foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ72
COSMOTE TV ΔΩΡΕΑΝ* ΕΔΩ 📺 ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Τουρκία, SuperLig: Preview σεζόν 2018-19

Previews Πρωταθλημάτων | 07 Αυγ 2018 23:57
Τουρκία-SuperLig-Preview-σεζόν-2018-19.jpg

Σε λίγες ώρες ανοίγει η αυλαία της SuperLig Τουρκίας που θα μας κρατήσει σε αγωνία μέχρι τα τέλη του Μαΐου. Δεκαοχτώ ομάδες ρίχνονται στην μάχη και προμηνύεται μία ακόμα εξαιρετικά αμφίρροπη χρονιά, όπως και η περσινή, που τα πάντα κρίθηκαν τις τελευταίες 2 αγωνιστικές. Πολυνίκης η περσινή πρωταθλήτρια Γαλατά (21), ακολουθεί η Φενέρ (19) και Μπεσίκτας (15), με την Τραμπζονσπόρ (6) να τους κοντράρει έστω και ελάχιστα. Μοναδική που κατάφερε να «σπάσει» αυτή την τετράδα η Μπούρσασπορ το 2010. Φέτος όπως και τα προηγούμενα 2 χρόνια σοβαρή διεκδικήτρια φαντάζει η Μπασακσεχίρ. Μάχη θα δοθεί και για την παραμονή εκεί όπου οι νεοφώτιστες Ανκαραγκουτσού, Ρίζεσπορ και Ερζουρούμ δεν αποτελούν αμελητέες ποσότητες.

Σύστημα διεξαγωγής

Η κατηγορία αποτελείται από 18 ομάδες και κάθε μία παίζει με τις υπόλοιπες δυο φορές (εντός – εκτός). Πρωταθλητής αναδεικνύεται αυτός που στο τέλος θα έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς και κερδίζει θέση στους ομίλους του επόμενου Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ οι 3 τελευταίοι υποβιβάζονται αυτόματα. Ο 2ος προκρίνεται στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ο 3ος και ο 4ος στο Γιουρόπα Λιγκ, ενώ εισιτήριο απευθείας για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ εξασφαλίζει ο Κυπελλούχος. Αν είναι ομάδα της πρώτης 4αδας, ευρωπαϊκό εισιτήριο εξασφαλίζει και η 5η θέση. Σε περίπτωση ισοβαθμίας κριτήριο είναι τα μεταξύ τους παιχνίδια, στη συνέχεια η διαφορά τερμάτων κι έπειτα η καλύτερη επίθεση. Καινοτομία φετινή, η χρήση του VAR σε όλους τους αγώνες, κάτι που χρησιμοποιήθηκε σποραδικά πέρσι και στον 2ο γύρο.

Οι ομάδες της SuperLig Τουρκίας

Γαλατασαράι

Τι έκανε πέρυσι: Μία χρονιά που ξεκίνησε με το χειρότερο τρόπο για τη Γαλατά με τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό της. Ωστόσο δόθηκε χρόνος και ο Ιγκόρ Τούντορ κατάφερε να αναστρέψει το κλίμα οδηγώντας το σύλλογο σε ένα φανταστικό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη και το Γενάρη αντικαταστάθηκε από το «γνωστό» στη Γαλατά Φατίχ Τερίμ. Κάπου εκεί η Γαλατά ξανά βρήκε το βηματισμό της, έκανε λιγότερα λάθη από τους αντιπάλους της και στο τέλος στέφτηκε πρωταθλήτρια για 21η φορά στην ιστορία της.

Προπονητής: Στον πάγκο συνεχίζει ο 64χρονος Τούρκος τεχνικός Τερίμ αφού του πιστώθηκε η βελτίωση της ομάδας στο διάστημα που ανέλαβε και ιδιαίτερα στα εκτός έδρας παιχνίδια. Αήττητη εντός έδρας η Γαλατά, «μελανό σημείο» μόνο στην περσινή χρονιά ο ανέλπιστος αποκλεισμός στα ημιτελικά του Κυπέλλου από την Ακίσασπορ.

Έδρα: «Türk Telekom» (52.695)

Μεταγραφές: Ο σύλλογος αποδέσμευσε το καλοκαίρι παίχτες που δεν υπολογίζονταν και δεν είχαν πείσει όπως ο μπακ Λατοβλεβίτσι (10/0), ο στόπερ Γκουντέρ (3/0), ο κίπερ Καράσκο (1 συμμ.). Πιο σημαντικές απώλειες ο εξτρέμ Οζτέκιν (ελεύθερος, 21/2) και ο στόπερ Ντινάιερ (δανεικός από Μάν. Σίτι, 22/0). Δικός της έγινε ο περσινός δανεικός από το Γενάρη μπακ Ναγκατόμο (2.5 εκατ. από Ίντερ). Δικός της επίσης ως ελεύθερος ο περιφερειακός φορ Σελίκ (πρώην Ακίσασπορ, 35/7). Θα κινηθεί για άλλες 2 προσθήκες, κυρίως ως δανεικούς εξαιτίας της επιτήρησης από την ΟΥΕΦΑ.

Προετοιμασία: Στα φιλικά κόντρα σε αδύναμες ομάδες δεν είχε κανένα πρόβλημα, ωστόσο γνώρισε ισάριθμες ήττες από Αϊντχόφεν και Βαλένθια, καθώς και από την ΑΕΚ στο τελευταίο της φιλικό. Πριν λίγες ημέρες ηττήθηκε στα πέναλτι από την Ακίσασπορ, μετά το 1-1 στην κανονική διάρκεια κι έχασε το Σούπερ Καπ.

Εκτίμηση: Όταν λέγεσαι Γαλατά δεν μπορείς να έχεις άλλο στόχο πέρα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Η ομοιογένεια από την περσινή σεζόν είναι δεδομένη. Ο Φατίχ Τερίμ είναι γνώστης της ομάδας και εγγυάται το πάθος και την αγωνιστικότητα. Ωστόσο το μόνο που μένει να δούμε είναι αν η «Τζιμ Μπομ» θα καταφέρει να συνδυάσει θετικά τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της με τις εγχώριες.

 

Φενέρμπαχτσε

Τι έκανε πέρυσι: Το ότι η Φενέρ πέρσι τερμάτισε στη 2η θέση και μόλις 3 βαθμούς πίσω από τη Γαλατά μοιάζει με τεράστια επιτυχία αφού τα «καναρίνια» δεν ξεκίνησαν καθόλου καλά με μόλις 5 βαθμούς τις πρώτες 4 αγωνιστικές, ενώ κάποια στιγμή είχαν βρεθεί και στο -11. Εξαιρετική εκτός έδρας, με κακή απόδοση εντός και αυτό της στοίχισε. Στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ φέτος, ενώ πέρσι ηττήθηκε στον τελικό του Κυπέλλου με 3-2 από την Ακίσασπορ.

Προπονητής: Ο Κοτσαμάν δεν έπεισε, ενώ όλη την χρονιά ήταν «φευγάτος». Η απώλεια του Κυπέλλου έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της απόλυσής του παρά το καλό «φίνις» στη σεζόν. Διάδοχός του ο 47χρονος Ολλανδός Φιλίπ Κοκού, που έλυσε το συμβόλαιό του με την Αϊντχόβεν μετά από 4 χρόνια, όπου κατέκτησε 3 πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο και 2 Σούπερ Καπ.

Έδρα: «Şükrü Saracoğlu» (53.586)

Μεταγραφές: Παρελθόν αποτελούν ο φορ Φερναντάο (18/9) που μετακόμισε έναντι 2.5 εκατ. σε σύλλογο της Κίνας, ενώ έληξαν οι δανεισμοί του στόπερ Νέτο (13/0) και του φορ Γιάνσεν (16/4). Επένδυσε σε 2 νέους από την Αλτινόρντου (κίπερ Οζέρ και μέσος Αλίτσι) ξοδεύοντας 4 εκατ. Τελευταία προσθήκη ο εξτρέμ Αγιού που ήρθε δανεικός από τη Σουόνσι έναντι 1.5 εκατ. ευρώ., με οψιόν αγοράς. Συνεχίζει να βρίσκεται σε αναζήτηση 2-3 ακόμα παιχτών, ενώ τελευταία ακούστηκε το όνομα του Κάρλος Μπάκα.

Προετοιμασία: Σε 6 φιλικά γνώρισε μόλις μία ήττα, ενώ στην πρόβα τζενεράλε κόντρα στην Κάλιαρι άφησε θετικές εντυπώσεις επικρατώντας 2-1. Στα αρνητικά πως δέχτηκε γκολ στα 5 από τα 6 φιλικά της. Την Τρίτη θα έδινε τον πρώτο επίσημο αγώνα της για τη φετινή σεζόν μέσα στην Πορτογαλία κόντρα στην Μπενφίκα για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Εκτίμηση: Ο σύλλογος έδωσε τα «κλειδιά» σε ένα προπονητή που έδειξε εξαιρετικά στοιχεία στην προηγούμενη ομάδα του, τον έφερε με συμβόλαιο 3 ετών και θα το στηρίξει γιατί τον πιστεύει. Βέβαια, άλλο Ολλανδία και άλλο Τουρκία. Συνεπώς, η φετινή Φενέρ θα έχει πιθανότατα και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Το ρόστερ είναι ποιοτικό και μένει μόνο να δούμε αν θα ταιριάξει και με την φιλοσοφία του Ολλανδού. Θα το παλέψει για το πρωτάθλημα πάντως.

 

Μπασακσεχίρ

Τι έκανε πέρυσι: Για δεύτερη σερί χρονιά η ομάδα από την Πόλη φτάνει στην πηγή και νερό δεν πίνει. Μετά την 2η θέση στην προπέρσινη σεζόν, πέρσι τερμάτισε 3η, αν και από τα μέσα της σεζόν φλέρταρε με το πρωτάθλημα και για κάποιες αγωνιστικές είχε βρεθεί και πρώτη. Η ήττα από τη Γαλατά 6 αγωνιστικές πριν το τέλος ωστόσο της κόστισε την διεκδίκηση του τίτλου. Στα προκριματικά του Γιουρόπα φέτος, με την εμπειρία της περσινής σεζόν, εκεί όπου λίγο έλειψε στον επαναληπτικό με τη Σεβίλλη να κάνει τη «ζημιά» και να προκριθεί αυτή στους «χρυσοφόρους» ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Προπονητής: Για 5η σερί χρονιά στον πάγκο της ομάδας συνεχίζει ο 54χρονος τεχνικός Αβτσί. Του πιστώνεται η πολύ καλή δουλειά όλα αυτά τα χρόνια και το γεγονός πως η Μπασακσεχίρ κοντράρει στα ίσια τους άλλους 3 μεγάλους της Πόλης. Το όνομά του είχε ακουστεί και για άλλες ομάδες, ο ίδιος όμως προτίμησε να παραμείνει με το συμβόλαιό του να λήγει στο τέλος της χρονιάς.

Έδρα: «Fatih Terim Stadyumu» (17.319)

Μεταγραφές: Η ομάδα διατήρησε σε πολύ μεγάλο βαθμό το περσινό της ρόστερ, ενώ ενισχύθηκε με τον ποιοτικό Τούρκο μέσο Αϊντόγκντου (27 ετών, πρώην Ακίσασπορ, 35/8), τον οποίο είχαν στο στόχαστρο σχεδόν όλοι οι «μεγάλοι». Προσθήκη από την Κολωνία με 2 εκατ. ο μέσος Τζόγκιτς (31/3). Δεν θεωρούνται απώλειες ο στόπερ Κορκμάζ (2/0) και ο φορ Μπατμπάλ που πέρσι είχε δοθεί δανεικός στην Οσμάνλισπορ. Πιθανώς να υπάρξουν ακόμα 1-2 απομακρύνσεις παιχτών, ενώ δύσκολα να ενισχυθεί περαιτέρω στην παρούσα φάση.

Προετοιμασία: Έδωσε 6 δυνατά φιλικά προετοιμασίας και έδειξε αρκετά καλή τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά. Κακή η εικόνα της μόνο κόντρα στην Στουγκάρδη από την οποία ηττήθηκε με 3-1, ενώ στο τελευταίο της φιλικό κόντρα στην Λεβερκούζεν, κατάφερε να πάρει την ισοπαλία με 1-1. Την Πέμπτη μέσα στην Πόλη θα δώσει το πρώτο της επίσημο ματς με αντίπαλο την Μπέρλνι για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ.

Εκτίμηση: Η Μπασακσεχίρ διαθέτει από πέρσι ένα πολύ δυνατό ρόστερ ικανό και φέτος να διεκδικήσει με αξιώσεις το πρωτάθλημα. Διακαής πόθος όλων στο σύλλογο να δούμε την ομάδα του Αβτσί να σηκώνει την κούπα για πρώτη φορά στην ιστορία της. Έχει θέση μέσα στην τριάδα, αν δεν κάνει θυσίες κόντρα στις πιο αδύναμες ομάδες και αποφύγει τις περσινές γκέλες μπορεί να πάρει ακόμα και τον τίτλο. Δελεαστική απόδοση στο 8.00 για κατάκτηση.

 

Μπεσίκτας

Τι έκανε πέρυσι: Μία χρονιά που τα είχε όλα η περσινή για την Μπεσίκτας. Ονειρική εμφάνιση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ εκεί όπου τερμάτισε πρώτη, ωστόσο κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου έδειξε την κατωτερότητά της και αποχαιρέτισε το θεσμό. Δεν μπόρεσε να χωρέσει στην ίδια «μασχάλη» 2 διοργανώσεις με αποτέλεσμα στο πρωτάθλημα να μην μπορέσει να φανεί το ίδιο ανταγωνιστική. Είχε στο τέλος κάποιες ευκαιρίες να ξανά μπει στην διεκδίκηση του τίτλου, αλλά στο τέλος συμβιβάστηκε με την 4η θέση, αν και είχε την καλύτερη άμυνα της κατηγορίας.

Προπονητής: Στο τιμόνι της ομάδας συνεχίζει για 4η σερί χρονιά ο 66χρονος Σενιόλ Γκιουνές, αν και στο τέλος της περσινής σεζόν φάνηκε πως ήταν κοντά στο να αποχαιρετίσει. Το συμβόλαιο του λήγει φέτος και μαζί με τη διοίκηση συμφωνήθηκε πως το ιδανικότερο είναι να παραμείνει για να ξανά οδηγήσει την Μπεσίκτας στην κορυφή, εκεί όπου ήταν τις σεζόν 2015-16 και 2016-17.

Έδρα: «Vodafone Stadyumu» (43.500)

Μεταγραφές: Ανακατατάξεις στο ρόστερ σε σχέση με πέρσι. Παρελθόν αποτελούν ο κίπερ Φάμπρι (43 συμμ.) που πωλήθηκε για 6 εκατ. ευρώ στην Φούλαμ. Για 4.5 εκατ. αποχώρησε ο στόπερ Τόσιτς (35/5) για σύλλογο της Κίνας, ενώ στην Μπριζ που είχε δοθεί από πέρσι δανεικός θα συνεχίσει ο στόπερ Μίτροβιτς έναντι 3.5 εκατ. Τέλος ο δανεισμός του μεσοεπιθετικού Ταλίσκα (47/20), ενώ ως ελεύθερος αποχώρησε ο χαφ Χάτσινσον (34/2). Παίχτης της ομάδας και επίσημα ο εξτρέμ Λενς (32/4) που πέρσι αγωνίστηκε ως δανεικός από τη Σάντερλαντ για να αγοραστεί φέτος για 4 εκατ. Παίχτης της ομάδας από την Κρουζ Αζούλ ο στόπερ Ρόκο. Νεγρέδο, Βίντα και Πέπε πιθανώς να αποχωρήσουν με την ομάδα να εμπλέκεται καθημερινά σύμφωνα με δημοσιεύματα σε μεταγραφικά σενάρια.

Προετοιμασία: Έξι φιλικά έδωσε, νίκησε άνετα τους πιο αδύναμους, έφερε ισοπαλία με Σαχτάρ και Ρέντινγκ, έχασε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, νίκησε την Κράσνονταρ. Στα 5 από αυτά δέχτηκε γκολ. Πήρε εύκολα την πρόκριση κόντρα στην Τόρσαβν για τα προκριματικά του Γιουρόπα, ενώ για τον ίδια θεσμό θα αντιμετωπίσει την Πέμπτη εντός έδρας την Λίντσερ.

Εκτίμηση: Μετά από 2 σερί πρωταθλήματα η Μπεσίκτας είδε τη Γαλατά να της παίρνει τα πρωτεία και φέτος έχει μοναδικό στόχο την επιστροφή στην κορυφή. Το ρόστερ ποιοτικό, ο προπονητής έμπειρος και σαφώς οι «Μαύροι Αετοί» θα αποτελέσουν σοβαρούς διεκδικητές του φετινού τίτλου. Βέβαια μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ακόμα να δούμε μήπως τις τελευταίες ημέρες αποφασίσει τελικά να πουλήσει παίχτες που αποτελούν την «ραχοκοκαλιά» της ενδεκάδας.

 

Τραμπζονσπόρ

Τι έκανε πέρυσι: Στόχος της περσινής Τραμπζονσπόρ ήταν μία θέση στην πρώτη πεντάδα και τα κατάφερε. Ωστόσο η χρονιά ήταν γεμάτη σκαμπανεβάσματα, με το σύλλογο από την Τραπεζούντα να την ξεκινάει με μόλις 2 νίκες τις πρώτες 9 αγωνιστικές. Η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία έφερε την «τάξη» στην ομάδα, με την Τραμπζονσπόρ να παίρνει τα αποτελέσματα που θέλει, δίχως όμως να πείθει καθόλου με την απόδοσή της, ενώ κόντρα στους «δυνατούς» παρουσιάστηκε σχεδόν πάντα πολύ λίγη.

Προπονητής: Ο Τσαλιμπάι που ανέλαβε την 9η αγωνιστική δεν κατάφερε να πείσει τελικά και στο τέλος της σεζόν αποχαιρέτισε. Αντικαταστάτης του ένα σχετικά άπειρος τεχνικός, που όμως είναι γέννημα-θρέμμα της ομάδας. Πρόκειται για τον 52χρονο Ουνάλ Καραμάν (παίχτης, τεχνικός διευθυντής και βοηθός προπονητή στο παρελθόν) που πέρσι κάθισε στον πάγκο της ήδη υποβιβασμένης Καραμπούκ τις τελευταίες 8 αγωνιστικές, για να γνωρίσει ισάριθμες ήττες.

Έδρα: «Medical Park» (41.513)

Μεταγραφές: Αρκετές οι αλλαγές στο φετινό ρόστερ. Παρελθόν αποτελούν ο χαφ Γιοκοσλού που θα συνεχίσει στην Θέλτα (6.5 εκατ. ευρώ, 33/2) και ο μεσοεπιθετικός Μπερό (Φιτέσε, 2.5 εκατ. ευρώ, 19/1). Ως ελεύθεροι έφυγαν ο φορ Ν’ντόι (26/7) και οι στόπερ Ντεμιρόκ (23/0), Ντούριτσα (20/0). Ήρθαν οι στόπερ Χοσεϊνί ( Εστέγκαλ από το Ιράν) και Τουρέ (Λοριάν), ο μπακ Ιμπάνεθ (Καραμπούκ) και ο εξτρέμ Αμίρι (Περσέπολις). Κοιτάζει να ενισχυθεί με 2-3 ακόμα παίχτες.

Προετοιμασία: Σε έξι φιλικά προετοιμασίας γνώρισε μόλις μία ήττα, αυτή με το βαρύ 4-1 από την Σπαρτάκ Μόσχας. Σκόραρε στα 5 από αυτά, ενώ στο μοναδικό που έμεινε στο μηδέν ήταν ο πιο πρόσφατο, κόντρα στην Κάλιαρι, με το τελικό 0-0 να αδικεί τους καλύτερους Τούρκους.

Εκτίμηση: Οι «βυσσινί» λόγω ιστορίας και ονόματος έχουν την πίεση κάθε χρόνο να πρέπει να πρωταγωνιστούν. Φέτος όμως θα δούμε μία αρκετά πιο αποδυναμωμένη ομάδα σε σχέση με πέρσι. Ένα μείγμα ταλαντούχων και νεαρών παιχτών, που θα τους πλαισιώσουν ορισμένοι πιο έμπειροι. Ρίσκο η φετινή σεζόν ωστόσο η Τραμπζοσπόρ εύκολα ή δύσκολα θα είναι μέσα στην οκτάδα.

 

Γκοζτέπε

Τι έκανε πέρυσι: Ονειρική η περσινή σεζόν για την Γκοζτέπε, μετά την επιστροφή της στη SuperLig ύστερα από 14 ολόκληρα χρόνια. Ήταν η πρώτη υποψήφια για υποβιβασμό, ωστόσο όχι μόνο δεν έπεσε αλλά φλέρταρε σοβαρά ακόμα και με την πρώτη 5άδα. Εξαιρετική εντός έδρας, με μόλις 4 ήττες στο γήπεδό της.

Προπονητής: Πρωτεργάτης αυτής της επιτυχίας ήταν ο κόουτς Ταμέρ Τούνα, ο οποίος όμως το καλοκαίρι αποφάσισε να αφήσει το σύλλογο για τη Σίβασπορ. Αντικαταστάτης του ο 44χρονος Τούρκος τεχνικός Μπαϊράμ Μπεκτάς που πέρσι κάθισε στον πάγκο της Ουμρανίγεσπορ την οποία οδήγησε μέχρι τα πλέι οφ ανόδου εκεί όπου απέτυχε να πάρει το εισιτήριο για τη SuperLig. Δεν έχει εμπειρία από την κατηγορία, ωστόσο είναι χαρισματικός με εξαιρετικές επιτυχίες τις προηγούμενες 4 σεζόν και ειδικά τις 2 τελευταίες.

Έδρα: «Bornova» (12.500)

Μεταγραφές: Αρκετές αλλαγές στο φετινό ρόστερ για την ομάδα της Σμύρνης. Παρελθόν αποτελούν οι αμυντικοί Σβέχλεν (22/0), Σαριόγλου (29/0), Καϊχάν (15/0) και Κοσάνοβιτς (δανεικός από Στ. Λιέγης, 25/0), ο μέσος Σαχίν (27/2) και οι φορ Σισμάνολγου (8/1) και Ντεμπά Μπα (13/7). Παίχτες της ομάδας οι μπακ Γκασάμα και Εμίρ (αμφότεροι από την Αλάνιασπορ), ο στόπερ Γκρίλο (Βελέζ) και ο φορ Καντάχ (Αντάλιασπορ). Τελευταία προσθήκη ο στόπερ Τίτι που ήρθε έναντι 500 χιλ. από την Μπούρσασπορ.

Προετοιμασία: Προβλημάτισε με την απόδοσή της στα φιλικά και ειδικά επιθετικά. Νίκησε μόνο την πιο αδύναμη Αλτίνορντου, για να ηττηθεί από Ολυμπιακό (1-0) και από την Τβέντε με το «βαρύ» 3-0 στο τελευταίο της παιχνίδι.

Εκτίμηση: Η Γκοζτέπε ανέβασε ψηλά τον πήχη των προσδοκιών με την περσινή της χρονιά και φέτος οι απαιτήσεις είναι πιο αυξημένες. Κατάφερε σε γενικές γραμμές να καλύψει τα κενά της και με όπλο την έδρα της θα στοχεύει και φέτος την πρώτη 8άδα. Νέο πρόσωπο στον πάγκο, που όμως έχει δείξει εξαιρετικά στοιχεία. Προβλημάτισε στα φιλικά και καλό θα είναι να δούμε τα πρώτα της επίσημα για να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα.

 

Σίβασπορ

Τι έκανε πέρυσι: Στην επιστροφή της και αυτή μετά από ένα χρόνο απουσίας από τη SuperLig κατάφερε να παρουσιάσει ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό σύνολο, δυνατό τόσο εντός όσο και εκτός έδρας. Φλέρταρε ακόμα και με την 5άδα για να μείνει τελικά από δυνάμεις τις τελευταίες αγωνιστικές.

Προπονητής: Δημιουργός αυτής της πορείας ήταν ο κόουτς Σαμέτ Αϊμπάμπα, ο οποίος όμως τον Μάιο αποχώρησε από το τιμόνι της ομάδας μετά από 14 μήνες παρουσίας. Αντικαταστάτης του ο 42χρονος Ταμέρ Τούνα. Ο Τούνα πέρσι άφησε την Μπεσίκτας όπου ήταν βοηθός προπονητή για να αναλάβει τα ηνία της νεοφώτιστης Γκοζτέπε. Το έργο του φανταστικό, με την Γκοζτέπε να τερματίζει 6η παίζοντας ανά διαστήματα εξαιρετικό ποδόσφαιρο.

Έδρα: «4 Eylül Stadyumu» (27.532)

Μεταγραφές: Ελάχιστα άλλαξε το περσινό ρόστερ με την ομάδα να χάνει ως ελεύθερους τον στόπερ Μπόι (9/1) και τον εξτρέμ Μπιφούμα (31/6). Παίχτης της ομάδας ο χαφ Ριμπάλκα (πέρσι αγωνίστηκε ως δανεικός από την Ντιναμό Κιέβου, 21/1), ενώ προστέθηκαν οι μπακ Τσιφτσί (Γκεντσλέρ) και Ντάγκλας (δανεικός από Μπαρτσελόνα). Το παλεύει για άλλες 2-3 προσθήκες.

Προετοιμασία: Σε 5 φιλικά προετοιμασίας τα 4 έληξαν με G/G και άλλα τόσα Over 2.5. Μόλις μία ήττα κόντρα στην Μπολούσπορ, ενώ στην πρόβα «τζενεράλε» της κόντρα στην Γκαζιαντέπ έδειξε πανέτοιμη επικρατώντας με 3-0.

Εκτίμηση: Η περσινή σεζόν αλλά και όλα αυτά που έδειξε ο κόουτς Ταμέρ Τούνα ανεβάζουν ψηλά τις προσδοκίες για τη φετινή Σίβασπορ. Δεν έχει χάσει την ομοιογένειά της από πέρσι και αν μεσοεπιθετικά καταφέρει να ενισχυθεί λίγο παραπάνω θα μπορέσει και φέτος να βρεθεί μέσα στην 8άδα σχετικά άνετα.

 

Κασίμπασα

Τι έκανε πέρυσι: Η Κασίμπασα έχοντας ένα εξαιρετικά νεανικό ρόστερ και το μικρότερο μπάτζετ από όλες τις ομάδες της κατηγορίας κατάφερε πέρσι να πετύχει άνετα το στόχο της παραμονή της τερματίζοντας στην 8η θέση. Βέβαια τα Χριστούγεννα βρέθηκε κοντά στις θέσεις που οδηγούσαν στον υποβιβασμό, αλλά με 27 βαθμούς στον 2ο γύρο κατάφερε να ανέβει στην 8η θέση, έχοντας 23 Over 2.5 σε 34 ματς πρωταθλήματος.

Προπονητής: Από το Σεπτέμβριο του 2016 στο τιμόνι της ομάδας κάθεται ο κόουτς Κεμάλ Οζντές. Κρίνεται πετυχημένος και γι' αυτό παραμένει, αν και πέρσι και για 3 μέρες είχε παραιτηθεί μετά από κάποια συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα, με τη διοίκηση ωστόσο να τον μεταπείθει. Το συμβόλαιο του λήγει φέτος το καλοκαίρι.

Έδρα: «Tayyip Erdoğan Stadyumu» (14.234)

Μεταγραφές: Τρεις σημαντικές απώλειες για το σύλλογο, όλοι τους δανεικοί. Παρελθόν ο στόπερ Ομέρουο (Τσέλσι, 28/1), ο εξτρέμ Μουρίγιο (Μπενφίκα, 24/4) και ο μεσοεπιθετικός Μενσά (Ατλέτικο, 30/5). Παίχτης της ομάδας πλέον έναντι 2 εκατ. ευρώ ο εξτρέμ Τρεζεγκέ (αγοράστηκε από την Άντερλεχτ, πέρσι 31/13). Παίχτης της ομάδας και ο μέσος Καλίλι (Γκεντσλέρ). Τελευταία προσθήκη ο δανεικός από την Αούστρια Βιέννης αμυντικός χαφ Σέρμπεστ, με το σύλλογο να ψάχνει ακόμα 2 προσθήκες. Στόπερ σίγουρα και ίσως κάποιον επιθετικό.

Προετοιμασία: Αήττητη σε 5 φιλικά, με 3 ισοπαλίες όμως, όλες οι πιο πρόσφατές της. Νίκησε την Ουτρέχτη, ισόπαλη με Χέρακλες και Ος, ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να νιώθει ικανοποιημένη με το 1-1 κόντρα στην Ιστανμπούλσπορ στο τελευταίο της φιλικό το περασμένο Σάββατο.

Εκτίμηση: Η αγαπημένη ομάδα του Προέδρου Ερντογάν, η Κασίμπασα, καταφέρνει τα τελευταία χρόνια εύκολα ή δύσκολα να παραμένει στην κατηγορία. Πάντα με μικρό μπάτζετ, διαθέτει ποιοτικούς παίχτες, ωστόσο θα χρειαστεί ακόμα λίγη ενίσχυση στα μετόπισθεν. Δεν θα έχει εύκολο έργο φέτος, ωστόσο μπορεί να αποφύγει τελικά τον υποβιβασμό.

 

Καϊσέρισπορ

Τι έκανε πέρυσι: Πρόπερσι η Καϊσέρισπορ σώθηκε τη τελευταία αγωνιστική. Αυτό της έγινε μάθημα και πέρσι παρουσιάστηκε σοβαρή, πιο ανταγωνιστική τερματίζοντας άνετα στο μέσο του βαθμολογικού πίνακα. Μάλιστα η ομάδα της Καισάρειας για μεγάλο χρονικό διάστημα φλέρταρε ακόμα και με την 5η θέση, ωστόσο η μόλις μία νίκη στις τελευταίες 9 αγωνιστικές την οδήγησαν στην 9η θέση.

Προπονητής: Την προτελευταία αγωνιστική πέρσι απολύθηκε ο ιδιόρρυθμος κόουτς Σουμούντικα που «πλήρωσε» την αδιαφορία που έβγαζε η ομάδα το τελευταίο δίμηνο, καθώς και το γεγονός πως απέτυχε να προκριθεί στην 4άδα του κυπέλλου. Αντικαταστάτης του από το καλοκαίρι ο 48χρονος Ερτουγρούλ Σαγλάμ. Πέρσι κάθισε μόλις τις πρώτες 4 αγωνιστικές στον πάγκο της Μαλάτιασπορ, ενώ από τον Γενάρη μέχρι τον Απρίλη δοκιμάστηκε δίχως επιτυχία στην περσική Τράκτορ Σάζι.

Έδρα: «Kadir Has» (40.458)

Μεταγραφές: Λίγο άλλαξε η ομάδα από πέρσι, ενισχύθηκε με τον εξτρέμ Μπασατσίκογλου (1 εκατ. από τη Φέγενορτ), τον αμυντικό Αϊτάτς (Αντάλιασπορ) και τον δανεικό από την Ατλέτικο μεσοεπιθετικό Μενσά που πέρσι αγωνίστηκε στην Κασίμπασα. Παρελθόν αποτελεί ο σημαντικός πέρσι εξτρέμ Μέντες (πωλήθηκε για 1.5 εκατ. ευρώ στην Σαρχάν από τα Η.Α.Ε, 39/7), ενώ ως ελεύθερος αποχώρησε ο μέσος Βουράλ (32/2). Τελευταία προσθήκη ο χαφ Ρότμαν από την Γκοζτέπε, ενώ παρελθόν αποτελεί ο χαφ Εσπινόζα (21/0).

Προετοιμασία: Σε 6 φιλικά γνώρισε 2 ήττες από τις ολλανδικές Ναϊμέγκεν και Χέρενφεν, με το ίδιο μάλιστα σκορ (2-1). Σκόραρε ωστόσο και στα 6, ενώ στα 2 πιο πρόσφατά της με Κόνιασπορ και Γκεντσλέρ πέτυχε ισάριθμες νίκες, δίχως μάλιστα να δεχτεί ούτε γκολ.

Εκτίμηση: Στοίχημα για την Καϊσέρισπορ η πρόσληψη του Σαγλάμ για τον πάγκο της ομάδας. Στα θετικά πως ο βασικός κορμός παραμένει ο ίδιος με πέρσι. Αν η Καϊσέρισπορ καταφέρει να φανεί το ίδιο ανταγωνιστική εντός έδρας όπως και πέρσι τότε δύσκολα να κινδυνέψει και θα μπορέσει να τερματίσει μέσα στην 10άδα.

 

Μαλάτιασπορ

Τι έκανε πέρυσι: Νεοφώτιστη ομάδα πέρσι η Μαλάτιασπορ δίνονταν το 2ο φαβορί για άμεσο υποβιβασμό. Δεν ξεκίνησε καθόλου καλά, άλλαξε τεχνικό μετά τις πρώτες 4 αγωνιστικές και σταδιακά ανέβασε ρυθμούς. Δεν ξανά φλέρταρε με τον υποβιβασμό και με όπλο της την άμυνα εξασφάλισε σχετικά άνετα την παραμονή της. Χαρακτηριστικό τα 21 Under 2.5 σε 34 αγωνιστικές, τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα.

Προπονητής: Τα ηνία της ομάδας από την 5η αγωνιστική πέρσι πήρε ο γνώριμος από το πέρασμά του ως παίχτης στην Ελλάδα, Ερόλ Μπουλούτ. Ο 43χρονος τεχνικός πέρσι για πρώτη φορά ανέλαβε πρώτος προπονητής σε ομάδα, αφού για 3 χρόνια υπήρξε βοηθός του Αβτσί στην Μπασακσεχίρ. Έδειξε καλά στοιχεία, κέρδισε την εμπιστοσύνη της διοίκησης, η οποία τον στηρίζει και φέτος, πιστώνοντάς του πλήρως την καλή περσινή σεζόν.

Έδρα: «Yeni Malatya» (27.044)

Μεταγραφές: Αρκετά αλλαγμένο το ρόστερ σε σχέση με πέρσι, με 4-5 βασικούς να έχουν αποχωρήσει. Παρελθόν αποτελούν ο μπακ Σισοκό (32/0), ο μέσος Μπαράζιτ (18/2), οι εξτρέμ Ντένινγκ (26/5), Περέιρα (28/4), ο στόπερ Ντόρια (δανεικός από Μαρσέιγ 9/0) και ο δανεικός από την Τραμπζονσπόρ μέσος Κάρα (31/4). Δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα τις προσθήκες η Μαλάτιασπορ, που έως τώρα απέκτησε τον νεαρό μέσο Ιλντίζ (Κασίμπασα), τον μέσο Άλεκσιτς (Σεντ Γκάλεν) και τον φορ Σισμάνογλου (Γκοζτέπε). Τελευταία προσθήκη ο εξτρέμ Γκιγιέρμο από την Μπενεβέντο.

Προετοιμασία: Μέτρια η απόδοσή της στα περισσότερα φιλικά προετοιμασίας. Κόντρα σε αδύναμες ομάδες έδειξε καλά στοιχεία, κόντρα σε πιο δυνατές παρουσίασε κενά αμυντικά, αλλά κυρίως έλλειψη δημιουργικότητας. Ήττα με 1-0 από την Αλάνιασπορ, ενώ στην πρόβα «τζενεράλε» της με την πιο αδύναμη Γκαζιαντέπ κατάφερε να επικρατήσει 2-1, με ανατροπή στο 89’, δείχνοντας ανωτερότητα μόνο όταν αγωνίστηκαν προς το τέλος οι βασικοί της.

Εκτίμηση: Η παραμονή στον πάγκο της ομάδας του τεχνικού Ερόλ Μπουλούτ δίνει ελπίδες στην ομάδα από την Μαλάτια. Ωστόσο μόνο αμυντικά είναι αυτή τη στιγμή στο επίπεδο που ήταν πέρσι και χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση, αλλιώς θα έχει μπλεξίματα.

 

Ακίσασπορ

Τι έκανε πέρυσι: Μετριότατη και με σκαμπανεβάσματα η περσινή χρονιά που εξασφάλισε την παραμονή της ουσιαστικά τις τελευταίες αγωνιστικές. Όλα αυτά όμως είναι πταίσματα μπροστά στον θρίαμβο της Ακίσασπορ, η οποία κατάφερε στον πρώτο της τελικό Κυπέλλου να επικρατήσει της Φενέρ και να κατακτήσει το τρόπαιο που την φέρνει αυτομάτως στους ομίλους του Γιουρόπα.

Προπονητής: Ο άνθρωπος που οδήγησε την ομάδα της Ακίσασπορ στην κατάκτηση του Κυπέλλου είναι ο Οκάν Μπουρούκ, που όμως πλέον αποτελεί παρελθόν για το σύλλογο. Νέος τεχνικός ο γνώριμος στην Τουρκία, ο Βόσνιος Σαφέτ Σούσιτς. Εφτά διαφορετικές θητείες έχει ο 63χρονος τεχνικός σε ομάδες της Τουρκίας, από το Γενάρη του '17 έως τον Δεκέμβριο του '17 κάθισε στον πάγκο της Αλάνιασπορ. Πέρσι αποχώρησε στα μισά της σεζόν με την Αλάνιασπορ να δυσκολεύεται να απομακρυνθεί από τα χαμηλά του βαθμολογικού πίνακα.

Έδρα: «Akhisar Belediye Stadı» (12.139)

Μεταγραφές: Ελάχιστα άλλαξαν σε σχέση με πέρσι για την ομάδα. Παρελθόν αποτελεί ο σημαντικός μέσος Αϊντόγκντου (35/8) που θα συνεχίσει στην Μπασακσεχίρ και ο φορ Σελίμ (35/7) που πήγε στη Γαλατά. Παίχτες της ομάδας ο μέσος Βουράλ (Καϊσέρισπορ), ο μπακ Βράγιεβιτς (Οσμάνλινσπορ) και ο εξτρέμ Μάνου (Γκεντσλέρ). Ίσως γίνουν μια – δύο ακόμα προσθήκες.

Προετοιμασία: Μέτρια προς κακή η απόδοσή της στα περισσότερα φιλικά, με μόλις μία νίκη στα 4 πιο δυνατά από αυτά, δεχόμενη γκολ στα 3 από αυτά. Την Κυριακή έδωσε τον πρώτο της επίσημο παιχνίδι, επικρατώντας στον τελικό Σούπερ Καπ της Γαλατά και κατακτώντας το τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία της. Με 1-1 η κανονική διάρκεια του αγώνα, πιο ψύχραιμη στα πέναλτι.

Εκτίμηση: Στοίχημα η φετινή σεζόν για την Ακίσασπορ που θα πρέπει για πρώτη φορά να συνδυάσει πρωτάθλημα με ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Νέος τεχνικός στον πάγκο της, που όμως κουβαλά την εμπειρία του. Δύσκολα να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε διπλά παιχνίδια μέσα στην εβδομάδα, ωστόσο ο στόχος της παραμονής είναι εφικτός.

 

Αλάνιασπορ

Τι έκανε πέρυσι: Κακή έως μέτρια η περσινή σεζόν για την Αλάνιασπορ, που σε καμία περίπτωση δεν κατάφερε να βγάλει σιγουριά και μέχρι τις τελευταίες αγωνιστικές φλέρταρε με τον υποβιβασμό. Ωστόσο είχε το ρόστερ και την ποιότητα, άντεξε στην πίεση και στο τέλος μπόρεσε να σώσει την παρτίδα. Στα αξιοσημείωτα τα 23 Over 2.5 σε 34 παιχνίδια πρωταθλήματος πέρσι.

Προπονητής: Τρεις προπονητές άλλαξε πέρσι η Αλάνιασπορ, που ξεκίνησε με τον Σούσιτς, συνέχισε με τον Χικμέτ Καραμάν για να αναλάβει από τον Φλεβάρη ο Μεσούτ Μπακάλ. Με μόλις 2 ήττες στα 11 παιχνίδια πρωταθλήματος ο 54χρονος τεχνικός κατάφερε να σώσει την ομάδα και δικαιωματικά συνεχίζει και φέτος στο τιμόνι της.

Έδρα: «Okulları Stadyumu» (15.000)

Μεταγραφές: Δεν αποδυναμώθηκε, αφού αποχώρησαν παίχτες που είτε δεν είχαν αρκετή συμμετοχή είτε δεν βοήθησαν την ομάδα. Εξαίρεση αποτελεί ο ποιοτικός μπακ Γκασάμα (33/0). Αντικαταστάτης του ο μπακ Μπαϊάνο από τη Ράγιο Βαγιεκάνο, ενώ για 600 χιλ. ευρώ αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ ο εξτρέμ Τζάλμα Κάμπος. Παίχτης της ομάδας και ο φορ Γκουράλ (Αντάλιασπορ). Ίσως γίνουν ακόμα ορισμένες προσθήκες, αλλά πρώτα θα πρέπει να πωληθεί κάποιος βασικός.

Προετοιμασία: Εφτά προγραμματισμένα φιλικά είχε η Αλάνιασπορ, έδωσε τελικά έξι, γνωρίζοντας την ήττα μόλις σε ένα από αυτά, ενώ σκόραρε σε όλα. Όλα με τουρκικές ομάδες, ενώ στο πιο πρόσφατό της αντιμετώπισε την συμπολίτισσα Αντάλιασπορ, της οποίας επικράτησε 2-0, με τέρματα που σημειώθηκαν ωστόσο στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης.

Εκτίμηση: Ποιοτική ομάδα η Αλάνιασπορ, με αρκετά γεμάτο ρόστερ και με προπονητή από πέρσι που έδειξε να ξέρει πώς να καλύψει τις αδυναμίες της. Λίγο ακόμα αν ενισχυθεί στο κέντρο της άμυνας μπορεί κάλλιστα να τερματίσει μέσα στην πρώτη 8αδα.

 

Μπούρσασπορ

Τι έκανε πέρυσι: Όπως και πρόπερσι έτσι και πέρσι η Μπούρσασπορ έδειξε 2 διαφορετικά πρόσωπα μέσα στη σεζόν. Εξαιρετική στις πρώτες 15 αγωνιστικές, σταθερά μέσα στην πρώτη εξάδα του πρωταθλήματος, για να καταρρεύσει στο β’ γύρο με μόλις 14 βαθμούς και να σωθεί τις τελευταίες αγωνιστικές, εκμεταλλευόμενη τις απώλειες άλλων ομάδων.

Προπονητής: Πέρσι ξεκίνησε τη σεζόν με τον Γάλλο Λε Γκεν, ο οποίος αντικαταστάθηκε το τελευταίο δίμηνο από τον προπονητή της Β’ ομάδας Μουσταφά Ερ. Δεν έπεισε και γι' αυτό το καλοκαίρι η διοίκηση αποφάσισε να δώσει τα «κλειδιά» του συλλόγου στον έμπειρο τεχνικό Σαμέτ Αϊμπάμπα. Ο 62χρονος έχει κατακτήσει 2 κύπελλα Τουρκίας, έχει περάσει και από τον πάγκο της Μπεσίκτας, ενώ πέρσι με την νεοφώτιστη Σίβασπορ πραγματοποίησε εξαιρετική πορεία, φλερτάροντας ακόμα και με την 5η θέση.

Έδρα: «Bursa Belediye Stadyumu» (43.877)

Μεταγραφές: Διαφοροποιημένο το ρόστερ σε σχέση με πέρσι με αρκετούς παίχτες να αποχωρούν, είτε ως ελεύθεροι είτε επειδή ήταν δανεικοί. Παρελθόν αποτελούν ο χαφ Μποστόκ (πωλήθηκε για 600 χιλ. ευρώ στην Τουλούζ, 8/1) και ο εξτρέμ Ντε Λάργκε (πωλήθηκε για 170 χιλ. ευρώ στην Καραμπάκ, 30/5). Τελευταία πώληση ο στόπερ Τίτι. Επίσης αποχώρησαν οι χαφ Φατί (10/0), Χοσκέρα (14/1), Μπαντού (19/1) και Αγκού (24/3) , ο μεσοεπιθετικός Μπατάγια (30/5), ο εξτρέμ Γκροζάφ (24/2) και ο φορ Σο (20/5). Παίχτης της ομάδας έναντι 600 χιλ. ευρώ ο χαφ Μπατζί (από Άντερλεχτ, πέρσι Καϊσέρισπορ), ενώ ως ελεύθερος ήρθε ο μέσος Κάρα. Δεν αποκλείεται να γίνουν ακόμα 2-3 προσθήκες, ενώ ακούγεται έντονα το όνομα του Ετόο που έμεινε ελεύθερος από την Κόνιασπορ.

Προετοιμασία: Έξι φιλικά και απολογισμός 4 νίκες και 2 ήττες, όλες με ομάδες από την Τουρκία. Καλή η εικόνα της στα περισσότερα από αυτά, ωστόσο προβλημάτισε έντονα στο πιο πρόσφατό της όπου ηττήθηκε με 0-2 από την Ανκαραγκουτσού, με κακή απόδοση επιθετικά και αμυντικά ειδικά στο πρώτο ημίχρονο.

Εκτίμηση: Στην Μπούρσασπορ θέλουν να αποφύγουν το σκηνικό των 2 τελευταίων ετών και για αυτό επένδυσαν σε ένα έμπειρο προπονητή. Αμυντικά η ομάδα στέκει αρκετά καλά, ωστόσο μεσοεπιθετικά θα χρειαστεί ενίσχυση. Στόχος φέτος είναι η άνετη παραμονή στην κατηγορία, εφικτό μάλλον, αλλά δύσκολα κάτι παραπάνω.

 

Αντάλιασπορ

Τι έκανε πέρυσι: Μετά την προπέρσινη εξαιρετική πορεία της ομάδας, πέρσι οι εκτιμήσεις την ήθελαν και πάλι να πρωταγωνιστεί. Ωστόσο όλες οι εκτιμήσεις έπεσαν έξω, με τα οικονομικά προβλήματα σχεδόν από την αρχή της χρονιάς να κάνουν την εμφάνισή τους και στο τέλος η Αντάλιασπορ βρέθηκε να μάχεται για τη σωτηρία της, κάτι που ουσιαστικά κατάφερε την προτελευταία αγωνιστική.

Προπονητής: Τέσσερις προπονητές άλλαξε πέρσι η Αντάλιασπορ, που ξεκίνησε με τον Τσαλιμπάι, για να συνεχίσει με τον Βραζιλιάνο Λεονάρντο. Τον διαδέχτηκε ο υπηρεσιακός Μπαδία για να καταλήξει στην σίγουρη λύση του έμπειρου Χαμτζάογλου, ο οποίος και την έσωσε. Το καλοκαίρι τον διαδέχτηκε ο Τούρκος Μπουλέντ Κορκμάζ, για χρόνια παίχτης της Γαλατά. Προπονητικά έχει μικρή εμπειρία, έχει δοκιμαστεί στον πάγκο της Γαλατά για 16 παιχνίδια το 2009, ενώ οι 2 πιο πρόσφατες δουλειές του αφορούσαν στην Β’ Κατηγορία. Απέχει από τους πάγκους τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Έδρα: «Antalya Stadyumu» (33.032)

Μεταγραφές: Από πέρσι το Γενάρη το ρόστερ της αποψιλώθηκε σχεδόν όλο λόγω των οικονομικών δυσχερειών. Το καλοκαίρι πωλήθηκε για 2.5 περίπου εκατ. στην Μπενεβέντο ο μέσος Σάντρο (3/1), στην οποία δόθηκε δανεικός κάποια στιγμή πέρσι, ενώ ως ελεύθεροι η επειδή έληξαν οι δανεισμοί τους έφυγαν οι αμυντικοί Ντζουρού (18/1) και Αϊτάτς (32/0), ο εξτρέμ Γιέβτοβιτς (12/1) και οι φορ Καντάχ (30/10), Γκουράλ (28/8), και Ελ Καμπίρ (20/2). Επέτρεψαν από δανεισμό ο 20χρονος εξτρέμ Ντρόλε (πέρσι Ουμρανίγεσπορ, 22/10) και ο στόπερ Χόριτς (πέρσι Πάφο, 22/0). Ήρθαν ως ελεύθεροι ο μπακ Σισοκό και οι μέσοι Σελίκ, Οζκάν.

Προετοιμασία: Πέντε τα φιλικά προετοιμασίας για την Αντάλιασπορ, που ξεκίνησε με ισοπαλία, πέτυχε 3 νίκες στη συνέχεια, για να γνωρίσει την ήττα στο πιο πρόσφατό της με 0-2 από την συμπολίτισσα Αλάνιασπορ. Βέβαια τα γκολ σημειώθηκαν και τα 2 στις καθυστερήσεις του αγώνα.

Εκτίμηση: Τα οικονομικά προβλήματα δεν λείπουν από την ομάδα της Αττάλειας και σε καμία περίπτωση δεν ξεκινάει τη σεζόν με υψηλές βλέψεις. Κατάφερε να κρατήσει αρκετούς από τους βασικούς με τους οποίους τελείωσε την περσινή σεζόν, ωστόσο ακόμα έχει να καλύψει μερικά κενά, ειδικά μεσοεπιθετικά. Μπορεί να διαθέτει μία ικανή 11άδα, αλλά ο πάγκος της δεν έχει καμία ποιότητα. Για αυτό φέτος στόχος της θα είναι η παραμονή, ενώ ερωτηματικό αποτελεί ο κόουτς, αν και στα φιλικά έως τώρα έχει δείξει θετικό πρόσωπο.

 

Κόνιασπορ

Τι έκανε πέρυσι: Πέρσι η σεζόν για την Κόνιασπορ ξεκίνησε ιδανικά με την κατάκτηση του Σούπερ Καπ κόντρα στην Μπεσίκτας, μετά από αυτό του κυπέλλου. Ένα αρκετά ποιοτικό ρόστερ που είχε στόχο τις πρώτες θέσεις. Ωστόσο τα αρχικά άσχημα αποτελέσματα σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις οδήγησαν την ομάδα όλη τη σεζόν να παλεύει για τη σωτηρία της, κάτι που εξασφάλισε τυπικά την προτελευταία αγωνιστική.

Προπονητής: Άλλη μία ομάδα που άλλαξε 3 προπονητές πέρσι στη σεζόν. Ξεκίνησε με τον Ακτσάι, τον διαδέχτηκε ο Εζντιλέκ, ενώ τις τελευταίες 10 αγωνιστικές στον πάγκο της κάθισε ο Γιαλσίν, που ήταν αυτό που κατάφερε εν τέλει να την βγάλει από τη ζώνη του υποβιβασμού. Νέος τεχνικός από το καλοκαίρι ο Ριζά Τσαλιμπάι. Πέρσι ξεκίνησε τη σεζόν στην Αντάλιασπορ, στο τιμόνι της οποίας είχε βρεθεί από πρόπερσι παρουσιάζοντας εξαιρετικό έργο, για να απολυθεί το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο ανέλαβε την Τραμπζονσπόρ με την οποία τερμάτισε στην 5η θέση. Εξαιρετικά έμπειρος τεχνικός με θητεία σε πολλές ομάδες της Τουρκίας αλλά και στη SuperLig, ενώ ως παίχτης διακρίθηκε στην Μπεσίκτας.

Έδρα: «Konya Stadyumu» (42.276)

Μεταγραφές: Ελάχιστες οι αλλαγές σε σχέση με το περσινό ρόστερ από το οποίο λείπει ο ηγετικός μέσος Μπουράμπια που πωλήθηκε για 2.2 εκατ. ευρώ στη Σασουόλο. Τέλος και ο δανεικός φορ Εβούνα (12/1), ενώ ως ελεύθερος αποχώρησε ο εξτρέμ Σεν (14/3). Η Κόνιασπορ αγόρασε με 1 εκατ. ευρώ τον μπακ Οπανασένκο (Ζόρια) και με 500 χιλ. ευρώ τον αμυντικό χαφ Γιέβτοβιτς (Παρτιζάν), ενώ ως ελεύθερος ήρθε ο στόπερ Ντεμιρόκ. Τελευταία αποχώρηση ως ελεύθερου αυτή του φορ Ετόο, ενώ την τελευταία εβδομάδα προστέθηκαν ο στόπερ Ντιάν (Βρ. Βρέμης) και ο μεσοεπιθετικός Χουρτάδο (Γκιμαράες).

Προετοιμασία: Πέντε τα φιλικά για την Κόνιασπορ, που νίκησε την αδύναμη Πολιτέχνικα από την Ρουμανία, νίκησε τον Άγιαξ και την Μπρέντα, δίχως μάλιστα να δεχτεί γκολ, για να ηττηθεί με 2-0 από την Καϊσέρισπορ. Στην πρόβα «τζενεράλε» της κόντρα στην πιο αδύναμη Εσκίσεχιρσπορ έφερε 3-3, αφήνοντας ανάμεικτες εντυπώσεις.

Εκτίμηση: Η Κόνιασπορ διαθέτει ένα πλήρες ρόστερ και πλέον έχει ένα προπονητή που ξέρει καλά τι χρειάζεται η ομάδα για να τερματίσει ψηλά, αφού τα τελευταία 2 χρόνια τόσο με την Αντάλιασπορ όσο και με την Τραμπζονσπόρ κατάφερε να τις οδηγήσει στην 5η θέση. Φέτος η Κόνιασπορ έχει όλα όσα χρειάζεται και δίχως τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις να την καταβάλουν, συνεπώς άνετα μπορεί να πλασαριστεί μέσα στην πρώτη 8αδα και γιατί όχι και ψηλότερα.

 

Ρίζεσπορ

Τι έκανε πέρυσι: Ένα μόνο χρόνο κράτησε η περιπέτεια της Ρίζεσπορ στην Β’ Κατηγορία αφού πέρσι κατάφερε να κερδίσει άμεσα την άνοδό της στα «μεγάλα σαλόνια» τερματίζοντας μάλιστα στην πρώτη θέση, έχοντας μόλις 5 ήττες σε όλη τη χρονιά και την καλύτερη επίθεση της κατηγορίας. Βέβαια περίπου για ένα μήνα ανάμεσα σε Σεπτέμβριο και Οκτώβριο η ομάδα έκανε «κοιλιά» με αποτέλεσμα να απολυθεί ο σχεδόν για 3 χρόνια προπονητής της Χικμέτ Καραμάν.

Προπονητής: Από τον Οκτώβριο του 2017 την τύχη της ομάδας ανέλαβε ο 44χρονος τεχνικός Ιμπραϊμ Ουζουλμέζ. Αν και στην αρχή δυσκολεύτηκε από τα μέσα Φλεβάρη και μετά διατήρησε την ομάδα αήττητη και για αυτό η διοίκηση συνεχίζει με αυτόν και φέτος, αν και αρκετά άπειρος για το επίπεδο της SuperLig.

Έδρα: «Çaykur Didi» (15.558)

Μεταγραφές: Όπως ήταν αναμενόμενο έγιναν ορισμένες αλλαγές στο ρόστερ ώστε αυτό να καταστεί πιο ανταγωνιστικό. Η ομάδα έχασε κάποιους εκ των βασικών όπως τον μπακ Σεκ (21/3), τους επιθετικούς μέσους Νιγιάζ (32/4) και Λίνκολν (20/3). Ωστόσο αγόρασε με 1 εκατ. ευρώ από την Γκουαρανί τον φορ Σαμούδιο (34/20) που πέρσι αγωνίστηκε δανεικός στην ομάδα. Δανεικός ήρθε από την Κρίσταλ Πάλας ο στόπερ Ζαξ, ενώ ως ελεύθερος ήρθα ο μπακ Τραορέ και ο επιτελικός μέσος Σαϊμάκ. Δανεικοί από την Οσμάνλσπορ ήρθαν ο μέσος Τσαριγκάν και ο εξτρέμ Ουμάρ. Τελευταία προσθήκη ο δανεικός από την Γκενκ στόπερ Μπράμπετς.

Προετοιμασία: Πέντε φιλικά προετοιμασίας με μόλις μία νίκη. Στα τρία πιο πρόσφατα της μετράει ισάριθμες ήττες δεχόμενη συνολικά 9 γκολ. Βέβαια το 5-2 κόντρα στην πιο έτοιμη Σάλτσμπουργκ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καταστροφικό. Αυτό όμως που σίγουρα προβλημάτισε ήταν το 3-0 με αντίπαλο την Αλ Σαμπάντ από την Σαουδική Αραβία και το 1-0 από την Γκιρενσούνσπορ, ομάδα της Β’ κατηγορίας.

Εκτίμηση: Η Ρίζεσπορ επέστρεψε γεμάτη ενθουσιασμό στη SuperLig και σαφώς πρωταρχικό μέλημά της είναι η σωτηρία της. Διαθέτει ένα καλό ρόστερ, ενώ ενισχύθηκε σε όλες τις θέσεις. Βέβαια της λείπει το βάθος στον πάγκο και ίσως αυτό τη δυσκολέψει μέσα στη σεζόν. Ο στόχος της παραμονής φαντάζει εφικτός, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολος.

 

Ανκαραγκούτσου

Τι έκανε πέρυσι: Η περσινή σεζόν δεν ξεκίνησε ιδανική για την Ανκαραγκουτσού με μόλις 5 βαθμούς τις πρώτες 5 αγωνιστικές. Ωστόσο για 3 μήνες στη συνέχεια ήταν αήττητη, ενώ παρά τη «κοιλιά» που έκανε το δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου κατάφερε να βρει τη σταθερότητά της από τον Φλεβάρη και μετά και με μόλις 3 ήττες τις τελευταίες 15 αγωνιστικές κατάφερε να τερματίσει στην 2η θέση και να πάρει απευθείας το εισιτήριο για τη SuperLig εκεί όπου η τελευταία παρουσία της ήταν τη σεζόν 2011-12.

Προπονητής: Από τον Ιανουάριο του 2017 στο τιμόνι της ομάδα βρίσκεται ο Ισμαϊλ Καρτάλ. Ο 57χρονος τεχνικός ως παίχτης έχει αγωνιστεί για 10 χρόνια στη Φενέρ, ενώ και ως προπονητής έχει περάσει από αυτό το σύλλογο από όλες τις θέσεις. Προπονητής νέων, βοηθός και πρώτος προπονητής από τον Αύγουστο του 2014 έως το Μάιο του 2015 και σε 46 παιχνίδια στον πάγκο της είχε μόλις 6 ήττες, με την οποία κατάκτησε και ένα Σούπερ Καπ. Τίποτα ιδιαίτερο στη συνέχεια για να ξανά επανέλθει δυναμικά στον προσκήνιο με την Ανκαραγκουτσού την οποία οδήγησε σε 2 ανόδους τις τελευταίες 2 σεζόν.

Έδρα: «Ondokuz Mayıs» (21.092)

Μεταγραφές: Η Ανκαραγκουτσού είναι ομάδα της Άγκυρας και προσπάθησε να ενισχυθεί από παίχτες της Οσμάνλισπορ και της Γκεντσλέρ που υποβιβάστηκαν πέρσι. Έτσι παίχτες που ήρθαν ήταν ο κίπερ Χοπφ, ο στόπερ Αϊχάν και μπακ Πίντο. Παίχτες της ομάδας είναι επίσης οι εξτρέμ Γιουνές (Ζβόλε) και Μπιφούμα (Σίβασπορ), ο φορ Ελ Καμπίρ (Αντάλιασπορ) και ο στόπερ Μπακαρί Κονέ (Μάλαγα). Αρκετοί παίχτες από την άλλη παραχωρήθηκαν αφού ποιοτικά δεν ήταν ικανοί να ανταπεξέλθουν στην Α’ κατηγορία. Κάποιοι από αυτούς είναι οι στόπερ Γιουσούφ (21/2) και Κάνσεφ (30/0) και ο δανεικός από την Οσμάνλισπορ φορ Ναγίρ (32/14). Προσπαθεί για άλλες 2 κινήσεις, κυρίως ως δανεικούς.

Προετοιμασία: Λίγα τα επίσημα φιλικά προετοιμασίας. Στα 2 πιο πρόσφατα της και ταυτόχρονα πιο απαιτητικά, αντιμετώπισε ομάδες της κατηγορίας. Ισόπαλη με 0-0 κόντρα στην Ερζουρούμ, ενώ το προηγούμενο Σάββατο επικράτησε με 2-0 της Μπούρσασπορ. Καλή στο πρώτο μέρος όπου αγωνίστηκαν οι βασικοί (και σχεδόν όλα τα νέα αποκτήματα) και σημειώθηκαν τα νικητήρια γκολ, ασύνδετη στην επανάληψη, κυρίως λόγω των πολλών αλλαγών.

Εκτίμηση: Επιστροφή μετά τη σεζόν 2011-12 για την Ανκαραγκουτσού στη SuperLig και στην παρούσα φάση μοναδικός στόχος είναι η παραμονή αυτής στην κατηγορία. Κάτι τέτοιο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, αφού το ρόστερ της είναι αρκετά «φτωχό», δίχως βάθος και θα χρειαστεί ενίσχυση ώστε να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστικό. Αλλιώς θα είναι από τα φαβορί για υποβιβασμό.

 

Ερζουρούμσπορ

Τι έκανε πέρυσι: Κάτι που έμοιαζε σχεδόν αδύνατο πέρσι κατάφερε να γίνει πραγματικότητα με την Ερζουρούμσπορ να παίρνει το τελευταίο εισιτήριο ανόδου μέσω των πλέι οφ. Για πρώτη φορά στην ιστορία της θα αγωνιστεί στη SuperLig, ενώ σε 3 σερί χρονιές πετυχαίνει ισάριθμες ανόδους. (Από την Γ’ στην Α΄). Βέβαια για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χρειάστηκε η Ερζουρούμ να μαζέψει 16 βαθμούς τις τελευταίες 7 αγωνιστικές πέρσι, ενώ κομβικό το τελευταίο παιχνίδι με την Αλτινόρντου, με το τελικό 1-1 να της δίνει την ευκαιρία σε 3η ισοβαθμία να είναι αυτή που θα πάρει το εισιτήριο για τα πλέι οφ. Εκεί απέκλεισε με 2 νίκες την Ουμρανίγεσπορ, ενώ χρειάστηκε 8 πέναλτι για να επικρατήσει της Γκαζιαντέπ.

Προπονητής: Δημιουργός αυτής της επιτυχίας ο 49χρονος Μεχμέτ Αλτιπαρμάκ. Την ανέλαβε μέσα Νοέμβρη και σε 26 παιχνίδια πρωταθλήματος η ομάδα ηττήθηκε μόλις σε 4 από αυτά. Με μηδενική εμπειρία ωστόσο από τη SuperLig με καλύτερη δουλειά τη σεζόν 2013-14 με την Αλάνιασπορ την οποία τότε ανέβασε από τη Γ’ στην Β’ κατηγορία.

Έδρα: «Kazım Karabekir» (23.700)

Μεταγραφές: Η ομάδα το καλοκαίρι αποδεσμεύτηκε από παίχτες που δεν είχαν την ποιότητα να ανταπεξέλθουν στην Α’ κατηγορία. Σημαντικότερος από αυτούς ο αμυντικός χαφ Οζντεμίρ (28/3). Απέκτησε τον χαφ Σκουκ (33/2) που πέρσι αγωνίστηκε δανεικός σε αυτήν από τη Σλάβια Πράγας. Από την Καραμπάγκ ήρθε ο κίπερ Σέχιτς, από την Γκοζτέπε ο στόπερ Σβέχλεν, από τη Σετούμπαλ ο μέσος Μπασάν και από την Οσμάνλισπορ ο μέσος Χουρμασί. Τρεις εξαιρετικές κινήσεις επιθετικά, με τους Σουνού (Ανζέρ), Κουμπούλοφ (Ανζί) και Τι (Βέρντερ Βρέμης). Τελευταία προσθήκη ο μπακ Αουρεμίρ από την Σίβασπορ.

Προετοιμασία: Στα 5 φιλικά προετοιμασίας που έδωσε, ηττήθηκε στο πρώτο ενώ στη συνέχεια έφερε 3 ισοπαλίες και μία νίκη, όλες με ομάδες της Τουρκίας από μικρότερες κατηγορίες. Δεν είναι ακόμα έτοιμη και αυτό φάνηκε στο πιο πρόσφατό της ματς στο οποίο αναδείχτηκε ισόπαλη με 1-1 με αντίπαλο την Ντογκάνσπορ.

Εκτίμηση: Ομάδα που έχει κερδίσει 2 ανόδους στα τελευταία 3 χρόνια η Ερζουρούμ και από την Γ’ κατηγορία θα αγωνιστεί φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία της στη SuperLig. Στόχος δεν είναι άλλος από την παραμονή σε αυτήν. Δύσκολο εγχείρημα, με την ομάδα ναι μεν να διαθέτει μία καλή ενδεκάδα, να στερείται όμως βάθος στο ρόστερ της, ενώ αμυντικά ίσως χρειαστεί περαιτέρω ενίσχυση. Θα παλέψει μέχρι τέλους για τη σωτηρία της, αλλά δε θα είναι εύκολος αντίπαλος για κανέναν, ειδικά εντός έδρας.

Ganador

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ