Μύθοι και αλήθειες για το επάγγελμα του μπουκμέικερ

μπουκμέικερΗ πλειοψηφία όσων παίζουν στοίχημα φαντάζονται τον μέσο μπουκμέικερ ως έναν τύπο με χρυσό ρολόι και πούρο στο στόμα, να βρίσκεται σε μια μεγάλη αίθουσα με δύο-τρεις οθόνες υπολογιστή μπροστά του με γραφήματα και δεκάδες οθόνες τηλεόρασης, στις οποίες προβάλλονται όλων των ειδών οι αγώνες.

Η πραγματικότητα όμως δεν είναι καθόλου έτσι. Θέλετε να μάθετε πώς λειτουργεί σήμερα ένας online bookmaker;

Στις επόμενες γραμμές θα βρείτε πολλές «εσωτερικές» πληροφορίες για τους μπουκμέικερς, τους συνεργάτες τους, τους compilers, τους traders, αλλά και πώς βγαίνουν και γιατί αλλάζουν οι αποδόσεις. Δεν ξέρουμε αν θα απομυθοποιήσετε ή όχι τον μπουκμέικερ, αλλά σίγουρα θα γνωρίσετε πολύ καλύτερα τον τρόπο δουλειάς του.

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι το… επάγγελμα του αυθεντικού μπουκμέικερ έχει αρχίζει να σπανίζει. Οι πραγματικοί μπουκμέικερς είναι ελάχιστοι, τα πάντα τα έχει αντικαταστήσει η τεχνολογία, αφού εκτός από τις μεγάλες εταιρίες που έχουν τις δικές τους ομάδες συνεργατών, οι περισσότερες απλώς αντιγράφουν τις αποδόσεις.

Πως βγαίνουν οι αποδόσεις;

Να ένα ερώτημα που (θα πρέπει να) απασχολεί όλους όσοι ασχολούνται με το στοίχημα. Προφανώς η απόδοση για κάθε ματς δεν είναι… ουρανοκατέβατη, κάποιο μυαλό την επεξεργάζεται. Με τη βοήθεια στατιστικών μεθόδων οι οποίες στηρίζονται στη δυναμική, πρόσφατη φόρμα, συχνότητα που σκοράρουν/δέχονται γκολ οι ομάδες και άλλων παραμέτρων, προκύπτουν οι λεγόμενες «δίκαιες» αποδόσεις.

Στη διαμόρφωσή τους συμμετέχουν και οι odds compilers, συνεργάτες των μπουκ που παρέχουν πληροφορίες ο καθένας για συγκεκριμένο πρωτάθλημα, επειδή είναι αδύνατο ένα άτομο ή μια μικρή ομάδα ατόμων να γνωρίζουν καλά και να παρακολουθούν όλες τις αγορές.

Οι «λαγοί» μπουκμέικερς!

Οι «δίκαιες» αποδόσεις προωθούνται στην αγορά σταδιακά. Τις δημοσιεύουν πρώτοι οι λεγόμενοι «λαγοί» μπουκμέικερς, οι οποίοι κάνουν τον πρώτο έλεγχο με σχετικά μικρά όρια πονταρίσματος. Υπερβολικό ποντάρισμα προς μία απόδοση σημαίνει… καμπανάκι για τον μπουκ, ο οποίος πρέπει να ψαχτεί αν έχει κάτι εκτιμήσει λάθος (σε σχέση με τη γνώμη των παικτών) ή υπάρχει κάποια πληροφορία που του έχει διαφύγει.

Εννοείται ότι πριν τη δημοσίευση στη σελίδα της, κάθε εταιρεία προσαρμόζει στις «δίκαιες» αποδόσεις την γκανιότα της (book percentage), που είναι διαφορετική για κάθε στοιχηματική.

Εργαλεία όπως π.χ. η betradar προσφέρουν έναντι αδράς αμοιβής τις αποδόσεις. Έτσι, λοιπόν, πολλές εταιρείες δεν απασχολούν προσωπικό για να αναλύσουν τους αγώνες και να «βγάλουν» δικές τους αποδόσεις, τις παίρνουν έτοιμες κι απλά διαμορφώνουν τις τιμές ανάλογα με τη «γραμμή» τους και το τζίρο που παίρνουν στα σημεία. Οι υπάλληλοι που έχουν το καθήκον να αλλάζουν τις αποδόσεις ονομάζονται traders.

Γιατί αλλάζουν οι αποδόσεις;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για τους οποίους μία απόδοση αλλάζει. Μια είδηση της τελευταίας στιγμής (τραυματισμός, αλλαγή στην ενδεκάδα) ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, μπορεί να διαφοροποιήσει το σετ. Ωστόσο οι μεγάλες αλλαγές οφείλονται στην τάση των παικτών και στα «πακέτα».

Όταν παίρνει πολύ τζίρο ένα σημείο, τότε οι μπουκ ρίχνουν την απόδοση για να μειώσουν την πιθανή έκθεση τους. Κάποιες φορές, ωστόσο, οι εταιρείες στοιχήματος αποφασίζουν να πάρουν ρίσκο και να μπλοφάρουν: Αυτό συμβαίνει όταν πιστεύουν ότι τα φαβορί δεν θα κερδίσουν και ανεβάζουν την απόδοση για να προσελκύσουν ποντάρισμα. Το φαινόμενο αυτό ήταν πιο ορατό παλαιότερα.

Ο ρόλος της Betradar

Η Betradar προσφέρει στις εταιρείες τη δυνατότητα να ελέγχουν σε πραγματικό χρόνο τους ανταγωνιστές τους. Όταν μία απόδοση αλλάζει, σε διάστημα λίγων δευτερολέπτων εμφανίζεται η αλλαγή στην πλατφόρμα. Στη συνέχεια, κάθε εταιρεία αποφασίζει αν θα ακολουθήσει ή αν θα «αντισταθεί» κρατώντας την απόδοση σταθερή.

Αν ένας από τους μπουκμέικερ που θεωρούνται «μεγάλοι» στην αγορά (οι επονομαζόμενοι και leaders) αλλάξει την απόδοση, συνήθως ακολουθούν και οι μικρότερες εταιρίες. Το γεγονός αυτό οδηγεί στο τέλος οι περισσότεροι μπουκ να έχουν παρόμοιες αποδόσεις.

Το feed αποδόσεων της Betradar είναι το πιο δημοφιλές στο χώρο του online betting, με τη Betgenius να ακολουθεί.

Το live betting

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει δραματική αύξηση των αγορών που προσφέρονται για ζωντανό στοιχηματισμό. Θα αναρωτιέστε με ποιο τρόπο καλύπτονται τόσα πολλά παιχνίδια ταυτόχρονα και από κατηγορίες που δεν είναι τόσο δημοφιλείς, όπως π.χ. από πρωταθλήματα νέων ή κάποιες λίγκες της Ασίας ή της Αφρικής.

Η εξήγηση είναι απλή: Εταιρείες όπως η betradar και η runningball έχουν συνεργάτες στα γήπεδα, οι οποίοι καλύπτουν τα παιχνίδια σε πραγματικό χρόνο. Η betradar, εκτός από την κάλυψη των αγώνων, προσφέρει και υπηρεσίες live betting. Η διαχείριση των αγορών γίνεται μέσω μίας πλατφόρμας από τους traders της betradar. Το μόνο που αλλάζουν οι εταιρείες είναι η γκανιότα τους. Πολλοί μικρότεροι μπουκμέικερς δεν έχουν καν δικούς τους traders, και όλο το παιχνίδι γίνεται από 3rt party εταιρείες.

Scout σε κάθε γήπεδο!

scout μπουκμέικερΕκτός από το Live Streaming, ολοένα και περισσότερες εταιρείες προσφέρουν στους παίκτες τους την «αναπαράσταση» του ματς μέσω γραφημάτων, τα γνωστά στους παίκτες «γηπεδάκια». Αντί για εικόνα παρουσιάζεται η κάτοψη ενός γηπέδου με πληροφορίες για το συμβαίνει εκείνη την ώρα, π.χ. «Ομάδα Α επικίνδυνη επίθεση», «Ομάδα Β κόρνερ», «Ομάδα Α πλάγιο άουτ»! Αυτή είναι η δουλειά των λεγόμενων scouts.

Οι scouts παρακολουθούν ζωντανά το παιχνίδι από το γήπεδο και αποστέλλουν συνεχώς τις πληροφορίες του αγώνα μέσω κινητού τηλεφώνου ή υπολογιστή. Όταν π.χ. η μπάλα είναι στο κέντρο του γηπέδου πληκτρολογούν το «5», το οποίο σημαίνει πως η μπάλα είναι ασφαλής. Όταν μία ομάδα επιτίθεται και ξεπεράσει την «ακίνδυνη» ζώνη τότε πληκτρολογούν το «4» ή το «6» ανάλογα με το ποιά ομάδα επιτίθεται. Επίσης φάουλ, κόρνερ, κάρτες κλπ, αντιστοιχούν σε ένα πλήκτρο του τηλεφώνου. Όταν μπαίνει γκολ, κόκκινη ή σημειωθεί πέναλτι οι scouts διακόπτουν το παιχνίδι, ενώ στα επικίνδυνα φάουλ και στις επικίνδυνες επιθέσεις οι traders των εταιρειών είναι αυτοί που κλειδώνουν τις αγορές.

Γιατί κλειδώνουν οι αγορές όταν η μπάλα είναι «ασφαλής»;

Πολλές φορές βλέπουμε παιχνίδια στην τηλεόραση, όμως οι αγορές «κλειδώνουν» για αρκετή ώρα χωρίς προφανή λόγο (π.χ. γκολ, αποβολή, πέναλτι ή επικίνδυνο φάουλ) και εμείς αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει… Ο λόγος στην πραγματικότητα είναι πολύ απλός: Όταν ένα παιχνίδι καλύπτεται από τον scout και χαθεί η σύνδεση τότε η αγορά διακόπτεται. Αν δεν υπάρχει χρονική καθυστέρηση στην τηλεοπτική κάλυψη και υπάρχει διαθέσιμος trader, τότε η αγορά ανοίγει ξανά και διαχειρίζεται χειροκίνητα μέχρι να αποκατασταθεί η σύνδεση. Διαφορετικά ενδέχεται να παραμείνει κλειστή μέχρι το τέλος του παιχνιδιού!

Μπουκμέικερ: Μια κανονική δουλειά!

Πίσω από κάθε σελίδα στοιχήματος και ειδικά στις μεγάλες εταιρείες εργάζονται εκατοντάδες άτομα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ή τη Μάλτα το να εργάζεται κάποιος σε μία εταιρεία στοιχήματος είναι μία συνηθισμένη καθημερινή δουλειά. Στο κείμενο αυτό, με τον όρο μπουκμέικερ αναφέρονται ουσιαστικά οι «sports traders» και οι «odds compilers» των εταιρειών, δηλαδή τα άτομα δηλαδή που βγάζουν τις αποδόσεις και διαχειρίζονται τις αγορές.

Οι μικρότερες εταιρείες, ουσιαστικά στήνουν τη σελίδα με 15-20 άτομα προσωπικό και αν προσφέρουν ζωντανό στοιχηματισμό, πληρώνουν εταιρείες οι οποίες διαχειρίζονται τις live betting αγορές. Αυτό σημαίνει ότι όσες σελίδες λαμβάνουν πληροφορίες από την τρίτη εταιρεία θα έχουν τις ίδιες ή παρεμφερείς αποδόσεις και γκάμα αγορών.

Οι έξτρα παροχές

Πού διαφέρουν, λοιπόν, οι bookmakers μεταξύ τους; Πώς προσελκύουν πελάτες; Με τα μεγάλα μπόνους, τις υψηλές θέσεις στις μηχανές αναζήτησης (SEO), τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις πληρωμένες διαφημίσεις, αλλά και τη γενικότερη πολιτική τους στην εξυπηρέτηση πελατών και τις πληρωμές.

Ο κάθε επιχειρηματίας ή τυχοδιώκτης έχει τη δυνατότητα μέσα σε λίγες μέρες να φτιάξει εταιρεία με έδρα τα νησιά Αντίγκουα ή το Κουρασάο. Θα πρέπει, όμως, να επιβιώσει στον μεγάλο ανταγωνισμό και πριν από την προτίμηση του κοινού, να κερδίσει πρώτα την εμπιστοσύνη του! Γι’ αυτό και παίζει σημαντικό ρόλο η αδειοδότηση της κάθε εταιρείας, που προσθέτει περισσότερη αξιοπιστία και σιγουριά στον παίκτη ότι θα έχει όλες τις αγορές διαθέσιμες τη στιγμή που θέλει και αν κερδίσει να πληρωθεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα του Foxbet στο email σας


Περισσότερα

Comments

Πάντα δίπλα στον παίκτη
Από το ξεκίνημα του site, το μότο μου είναι  ότι το στοίχημα δεν είναι μόνο αναλύσεις και προγνωστικά.  Ο σκοπός που δημιουργήθηκε ξεχωριστή ενότητα για τις στοιχηματικές εταιρίες, είναι για να ενημερώνουμε σωστά και να υποστηρίζουμε τους παίκτες που “ψάχνονται” περισσότερο για τους μπουκ, τη σοβαρή στοιχηματική θεωρία και την ειδησεογραφία. Στα reviews θα βρείτε την κριτική μου για κάθε εταιρία και μέσα από την προσωπική μου στήλη θα μαθαίνετε πρώτοι inside info για τις εταιρίες και τα δρώμενα του χώρου.
Στοιχηματικές εταιρίες με αξιολόγηση
Η έμπειρη ομάδα του Foxbet αξιολογεί και βαθμολογεί τις υπηρεσίες των στοιχηματικών εταιριών σε 8 διαφορετικές κατηγορίες. Δείτε όλες τις σημαντικές πληροφορίες για κάθε εταιρία συγκεντρωμένες σε ένα πίνακα.
Υποστήριξη παικτών και επικοινωνία
Το Foxbet team βρίσκεται καθημερινά δίπλα στους παίκτες. Επικοινωνήστε μαζί μας 7 ημέρες την εβδομάδα μέσω live chat, email ή social media για τυχόν απορίες ή αν προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα με τις στοιχηματικές εταιρίες.
Betting Guide
Οδηγοί για το στοίχημα
Έχετε απορίες για το πώς παίζετε στοίχημα στο ίντερνετ, για το σύστημα Fibonacci ή δεν ξέρετε τι είναι η γκανιότα; Το Betting School θα λύσει όλες τις απορίες σας και θα εμπλουτίσει τις στοιχηματικές γνώσεις σας.
Αποκλειστικές ειδήσεις και νέα
Ποιά εταιρία έρχεται στην Ελλάδα και τι αλλάζει στις στοιχηματικές εταιρίες; Μάθετε τα πάντα πρώτοι για το διαδικτυακό στοίχημα στην Ελλάδα και το εξωτερικό με πολλές αποκλειστικές ειδήσεις.
Σύγκριση εταιριών και εργαλεία
Βρείτε εύκολα την εταιρία που σας ταιριάζει με το Bookie Finder, συγκρίνετε τις υπηρεσίες των στοιχηματικών εταιρίων με τη H2H σύγκριση ή δείτε όλους τους τρόπους συναλλαγών κάθε εταιρίας με ένα κλικ.
Bonus και προσφορές
Όλα τα προγράμματα των στοιχηματικών εταιρειών συγκεντρωμένα στη σελίδα Bet Bonus. Ποιές εταιρίες δίνουν πριμ εγγραφής με ηλεκτρονικά πορτοφόλια και ποιές διαθέτουν Loyalty πρόγραμμα, 0% γκανιότα ή προσφορές moneyback.