foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ109
PROMO CODE ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Πρωτάθλημα Α' Βραζιλίας: Αφιέρωμα Serie Α 2024

Previews Πρωταθλημάτων | 08 Απρ 2024 15:08
A-BRAZIL_AFIERWMA_foxbet_NEW.jpg

Το ερχόμενο Σάββατο (13/4) κάνει πρεμιέρα η Α’ Βραζιλίας (ή το Campeonato Brasileiro Serie A), ένα από τα πιο απαιτητικά πρωταθλήματα του πλανήτη. 

Άκρως ανταγωνιστικό ήταν το περσινό πρωτάθλημα της Α’ Βραζιλίας, με την Παλμέιρας να κατακτάει τον τίτλο για 2η σερί χρονιά. Ιδανική «αυτόχειρας» η Μποταφόγκο. Αν και προπορεύονταν σταθερά από την έναρξη μέχρι 6 αγωνιστικές πριν το φινάλε, «ξεφούσκωσε» στο πιο κρίσιμο σημείο, «λυγίζοντας» από το άγχος και την πίεση του πρωταθλητισμού. «Αδυσώπητη» ήταν και η μάχη για τα άλλα 3 εισιτήρια που οδήγησαν (απευθείας) στους ομίλους του Λιμπερταδόρες, με την Γκρέμιο (που ανέβηκε από την Serie B) να ολοκληρώνει στην 2η θέση την εξαιρετική πορεία της.

Ομάδες όπως η Ιντερνασιονάλ, η Σάο Πάολο και η Φλουμινένσε τερμάτισαν χαμηλά στο Μπραζιλεϊράο γιατί «θυσίασαν» αρκετά ματς, παίζοντας με τα… δεύτερα, για χάρη άλλων διοργανώσεων στις οποίες προχώρησαν μακριά. Τέλος, τις Αμέρικα Μινέιρο, Κοριτίμπα και Γκοΐας ακολούθησε στη Β’ κατηγορία και η ιστορική Σάντος, που της… έκλεισε το σπίτι στο φινάλε η βαθμολογικά αδιάφορη Φορταλέζα.

Και φέτος η ποιότητα και το επίπεδο των ομάδων μας εγγυώνται ότι θα δοθεί σκληρή μάχη σε όλα τα «μέτωπα». Άλλωστε οι 14 από τις 20 ομάδες πρέπει να διαχειριστούν και τον παράγοντα κόπωση αφού θα έχουν παράλληλες υποχρεώσεις τόσο στο Κύπελλο, όσο και στις διασυλλογικές διοργανώσεις (Λιμπερταδόρες και Σουνταμερικάνα), με όλα τα «βαριά» ονόματα να πασχίζουν κάθε χρόνο για να φτάσουν μέχρι το τέλος του δρόμου.

Σημαντικό να αναφερθεί πως φέτος το καλοκαίρι (20/6 μέχρι 14/7) θα διεξαχθεί το Κόπα Αμέρικα. Η ομοσπονδία (CBF) όμως αποφάσισε να μην υπάρξει διακοπή στο Μπραζιλεϊράο, οπότε αναμένεται να «πληγούν» σχεδόν οι μισές ομάδες του πρωταθλήματος που διαθέτουν διεθνείς ποδοσφαιριστές στις τάξεις τους, αφού θα τους στερηθούν από 6 έως 9 αγωνιστικές.

Τα δύο επικρατέστερα φαβορί και για τον φετινό τίτλο είναι η Παλμέιρας, που διαθέτει νοοτροπία νικητή και κατέχει την τέχνη του πρωταθλητισμού όσο καμία άλλη και η ενισχυμένη Φλαμένγκο με ποιοτικούς παίκτες σε όλες τις γραμμές. Δύσκολα θα γλιτώσουν τον υποβιβασμό οι δύο νεοφώτιστες Κρισιούμα και Ζουβεντούδε.

Σύστημα διεξαγωγής

Πρωτάθλημα 20 ομάδων με 38 αγωνιστικές (εντός – εκτός έδρας ματς). Σε ισχύ ο VAR. Οι ομάδες που θα τερματίσουν στην πρώτη 4άδα, μαζί με την Κυπελλούχο, προκρίνονται απευθείας στους ομίλους του Κόπα Λιμπερταδόρες, ενώ αυτές που θα τερματίσουν στην 5η και 6η θέση θα χρειαστεί να παίξουν προκριματικά. Οι 5 επόμενες που θα καταλάβουν τις θέσεις 7 έως 12 θα συμμετάσχουν στους ομίλους του Κόπα Σουνταμερικάνα. Υποβιβάζονται στην Β’ οι 4 τελευταίες της βαθμολογίας.

Τα κριτήρια ισοβαθμίας είναι:
1) Περισσότερες νίκες,
2) Διαφορά τερμάτων,
3) Καλύτερη επίθεση,
4) Βαθμοί στα μεταξύ τους ματς,
5) Λιγότερες κόκκινες,
6) Λιγότερες κίτρινες.

Οι 10 καλύτερες μεταγραφές

Παίκτης (Θέση) Από Σε
Ντε Λα Κρους (Μ) Ρίβερ Πλέιτ Φλαμένγκο
Ρενάτο Αουγκούστο (Μ) Κορίνθιανς Φλουμινένσε
Αλάριο (Ε) Λεβερκούζεν Ιντερνασιονάλ
Μπορέ (Ε) Βέρντερ Βρέμης Ιντερνασιονάλ
Λουίζ Ενρίκε (Ε) Μπέτις Μποταφόγκο
Μαστριάνι (Ε) Αμέρικα Μινέιρο Ατλ. Παραναένσε
Σκάρπα (Μ) Ολυμπιακός Ατλ. Μινέιρο
Σοτέλδο (Ε) Σάντος Γκρέμιο
Πέντρο Ραούλ (Ε) Τολούκα Κορίνθιανς
Ντινένο (Ε) Πούμας Κρουζέιρο
cta_box_bg
Τριπλή προσφορά* γνωριμίας, με 1 μήνα δωρεάν* Cosmote TV! ΕΓΓΡΑΦΗ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις - ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Εκτίμηση τελικής κατάταξης

1. Φλαμένγκο 2. Παλμέιρας 3. Ατλέτικο Μιν.
4. Ιντερνασιονάλ 5. Φλουμινένσε 6. Ατλ. Παραναένσε
7. Σάο Πάολο 8. Μπραγκαντίνο 9. Μποταφόγκο
10. Γκρέμιο 11. Φορταλέζα

12. Κορίνθιανς

13. Κρουζέιρο 14. Μπαΐα 15. Βάσκο
16. Βιτόρια Μπαΐα 17. Ατλ. Γκοϊανένσε 18. Κουιάμπα
19. Ζουβεντούδε 20. Κρισιούμα  
Αγορά Απόδοση

Να τερματίσει στις 4 τελευταίες θέσεις: Κρισιούμα

1.72
cta_box_bg
Σούπερ Δώρο* στο PS Rewards Χωρίς Κατάθεση! ΕΓΓΡΑΦΗ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Οι ομάδες της Serie A

Παλμέιρας

Μακράν η πιο δουλεμένη και στρωμένη ομάδα του Μπραζιλεϊράο με τρομερή ομοιογένεια και αυτοματισμούς σε όλες τις γραμμές, προϊόν της μεθοδικής δουλειάς του Φερέιρα. Χωρίς να διαθέτει «βαθύ» ρόστερ οδήγησε και πέρσι την «βερντάο» στην κατάκτηση του τίτλου, χάρη σε ένα τρομερό ντεμαράζ στις 11 τελευταίες αγωνιστικές όπου συνέλεξε τους 26 από τους 33 διαθέσιμους βαθμούς (8-2-1 ρεκόρ). Συλλέκτρια τροπαίων από την στιγμή που προσέλαβε τον Πορτογάλο πρώην τεχνικό του ΠΑΟΚ, με τον οποίο θα πορευτεί για 5η διαδοχική σεζόν. Αποτελεί μάλιστα τον πιο πετυχημένο προπονητή του συλλόγου, με 10 τρόπαια σε 4 χρόνια, ξεπερνώντας τον Βαντερλέι Λουσεμπούργκο.

Και τη φετινή χρονιά ακολουθεί «σφιχτή» μεταγραφική πολιτική. Απέκτησε τον Αργεντινό μέσο της Ράσινγκ, Αν. Μορένο (25/2), τον πολυθεσίτη Κάιο Παουλίστα από τη Σάο Πάολο, τον περσινό 1ο σκόρερ της Κρουζέιρο, Μπρούνο Ροντρίγκες (8 γκολ) και τον (δανεικό) μεσοεπιθετικό Λάζαρο από την Ισπανική Αλμερία. Προηγουμένως είχε μπει «ζεστό» χρήμα στα ταμεία της με τις πωλήσεις του φορ Αρτούρ (31/5) με 15 εκ. ευρώ στη Ζενίτ και του 21χρονου φορ Κέβιν με 13 εκ. ευρώ στη Σαχτάρ. Τέλη Ιουλίου θα αποχωρήσει και το «παιδί θαύμα» ο 17χρονος φορ Έντρικ, αφού έχει ολοκληρωθεί η πώληση του στην Ρεάλ έναντι 35 εκ. ευρώ.

Αρχές Φλεβάρη έχασε το Βραζιλιάνικο Σούπερ Καπ στα πέναλτι από τη Σάο Πάολο, ενώ στο πολιτειακό (Παουλίστα) κέρδισε στον επαναληπτικό τη Σάντος και σήκωσε την κούπα. Δικαίως προβάλει και φέτος ως ένα εκ των μεγάλων φαβορί για το πρωτάθλημα. Δεν αποκλείεται να πρωταγωνιστήσει και στο Λιμπερταδόρες, το οποίο μην ξεχνάμε πως κατέκτησε δύο διαδοχικές φορές το 2020 και 2021. Πιο safe επιλογή δείχνει να τερματίσει στις πρώτες 2 θέσεις, με το συγκεκριμένο στοίχημα να προσφέρεται σε ελκυστική τιμή (2.35).

Φλαμένγκο

Για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια (2018) ολοκλήρωσε σεζόν χωρίς να κατακτήσει ούτε ένα τρόπαιο. Είχε μάλιστα τρεις ευκαιρίες αλλά απέτυχε σε όλες. Έχασε από την Παλμέιρας στον μονό τελικό του Βραζιλιάνικου Σούπερ Καπ και στους διπλούς τελικούς του Ρεκόπα Σουνταμερικάνα (από Ιντεπεντιέντε ντελ Βάγιε) και του Κυπέλλου (από Σάο Πάολο). Πλήρωσε την αποτυχημένη επιλογή προπονητή του Πορτογάλου Βίτορ Περέιρα. Ούτε ο επόμενος, Χόρχε Σαμπάολι, μπόρεσε να την βάλει στον ίσιο δρόμο και τελικά εμπιστεύτηκε την… αυθεντία, αφού τέλη Νοέμβρη συμφώνησε με τον κορυφαίο εν ενεργεία Βραζιλιάνο προπονητή, Τίτε. Στο πρωτάθλημα, λόγω και των αλλεπάλληλων αρνητικών αποτελεσμάτων της Μποταφόγκο, τερμάτισε 4η και επιτεύχθηκε έτσι ο μίνιμουμ στόχος της συμμετοχής στους ομίλους του Λιμπερταδόρες. Είναι δεδομένο πως φέτος θα δούμε μια πιο βελτιωμένη εκδοχή της, αφού ο Τίτε είχε όλο το χρόνο στην διάθεση του στην προετοιμασία να δουλέψει πάνω στις τακτικές του και αυτές να αφομοιωθούν ομαλά από τους παίκτες. Φάνηκε και από την πορεία της στο πολιτειακό «Καριόκα» που το κατέκτησε. Εύκολο το έργο της στον τελικό. Κέρδισε δύο φορές (4-0 συνολικό σκορ) τη Νόβα Ιγκουασού (ομάδα 4ης κατηγορίας), που στα ημιτελικά απέκλεισε την Φλουμινένσε.

Ενισχύθηκε στις θέσεις που «πονούσε». Σπουδαία μεταγραφή αυτή του διεθνή Ουρουγουανού μέσου Ντε λα Κρους, τον οποίον αγόρασε από τη Ρίβερ Πλέιτ έναντι 14.6 εκ. ευρώ. Από την Μπραγκαντίνο πήρε τον καλύτερο αμυντικό της (Λέο Ορτίς), ενώ ενισχύθηκε και στα «φτερά» της άμυνας με τον διεθνή Ουρουγουανό μπακ Βίνια, που επαναπατρίζεται μετά από 4 χρόνια σε Ιταλία (Σασουόλο, Ρόμα) και Αγγλία (Μπόρνμουθ). Στα χαρτιά δείχνει να έχει το πιο πλήρες ρόστερ. Ενισχυμένη θα παρουσιαστεί, διαθέτοντας αξιόπιστες επιλογές σε όλες τις θέσεις, ενώ υπάρχει και το απαιτούμενο «βάθος» στον πάγκο. Δικαιολογημένα θεωρείται ως πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του φετινού τίτλου με απόδοση 3.50. Καλύτερη επιλογή όμως θεωρούμε το 1.80 για να τερματίσει στους πρώτους 2. Φιλοδοξεί άλλωστε να κατακτήσει και το Λιμπερταδόρες και αυτό ίσως της κοστίσει στον «μαραθώνιο» του Μπραζιλεϊράο.

Φλουμινένσε

Άκρως πετυχημένη κρίνεται η περασμένη σεζόν χάρη στην κατάκτηση του (πρώτου στην ιστορία της) Κόπα Λιμπερταδόρες, επικρατώντας με 2-1 στην παράταση της Μπόκα. Αυτός είναι και ο λόγος που «θυσίασε» την πορεία της στο πρωτάθλημα (τερμάτισε 7η), δίνοντας προτεραιότητα στην διάκρισή της εκτός συνόρων. Λίγο πριν το τέλος του 2023 έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων, αλλά στον τελικό δεν μπόρεσε να κοιτάξει στα μάτια την Μαν. Σίτι χάνοντας εύκολα με 4-0. Τον Μάρτιο πήρε το αίμα της πίσω και ένα ακόμα τρόπαιο, κατακτώντας (επίσης για πρώτη φορά) το Ρεκόπα Σουνταμερικάνα. Κέρδισε -μετά από διπλούς τελικούς- την κάτοχο του Σουνταμερικάνα, Λίγκα ντε Κίτο. Δέκα ημέρες μετά στο «Καριόκα» απέτυχε να διεκδικήσει το τρόπαιο για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια. Αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τη συμπολίτισσα Φλαμένγκο. Της κόστισε η εντός έδρας ήττα από την Μποταφόγκο στην τελευταία αγωνιστική της πρώτης φάσης, αφού έτσι υποχώρησε στην 4η θέση και διασταυρώθηκε πρόωρα με την «αιώνια εχθρό» της.

Μέχρι στιγμής απώλεσε μόνο έναν βασικό, τον κεντρικό αμυντικό Νίνο που μετακόμισε στη Ρωσία για λογαριασμό της Ζενίτ. Ως αντικαταστάτης του ήρθε ο 30χρονος στόπερ Αντόνιο Κάρλος μετά από 4ετή θητεία στο MLS (ΗΠΑ) με το Ορλάντο. Η καλύτερη μεταγραφή της όμως είναι ο ηγέτης της Κορίνθιανς, ο 35χρονος μεσοεπιθετικός Ρενάτο Αουγκούστο. Σημαντική ποιότητα θα προσδώσει ο 33χρόνος μεσοεπιθετικός Ντάγκλας Κόστα, που επαναπατρίζεται μετά από μια 3ετία στις ΗΠΑ (Λος Άντζελες). Η παρουσία του Ντινίζ αποτελεί εχέγγυο για την καλή πορεία της Φλουμινένσε τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Εφικτός στόχος η 4άδα για να παίξει απευθείας στους ομίλους του Λιμπερταδόρες. Προφανώς πολλά θα εξαρτηθούν και από το πόσο θα προχωρήσει στις διασυλλογικές διοργανώσεις. Αν δεν παίξει σε πολλά ματς του πρωταθλήματος με τα… δεύτερα μπορεί να πλασαριστεί στην 4άδα.

Ατλέτικο Μινέιρο

Βελτιώθηκε σταδιακά μετά την αλλαγή προπονητή και την πρόσληψη του πολύπειρου (75χρονου) Φελίπε Σκολάρι. Χρειάστηκε χρόνο προσαρμογής (χωρίς νίκη στα πρώτα 9 ματς, 0-4-5), αλλά στη συνέχεια βρήκε τα πατήματά της. «Turning point» αποτέλεσε το διπλό με την Σάο Πάολο στις 5 Αυγούστου. Έκτοτε πήρε ψυχολογία και αναδείχθηκε νικήτρια στα 13 από τα 20 υπολειπόμενα παιχνίδια του Μπραζιλεϊράο (13-3-4 ρεκόρ), με αποτέλεσμα να πλασαριστεί στην πρώτη 4άδα και να εξασφαλίσει απευθείας συμμετοχή στους ομίλους του Λιμπερταδόρες. Όλα τα λεφτά το βασικό της επιθετικό δίδυμο, με τον Παουλίνιο να αναδεικνύεται κορυφαίος σκόρερ του πρωταθλήματος με 20 γκολ (σε 36 ματς) και τον υπερπολύτιμο Χουλκ να σημειώνει άλλα 15 τέρματα, δίνοντας και 11 ασίστ.

Σχεδόν ίδια ομάδα με πέρσι. Θα της λείψει ο Αργεντίνος μεσοεπιθετικός Παβόν (33/3), που παραχωρήθηκε στην Γκρέμιο. Το κενό του ίσως καλυφτεί με την έλευση του μεσοεπιθετικού Γκ. Σκάρπα, που επιστρέφει στην Βραζιλία μετά το αποτυχημένο πέρασμα του από Αγγλία και Ελλάδα παίζοντας ελάχιστα σε Νότιγχαμ (6 συμμ.) και Ολυμπιακό (7 συμμ.). Πριν φύγει για την Ευρώπη (το 2022) πάντως ήταν ένας εκ των πολυτιμότερων παικτών της Παλμέιρας με 7 γκολ και 12 ασίστ. Επένδυσε και στον 21χρονο Κολομβιανό φορ Μπράιαν Παλάσιος (36/3 με Ατλ. Νασιονάλ), ενώ το καλοκαίρι θα ενσωματωθεί στην «γκάλο» και ο κοντοπίθαρος μεσοεπιθετικός του Παναθηναϊκού, Μπερνάρντ, με τον οποίον έχει ήδη προσύμφωνο.

Στο διάστημα της διακοπής του Μαρτίου για τους αγώνες των Εθνικών ομάδων η διοίκηση αποφάσισε να τερματίσει την συνεργασία της με τον Σκολάρι. Στην θέση του έφερε τον 43χρονο Αργεντινό Γκάμπριελ Μιλίτο, που έχει δουλέψει σε 3 ομάδες στην Αργεντινή και στην Ο’ Χίγκινς της Χιλής. Η τελευταία χρονικά (2021-2023) ήταν στην Αρχεντίνος Τζούνιορς, την οποία έβγαλε (το 2022) στο Λιμπερταδόρες. Η θητεία του στην Βραζιλία ξεκίνησε περίφημα. Εύκολη νίκη στην πρεμιέρα του Λιμπερταδόρες (4-1 την Καράκας στη Βενεζουέλα) και πήρε τον τίτλο στο πολιτειακό «Μινεϊράο», κερδίζοντας (3-1) στον εκτός έδρας επαναληπτικό την Κρουζέιρο. Τρίτο φαβορί για τον τίτλο προσφέρεται από τις στοιχηματικές εταιρείες, αλλά δεν θεωρούμε ότι μπορεί να αντέξει μέχρι το τέλος. Πιο εφικτό να βρίσκεται στην 4άδα, αφού η πορεία της στο πρωτάθλημα θα εξαρτηθεί και από το πόσο μακριά θα φτάσει στο Λιμπερταδόρες.

cta_box_bg
Premium Προσφορά* χωρίς κατάθεση στη Novibet ΕΓΓΡΑΦΗ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ιντερνασιονάλ

Παρότι η περσινή χρονιά δεν κύλησε όπως θα περίμενε κράτησε στον πάγκο της τον Αργεντινό Εντ. Κουντέτ. Πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό το ελκυστικό ποδόσφαιρο που έπαιξε επί θητείας του αλλά και την εξαιρετική πορεία που διέγραψε στο Λιμπερταδόρες, όπου αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τη μετέπειτα κάτοχο, Φλουμινένσε. Μέτρια η πορεία της στο πρωτάθλημα. Θυσίασε πολλά παιχνίδια, κατεβαίνοντας με αναπληρωματικούς, για να έχει φρέσκους τους βασικούς στα κρίσιμα (νοκ-άουτ) ματς του Λιμπερταδόρες. Πλήρωσε το παρατεταμένο ντεφορμάρισμά της για ένα δίμηνο (αρχές Ιουλίου-αρχές Σεπτέμβρη) κερδίζοντας μονάχα μια φορά σε 13 αγωνιστικές (1-6-6 ρεκόρ). Αγχώθηκε (ελαφρώς) και για την εξασφάλιση της παραμονής. Τελικά κατέλαβε την 9η θέση χάρη στις 4 διαδοχικές νίκες στο φινάλε.

Έδωσε προτεραιότητα στην ενίσχυση της επιθετικής της γραμμής, αποκτώντας δύο παίκτες που έπαιζαν τα τελευταία χρόνια στην Γερμανική Bundesliga. Ο λόγος για τον Αργεντινό φορ Αλάριο, που επί μια 4ετία (2017-2021) αποτελούσε τον βασικό επιθετικό της Λεβερκούζεν και τον Κολομβιανό φορ Μπόρε, που αγωνιζόταν ως δανεικός στη Βέρντερ (4 γκολ σε 14 ματς). Μην ξεχνάμε πως διαθέτει από πέρσι και τον διεθνή με το Εκουαδόρ, Ενέρ Βαλένσια (9 γκολ σε 22 αγώνες). Παρόλα αυτά πήρε και τον βασικό επιθετικό της Κρουζέιρο, Ουέσλεϊ (29/4). Δυνατά ονόματα και αυτά του ποιοτικού μέσου Τιάγκο Μάια (32/0), βασικό στέλεχος πέρσι στην Φλαμένγκο, από την οποία ήρθε ως δανεικός, αλλά και του πολύπειρου (36χρονου) μέσου Φερνάντο, που έχει «πλούσιο» βιογραφικό από τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Τελευταίος του σταθμός η Ισπανική Σεβίλλη (2019-2023), ενώ προηγουμένως «έγραψε» και 64 συμμετοχές στην Αγγλική Πρέμιερ Λιγκ με τη φανέλα της Μαν. Σίτι. Πιο φρέσκο απόκτημα ο Αργεντινός αμυντικός Μπερναμπέι της Σέλτικ. Νωρίτερα, πούλησε στην Μπέτις (με 6 εκ. ευρώ) τον ταλαντούχο διεθνή Αμερικάνο (βασικό) μέσο Τζόνι Καρντόσο.

Μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως πρωταθλήτρια των μεταγραφών. Όχι ως προς την ποσότητα, αλλά επειδή όλες οι προσθήκες της είναι πρωτοκλασάτες. Έχει ικανό προπονητή, διαθέτει σούπερ επίθεση και γενικά έχει τις βάσεις από την περασμένη σεζόν, όπου έφτασε μια ανάσα από τον τελικό στο Λιμπερταδόρες. Φέτος θα αγωνιστεί στο πιο βατό Σουνταμερικάνα και μάλιστα προβάλει ως το πρώτο φαβορί (με 5.50 απόδοση) για την κατάκτηση του τροπαίου. Έρχεται πάντως από αναπάντεχο και εκτός προγράμματος αποκλεισμό (στα πέναλτι από τη Ζουβεντούδε) στα ημιτελικά του πολιτειακού «Γκαούσο». Εκτίμηση μας είναι ότι μπορεί να αντέξει στον «μαραθώνιο» του Μπραζιλεϊράο και να… χτυπήσει ακόμα και την πόρτα της 4άδας. Από 1.85 υποχώρησε στο 1.70 το μακροχρόνιο στοίχημα για να τερματίσει εντός 6άδας, οπότε δεν υπάρχει πλέον αξία.

Κορίνθιανς

Είχε πολλά σκαμπανεβάσματα την περασμένη σεζόν. Ικανοποιητική η παρουσία της στο Κύπελλο. Αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τη μετέπειτα Κυπελλούχο Σάο Πάολο, ενώ στο πρωτάθλημα λίγες αγωνιστικές πριν το φινάλε έφτασε να «μάχεται» για την παραμονή της στην κατηγορία. Αρχικά, πλήρωσε το… φιάσκο με τον Κούκα, που έφυγε κακήν κακώς λόγω αντιδράσεων του κόσμου της. Ούτε με τη δουλειά του πολύπειρου Βαντερλέι Λουξεμπούργκο έμεινε ικανοποιημένη η διοίκηση (παρότι την έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Σουνταμερικάνα) και προσέλαβε αρχές Οκτώβρη τον Μάνο Μενέζες, με τον οποίο είχε ισορροπημένο ρεκόρ (6-5-5) στους 16 αγώνες που την καθοδήγησε σε όλες τις διοργανώσεις. Πρόθεση της διοίκησης ήταν να συνεχίσει με αυτόν, αλλά τον έδιωξε μετά το τραγικό ξεκίνημα (5/6 ήττες) στο «Παουλίστα». Μέσα Φλεβάρη συμφώνησε με τον Πορτογάλο τεχνικό, Αντόνιο Ολιβέιρα, που έρχεται από εξαιρετική σεζόν με την Κουιάμπα την οποία οδήγησε με χαρακτηριστική άνεση στην παραμονή. Προσπάθησε με αυτόν να σώσει τα… προσχήματα (3-2-1 ρεκόρ), αλλά της κόστισε η «φτωχή» συγκομιδή στις πρώτες 6 αγωνιστικές (1-0-5) και έτσι δεν απέφυγε τον αποκλεισμό στο πολιτειακό.

Πλήγμα αποτέλεσε η αποχώρηση του ηγετικού μεσοεπιθετικού Ρενάτο Αουγκούστο. Παραχώρησε επίσης (στην Γρανάδα) τον Ουρουγουανό αμυντικό Μπρ. Μέντεζ (27/0) και τον ταλαντούχο 18χρονο φορ Πέντρο Ενρίκε στη Ζενίτ με 9 εκ. ευρώ. Πούλησε με 20 εκ. ευρώ και το μεγαλύτερο της περιουσιακό στοιχείο, τον 20χρονο μέσο Γκ. Μοσκάρντο. Συμφώνησε όμως με την Παρί ώστε να τον κρατήσει (δανεικό) μέχρι και τον Ιούνιο. Παρελθόν αποτέλεσε και ο βασικός αμυντικός Λούκας Βερίσιμο, μιας και έληξε ο δανεισμός του από την Μπενφίκα. Αρκετά δραστήρια στο μεταγραφικό παζάρι, με προσθήκες σε όλες τις θέσεις. Ενισχύθηκε σημαντικά στον αμυντικό τομέα. Ξεχωρίζει η περίπτωση του κεντρικού αμυντικού Γκ. Ενρίκε, που έπαιξε την τελευταία διετία σε Ισπανία (12/1 με Βαγιαδολίδ) και Τουρκία (13/2 με Φενέρμπαχτσε), ενώ το… σίριαλ με την Φλαμένγκο για την αγορά του 23χρονου δεξιού μπακ/χαφ Ματεουζίνιο είχε αίσιο τέλος. Για τα άκρα της άμυνας εμπιστεύτηκε τους διεθνείς με το Εκουαδόρ, Παλάσιος (αρ.) και Φέλιξ Τόρες (δεξ.). Δανεικό από την Ατλ. Παραναένσε πήρε τον στόπερ Κακά, ενώ ως backup θα χρησιμοποιηθούν οι Ραούλ Γκουστάβο και Ούγκο, που ήταν αναπληρωματικοί σε Μπαΐα και Γκοΐας αντίστοιχα. Η επιθετική της γραμμή δυναμώνει με την παρουσία του Πέντρο Ραούλ, που επιστρέφει άμεσα στη χώρα μετά τη σύντομη εμπειρία στο Μεξικό με την Τολούκα. Μην ξεχνάμε πως πρόπερσι (2022) ως παίκτης της Γκοΐας αναδείχθηκε 2ος καλύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος (19 γκολ). Αξιόπιστες λύσεις για τον χώρο της μεσαίας γραμμής αποτελούν ο Ρανιέλε (35/3) και ο Αργεντινός Ροντρ. Γκάρο (40/7), που είχαν πολύτιμη συνεισφορά σε Κουιάμπα και Ταγιέρες αντίστοιχα. Τελευταίο απόκτημα ο 33χρονος μεσοεπιθετικός Πέντρο Ενρίκε, με καλή παρουσία στην Ιντερνασιονάλ την τελευταία διετία, ενώ πριν λίγα χρόνια τον είδαμε και στα… λημέρια μας με την φανέλα του ΠΑΟΚ. Εφικτός στόχος να βρίσκεται στο πάνω μισό της κατάταξης.

Ατλέτικο Παραναένσε

Μέτρια η περσινή πορεία της. Τα τελευταία χρόνια έχει μπει με την αξία της στην… ελίτ του Βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου και παρουσιάζεται πάντα φιλόδοξη και με ποιοτικό υλικό. Είχε λίγες θετικές εκλάμψεις, ήταν πολύ ασταθής και έτσι αναμενόμενα έμεινε εκτός 6άδας, οπότε θα συμβιβαστεί με την συμμετοχή της στο Σουνταμερικάνα. Παταγώδης ήταν η αποτυχία της στο Λιμπερταδόρες, αποκλείστηκε (πρόωρα) στην φάση των «16», χάνοντας στα πέναλτι από την Βολιβιανή Μπολίβαρ. Αυτή η μη επίτευξη των στόχων της περασμένης σεζόν έφερε ριζικές αλλαγές. Άλλαξε πρόσωπο στον πάγκο, με τη διοίκηση να εμπιστεύεται αρχικά την εμπειρία του 62χρονου Χουάν Οσόριο, τον οποίον τελικά απέλυσε δύο μήνες και μετά από μόλις 12 αγώνες. Συνέπεια της ήττας που συνοδεύτηκε από κάκιστη εμφάνιση με τη Λοντρίνα στον πρώτο προημιτελικό του «Παραναένσε». Υπήρχε και αρκετή γκρίνια από τους ποδοσφαιριστές της για τα πολλά ανεπιτυχή πειράματα του Κολομβιανού με αρκετούς παίκτες να μην χρησιμοποιούνται στη φυσική τους θέση, κάτι που έφερε αναστάτωση στα αποδυτήρια. Έτσι, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις του κόσμου της, θα πορευτεί με τον Κούκα, που αποτελεί προσωπική επιλογή του προέδρου της και τον επιθυμούσε διακαώς και πέρσι. Ο 60χρονος τεχνικός τότε δεν αποδέχτηκε την πρόταση επειδή έπρεπε να επιλύσει ζητήματα που αφορούσαν την καταδίκη του στην Ελβετία μετά από καταγγελία για συμμετοχή σε ομαδικό βιασμό ανήλικης το 1989. Υπενθύμιση ότι και πέρσι τέτοια εποχή ο Κούκα αποχώρησε κακήν κακώς από την Κορίνθιανς μετά την κατακραυγή και των πολλών διαμαρτυριών του κόσμου της.

Και οι 4 καλύτερες μεταγραφές της είναι ξένοι. Έδωσε προτεραιότητά στην ενίσχυση της οπισθοφυλακής, αποκτώντας τον 28χρονο Αργεντινό βασικό αμυντικό της Εστουδιάντες, Λέο Γοδόι (33/1) και τον 23χρονο Παραγουανό βασικό αμυντικό της Ολίμπια, Γκαμάρα (34/2). Από την Παραγουάη αγόρασε και τον 22χρονο μέσο Μπενίτες (32/5), εκ των πρωταγωνιστών της περσινής ομάδας της Γκουαρανί. Ουσιαστική κίνηση και η αγορά του Ουρουγουανού φορ Μαστριάνι, που αποτέλεσε τον 1ο σκόρερ της Αμέρικα Μινέιρο (11 γκολ σε 24 ματς), ενώ στο σκοράρισμα ίσως βοηθήσει (ως αλλαγή) και ο Αργεντινός Ντι Γιόριο. Ο 18χρονος ταλαντούχος φορ και 1ος σκόρερ της, Βίτορ Ρόκε (12 γκολ σε 25 ματς) αποτέλεσε οριστικά παρελθόν. Τον «μοσχοπούλησε» με 40 εκ. ευρώ στην Ισπανική Μπαρτσελόνα. Ένας ακόμα κομβικός ποδοσφαιριστής που αποχαιρέτησε για άλλες… πολιτείες είναι ο μέσος Βίτορ Μπουένο (5 γκολ και 5 ασίστ σε 32 ματς), τον οποίον παραχώρησε στην Ιαπωνική Τσερέζο Οζάκα.

Στο πολιτειακό «Παραναένσε» κοντραρίστηκε με τη Μαριγνκά (ομάδα Δ’ κατηγορίας) και μετά από δύο νίκες στέφθηκε πρωταθλήτρια της πολιτείας της για 2η σερί σεζόν. Εντυπωσιακά τα αποτελέσματά της υπό τις οδηγίες του Κούκα, μετρώντας 6/6 νίκες με 17-2 τέρματα! Το πόσο ικανή ομάδα διαθέτει φαίνεται και από το γεγονός ότι προσφέρεται ως 3ο φαβορί για την κατάκτηση του Σουνταμερικάνα (10.00). Θα μπορούσε να είναι η… αποκάλυψη της σεζόν. Ισχυρός ο ανταγωνισμός για την 6άδα, αλλά το 5.00 για να τα καταφέρει είναι πλουσιοπάροχο. Μεγάλο value «κρύβει» και η επιλογή του Μαστριάνι με 36.00 απόδοση για να αναδειχτεί 1ος σκόρερ του πρωταθλήματος.

Γκρέμιο

Με «ονειρικό» τρόπο συνοδεύτηκε η επιστροφή της στην μεγάλη κατηγορία. Σπουδαίο επίτευγμα ότι τερμάτισε (2η) μόλις δύο βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Παλμέιρας και έτσι επιστρέφει (μετά το 2021) και στους «χρυσοφόρους» ομίλους του Λιμπερταδόρες. Έπαιξε ελκυστικό ποδόσφαιρο, έχοντας την 2η πιο παραγωγική επίθεση (63 γκολ) και το κορυφαίο εντός έδρας ρεκόρ με 14 νίκες σε 18 αγώνες. Μεγάλος πρωταγωνιστής και βασικός υπεύθυνος για την εκπληκτική πορεία της ο Λουίς Σουάρες, όντας με διαφορά ο 1ος σκόρερ (17 γκολ) και κορυφαίος «πασαδόρος» (11 ασίστ). Λατρεύτηκε από το κοινό της και έτσι ο αποχαιρετισμός ήταν δύσκολος (έσμιξε με τον παλιόφιλο Λιονέλ Μέσι στο Μαϊάμι). Είναι κοινή παραδοχή ότι δύσκολα θα μπορέσει να μπει κάποιος στα… παπούτσια του 37χρονου Ουρουγουανού. Το έτερο πρόσωπο-κλειδί για την επιτυχημένη χρονιά δεν ήταν άλλος από τον προπονητή Ρενάτο Γκαούσο, που έκανε τα… μαγικά του, με (πολλές) ανατροπές χάρη στις «παρεμβάσεις» του, σε ματς που στράβωναν αρχικά, ενώ έβρισκε τη λύση με «αλχημείες» τις στιγμές που η ομάδα του αντιμετώπιζε αρκετές απουσίες.

Οι άλλες αξιοσημείωτες αποχωρήσεις παικτών ήταν ο βασικός στόπερ Μπρούνο Άλβες (29/0) και ο μεσοεπιθετικός Φερέιρα (25/4). Πλήρης δείχνει κάτω από τα γκολπόστ με την απόκτηση του έμπειρου Αργεντινού κίπερ Μαρκεσίν από την Ισπανική Θέλτα. Εξαιρετική κίνηση η συμφωνία (με τη Ζενίτ) για τον δανεισμό του ταλαντούχου αμυντικού μέσου Ντου Κεϊρόζ. Συμφώνησε και με τον 36χρονο ΙσπανοΒραζιλιάνο Ντιέγκο Κόστα, που είχε πέρσι περισσότερες κίτρινες κάρτες (6) από ότι γκολ (3) σε 13 συμμετοχές με την Μποταφόγκο. Εξαιρετική προσθήκη (ως δανεικός) αυτή του διεθνή Βενεζουελάνου μεσοεπιθετικού Σοτέλδο (22/1), ενώ επίσης από τη Σάντος πήρε και τον μέσο Ντόντι (28/0). Τελευταίο και σημαντικό μεταγραφικό απόκτημα αυτό του βασικού μεσοεπιθετικού της Ατλ. Μινέιρο, Παβόν (33/3).

Η φετινή σεζόν ξεκίνησε με θετικό τρόπο. Κατέκτησε το πολιτειακό «Γκαούσο» σε βάρος της μαχητικής Ζουβεντούδε, που προηγουμένως είχε αποκλείσει τη μισητή γειτόνισσά της, Ιντερνασιονάλ. Ωστόσο χωρίς την πολύτιμη συνεισφορά του Σουάρες και από την στιγμή που δεν αποκτήθηκε επάξιος αντικαταστάτης στην επίθεση δύσκολα θα πραγματοποιήσει τόσο καλή σεζόν. Έχει άλλωστε να χωρέσει και δύο καρπούζια στη μασχάλη με τη συμμετοχή της στους ομίλους του Λιμπερταδόρες. Ενημερωτικά, ο προπονητής της αρέσκεται στο συχνό ροτέισον για να κρατάει φρέσκα τα πόδια των βασικών του. Δύσκολα εκτιμούμε να τερματίζει πάνω από την 8η θέση.

cta_box_bg
Προσφορά* χωρίς κατάθεση & VIP ταξίδι στον τελικό του Europa League! Αποκλειστικά στην bwin! ΕΓΓΡΑΦΗ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Σάο Πάολο

Ένα από τα τρόπαια που έλειπαν από την πλούσια συλλογή της ήταν το Κύπελλο και αυτό το κατέκτησε την περασμένη σεζόν. «Μ’ ένα σμπάρο δύο τρυγόνια» λοιπόν αφού ως Κυπελλούχος θα παίξει απευθείας στους ομίλους του Κόπα Λιμπερταδόρες παρότι στο πρωτάθλημα τερμάτισε στη μέση (11η). Στο Σουνταμερικάνα δεν κατάφερε να φτάσει μακριά. Αποκλείστηκε στα προημιτελικά από τη Λίγκα ντε Κίτο, χάνοντας στη διαδικασία των πέναλτι. Σημαντική απώλεια η φυγή του πετυχημένου τεχνικού Ντοριβάλ Ζούνιορ, που αποδέχτηκε την πρόταση συνεργασίας για να αναλάβει τον πάγκο της Εθνικής Βραζιλίας. Η διοίκηση για αντικαταστάτη του πήρε τη γενναία απόφαση να επενδύσει στο «hype» του 39χρονου φιλόδοξου Τιάγκο Καρπίνι,που έδειξε σπουδαία δείγματα γραφής, ανεβάζοντας τη Ζουβεντούδε στη Serie A, ενώ προηγουμένως υπήρξε φιναλίστ του Παουλίστα (2023) με τη «μικρούλα» Άγκουα Σάντα, αποκλείοντας μεταξύ άλλων Σάο Πάολο και Μπραγκαντίνο.

Ο πρώτος στόχος επετεύχθη αφού αρχές Φλεβάρη κατέκτησε το Σούπερ Καπ, κερδίζοντας (στα πέναλτι) την περσινή πρωταθλήτρια Παλμέιρας. Κατευνάστηκε όμως ο ενθουσιασμός μετά τον πρόωρο αποκλεισμό (προημιτελικά) στο «Παουλίστα» από τη Νοβοριζοντίνο (ομάδα Β’ κατηγορίας) στα πέναλτι. Υπήρξαν «φωνές» από τον κόσμο της για την αποπομπή του Καρπίνι, αλλά η διοίκηση τον στήριξε δημόσια, οπότε για την ώρα συνεχίζει αμέριμνος το έργο του.

Γέμισε τα ταμεία της (20 εκ. ευρώ) με την πώληση του 20χρονου βασικού αμυντικού Μπεράλντο στη Γαλλική Παρί, ενώ παρελθόν αποτέλεσε και ο χρήσιμος Ουρουγουανός μέσος Γκ. Νέβες. Λίγες και καλές οι μεταγραφικές της κινήσεις. Απέκτησε τον κορυφαίο παίκτη και 1ο σκόρερ της Σεαρά, Έρικ (10 γκολ), τον πιο αξιόπιστο αμυντικό της Σπορτ Ρεσίφε, Σαμπίνο (30/1), τον βασικό μεσοεπιθετικό της Γκρέμιο, Φερέιρα (25/4) και τον 22χρονο Παραγουανό μέσο Μπομπαντίγια, εκ των πρωταγωνιστών της περσινής Σέρο Πορτένιο (38/8). Τελευταίο μεταγραφικό της απόκτημα ο περσινός 1ος σκόρερ της Γκιμαράες, Αντρέ Σίλβα. Στα τέλη του 2023 είχε συμφωνήσει και με τον 36χρονο μέσο Λουίζ Γκουστάβο που έρχεται από γεμάτη σεζόν με την Αλ Νασρ στην Σαουδική Αραβία. Ο 36χρονος μέσος στη… δύση της καριέρας του αποφάσισε να επιστρέψει στα… πάτρια εδάφη μετά από μια πλούσια καριέρα στα γήπεδα της Ευρώπης όπου φόρεσε τις φανέλες των Χόφενχαϊμ, Μπάγερν Μονάχου, Βόλφσμπουργκ, Μαρσέιγ και Φενέρμπαχτσε.

Στόχος της να παίξει και του χρόνου στο Λιμπερταδόρες. Πολλά θα εξαρτηθούν και από την πορεία της στην φετινή διοργάνωση, αφού δεν διαθέτει τόσο «πλούσιο» πάγκο για να ξεκουράζει παίκτες και να διατηρεί το ίδιο επίπεδο ανταγωνιστικότητας. Θα δώσει σκληρή μάχη για πλασάρισμα στην 8άδα.

Μποταφόγκο

Στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος η Μποταφόγκο έδειχνε ακλόνητο φαβορί για τον τίτλο, έχοντας «χτίσει» διψήφια διαφορά από τις διώκτριές της για 28 αγωνιστικές. «Ξεφούσκωσε» όμως στην πιο κρίσιμη καμπή της σεζόν. Το «μπλάκ άουτ» ξεκίνησε 10 αγωνιστικές πριν το φινάλε. Από εκεί και έπειτα συγκέντρωσε μόλις 5 βαθμούς (0-5-5 ρεκόρ), οπότε όχι μόνο έκανε… φτερά ο τίτλος, αλλά έμεινε και εκτός 4άδας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μπει στη διαδικασία προκριματικών αγώνων για να κερδίσει την είσοδό της στους ομίλους του Λιμπερταδόρες. Και έτσι μετά από 7 χρόνια θα δώσει το παρών στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Λατινικής Αμερικής, αποκλείοντας πρώτα τη Βολιβιανή Αουρόρα και έπειτα τη συμπατριώτισσα Μπραγκαντίνο. Ο Τιάγκο Νούνιες αποχώρησε μετά το 1-1 του πρώτου αγώνα με την Αουρόρα για τον 2ο προκριματικό γύρο του Λιμπερταδόρες. Τον αντικατέστησε ως προσωρινός τεχνικός ο Φάμπιο Ματίας, με τον οποίον υπέστη μονάχα μία ήττα σε 10 αγώνες (8-1-1). Λίγες μέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος ανακοινώθηκε η πρόσληψη του 52χρονου Πορτογάλου τεχνικού Αρτούρ Ζόρζε, πληρώνοντας και ρήτρα αποδέσμευσης (2 εκ. ευρώ) για να «σπάσει» το συμβόλαιο του με την Μπράγκα.

Για την στελέχωση του ρόστερ προχώρησε σε αρκετές αλλαγές. Πακέτο στη Γαλλική Λυών, στην οποία κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο ο Αμερικάνος ιδιοκτήτης της, Τζον Τέξτορ, πουλήθηκαν ο κορυφαίος αμυντικός της, Αντριέλσον (35/1) και ο πολύτιμος γκολκίπερ Λ. Πέρι (38/0). Στην άμυνα ενισχύθηκε με τους Πάμπλο (αναπληρωματικός στην Φλαμένγκο), Λ. Χάλτερ (30/3 με Γκοΐας) και τον Αργεντινό μπακ Μπαρμπόσα, που αποτελούσε βασικό στέλεχος της Λιμπερτάδ την τελευταία 3ετία. Κατά τα άλλα, έληξε ο δανεισμός -από τη Μαρσέιγ- του μεσοεπιθετικού Λουίς Ενρίκε (34/4) και του Αργεντινού αμυντικού Ντι Πλάσιντο (32/1) από τη Λανούς. Αποχώρησαν επίσης ο βασικός αμυντικός Κουέστα (35/1), ο βασικός μεσοεπιθετικός Βίκτορ Σα (33/4), ο χρήσιμος μέσος Γκ. Πίρες (16/0) και ο 35χρονος Ισπανός φορ Ντιέγκο Κόστα (13/3). Για χάρη του μεσοεπιθετικού Λουίζ Ενρίκε (από την Ισπανική Μπέτις) ξόδεψε κοντά στα 20 εκ. ευρώ, αριθμός ρεκόρ, αφού αποτελεί το μεγαλύτερο ποσό που ξοδεύει Βραζιλιάνικος σύλλογος για να αγοράσει παίκτη από άλλη ομάδα. Εξαιρετική κίνηση και η συμφωνία με τον 35χρονο Ουρουγουανό μέσο Ντενίς Σουάρες, που διαθέτει «βαρύ» βιογραφικό με 324 συμμετοχές συνολικά στην Ισπανική Λα Λίγκα με τις φανέλες των Χετάφε, Έλτσε και Σπ. Χιχόν. Δανεικό από τη Λυών έφερε ένα δικό της παιδί, τον 24χρονο φορ Ζεφίνιο. Απέκτησε επίσης τον διεθνή Βενεζουελάνο μεσοεπιθετικό Σαβαρίνο (27/8 στο MLS με Σολτ Λέικ) και ως ελεύθερο τον Παραγουανό μεσοεπιθετικό Όσκαρ Ρομέρο, άλλοτε παίκτη της Μπόκα Τζούνιορς.

Στα ημιτελικά του «Καριόκα» δεν προκρίθηκε, αλλά πήρε την 1η θέση στο «Τάσα Ρίο», που αποτελεί το τουρνουά των απογοητευμένων για τις ομάδες που τερμάτισαν στις θέσεις 5-8.  Να διεκδικήσει ξανά τον τίτλο αποκλείεται. Δύσκολα θα τη δούμε και εντός 4άδας, θα δώσει «μάχη» για να πλασαριστεί στην 8άδα.

Φορταλέζα

Σταθερά τα βήματα προόδου που κάνει την τελευταία 3ετία. Ο άνθρωπος που άλλαξε τον… ρου της ιστορίας της είναι ο Αργεντινός τεχνικός Βοϊβόντα, με τον οποίο θα πορευτεί για 4η διαδοχική σεζόν (ανανέωσε μέχρι και το 2025). Στην πρώτη του χρονιά (2021) την έστειλε στους ομίλους του Λίμπερταδόρες, τερματίζοντας 4η, ενώ μετράει 3 τρόπαια στο πολιτειακό «Σεαρένσε» και ένα στο «Κόπα Νορντέστε». Στο πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβρη μπορεί να κινήθηκε στη μετριότητα (10η θέση), αλλά στο Σουνταμερικάνα πραγματοποίησε αξιοθαύμαστη πορεία. Έφτασε… στην πηγή αλλά νερό δεν ήπιε, χάνοντας (στα πέναλτι) στον μονό τελικό σε ουδέτερο έδαφος (Ουρουγουάη) από τη Λίγκα ντε Κίτο. Έτσι θα συμβιβαστεί ξανά με τη συμμετοχή της στο Σουνταμερικάνα. Στο πολιτειακό «Σεαρένσε» δεν τα κατάφερε απέναντι στην μισητή συμπολίτισσα Σεαρά, χάνοντας το τρόπαιο στη… ρώσικη ρουλέτα των πέναλτι.

Έκανε ορισμένες διορθωτικές κινήσεις, πετυχαίνοντας παράλληλα το «ξεσκαρτάρισμα» του ρόστερ της. Με εξαίρεση τον μέσο Κάιο Αλεσάντρε (34/2) δεν έχασε κάποιο άλλο βασικό στέλεχος. Ασφάλεια κάτω από τα γκολπόστ πλέον θα προσφέρει ο 30χρονος γκολκίπερ Σάντος, που δεν μπόρεσε να βρει χώρο στην Φλαμένγκο. Αυξήθηκε και η παροικία των Αργεντινών (6 πλέον) με την έλευση του 28χρονου αμυντικού Καρντόνα. Επένδυσε στο ταλέντο του 18χρονου Βενεζουελάνου φορ Αντράντε. Πήρε και τον Βραζιλιάνο μέσο Λουκουίνιας, που δεν έχει αγωνιστεί ποτέ στην πατρίδα του, αφού «ανδρώθηκε» ποδοσφαιρικά στην Πορτογαλία. Τέλος, πήρε δανεικό από την Κοριτίμπα τον Χιλιανό αμυντικό Κούσεβιτς και από την Ιντερνασιονάλ τον 20χρονο μπακ Τάουαν Λάρα. Μεγάλος ο ανταγωνισμός για τις (6) θέσεις του Λιμπερταδόρες. Δύσκολα θα μπορέσει και φέτος να κάνει την υπέρβαση στο πρωτάθλημα, ειδικά αν προχωρήσει μακριά στο Σουνταμερικάνα.

Μπραγκαντίνο

Από τις ευχάριστες εκπλήξεις του περσινού πρωταθλήματος. Για αρκετό διάστημα φιγούραρε στην πρώτη 4άδα, διεκδικώντας και τον τίτλο. «Φλέρταρε» έντονα με την απευθείας έξοδο στους ομίλους του Λιμπερταδόρες. Τελικά κατέληξε στην 6η θέση, αφού στις 7 τελευταίες αγωνιστικές -λόγω και του απαιτητικού προγράμματος- κατάφερε να κερδίσει μόνο την υποβιβασμένη Κοριτίμπα (1-1-5 ρεκόρ). Έπαιξε «αλέγκρο» ποδόσφαιρο με την τακτική του Πορτογάλου τεχνικού Πέντρο Καϊσίνια, με τον οποίον προφανώς συνεχίζει και φέτος, να ξεδιπλώνεται με αριστοτεχνικό τρόπο. Νεανικό ρόστερ, δουλεμένη ομάδα, με πολλούς αυτοματισμούς, που αρέσκεται στο ποδόσφαιρο κατοχής και επιχειρεί πολλά σουτ. Αξιοσημείωτο στατιστικό πως την περασμένη σεζόν ήταν η ομάδα που δημιουργούσε τις περισσότερες ευκαιρίες κατά μέσο όρο, έχοντας και τα περισσότερα σουτ «on target». Στο Κόπα Σουνταμερικάνα θα συμμετέχει και φέτος, αφού αποκλείστηκε στον 3ο προκριματικό γύρο του Λιμπερταδόρες από τη συμπατριώτισσα Μποταφόγκο. Στο «Παουλίστα» (πολιτειακό) αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τη Σάντος.

Μπορεί να πούλησε στην Φλαμένγκο τον πιο αξιόπιστο αμυντικό της, Λέο Ορτίς (20/2), αλλά κάποιο άλλο πρωτοκλασάτο στέλεχος δεν έχασε και έτσι πάνω-κάτω θα πορευτεί με την περσινή ομάδα. Καλύτερη της κίνηση ο δανεισμός (από τη Φενέρμπαχτσε) του μεσοεπιθετικού Λίνκολν Ενρίκε, που είχε γεμάτη σεζόν στο Τούρκικο πρωτάθλημα με 2 γκολ και 8 ασίστ σε 34 συμμετοχές. Την περσινή -πετυχημένη- συνταγή θέλει να ακολουθήσει και φέτος η Μπραγκαντίνο. Έχει τα στοιχεία για να επαναλάβει μια καλή σεζόν, αλλά θεωρούμε ότι φέτος το ταβάνι χαμήλωσε και ότι οριακά αν μπορέσει να εισέλθει στην πρώτη 8άδα.

cta_box_bg
ΕΔΩ ΘΑ ΜΑΘΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΠΛΗ ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΤΗΣ BETSSON ΕΓΓΡΑΦΗ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Βάσκο Ντα Γκάμα

Ίδρωσε αλλά κατάφερε να κρατηθεί στην κατηγορία. Η παραμονή οριστικοποιήθηκε χάρη στη νίκη που πέτυχε την τελευταία αγωνιστική κόντρα στην βαθμολογικά αδιάφορη (6η) Μπραγκαντίνο. Άγχωσε αρκετά τους φίλους της, καθώς για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα βρισκόταν εντός της ζώνης του υποβιβασμού. Παρουσιάστηκε βελτιωμένη υπό την καθοδήγηση του έμπειρου Αργεντινού τεχνικού Ραμόν Ντίας (10-6-8 ρεκόρ), με τον οποίο θα συνεχίσει και φέτος.

Βοήθησε φυσικά και η παρουσία ορισμένων έμπειρων παικτών με προσωπικότητα που πήρε στη μεταγραφική περίοδο στη μέση της χρονιάς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο 36χρονος Γάλλος μεσοεπιθετικός Παγιέτ, ο Χιλιανός «σκύλος» πολύπειρος αμυντικός μέσος Μεδέλ και φυσικά το «βαρύ πυροβολικό» της επίθεσης, ο Αργεντινός φορ Βεγέτι, που αποτέλεσε τον 1ο σκόρερ της με 10 γκολ σε 21 αγώνες. Μπήκαν στα ταμεία της κάτι παραπάνω από 21 εκατομμύρια ευρώ με την πώληση δύο κομβικών παικτών. Αυτόν του βασικού επιθετικού και 2ου κορυφαίου σκόρερ της, Γκάμπριελ Πεκ (8 γκολ, 4 ασίστ), που πήγε στους Γκάλαξι (ΗΠΑ) και του ταλαντούχου 20χρονου μέσου Μάρλον Γκόμες (23/0), τον οποίο θα βλέπουμε με τη φανέλα της Σαχτάρ. Παρελθόν αποτέλεσε και ο αξιόπιστος αμυντικός Ρόμπσον Μπαμπού, που επέστρεψε στη Γαλλική Νις από την οποία αγωνιζόταν ως δανεικός. Άσχημη είδηση ο σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο του αξιόλογου μέσου Ζαΐρ (29/3), που πιθανότατα θα χάσει όλη τη σεζόν. Μέχρι στιγμής έχει αποκτήσει 9 νέους παίκτες. Τον  μεσοεπιθετικό Άντσον, τον Αργεντινό μέσο Σφόρσα (36/2 με Νιούελς), τον επιθετικό Κλέιτον (25/9 με Κάζα Πία), τον Χιλιανό μέσο Γκαλντάμες με θητεία στο Ιταλικό πρωτάθλημα (Τζένοα, Κρεμονέζε), τον διεθνή Παραγουανό μπακ Ρόχας, τους αμυντικούς Ζοάο Βίκτορ (13/0 ως δανεικός στη Ναντ από Μπενφίκα) και Βίκτορ Λουίς (24/2 με Κοριτίμπα), τον έμπειρο φορ Ντέιβιντ και τον γκολκίπερ Κέιλερ. Οι δύο τελευταίοι θα παίξουν ως δανεικοί από την Ιντερνασιονάλ.

Στο πολιτειακό «Καριόκα» προκρίθηκε για 8η φορά την τελευταία 10ετία στα ημιτελικά, αλλά εκεί έπεσε θύμα έκπληξης, χάνοντας από τη Νόβα Ιγκουασού. Δεν έχει τόσο κακή ομάδα για να κινδυνεύσει η θέση της στην κατηγορία, αλλά δεν περιμένουμε ούτε να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από την έξοδο της στο Κόπα Σουνταμερικάνα. Πιθανό σενάριο να καταλήξει στις θέσεις 12-15.

Κρουζέιρο

Στην επιστροφή της στο Μπραζιλεϊράο πέρασε από… 40 κύματα, αλλάζοντας 3 προπονητές, αλλά πανηγύρισε την εξασφάλιση της παραμονής στον τελευταίο της αγώνα χάρη στη βολική ισοπαλία με την (πρωταθλήτρια) Παλμέιρας. Οφείλει πολλά στον τεχνικό διευθυντή, Π. Αουτουόρι, που ανέλαβε την τεχνική της ηγεσία 6 αγωνιστικές πριν το φινάλε την στιγμή που βρισκόταν εντός της ζώνης του υποβιβασμού. Τελείωσε αήττητος (2-4-0) το πρωτάθλημα και εκτός από τη σωτηρία, της χάρισε και το τελευταίο εισιτήριο για το Κόπα Σουνταμερικάνα. Με νέο προπονητή φέτος. Η φετινή σεζόν ξεκίνησε με νέο προπονητή τον φιλόδοξο 39χρονο Αργεντινό Λαρκαμόν. Η απώλεια του τίτλου στο «Μινεϊράο» όμως του κόστισε τη δουλειά και η διοίκηση εμπιστεύτηκε τον άπειρο (προπονητή) Φερνάντο Σεάμπρα, που ήταν μέλος στο προπονητικό επιτελείο που ανέλαβε στο κλείσιμο της περσινής σεζόν και τη γλίτωσε από υποβιβασμό.

Αναφορικά με τις αλλαγές στο ρόστερ, έχασε τον «βράχο» της άμυνας, Λουσιάνο Καστάν (36/1), τους αξιόλογους επιθετικούς Μπρ. Ροντρίγκες (1ος σκόρερ με 8 γκολ) και Ουέσλεϊ (29/4) και τους χρήσιμους μέσους Μ. Ζούσα (24/1) και Λ. Ολιβέιρα (16/1). Στα μεταγραφικά αρχικά κινήθηκε σε ασφαλή… μονοπάτια, παίρνοντας 3 παίκτες με τους οποίους έχει συνεργαστεί ξανά στο πρόσφατο παρελθόν. Επέστρεψε μετά από 5 χρόνια στη «ραπόζα» ο 29χρονος Αργεντινός μέσος Λούκας Ρομέρο, που έπαιζε στη ομάδα (Λεόν) του νέου της προπονητή, ενώ την ίδια διαδρομή έκανε και ο φορ Ράφα Σίλβα (16/6 το 2022) μετά από μία σεζόν στη Νότια Κορέα με την Τζέονμπουκ Μότορς. Από το Μεξικάνικο πρωτάθλημα ήρθε και ο 29χρονος Αργεντινός φορ Ντινένο (46 γκολ με την Πούμας σε 125 αγώνες την τελευταία 4ετία), που με το… καλημέρα δείχνει πόσο χαρισματικός σκόρερ είναι (5 γκολ σε 12 ματς). Κίνηση ουσίας ο 26χρονος αξιόπιστος αμυντικός Ζε Ιβάλντο από την Ατλ. Παραναένσε, με τον οποίον είχε υπογράψει πριν ολοκληρωθεί το περσινό πρωτάθλημα. Θα βοηθήσουν αρκετά και οι 4 παίκτες που πήρε με την μορφή δανεισμού. Ο λόγος για τον διεθνή μέσο με το Εκουαδόρ, Σιφουέντες (από Ρέιντζερς), τον Αργεντινό βασικό αριστερό μπακ της Αρχεντίνος Τζούνιορς, Βιγιάλμπα (36/1), τον Αργεντινό μέσο Μπαρεάλ (38/7 με Σινσινάτι) και τον ταλαντούχο 20χρονο μεσοεπιθετικό Γκάμπριελ Βερόν από την Πόρτο, στην οποία δεν μπόρεσε να αναδειχθεί.

Στο «Μινεϊράο» φέτος δεν τα κατάφερε και ηττήθηκε στον επαναληπτικό τελικό με την Ατλέτικο Μινέιρο. Παρόλα αυτά, αναμένεται να παρουσιαστεί πιο ανταγωνιστική, αφού ο (πρόεδρος) Ρονάλντο έφερε αρκετά νέα πρόσωπα. Δύσκολα θα συμπεριληφθεί σε σενάρια υποβιβασμού όπως πέρσι. Κάπου στο μέσο της βαθμολογίας προβλέπουμε να τερματίζει, με την έξοδο στο Σουνταμερικάνα να είναι ο μίνιμουμ στόχος της. Αξίζει ένα μικρό ρίσκο με το 41.00 που πληρώνει ο Ντινένο για 1ος σκόρερ του πρωταθλήματος.

Μπαΐα

Παρά τη «γενναία» ενίσχυση και το ποιοτικό υλικό που υπήρχε (αφού ανήκει στον επενδυτικό όμιλο που κατέχει και τη Μαν. Σίτι) σώθηκε κυριολεκτικά στο… παρά πέντε. Η ίδια στο φινάλε έκανε το καθήκον της και κέρδισε (4-1) κατά κράτος την Ατλέτικο Μινέιρο, αλλά τον υποβιβασμό τον γλίτωσε χάρη στην ήττα της Σάντος. Στον πάγκο της παρέμεινε ο Ροζέριο Σένι, με τον οποίον έπαιξε καλό ποδόσφαιρο στις 16 αγωνιστικές που καθοδήγησε την ομάδα (7-1-8 ρεκόρ).

Οι κυριότερες απώλειες της εντοπίζονται στον αμυντικό τομέα. Ο λόγος για τον Ουρουγουανό δεξιό μπακ Καμίλο Κάντιντο (19/1) και τον βασικό κεντρικό αμυντικό Β. Ούγκο (27/1), που δόθηκε δανεικός (μέχρι και τον Ιούνιο) στον Παναθηναϊκό. Κάτι παραπάνω από ικανοποιητική η ενίσχυσή της, αφού υπάρχει οικονομική ευρωστία στο «City Football Group». Κίνηση εμπειρίας αλλά και ουσίας η απόκτηση του ποιοτικού μεσοεπιθετικού Έβερτον Ριμπέιρο (30/3), που έμεινε ελεύθερος από την Φλαμένγκο. Από την εγχώρια αγορά πήρε 3 παίκτες που ήταν βασικά στελέχη στις ομάδες τους. Τον έμπειρο 35χρονο Αργεντινό στόπερ Β. Κουέστα (35/0) από Μποταφόγκο και τους μέσους Κάιο Αλεσάντρε (34/2) και Ζέαν Λούκας (22/0) από Φορταλέζα και Σάντος αντίστοιχα. Συνέχισε δυναμικά στο μεταγραφικό παζάρι και απέκτησε με την μορφή δανεισμού από τη Χαλ τον Κολομβιανό επιθετικό Εστουπινιάν, ενώ έκανε δικό της και τον συμπατριώτη του, δεξιό μπακ Σαντιάγκο Αρίας, που έχει περάσει στο παρελθόν και από την Ευρώπη, παίζοντας για τις PSV Αϊντχόφεν και Ατλ. Μαδρίτης.

Ξεκινάει πολύ (πιο) φιλόδοξα τη φετινή σεζόν, αν και στο πολιτειακό «Μπαϊάνο» έχασε το τρόπαιο από τη μισητή συμπολίτισσά της, Βιτόρια Μπαΐα. Θα διεκδικήσει και το τρόπαιο στο Κόπα Νορντένστε, αν ξεπεράσει στα ημιτελικά το εμπόδιο της Ναούτικο. Δείχνει πολύ καλή (ομάδα) για να μπει σε κίνδυνο η θέση της στην κατηγορία. Βάσει του ρόστερ που διαθέτει μπορεί άνετα να εξασφαλίσει ένα εισιτήριο για το επόμενο Σουνταμερικάνα, οπότε την βλέπουμε να κυμαίνεται στις θέσεις 12-16.

Κουιαμπά

Θα αγωνιστεί για 4η διαδοχική σεζόν στην Serie A. Σε αντίθεση όμως με τις δύο προηγούμενες χρονιές πέρσι δεν αγχώθηκε για την παραμονή. Εξαιρετική η πορεία της από την στιγμή από την 7η αγωνιστική (τέλη Μαΐου) και μετά που την ανέλαβε ο Αντόνιο Ολιβέιρα. Την οδήγησε με ασφάλεια στη σωτηρία (12η θέση), έχοντας 8 βαθμούς παραπάνω από την τελευταία ομάδα που υποβιβάστηκε. Εξαιρετική η εκτός έδρας παρουσία της, αφού πήρε παραπάνω νίκες από ότι στο γήπεδό της. Ωστόσο δύο μήνες πριν ξεκινήσει το Μπραζιλεϊράο ο Πορτογάλος προπονητής την άφησε στα… κρύα του λουτρού, αποδεχόμενος την πρόταση της πιο «λαμπερής» Κορίνθιανς. Με αυτή την αναπάντεχη εξέλιξη άλλαξε όλος ο σχεδιασμός της προφανώς. Η διοίκηση κάθε άλλο παρά πανικοβλήθηκε. Αν και εξετάζονται πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει καμία βιασύνη για να βρεθεί ο αντικαταστάτης. Έτσι προς το παρόν την καθοδηγεί ως υπηρεσιακή λύση ο Λουίζ Φερνάντο Ιούμπελ.

 Ουσιαστική η ενίσχυσή της. Προχώρησε σε ορισμένες αξιοσημείωτες κινήσεις. Ξεχωρίζει η απόκτηση του 23χρονου Αργεντινού φορ και 1ου σκόρερ της Τσακαρίτα (13 γκολ), Λουσιάνο Χιμένες. Ποιοτικός αμυντικός ο βασικός στόπερ της Γκρέμιο, Μπρούνο Άλβες (29/0), ενώ καλή προσθήκη και αυτή του μεσοεπιθετικού Λούκας Φερνάντες (δανεικός από Πορτιμονένσε), αν και πέρσι στην Μποταφόγκο είχε ελάχιστη συνεισφορά (13 συμμ.). Τέλος, επέστρεψε ο 26χρονος μεσοεπιθετικός Αντρέ Λουίς μετά από ένα χρόνο στη Νοτιοκορεατική Τζέονμπουκ Μότορς. Την προπερασμένη σεζόν (22-23) «έγραψε» 33 συμμετοχές με 3 γκολ. Από αυτούς που αποχώρησαν θα της λείψει ο πολύτιμος μέσος Ρανιέλε (35/3) και ο Ουρουγουανός μέσος Σεπελίνι (21/0).

Σκληροτράχηλη ομάδα η Κουιάμπα και παρά την αναπάντεχη φυγή του προπονητή της δύσκολα θα χάσει τον προσανατολισμό της. Στόχος και φέτος η παραμονή στην κατηγορία, με τον δρόμο να είναι… ανηφορικός και πιο δύσβατος από πέρσι, αφού οι δύο από τις τέσσερις ομάδες που ανέβηκαν από την Serie B ξεκινούν από καλύτερη αφετηρία και στα χαρτιά έχουν καλύτερο υλικό. Οι αγώνες που έδωσε στο πολιτειακό Ματογκροσένσε, το οποίο το κατέκτησε αήττητη (9-4-0 ρεκόρ) και στο Κόπα Βέρντε (ημιτελικά με Βίλα Νόβα) δεν αποτελούν αξιόπιστο δείγμα της δυναμικής της, καθώς δεν αντιμετώπισε ανταγωνιστικές ομάδες επιπέδου Serie A. Με το ανάλογο ρίσκο παίζεται το 2.85 για να υποβιβαστεί.

cta_box_bg
Δώρο* που τα σπάει! Σε υποδεχόμαστε με promo code LEG250 και free δώρα* ΕΓΓΡΑΦΗ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Βιτόρια Μπαΐα

Έκανε τη μεγάλη έκπληξη. Αν και νεοφώτιστη όχι μόνο γιόρτασε την άνοδο της στην μεγάλη κατηγορία (μετά από 5 χρόνια), αλλά αναδείχθηκε πανάξια πρωταθλήτρια, παίζοντας καλό ποδόσφαιρο και έχοντας σταθερή πορεία, με τις έτερες διεκδικήτριες να έχουν αρκετά σκαμπανεβάσματα. Μοναδικό «μελανό» σημείο η ντροπιαστική εκτός έδρας ήττα με 6-0 από τη Βίλα Νόβα στις 11 Νοεμβρίου (2023). Δεν την επηρέασε όμως, βρήκε το σθένος να μαζέψει άμεσα τα…. κομμάτια της και έκτοτε μέτρησε 7/11 νίκες (7-2-2 ρεκόρ). Σημαντική είδηση πως αποφάσισε να διατηρήσει τον ίδιο προπονητή, παρότι ο 45χρονος Λέο Κοντέ δεν έχει πρότερη εμπειρία από την Serie A.

Κινήθηκε έξυπνα και πήρε αρκετούς παίκτες, 21 συνολικά! Περισσότεροι εκ των οποίων διαθέτουν εμπειρία από την Α’ κατηγορία και αναμένεται να τη βοηθήσουν να παρατάξει ένα πολύ αξιόμαχο σύνολο. Νέα πρόσωπα στον χώρο της μεσαίας γραμμής ο Ουίλιαν Ολιβέιρα (31/0 με Γκοΐας), ο Λέο Νάλντι (28/1 με Πόντε Πρέτα) και ο 30χρονος μεσοεπιθετικός Λουάν, που δεν μπόρεσε να βρει ρυθμό και παιχνίδια σε Γκρέμιο και Σάντος. Άκρως ποιοτικός παίκτης ο τελευταίος αλλά η καριέρα του βρίσκεται σε πτώση λόγω των πολλών (σοβαρών) τραυματισμών που έχει στην καριέρα του. Από το MLS και την ομάδα του Μέσι (Ίντερ Μαϊαμι) ήρθε ο 30χρονος μεσοεπιθετικός Ζεάν Μότα. Έκανε δικό της και τον Παραγουανό δεξιό μπακ Κάσερες, βασικό στέλεχος στην περσινή Γκουαρανί (36/2), που έχει αγωνιστεί (4 χρόνια) ξανά στο παρελθόν στην Βραζιλία. Στην άμυνα θα βοηθήσει πολύ με την εμπειρία του ο 37χρονος Κολομβιανός Κρίστιαν Σαπάτα, που μετράει 16 χρόνια παρουσίας στην Ευρώπη παίζοντας για Ουντινέζε, Τζένοα, Μίλαν και Βιγιαρεάλ. Στην επίθεση εκτός από τους Οσβάλντο (5 γκολ) και Λέο Γκαμάλιο (10 γκολ) που την «ξελάσπωσαν» αρκετές φορές πέρσι διαθέτει πλέον και τον πολύπειρο φορ Λουίζ Αντριάνο (29/3 με Ιντερνασιονάλ) ενώ αγόρασε από την Άουκας τον 29χρονο φορ από το Εκουαδόρ, Καστίγιο (23/3). Γεμάτη δείχνει η επιθετική γραμμή. Πήρε και δανεικό από την Μπραγκαντίνο τον φορ Αλεράντρο, ενώ καλή προσθήκη θεωρείται και αυτή του μεσοεπιθετικού Εβεράλντο (21/1 με Αμέρικα Μινέιρο). Όπως είναι φυσιολογικό υπήρξαν και αρκετές αποχωρήσεις παικτών, στην προσπάθεια της Βιτόρια να αλλάξει επίπεδο για να εκπληρωθεί ο στόχος της παραμονής. Οι περισσότερες αφορούσαν «αναλώσιμους» παίκτες. Από τους βασικούς συντελεστές της ανόδου αποχαιρέτησαν οι μεσοεπιθετικοί Ζιοβάνι Αουγκούστο (20/1), Ουέλινγκτον Νεμ (25/2) και ο μέσος Γκέγκε (28/2).

Εκτός από ενθουσιασμό για την επιστροφή της στο Μπραζιλεϊράο έχει και τα υπόλοιπα απαραίτητα συστατικά (ομοιογένεια, ποιοτικές μονάδες, φανέλα, δυνατή έδρα) για να δώσει μάχη για την παραμονή και να την κερδίσει κιόλας. Στο Κόπα Νορντέστε έμεινε οριακά εκτός ημιτελικών, τερματίζοντας στην 5η θέση του ομίλου. Ωστόσο στο πολιτειακό «Μπαϊάνο» κέρδισε (με συνολικό σκορ 4-3) τη «μισητή» συμπολίτισσα Μπαΐα και πανηγύρισε ξανά το τρόπαιο μετά από 6 χρόνια.

Ατλέτικο Γκοϊανένσε

Επιστρέφει στην Serie A μετά από ένα διάλλειμα ενός χρόνου. Ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος, οπότε έδωσε μάχη μέχρι εσχάτων. Η άνοδος ναι μεν πανηγυρίστηκε την τελευταία αγωνιστική κερδίζοντας 3-0 την αδιάφορη Γκουαρανί, αλλά με την (σταθερή) πορεία που είχε συνολικά στο πρωτάθλημα την άξιζε. Ήταν άλλωστε η ομάδα με τις λιγότερες ήττες (17-13-8 ρεκόρ), διαθέτοντας την 2η πιο παραγωγική επίθεση (56 γκολ). Διέθετε ποιοτικό ρόστερ για τα δεδομένα της κατηγορίας και έναν ικανότατο προπονητή, Ζαΐρ Βεντούρα, τον οποίο διατήρησε στον πάγκο. Διαθέτει και εμπειρία από τη μεγάλη κατηγορία. Το 2020 έσωσε την Σπορτ Ρεσίφε, το 2021 ήταν η σειρά της Ζουβεντούδε να την γλιτώσει από υποβιβασμό, ενώ την επόμενη σεζόν (2022) οδήγησε την Γκοΐας στο Κόπα Σουνταμερικάνα.

Στην προσπάθεια της να επιτευχθεί η παραμονή στην κατηγορία προχώρησε σε αρκετές κινήσεις. Συνολικά ήρθαν 20 νέοι παίκτες! Πήρε δανεικούς τους ποιοτικούς μέσους Ντάνιελ και Γιόνι Γκονζάλες από την Φλουμινένσε, τον Ρόνι από την Κορίνθιανς, τον Κολομβιανό αμυντικό Ρονταγιέγκα (Ενβιγκάδο) και τον ταλαντούχο Ουρουγουανό φορ Εμ. Ροντρίγκεζ (Μπόστον Ρίβερ). Από το πρωτάθλημα της Κολομβίας απέκτησε και τον 21χρονο μέσο Ζουλέτα, παίκτη «αποκάλυψη» της Λεονές (Β’ κατηγορία) με την οποία είχε 13 γκολ σε 34 αγώνες. Χρήσιμες προσθήκες αυτές των αμυντικών μέσων Λούκας Καλ και Γκ. Καμπανιάρο από Αμέρικα Μινέιρο και Ιντερνασιονάλ, ενώ στα μετόπισθεν θα παρουσιαστεί ενισχυμένη με τους πλάγιους μπακ Γκιγιέρμε Ρομάο (24/1 με CRB), Μαγκουίνιο (34/2 με Γκοΐας) και τον στόπερ Αντριάνο Μάρτινς (35/1 με Νοβοριζοντίνο). Θα βοηθήσει πολύ με την εμπειρία και την κλάση του ο «γερόλυκος» (39χρονος) φορ Βάγκνερ Λοβ, που έρχεται από σούπερ σεζόν πέρσι με την φανέλα της Σπορτ Ρεσίφε (11 γκολ σε 33 ματς), ενώ ενισχύθηκε και άλλο στην επίθεση, αποκτώντας τον κορυφαίο σκόρερ της Γκουαρανί, Ντέρεκ (10 γκολ σε 33 ματς) και τον 23χρονο Ουρουγουανό φορ Αλέχο Κρουζ (29/3 με Ντανούμπιο). Απώλεσε πάντως τον κορυφαίο παίκτη και 1ο σκόρερ της, τον μεσοεπιθετικό Γκ. Κουτίνιο (14 γκολ). Αποχαιρέτησαν άλλοι 4 βασικοί. Ο αμυντικός Ερόν (30/0), ο μεσοεπιθετικός Αΐρτον (29/0), ο μέσος Ματέους Σάλες (28/0) και ο δεξιός μπακ Ροντρ. Σοάρες (21/2), που πέρασε ένα… φεγγάρι και από τον ΠΑΟΚ (2019-2021).

Στα χαρτιά δείχνει ικανή να αποφύγει τον υποβιβασμό. Έχει προπονητή που ειδικεύεται σε τέτοιες αποστολές με μικρομεσαίες ομάδες και διαθέτει μπόλικους παίκτες με εμπειρία και ποιότητα. Μοναδικό αρνητικό η έλλειψη «χημείας» αφού μιλάμε για μια εντελώς καινούργια ομάδα, που έκανε 20 μεταγραφές. Να σημειωθεί πως την Κυριακή (7/4) στέφθηκε και πρωταθλήτρια (Γκοϊάνο) της πολιτείας της για 3η διαδοχική χρονιά, τρέχοντας ένα σερί 15 διαδοχικών νικών, καταγράφοντας έτσι νέο ρεκόρ συλλόγου.

Ζουβεντούδε

Η επίτευξη της ανόδου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απόφαση που πήρε στα μέσα Μαΐου να αλλάξει προπονητή μετά από μόλις 6 αγωνιστικές. Προσέλαβε τον 39χρονο φιλόδοξο Τιάγκο Καρπίνι, που αποδείχτηκε πως διαθέτει το… μαγικό ραβδάκι και κατάφερε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να διορθώσει τα «κακώς κείμενα». Εντυπωσιακό ποδόσφαιρο δεν έπαιξε, αλλά είχε ουσία. Ενδεικτικό της θεαματικής βελτίωσής της ήταν πως στις πρώτες 17 αγωνιστικές με τον νέο κόουτς υπέστη μονάχα 3 ήττες (11-3-3 ρεκόρ). Έτσι λοιπόν επιστρέφει μετά από ένα διάλλειμα ενός χρόνου, αλλά στόχος της είναι να μην γίνει ομάδα-ασανσέρ. Απώλεσε πάντως τον «μαέστρο» της, με τον Τ. Καρπίνι (δικαιολογημένα) να προτιμάει να δουλέψει σε έναν πολύ μεγαλύτερο και ιστορικό σύλλογο όπως αυτόν της Σάο Πάολο που του έκανε πρόταση. Το κενό στον πάγκο καλύφτηκε με τον Ρόζερ Μασάντο, ο οποίος και επιστρέφει στον σύλλογο μετά από σχεδόν 10 χρόνια. Έμπειρος προπονητής με θητεία σε αρκετές μεγάλες ομάδες (Γκρέμιο, Ατλ. Μινέιρο, Παλμέιρας, Φλουμινένσε), αλλά χωρίς να επιδείξει κάποιο σημαντικό επίτευγμα.

Έληξε ο δανεισμός (από τη Σάο Πάολο) του αναντικατάστατου γκολκίπερ της, Τιάγκο Κόουτο και έχασε άλλον έναν βασικό, τον μέσο Ζεάν Ίρμερ (26/2). Μπορεί να έφτασε τις 15 προσθήκες παικτών αλλά ελάχιστοι εξ’ αυτών θεωρούνται ποιοτικές μονάδες. Κράτησε ακέραιο τον περσινό «κορμό» και στηρίχτηκε σε δανεισμούς παικτών όπως αυτοί των μέσων Ογιάμα (Μποταφόγκο), Λ. Μπαρμπόσα (Σάντος), των μπακ Ζοάο Λούκας (Σάντος), Εβέρτον (Σπορτ Ρεσίφε) και των γκολκίπερ Γκ. Βασκονσέλος (Κοριτίμπα) και Ρενάν (Σπορτ Ρεσίφε). Στην επίθεση ενισχύθηκε με τον έμπειρο (34χρονο) φορ Ζιλμπέρτο, που είχε ισχνή παρουσία πέρσι στην Κρουζέιρο (20/3). Παρά τα 42 του χρόνια θα βοηθήσει με την ηγετική του φυσιογνωμία ο «γερόλυκος» Νενέ, που αποτέλεσε μακράν τον κορυφαίο παίκτη της πέρσι με 7 γκολ και 7 ασίστ σε 28 αγώνες.

Αξιοθαύμαστη η πορεία της στο πολιτειακό «Γκαούσο». Απέκλεισε την Ιντερνασιονάλ και στον τελικό που βρέθηκε ξανά μετά από 8 χρόνια, έβγαλε το… λάδι στην Γκρέμιο για να «λυγίσει» στον επαναληπτικό. Ωστόσο, δικαιολογημένα θεωρείται ένα εκ των επικρατέστερων φαβορί για να… γυρίσει από εκεί που ήρθε. Πολύ δύσκολα θα αποφύγει τον υποβιβασμό. Στα… χαρτιά φαίνεται να υστερεί όλων των υπόλοιπων ομάδων της κατηγορίας, με εξαίρεση την επίσης νεοφώτιστη Κρισιούμα, που δείχνει ένα κλικ χειρότερη. Ενδιαφέρουσα επιλογή το 2.00 για να υποβιβαστεί.

Kρισιούμα

Η Κρισιούμα θα αγωνιστεί ξανά στα… μεγάλα σαλόνια για πρώτη φορά μετά το 2014! Αυτό το επίτευγμα έρχεται χάρη στη μεθοδική δουλειά του Κλαούντι Τενκάτι, που ανέλαβε την τεχνική της ηγεσία τον Οκτώβρη 2021 όταν ακόμα αγωνίζονταν στη Serie C. Την επόμενη σεζόν (2022) την ανέβασε και στην 1η κατηγορία του πολιτειακού «Καταρινένσε» το οποίο κατέκτησε πέρσι σε μία ονειρική χρονιά, αφού ο προβιβασμός στην Serie A ήταν πέρα από κάθε προσδοκία. Στηρίχτηκε πολύ στο πιστό και ένθερμο κοινό της που δημιουργούσε «καυτή» ατμόσφαιρα κάθε φορά που αγωνιζόταν εντός έδρας. Εκεί άλλωστε συγκέντρωσε τους 43 από τους συνολικά 64 βαθμούς της (14-1-4 ρεκόρ). Προφανώς και η διοίκηση δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον Τενκάτι και στο δύσκολο έργο που έχει να ανταγωνιστεί τα «θηρία» του Βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου.

Λίγες και στοχευμένες οι μεταγραφικές της κινήσεις, καθώς πρόθεσή της ήταν να διατηρήσει ακέραιο τον «κορμό». Αποχώρησαν μόνο οι βασικοί μέσοι Άριλσον (33/5) και Ρόμουλο (31/2), ο φορ Φαμπίνιο (32/5) και ο δεξιός μπακ Κριστοβάμ. Δυνατή κίνηση η απόκτηση του διεθνή Περουβιανού πλάγιου μπακ Τράουκο. Πήρε επίσης τον Ουρουγουανό μέσο Ματέο Μπάρσια (26/1 με Ιντεπεντιέντε), ενώ πακέτο από την Άουκας ήρθαν ο Βενεζουελάνος δεξιός μπακ Άνχελ (11/1) και ο Κολομβιανός μέσος Καντέλο (15/1). Δανεικούς από τη Φορταλέζα πήρε τον Πορτογάλο αμυντικό Φιγκουεϊρέντο και τον φορ Ρενάτο Καϊζέρ που ψάχνει να «αναγεννηθεί», παίζοντας ελάχιστα τις δύο τελευταίες σεζόν. Επίσης με την μορφή δανεισμού από τη Μεξικάνικη Πούμας πήρε τον 29χρονο μέσο Ιγκόρ Μεριτάο. Τελευταίο μεταγραφικό της «χτύπημα» ο 34χρονος Κονγκολέζος φορ Μπολασί, που έχει εμπειρία από όλες τις κατηγορίες του Αγγλικού πρωταθλήματος, ερχόμενος από τρομερή σεζόν στην Τουρκία με τη Ρίζεσπορ πετυχαίνοντας 17 γκολ σε 26 ματς.

Την Κυριακή κατέκτησε το «Καταρινένσε» σε βάρος της Μπρούσκε. Δεν αποτελεί όμως αξιόπιστο δείγμα, αφού η πολιτεία της Σάντα Καταρίνα δεν διαθέτει μεγάλα ονόματα. Θεωρητικά δείχνει ως η πιο αδύναμη του φετινού Μπραζιλεϊράο και μάλλον μόνο με θαύμα δεν θα υποβιβαστεί. Καθόλου τυχαίο πως αποτελεί το πρώτο φαβορί για υποβιβασμό και το 1.72 για να επιστρέψει άμεσα στη Β’ δείχνει ασφαλής επιλογή. Αξίζει το ρίσκο και στο 4.00 για να πέσει ως «ουραγός».

Επιμέλεια: Ερμής Καραουλάνης

Στοιχηματική
Άδεια
Προσφορές
Υπηρεσίες
Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
GR
Stoiximan Master
Δύο και... ταμείο
Λευκή Επιστροφή
Cash out* Android App iOS App
+6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
GR
Auto & Partial Cash Out*
Βελτιωμένο Bet Builder*
ΣΤΟ ΠΑΡΑ1 & Boost Νίκης
Cash out* Android App Βig Screen Mobile
+9
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
GR
Ενισχυμένες* Αποδόσεις
Επιστροφή στο 0-0
Cash Out* (Partial, Auto & Stop Loss)
Cash out* Μερικό Cash Out* Αυτόματο Cash out*
+11
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
GR
Build A Bet
Auto Cash Out*
Υπηρεσία Edit My Bet*
Ενισχυμένες* αποδόσεις Cash out* Αυτόματο Cash out*
+9
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
GR
Ασιατικά
Bet Builder*
Cash Out*
Ενισχυμένες* αποδόσεις Cash out* Android App
+10
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
GR
Άμεσο cash out*
Ικανοποιητικές αποδόσεις
Πλήθος ειδικών στοιχημάτων
Cash out* Quick Log In Aσιατικά
+2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
GR
Φτιάξτε Αγορά
Υπηρεσία Live Streaming*
Μερικό, Ολικό & Αυτόματο Cash Out*
Cash out* Μερικό Cash Out* Αυτόματο Cash out*
+8
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
GR
Cash Out*
Φιλικό mobile site
Boost νίκης
Cash out* Υψηλά όρια
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
GR
Cash Out*
VAR Cashback
Αποδόσεις κάτω του 2.00
Cash out* Quick Log In Aσιατικά
+1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi

*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Stoiximan
Pamestoixima.gr
Novibet
Bwin
Betsson
Fonbet
Bet365
Netbet
Betshop
Sportingbet
Απόδοση Stoiximan
Απόδοση Pamestoixima.gr
Απόδοση Novibet
Απόδοση Bwin
Απόδοση Betsson
Απόδοση Fonbet
Απόδοση Bet365
Απόδοση Netbet
Απόδοση Betshop
Απόδοση Sportingbet
Υψηλότερη απόδοση
Υψηλότερη απόδοση
Υψηλότερη απόδοση
Υψηλότερη απόδοση
Υψηλότερη απόδοση
Υψηλότερη απόδοση
Υψηλότερη απόδοση
Υψηλότερη απόδοση
Υψηλότερη απόδοση
Υψηλότερη απόδοση