foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ45
ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Πρωτάθλημα Ελλάδας: Preview Stoiximan Super League 2023-24

Previews Πρωταθλημάτων | 20 Αυγ 2023 08:00
superleague-afieromata-new.jpg

Η νέα Stoiximan Super League κάνει πρεμιέρα στις 19/8, με την ΑΕΚ να μπαίνει ως Πρωταθλήτρια και νταμπλούχος, έχοντας σηκώσει και το Κύπελλο, με προφανή στόχο να διατηρήσει τα κεκτημένα της. Η ώθηση που έδωσε στην «Ένωση» η «OPAP Arena» και η ανθεκτικότητα που παρουσίασε στα play off τής χάρισαν τον τίτλο.

Τι έγινε πέρυσι

Ο Παναθηναϊκός, πρωτοπόρος στα 3/4 του περυσινού Πρωταθλήματος, δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τις σημαντικές διαφορές που ανέπτυξε στην εξέλιξη της σεζόν και τον καταπληκτικό 1ο γύρο που έκανε. Κλήθηκε, βέβαια, να δώσει το κρισιμότερο ματς της σεζόν, με τον Ολυμπιακό εκτός στα play off, «χτυπημένος» από Covid, όμως στο ελληνικό Πρωτάθλημα συμβαίνουν αυτά… Υπό κανονικές συνθήκες εξωγενείς παράγοντες (διαιτησία, αναβολές αγώνων) διαμορφώνουν και την αγωνιστική εικόνα.

Ο Ολυμπιακός έχασε την πρωτιά, καταλήγοντας 3ος, με τους ΠΑΟΚ και Άρη να συμπληρώνουν την 5άδα των ευρωπαϊκών εισιτηρίων. Ιωνικός και Λεβαδειακός υποβιβάστηκαν, με τους Πανσερραϊκό και Κηφισιά να παίρνουν τις θέσεις τους.

cta_box_bg
Super Προσφορά* χωρίς κατάθεση: Κωδικός 200FS ΕΓΓΡΑΦΗ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις - ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Σέντρα κάτω από τις… σκιές

Το νέο Πρωτάθλημα αρχίζει στο περιθώριο δύο εξαιρετικά σοβαρών υποθέσεων. Τη δολοφονία φιλάθλου της ΑΕΚ, πριν τον εντός έδρας αγώνα (που, τελικά, αναβλήθηκε) με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ για το Champions League. Και, δευτερευόντως, την υπόθεση στημένων αγώνων, στην οποία εμπλέκονται 5 ομάδες της SL1 και 10 της SL2. Γίνεται συνεκτίμηση όλων των στοιχείων της Interpol, της Eurojust, της Εισαγγελίας Αθηνών, της Οικονομικής Αστυνομίας, της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και των 109 φακέλων της Sportradar που είχαν αρχειοθετηθεί στο παρελθόν.

Αγωνιστικά, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός φαντάζουν ξανά οι ομάδες που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες για το Πρωτάθλημα. Έχουν τους ίδιους προπονητές, ενισχύθηκαν και μοιάζουν να βρίσκονται βήματα εμπρός από τους Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ. Οι Πειραιώτες επιχειρούν επανεκκίνηση με τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ στον πάγκο τους, ενώ οι Θεσσαλονικείς καλούνται να φανούν πιο ανταγωνιστικοί, μην έχοντας πάντως, το ρόστερ του πρόσφατου παρελθόντος. Ο Άρης, λογικά, θα συμπληρώσει την 5άδα, με τους Πανσερραϊκό και Κηφισιά να είναι, όπως πάντα ως οι ομάδες που ανεβαίνουν από τη SL2, τα φαβορί για υποβιβασμό.

Τηλεοπτική κάλυψη

Πάλι οι δύο εγχώριες συνδρομητικές πλατφόρμες θα προβάλλουν το ελληνικό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Αναλυτικά, η Cosmote TV θα μεταδώσει τα εντός έδρας παιχνίδια των ΑΕΚ, Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού, Βόλου, Λαμίας, ΟΦΗ, Παναιτωλικού και της νεοφώτιστης Κηφισιάς. Στα κανάλια Novasports θα προβάλλονται τα εντός έδρας ματς των ΠΑΟΚ, Άρη, Ατρόμητου, Αστέρα Τρίπολης, ΠΑΣ Γιάννινα και του Πανσερραϊκού, που επέστρεψε στη μεγάλη κατηγορία.

Συμμετέχουν 14 ομάδες, με την κανονική διάρκεια της Stoiximan Super League να ολοκληρώνεται σε 26 αγωνιστικές (2 γύροι, όλες παίζουν μεταξύ τους εντός και εκτός έδρας). Στα play off θα μετάσχουν οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 1η έως την 6η θέση της κανονικής περιόδου. Η τελική κατάταξη θα καθοριστεί μετά από μίνι Πρωτάθλημα 10 αγωνιστικών, στο τέλος του οποίου θα αναδειχθεί ο Πρωταθλητής, ο οποίος θα κερδίσει τη συμμετοχή του στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League. Οι ομάδες που θα τερματίσουν στη 2η και την 3η θέση θα αγωνιστούν στο επόμενο Europa Conference League και ο Κυπελλούχος στο Europa League.

Εφόσον η ομάδα που θα κατακτήσει το Κύπελλο βρίσκεται στην 3άδα, τότε η 4η θέση θα οδηγήσει Europa Conference League, ενώ αν κάποια ομάδα κατακτήσει το νταμπλ, το εισιτήριο για το Europa League το παίρνει ο 2ος. Στα play out θα μετάσχουν οι ομάδες από την 7η έως τη 14η θέση της κανονικής περιόδου. Στο μίνι Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί, θα υπάρχει ένας γύρος για τις 8 ομάδες. Δηλαδή 7 αγωνιστικές στο σύνολο. Οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 7η έως την 10η θέση θα έχουν πλεονέκτημα έδρας (4 ματς εντός, 3 εκτός). Οι υπόλοιπες θα δώσουν 3 αγώνες εντός και 4 εκτός. Η 13η και η 14η της τελικής κατάταξης θα υποβιβαστούν στη Super League 2.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας στην Κανονική Περίοδο η κατάταξη των ομάδων αποφασίζεται με τα ακόλουθα κριτήρια:

1) Μεταξύ τους ματς (Βαθμοί, Διαφορά τερμάτων)
2) Συνολικά (Διαφορά τερμάτων, Καλύτερη επίθεση, Καλύτερη άμυνα)
3) Μπαράζ.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας στα Playoffs/Playouts η κατάταξη των ομάδων αποφασίζεται με τα ακόλουθα κριτήρια:

1) Βαθμοί στα μεταξύ τους (αθροιστικά Καν. Περίοδος και Playoffs/Playouts)
2) Διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους (αθροιστικά Καν. Περίοδος και Playoffs/Playouts)
3) Καλύτερη θέση στην Κανονική Περίοδο του Πρωταθλήματος.

cta_box_bg
Σούπερ Δώρο* στο PS Rewards Χωρίς Κατάθεση! ΕΓΓΡΑΦΗ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

1. ΑΕΚ 2. Παναθηναϊκός 3. Ολυμπιακός
4. ΠΑΟΚ 5. Άρης 6. Ατρόμητος
7. ΟΦΗ 8. Βόλος 9. Αστέρας Τρίπολης
10. ΠΑΣ Γιάννινα 11. Λαμία 12. Παναιτωλικός
13. Πανσερραϊκός 14. Κηφισιά  
Παίκτης (Θέση) Από Σε
Βιλένα (Μ) Θέλτα Παναθηναϊκός
Πόνσε (Α) Έλτσε ΑΕΚ
Ελ Κααμπί (Ε) Αλ Σαντ Ολυμπιακός
Τζούρισιτς (ΜΕ) Σαμπντόρια Παναθηναϊκός
Πισάρο (ΜΕ) Ίντερ Μαϊάμι ΑΕΚ
Οζντόεφ (Μ) Καραγκουμρούκ ΠΑΟΚ
Αλεξανδρόπουλος (Μ) Σπόρτινγκ Λ. Ολυμπιακός
Τρόοστ - Εκόνγκ (Α) Γουότφορντ ΠΑΟΚ
Ιμπόρα (Μ) Βιγιαρεάλ Ολυμπιακός
Σαμάτα (Ε) Φενέρμπαχτσε ΠΑΟΚ

Ξανά ΑΕΚ, για την έκπληξη ο… Ολυμπιακός

H AEK δεν προτείνεται πάλι ως επικρατέστερη Πρωταθλήτρια μόνο για αγωνιστικούς λόγους, ούτε γιατί ο περίπου διπλασιασμός στο ενδεχόμενο ξετρελαίνει… Απέδειξε, στη σεζόν 2022/23, πως όταν η μπάλα… έκαιγε έβρισκε λύσεις. Και αυτό σε μία κούρσα τίτλου, η αντοχή ανεξαρτήτως τρόπου, μετράει. Ο Παναθηναϊκός την πλησιάζει ποιοτικά και αν δεν υποστεί κάποιο κλακάζ, όπως στα περυσινά play off, θα είναι έστω 2ος. Από την άλλη, ο Ολυμπιακός και σε μία κακή σεζόν του, όπως πέρυσι, σκόραρε 70 γκολ (η καλύτερη επίθεση στη Λίγκα). Τώρα, καλοπληρώνει σε σχέση με το πενιχρό 1.70 της ΑΕΚ, ώστε να το επιτύχει ξανά.

Ο Ατρόμητος ποντάρεται κυρίως λόγω της χαμηλής απόδοσης του ΟΦΗ (2.15) για να μπει στην 6άδα, ως έκπληξη. Και η Κηφισιά δίνεται υποψήφια ουραγός κανονικής περιόδου, όχι για λόγους υποτίμησης. Απλά το ζήτημα του γηπέδου στην αρχή της Λίγκας μπορεί να της κόψει βαθμούς, οι οποίοι εν συνεχεία θα κοστίσουν.

Αγορά Απόδοση
Κατάκτηση: AEK 2.05
Forecast με ακριβή σειρά: ΑΕΚ & Παναθηναϊκός 3.75
Να τερματίσει στους πρώτους 6 - Καν. Περίοδος: Ατρόμητος 3.50
Ουραγός - Καν. περίοδος: Κηφισιά 3.00
Περισσότερα Γκολ - Καν. περίοδος: Ολυμπιακός 3.75

AEK

Η παρθενική σεζόν στη νέα της έδρα, την «OPAP Arena», της έδωσε την απαραίτητη ώθηση να φτάσει στο 13ο Πρωτάθλημα στην ιστορία της (3ο, μόλις, από το 1994) και στο 3ο νταμπλ (1ο μετά το 1978), αφού πήρε και το Κύπελλο απέναντι στον ΠΑΟΚ. Στην κανονική διάρκεια τερμάτισε 2η, στο -2 από τον Παναθηναϊκό, αλλά στα play off κάλυψε τη διαφορά και έφτασε στην πρωτιά με +5β. από τον μεγάλο της αντίπαλο.

Ο Ματίας Αλμέιδα συνεχίζει για 2η χρονιά στον πάγκο, φιλοδοξώντας να κάνει ακόμα πιο στέρεο το περυσινό οικοδόμημα. Σπουδαία επιτυχία αποτελεί η παραμονή του κορυφαίου, πέρυσι, Πινέδα (Μ). Ο Μεξικανός αγωνίστηκε ως δανεικός, όμως πλέον, μετά τα 6,5 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στη Θέλτα, αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της «Ένωσης». Ενίσχυσε τη γραμμή κρούσης με την επιστροφή του Πόνσε (Ε, πληρώθηκαν 3,5 εκατ. στην Έλτσε), ο οποίος είχε αγωνιστεί στην ΑΕΚ και τη σεζόν 2018-19 ως δανεικός από τη Ρόμα. Από τις προσθήκες ξεχωρίζει αυτή του Πισάρο (ΜΕ, ελεύθερος από Μαϊάμι), ενώ από τις αποχωρήσεις δεν υπάρχει άλλη αξιοσημείωτη πλην του Τζαβέλλα (Α). Παρά το έντονο πρέσινγκ της Λανς έχει καταφέρει, έως τώρα, να κρατήσει τον Λιβάι Γκαρσία (Ε, 18 γκολ, 7 ασίστ τη σεζόν 2022/23), επεκτείνοντας, μάλιστα, το συμβόλαιό του.

Δίνεται το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του νέου Πρωταθλήματος, με τη λογική ότι κράτησε όλο τον κορμό και ενισχύθηκε επιθετικά. Στα ματς με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ (πήρε σημαντικό προβάδισμα πρόκρισης μετά την εκτός έδρας νίκη 2-1 στο πρώτο ματς την Τρίτη 15/8), και αν προκριθεί με την Αντβέρπ (την αντιμετώπισε σε φιλικό, επικρατώντας 3-0), θα κριθεί η παρουσία της ή όχι σε ομίλους Champions League. Ο οργανισμός της ΑΕΚ πενθεί την απώλεια φιλάθλου της ομάδας σε επεισόδια με Κροάτες χούλιγκαν, που οδήγησαν στην αναβολή του 1ου αγώνα για τον 3ο προκριματικό. Το ματς αυτό θα γίνει, ως ρεβάνς, στι 19/8, για αυτό και αναβλήθηκε η πρεμιέρα της Stoiximan Super League απέναντι στον Παναιτωλικό εντός.

Παναθηναϊκός

Δεν ξέρει αν πρέπει να… κλάψει ή να… γελάσει. Ήταν σε όλο, σχεδόν, το Πρωτάθλημα πρωτοπόρος με σημαντικές διαφορές. Μπορεί να έβαλε 22 γκολ λιγότερα από την Πρωταθλήτρια ΑΕΚ (47 vs 69), όμως για μεγάλα διαστήματα της σεζόν έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα (και χωρίς τον σούπερ επιδραστικό Αϊτόρ, που τραυματίστηκε σοβαρά, σχεδόν όλη τη σεζόν). Τερμάτισε στην 1η θέση της κανονικής περιόδου, όμως στα play off η κόπωση και μία σειρά συγκυριών τον έφεραν 2ο και μακριά από το Πρωτάθλημα για 13η χρονιά. Σημείο αναφοράς αποτέλεσε το εκτός έδρας παιχνίδι με τον Ολυμπιακό (8/5), στο οποίο κλήθηκε να χρησιμοποιήσει παίκτες με Covid… Ηττήθηκε με 1-0 και έχασε τον τίτλο.

Παρουσίασε, όμως, αξιοσημείωτη πρόοδο, με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να δημιουργεί σύνολο, το οποίο ελάχιστα θυμίζει το συνονθύλευμα του 2021 όταν ανέλαβε. Ο Σέρβος συνεχίζει για 3η χρονιά, ενώ στην τεχνική διεύθυνση, πλέον, υπάρχει αρωγός και ο διευθυντής Παπαδημητρίου ως νέος στέλεχος. Έφερε σημαντικούς παίκτες, με κορυφαία ονόματα τούς Τζούρισιτς (ΜΕ, ελεύθερος από Σαμπντόρια) και Βιλένα (Μ, αντί 3,5 εκατ. ευρώ από την Εσπανιόλ). Οι υπόλοιπες προσθήκες (Γεντβάι, Μλαντένοβιτς, Πάλμερ - Μπράουν στην άμυνα και Ζέκα στα χαφ) δημιουργούν βάθος στο ρόστερ. Από τους αποχωρήσαντες σημαντικότερα ονόματα είναι των Κουρμπέλη (Μ, αρχηγός, Τραμπζονσπόρ ως ελεύθερος), Σάρλια (Α) και Σάντσες (Α). 

Επίσημα, η χρονιά έχει αρχίσει για το Τριφύλλι με απολογισμό 2-1-1 στο Champions League, με προκρίσεις επί της Ντνίπρο και της Μαρσέιγ (η μοναδική του ήττα στον εκτός έδρας επαναληπτικό, όμως πήρε την πρόκριση στη διαδικασία των πέναλτι). Εξαιρετικά! Ανεξάρτητα αν συνεχίσει στο Champions League (επόμενος αντίπαλος η Μπράγκα), έχει εξασφαλίσει τους ομίλους του Europa League. Το εντυπωσιακό είναι ότι δίνεται 3ο φαβορί για τον τίτλο, πίσω και από τον Ολυμπιακό. Πέρυσι, βέβαια, τέτοια εποχή η απόδοση κατάκτησης Πρωταθλήματος ήταν 5.00 για το Τριφύλλι. Σαν τακτική και ρόστερ πλησιάζει αρκετά την ΑΕΚ και ξεκάθαρα αποδόσεις κοντά στο 4.00 δεν περνούν απαρατήρητες.

STOIXIMAN SUPER LEAGUE 2023/24
STOIXIMAN SUPER LEAGUE 2023/24
STOIXIMAN SUPER LEAGUE 2023/24
ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ
ΠΡΩΤΗ ΔΥΑΔΑ
ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΓΚΟΛ ΠΑΙΚΤΩΝ
ΣΕΙΡΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ
ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ PLAYOFFS
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΝΙΚΕΣ ΣΤΑ PLAYOFFS
ΔΙΑΦΟΡΑ ΒΑΘΜΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗΣ
ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΚΟΛ
ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΧΘΕΙ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΓΚΟΛ
aek-sima-100-xronia_logo.svg ΑΕΚ 1.25
paok.svg ΠΑΟΚ 8.00
Logo_Osfp-01.svg Ολυμπιακός 10.00
pao.svg Παναθηναϊκός 101.00
Αφορά τα playoffs.
aek-sima-100-xronia_logo.svg ΑΕΚ 1.02
paok.svg ΠΑΟΚ 1.90
logo_osfp-01.svg Ολυμπιακός 2.75
pao_1.svg Παναθηναϊκός 5.50
Αφορά τα playoffs.
moron.png Μορόν (Άρης) - Over 17.5 17 tabbed_soccer.svg 1.22
ponce.jpg Πόνσε (ΑΕΚ) - Over 15.5 15 tabbed_soccer.svg 1.15
Despodov.png Ντεσπόντοφ (ΠΑΟΚ) - Over 11.5 11 tabbed_soccer.svg 1.70
zivkovic.png Α. Ζίβκοβιτς (ΠΑΟΚ) - Over 8.5 7 tabbed_soccer.svg 3.30
Palacios.png Παλάσιος (Παναθηναϊκός) - Over 7.5 6 tabbed_soccer.svg 5.00
fortounis.png Φορτούνης (Ολυμπιακός) - Over 7.5 6 tabbed_soccer.svg 3.30
Αφορά όλη τη σεζόν.
aek-sima-100-xronia_logo.svg 1. ΑΕΚ & 2. ΠΑΟΚ 2.30
aek-sima-100-xronia_logo.svg 1. ΑΕΚ & 2. Ολυμπιακός 3.65
aek-sima-100-xronia_logo.svg 1. ΑΕΚ & 2. Παναθηναϊκός 7.50
paok.svg 1. ΠΑΟΚ & 2. ΑΕΚ 8.50
logo_osfp-01.svg 1. Ολυμπιακός & 2. ΑΕΚ 9.00
paok.svg 1. ΠΑΟΚ & 2. Ολυμπιακός 45.00
panathinaikos.svg 1. Παναθηναϊκός & 2. ΑΕΚ 71.00
Αφορά τα playoffs.
ioannidis.png Ιωαννίδης (Παναθηναϊκός) 5 tabbed_soccer.svg 1.70
ponce.jpg Πόνσε (ΑΕΚ) 4 tabbed_soccer.svg 2.00
moron.png Μορόν (Άρης) 3 tabbed_soccer.svg 5.00
2LaIczZg-2PaKOsC0.png Ελ Κααμπί (Ολυμπιακός) 2 tabbed_soccer.svg 7.00
bakasetas.jpg Μπακασέτας (Παναθηναϊκός) 4 tabbed_soccer.svg 8.00
schwab.jpg Σβαμπ (ΠΑΟΚ) 4 tabbed_soccer.svg 8.00
podence.png Ποντένσε (Ολυμπιακός) 3 tabbed_soccer.svg 9.00
eliasson.jpg Ελίασον (ΑΕΚ) 3 tabbed_soccer.svg 10.00
levi garcia.png Λιβάι Γκαρσία (ΑΕΚ) 2 tabbed_soccer.svg 11.00
bernard.png Μπερνάρ (Παναθηναϊκός) 4 tabbed_soccer.svg 12.00
Αφορά τα playoffs.
aek-sima-100-xronia_logo.svg ΑΕΚ (5) 1.90
panathinaikos.svg Παναθηναϊκός (5) 3.50
logo_osfp-01.svg Ολυμπιακός (4) 4.50
paok.svg ΠΑΟΚ (3) 16.00
trophy_ellada.svg 0-3 Βαθμοί 1.25
trophy_ellada.svg 4-6 Βαθμοί 3.50
trophy_ellada.svg 7-9 Βαθμοί 50.00
Αφορά τα playoffs.
panathinaikos.svg Παναθηναϊκός (17) 2.25
aek-sima-100-xronia_logo.svg AEK (17) 2.30
logo_osfp-01.svg Ολυμπιακός (16) 4.00
paok.svg ΠΑΟΚ (13) 15.00
aris.svg Άρης (7) 351.00
Αφορά τα playoffs.
aek-sima-100-xronia_logo.svg ΑΕΚ (8) 1.25
logo_osfp-01.svg Ολυμπιακός (8) 5.50
panathinaikos.svg Παναθηναϊκός (10) 7.50
paok.svg ΠΑΟΚ (11) 17.00
aris.svg Άρης (11) 41.00
Αφορά τα playoffs.
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ – Οι αποδόσεις ίσχυαν 7/5, 10:00, εκτός από συνολικά γκολ παικτών & ομάδα με τα περισσότερα υπέρ & κατά γκολ που ίσχυαν 28/4.

Ολυμπιακός

Ο Πρωταθλητής του 2022 έμεινε δίχως τίτλο πέρυσι, απόρροια των επιλογών που δεν βγήκαν στον πάγκο και αγωνιστικά. Άρχισε τη σεζόν με τον επιτυχημένο Μαρτίνς, συνέχισε με τον ελπιδοφόρο Κορμπεράν, επανέφερε τον πολύπειρο και γνώστη των απαιτήσεων της ομάδας Μίτσελ και έκλεισε τη σεζόν, χρίζοντας υπηρεσιακό, τον υπεύθυνο Ακαδημιών Ανιγκό. Μετά την 3η θέση της σεζόν 2022-23, λογικές κρίνονται οι προσλήψεις του προπονητή Ντιέγκο Μαρτίνεθ (πρώην Εσπανιόλ) και του αθλητικού διευθυντή Κορδόν (πρώην Μπέτις), με τη ροπή στο ισπανικό μοντέλο να είναι εμφανής.

Πολλές οι αλλαγές που έγιναν στο ρόστερ, με τον Κορδόν να εξοικονομεί έως τώρα 13,5 εκατ. ευρώ από πωλήσεις όχι και πρωτοκλασάτων παικτών (Ρέαμπτσιουκ, Ονιεκούρου, Ζινκερνάγκελ, Κανέ, Μπιτίκι). Έμεινε ελεύθερος ο Εμβιλά (Μ), ομοίως ως ελεύθεροι συνεχίζουν σε άλλες ομάδες οι Βαλμπουενά (ΜΕ) και Μπακαμπού (Ε, ίσως ο κορυφαίος παίκτης πέρυσι με 18 γκολ σε 37 συμμετοχές). Από τις προσθήκες ξεχωρίζουν οι ελεύθεροι Ελ Κααμπί (Ε), Ιμπόρα (Μ), Κίνι (Α), η παραμονή του Ρέτσου (Α) μετά τον δανεισμό από τη Βερόνα και οι δανεικοί Αλεξανδρόπουλος (Μ, πρώην Παναθηναϊκός), Πορόσο (Α) και Φρέιρε (Α).

Εκτός ομάδας βρίσκεται ο ποιοτικός Χουάνγκ (Μ), ο οποίος παραμονές του 1ου αγώνα με την Γκενκ για το Europa League (νίκη 1-0 για τον Ολυμπιακό) αναχώρησε για την πατρίδα του. Η διαφορά θα επιλυθεί δικαστικά. Φορτσάρει μεταγραφικά η ομάδα του Μαρτίνεθ, με τον Σκάρπα (ΜΕ, Νότιγχαμ Φόρεστ) να βρίσκεται προ των πυλών και σε καλό δρόμο, επίσης, οι υποθέσεις των Έζε (Μ, Ουρακάν) και Μπρνιτς (ΜΕ, Μάριμπορ). Για τον Φορτούνη (ΜΕ) φαίνεται πως ενδιαφέρεται η Αλ Γουεχντά της Σαουδικής Αραβίας (έχει προπονητή τον Γιώργο Δώνη).

Οι Πειραιώτες κάνουν επανεκκίνηση, δημιουργώντας ένα νέο σύνολο. Διεκδικούν τη συνέχεια στο Europa League και έχουν το ανάστημα να πρωταγωνιστήσουν στην Ελλάδα. Όμως σε καλύτερο επίπεδο από ΑΕΚ και Παναθηναϊκό δεν βρίσκονται. Οπότε δεν υπάρχει καμία αξία στο γεγονός ότι δίνονται 2ο φαβορί για το Πρωτάθλημα, σε τιμές κάτω του 4.00.

ΠAOK

Δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει την κούρσα τίτλου από νωρίς, τερματίζοντας στην 4η θέση και στο -17 από την κορυφή. Έπαιξε, όμως, στον 6ο τελικό Κυπέλλου από το 2017 (απουσίασε από τους φιναλίστ μόνο το 2020), διάστημα στο οποίο μέτρησε 4 τρόπαια στον θεσμό. Ηττήθηκε από την ΑΕΚ με 2-0, οπότε η χρονιά δίχως τίτλο απέκτησε αρνητικό πρόσημο. Φαίνεται να υπάρχει μία διοικητική συστολή και όχι οικονομική άνεση, βάσει των μεταγραφικών κινήσεων που γίνονται. Αποκτήθηκαν οι ποιοτικοί Τρόοστ - Εκόνγκ (Α) και Οζντόεφ (Μ), για τους οποίους δαπανήθηκε 1,5 εκατ. ευρώ. 

Πολύ σημαντική προσθήκη αποτέλεσε ο ελεύθερος Σαμάτα (Ε, Φεέρμπαχτσε). Ολιβέιρα (Ε), Ελ Καντουρί (ΜΕ) και Μπίσεσβαρ (ΜΕ) έμειναν ελεύθεροι, ενώ πωλήθηκε ο παικταράς Ίνγκασον (Α, Μίντιλαντ) αντί 4 εκατ. Δεν συνεχίστηκε ο δανεισμός του δυναμικού Κούρτιτς (Μ). Στη Σαχτάρ συνεχίζει ο Τέιλορ (Α), για τον οποίο εκταμιεύθηκαν 300 χιλ. ευρώ. Οριστικοποιήθηκε η μεταγραφή του Αουγκούστο (Μ) στη Ναντ με αντίτιμο 6 εκατ. Οι Θεσσαλονικείς συνεχίζουν με τον Ραζβάν Λουτσέσκου στον πάγκο, έχοντας ως κύριο στόχο αυτήν την περίοδο την πρόκριση στους ομίλους του Conference League (ήδη έχουν προκριθεί επί της Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ και αντιμετωπίζουν την κροατική Χάιντουκ).

Ο ΠΑΟΚ δύσκολα θα ανταγωνιστεί ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό για τον τίτλο, αλλά ξεκάθαρα είναι ομάδα 4άδας. Θα διεκδικήσει ξανά το Κύπελλο, θεσμό όπου έχει την υπογραφή του εσχάτως. Ωστόσο, πρέπει να λύσει ορισμένα δομικά προβλήματα σε στελεχιακό επίπεδο, που επηρεάζουν το αγωνιστικό σκέλος. Χαρακτηριστικά, ο τρόπος που… απέτυχε ο πρώην αθλητικός διευθυντής Μπότο υπήρξε ηχηρός.

cta_box_bg
Combo Προσφορά* χωρίς κατάθεση στη Novibet ΕΓΓΡΑΦΗ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Άρης

Τερμάτισε στην 5η θέση του περυσινού Πρωταθλήματος, επίτευγμα που αποτελεί το minimum που πετυχαίνει από την επιστροφή του στη μεγάλη κατηγορία το 2019 (έκτοτε 3 φορές βγήκε 5ος και 2 φορές 3ος). Άρχισε τη σεζόν με τον Μπούργος στον πάγκο, ανέλαβε στη συνέχεια ο διάσημος Άλαν Πάρντιου, για να καταλήξει τον περασμένο Φεβρουάριο στον Απόστολο Τερζή. Ο Έλληνας κόουτς εργάστηκε για 6η φορά ως υπηρεσιακός στους Θεσσαλονικείς και δικαιωματικά μονιμοποιήθηκε στη θέση το καλοκαίρι.

Οι περισσότερες προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ, φέτος, έγιναν με την υπογραφή του τεχνικού διευθυντή Παλικούτσα, ο οποίος, όμως, αποχώρησε για λόγους υγείας. Ήρθαν παίκτες με την προοπτική να ανεβάσουν την ποιοτική στάθμη: Μορόν (Ε, Μπέτις), Μοντόγια (Α, Μπέτις), Τζούρασεκ (Μ, Σαχτάρ), Μενέντεζ (ΜΕ, Σολτ Λέικ), Ματαρίτα (Α, Ντνίπρο), Πάβισιτς (Μ, Κόνιασπορ), μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, ορισμένοι εξ όσων έφυγαν υπήρξαν σημαντικές μονάδες: Γκαρσία (ΜΕ, πωλήθηκε στη μεξικάνικη Άτλας), Μαζικού (Α, Σερβέτ), Εμπακατά (Α, Γκαζιαντέπ), Ιτούρμπε (ΜΕ, Γκρέμιο), Πίρσμαν (Α, Γκρόνινγκεν), Νταμπό (Μ) και Ζερβινιό (ΜΕ) ενδεικτικά. Τα πρώτα δείγματα γραφής στην Ευρώπη δεν είναι άσχημα, αφού έχει ήδη την πρόκριση επί της Αραράτ Αρμένια και τη νίκη εντός, με 1-0, επί της Ντινάμο Κιέβου για το Europa Conference League. Στόχος θα πρέπει να είναι ξανά η 5η θέση, μοιάζει δύσκολο να απειλήσει την ισχυρή 4άδα της Stoiximan Super League.

Βόλος

Πρόκειται για την πιο σταθερή, αν όχι την καλύτερη, επαρχιακή ομάδα τα τελευταία χρόνια. Η διοίκηση δικαιώθηκε αφήνοντας στην άκρη τις επιλογές ξένων προπονητών που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως λαχεία (πχ Αμπρασκάλ). Ο Κώστας Μπράτσος απέδειξε πως γνωρίζει πως να οδηγήσει την ομάδα της Μαγνησίας σε υψηλές, για τα δεδομένα της, πτήσεις. Την έβαλε στα play off, με την 6η θέση να είναι τιμητική για έναν σύλλογο που τώρα δημιουργεί ιστορία.

Παρέμεινε ο Έλληνας κόουτς, ο οποίος έχει το δύσκολο έργο να αφομοιώσει τους νέους παίκτες στο υλικό το οποίο αποφασίστηκε να παραμείνει. Και είναι κάμποσοι ξανά… Ξεχωρίζουν οι Ενγκίν (ΜΕ, Κασίμπασα), Τρουιγέ (ΜΕ, δανεικός από τον Παναθηναϊκό), Μραζ (Ε, Σπέτσια), Κρούζλιακ (Α, Ντουνάιτσκα Στρέντα), Μύγας (Α, Ιωνικός), Γκλάβτσιτς (Μ, Χίμκι) και οι τερματοφύλακες Σιαμπάνης (Άρης), Κόστιτς (Παραλίμνι).

Ανάμεσα σε αυτούς που αποτέλεσαν παρελθόν βρίσκονται οι Οζέγκοβιτς (Ε, Κηφισιά), Εσκοβάλ (Α, Βιζέλα), Κλέιμαν (Τ, ΠΑΣ Γιάννινα) και Πίρινεν (Α, Λεβαδειακός). Η εικόνα στα φιλικά, όπως για παράδειγμα το 1-1 απέναντι στον ΑΠΟΕΛ και το τουρνουά που διοργάνωσε και κατέκτησε με Αστέρα Τρίπολης (1-1, 6-5 πέναλτι) και Παναιτωλικό (2-0), συνολικά έδειξε πως ο Βόλος θα παίξει, φέτος, ξανά το ποδόσφαιρό του και ό,τι γίνει. Αναμένεται να είναι από τις πιο ελκυστικές ομάδες, στο μάτι του ουδέτερου φιλάθλου. Αν εξασφαλίσει νωρίς την παραμονή, όπως είναι ο στόχος κάθε σεζόν, θα δώσει αγώνα πάλι για τα play off.

ΟΦΗ

Αν και μπήκε με δυσκολίες στην περυσινή σεζόν, εξελίχθηκε στην καλύτερη ομάδα των play out και τερμάτισε 7ος στη Λίγκα. Ο Νίκος Νιόπλιας φαινόταν ακλόνητος στη θέση του προπονητή, όμως τα αποτελέσματα που δεν έρχονταν οδήγησαν τη διοίκηση Μπούση σε μία απαιτητική απόφαση. Την αλλαγή του πολύπειρου Έλληνα και την πρόσληψη του Λιθουανού Βάλντας Νταμπράουσκας, που συνεχίζει.

Ο ΟΦΗ απέκτησε προσωπικότητα, πήρε ματς που του εξασφάλισαν πανεύκολα την παραμονή και φέτος έχει όλα τα φόντα να κοιτάξει ψηλότερα. Με βάση το «πήγαινε - έλα», η προσθήκη του Λαμπρόπουλου (Α, Μπόχουμ) στην άμυνα και η επιστροφή του Γκαγιέγος (Μ, Ουνιβερσιντάντ ντε Τσίλε) μετά από 1,5 χρόνο προσδίδουν ποιότητα στο υλικό. Εξαιρετική λογίζεται και η μεταγραφή του ελεύθερου Ριέρα (ΜΕ, Αστέρας Τρίπολης), καλού γνώστη της ελληνικής πραγματικότητας. Επέκτεινε ο ποιοτικός Μπάκιτς (Μ) έως το 2027. Αποτέλεσαν παρελθόν, μεταξύ άλλων, οι Ντιουσέ (Μ, πωλήθηκε αντί 500 χιλ. ευρώ στην Οσέρ), Διαμάντης (Α, Ιστανμπούλσπορ), Μπαλογιάννης (Α, Μπότεβ Πλόβντιβ), Ντουρμισάι (E, Nέα Σαλαμίνα) και Γιοχού (Α, Λε Μαν).

Στα φιλικά πρωταγωνίστησε σε ανοικτά παιχνίδια με γκολ. Έχασε αυτά με τις ολλανδικές ομάδες (2-0 από Χέρενφεϊν, 3-2 από Μπρέντα, 2-0 από Ουτρέχτη ενδεικτικά). Πήρε ισοπαλία 1-1 κόντρα στην ισχυρή Φιορεντίνα, στη Φλωρεντία, αλλά μικρή σημασία έχουν όλα αυτά. Με την περυσινή αγωνιστική συμπεριφορά επί Νταμπράουσκας, οι Κρητικοί μπορούν να διεκδικήσουν ακόμα και την είσοδο στα play off. Το ενδεχόμενο να μπουν στην 6άδα, πάντως, θα μπορούσε να πληρώνει καλύτερα από το κατιτίς παραπάνω από τον διπλασιασμό.

Ατρόμητος

Δεν πραγματοποίησε κάποια σούπερ σεζόν, αλλά χαρακτηρίστηκε από σοβαρότητα και σταθερότητα. Η επιλογή του Κρις Κόουλμαν και η στήριξη του Ουαλού, ο οποίος άρχισε, τελείωσε τη χρονιά πέρυσι και συνεχίζει, αποδεικνύεται ορθή. Ειδικά μετά από προπονητές, όπως οι Λόπεθ και Παράσχος, που δεν έπιασαν τη σεζόν 2021-22.

Ο Ατρόμητος τερμάτισε 2ος στα play out και 8ος στο Πρωτάθλημα, μακριά από οποιοδήποτε σενάριο υποβιβασμού. Βέβαια, δεν έφτασε διψήφιο αριθμό νικών (σταμάτησε στις 9, είχε αρνητικό συντελεστή τερμάτων 34-36), όμως πήρε παιχνίδια που έπρεπε. Και στην τελική, αυτό είναι που μετράει. Πάντα όταν γίνονται κάμποσες αλλαγές στο ρόστερ, ο τρόπος που θα διαχειριστεί την κατάσταση ο προπονητής αποτελεί αίνιγμα. Όπως και το αποτέλεσμα της δουλειάς του.

Ισχύει τούτο, σε υπερθετικό βαθμό, στους Περιστεριώτες. Σημαντικοί παίκτες αποχώρησαν, όπως οι Γιαννιώτης (Τ, Κασίμπασα), Κγιάρτανσον (Ε, ΤΣΣΚΑ 1948), Kωτσόπουλος (Ε, Μάριεχαμν), Κλωναρίδης (ΜΕ, Ουμρανίγεσπορ), Μαυρομμάτης (Α, Αλ Αντάλαχ), Στρούγγης (Α, Αράντ) και Χατζηισαΐας (Α, ελεύθερος). Με τον εξαιρετικό Τσιντώτα (Τ, ΠΑΣ Γιάννινα) καλύπτεται το κενό του Γιαννιώτη, ενώ μένει να φανεί το… μάτι και η αντίληψη του Κόουλμαν στις υπόλοιπες προσθήκες. Ανγκιέλσκι (Ε, Σίβασπορ), Ντιρκς (ΜΕ, Βέστερλο), Βέργος (Ε, Βολφσμπέργκερ, δανεικός στο 2ο μισό της σεζόν στη Λαμία) και Ιμερέκοβ (Α, Ζόρια) έχουν, ωστόσο, καλά βιογραφικά. Δεν τίθεται θέμα πως αποτελεί επιτυχία η ανανέωση δανεισμού του πολύτιμου Αγκιμπού Καμαρά (ΜΕ) από τον Ολυμπιακό.

Στα φιλικά έδειξε πολύ καλό πρόσωπο αμυντικά, δίχως να δεχτεί γκολ από ομάδες της Stoiximan Super League (νίκησε, μεταξύ άλλων, Βόλο με 1-0, Παναιτωλικό με 1-0 και Λαμία με 2-0). Υφίσταται ρίσκο στην επιλογή, αλλά το 3.50 του Ατρομήτου στη Stoiximan να μπει στην 6άδα, υπερσκελίζοντας, ουσιαστικά, Βόλο και ΟΦΗ θα πονταριστεί ως μία επιλογή όχι φαβορί μα με πιθανότητες επιβεβαίωσης.

cta_box_bg
bwin - Άπαιχτη προσφορά* χωρίς κατάθεση & VIP ταξίδι στο Final Four της EuroLeague! ΕΓΓΡΑΦΗ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΠΑΣ Γιάννινα

Η 6η θέση της σεζόν 2021-22, στο -10 από την 5η τότε ΑΕΚ, δεν θα μπορούσε να επαναληφθεί ξανά για τον ΠΑΣ. Ειδικά μετά τη μεταπήδηση του προπονητή Μεταξά στον Αστέρα Τρίπολης. Όμως ο συνεργάτης του αποχωρήσαντα, Θανάσης Στάικος, έβγαλε με αξιοπρέπεια τη χρονιά και συνεχίζει. Οι Γιαννιώτες κατέληξαν στην 9η θέση και πλέον λογίζονται ως μία κλασική ομάδα της κατηγορίας.

Υπάρχουν τα μεγάλα αρνητικά των 7, μόλις νικών (έφεραν 13β. πολύτιμους, όμως, οι ισοπαλίες) και των 50 γκολ στο παθητικό. Αυτό που αρέσει στους Γιαννιώτες, πάντως, είναι πως δεν μπήκαν στη διαδικασία ξηλώματος του ρόστερ. Συνεχίζει στην ΑΕΚ ο Πήλιος (Α), με τους Μορέιρα (ΜΕ, ΑΕ Λεμεσού), Νίνη (ΜΕ, Κηφισιά) να αποτελούν, μεταξύ άλλων, παρελθόν.

Για αντι - Τσιντώτας (Τ, Ατρόμητος) ήρθε ο ποιοτικός Κλέιμαν (Τ, Βόλος), ο οποίος έφυγε από τη Μαγνησία για εξωαγωνιστικούς λόγους. Οι Μπεγκάλα (Μ, Μιχαλόβτσε) και Γκάρο (ΜΕ, Ουρακάν) έχουν καλά στοιχεία και μένει να φανεί πόσο μπορούν να βοηθήσουν. Έδωσε ορισμένα δυνατά φιλικά, όπως το 0-0 με την πολωνική Κρακόβια, το 1-1 με τον Πανσερραϊκό και το 2-1 (ήττα) από τον Παναιτωλικό, αλλά δεν μπορεί να βγει άκρη για τη δυναμική του από τέτοια ματς. Μία όσο πιο άνετη παραμονή γίνεται αποτελεί ο στόχος της σεζόν.

Αστέρας Τρίπολης

Το πείραμα με τον Ηρακλή Μεταξά απέτυχε παταγωδώς. Ο προπονητής, που είχε κάνει σπουδαία δουλειά στον ΠΑΣ Γιάννενα πρόπερσι, αντικαταστάθηκε πριν τα μισά της σεζόν. Ο Άκης Μάντζιος, ο οποίος τον αντικατέστησε, αποχώρησε τον Απρίλιο με απολογισμό 3-5-6. Με συνέπεια η χρονιά να τελειώσει με τον επικεφαλής Ακαδημιών των Αρκάδων, Γιάννη Δουβίκα.

Με αυτά ως πεπραγμένα, η 10η θέση στο Πρωτάθλημα και το +4 από την τελευταία 2άδα συνιστούν μίας μορφής… επιτυχία για τον Αστέρα Τρίπολης. Αποτέλεσμα, βέβαια, ήταν να πάει σε δοκιμασμένη λύση, αφού επέστρεψε ο γνωστός Μίλαν Ράσταβατς, ώστε να επαναφέρει την αγωνιστική τάξη. Ο Σέρβος κόουτς υπέγραψε έως το 2025, κάτι που σημαίνει ότι συνεχίζει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της διοίκησης από την προηγούμενη θητεία του.

Βέβαια, οι Αρκάδες αλλάζουν πρόσωπο, με τόσες αποχωρήσεις και κάμποσες προσθήκες. Θα είναι η 1η σεζόν δίχως τον 36χρονο, πλέον, Μπαράλες (Ε, Καλαμάτα), ενώ στον Ιωνικό συνεχίζει ο 38χρονος Ιγκλέσιας (Μ). Σημεία αναφοράς του Αστέρα για χρόνια, αμφότεροι. Αποτέλεσαν παρελθόν, μεταξύ άλλων, οι Τσιφτσής (Τ, Ράκοβ, δανεικός), Ριέρα (ΜΕ, ΟΦΗ), Τιλίκα (ΜΕ, Αλ Νατζμά) και Τασουλής (Α, Ιωνικός).

Θα πρέπει να βγει, ως αντι - Μπαράλες, ο Μιριτέλο (Ε, 24 ετών, Ντεφένσα), ενώ πιο δοκιμασμένες λύσεις αποτελούν οι νεοφερμένοι Μάντζης (Ε, Ιωνικός), Καλτσάς (ΜΕ, Καρμιώτισσα) και Χουχούμης (Α, Παναιτωλικός). Στα φιλικά πήγε αρκετά καλά, σκοράροντας με καλή συχνότητα (ενδεικτικά νίκησε 2-1 τον Παναιτωλικό, έμεινε στο 1-1 με τον Ατρόμητο και τον Βόλο, χάνοντας 2-1 από τον Πανσερραϊκό). Υπάρχει μία στροφή στο ελληνικό στοιχείο, στον σύλλογο της Τρίπολης (προωθήθηκαν στην πρώτη ομάδα και παιδιά από την Κ19), με το διάστημα τούτο να μοιάζει μεταβατικό. Δεν θα πέσει ο Αστέρας Τρίπολης, αλλά μάλλον δεν θα λάμψει κιόλας.

Παναιτωλικός

Χωρίς νεύρο και στόχους, παρουσιάστηκε κακός και αναποτελεσματικός στα play out, με συνέπεια να καταλήξει 11ος και στο +4, μόλις, από τον υποβιβασμό. Στην κανονική περίοδο εξασφάλισε ορισμένους χρήσιμους βαθμούς, οι οποίοι βοήθησαν να μην κινδυνέψει. Οι 7 νίκες, όμως, στη σεζόν έδειξαν ξεκάθαρο έλλειμμα προόδου, όπως και η χειρότερη άμυνα στο Πρωτάθλημα (53 γκολ παθητικό). Έτσι, η συνεργασία με τον Γιάννη Αναστασίου δεν συνεχίστηκε, με τον Γκάμπριελ Σούρερ (πρώην παίκτης Ολυμπιακού) να αναλαμβάνει τη 14η ομάδα του από το 2009.

Εξ αυτών, μόνο στη Λανούς έμεινε περισσότερο από ένα χρόνο (73 παιχνίδια συγκεκριμένα). Οπότε έχει σημασία, το πόσο θα αντέξει στο Αγρίνιο. Μετοχικά δεν έχει προχωρήσει η αλλαγή διοίκησης προς την οικογένεια Καμίνσκι, που φαινόταν προχωρημένη έως τον περασμένο Μάρτιο. Επομένως, ο Φώτης Κωστούλας συνεχίζει να χρηματοδοτεί. Γερό ξεσκαρτάρισμα, πάντως, στο ρόστερ δεν έγινε, παρά την αλλαγή προπονητή. Ήρθαν παίκτες, όπως οι Τορεχόν (Α, Μπόστον Ρίβερ), Ντίαζ (ΜΕ, Σέρο Πορτένιο), Μπαλντασάρα (Μ, Πλατένσε), Ντουάρτε (Α, Ντεπορτίβο Κουένκα), οι οποίοι θα πρέπει να δείξουν τι μπορούν να κάνουν.

Σίγουρα οι προσθήκες των Καπίνο (Τ, Μίετζ) και Οικονόμου (Α, Σαμπντόρια) είναι οι σημαντικότερες, μια και πρόκειται για αθλητές εγνωσμένης αξίας. Καλά ονόματα αποχώρησαν από τον Παναιτωλικό, δίχως, όμως, να έχουν άπαντες ανάλογη προσφορά. Συγκεκριμένα, οι Χουχούμης (Α, Αστέρας Τρίπολης), Αποστολάκης (Α, Σέριφ), Μάρτενσον (Μ, Ντέγκερφορς), Μόρσεϊ (ΜΕ, ΑΕ Λεμεσού), Κολοβός (ΜΕ, Ντέβα Γιουνάιτεντ) και Ανέστης (Τ, Καρμιώτισσα) αποτέλεσαν παρελθόν.

Στα φιλικά προετοιμασίας είχε ασταθή παρουσία, όμως νίκες όπως επί των Πανσερραϊκού (3-2) και ΠΑΣ Γιάννινα (2-1) δεν μπορούν να περάσουν τελείως απαρατήρητες. Ο Παναιτωλικός, παρά το γεγονός ότι η παρούσα διοίκηση έχει εκπεφρασμένη πρόθεση να πουλήσει τις μετοχές, δουλεύει σε πολύ καλά πρότυπα, εγκαταστάσεις που δεν έχουν πολλές ομάδες στο Πρωτάθλημα και έχει κόσμο πιστό στον σύλλογο. Είναι αίνιγμα, αλλά μπορεί να παραμείνει στην κατηγορία.

Λαμία

Έσωσε τη χρονιά την ύστατη ώρα, διατηρώντας σπουδαίο αήττητο 4 αγώνων (1-3-0) στις τελευταίες αγωνιστικές των play out. Έτσι, κατέληξε 12η, με τη χειρότερη άμυνα στη Λίγκα μαζί με τον Παναιτωλικό (53 γκολ) και θα βρίσκεται ξανά στη Stoiximan Super League με όνειρα για καλύτερη πορεία. Μετά από σεζόν που είχε τρεις προπονητές (Φέστα, Παντελίδης, Βόκολος), ο τελευταίος πήρε ψήφο εμπιστοσύνης και για τη νέα σεζόν.

Έτσι, ο πρώην αμυντικός των Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ, Γουέστ Χαμ και Πανιωνίου, μεταξύ άλλων, άρχισε το «χτίσιμο» μίας νέας ομάδας. Θόρυβο έκανε η μεταγραφή του 33χρονου Καρλίτος (Ε, πρώην Παναθηναϊκός) από τη Λέγκια Βαρσοβίας ως ελεύθερος. Υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες και για τον Ματίας Ακούνια (ΜΕ, Μπόστον Ρίβερ), ενώ αρκετά καλό βιογραφικό για τα δεδομένα του συλλόγου από τη Φθιώτιδα έχουν οι νεοφερμένοι Λέικ (Ε, Τοπ Ος), Λόνγκο (Ε, Ντόρντρεχτ), Μούλα (ΜΕ, Βίσλα Κρακοβίας) και Γκέργκελι Νάγκι (Τ, Πάκσι). 

Γενικά, η Λαμία του Λεωνίδα Βόκολου ενισχύθηκε σε όλες τις θέσεις και αναμένεται να έχει καλύτερο υλικό από πέρυσι. Σημαντικότερες κρίνονται οι αποχωρήσεις των Μεδίνα (Ε, Άουκας), Μπεχαράνο (Μ, Νέα Σαλαμίνα), Ρόμανιτς (ΜΕ, Ζελέζνιτσαρ Πανσέβο), Γκαραβέλη (Τ, Νίκη Βόλου), Καραμάνου (Ε, ελεύθερος) και Βασιλακάκη (ΜΕ, ελεύθερος). Λίγα πράγματα και πρόβλημα στο σκοράρισμα έδειξε στα φιλικά, όπως στο πρόσφατο (12/8) 2-0 από τον Ατρόμητο. Θα χρειαστεί χρόνο να δέσει, οπότε κομβικό είναι να μην μείνει πολύ πίσω στην εκκίνηση της Λίγκας.

cta_box_bg
Παίξε Νόμιμα στην bet365 ΕΓΓΡΑΦΗ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Πανσερραϊκός

Μία από τις πιο ιστορικές επαρχιακές ομάδες, με πολύ κόσμο και καλό όνομα, επιστρέφει στη Stoiximan Super League μετά το 2011. Έπειτα από χρόνια ταλαιπωρίας στις μικρές κατηγορίες, ο Πανσερραϊκός γυρίζει σε μία γνώριμη, για τον σύλλογο, θέση, ανάμεσα στους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μάλιστα, ως Πρωταθλητής της Super League 2 (Bόρειος Όμιλος), όπου με 20 νίκες άφησε πίσω ιστορικές ομάδες (ΑΕΛ, Νίκη Βόλου, Ηρακλή ενδεικτικά).

Η διοίκηση Καζία χρειάστηκε να πάρει σημαντικές αποφάσεις, ειδικά αναφορικά με τον πάγκο και τον κάτοχό του. Η χρονιά άρχισε με τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο και τελείωσε με τον πολύπειρο Παύλο Δερμιτζάκη. Ωστόσο, το χρίσμα δόθηκε στον Πάμπλο Γκαρσία (πρώην ΠΑΟΚ, με εμπειρία σε πρώτη και δεύτερη ομάδα). Έγιναν αλλαγές στο ρόστερ, με τους Παπάζογλου (Α) και Σιόντη (Μ) να ολοκληρώνουν την καριέρα τους και τους Γιαννίκογλου (Τ, Καλαμάτα), Γιανναράκη (Α, ΑΕΛ) να συνεχίζουν αλλού.

Ήρθε περισσότερη από μία… 11άδα ποδοσφαιριστών, που θα αποτελέσει τον νέο κορμό του Πανσερραϊκού. Ξεχωρίζουν οι Ντανκερλούι (Α, Γκρόνινγκεν), Μορέιρα (Α, Κλάγκενφουρτ), Άλεκσιτς (Ε, Ηρακλής), Τομάς (ΜΕ, Ηρακλής), Γούλερι (ΜΕ, Ιωνικός) και Χάγιεκ (Α, Φιτέσε). Στα φιλικά έβγαλε επιθετικότητα, είτε σε ματς που έχασε (3-2 από τον Παναιτωλικό), είτε σε νίκες (2-1 τον Αστέρα Τρίπολης). Που ποντάρει; Στο ότι οι Σέρρες δεν θα είναι εύκολο πέρασμα για καμία ομάδα στη Λίγκα. Σε πρώτο χρόνο η ΕΕΑ δεν χορήγησε πιστοποιητικό συμμετοχής στο Πρωτάθλημα, για έλλειψη του συστήματος ηλεκτρονικής εποπτείας στο γήπεδο, όμως αναμένεται να επιλυθεί το ζήτημα σύμφωνα με τη διοίκηση.

Κηφισιά

Έγραψε ιστορία και για παρθενική φορά στη σύντομη πορεία της στο ποδόσφαιρο (ο σύλλογος προέκυψε το 2012 από τη συγχώνευση ΑΠΟ Κηφισιάς και Ελπιδοφόρου) θα αγωνιστεί στη μεγάλη κατηγορία. Κατέκτησε την πρωτιά στον Νότιο Όμιλο της Super League 2 με 20 νίκες, όσες και η Καλλιθέα η οποία τερμάτισε στο -1 από την κορυφή. Ιστορικές ομάδες, όπως ο Απόλλων Σμύρνης, η Καλαμάτα, η Παναχαϊκή και το Αιγάλεω, δεν μπόρεσαν να τη σταματήσουν.

Παρελθόν αποτέλεσε ο «αρχιτέκτονας» της ασύγκριτης επιτυχίας, Γιώργος Πετράκης, ο οποίος αν και άπειρος στους πάγκους έκανε φανταστική δουλειά στον σύλλογο των βορείων προαστίων. Τον αντικατέστησε ο πολύ πιο έμπειρος Γιάννης Αναστασίου, μετά από μέτρια σεζόν, πάντως, με τον Παναιτωλικό. Έγιναν δομικές αλλαγές στο ρόστερ, ώστε να προκύψει προσαρμογή στις απαιτήσεις της κατηγορίας. Μία 11άδα παικτών έμεινε ελεύθερη, ο Ταλάλ (ΜΕ) συνεχίζει στην Ινδία, ενώ ορισμένες προσθήκες είναι αξιοπρόσεκτες.

Ανάμεσα στους νεοφερμένους βρίσκονται οι Λούμορ (Α, πρώην Άρης), Μποτία (Α, Αλ Γουεχντά, πρώην Ολυμπιακός), Κρισιούμα (ΜΕ, δανεικός από Φαρούλ), Οζέγκοβιτς (Ε, Βόλος), Μασούρας (Α, Μίετζ), Κρίστινσον (Τ, Ολυμπιακός), Σάκιτς (Α, Ιωνικός), Νίνης (ΜΕ, ΠΑΣ Γιάννινα), Αντούνες (Μ, Ιωνικός) και Κάπαν (Α, Χόνβεντ). Για τη διοίκηση Πρίτσα, φυσικά, το «Ζηρίνειο» επί της Λεωφόρου Κηφισίας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθει ως έδρα. Και εδώ προκύπτει το πρώτο μεγάλο ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί. Συμφωνία με τον Απόλλωνα Σμύρνης για τη Ριζούπολη δεν προέκυψε, με την περίπτωση του «Μιχάλης Κρητικόπουλος» στην Καισαριανή (έδρα του Εθνικού Αστέρα, που δεν υφίσταται πλέον) να προκρίνεται.

Ειδάλλως, υπάρχουν συζητήσεις για το Περιστέρι με τον Ατρόμητο, ακόμα και με τη Λαμία… Πραγματοποίησε ποιοτική προετοιμασία στην Ολλανδία (στο Μπουργκ Χάμστεντε, όπου έκανε το βασικό στάδιο και η ΑΕΚ), δείχνοντας ανταγωνιστικό πρόσωπο στα φιλικά με τις ολλανδικές ομάδες (1-1 με την Ουτρέχτη, 2-2 με την Γκόου Αχέντ Ιγκλς). Σίγουρα είναι το μεγάλο φαβορί υποβιβασμού, αλλά ας τηρηθεί στάση αναμονής μέχρι να διαπιστωθεί ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος της στο νέο Πρωτάθλημα.

Επιμέλεια: Λάμπρος Γκαραγκάνης

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Winmasters
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ