foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ292
PROMO CODE ΔΩΡΑ* ΕΔΩ ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Πορτογαλία, Primeira Liga: Preview σεζόν 2018-19

Previews Πρωταθλημάτων | 09 Αυγ 2018 19:42
Πορτογαλία-Primeira-Liga-Preview-σεζόν-2018-19.jpg

Την περσινή σεζόν παρακολουθήσαμε ένα από τα πιο συναρπαστικά πρωταθλήματα των τελευταίων ετών στην Primeira Liga Πορτογαλίας, με την Πόρτο εν τέλει να… κόβει πρώτη το νήμα και να επιστρέφει στους τίτλους έπειτα από πέντε χρόνια. Θέλει να διατηρήσει και φέτος τα «σκήπτρα», αλλά η Μπενφίκα είναι έτοιμη να επανέλθει στην κορυφή. Ερωτηματικό η Σπόρτινγκ με τα όσα έγιναν στο φινάλε της χρονιάς που πέρασε. Σταθερή δύναμη η Μπράγκα. Ανέβηκαν φέτος από την 2η κατηγορία η Νασιονάλ Μαδέιρα και η Σάντα Κλάρα.

Σύστημα Διεξαγωγής

Δεν υπάρχουν αλλαγές σε σύγκριση με τις τέσσερις τελευταίες περιόδους, κάτι που σημαίνει ότι λαμβάνουν μέρος 18 σύλλογοι, οι 16 που παρέμειναν πέρσι στην κατηγορία και οι 2 που ανέβηκαν από τη Β’. Η Primeira Liga διεξάγεται σε δύο γύρους των 17 αγωνιστικών ο καθένας (34 συνολικά). Κάθε ομάδα θα αντιμετωπίσει δύο φορές -εντός κι εκτός έδρας- τις υπόλοιπες 17. Οι δύο τελευταίες της βαθμολογίας θα υποβιβαστούν στη 2η τη τάξει κατηγορία. O πρώτος της βαθμολογίας εξασφαλίζει θέση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου, ο 2ος πάει στον 3ο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ ενώ ο 3ος πάει στον 3ο προκριματικό του Europa League. O 4ος θα παίξει στον 2ο προκριματικό του Europa, ενώ η ομάδα που θα κατακτήσει το Κύπελλο Πορτογαλίας κερδίζει εισιτήριο για τους ομίλους του Europa.

Οι ομάδες της Primeira Liga Πορτογαλίας

Πόρτο

Τι έκανε πέρυσι: Έκανε φοβερό φίνις στο πρωτάθλημα και με το μεγάλο διπλό στην έδρα της Μπενφίκα πέντε αγωνιστικές πριν το φινάλε με γκολ στο τέλος και εκεί γύρισε εντελώς η κατάσταση. Πήγε με νίκες έως το τέλος και πήρε το πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά το 2013. Φυσικά και είναι επιτυχημένη η σεζόν.

Προπονητής: Ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο κατάφερε στην πρώτη του σεζόν στους «δράκους» να τους επαναφέρει στους τίτλους και φυσικά χαίρει άκρας εμπιστοσύνης από την διοίκηση της Πόρτο. Ακούστηκαν πολλά σενάρια φυγής του για μεγάλες ομάδες, αλλά παραμένει στο «τιμόνι» της Πόρτο.

Έδρα: Dragão (50.400)

Μεταγραφές: Πούλησε τον μπακ Νταλότ στην Μάντσεστερ Γ. για 22 εκ. ευρώ και τον έτερο μπακ Περέιρα για το ίδιο ποσό στην Λέστερ. Απέκτησε τον στόπερ Μπεμπά από τη Νιούκαστλ και τους πιτσιρικάδες μπακ Μιλιτάο και Ζοάο Πέδρο από τις Σάο Πάολο και Παλμέιρας αντίστοιχα. Πήρε και τον μπακ Γιανκό από την Σεντ Ετιέν. Καλή προσθήκη στην επίθεση του Γουάρις από την Λοριάν.

Προετοιμασία: Δεν ξεκίνησε καλά τα φιλικά προετοιμασίας, αλλά στα πιο πρόσφατα έδειξε καλύτερο πρόσωπο, με νίκη (1-0) επί της Έβερτον και ισοπαλία με τη Νιουκάστλ. Στο Σούπερ Καπ, επιβλήθηκε της Άβες με 3-1 και ξεκίνησε τη σεζόν με τρόπαιο.

Εκτίμηση: Είναι η πρωταθλήτρια και θέλει να διατηρήσει τα σκήπτρα της. Ωστόσο η Μπενφίκα θα της βάλει δύσκολα. Αναμένεται μεγάλη μάχη μεταξύ των δύο.

 

Μπενφίκα

Τι έκανε πέρυσι: «Αυτοκτόνησε» στο τέλος της περσινής σεζόν στο πρωτάθλημα και έχασε τον τίτλο από την Πόρτο στην… τελική ευθεία. Δεν μπορεί να της πει κανείς τίποτα πάντως, μιας και ερχόταν από τέσσερις σερί κατακτήσεις.

Προπονητής: Ο κόουτς Ρουΐ Βιτόρια αν και αμφισβητήθηκε παραμένει στον πάγκο των «αετών», μιας και δεν είναι λίγα αυτά που έχει πετύχει.

Έδρα: Da Luz (65.647)

Μεταγραφές: O επιθετικός Χιμένεθ δεν έπεισε και πήγε δανεικός στην Γουλβς. Ο μεσοεπιθετικός Ζοάο Καρβάλιο πήγε στη Νότιχγαμ, αλλά δεν συνιστά σημαντική απώλεια μιας και έπαιξε ελάχιστα. Ήρθε ο Νικολάς Καστίγιο από την Πούμας για να ενισχύσει την επίθεση των «αετών», όπως και ο Φερέιρα από την Σαχτάρ. Στα στόπερ προστέθηκαν ο Λέμα από την Μπελγράνο και ο Κόντι από την Κολόν. Στα μπακ αποκτήθηκε ο 22χρονος Εμπουεχί από την Αντό Ντε Χάαγκ. Ήταν γνωστή η μεταγραφή του Οδυσσέα Βλαχοδήμου από τον Παναθηναϊκό εδώ και καιρό.

Προετοιμασία: Έδωσε δυνατά φιλικά απέναντι σε Σεβίλλη (νίκη 1-0), Ντόρτμουντ (2-2, νίκη στα πέναλτι), Γιουβέντους (1-1, ήττα στα πέναλτι), ενώ στο πιο πρόσφατο ηττήθηκε από την Λυών με 3-2.

Εκτίμηση: Θα προσπαθήσει να επιστρέψει στην κορυφή της εγχώριας λίγκας και θα δώσει μεγάλη μάχη με την Πόρτο.

 

Σπόρτινγκ

Τι έκανε πέρυσι: Εκεί που έδειχνε έτοιμη να πάει για πρωτάθλημα (για άλλη μια φορά), τα έκανε… μαντάρα στο τέλος και βρέθηκε τελικά 3η. Μάλιστα έχασε την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ την τελευταία αγωνιστική, όταν ηττήθηκε από την Μαρίτιμο εκτός έδρας με 2-1. Οι οπαδοί ξέσπασαν και έκαναν ντου στο προπονητικό κέντρο, όπου χτύπησαν παίκτες και προπονητή. Μετά από όλα αυτά δεν υπήρχε μυαλό για μπάλα και στον τελικό του κυπέλλου έχασε το τρόπαιο από την Άβες με 2-1. Ακολούθησε… ντόμινο εξελίξεων, με τον Ζεσούς να φεύγει από τον πάγκο, πολλούς παίκτες να κάνουν προσφυγές και εν τέλει να παραιτείται και ο πρόεδρος Μπρούνο Ντε Καρβάλιο, έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις από τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης.

Προπονητής: Μετά την παραίτηση του Ζεσούς, Αρχικά προσλήφθηκε ο Σίνισα Μιχαΐλοβιτς, άλλα έπειτα από την αλλαγή στον προεδρικό θώκο, αποφασίστηκε να γίνουν αλλαγές και εν τέλει στην άκρη του πάγκου ήρθε ο Ζοσέ Πεσέιρο.

Έδρα: José Alvalade (50.466)

Μεταγραφές: Επέστρεψε για την 3η θητεία του στα «λιοντάρια» ο Νάνι, ενώ καλές προσθήκες είναι αυτές του πορτιέρε Βιβιάνο από τη Σαμπντόρια και του μπακ Γκασπάρ από τη Φιορεντίνα. Καλή προσθήκη αυτή του επιθετικού Ραφίνια από την Γκιμαράες που έκανε εξαιρετική σεζόν πέρσι. Οι προσφυγές από παίκτες έπειτα από όσα συνέβησαν ήταν πολλές. Ο εξαιρετικός χαφ Καρβάλιο πήγε στη Μπέτις, ο μπακ Πιτσίνι πήγε στη Βαλένθια, ο Ρουί Πατρίσιο στη Γούλβς, ο Μπράιαν Ρουίς στη Σάντος, ο καλός εξτρέμ Ζέλσον Μάρτινς στην Ατλέτικο Μαδρίτης, ο εξτρέμ Ποντένσε στον Ολυμπιακό και ο μπακ Σίλβα στη Λεγανές. Δεν έχουν καλυφθεί επάξια τα κενά.

Προετοιμασία: Στα φιλικά έβγαλε σχετικά καλό πρόσωπο, αλλά χρειάζεται χρόνο για να «δέσει». Στα σημαντικότερα, έφερε ισοπαλία (1-1) με την Μαρσέιγ, κέρδισε τη Νις (1-0) και έφερε άλλη μια ισοπαλία (1-1) με την Έμπολι.

Εκτίμηση: Μεγάλο ερωτηματικό η Σπόρτιγνκ μετά τα όσα έγιναν. Θα πάει για 3η θέση, δύσκολα για κάτι παραπάνω.

 

Μπράγκα

Τι έκανε πέρυσι: Τερμάτισε για άλλη μια φορά στην αγαπημένη της 4η θέση η Μπράγκα και θα παίξει στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ. Το πάλεψε κάποια στιγμή για την 3η θέση και λίγο έλειψε να την πάρει. Έδειξε ότι είχε την δυναμική, αλλά υστέρησε στις λεπτομέρειες.

Προπονητής: Ο 39χρονος Αμπέλ Φερέιρα συνεχίζει το έργο του στο τιμόνι της Μπράγκα από τον Απρίλιο του 2017 και είναι επιτυχημένο.

Έδρα: Municipal de Braga (30.286)

Μεταγραφές: Πήρε τον καλό μεσοεπιθετικό Νοβάις από την Ρίο Άβε και τον χαφ Εντουάρντο από την Εστορίλ. Πούλησε τον καλό χαφ Ντανίλο στη Νις για 10 εκ. ευρώ. Λίγες γενικά οι αλλαγές στο ρόστερ της.

Φιλικά: Έδωσε πάρα πολλά δυνατά φιλικά προετοιμασίας, κόντρα σε ομάδες όπως η Χαλ (νίκη 4-3), η Νιούκαστλ (νίκη 4-0), η Θέλτα (ισοπαλία 0-0) και η Μπέτις (ισοπαλία 1-1).

Εκτίμηση: Έχει ουσιαστικά «δεμένο» σύνολο και θα προσπαθήσει να πάρει την 3η θέση από την Σπόρτινγκ. Δύσκολα θα καταφέρει να χτυπήσει τις Μπενφίκα και Πόρτο.

 

Ριο Άβε

Τι έκανε πέρυσι: Έκανε αξιοθαύμαστη πορεία και τερμάτισε στην 5η θέση. Ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος, αλλά εν τέλει τα κατάφερε και πήρε μια πολύ σημαντική θέση. Έπαιξε στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ φέτος, αλλά αποκλείστηκε από την Γιαγκελόνια Μπιάλιστοκ, με μια ήττα (1-0) εκτός και μια ισοπαλία εντός (4-4).

Προπονητής: Ο κόουτς Μιγκέλ Καρντόσο «εξαργύρωσε» την καλή χρονιά της Ρίο Άβε και ανέλαβε τον πάγκο της Ναντ. Νέος τεχνικός ο Ζοσέ Γκόμες, ο οποίος ήταν σε ομάδες των Εμιράτων τα τελευταία χρόνια.

Έδρα: Vila do Conde (12.815)

Μεταγραφές: Πήρε τον στόπερ Μπουατού από την Μπέεβερεν, τον επιθετικό Μορέιρα από την Πάκος, τον μπακ Φιγκεϊρέδο από τη Ρεν και τον αμυντικό Ροντρίγκες από τον Παναιτωλικό. Ο καλός χαφ Πελέ πωλήθηκε στη Μονακό για 10 εκ. ευρώ και ο έτερος χαφ Νοβάις στη Μπράγκα. Σημαντικές απώλειες.

Φιλικά: Δεν τα κατάφερε στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ όπως προαναφέραμε, αλλά στο Λιγκ Καπ ξεκίνησε με νίκη επί της Πορτιμονένσε με 2-0. Δεν είχε δώσει δυνατά φιλικά πριν από αυτά τα παιχνίδια.

Εκτίμηση: Δύσκολα θα μπορέσει να κάνει ξανά τόσο δυνατή σεζόν η Ρίο Άβε, αλλά θα δώσει την μάχη της για την πεντάδα.

 

Τσάβες

Τι έκανε πέρυσι: Το πάλεψε πολύ και έφτασε κοντά στο να πάρει την 5η θέση, αλλά τελικά περιορίστηκε στην 6η, για μικρές λεπτομέρειες. Σαφώς και είναι επιτυχημένη η χρονιά της, καθώς ήταν θεωρητικά στο γκρουπ των ομάδων που θα πάλευαν για παραμονή, αλλά διέψευσε τους πάντες.

Προπονητής: Ο Λουίς Κάστρο έπειτα από την εξαιρετική χρονιά της Τσάβες, την άφησε για την Γκιμαράες. Νέος τεχνικός στην άκρη του πάγκου ο Ντάνιελ Ράμος, μέχρι πρότινος τεχνικός της Μαρίτιμο.

Έδρα: Municipal Eng. Manuel Branco Teixeira (12.000)

Μεταγραφές: Ο άλλοτε παίκτης του Ολυμπιακού Γκαζαριάν ήρθε από τη Μαρίτιμο, τον οποίο γνώριζε από την κοινή τους θητεία ο κόουτς Ράμος. Από την Γρανάδα πήρε τον μπακ Μάρτινς, ενώ πήρε και παίκτες από ομάδες της Β΄ κατηγορίας. Έχασε τον εξτρέμ Ντέιβιντσον, τον οποίο πήρε ο απερχόμενος κόουτς Κάστρο μαζί του στη Γκιμαράες.

Προετοιμασία: Δεν είχε καθόλου καλή εικόνα στα φιλικά που έδωσε, με πρόβλημα στο γκολ, αλλά τουλάχιστον στο Λιγκ Καπ επικράτησε της Αρούκα στα πέναλτι (0-0 κ.α.) και προκρίθηκε στην επόμενη φάση.

Εκτίμηση: Δεν έδειξε καλή εικόνα η Τσάβες μέχρι τώρα στα φιλικά και αποτελεί ερωτηματικό με τον Ράμος στον πάγκο. Δύσκολο να καταφέρει ξανά να τερματίσει τόσο ψηλά.

 

Μαρίτιμο

Τι έκανε πέρυσι: Η μεγάλη «κοιλιά» που έκανε μέσα στον χειμώνα της στοίχισε ουσιαστικά την 5η θέση και δεν μπόρεσε να παλέψει μέχρι τέλους. Έχασε και το μεγάλο εντός έδρας αήττητο σερί της, κάτι που επηρέασε την ψυχολογία της.

Προπονητής: Ο Ντανιέλ Ράμος αποτελεί παρελθόν, καθώς πήγε στην Τσάβες. Αντικαταστάτης του ο Κλαούντιο Μπράγκα, ο οποίος έκανε καλή δουλειά στην Β΄ Ολλανδίας με την Φορτούνα Σιτάρντ, αλλά δεν είναι μεγάλη η εμπειρία του.

Έδρα: Estádio dos Barreiros (10.932)

Μεταγραφές: Πήρε τον χαφ Βούκοβιτς από την Ολιμπίκ Ντόνετσκ και τον έτερο χαφ Μπαρέρα από την Ολ Μπόις που έκανε γεμάτη σεζόν. Πήρε και άλλους παίκτες από διάφορες ομάδες, αλλά δεν ξεχωρίζει κάποιος. Ο χαφ Γκαζαριάν έμεινε ελεύθερος και πήγε στην Τσάβες, όπως και ο χαφ Πατσέκο που πήγε στη Μορεϊρένσε.

Προετοιμασία: Δεν ξεκίνησε καλά στα φιλικά, αλλά όσο πέρναγε ο καιρός ανέβαζε στροφές, έδειξε καλύτερο πρόσωπο και πήρε νίκες. Έδωσε και ένα ματς για το Λιγκ Καπ κόντρα στη Μάφρα, την οποία δεν δυσκολεύτηκε να αποκλείσει με 3-0.

Εκτίμηση: Έχει συνηθίσει να παλεύει για την πεντάδα και το ίδιο θα επιδιώξει και φέτος. Δεν άλλαξε κατά πολύ το ρόστερ της, αλλά αποτελεί ερωτηματικό ο νέος κόουτς.

 

Μποαβίστα

Τι έκανε πέρυσι: Άλλαξε προπονητή νωρίς μέσα στη σεζόν, πήρε τα πάνω της, μετέτρεψε σε «φρούριο» την έδρα της, αλλά η μεγάλη εκτός έδρας αδυναμία της, δεν της επέτρεψε να πλησιάσει στην πεντάδα, αν και κάποια στιγμή το πάλεψε.

Προπονητής: Ο Ζόρζε Σιμάο έκανε πολύ καλή δουλειά από τον περασμένο Σεπτέμβρη που ανέλαβε και φυσικά συνεχίζει στον πάγκο της Μποαβίστα.

Έδρα: Estádio do Bessa Século XXI (28.263)

Μεταγραφές: Πήρε τον χαφ Ομπιόρα που την περασμένη σεζόν έπαιξε στην χώρα μας με την φανέλα του Λεβαδειακού. Από την Ομόνοια ήρθε ο επιθετικός Ράφα Λόπες και από την Αρούκα ο πορτιέρε Μπρακάλι. Απέκτησε και τον τερματοφύλακα Λέιτε από την Μποταφόγκο. Στην άμυνα αποκτήθηκε ο Σίλβα από την Γκοϊάς. Ο στόπερ Ρόσι πήγε στη Σιόν, ενώ ο μεσοεπιθετικός Ρενάτο Σάντος έφυγε για την Μάλαγα.

Προετοιμασία: Ανάμεικτη η εικόνα της στα φιλικά, με σκαμπανεβάσματα στην απόδοση της όπως είναι λογικό. Ωστόσο αυτό δεν την βοήθησε στο Λιγκ Καπ, όπου αποκλείστηκε από την Νασιονάλ Μαδέιρα με ήττα 2-1.

Εκτίμηση: Έχει «δεμένο» σύνολο και προπονητή που ξέρει την ομάδα. Δύσκολα θα κινδυνέψει και λογικά θα πάει να… χτυπήσει πεντάδα. Αν κάνει ακόμα 2-3 καλές κινήσεις τότε θέτει σοβαρή υποψηφιότητα.

 

Γκιμαράες

Τι έκανε πέρυσι: Δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο της χρονιάς να βρει σταθερότητα στην απόδοση της και μοιραία δεν μπόρεσε να κάνει κάτι καλύτερο από την 9η θέση της βαθμολογίας.

Προπονητής: Ο Ζοσέ Πεσέιρο ανέλαβε μέσα στη σεζόν, αλλά την άφησε για τον πάγκο της Σπόρτινγκ. Αντικαταστάτης του ο Λουίς Κάστρο που έκανε εξαιρετική δουλειά στην Τσάβες.

Έδρα: Dom Afonso Henriques (30.165)

Μεταγραφές: Πήρε τον καλό μεσοεπιθετικό Ντέιβιντσον από την Τσάβες, τον οποίο γνωρίζει καλά ο Λουίς Κάστρο. Ο επιθετικός Γκέδες ήρθε από την Άβες, ενώ πήρε από την Πόρτο τον χαφ Αντρέ Αντρέ, που στο παρελθόν έπαιζε ξανά στην Γκιμαράες. Έχασε τον καλό μεσοεπιθετικό Ραφίνια που πήγε στην Σπόρτινγκ, τον μπακ Κονάν που έφυγε για τη Ρεμς και τον επιθετικό Μάρτινς που πήγε στην Κίνα.

Προετοιμασία: Πολύ καλή η εικόνα της στα φιλικά και υπάρχει αισιοδοξία στο εσωτερικό της, αλλά δεν έπαιξε και με πολύ δύσκολους αντιπάλους. Το θετικό είναι ότι έβρισκε εύκολα δίχτυα.

Εκτίμηση: Έχασε σημαντικούς παίκτες η Γκιμαράες, αλλά ο Κάστρο είναι ικανός προπονητής και έδειξε ότι περνάει την φιλοσοφία του στην ομάδα. Θα πάει για πεντάδα φέτος, αρκεί να μην παρουσιάσει παθογένειες ειδικά εκτός έδρας.

 

Πορτιμονένσε

Τι έκανε πέρυσι: Έσωσε σχετικά άνετα την κατηγορία, παρότι στα εκτός έδρας έβγαλε πολλές αδυναμίες και ότι καλό κατάφερε ουσιαστικά ήταν στην έδρα της. Είχε πολύ επιθετική φιλοσοφία και συχνά τα παιχνίδια της θύμιζαν… ροντέο.

Προπονητής: Ο Βιτόρ Ολιβέιρα έφυγε για την Πάκος Φερέιρα και στη θέση του ήρθε ο Αντόνιο Φόλχα, που θα κάτσει για πρώτη φορά στην καριέρα του σε πάγκο πρώτης ομάδας. Μέχρι τώρα στα 47 του, ήταν στις μικρές ομάδες της Πόρτο.

Έδρα: Municipal de Portimão (9.544)

Μεταγραφές: Πήρε δανεικό τον εξτρέμ Μπαρμπόσα από την Σπόρτινγκ Β’ και έχασε τον φορ Φαμπρίσιο που έκανε καλή σεζόν και πήγε στην Ιαπωνία. Ελάχιστες οι διαφοροποιήσεις στο ρόστερ της.

Προετοιμασία: Άφησε καλή εικόνα στα φιλικά, όπου μεταξύ άλλων επικράτησε της Πόρτο με 2-1, ενώ ηττήθηκε από τη Λιλ με 0-2. Με το ίδιο σκορ ηττήθηκε και από την Ρίο Άβε στο Λιγκ Καπ και αποχαιρέτησε τον θεσμό πρόωρα.

Εκτίμηση: Θα παλέψει ξανά για την παραμονή της και αποτελεί ερωτηματικό με τον Φόλχα στον πάγκο που δεν έχει εμπειρία από την μεγάλη κατηγορία. Μπορεί να τερματίσει ξανά στη μέση της βαθμολογίας.

 

Τοντέλα

Τι έκανε πέρυσι: Με ένα αήττητο σερί πέντε αγώνων στο φινάλε κατάφερε να σώσει την κατηγορία, καθώς απομακρύνθηκε οριστικά από τις επικίνδυνες θέσεις. Αυτός ήταν ο στόχος της και τα κατάφερε.

Προπονητής: Ο κόουτς Πέπα έφερε εις πέρας το έργο του και η διοίκηση συνέχισε την συνεργασία μαζί του. Θα είναι για 3η σεζόν στον πάγκο της ομάδας.

Έδρα: João Cardoso (7.500)

Μεταγραφές: Απέκτησε κυρίως ελεύθερους και δανεικούς από τη Β΄ κατηγορία και από τις β΄ ομάδες των «μεγάλων». O στόπερ Οσόριο πήγε στην Πόρτο και αυτή είναι η σημαντικότερη απώλεια στις μεταγραφές.

Προετοιμασία: Δεν ξεκίνησε καλά στα φιλικά, αλλά στα τρία τελευταία πέτυχε ισάριθμες νίκες δίχως μάλιστα να δεχθεί γκολ και αυτό είναι ενθαρρυντικό.

Εκτίμηση: Δίχως κάτι το ιδιαίτερο το ρόστερ της που δεν έχει πολύ μεγάλες αλλαγές σε σχέση με πέρσι. Λογικά και πάλι για σωτηρία θα πάει.

 

Μπελενένσες

Τι έκανε πέρυσι: Από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά κατάφερε να βρει τα πατήματα της και να σώσει εν τέλει σχετικά άνετα την κατηγορία.

Προπονητής: Ο κόουτς Σίλας κατάφερε να την σώσει, αλλά η διοίκηση έκρινε ότι είναι καλύτερο να προσφέρει από άλλο πόστο στην ομάδα.Πήρε το ρίσκο και εμπιστεύτηκε στην πρώτη του δουλειά τον Τιάγκο Τεσέιρα, στα 36 του, ο οποίος ήταν μέχρι πρότινος βοηθός.

Έδρα: Nacional (37.593)

Μεταγραφές: Πήρε τον χαφ Λιούγιτς από την Γουέλινγκτον, τον μπακ Σανιά από τη Μορεϊρένσε, τον έτερο μπακ Μπέργκντιχ από τη Σοσό, τον χαφ Κοέλιο από την Αρούκα, αλλά έχασε τον καλό φορ Μαουρίδες που πήγε στη ΤΣΣΚΑ Σόφιας.

Προετοιμασία: Πολλές οι μεταπτώσεις στην απόδοση της όπως είναι λογικό για την περίοδο που μιλάμε, αλλά τουλάχιστον στο πρώτο επίσημο ματς της σεζόν για το Λιγκ Καπ, επιβλήθηκε της Ολιβεϊρένσε με 3-1.

Εκτίμηση: Έκανε κάποιες καλές κινήσεις, αλλά με τον 36χρονο Τεσέιρα στον πάγκο, λόγω απειρίας είναι ερωτηματικό το τι μπορεί να κάνει. Πρώτος στόχος η αποφυγή του υποβιβασμού.

 

Άβες

Τι έκανε πέρυσι: Κατάφερε να φτάσει στην κατάκτηση του κυπέλλου κόντρα στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας με σκορ 2-1. Έκανε την μεγάλη έκπληξη και η σεζόν είναι φυσικά επιτυχημένη. Ακόμα πιο επιτυχημένη είναι φυσικά, επειδή κατάφερε να σώσει την κατηγορία έστω και δύσκολα στο τέλος.

Προπονητής: Ο Ζοσέ Μότα ανέλαβε τον Ιανουάριο και κατάφερε να σώσει την ομάδα και να πάρει το κύπελλο. Η διοίκηση φυσικά έμεινε ευχαριστημένη και συνεχίζει στην άκρη του πάγκου.

Έδρα: Clube Desportivo das Aves (8.600)

Μεταγραφές: Έχασε τον φορ Γκέδες που πήγε στην Γκιμαράες και ψάχνει επάξιο αντικαταστάτη. Προχώρησε σε προσθήκες ελεύθερων και δανεικών για να ενισχύσει το ρόστερ της και φαίνεται να είναι σε καλό δρόμο, μιας και δεν έχασε σημαντικούς παίκτες.

Προετοιμασία: Στα φιλικά δεν τα πήγε καλά, αλλά τουλάχιστον στο Λιγκ Καπ πήρε την πρόκριση απέναντι στη Σάντα Κλάρα στα πέναλτι. Έπαιξε και το Σούπερ Καπ με την Πόρτο, από την οποία ηττήθηκε με 3-1. Παρότι προηγήθηκε, δεν άντεξε στην πίεση των «δράκων». Δεν εξασφάλισε άδεια για τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Εκτίμηση: Θα δώσει ξανά μάχη για να σωθεί, αλλά φέτος δείχνει να ξεκινάει από καλύτερη αφετηρία, με πιο «δεμένο» σύνολο.

 

Σετούμπαλ

Τι έκανε πέρυσι: Σώθηκε την τελευταία στιγμή πέρσι, με τη νίκη που έκανε επί της Τοντέλα και σε συνδυασμό με τα άλλα αποτελέσματα έσωσε την κατηγορία. Αγχώθηκε αλλά τα κατάφερε.

Προπονητής: Ο Ζοσέ Κουσέιρο είχε αναλάβει από τον Μάιο του 2016 τον πάγκο της Σετούμπαλ, αλλά πλέον αποτελεί παρελθόν. Νέος κόουτς ο Βιντιγκάλ, ο οποίος μέχρι τον Ιανουάριο ήταν στην Άβες.

Έδρα: Estádio do Bonfim (18.694)

Μεταγραφές: Πήρε τον μεσοεπιθετικό Μπέσα από την Μαρίτιμο και τον Ρούμπεν Μίκαελ από την Πάκος Φερέιρα. Πρόσθεσε κι άλλους παίκτες ελεύθερους και δανεικούς, για να γεμίσει το ρόστερ της. Έμεινε ελεύθερος ο βετεράνος φορ Εντίνιο που έδωσε λύσεις πέρσι, ενώ ο χαφ Μπονίλια πήγε στην Φορταλέζα επίσης ως ελεύθερος.

Προετοιμασία: Πολύ καλή η εικόνα που έβγαλε στα φιλικά, όπου μεταξύ άλλων έφερε ισοπαλία με την Μπενφίκα. Ενθαρρυντικά λοιπόν τα πρώτα σημάδια και φέτος θέλει να ξεμπλέξει από νωρίς από τα σενάρια παραμονής.

Εκτίμηση: Δεν έχουν γίνει τεράστιες αλλαγές, αλλά η λογική λέει ότι μπορεί να πάει καλύτερα από πέρσι για να μην δώσει μάχη μέχρι τέλους για να παραμείνει στην κατηγορία.

 

Μορεϊρένσε

Τι έκανε πέρυσι: Κατάφερε έστω και στο τέλος να σώσει την χρονιά, όπου την τελευταία αγωνιστική παρότι ηττήθηκε, βόλεψαν τα υπόλοιπα αποτελέσματα και έμεινε εν τέλει στην κατηγορία.

Προπονητής: Ήταν κάκιστη η εικόνα της πέρσι, με την διοίκηση να απομακρύνει τον Πετίτ από την άκρη του πάγκου και στην θέση του ήρθε ο Ίβο Βιέιρα, που την περασμένη σεζόν ήταν στην Εστορίλ που έπεσε κατηγορία.

Έδρα: Joaquim de Almeida Freitas (13.000)

Μεταγραφές: Απέκτησε τον χαφ Πατσέκο που έκανε σχετικά καλή σεζόν στη Μαρίτιμο, τον επιθετικό Τεσέιρα από την ΑΕ Λεμεσού, τον 23χρονο χαφ Τσικίνιο που έκανε πολύ καλή χρονιά στην Ακαδέμικα και δανεικούς από τους «μεγάλους». Έχασε τον πολύ καλό χαφ Σεμέδο που πήγε στη Μπενφίκα.

Προετοιμασία: Δεν ήταν καλή η εικόνα της στα φιλικά και αυτό της στοίχισε και στα επίσημα, όπου αντιμετώπισε για το Λιγκ Καπ την Βαρζίμ και ηττήθηκε με 2-0. Αποχαιρέτησε έτσι νωρίς νωρίς τον θεσμό.

Εκτίμηση: Πήρε κάποιους παίκτες, αλλά ο Ίβο Βιέιρα δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο σαν προπονητής και αυτό ίσως παίξει τον ρόλο του. Ξανά για παραμονή θα πάει.

 

Φεϊρένσε

Τι έκανε πέρυσι: Έ

   

Προπονητής: Αφού τα κατάφερε ο Νούνο Σάντος να την σώσει, παρέμεινε στον πάγκο της, στον οποίο είναι από τον Δεκέμβρη του 2016 και η διοίκηση είναι ευχαριστημένη με το έργο του.

Έδρα: Marcolino de Castro (5.500)

Μεταγραφές: Ο γνωστός μας Εντίνιο ήρθε από τη Σετούμπαλ, ενώ οι μπακ Μπρούνο και Μεσκίτα ήρθαν από τη Μποαβίστα. Ο Μάρκο Σοάρες ήρθε στο κέντρο από την ΑΕ Λεμεσού που έκανε γεμάτες σεζόν. Ο μπακ Κακούμπα πήγε στον ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ ο στόπερ Ρότσα έμεινε ελεύθερος.

Προετοιμασία: Παρότι στα φιλικά δεν τα πήγε καθόλου καλά και προβλημάτισε έντονα με την επιθετική δυστοκία της, κατάφερε να τα βάλει στο Λιγκ Καπ, όπου επικράτησε της Λεϊσόες με 3-2.

Εκτίμηση: Έκανε κινήσεις για να μην φτάσει πάλι στο σημείο να παίξει την κατηγορία στο τέλος, αλλά η αλήθεια είναι ότι δύσκολα θα καταφέρει να την σώσει πολύ εύκολα. Θα δώσει την μάχη της.

 

Νασιονάλ Μαδέιρα

Τι έκανε πέρυσι: Μετά από ένα χρόνο απουσίες από την μεγάλη κατηγορία, οι νησιώτες επέστρεψαν, μιας και αναδείχθηκαν πρωταθλητές στη Β’ κατηγορία.

Προπονητής: Ο Κοστίνια την ανέλαβε τον περασμένο Ιούλιο, όταν υποβιβάστηκε και κατάφερε να την επαναφέρει στη μεγάλη κατηγορία. Συνεχίζει το έργο του στην ομάδα.

Έδρα: Estádio da Madeira (5.132)

Μεταγραφές: Πήρε τον καλό χαφ Παλόσεβιτς από την Αρούκα και τον εξτρέμ Γκορέ από την Σουόνσι. Απέκτησε κι άλλους δανεικούς από βραζιλιάνικες ομάδες, ενώ ο φορ Γκόμες πήγε στην Παρτιζάν. Κράτησε τον «κορμό» της.

Προετοιμασία: Έδειξε καλά στοιχεία στα φιλικά, αλλά ένα θεματάκι στην άμυνα υπάρχει. Ωστόσο εκεί που έπρεπε ήταν σοβαρή και πήρε τη νίκη – πρόκριση με 2-1 επί της Μποαβίστα στο Λιγκ Καπ.

Εκτίμηση: Έχει εμπειρία η Νασιονάλ από την κατηγορία και θα προσπαθήσει να την εκμεταλλευτεί για να μείνει και την επόμενη χρονιά στα… σαλόνια. Βγάζει μεγάλη δυναμική στο νησί της.

 

Σάντα Κλάρα

Τι έκανε πέρυσι: Αν και έγινε μεγάλη μάχη, κατάφερε να πάρει την 2η θέση και την άνοδο στα μεγάλα… σαλόνια.

Προπονητής: O κόουτς Κάρλος Πίντο που την ανέβασε πέρσι, πήγε στην Ακαδέμικα και στην θέση του ήρθε ο Ζοάο Ενρίκες, ο οποίος πέρσι ήταν στην Πάκος Φερέιρα.

Έδρα: São Miguel (13.270)

Μεταγραφές: Έκανε πολλές προσθήκες για να σταθεί στην κατηγορία και σε πρώτη φάση δείχνει ενισχυμένη. Δεν έχασε πολλούς αξιόλογους παίκτες, εκτός του βασικού φορ Ζοάο Ρέις, που δεν σκόραρε όμως πέρσι πάνω από τρία γκολ.

Προετοιμασία: Έδωσε κάποια δυνατά φιλικά για να μετρήσει δυνάμεις κόντρα σε Μπράγκα και Γκιμαράες όπου ηττήθηκε σε αμφότερα, αλλά το πάλεψε. Στο Λιγκ Καπ αποκλείστηκε στα πέναλτι από την κάτοχο του κυπέλλου Πορτογαλίας, Άβες.

Εκτίμηση: «Νεοφώτιστη» και δύσκολα δεν θα μπλέξει σε σενάρια παραμονής και υποβιβασμού. Έκανε κινήσεις, αλλά θα δώσει την μάχη της για να μείνει στην κατηγορία.

Αντώνης Κόκκινος

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ