foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ72
COSMOTE TV ΔΩΡΕΑΝ* ΕΔΩ 📺 ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Ιταλία, Serie A: Preview σεζόν 2019-20

Previews Πρωταθλημάτων | 21 Αυγ 2019 22:09
Ιταλία-Serie-A-Preview-σεζόν-2019-20.jpg

Η παρουσία του Κριστιάνο Ρονάλντο στην Γιουβέντους από την περσινή σεζόν δίνει στην Serie A ένα κομμάτι της χαμένης αίγλης αλλά σίγουρα υστερεί ακόμα ως πρωτάθλημα συνολικά έναντι των Premier League και La Liga. Θα αποκτήσει σίγουρα μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν υπάρξει εντονότερος ανταγωνισμός ως προς την κατάκτηση του τίτλου. Το μονοπώλιο της Γιουβέντους μειώνει το ενδιαφέρον των φιλάθλων και ουσιαστικά αποτελεί ευχή να μπορέσουν ομάδες όπως οι Νάπολι, Ίντερ, Ρόμα, Λάτσιο και Μίλαν να διεκδικήσουν με μεγαλύτερες πιθανότητες τον τίτλο.

 

Μακροχρόνια στοιχήματα

Ρεαλιστικά, η Γηραιά Κυρία είναι και φέτος το απόλυτο φαβορί για τον τίτλο, με απόδοση 1.40, και στο Τορίνο περιμένουν τον Σάρι να οδηγήσει τους «μπιανκονέρι» και στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Νάπολι του Κάρλο Αντσελότι είναι θεωρητικά η βασική αντιπάλους της Βέκια Σινιόρα και λιγότερο η Ίντερ του πρώην γιουβεντίνου, Αντόνιο Κόντε. Από τις αποδόσεις για την πιθανή πρωταθλήτρια μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι Ρόμα (51.00), Μίλαν (51.00) και Λάτσιο (67.00) απέχουν πολύ σε ποιοτικό επίπεδο. Η Αταλάντα καλείται να επαναλάβει την εξαιρετική περσινή σεζόν, μία σίγουρα πολύ δύσκολη αποστολή. Για το Γιουρόπα Λιγκ υπάρχουν αρκετές ομάδες που θα μπορούσαν να παλέψουν για ένα εισιτήριο, ενώ σίγουρα θα υπάρξει έντονο ενδιαφέρον για την παραμονή. Οι τρεις ομάδες που ανέβηκαν: Μπρέσια, Λέτσε και Βερόνα θεωρούνται και φαβορί για υποβιβασμό αλλά σίγουρα υπάρχουν κι άλλες ομάδες όπως η Τζένοα, ΣΠΑΛ, Κάλιαρι, Σασουόλο και Πάρμα, που ενδέχεται να δώσουν μάχη για την παραμονή. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο προσφέρεται ως φαβορί (2.65) για πρώτος σκόρερ φέτος, έχει σίγουρα ενδιαφέρον η απόδοση του Πιόντεκ (5.50 στον Stoiximan) που πέρυσι έβγαλε μάτια, ενώ είναι πρακτικά αδύνατο να επαναλάβει σεζόν ίδια με την περσινή ο Κουαλιαρέλα (12.00).

Πιθανή τελική κατάταξη

1. Γιουβέντους, 2. Νάπολι, 3. Ίντερ, 4. Λάτσιο, 5. Μίλαν, 6. Αταλάντα, 7. Ρόμα, 8. Τορίνο, 9. Φιορεντίνα, 10. Σαμπντόρια, 11. Μπολόνια, 12. Κάλιαρι, 13. Σασουόλο, 14. Ουντινέζε, 15. Πάρμα, 16. ΣΠΑΛ, 17. Μπρέσια, 18. Τζένοα, 19. Βερόνα, 20. Λέτσε.

 

Σύστημα διεξαγωγής

Οι 20 ομάδες θα αναμετρηθούν από δύο φορές μεταξύ τους σε ένα πρωτάθλημα 38 αγωνιστικών. Πέραν της πρωταθλήτριας, οι ομάδες που θα κατακτήσουν τις θέσεις 2 έως 4 θα κερδίσουν ένα εισιτήριο για το επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ. Οι ομάδες που θα ολοκληρώσουν την σεζόν στις θέσεις 5-6 θα έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν στο επόμενο Γιουρόπα Λιγκ, όπως και η Κυπελλούχος Ιταλίας. Αντίθετα οι ομάδες που θα τερματίσουν στις 3 τελευταίες θέσεις θα υποβιβαστούν στην Serie B. Σε περίπτωση ισοβαθμίας τα κριτήρια είναι κατά σειρά τα εξής: α) Βαθμοί στα μεταξύ τους παιχνίδια, β) διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους παιχνίδια, γ) συνολική διαφορά τερμάτων, δ) καλύτερη επίθεση, 5) κλήρωση.

 

Οι 10 καλύτερες μεταγραφές

Παίκτης Θέση Από Σε
Ντε Λιχτ Αμυντικός Άγιαξ Γιουβέντους
Λουκάκου Επιθετικός Μάν. Γιουν. Ίντερ
Ραμπιό Μέσος Παρί Σ.Ζ. Γιουβέντους
Μανωλάς Αμυντικός Ρόμα Νάπολι
Γκοδίν Αμυντικός Ατλέτικο Μ. Ίντερ
Ερνάντες Αμυντικός Ρεάλ Μ. Μίλαν
Λεάο Επιθετικός Λιλ Μίλαν
Λατσάρι Αμυντικός ΣΠΑΛ Λάτσιο
Βερετούτ Μέσος Φιορεντίνα Ρόμα
Ριμπερί Μεσοεπιθετικός Μπάγερν Φιορεντίνα

 

 

Οι ομάδες της Serie A

Γιουβέντους Τι έκανε πέρυσι: Κατέκτησε το πρωτάθλημα για 8η σερί σεζόν και 36η συνολικά. Έγινε η πρώτη ομάδα από τα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που πετυχαίνει τέτοιο σερί σε κατάκτηση τίτλου και σε αυτό συνέβαλλε τα μέγιστα ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος επιθετικός στην πρώτη σεζόν του στην Serie A ήταν ο κορυφαίος παίκτης των μπιανκονέρι αλλά και του πρωταθλήματος συνολικά και έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που κατακτά πρωτάθλημα σε Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία. Ωστόσο στο Κύπελλο αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την Αταλάντα ενώ στο Τσάμπιονς Λιγκ αποκλείστηκε στα προημιτελικά από τον Άγιαξ. Ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός είναι και η αιτία που η σεζόν δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη. Κατέκτησε πάντως και το Σούπερ Καπ, επικρατώντας 1-0 της Μίλαν σε αγώνα που διεξήχθη στην Σαουδική Αραβία.

Προπονητής: Ο Μασιμιλιάνο (Μαξ) Αλέγκρι έκανε το 5/5 στο πρωτάθλημα ως προπονητής της Μεγάλης Κυρίας αλλά ο αποκλεισμός στο Τσάμπιονς Λιγκ και η εικόνα της ομάδας σε ένα μεγάλο κομμάτι του δεύτερου γύρου, προκάλεσαν την λύση της συνεργασίας. Νέος προπονητής των μπιανκονέρι είναι ο 60χρονος Ιταλός, Μαουρίτσιο Σάρι. Είναι ο άνθρωπος που έκανε ξανά «μεγάλη» την Νάπολι στην διάρκεια της τριετούς θητείας του, από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Μάιο του 2018. Την περσινή σεζόν δοκίμασε τον εαυτό του του στην Πρέμιερ Λιγκ για λογαριασμό της Τσέλσι και για το έργο του στους «μπλε» οι απόψεις των ειδικών διίστανται.

Έδρα: Allianz Stadium (41.507)

Μεταγραφές: Απόκτησε τον Ολλανδό κεντρικό αμυντικό Ντε Λιχτ από τον Άγιαξ με 75 εκ. ευρώ, τον Βραζιλιάν δεξιό μπακ Νταντίνο από την Μάντσεστερ Σίτι στο πλαίσιο της μεταγραφής του Ζοάο Κανσέλο, τον Αργεντινό κεντρικό αμυντικό Ρομέρο από την Τζένοα με 26 εκ. ευρώ, τον Τούρκο κεντρικό αμυντικό Ντεμιράλ από την Σασουόλο με 18.1 εκ. ευρώ και τον Ιταλό αριστερό μπακ Λούκα Πελεγκρίνι από την Ρόμα με 22 εκ. ευρώ, τον οποίο ωστόσο έδωσε δανεικό στην Κάλιαρι. Επέστρεψε για να κλείσει την καριέρα του ο Ιταλός τερματοφύλακας Μπουφόν. Ήρθαν ως ελεύθεροι ο Ουαλός μέσος Ράμσεϊ (Άρσεναλ) και ο Γάλλος μέσος Ραμπιό (Παρί Σεν Ζερμέν).

Πούλησε τον Ιταλό επιθετικό Κιν (13/6) στην Έβερτον, τον Πορτογάλο δεξιό μπακ Ζοάο Κανσέλο (25/1) στην Μάντσεστερ Σίτι, τον Ιταλό επιθετικό Ορσολίνι στην Μπολόνια, εκεί όπου αγωνίστηκε πέρυσι ως δανεικός, τον Ιταλό μέσο Μαρόνε στην Βερόνα, εκεί όπου αγωνίστηκε πέρυσι ως δανεικός, τον Ιταλό μέσο Στουράρο στην Τζένοα, εκεί όπου αγωνίστηκε πέρυσι ως δανεικός, τον Ιταλό μπακ Σπινατσόλα (10/0) στην Ρόμα, τον Ιταλό επιθετικό Τσέρι στην Κάλιαρι, εκεί όπου αγωνίστηκε πέρυσι ως δανεικός και τον Ιταλό τερματοφύλακα Αουντέρο στην Σαμπντόρια, εκεί όπου αγωνίστηκε πέρυσι ως δανεικός.

Προετοιμασία: Πήρε μέρος στο International Champions Cup, όπου ηττήθηκε 3-2 από την Τότεναμ κι επικράτησε στα πέναλτι της Ίντερ, σε ένα παιχνίδι που ολοκληρώθηκε 1-1...

Εκτίμηση: Έχει και φέτος πλήρες ρόστερ, με διαφορά το πιο ποιοτικό στην Ιταλία, και βέβαια με τον Σάρι στον πάγκο της αναμένεται να πρωταγωνιστήσει εντός και εκτός συνόρων. Θα είναι σημαντικό για την ίδια να μην εξαρτάται αποκλειστικά από τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ιδιαίτερα στα πιο απαιτητικά παιχνίδια.

 

Νάπολι

Τι έκανε πέρυσι: Από την στιγμή που δεν κατέκτησε κάποιο τίτλο, η σεζόν δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη. Πήρε την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα, χωρίς ουσιαστικά να απειλήσει σοβαρά την Γιουβέντους για τον τίτλο αλλά και χωρίς να απειληθεί από τις υπόλοιπες ομάδες για μία θέση στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση έμεινε στην 3η θέση στον όμιλό της και συνέχισε στο Γιουρόπα Λιγκ. Η πορεία της σταμάτησε στα προημιτελικά, όπου ηττήθηκε δύο φορές από την Άρσεναλ. Δεν τα κατάφερε ούτε στο Κύπελλο, όπου αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την Μίλαν. Ενδιαφέροντα στατιστικά ότι είχε τα περισσότερα δοκάρια από κάθε άλλη ομάδα, 27 στο σύνολο, τα περισσότερα σουτ εντός εστίας με μέσο όρο 6.2 ανά αγώνα και δύο σκόρερ στο ΤΟΡ 10 του πίνακα, τους Μίλικ και Μέρτενς.

Προπονητής: Ο Κάρλο Αντσελότι διαχειρίστηκε καλά το ρόστερ στην πρώτη σεζόν του στον πάγκο των παρτενοπέι. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η περασμένη σεζόν λειτούργησε ως προετοιμασία για την φετινή, όπου τίθενται πλέον υψηλότεροι στόχοι σε κάθε διοργάνωση. Αρκετοί παίκτες μίλησαν με εγκωμιαστικό τρόπο για τον ίδιον και αναμφίβολα χαίρει της εκτίμησης του ποδοσφαιρικού κόσμου της Ιταλίας και όχι μόνο.

Έδρα: San Paolo (60.240)

Μεταγραφές: Απόκτησε με 9.5 εκ. ευρώ από την Έμπολι τον Ιταλό δεξιό μπακ Ντι Λορέντσο, με 36 εκ. ευρώ από την Ρόμα τον Έλληνα κεντρικό αμυντικό Μανωλά, ενεργοποίησε την οψιόν για την απόκτηση του Κολομβιανού τερματοφύλακα Οσπίνα από την Άρσεναλ που πέρυσι είχε 17 συμμετοχές, με 16 εκ. ευρώ από την Φενέρμπαχτσε τον Σκοπιανό μέσο Ελμάς. Πούλησε τον Ιταλό επιθετικό Ρομπέρτο Ινσίνιε στην Μπενεβέντο, εκεί όπου αγωνίστηκε πέρυσι ως δανεικός, τον μέσο από το Μάλι, Ντιαβαρά (13/0), στην Ρόμα, τον Ισπανό κεντρικό αμυντικό Αλμπιόλ (20/1) στην Βιγιαρεάλ και τον Βραζιλιάνο επιθετικό Κάρλος, ο οποίος αγωνίστηκε πέρυσι στην Μονακό, στην Μπενφίκα.

Προετοιμασία: Σε φιλικά παιχνίδια ηττήθηκε 2-1 από Μπενεβέντο και Μπαρτσελόνα, νίκησε τις Φεράλπι Σάλο, Λίβερπουλ και Μαρσέιγ χωρίς να δεχθεί γκολ και ήρθε ισόπαλη με την Κρεμονέζε.

Εκτίμηση: Αν υπάρχει κάποια ομάδα που θεωρητικά μπορεί να ανακόψει τον δρόμο της Γιουβέντους προς την κορυφή, αυτή είναι η Νάπολι. Θα χρειαστεί βέβαια να είναι περισσότερο αποτελεσματική από ό,τι πέρυσι και ίσως να χρειαστεί να θέσει σε δεύτερη μοίρα την ευρωπαϊκή πορεία της.

 

Ρόμα

Τι έκανε πέρυσι: Πριν από δύο χρόνια ο Παλότα έφερε στην Ρώμη ως προπονητή τον Εουσέμπιο Ντι Φραντσέσκο και ως τεχνικό διευθυντή τον Μόντσι με στόχο η Ρόμα να πατήσει κορυφή στην Ιταλία. Την περσινή σεζόν το πλάνο αυτό διαλύθηκε. Οι τζιαλορόσι είχαν πολλές απώλειες στο πρωτάθλημα και ο Ντι Φραντσέσκο άντεξε στον πάγκο μέχρι τον Μάρτιο, όταν και η Ρόμα αποκλείστηκε στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ από την Πόρτο. Ο Κλαούντιο Ρανιέρι ήρθε για να βάλει απλά την ομάδα σε έναν αυτόματο πιλότο που την έφερε στην 6η θέση. Στο Κύπελλο γνώρισε ντροπιαστικό αποκλεισμό στα προημιτελικά, χάνοντας με 1-7 από την Φιορεντίνα στο Αρτέμιο Φράνκι! Ο Τζέκο είχε καλή παρουσία μόνο στην Ευρώπη, ο Σχικ που κλήθηκε να τον αντικαταστήσει ήταν απογοητευτικός και το μόνο θετικό στοιχείο στην περσινή σεζόν είναι η ανάδειξη του Ιταλού μεσοεπιθετικού Ζανιόλο. Μέσα σε όλα τα αρνητικά και το άκομψο τέλος της συνεργασίας με τον εν ενεργεία-θρύλο του συλλόγου, Νταντιέλε Ντε Ρόσι, γεγονός που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη ένταση στις σχέσεις οπαδών-διοίκησης.

Προπονητής: Ο Κλαούντιο Ρανιέρι είχε ξεκαθαρίσει πως είχε έρθει απλά και μόνο επειδή αγαπά την Ρόμα, μήπως και σώσει την χρονιά. Δεν τα κατάφερε... Νέος τεχνικός των τζιαλορόσι είναι ο 46χρονος Πορτογάλος, Πάουλο Φονσέκα, ο οποίος την τελευταία τριετία ήταν στον πάγκο της Σαχτάρ Ντόνετσκ και στο παρελθόν έκατσε στους πάγκους των Πάσος Φερέιρα, Πόρτο και Μπράγκα.

Έδρα: Olimpico (72.698)

Μεταγραφές: Απόκτησε με 30 εκ. ευρώ τον Ιταλό μπακ Σπινατσόλα από την Γιουβέντους, αγόρασε από την Αταλάντα με 21 εκ. ευρώ τα δικαιώματα του Ιταλού μέσου Κριστάντε που πέρυσι αγωνίστηκε ως δανεικός (35/4), με 21 εκ. ευρώ τον μέσο από το Μάλι, Ντιαβαρά, από την Νάπολι, με 3.5 εκ. ευρώ από την Γκεντσλερμπιρλίγκι τον Τούρκο κεντρικό αμυντικό Τσετίν και με 24 εκ. ευρώ τον Ισπανό τερματοφύλακα Πάου Λόπεζ από την Μπέτις. Ήρθε ως δανεικός από την Αταλάντα ο Ιταλός κεντρικός αμυντικός Μαντσίνι και ως δανεικός από την Φιορεντίνα ο Γάλλος μέσος Βερετού.

Πούλησε στην Νάπολι τον Έλληνα κεντρικό αμυντικό Μανωλά, στην Γιουβέντους τον Ιταλό αριστερό μπακ Πελεγκρίνι που πέρυσι δόθηκε δανεικός στην Κάλιαρι στο δεύτερο μισό της σεζόν, στην Σανγκάη Σενχούα τον Ιταλό εξτρέμ Ελ Σααραουί, στην Πόρτο τον Ισπανό κεντρικό αμυντικό Ιβάν Μαρκάνο, στην Σπαρτάκ Μόσχας τον Ιταλό τερματοφύλακα Ρομανιόλι που πέρυσι αγωνίστηκε ως δανεικός στην Πιστοϊέζε και στην ΑΕΚ τον Ιταλό επιθετικό Βέρντε που πέρυσι αγωνίστηκε ως δανεικός στην Ρεάλ Βαγιαδολίδ. Πήγε ως δανεικός στην Γαλατασαράι ο Γάλλος μέσος Ν’Ζονζί (30/1) και στην Φέγενορντ ως δανεικός ο Ολλανδός δεξιός μπακ Κάρσντορπ (11/0).

Προετοιμασία: Σε φιλικά παιχνίδια επικράτησε 3-1 των Περούτζια και 3-2 της Λιλ και ήρθε ισόπαλη 2-2 με την Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Εκτίμηση: Ο Ντε Ρόσι αποτελεί παρελθόν αλλά η μεσαία γραμμή ανέβηκε επίπεδο. Αν ο Πάουλο Φονσέκα βρει τον τρόπο να κάνουν καλύτερη σεζόν από την περσινή οι Τζέκο, Περότι, Παστόρε και Σχικ, τότε η Ρόμα μπορεί να διεκδικήσει θέση στην πρώτη τετράδα. Αν όχι θα παλέψει απλά για το Γιουρόπα Λιγκ.

 

Ίντερ

Τι έκανε πέρυσι: Ξεκίνησε την σεζόν με στόχο να είναι ανταγωνιστική για τον τίτλο και κατέληξε να παλεύει για μία θέση στην τετράδα την τελευταία αγωνιστική. Τελικά βρέθηκε στην 4η θέση, ισόβαθμη με την Αταλάντα, αλλά η σεζόν χαρακτηρίζεται αποτυχημένη. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την Λάτσιο στα πέναλτι και στο Τσάμπιονς Λιγκ έχασε την 2η θέση και την πρόκριση, όταν στην φάση των ομίλων έμεινε στο 1-1 εντός έδρας την τελευταία αγωνιστική απέναντι στην αδιάφορη PSV. Συνέχισε στο Γιουρόπα Λιγκ και αποκλείστηκε στην φάση των 16 από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Η χρονιά στιγματίστηκε από την πολύμηνη απουσία του Μάουρο Ικάρντι λόγω της κόντρας του Αργεντινού επιθετικού με την διοίκηση. Τι μένει να θυμάται; Ό,τι πήρε και τα δύο ντέρμπι Ντέλα Μαντονίνα και ότι είχε την μεγαλύτερη προσέλευση φιλάθλων στο πρωτάθλημα, με μέσο όρο 57.529 εισιτήρια, παρότι το θέαμα που παρουσίασε ήταν αποκρουστικό στα περισσότερα παιχνίδια. Σαφώς και έχει την δική του ευθύνη ο Λουτσιάνο Σπαλέτι στον τομέα αυτό. Ξεχώρισε με την παρουσία του ο Σλοβένος τερματοφύλακας Χαντάνοβιτς, χωρίς αυτόν οι νερατζούρι θα είχαν πετύχει λιγότερα πράγματα.

Προπονητής: Ο Αντόνιο Κόντε επέστρεψε στην Serie A για λογαριασμό της Ίντερ. Ο 50χρονος Ιταλός προπονητής έλυσε την συνεργασία του με την Τσέλσι έπειτα από δύο χρόνια στην Πρέμιερ Λιγκ. Έχοντας στην πλάτη του μεγάλη καριέρα ως ποδοσφαιριστής αλλά και προπονητής της Γιουβέντους, υπήρξε έντονη αντίδραση μερίδας οπαδών της Ίντερ στο άκουσμα της πρόσληψής του αλλά...θα τους περάσει με τις πρώτες επιτυχίες.

Έδρα: Giuseppe Meazza (80.018)

Μεταγραφές: Απόκτησε με 75 εκ. ευρώ τον Βέλγο επιθετικό Λουκάκου από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με 22 εκ. ευρώ τον Αυστριακό μέσο Λαζάρο από την Χέρτα, αγόρασε από την Σασουόλο τα δικαιώματα του Ιταλού μεσοεπιθετικού Ναπολιτάνο (36/5), τα δικαιώματα του Γάλλου επιθετικού Καμαρό από την Καέν που πέρυσι αγωνίστηκε ως δανεικός στην Μπορντό και φέτος δόθηκε δανεικός στην Πάρμα αλλά και τα δικαιώματα του Βραζιλιάνου τερματοφύλακα Γκάμπριελ Μπραζάου από την Πάρμα που πέρυσι αγωνίστηκε ως δανεικός στην Κρουζέριο και φέτος δόθηκε δανεικός στην Αλμπαθέτε. Ήρθε ως δανεικός από την Κάλιαρι ο Ιταλός μέσος Μπαρέλα και ως δανεικός από την Σασουόλο ο Ιταλός μέσος Σένζι.

Δόθηκε δανεικός στην Μπάγερν Μονάχου ο Κροάτης εξτρέμ Πέρισιτς (34/8). Πούλησε τα δικαιώματα του Αργεντινού μπακ Ανσάλντι στην Τορίνο, τα δικαιώματα του Βέλγου αμυντικού Βανχόισντεν στην Σταντάρ Λιέγης, τα δικαιώματα του Ρουμάνου τερματοφύλακα Ράντου στην Τζένοα, τα δικαιώματα του Αλβανού επιθετικού Μάναϊ στην Αλμπαθέτε, τον Ρουμάνο επιθετικό Πούσκας, που πέρυσι αγωνίστηκε ως δανεικός στην Παλέρμο, στην Ρέντινγκ. Επίσης δόθηκε ως δανεικός στην Κάλιαρι ο Βέλγος μέσος Ναϊνγκολάν (29/6), κάτοπιν προσωπικής επιθυμίας του παίκτη.

Προετοιμασία: Σε φιλικά παιχνίδια νίκησε 2-1 την Λουγκάνο, ηττήθηκε 1-0 από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ήρθε ισόπαλη 1-1 με αντιπάλους τις Γιουβέντους, Παρί Σεν Ζερμέν και Τότεναμ.

Εκτίμηση: Ο Λουκάκου ήρθε για να ηγηθεί της επιθετικής γραμμής και ο Λαουτάρο Μαρτίνεζ έχει πλέον μεγαλύτερη εμπειρία, οπότε ο Ικάρντι μπορεί να ξεχαστεί γρήγορα, αν και ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα με τον Αργεντινό επιθετικό. Ο Κόντε μπορεί να προσφέρει περισσότερα από τον Σπαλέτι στον πάγκο, ωστόσο η 2η θέση μοιάζει ταβάνι στις φιλοδοξίες της.

 

Λάτσιο

Τι έκανε πέρυσι: Στόχος ήταν μία θέση στην πρώτη τετράδα αλλά κατέληξε στην 8η θέση. Αυτό συνέβη σε έναν βαθμό διότι από ένα σημείο και μετά, βλέποντας την τετράδα να απομακρύνεται, αποφάσισε να ρίξει το βάρος στο Κύπελλο. Και δικαιώθηκε με την κατάκτηση του 7ου Κυπέλλου στην ιστορία της, που της εξασφάλισε και παρουσία στο Γιουρόπα Λιγκ. Στην συγκεκριμένη διοργάνωση έφτασε μέχρι τους 32, όπου και αποκλείστηκε με δύο ήττες από την Σεβίγια. Για μία ακόμα χρονιά υπήρξε έντονη γκρίνια από τους οπαδούς προς τον πρόεδρο Κλαούντιο Λολίτο για το γεγονός ότι δεν ενίσχυσε περισσότερο το ρόστερ. Η αλήθεια είναι πως ο σύλλογος της Ρώμης δεν διέθετε το κατάλληλο βάθος ώστε να αντέξει δύο σημαντικές διοργανώσεις, ενώ ειδικότερα στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος παρουσίασε μεγάλο κόμπλεξ απέναντι στους ισχυρούς της κατηγορίας. Καταλυτική η παρουσία του Σιμόνε Ιντζάγκι που φρόντισε να διατηρήσει ηρεμία στα αποδυτήρια στις δύσκολες στιγμές. Καλή η πρώτη χρονιά στην Λάτσιο του Αργεντινού επιθετικού Κορέα, με πολλά σκαμπανεβάσματα η απόδοση του Ιταλού επιθετικού Ιμόμπιλε.

Προπονητής: Ο 43χρονος Ιταλός τεχνικός, Σιμόνε Ιντζάγκι, παραμένει τελικά στον πάγκο της για 4η διαδοχική σεζόν. Το όνομά του έπαιξε δυνατά για διάφορους πάγκους στο τέλος της περσινής σεζόν, μεταξύ των οποίων και της Γιουβέντους, αλλά θα συνεχίσει να υπηρετεί τον σύλλογο, στον οποίο δοξάστηκε και ως ποδοσφαιριστής.

Έδρα: Olimpico (72.698)

Μεταγραφές: Απόκτησε με 11 εκ. ευρώ τον Σλοβάκο αμυντικό Βάβρο από την Κοπεγχάγη, με 180.000 ευρώ τον Κύπριο αμυντικό Κάρο από τον Απόλλωνα Λεμεσού, με 17 εκ. ευρώ τον Ιταλό μπακ-χαφ Λατσάρι από την ΣΠΑΛ, με 750.000 ευρώ τον Μαροκινό μέσο Κιγινέ από την Κιέβο και με 2 εκ. ευρώ τον Ισπανό μέσο Τζόνι από την Μάλαγα. Πούλησε στην Γουλβς τον Πορτογάλο μέσο Μπρούνο Ζορντάο (3/0) και τον συμπατριώτη του επιθετικό Πέδρο Νέτο (4/0) και στην ΣΠΑΛ τα δικαιώματα του Ιταλού μέσου Μούρτζια που έπαιξε και πέρυσι ως δανεικός στον σύλλογο τηε Φεράρα. Έδωσε ως δανεικό στην Φιορεντίνα τον Κροάτη μέσο Μπάντελι (23/1).

Προετοιμασία: Σε φιλικά παιχνίδια επικράτησε 5-2 της Τριεστίνα, 5-0 της Βίρτους Εντέλα, 4-0 της Μάντοβα, 4-3 της Μπόρνμουθ, 2-1 της Θέλτα και 4-2 της Πάντερμπορν.

Εκτίμηση: Το ρόστερ δεν πειράχθηκε ιδιαίτερα, ο Σιμόνε Ιντζάγκι παρέμεινε στον πάγκο, οπότε περιμένει κάποιος την Λάτσιο να κάνει το βήμα παραπάνω φέτος, δηλαδή να βρεθεί στην πρώτη τετράδα. Το Κύπελλο θα αποτελέσει και πάλι σημαντικό στόχο, αλλά το δέλεαρ της συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ αποτελεί πρωταρχικό αλλά και εφικτό στόχο.

 

Μίλαν

Τι έκανε πέρυσι: Η σεζόν ξεκίνησε με έναν και μόνο στόχο. Να επιστρέψει η Μίλαν στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτό δεν συνέβη, παρότι οι ροσονέρι βρέθηκαν στην πρώτη τετράδα για μεγάλο διάστημα στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος. Η ομάδα του Γκατούζο κατέλαβε τελικά την 5η θέση, μόλις έναν βαθμό πίσω από Αταλάντα και Ίντερ, έχοντας ηττηθεί και στα δύο ντέρμπι του Μιλάνο. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την Λάτσιο ενώ στο Γιουρόπα Λιγκ έμεινε στην 3η θέση στην φάση των ομίλων, χάνοντας από τον Ολυμπιακό στον «τελικό» στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Ο Ιταλός τεχνικός βρέθηκε σε συνεχή πίεση αλλά η αλήθεια είναι πως η Μίλαν έπαιξε ελκυστικό ποδόσφαιρο σε μεγάλο κομμάτι της σεζόν. Στο πικ της είχε σημαντική βοήθεια από τους Πιόντεκ και Λούκας Πακετά που ενίσχυσαν το ρόστερ στο δεύτερο μισό της σεζόν. Σταθερά βήματα προόδου από τον Ιταλό στόπερ Ρομανιόλι, απογοήτευσε ο Τούρκος μεσοεπιθετικός Τσαλχάνογλου.

Προπονητής: Ήταν πρακτικά αδύνατο να συνεχίσει με τον Γκατούζο στον πάγκο της. Νέος τεχνικός επιλέχθηκε ο 52χρονος Μάρκο Τζιαμπάολο, ο οποίος έκανε πολύ καλή δουλειά την τελευταία τριετία στον πάγκο της Σαμπντόρια και ανέβασε τις προσωπικές μετοχές του. Στο παρελθόν έχει δουλέψει και σε Κάλιαρι, Μπρέσια και Έμπολι μεταξύ άλλων.

Έδρα: Giuseppe Meazza (80.018)

Μεταγραφές: Αγόρασε από την Αταλάντα με 24 εκ. ευρώ τα δικαιώματα του Ιβοριανού μέσου Κεσιέ που έπαιξε πέρυσι ως δανεικός (34/7), απόκτησε με 20 εκ. ευρώ από την Ρεάλ Μαδρίτης τον Γάλλο αριστερό μπακ Ερνάντεζ που έπαιξε πέρυσι ως δανεικός στην Ρεάλ Σοθιεδάδ, με 8 εκ. ευρώ από την Έμπολι τον Βόσνιο μέσο Κρούνιτς, με 30 εκ. ευρώ από την Λιλ τον Πορτογάλο επιθετικό Ράφαελ Λεάο, με 16 εκ. ευρώ από την Έμπολι τον Αλγερινό μέσο Μπενασέρ και με 11 εκ. ευρώ από την Φλαμένγκο τον Βραζιλιάνο αμυντικό Λέο Ντουάρτε.Πούλησε στην Παλμέιρας τον Παραγουανό αμυντικό Γκόμεζ που αγωνιζόταν εκεί ως δανεικός, στην Σασουόλο τον Ιταλό μέσο Λοκατέλι που αγωνιζόταν εκεί ως δανεικός και στην Γουλβς τον Ιταλό επιθετικό Κουτρόνε (34/3). Ολοκληρώθηκε ο δανεισμός από την Τσέλσι του Γάλλου μέσου Μπακαγιόκο (31/1), αποδεσμεύθηκε ο Κολομβιανός κεντρικός αμυντικός Ζαπάτα (13/0).

Προετοιμασία: Σε φιλικά παιχνίδια ηττήθηκε 1-0 από Μπάγερν Μονάχου και Μπενφίκα, ήρθε ισόπαλη 2-2 με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και επικράτησε 2-0 της Φερονικέλι.

Εκτίμηση: Ο Τζιαμπάολο είναι ένας πραγματικός εργάτης στον πάγκο, όμως η Μίλαν έχει πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις ως σύλλογος από την Σαμπντόρια. Αν ο Πιόντεκ παρουσιαστεί το ίδιο αποτελεσματικός και φέτος οι ροσονέρι θα έχουν τύχη για την 4η θέση, αλλά δεν μπορούν να θεωρηθούν φαβορί για το Τσάμπιονς Λιγκ. Μάλλον στα συν η έλλειψη ευρωπαϊκών υποχρεώσεων.

 

Αταλάντα

Τι έκανε πέρυσι: Μπορεί η Γιουβέντους να κατέκτησε το πρωτάθλημα και η Λάτσιο το Κύπελλο αλλά δεν είναι υπερβολή αν γράψουμε ότι η Αταλάντα ήταν η κορυφαία ομάδα πέρυσι στην Ιταλία. Κι αυτό διότι θα πρέπει να αναλογιστούμε τι μπάτζετ διαθέτει κάθε σύλλογος αλλά και τι ιστορία κουβαλά πίσω του. Η ομάδα του Γκασπερίνι λοιπόν με μικρό μπάτζετ και χωρίς να έχει να επιδείξει τίποτα περισσότερο από μία κατάκτηση Κυπέλλου την σεζόν 1962-63, κατέκτησε την 3η θέση που αποτελεί κορυφαία στιγμή στην ιστορία της στην Serie A. Σαφέστατα η επιτυχία αυτή πιστώνεται στον Γκασπερίνι που μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο κορυφαίος προπονητής στην Serie A για την σεζόν 2018-19. Διότι η Ντέα έπαιξε ελκυστικό επιθετικό ποδόσφαιρο, πανηγύρισε σπουδαίες νίκες απέναντι στους ισχυρούς της κατηγορίας, έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου αποκλείοντας στα προημιτελικά την Γιουβέντους και κέρδισε την συμπάθεια και τον σεβασμό όλων των αντιπάλων. Και όλα αυτά ενώ η σεζόν είχε ξεκινήσει πολύ άσχημα λόγω του πρόωρου αποκλεισμού από την Κοπεγχάγη στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ, μία αποτυχία που επηρέασε για μεγάλο διάστημα την απόδοση της ομάδας. Με την επιστροφή στην δράση ωστόσο του Ίλιτσιτς και τον Κολομβιανό επιθετικό Ζαπάτα να κάνει μαγική χρονιά, η Αταλάντα ξεπέρασε κάθε αρχική προσδοκία.

Προπονητής: Ο 61χρονος Ιταλός τεχνικός, Τζιανπιέρο Γκασπερίνι, παρέμεινε στην τεχνική ηγεσία για 4η διαδοχική σεζόν, παρότι πολιορκήθηκε από άλλους συλλόγους. Ήθελε και δικαιούται να έχει την τιμή να οδηγήσει την Αταλάντα στην παρθενική παρουσία της στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Έδρα: Atleti Azzurri d'Italia (21.300)

Μεταγραφές: Απόκτησε με 15 εκ. ευρώ από την Σεβίγια τον Κολομβιανό επιθετικό Μουριέλ που πέρυσι αγωνίστηκε στο δεύτερο μισό της σεζόν ως δανεικός στην Φιορεντίνα, με 5 εκ. ευρώ από την Τσιταντέλα τον Ιταλό κεντρικό αμυντικό Βάρνιερ και με 17 εκ. ευρώ από την Γκενκ τον Ουκρανό μεσοεπιθετικό Μαλινόβσκι. Ήρθε ως ελεύθερος από την Φενέρμπαχτσε ο Σλοβάκος κεντρικός αμυντικός Σκρτελ. Πούλησε στην Ρόμα τα δικαιώματα του Ιταλού μέσου Κριστάντε που αγωνίστηκε ως δανεικός στους τζιαλορόσι, στην ΣΠΑΛ τα δικαιώματα του Ιταλού επιθετικού Πετάνια που αγωνίστηκε ως δανεικός στον σύλλογο της Φεράρα και στην Μίλαν τα δικαιώματα του Ιβοριανού μέσου Κεσιέ που αγωνίστηκε ως δανεικός στους ροσονέρι. Δόθηκε δανεικός στην ΣΠΑΛ ο Αλβανός τερματοφύλακας Μπερίσα (18/0) και στην Ρόμα ο Ιταλός κεντρικός αμυντικός Μαντσίνι (30/5).

Προετοιμασία: Σε φιλικά παιχνίδια επικράτησε 6-0 των Ρενάτε και 4-1 της Νόριτς, ηττήθηκε 2-1 από Σουόνσι και Λέστερ και 4-1 από τη Χετάφε.

Εκτίμηση: Το επιθετικό δίδυμο των Κολομβιανών Ζαπάτα και Μουριέλ είναι για μεγάλα πράγματα και το επιθετικό στυλ του Γκασπερίνι υπόσχεται σίγουρα θέαμα. Βέβαια φέτος οι αντίπαλοι θα είναι πιο προσεκτικοί απέναντί της, ενώ θα παίξει ρόλο και ο βαθμός αφοσίωσής της στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Δύσκολο αλλά όχι απίθανο να βρεθεί ξανά στην πρώτη τετράδα, σίγουρα εκ των φαβορί για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

 

Φιορεντίνα

Τι έκανε πέρυσι: Θα μπορούσε να αποτελέσει και έμπνευση για δραματική ταινία η περσινή χρονιά της Φιορεντίνα. Μία σεζόν που ξεκίνησε με πολλά όνειρα και υποσχέσεις και τουλάχιστον για έναν γύρο, άπαντες πίστευαν ότι η ομάδα μπορεί να διεκδικήσει ακόμα και την 4η θέση και την συμμετοχή στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Όταν μάλιστα οι βιόλα συνέτριψαν με 7-1 την Ρόμα στα προημιτελικά του Κόπα Ιτάλια και αφίχθη στην Φλωρεντία ως δανεικός ο Κολομβιανός επιθετικός Μουριέλ, θεωρήθηκε ισχυρό φαβορί για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Και κάπου εκεί ξεκίνησε μία άνευ ποδοσφαιρικού προηγουμένου κατρακύλα που δεν μπορεί εύκολα να εξηγηθεί. Με τον Στέφανο Πιόλι στον πάγκο έτρεξε αρχικά ένα αρνητικό σερί επτά αγώνων χωρίς νίκη και η διοίκηση έσπευσε να κριτικάρει με ανακοίνωσή της προπονητή και παίκτες. Ο Ιταλός προπονητής το πήρε βαριά και παραιτήθηκε, γεγονός που προκάλεσε έντονη απογοήτευση στα αποδυτήρια και την οργή των οπαδών. Η άμεση πρόσληψη του Βιτσέντζο Μοντέλα όχι μόνο δεν βοήθησε αλλά αποδείχθηκε ως η πιο αποτυχημένη επιλογή στην περσινή ποδοσφαιρική σεζόν ανάμεσα σε όλα τα σημαντικά πρωταθλήματα. Οι βιόλα δεν έκαναν ούτε μία νίκη μέχρι το τέλος της σεζόν, σκόραραν μόλις μία φορά στους 7 τελευταίους αγώνες και ηττήθηκαν στα ημιτελικά του Κυπέλλου από την Αταλάντα. Έφτασαν να παίζουν την τελευταία αγωνιστική για την παραμονή τους και συμμετείχαν στο ντροπιαστικό 0-0 με την Τζένοα που έσωσε την χρονιά και για τις δύο ομάδες, έναντι της Έμπολι. Ο Ιταλός επιθετικός Κιέζα έπεισε άπαντες ότι έχει λαμπρή καριέρα μπροστά του, αν συνεχίσει να δουλεύει σκληρά, πολύ σταθερός και ο Σέρβος κεντρικός αμυντικός Μιλένκοβιτς.

Προπονητής: Κι όμως έμεινε! Ο Βιτσέντζο Μοντέλα λίγο έλειψε να ρίξει την Φιορεντίνα στην Serie B αλλά η νέα διοίκηση που ανέλαβε τον σύλλογο αποφάσισε να στηρίξει τον 45χρονο Ιταλό προπονητή, στην δεύτερη θητεία του στους βιόλα. Ο Μοντέλα πάντως απέτυχε και στις δύο προηγούμενες δουλειές του σε Μίλαν και Σεβίγια.

Έδρα: Artemio Franchi (43.147)

Μεταγραφές: Απόκτησε με 1.7 εκ. ευρώ από τον Ερυθρό Αστέρα τον Σέρβο αριστερό μπακ Τέρζιτς, με 1 εκ. ευρώ από την Σασουόλο τον Γκανέζο μεσοεπιθετικό Μπόατενγκ, που στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν αγωνίστηκε ως δανεικός στην Μπαρτσελόνα και με 10 εκ. ευρώ από την Μπολόνια τον Χιλιανό μέσο Πούλγκαρ. Ήρθαν ως δανεικοί ο Ισπανός δεξιός μπακ Πολ Λιρόλα από την Σασουόλο και ο Κροάτης μέσος Μπάντελι από την Λάτσιο. Τελευταία προσθήκη αυτή του βετεράνου εξτρέμ Φρανκ Ριμπερί (πρώην Μπάγερν). Πουλήθηκε στην Μπρέντφορντ ο Δανός μέσος Νέργκοορντ (6/0), δόθηκε δανεικός στην Ναντ ο Γάλλος τερματοφύλακας Λαφόν (34/0), στην Ρόμα ο Γάλλος μέσος Βερετού (33/5) και στην Παλμέιρας ο Βραζιλιάνος κεντρικός αμυντικός Βίτορ Ουγκό (30/0).

Προετοιμασία: Σε φιλικά παιχνίδια επικράτησε, 4-1 της Γαλατασαράι, 2-1 της Γουαδαλαχάρα και 1-0 της Λιβόρνο, ηττήθηκε 3-0 από την Άρσεναλ και 2-1 από την Μπενφίκα. Για τον 3ο γύρο του Κυπέλλου επικράτησε 3-1 εντός έδρας της Μόντσα.

Εκτίμηση: Το ταλέντο περισσεύει στους βιόλα αλλά είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό αν ο Μοντέλα είναι ο κατάλληλος προπονητής για ένα τέτοιο πρότζεκτ. Τα αποτελέσματα στο τέλος της περσινής σεζόν έδωσαν ήδη την απάντηση «όχι», αλλά ας περιμένουμε να δούμε τι μπορεί να αλλάξει τώρα που προετοίμασε ο ίδιος την ομάδα. Θεωρητικά θα πρέπει να παλέψει για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

 

Τορίνο

Τι έκανε πέρυσι: Σε μία σεζόν που η διαφορά της 3ης θέσης με την 7η ήταν μόλις έξι βαθμοί, η Τορίνο απέτυχε να μπει σφήνα στο γκρουπ των ισχυρών και κατέλαβε την χειρότερη δυνατή θέση από τις ομάδες που διεκδικούσαν ευρωπαϊκή έξοδο, δηλαδή την 7η. Η ομάδα του Ματσάρι παρουσιάστηκε αρκετά δυνατή σε μεγάλο κομμάτι της σεζόν και υπέστη μόλις δύο εκτός έδρας ήττες αλλά ταυτόχρονα είχε συνολικά 15 ισοπαλίες και κάποιες εξ αυτών θεωρήθηκαν αποτυχημένα αποτελέσματα. Με έμφαση στην άμυνα σε όλη την σεζόν, κράτησε το μηδέν στα μετόπισθεν σε 15 περιπτώσεις αλλά στην επίθεση μετά τα 15 γκολ του Μπελότι... το χάος. Μεγαλύτερη απογοήτευση ήταν η παρουσία του Ιταλού επιθετικού Ζάτζα, ενέπνευσε σιγουριά κάτω από τα δοκάρια ο Σιρίγου. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε στην φάση των 16 από την Φιορεντίνα και υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν μία ακόμα σεζόν χωρίς ευρωπαϊκό εισιτήριο. Ωστόσο η αδυναμία της Μίλαν να τηρήσει το Financial Fair Play έδωσε τελικά στην γκρανάτα την δυνατότητα να συμμετάσχει στα προκριματικά του φετινού Γιουρόπα Λιγκ.

Προπονητής: Ο 57χρονος Ιταλός τεχνικός Βάλτερ Ματσάρι ανέλαβε την Τορίνο τον Ιανουάριο του 2018 και θα συνεχίσει και φέτος στον πάγκο της, έχοντας περάσει την φιλοσοφία του την περσινή σεζόν. Ο ίδιος έχει δηλώσει πολλάκις πως με 2-3 δυνατές προσθήκες η ομάδα του μπορεί να διεκδικήσει ακόμα και την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ αφού κάποιες από τις παραδοσιακές δυνάμεις του ιταλικού ποδοσφαίρου δεν είναι πλέον ασυναγώνιστες.

Έδρα: Olimpico Grande Torino (27.994)

Μεταγραφές: Απόκτησε με 2.5 εκ. ευρώ από την Ίντερ τα δικαιώματα του Αργεντινού μπακ Ανσάλντι που αγωνίστηκε πέρυσι ως δανεικός (24/3), με 12 εκ. ευρώ από την Βαλένθια τα δικαιώματα του Ιταλού επιθετικού Ζάτζα που αγωνίστηκε πέρυσι ως δανεικός (29/4), με 4.5 εκ. ευρώ από την Ναντ τα δικαιώματα του Ιβοριανού κεντρικού αμυντικού Τζιτζί που αγωνίστηκε πέρυσι ως δανεικός (17/0), με 10 εκ. ευρώ από την Τσέλσι τα δικαιώματα του Νιγηριανού μπακ-χαφ Άινα που αγωνίστηκε πέρυσι ως δανεικός (30/1). Πούλησε στην Κορίνθιανς τα δικαιώματα του Βραζιλιάνου αμυντικού Ντανίλο Αβελάρ που αγωνίστηκε στον βραζιλιάνικο σύλλογο ως δανεικός, στην Ρεν τα δικαιώματα του Σενεγαλέζου επιθετικού Νιάνγκ που αγωνίστηκε στον γαλλικό σύλλογο ως δανεικός και στην Μπεσικτάς τα δικαιώματα του Σέρβου μεσοεπιθετικού Λιάγιτς που αγωνίστηκε στον τουρκικό σύλλογο ως δανεικός.

Προετοιμασία: Σε φιλικό αγώνα επικράτησε 3-2 της Προ Πάτρια. Συμμετείχε στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ. Στον δεύτερο γύρο απέκλεισε την Ντέμπρετσεν με δύο νίκες, 3-0 εντός και 4-1 εκτός έδρας. Στον τρίτο γύρο απέκλεισε την Σαχτιόρ με εντός έδρας νίκη 5-0 και εκτός έδρας ισοπαλία 1-1. Κόντρα στην Γουλβς διεκδικεί την είσοδό της στους ομίλους της διοργάνωσης.

Εκτίμηση: Σχεδόν απείραχτο το περσινό ρόστερ, παρέμεινε και ο Ματσάρι στην τεχνική ηγεσία, οπότε ξέρουμε πάνω-κάτω τι θα δούμε από την φετινή Τορίνο. Η συμμετοχή ή όχι στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ μπορεί να της χαρίσει δόξα και χρήματα, αλλά οι παράλληλες υποχρεώσεις ενδέχεται να της κοστίσουν βαθμούς στο πρωτάθλημα. Σε κάθε περίπτωση θέλει και μπορεί να διεκδικήσει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

 

Σαμπντόρια

Τι έκανε πέρυσι: Η πορεία της στο πρωτάθλημα και η κατάκτηση της 9ης θέσης επιβεβαίωσε τα όσα είχε πει ο Τζιαμπάολο πολλές φορές σε διάφορες συνεντεύξεις. Ό,τι δηλαδή για να κάνει την υπέρβαση η Σαμπντόρια θα χρειαστούν μεγαλύτερες επενδύσεις από την διοίκηση του συλλόγου. Διαφορετικά οι μπλουτσερκιάτι θα συνεχίσουν να αποτελούν έναν ιστορικό σύλλογο που θα παλεύει με τις πιθανότητες εναντίον του για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Τα 60 γκολ ενεργητικό ήταν περισσότερα από όσα αντίστοιχα πέτυχαν οι Ίντερ, Μίλαν, Τορίνο και Λάτσιο που τερμάτισαν ψηλότερα και κυρίως οφείλονται στον Φάμπιο Κουαλιαρέλα. Στα 36 του ο Ιταλός επιθετικός έκανε μία φανταστική σεζόν, σημειώνοντας 26 γκολ και παίρνοντας τον τίτλο του καποκανονιέρε. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε στην φάση των 16 από την Μίλαν.

Προπονητής: Ο Εουσέμπι Ντι Φραντσέσκο είναι ο νέος τεχνικός των μπλουτσερκιάτι. 0 50χρονος Ιταλός τεχνικός απολύθηκε στην διάρκεια της περσινής σεζόν από την Ρόμα και χρειάζεται και ο ίδιος μία νέα πρόκληση για να ξαναφτιάξει το όνομά του, όπως έκανε για πολλά χρόνια στον πάγκο της Σασουόλο.

Έδρα: Luigi Ferraris (36.685)

Μεταγραφές: Απόκτησε με 20 εκ. ευρώ από την Γιουβέντους τα δικαιώματα του Ιταλού τερματοφύλακα Αουντέρο που αγωνίστηκε πέρυσι ως δανεικός (36/0), με 4.5 εκ. ευρώ από την Μπολόνια τα δικαιώματα του Ιταλού κεντρικού αμυντικού Φεράρι που αγωνίστηκε πέρυσι ως δανεικός (6/0), με 15 εκ. ευρώ από την Ουντινέζε τα δικαιώματα του Τσέχου μέσου Γιάνκτο που αγωνίστηκε πέρυσι ως δανεικός (25/0), με 3.7 εκ. ευρώ από την Χρόνινχεν τον Γερμανό κεντρικό αμυντικό Σαμπό, με 4.5 εκ. ευρώ από την Κιέβο τον Ιταλό μέσο Ντεπάολι και με 2.5 εκ. ευρώ από την Κιέβο τον Γάλλο μεσοεπιθετικό Λερίς. Πήρε ως δανεικό από την Βαλένθια τον Κολομβιανό μπακ Μουρίγιο που έπαιζε ως δανεικός στην Μπαρτσελόνα, ως ελεύθερο τον Νορβηγό μέσο Τόρσμπι που έπαιζε στην Χέιρενφεϊν. Πούλησε στην Λιόν τον Δανό κεντρικό αμυντικό Άντερσεν (32/0), στην Λέστερ τον Βέλγο μέσο Πρατ (34/2).

Προετοιμασία: Σε φιλικά παιχνίδια επικράτησε 4-0 της Προ Πάτρια και 5-3 της Σπέτσια, ηττήθηκε 1-0 από την Μονακό και 2-1 από την Πάρμα. Για τον 3ο γύρο του Κυπέλλου επικράτησε 3-1 εκτός έδρας της Κροτόνε.

Εκτίμηση: Το ρόστερ παραμένει ανάλογης δυναμικής με το περσινό αλλά σίγουρα περιμένουμε διαφορετική Σαμπντόρια αφού ο παλιός Τζιαμπάολο και ο νέος Ντι Φραντσέσκο είναι προπονητές με διαφορετική φιλοσοφία. Είναι σίγουρα ομάδα για το πρώτο μισό του βαθμολογικού πίνακα αλλά για ευρωπαϊκό εισιτήριο θα πρέπει να δείξει μεγάλη σταθερότητα αλλά και εκτός έδρας αποτελεσματικότητα.

 

Σασουόλο

Τι έκανε πέρυσι: Παρουσίασε δύο διαφορετικά αγωνιστικά πρόσωπα. Στον πρώτο γύρο είχε εξαιρετική παρουσία στο μεγαλύτερο μέρος του, στο δεύτερο ήταν άκρως απογοητευτική. Η 11η θέση δεν λέει τίποτα διότι από την 10η έως και την 18η η διαφορά ήταν μόλις έξι βαθμοί. Αντίθετα απείχε 10 βαθμούς από την 9η θέση και το γκρουπ των ομάδων που ήταν περισσότερο ανταγωνιστικές. Η αγωνιστική ακμή και παρακμή της συνδέθηκε με την παρουσία και φυγή του Γκανέζου μεσοεπιθετικού Κέβιν Μπόατενγκ που δεν μπορούσε να αρνηθεί την πρόσκληση της Μπαρτσελόνα στα μέσα της σεζόν. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε στην φάση των 16 από την Νάπολι. Ο πολλά υποσχόμενος Ιταλός επιθετικός Μπεράρντι έδειξε και πέρυσι μέρος των δυνατοτήτων του αλλά για μία ακόμα σεζόν δεν είχε την διάρκεια και την πειθαρχία που χρειάζεται για να κάνει το βήμα παραπάνω.

Προπονητής: Ο Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι θα βρίσκεται στον πάγκο της για δεύτερη διαδοχική σεζόν. Ο 40χρονος Ιταλός τεχνικός παρουσίασε στον πρώτο γύρο ένα θεαματικό σύνολο, για το οποίο μίλησε με κολακευτικά σχόλια ακόμα και ο Πεπ Γουαρδιόλα. Απέτυχε ωστόσο στην συνέχεια να δώσει το κίνητρο στους ποδοσφαιριστές, όταν η Σασουόλο μετατράπηκε σε βαθμολογικά αδιάφορη. Λάτρης του επιθειτκού ποδοσφαίρου, έχει κερδίσει την εκτίμηση των οπαδών της ομάδας αλλά θα χρειαστούν φέτος και περισσότερες επιτυχίες.

Έδρα: Mapei Stadium – Citta del Tricolore (23.717)

Μεταγραφές: Απόκτησε με 10 εκ. ευρώ από την Μίλαν τα δικαιώματα του Ιταλού μέσου Λοκατέλι που αγωνίστηκε πέρυσι ως δανεικός (29/2), με 5 εκ. ευρώ από την Ίντερ τον Ιταλό αμυντικό Σάλα που αγωνίστηκε ως δανεικός στην Αρέτσο, με 7.5 εκ. ευρώ από την Έμπολι τον Ιταλό επιθετικό Καπούτο. Ήρθε ως δανεικός από την Ίντερ ο κεντρικός αμυντικός από την Γουαδελούπη, Γκραβιγιόν, που αγωνίστηκε ως δανεικός στην Πεσκάρα, ως ελεύθερος από την Γουέστ Χαμ ο μέσος από την Ισημερινή Γουινέα, Ομπιάνγκ. Πούλησε στην Βερόνα τα δικαιώματα του Ιταλού επιθετικού Ραγκούζα που αγωνίστηκε ως δανεικός στην Ελλάς Βερόνα, στην Ίντερ τα δικαιώματα του Ιταλού μεσοεπιθετικού Πολιτάνο που αγωνίστηκε ως δανεικός στους νερατζούρι, στην Γιουβέντους τον Τούρκο κεντρικό αμυντικό Ντεμιράλ (14/2), στην Φιορεντίνα τον Γκανέζο μεσοεπιθετικό Κέβιν Μπόατενγκ που αγωνίστηκε ως δανεικός στην Μπαρτσελόνα στο δεύτερο μισό της σεζόν. Έφυγε ο Ιταλός εξτρέμ Ντι Φραντσέσκο (19/2), δόθηκε δανεικός στην Φιορεντίνα ο Ισπανός δεξιός μπακ Πολ Λιρόλα (35/2).

Προετοιμασία: Σε φιλικά παιχνίδια επικράτησε 2-0 της Σίντιρολ, 10-1 της Σιλιβέργκε Ματσάνο, 1-0 της Έμπολι. Για τον 3ο γύρο του Κυπέλλου επικράτησε 1-0 εντός έδρας της Σπέτσια.

Εκτίμηση: Το ζητούμενο φέτος είναι να παρουσιάσει μεγαλύτερη διάρκεια στην απόδοσή της. Έχει καλό υλικό και ικανό προπονητή. Πρέπει επίσης να γίνει δουλειά στο ψυχολογικό κομμάτι και ως σύλλογος να θέσει φιλόδοξους στόχους. Αν όλα πάνε καλά θα είναι σε θέση να διεκδικήσει ακόμα και ευρωπαϊκό εισιτήριο. Αν όχι θα εξασφαλίσει απλά την παραμονή.

 

Τζένοα

Τι έκανε πέρυσι: Αυτοκαταστροφική! Έκανε ό,τι μπορούσε για να υποβιβαστεί αλλά έμεινε τελικά στην κατηγορία χάρη στο ντροπιαστικό 0-0 με την Φιορεντίνα την τελευταία αγωνιστική και επειδή την ίδια ώρα η Έμπολι ηττήθηκε από την Ίντερ. Κι όμως η σεζόν ξεκίνησε πολύ καλά. Ο Πολωνός επιθετικός Πιόντεκ έδειξε από τα πρώτα παιχνίδια ότι είναι ένας δεινός σκόρερ και υπό τις οδηγίες του Μπαλαρντίνι η Τζένοα έπαιξε όμορφο ποδόσφαιρο και κατέκτησε αρκετούς βαθμούς. Και ξαφνικά ο πρόεδρος του συλλόγου, Ενρίκο Πρετσιόζι, αποφάσισε την λύση της συνεργασίας με τον Ιταλό τεχνικό έπειτα από ένα αποτέλεσμα που δεν του άρεσε! Έφερε στην θέση του τον Κροάτη «ταβερνιάρνη» Γιούριτς, ο οποίος τα έκανε μαντάρα, όπως αναμενόταν. Έτσι η σεζόν συνεχίστηκε με τρίτο προπονητή τον έμπειρο Τσέζαρε Πραντέλι και χωρίς τον Πιόντεκ που πουλήθηκε στην Μίλαν. Ο δεύτερος γύρος ήταν τραγικός αλλά σώθηκε από τύχη. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε στον 4ο γύρο από την Βίρτους Εντέλα, μία από τις πολλές απογοητεύσεις που έδωσε στους οπαδούς της.

Προπονητής: Ο Αουρέλιο Αντρεατσόλι είναι ο νέος προπονητής της ομάδας. Ο 65χρονος Ιταλός τεχνικός βρέθηκε δις πέρυσι στον πάγκο της Έμπολι και με μία τρομερή αντεπίθεση στο τέλος, παραλίγο να σώσει την χρονιά αλλά δεν τα κατάφερε. Είναι προπονητής για μικρές ομάδες και θα πρέπει να αντέξει τις παραξενιές του προέδρου.

Έδρα: Luigi Ferraris (36.685)

Μεταγραφές: Απόκτησε με 16.5 εκ. ευρώ από την Γιουβέντους τα δικαιώματα του Ιταλού μέσου Στουράρο που αγωνίστηκε πέρυσι ως δανεικός (5/1), με 6 εκ. ευρώ από την Μπορντό τα δικαιώματα του Δανού μέσου Λέραγκερ που αγωνίστηκε πέρυσι ως δανεικός (14/1), με 4 εκ. ευρώ από την Κιέβο τον Πολωνό αριστερό μπακ Γιαροσζίνσκι που δόθηκε δανεικός στην Σαλερνιτάνα, με 8 εκ. ευρώ από την Ίντερ τα δικαιώματα του Ρουμάνου τερματοφύλακα Ράντου που αγωνίστηκε πέρυσι ως δανεικός (33/0), με 2.5 εκ. ευρώ από την Ίντερ τον Ιταλό αμυντικό Ρίτσο, με 2.5 εκ . ευρώ από την Ατλέτικο Χούιλα τον Κολομβιανό μέσο Αγκουντέλο, με 1.5 εκ. ευρώ από τον Άγιαξ τον Δανό μέσο Σένε. Ήρθαν ως δανεικός από την Φιορεντίνα ο Ιταλός μεσοεπιθετικός Σαπονάρα που αγωνίστηκε ως δανεικός στην Σαμπντόρια, ως ελεύθερος από την Μίλαν ο Κολομβιανός κεντρικός αμυντικός Ζαπάτα, ως ελεύθερος από την Γαλατασαράι ο Τούρκος επιθετικός Γκιουμούς. Πουλήθηκε στην Γιουβέντους ο Αργεντινός κεντρικός αμυντικός Ρομέρο (27/2) αλλά θα παραμείνει ως δανεικός, έφυγαν ο Σέρβος μέσος Λάζοβιτς (33/3), ο Βόσνιος κεντρικός αμυντικός Ζουκάνοβιτς (25/0).

Προετοιμασία: Σε φιλικά παιχνίδια επικράτησε 7-0 της Βάκερ Ίνσμπρουκ, 4-3 της Λιόν, 3-2 της Μπορντό, 2-1 της Ρετζιάνα και ήρθε ισόπαλη 1-1 με την Ναντ. Για τον 3ο γύρο του Κυπέλλου επικράτησε 4-1 εντός έδρας της Ιμολέζε.

Εκτίμηση: Η πρόσληψη του Αντρεατσόλι φανερώνει πως έχει ως στόχο την εξασφάλιση της παραμονής. Υπό φυσιολογικές συνθήκες μπορεί να την πετύχει ευκολότερα από πέρυσι. Επειδή πάντως η μοίρα παίζει περίεργα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο, ίσως φέτος πάθει αυτό που άξιζε πέρυσι, δηλαδή να υποβιβαστεί, με κάποιον «άδικο» τρόπο.

 

Ουντινέζε

Τι έκανε πέρυσι: Η τελική κατάταξη και η 12η θέση αποτελεί άκρως κολακευτική θέση για την περσινή Ουντινέζε. Και αυτό διότι φλέρταρε με τον υποβιβασμό σε όλη την διάρκεια της σεζόν και αναρριχήθηκε στην 12η θέση χάρη στο νικηφόρο σερί των τριών τελευταίων αγωνιστικών. Μία χρονιά που ξεκίνησε με προπονητή τον Ισπανό Χούλιο Βελάσκεζ, ο οποίος ωστόσο απομακρύνθηκε τον Νοέμβριο με μόλις δύο νίκες σε δεκατρία παιχνίδια, ακολούθησε ο Ιταλός Νταβίντε Νίκολα που δεν κατάφερε να την απομακρύνει από την επικίνδυνη ζώνη και ολοκληρώθηκε για μία ακόμα φορά με τον Κροάτη Ιγκόρ Τούντορ που αποδεικνύεται μετρ στην σωτηρία. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε στον τρίτο γύρο από την Μπενεβέντο, σε μία από τις πολλές απογοητεύσεις της σεζόν. Ξεχώρισε με την παρουσία του ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός Ντε Πάουλ, από τα πόδια του οποίου ξεκίνησε και πολλές φορές τελείωσε κάθε καλή επιθετική ενέργεια.

Προπονητής: «Με το σπαθί του» ο 41χρονος Ιγκόρ Τούντορ κέρδισε το δικαίωμα να οδηγήσει την Ουντινέζε στο νέο πρωτάθλημα. Ο Κροάτης τεχνικός, ο οποίος έχει επίσης περάσει από τους πάγκους των ΠΑΟΚ και Γαλατασαράι, είναι λάτρης της πειθαρχίας και ειδικότερα στον ιταλικό σύλλογο ρίχνει το βάρος στην αμυντική λειτουργία. Στα εντός έδρας παιχνίδια πάντως περιμένει από τους παίκτες του να ψάξουν το γκολ με αξιώσεις.

Έδρα: Dacia Arena (25.132)

Μεταγραφές: Απόκτησε με 1 εκ. ευρώ από την Μπολόνια τα δικαιώματα του Γάλλου κεντρικού αμυντικού Ντε Μάιο που αγωνίστηκε πέρυσι ως δανεικός (16/1) και με 1.6 εκ. ευρώ από την Μπαΐα τον Βραζιλιάνο κεντρικό αμυντικό Ροντρίγκο Μπεκάο. Ήρθαν ως ελεύθερος από την Παλέρμο ο Σκοπιανός επιθετικός Νεστορόβσκι, ως ελεύθερος από την Πάρμα ο Χιλιανός κεντρικός αμυντικός Σιεράλτα, ως ελεύθερος από την Βερόνα ο Βριαζιλιάνος επιθετικός Μάτος, ως ελεύθερος από την Παλέρμο ο Βόσνιος μέσος Γιάγιαλο. Πούλησε στην Σαμπντόρια τα δικαιώματα του Τσέχου μέσου Γιάνκτο που αγωνίστηκε πέρυσι ως δανεικός στον σύλλογο της Γένοβας, στην Ναντ τον μέσο από το Μάλι, Βαγκουέ (2/0) που αγωνίστηκε ως δανεικός στην Νότιγχαμ Φόρεστ στο δεύτερο μισό της σεζόν, στην Γρανάδα τον επιθετικό από την Βενεζουέλα, Ματσίς (13/0), που αγωνίστηκε ως δανεικός στην Κάντιθ στο δεύτερο μισό της σεζόν. Έδωσε δανεικό στην Σπέτσια τον Ιταλό τερματοφύλακα Σκούφετ (9/0).

Προετοιμασία: Σε φιλικά παιχνίδια επικράτησε 2-0 της Μπεσικτάς, ηττήθηκε 2-1 από Ραβένα, 3-2 από Αλ Χιλάλ και 4-1 από Ντόρτμουντ. Για τον 3ο γύρο του Κυπέλλου επικράτησε 3-1 εντός έδρας της Σίντιρολ.

Εκτίμηση: Δύσκολα θα καταφέρει κάτι παραπάνω από την παραμονή. Είναι σημαντικό πάντως να πετύχει τον στόχο της πιο άνετα από ό,τι την περσινή σεζόν. Αναμένεται και φέτος να στηριχθεί στην έδρα της για να συγκεντρώσει τους απαραίτητους βαθμούς.

 

Μπολόνια

Τι έκανε πέρυσι: Μία χρονιά, δύο προπονητές, δύο διαφορετικές ομάδες. Η Μπολόνια του Φίλιπο Ιντζάγκι ήταν απογοητευτική στα περισσότερα παιχνίδια και δικαιολογημένα ήρθε το τέλος της συνεργασίας μετά το προσβλητικό 0-4 εντός έδρας από την Φροζινόνε. Η Μπολόνια του Σίνισα Μιχάιλοβιτς ήταν μία ομάδα με αγωνιστικό πλάνο και γεμάτη αυτοπεποίθηση που αξιοποίησε σε πολύ μεγάλο βαθμό τον παράγοντα έδρα και κατάφερε τελικά να ολοκληρώσει την σεζόν στην 10η θέση, πιο ψηλά δηλαδή από όλο το γκρουπ των συλλόγων που έδωσαν μάχη για την παραμονή. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε στην φάση των 16 από την Γιουβέντους. Καταλυτικό ρόλο στην παραμονή, πέραν της πρόσληψης του Σέρβου προπονητή, έπαιξε και η έλευση του Ιταλού μεσοεπιθετικού Σοριάνο και του συμπατριώτη του επιθετικού Σανσόνε στο δεύτερο μισό της σεζόν. Αμφότεροι συνέβαλαν τα μέγιστα στην βελτίωση των ροσομπλού. Πολύ καλή σεζόν και για τον Χιλιανό μέσο Πούλγκαρ.

Προπονητής: Ο Σίνισα Μιχάιλοβιτς σόκαρε άπαντες το καλοκαίρι, όταν ανακοίνωσε ότι πάσχει από λευχαιμία. Η διοίκηση του συλλόγου αποφάσισε να στηρίξει την επιθυμία του 50χρονου Σέρβου προπονητή και μαζί με την προσωπική μάχη του θα δώσει και αυτήν από τον πάγκο της Μπολόνια, στην δεύτερη θητεία του στον συγκεκριμένο πάγκο. Στο παρελθόν έχει επίσης αναλάβει τις Φιορεντίνα, Σαμπντόρια, Μίλαν, Τορίνο, Σπόρτινγκ Λισαβόνας αλλά και για μικρό διάστημα την εθνική ομάδα της χώρας του.

Έδρα: Renato Dall’Ara (38.279)

Μεταγραφές: Απόκτησε με 7.5 εκ. ευρώ από την Βιγιαρεάλ τα δικαιώματα του Ιταλού μεσοεπιθετικού Σοριάνο που αγωνίστηκε πέρυσι ως δανεικός (17/2), με 7.5 εκ. ευρώ από την Βιγιαρεάλ τα δικαιώματα του Ιταλού επιθετικού Σανσόνε που αγωνίστηκε πέρυσι ως δανεικός (15/2), με 2.5 εκ. ευρώ από την Κιέβο τον Ιταλό κεντρικό αμυντικό Μπάνι, με 15 εκ. ευρώ από την Γιουβέντους τα δικαιώματα του Ιταλού επιθετικού Ορσολίνι που αγωνίστηκε πέρυσι ως δανεικός (35/8), με 3.5 εκ. ευρώ από την Εξέλσιορ τον Ολλανδό μέσο Σχόουτεν, με 6 εκ. ευρώ από την Κλαμπ Μπριζ τον Ολλανδό αμυντικό Ντένσβιλ, με 7 εκ. ευρώ από την Σιντ Τρούιντεν τον Ιάπωνα αμυντικό Τομιγιάσου και με 6 εκ. ευρώ από την Νόρτζελαντ τον Δανό επιθετικό Όλσεν. Ήρθαν ως ελεύθερος από την ΑΕΚ ο Έλληνας κεντρικός αμυντικός Οικονόμου που αγωνίστηκε και στο παρελθόν στην Μπολόνια. Πούλησε στην Ουντινέζε τα δικαιώματα του Γάλλου κεντρικού αμυντικού Ντε Μάιο που αγωνίστηκε ως δανεικός στην ομάδα του Τούντορ, στην Αμιάν τα δικαιώματα του Σουηδού αμυντικού Κραφτ που αγωνίστηκε ως δανεικός στον γαλλικό σύλλογο, στην Σαμπντόρια τα δικαιώματα του Ιταλού αμυντικού Φεράρι που αγωνίστηκε ως δανεικός στον σύλλογο της Γένοβας, στην Ρέιντζερς τον Σουηδό κεντρικό αμυντικό Χελάντερ (20/0), στην Μπρίστολ Σίτι τον Ούγγρο μέσο Νάγκι (14/0) και στην Φιορεντίνα τον Χιλιανό μέσο Πούλγκαρ (28/6). Έδωσε δανεικό στην Σερκλ Μπριζ τον Γκανέζο μέσο Ντονσά (6/0).

Προετοιμασία: Σε φιλικά παιχνίδια επικράτησε 3-2 των Σάλκε και Άουγκσμπουργκ και ηττήθηκε 3-1 από Κολωνία και 4-3 από Βιγιαρεάλ. Για τον 3ο γύρο του Κυπέλλου επικράτησε 3-0 εκτός έδρας της Πίζα.

Εκτίμηση: Με την ευχή ο Σίνισα Μιχάιλοβιτς να κερδίσει την προσωπική μάχη του με την λευχαιμία, η Μπολόνια καλείται να δείξει από το ξεκίνημα την μαχητικότητα που έβγαλε πέρυσι, ως σύνολο, από την στιγμή που την ανέλαβε ο Σέρβος τεχνικός. Έχει απαιτητικό κοινό και μεγάλη ιστορία, ωστόσο ρεαλιστικά δεν μπορεί να πετύχει κάτι περισσότερο από ένα πλασάρισμα στην πρώτη δεκάδα του βαθμολογικού πίνακα.

 

Κάλιαρι

Τι έκανε πέρυσι: Ο στόχος της ήταν εξ αρχής η παραμονή και αυτός επετεύχθη μάλλον άνετα. Ολοκλήρωσε την σεζόν στην 15η θέση με 41 βαθμούς, κατάταξη που θα μπορούσε να είναι αρκετά διαφορετική αν είχε καλύτερο φίνις στην σεζόν. Ωστόσο αισθάνθηκε άνετη βαθμολογικά σχετικά νωρίς με συνέπεια να υποστεί τέσσερις ήττες στις πέντε τελευταίες αγωνιστικές. Παρουσιάστηκε σοβαρή στα παιχνίδια που έπρεπε να πάρει και γενικότερα φάνηκε να διαλέγει ποιούς αγώνες θέλει να χτυπήσει περισσότερο. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε στην φάση των 16 από την Αταλάντα. Ο Ιταλός επιθετικός Παβολέτι πέτυχε 16 γκολ, αριθμός που αποτελεί προσωπικό του ρεκόρ σε επίπεδο Serie A. Πολύ καλή σεζόν πραγματοποίησε και ο Ιταλός μέσος Μπαρέλα, προσελκύοντας το ενδιαφέρον αρκετών συλλόγων εντός και εκτός συνόρων.

Προπονητής: Ο Ρολάντο Μάραν ήρθε το περσινό καλοκαίρι με στόχο να κάνει αυτό που έκανε τα προηγούμενα χρόνια στον πάγκο της Κιέβο, δηλαδή να πετυχαίνει την παραμονή. Ο 56χρονος Ιταλός προπονητής πέτυχε στην αποστολή του και συνεχίζει φυσικά στο τιμόνι της Κάλιαρι.

Έδρα: Sardegna Arena (16.233)

Μεταγραφές: Απόκτησε με 800.000 ευρώ τα δικαιώματα του Ιταλού δεξιού μπακ Κατσιατόρε που αγωνίστηκε ως δανεικός στο δεύτερο μισό της σεζόν (7/0), με 9 εκ. ευρώ από την Γιουβέντους τα δικαιώματα του Ιταλού επιθετικού Τσέρι που αγωνίστηκε πέρυσι ως δανεικός (15/0), με 18 εκ. ευρώ από την Μπόκα Τζούνιρος τον Ουρουγουανό μέσο Νάντεζ. Ήρθαν ως δανεικός από την Ίντερ ο Βέλγος μεσοεπιθετικός Ναϊνγκολάν, ως δανεικός από την Νάπολι ο Κροάτης μέσος Ρογκ, ως δανεικός από την Αταλάντα ο κεντρικός αμυντικός Ματιέλο που πέρυσι αγωνίστηκε ως δανεικός στην Μπολόνια, ως δανεικός από την Γιουβέντους ο Ιταλός αριστερός μπακ Λούκα Πελεγκρίνι που πέρυσι αγωνίστηκε ως δανεικός από την Ρόμα (12/0). Έδωσε ως δανεικούς τον Ιταλό μέσο Μπαρέλα (35/1) στην Ίντερ, τον Βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό Ντιέγκο Φαρίας (16/4) στην Λέτσε.

Προετοιμασία: Σε φιλικά παιχνίδια επικράτησε 2-1 της Κιέβο, ηττήθηκε 4-1 από την Φράιμπουργκ και ήρθε ισόπαλη με τις Φεράλπι Σάλο, Λιντς, Φενέρμπαχτσε και Κατάνια. Για τον 3ο γύρο του Κυπέλλου επικράτησε 2-1 εντός έδρας της Κιέβο.

Εκτίμηση: Με τον Μάραν στον πάγκο και τον Ναϊνγκολάν στον αγωνιστικό χώρο μπορεί να ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει και φέτος μία άνετη παραμονή. Θα επιδιώξει να μαζέψει πολλούς βαθμούς στην Σαρδηνία και επιλεκτικά να χτυπήσει και εκτός έδρας παιχνίδια.

 

ΣΠΑΛ

Τι έκανε πέρυσι: Ολοκλήρωσε την σεζόν στην 13η θέση με 42 βαθμούς, δηλαδή μόνο 4 περισσότερους από την Έμπολι που υποβιβάστηκε αλλά στην προκειμένη περίπτωση ο πίνακας δεν λέει την αλήθεια. Διότι αφενός ο σύλλογος της Φεράρα εξασφάλισε μία σχετικά άνετη παραμονή και τελείωσε την σεζόν με 3 διαδοχικές ήττες, αφετέρου διότι έπαιξε πολλές φορές όμορφο, επιθετικό ποδόσφαιρο και στο Πάολο Μάτσα πανηγύρισε σπουδαίες νίκες επί των Γιουβέντους, Λάτσιο και Ρόμα μεταξύ άλλων. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε στον 4ο γύρο από την Τσιταντέλα. Πρώτος σκόρερ της ομάδας ο Ιταλός επιθετικός Πετάνια με 16 γκολ και ηγετική αγωνιστική συμπεριφορά αλλά τον τίτλο του MVP θα μπορούσε κάλλιστα να πάρει ο Μάνουελ Λατσάρι. Ο Ιταλός δεξιός μπακ-χαφ στην έκτη διαδοχική σεζόν του στην ΣΠΑΛ και έχοντας αγωνιστεί ως βασικός όλες αυτές τις σεζόν σε Lega Pro 2, Serie C, B και Α απέδειξε πως δεν είναι πλέον ένας απλά ταλαντούχος ποδοσφαιριστής αλλά ένας ολοκληρωμένος που μπορεί να κάνει καριέρα και σε μεγαλύτερο σύλλογο.

Προπονητής: Ο Λεονάρντο Σεμπλίτσι έχει συνδέσει το όνομά του με την πορεία της ΣΠΑΛ από τις μικρές κατηγορίας στην Serie A. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι κάθε χρόνο παρουσιάζει και μία διαφορετική βελτιωμένη εκδοχή της ΣΠΑΛ και είναι λογικό να αποτελεί τον αγαπημένο της εξέδρας αλλά και της διοίκησης. Συνεχίζει λοιπόν στο τιμόνι της ομάδας για έκτη διαδοχική σεζόν.

Έδρα: Paolo Mazza (13.020)

Μεταγραφές: Απόκτησε με 3 εκ. ευρώ από την Βερόνα τα δικαιώματα του Ιταλού μέσου Βαλότι που αγωνίστηκε πέρυσι ως δανεικός (24/2), με 12 εκ. ευρώ από την Αταλάντα τα δικαιώματα του Ιταλού επιθετικού Πετάνια που αγωνίστηκε πέρυσι ως δανεικός (36/16), με 2.7 εκ. ευρώ από την Βερόνα τα δικαιώματα του Αλγερινού αριστερού μπακ-χαφ Φαρές που αγωνίστηκε πέρυσι ως δανεικός (35/3), με 2.3 εκ. ευρώ από την Ζάλτσμπουργκ τον Βραζιλιανο κεντρικό αμυντικό Ίγκορ που αγωνίστηκε πέρυσι ως δανεικός στην Αούστρια Βιέννης, με 7 εκ. ευρώ από την Λάτσιο τα δικαιώματα του Ιταλού μέσου Μούρτζια που αγωνίστηκε περύσι ως δανεικός (15/0). Ήρθαν ως δανεικοί από την Αταλάντα ο Αλβανός τερματοφύλακας Μπερίσα και ο Ιταλός μέσος Ντ’Αλεσάντρο που αγωνίστηκε πέρυσι ως δανεικός στην Ουντινέζε. Πουλήθηκε με 17 εκ. ευρώ στην Λάτσιο ο Ιταλός δεξιός μπακ-χαφ Λατσάρι (33/0), με 1.5 εκ. ευρώ στην Ντιζόν ο Σενεγαλέζος τερματοφύλακας Γκομίς (20/0), δόθηκε ως δανεικός στην Μπενεβέντο ο Ιταλός μέσος Σκιαταρέλα (28/0).

Προετοιμασία: Σε φιλικά παιχνίδια επικράτησε 3-1 της Γκόριτσα, 2-0 της Πορντερόνε και 3-2 της Τσεζένα, ήρθε ισόπαλη χωρίς σκορ με αντίπαλο την Βερόνα. Για τον 3ο γύρο του Κυπέλλου επικράτησε 3-1 εντός έδρας της Φεράλπι Σαλό.

Εκτίμηση: Κάθε χρόνο η ΣΠΑΛ αποδεικνύει πως μπορεί κάτι καλύτερο από πέρυσι. Αν αυτό συμβεί και φέτος τότε θα διεκδικήσει μία θέση στην πρώτη δεκάδα του πίνακα. Βασικός στόχος βέβαια είναι η παραμονή και για την τελική κατάταξη παίζουν πάντοτε ρόλο οι τελευταίες αγωνιστικές. Οι οπαδοί της πάντως δεν θα έχουν πρόβλημα αν μετατραπεί νωρίς σε βαθμολογικά αδιάφορη.

 

Πάρμα

Τι έκανε πέρυσι: Στην επιστροφή της στην Serie A, έπειτα από την προ πενταετίας πτώχευση που την είχε οδηγήσει στην τέταρτη κατηγορία του ιταλικού ποδοσφαίρου, κατέκτησε την 14η θέση με 41 βαθμούς. Έχοντας βαριά φανέλα και πιστό κοινό, πραγματοποίησε ενθουσιώδη πρώτο γύρο και προς στιγμήν φάνηκε ικανή να διεκδικήσει πολύ καλύτερο πλασάρισμα από το τελικό. Έκανε την κοιλιά της, δεν αγχώθηκε ιδιαίτερα με την παραμονή και ο τελικός απολογισμός θεωρείται ικανοποιητικός. Εξάλλου επρόκειτο για μία ομάδα με πολλά νέα πρόσωπα στο ρόστερ της. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε στον τρίτο γύρο από την Πίζα. Αναγεννήθηκε ο Ζερβίνιο με την φανέλα της Πάρμα, πετυχαίνοντας 11 γκολ, έπειτα από τρία χρόνια φτωχής παρουσίας στο κινέζικο πρωτάθλημα. Ηγετική μορφή ο Μπρούνο Άλβες στην άμυνα με τον Πορτογάλο να μας δείχνει τις ικανότητές του και στις εκτελέσεις φάουλ.

Προπονητής: Ο 44χρονος Ιταλός τεχνικός Ρομπέρτ Ντ’Αβέρσα βρίσκεται στον πάγκο της Πάρμα από τον Δεκέμβριο του 2016 και συνεχίζει, έχοντας την πλήρη στήριξη της διοίκησης. Κατά διαστήματα η ομάδα του έπαιξε όμορφο, επιθετικό ποδόσφαιρο και πιστώνεται έως έναν βαθμό το γεγονός ότι δεν παρουσίασε κόμπλεξ ως φιλοξενούμενη απέναντι σε ισχυρούς συλλόγους.

Έδρα: Ennio Tardini (27.906)

Μεταγραφές: Απόκτησε με 5 εκ. ευρώ από την Ίντερ τον νεαρό Ιταλό επιθετικό Αντοράντε, πήρε ως δανεικούς τον Βραζιλιάνο μέσο Ερνάνι από την Ζενίτ, τον Δανό επιθετικό Κορνέλιους από την Αταλάντα που πέρυσι αγωνίστηκε ως δανεικός στην Μπορντό, τον Σουηδό μέσο Κουλουσέβσκι από την Αταλάντα. Πούλησε στην Βερόνα τον Ιταλό μέσο Ντι Γκαούντιο που αγωνίστηκε ως δανεικός στην Βερόνα στο δεύτερο μισό της σεζόν, έφυγε ο Σλοβένος μέσος Στούλατς (26/0).

Προετοιμασία: Σε φιλικά παιχνίδια επικράτησε 2-1 της Σαμπντόρια, ήρθε ισόπαλη 2-2 με την Τραμπζονσπόρ και ηττήθηκε 2-0 από την Μπέρνλι. Για τον τρίτο γύρο του Κυπέλλου επικράτησε 3-1 εντός έδρας της Βενέτσια.

Εκτίμηση: Η Πάρμα θα προσπαθήσει και φέτος να ισορροπήσει ανάμεσα στις μεγάλες φιλοδοξίες που γεννά από μόνη της η φανέλα και η ιστορία του συλλόγου και στις περιορισμένες δυνατότητες που έχει το ρόστερ. Σε τέτοιες περιπτώσεις παίζει σημαντικό ρόλο η ψυχολογία. Αν έχει καλό ξεκίνημα θα κάνει άνετη σεζόν, αν βρεθεί σε δύσκολη θέση από νωρίς θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα, αφού η απογοήτευση θα είναι έντονη.

 

Μπρέσια

Τι έκανε πέρυσι: Εξαιρετική σεζόν στην Serie B, τίτλος και άνοδος στην Serie A. Από τις πρώτες αγωνιστικές φάνηκε ότι διαθέτει ισχυρό σύνολο και στην πορεία απέδειξε σταθερότητα και αποφασιστικότητα. Με τον Αλφρέντο Ντοναρούμα να πραγματοποιεί την πιο παραγωγική χρονιά της καριέρας του, πετυχαίνοντας 25 γκολ, και το Ριγκαμόντι να αποτελεί δυνατή έδρα, η Μπρέσια επέστρεψε στην πρώτη κατηγορία μετά την σεζόν 2010-11. Τα φώτα της δημοσιότητας έκλεψε πάντως ο νεαρός μέσος Τονάλι, ένα από τα νέα αστέρια του ιταλικού ποδοσφαίρου, ήδη διεθνής με την Ανδρών. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε στον τρίτο γύρο από την Νοβάρα.

Προπονητής: Ο 49χρονος Ιταλός τεχνικός, Εουτζένιο Κορίνι, πήρε άριστα στην πρώτη σεζόν του στον πάγκο της Μπρέσια και φυσικά θα συνεχίσει και φέτος. Επιθετική τακτική εντός έδρας και μεγαλύτερη έμφαση στην άμυνα στις εκτός έδρας αναμετρήσεις, το ίδιο λογικά θα ακολουθήσει και φέτος. Στο παρελθόν έχει περάσει από τους πάγκους των Φροζινόνε, Κιέβο, Παλέρμο και Νοβάρα.

Έδρα: Mario Rigamonti (16.743)

Μεταγραφές: Απόκτησε με 8 εκ. ευρώ από την Κροτόνε τον Ιταλό αριστερό μπακ Μαρτέλα που αγωνίστηκε ως δανεικός στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν (10/2), με 2 εκ. ευρώ από την Κλερμόν τον Γάλλο επιθετικό Αγιέ, με 5 εκ. ευρώ από την Κοπεγχάγη τον Φινλανδό τερματοφύλακα Γιορόνεν, με 3.5 εκ. ευρώ από την Σλάβια Πράγας τον Τσέχο μέσο Ζμρχαλ. Ήρθε ως ελεύθερος από την Μαρσέιγ ο Ιταλός επιθετικός Μπαλοτέλι. Πούλησε στην Λέτσε τον Ιταλό κεντρικό αμυντικό Μεκαριέλο που αγωνίστηκε πέρυσι ως δανεικός στους τζιαλορόσι, έφυγαν ο Ελβετός μέσος Μαρτινέλι (14/0), ο Ιταλός μέσος Νταλ’Όλιο (17/1), ο Ισπανός επιθετικός Αλεχάνδρο Ροδρίγκεθ (6/0).

Προετοιμασία: Σε φιλικά παιχνίδια επικράτησε 5-1 των Ντάργο Μποάριο, 11-0 της Σιλιβέργκε Ματσάνο, 2-0 των Ρενάτε και Μπεσίκτας, 2-1 της Ρεάλ Βαγιαδολίδ, ηττήθηκε 2-0 από την Αντάλιασπορ. Για τον 3ο γύρο του Κυπέλλου ηττήθηκε 2-1 εκτός έδρας από την Περούτζια στην παράταση.

Εκτίμηση: Με αυτό το ρόστερ έκανε πρωταθλητισμό στην Serie B αλλά φέτος θα πρέπει να αποδεχθεί ότι θα παλέψει για την σωτηρία. Η εντός έδρας βαθμολογική συγκομιδή θα κρίνει το αν και κατά πόσο άνετα μπορεί να εκπληρώσει τον στόχο της.

 

Ελλάς Βερόνα

Τι έκανε πέρυσι: Επέστρεψε άμεσα στην Serie A, έπειτα από μία σεζόν που αποδείχθηκε πως η αποτυχία από την επιτυχία απέχουν ελάχιστα. Από το ξεκίνημα της χρονιάς φάνηκε πως κάτι δεν πήγαινε καλά αλλά η διοίκηση επέμενε να στηρίζει τον Φάμπιο Γκρόσο, υπό τις οδηγίες του οποίου η Ελλάς Βερόνα είχε μόνο «αναλαμπές». Την πρωτομαγιά για την 36η αγωνιστική, η εντός έδρας ήττα από την Λιβόρνο έθετε σε σοβαρό κίνδυνο την συμμετοχή του συλλόγου στα play offs και επιτέλους πάρθηκε η απόφαση λύσης συνεργασίας με τον Γκρόσο. Το ντεμπούτο του Αλφρέντο Αλιέτι ήταν εφιαλτικό και συγκεκριμένα εκτός έδρας ήττα με 0-3 από την Τσιταντέλα, αλλά έκτοτε όλα κύλησαν ιδανικά για τον Ιταλό τεχνικό και την ομάδα του. Κατέκτησε την 6η θέση που μετατράπηκε σε 5η μετά τον αποκλεισμό της Παλέρμο και στα play offs απέκλεισε στα πέναλτι την Περούτζια, με εκτός έδρας νίκη με 1-0 την Πεσκάρα, για να πάρει το εισιτήριο ανόδου στον διπλό τελικό με την Τσιταντέλα. Ήττα με 0-2 στο πρώτο παιχνίδι εκτός έδρας, ανατροπή και νίκη με 3-0 εντός! Στο Κύπελλο αποκλείστηκε στον 3ο γύρο από την Κατάνια.

Προπονητής: Νέος προπονητής της ομάδας είναι ο 44χρονος Κροάτης, Ιβάν Γιούριτς. Ο τεχνικός που έχει απολυθεί τρεις φορές στην καριέρα του από την Τζένοα και που έκανε όνομα όταν ανέβασε την Κροτόνε στην Serie A την σεζόν 2015-16.

Έδρα: Marc'Antonio Bentegodi (38.402)

Μεταγραφές: Απόκτησε με 1εκ Ευρώ από την Σασουόλο τα δικαιώματα του Ιταλού επιθετικού Ραγκούζα που αγωνόστηκε πέρυσι ως δανεικός (11/0), με 1.5 εκ. ευρώ από την Πάρμα τα δικαιώματα του Ιταλού μέσου Ντι Γκαούντιο που αγωνίστηκε πέρυσι ως δανεικός (16/1), με 2.1 εκ. ευρώ από την Ντινάμο Ζάγκρεμπ τον Αλβανό αμυντικό Ραχμάνι (15/3), με 3.5 εκ. ευρώ από την Μπενφίκα τα δικαιώματα του Πολωνού κεντρικού αμυντικού Νταβίντοβιτς που αγωνίστηκε πέρυσι ως δανεικός (33/1). Πήρε ως δανεικό από την Σαμπντόρια τον Ιταλό μεσοεπιθετικό Βέρε που αγωνίστηκε πέρυσι ως δανεικός στην Περούτζια, ως δανεικό από την Νάπολι τον Ιταλό επιθετικό Τουτίνο που αγωνίστηκε πέρυσι ως δανεικός στην Κοζέντσα, ως ελεύθερο από την Τζένοα τον Σέρβο μεσοεπιθετικό Λάζοβιτς, ως ελεύθερο από την Τζένοα τον Πορτογάλο αμυντικό μέσο Μίγκελ Βελόσο, ως ελεύθερο από την Σπάρτακ Μόσχας τον Ιταλό αριστερό μπακ Μποκέτι, ως δανεικό από την Τζένοα τον Γερμανό δεξιό μπακ-χαφ Γκιντέρ, ως δανεικό από την Αταλάντα τον Σέρβο τερματοφύλακα Ραντούνοβιτς που αγωνίστηκε πέρυσι ως δανεικός στην Κρεμονέζε, ως δανεικό από την Ουντινέζε τον Γκανέζο μέσο Μπαντού. Πούλησε στην ΣΠΑΛ τους Ιταλό μέσο Βαλότι και Αλγερινό μπακ-χαφ Φαρές που αγωνίστηκαν πέρυσι ως δανεικοί στον σύλλογο της Φεράρα. Δόθηκε δανεικός στην Έμπολι ο Σλοβένος αριστερός μπακ Μπάλκοβετς (18/0), δανεικός στην Έμπολι ο Τυνήσιος εξτρέμ Λαρίμπι (33/4), Έφυγε ο Βραζιλιάνος επιθετικός Μάτος (30/3).

Προετοιμασία: Σε φιλικά παιχνίδια ήρθε ισόπαλη με αντιπάλους τις Χόφενχαϊμ, Τραμπζονσπόρ και ΣΠΑΛ. Για τον 3ο γύρο του Κυπέλλου ηττήθηκε 2-1 εντός έδρας από την Κρεμονέζε στην παράταση.

Εκτίμηση: Πρόσθεσε εμπειρία και ποιότητα στο ρόστερ της στην μεταγραφική περίοδο, αλλά με Γιούριτς προπονητή δεν πάει πουθενά. Τολμώ να προβλέψω ότι θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάς Βερόνα θα δώσει την μάχη της για την παραμονή.

 

Λέτσε

Τι έκανε πέρυσι: Έχοντας μόλις ανέβει από την Serie C στην Serie B είχε θέσει ως πρωταρχικό στόχο μία άνετη παραμονή και υπό προϋποθέσεις την διεκδίκηση μίας θέσης στα play offs ανόδου. Ξεκίνησε δυνατά στην σεζόν, απόκτησε αυτοπεποίθηση, βελτιωνόταν από αγώνα σε αγώνα και ήταν άκρως αποτελεσματικό στο Βία ντελ Μάρε. Με το τέλος του πρώτου γύρου ήταν φανερό πως η Λέτσε αποτελούσε μία διεκδικήτρια της ανόδου, όσο κι αν ο Λιβεράνι το αρνιόταν συνεχώς με προφανή στόχο να μην φορτώσει με άγχος τους ποδοσφαιριστές. Τελικά ολοκλήρωσε την ευχάριστη έκπληξη και κατέκτησε την 2η θέση που της χάρισε και την επιστροφή στην Serie A μετά την σεζόν 2011-12. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε στον 3ο γύρο από την Τζένοα.

Προπονητής: Ο 43χρονος Ιταλός τεχνικός Φάμπιο Λιβεράνι ήταν αυτός που την οδήγησε στην Serie A και αυτός που συνεχίζει στον πάγκο της. Εξαιρετική δουλειά πέρυσι με περιορισμένο μπάτζετ. Έχει περάσει και από τον πάγκο αγγλικού συλλόγου και συγκεκριμένα αυτόν της Λέιτον Όριεντ στο δεύτερο μισό της σεζόν 2014-15.

Έδρα: Via del Mare (40.670)

Μεταγραφές: Απόκτησε με 500.000 ευρώ από την Νότιγχαμ Φόρεστ τα δικαιώματα του Έλληνα μέσου Ταχτσίδη που αγωνίστηκε ως δανεικός στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν (17/0), με 2 εκ. ευρώ από την Στεάουα Βουκουρεστίου τον Ρουμάνο κεντρικό αμυντικό Μπένζαρ, με 100.000 ευρώ από την Μπρέσια τα δικαιώματα του Ιταλού κεντρικού αμυντικού Μεκαριέλο που αγωνίστηκε πέρυσι ως δανεικός (33/0), με 835.000 ευρώ από την Λεόνες τον Κολομβιανό επιθετικό Βέρα. Ήρθε ως δανεικός από την Κάλιαρι ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός Ντιέγκο Φαρίας, ως δανεικός από την Σασουόλο ο Ιταλός αριστερός μπακ Ντελ’Όρκο που αγωνίστηκε πέρυσι ως δανεικός στην Έμπολι, ως ελεύθερο από την Παλέρμο τον Ιταλό δεξιό μπακ Ρισπόλι, ως δανεικό από την Τζένοα τον Ιταλό επιθετικό Λαπάντουλα, ως ελεύθερο από τον ΠΑΟΚ τον Ουκρανό μέσο Σάχοβ.

Προετοιμασία: Σε φιλικά παιχνίδια επικράτησε 6-0 της Βίρτους Ντον Μπόσκο και 4-1 της Φροζινόνε. Για τον 3ο γύρο του Κυπέλλου επικράτησε 4-0 εντός έδρας της Σαλερνιτάνα.

Εκτίμηση: Η δεύτερη διαδοχική άνοδος έχει προκαλέσει έντονο ενθουσιασμό στη Λέτσε, αλλά είναι πολύ πιθανό γρήγορα να προσγειωθεί στην πραγματικότητα. Το ρόστερ της είναι αδύναμο για την Serie A και αποτελεί το μεγάλο φαβορί για υποβιβασμό.

 

Επιμέλεια: Λάμπρος Λυριτζής

 

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ