foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ62
«ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ» PROMO CODE ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Γερμανία, Bundesliga: Preview σεζόν 2019-20

Previews Πρωταθλημάτων | 15 Αυγ 2019 00:57
Γερμανία-Bundesliga-Preview-σεζόν-2019-20.jpg

Η Bundesliga στα καλύτερά της. Με μία ενισχυμένη Ντόρτμουντ να απειλεί στα ίσα την Μπάγερν, που μπαίνει στη 2η σεζόν με τον Νίκο Κόβατς στον πάγκο της. Η Λειψία καραδοκεί, η Λεβερκούζεν είναι φουλ ενισχυμένη. Βγήκε η πρώτη 4άδα. Ξεπούλησε η Άιντραχτ, ανεβασμένη σίγουρα η Χέρτα Βερολίνου. Πρωτάρα η Ουνιόν Βερολίνου, μεγάλη επιστροφή για την Πάντερμπορν, σε ήρεμα νερά θα κινηθεί η Κολωνία. Προβλήματα για τις Άουγκσμπουργκ και Φορτούνα Ντίσελντορφ, ενόψει της νέας σεζόν.

 

Μακροχρόνιο στοίχημα

Η Χέρτα είναι ομάδα που μας γεμίζει το μάτι. Θετικότατο διατήρησε αναλλοίωτο το ρόστερ, συν μάλιστα ορισμένες καλές προσθήκες. Ο Άντε Κόβιτς έχει το μυαλό και τη «φρεσκάδα» για το κάτι καινούριο στην πρωτεύουσα. Για να μην προκαλέσουμε την τύχη μας περί 6άδας (και απόδοσης 10.00), θα την τιμήσουμε ως μία ομάδα που θα βρεθεί στο φινάλε της σεζόν στην πρώτη 10άδα (2.40 Stoiximan). Ολοένα και περισσότερες πρωτοβουλίες θα παίρνει στην Μπάγερν ο Σερζ Γκνάμπρι. Από τη στιγμή που δεν έρχεται κόσμος στα εξτρέμ, ο διεθνής μέσος θα παίρνει την κατάσταση στα... πόδια του. Αν μείνει μακριά από τραυματισμούς, θα κάνει θαυμάσια σεζόν. Και το στοίχημα του Over 10,5 προσωπικά γκολ (1.85 στην Bwin) θα επαληθευτεί με συνοπτικές διαδικασίες (10, 10, 11 γκολ τις 3 τελευταίες σεζόν στην κατηγορία).

Εκτίμηση τελικής κατάταξης

1. Ντόρτμουντ, 2. Μπάγερν, 3. Λεβερκούζεν, 4. Λειψία, 5. Γκλάντμπαχ, 6. Χέρτα, 7. Βόλφσμπουργκ, 8. Βέρντερ, 9. Σάλκε, 10. Χόφενχαϊμ, 11. Άιντραχτ Φρ., 12. Μάιντς, 13. Κολωνία, 14. Φορτούνα Ντίσελντορφ, 15. Φράιμπουργκ, 16. Ουνιόν, 17. Άουγκσμπουργκ, 18. Πάντερμπορν.

 

Σύστημα διεξαγωγής

Κλασικά δεδομένα στην Bundesliga και τη φετινή σεζόν. Είναι 18 οι ομάδες και 34 οι αγωνιστικές. Ενδιάμεσα η γνωστή διακοπή του χειμώνα (22/12-17/01). Στην 57η έκδοση της γερμανικής Λίγκας, οι 4 πρώτοι κερδίζουν το απευθείας εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ. Η 5η θέση και ο Κυπελλούχος Γερμανίας κερδίζουν εισιτήριο απευθείας για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Ο 6ος της βαθμολογίας θα ξεκινήσει την ευρωπαϊκή περιπέτεια από τον 2ο προκριματικό γύρο. Στα χαμηλά στρώματα η 16η θα αγωνιστεί σε διπλούς αγώνες μπαράζ με την 3η της Τσβάιτε Λίγκα, αναφορικά με την παραμονή της. Οι δύο τελευταίες ομάδες υποβιβάζονται φυσικά στη Β’ κατηγορία. Σε περίπτωση ισοβαθμίας τα κριτήρια είναι κατά σειρά τα εξής: α) Διαφορά τερμάτων, β) καλύτερη επίθεση, γ) μεταξύ τους ματς, δ) διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους ματς, ε) καλύτερη εκτός έδρας επίθεση στα μεταξύ τους ματς, στ) καλύτερη επίθεση στα εκτός έδρας παιχνίδια, ζ) αγώνας μπαράζ.

 

Οι 5 καλύτερες μεταγραφές

Παίκτης Θέση Από Σε
Λ. Ερνάντες Αμυντικός Ατλέτικο Μ. Μπάγερν
Χούμελς Αμυντικός Μπάγερν Ντόρτμουντ
Ντεμιρμπάι Μέσος Χόφενχαϊμ Λεβερκούζεν
Τ. Αζάρ Μέσος Γκλάντμπαχ Ντόρτμουντ
Μπραντ Μέσος Λεβερκούζεν Ντόρτμουντ

 

 

Οι ομάδες της Bundesliga

Μπάγερν

Τι έκανε πέρυσι: Αν και για μεγάλο διάστημα δεν φάνηκε εφικτό, ήρθε το 12ο νταμπλ (29 πρωταθλήματα και 19 Κύπελλα). Κάκιστο φθινόπωρο, απείχε μέχρι και 9 βαθμούς από την Ντόρτμουντ, αλλά από τον Δεκέμβριο πήρε μπρος και δεν σταμάτησε πουθενά. MVP ο Τιάγκο Αλκάνταρα, 1ος σκόρερ ο Λεβαντόφσκι (22 γκολ).

Προπονητής: Υπό μόνιμη αμφισβήτηση ο Νίκο Κόβατς (47 ετών), «αποστόμωσε» τους επικριτές του με το νταμπλ. Πέρασε δύσκολο φθινόπωρο, οι παίκτες δεν τον στήριζαν, η απόλυση ήταν κοντά, έδειξε, ωστόσο, χαρακτήρα. Μπαίνει με αρκετούς άσους στο μανίκι στη 2η σεζόν, όπου πρέπει να διαπρέψει, κυρίως στην Ευρώπη.

Έδρα: Allianz Arena (75.000)

Μεταγραφές: Οι Ριμπερί, Ρόμπεν (αμφότεροι μετά από 12 και 10 χρόνια αντίστοιχα) και κατά 2ο λόγο ο Ραφίνια, αποχώρησαν από τους Βαυαρούς. Ενίσχυση στην άμυνα με τους Γάλλους Ερναντές (80 εκατ. ευρώ, Ατλέτικο) και Παβάρ (35 εκατ. ευρώ, Στουτγάρδη). Χάλασε του Σανέ, πήρε Πέρισιτς (δανεικός από Ίντερ). Έφυγε μετά από μία 3ετία ο Χούμελς (Α).

Προετοιμασία: Έμεινε 9 ημέρες στις ΗΠΑ, με θετικά αποτελέσματα (Ρεάλ Μαδρ. 3-1, Μίλαν 1-0, Άρσεναλ 1-2). Κερδισμένοι εκεί οι Αρπ (Ε.) και Μπόατενγκ (Α.). Έπαιξε στο Audi Cup με Φενερμπαχτσέ (6-1) και Τότεναμ (2-2). Στο Σούπερ Καπ με την Ντόρτμουντ απογοήτευσε και ηττήθηκε με 2-0.

Εκτίμηση: Κλασικά πράγματα για την Μπάγερν. Από τη στιγμή που ενισχύθηκε στην άμυνα, όλα θα είναι καλύτερα. Αρκεί να έρθει το μεγάλο όνομα στα εξτρέμ που όλοι περιμένουν. Κυρίως βέβαια πρέπει να κάνει καλή πορεία στην Ευρώπη, αλλιώς θα υπάρξει γκρίνια. Θα δεχτεί έντονο ανταγωνισμό και εφέτος.

 

Ντόρτμουντ

Τι έκανε πέρυσι: Ήταν πρωτοπόρος στις 21 από τις 34 αγωνιστικές. Έφτασε να βρίσκεται στο +9 από την Μπάγερν. Ήττες κλειδιά στον β’ γύρο από Μπάγερν (0-5) και Σάλκε. Προδόθηκε από την άμυνά της, είχε μεγάλα θέματα με τραυματισμούς, αλλά σίγουρα η 2η θέση αποτελεί υπέρβαση. Μέγας Ρόις, σούπερ ο Σάντσο.

Προπονητής: Δεν ήταν άριστος ο Λουσιέν Φαβρ (61). Λογικό όταν χάνεις διαφορά 9 βαθμών ως προς την Μπάγερν. Στην 5άρα με τους Βαυαρούς την Άνοιξη, τους προσκάλεσε ο ίδιος να σκοράρουν με άνεση, με την κάκιστη τακτική του. Και ηττοπαθείς ατάκες προς το τέλος της σεζόν, που δεν αρμόζουν σε προπονητή της Ντόρτμουντ.

Έδρα: Signal Iduna Park (81.359)

Μεταγραφές: Βασίλισσα των μεταγραφών. Θωράκισε την άμυνα με Χούμελς (Μπάγερν) και Σουλτς (Χόφενχαϊμ). Επιθετικά; Άλλη κλάση πλέον με Τ. Αζάρ (Γκλάντμπαχ) και Μπραντ (Λεβερκούζεν). Συνολικά ξόδεψε 106 εκατ. ευρώ. Κέρδισε με την πώληση του Ντιαλό (Α, 32 εκατ. ευρώ), στην Τσέλσι ο Πούλισιτς (ΜΕ.).

Προετοιμασία: Ο Φαβρ δοκίμασε σε ΗΠΑ και Ελβετία την αλλαγή από το 4-2-3-1 στο 4-3-3. «Παίζει» και το 4-1-4-1. Αρκετά μεγάλο ρόστερ (30 παίκτες) και αυτό δεν άρεσε στον Ελβετό κόουτς. Θετικά αποτελέσματα στα φιλικά: Λίβερπουλ 3-2, Σιατλ 3-1, Ουντινέζε 4-1. Τονωτική ένεση το 2-0 επί της Μπάγερν στο Σούπερ Καπ (3/8).

Εκτίμηση: Ενισχύθηκε όπως έπρεπε. Έχει πλέον πλουραλισμό στην επίθεση και την ηγετική φυσιογνωμία του Χούμελς στην άμυνα. Ο Φαβρ διαθέτει πάμπολλες επιλογές. Καλή προετοιμασία, αυξημένες ελπίδες για κάτι καλό, σημαντική η κατάκτηση του Σούπερ Καπ (2-0 την Μπάγερν). Μπορεί το πρωτάθλημα!

 

Λειψία

Τι έκανε πέρυσι: Δίκαια 3η στη βαθμολογία, με «τιμονιέρη» τον Ραλφ Ράνγκνικ. Καλύτερη άμυνα στην κατηγορία (29 γκολ παθητικό). Έχασε το Κύπελλο από την Μπάγερν (3-0 στον τελικό), απογοήτευσε στο Γιουρόπα Λιγκ. Πέτυχε ορισμένα ρεκόρ (15 ματς χωρίς ήττα, 7 σερί εκτός έδρας νίκες, υψηλότερη νίκη στην ιστορία της).

Προπονητής: Το επόμενο βήμα για τον Γιούλιαν Νάγκελσμαν (32), το next big thing της γερμανικής προπονητικής. Μετά από την 3ετία (και βάλε) στη Χόφενχαϊμ, αφίχθη στη Λειψία για τους τίτλους. Τόνισε ότι το DNA της Λειψίας θα παραμείνει ως έχει, ενώ ο ίδιος θα προσθέσει τις – ριζοσπαστικές – ιδέες του.

Έδρα: Red Bull Arena (42.558)

Μεταγραφές: Στο ίδιο μοτίβο, δεν αλλάζει τακτική. Αποκτά νέους παίκτες, εξελίξιμους, διψασμένους. Παλιός γνώριμος ο Λούκμαν (ΜΕ, Έβερτον), δύναμη στο κέντρο οι Νκουνκού (Μ, Παρί Σεν Ζερμέν), Βολφ (Μ, Σάλτσμπουργκ). Μηδαμινή απώλεια ο Μπρούμα. Απομένει να δούμε τι θα γίνει με τον αρχισκόρερ Βέρνερ (Ε, 30/16).

Προετοιμασία: Μεταπτώσεις για τη Λειψία. Η πρόβα τζενεράλε ήταν διπλή με την Άστον Βίλα (0-1 και 1-3). Απαίτησε περισσότερη επικοινωνία μεταξύ των παικτών. Ανησυχία η ελλιπής εκμετάλλευση των ευκαιριών και τα λάθη στην ανάπτυξη. Δύσκολο 3-2 στο Κύπελλο με την Όσναμπρικ. Χρησιμοποιεί και το 3-5-2 ο κόουτς.

Εκτίμηση: Θέλει ασήμι ή χρυσό. Εκεί καταλήγουν άπαντες. Δηλαδή τρόπαια. Δεν τη νοιάζει που υπάρχουν Μπάγερν και Ντόρτμουντ. Ο Νάγκελσμαν εγγυάται το κάτι παραπάνω. Αν μείνει ο Βέρνερ και είναι ορεξάτος, όλα είναι πιθανά σχετικά με την πρώτη τριάδα. Αρκεί να μην μπλέξει πολύ με την Ευρώπη.

 

Λεβερκούζεν

Τι έκανε πέρυσι: Μέτρια στον πρώτο γύρο με τον Χάικο Χέρλιχ στο τιμόνι. Φάνηκε ότι δεν τραβούσε, αν και με ικανό ρόστερ. Ο ερχομός του Πέτερ Μπος τη μεταμόρφωσε στον β’ γύρο. Τρίτη καλύτερη ομάδα, 43 γκολ και 34 βαθμοί. Εν μέρει με εντυπωσιακό ποδόσφαιρο. Δίκαιη η 4η θέση και η έξοδος στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Προπονητής: Ήρθε και αφύπνισε την Μπάγερ ο Πέτερ Μπος (55). Ο Ολλανδός έκανε εξαιρετικό δεύτερο γύρο, εντυπωσίασε με το επιθετικό ποδόσφαιρο του, όπως στην Ντόρτμουντ και με 5/6 νίκες στο φινάλε, εξασφάλισε το Τσάμπιονς Λιγκ. Επιβάλλει το ξεχωριστό 3-4-2-1 για τη νέα σεζόν. Πάντα καινοτόμος ο Ολλανδός.

Έδρα: BayArena (30.210)

Μεταγραφές: Ο μόνος -αλλά σημαντικός- βασικός που έφυγε ήταν ο Γιούλιαν Μπραντ (33/7 και 14 ασίστ). Έμεινε ο Χάβερτς. Καλές προσθήκες στο κέντρο, οι Ντεμιρμπάι (ρεκόρ μεταγραφής με 32 εκατ. ευρώ), Αμίρι (πακέτο από Χόφενχαϊμ), Ντιαμπί (Παρί Σ.Ζ.). Αγαπημένο παιδί του Μπος ο μπακ Σινκχράφεν (Άγιαξ).

Προετοιμασία: Εκτός από το 4-0 με την άσημη Βούπερταλ, δεν σταύρωσε νίκη με τις Φορτούνα Σιτάρντ (0-1), Όιπεν (3-4), Γουότφορντ (1-2), Έιμπαρ (2-2), Χέρακλες (3-4), Φιτέσε (1-1), αλλά ούτε στην πρόβα τζενεράλε με τη Βαλένθια (1-2). Πολλά τα γκολ που δέχτηκε. Εκνευρισμένος ο Μπος. Ξεσκούριασε στο Κύπελλο (4-1 την Άαχεν).

Εκτίμηση: Κερδισμένη από το μεταγραφικό παζάρι. Ίσως χρειαζόταν ένα ακόμα μεγάλο όνομα στην άμυνα. Η διπλή ενασχόληση σε Bundesliga και Ευρώπη θα της στοιχίσει, καθ’ ότι είναι και νεανικό σύνολο. Ο Μπος θα δοκιμαστεί σε μία «γεμάτη» σεζόν με την Μπάγερ. Σίγουρα Ευρωπαία, εφικτός στόχος η 4άδα.

 

Γκλάντμπαχ

Τι έκανε πέρυσι: Ποτέ δεν βγήκε εκτός ευρωπαϊκών θέσεων. Και πάλι, θεωρείται αποτυχία η 5η θέση, από τη στιγμή που φλέρταρε έντονα με την 4άδα. Απ’ όταν ανακοινώθηκε η φυγή του Χέκινγκ το καλοκαίρι, η ομάδα ξέπεσε στον β’ γύρο (22 βαθμοί). Δύο νίκες στα 9 τελευταία ματς. Θα παίξει «απλά» στο Γιουρόπα Λιγκ.

Προπονητής: Μετά από 2μιση χρόνια, ο Ντίτερ Χέκινγκ αποτελεί παρελθόν. Πρώτο φαβορί ήταν ο Μάρκο Ρόζε κι αυτός αφίχθη στο Μενχενγκλάντμπαχ. Σούπερ δουλειά ο 42χρονος επί μία διετία στη Σάλτσμπουργκ. Προτιμά το 4-4-2 (σε ρόμβο), ζητάει δυναμικό παιχνίδι και επιβάλλει το κάθετο ποδόσφαιρο.

Έδρα: Borussia Park (54.067)

Μεταγραφές: Μεγάλη απώλεια ο Τ. Αζάρ (ΜΕ, 33/10 και 11 ασίστ), αν και στον 2ο γύρο έπεσε κατακόρυφα η απόδοσή του. Ήταν από τους ηγέτες ο Βέλγος. Ισάξιος αντικαταστάτης, δεν... Επιθετικά, πάντως, θα βοηθήσουν οι Εμπολό (Σάλκε) και Τουράμ (Γκινγκάμπ). Ο Ρόζε πήρε μαζί του τον μπακ Λάινερ (12 εκατ. ευρώ).

Προετοιμασία: Καμία θετική εντύπωση δεν άφησε η Μπορούσια. Χρειάζεται αρκετή δουλειά. Μόνο με την Μπασακσεχίρ έλαμψε (5-1). Προβληματική με την Ανζέ (2-1), ακόμα περισσότερο με την Μπιλμπάο (0-2). Κάπως διορθώθηκε στην πρόβα τζενεράλε με την Τσέλσι (2-2). Δυσκολίες στο Κύπελλο (1-0 τη Σάντχαουζεν).

Εκτίμηση: Μουδιασμένα έκλεισε η προηγούμενη σεζόν. Η παρουσία του Μάρκο Ρόζε υπόσχεται μία διαφορετική, μία βελτιωμένη, μία «ωραία» Γκλάντμπαχ. Αλλά θέλει χρόνο. Και κυρίως, χρειάζεται επιθετικογενείς παίκτες που να στέλνουν την μπάλα στα δίχτυα. Επίσης, ο κόσμος δεν έχει πλέον μεγάλη υπομονή.

 

Βόλφσμπουργκ

Τι έκανε πέρυσι: Υπερέβαλλε εαυτόν. Μετά από δύο σερί συμμετοχές στα μπαράζ παραμονής, βγήκε Ευρώπη (6η θέση). Μάζεψε 22 βαθμούς περισσότερους από την αμέσως προηγούμενη σεζόν. Στα μέσα της χρονιάς ξεχώρισε παίρνοντας 8 νίκες σε 12 ματς. Δυνατή εκτός έδρας (8-2-7), εντυπωσίασε επιθετικά (62 γκολ σύνολο).

Προπονητής: Περιέργως από το Μάρτιο αποφασίστηκε να χωρίσουν οι δρόμοι με τον Μπρούνο Λαμπαντία. Νέος τιμονιέρης ο εξαιρετικός Όλιβερ Γκλάσνερ (44, Αυστριακός). Έκανε... παπάδες με τη Λίντσερ στην Αυστρία, εδώ και χρόνια τον καλοβλέπουν μεγάλες ομάδες. Χαμηλών τόνων, μιλάει η δουλειά του για εκείνον.

Έδρα: Volkswagen Arena (30.000)

Μεταγραφές: Δαπάνησε 15 εκατ. ευρώ για τον εξαιρετικό μέσο Σλάγκερ, της Σάλτσμπουργκ. Δύναμη και ο μπακ Εμ’ Μπαπού (Γιανγκ Μποις). Κέρδισε σε βάθος με τους Ζοάο Βίκτορ (Μ) και Πάουλο Οτάβιο (Α). Έμεινε ο Μπρέκαλο (Μ), που ήταν περιζήτητος. Χρειάζεται ξανά ένα καλό μπακ-απ του φορ Βέχορστ (17 γκολ πέρυσι).

Προετοιμασία: Ο Γκλάσνερ εντυπωσίασε με τις νέες προπονητικές μεθόδους τους. Χρησιμοποιεί το ρισκαδόρικο 3-4-3. Αμυντικά φάνηκαν οι αδυναμίες, καθώς λίγοι παίκτες το γνώριζαν. Δυνατή η εικόνα με την Ουνιόν (1-1), όχι και τόσο με τη Φενερμπαχτσέ (1-1). Διέσυρε 8-1 τη Νις. Αήττητη στην προετοιμασία.

Εκτίμηση: Σίγουρα βελτίωσε το ομαδικό πνεύμα ο νέος κόουτς. Λίγοι θυμούνται τον Λαμπαντία. Απλά πρέπει να βρει εφαρμογή και στο γήπεδο το όλο καλό κλίμα. Το ρόστερ ίσως να μην μπορεί να αποδώσει για 2η σερί σεζόν τόσο θετικά, ειδικά με τρεις διοργανώσεις μπροστά της. Από Οκτώβριο θα δούμε που βρίσκεται.

 

Άιντραχτ Φρανκφούρτης

Τι έκανε πέρυσι: Φανταστική πορεία στην Ευρώπη. Σταμάτησε μόνο στα ημιτελικά από την Τσέλσι (στα πέναλτι). Μόλις μία ήττα σε 14 παιχνίδια. Εκπληκτική και στην Bundesliga, όπου φλέρταρε με την 4άδα, αλλά ξεφούσκωσε στο τέλος (4/6 ήττες, 6 χωρίς νίκη) και με το ζόρι βρέθηκε στην 7η θέση (προκρ. Γιουρόπα Λιγκ). Απίστευτη τριάδα Γιόβιτς-Αλέρ-Ρέμπιτς (57 γκολ συνολικά).

Προπονητής: Άφησε τη σφραγίδα του ο Άντι Χίτερ (49) με το επιθετικό στιλ παιχνιδιού. Εντελώς διαφορετική νοοτροπία απ’ αυτήν του Κόβατς. Το χάρηκε και ο ίδιος. Δούλεψε με λίγους παίκτες, λογικό να κουραστούν στο τέλος. Μερικές φορές υπήρχε και αφέλεια στο παιχνίδι, αλλά σε γενικές γραμμές έκανε καλή πρώτη χρονιά.

Έδρα: Commerzbank Arena (51.500)

Μεταγραφές: Τσέπωσε 100 εκατ. ευρώ με την πώληση των Γιόβιτς (Ρεάλ Μ.) και Αλέ (Γουεστ Χαμ). Ίσως φύγει και ο Ρέμπιτς. Κάλυψε μερικά κενά με τους Σο (9 εκατ., Γιανγκ Μπόις), Κορ (ΑΜ, Λεβερκούζεν), Γιόβελιτς (Ε, Ερ. Αστέρας). Αγόρασε τους περσινούς δανεικούς Τραπ (Τ), Ρόντε (ΑΜ, 12/0) και Χίντερεγκερ (Α, 14/1).

Προετοιμασία: Άρχισε νωρίς λόγω ευρωπαϊκών υποχρεώσεων. Με δόσεις η προετοιμασία. Πρώτα πήγε στην Ελβετία, μετά έπαιξε με τη Φλόρα Ταλίν (δύο νίκες με σκορ 2-1), συνέχισε το χτίσιμο στην Αυστρία και στον επόμενο γύρο αγωνίστηκε με τη Βαντούζ (5-0). Αγχώθηκε αρκετά στο Κύπελλο (5-3 τη Μάνχαϊμ).

Εκτίμηση: Μπήκε από νωρίς στο κόλπο της Ευρώπης. Και θετικό και αρνητικό. Λογικό να αποχωρήσουν τα αστέρια της. Από το κέντρο και πίσω είναι δεμένη. Αν μπλέξει πάλι με Ευρώπη, ίσως να μην αρκεί το υπάρχον ρόστερ. Εξαρτάται και από τις προσθήκες της τελευταίας στιγμής. Λογικά από 8η έως 10η η θέση της.

 

Βέρντερ

Τι έκανε πέρυσι: Δυνατή σεζόν, χωρίς αντίκρισμα. Φανταστική αρχή, με μόλις μία ήττα σε 8 ματς, αλλά δεν είχε ανάλογη συνέχεια. Αήττητο σερί 12 αγωνιστικών στον β’ γύρο και πάλι, ωστόσο, ξέπεσε στο φινάλε. Τελικά έμεινε στην 8η θέση και στο -1 από την Ευρώπη. Στο Κύπελλο έφτασε μέχρι τα ημιτελικά (Μπάγερν 2-3).

Προπονητής: Ανερχόμενος, πετυχημένος και ωραίος. Ο Φλόριαν Κόφελντ, μόλις 36 ετών, είναι πανέξυπνος, με σαφέστατη τακτική και γνωρίζει τι θέλει από την ομάδα του. Βρίσκεται στον πάγκο της από τον Οκτώβριο του 2017, ανανέωσε πρόσφατα έως το 2023. Ήδη έχει αρκετούς «μνηστήρες». Προτιμά το 4-3-3.

Έδρα: Weserstadion (42.100)

Μεταγραφές: Μειονεκτικά πρέπει να αισθάνεται η Βρέμη, καθώς έφυγε ως ελεύθερος ο Μαξ Κρούζε (Ε, 11/10). Σημαντικότατη απώλεια και χωρίς να υπάρχουν τα κατάλληλα οικονομικά ανταλλάγματα. Ήρθε με 6,5 εκατ. ο Φίλκρουγκ (Αννόβερο), αλλά καμία σχέση. Το κενό στα στόπερ το κάλυψε με τον δανεισμό του Τοπράκ (από Ντόρτμουντ).

Προετοιμασία: Σε δύο στάδια η προετοιμασία της. Δεν εντυπωσίασε σε καμία περίπτωση. Βρέθηκε πολλές φορές εκτεθειμένη, από όχι και τόσο δυνατές ομάδες. Ο Οσάκο πήρε το ρόλο του αντι-Κρούζε στην επίθεση. Εξαίσια στο 4-0 επί της Έιμπαρ. Πρόβα τζενεράλε με την Έβερτον (0-0), χωρίς να πείσει με τη δημιουργία ευκαιριών της.

Εκτίμηση: Ελάχιστα είδαμε το πραγματικό πρόσωπο της Βέρντερ στην προετοιμασία. Δεν μπορούν να το εννοούν ότι θα μπουν μ’ αυτό το ρόστερ στη νέα σεζόν. Θα πάθει ότι και πέρυσι. Θα φλερτάρει ίσως με την Ευρώπη, αλλά στο τέλος θα πρέπει να κάνει τα μαγικά του ο Κόφελντ, ώστε να βρεθεί στην πρώτη 6άδα.

 

Χόφενχαϊμ

Τι έκανε πέρυσι: Μουδιασμένο ξεκίνημα, ακολούθησε σερί 16 αγώνων με μόλις μία ήττα. Τρεις ήττες στα 4 τελευταία ματς, αυτοκτονία στο Μάιντς (2-4 από 2-0) και έτσι έχασε την 7η θέση. Στα υπέρ της τα 70 γκολ, αλλά πολλά τα 52 που δέχτηκε. Η άμυνα άλλωστε την πρόδωσε. Τίμια εμφάνιση στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Προπονητής: Τέλος η 3ετία Νάγκελσμαν. Ο Άλφρεντ Σρόιντερ (47) έρχεται από τον Άγιαξ. Ήταν βοηθός των Στέφενς (Οκτώβριος 2015) και Νάγκελσμαν (αρχές Ιανουαρίου 2018) στη Χόφενχαϊμ. Επιθετικό στιλ (3-4-3), αλλά ρίχνει βάρος και στην άμυνα. Είναι πιο πειθαρχημένος και επικοινωνιακός από τον προκάτοχό του.

Έδρα: Wirsol Rhein-Neckar-Arena (30.150)

Μεταγραφές: «Κλαίει» ακόμα για τις αποχωρήσεις των στελεχών Ντεμιρμπάι (Μ), Αμίρι (Μ), Σουλτς (Α) και Ζοέλιντον (Ε). Έβαλε στο ταμείο της 100 εκατ. ευρώ. Δαπάνησε μόλις δέκα για τους Σκοβ (Ε, Κοπεγχάγη), Μπεμπού (ΜΕ, Αννόβερο), Ανταμιάν (Ε). Ήρθαν και οι Σταφυλίδης (Α, Άουγκσμπουργκ), Ρούντι (ΑΜ).

Προετοιμασία: Χρειάστηκε νέο δέσιμο η ομάδα. Τραυματίας και ο φορ Μπελφοντίλ, έμεινε προσωρινά με κλασικό φορ τον Σάλαϊ. Από το 3-5-2, οι παίκτες πήγαν στο 3-4-3. Τη μία σοβαρή στην άμυνα (0-0 Βερόνα), την άλλη κακή (3-3 Τράμπζονσπορ). Η πρόβα τζενεράλε ήταν με τη Σεβίλλη και εκεί... πάτωσε (0-4).

Εκτίμηση: Ερωτηματικό. Πάντα αναπληρώνει τις απώλειες του καλοκαιριού, εντούτοις εφέτος ήταν πάμπολλες, κυρίως οργανωτικά, ήτοι επιθετικά. Θέλει χρόνο. Πολλές δυνατότητες η ομάδα. Πρέπει να «βγουν» όλες στην επιφάνεια για κερδίσει μία ευρωπαϊκή θέση. Σίγουρα θα μας προσφέρει ξανά πολλά Over.

 

Φορτούνα Ντίσελντορφ

Τι έκανε πέρυσι: Δεν ήταν μία απλή νεοφώτιστη ομάδα και το πιστοποίησε με την 10η θέση της. Το ξέσπασμα έγινε στον β’ γύρο, μιας και στον πρώτο, οι 6 σερί ήττες την έριξαν προς στιγμήν στο καναβάτσο. Αντέδρασε με επιτυχία. Κακή άμυνα (65 γκολ), επένδυσε, όμως, στα γκολ των Λουκεμπάκιο-Ραμάν (20 σύνολο).

Προπονητής: Μεγάλο πράγμα η εμπειρία. Ο Φρίντχελμ Φούνκελ (65) διαπίστωσε τα λάθη του πρώτου γύρου, καθιέρωσε το 4-1-4-1 και η ομάδα ανέκαμψε. Ψηφίστηκε ως ο 2ος καλύτερος Γερμανός κόουτς της σεζόν (πίσω από τον Κλοπ). Παίζει πολύ με το τρανζίσιον. Αλλά πρέπει να έχει και τους κατάλληλους παίκτες.

Έδρα: Merkur Spielarena (54.600)

Μεταγραφές: Απώλειες σημαντικές και προσθήκες με δανεικούς. Έφυγαν οι Λουκεμπάκιο (Ε, 31/10), Ραμάν (Ε, 30/10), Ντουκς (Ε, 16/1), ήρθαν οι Αμπομά (Μπέβερεν, 2,8 εκατ. ευρώ), Μπέικερ (Μ, Τσέλσι), Πλεντλ (ΜΕ, Ίνγκολσταντ), Τόμι (Μ, Στουτγκάρδη), Άνταμς (Α, Χόφενχαϊμ). Νέος γκολκίπερ ο Αμερικανός Στέφεν (Μάντσεστερ Σίτι).

Προετοιμασία: Από τις πρώτες που άρχισαν προετοιμασία. Αλχημείες έκανε στην επίθεση ο Φούνκελ. Τραυματίστηκε σοβαρά ο ηγέτης Στέγκερ (Μ), εντυπωσίασε ο Μπαρκόκ (ΜΕ). Θετική εικόνα με Βαγιεκάνο (1-0) και Μπασακσεχίρ (1-1). Με το ζόρι στο Κύπελλο κόντρα στην άσημη Βίλινγκεν (3-1 παράταση).

Εκτίμηση: Λογικά σε χειρότερη μοίρα από πέρυσι. Όσοι δεν την πήραν χαμπάρι, θα την πάρουν εφέτος. Να της βγουν όλες οι κόντρες, όπως την περασμένη σεζόν; Δύσκολο. Και οι άλλοι δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Χρειάζεται αμυντική σταθερότητα. Επιθετικά απορούμε πως θα βγάλει άκρη. Από 14η και κάτω.

 

Χέρτα

Τι έκανε πέρυσι: Δυνατό πρώτο μισό στον α’ γύρο (πάντα στην πρώτη 6άδα). Έχασε ρυθμό στη συνέχεια, κυρίως επιθετικά «κόλλησε» πολλές φορές. Η ευρωπαϊκή διάκριση χάθηκε οριστικά, με τις 6/7 ήττες από την 23η αγωνιστική κι έπειτα. Αποφασίστηκε τον Απρίλιο να φύγει ο Παλ Ντάρνταϊ και αυτό δεν της έκανε καλό.

Προπονητής: Ο Ντάρνται ανέλαβε το Μάιο του 2015 και θα επιστρέψει το 2020 στις Ακαδημίες. Νέος κόουτς ο Άντε Κόβιτς (43). Κροάτης, γεννημένος στη Γερμανία, με 242 ματς στην Bundesliga, ανεβαίνει από τη β’ ομάδα της Χέρτα (εκεί από το 2013). Θαρραλέο, με πρωτοβουλίες και πιο λειτουργικό το παιχνίδι του.

Έδρα: Olympiastadion (74.400)

Μεταγραφές: Ρεκόρ μεταγραφής ο Ντόντι Λουκεμπάκιο (Ε, Γουότφορντ, πέρυσι 31/10 με τη Φορτούνα Ντ.), με 20 εκατ. ευρώ. Στην Ίντερ ο Λαζάρο (Α, 22 εκατ. ευρώ). Δύναμη στο κέντρο με Γκρούιτς (ΑΜ, Λίβερπουλ, ξανά δανεικός) και Λέβεν (Μ, Νυρεμβέργη, 7 εκατ. ευρώ), σταθερότητα δίνει στην άμυνα ο Μπογιατά (Σέλτικ).

Προετοιμασία: Ο Κόβιτς είχε να δουλέψει (λογικό) πάνω σε πολλά θέματα (προτιμά το 3-5-2). Επένδυσε στη δύναμη, στις κοντινές πάσες. Δοκίμασε αρκετά σχήματα, καθώς θέλει ευελιξία ο νέος κόουτς. Τρελό φιλικό με τη Γουεστ Χαμ (3-5, προηγήθηκε τρεις φορές), πειστική στην πρόβα τζενεράλε με την Κρίσταλ Πάλας (4-0).

Εκτίμηση: Ανεβαίνει επίπεδο η Χέρτα, καθώς προσέλκυσε τον επενδυτή Λαρς Βίντχορστ (έβαλε στα ταμεία της 125 εκατ. ευρώ). Ελπιδοφόρα σχέδια, ελπιδοφόρα και αυτά που έδειξε ο Άντε Κόβιτς. Έξυπνος ο Κροάτης, μπορεί να βοηθήσει από τον πάγκο. Την περιμένουμε καλύτερη από πέρυσι (8η θέση και πάνω).

 

Μάιντς

Τι έκανε πέρυσι: Μάλλον προς το θετικό, ο απολογισμός της Μάιντς. Επιτυχία και ότι σώθηκε άνετα με την τελική 12η θέση, αλλά και πως έπαιξε ενίοτε θεαματικό ποδόσφαιρο. Το μιξ στο ρόστερ του Σάντρο Σβαρτς έπιασε τόπο. Βοήθησε στα μέγιστα ο Ματετά (14 γκολ), ηγέτης από ένα σημείο και μετά ο Μποέτιους (Μ, 30/4).

Προπονητής: Από το 2013 προπονητής σε διάφορες ηλικιακές ομάδες της Μάιντς ο Σάντρο Σβαρτς (40), στο τιμόνι της πρώτης από το 2017. Ανανεώθηκε εφέτος το συμβόλαιό του έως το 2022. Δεν ξέρουμε ακριβώς πως, βρίσκει, όμως, λύσεις. Ανοιχτός τύπος, εκφραστικός και ενθουσιώδης. Κάνει καλή δουλειά.

Έδρα: Opel Arena (34.000)

Μεταγραφές: Ήξερε πως ο πολύτιμος Γκμπαμέν (ΑΜ, 31/2, Έβερτον, 25 εκατ. ευρώ) θα φέρει χρήμα. Αδιανόητα ποσά δόθηκαν για τους Ααρόν (Α, 33/0, 6 εκατ. ευρώ), Ε. Φερνάντες (ΑΜ, Γουεστ Χαμ, 7,5 εκατ.), Πιερ-Γκαμπριέλ (δεξί μπακ, Μονακό, 5,5 εκατ. ευρώ). Για το σκοράρισμα ήρθε ο Αβονΐγι (Λίβερπουλ).

Προετοιμασία: «Πονά» στην επίθεση. Άλλους δύο μήνες θα λείψει ο περυσινός 1ος σκόρερ Ματετά, ενώ χάνει τον 1ο γύρο ο επίσης τραυματίας Γι (Άουγκσμπουργκ). Γενικά δεμένο σύνολο. Σε φιλικά: Βαγιεκάνο 2-0, Σεβίλλη 0-5, Έβερτον 3-1, Μετς 1-0. Αποκλεισμός στο Κύπελλο (2-0, Καϊζερσλάουτερν, Γ’ κατηγορία).

Εκτίμηση: Παραδόξως εφέτος δεν έχασε πολλούς βασικούς (εκτός του Γκμπαμέν). Θετικό στοιχείο. Επένδυσε έτσι αρκετά σε άμυνα και κέντρο. Της χάλασαν τα σχέδια οι τραυματισμοί των επιθετικών. Ο Σβαρτς κάπως θα βρει λύση. Στόχος μία μονοψήφια θέση. Κάπως ουτοπικό. Από 12η θέση και κάτω θα τερματίσει λογικά.

 

Φράιμπουργκ

Τι έκανε πέρυσι: Σώθηκε τρεις αγωνιστικές πριν από το τέλος, παίζοντας εν μέρει καλό ποδόσφαιρο. Πήρε δις ισοπαλία από την Μπάγερν, νίκησε τη Λειψία. Την άφησε τη σφραγίδα της. Στο δεύτερο μισό της σεζόν «κόλλησε» στην 13η θέση. Κακή εκτός έδρας (2-5-10), ενώ... ξεφούσκωσε στο τέλος (1-1-5).

Προπονητής: Σπουδαία μορφή στους γερμανικούς πάγκους ο Κρίστιαν Στράιχ (54). Συνυφασμένος με την πορεία της Φράιμπουργκ (από το 1995 στην ομάδα). Μπαίνει στην 9η σεζόν του ως πρώτος προπονητής. Επικές οι ατάκες του σε κάθε Συνέντευξη Τύπου. Μετρ στο να παίρνει πολλά από ένα μέτριο ρόστερ.

Έδρα: Schwarzwald Stadion (24.000)

Μεταγραφές: Αλλάζει το ρόστερ αν στα τέλη Αυγούστου φύγει κάποιος εκ των Βάλντσμιντ, Σβόλοφ, Χάμπερερ, Κοχ. Απώλεια ο Γκρίφο (Μ, 16/6), σε αντίθεση με τον Νίντερλεχνερ (Ε, 24/4). Επένδυσε 14 εκατ. ευρώ για τους Γιέονγκ (Μ, Μπάγερν Β’), Σμιντ (Μ, Άουγκσμπουργκ), Κβον (Μ, Ντιζόν), Ίτερ (Α, Βόλφσμπουργκ).

Προετοιμασία: Θετικές εντυπώσεις, αλλά προέκυψαν αρκετοί τραυματισμοί. Σοβαρός αυτός του μέσου Χάμπερερ (27/1), θλάση ο νεοφερμένος Κβον, νοκ-άουτ οι δύο πρώτοι γκολκίπερ, Σβόλοφ και Φλέκεν, προβλήματα και οι Ίτερ (Α), Γκούλντε (Α). Σε φιλικά: Στουτγκάρδη (2-4), Καϊσερίσπορ (2-0), Κάλιαρι (0-1, 4-1).

Εκτίμηση: Σε σχέση με άλλα καλοκαίρια, δεν έφυγαν τόσοι βασικοί παίκτες και μπορεί να κινηθεί σε ήρεμα νερά (θέσεις 12-13). Εκτός αν φύγει κόσμος στα τέλη του μήνα ή υπάρξουν αρκετοί τραυματισμοί. Αλλιώς είναι δουλεμένο σύνολο, έχει τον Στράιχ στον πάγκο που κάνει θαύματα και όπλο την έδρα της.

 

Σάλκε

Τι έκανε πέρυσι: Από τη 2η θέση κατέρρευσε στην 14η. Συνολικά για 5 αγωνιστικές βρέθηκε στην επικίνδυνη ζώνη. Ξεκίνησε με 5 σερί ήττες. Ο Τεντέσκο έφυγε τον Μάρτιο, ανέλαβε υπηρεσιακός ο Χουμπ Στέφενς. Απλά την έσωσε, τίποτα παραπάνω. Αρνητικότατη. Αποκλεισμός στο Τσάμπιονς Λιγκ από τη Μάντσεστερ Σίτι στα νοκ-άουτ.

Προπονητής: Κουμπάρος του Γιούργκεν Κλοπ ο Ντέιβιντ Βάγκνερ (47). Συμπαίκτες στη Μάιντς, μετά προπονητής στη β’ ομάδα της Ντόρτμουντ. Προχώρησε αυτός, με ωραία στοιχεία. Δοκιμάστηκε, με επιτυχία, μία 4ετία στη Χάντερσφιλντ. Πρώτη σημαντική δουλειά στην Bundesliga για τον Γερμανοαμερικανό.

Έδρα: Veltins Arena (62.271)

Μεταγραφές: Τσάμπα έδωσε τον Εμπολό (Ε, 10 εκατ., Γκλάντμπαχ), περιέργως έφυγε ο Φέρμαν (Τ, δανεισμός στη Νόργουιτς). Επένδυσε στους Σούμπερτ (2ος γκολκίπερ), Κάμπακ (Α, 15 εκατ. ευρώ, Στουτγκάρδη), Ραμάν (Ε, 13 εκατ. ευρώ, Φορτούνα Ντ.), Κένι (Α, δανεικός από Έβερτον). Θέλει ακόμα κόσμο.

Προετοιμασία: Προώθησε ακόμα περισσότερους πιτσιρικάδες. Ο Βάγκνερ δουλεύει πάνω στο 4-2-3-1 (πέρυσι η Σάλκε έπαιζε 3-5-2). Μέσα στην όλη πιτσιρικο-μανία, ορίστηκε ο 22χρονος γκολκίπερ Νίμπελ ως νέος αρχηγός. Σε φιλικά: Μπολόνια (2-3), Νόργουιτς (1-2), Τβέντε (1-1), Αλάνιασπορ (2-0), Βιγιαρεάλ (3-1).

Εκτίμηση: Όλα είναι καινούργια. Προπονητής, τεχνικός διευθυντής (Σνάντερ), αρχισκάουτ (Ρέσκε). Χειρότερα από πέρυσι δεν γίνεται. Ρίσκο η επιλογή του Βάγκνερ. Λίγοι παίκτες στο ρόστερ ταιριάζουν στο στιλ που παίζει. Χρειάζεται αρκετό χρόνο. Ο κόσμος είναι απαιτητικός. Κάτι καλύτερο από την 9η θέση; Χλωμό...

 

Άουγκσμπουργκ

Τι έκανε πέρυσι: Στην αρχή πήρε βαθμούς από Γκλάντμπαχ, Μπάγερν, Λειψία, μετά είχε αρνητικό σερί 10 ματς χωρίς νίκη. Κάκιστη άμυνα (71). Μόνο δύο νίκες στα οκτώ τελευταία ματς. Τον Απρίλιο ανέλαβε ο Μάρτιν Σμιντ αντί του Μάνουελ Μπάουμ. Τυχερή που υπήρχαν χειρότερες, από εκείνη, ομάδες και εν τέλει τερμάτισε στην 15η θέση.

Προπονητής: Τώρα θα φανεί η ποιότητα του Μάρτιν Σμιντ (52). Στις 9 Απριλίου ανέλαβε ο τελειομανής Ελβετός. Ξεκίνησε να προπονεί την ομάδα από την αρχή της προετοιμασίας. Μεγάλο πλεονέκτημα. Πήρε τους παίκτες και γυρνούσαν επί 3 ημέρες τις Άλπεις, χωρίς κινητό, χωρίς ντουζιέρες. Ποντάρει στο ομαδικό πνεύμα.

Έδρα: WWK Arena (30.660)

Μεταγραφές: Τσέπωσε 12 εκατ. ευρώ από τον Χίντερεγκερ (Α, Άιντραχτ Φρ.), αλλά χάνει σε αμυντική σταθερότητα. Απώλειες οι Σμιντ (Α, 28/3), Κου (Μ, 26/2), Γι (Ε, 14/4). Δαπάνησε 20 εκατ. ευρώ για άμυνα (Κούμπεκ, Ιάγο, Σουχΐ, Ρις-Όξφορντ) και από το κέντρο και μπρος (Γκρουέσο, Βάργας, Νίντερλεχνερ, Σαρενρέν-Μπαζέε).

Προετοιμασία: Θετικές εντυπώσεις στα φιλικά με Γκρόιτερ (1-0), Γκλάντμπαχ (1-0), Γαλατασαράι (4-1). Ήττα, όμως, 6-2 από τη Βιγιαρεάλ. Πλήγμα ο τραυματισμός του νέου βασικού στόπερ Ιάγο (6 εβδομάδες εκτός). Αποκλεισμός στο Κύπελλο από τη Φερλ, ομάδα 4ης κατηγορίας, με σκορ 2-1. Εντελώς ακίνδυνη.

Εκτίμηση: Μπαίνει στην 9η σεζόν της στην Bundesliga. Σύνθημα των ημερών είναι το ομαδικό πνεύμα και η προσπάθεια. Ανέκαθεν αυτό αντιπροσωπεύει. Έντονο το πάρε-δώσε. Μάλλον θέλει χρόνο μέχρι να δουλέψει το... ελβετικό ρολόι του Σμιντ. Ψάχνει μία ήρεμη σεζόν. Δύσκολο σενάριο. Κοιτάζει προς τα... κάτω.

 

Κολωνία

Τι έκανε πέρυσι: Λογική πορεία στην Τσβάιτε Λίγκα. Δεν ντύθηκε Αμβούργο και φρόντισε με πειστικό τρόπο να πετύχει την 6η άνοδό της. Μόλις δύο αγωνιστικές δεν βρέθηκε στην πρώτη τριάδα. Εκτός έδρας πέτυχε 10 νίκες (9 εντός), σκόραρε 84 γκολ και τερμάτισε στο +6 από τους αντιπάλους της. Απλά, όμορφα και ωραία.

Προπονητής: Απολύθηκε 3 αγωνιστικές πριν από το τέλος ο Μάρκους Άνφανγκ, αν και την είχε 1η. Ανέλαβε ο Άχιμ Μπάιερλοτσερ (51), με καλή δουλειά την τελευταία διετία στη Ρέγκενσμπουργκ. Θετική αύρα, αμύνεται με ρόμβο στο κέντρο (4-4-2), ξέρει τι εστί πρέσινγκ. Δυνατός στο επικοινωνιακό κομμάτι.

Έδρα: RheinEnergieStadion (49.698)

Μεταγραφές: Στην επίθεση έχει Κόρδοβα, Μοντέστ και Τερόντε, άρα είναι κομπλέ. Πήρε για στόπερ τον Μπορνό (Άντερλεχτ). Για δεξί μπακ ήρθε ο Εχιζιμπούε (Τσβόλε). Στο κέντρο θα... τρέχει ο Βερστράτε (ΑΜ, Γάνδη) και θα κινεί τα νήματα ο Σκιρΐ (Μονπελιέ, 6 εκατ. ευρώ). Δεν είναι απώλεια ο Γκιρασΐ (Αμιάν, 6 εκατ. ευρώ).

Προετοιμασία: Δεμένο σύνολο από πέρυσι. Φρόντισε με τις ενισχύσεις να ανέβει επίπεδο. Έχει άλλωστε οικονομική άνεση. Στοχεύει στο 4-4-2 ο νέος κόουτς. Στο 1-3 από τη Βιγιαρεάλ έκανε τραγικά λάθη. Ήττα στην πρόβα τζενεράλε με 2-0 από τη Σαουθάμπτον. Στα πέναλτι ξεπέρασε το εμπόδιο της Βέχεν στο Κύπελλο.

Εκτίμηση: Γνωστό ότι δεν είναι μία απλή νεοφώτιστη. Γι’ αυτό και δεν πανηγύρισε έξαλλα την άνοδο. Χρειάζεται ενίσχυση στην άμυνα, αλλιώς θα έχει πρόβλημα. Δύσκολη αρχή στην πρώτη 5άδα αγώνων (Μπάγερν, Ντόρτμουντ μεταξύ άλλων). Διαθέτει κόσμο και δυνατή έδρα. Λογικά η πορεία της θα είναι άνετη (11η-12η).

 

Πάντερμπορν

Τι έκανε πέρυσι: Ανέβηκε πρώτη φορά το 2014 στην Bundesliga, μετά βρέθηκε στην... κόλαση (Δ’ κατηγορία), αλλά έμεινε από σπόντα (πτώχευση Μόναχο 1860). Μετά, το ντεμαράζ ανόδου. 2η στη Γ’ κατηγορία (ρεκόρ με 90 γκολ) και πέρυσι η αναπάντεχη υπέρβαση (2η, ισόβαθμη με την Ουνιόν), με φουλ επιθετικό ποδόσφαιρο.

Προπονητής: Ωραίος τύπος ο Στέφεν Μπάουμγκαρτ (47). Τρίτη χρονιά στον πάγκο των Βεστφαλών και πάει προς ανανέωση έως το 2021. Υποσχέθηκε πως θα επιμείνει στον επιθετικό τρόπο παιχνιδιού: «αναγκάζομαι άλλωστε να βλέπω πολλά βαρετά ματς στην τηλεόραση». Μετρ στο να «δένει» ομάδες με νέα πολλά πρόσωπα.

Έδρα: Benteler-Arena (15.000)

Μεταγραφές: Το μπάτζετ είναι στα 24 εκατ. ευρώ. Ψίχουλα. Δαπάνησε... μηδέν ευρώ για 10 μεταγραφές και βάλε. «Τσέπωσε» από τους Κλέμεντ (31/16, Στουτγκάρδη) και Τέκπετεϊ (32/10, Σάλκε) 5 εκατ. ευρώ, αλλά έχασε σε ποιότητα. Νεαροί, άπειροι για την κατηγορία παίκτες (εντούτοις και διψασμένοι) αφίχθησαν.

Προετοιμασία: Γνώριμη εικόνα στα φιλικά: Ίπσουιτς (3-2), Σάντχαουζεν (2-1), Μπιλμπάο (3-3), Λάτσιο (2-4). Έλειπαν στο Κόπα Άφρικα οι Κόλινς και Ντρέγκερ. Είχε χτυπήσει σοβαρά ο στόπερ Σόνλαου. Ευτυχώς ακύρωσε τη συμφωνία-συνεργασίας (σε όλα τα επίπεδα) με τη Λειψία, γιατί ο κόσμος είχε ξεσηκωθεί.

Εκτίμηση: Πρώτο φαβορί για τον υποβιβασμό, μετά από την αναπάντεχη άνοδο. Άλλη φιλοσοφία σε σχέση με την πρώτη άνοδο το 2014-15. Δεν θα στήσει πούλμαν στην περιοχή της. Θα παίξει ελεύθερο και επιθετικό ποδόσφαιρο. Ότι βγει. Ρόστερ κάτω του μετρίου, με άσημους στην κατηγορία παίκτες.

 

Ουνιόν Βερολίνου

Τι έκανε πέρυσι: Πρώτη άνοδος στην ιστορία της. Πήγε βέβαια να αυτοκτονήσει. Έχε χάρη που βρήκε στα μπαράζ τη Στουτγκάρδη (2-2 εκτός, 0-0 εντός). Στην αυλαία μπορούσε τη 2η θέση (έχασε η Πάντερμπορν, αλλά η ίδια έμεινε στο 2-2 με την Μπόχουμ). Είχε την καλύτερη άμυα της κατηγορίας (33 γκολ). Μεγάλη επιτυχία.

Προπονητής: Σοβαρός ο Ουρς Φίσερ (53). Δεν είναι τυχαίο που έστρωσε την ομάδα ο Ελβετός. Αρέσκεται στο 4-3-3. Βέβαια στις αποδόσεις για απόλυση προπονητή είναι στη 2η θέση. Δεν συμμεριζόμαστε την άποψη αυτήν. Έκανε καλή δουλειά, ξέρει πως να χειριστεί το ρόστερ, αν και πρέπει να ξεφορτωθεί κόσμο (34 παίκτες).

Έδρα: Stadion An der Alten Försterei (22.012)

Μεταγραφές: Φυσικά επένδυσε σε έμπειρους παίκτες και δαπάνησε το ποσό-ρεκόρ των 7 εκατ. ευρώ. Ήρθαν οι Φρίντριχ (Α, Άουγκσμπουργκ, αποκτήθηκε οριστικά), Ούτζα (Ε, Μάιντς), Ίνγκβαρτσεν (Ε, Γκενκ), Σούμποτιτς (Α, Σεντ Ετιέν), Γκέντνερ (Μ, Στουτγκάρδη). Μοναδική απώλεια ο σημαντικός μέσος Ζούλι (Μ, 29/4).

Προετοιμασία: Ήρθαν πολλά νέα αποκτήματα, εντούτοις ο κορμός ήταν έτοιμος. Γι’ αυτό και δεν δυσκολεύτηκε στην προετοιμασία ο Φίσερ. Ήττα με 3-0 από τη Θέλτα στην πρόβα τζενεράλε. Νωρίτερα έπαιξε με τις Μπρόντμπι (2-1), Άουε (1-1), Βόλφσμπουργκ (1-1). Άνετη στο Κύπελλο (6-0 τη Χάλμπερστεντ, 4η κατηγορία).

Εκτίμηση: Ήρθε για να μείνει. Δύσκολο εγχείρημα. Πήρε μεν έμπειρους παίκτες, θα στηριχθεί δε και πάλι στην άμυνά της. Μεσοεπιθετικά πρέπει ακόμα να πείσει. Μάλιστα στις πρώτες 5 αγωνιστικές έχει να αντιμετωπίσει Λειψία, Ντόρτμουντ, Βέρντερ και Λεβερκούζεν. Δεν αργεί να σε πάρει από κάτω.

 

Επιμέλεια: Άλκης Τσαβδαράς

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ