foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ57
COSMOTE TV ΔΩΡΕΑΝ* ΕΔΩ 📺 ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Φινλανδία, Veikkausliiga, Preview σεζόν 2019

Previews Πρωταθλημάτων | 02 Απρ 2019 15:48
Φινλανδία-Veikkausliiga-Preview-σεζόν-2019.jpg

Σύστημα διεξαγωγής

Η κανονική σεζόν της Α' Φινλανδίας τελειώνει στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Εκεί, οι ομάδες χωρίζονται σε δυο γκρουπ των 6. Οι μεν 6 πρώτες θα δώσουν τη μάχη για τον τίτλο και οι 6 τελευταίες θα εμπλακούν στη μάχη της παραμονής. Οι ομάδες θα συνεχίσουν σε αυτή τη διαδικασία κουβαλώντας του βαθμούς που συνέλεξαν στην κανονική σεζόν. Οι αγώνες αυτών των δυο γκρουπ θα διεξαχθούν από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τα τέλη Οκτώβρη. Η ομάδα που θα τερματίσει 1η στο γκρουπ 1-6 στέφεται πρωταθλήτρια και εξασφαλίζει τη συμμετοχή της στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ η 2η παίρνει το εισιτήριο για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ.

Στο γκρουπ υποβιβασμού (7-12), όποια ομάδα τερματίσει τελευταία υποβιβάζεται στην Ykkonen (Β΄κατηγορία), ενώ η 11η θα αναμετρηθεί σε διπλούς αγώνες κόντρα στη 2η ομάδα της Ykkonen με φόντο τη συμμετοχή στα μεγάλα σαλόνια. Η ομάδα που θα τερματίσει 7η έχει μία ακόμη ευκαιρία να διεκδικήσει ευρωπαϊκό εισιτήριο στο τελικό τουρνουά που ακολουθεί.

Συγκεκριμένα, στο τουρνουά αυτό που θα διαρκέσει ως τις αρχές Νοεμβρίου, θα λάβουν μέρος σε αγώνες play offs οι ομάδες που κατετάγησαν στις θέσεις 4-7. Η νικήτρια αυτού του τουρνουά θα αναμετρηθεί σε διπλούς αγώνες με την 3η της βαθμολογίας με φόντο την κατάληψη της 3ης θέσης που οδηγεί στο Γιουρόπα Λιγκ.

Οι ομάδες της Veikkausliiga

 

Ελσίνκι

Τι έκανε πέρσι: Έκανε το χρέος της και κατέκτησε το πρωτάθλημα, το 29ο στην ιστορία της, με χαρακτηριστική άνεση (16 βαθμούς από τη δεύτερη θέση). Πάντως άφησε πικρία η ήττα στον τελικό κυπέλλου μέσα στο σπίτι της από την Ίντερ Τούρκου με 0-1, ενώ στην Ευρώπη δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Ολίμπια Λουμπλιάνας από την οποία ηττήθηκε δις (3-0 και 1-4).

Προπονητής: Μίκα Λεχκόσουο (49 ετών, παρέμεινε). Από τους καλύτερους προπονητές που έχει βγάλει η χώρα. Φέτος μπαίνει στην πέμπτη φουλ σεζόν του στον πάγκο της ομάδας, ενώ μόλις τον Οκτώβριο ανανέωσε το συμβόλαιό του. Αυτό δε σημαίνει πως η διοίκηση δεν ψάχτηκε με άλλους υποψηφίους, αλλά κατέληξε και πάλι στη σιγουριά που της προσφέρει ο Λεχκόσουο. Μοναδικό ψεγάδι το γεγονός ότι έχει έρθει αρκετές φορές σε κόντρα τόσο με τη διοίκηση όσο και με τους οπαδούς. Αγαπημένο του σύστημα το 3-4-3 αν και αρκετές φορές (όπως αποδείχτηκε και στο κύπελλο) τα καλύτερα αποτελέσματα τα πήρε χρησιμοποιώντας το 4-2-3-1.

Έδρα: Telia 5G-areena (10.770), Ελσίνκι, τεχνητός χλοοτάπητας.

Μεταγραφές: Σίγουρα η αποχώρηση του Βραζιλιάνου Κλάους για τη Χόφενχαϊμ (έληξε ο δανεισμός του), αποτελεί πλήγμα, καθώς τα 21 γκολ που πέτυχε πέρυσι έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην κατάκτηση του τίτλου. Από τους υπόλοιπους αποχωρήσαντες δεν ξεχωρίζει κάποιος ενώ από τους νεοαποκτηθέντες ξεχωρίζει ο μέσος Κάαν Καϊρίνεν (Μίντιλαντ) και ο Ιβάν Ταράσοβ (Ζενίτ). Στα συν πιστώνεται και η επιστροφή από δανεισμό του 20χρονου φορ Λάσι Λαπαλάινεν, οποίος πέρυσι σκόραρε 8 γκολ με τη Ροβανιέμι.

Προετοιμασία: Ανάμεσα στα φιλικά προετοιμασίας κλήθηκε να δώσει και αγώνες κυπέλλου στα πλαίσια του Α’ ομίλου με αντιπάλους τις Λάχτι, Μάριεχαμν, Χέλσινγκφορς, Ίντερ Τούρκου και Χόνκα. Με απολογισμό 2-1-2 κατέλαβε την προτελευταία θέση και αποκλείστηκε. Στα φιλικά προετοιμασίας ξεχώρισε η ήττα από τους Ρέιντζερς με 3-2, ενώ επικράτησε των Χάμαρμπι, Ομπόλον, Κουόπιο και Φλόρα Τάλιν.

Εκτίμηση: Με νέο βοηθό τον Γιάνι Σαραγιάρβι που τελείωσε σχολείο προπονητικής στη Λισαβώνα, ο Μίκα Λεχκόσουο ξεκινάει άλλη μια χρονιά γεμάτη υποσχέσεις. Ο μέχρι πέρυσι βοηθός του, Ζοζέ Ριβέιρο, ανέλαβε τις τύχες της Ίντερ Τούρκου. Πλέον η μόνιμη πρωταθλήτρια δε θα έχει το «βραχνά» του κυπέλλου και θα μπορεί να κάνει δυνατό μπάσιμο για την υπεράσπιση του τίτλου της.

 

Ροβανιέμι

Τι έκανε πέρσι: Οι οιωνοί ήταν κάκιστοι στις αρχές του 2018 καθώς ο Γιούχα Μάλινεν (επέδειξε τρομερό έργο όσο ήταν προπονητής στην ομάδα) είχε αποχωρήσει για λογαριασμό της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Η διοίκηση εμπιστεύθηκε τον νεαρό Τόνι Κόσκελα και με το καλημέρα φρόντισε να τη δικαιώσει κάνοντας ένα τρομερό σερί 6 νικών και μιας ισοπαλίας στα 7 πρώτα ματς. Η συνέχεια δεν ήταν το ίδιο εντυπωσιακή, όμως το γεγονός ότι τερμάτισε στη 2η θέση λέει πολλά για την εξαιρετική σεζόν που είχε.

Προπονητής: Τόνι Κόσκελα (36 ετών, παρέμεινε). Μετά από τρεις χρονιές στον πάγκο της Κλούμπι-04, έκανε το μεγάλο βήμα και ανέλαβε πέρυσι τη Ροβανιέμι. Η πρώτη του χρονιά κρίνεται άκρως επιτυχημένη. Το γεγονός ότι η ομάδα του κράτησε απαραβίαστη την εστία της για 616’ αποτέλεσε νέο ρεκόρ στην κατηγορία, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποίησε τρομερό ξεκίνημα με 6 νίκες στα 6 πρώτα ματς της σεζόν. Ακόμα κι όταν η ομάδα μαστιζόταν από τραυματισμούς έδειχνε ικανός να ελίσσεται και να βρίσκει πάντα τη λύση. Μπορεί ορισμένες φορές το ποδόσφαιρο να μην ήταν ελκυστικό, όμως το αποτέλεσμα πάντα τον δικαίωνε. Έτσι κατάφερε να λάβει τη διάκριση του προπονητή της χρονιάς στην κατηγορία.

Έδρα: Rovaniemen Keskuskentta (4.768), Ροβανιέμι, τεχνητός χλοοτάπητας

Μεταγραφές: Μεγάλη απώλεια ο περσινός πρώτος σκόρερ Λάσι Λαπαλάινεν που επέστρεψε στην Ελσίνκι μετά το τέλος του δανεισμού του. Ο 20χρονος φορ σκόραρε 8 τέρματα και έδωσε 6 ασίστ και φάνηκε να αναγεννιέται στη Ροβανιέμι, κάτι που του έδωσε το εισιτήριο για κλήση στην εθνική ομάδα. Η αλήθεια είναι ότι ο Φινλανδικός Βορράς δύσκολα ελκύει μεγάλα ονόματα, οπότε η παρουσία του Κόσκελα στον πάγκο, όπως και παλαιότερα του Μάλινεν, εγγυώνται την παραγωγή νέων ταλαντούχων παικτών.

Προετοιμασία: Στο κύπελλο τέθηκε αντιμέτωπη με τις Βάασα, Ίλβες, Κόκολα, Σειναγιόεν και Κουόπιο. Ο απολογισμός της στα πέντε παιχνίδια ήταν 2-1-2 και προκρίθηκε ως τέταρτη στην επόμενη φάση. Εκεί δυσκολεύτηκε αρκετά απέναντι στη Χάκα την οποία αντιμετώπισε εκτός έδρας. Το τελικό 1-0 την έστειλε στους 8 και θεωρητικά είχε το ευκολότερο έργο απέναντι στη νεοφώτιστη Κόκολα, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώθηκε και στο χορτάρι, καθώς γνώρισε την ήττα με 1-2 και ταυτόχρονα τον αποκλεισμό από τη συνέχεια του θεσμού.

Εκτίμηση: Το γεγονός ότι λείπουν τα «βαριά» ονόματα από το ρόστερ σε συνδυασμό με την ελλιπή προετοιμασία (αγώνες σε κλειστό γήπεδο τη στιγμή που οι αντίπαλοι της έκαναν προετοιμασία στην Τουρκία ή την Ισπανία), κάνουν επίφοβη την πορεία της στην έναρξη του πρωταθλήματος. Από την άλλη βέβαια αυτά τα μειονεκτήματα αντισταθμίζονται από την παρουσία του Κόσκελα που υπόσχεται μαχητικό πνεύμα και τρέξιμο, αλλά και από το μεγάλο ταξίδι στο Βορρά που πρέπει να κάνουν όλες οι ομάδες. Πέρυσι όλοι στην ομάδα υπερέβαλαν εαυτούς, οπότε δύσκολα η Ροβανιέμι θα επαναλάβει το περσινό κατόρθωμα, τη στιγμή μάλιστα που οι βασικοί της αντίπαλοι (Χόνκα, Ίντερ, Ίλβες) έχουν ενισχυθεί σημαντικά.

 

Κουόπιο

Τι έκανε πέρσι: Το 2018 ξεκίνησε με πολλά όνειρα για μια επιτυχημένη χρονιά, καθώς στο κύπελλο είχε προχωρήσει αρκετά και για πρώτη φορά μετά από χρόνια θα αγωνιζόταν σε Ευρωπαϊκό θεσμό. Τελικά στο κύπελλο έφτασε μέχρι τα προημιτελικά εκεί όπου αποκλείστηκε από την Ελσίνκι με 2-0, ενώ στα διπλά παιχνίδια με την Κοπεγχάγη γνώρισε τον αποκλεισμό από το Γιουρόπα Λιγκ μετά την εντός έδρας ήττα με 0-1 και την ισοπαλία στη Δανία με 1-1. Έτσι στο πρωτάθλημα τα έδωσε όλα και κατάφερε να καταταγεί τρίτη αν και ισοβάθμησε με τη Χόνκα στους 58 βαθμούς (καλύτερη στη διαφορά τερμάτων με ένα γκολ διαφορά).

Προπονητής: Γιάνι Χονκαβάαρα (43 ετών, παρέμεινε). Όλοι αναρωτιόντουσαν γιατί η διοίκηση αργούσε τόσο να προσφέρει νέο συμβόλαιο στον πετυχημένο τεχνικό. Τελικά αυτό συνέβη το φθινόπωρο, όταν του προσέφερε συμβόλαιο 1+1 και οι δυο πλευρές συνέχισαν τη συνεργασία τους. Η λογική του είναι ξεκάθαρη. Δίνουμε χώρο στον αντίπαλο και παίζουμε την κόντρα επίθεση, η οποία έχει δουλευτεί κατά κόρον, αλλά ακόμα κι αν ο αντίπαλος κλείνεται στο μισό γήπεδο ξεκινάμε από πίσω με οργανωμένη επίθεση και ποδόσφαιρο κατοχής.

Έδρα: Savon Sanomat Areena (4.700), Κουόπιο, τεχνητός χλοοτάπητας

Μεταγραφές: Η απόλυτη ισορροπία στις μεταγραφές, καθώς όσοι έφυγαν από το ρόστερ, άλλοι τόσοι αποκτήθηκαν. Από τους αποχωρήσαντες σημαντικός θεωρούνταν ο αμυντικός Χένρι Τοϊβομάκι (Ελσίνκι) και ο μέσος Γιόνι Μάκελα (Κόκολα). Σημαντικές οι προσθήκες του Κροάτη αμυντικού Βίνκο Σόλντο (Ντινάμο Ζάγκρεμπ) και του Σενεγαλέζου μέσου Ισά Τιό (Ίλβες), ενώ εξίσου σημαντικό είναι ότι παρέμεινε ο τοπ σκόρερ της ομάδας και δεύτερος σκόρερ της κατηγορίας με 17 γκολ, Ράζμους Καργιαλάινεν. Τελευταίο απόκτημα ο 27χρονος διεθνής αμυντικός Κάλε Ταίμι ο οποίος υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο. Στο παρελθόν είχε ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς, αλλά αν έχει μια «καθαρή» χρονιά τότε θα είναι από τους σημαντικούς παράγοντες στην αμυντική λειτουργία της ομάδας.

Προετοιμασία: Πέρασε και δεν ακούμπησε από το θεσμό του κυπέλλου καθώς στο Β’ όμιλο κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις Ίλβες, Κόκολα, Ροβανιέμι, Σειναγιόεν και Βάασα. Ο απολογισμός της στα πέντε παιχνίδια ήταν 0-2-3 και αποκλείστηκε από την επόμενη φάση.

Εκτίμηση: Μετά την περσινή εξαιρετική χρονιά δεν μπορεί να περιμένει κανείς κάτι λιγότερο από το πλασάρισμα στην τριάδα. Αν είχε μπει πιο δυνατά στο παζάρι των μεταγραφών, τότε θα μπορούσε κάλλιστα να μιλήσει κάποιος ακόμα και για τη 2η θέση. Πάντως και η εγχώρια στοιχηματική πλατφόρμα τη δίνει ως τρίτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου ποντάροντας στην ομοιογένεια του συνόλου που θα συνεχίσει μαζί για άλλη μια χρονιά.

 

Χόνκα

Τι έκανε πέρσι: Αν πρέπει να συνοψίσουμε την περσινή σεζόν της σε μία λέξη, τότε αυτή που θα την κάλυπτε είναι η λέξη «υπεραπόδοση». Κανείς δεν περίμενε ότι θα καταλάμβανε την 4η θέση και μάλιστα ότι θα έχανε την 3η θέση και το Ευρωπαϊκό εισιτήριο λόγω χειρότερης διαφοράς τερμάτων από την Κουόπιο. Η ειρωνεία είναι πως η διαφορά που χώριζε τις δυο ομάδες ήταν μόλις ένα γκολ. Ένα γκολ που έξυσε πληγές στο στρατόπεδο της Χόνκα, μια και η Κουόπιο κέρδισε τη Μάριεχαμν (2-1) την τελευταία αγωνιστική με ένα αμφισβητούμενο γκολ, το οποίο σύμφωνα με τους κανονισμούς της UEFA δε θα έπρεπε να μετρήσει.

Προπονητής: Βέσα Βάσαρα (42 ετών, παρέμεινε). Μαζί με τον Τόνι Κόσκελα της Ροβανιέμι ήταν ο προπονητής που τράβηξε τα βλέμματα όλων με την πορεία που έκανε η ομάδα του. Το γεγονός ότι η ομάδα του έθελξε με το ποδόσφαιρο που έπαιξε και ταυτόχρονα έπαιρνε αποτελέσματα πιστώνεται στην προπονητική ευφυΐα του Βάσαρα. Σίγουρα είναι το επόμενο μεγάλο όνομα του Φινλανδικού ποδοσφαίρου και το μόνο που έχει να διορθώσει φέτος είναι το μετριότατο ξεκίνημα που πραγματοποίησε η ομάδα του. Ήδη η διοίκηση φρόντισε να τον επιβραβεύσει με την ανανέωση του συμβολαίου του για 3 έτη.

Έδρα: Tapiolan Urheilupuisto (5.500), Έσποο

Μεταγραφές: Σίγουρα θα της λείψει ο φορ Μακούμπα Κάντζι ο οποίος σκόραρε 16 γκολ σε 26 ματς, όμως φρόντισε να τον αντικαταστήσει με τον πολλά υποσχόμενο Λούις Σίλβα. Ο Μεξικανο-Αμερικάνος έχει 6ετή εμπειρία στο MLS και μάλιστα στις δυο τελευταίες του σεζόν σκόραρε 12 τέρματα. Στα θετικά το γεγονός ότι παρέμεινε ο Ισπανός Μπόρχας Μαρτίν (δεύτερος σκόρερ της ομάδας με 12 γκολ). Εξίσου σημαντικές είναι οι προσθήκες του φορ Γιούχα Χάκολα (Βάασα) και των αμυντικών Γκίντεον Μπααχ (Γκόμελ) και Μίκο Σουμούσαλο (Ελσίνκι).

Προετοιμασία: Πρώτευσε στο πρώτο γκρουπ του κυπέλλου ξεπερνώντας το εμπόδιο των Ίντερ Τούρκου, Λάχτι, Μάριεχαμν, Ελσίνκι και Χέλσινγκφορς. Ο απολογισμός της εξαιρετικός 3-1-1 της έδωσε δίκαια την πρωτιά και την πρόκριση στην επόμενη φάση. Στη συνέχεια πέρασε με το φτωχό πλην όμως πολύτιμο 1-0 από την έδρα της Ούλου και έβαλε πλώρη για τα ημιτελικά, με την προϋπόθεση ότι θα ξεπερνούσε το εμπόδιο της Ίλβες εντός έδρας. Ευτύχησε να προηγηθεί στο 85’ με τον Μπάαχ, όμως ήταν απρόσεκτη και στο 89’ ισοφαρίστηκε σε 1-1. Στην παράταση που ακολούθησε παρέμεινε το 1-1 και στη διαδικασία των πέναλτι αποκλείστηκε με σκορ 3-4.

Εκτίμηση: Αν υπάρχει μια ομάδα που μπορεί να κοντράρει στα ίσια την Ελσίνκι και να αμφισβητήσει τα πρωτεία της, αυτή είναι η Χόνκα. Το ρόστερ της ήταν ήδη ποιοτικό και οι παίκτες έχουν ακόμα ένα χρόνο συνεργασίας στις πλάτες τους που προσδίδει αυτοματισμούς και συνολικότερο δέσιμο μεταξύ τους ενώ μεταγραφικά είναι η πιο ενισχυμένη ομάδα. Αν προστεθεί και το γεγονός ότι ο Βάσαρα κάνει εκπληκτική δουλειά τότε η συνταγή μάλλον θα είναι επιτυχημένη.

 

Ίλβες

Τι έκανε πέρσι: Αν και υπήρξαν αρκετές αποχωρήσεις βασικών στελεχών, εν τούτοις κατάφερε να πραγματοποιήσει αξιοπρεπή πορεία και να καταλάβει την πέμπτη θέση. Το μεγάλο νέο της σεζόν δεν ήταν άλλο από τη συμμετοχή στα Ευρωπαϊκά κύπελλα μετά από 27 χρόνια. Το γεγονός ότι υπήρχαν προγραμματισμένοι αγώνες στο στάδιο της (Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου Κ20), την ανάγκασαν να μετακομίσει στο Ελσίνκι. Εκεί αντιμετώπισε τη Σλάβια Σόφιας από την οποία ηττήθηκε με 0-1 και γνώρισε τον αποκλεισμό μετά και τη νέα ήττα με 2-1 στη Σόφια.

Προπονητής: Γιάρκο Βις (46 ετών, παρέμεινε). Πριν έρθει στην ομάδα το 2016 υπήρξε προπονητής σε τμήματα υποδομής, κάτι το οποίο του δίνει το πλεονέκτημα σε ότι έχει να κάνει με τις σχέσεις του με τους νεαρούς παίκτες και το ότι παίρνει από αυτούς το 100% στις δύσκολες καμπές της σεζόν. Ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι ότι ζητεί από τους μέσους του να έχουν μικρές αποστάσεις μεταξύ τους, ενώ από τους επιθετικούς θέλει να γεμίζουν χώρο τόσο κάθετα όσο και οριζόντια.

Έδρα: Tammelan Stadion (5.050), Τάμπερε

Μεταγραφές: Τεράστιο το πλήγμα που αφήνουν οι αποχωρήσεις των μέσων Ισά Τιό (27/70 και Έρο Τάμινεν (29/3) και του αμυντικού Γιάνι Τάνσκα (22/1). Λιγοστές οι προσθήκες με τον Βραζιλιάνο μέσο Ζαίρ (Ούλου) και τους επιθετικούς Αλέξι Τάρβονεν (Κιότεπε) και Σάμουελ Αφούμ (Σπάρτακ Σουμπότιτσα) να ξεχωρίζουν. Ως δανεικός ήρθε από τη Δυναμό Ζάγκρεμπ ο νεαρός φορ Γιουσίφ Άλι. Αυτό που μένει να δούμε σε τι κατάσταση θα είναι ο επιθετικός Τιεμόκο Φοφανά μετά τον περσινό σοβαρό τραυματισμό του στο γόνατο.

Προετοιμασία: Στο κύπελλο βρέθηκε στην κορυφή του Β’ ομίλου αφού είχε τον καλύτερο απολογισμό (4-1-0) απέναντι σε Κόκολα, Βάασα, Ροβανιέμι, Σειναγιόεν και Κουόπιο και όπως ήταν φυσικό πέρασε ως πρώτη στην επόμενη φάση. Ακολούθησε η αναμέτρηση στην έδρα της Κιότεπε την οποία νίκησε με 2-0 και πήρε το εισιτήριο για τα προημιτελικά εκεί όπου αντιμετώπισε τη Χόνκα (χθες). Παρά το γεγονός ότι δέχτηκε γκολ στο 85’ βρήκε το σθένος να αντιδράσει και να ισοφαρίσει στο 89’ με τον Τέντενγκ. Στην παράταση που ακολούθησε παρέμεινε το 1-1 για να έρθει η ώρα των πέναλτι. Εκεί οι παίκτες της ήταν πιο ψύχραιμοι και πήραν την πρόκριση για τα ημιτελικά με 4-3. Στα φιλικά προετοιμασίας έδειξε εξίσου εξαιρετικό πρόσωπο νικώντας ομάδες όπως τη Χέλσινγκφορς (4-0), την Τάλινα Καλέβ (3-2) και την Τούρκου (4-0).

Εκτίμηση: Παρά τις αλλαγές στο ρόστερ έδειξε εξαιρετικά στοιχεία τόσο στο κύπελλο όσο και στα φιλικά προετοιμασίας. Αν ο Ζαΐρ και οι υπόλοιποι παίκτες καταφέρουν να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε στη μεσαία γραμμή, τότε είναι ικανή για πλασάρισμα στην πεντάδα. Η εγχώρια στοιχηματική πλατφόρμα τη δίνει πέμπτη για κατάκτηση τίτλου. Εννοείται πως θα τα δώσει όλα στο κύπελλο που είναι εφικτός στόχος και βρίσκεται πλέον μια ανάσα από τον τελικό.

 

Βάασα

Τι έκανε πέρσι: Είχε μια ήρεμη χρονιά, καθώς έμεινε μακριά από μπλεξίματα για την παραμονή, αλλά δε στόχευσε σε κάτι παραπάνω, καθώς οι ελπίδες της για ένα Ευρωπαϊκό εισιτήριο εξανεμίστηκαν λίγο μετά τα μέσα καλοκαιριού. Αξιοπερίεργο το γεγονός ότι εκτός έδρας συνέλεξε περισσότερους βαθμούς (24 από τους 41 συνολικά). Στο τέλος έσβησε κυριολεκτικά μηχανές κατακτώντας μόλις 1 νίκη στα 13 τελευταία ενώ τα 4 τελευταία ήταν όλα ήττες.

Προπονητής: Πέτρι Βουορίνεν (46 ετών, παρέμεινε). Βρίσκεται για πέμπτο χρόνο στην ομάδα και όσο κι αν πολλοί τον κατηγορούν για το ότι η ομάδα του δεν αποδίδει θεαματικό ποδόσφαιρο, αυτός αντιπαρέρχεται με τη δικαιολογία του μικρού και αδύναμου ρόστερ. Σε αυτό δεν έχει και άδικο, κι έτσι προσπαθεί πρώτιστα να μη χάνουν οι παίκτες του την μπάλα σε επικίνδυνα σημεία του αγωνιστικού χώρου, ενώ θα κοιτάξει πρώτα να εξασφαλίσει το βαθμό και μετά να ρισκάρει για τη νίκη.

Έδρα: Elisa Stadion (6.009), Βάασα, τεχνητός χλοοτάπητας.

Μεταγραφές: Από τους δυο περσινούς στυλοβάτες της μεσαίας γραμμής παρέμεινε ο Σεμπάστιαν Στράντβαλ (10 γκολ πέρυσι), αλλά αποχώρησε ο Γιούχα Χάκολα (6 γκολ πέρυσι) για τη Χόνκα. Εξίσου σημαντική η απώλεια του 23χρονου αμυντικού Γιούνας Βάχτερα (17/3) που έφυγε για την Ελσίνκι. Στο ρόστερ της ανήκει από φέτος και ο Έλληνας μέσος Κώστας Σταυροθανασόπουλος που ήρθε από τη Φρέι, ενώ τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε στον Πανιώνιο. Στο γενικότερο πάρε δώσε μάλλον φαίνεται να βγαίνει λαβωμένη.

Προετοιμασία: Στο κύπελλο τέθηκε αντιμέτωπη με τις Ίλβες, Κόκολα, Ροβανιέμι, Σειναγιόεν και Κουόπιο. Ο απολογισμός της στα πέντε παιχνίδια ήταν 3-0-2 και προκρίθηκε ως δεύτερη στην επόμενη φάση. Στη φάση των 16 κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη Γκνίσταν εκτός έδρας και μετά το τελικό 1-1 στο ενενηντάλεπτο, πάτησε γκάζι στην παράταση και επιβλήθηκε με 3-1, σφραγίζοντας την πρόκριση για τους 8 του θεσμού, εκεί όπου θα αντιμετώπιζε την Ίντερ Τούρκου. Αυτό έγινε χτες και παρά το γεγονός ότι βρέθηκε πίσω στο σκορ στο α’ ημίχρονο, στην επανάληψη έκανε τη μεγάλη ανατροπή με τα γκολ των Βουτιλάινεν και Μόρισεϊ και πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά.

Εκτίμηση: Έχοντας τρία από τα τέσσερα αρχικά παιχνίδια εντός ίσως της δώσει την ευκαιρία για ένα ξεπέταγμα το οποίο θα προσδώσει αυτοπεποίθηση στους νεαρούς ως επί τω πλείστον παίκτες. Η στόχευση παραμένει σε μια ασφαλή σεζόν, ενώ οι φίλοι της δε θέλουν επ' ουδενί να ξαναδούν τον περσινό κατήφορο του φθινοπώρου. Την ίδια εικόνα βλέπει και ο εγχώριος μπουκ που τη δίνει τρίτο φαβορί για υποβιβασμό.

 

Ίντερ Τούρκου

Τι έκανε πέρσι: Το κάκιστο ξεκίνημα με μόλις μία νίκη στα επτά πρώτα παιχνίδια δεν προμήνυε σε τίποτε αυτό που θα ακολουθούσε στο αμέσως επόμενο παιχνίδι. Στις 12 Μαλίου η ομάδα του Φαμπρίτσιο Πικαρέτα, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά επικράτησε της Ελσίνκι στον τελικό κυπέλλου με 1-0 χάρη στο γκολ του Κουνίνκγας στο 82’. Παρά το θρίαμβο του κυπέλλου ο Πικαρέτα αποχώρησε για προσωπικούς και προπονητικούς λόγους. Τον Ιούνιο ανέλαβε την τεχνική ηγεσία ο Ουαλός Τζον Άλεν με βοηθό τον Κάρι Βίρτανεν και με μια καλή πορεία κατάφεραν να τη φέρουν στην έβδομη θέση, τη δεύτερη καλύτερη μετά το 2015.

Προπονητής: Ζοζέ Ριβέιρο (43 ετών, καινούριος). Μέχρι πρότινος ήταν βοηθός σε σημαντικά ονόματα του Φινλανδικού ποδοσφαίρου. Ξεκίνησε στο πλευρό του Σέφκι Κούκι στη Χόνκα, και τον ακολούθησε και στην PK-35. Πριν μετακομίσει στο Τούρκου και αναλάβει χρέη πρώτου προπονητή στην Ίντερ, θήτευσε για δυόμισι χρόνια στην Ελσίνκι, στο πλευρό του Μίκα Λεχκόσουο. Ο γεννημένος στο Βίγκο της Ισπανίας Ριβέιρο προτιμά το 4-2-3-1 και είναι λάτρης του γρήγορου ποδοσφαίρου. Αυτό είναι και το πρώτο πράγμα που θα αλλάξει σε μια κατά κοινή ομολογία στατική και αργή Ίντερ. Επιπροσθέτως αυτός ήταν υπεύθυνος για το σχεδιασμό τακτικής της Ελσίνκι, κάτι που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη που του έδειχνε ο Λεχκόσουο.

Έδρα: Veritas Stadion (9.372), Τούρκου

Μεταγραφές: Μάλλον κερδισμένη φαίνεται να βγαίνει από το πάρε δώσε των μεταγραφών. Από τους έξι αποχωρήσαντες αξίζει να αναφέρουμε τους δυο βασικούς αμυντικούς Τέρο Μάντιλα και Τάτου Βέρμανεν. Στον αντίποδα ήρθε μια ντουζίνα παίκτες. Από αυτούς ξεχωρίζει ο Σλοβένος μέσος Φίλιπ Βάλενσιτς (Στάμπαεκ), ο οποίος δε χρειάζεται χρόνο προσαρμογής έχοντας θητείες με πολύ καλά ποσοστά σε Κέμι και Ελσίνκι (14 γκολ το 2017), ο πολύπειρος μέσος Γιούσου Χαμαλάινεν (Ροβανιέμι) και ο εξίσου βασικός μέσος Αλέξι Πάανανεν (Λάχτι). Εξίσου σημαντική η προσθήκη του αμυντικού Έερο Τάμινεν (Ίλβες).

Προετοιμασία: Είδε το κύπελλο ως μια ευκαιρία για διάκριση, αλλά ταυτόχρονα και ως μια ευκαιρία για καλή προετοιμασία και δεν το μετάνιωσε, καθώς απέναντι στις Λάχτι, Μάριεχαμν, Χέλσινγκφορς, Ελσίνκι και Χόνκα κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Έτσι προκρίθηκε στην επόμενη φάση με απολογισμό 3-0-2. Εν συνεχεία δε δυσκολεύτηκε καθόλου στην έδρα της Χέρκιουλες, καθώς το 2-0 της έδωσε το εισιτήριο για τους 8 της διοργάνωσης. Εκεί υποδέχθηκε τη Βάασα (χθες) και παρά το ότι μπήκε μπροστά στο σκορ σε κομβικό σημείο (44’) με τον νεοαποκτηθέντα Βάλενσιτς, στην επανάληψη δέχτηκε δυο τέρματα και μοιραία αποκλείστηκε.

Εκτίμηση: Πολλά νέα πρόσωπα και πολλές οι προσδοκίες που έχει δημιουργήσει πριν καν την έναρξη του πρωταθλήματος. Ο νέος και πολλά υποσχόμενος προπονητής σε συνδυασμό με τη σημαντική μεταγραφική ενίσχυση, συνθέτουν ένα τεράστιο παζλ. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις που θα έχει φέτος, τότε σίγουρα θα πρέπει να αναμένουμε με ανυπομονησία την Ίντερ Τούρκου του 2019. Αναμένεται να δώσει μάχη για να μπει στην τετράδα. Η εγχώρια στοιχηματική πλατφόρμα τη δίνει τέταρτο φαβορί για κατάκτηση του πρωταθλήματος.

 

Λάχτι

Τι έκανε πέρσι: Το πρώτο μισό της σεζόν ήταν εξαιρετικό, μια και κατάφερε να γνωρίσει μόλις δυο ήττες στις 17 πρώτες αγωνιστικές ως τα τέλη Ιουνίου, ενώ βρισκόταν στην πρώτη τριάδα ως την 25η αγωνιστική. Από το παιχνίδι κόντρα στη Βάασα όμως άρχισε ο κατήφορος, ο οποίος περιελάμβανε τη μη ανανέωση της συνεργασίας με τον προπονητή Τόνι Κορκεακούνας και την ομάδα να θυμίζει ακυβέρνητο καράβι για λίγες αγωνιστικές. Τελικά έφτασε να τερματίσει 8η με 40 βαθμούς.

Προπονητής: Σάμι Ρίστιλα (44 ετών, παρέμεινε). Ήταν βοηθός του Τόνι Κορκεακούνας, ο οποίος είχε ξεκινήσει τη χρονιά στην τεχνική ηγεσία της ομάδας. Στα μέσα Σεπτεμβρίου η διοίκηση ανακοίνωσε πως δε θα ανανέωνε το συμβόλαιο του Τόνι Κορκεακούνας, κι έτσι στα τρία τελευταία παιχνίδια της σεζόν τον Οκτώβριο κάθισαν στον πάγκο οι Σάμι Ρίστιλα και Τόνι Χούουχκα. Ως παίκτης ο Ρίστιλα έκανε καριέρα σε Τσβόλε και Ντροχέντα, ενώ στην τελευταία έκανε και τα πρώτα του προπονητικά βήματα. Αυτό που θα κληθεί να δείξει φέτος είναι προσαρμοστικότητα, καθώς το ρόστερ δεν του αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών. Στα συν το γεγονός ότι μπορεί να προσαρμόζει εύκολα την τακτική ανάλογα με τον αντίπαλο.

Έδρα: Lahden Kisapuisto (4.847), Λάχτι

Μεταγραφές: Αν μια ομάδα μπορεί να πάρει τον τίτλο της πρωταθλήτριας στις σαρωτικές αλλαγές, τότε αυτή είναι η Λάχτι. Ούτε λίγο ούτε πολύ 20 παίκτες αποχώρησαν και αποκτήθηκαν 11 (!!!), αλλά αυτό συνέβη λόγω του ότι ο Ρίστιλα ήθελε να «χτίσει» την ομάδα από την αρχή. Από όλους αυτούς πολλά ακούγονται για τον Μεξικάνο επιθετικό Χερόνιμο Αμιόνε, ενώ σιγουριά στα γκολπόστ αναμένεται να προσφέρει ο Γερμανο-Τσέχος Πάτρικ Ρακόφσκι. Ο 25χρονος που ανδρώθηκε στη Σάλκε έχει εμπειρία από τις μικρές εθνικές ομάδες ενώ έχει αγωνιστεί και στην Μπούντεσλιγκα με τη φανέλα της Νυρεμβέργης.

Προετοιμασία: Έβαλε τα δυνατά της στο θεσμό του κυπέλλου και με απολογισμό 3-0-2 μπόρεσε να καταλάβει μια από τις τέσσερις προνομιούχες θέσεις και να προκριθεί στην επόμενη φάση. Πιο συγκεκριμένα κατετάγη τρίτη αφού την ξεπέρασαν στη βαθμολογία μόνο η Χόνκα και η Ίντερ Τούρκου, ενώ η ίδια μπόρεσε να ξεπεράσει τις Μάριεχαμν, Ελσίνκι και Χέλσινγκφορς. Όπως ήταν φυσικό το εμπόδιο της Κίιστο ήταν εύκολο, μια και το επιβλητικό 5-0 εκτός έδρας της έδωσε τη δυνατότητα να πλασαριστεί στα προημιτελικά εκεί όπου θα αντιμετωπίσει τη Μάριεχαμν.

Εκτίμηση: Οι πολλές αλλαγές στο ρόστερ δεν αφήνουν περιθώρια για να παρουσιαστεί έτοιμη στις αρχές του πρωταθλήματος, όμως σύμμαχος της αναμένεται να είναι το ελαφρύ πρόγραμμα που έχει. Μεγάλο ερωτηματικό θα είναι και η περαιτέρω πορεία της στο κύπελλο, καθώς μπορεί να τα δώσει όλα στο θεσμό αυτό και να αρκεστεί στη συνέχεια σε ένα πλασάρισμα ανάμεσα στην 6η και 8η θέση.

 

Σεϊναγιόεν

Τι έκανε πέρσι: Δεν μπορεί να βρει την ηρεμία της και η περσινή σεζόν κύλησε ακόμη χειρότερα από την προπέρσινη. Από ότι φαίνεται η «κατάρα» του Σίμο Κάλαρι δε λέει να την αφήσει σε ησυχία. Από όταν έφυγε από τον πάγκο τον Φεβρουάριο του 2017 μέχρι σήμερα, η ομάδα έχει δει 5 διαφορετικούς ανθρώπους να κάθονται στον πάγκο της. Πέρυσι ξεκίνησε με τον Τόμι Καουτόνεν τον οποίο η διοίκηση εμπιστεύθηκε με ένα τριετές πλάνο ανασυγκρότησης, όμως μετά από 7 αγώνες, συγκομιδή 7 βαθμών και 7 τέρματα ενεργητικό ήρθε η απόλυση. Ο Αλεξέι Ερεμένκο ανέλαβε να την οδηγήσει σε ασφαλή νερά, έστω κι αν αυτό ήρθε με αγχωτικό τρόπο (τερμάτισε μόλις 3 βαθμούς πάνω από τη ζώνη των μπαράζ). Δε θα πρέπει να ξεχνάμε τη μικρή της ιστορία (ιδρύθηκε το 2007) και το τι έχει πετύχει (πρωταθλήτρια το 2015, κυπελλούχος το 2016).

Προπονητής: Αλεξέι Ερεμένκο (55 ετών, παρέμεινε). Στα τέλη Μαΐου ανέλαβε τα ηνία της ομάδας μετά την απόλυση του Τόμι Καουτόνεν. Ο Ερεμένκο κρίνεται αυστηρά καθώς καλείται να βελτιώσει πολλά πράγματα. Το γεγονός ότι η ομάδα δεν μπόρεσε να κάνει νικηφόρο σερί μεγαλύτερο από δυο νίκες, όπως επίσης και η εξαιρετικά χαμηλή παραγωγικότητα. Η ομάδα του είχε τη χειρότερη επίθεση με 28 γκολ. Θεωρείται απαιτητικός προπονητής, αν και τα δείγματα σε θέματα τακτικής δεν είναι και τα καλύτερα δυνατά.

Έδρα: OmaSP Stadion (6.000), Σεϊναγιόκι, τεχνητός χλοοτάπητας

Μεταγραφές: Δεν κινήθηκε ιδιαίτερα στις μεταγραφές και μάλλον βγαίνει ζημιωμένη. Μάλιστα ο Ερεμένκο έδωσε τροφή στους επικριτές του μετά την έλευση στην ομάδα του 20χρονου γιού του, Σεργκέι Ερεμένκο από τη Σπάρτακς. Πολλά περιμένει ο Ερεμένκο από τον Ουκρανό επιθετικό Ντένις Ολίνικ ο οποίος ήρθε πέρυσι το καλοκαίρι. Δεν άργησε να επιβεβαιώσει το βαρύ βιογραφικό που τον συνόδευε και με 4 γκολ σε 13 ματς έγινε ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας.

Προετοιμασία: Στο κύπελλο τέθηκε αντιμέτωπη με τις Ίλβες, Κόκολα, Ροβανιέμι, Βάασα και Κουόπιο. Δεν μπόρεσε να πάρει ούτε μια νίκη και με συνολικό απολογισμό 0-2-3 κατετάγη πέμπτη και αποκλείστηκε από τη συνέχεια του θεσμού. Στα φιλικά είχε σκαμπανεβάσματα με πιο χαρακτηριστικό το παιχνίδι κόντρα στην υποβιβασθείσα Τούρκου από την οποία ηττήθηκε με 1-0.

Εκτίμηση: Μπορεί ο Ερεμένκο να είχε εκπληκτική καριέρα ως παίκτης, όμως ως προπονητής δεν έχει να δείξει κάτι τρομερό πέρα από μια επταετία χωρίς διακρίσεις στη Γιάρο και δυο σύντομα περάσματα από τα πρωταθλήματα της Αρμενίας και του Καζακστάν. Βέβαια τα εχέγγυα που του δίνονται στην ομάδα αυτή είναι τα καλύτερα που μπορεί να βρει στην κατηγορία μετά από αυτά της πρωταθλήτριας Ελσίνκι. Δύσκολα θα πλασαριστεί στην τετράδα, μια και όπως όλα δείχνουν το χτίσιμο της νέας ομάδας προϋποθέτει χρόνο. Αναμένεται να τερματίσει λίγο κάτω από τη μέση της βαθμολογίας.

 

Μάριεχαμν

Τι έκανε πέρσι: Έπαιξε με τη φωτιά μέχρι το τέλος της σεζόν, αλλά τελικά κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία. Ουσιαστικά απέφυγε τη διαδικασία των μπαράζ υποβιβασμού μόνο και μόνο επειδή η Τούρκου δεν μπορούσε να νικήσει και να την ξεπεράσει στη βαθμολογία.

Προπονητής: Πέτερ Λούντμπεργκ (37 ετών, παρέμεινε). Ολόκληρη η προπονητική του καριέρα είναι συνδεδεμένη με την Μάριεχαμν, καθώς πριν αναλάβει πρώτος προπονητής το 2016, ήταν βοηθός για μια τριετία. Η ομάδα πασχίζει να βγει μπροστά όταν κερδίσει την μπάλα, καθώς της λείπουν οι γρήγοροι μεσοεπιθετικοί.

Έδρα: Wilklof Holding Arena (5.637), Μάριεχαμν

Μεταγραφές: Υπήρξαν μεγάλες ανακατατάξεις στο ρόστερ της, όμως αν πρέπει να εστιάσουμε σε μια μεταγραφή, αυτή δεν είναι άλλο από τον ερχομό του έμπειρου μέσου Ντάνιελ Σιέλουντ. Ο 35χρονος προέρχεται από τη Νόρσεπινγκ και γενικότερα έχει τεράστια εμπειρία στο Σουηδικό πρωτάθλημα. Αντιθέτως ο περσινός τοπ σκόρερ Αλεξέι Κανγκσκόλκα (10 γκολ) αποφάσισε να σταματήσει το ποδόσφαιρο.

Προετοιμασία: Έστω και με δυσκολία και με απολογισμό 2-2-1, μπόρεσε να προκριθεί στην επόμενη φάση του κυπέλλου, μια και στη φάση των ομίλων κατέλαβε την τέταρτη θέση πίσω από Χόνκα, Ίντερ Τούρκου και Λάχτι, ενώ ξεπέρασε τις Ελσίνκι και Χέλσινγκφορς. Στους 16 του θεσμού απέκλεισε την Τάμπερε εκτός έδρας με 2-0 και πλέον περιμένει να φιλοξενήσει τη Λάχτι με φόντο ένα εισιτήριο για την τετράδα.

Εκτίμηση: Όλοι περιμένουν να δουν αν το πάθημα έγινε μάθημα ή θα κινδυνέψει εκ νέου με υποβιβασμό. Ο εγχώριος μπουκ θεωρεί πως μπορεί να κάνει ένα πλασάρισμα στις θέσεις 8-10. Τον τελευταίο καιρό κυκλοφόρησαν φήμες που τη θέλουν να έχει απώλειες της τάξης των 170.000€, κάτι που πρόκειται να μειώσει το μπάτζετ της για το 2020 και μένει να φανεί πόσο αυτό θα επηρεάσει τη φετινή σεζόν.

 

Χέλσινγκφορς

Τι έκανε πέρσι: Από τη στιγμή που έπεσε στην Ykkonen στα τέλη του 2017 έβαλε ως στόχο την άμεση επάνοδο στα μεγάλα σαλόνια. Αυτό τελικά έγινε καθώς κατάκτησε το πρωτάθλημα αφήνοντας πίσω την εξίσου δυνατή Ούλου. Μάλιστα ο προπονητής της Τεέμου Κάνκουνεν βραβεύτηκε ως ο καλύτερος προπονητής της περιφέρειας του Ελσίνκι, αφήνοντας πίσω του τον Μίκα Λεσχκόσουο της πρωταθλήτριας Ελσίνκι .

Προπονητής: Τορ Τόντεσεν (53 ετών, καινούριος). Ο νέος προπονητής είναι προσωπική επιλογή του αθλητικού διευθυντή Λένστρεμ, καθότι έχει εμπειρία σε Νορβηγία και Εσθονία. Η απόφαση αυτή δεν έχει να κάνει με έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του περσινού τεχνικού, Τεέμου Κάνκουνεν. Ίσα ίσα που τον υπολογίζουν πολύ, απλά ο τελευταίος δεν είχε δίπλωμα Pro το οποίο απαιτείται για την κατηγορία κάτι που θα πράξει φέτος. Έτσι θα συνεχίσει στο πλευρό του Τόντενσεν ως πρώτος βοηθός.

Έδρα: Telia 5G-areena (10.770), Ελσίνκι

Μεταγραφές: Παρελθόν αποτελούν οι δυο περσινοί τοπ σκόρερ της, Τουόμας Μούστονεν (12 γκολ) και Πέκα Σίβολα (11 γκολ), χωρίς όμως να αποτελούν απώλεια, καθώς οι άνθρωποι της ομάδας αποφάσισαν πως δεν ταίριαζαν στο επίπεδο της νέας κατηγορίας. Από τους νεοαποκτηθέντες οι Χάνου Πάτρονεν και Νιάζι Κούκι είναι καλά ονόματα εφόσον όμως αποφύγουν τους τραυματισμούς.

Προετοιμασία: Στο κύπελλο έδειξε το χειρότερο πρόσωπο της αφού κατετάγη τελευταία στο πρώτο γκρουπ πίσω από τις Χόνκα, Ίντερ Τούρκου, Λάχτι, Μάριεχαμν και Ελσίνκι. Ο απολογισμός της τραγικός με 5 ήττες σε 5 παιχνίδια.

Εκτίμηση: Όταν ο ίδιος ο αθλητικός διευθυντής της ομάδας παραδέχεται ότι ορισμένοι παίκτες αποκτήθηκαν χωρίς να δοκιμαστούν, αλλά με μοναδικό κριτήριο το ότι προτάθηκαν από ανθρώπους που είναι έμπιστοι, δείχνει την προχειρότητα στο σχεδιασμό. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός πως ο Λένστρεμ δήλωσε ότι η ομάδα έψαξε να βρει φθηνούς παίκτες των οποίων τα συμβόλαια θα πληρώνονται από άλλες πηγές και όχι από την ομάδα!! Ούτε λίγο ούτε πολύ αποχώρησαν 15 παίκτες και ήρθαν 17. Με όλα αυτά κατά νου, παίρνει από μόνη της τον τίτλο του φαβορί για απευθείας υποβιβασμό.

 

Κόκολαν (KPV)

Τι έκανε πέρσι: Τερμάτισε δεύτερη στην Ykkonen και στη διαδικασία των μπαράζ αντιμετώπισε την Τούρκου σε διπλούς αγώνες. Στο πρώτο παιχνίδι στην έδρα της παραχώρησε «λευκή» ισοπαλία, όμως το 1-1 στον επαναληπτικό της έδωσε το εισιτήριο για τα μεγάλα σαλόνια.

Προπονητής: Γιάρμο Κόρχονεν (54 ετών, παρέμεινε). Από το καλοκαίρι του 2016 ανέλαβε την ομάδα, στη δεύτερη φορά που κάθεται στον πάγκο της, καθώς η πρώτη ήταν τις χρονιές 2008-2010. Πλέον έχει την ευκαιρία να αποδείξει την αξία του στα μεγάλα σαλόνια. Αρκετά αμυντικογενής θεωρεί ότι όλα ξεκινάνε από την άμυνα και χτίζει ολόκληρη την ομάδα γύρω από μια φιλοσοφία σκληρής αμυντικής γραμμής. Αμέσως μόλις οι αμυντικοί πάρουν την μπάλα στην κατοχή τους, πολλές φορές θα επιλέξουν τη βαθιά μπαλιά στην πλάτη της άμυνας της αντίπαλης ομάδας.

Έδρα: Kokkolan Keskuskentta (2.000), Κόκολα. Τα τρία πρώτα εντός έδρας παιχνίδια της θα τα δώσει στην έδρα της Σεϊναγιόνεν, το OmaSP Stadion (6.000).

Μεταγραφές: Αρκετές προσθαφαιρέσεις είχε στο ρόστερ της αυτό το χειμώνα. Από τους παίκτες που έφυγαν αυτός που θα λείψει σίγουρα είναι ο περσινός πρώτος σκόρερ Κάλε Μούλτανεν (27 συμ., 11 γκολ). Από τους νεοαποκτηθέντες ξεχωρίζουν οι μέσοι Γιόνι Μάκελ (Κουόπιο) και Ισαάκ Σάζε (Γκέφλε).

Προετοιμασία: Το κύπελλο ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείξει τα δόντια της σε πιο παραδοσιακές δυνάμεις του φινλανδικού ποδοσφαίρου και δεν άφησε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Κατετάγη τρίτη κόντρα σε Ίλβες, Βάασα, Ροβανιέμι, Σειναγιόεν και Κουόπιο και πήρε την πρόκριση με απολογισμό 2-2-1. Στους 16 είχε εύκολο έργο απέναντι στη Βάνταν την οποία απέκλεισε εκτός έδρας με το εμφατικό 3-0. Πλέον στο δρόμο προς τα ημιτελικά βρήκε τη Ροβανιέμι την οποία υπέταξε (χτες) εκτός έδρας με 2-1. Προηγήθηκε με τον Γιόνι Μακέλε και παρά το ότι ισοφαρίστηκε στο 67’ κατάφερε να βρει τρόπο να «απαντήσει» στο 79’ με τον Μάνστρεμ. Έτσι βρίσκεται στα ημιτελικά, μόλις μια ανάσα από τη συμμετοχή-όνειρο σε έναν τελικό, κάτι που δε φανταζόταν κανείς στο στρατόπεδο της νεοφώτιστος ομάδας.

Εκτίμηση: Όπως κάθε νεοφώτιστη έτσι και αυτή αναμένεται να δώσει μάχη για την παραμονή. Αυτό που μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα είναι ότι αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό της κατηγορίας. Σίγουρα θα τη δούμε στα χαμηλά στρώματα του βαθμολογικού πίνακα, αν και η απίστευτες απανωτές προκρίσεις στο κύπελλο ίσως έχουν «χτίσει» την αυτοπεποίθηση των παικτών και αποδώσουν ακόμα καλύτερα. Ο εγχώριος μπουκ τη δίνει ως το Νο2 φαβορί για υποβιβασμό.

 

Loki

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi

 

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ