foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ62
PROMO CODE ΔΩΡΑ* ΕΔΩ ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Γαλλία, Ligue I: Preview σεζόν 2018-19

Previews Πρωταθλημάτων | 07 Αυγ 2018 22:44
Γαλλία-Ligue-I-Preview-σεζόν-2018-19.jpg

Στο έβδομο τρόπαιο της Ligue 1 στην ιστορία της έφτασε η Παρί Σεν Ζερμέν, που επέστρεψε στον θρόνο της μετά το πρωτάθλημα που της είχε πάρει την προπέρσινη σεζόν η Μονακό. Ενδιαφέρον το 87ο έτος που τρέχει για το κορυφαίο πρωτάθλημα στην Γαλλία, με την μάχη πίσω από τους Παριζιάνους να προβλέπεται για ακόμη μία φορά πολύ μεγάλη και ακόμη μεγαλύτερη στις παρακάτω θέσεις, που συνήθως συνωστίζονται αρκετές ομάδες.

Σύστημα διεξαγωγής

Από 20 ομάδες απαρτίζεται η Ligue 1 με κάθε ομάδα να αντιμετωπίζει τις υπόλοιπες σε διπλά παιχνίδια, εντός και εκτός έδρας. Η πρωταθλήτρια και η δεύτερη του βαθμολογικού πίνακα παίζουν απευθείας στους ομίλους του Champions League, ενώ ο τρίτος δίνει προκριματικά. Στην Ευρώπη οδηγεί και η τέταρτη θέση, που δίνει δικαίωμα συμμετοχής στους ομίλους του Europa League, ενώ συνήθως ανοίγουν και οι από κάτω θέσεις εξαιτίας της κυριαρχίας της Παρί σε όλες τις εγχώριες διοργανώσεις, που δίνουν επίσης ευρωπαϊκό εισιτήριο στην ομάδα που θα τις κατακτήσει. Όσον αφορά τον υποβιβασμό ο 19ος και ο 20ος υποβιβάζονται απευθείας, ενώ ο 18ος έχει δικαίωμα συμμετοχής σε σειρά δύο αγώνων με τον νικητή των πλέι οφ της Ligue 2 για να υπερασπιστεί την θέση του στην μεγάλη κατηγορία ή να κατηφορίσει προς την δεύτερη.

Οι ομάδες της Ligue I Γαλλίας

Παρί Σεν Ζερμέν

Τι έκανε πέρυσι: Για ακόμη μία χρονιά πέρυσι δεν μπόρεσε να φτάσει σε κάποια ευρωπαϊκή επιτυχία, κάτι που σε συνδυασμό με τα πόσα λεφτά είχαν δοθεί για Νέιμαρ και για Μπαπέ (σ.σ τυπικά ήταν δανεικός) εξόργισε την διοίκηση που απομάκρυνε τον Ουνάι Έμερι. Στα εγχώρια πάντως ο Ισπανός έκανε άψογα την δουλειά του, με την Παρί να κατακτά όλα τα τρόπαια που θα μπορούσε. Φέτος έχει κάνει ήδη σεφτέ απέναντι στην Μονακό με την κατάκτηση του Λιγκ Καπ (4-0).

Προπονητής: Όπως αναφέρθηκε ο Έμερι αποτέλεσε παρελθόν αφού δεν μπόρεσε να φτάσει τουλάχιστον μέχρι τους “4” του Champions League και στην θέση του πήγε ο Τόμας Τούχελ, που μετά την αποχώρησή του από την Μπορούσια Ντόρτμουντ είχε μείνει χωρίς δουλειά. Δείχνει να έχει φτιάξει ήδη πολύ καλό κλίμα στα αποδυτήρια.

Γήπεδο: Parc des Princes (47.929)

Μεταγραφές: Οι Παριζιάνοι κατάφεραν να πείσουν τον Τζιανλουίτζι Μπουφόν (T) να μην κρεμάσει τα γάντια του και τον πήραν στο Παρίσι εξαιτίας της φιγούρας του, που θα βάλει σε τάξη συμπεριφορές τύπου Νέιμαρ (E). Οι τουλάχιστον αυτό ελπίζουν. Βέβαια, ποιος να του το ‘λεγε του Τζίτζι πως στην Γιουβέντους θα πάει ο Κριστιάνο Ρονάλντο... Στην Ιταλία πήγε και ο Χαβιέρ Παστόρε (M), από τους πιο σημαντικούς που αποχώρησαν.

Φιλικά: Έπαιξε με την Μπάγερν Μονάχου και την Άρσεναλ, από τις οποίες δέχθηκε οκτώ γκολ και σκόραρε δύο (3-1, 5-1). Κέρδισε την Ατλέτικο Μαδρίτης στο τελευταίο φιλικό, πριν πάρει το Λιγκ Καπ με την Μονακό, παιχνίδι στο οποίο είχε αρκετούς βασικούς της που έλειπαν από σχεδόν όλη την προετοιμασία.

Εκτίμηση: Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που περιμένει από την Παρί να μην τα σηκώσει ακόμη και όλα για ακόμη μία χρονιά στην Γαλλία, με το ενδιαφέρον να στρέφεται εκτός συνόρων. Το μεγάλο στοίχημα για τον Τούχελ είναι να της κάνει μια καλή πορεία, πορεία την οποία ο Έμερι δεν μπόρεσε να φέρει παρά τις πρόσφατες διαδοχικές του επιτυχίες στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Αναλόγως και τις διασταυρώσεις, ούσα συνεχώς άτυχη, μπορεί να φτάσει και τους “8” του Champions League, και βλέπουμε.

 

Μονακό

Τι έκανε πέρυσι: Μια μεγάλη μάχη από την οποία βγήκε νικήτρια έδωσε πέρυσι η Μονακό, που αν αφήσουμε εκτός ανταγωνισμού την Παρί, είχε να αντιμετωπίσεις τις Λυών και Μαρσέιγ για την πολυπόθητη τρίτη θέση του πίνακα και την απευθείας έξοδο στην Ευρώπη. Μια ήττα της πρώτης μία αγωνιστική πριν το φινάλε ήταν και ο λόγος που τερμάτισε από πάνω της, για να μπει σε μια χρονιά που θα έχει αρκετά προβλήματα και αρκετή μουρμούρα.

Προπονητής: Στον πάγκο της ομάδας συνεχίζει κανονικά ο Λεονάρντο Ζαρντίμ, ο οποίος δεν έκανε ακριβώς τον σχεδιασμό που θα ήθελε φέτος και πάει για ακόμη μία σεζόν στο γαλλικό πρωτάθλημα με την γνωστή του συνταγή.

Γήπεδο: Louis II (18.523)

Μεταγραφές: Κάποιους από τους καλύτερους παίκτες του αναγκάστηκε να παραχωρήσει και φέτος ο σύλλογος, με τους Λεμάρ (M), Φαμπίνιο (M) και Μουτίνιο (M) να βάζουν τέλος στην καριέρα τους στο Πριγκιπάτο. Από την ομάδα αποχώρησαν και οι Γκεζάλ (M), Κονγκολό (M) και Ντιακαμπί (M), ενώ ήρθαν αρκετοί ποδοσφαιριστές, οι οποίοι ωστόσο ήταν περισσότερο επιλογές του διοικητικού συμβουλίου. Στις πιο ενδιαφέρουσες κινήσεις, απέκτησε τον Γκολόβιν (M) από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με φετινό ρεκόρ, πήρε πανάκριβα τον πιτσιρικά Ζιμπέλ (E) από την Λυών, αλλά έκανε και κάποιες συμπαθητικές κινήσεις με τους Αολού (M, Στρασβούργο), Μπαρέκα (Α, Τορίνο) και Πιερ-Γκαμπριέλ (Α, Σεντ Ετιέν). Ανακάλεσε και τον δανεισμό του υποσχόμενου Αΐτ Μπενασέρ (Μ), τον οποίο είχε στην Καέν. Με λίγα λόγια, καινούργια ομάδα.

Φιλικά: Επτά φιλικά έδωσε μέσα στο καλοκαίρι η Μονακό, που δεν είχε τα αστέρια της και επέλεξε να κάνει προετοιμασία απέναντι σε γερμανικές κυρίως ομάδες. Δεν πήγε καλά το πράγμα, με τις Πάντερμπορν και Αμβούργο να την κερδίζουν και την Μπόχουμ να της παίρνει ισοπαλία στο προτελευταίο ματς προετοιμασίας. Πριν λίγες μέρες έπαιξε και το πρώτο επίσημο, με την Παρί να την κερδίζει με σκορ 4-0 για να κατακτήσει το Λιγκ Καπ.

Εκτίμηση: Μπορεί να ήρθε η σεζόν που μετά από καιρό η Μονακό θα κληθεί να διεκδικήσει... περιφραστικά την έξοδο στην Ευρώπη, με τις Λυών και Μαρσέιγ να φαντάζουν για την ώρα μεγαλύτερα φαβορί για την κατάληψη της δεύτερης θέσης. Είναι καινούργια ομάδα και θα πρέπει να βρει τα πατήματά της.

 

Λυών

Τι έκανε πέρυσι: Ενώ θα μπορούσε να παίξει απευθείας στο Champions League της σεζόν που ήδη έχει ανοίξει σε αρκετές χώρες, η Λυών έκανε γκέλα ολκής στην έδρα του Στρασβούργου και χαρίζοντάς του την σωτηρία του στην κατηγορία, καταδίκασε εαυτόν για την δεύτερη θέση. Η νίκη της την τελευταία αγωνιστική δεν της ήταν αρκετή για ξανά περάσει μπροστά από την Μονακό, μιας και οι Μονεγάσκοι πήραν κι αυτοί το τρίποντο, και “περιορίστηκε” μόνο στο πολύ καλό ποδόσφαιρο -το καλύτερο πίσω από την Παρί.

Προπονητής: Για τον κόσμο ο Μπρουνό Ζενεζιό δεν είναι η ιδανική επιλογή για την άκρη του πάγκου, ωστόσο για τον Ζαν-Μισέλ Ολάς ο Γάλλος προπονητής παραμένει μια αξιόπιστη λύση για την ομάδα που έχει ανδρώσει ο ίδιος (σ.σ ο Ολάς) ποδοσφαιρικά. Παρά τις αρκετές γκρίνιες, συνεχίζει κανονικά στο τιμόνι.

Γήπεδο: Groupama Stadium (59.186)

Μεταγραφές: Εξαιρετική δουλειά για ακόμη μία φορά στις μεταγραφές, αφού μόνο και μόνο για τον πιτσιρικά Ζιμπέλ (Ε) τσέπωσε περί τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Γενικά τα... ‘κονόμησε χοντρά, για να αποκτήσει τους Τεριέ (Ε, Στρασβούργο) και Ντουμπουά (Α, Ναντ) από την γαλλική αγορά, μεταγραφές τις οποίες είχε κλείσει από πέρυσι και απλώς ολοκλήρωσε το καλοκαίρι. Ενδιαφέρουσα και η κίνηση της απόκτησης ενός γενικά άγνωστου 18χρονου επιθετικού, του Ρέο Γκρίφιθς από την Τότεναμ.

Φιλικά: Έδωσε δυνατά φιλικά παιχνίδια στα οποία δοκίμασε πρόσωπα και καταστάσεις, με τον Τεριέ να είναι, σε συνδυασμό με τα γκολ που πέτυχε, ένα από τα σημεία αναφοράς της. Δεν είχε μαζί της τον Φεκίρ, για τον οποίο παίζει ακόμη έντονο ενδιαφέρον από Αγγλία, αλλά τα πήγε αρκετά καλά απέναντι σε αντιπάλους όπως η Φούλαμ (4-0) και η Μπενφίκα (3-2). Γενικά έδειξε να το πιάνει από εκεί που το άφησε.

Εκτίμηση: Αν αποκτήσει μεγαλύτερη διάρκεια στις εμφανίσεις της και περισσότερο χαρακτήρα θα μπορέσει κάλλιστα να τερματίσει στην δεύτερη θέση, έχοντας παίξει εξαιρετικό ποδόσφαιρο πέρυσι. Τερμάτισε τρίτη αλλά είχε την πρώτη καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα χωρίς να υπολογίσουμε την Παρί Σεν Ζερμέν και θέλει να κάνει το ίδιο και φέτος. Πάει για δυάδα.

 

Μαρσέιγ

Τι έκανε πέρυσι: Ενώ το πάλεψε για να το πετύχει μέχρι την τελευταία στιγμή, η Μαρσέιγ δεν μπόρεσε να πάρει την τρίτη θέση και να έχει την δυνατότητα να επιδιώξει να επιστρέψει στο Champions League, τερματίζοντας έναν βαθμό πίσω από την Λυών. Η ομάδα του Ρούντι Γκαρσιά άργησε να βρει τον πολύ καλό εαυτό της, ωστόσο ήταν μετρημένη και σταθερή στην απόδοσή της και δικαίως απασχόλησε τόσο την άλλη Ολαμπίκ όσο και την Μονακό. Γενικά ήταν καλή η σεζόν της, αλλά αυτό που έμεινε στο τέλος ήταν η πικρία.

Προπονητής: Ο Γκαρσιά δεν είναι άνθρωπος που μασάει τα λόγια του, ωστόσο δεν είναι και από αυτούς που αποτελούν “χείμαρρο” και σε συνδυασμό με την εξαιρετική του δουλειά εξασφάλισε και φέτος την δεδομένη παραμονή του στην ομάδα. Έχει συμβόλαιο ακόμη ενός έτους και τώρα λίγο πριν αρχίσει το πρωτάθλημα λέγεται πως η διοίκηση θα του προσφέρει νέο συμβόλαιο, με την συνάντηση να έχει δρομολογηθεί σύμφωνα με τα ρεπορτάζ.

Γήπεδο: Vélodrome (67.394)

Μεταγραφές: Τίποτα. Νάδα, που λένε. Μόνο τον Καλέτα-Καρ (A) από την Ρεντ Μπουλ Ζάλτσμπουργκ πήραν οι Μασσαλοί, που δεν αποχωρίστηκαν κάποιον βασικό τους παίκτη. Επέστρεψε στην ομάδα ο Ρεμί Καμπελά (M) από τον δανεισμό του στην Σεντ Ετιέν, ωστόσο είναι έτοιμος να πουληθεί στους “στεφανουά”. Προσπάθησε να κάνει κάποιες κινήσεις, όπως αυτή που έκανε για τον Ολιβιέ Ζιρού (E), αλλά δεν της έχει βγει προς το παρόν. Είμαστε σε αναμονή.

Φιλικά: Μόλις μία νίκη σε επτά φιλικά παιχνίδια πήρε η Μαρσέιγ, που επικράτησε μόνο της Ναντ με σκορ 2-1. Στα υπόλοιπα είχε δύο ισοπαλίες και τέσσερις ήττες, με αποκορύφωμα και πιο πρόσφατη αυτήν από την Μπόρνμουθ, από την οποία ηττήθηκε με το βαρύ σκορ 5-2. Οι ισοπαλίες της ήταν αμφότερες με σκορ 1-1, ενώ το GG δεν σημειώθηκε μόλις σε ένα από αυτά τα ματς.

Εκτίμηση: Αν κλείσει κάποια πολύ καλή μεταγραφή προς το τέλος της μεταγραφικής περιόδου μπορεί να κερδίσει ακόμη περισσότερους πόντους, αλλά για την ώρα πάει όπως πήγαινε πέρυσι. Δεν είναι απαραίτητα κακό το να μην αλλάζεις, αλλά είναι σίγουρα κακό το να μένεις στάσιμος. Αυτό θέλει να αποφύγει ο Γκαρσιά, που δεδομένης και της Μονακό (βλ. παραπάνω) μπορεί να πετύχει εν μέρει ή και εξ ολοκλήρου τον στόχο του UCL.

 

Ρεν

Τι έκανε πέρυσι: Όταν ανέλαβε τις τύχες της ο Σαμπρί Λαμουσί η κατάσταση δεν ήταν κακή, αλλά ούτε και ιδιαιτέρως καλή. Αν και ο Κριστιάν Γκιουρκίφ είχε αρχίσει να κερδίζει και δεν σταματούσε σχεδόν πουθενά, αποφασίστηκε να τελειώσει η συνεργασία μαζί του και να πάρει τα ηνία ο Λαμουσί. Από εκείνο το σημείο και μετά ήταν τρομερή, παίζοντας ουσιαστικό και ελκυστικό ποδόσφαιρο, που την έφερε στην πέμπτη θέση του πίνακα και στους ομίλους του Europa League. Τρομερό φινάλε στην σεζόν από την Ρεν, που είχε και άνεση απέναντι στην εξίσου ανεβασμένη προς το φινάλε Μπορντό.

Προπονητής: Μετά την αλλαγή στα διοικητικά του συλλόγου, ο Λαμουσί ήρθε να αντικαταστήσει τον Γκιουρκίφ, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, και η δουλειά του ήταν εξαιρετική. Δεν υπήρχε συνεπώς κανένας λόγος να υπάρξει κάποια αλλαγή μέσα στο καλοκαίρι. Τις τύχες της Ρεν τις ανέλαβε στα μέσα Νοεμβρίου.

Γήπεδο: Roazhon Park (31.127)

Μεταγραφές: Πέρυσι ο Γιοάν Γκιουρκίφ (M), γιος του πρώην προπονητή, πότε έπαιζε και πότε όχι για να προφυλαχθούν τα ευαίσθητα πόδια του, κατάσταση η οποία παρά τις πολύ θετικές του παρουσίες τον έστειλε οριστικά στην Ντιζόν. Αντ’ αυτού ήρθε στην θέση του ο Κλεμάν Γκρενιέ, επίσης πρώην Λυών, ο οποίος μετά από σοβαρούς τραυματισμούς έκανε πολύ καλό δεύτερο μισό της σεζόν με την Γκινγκάμπ. Στον άξονά της, πιο πίσω φυσικά, θα αγωνίζεται και ο Γιόχανσον τον οποίο απέκτησε από την ΑΕΚ, ενώ σημαντική προσθήκη είναι και αυτή του Σιεμπτσό (E) από την πρωταθλήτρια της Ligue 2, Ρεμς.

Φιλικά: Μετά το ξεμούδιασμα απέναντι σε Ζάλτσμπουργκ και Άντερλεχτ, από τις οποίες “εισέπραξε” τριάρες, ήρθε η άνετη νίκη επί της Έβερτον με σκορ 4-1, για να κλείσει η καλοκαιρινή προετοιμασία απέναντι στην Ντόρτμουντ, με την ομάδα που κατά 85% θα παρουσιάσει φέτος ως βασική της.

Εκτίμηση: Ο Λαμουσί χωρίς προετοιμασία και με μια ομάδα για την οποία δεν είχε νωρίτερα κανέναν λόγο, έκανε τρομερή δουλειά και δικαίως χάρισε στην Ρεν την πέμπτη θέση. Φέτος το έργο είναι πιο δύσκολο, αλλά ο στόχος παραμένει ο ίδιος και δεν είναι άλλος από μία ευρωπαϊκή θέση. Υπάρχει και το UEL φέτος, αλλά με παρόμοιο χαρακτήρα μπορεί να τα καταφέρει.

 

Μπορντό

Τι έκανε πέρυσι: Η σεζόν της Μπορντό πέρυσι ξεκίνησε στα προκριματικά του Europa League, στο οποίο γνώρισε ντροπιαστικό αποκλεισμό από την Φέχερβαρ και ενώ είχε κερδίσει το πρώτο παιχνίδι. Ο Ζοσλίν Γκουβερνέκ έβγαλε την... πρώτη παρέλαση, αλλά όχι και την δεύτερη, με τον Γκουστάβο Πογιέτ να τον αντικαθιστά τον Γενάρη. Πολύ καλύτερα τα πράγματα με τον πρώην τεχνικό της ΑΕΚ, για να έρθει στο τέλος και το 4/4 που την έφερε μία θέση πάνω από την Σεντ Ετιέν έστω και στην ισοβαθμία (55). Γενικά είχε πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της, αλλά χάρη και της Παρί Σεν Ζερμέν ο ελάχιστος στόχος επετεύχθη.

Προπονητής: Ο Γκας Πογιέτ κλήθηκε να την αλλάξει, κάτι που έκανε με αρκετά μεγάλη επιτυχία από ένα σημείο και μετά. Στην αρχή της προσέφερε τον ενθουσιασμό που πάντα φέρνει μια αλλαγή στον πάγκο κάθε ομάδας, για να την βελτιώσει στην πορεία και χρησιμοποιώντας παίκτες που δεν υπολογίζονταν τόσο πολύ με την πάροδο του χρόνου, όπως ο Πλασίλ, να την κάνει να ξεχάσει το πόσο άσχημα είχε ξεκινήσει σε πρωτάθλημα και Ευρώπη (σ.σ όσο έμεινε τέλος πάντων).

Γήπεδο: Matmut-Atlantique (42.115)

Μεταγραφές: Σπουδαία τα μεταγραφικά της νέα, αλλά από την... ανάποδη. Κι αυτό γιατί η Μπαρτσελόνα έδωσε μάχη, θεμιτή ή αθέμιτη -αυτό θα το κρίνουν άλλοι, για να αποκτήσει τον Μάλκομ (M), με τον εκρηκτικό 21χρονο να αφήνει την Γαλλία και να μετακομίζει στο “Καμπ Νόου”. Τεράστια απώλεια, εννοείται, για τους Γιρονδίνους, με τον Βραζιλιάνο να έχει πάνω απ’ όλα... σουτάρα και χαρακτηριστικά που την ανέβαζαν κάθε φορά που βρισκόταν στο χορτάρι. Για αντικαταστάτη του έφερε τον Σαμιουέλ Καλού (E) από την Γάνδη.

Φιλικά: Αήττητη έβγαλε τα φιλικά της, μετρώντας δύο νίκες και δύο ισοπαλίες. Αξίζει βεβαίως να σημειωθεί ότι η σεζόν έχει ξεκινήσει κανονικά για την ομάδα του Πογιέτ, που έπαιξε ήδη δύο επίσημα για το Europa League, κερδίζοντας και στις δύο περιπτώσεις την Βέντσπιλς για να προκριθεί στην επόμενη φάση των προκριματικών της διοργάνωσης.

Εκτίμηση: Η απώλεια του Μάλκομ είναι πολύ μεγάλη και ο αντικαταστάτης του δεν ξέρω αν μπορεί να γεμίσει τα παπούτσια του Βραζιλιάνου. Δεν έχει κάνει κάτι τρομερό ή κάτι... γενικά στο μεταγραφικό παζάρι και ο Πογιέτ ακούει ήδη κριτικές. Δοκιμάζει πράγματα με το ρόστερ που έχει ο Ουρουγουανός, όπως την χρησιμοποίηση του Γιουνούς Σανκαρέ στην κορυφή της επίθεσης ενώ δεν είναι σέντερ φορ, αλλά ανάθεμα κι αν θα του βγει. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σύλλογος άλλαξε χέρια. Το “στα ίδια” θα ήταν ευχή για την ίδια, αλλά την βλέπω αρκετά παρακάτω.

 

Σεντ Ετιέν

Τι έκανε πέρυσι: Θα μπορούσε φέτος να αγωνίζεται στην Ligue 2. Και δεν είναι αστείο. Η περισσότερες φορές πρωταθλήτρια Γαλλίας (10), η Σεντ Ετιέν, έζησε ένα δράμα στο πρώτο μισό της σεζόν, με την αγωνιστική κατάσταση να είναι κάκιστη και το κλίμα εκτός των τεσσάρων γραμμών να είναι τραγικό. Οι οπαδοί σε κάποια φάση δεν άντεξαν το μαύρο χάλι που έβλεπαν και αντέδρασαν, ενώ σχετικά άμεση ήταν και η αντίδραση του συλλόγου.  Στον πάγκο ήρθε ο Ζουλιάν Σαμπλέ με βοηθό τον Ζαν-Λουί Γκασέ, με τον δεύτερο να είναι προφανώς πολύ πιο έμπειρος και στην ουσία ο προπονητής πίσω από τον προπονητή. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να επιβεβαιωθεί και επισήμως αυτό, που είχε ως αποτέλεσμα την αναμόρφωση της ομάδας και τον τερματισμό της στην 7η θέση, ενώ είχε αξιώσεις ακόμη και για πεντάδα.

Προπονητής: Ο Σαμπλέ κάθισε όλα κι όλα έξι παιχνίδια στον πάγκο της “Σεντέ” και δεν κατάφερε να κερδίσει κανένα. Το γενικότερο άγχος του, το οποίο φαινόταν πάρα πολύ από τις αντιδράσεις του στα παιχνίδια, είχε σίγουρα επιρροή και πίσω από τις κλειστές πόρτες, με την απειρία του να φέρνει στο προσκήνιο τον Γκασέ. Με εκείνον, όπως προαναφέρθηκε, όλα πήγαν εξαιρετικά.

Γήπεδο: Geoffroy-Guichard (41.965)

Μεταγραφές: Άδειασε αρκετά το ρόστερ της, πουλώντας παίκτες όπως ο Παζό (M), ο Μπαμπά (E), ο Γιάνκο (A) και ο Πιερ-Γκαμπριέλ (A), για να κάνει δύο πολύ καλές κινήσεις με την απόκτηση του Χαζρί (E) που πέρυσι έβγαλε μάτια αλλά και τον δανεισμό του Κολοντζιέγτσακ (A). Δεν είναι και οι μοναδικές που θέλει να κάνει ο Γκασέ, που μίλησε σε καλό κλίμα με τους ιδιοκτήτες και τους έδωσε να καταλάβουν πως θέλει περισσότερα. Κλείνει από ώρα σε ώρα ο Ρεμί Καμπελά (M) από την Μαρσέιγ, που πέρυσι έπαιξε δανεικός και με εξαιρετική απόδοση στο “Ζοφρουά Γκισάρ”.

Φιλικά: Η προετοιμασία που είχε προγραμματίσει ο Γκασέ μαζί με τους συνεργάτες του αφορούσε φιλικά προετοιμασίας με μόνο γαλλικές ομάδες. Σε βάθος έξι αγώνων οι “στεφανούα” ηττήθηκαν μόλις μία φορά από την Μπορντό, ήρθαν ισόπαλοι με την Αμιάν και όσον αφορά τις νίκες έκλεισαν θετικά στοιχεία απέναντι στη Νις την οποία κέρδισαν 3-0. Ικανοποιημένος ο προπονητής της.

Εκτίμηση: Αν κάνει μερικές κινήσεις ακόμη, αρχής γενομένης από αυτή του Καμπελά, και με προϋπόθεση πως δεν θα αφήσει την περσινή της φόρα να πάει χαμένη, η Σεντ Ετιέν μπορεί να βάλει (αγωνιστικά) τις βάσεις για μια ανάλογη πορεία και ίσως λίγο καλύτερη. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά θα προσπαθήσει να απασχολήσει όσο περισσότερο μπορεί.

 

Νις

Τι έκανε πέρυσι: Μια απογοήτευση για τη Νις η περσινή σεζόν, μια σεζόν που ξεκινούσε με μεγάλες προσδοκίες. Στον δρόμο της βρέθηκε η Νάπολι, οπότε ξέχασε γρήγορα τους ομίλους του Champions League, για να πάρει σειρά το Europa στο οποίο την πέταξε εκτός στους “32” με συνοπτικές διαδικασίες η Λοκομοτίβ Μόσχας. Στα εγχώρια το πράγμα δεν ήταν καλύτερο και πέραν κάποιων μικρών διαστημάτων ξεσπάσματος, ο απολογισμός ήταν κάκιστος. Στην όγδοη θέση η Νις, κάτι που έφερε αλλαγές.

Προπονητής: Πρώτη και πιο σημαντική είναι αυτή που έγινε στο τεχνικό της επιτελείο, με τον Λουσιάν Φαβρ να μην μπορεί να εξασφαλίσει την παραμονή του στο τιμόνι της. Στην θέση του ήρθε ένας σπουδαίος Γάλλος πρώην ποδοσφαιριστής, ο Πατρίκ Βιεϊρά, ο οποίος είχε αναλάβει το αδερφάκι της Μάντσεστερ Σίτι στις ΗΠΑ, την Νιου Γιορκ, με τον βετεράνο να έχει ακουστεί και για τον πάγκο της Άρσεναλ όταν είχε αποχωρήσει από εκεί ο Αρσέν Βενγκέρ. Ενθουσιασμένος με το πρότζεκτ του συλλόγου και τις συζητήσεις που είχε με τους ιδιοκτήτες, είπε αμέσως το ναι.

Γήπεδο: Allianz Riviera (35.624)

Μεταγραφές: Μόνο απώλειες είχε για τη Νις αυτό το μεταγραφικό παζάρι μιας και έφυγαν κάποιοι από τους πιο σπουδαίους ποδοσφαιριστές της. Προς έκπληξη όλων, ο Σερί (M) από εκεί που ακουγόταν για Μπαρσελόνα πήγε στην Φούλαμ, ο Πλεά (E) στην Γκλάντμπαχ και ο Λε Μαρσάντ (A) επίσης στην Φούλαμ, με τον Μάριο Μπαλοτέλι (E) να είναι και αυτός έτοιμος εδώ και καιρό να αποτελέσει παρελθόν, πιέζοντας με κάθε τρόπο για να φύγει. Δημοφιλέστερος προορισμός για τον ίδιο μοιάζει η Μαρσέιγ. Πήρε τον Ερέλ (A) από την Τρουά και γενικά ανακάλεσε δανεισμούς.

Φιλικά: Δεν της βγήκε και πολύ καλά η προετοιμασία όσον αφορά τα αποτελέσματα, μιας και σε πέντε φιλικά κέρδισε μόνο στο πρώτο, ενώ στα άλλα τέσσερα σκόραρε μόλις δύο φορές, κι αυτές μαζεμένες απέναντι στην Σαρλερουά (2-2).

Εκτίμηση: Έχει πολύ μεγάλες απώλειες η Νις, που έφερε έναν άνθρωπο με νέες ιδέες και καλές ποδοσφαιρικές επιρροές, όσον αφορά την προπονητική του καριέρα και το πόσο έχει δουλέψει πάνω σε αυτή (σ.σ δίπλα,λόγου χάρη, στον Πεπ Γκουαρδιόλα). Το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο ειδικά από την στιγμή που υπήρξαν τόσες απώλειες στο έμψυχο δυναμικό, και περιμένω να την δούμε και πάλι κάπου στα μισά της βαθμολογίας.

 

Ναντ

Τι έκανε πέρυσι: Ξεκίνησε πάρα πολύ θετικά στην σεζόν η Ναντ, και με τον Κλάουντιο Ρανιέρι στον πάγκο της έδειχνε πως μπορεί να καταφέρει κάτι σπουδαίο. Για πολύ καιρό απασχολούσε την πρώτη πεντάδα και το συντηρητικό και συνάμα σκληρό αμυντικά παιχνίδι της έδειχναν ικανά για να την διατηρήσουν σε αυτά τα επίπεδα. Τελικά το πράγμα άρχισε κάπου να στραβώνει, για να έρθει και ο μεγάλος κατήφορος από το νέο έτος και μετά. Ήταν η τρίτη σε σειρά (σ.σ μαζί με άλλες) σε ισοπαλίες στο πρωτάθλημα.

Προπονητής: Ο “Tinkerman” είχε αρχίσει να ψιθυρίζεται εδώ και αρκετό καιρό πως δεν θα είναι στη Ναντ και την σεζόν που ανοίγεται μπροστά μας, κάτι το οποίο έγινε βεβαιότητα στην πορεία μέχρι και να έρθει και η επίσημη ανακοίνωση. Την θέση του Ιταλού κόουτς, που συνηθίζει να μην μένει πολύ στις ομάδες του, πήρε ο Μιγκέλ Καρντόσο, ο οποίος έφτασε την Ρίο Άβε μέχρι και την πέμπτη θέση του πορτογαλικού πρωταθλήματος.

Γήπεδο: Beaujoire (38.285)

Μεταγραφές: Έχασε τον αρχηγό Ντουμπουά (Α) ο οποίος πήγε ως ελεύθερος στην Λυών, έχοντας συμφωνήσει με τους “λιονέ” αρκετό καιρό πριν, ενώ πούλησε και τους Τομασόν (Μ) και Μπαμού (Μ). Από την άλλη κάλυψε το κενό του πρώτου με τον Φάμπιο (A) από την Μίντλεσμπρο, για να πάρει και τον Χριν (Μ) με κανονική μεταγραφή μετά τον δανεισμό του, αλλά και τον Εβαντζελίστα (M) από την Ουντινέζε. Πιο πρόσφατη προσθήκη ο Μιάσγκα (A) από την Τσέλσι ως δανεικός.

Φιλικά: Ξεκίνησε με 2/2 νίκες στα φιλικά που έδωσε για να ξεμουδιάσει, για να συνεχίσει με μέτριες εμφανίσεις και σε αυτά που ακολούθησαν. Πιο αξιοσημείωτες αντίπαλοί της ήταν οι Μαρσέιγ και Μπράιτον, από τις οποίες ηττήθηκε με σκορ 2-1.

Εκτίμηση: Δεν έχουν αλλάξει πολλά στο ρόστερ της, οπότε πρέπει να εστιάσουμε αλλού. Αν ο Καρντόσο μπει στο κλίμα από νωρίς, ίσως και να υπάρχει πιθανότητα για παρόμοια σεζόν με την περσινή, με την ευχή όλων στο στρατόπεδό τους για ακόμη καλύτερα. Πάντως, λογικά κάπου εκεί στην δεκάδα θα τερματίσει ξανά.

 

Μονπελιέ

Τι έκανε πέρυσι: Όποιος είχε σταμπάρει στοιχηματικά τις ισοπαλίες της Μονπελιέ, λογικά θα κάνει ακόμη διακοπές και θα χάσει την έναρξη της σεζόν. Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 18 ισοπαλίες πήρε πέρυσι η ομάδα του Μισέλ Ντερ Ζακαριάν, προφανώς αριθμό-ρεκόρ και στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Τι 0-0, τι 1-1, τι 2-2, δεν χαμπάριαζαν. Υπενθυμίζεται πως η περσινή αγωνιστική περίοδος είχε ξεκινήσει με ένα μεγάλο σοκ για την οικογένεια του συλλόγου, με τον Λουί “Λουλού” Νικολέν, τον μεγάλο ευεργέτη του, να φεύγει από την ζωή.

Προπονητής: Στην άκρη του πάγκου θα βρεθεί για ακόμη μία χρονιά ο Ντερ Ζακαριάν, ο οποίος θέλει να χτίσει στο μέλλον της ομάδας, εμπιστευόμενος νεαρούς ποδοσφαιριστές στους οποίους υπέγραψε επαγγελματικά συμβόλαια. Έκανε και μεταγραφές για να ενισχύσει την επίθεση, αλλά και φέτος δείχνει πως οδηγός θα είναι η άμυνα, με 3+2 στα μετόπισθεν, οι δύο πότε ως φουλ μπακ και πότε ως απλοί μπακ.

Γήπεδο: Mosson (32.939)

Μεταγραφές: Μουκιέλε (E) και Ρουσιγιόν (A) είχαν τραβήξει πολλά βλέμματα και στην Μονπελιέ ήξεραν ότι θα έπρεπε να δώσουν μάχη για να τους κρατήσουν. Τελικά αυτό δεν έγινε σε καμία εκ των δύο περιπτώσεων, με τον πρώτο μάλιστα να βάζει με την αποχώρησή του περί τα 16 εκατομμύρια ευρώ (σ.σ είναι 20 ετών, πήγε Λειψία) στα ταμεία του συλλόγου. Από την άλλη πήρε τον Μολέ (M) από την Μετς, τον Σκούλετιτς (E) από την Γκεντσλερμπιρλίγκι και τον Ντελόρ (A) ως δανεικό από την Τουλούζ για να ενισχύσει την επιθετική της γραμμή.

Φιλικά: Μονπελιέ χωρίς ισοπαλία δεν έχει νοστιμάδα, οπότε κατά τα πέντε φιλικά που έδωσε το καλοκαίρι τα δύο έληξαν ισόπαλα (0-0, 1-1) με Βιγιαρεάλ και Μπέρνλι αντιστοίχως. Είχαν προηγηθεί η βαριά ήττα από την Κλερμόν με σκορ 4-0, αλλά και η νίκη επί της Ροντέ (2-0). Η προετοιμασία έκλεισε με νίκη (επίσης 2-0) απέναντι στην Τζένοα. Γενικά υπήρξε ικανοποίηση για την προετοιμασία στο στρατόπεδό της.

Εκτίμηση: Σίγουρα θα επηρεάσουν οι αποχωρήσεις της, αλλά όχι σε σημείο που θα της κάνουν μεγάλο κακό. Σίγουρα το ταλέντο και των δύο είναι μεγάλο και το επίπεδο ανέβαινε με αυτούς στην ενδεκάδα, αλλά η χάρη της βρίσκεται αλλού. Με το ίδιο καλή άμυνα και λίγο καλύτερη επίθεση μπορεί εύκολα να τερματίσει ξανά μέσα στην δεκάδα, και γιατί όχι κοντά στην έκτη θέση. Πρέπει να μάθει να σκοράρει.

 

Ντιζόν

Τι έκανε πέρυσι: Αν βγάλεις εκτός της Παρί, Μονακό, Λυών και Μαρσέιγ, τι μένει; Μα φυσικά η Ντιζόν. Το όμορφο ποδόσφαιρο που έπαιξε η ομάδα του Ολιβιέ Νταλ’Ολιό την περασμένη σεζόν της απέφερε την καλύτερη χρονιά στην ιστορία της, με τους ποδοσφαιριστές της να σκοράρουν 55 γκολ και να μπαίνουν πίσω από τις τέσσερις μεγάλες στην σχετική λίστα. Γρήγορη και δημιουργική μπροστά, όχι και τόσο συμπαγής πίσω, έχοντας την χειρότερη άμυνα της κατηγορίας μπροστά μόνο από την Μετς που τερμάτισε τελευταία και προφανώς υποβιβάστηκε.

Προπονητής: Ο Νταλ’Ολιό συνεχίζει κανονικά στο πόστο του και θα το κάνει και για τα επόμενα χρόνια, έχοντας ανανεώσει την συνεργασία του με τον σύλλογο έως το 2021. Δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος να τον ανταμείψουν για τα όσα έκανε πέρυσι.

Γήπεδο: Gaston-Gérard (16.098)

Μεταγραφές: Της έφυγε ο Ρενέ (T) για την Τουλούζ, αλλά γενικά δεν είχε μεγάλες απώλειες έως τώρα. Από την άλλη δεν είχε λόγο να αλλάξει και πολλά στο ρόστερ της, το οποίο ενίσχυσε εν μέρει με σημαντικότερη προσθήκη αυτή του Γιοάν Γκιουρκίφ (M), ο οποίος πέρυσι προφυλάχθηκε πολύ στην Ρεν και όσο έπαιξε ήταν πολύ καλός. Έχει και καινούργιο τερματοφύλακα, τον Ισλανδό Ρούναρσον από τη Νόρτζελαντ.

Φιλικά: Δεν έκανε ούτε μία νίκη για... δείγμα κατά την καλοκαιρινή της προετοιμασία. Έπαιξε πέντε φιλικά, εκ των οποίων έχασε τα τέσσερα (σ.σ το ένα στα πέναλτι με Σοσό), παίρνοντας και μια ισοπαλία (2-2) με την Σαρλερουά στο άλλο. Πιο πρόσφατο αυτό με την πρωταθλήτρια της Ligue 2, Ρεμς, στο οποίο ηττήθηκε με σκορ 2-1.

Εκτίμηση: Αν μπορέσει να φτιάξει λίγο καλύτερο τον αμυντικό της τομέα, τότε είναι ικανή για ακόμη μια σπουδαία περιπέτεια στο πρώτο τη τάξει πρωτάθλημα της Γαλλίας. Βλέποντας και τις υπόλοιπες ομάδες, δεν υπάρχουν αρκετές με τα χαρακτηριστικά της, και εάν υπάρξει συνέχεια στην απόδοσή της δεν βλέπω λόγους για να μην πάει ακόμη και λίγο πιο ψηλά.

 

Γκινγκάμπ

Τι έκανε πέρυσι: Έχοντας κάποια διαστήματα με πολύ καλά αποτελέσματα και καλές εμφανίσεις, η Γκινγκάμπ έδειξε σχετικά από νωρίς πως θα είναι ανάμεσα σε αυτές που θα παλέψουν οριακά για μια θέση στην δεκάδα. Τα καλά της διαστήματα διαδέχονταν κάποια άλλα, χειρότερα, που δεν της επέτρεψαν να δει τον στόχο της να πραγματοποιείται, με την διαφορά να βρίσκεται στους τέσσερις βαθμούς. Δεν έχει παράπονο από την αγωνιστική της περίοδο, αλλά φέτος θέλει να κάνει το βήμα παραπάνω, χτίζοντας στα περσινά.

Προπονητής: Ο Αντουάν Κομπουαρέ θα είναι και φέτος ο προπονητής της, με τον ίδιο να έχει στρέψει την προσοχή του στο να χτίσει μια δυνατή ομάδα, η οποία: “θα τα βγάζει πέρα στις δύσκολες περιόδους και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να πάρει νίκες”.

Γήπεδο: Roudourou (18.465)

Μεταγραφές: Αποχαιρέτησε τον πρώτο σκόρερ της ιστορίας της, τον Ζίμι Μπριάν (E), που έκλεισε στους Μόντρεαλ Ίμπακτ, ωστόσο η μεταγραφή του ακυρώθηκε από τους Καναδούς. Ο κόουτς Κομπουαρέ είπε πως η πόρτα έχει κλείσει οριστικά για εκείνον, οπότε ο κατά την περσινή σεζόν αρχηγός της θα παραμείνει ελεύθερος μέχρι νεοτέρας. Από ‘κει και πέρα είχε κι άλλες απώλειες, όπως το Κλεμάν Γκρενιέ (M) που πήγε στην Ρεν, αλλά και του πιο έμπειρου Μάρτινς-Περέιρα (A) που έμεινε χωρίς συμβόλαιο. Από μεταγραφές έκανε μία, αυτή του πρώτου σκόρερ της υποβιβασμένης Μετς (15 γκολ) Νολάν Ρου (E).

Φιλικά: Μόνο ικανοποίηση πρέπει να έχει ο Κομπουαρέ για την ομάδα του, η οποία έβγαλε αήττητη την προετοιμασία της, αδυνατώντας να κερδίσει μόλις το ένα από τα πέντε φιλικά που έδωσε συνολικά. Τα δύο εξ’ αυτών ήταν με τις δύο ομάδες που ανέβηκαν, Ρεμς και Νιμ, με σκορ 4-1 την πρώτη και 1-0 την δεύτερη.

Εκτίμηση: Η προετοιμασία της έδειξε να πηγαίνει καλά, αλλά μεταγραφές δεν έχουν γίνει. Οκ, ο Ρου είναι πολύ καλή προσθήκη, αλλά το ρόστερ παραμένει στην ουσία το ίδιο. Βέβαια, επιλογές υπάρχουν, κάτι που φάνηκε και από το πολύ συχνό ροτέισιον την περασμένη περίοδο. Λογικά πρέπει να περιμένουμε μια έστω και λίγο βελτιωμένη έκδοση του εαυτού της, που επίσης λογικά θα την φέρει και λίγο πιο πάνω στον πίνακα. Αν φλερτάρει με εξάδα; Κομματάκι δύσκολο.

 

Αμιάν

Τι έκανε πέρυσι: Ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ligue 1, έδειχνε φιλότιμη αλλά και κοντά στο ενδεχόμενο να μην καταφέρει να παραμείνει σε αυτήν, αλλά μετά τις πέντε ήττες στις επτά πρώτες αγωνιστικές διέψευσε τις προσδοκίες και τα πήγε ακόμη καλύτερα. Η Αμιάν του Κριστόφ Πελισιέ, μία από τις ρομαντικές ποδοσφαιρικές ιστορίες, χρησιμοποίησε το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και έπιασε στον ύπνο της υπόλοιπες αντιπάλους της στην μάχη για την παραμονή, εξασφαλίζοντας πάρα πολύ άνετα την παραμονή της μετά από ένα τρομερό φινάλε στην σεζόν. Το μικρό γηπεδάκι της, ο ζεστός κόσμος της και η όρεξη για μια νέα έκπληξη, είναι τα συστατικά με τα οποία θα πορευτεί.

Προπονητής: Στον πάγκο της μέχρι και το 2019 θα είναι ο Κριστόφ Πελισιέ, που δεν υπήρχε κανένας λόγος να φύγει από τον σύλλογο, έχοντας κάνει εξαιρετική δουλειά τόσο για να την φέρει όσο και για να την κρατήσει στην μεγάλη κατηγορία. Σοβαρός και μετρημένος, πήρε το μάξιμουμ απόδοσης από τους ποδοσφαιριστές του.

Γήπεδο: Licorne (12.297)

Μεταγραφές: Είχε πολύ μεγάλες απώλειες στο μεταγραφικό παζάρι, μιας και της έφυγαν οι Κακουτά (A), Μανζαλά (M), Αβελάρ (A) και Γκακπέ (E), ενώ δεν αποκλείεται να της φύγει μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου και ο Γκουανό (A). Δύσκολα τα πράγματα για το οικονομικά χαμηλότερο ρόστερ της κατηγορίας, που δεν έκανε κάποια πολύ σημαντική προσθήκη. Τουλάχιστον κράτησε τον Γκουρτνέρ, που είναι ανάμεσα στους κορυφαίους γκολκίπερ του κόσμου, σύμφωνα με στατιστική, τις τελευταίες δύο σεζόν.

Φιλικά: Αν μπορούμε να κρατήσουμε κάτι από τα φιλικά της αυτό είναι το GG, αφού στα τέσσερα παιχνίδια που έδωσε επιβεβαιώθηκε το αμφίσκορο. Θετική είναι για την ίδια κυρίως η ισοπαλία με την Σεντ Ετιέν (1-1) όσο και αρκετά στοιχεία που έδειξε παρά την ήττα από την δυνατή Κάρντιφ της Πρέμιερ Λιγκ (3-1).

Εκτίμηση: Είναι πιο δύσκολα τα πράγματα για την Αμιάν φέτος. Έκανε την έκπληξη πέρυσι, αλλά τώρα την περιμένουν στην γωνία. Έχει αποδυναμωθεί το έμψυχο δυναμικό της και εάν δεν γίνουν συγκεκριμένες μεταγραφές, με τον Πελισιέ να δηλώνει πως δεν θέλουν και πολλοί να παίξουν για λογαριασμό της και έτσι αναγκάζονται να κοιτάξουν πιο χαμηλά, τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ σκούρα. Από τις υποψήφιες για επιστροφή στην Ligue 2.

 

Ανζέ

Τι έκανε πέρυσι: Ακόμη μία χρονιά στην μεγάλη κατηγορία εξασφάλισε η Ανζέ, η οποία είχε εξασφαλίσει πριν από το τέλος της κανονικής περιόδου την παραμονή της, για να φτάσει τις τρεις σεζόν στην Ligue 1 και να βάλει πλώρη για την επόμενη. Την σωτηρία της την οφείλει στο πολύ καλό ξεκίνημα που έκανε πέρυσι τέτοιον καιρό, αλλά και στην αντίδραση που έδειξε τον Φλεβάρη όταν και πήρε κάποια πολύ σημαντικά τρίποντα.

Προπονητής: Προπονητής της ομάδας για όγδοη σερί χρονιά θα είναι ο Στεφάν Μουλάν, ο οποίος κατά την πρεμιέρα του πρωταθλήματος θα είναι και επισήμως ο μακροβιότερος προπονητής των πέντε μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, με τον σύλλογο να μην έχει καμία αφορμή ή, ακόμη χειρότερα, αιτία για να τον απομακρύνει. Η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του είναι τυφλή και αυτό δύσκολα αλλάζει.

Γήπεδο: Raymond-Kopa (17.835)

Μεταγραφές: Είχε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να κάνει όπως ο μπασκετικός Ολυμπιακός με τους σέντερ του. Να αναδεικνύει, δηλαδή, τον επιθετικό της και στην συνέχεια να τον πουλάει. Τούτη τη φορά αποχώρησε από τον σύλλογο ο Τοκό Εκαμπί (E), που μετά από μια εξαιρετική σεζόν (καλύτερος Αφρικανός της κατηγορίας) πήγε στην Βιγιαρεάλ. Ωστόσο έκανε καλές... μεταγραφούλες, υπογράφοντας τον Παζό (M) από την Σεντ Ετιέν, μονιμοποιώντας τον Ρενέ-Αντελέντ (E), παίρνοντας τον Μανζαλά (A) από την Αμιάν αλλά και τον Μπαοκέν (E) από το Στρασβούργο ως άμεσο αντικαταστάτη του Τοκό Εκαμπί.

Φιλικά: Πρόβλημα στο γκολ έδειξε στα φιλικά της παιχνίδια, μιας και σκόραρε μόλις τρεις φορές στα επτά παιχνίδια που έδωσε για την καλοκαιρινή της προετοιμασία. Μάλιστα στα 4/5 τελευταία, με σερί τριών, δεν κατάφερε να βρει το βάθος της εστίας. Τέσσερις ήττες και τρεις ισοπαλίες ο κακός απολογισμός της.

Εκτίμηση: Για την Ανζέ το μότο είναι η σταθερότητα. Υπάρχουν στο ρόστερ της αρκετοί παίκτες που ήταν μαζί της ακόμη και την σεζόν που ανέβηκε (5), ο κορμός γενικά τα τελευταία χρόνια παραμένει σταθερός, οπότε υπό φυσιολογικές συνθήκες και με άλλες να είναι σε χειρότερη μοίρα από εκείνη, λογικά θα παραμείνει και φέτος. Κάπου στα ίδια, βαθμολογικά.

 

Στρασβούργο

Τι έκανε πέρυσι: Όλη η σεζόν μια μεγάλη νίκη και μια τρομερή παρουσία μπροστά στο κοινό του. Το Στρασβούργο έκανε τρομερές εμφανίσεις στην Αλσατία και εξασφάλισε την παραμονή του στην κατηγορία με μια μεγάλη επικράτηση επί της Λυών την προτελευταία αγωνιστική, κερδίζοντας 3-2 με ανατροπή μέσα στα τελευταία τρία λεπτά του 90λεπτου, για να στείλει τον κόσμο του στα ουράνια για δεύτερη φορά λίγους μήνες μετά την άνοδο μέσω της κατάκτησης του πρωταθλήματος της Ligue 2. Εκτός έδρας δεν είχε την ίδια συνέπεια, αλλά τέλος καλό, όλα καλά.

Προπονητής: Τιερί Λορέ. Ένας λάτρης του ποδοσφαίρου της τακτικής, ο τεχνικός του Στρασβούργου έχει αρκετά από τα χαρακτηριστικά που κάνουν έναν προπονητή να είναι καλός, με τον τρόπο που διαχειρίζεται τους ποδοσφαιριστές του όσον αφορά το κομμάτι της ψυχολογίας να είναι ένα από τα μεγάλα του ατού. Ο ίδιος έχει θέσει για φετινό στόχο ένα πλασάρισμα κάπου στην 12η θέση, με κρυφό όνειρο την δεκάδα.

Γήπεδο: Meinau (29.230)

Μεταγραφές: Είχε συμφωνήσει από νωρίς να στείλει τον πάρα πολύ γρήγορο Τεριέ (E) στην Λυών, ενώ από ομάδα του Top3 έχασε και τον Αολού (M), που έφυγε για να καλύψει τρύπες στην Μονακό. Από την ομάδα αποχώρησαν αρκετοί ακόμη ποδοσφαιριστές, οι οποίοι ως επί το πλείστον πήγαν ένα σκαλοπάτι πιο χαμηλά, στην Ligue 2. Στον αντίποδα, έκανε κάποιες καλές προσθήκες, με τον Αζόρκ (E) από την Κλερμόν να ξεχωρίζει και να αποτελεί τον αντί-Τεριέ, μαζί με τον Τομασόν (M) από τη Ναντ, τον Κονέ (A) από την Σάντερλαντ και τον Σελς (T) από τη Νιούκαστλ.

Φιλικά: Έκανε μια πάρα πολύ καλή προετοιμασία, αν και ξεκίνησε με ήττα απέναντι στην Σοσό στο πρώτο αναγνωριστικό παιχνίδι. Στην συνέχεια βρήκε τρις τον στόχο σε τρία διαφορετικά ματς, ένα εκ των οποίων τελείωσε ισόπαλο 3-3 με την μετά από εκείνο πρωταθλήτρια της δεύτερης κατηγορίας, την Ρεμς. Τελευταία νίκησε την Φράιμπουργκ 3-2, σκορ το οποίο είχε (υπέρ της) και σε φιλικό με την Ντιζόν.

Εκτίμηση: Ο στόχος στον σύλλογο έχει ανεβεί ψηλότερα και το σκαρφάλωμα είναι αρκετά δύσκολο. Η ομάδα του Στρασβούργου δεν έμεινε γυμνή μετά τις αποχωρήσεις των παικτών της, κάλυψε τα κενά της και ελπίζει σε μια καλή περίοδο, που δεν θα φτάσει σε σημείο να μην κερδίζει δέκα σερί αγωνιστικές, όπως έκανε πέρυσι προς το φινάλε. Η λογική λέει πως θα αποφύγει τους μπελάδες οριακά, ή έστω ελάχιστα πιο χαλαρά.

 

Καέν

Τι έκανε πέρυσι: Πήρε ξανά... βαθμούλη απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν και εξασφάλισε την σωτηρία της στην Ligue 1 η Καέν, που αλληλοκρατήθηκε με τους πρωτευουσιάνους στο φτωχό 0-0. Ξεκίνησε αρκετά δυνατά, αλλά στην πορεία έπεφτε, μέχρι που έφτασε αρκετά χαμηλά και έδωσε μία για να ξανά ανέβει προς τα πάνω. Φλεβάρη-Μάρτη ήταν στα καλά της και αυτό την βοήθησε να πάρει και προκρίσεις στο Κύπελλο Γαλλίας, στο οποίο έπαιξε μέχρι τα ημιτελικά, πριν την κερδίσει η Παρί για να την αφήσει εκτός. Στο τέλος της σεζόν έκανε δραστικές αλλαγές σε όλους τους τομείς.

Προπονητής: Καθήκοντα προπονητή μετά τον Πατρίς Γκαράντ, με τον οποίο είχε ζήσει πολύ όμορφες στιγμές, ανέλαβε ο Φαμπιάν Μερκαντάλ, που πέρυσι έκανε πάρα πολύ καλή πορεία με την Παρί FC στην Ligue 2. Έχοντας ως στόχο την παραμονή, ο Μερκαντάλ έκανε θαύματα με τους Παριζιάνους και λίγο έλειψε να τους φτάσει πλέι οφ, με την ομάδα του να μην αντέχει στην πίεση και να ξεφουσκώνει προς το τέλος. Πάντως για έναν σύλλογο που έχει συγκεκριμένο πρότζεκτ, όχι πολλούς πόρους, και με τους Φιλίπ Μοντανιέ και Ουμπέρ Φουρνιέ να έχουν ρίξει άκυρο, δεν τον λες κακή επιλογή. Από την άλλη, δεν μπορείς να εγγυηθείς πως θα επαναλάβει τα περσινά του...

Γήπεδο: Michel d'Ornano (20.453)

Μεταγραφές: Μια ομάδα έφυγε, άλλη μία ήρθε. Η Καέν άλλαξε τα πάντα διοικητικά και κατ΄ επέκταση και αγωνιστικά, μιας και το παλιό έπρεπε να αλλαχθεί συθέμελα. Πολλοί και σημαντικοί οι παίκτες που αποχώρησαν, όπως ο πρώτος της σκόρερ Σαντίνι (E), αλλά και άλλοι που έπαιζαν από πίσω του και είχαν σημαντικό μερίδιο στις όποιες επιτυχίες της. Πήγε σε οικονομικές λύσεις για τις προσθήκες της, με τους Κριβελί (E) από Ανζέ, Τσοκουντέ από Παρί, Ζελαζνί (T) από Τρουά και Μπαμού (A) από Ναντ να αποτελούν τους πιο άξιους αναφοράς.

Φιλικά: Δεν τα λες θετικά τα φιλικά της, με αποκορύφωμα την ήττα από την Χάβρη της Ligue 2 με σκορ 6-0. Δεν σκόραρε ούτε στο πρώτο ματς με την Κονκαρνό (0-0), έφαγε “τρίμπαλο” από την Γκινγκάμπ (3-1) και στην μοναδική της νίκη επικράτησε της Ανζέ με σκορ 1-0.

Εκτίμηση: Λίγο ακόμη και θα άλλαζε και τα χρώματά της η Καέν ενόψει της φετινής σεζόν, οπότε κάθε απόπειρα για εκτίμηση θα είναι δύσκολη. Τα δεδομένα είναι απλά. Είτε θα βουλιάξει ούσα εντελώς νέα σε όλους τους τομείς, είτε θα υπάρξει χημεία με... την πρώτη ματιά και όλα θα πάνε κατ’ ευχήν. Από τις ομάδες που θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε μέσα στο γήπεδο. Την γλιτώνει – δεν την γλιτώνει.

 

Λιλ

Τι έκανε πέρυσι: Από χίλια κύματα σώθηκε πέρυσι η Λιλ, που διήνυσε μια πάρα πολύ δύσκολη σεζόν. Ξεκίνησε στον πάγκο της με τον Μαρσέλο Μπιέλσα, αλλά ο “Τρελός” σταμάτησε να αποτελεί προπονητή της στα μισά μετά από προσωρινή αναστολή των καθηκόντων του όπως του είχε επιβληθεί προσωρινά, για να πάρει το θέμα συνέχεια στα αθλητικά δικαστήρια, με τον Αργεντινό να ζητάει πλουσιοπάροχη αποζημίωση που ίσως δεν τον έστελνε φέτος στην αγγλική Λιντς.

Προπονητής: Στην συνέχεια ανακοινώθηκε ο Γκαλτιέ που είχε πάρει πόδι από την Σεντ Ετιέν, ήρθε χειμερινό μεταγραφικό εμπάργκο και γενικά... είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα είμαστε. Στο αγωνιστικό τα αμυντικά λάθη συνέχιζαν να κοστίζουν, μέχρι να φτάσει το τέλος της κανονικής περιόδου και να ακουστεί μια μεγάλη ανάσα ανακούφισης. Το ότι κατάφερε να τα βγάλει εις πέρας ο Γάλλος κόουτς, του εξασφάλισε και φέτος την παρουσία του εκεί.

Γήπεδο: Pierre-Mauroy (50.083)

Μεταγραφές: Πιο ηχηρή μεταγραφή της είναι αυτή του Λοΐκ Ρεμί (E) από την Λας Πάλμας, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αρκετά γυρολόγος, αλλά εάν φέτος βρει τον καλό του εαυτό, δεν αποκλείεται η Λιλ να βασίσει πολλά πάνω του. Κυρίως είδε δανεισμούς της να ανακαλούνται, με τις άλλες δύο πιο τρανταχτές μεταγραφές της να είναι οι Μπαμπά (E, Σεντ Ετιέν) και Ικονέ (M, Παρί Σεν Ζερμέν). Ο πρώτος πάντως, είχε δημιουργήσει θέμα στην “Σεντέ” και από θέματα, άλλο που τους λείπουν τους “λιλουά”. Πιο πρόσφατα της έφυγε ο πολύ σημαντικός Μαλκουί (A), για τη Νάπολι.

Φιλικά: Κατέκτησε το φιλικό τουρνουά του Αλγκάρβε, το οποίο γίνεται κάθε χρόνο στην Πορτογαλία, παίζοντας με τις Έβερτον και Πόρτο, κερδίζοντας την δεύτερη στα πέναλτι και την πρώτη με σκορ 2-1 στην κανονική διάρκεια του ματς. Στην συνέχεια έμεινε στο 2-2 με την Μπέτις, για να ηττηθεί μαχόμενη κόντρα στην Λέστερ με σκορ 2-1. Πιο πριν είχε ηττηθεί από την τρέχουσα πρωταθλήτρια της Ligue 2, Ρεμς.

Εκτίμηση: Ο Γκαλτιέ έχει την ομάδα για πρώτη φορά σε προετοιμασία από το καλοκαίρι και ισχυρίζεται πως όλα πήγαν καλά. “Θα είμαστε έτοιμοι για την έναρξη του πρωταθλήματος”, λέει ο Γάλλος κόουτς, αλλά αυτά ακούγαμε και από την Οσέρ στην Ligue 2 και ξεκίνησε με 0/2. Λογικά ο Γκαλτιέ δεν θα της επιτρέψει να βρεθεί στο χάλι που βρέθηκε πέρυσι, αλλά και η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα. Περιμένοντας, με την εντύπωση πως και φέτος θα ζοριστεί πολύ. Οι θέσεις 10-13 θα ήταν ένα μίνι θαύμα για εκείνη.

 

Τουλούζ

Τι έκανε πέρυσι: Στο παρά πέντε γλίτωσε τον υποβιβασμό η Τουλούζ, που ευνοήθηκε από τον άμεσο υποβιβασμό των δύο τελευταίων και την δεύτερη ευκαιρία για τον 18ο. Η TFC ήταν σίγουρη  για μέρες πως δεν θα την φτάσει η Τρουά και είχε στρέψει την προσοχή της στην Ligue 2, από το μίνι πρωτάθλημα της οποίας μετά το τέλος της κανονικής περιόδου προέκυψε για αντίπαλός της η Αζαξιό. Πήρε το πρώτο ματς στην Κορσική αρκετά εύκολα (3-0), δεν ασχολήθηκε ιδιαιτέρως στο δεύτερο, αλλά επιβεβαίωσε και εκεί πως το σύνολο του Ολιβιέ Πανταλονί δεν ήταν καθ’ όλα έτοιμο για το άλμα.

Προπονητής: Καλώς τα μάτια μας τα δυο! Αν και λίγοι το περίμεναν, έως κανένας, ο Αλέν Καζανοβά που είχε απολυθεί από την Λανς έχοντας κάνει μαντάρα τα πάντα, επέστρεψε στην Τουλούζ μετά το 2008-2015 (βοηθός και μετά πρώτος προπονητής) γιατί, “αυτόν ξέρουμε, αυτόν εμπιστευόμαστε, αυτός θα μας βοηθήσει να κάνουμε ένα βήμα μπροστά”. Κάπως έτσι τα είπε η διοίκηση, που τον τοποθέτησε στην θέση του Μικαέλ Ντεμπέβ ο οποίος την έσωσε πέρυσι. Δεν πέρασαν παρά λίγα 24ωρα από την επιβεβαίωση του βασικού σχηματισμού για φέτος, αυτόν του 4-3-3, με τον Καζανοβά να κάνει πράξη τα λεγόμενά του (σ.σ ή τουλάχιστον να κάνει το πρώτο βήμα και να περιμένει να δει εάν θα του βγει) για περισσότερο επιθετικό ποδόσφαιρο από αυτήν του την ομάδα.

Γήπεδο: Municipal (33.150)

Μεταγραφές: Οι αποχωρήσεις του αρχηγού Ντιοπ (A) και του Λαφόντ (E) ήταν μη αναστρέψιμες, με τον πρώτο να κλείνει στην Γουέστ Χαμ και τον δεύτερο στην Φιορεντίνα. Πολύ σημαντικές απώλειες. Όμως, απέκτησε κανονικά τον Γκραντέλ (Ε), αλλά και τους Ντοσεβί (Μ) από την Μετς, Ρενέ (Τ) από Ντιζόν, Μποστόκ (Α) από Μπούρσασπορ και τον Μουμπέλε (E) από την Ρεν.

Φιλικά: Την ξανά κέρδισε την Αζαξιό με σκορ 1-0 η Τουλούζ,που την έπαιξε σε φιλικό προετοιμασίας. Ήταν η δεύτερη και τελευταία νίκη στα τέσσερα ματς που έδωσε, έχοντας κερδίσει πριν με σκορ 5-2 την Βιλφράνς. Τελευταίο παιχνίδι της η βαριά ήττα με σκορ 4-1 από την Κρίσταλ Πάλας.

Εκτίμηση: Ένας Θεός ξέρει... Μπορεί ο Καζανοβά να την βάλει σε σειρά και όλα να είναι εξαιρετικά. Μπορεί να την χαντακώσει όπως χαντάκωσε την Λανς. Είναι καλές οι προσθήκες στο ρόστερ, κανείς δεν θα έλεγε όχι να είχαν μείνει και αυτοί που έφυγαν, αλλά και στην Ligue 2 έτσι ήταν τα πράγματα και τους πήγαινε για φούντο. Βλέπουμε...

 

Ρεμς

Τι έκανε πέρυσι: Άφησε κανένα ρεκόρ που δεν έσπασε πέρυσι; Ελάχιστα. Η Ρεμς είχε διάρκεια, δεν έχασε σχεδόν πουθενά και στο τέλος της σεζόν πανηγύρισε δικαίως την κατάκτηση του πρωταθλήματος και την επιστροφή της στην μεγάλη κατηγορία. Έφτασε τους 87 πόντους, αριθμό ρεκόρ για την κατηγορία από το 1998 που η λίγκα απέκτησε 20 ομάδες και συγκεκριμένα από την αμέσως επόμενη σεζόν, όταν η Λιλ είχε φτάσει τους 83 (1999-2000). Παράλληλα, αν και δεν είχε την καλύτερη επίθεση -αλλά και τα λιγότερα τέρματα που δέχθηκε τερματοφύλακας στην L2 με την εστία της να παραβιάζεται μόλις 20 φορές, έκλεισε με την καλύτερη διαφορά τερμάτων (σ.σ ρεκόρ κατηγορίας) από το 2000-01, έχοντας συντελεστή +50 έναντι του +40 της Σοσό. Φυσικά, με 28 νίκες, έκανε και εκεί σχετικό ρεκόρ.

Προπονητής: Πέρασε την πρώτη του σεζόν στον σύλλογο και παρέσυρε τα πάντα. Ο Νταβίντ Γκιόν πήρε προαγωγή από επικεφαλής του προπονητικού σε πρώτο προπονητή δεν υπήρχε περίπτωση να κουνηθεί από την θέση του. Μιλώντας για την σεζόν που ανοίγεται μπροστά μας, δήλωσε πως η ομάδα του έχει για στόχο την παραμονή, αλλά και πως το σύνολο βασίζει πολλά στις καλές σχέσεις που υπάρχουν πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Γήπεδο: Auguste-Delaune II (21.684)

Μεταγραφές: Πηγαίνοντας σε αυτούς που έκαναν χώρο στο ρόστερ της, όχι πως ήταν ευχή όλων κάτι τέτοιο, μεγάλη απώλεια είναι σίγουρα αυτή του Ντιέγκο Ριγκονάτο (M) που θα συνεχίσει στα ΗΑΕ, αλλά και αυτή του Σιεμπατσό (E) τον οποίο “τσίμπησε” η Ρεν μετά την πολύ καλή περσινή. Όσον αφορά αυτούς που ήρθαν, απέκτησε ό,τι καλύτερο μπορούσε από την Ligue 2, δηλαδή τους Φοντέν (A, Κλερμόν) και Ακτάς (M, Σοσό), ενώ έφερε και τον Ντινιόμ (M) από την Τρουά που έπεσε πέρυσι. Εκτός συνόρων Γαλλίας, πήρε τον Ρομαό (M) από τον Ολυμπιακό, αλλά και στην πιο ηχηρή της μεταγραφή τον Ντουμπιά (E) από την Ροστόφ.

Φιλικά: Ξεκίνησε πολύ καλά την προετοιμασία της με νίκη επί της Λιλ (4-2), και εξέτασε πράγματα απέναντι στην Ρεντ Σταρ για να ηττηθεί με σκορ 2-1. Ίδιο το σκορ κόντρα στην Σερκλ Μπριζ αλλά υπέρ της, για να έρθουν δύο χορτάτες ισοπαλίες (2-2, 3-3 με Στρασβούργο) και η πρώτη της ήττα, αρκετά βαριά, με σκορ 4-1 από την Γκινγκάμπ. Η προετοιμασία της έκλεισε με νίκη 2-1 επί της Ντιζόν.

Εκτίμηση: Άλλη πραγματικότητα αυτή της Ligue 2 άλλη αυτή της Ligue 1. Πέρυσι έσπασε τα κοντέρ, αλλά όπως και η Γουλβς στην Αγγλία (από Τσάμπιονσιπ σε Πρέμιερ Λιγκ) θα πρέπει να αποδείξει πράγματα. Αν δείξει τα ίδια με πέρυσι, δεν αποκλείεται καθόλου να δούμε την ευχάριστη έκπληξη της σεζόν. Για να το πράξει, βέβαια, πρέπει να κάνει και καμιά προσθήκη ακόμη. Ρεαλιστικά, και με σενάριο μικρών βαθμολογικών διαφορών ανάμεσα στις ομάδες, μπορεί να “ακουμπήσει” ακόμη και 10η-13η θέση.

 

Νιμ

Τι έκανε πέρυσι: Με οδηγό την επίθεση-φωτιά που διέθετε, η Νιμ άφησε πίσω της τον χαμό και τις ομάδες που κυνηγούσαν να την εκθρονίσουν από την δεύτερη θέση και από την στιγμή που προσπέρασε και την Αζαξιό ήταν σχεδόν δεδομένο πως δεν θα έχανε την απευθείας πρόκριση. Το αυτό επιβεβαιώθηκε αρκετά πριν το τέλος της κανονικής περιόδου, με τους “κροκόδειλους” να πανηγυρίζουν από νωρίς την πολυπόθητη επιστροφή στην Ligue 1 έπειτα από 25 χρόνια. Σκόραρε 75 φορές, κατακτώντας την σχετική κορυφή από την πρωταθλήτρια Ρεμς που σταμάτησε στα 74.

Προπονητής: Την ανέλαβε όταν ήταν στα τάρταρα, με ποινή οκτώ βαθμών μετά από υποβιβασμό για στημένα παιχνίδια και σιγά-σιγά την έκανε δική του ομάδα. Ο Μπερνάρ Μπλακάρ βρίσκεται στο τιμόνι της από το 2015, όντας και αυτός επικεφαλής του προπονητικού από το 2013. Ξέρει τα κατατόπια και δεν χάνει ευκαιρία να δώσει αρκετές προσπάθειες σε νεαρούς ποδοσφαιριστές, διακρίνοντας το ταλέντο τους.

Γήπεδο: Costières (18.482)

Μεταγραφές: Κράτησε καλά στο μεταγραφικό παζάρι και δεν στερήθηκε κανέναν ποδοσφαιριστή της, πέραν των Ντελ Καστίγιο (E) και Μποσκαλί (A) που επέστρεψαν σε Λυών και Νις αντιστοίχως. Από την άλλη, αγόρασε τους Ντιαλό (M) από την Γκινγκάμπ, τον Μιγκέλ (A) από την Τουρ και τον Λιμποΐ (A) από την Παρί FC, προσθήκες που της δίνουν ακόμη περισσότερο βάθος στο ρόστερ της. Λύσεις εννοείται πως θα βρει και από τους Μπουανγκά (M), τον Λαντρέ (A) και τον τερματοφύλακα Μπερναντονί (θα είναι βασικός), με τον πρώτο να αγοράζεται από την Λοριάν, τον δεύτερο από την Τζένοα και τον τρίτο να πάει εκεί δανεικός από την Μπορντό. Το σημαντικότερο πάντως είναι πως μέχρι τώρα κατάφερε να κρατήσει τον πρώτο της σκόρερ, Ουμούτ Μποζόκ (E).

Φιλικά: Από νίκη σε ισοπαλία το πήγε στα φιλικά της παιχνίδια, επικρατώντας της Μπεζιέ με σκορ 1-0, μένοντας σε εντυπωσιακή ισοπαλία με την Λανς (3-3) και επικρατώντας της πολύ καλής στην αρχή της σεζόν Γκαζελέκ Αζαξιό (3-2). Μετά έδωσε το πρώτο της ματς με μία από τις φετινές της αντιπάλους, την Τουλούζ, με την οποία έμειναν στο 0-0. Η πρώτη της ήττα ήρθε στο τελευταίο φιλικό,κι αυτό απέναντι σε μια νέα της αντίπαλο, την Γκινγκάμπ (1-0).

Εκτίμηση: Κράτησε τον κορμό της και πάει για να πάρει την παραμονή και από ‘κει και πέρα ό,τι προκύψει. Θα πρέπει να την περιμένουμε με το κλασσικό 4-4-2 για να δούμε τι ψάρια πιάνει, αλλά υπάρχει η αίσθηση ότι μπορεί να τα πάει καλύτερα από τις άλλες που θα παλέψουν για να διατηρήσουν το στάτους τους. Λογικά δεν θα αλλάξει στυλ ποδοσφαίρου και αυτό μόνο ευνοϊκό μπορεί να είναι για την ίδια, μιας και οι ομάδες των κάτω στρωμάτων της Ligue 1 δεν συνηθίζουν να ανοίγονται όταν έχουν τον στόχο της παραμονής, συνήθως πληρώνοντάς τον φόβο τους αυτόν, να παίξουν δηλαδή ποδόσφαιρο.

Siafeberg

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ