. Εφυγαν οι δύο πρώτοι σκόρερ της και καλύτεροι παίκτες Ζερμέν και Μπεν Αρφά. Παρελθόν αποτελούν και οι πλάγιοι αμυντικοί Χουλτ, Πιε, Ζενεβουά. Απώλεια για τη μεσαία γραμμή ο Μεντί που πουλήθηκε στη Λέστερ.

Φιλικά: Τα αποτελέσματά της και οι εμφανίσεις προκάλεσαν ανησυχία. Δεν κατάφερε να σημειώσει νίκες ενώ ήταν μεγάλη η απογοήτευση πριν δύο εβδομάδες στο 3-0 από τη Νάπολι. Ηταν όμως βελτιωμένη την Παρασκευή και πήρε 0-0 στη Σπόρτινγκ.

Εκτίμηση: Αυτό που πέτυχε πέρυσι είναι αδύνατο να το επαναλάβει. Ο Φαβρ που ανέλαβε μετά τον Πιέλ ξέρει ότι έχει πολύ δύσκολο έργο αφού θα πρέπει να λειτουργήσει μια ομάδα που πέρυσι έτρεχε με χίλια χάρη στα κέφια του Μπεν Αρφά. Το πρόγραμμά της θα είναι και επιβαρυμένο λόγω της συμμετοχής της στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Αυτό που θα προσπαθήσει να πετύχει ο Ελβετός κόουτς θα είναι να έχει μια ήρεμη πορεία ώστε να μπούνε οι βάσεις για του χρόνου. Ενας τέτοιος στόχος είναι στα μέτρα της.

 

Ντιζόν

Τι έκανε πέρυσι: Τα πήγε αρκετά καλά σ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και ήταν διαρκώς ψηλά. Προς το τέλος έδειξε ότι δεν ενδιαφέρεται και πολύ για την πρώτη θέση και την προσπέρασε η Νανσί.

Προπονητής: Ο Νταλ’ Ογκλιο είναι στον πάγκο της τα τέσσερα τελευταία χρόνια και φέτος για πρώτη φορά θα βρεθεί σε τόσο ψηλό επίπεδο. Ηρεμος προπονητής, με φιλοσοφία θετική και ψάχνει να παίξει καλό ποδόσφαιρο.

Εδρα: Gaston Gérard (16.000)

Μεταγραφές: Εχασε δύο καλούς αμυντικούς. Τον δεξιό Σουκέ και τον κεντρικό Ζουλιέν. Από το κέντρο έφυγε ο Νγκογί και από την επίθεση ο νεαρός Τιάμ. Είχε και κάποιες ακόμα απώλειες προς ομάδες χαμηλότερων κατηγοριών. Το κέντρο της απέκτησε τους Μπαλμόν και Μαρτέν. Αγωνίζονταν στη Λιλ. Στην άμυνα ήρθαν οι Μπούκα Μουτού (Ανζέ), Σαφίκ (Λαβάλ), Αμπντελχαμίντ (Βαλενσιέν) και Ρουφλί (Σιόν). Για τη θέση του αναπληρωματικού τερματοφύλακα πήρε τον Λερουά (Εβιάν). Τέλος για την επίθεση απέκτησε τον Μπααμπουλά (Παρί).

Φιλικά: Στα τρία τελευταία έχασε με 3-2 από τη Σάντερλαντ και 2-0 από τη Νανσί ενώ στις 6/8 κέρδισε με 4-2 μέσα στη Νανσί.

Εκτίμηση: Η παραμονή της θεωρείται απ’ όλες τις πλατφόρμες αρκετά δύσκολη υπόθεση και την θεωρούν σαν ένα από τα πρώτα φαβορί για υποβιβασμό. Θα προσπαθήσει να διαψεύσει τις προβλέψεις αλλάζοντας κάπως τη φιλοσοφία της και παίζοντας περισσότερο αμυντικά απ’ ότι συνήθως. Αυτό είναι που θέλει ο προπονητής της. Δύσκολα πάντως θα καταφέρει να αποφύγει το μοιραίο.

 

Παρί Σεν Ζερμέν

Τι έκανε πέρυσι: Χωρίς να συναντήσει το παραμικρό πρόβλημα πήρε ένα από τα ευκολότερα πρωταθλήματα της ιστορίας της. Για δεύτερη σερί σεζόν έκανε και το απόλυτο κατακτώντας και όλα τα κύπελλα. Στην Ευρώπη για μια ακόμα φορά κόλλησε στη φάση των 8 στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Προπονητής: Νέο πρόσωπο ο Εμερι που εξαργυρώνει την καλή του παρουσία στη Σεβίλλη και τις τρεις κατακτήσεις του Γιουρόπα. Αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση της διοίκησης που ήθελε ένα προπονητή με νοοτροπία νικητή.

Εδρα: Parc des Princes (48.000)

Μεταγραφές: Κινήθηκε αρκετά έξυπνα και δεν πήρε κάποιο τρανταχτό όνομα για να κάνει φιγούρα αλλά κάλυψε ανάγκες της. Απέκτησε τον Βέλγο μπακ Μενιέ, τον Πολωνό μέσο Κρισόβιακ και τους επιθετικούς Χεσέ και Μπεν Αρφά. Παράλληλα είχε κάποιες επιστροφές από δανεικούς με σημαντικότερο τον πορτιέρο Αρεολά. Εκλεισε τον κύκλο του μετά από τέσσερα χρόνια ο Ιμπραΐμοβιτς.

Φιλικά: Σημείωσε μόνο νίκες. Μια στην Αυστρία με 2-1 επί της Γουέστ Μπρόμιτς και τρεις στην Αμερική όπου έκλεισε την προετοιμασία της. Με 3-1 την Ιντερ και τη Ρεάλ και με 4-0 τη Λέστερ. Εδωσε κι ένα επίσημο και κέρδισε με 4-1 τη Λυών για το Σούπερ Καπ.

Εκτίμηση: Ο Εμερι φαίνεται ότι έχει κερδίσει τους παίκτες με την προσωπικότητα και τις προπονήσεις του. Με το βάθος που διαθέτει στον πάγκο του εντός συνόρων δεν έχει αντίπαλο και θα πάρει ένα ακόμα πρωτάθλημα. Τα κύπελλα είναι πάντα θέμα βραδιάς. Ο μεγάλος καημός είναι το Τσάμπιονς Λιγκ και θα προσπαθήσει να καπαρώσει όσο γίνεται γρηγορότερα το πρωτάθλημα ώστε να ρίξει το βάρος στην Ευρώπη.

 

Ρεν

Τι έκανε πέρυσι: Δεν έχει να θυμάται τίποτα καλό. Απέτυχε σε όλους τους στόχους της και ακόμα και όταν κάποια στιγμή πίστεψε ότι μπορεί να κυνηγήσει την Ευρώπη, ήταν ολοφάνερο ότι δεν μπορούμε με τίποτα να υλοποιήσει τέτοιο στόχο.

Προπονητής: Ανέλαβε στον πάγκο της ο Κριστιάν Γκουρκίφ. Προπονητής με καθαρές ιδέες, εφαρμόζει σε όλες τις ομάδες του 4-4-2 και του αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο. Τελευταίοι του σταθμοί η Λοριάν και η εθνική Αλγερίας.

Εδρα: Roazhon Park (30.000)

Μεταγραφές: Το μεγαλύτερο ταλέντο της Ντεμπελέ μεταγράφηκε στην Ντόρτμουντ. Στους αποχωρήσαντες επίσης οι αμυντικοί Μπενγκ, Ντιάν και οι επιθετικοί Τοϊβόνεν, Μπογκά. Πήρε τον πορτιέρο Ναρντί (Νανσί), τον αμυντικό Φιγκουεϊρέδο (Μποαβίστα) ενώ επέστρεψαν περισσότεροι από έξι δανεικοί.

Φιλικά: Στο πρώτο φιλικό έφερε 1-1 στη Λαβάλ. Στα σημαντικότερα από τα τελευταία κέρδισε με 2-0 την Ανζέ, με 2-1 την Γκινγκάμπ ενώ το Σάββατο στη γενική πρόβα έπαιξε με τη Σουόνσι και έχασε με 1-0.

Εκτίμηση: Η παρουσία του Γκουρκίφ μετά την αποτυχημένη τριετία του Μοντανιέ αλλά και του Κουρμπίς στο τέλος, σηματοδοτεί την αρχή μιας εποχής που θα έχει για στόχο το καλό ποδόσφαιρο. Σ’ αυτό επιμένει ο νέος της προπονητής. Εχει αποδείξει ότι τα καταφέρνει ενώ συνηγορούν και παίκτες που μιλούν για καλό κλίμα και θετικές εντυπώσεις. Η παρουσία του μπορεί να κάνει και τον γιο του Γιοάν να θυμηθεί τον καλό του εαυτό που τα τελευταία χρόνια ήταν χαμένος. Εκτιμήσεις για θέση στην τελική βαθμολογία είναι δύσκολο να γίνει γιατί ακόμα μάλλον δεν ολοκλήρωσε τις μεταγραφικές της κινήσεις. Στοιχηματίζουμε όμως ότι θα δούμε μια ομάδα που θα αποδίδει πιο «καθαρό» ποδόσφαιρο και θα έχει αρκετά επιθετική φιλοσοφία.

 

Σεντ Ετιέν 

Τι έκανε πέρυσι: Οσο προχωρούσε η χρονιά τόσο έσβηνε. Ειδικά μετά τον αποκλεισμό της στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ πέταξε λευκή πετσέτα. Τερμάτισε έκτη στη βαθμολογια και βγήκε Ευρώπη επειδή η Παρί κατέκτησε τα κύπελλα.

Προπονητής: Ο Κριστόφ Γκαλτιέ κοντεύει να ριζώσει. Από το 2009 είναι στον πάγκο της και δεν υπάρχει άλλος προπονητής με τόσο μεγάλη θητεία σε άλλη ομάδα. Αρκετά σταθερός στις απόψεις του, προτιμά την ομάδα του σοβαρή παρά ελκυστική.

Εδρα: Geoffroy – Guichard (35.000)

Μεταγραφές: Αδειασε το υλικό της κυρίως από παίκτες που δεν βοηθούσαν πολύ. Ξεχώρισαν ο κεντρικός αμυντικός Μπαγιάλ Σαλ, οι μέσοι Κοάντ, Εϊσερίκ και ο επιθετικός Μπαεμπέκ. Νέα πρόσωπα ο αριστερός αμυντικός Μπενγκ που έπαιζε στη Ρεν και ο μέσος Νταμπό που αγοράστηκε έναντι 2 εκ. ευρώ από τη Μονπελιέ.

Φιλικά: Είναι από τις ομάδες που έχει δώσει ήδη τα πρώτα της επίσημα. Μετά από κάποιες εμφανίσεις που προβλημάτισαν στα φιλικά, έπαιξε δύο φορές με την ΑΕΚ. Χωρίς να αφήσει και τόσο καλές εντυπώσεις πέρασε με 0-0 και 1-0 χάρη σε γκολ του Μπέριτς. Την Τρίτη το βράδυ έδωσε φιλικό με τη Βόλφσμπουργκ.

Εκτίμηση: Τα τελευταία χρόνια έχει βρει τη θέση της στην πρώτη εξάδα. Από το 2013 και μετά είναι πάντα καλά πλασαρισμένη και τελικά βγήκε στο Γιουρόπα Λιγκ. Ανάλογοι οι στόχοι και φέτος και οι πιθανότητες να τους πετύχει είναι αρκετοί. Την ενδιαφέρει και η πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ στους οποίους προκρίθηκε τα δύο τελευταία χρόνια.

 

Τουλούζ 

Τι έκανε πέρυσι: Δέκα αγωνιστικές πριν το τέλος ήταν καταδικασμένη σε υποβιβασμό. Αναστήθηκε όμως χάρη στην παρουσία του Ντιπρά στον πάγκο της και με το 3-2 που πέτυχε την 38η αγωνιστική στην Ανζέ πέτυχε το θαύμα της παραμονής.

Προπονητής: Ο Πασκάλ Ντιπρά ήταν γνωστός για το έργο του στην Εβιάν. Ο σύλλογος της Ανω Σαβοΐας είναι ουσιαστικά δημιούργημα δικό του και του πατέρα του. Εκεί έδωσε όλη του την ψυχή και την έφερε μέχρι την πρώτη κατηγορία. Η Τουλούζ είναι ο δεύτερος μεγάλος σταθμός στην καριέρα του και έχει γίνει ήδη αγαπητός όσο λίγοι μετά το κατόρθωμά του πέρυσι.

Εδρα: Stadium (35.000)

Μεταγραφές: Όπως ήταν προγραμματισμένο έφυγε ο κορυφαίος της παίκτης τα τελευταία χρόνια επιθετικός Μπεν Γεντέρ. Πουλήθηκε στη Σεβίλλη. Εφυγαν ακόμα ο έμπειρος μέσος Ντιντό, οι αμυντικοί Τισεράν, Κανά Μπιγίκ κι ένα ταλέντο από το χώρο του κέντρου ο Μασάς. Πήρε για την άμυνα τον Ζουλιέν από τη Φράιμπουργκ και που πέρυσι σαν δανεικός στην Ντιζόν έβαλε αρκετά γκολ, τους μέσους Σιλά (Γκαζελέκ), Πι (Μονακό) ενώ για την επίθεση θα παίξει δύο στοιχήματα, τους Τοϊβόνεν και Εντουάρ. Ο διεθνής Σουηδός που ανήκε στη Ρεν, τα τελευταία χρόνια δινόταν δανεικός από εδώ κι από εκεί. Ο δεύτερος είναι μεγάλο ταλέντο της Παρί και αποκτήθηκε σαν δανεικός.

Φιλικά: Στα πιο δυνατά από τα τελευταία της παιχνίδια κέρδισε με 3-0 τη Μονπελιέ και με 2-1 τη Νις. Στη γενική πρόβα με την Γκιμαράες έχασε με 6-2 αλλά έβγαλε όλο το παιχνίδι με δέκα ποδοσφαιριστές.

Εκτίμηση: Θα πρέπει να βρει τη ψυχική της ηρεμία μετά το συγκλονιστικό φινάλε της. Δεν θα είναι εύκολο να πετύχει γρήγορα την ίδια ένταση και θα χρειαστεί κάποιες νίκες να τις πετύχει καθαρά αγωνιστικά και όχι λόγω τσαμπουκά και εγωισμού. Μετά την αποχώρηση του Μπεν Γεντέρ θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να μάθει να παίζει διαφορετικά στην επίθεση αφού τα χαρακτηριστικά του Τοϊβόνεν είναι εντελώς διαφορετικά. Η παραμονή είναι αυτό που θα προσπαθήσει σε πρώτη φάση να πετύχει και είναι κάτι που φαίνεται αρκετά ρεαλιστικός σαν στόχος. 

Idefix

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ