Ο άνθρωπος που κατάφερε να κάνει πρωταγωνίστρια την Αταλάντα στη Serie A αλλά και κάτοχο ευρωπαϊκού τίτλου θα κυκλοφορεί ελεύθερος μετά το τέλος της σεζόν. Ποια ομάδα είναι το φαβορί για να τον πείσει να την αναλάβει;
Λίγα θα περίμεναν πως το «ταξίδι» του Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι, στον πάγκο των «μπεργκαμάσκι», που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2016 θα έφτανε στο τέλος του 9 χρόνια αργότερα, έχοντας οδηγήσει αυτή η «σχέση» στην κατάκτηση του 1ου ευρωπαϊκού τίτλου (Europa League) στην ιστορία του συλλόγου από το Μπέργκαμο.
Ο Ιταλός κόουτς πείστηκε εκείνο το καλοκαίρι να αναλάβει την Αταλάντα, η οποία τη σεζόν που μόλις είχε ολοκληρωθεί (2015/16) είχε τερματίσει στη 13η θέση, ενώ η υψηλότερη θέση που είχε τερματίσει μέχρι να πάρει τα ηνία της, μετά την άνοδο στη Serie A (2010/11), ήταν η 11η (2013/14).
Με τον Γκασπερίνι στην τεχνική ηγεσία των «μπεργκαμάσκι», δεν ολοκλήρωσαν χρονιά κάτω από την 8η θέση (2021/22), ενώ στις 6/8 σεζόν τερμάτισαν εντός της πρώτης «4άδας», ενώ όλα δείχνουν πως θα αποχωρήσει από τον πάγκο τους, αφήνοντάς τους στα... αστέρια του Champions League.
Ο 67χρονος πλέον προπονητής, είναι μόλις ο δεύτερος στην ιστορία της Serie A που έχει «σπάσει» το φράγμα των 600 πόντων με έναν σύλλογο (607 β.). Μαζί του στη λίστα βρίσκεται ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι (663 β. / Γιουβέντους).
Μετά από όλα αυτά που πέτυχε με την Αταλάντα, ποια ομάδα δεν θα τον ήθελε και στη δική της τεχνική ηγεσία, γι' αυτό πάμε να δούμε ποιες είναι το φαβορί για να του αποσπάσουν τη θετική απάντηση.
Ρόμα, Μίλαν και Γιουβέντους βρίσκονται σε αναζήτηση προπονητή, έστω κι αν οι δύο τελευταίες δεν το «φωνάζουν». Σε αντίθεση, οι «τζαλορόσι» γνωρίζουν πως δεν θα συνεχίσει ο Κλαούντιο Ρανιέρι που επέστρεψε από τη... σύνταξη και τους «έσωσε» τη χρονιά, οπότε βρίσκονται στην αγορά.
Η παρουσία του Έρικ Τεν Χαχ στις εξέδρες του «Olimpico» στο πρόσφατο ντέρμπι τους με τη «Βέκια Σινιόρα», άναψε... φωτιές αλλά ο ίδιος τις διέψευσε κατηγορηματικά.
Ένας πάγκος που θα μπορούσε να τον ενδιαφέρει είναι αυτός της Εθνικής Ιταλίας, μιας που ο Λουτσιάνο Σπαλέτι δεν έχει κερδίσει το φίλαθλο κοινό με το έργο του στη «σκουάντρα ατζούρα».
Φυσικά, υπάρχει και η επιλογή να προπονήσει για 1η φορά στην καριέρα του κάποιον σύλλογο εκτός Ιταλίας, με την «καρέκλα» του Άγγελου Ποστέκογλου στην Τότεναμ να τρίζει έντονα εδώ και καιρό. Εξάλλου, ποιος μπορεί να αντισταθεί στον «μαγικό» κόσμο της Premier League;
Σε κάθε περίπτωση στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τις υποψήφιες ομάδες για να αναλάβει ο Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι έως την 1/9/2025:
Ομάδα Γκασπερίνι την 1/9/2025 | Απόδοση |
Ρόμα | 1.50 |
Αταλάντα | 3.00 |
Εθνική Ομάδα Ιταλίας | 6.00 |
Τότεναμ | 8.00 |
Γιουβέντους | 13.00 |
Νάπολι | 13.00 |
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ | 21.00 |
Μάντσεστερ Σίτι | 21.00 |
Ρεάλ Μαδρίτης | 51.00 |
Μίλαν | 51.00 |
Ίντερ | 51.00 |
Αν στον πάγκο της Εθνικής Ιταλίας δεν ήταν ο Λουτσιάνο Σπαλέτι αλλά κάποιος άλλος που να μην έχει κατακτήσει δηλαδή τη Serie A και να μην είχε την πλήρη υποστήριξη της ομοσπονδίας, τότε θα επιλέγαμε τη «σκουάντρα ατζούρα» για τον Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι.
Με αυτές τις συνθήκες και αφού πρωταγωνίστησε στη Serie A, δεν είναι απίθανο να δοκιμάσει τις τακτικές του για 1η φορά στην προπονητική του καριέρα κάπου εκτός Ιταλίας. Η Τότεναμ δίνει ευκαιρίες σε προπονητές, οπότε αξίζει το ρίσκο.