foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ53
PROMO CODE ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Ισπανία, Liga Endesa: Preview σεζόν 2018-19

Previews Πρωταθλημάτων | 25 Σεπ 2018 12:34
ACB-Liga-Endesa.jpg

Το ισπανικό πρωτάθλημα είναι κατά πολλούς το καλύτερο στον κόσμο μετά από το ΝΒΑ. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα πολύ οργανωμένο πρωτάθλημα, με νόμους και κανόνες που ισχύουν για τον καθένα, πολύ ποιοτικό και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, έστω κι αν στο τέλος η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα είναι συνήθως οι ομάδες που κερδίζουν τον τίτλο.

Στην Liga ACB μετέχουν σε αυτό 18 ομάδες, που δίνουν αγώνες μεταξύ τους εντός και εκτός έδρας, με σύστημα round robin, σε μια κανονική περίοδο, που διαρκεί 34 αγωνιστικές. Μετά το τέλος αυτής της κανονικής περιόδου, οι πρώτες οκτώ ομάδες της βαθμολογίας συνεχίζουν στα πλέι οφ, όπου αναδεικνύεται ο πρωταθλητής. Οι δύο τελευταίες υποβιβάζονται στη LEB Oro.

Οι πρώτες οκτώ ομάδες στην βαθμολογία μετά το τέλος του πρώτου γύρου παίρνουν μέρος στο Copa del Ray, όπου με σύστημα final-8 αναδεικνύεται ο Κυπελλούχος Ισπανίας.

Οι ομάδες της Liga Endesa - ACB

Ρεάλ Μαδρίτης

Τι έκανε πέρυσι: Την τελευταία 10ετία έχει επιστρέψει στην κορυφή του ισπανικού και του ευρωπαϊκού μπάσκετ, από όπου είχε απουσιάσει για περίπου 15 χρόνια. Είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης και η κάτοχος του τίτλου στη Liga Endesa, τον οποίον κατέκτησε πέρυσι επικρατώντας στον τελικό των πλέι οφ της Μπασκόνια.

Μεταγραφές: Οι αλλαγές στο ρόστερ της σε σχέση με πέρυσι περιορίζονται στην εξής μία, που είναι ωστόσο πολύ σημαντική. Ο Λούκα Ντόντσιτς θα παίζει πλέον στο ΝΒΑ και το ερώτημα είναι πώς θα καλυφθεί το κενό του, αν και φέτος ο Σέρχιο Γιουλ ξεκινά τη σεζόν υγιής. Αποκτήθηκαν επίσης ο Σλοβένος σουτέρ, Κλέμεν Πρέπελιτς, και ο Αργεντινός φόργουορντ Γκάμπριελ Ντεκ.

Το αστέρι: Ο Σέρχιο Γιουλ είναι ο φύσει και θέσει ηγέτης της Ρεάλ. Ο σοβαρός τραυματισμός του πέρυσι το καλοκαίρι με την Εθνική ομάδα, δεν του επέτρεψε να αγωνιστεί παρά μόνο προς το τέλος της σεζόν 2017-18, αφήνοντας τον Ντόντσιτς να σηκώσει όλο το βάρος. Φέτος, όμως, επιστρέφει υγιής και θα προσπαθήσει να καλύψει και το κενό του νεαρού Σλοβένου.

Προπονητής: Ο Πάμπλο Λάσο αγωνίστηκε ως παίκτης στη Ρεάλ για μία διετία τη δεκαετία του ’90 και ως προπονητής την έχει εκτοξεύσει στην κορυφή από το 2011, οπότε κάθισε στον πάγκο της. Έχει κερδίσει έκτοτε δύο τρόπαια Ευρωλίγκας (’15, ’18), τέσσερα πρωταθλήματα (’13, ’15, ’16, ’18), πέντε κύπελλα (’12, ’14, ’15, ’16, ’17), έχει αναδειχθεί τρεις φορές καλύτερος προπονητής στην Ισπανία και άλλη μία στην Ευρωλίγκα.

Πρόβλεψη: Η Ρεάλ είναι η πρωταθλήτρια Ισπανίας, η κορυφαία ομάδα στη χώρα την τελευταία δεκαετία και ο στόχος της δεν είναι άλλος παρά ένα ακόμα πρωτάθλημα. Το γεγονός ότι διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτη την περσινή ομάδα, τής δίνει επιπλέον προβάδισμα, αφού εκτός από ποιότητα, διαθέτει και ομοιογένεια. Ο Γιουλ είναι υγιής και δεν θα αφήσει να φανεί το κενό του Ντόντσιτς, οπότε είναι και πάλι φαβορί για τον τίτλο.

 

Μπαρτσελόνα

Τι έκανε πέρυσι: Από τότε που έφυγε ο Τσάβι Πασκουάλ προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι και δεν μπορεί. Τα τελευταία χρόνια δεν θυμίζει σε τίποτα την παντοδύναμη ομάδα του πρώτου μισού αυτής της δεκαετίας, οπότε είχε κατακτήσει τρία πρωταθλήματα σε τέσσερα χρόνια. Πέρυσι αρκέστηκε στην κατάκτηση του Κυπέλλου, ενώ το τελευταίο πρωτάθλημά της το κέρδισε το 2014.

Μεταγραφές: Διατηρεί έναν κορμό παικτών από πέρυσι, κάνοντας πάντως κάποιες σημαντικές προσθήκες. Απέκτησε τον Κέβιν Πάνγκος για το κουμάντο της ομάδας, τον Κρις Σίνγκλετον, τον πολύ καλό σουτέρ Κάιλ Κούριτς, τον Γιάκα Μπλάζιτς και τον πανύψηλο Ουκρανό σέντερ Πουστόβι. Έφυγαν ο Μερμάν και ο Κόπονεν, αλλά και παίκτες όπως οι Τζάκσον και Βεζένκοφ, που δεν έπαιζαν πολύ, ενώ σταμάτησε το μπάσκετ ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο.

Το αστέρι: Μετά την υποστολή της σημαίας Χουάν Κάρλος Ναβάρο, ο πιο παλιός παίκτης της Μπαρτσελόνα είναι πλέον ο Άντε Τόμιτς. Ο Κροάτης σέντερ βρίσκεται από το 2012 στη Βαρκελώνη και μετά από μια σημαντική κάμψη, έδειξε ότι υπό τις οδηγίες του Πέσιτς αναβαπτίστηκε.

Προπονητής: Σε ηλικία 69 ετών ο Σβέτισλαβ Πέσιτς είναι ο γηραιότερος προπονητής της λίγκας και μια παλιά καραβάνα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Δουλεύει για δεύτερη φορά στην Μπαρτσελόνα, την οποίαν είχε οδηγήσει στην κατάκτηση της Ευρωλίγκας το 2003. Έχει κερδίσει επίσης χρυσά μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα τόσο με την Εθνική Σερβίας (2001 και 2002) όσο και με την Εθνική Γερμανίας (1993).

Πρόβλεψη: Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια, θα είναι και φέτος βασική ανταγωνίστρια της Ρεάλ. Οι Πάνγκος και Σίνγκλετον, που ήρθαν, δίνουν μεγαλύτερη ποιότητα στο ρόστερ, ενώ και η παρουσία του πολύπειρου Πέσιτς από την αρχή (πέρυσι ανέλαβε στα μισά της σεζόν) εγγυάται την παρουσία τουλάχιστον στην τετράδα, όπως πέρυσι, και μάλλον και στον τελικό των πλέι οφ.

 

Μπασκόνια

Τι έκανε πέρυσι: Μια από τις μεγάλες δυνάμεις του ισπανικού μπάσκετ την τελευταία 20ετία, διάστημα κατά το οποίο έχει κερδίσει και τρία πρωταθλήματα (2002, 2008 και 2010). Τα τελευταία τρία χρόνια βρίσκεται σταθερά μέσα στην πρώτη τετράδα της Liga Endesa, πέρυσι μάλιστα έπαιξε στον τελικό των πλέι οφ, χάνοντας από τη Ρεάλ.

Μεταγραφές: Είχε δύο σημαντικές απώλειες το καλοκαίρι, καθώς έφυγαν ο Ροντρίγκ Μπομπουά και ο Γιάνις Τίμα, που είχαν κρίσιμη συμβολή στην περσινή πορεία. Τα κενά τους θα προσπαθήσουν να καλύψουν ο Σαβόν Σιλντς, που προέρχεται από εκπληκτική σεζόν στην Τρεντίνο, και ο Νταρούν Χίλιαρντ από τους Σπερς. Κατά τα άλλα ο περσινός κορμός έμεινε αναλλοίωτος.

Το αστέρι: Ο Τόρνικε Σενγκέλια παρουσιάζεται χρόνο με το χρόνο όλο και καλύτερος και έχει εξελιχθεί σε αδιαμφισβήτητο ηγέτη της Μπασκόνια. Βρίσκεται στην ομάδα από το 2014 και πέρυσι αναδείχθηκε μέλος της καλύτερης πεντάδας της Ευρωλίγκας όντας ο πρώτος σκόρερ και ο πρώτος της ριμπάουντερ.

Προπονητής: Ξεκίνησε την καριέρα του με την κατάκτηση του Κυπέλλου Κόρατς το μακρινό 1990 με την Μπανταλόνα, όμως έκτοτε δεν είχε τη δυνατότητα να δουλέψει παρά μόνο σε μικρομεσαίες ομάδες του ισπανικού πρωταθλήματος. Την τελευταία τριετία, πάντως, εκτοξεύτηκε με την εξαιρετική δουλειά που έκανε στη Βαλένθια, την οποία οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2017. Κι αμέσως μετά έφυγε για να πάει στην Μπασκόνια.

Πρόβλεψη: Με δεδομένο ότι ο κορμός της έμεινε αναλλοίωτος, θα είναι και φέτος μία από τις πρωταγωνίστριες και λογικά θα μπει μέσα στην πρώτη τετράδα της τελικής κατάταξης. Ερώτημα πάντως αποτελεί το κατά πόσον οι Σιλντς και Χίλιαρντ θα καλύψουν επαρκώς τα κενά των Μπομπουά και Τίμα.

 

Γκραν Κανάρια

Τι έκανε πέρυσι: Είναι μια ομάδα που ποτέ δεν συγκαταλεγόταν στις μεγάλες δυνάμεις του ισπανικού μπάσκετ, όμως τα τελευταία χρόνια εμφανίζει σταθερά ανοδική πορεία και πρωταγωνιστεί. Το 2015 έπαιξε στον τελικό του Eurocup, την επόμενη χρονιά κατέκτησε το Σούπερ Καπ κι έπαιξε στον τελικό του Copa del Ray, ενώ πέρυσι κατέλαβε για δεύτερη φορά στην ιστορία της την τέταρτη θέση στο πρωτάθλημα, που της έδωσε και το εισιτήριο για την Ευρωλίγκα.

Μεταγραφές: Παρότι έφυγαν κάποιοι σημαντικοί παίκτες από την περσινή σεζόν, όπως ο δεύτερος σκόρερ Ντι Τζέι Σίλι και οι Ραντίσεβιτς, Αγκιλάρ, εντούτοις έχει ενισχυθεί σημαντικά ενόψει και της συμμετοχής στην Ευρωλίγκα. Ήρθαν έμπειροι παίκτες όπως οι Ντι Τζέι Στρόμπερι, Κλέβιν Χάνα, Κιμ Τιλί, Κρις Έβανς και Λιουκ Νέλσον, που αναμένεται να ανεβάσουν το επίπεδό της.

Το αστέρι: Ο Μάρκους Έρικσον ήταν ένα σπουδαίο ταλέντο, που όμως δεν βρήκε το χώρο να ανθίσει στην Μπαρτσελόνα. Μόλις πήγε πέρυσι στην Γκραν Κανάρια, ξεπετάχτηκε, έγινε ο πρώτος σκόρερ της και βασικός πρωταγωνιστής στην περσινή σπουδαία σεζόν και το ίδιο αναμένεται να κάνει και φέτος.

Προπονητής: Ο Σάλβα Μαλδονάδο ανέλαβε αυτό το καλοκαίρι αντικαθιστώντας τον Λουίς Κασιμίρο. Είναι ένας προπονητής με μακρόχρονη παρουσία στο ισπανικό πρωτάθλημα, χωρίς ωστόσο να έχει πάρει ευκαιρίες σε ομάδες πρώτης διαλογής. Έχει κερδίσει ένα Copa del Ray με τη Μανρέσα το μακρινό 1994, ενώ πριν πάει στην Γκραν Κανάρια, είχε δουλέψει επί μια πενταετία στην Μπανταλόνα (2011-’16) κι άλλα δύο στην Εστουντιάντες.

Πρόβλεψη: Η Γκραν Κανάρια είναι ενισχυμένη σε σχέση με πέρυσι και λογικά θα είναι και φέτος μια από τις δυνατές ομάδες της λίγκας. Αποτελεί, ωστόσο, ερωτηματικό το κατά πόσο θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στην ταυτόχρονη παρουσία της στην Ευρωλίγκα, που είναι επίπονη και υψηλού επιπέδου διοργάνωση. Η απειρία της δεν τη βοηθά και δεν περιμένουμε να επαναλάβει το περσινό επίτευγμά της να μπει στην τετράδα.

 

Βαλένθια

Τι έκανε πέρυσι: Τα τελευταία 15 χρόνια έχει αναδειχθεί σε μια από τις κορυφαίες δυνάμεις του ισπανικού μπάσκετ, με συνεχή παρουσία στα πλέι οφ από το 2007 και μετά και με την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2017. Είναι επίσης μια παραδοσιακή δύναμη του Eurocup, το οποίο έχει κερδίσει τρεις φορές (2003, 2010, 2014) και στο οποίο επιστρέφει φέτος μετά από μια χρονιά στην Ευρωλίγκα.

Μεταγραφές: Παρότι δεν θα παίξει φέτος στην Ευρωλίγκα, διατήρησε τον περσινό κορμό της και οι απώλειές της είναι ελάχιστες. Έφυγαν οι Έρικ Γκριν και Τιμπόρ Πλάις, όμως στη θέση τους ήρθαν καλοί παίκτες. Ο σουτέρ Ματ Τόμας και ο διεθνής Γάλλος σέντερ Λουί Λαμπεϊρί, ενώ σημαντική προσθήκη είναι κι αυτή του Μάικ Τόμπι.

Το αστέρι: Ο Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς είναι η “κολόνα” της Βαλένθια μέσα στα καλάθια. Πρώτος ριμπάουντερ κι ένας από τους πρώτους σκόρερ της, είναι στην ομάδα από το 2013 και αποτελεί και αγαπημένο παιδί των φιλάθλων.

Προπονητής: Η Βαλένθια αποφάσισε αυτό το καλοκαίρι να μη συνεχίσει τη συνεργασία της με τον Τσους Βιδορέτα και εμπιστεύτηκε τις τύχες της ομάδας στον μέχρι πρότινος βοηθό του, Χάουμε Πονσαρνάου. Η εμπειρία του ως πρώτος προπονητής περιορίζεται σε μικρομεσαίες ομάδες, όπως η Μανρέσα και η Χιπουσκόα, ενώ ήταν βοηθός του Σέρτζιο Σκαριόλο στην Εθνική Ισπανίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Πρόβλεψη: Η Βαλένθια δεν έχει χάσει την περσινή ισχύ της και κάλυψε τα κενά αυτών που έφυγαν με καλούς παίκτες. Τώρα που δεν θα έχει την Ευρωλίγκα, λογικά θα εμφανιστεί ακόμα πιο δυνατή και περιμένουμε να μπει στην τετράδα των πλέι οφ και να διεκδικήσει ακόμα και τον τελικό.

 

Ανδόρα

Τι έκανε πέρυσι: Είναι η ομάδα του μικρού ομώνυμου κρατιδίου στα σύνορα Ισπανίας και Γαλλίας. Το 2014 επέστρεψε στη Liga Endesa 18 χρόνια μετά την τελευταία παρουσία της σε αυτήν και έκτοτε ακολουθεί σταθερή πορεία. Την τελευταία διετία μετέχει στα πλέι οφ, ενώ πέρυσι εξέπληξε με την πορεία της, που την έφερε στην έκτη θέση της τελικής κατάταξης.

Μεταγραφές: Η πολύ καλή περσινή πορεία της είχε ως αποτέλεσμα να φύγουν οι δύο καλύτεροι παίκτες της, Γιάκα Μπλάζιτς και Χαϊμέ Φερνάντεθ. Έφυγαν επίσης κι άλλοι καλοί παίκτες, όπως ο Βλάντο Γιάνκοβιτς και ο Κόλτον Άιβερσον. Ήρθαν παίκτες σαν τον Μικέλε Βιτάλι, τον Ντίλαν Ένις και τον Σέιν Ουίτινγκτον με παραστάσεις, αλλά και ο άπειρος Ρέτζι Άπσο.

Το αστέρι: Ο Ντίλαν Ένις ήρθε πήγε αυτό το καλοκαίρι στην Ανδόρα προερχόμενος από τη Σαραγόσα, όπου σε 6 αγώνες είχε 15 πόντους κατά μέσο όρο. Είναι ένας πολύ καλός γκαρντ, που έχει παίξει και στην Ευρωλίγκα με τον Ερυθρό Αστέρα και αναμένεται να πρωταγωνιστήσει.

Προπονητής: Η συνεργασία με τον Χοάν Πενιαρόγια δεν ανανεώθηκε και στη θέση του προσελήφθη ο Ίμπον Ναβάρο, ο οποίος έκανε πέρυσι μια πολύ καλή σεζόν με τη Μούρθια, φτάνοντας ως το φάιναλ φορ του Basketball Champions League. Ως πρώτος προπονητής έχει δουλέψει στη Μανρέσα και για λίγο και στην Μπασκόνια και θεωρείται ιδιαίτερα εξελίξιμος.

Πρόβλεψη: Η απώλεια των Μπλάζιτς και Φερνάντεθ είναι σημαντική και μένει να φανεί αν και κατά πόσο θα αναπληρωθεί. Η Ανδόρα θα παλέψει και φέτος να μπει στα πλέι οφ, είναι όμως αμφίβολο αν θα καταφέρει να εμφανιστεί όσο ανταγωνιστική ήταν πέρυσι.

 

Μάλαγα

Τι έκανε πέρυσι: Είναι μια από τις σημαντικές δυνάμεις του ισπανικού μπάσκετ. Με εξαίρεση τη διετία 2012-13 παίζει συνεχώς στα πλέι οφ από το 2000 και μετά, ενώ το 2006 κατέκτησε και το μοναδικό πρωτάθλημα της ιστορίας της. Έχει στο παλμαρέ της επίσης ένα Copa del Ray, ένα Κύπελλο Κόρατς (2001), ένα Eurocup (2017), ενώ το 2007 έπαιξε στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας. Πέρυσι τερμάτισε 7η και έχασε τη θέση της στην Ευρωλίγκα.

Μεταγραφές: Είχε σημαντικές απώλειες αυτό το καλοκαίρι, αφού έφυγε ο πρώτος σκόρερ της, Νεμάνια Νέντοβιτς, και βασικοί παίκτες της, όπως οι Τζεφ Μπρουκς, Ρέι ΜακΚάλουμ και Τζέιμς Όγκουστιν. Τα κενά τους θα προσπαθήσουν να καλύψουν οι δύο παίκτες από τον Ολυμπιακό, Μπράιαν Ρόμπερτς και Κάιλ Ουίλτζερ, ο Ματίας Λεσόρ από τον Ερυθρό Αστέρα και ο Χάιμε Φερνάντεθ.

Το αστέρι: Απόντος του Νεμάνια Νέντοβιτς, αυτός που θα κληθεί να ηγηθεί της Μάλαγα φέτος είναι ο Μπράιαν Ρόμπερτς. Στον Ολυμπιακό δεν κατάφερε να πρωταγωνιστήσει, διότι είχε μπροστά του τον Σπανούλη, όμως είναι καλός παίκτης και στη Μάλαγα η ομάδα επί της ουσίας θα είναι δική του.

Προπονητής: Μετά από μια πενταετία ο Χοάν Πλάθα αποχώρησε από τον πάγκο και στη θέση του η Μάλαγα πήρε τον Λουίς Κασιμίρο, ο οποίος έκανε εξαιρετική δουλειά την τελευταία διετία στην Γκραν Κανάρια. Είναι ένας έμπειρος προπονητής, που το 1998 κέρδισε το πρωτάθλημα με τη Μανρέσα, ενώ έχει δουλέψει σε αρκετές ισπανικές ομάδες, όπως η Βαλένθια, η Εστουντιάντες και η Φουενλαμπράδα.

Πρόβλεψη: Οι απώλειές της είναι σημαντικές, όμως οι παίκτες που αποκτήθηκαν δεν είναι κακοί και ο προπονητής επίσης είναι καλός. Η Μάλαγα λογικά θα διατηρήσει την ισχύ της, θα παίξει στα πλέι οφ και θα διεκδικήσει και μια θέση στην τετράδα, αν και οι πιθανότητες να τα καταφέρει δεν είναι πολλές.

 

Τενερίφε

Τι έκανε πέρυσι: Ως σύλλογος έχει ζωή μόλις 24 ετών, από το 1994, όταν η CB Κανάριας συγχωνεύθηκε με άλλες ομάδες των νησιών. Στη Liga Endesa προβιβάστηκε το 2012 και έκτοτε ακολουθεί ανοδική πορεία με αποκορύφωμα τα δύο τελευταία χρόνια. Πρόπερσι, στην καλύτερη σεζόν της ιστορίας της, τερμάτισε πέμπτη και κατέκτησε το Basketball Champions league, ενώ πέρυσι τερμάτισε όγδοη κι έπαιξε στα πλέι οφ.

Μεταγραφές: Άλλαξε πολύ, καθώς έχασε πολλούς βασικούς παίκτες της. Έφυγαν οι τρεις από τους τέσσερις πρώτους σκόρερ της (Ματέους Πόνιτκα, Κώστας Βασιλειάδης, Μάικ Τόμπι) κι έμεινε μόνον ο Αμπρομάιτις και τα κενά τους καλούνται να καλύψουν ο Γερμανός Λούκα Στάιγκερ,  ο Θαντ Μακ Φάντεν της Κύμης, ο Πολωνός Τόμας Τζιέλο, ο Κόλτον Άιβερσον και ο Νίκολα Μπρουσίνο.

Το αστέρι: Ο Τιμ Αμπρομάιτις είναι ένας καλός Αμερικανός φόργουορντ, που πήγε στην Τενερίφε το καλοκαίρι του 2015 και “ρίζωσε”, καθώς φέτος υπέγραψε νέο διετές συμβόλαιο. Πέρυσι σκόραρε 10,2 πόντους με 46% στο τρίποντο και αναμένεται να είναι και φέτος βασικό επιθετικό όπλο για την ομάδα.

Προπονητής: Στη θέση του Φώτη Κατσικάρη, που εντάχθηκε στο επιτελείο των Γιούτα Τζαζ στο ΝΒΑ, επέστρεψε ο Τσους Βιδορέτα, ο οποίος δούλεψε στην Τενερίφη και τη διετία 2015-17. Το 2017 μάλιστα κατέκτησε το BCL και οδήγησε την ομάδα στην 5η θέση του πρωταθλήματος, κάτι που του έδωσε τη δυνατότητα να δουλέψει στη Βαλένθια και την Ευρωλίγκα.

Πρόβλεψη: Οι απώλειες είναι σημαντικές και δεν είναι βέβαιο ότι αυτοί που έρχονται θα τις αναπληρώσουν επαρκώς. Στα συν είναι ότι ο προπονητής ξέρει καλά την ομάδα από την προηγούμενη θητεία του, ωστόσο θα έχει δύσκολο έργο. Η Τενερίφε θα παλέψει για τα πλέι οφ, με τις πιθανότητες να τα καταφέρει να είναι μοιρασμένες.

 

Φουενλαμπράδα

Τι έκανε πέρυσι: Μια μικρομεσαία ομάδα, η οποία από το 1996, οπότε ανέβηκε για πρώτη φορά στη Liga Endesa παίζει συνεχώς σε αυτήν με εξαίρεση δύο μικρά “διαλείμματα”, το 1998 και το 2005. Υποβιβάστηκε και το 2015, αλλά έμεινε στην κατηγορία τελικά λόγω αναδιάρθρωσης. Στο διάστημα αυτό συνήθως παλεύει για να αποφύγει τον υποβιβασμό, αν και τα τελευταία χρόνια φλερτάρει με τα πλέι οφ. Το 2016 έπαιξε σε αυτά, ενώ πέρυσι έχασε την πρώτη οκτάδα την ύστατη στιγμή.

Μεταγραφές: Έχει κάνει αρκετές αλλαγές στο ρόστερ της, αλλά κατάφερε να κρατήσει τους βασικούς πρωταγωνιστές της από πέρυσι (Πόποβιτς, Κρουθ, Εγιένγκα), με εξαίρεση του Ρόλαντς Σμιτς, που έφυγε. Έφυγαν επίσης οι Ολασένι, Σέκουλιτς, Βάργκας και έχουν αποκτηθεί παίκτες όπως ο Τόμας Μπέγιας, Ταλίμπ Ζάνα, Ντάνιελ Κλαρκ, αλλά κυρίως ο Βραζιλιάνος σέντερ, Λούκας Νογκουέιρα.

Το αστέρι: Μπορεί ο διεθνής Κροάτης Μάρκο Πόποβιτς να είναι στα 36 του ο ηγέτης πάνω στο παρκέ για τη Φουενλαμπράδα, αλλά ο Λούκας Νογκουέιρα, που αποκτήθηκε πριν από λίγες μέρες, κουβαλάει τη λάμψη του ΝΒΑ. Ο Βραζιλιάνος σέντερ επελέγη στο νούμερο 16 του ντραφτ του 2013 από τους Σέλτικς, στη συνέχεια δόθηκε στους Ράπτορς, αλλά δεν μπόρεσε να αναδειχθεί. Και στη Φουενλαμπράδα ψάχνει μια δεύτερη ευκαιρία.

Προπονητής: Στη θέση του Αργεντινού Νέστορ Γκαρσία, η Φουενλαμπράδα προσέλαβε έναν πρώην βοηθό του Τσάβι Πασκουάλ. Ο Αγκουστί Γιούλμπε δούλεψε στο πλευρό του σημερινού προπονητή του Παναθηναϊκού την πενταετία 2008-13 στην Μπαρτσελόνα, ενώ έχει διατελέσει και βοηθός του Βέλιμιρ Περάσοβιτς σε Μπασκόνια και Αναντολού Εφές. Εμπειρία πρώτου προπονητή, όμως, δεν έχει.

Πρόβλεψη: Μπορεί να κατάφερε να διατηρήσει τους περισσότερους από τους περσινούς βασικούς πρωταγωνιστές της, όμως δεν μοιάζει ικανή να πετύχει κάτι περισσότερο από μια απλή πρόκριση στα πλέι οφ. Και αν… Ο προπονητής είναι άπειρος και το μόνο που μπορεί να διαφοροποιήσει τα δεδομένα είναι να βρει τον εαυτό του ο Νογκουέιρα.

 

Μούρθια

Τι έκανε πέρυσι: Μια ομάδα που παραδοσιακά πάλευε για να αποφύγει τον υποβιβασμό, όποτε δεν… έπεφτε, έχει ανεβάσει κατά ένα… κλικ το επίπεδό της την τελευταία τριετία. Το 2016 έπαιξε στα πλέι οφ, τα δύο επόμενα χρόνια έμεινε εκτός στο… τσακ, ενώ πέρυσι συμμετείχε στο φάιναλ φορ του Basketball Champions League. Δεν έχει τίτλους ή άλλες διακρίσεις στην πρώτη κατηγορία.

Μεταγραφές: Κράτησε κάποιους σημαντικούς παίκτες (Σόκο, Όλεσον, Κλουφ), αλλά έχασε τους δύο πρώτους σκόρερ της (Κλέβιν Χάνα, Βίτορ Μπενίτε) και τον σέντερ Αουγκούστο Λίμα. Έφερε δύο παίκτες από τη G-League (Μίλτον Ντόιλ, Άσκια Μπούκερ), που είναι άγνωστο πώς θα ανταποκριθούν, καθώς και τους Ντέγιαν Τοντόροβιτς, Ντάμιεν Ρούντεζ.

Το αστέρι: Ο Όβι Σόκο παρουσιάζεται κάθε χρόνο και καλύτερος και καθώς μπαίνει φέτος στον τρίτο χρόνο του στη Μούρθια, αναμένεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Γι’ αυτό η Μούρθια έκανε ολόκληρο αγώνα το καλοκαίρι για να τον κρατήσει.

Προπονητής: Ο Ίμπον Ναβάρο δεν θέλησε να ανανεώσει το συμβόλαιό του και η Μούρθια στράφηκε στον Χαβιέ Χουάρεθ, ο οποίος δεν έχει εμπειρία ως πρώτος προπονητής στη Liga Endesa, είναι όμως γνωστός για την εξαιρετική δουλειά που έκανε στα τμήματα υποδομής της Ρεάλ. Έχει μεγάλη συμβολή στην ανάδειξη του Ντόντσιτς, του Ράντοντσιτς και του Γιούστα.

Πρόβλεψη: Δεν είναι ιδιαίτερα αίσιοι οι οιωνοί για τη Μούρθια, που συν τοις άλλοις μαστίζεται και από οικονομικά προβλήματα. Οι παίκτες που έφυγαν ήταν κομβικοί και είναι αμφίβολο αν θα αναπληρωθούν επαρκώς, ο προπονητής είναι άπειρος και πιο πιθανό είναι να παλέψει για να αποφύγει τον υποβιβασμό, παρά για να μπει στα πλέι οφ.

 

Εστουντιάντες

Τι έκανε πέρυσι: Η ιστορική ομάδα της Μαδρίτης πρωταγωνιστούσε στο ισπανικό μπάσκετ μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 2000, αλλά έκτοτε την έχει πάρει η… κάτω βόλτα. Από το 2005 και μετά έχει παίξει μόνο μία φορά στα πλέι οφ, ενώ δύο φορές, το 2012 και το 2016 γλίτωσε τον υποβιβασμό, επειδή η ομάδα που επρόκειτο να ανέβει, δήλωσε αδυναμία! Έχει στο παλμαρέ της τρία κύπελλα Ισπανίας, μία συμμετοχή σε φάιναλ φορ Ευρωλίγκας (1992) και έναν τελικό Κόρατς (1999).

Μεταγραφές: Διατηρεί ένα σημαντικό κομμάτι του περσινού κορμού, αλλά έχασε δύο κομβικούς παίκτες. Τον δεύτερο σκόρερ της Liga Endesa πέρυσι, Σίλβεν Λάντεσμπεργκ, και τον σέντερ Άλεκ Μπράουν. Τους αντικαθιστά με τους Τζιαν Κλαβέλ και Νίκολα Γιάνκοβιτς, που πέρασαν πέρυσι αμφότεροι από την τουρκική Σακάρια. Αποκτήθηκε επίσης ο Ούγγρος Ζόλταν Περλ.

Το αστέρι: Ο Ομάρ Κουκ είναι ο “εγκέφαλος” της ομάδας. Ένας πολύ έμπειρος πλέι μέικερ, που θα παίξει για τρίτη χρονιά στην Εστουντιάντες και έχει στο μυαλό του πρώτα πώς θα αξιοποιήσει τους συμπαίκτες του. Πέρυσι ήταν ο καλύτερος πασέρ του πρωταθλήματος με 6,76 ασίστ κατά μέσο όρο.

Προπονητής: Ο Σάλβα Μαλδονάδο ανέβηκε επίπεδο πηγαίνοντας στην Γκραν Κανάρια και η Εστουντιάντες πήρε τον Γιόζεπ Μαρία Μπεροκάλ, ο οποίος ξεκίνησε την προπονητική καριέρα του ως συνεργάτης του Τσάβι Πασκουάλ στην Μπαρτσελόνα και τον Παναθηναϊκό. Πέρυσι δούλεψε στην τουρκική Εσκισεχίρ.

Πρόβλεψη: Είναι αμφίβολο κατά πόσο θα καλύψει με επάρκεια τις απώλειες των Λάντεσμπεργκ και Μπράουν. Επομένως είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να διεκδικήσει την είσοδό της στα πλέι οφ. Στα συν της, πάντως, είναι ότι διαθέτει αρκετά μεγάλη ομοιογένεια, ενώ και ο Μπεροκάλ θεωρείται εξελίξιμος προπονητής, αν και ακόμα είναι άπειρος.

 

Ομπραντόιρο

Τι έκανε πέρυσι: Ανέβηκε στη Liga Endesa για πρώτη φορά στην ιστορία της το 2010 και σταθεροποιήθηκε σε αυτήν από το 2012 και μετά. Έκτοτε παλεύει κάθε χρόνο να αποφύγει τον υποβιβασμό, με μοναδική εξαίρεση τη σεζόν 2012-13, οπότε κατάφερε να παίξει στα πλέι οφ.

Μεταγραφές: Έχασε όλους τους περσινούς… καλούς της. Τον σουτέρ Ματ Τόμας, την “κολόνα” Αρτέμ Πουστόβι και τους Μπέντζιους, Ράντοβιτς. Αυτοί ήταν οι τέσσερις πρώτοι σκόρερ της πέρυσι. Αντ’ αυτών έφερε τον αναγεννημένο Κώστα Βασιλειάδη, τον έμπειρο Βέλγο Μαξίμ Ντε Ζέου, τους κολεγιόπαιδες από τις ΗΠΑ Κένταλ Στίβενς, Βλαντιμίρ Μπροτζιάνσκι και τον νεαρό Ισλανδό γίγαντα Τρίγκβι Χλίνασον.

Το αστέρι: Ο Κώστας Βασιλειάδης είναι ο πιο έμπειρος και ο παίκτης με τις πιο πλούσιες παραστάσεις από όλους όσους έχει η Ομπραντόιρο. Αναγεννήθηκε πέρυσι στην Τενερίφε και με το… δολοφονικό χέρι του από την περιφέρεια, αναμένεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Προπονητής: Ο Μόντσο Φερνάντεθ είναι 18 χρόνια προπονητής και τα μισά τα έχει περάσει στον πάγκο της Ομπραντόιρο. Κάθεται σε αυτόν από το 2010 και δεν τον κουνάει κανείς απ’ ό,τι φαίνεται.

Πρόβλεψη: Οι απώλειες των Ματ Τόμας και Αρτέμ Πουστόβι δεν μπορούν να αναπληρωθούν εύκολα, ειδικά με τους νεαρούς και άπειρους παίκτες από τις ΗΠΑ, που αποκτήθηκαν. Όσο καλός κι αν είναι ο Βασιλειάδης, η Ομπραντόιρο δύσκολα θα παρουσιαστεί καλύτερη από πέρυσι, οπότε λογικά θα παλέψει για να αποφύγει τον υποβιβασμό.

 

Χιπουσκόα

Τι έκανε πέρυσι: Είναι η ομάδα του 21ου αιώνα, υπό την έννοια ότι πριν από το 2001… δεν υπήρχε καν. Ανέβηκε στη Liga Endesa το το 2006 και με εξαίρεση δύο σεζόν (2007-08 και 2016-17) παίζει συνεχώς σε αυτήν, χωρίς πάντως να μπορεί να πρωταγωνιστήσει. Κάθε χρόνο παλεύει να αποφύγει τον υποβιβασμό, εκτός από τη σεζόν 2011-12, που κατάφερε να τερματίσει 5η και να παίξει στα πλέι οφ.

Μεταγραφές: Έχει αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς εκτός των Φαν Λάκε, Πέρεθ και κανά δυο άλλων, δεν έμεινε κανείς. Έφυγαν οι Τζόρνταν Σουίνγκ, Ντάνιελ Κλαρκ, Κένι Τσέρι, Χενκ Νόρελ, Ντάνι Αγκμπελέζε, οι καλύτεροι δηλαδή. Αποκτήθηκαν παίκτες με εμπειρία, όπως οι Σέκουλιτς, Φαβεράνι, Γκουτιέρεζ, Μπομπρόφ, ο Γεωργιανός Μπουριανάτζε και ο Αργεντινός Κορμπάτσο.

Το αστέρι: Ο Χόρχε Γκουτιέρεζ είναι ένας Μεξικανός γκαρντ με έφεση στο σκοράρισμα, αλλά και συνέπεια στο οργανωτικό κομμάτι. Προέρχεται από καλή σεζόν με την Τρεντίνο στην Ιταλία και το Eurocup, έχει παίξει λίγο και στο ΝΒΑ και είναι ένας παίκτης που μπορεί να κουβαλήσει στις πλάτες του τη Χιπουσκόα.

Προπονητής: Στη θέση του Πορφίριο Φίσακ, που παραιτήθηκε, ανέλαβε ο Σέρχιο Βαλδεολμίγιος, ο οποίος είναι Ισπανός, αλλά έχει κάνει σπουδαία καριέρα στην Εθνική ομάδα του Μεξικού. Από το 2011 ως το 2017 που κάθισε στον πάγκο της, την οδήγησε μεταξύ άλλων σε ένα χρυσό κι ένα ασημένιο μετάλλιο στους Παναμερικανικούς αγώνες. Πέρυσι ήταν βοηθός του Πέδρο Μαρτίνεθ στην Μπασκόνια.

Πρόβλεψη: Έχει κάνει κάποιες καλές μεταγραφές (Γκουτιέρεζ, Φαβεράνι, Κορμπάτσο), που μπορεί να την βοηθήσουν να ανέβει λίγο επίπεδο και να διεκδικήσει την είσοδό της στα πλέι οφ. Δύσκολο να συμβεί αυτό, αλλά λογικά δεν θα κινδυνέψει πολύ με υποβιβασμό.

 

Σαν Πάμπλο Μπούργκος

Τι έκανε πέρυσι: Δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2015, ως μετεξέλιξη της ερασιτεχνικής ομάδας CB Μιραφλόρες, προκειμένου να αντικαταστήσει την άλλη ομάδα της πόλης του Μπούργος, την Τιθόνα, η οποία δεν είχε τη δυνατότητα να παίξει στη Liga Endesa, αν και είχε πάρει την άνοδο. Μετά από δύο χρόνια στη Β’ κατηγορία, πέρυσι ανέβηκε για πρώτη φορά και έπαιξε στην Liga Endesa τερματίζοντας στη 14η θέση.

Μεταγραφές: Έφυγαν κάποιοι κομβικοί παίκτες, όπως ο Κόρι Φίσερ και ο Ντέλβιντας Γκαϊλιους, αλλά κράτησε τον πρώτο ριμπάουντερ του πρωταθλήματος Ντίον Τόμπσον και τους Χούσκιτς, Τσάντσαρ. Επιπλέον πήρε ως δανεικό το μεγάλο ταλέντο της Ρεάλ, Ντίνο Ράντοντσιτς, και κάποιους ενδιαφέροντες παίκτες, όπως ο Μπρούνο Φιτιπάλντο, ο Σλάβα Κραβτσόφ, ο Μπράντεν Φρέιζιερ και ο Όγκνιεν Γιάραμαζ.

Το αστέρι: Ο Ντίνο Ράντοντσιτς είναι ένα πολύ μεγάλο ταλέντο, το οποίο αναδείχθηκε από τη Ρεάλ μαζί με τον Ντόντσιτς. Δεν πήρε τις ευκαιρίες που πήρε ο Σλοβένος, όμως η Ρεάλ τον πιστεύει, γι’ αυτό τον έδωσε στη Μπούργος για να παίξει. Είναι μόλις 19 ετών, με πολλά προσόντα, τα οποία αν αξιοποιήσει, θα κάνει σπουδαία πράγματα στη νέα του ομάδα.

Προπονητής: Στα 40 του χρόνια ο Ντιέγκο Επιφάνιο είναι μια ζωή στο Μπούργος. Ανέλαβε την ομάδα από το 2015 που φτιάχτηκε, την ανέβασε στη Liga Endesa και εξακολουθεί να δουλεύει σε αυτήν.

Πρόβλεψη: Η ομάδα μοιάζει να είναι καλύτερη από πέρυσι. Έχει κάνει ποιοτικές προσθήκες με πιο ποιοτική αυτή του Ράντοντσιτς, που αν παίξει σύμφωνα με το ταλέντο του, μπορεί να ανεβάσει επίπεδο όλη την ομάδα. Λογικά δεν θα κινδυνέψει, ενώ μπορεί να μπει κάποια στιγμή στην κουβέντα για μια θέση στα πλέι οφ.

 

Μπανταλόνα

Τι έκανε πέρυσι: Ιστορική ομάδα, με ένδοξο παρελθόν. Έχει κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα (’67, ’78, ’91, ’92), οκτώ κύπελλα, μία Ευρωλίγκα (1994), δύο κύπελλα Κόρατς (’81, ’90), έχει παίξει και σε άλλους ευρωπαϊκούς τελικούς και τη φανέλα της έχουν φορέσει μεγάλοι παίκτες. Όμως την τελευταία δεκαετία παρακμάζει. Δεν μπορεί καν να παίξει στα πλέι οφ, ενώ πέρυσι γλίτωσε στο… τσακ τον υποβιβασμό. Μαστίζεται από σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που λίγο έλειψε να προκαλέσουν τη διάλυσή της το καλοκαίρι.

Μεταγραφές: Κράτησε λίγους παίκτες σε σχέση με πέρυσι, όμως το βασικό είναι ότι έμεινε ο Αργεντινός γκαρντ Νίκολα Λαπροβίτολα. Έφυγαν οι Πάτρικ Ρίσταρντ, Τόμας Τζιέλο, Τζερόμ Τζόρνταν, Σαούλιος Κουλβιέτις, Σέρχι Βιδάλ και απέκτησε τον Κουίνσι Μίλερ, που είναι εξαιρετικός παίκτης, αλλά με σακατεμένα πόδια, Μάρκο Τοντόροβιτς, Ντακότα Ματίας, Σον Ντόσον.

Το αστέρι: Ο Νίκολα Λαπροβίτολα πήγε στην Μπανταλόνα στη μέση της περσινής σεζόν και τελείωσε με 16,4 πόντους και 6,9 ασίστ. Είναι πολύ ποιοτικός παίκτης, διεθνής με την Εθνική Αργεντινής και θα κουβαλήσει και φέτος την ομάδα στις πλάτες του.

Προπονητής: Ο Κάρλες Ντούραν ανέλαβε την Μπανταλόνα τον περασμένο Φεβρουάριο στη θέση του Ντιέγκο Οκάμπο και την έσωσε, άρα δεν υπήρχε λόγος να φύγει. Είναι άλλωστε “παιδί” της ομάδας, στην οποία έχει δουλέψει σε αρκετές περιόδους είτε στα τμήματα υποδομής είτε ως βοηθός των πρώτων προπονητών της. Ως πρώτος προπονητής έχει μικρή εμπειρία, αφού πριν από την Μπανταλόνα δούλεψε μόνο στο Μπιλμπάο.

Πρόβλεψη: Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την πορεία της. Λογικά θα παλέψει και φέτος να αποφύγει τον υποβιβασμό, αφού δεν δείχνει το ρόστερ της να έχει βελτιωθεί ιδιαίτερα σε σχέση με πέρυσι.

 

Σαραγόσα

Τι έκανε πέρυσι: Η σημερινή ομάδα της Σαραγόσα φτιάχτηκε το 2002 στη θέση της παλιάς, που είχε χρεοκοπήσει το 1996. Παίζει συνεχώς στη Liga Endesa από το 2010 και το 2013 κατέλαβε την 3η θέση στην κανονική περίοδο, αλλά αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο των πλέι οφ. Τα τρία επόμενα χρόνια αγωνίστηκε στο Eurocup, ενώ την τελευταία τριετία επανήλθε στη μετριότητα και παλεύει κάθε χρόνο για να σωθεί.

Μεταγραφές: Από πέρυσι δεν έμεινε κανείς, πλην του νεαρού Μπαρέιρο και του Μπο Μακ Κάλεμπ, ο οποίος είχε πάει προς το τέλος της σεζόν. Όλοι οι άλλοι έφυγαν και ήρθαν καινούριοι, μεταξύ των οποίων οι Ρενάλντας Σεϊμπούτις, Φραν Βάθκεθ, Σταν Οκόγιε, Τζόνι Μπερχανεμέσκελ, Νεμάνια Ράντοβιτς.

Το αστέρι: Ο Μπο Μακ Κάλεμπ είναι ένας παίκτης κλάσης, με συμμετοχές στην Ευρωλίγκα και σπουδαίες ικανότητες. Είναι όμως 33 ετών, εδώ και λίγα χρόνια ακολουθεί σταθερά πτωτική πορεία και δεν είναι αυτός που ήταν. Μπορεί όμως να πρωταγωνιστήσει σε μια ομάδα όπως η Σαραγόσα.

Προπονητής: Ο Πορφίριο Φίσακ άφησε μετά από τρία χρόνια την Χιπουσκόα για να αναλάβει την Σαραγόσα. Εδώ και πάνω από μα 15ετία δουλεύει σε μικρομεσαίες ισπανικές ομάδες, ενώ από το 2016 και μετά είναι και προπονητής της Εθνικής Σενεγάλης, με την οποία κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο πρόσφατο παναφρικανικό πρωτάθλημα.

Πρόβλεψη: Η ομάδα είναι εντελώς καινούρια, ο προπονητής νέος, επομένως κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Λογικά δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει την παρουσία της στα πλέι οφ, αντίθετα πιο πιθανό είναι να κινδυνέψει με υποβιβασμό.

 

Μπρεογάν

Τι έκανε πέρυσι: Είναι μια ομάδα με αρκετά μεγάλη ιστορία στο ισπανικό μπάσκετ, μολονότι δεν πρωταγωνίστησε ποτέ σε αυτό. Είχε αρκετές συμμετοχές στη Liga Endesa τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, καθώς επίσης και στο πρώτο μισό αυτής του 2000. Τελευταία φορά, πάντως, που έπαιξε στη μεγάλη κατηγορία ήταν το 2006, οπότε υποβιβάστηκε, για να επανέλθει φέτος. Την περσινή σεζόν αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στη LEB Oro με ρεκόρ 28-6, που δεν αφήνει αμφιβολίες για την κυριαρχία της.

Μεταγραφές: Άλλαξε σε μεγάλο βαθμό το ρόστερ της, καθώς έπρεπε να ενισχυθεί για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της Liga Endesa. Πήρε κάποιους ενδιαφέροντες παίκτες, όπως οι έμπειροι Τάρενς Κίνσεϊ, Σέρχι Βιδάλ, ο σέντερ Άλεκ Μπράουν, ο Τσβέτκοβιτς και οι Χενκ Νορέλ και Σάλβα Άρκο, οι οποίοι όμως είναι τραυματίες και δεν θα ξεκινήσουν τη σεζόν.

Το αστέρι: Ο Τάρενς Κίνσεϊ είναι μεγάλο όνομα για τα στάνταρντ της Μπρεογάν. Έχει παίξει στο ΝΒΑ στο ξεκίνημα της καριέρας του, έχει παίξει Ευρωλίγκα με Φενερμπαχτσέ, Εφές και Ερυθρό Αστέρα, είναι πολύπειρος και παραμένει ικανός στα 34 χρόνια του. Λογικά θα είναι ο πρωταγωνιστής της ομάδας.

Προπονητής: Ο Νάτσο Λεζκάνο κάθεται στον πάγκο της Μπρεογάν από το 2016. Προηγουμένως είχε κοουτσάρει ομάδες στη Βενεζουέλα, ενώ την τετραετία 2011-15 ήταν ομοσπονδιακός προπονητής στην Ακτή Ελεφαντοστού, την οποία οδήγησε δύο φορές στην τετράδα του Παναφρικανικού πρωταθλήματος.

Πρόβλεψη: Λογικά θα παλέψει για να αποφύγει τον υποβιβασμό, αφού είναι νεοφώτιστη κι έχει άπειρο προπονητή. Διαθέτει, ωστόσο, κάποιους έμπειρους παίκτες, που αν παίξουν καλά, μπορούν να ανεβάσουν επίπεδο την ομάδα και να την κάνουν να διεκδικήσει κάτι περισσότερο.

 

Μανρέσα

Τι έκανε πέρυσι: Κατέχει περίοπτη θέση στην ιστορία του ισπανικού μπάσκετ, όχι μόνο γιατί είναι μια από τις παλιότερες ομάδες, ιδρυθείσα το 1931, αλλά κυρίως διότι είναι η μοναδική μικρομεσαία, που κέρδισε το πρωτάθλημα! Συνέβη το 1998 και αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών. Μετά από αυτό, βέβαια, επανήλθε στη μετριότητα και κάθε φορά που βρίσκεται στη Liga Endesa παλεύει για να σωθεί. Πρόπερσι δεν τα κατάφερε κι έπεσε, όμως επανέρχεται αμέσως, αφού πέρυσι τερμάτισε δεύτερη στη LEB Oro και ανέβηκε ξανά.

Μεταγραφές: Έκανε πολλές αλλαγές σε σχέση με πέρυσι, προκειμένου να ανέβει στο επίπεδο της Liga Endesa και τα έχει καταφέρει. Οι έμπειροι Τζάστιν Ντόλμαν, Ράιαν Τούλσον, Άλεξ Ρένφρο, ο αξιόλογος σέντερ Κάντι Λαλέιν και οι Σαντερ-Βένε, Λούκοβιτς είναι καλές μεταγραφές και την δυναμώνουν σημαντικά.

Το αστέρι: Ο Τζάστιν Ντόλμαν είναι ένας πολύπειρος φόργουορντ με μακρά θητεία στην Ευρωλίγκα με ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα, η Βαλένθια και η Εφές. Αν μείνει υγιής και δεν ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς, θα ανεβάσει επίπεδο την Μανρέσα.

Προπονητής: Με τη λήξη της σεζόν ο Ντιέγκο Οκάμπο παραιτήθηκε και τη θέση του πήρε ο Ζοάν Πενιαρόγια. Ένας προπονητής που συνέδεσε το όνομά του με την Ανδόρα, στον πάγκο της οποίας κάθισε για 8 ολόκληρα χρόνια. Την ανέβασε στη Liga Endesa, την έβγαλε και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και φέτος το καλοκαίρι την άφησε για να αναζητήσει άλλες προκλήσεις.

Πρόβλεψη: Έχει κάνει καλές μεταγραφές και ο προπονητής έχει να επιδείξει σπουδαία δουλειά στην Ανδόρα, επομένως έχει δυνατότητες. Είναι ομάδα με παρελθόν στη Liga Endesa και δείχνει ότι μπορεί να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από την απλή παραμονή στην κατηγορία.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ