foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ50
PROMO CODE ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Μεξικό, Liga MX: Apertura Preview 2018-19

Previews Πρωταθλημάτων | 16 Ιουλ 2018 23:28
mexico_league.jpg

Στη… σέντρα για 75η φορά το πρωτάθλημα του Μεξικό. Η Liga MX, όπως ονομάζεται δηλαδή η πρώτη τη τάξει ποδοσφαιρική κατηγορία της χώρας, αποτελείται από 18 ομάδες, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι «παραδοσιακές δυνάμεις», Τσίβας Γουαδαλαχάρα, Τολούκα, Κλαμπ Αμέρικα και Κρους Ασούλ. Τα τελευταία χρόνια η μάχη μεταξύ των διεκδικητών του τίτλου έχει «φουντώσει», αφού οι Πούμας, Μοντερέι, Τίγκρες ( πρωταθλήτρια Απερτούρα 2017), μαζί με την περσινή πρωταθλήτρια του Κλαουσούρα, Σάντος Λαγκούνα, διεκδικούν με αξιώσεις την πρωτιά σε οποιοδήποτε από τα δύο ειδικά πρωταθλήματα της σεζόν (Απερτούρα, Κλαουσούρα). Κάπου εκεί φιγουράρει και η Λεόν, η οποία προσπαθεί με αξιώσεις να επανέλθει δυναμικά στη μάχη του τίτλου, μετρώντας ωστόσο μόλις δύο κατακτήσεις την τελευταία δεκαετία! Πρωτάθλημα στο οποίο οι συνεχείς αλλαγές προπονητών είναι κάτι σύνηθες. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 18 ομάδες που στελεχώνουν τη λίγκα, μόλις τέσσερις (Τίγκρες, Τολούκα, Μονάρκας, Κλαμπ Αμέρικα) έχουν αυτή τη στιγμή τεχνικό που έχει αντέξει ένα ημερολογιακό έτος στον πάγκο. Δεν υπάρχουν φαβορί και η κούπα αλλάζει συνεχώς… χέρια. Πολλές οι ομάδες που ερίζουν για την κορυφή, αφού η δομή του πρωταθλήματος δίνει ευκαιρία σε οκτώ ομάδες (ανά τουρνουά) να παλέψουν για τον τίτλο.

Σύστημα διεξαγωγής

Οι 18 ομάδες που στελεχώνουν την κατηγορία ρίχνονται αρχικά στη μάχη για τον τίτλο του Απερτούρα, με τις πρώτες οκτώ να προκρίνονται στα play offs (Liguilla). Εκεί θα κοντραριστούν (ανά ζευγάρια) σε διπλές αναμετρήσεις. Σε περίπτωση ίδιου συνολικού σκορ μετά τη λήξη του δεύτερου ματς, προκρίνεται εκείνη που τερμάτισε ψηλότερα στην κανονική διάρκεια. Με τον ίδιο τρόπο και ο πρωταθλητής στο Κλαουσούρα, αντίστοιχα. Βάσει της ειδικής βαθμολογίας για τον υποβιβασμό, μία ομάδα «πέφτει» και τη θέση της παίρνει μία άλλη από τη 2η κατηγορία. Βέβαια, αυτό δεν συνέβη την περασμένη σεζόν, αφού η λίγκα έδωσε τη δυνατότητα στην ομάδα που επρόκειτο να υποβιβαστεί (Λόμπος), να πληρώσει ένα χρηματικό ποσό και τελικά να παραμείνει στην πρώτη κατηγορία. Θύελλα αντιδράσεων από τις ομάδες της δεύτερης κατηγορίας, αφού η ομάδα που εξασφάλισε αγωνιστικά την άνοδο από την Ascenso MX (2η), δε συμπλήρωνε τα κριτήρια ώστε να προβιβαστεί στη Liga MX (1η). Αυτό θα ισχύσει και φέτος. Αναλυτικά: Βάσει της ειδικής βαθμολογίας για τον υποβιβασμό, μία ομάδα θα αποχωρήσει από τη Liga MX (αυτή τη στιγμή οι Λόμπος και Βερακρούς είναι τα φαβορί για υποβιβασμό). Θα έχει πάντως τη δυνατότητα να πληρώσει 120 εκατομμύρια πέσος (περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ) για να διατηρήσει τη θέση της στη μεγάλη κατηγορία. Αυτό δεν επηρεάζει τις ομάδες από τη δεύτερη κατηγορία. Εάν δηλαδή η ομάδα που θα εξασφαλίσει την άνοδο είναι μία από τις εννέα που συμπληρώνουν τα κριτήρια (Μινέρος ντε Ζακατέκας, Δοράδος, Λεόνες Νέγκρος, Ζακατεπέκ, Αλεμπρίγιες, Ατλέτικο ντε Σαν Λουίς, Μπράβος ντε Χουάρες, Σιμανόρες ντε Σονόρα και Ταμπίκο Μαντέρο), τότε θα αγωνιστεί κανονικά στη μεγάλη κατηγορία, με τις ομάδες να αυξάνονται (19). Αυτό θα ισχύσει μέχρι να φτάσουμε σε πρωτάθλημα με 20 ομάδες.

Οι ομάδες της Liga MX

Μοντερέι

Τι έκανε πέρυσι: Με «όπλο» την έδρα της, κατάφερε να τερματίσει πρώτη στο Απερτούρα και έφτασε ένα βήμα από την κατάκτηση του τίτλου, με την άσπονδη συμπολίτισσα Τίγκρες να κάμπτει την αντίστασή της στον τελικό. Βρέθηκε ένα… πέναλτι μακριά από τη διεκδίκηση του τίτλου στην παράταση, αφού ο Ουρτάδο αστόχησε από την άσπρη βούλα στα τελευταία λεπτά του επαναληπτικού, χρονικό σημείο στο οποίο αν είχε καταφέρει να σκοράρει, το παιχνίδι ενδεχομένως να οδηγούνταν στην παράταση. Στον ίδιο ρυθμό συνέχισε και στο Κλαουσούρα και κατάφερε να προκριθεί εκ νέου στη Λιγκίγια (3η θέση στην κανονική διάρκεια). Εκεί όμως αποκλείστηκε στην προημιτελική φάση και τελικά δεν κατάφερε να διεκδικήσει τον τίτλο. Στέφθηκε Κυπελλούχος Απερτούρα επικρατώντας στον τελικό της Πατσούκα (1-0), κάτι που όμως δεν ήταν αρκετό για να «σώσει» τη χρονιά της, αφού ο τίτλος αποτελεί τον βασικό της στόχο. Οι Ουρτάδο, Φούνες Μόρι και Παμπόν σκόραραν κατά… ριπάς και η Μοντερέι διατήρησε την καλύτερη επίθεση και στα δύο τουρνουά της σεζόν. Κέρδισε θέση (ως φιναλίστ του Απερτούρα) στο CONCACAF Champions League του 2019.

Προπονητής: Ο Αντόνιο Μοχάμεντ πλήρωσε… το μάρμαρο για την αποτυχία στο πρωτάθλημα, αφού η «αιώνια αντίπαλος», Τίγκρες, ήταν εκείνη που της στέρησε τον τίτλο στο πρώτο μισό της σεζόν. Ο Ντιέγκο Αλόνσο ανέλαβε τα ηνία της ομάδας ύστερα από την τετραετή θητεία του στην Πατσούκα, με στόχο να οδηγήσει τη Μοντερέι σε τίτλους.

Γήπεδο: BBVA Bancomer (53.500)

Μεταγραφές: Ο βασικός κίπερ Χιούγκο Γκονζάλες δόθηκε δανεικός στη Νεκάξα και τα δοκάρια της ομάδας αναμένεται να υπερασπιστεί φέτος ο πολύπειρος Μπαροβέρο (με θητεία στη Ρίβερ Πλέιτ), ο οποίος έκανε την αντίστροφη διαδρομή (δανεικός από Νεκάξα). Οι Γκαγιάρδο και Πιζάρο ήρθαν για να στελεχώσουν τη μεσαία γραμμή, ύστερα από γεμάτη σεζόν με τις Πούμας και Γουαδαλαχάρα αντίστοιχα. Μπορεί η Μοντερέι να μην ήταν ιδιαιτέρως κινητική στο μεταγραφικό παζάρι, όμως απέκτησε «μονάδες» που μπορούν να τη βοηθήσουν να πετύχει τους στόχους της. Αποτελεί, έτσι κι αλλιώς, μία από τις πιο καλοδουλεμένες και πλήρεις ομάδες της κατηγορίας και επέλεξε απλά να μεγαλώσει το ρόστερ της σε θέσεις όπου αυτό ήταν αναγκαίο.

Φιλικά: Ηττήθηκε με 1-0 από τη Νεκάξα στον τελικό του Σούπερ Καπ Κυπέλλου, το πρώτο επίσημο ματς της σεζόν. Στα φιλικά τα πήγε καλύτερα, δε συνάντησε ιδιαίτερη αντίσταση από καμία εκ των τριών ομάδων που αντιμετώπισε. Αρχικά επικράτησε του Χιούστον (MLS) με 2-1, για να επιβληθεί στη συνέχεια των Κρους Ασούλ και Σάντος με το ίδιο σκορ (1-0). Εμφανίζεται έτοιμη να κάνει το βήμα… παραπάνω φέτος.

Εκτίμηση: Ομάδα που διαθέτει ακριβό και ποιοτικό ρόστερ. Μπορεί πέρυσι να μην κατάφερε να πάρει τον τίτλο, όμως φέτος θα δώσει μάχη για να φτάσει μέχρι το τέλος. Απέδειξε ότι μπορεί να διεκδικήσει το τρόπαιο και εκεί θα στοχεύσει. Με τα δείγματα που έχουμε από εκείνη, μπορούμε να πούμε ότι αυτό βρίσκεται εντός των δυνατοτήτων της.

 

Τίγκρες

Τι έκανε πέρυσι: Η «μαγική» πορεία της στην κανονική διάρκεια του Απερτούρα, στέφθηκε εντέλει από απόλυτη επιτυχία. Δεύτερη στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, έφτασε στον τελικό των play offs και τελικά επικράτησε δύσκολα της συμπολίτισσας, Μοντερέι. Αυτή ήταν η τρίτη διαδοχική σεζόν όπου κατακτά το Απερτούρα. Τα τελευταία αρνητικά αποτελέσματα στο δεύτερο μισό της σεζόν (Κλαουσούρα) στοίχισαν, αφού η ίδια τερμάτισε μία θέση πιο κάτω από τη Σάντος Λαγκούνα και αυτός ήταν ο λόγος που την άφησε εκτός ημιτελικών στη Λιγκίγια (2-2 συν., προκρίθηκε η αντίπαλος λόγω καλύτερου πλασαρίσματος στην κανονική διάρκεια). Τα τελευταία χρόνια πάντως διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο και αυτό θα επιδιώξει και φέτος. Υπάρχει βέβαια και το Τσάμπιονς Λιγκ στη… μέση.

Προπονητής: Ο Ρικάρντο Φερέτι παρέμεινε για όγδοη διαδοχική σεζόν στον πάγκο, οδηγώντας την σε έναν ακόμη τίτλο. Λογική κρίνεται η παραμονή του τεχνικού που εδραίωσε την Τίγκρες στον ποδοσφαιρικό χάρτη της χώρας, ενώ στον ίδιο πιστώνονται και οι πορείες -των τελευταίων ετών- μέχρι τον τελικό σε Λιμπερταδόρες και CONCACAF Champions League.

Γήπεδο: Universitario de Nuevo León (42.000)

Μεταγραφές: Η έλευση του Γκίντο Πιζάρο από τη Σεβίλλη συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο εντυπωσιακές μεταγραφικές κινήσεις του καλοκαιριού. Ο Κολομβιανός επιθετικός, Ζουλιάν Κινιόνες, σημείωσε πέρυσι 17 τέρματα σε 28 αναμετρήσεις με τη φανέλα της Λόμπος (δανεικός) και επέστρεψε για να πάρει ευκαιρίες. Ο 30χρονος Χοσέ Τόρρες παρέμεινε… αγκυροβολημένος στον πάγκο την περασμένη σεζόν και παραχωρήθηκε με τη μορφή δανεισμού στην Πουέμπλα.

Φιλικά: Επικράτησε 4-0 της Σάντος Λαγκούνα, στον τελικό του Σούπερ Καπ (πρωτάθλημα). Επίσης, με τους Σόσα και Βαλένσια σε… μεγάλα κέφια, κέρδισε Μονάρκας (4-2) και Πατσούκα (2-0), στα δύο φιλικά που έδωσε μέχρι στιγμής. Έδειξε πάντως καλά στοιχεία σε αυτά τα παιχνίδια και μάλλον βρίσκεται στο επιθυμητό επίπεδο ετοιμότητας ενόψει της πρεμιέρας.

Εκτίμηση: Η Τίγκρες δείχνει πιο δυνατή από ποτέ. Δεν άλλαξε σημαντικά, εμπιστεύεται τον ίδιο «καπετάνιο» και το… πλήρωμά του είναι σίγουρα εκπαιδευμένο και μαχητικό. Φιγουράρει ως μία από τις διεκδικήτριες του τίτλου.

 

Πατσούκα

Τι έκανε πέρυσι: Τα τελευταία χρόνια κινείται στη μετριότητα κι αυτό δεν άλλαξε ούτε πέρυσι. Έμεινε για τρίτο διαδοχικό τουρνουά εκτός Λιγκίγια (playoffs) και αν εξαιρέσουμε τον τίτλο του 2016 (Κλαουσούρα) δεν έχει να επιδείξει καμία διάκριση ή σημαντική πορεία εντός των συνόρων. Δεν κατάφερε να ανεβάσει ουσιαστικά την απόδοσή της σε κανένα σημείο της σεζόν, αν και στο Κλαουσούρα οριακά έχασε την 8η προνομιούχο θέση.

Προπονητής: Ο Ντιέγκο Αλόνσο αποχώρησε με τον Πάκο Αγεσταράν να αναλαμβάνει τα ηνία της ομάδας ύστερα από τη σύντομη θητεία του στην ισπανική Λας Πάλμας. Νωρίτερα είχε προπονήσει και τη Βαλένθια (μετά τη φυγή του Νέβιλ) όμως και στους δύο συλλόγους δεν κατόρθωσε να «πείσει». Επιστρέφει στο Μεξικό, εκεί όπου είχε οδηγήσει την Τέκο σε έναν τίτλο στη δεύτερη κατηγορία (2014), ενώ αργότερα έλυσε τη συνεργασία του με τη Σάντος Λαγκούνα αφού απέτυχε να την οδηγήσει στη Λιγκίγια (15η στο Κλαουσούρα-2015).

Γήπεδο: Hidalgo (33.000)

Μεταγραφές: Καμία αξιοσημείωτη προσθήκη. Οι Μπαρέιρο και Έλμπις αποκτήθηκαν από τις Άτλας και Ζακαπετέκ αντίστοιχα. Επέστρεψαν από δανεισμό οι Τάπιας (χαφ) και Πέρεζ (φορ). O τελευταίος είχε γεμάτη σεζόν με τη Σελάγια (Β’) σημειώνοντας μάλιστα οκτώ τέρματα. Ο κίπερ Ροντόλφο Κότα δόθηκε δανεικός στη Λεόν, ενώ νωρίτερα αγωνιζόταν (επίσης ως δανεικός) στη Γουαδαλαχάρα.

Φιλικά: Αδυνατεί να λύσει το πρόβλημα στο ανασταλτικό σκέλος κι αυτό έγινε εμφανές στα τελευταία φιλικά που έδωσε. Αρχικά ηττήθηκε από την Κλαμπ Αμέρικα (3-2) και στη συνέχεια από την Τίγκρες (2-0). Εμφανίστηκε πάντως βελτιωμένη στο τελευταίο παιχνίδι που έδωσε με αντίπαλο τη Λεόν (νίκη 3-1). Είχαν προηγηθεί οι νίκες κόντρα σε Ζακατεπέκ (2-0) και Αμπρίγιες (4-0), ενώ αναδείχθηκε ισόπαλη με αντίπαλο τη Γουαδαλαχάρα.

Εκτίμηση: Ψάχνει να βρει τη χαμένη της αίγλη και να πρωταγωνιστήσει ξανά, όμως αυτό μοιάζει δύσκολο να συμβεί, τουλάχιστον άμεσα.

 

Τολούκα

Τι έκανε πέρυσι: Ο «παράγοντας έδρα» την έστειλε στα playoffs του Απερτούρα, εκεί που πάντως η Μονάρκας κατάφερε να την αποκλείσει στον πρώτο γύρο (προημιτελικά). Έκοψε… πρώτη το νήμα στο Κλαουσούρα ολοκληρώνοντας μάλιστα τις υποχρεώσεις της με τρεις μόλις ήττες (11-3-3). Βελτιώθηκε ανασταλτικά στο δεύτερο μισό της σεζόν και έκανε δικαίως όνειρα… τίτλου. Έφτασε μάλιστα μέχρι τον τελικό της Λιγκίγια, με τη Σάντος Λαγκούνα να της στερεί το τρόπαιο. Το ίδιο συνέβη και στο Κύπελλο, αφού η Νεκάξα επικράτησε στα τελευταία λεπτά του τελικού (1-0, Κλαουσούρα). Θετική σεζόν που μάλλον όμως της αφήνει «γλυκόπικρη» γεύση. Μοναδική… παρηγοριά, το εισιτήριο για το επόμενο (2019) CONCACAF Champions League.

Προπονητής: Η δουλειά του Ερνάν Κριστάντε της αποφέρει σιγά-σιγά καρπούς. Ύστερα από δύο σεζόν στον πάγκο της Τολούκα, προσπαθεί να την επαναφέρει στις διακρίσεις.

Γήπεδο: Nemesio Díez (30.000)

Μεταγραφές: Απέκτησε ένα… κάρο παίκτες, χωρίς να χάσει κανέναν. Η έλευση του μέσου Αντόλφο Ντομίνγκεζ (Καφεταλέρος ντε Ταπάτσουλα - Β’, 33/9 πέρυσι), μαζί με εκείνη του Βραζιλιάνου Γουίλιαμ Ντα Σίλβα από την Αμέρικα (χαφ, 23/2 πέρυσι) αποτελούν τις σημαντικότερες κινήσεις της. Αποκτήθηκαν επίσης οι Μεντόζα (Τιχουάνα) και Ρουίζ (Βερακρούς) στα χαφ, με τον Αμάουρι Εσκότο να δίνεται ως δανεικός από την Κερετάρο.

Φιλικά: Επέλεξε να μην δώσει ούτε μία φιλική αναμέτρηση. Ερωτηματικό αποτελεί σε τί κατάσταση βρίσκεται.

Εκτίμηση: Θα επιδιώξει να τελειώσει τη «δουλειά» που άφησε στη… μέση. Πέρυσι στερήθηκε τύχης, όμως φέτος θα προσπαθήσει να καθορίσει η ίδια τη μοίρα της. Δύσκολα θα διεκδικήσει με αξιώσεις τον τίτλο, αλλά η είσοδος στη Λιγκίγια πρέπει να θεωρείται δεδομένη!

 

Κλαμπ Αμέρικα

Τι έκανε πέρυσι: Είχε εξίσου καλή παρουσία και στα δύο τουρνουά (Απερτούρα, Κλαουσούρα) της περασμένης σεζόν και έφτασε με χαρακτηριστική άνεση στη Λιγκίγια. Αποκλείστηκε πάντως στον ίδιο γύρο (ημιτελικά) και στα δύο μίνι-πρωταθλήματα. Κάνει δυναμικό… μπάσιμο τα τελευταία χρόνια και προσπαθεί να επιστρέψει στις επιτυχίες. Μπορεί οι δύο διαδοχικές κατακτήσεις του CONCACAF Champions League (2015, 2016) να την καθιστούν πολυνίκη του θεσμού, όμως το πρωτάθλημα αποτελεί τον βασικό στόχο και εκεί έχει καιρό να διακριθεί (Απερτούρα 2014).

Προπονητής: Ο τεχνικός που χάρισε στην ομάδα το τελευταίο της πρωτάθλημα, Μιγκέλ Ερέρα, επέστρεψε πέρυσι και λίγο έλειψε να τα καταφέρει ξανά. Οδήγησε την ομάδα μέχρι τα ημιτελικά (σε Απερτούρα και Κλαουσούρα), ενώ αποκλείστηκε στην ίδια φάση και στο Τσάμπιονς Λιγκ (από το Τορόντο). Οι ιθύνοντες της ομάδας έδειξαν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και ο ίδιος θα ηγηθεί και φέτος.

Γήπεδο: Azteca (106.187)

Μεταγραφές: Δόθηκαν δανεικοί παίκτες που δεν πήραν ευκαιρίες πέρυσι (Μαρίν, Ντίαζ, Οραντία, Κρουζ), ενώ αποχώρησε ο χαφ Γουίλιαμ Ντα Σίλβα (Τολούκα). Δεν υπήρχε άλλη σημαντική απώλεια αφού όσοι μετακόμισαν σε άλλη ομάδα, έτσι κι αλλιώς δεν υπολογίζονταν. Ο πιτσιρικάς Χόρχε Σάντσεζ (μπακ) ήρθε από τη Σάντος Λαγκούνα για να βοηθήσει, ενώ η προσθήκη του Ρικάρντο Ρέγιες (Άτλας) μπορεί σίγουρα να φανεί χρήσιμη. Ο Κολομβιανός στράικερ, Ρότζερ Μαρτίνεζ, αποκτήθηκε από την κινεζική Ζιανγκσού Σουνίνγκ. Ο Γάλλος σταρ Ζερεμί Μενέζ (14/5 πέρυσι) τραυματίστηκε σοβαρά και θα χάσει τουλάχιστον το Απερτούρα. Η ομάδα προτίμησε να μην αποκτήσει κάποιον παίκτη στη θέση του, με τον ταλαντούχο Λαϊνέζ (15 συμ. πέρυσι) να καλύπτει πιθανότατα το κενό του.

Φιλικά: Σε εξαιρετική κατάσταση απέδειξε ότι βρίσκεται ακόμη ο Σεσίλιο Ντομίνγκεζ (33/8 πέρυσι), σκοράροντας δύο τέρματα στο νικηφόρο 3-2 επί της Πατσούκα. Ακολούθησε η βαριά ήττα από τη Σλόβαν Μπρατισλάβα (5-0), με την ομάδα να επιστρέφει στις θετικές εμφανίσεις κόντρα στη Μονάρκας (νίκη 2-1). Μάλιστα σε αυτό το ματς ο νεοαποκτηθέντας επιθετικός Ρότζερ Μαρτίνεζ σημείωσε και τα δύο γκολ της ομάδας του. Το παιχνίδι με αντίπαλο την Άτλας (0-0), καθώς και εκείνο με αντίπαλο τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (20/7), κλείνουν τον κύκλο των φιλικών της αναμετρήσεων.

Εκτίμηση: Έχει ρίξει το βάρος -στην εκτός των συνόρων- παρουσία της. Πέρυσι την είδαμε να φτάνει με άνεση μέχρι τα playoffs, όμως εκεί κατέρρευσε. Ενισχύθηκε και θα κυνηγήσει τον τίτλο. Θεωρώ ότι δύσκολα θα τα καταφέρει πάντως. Εξάδα και… πολύ της είναι!

 

Κρους Ασούλ

Τι έκανε πέρυσι: «Μουδιασμένο» το ξεκίνημα στο Απερτούρα, όμως τελικά κατάφερε να προκριθεί στα playoffs. Ελάχιστη σημασία είχε αυτό, αφού αποκλείστηκε από τα προημιτελικά χωρίς να καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία της. Παρόμοια η εικόνα που εμφάνισε και στο Κλαουσούρα αλλά απέτυχε να φτάσει στη Λιγκίγια. Οι μόλις δύο νίκες στα 13 πρώτα παιχνίδια του δευτέρου γύρου (2-6-5) την είχαν αφήσει εκτός διεκδίκησης της όγδοης θέσης. Μπορεί να ολοκλήρωσε χωρίς ήττα τις υποχρεώσεις της (3-1-0), όμως ήταν ήδη… αργά!

Προπονητής: Η ομάδα προσπαθεί να αποβάλει τον τίτλο του «loser» και γι' αυτό τον σκοπό επιστρατεύτηκε (στα μέσα της περασμένης σεζόν) ο Πορτογάλος τεχνικός Καϊσίνια, μετά το σύντομο πέρασμά του από τη σκωτσέζικη Ρέιντζερς. Ο 47χρονος προπονητής μετράει ήδη τρεις τίτλους με μεξικάνικη ομάδα (Σάντος Λαγκούνα, 2013-2015), αφού πριν την κατάκτηση του Κλαουσούρα του 2015 (και το επικείμενο Σούπερ Καπ) είχε προηγηθεί και η κατάκτηση του Κυπέλλου (2014). Ο ίδιος οδήγησε τη Σάντος Λαγκούνα και στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ Βορείου και Κεντρικής Αμερικής (CONCACAF Champions League) το 2013.

Γήπεδο: Azteca (106.187), κοινή έδρα με Κλαμπ Αμέρικα

Μεταγραφές: Το μεταγραφικό… αλισβερίσι τη βγάζει μάλλον νικήτρια. Είδε τον Ζουλιάν Βελάσκεζ (μπακ, 21/1) να μετακομίζει στην Τιχουάνα, ενώ οι αποχωρήσεις των Κότα (Πούμας) και Πένια από τη μεσαία γραμμή, φαίνεται να μην την επηρεάζουν. Ο Μάρτιν Ροντρίγκεζ (εξτρέμ, 26/3) θα παραμείνει συμπαίκτης με τον πρώτο (Πούμας) και σίγουρα η αποχώρησή του κρίνεται σημαντική αφού είχε θέση στο ροτέισον της ομάδας. Ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, Φελίπε Μόρα (33/12), μετακόμισε επίσης στη «μισητή» αντίπαλο Πούμας. Εντυπωσιακότατες οι κινήσεις της πάντως. Στην άμυνα, οι Αγκιλάρ και Λιχνόβσκι ήρθαν ύστερα από γεμάτες σεζόν με Τιχουάνα και Νεκάξα αντίστοιχα. Ποιοτικότατοι και οι χαφ που απέκτησε, με τους Ελίας Ερνάντεζ (Λεόν), Μαρκόνε (Λανούς) μαζί με τον πιτσιρικά Αλβαράδο (26/2 πέρυσι) να ξεχωρίζουν. Ο πρώτος σκόρερ της Άτλας, Μίλτον Καράλιο (34/16 πέρυσι) ήρθε για να δώσει λύση στο επιθετικό πρόβλημα της ομάδας, με τον Μάρτιν Ζούνιγκα (φορ, Αλεμπρίγιες, 31/6 πέρυσι), να αποτελεί επίσης ελπιδοφόρα κίνηση.

Φιλικά: Γεύτηκε την ήττα στο μοναδικό φιλικό που έδωσε (1-0, Μοντερέι).

Εκτίμηση: Υπό τις οδηγίες του Καϊσίνια, με ανανεωμένο και -κατά μία «πρώτη ανάγνωση»- ποιοτικό ρόστερ, μπορεί να ελπίζει σε διάκριση φέτος. Έγιναν πολλές κινήσεις και είναι αρκετά αλλαγμένη, όμως μάλλον θα της βγει σε… καλό! Δύσκολα θα μείνει εκτός Λιγκίγια, αν και αυτό της έχει γίνει… συνήθεια τα τελευταία χρόνια (μία παρουσία σε playoffs στα έξι τελευταία τουρνουά). Αν φτάσει εκεί, είναι ικανή για τα πάντα! Υπάρχει δίψα για τον τίτλο, ύστερα από «ξηρασία» 21 χρόνων.

 

Λεόν

Τι έκανε πέρυσι: Η επιθετική της γραμμή (3η καλύτερη - 27 τέρματα) την οδήγησε στη Λιγκίγια του Απερτούρα, εκεί που όμως αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την-μετέπειτα κάτοχο-Τίγκρες. Εμφάνισε σημαντικά ανασταλτικά κενά στον δεύτερο γύρο και τελικά το ντεμαράζ των τελευταίων αγωνιστικών δεν ήταν αρκετό για να της χαρίσει θέση στα playoffs. Αυτή θα είναι η έκτη διαδοχική παρουσία της στη μεγάλη κατηγορία. Ταλαιπωρήθηκε αρκετά τη δεκαετία που προηγήθηκε, μέχρι τελικά να επιστρέψει στα «σαλόνια» το 2013 και να κατακτήσει δύο διαδοχικούς τίτλους (Απερτούρα 2013, Κλαουσούρα 2014). Ο Μάουρο Μποσέλι την… κρατάει ζωντανή. Ο Αργεντίνος επιθετικός σημείωσε για πέμπτη (!) διαδοχική σεζόν τουλάχιστον 15 τέρματα (21 πέρυσι) έχοντας «γεμάτη» (σε συμμετοχές) σεζόν.

Προπονητής: Ο Ουρουγουανός τεχνικός, Γκουστάβο Ντίαζ, βρίσκεται στο τιμόνι της από τον περασμένο Σεπτέμβρη, οδηγώντας τη μάλιστα στα playoffs του Απερτούρα. Η διοίκηση του επέτρεψε να συνεχίσει και φέτος το έργο του, δείχνοντας εμπιστοσύνη στον ίδιο. Ο προκάτοχός του (Τορέντε), αλλά και ο Τένα δεν κατάφεραν να… αντέξουν στον πάγκο της Λεόν και η πίεση είναι μεγάλη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε σε μία ομάδα που συνήθως «κρατάει» τους προπονητές της για δύο τουρνουά (μία σεζόν δηλαδή).

Γήπεδο: Nou Camp (33.943)

Μεταγραφές: Η μετακόμιση του δεύτερου σκόρερ της ομάδας, Ελίας Ερνάντεζ (χαφ, 33/10), στην Κρους Ασούλ άφησε σημαντική «τρύπα» στα χαφ. Απέκτησε πάντως εννέα ποδοσφαιριστές, ενισχύοντας κάθε γραμμή της. Ο έμπειρος κίπερ Κότα (πρώην Γουδαλαχάρα) θα παλέψει για τη θέση του βασικού. Ο Μιγκέλ Βελάσκεζ (μπακ-χαφ, 29 συμ. πέρυσι) ήρθε από την Πατσούκα, ενώ ο Κολομβιανός μπακ Τεσίλο αποκτήθηκε από τη Σάντα Φε. Ο Λεονέλ Λόπεζ επέστρεψε από την Τολούκα (δανεικός), με τον Περουβιανό Ακίνο (28 συμ.) να έρχεται από «γεμάτη» σεζόν με τη Λόμπος. Ο μεσοεπιθετικός Γιάιρο Μορένο (17/7 πέρυσι) αποκτήθηκε από την Ιντεπεντιέντε Μεντεγίν (Κολομβία). Οι Βάλτερ Γκονζάλεζ (φορ) και Καλέρο (φορ) επέστρεψαν από δανεισμό.

Φιλικά: Ο Ντίαζ επέλεξε να δοκιμάσει τους «καινούριους» στα φιλικά με Γουδαλαχάρα (0-0) και Πατσούκα (ήττα, 1-3). Ο Βάλτερ Γκονζάλεζ τα πήγε καλά και στα δύο παιχνίδια, ενώ μάλιστα βρήκε δίχτυα στο δεύτερο. «Τεστ» ετοιμότητας και για τον κίπερ Κότα που πήρε γάντια… βασικού στην πρώτη αναμέτρηση.

Εκτίμηση: Δεν άλλαξαν πολλά. Ενισχύθηκε ποσοτικά και όχι (απαραίτητα) ποιοτικά. Δείχνει ότι μπορεί να παλέψει για τη συμμετοχή της στα playoffs, όμως δύσκολα θα καταφέρει κάτι περισσότερο. Ομάδα που βασίζει την επιτυχία της στο… κανόνι που ακούει στο όνομα Μάουρο Μποσέλι, όμως δεν έχει βαθύ ρόστερ για να αντέξει στον Μαραθώνιο.

 

Πούμας

Τι έκανε πέρυσι: Η τραγική εμφάνιση στο πρώτο μισό της σεζόν, την άφησε στην τελευταία θέση του πίνακα. Το δυναμικό… μπάσιμο στο Κλαουσούρα την οδήγησε στη Λιγκίγια. Η συμπολίτισσα Κλαμπ Αμέρικα την απέκλεισε (με 6-2 συνολικό σκορ) στην προημιτελική φάση. Ομάδα που δεν έχει να παρουσιάσει σημαντικές διακρίσεις στη λίγκα. Την τελευταία 15ετία έχει καταφέρει πάντως να κατακτήσει τον τίτλο μόλις τέσσερις φορές (2004 (x2), 2009, 2011).

Προπονητής: Ο Νταβίντ Πατίνιο ανέλαβε να ηγηθεί της προσπάθειας που γίνεται για επιστροφή στις επιτυχίες. Ο Μεξικανός αντικατέστησε τον Εγκέα στα μέσα της περασμένης σεζόν και πιστώνεται την πορεία στο Κλαουσούρα.

Γήπεδο: Olímpico de Universitario (72.449)

Μεταγραφές: Ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, Καστίγιο, τελείωσε τη σεζόν με 17 τέρματα, πετυχαίνοντας μάλιστα τα περισσότερα εξ’ αυτών στο δεύτερο μισό της σεζόν. Βοήθησε την Πούμας να εξασφαλίσει θέση στη Λιγκίγια, όμως αποχώρησε για την Μπενφίκα ύστερα από μία «μαγική» σεζόν. Σημαντικό και το κενό που αφήνει ο 23χρονος χαφ Χεσούς Γκαγιάρδο (34/5 πέρυσι), ο οποίος επέλεξε να μετακομίσει στο Μοντερέι για λογαριασμό της ομώνυμης ομάδας. Σε ότι αφορά στις ελεύσεις, η Πούμας επέλεξε να «ψωνίσει» από την μισητή αντίπαλο, Κρους Ασούλ. Οι Μαρτίν Ροντρίγκεζ (χαφ, 26/3 πέρυσι) και Φελίπε Μόρα (φορ, 33/12) την ανεβάζουν επίπεδο. Από μεστή σεζόν έρχεται και ο χαφ Μαλκόρα (35/3, Τιχουάνα). Το κενό που άφησε ο Καστίγιο μπορούν εκτός από τον Μόρα να καλύψουν οι Κάρλος Γκονζάλεζ (φορ, 32/13 με τη Νεκάξα) και Ιτούρμπε. Ο τελευταίος (με πέρασμα από τη Ρόμα) μπορεί πέρυσι να μην κατάφερε να βρει δίχτυα με τη φανέλα της Τιχουάνα (14/0), όμως είναι αναμφίβολα ένας αξιόπιστος επιθετικός που μπορεί να βοηθήσει. Ο βασικός κίπερ της Άτλας, Φράγκα, αποκτήθηκε με τη μορφή δανεισμού.

Φιλικά: Η ήττα από την υποδεέστερη Ατλέτικο Σαν Λουίς (2-0) ανέδειξε τα ανασταλτικά της κενά.

Εκτίμηση: Οι μεταγραφικές κινήσεις που έγιναν μπορούν να την οδηγήσουν τουλάχιστον στα playoffs. Μας έχει συνηθίσει σε δυναμική παρουσία στο δεύτερο μισό της σεζόν (Κλαουσούρα) και ίσως το πρώτο διάστημα να γίνουν πειράματα και δοκιμές. Δείχνει έτοιμη να κάνει το αγωνιστικό… άλμα, αλλά όλα θα κριθούν από το πόσο γρήγορα θα «δέσει» ως ομάδα. Ρεαλιστικός στόχος η οκτάδα, αφού από τότε που καθιερώθηκε το νέο σύστημα διεξαγωγής στο πρωτάθλημα, δεν κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία της και να πρωταγωνιστήσει.

 

Τσίβας Γουαδαλαχάρα

Τι έκανε πέρυσι: Θέλει να ξεχάσει την περσινή σεζόν! Μετά την κατάκτηση του νταμπλ (2017) εμφανίστηκε άδεια από δυνάμεις και όχι μόνο δεν κατόρθωσε να διεκδικήσει τη συμμετοχή της στη Λιγκίγια (σε κανένα από τα δύο τουρνουά), αλλά ειδικά στο Κλαουσούρα κατέρρευσε και τελικά τερμάτισε στην προτελευταία θέση. Η κατάκτηση του CONCACAF Champions League στη διαδικασία των πέναλτι (Τορόντο, 4-2 πεν.) πάντως μάλλον έσωσε τη σεζόν της. Από το 2014 και ύστερα, έχει καταφέρει μόλις μία φορά να βρεθεί στα playoffs του Απερτούρα. Συνήθως ανεβάζει αισθητά την απόδοσή της στον δεύτερο γύρο, όμως σπανίως ο δρόμος καταλήγει σε… κούπα. Δεν πρωτοτύπησε ούτε πέρυσι, αλλά μετά από τόσο επεισοδιακή σεζόν, μπορεί να αισθάνεται και… χαρούμενη με όσα τελικά κατάφερε.

Προπονητής: Ο Ματίας Αλμέιδα αποχώρησε στο τέλος αυτής της, «βασανιστικής» για την ομάδα, σεζόν. Τα οικονομικά προβλήματα οδήγησαν τους ιθύνοντες της ομάδας να αναγκάσουν τον Αργεντινό τεχνικό να παραιτηθεί. Ο Παραγουανός Χοσέ Καρντόζο, ανέλαβε τα ηνία της ομάδας. Προπονητής που ξέρει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και το έχει άλλωστε αποδείξει. Παραιτήθηκε από τη θέση του τεχνικού της Τολούκα ύστερα από τρεις σεζόν (2013-2016), θεωρώντας τον εαυτό του ως βασικό υπαίτιο για την -τότε- αποτυχημένη χρονιά. Υποστήριξε μάλιστα ότι όταν μία ομάδα δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει, οι διορθωτικές κινήσεις πρέπει να αρχίζουν από τον πάγκο της. Δεν έκανε πάντως τη διαφορά στις τρεις τελευταίες ομάδες που ανέλαβε (Τσιάπας, Πουέμπλα, Βερακρούς), αφού κατόρθωσε να γευτεί (συνολικά) μόλις τρεις φορές τη χαρά της νίκης.

Γήπεδο: Akron (46.609)

Μεταγραφές: Τα οικονομικά προβλήματα δεν την άφησαν να ενισχυθεί όσο θα ήθελε. Ο κίπερ Κότα (δανεικός από την Πατσούκα για τρεις σεζόν) μπορούσε να εγγυηθεί σιγουριά κάτω από τα δοκάρια, αλλά πλέον συνεχίζει στη Λεόν. Ο μπακ Αλανίς είχε ανακοινώσει από καιρό τη μεταγραφή του στη Χετάφε, όμως υπήρξε και εκεί ένα «σίριαλ» μεταξύ ομάδας και παίκτη, αφού ο ίδιος έφυγε ως ελεύθερος και η Τσίβας δεν πήρε καθόλου χρήματα για την παραχώρησή του. Ο Ροντόλφο Πιζάρο (29/7) έφυγε για τη Μοντερέι και έτσι η ομάδα που από πέρυσι είχε τεράστιο πρόβλημα στο σκοράρισμα, αναμένεται να δυσκολευτεί περισσότερο φέτος. Ο κίπερ Γκουντίνιο (δανεικός) δεν κατάφερε να πάρει χρόνο συμμετοχής στον ΑΠΟΕΛ, όμως προορίζεται για αντικαταστάτης του Κότα. Θετικές κρίνονται οι προσθήκες στην άμυνα, με τους Ντε Λούνα (27/1) και Πόνσε (29/0) να επιστρέφουν από δανεισμό στη Νεκάξα, ενώ και ο Βαν Ρανκίν (33/1) είχε καλή σεζόν με την Πούμας. Ο μέσος Ζεντέγιας (32/4) ήρθε από τη Ζακαπετέκ (Β’), ενώ ο τέως επιθετικός της Μονάρκας, Σεπούλβελντα (37/5 πέρυσι) αναμένεται να δώσει βοήθειες στο σκοράρισμα στον Πουλίδο (πρώην ΟΣΦΠ), ο οποίος παρέμεινε στην ομάδα.

Φιλικά: Δεν εντυπωσίασε στο πρώτο φιλικό που έδωσε κόντρα στην Πατσούκα (0-0), ενώ το ίδιο ισχύει και για εκείνο κόντρα στη Λεόν (0-0). Τα σημαντικά ανασταλτικά κενά που εμφάνισε απέναντι σε Νεκάξα και Ατλέτικο Νασιονάλ (Κολομβία) την κράτησαν χωρίς νίκη. Στο πρώτο ηττήθηκε με 2-1 ενώ αν και βρέθηκε δύο φορές πίσω στο σκορ κόντρα στην ομάδα από την Κολομβία, τελικά κατάφερε να «απαντήσει» (2-2).

Εκτίμηση: Η περσινή σεζόν ίσως την επηρέασε αρκετά. Διαμάχες μεταξύ ποδοσφαιριστών και διοίκησης, αποχωρήσεις σημαντικών «μονάδων» και ένας προπονητής που δεν έχει να επιδείξει κάτι αξιοσημείωτο στις τελευταίες «αποστολές» που ανέλαβε να διεκπεραιώσει. Όσο ταλαιπωρείται κι από οικονομικά προβλήματα, όλα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα. Θεωρώ ότι θα κινηθεί στα μεσαία στρώματα της βαθμολογίας και δύσκολα θα καταφέρει να πετύχει οτιδήποτε. Δύσκολο να την υποτιμήσεις, όμως πολλά προβλήματα μαζεύτηκαν!

 

Σάντος Λαγκούνα

Τι έκανε πέρυσι: Στο πρώτο μισό της σεζόν, οι νίκες δεν έρχονταν ούτε με… αίτηση (3-9-5). Δυσκολεύτηκε στο σκοράρισμα, ενώ στην άμυνα υπήρχαν σημαντικές αδυναμίες. Βρήκε ωστόσο το σθένος να αλλάξει τη… μοίρα της στο Κλαουσούρα. Κατετάγη τέταρτη στην κανονική διάρκεια της σεζόν, αφού ειδικά μπροστά στο κοινό της υποχρεώθηκε μόλις σε μία ήττα (6-1-1). Οι επιθετικοί Τζανίνι (37/20) και Φουρτς (38/18) όχι μόνο την… πήραν από το χέρι μέχρι τους τελικούς του Κλαουσούρα, αλλά έκριναν με δικά τους τέρματα και τις διπλές -αυτές- αναμετρήσεις. H Σάντος Λαγκούνα επέστρεψε στον θρόνο της ύστερα από τρεις σεζόν (τελευταίος τίτλος το 2015) και η ψυχολογία της βρίσκεται στα ύψη. Κέρδισε θέση το ερχόμενο CONCACAF Champions League, διοργάνωση στην οποία είχε καταφέρει να φτάσει μέχρι τον τελικό δύο σερί χρονιές (2012, 2013).

Προπονητής: Δεν υπήρχε κανένας λόγος απομάκρυνσης του κόουτς Σιμπόλντι, αφού οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του τίτλου.

Γήπεδο: Nuevo Corona (28.914)

Μεταγραφές: Σημαντική η απώλεια του κεντρικού μπακ, Νέστορ Αραούχο (26 συμ. πέρυσι), αφού ο ίδιος θα δοκιμάσει την τύχη του στην ισπανική Θέλτα, με τον Ισκιέρντοζ να μετακομίζει στην Μπόκα Τζούνιορς. Το κενό του θα καλύψει ο πρώην παίκτης (και αρχηγός) της Ουρακάν (Αργεντινή), Ούγκο Νέρβο (26 συμ. πέρυσι). Οι Οραντία και Αγκίρε επέστρεψαν από δανεισμό, χωρίς όμως να έρχονται από θετικές σεζόν. Η «βόμβα» έσκασε λίγες μέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος. Ο περσινός πρώτος σκόρερ Τζανίνι (20 γκολ σε Απερτούρα και Κλαουσούρα) θα συνεχίσει την καριέρα του στην Αλ-Αχλί!

Φιλικά: Κακή, έχασε με το ντροπιαστικό 4-0 από την Τίγκρες στο Σούπερ Καπ, την «πρόβα τζενεράλε» ενόψει της πρεμιέρας του πρωταθλήματος. Επίσης, υπέστη δύο ήττες σε ισάριθμα φιλικά. Αρχικά  ηττήθηκε από τη Σαν Αντόνιο (2-1) και στη συνέχεια από τη Ρίο Γκράντε Βάλεϋ (3-0).

Εκτίμηση: Μπορεί να έχασε έναν από τους παίκτες (Τζανίνι) που την οδήγησαν πέρυσι στον τίτλο, όμως θα προσπαθήσει να επαναλάβει αυτό το επίτευγμα και φέτος. Με «ατού» της την έδρα και τον Φουρτς στην κορυφή της επίθεσης, μπορεί να ελπίζει ότι οι επιτυχίες θα έρθουν. Είναι εξάλλου μαζί με την Τίγκρες η μοναδική ομάδα με τέσσερις τίτλους τα 11 τελευταία χρόνια (22 τουρνουά, Απερτούρα και Κλαουσούρα μετρούν ξεχωριστά).

 

Νεκάξα

Τι έκανε πέρυσι: Ομάδα που πρωταγωνίστησε στη τέλη της δεκαετίας τους ΄90 και από τότε δεν έχει να επιδείξει κάποια διάκριση. Η περσινή σεζόν κρίνεται πάντως επιτυχημένη αφού αν και δεν κατάφερε να φτάσει στη Λιγκίγια σε κανένα από τα δύο τουρνουά (9η Απερτούρα-11η Κλαουσούρα), αναδείχθηκε τελικά Κυπελλούχος Κλαουσούρα. Στην φάση των νοκ-άουτ κατάφερε να επικρατήσει των Άτλας, Πούμας και Σάντος Λαγκούνα, μέχρι να «κλέψει» στα τελευταία λεπτά του τελικού τη νίκη με αντίπαλο την Τολούκα. Διατηρώντας μία από τις πιο σταθερές αμυντικές γραμμές του περσινού πρωταθλήματος, δυσκόλεψε αρκετές αντιπάλους, όμως τελικά ήταν ασταθής και αυτό κόστισε.

Προπονητής: Ο Ιγκνάσιο Αμπρίζ μπορεί να την οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου, όμως αφού απέτυχε να εξασφαλίσει θέση στα playoffs στα δύο τελευταία τουρνουά, τελικά έλυσε τη συνεργασία του με τον σύλλογο. Διάδοχός του, ο Μαρσέλο Λεάνιο, που ήρθε από την Ζακαπετέκ (Β’) ύστερα από επιτυχημένη σεζόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ο νεαρότερος τεχνικός σε πάγκο ομάδας της Liga ΜΧ (31 ετών).

Γήπεδο: Victoria de Aguascalientes (25.500)

Μεταγραφές: Οι Λιχνόβσκι (μπακ, 34 συμ.) και Αλβαράδο (χαφ, 26/2) μετακόμισαν στην Κρους Ασούλ. Ο πολύπειρος κίπερ, Μπαροβέρο, θα συνεχίσει την καριέρα του στη Μοντερέι. Οι αμυντικοί Ντε Λούνα (27/1) και Πόνσε (29/0) αποχώρησαν επίσης. Ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, Κάρλος Γκονζάλεζ (32/13) αποκτήθηκε από την Πούμας. Όλοι οι παραπάνω πήραν χρόνο συμμετοχής την περασμένη σεζόν και η ομάδα έπρεπε να κλείσει τις «τρύπες» που δημιουργήθηκαν. Ο Χιούγκολ Γκονζάλεζ (κίπερ, 38 συμμετοχές πέρυσι) έκανε το αντίστροφο δρομολόγιο (από τη Μοντερέι), για να καλύψει το κενό που άφησε ο Μπαροβέρο. Ο έμπειρος αμυντικός, Λεομπάρντο Λόπεζ, ήρθε από τη Σελάγια. Βοηθητικός ο ρόλος του Βιγιανουέβα (Τσίβας Γουαδαλαχάρα). Θετική κρίνεται η απόκτηση του Κάστρο (μεσοεπιθετικός) από την Ντεφενσόρ. Οι μαγικές εμφανίσεις του Μπράιαν Φερνάντεζ (12/11) με τη φανέλα της Ουνιόν Λα Καλέρα (Χιλή) έκαναν την ομάδα να κινηθεί για την απόκτησή του από τη Ρασίνγκ στην οποία και ανήκε. Οι υπόλοιποι παίκτες που ήρθαν θα έχουν πιθανότατα σημαντικό ρόλο στο ροτέισον της ομάδας, όμως κανείς δεν λογίζεται ως βασικός.

Φιλικά: Κέρδισε με 1-0 την έτερη Κυπελλούχο της περσινής σεζόν, Μοντερέι, στον τελικό Σούπερ Καπ Κυπέλλου (16/7). Επίσης, επικράτησε της Γουαδαλαχάρα (2-1) στο μοναδικό φιλικό παιχνίδι που έδωσε. 

Εκτίμηση: Ομάδα που προσπαθεί να μπει... σφήνα και να κερδίσει μία θέση στα playoffs. Δύσκολα πάντως θα τα καταφέρει φέτος. Κάτι η αλλαγή στην τεχνική της ηγεσία, κάτι η έλλειψη έμπειρων ποδοσφαιριστών, αυτό μοιάζει μάλλον ουτοπικό. Λογικά θα τερματίσει στο δεύτερο μισό του πίνακα (11η-13η θέση).

 

Μονάρκας

Τι έκανε πέρυσι: Έφτασε με άνεση στη Λιγκίγια (Απερτούρα), αφού ειδικά μακριά από το γήπεδό της ήταν εξαιρετική. Στον δεύτερο γύρο πήρε εκ νέου εισιτήριο για playoffs ως όγδοη. Δεν κατάφερε πάντως απολύτως τίποτα και αποκλείστηκε με το… καλημέρα και στις δύο αυτές απόπειρες. Η περσινή σεζόν δεν κρίνεται (απαραίτητα) αποτυχημένη, αφού έτσι κι αλλιώς έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μόλις δύο τίτλους (πρωτάθλημα, Κύπελλο) την τελευταία δεκαετία.

Προπονητής: Ο Ρομπέρτο Ερνάντεζ παρέμεινε για ακόμη μια σεζόν στον πάγκο της.

Γήπεδο: Morelos y Pavón (41.056)

Μεταγραφές: Ο περσινός πρώτος σκόρερ της ομάδας, Ραούλ Ρουϊντίαζ (40 γκολ σε δύο σεζόν με τη φανέλα της Μονάρκας), έκανε βαλίτσες για το Σιάτλ (MLS), ενώ ο Σεπούλβεντα (φορ, 37/5 πέρυσι) μετακόμισε στην Τσίβας Γουαδαλαχάρα. Ο έμπειρος μπακ Βελάρντε αποκτήθηκε από τη Μοντερέι. Θετική κρίνεται η απόκτηση του επιθετικού της Λόμπος, Αβίλα. Ο 28χρονος Περουβιανός φορ δεν κατάφερε να στεριώσει στους «λύκους», όμως αποτελεί ποιοτική λύση για την επιθετική γραμμή κάθε ομάδας. Αποκτήθηκε με τη μορφή δανεισμού ο Φιέρο (φορ, Κρους Ασούλ).

Φιλικά: Δύο αναμετρήσεις, ισάριθμες ήττες στα πρώτα φιλικά «τεστ» που έδωσε. Πρώτα υποχρεώθηκε σε βαριά ήττα από την πρωταθλήτρια Τίγκρες (4-2). Ακολούθησε εκείνη από την Κλαμπ Αμέρικα (1-2). Το νέο μεταγραφικό απόκτημα, Αβίλα, σκόραρε και στις δύο συναντήσεις. Δοκιμάστηκε και ο Φιέρο. Σημαντικά τα κενά στην άμυνά της. Απέναντι στη Ρένο μπορεί τελικά να πήρε τη νίκη (4-2), όμως και πάλι δυσκολεύτηκε ανασταλτικά.

Εκτίμηση: Τα τελευταία χρόνια καταφέρνει συνήθως να βρίσκεται στη Λιγκίγια, κάτι που αποτελεί το «ταβάνι» της. Αυτός είναι και φέτος ο στόχος, μπορεί να κινηθεί κοντά στην οκτάδα (θέσεις 10-12) και στα δύο τουρνουά της σεζόν, αφού πέρυσι εμφανίστηκε ανανεωμένη και πιο συγκεντρωμένη από ποτέ. Ίσως βέβαια η απώλεια του Ρουϊντίαζ να την επηρεάσει, τουλάχιστον στα… πρώτα της βήματα.

 

Τιχουάνα

Τι έκανε πέρυσι: Άρχισε δυναμικά την περσινή της προσπάθεια, όμως μετά τον Σεπτέμβρη δεν ήταν το ίδιο σταθερή κι αυτό την άφησε εκτός Λιγκίγια. Μπορεί να μην κατάφερε να αποδώσει ποτέ μακριά από την έδρα της, όμως η εντός έδρας παρουσία της (6-2-1) στο Κλαουσούρα, της χάρισε μία θέση στα playoffs. Αποκλείστηκε στα ημιτελικά (Τολούκα 5-3 συν.), όμως η σεζόν κρίνεται επιτυχημένη. Ομάδα που συνήθως δίνει μάχη για να φτάσει στη Λιγκίγια και τουλάχιστον φέτος, ο στόχος επετεύχθη.

Προπονητής: Ο Ντιέγκο Κόκα βρίσκεται στο τιμόνι της από τον περασμένη Δεκέμβριο. Δεδομένη η ανάκαμψη της ομάδας από τη στιγμή που ανέλαβε.

Γήπεδο: Caliente (29.333), συνθετικό τερέν

Μεταγραφές: Δεν ήταν δραστήρια στο μεταγραφικό παζάρι. Ο αμυντικός Αγκιλάρ (20 συμ. πέρυσι) μετακόμισε στην Κρους Ασούλ. Την αντίστροφη «διαδρομή» ακολούθησε ο μπακ Βελάσκεζ (21/1). «Πακέτο» αποκτήθηκαν οι Φουέντες (μπακ, 18/0) και Τόρες (φορ) από την Πούμας. Ο τελευταίος μπορεί να μην κατάφερε να καθιερωθεί στην ομάδα του Μέξικο Σίτι, όμως τα είχε πάει περίφημα την περασμένη σεζόν με τη φανέλα του Χιούστον (31/14).

Φιλικά: Αγωνίστηκε μόλις σε ένα παιχνίδι μετά την ολοκλήρωση του Κλαουσούρα, επικρατώντας 2-1 της Μονάρκας.

Εκτίμηση: Λογικά θα παλέψει για να κερδίσει θέση στα playoffs. Αυτός είναι ο στόχος, όμως σίγουρα δεν θα επιτευχθεί χωρίς η ίδια να ιδρώσει. Η… δεκάδα της ταιριάζει περισσότερο.

 

Άτλας

Τι έκανε πέρυσι: Εμφανίστηκε συγκεντρωμένη στο πρώτο μισό της σεζόν και «έκοψε» τελευταία (όγδοη) εισιτήριο για τη Λιγκίγια. Συνετρίβη στα προημιτελικά από τη φιναλίστ Απερτούρα, Μοντερέι (2-6 συν.) και στον δεύτερο γύρο ήταν «άδεια» από δυνάμεις. Κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 7 βαθμούς στις 12 πρώτες αγωνιστικές του Κλαουσούρα και όταν «ξύπνησε» (3-2-0) ήταν πλέον αργά. Τερμάτισε στην 15η θέση της κανονικής περιόδου, αδυνατώντας και φέτος να φτάσει… μακριά.

Προπονητής: Ο βοηθός προπονητή, Ζεράρντο Εσπινόζα, ανέλαβε και επίσημα πριν ολοκληρωθεί το περσινό Κλαουσούρα (υπηρεσιακός για μερικές μέρες την περασμένη σεζόν), αφού ο προκάτοχός του Ρούμπεν Ρομάνο, δεν κατάφερε να παρουσιάσει έργο και αποχώρησε μόλις τρεις μήνες μετά την πρόσληψή του.

Γήπεδο: Jalisco (56.713)

Μεταγραφές: Κύμα… φυγής, με 15 παίκτες να βλέπουν την πόρτα της εξόδου. Η απώλεια του πρώτου σκόρερ της ομάδας πέρυσι, Καράλιο (34/6, μετακόμισε στην Κρους Ασούλ κρίνεται καταδικαστική για την ίδια. Οι Μπαρέιρο (χαφ, 32/3 πέρυσι) και Αρεόλα (μπακ, 30/2) μετακόμισαν στις Πατσούκα και Πουέμπλα αντίστοιχα. Ο «θρύλος» του μεξικάνικου ποδοσφαίρου, Ράφα Μάρκεζ, κρέμασε τα παπούτσια του μετά το Μουντιάλ και θα συνεχίσει ως τεχνικός διευθυντής. Ο βασικός κίπερ Φράγκα, δόθηκε δανεικός στην Πούμας. Το κενό που άφησε ο τελευταίος αναμένεται να καλύψει ο Έντγκαρ Ερνάντεζ (42 συμ. πέρυσι) που ήρθε από την Αμπρίγιες. Οι Ολβέρα και Ομάρ Γκονζάλεζ θα βοηθήσουν ανασταλτικά, ενώ ο χαφ Αντράντε (33/6) εντυπωσίασε με τη φανέλα της Λεόν πέρυσι. Ο Ουρουγουανός Ριβέρο ήρθε από την Κόλο-Κόλο (16 τέρματα σε δύο σεζόν), με τον Κολομβιανό, Ντουκέ (σπουδαία καριέρα στην Ατλέτικο Νασιονάλ), να δείχνει έτοιμος να βοηθήσει στο σκοράρισμα.

Φιλικά: Στο μοναδικό φιλικό που έδωσε, αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα με την Κλαμπ Αμέρικα.

Εκτίμηση: Με τον Εσπινόζα στην πρώτη του σημαντική πρόκληση σε πάγκο, ένα -αμφιβόλου ποιότητας- υλικό και την κατάκτηση του Κυπέλλου (2013) να αποτελεί το μοναδικό της τρόπαιο για την τελευταία 20ετία, σίγουρα δεν μπορεί να ελπίζει σε τίποτα. Αν τη δούμε στη Λιγκίγια, αυτό μάλλον θα είναι άθλος.

 

Πουέμπλα

Τι έκανε πέρυσι: Παρουσίασε τραγική εικόνα στο Απερτούρα (2017) πετυχαίνοντας μόλις τρεις νίκες. Πήγε να κάνει την… έκπληξη στο τουρνουά που ακολούθησε (Κλαουσούρα 2018), χάνοντας στο τέλος τη θέση στα playoffs. Ευνοείται από το γεγονός ότι το γήπεδο το οποίο χρησιμοποιεί, καλύπτεται από διαφορετική επιφάνεια και σίγουρα είναι δύσκολο για τις υπόλοιπες ομάδες να προσαρμοστούν στις «ειδικές συνθήκες». Μία θετική χρονιά έφτασε στο τέλος, αφού η ίδια δεν έχει βάλει ψηλά τον πήχη.

Προπονητής: Ο πολύπειρος Ενρίκε Μέσα έχει αναλάβει -από τον περασμένο Οκτώβριο- την αναμόρφωση της ομάδας. Προπονητής που στην 25ετή καριέρα του έχει κατακτήσει τίτλους με ομάδες όπως η Πατσούκα και η Τολούκα.

Γήπεδο: Cuauhtémoc (51.726)

Μεταγραφές: Ο βασικός (πέρυσι) τερματοφύλακας, Μουνιόζ, επέστρεψε στην Κλαμπ Αμέρικα. Ο αμυντικός Αρεόλα, εντυπωσίασε πέρυσι με τη φανέλα της Άτλας (30/2) και αποκτήθηκε με τη μορφή δανεισμού από τη Μονάρκας, στην οποία ανήκε. Με τον ίδιο τρόπο, αποκτήθηκαν και οι μέσοι Εσπερικουέτα και Χοσέ Τόρες (Τίγκρες), με τον ακραίο χαφ Λουίς Ρόμπλες, να έρχεται από καλή σεζόν (22/0) με τη φανέλα της Άτλας.

Φιλικά: Εκμεταλλεύτηκε τη διακοπή για να μαζέψει δυνάμεις, επιλέγοντας να μην δώσει καμία φιλική αναμέτρηση.

Εκτίμηση: Η παρουσία του Μέσα στον πάγκο, προσδίδει κύρος στον σύλλογο όμως λείπει το ταλέντο. Θα προσπαθήσει να «χτίσει» το μέλλον της, δύσκολα θα αποφύγει ξανά τις τελευταίες θέσεις, αλλά λογικά θα αποφύγει τον κίνδυνο υποβιβασμού!

 

Κερέταρο

Τι έκανε πέρυσι: Καταβάλει τεράστια προσπάθεια να ξεφύγει από τα «υπόγεια» της βαθμολογίας, όμως αυτό πέρυσι δεν το είδαμε. Στον πρώτο γύρο εμφάνισε πρόβλημα στα μετόπισθεν, ενώ στο Κλαουσούρα αν και κατάφερε να βελτιωθεί στον συγκεκριμένο τομέα, δυσκολεύτηκε επιθετικά. Αν εξαιρέσουμε το αγωνιστικό… μπαμ που την είδαμε να κάνει τη διετία 2015-2016 (διεκδίκησε τον τίτλο, κατέκτησε το Κύπελλο), συνήθως μένει εκτός playoffs.

Προπονητής: Μετά από μία διετία στον πάγκο της Λόμπος, ο Ραφαέλ Πουέντε, θα επιδιώξει να εφαρμόσει το γνωστό επιθετικό του στυλ στην Κερέταρο.

Γήπεδο: La Corregidora (34.130)

Μεταγραφές: Η Ατλέτικο Νασιονάλ θα αποτελέσει τον νέο σταθμό στην καριέρα του χαφ Καντέλο (27/1 πέρυσι). Ο κίπερ Καρντένας αποκτήθηκε ως δανεικός από τη Μοντερέι, ενώ πέρυσι αγωνίστηκε στην Ζακατεπέκ (28 συμ.). Ο μεσοεπιθετικός της Ατλάντε, Ουσκάνγκα, μπορεί να βοηθήσει την ομάδα, ενώ ο Βιγιάλμπα ήρθε από τη Βερακρούς (30/3 πέρυσι).

Φιλικά: Το «φτωχό» 0-0 με αντίπαλο τη βραζιλιάνικη Σάντος, αποτέλεσε το μοναδικό «τεστ» ενόψει πρεμιέρας.

Εκτίμηση: Δεν μπορεί να πρωταγωνιστήσει και λογικά θα δώσει μάχη παραμονής. Μπορεί οι Λόμπος και Βερακρούς να βρίσκονται σε πιο δυσχερή θέση, όμως τίποτα δεν είναι σίγουρο. Λογικά θα μείνει στις τελευταίες θέσεις, ελπίζοντας παράλληλα να μην κινδυνέψει η θέση της στη Liga MX.

 

Βερακρούς

Τι έκανε πέρυσι: Οι «καρχαρίες» κολύμπησαν και πέρυσι σε ρηχά νερά! Κάκιστη παρουσία και στα δύο τουρνουά, αφού το σημαντικό πρόβλημα στην επίθεση, σε συνδυασμό με τα ανασταλτικά τους «αγκάθια», τους κράτησαν στις τελευταίες θέσεις.

Προπονητής: Ο Γκιγιέρμο Βάσκεζ (θητεία σε Πούμας και Κρους Ασούλ) πήρε τα «κλειδιά της ομάδας» πριν την έναρξη του περασμένου Κλαουσούρα.

Γήπεδο: Luis de la Fuente (26.316)

Μεταγραφές: Δεν αποχώρησε κανείς. Πέρυσι σκόραρε με το… σταγονόμετρο, γι’ αυτό οι κινήσεις που έκανε, αποσκοπούν σε βελτίωση της κατάστασης. Αποκτήθηκαν (δανεικοί) οι μέσοι Νόγια (41/4, Αμπρίγιες), Ιμπέρτ Ρουίζ, Νοριέγκα (Κερέταρο, 19/1 πέρυσι). Ο επιθετικός Αμπρίγκο ήρθε από την Άουνταξ (Χιλή, 11/1 πέρυσι) με τον -επίσης Χιλιανό- Καράσκο, να έρχεται από την ίδια ομάδα.

Φιλικά: Δεν έδωσε καμία φιλική αναμέτρηση.

Εκτίμηση: Ομάδα που δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά. Τερματίζει συνήθως στις τελευταίες θέσεις και αυτό δύσκολα θα αλλάξει και φέτος. Διατρέχει άμεσο κίνδυνο και αυτό ίσως την κάνει να ρισκάρει, κάτι που ενδεχομένως την καταδικάσει.

 

Λόμπος

Τι έκανε πέρυσι: Η τύχη της… έκλεισε το μάτι! Μπορεί να υποβιβάστηκε όμως η ομάδα που επρόκειτο να πάρει τη θέση της στη μεγάλη κατηγορία (Καφεταλέρος ντε Ταπάτσουλα-Β’), δεν συμπλήρωνε τα κριτήρια. Τελικά η ίδια παρέμεινε (αφού πλήρωσε) στη Liga MX, όμως θέλει σίγουρα να ξεχάσει την περασμένη χρονιά. Μπορεί να τα πήγε περίφημα στο Απερτούρα και μάλιστα λίγο έλειψε να φτάσει στη Λιγκίγια, όμως στο Κλαουσούρα κατέρρευσε (2-3-12).

Προπονητής: Ο Φρανσίσκο Παλένσια ανέλαβε δύο μήνες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος. Αποτυχημένη κρίνεται η προηγούμενη (και μοναδική) θητεία του σε πάγκο (Πούμας).

Γήπεδο: Universitario BUAP (19.283)

Μεταγραφές: Ο πρώτος σκόρερ Κινιόνες (28/17 πέρυσι) εγκατέλειψε τον σύλλογο για να επιστρέψει στην Τίγκρες από την οποία είχε δοθεί δανεικός. Σημαντική και η απώλεια του χαφ Ακίνο (28 συμ.) που μετακόμισε στη Μοντερέι. Ενισχύθηκε σημαντικά στο τελευταίο μεταγραφικό παζάρι. Οι έμπειροι Ορόζκο (Τιχουάνα) και Ρόχας (Πουέμπλα) θα βοηθήσουν ανασταλτικά. Ο χαφ Αμπραχάμ Γκονζάλεζ αποκτήθηκε από την Πούμας, με τον Ζάρατε να έρχεται από τη Μονάρκας. Ο εξτρέμ Τσιρίνος ήρθε από την Ολίμπια (Ονδούρα). Ο πρώην παίκτης της Κορίνθιανς (με πέρασμα από τoν Ολυμπιακό), Καζίμ-Ρίτσαρντς, μπορεί να συνεισφέρει σε δημιουργία και εκτέλεση.

Φιλικά: Επέλεξε να εκμεταλλευτεί τη διακοπή για να γεμίσει… μπαταρίες. Δεν «έκλεισε» καμία φιλική αναμέτρηση.

Εκτίμηση: Φιγουράρει ως το φαβορί για να αποχαιρετήσει (ξανά) την κατηγορία. Θα θελήσει να ανατρέψει αυτή την κατάσταση και να ξεκολλήσει από την τελευταία θέση της ειδικής βαθμολογίας, όμως αγωνιστικά δεν εμπνέει σιγουριά.

Βαγγέλης Κώστογλου

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

 

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ