foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ72
COSMOTE TV ΔΩΡΕΑΝ* ΕΔΩ 📺 ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Γερμανία, Bundesliga: Preview σεζόν 2016-2017

Previews Πρωταθλημάτων | 23 Αυγ 2016 10:41
germany-bundesliga.jpg

Νέο αίμα στην Bundesliga, νέος αέρας. Η Ρεντ Μπουλ Λειψίας έχοντας εναντίων της τους πάντες, λόγω της μεγάλης σπατάλης χρημάτων που γίνεται από την πλευρά της, βρίσκεται για πρώτη φορά σε αυτή τη κατηγορία. Η άλλη ομάδα που πήρε την άνοδο είναι η Φράιμπουργκ, που μετά από ένα χρόνο διαλείμματος δίνει ξανά το παρών στη μεγάλη κατηγορία. Η Μπάγερν, η κάτοχος του τίτλου θα θελήσει να διατηρήσει τα σκήπτρα, θα έχει απέναντι της όμως ομάδες ενισχυμένες. Μπάγερ Λεβερκούζεν, Βόλφσμπουργκ, Ντόρτμουντ δείχνουν να έχουν ενισχυθεί. Από κοντά ακολουθεί και η Γκλάντμπαχ.  Όσο για τις πιο κάτω θέσεις, αναμένεται τεράστια μάχη και ο υποβιβασμός μοιάζει πιο αμφίρροπος από ποτέ.

 

Σύστημα Διεξαγωγής

Το πρωτάθλημα χωρίζεται σε 2 γύρους. Κάθε ομάδα θα αντιμετωπίσει τις υπόλοιπες 17 δύο φορές, μία εντός έδρας και μία εκτός έδρας. Συνολικά θα έχουμε 34 αγωνιστικές. Η ομάδα που θα έχει τους περισσότερους βαθμούς ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια. Οι πρώτες τρεις ομάδες κερδίζουν τη συμμετοχή τους στο Champions League της επόμενης χρονιάς, η τέταρτη ομάδα θα δώσει αγώνα μπαράζ για την είσοδο της στους χρυσοφόρους ομίλους. Η 5η και η 6η θέση δίνουν συμμετοχή στο Europa League. Αν ο κάτοχος του κυπέλλου Γερμανίας είναι ήδη κάτοχος ευρωπαϊκού εισιτηρίου, τότε και η 7η θέση δίνει συμμετοχή στο Europa League. Η 16η της κατάταξης θα παίξει μπαράζ υποβιβασμού με την 3η της Zweite Liga. Τα κριτήρια σε περίπτωση ισοβαθμίας είναι α) Διαφορά τερμάτων, β) καλύτερη επίθεση, γ) καλύτερη εκτός έδρας επίθεση.

 

Οι ομάδες της Bundesliga 

Μπάγερν Μονάχου

Τι έκανε πέρυσι: Ήταν άπιαστη για περίπου 25 αγωνιστικές, μπορεί εν τέλει να πήρε το πρωτάθλημα αλλά στις τελευταίες αγωνιστικές έχασε αρκετούς βαθμούς με αποτέλεσμα να την πλησιάσει αρκετά η Ντόρτμουντ. Το χρέος της το έκανε υπό τις οδηγίες του Πεπ Γκουαρντιόλα, ο οποίος αποτέλεσε παρελθόν στο τέλος της σεζόν (είχε ανακοινώσει από τα Χριστούγεννα ότι θα έφευγε). Κατάφερε να πάρει και το κύπελλο Γερμανίας, ενώ στην Ευρώπη αποκλείστηκε από την Ατλέτικο Μαδρίτης στα ημιτελικά.

Προπονητής: Κάρλο Ανσελότι. Ανέλαβε το δύσκολο έργο να διατηρήσει σε κορυφαίο επίπεδο την ομάδα από τη Βαυαρία. Έχει όλες τις προδιαγραφές για να το πετύχει και να κρατήσει στην κορυφή τους «κόκκινους». Δεν είναι Πεπ Γκουαρντιόλα στο στυλ παιχνιδιού, του αρέσει περισσότερο το άμεσο ποδόσφαιρο και όχι το passing game.

Έδρα: Allianz-Arena (75.000)

Μεταγραφές: Δύο μεταγραφές έκανε η Μπάγερν αλλά δύο βαρβάτες. Έφερε στο Μόναχο τον Ματς Χούμελς (αμυντικός) από τη Ντόρτμουντ αλλά και τον Ρενάτο Σάνσεζ (αμυντικός μέσος) από την Μπενφίκα. Δύο μεταγραφές που κόστισαν 70 εκατομμύρια στην ομάδα. Αποχώρησαν παίκτες που δεν είχαν συμμετοχή, όπως ο Γκέτσε (μέσος), Μπενατία (αμυντικός) και Ρόντε (μέσος). Επομένως η Μπάγερν βγαίνει ενισχυμένη από τη μεταγραφική περίοδο.

Φιλικά: Έδωσε τέσσερα σημαντικά φιλικά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Αντιμετώπισε τις Σίτι (νίκη 1-0), Ίντερ (νίκη 4-1), Μίλαν (ισοπαλία 3-3) και Ρεάλ Μαδρίτης (ήττα 1-0). Πρόσφατα αντιμετώπισε και τη Ντόρτμουντ για το Σούπερ Καπ Γερμανίας, όπου επικράτησε με 2-0, χωρίς να είναι καλύτερη από την αντίπαλο της. Σε γενικές γραμμές είναι εμφανές στα παιχνίδια της ότι προσπαθεί να αλλάξει τρόπο παιχνιδιού.

Εκτίμηση: Έχει πολύ ισχυρό ρόστερ και δύσκολα θα χάσει τον τίτλο. Αναμένεται και πάλι στην πρώτη θέση, καθώς η διαφορά από το δεύτερο αντί να μειώνεται, αυξάνεται (πάντα σε επίπεδο budget). Παρά την αλλαγή προπονητή και το διαφορετικό στυλ που ενδέχεται να δούμε από τους Βαυαρούς, είναι το grand φαβορί, αν και στόχος όπως δήλωσαν τα μεγάλα διοικητικά στελέχη είναι το Ευρωπαϊκό φέτος.

 

Μπορούσια Ντόρτμουντ

Τι έκανε πέρυσι: Τερμάτισε στη δεύτερη θέση, λίγο πίσω από την Μπάγερν Μονάχου. Έφτασε στον τελικό του κυπέλλου, όπου έχασε από την Μπάγερν Μονάχου. Στην Ευρώπη έφτασε μέχρι τα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από την Λίβερπουλ του Κλοπ. Σε γενικές γραμμές η διοίκηση έμεινε πολύ ευχαριστημένη, ειδικά μετά τα Χριστούγεννα, όπου η ομάδα έδειξε να ρολάρει και να παίζει τρομερό ποδόσφαιρο.

Προπονητής: Τόμας Τούχελ. Πήρε πάρα πολύ καλό βαθμό στη πρώτη του χρονιά στην μετά.. Κλοπ εποχή. Έφτιαξε ένα πολύ δυνατό σύνολο, το οποίο δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τις αρετές που είχε η ομάδα επί Κλοπ. Χρειάστηκε βέβαια προσαρμογή, κάτι που στέρησε στην ομάδα να διεκδικήσει τον τίτλο. Παίζει επιθετικό στυλ με γρήγορο passing game.

Έδρα: Signal-Iduna Park (80.720)

Μεταγραφές: Κανείς δεν μπορεί να της πει ότι δεν κινήθηκε μεταγραφικά. Απέκτησε παίκτες επάξιους με αυτούς που έδωσε. Σούερλε (μεσοεπιθετικός), Γκέτσε (μέσος), Γκουερέιρο (αμυντικός), Μορ (επιθετικός), Μπάρτρα (αμυντικός), Ντεμπελέ (επιθετικός) είναι οι παίκτες που αποκτήθηκαν. Αυτοί που αποχώρησαν ήταν οι Μπλαζικόφσκι (αμυντικός), Μικιταριάν (επιθετικός), Γκουντογκάν (μέσος), Χούμελς (αμυντικός). Και οι 4 ήταν βασικοί.

Φιλικά: Έδωσε έξι δυνατά φιλικά στην προετοιμασία της. Έπαιξε με τις Πάουλι (νίκη 3-2), Μόναχο 1860 (ήττα 1-0), Σίτι (ισοπαλία 1-1), Μάνσεστερ Γιουνάιτεντ (νίκη 4-1), Σάντερλαντ (ισοπαλία 1-1), Μπιλμπάο (ήττα 1-0). Η αστάθεια στην απόδοση της ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της, ενώ απέδειξε σε μερικά παιχνίδια ότι αν βρει χώρο μπορεί να σκοτώσει τον αντίπαλο. Στο πρόσφατο επίσημο παιχνίδι της για το Σούπερ Καπ Γερμανίας ηττήθηκε με 2-0 από την Μπάγερν Μονάχου.

Εκτίμηση: Δύσκολα θα κοντράρει στα ίσα την Μπάγερν, αυτό έδειξε και το αποτέλεσμα στο Σούπερ Καπ, όπου αν και πολύ ανταγωνιστική κατάφερε να χάσει. Η δεύτερη θέση πάντως είναι στο χέρι της να κατακτηθεί, έχει μακράν καλύτερο ρόστερ από τον 3ο. Η ταχύτητα φέτος στην επίθεση θα είναι το μεγάλο της όπλο, Ντεμπελέ και Ομπαμεγιάνκ αποτελούν τα ισχυρά της όπλα.

 

Μπάγερ Λεβερκούζεν

Τι έκανε πέρυσι: Οι τελευταίες 10 αγωνιστικές ήταν αυτές που χάρισαν στις «ασπιρίνες» την 3η θέση στο πρωτάθλημα και το εισιτήριο για το Champions League. Προβληματική στο μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς, είχε πολλά θέματα να λύσει στην άμυνα, όμως αφότου αποκλείστηκε από το Γιουρόπα Λιγκ, πήρε μπρος και αφοσιώθηκε στο πρωτάθλημα, κάτι που της βγήκε σε καλό.

Προπονητής: Ρότζερ Σμιντ. Απέδειξε ότι μπορεί να παίξει καλό ποδόσφαιρο και ελκυστικό. Αν βρει την ισορροπία άμυνας-επίθεσης τότε μπορεί να φτάσει ψηλά. Αρέσκεται να παίζει πολύ από τα άκρα και να μην προσαρμόζεται στον αντίπαλο, θεωρώντας πως ο αντίπαλος πρέπει να προσαρμόζεται σε αυτόν.

Έδρα: Bay-Arena (30.210).

Μεταγραφές: Θετικό το πρόσημο στις μεταγραφικές κινήσεις για τις ασπιρίνες. Αποκτήθηκαν οι Οζκάν (τερματοφύλακας), Φόλαντ (επιθετικός μέσος), Μπαουμγκάρτλινγκερ (αμυντικός), Ντα Κόστα (μεσοαμυντικός). Έναν δηλαδή σε κάθε γραμμή. Βασική απώλεια από αυτούς που έφυγαν θεωρείται μόνο ο Κρίστοφερ Κράμερ (μέσος). Επομένως η ομάδα θεωρείται ενισχυμένη σε σχέση με πέρυσι.

Φιλικά: Έδωσε συνολικά τέσσερα δυνατά τεστ, παίρνοντας άριστα στα περισσότερα από αυτά, βγάζοντας πολλά θετικά στοιχεία. Αντιμετώπισε τις Πόρτο (ισοπαλία 1-1), Φιορεντίνα (νίκη 3-1), Όφενμπαχ (νίκη 1-2), Σοσιεδάδ (νίκη 2-0). Στο πρώτο της επίσημο παιχνίδι για το κύπελλο Γερμανίας, επικράτησε με 2-1 της ερασιτεχνικής Χάουεσταϊν.

Εκτίμηση: Ο κόουτς Σμιντ θα έχει στη διάθεση του ίδιο υλικό με πέρυσι, ελαφρώς ενισχυμένο. Περιμένουμε μια δυνατή ομάδα στον αγωνιστικό χώρο και μπορεί κάλλιστα να ξανά πάρει την 3η θέση στο πρωτάθλημα, σίγουρα πάντως δεν μπορεί να «παίξει» για 1η, 2η θέση. Το στυλ της μπορεί σε αρκετά παιχνίδια να προσφέρει γκολ και θέαμα.

 

Μπορούσσια Μενχενγκλάντμπαχ

Τι έκανε πέρυσι: Ξεκίνησε με το χειρότερο δυνατό τρόπο καθώς τις πρώτες αγωνιστικές δεν είχε ούτε βαθμό. Αυτό έφερε την απόλυση του κόουτς Φαβρ και την πρόσληψη του Σούμπερτ. Αμέσως η ομάδα πήρε τα πάνω της, διεκδίκησε μέχρι τελευταία στιγμή την πρόκριση στης από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και στο πρωτάθλημα κατέλαβε τη τέταρτη θέση, που θεωρείται επιτυχία.

Προπονητής: Αντρέ Σούμπερτ. Φτωχή η καριέρα του ως ποδοσφαιριστής, λαμπρή φαίνεται να είναι ως προπονητής. Με λίγες παραστάσεις σε Πάντερμπορν και Πάουλι, βρέθηκε για ένα χρόνο στην under15 της εθνικής Γερμανίας και ξαφνικά ήρθε η πρόταση από τη Γκλάντμπαχ πέρυσι. Κατάφερε σε λίγο καιρό να γίνει απίστευτα συμπαθής σε οπαδούς και παίκτες, παρουσιάζοντας ένα εξαιρετικό σύνολο στο γήπεδο. Η φιλοσοφία του άκρως επιθετική.

Έδρα: Stadion Im Borussia Park (54.057)

Μεταγραφές: Σημαντικότατες οι αποχωρήσεις αυτές των Ξάκα (μέσος) και Νόρντβαϊτ (μέσος), δύο παίκτες που μπορούσαν να κλείσουν τρύπες. Θεωρητικά τους αντικατέστησε επάξια, παίρνοντας τους Κράμερ (μέσος) και Στρόμπελ (μέσος) στη θέση τους. Από εκεί και πέρα Μπρουερς (αμυντικός), Στράνσελ (αμυντικός, τέλος καριέρας) και Χίντερεγκερ (αμυντικός) αποτελούν παρελθόν. Ενώ κάτοικοι της Γκλάντμπαχ είναι πλέον οι Ντουκουρέ (αμυντικός) και Βέστεργκαρντ (αμυντικός). Αν θα βάζαμε ένα πρόσημο στις μεταγραφές, αυτό θα ήταν το «=».

Φιλικά: Έδωσε 9 φιλικά ματς στην προετοιμασία, η οποία διεξήχθη στην Ελβετία. Αντιμετώπισε τις Λουκέρνη (νίκη 6-1), Σεντ Γκάλεν (νίκη 2-1), Μάνχαϊμ (νίκη 3-2), Γιουνκ Μποϊς (ισοπαλία 3-3), Ζυρίχη (ήττα 2-1), Μόναχο 1860 (νίκη 3-1), Κέμνιτσερ (νίκη 1-0), Χέσεν Κάσελ (νίκη 6-1) και Λάτσιο (ισοπαλία 0-0). Στα πρώτα της δύο επίσημα παιχνίδια κατάφερε να νικήσει 1-0 την Άσελ για το κύπελλο και 1-3 τη Γιουνγκ Μπόις για το Τσάμπιονς Λιγκ. Ανέδειξε στοιχεία τα οποία είχε και την προηγούμενη χρονιά, όπως τρομερό transition game και πλουραλισμό στην επίθεση, μελανό σημείο η άμυνα.

Εκτίμηση: Την διακρίνει μια σταθερότητα αρκετά χρόνια τώρα και αυτή θέλει να βγάλει και πάλι εντός αγωνιστικού χώρου η Γκλάντμπαχ. Το κλίμα είναι ιδανικό, η διάθεση εξαιρετική, ενώ καλύφθηκαν και οι τρύπες που δημιουργήθηκαν από τις αποχωρήσεις των Ξάκα και Νόρτνβαϊτ. Στο χέρι της να βρεθεί εντός 5άδας.

 

Σάλκε

Τι έκανε πέρυσι: Άλλη μια χρονιά που ξεκίνησε με τεράστιες φιλοδοξίες και κατέληξε πολύ μέτρια. Τερμάτισε στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα, εκμεταλλευόμενη κυρίως την αδυναμία της Χέρτα και της Μάιντζ. Φυσικά η θέση αυτή δεν θεωρήθηκε επιτυχία για αυτό και ο κόουτς Μπράιτενραϊτερ μάζεψε τα πράγματα του και αποχώρησε από την ομάδα. Φτωχή η παρουσία της σε Ευρώπη και κύπελλο Γερμανίας.

Προπονητής: Μάρκους Βάιντσιρλ. Ο ταλαντούχος προπονητής που κατάφερε να ανεβάσει την Ρέγκενσμπουργκ και την Άουγκσμπουργκ εκεί που δεν περίμενε κανείς, με πολύ όμορφο ποδόσφαιρο και εξαιρετική διαχείριση ρόστερ. Εκεί ποντάρει και η διοίκηση της Σάλκε, για αυτό και τον προσέλαβε να αναλάβει τη θέση του προπονητή.

Έδρα: Veltins-Arena (62.271)

Μεταγραφές: Μπορεί να πήρε καλούς παίκτες όπως ο Κόκε (επιθετικός), ο Εμπολό (επιθετικός) και ο Νάλντο (αμυντικός), όμως έχασε και αρκετούς. Παρελθόν αποτελούν ο Σανέ (επιθετικός), Χόχμπεργκ (μέσος), Νόιστεντερ (αμυντικός), Ματίπ (αμυντικός). Η απώλεια του Σανέ είναι τεράστια στον επιθετικό τομέα, όμως Κόκε και Εμπολό αν μη τι άλλο είναι επάξιοι αντικαταστάτες.

Φιλικά: Έδωσε επτά φιλικά και ήταν σε όλα φανερό ότι αλλάζει στυλ η ομάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλα μπήκαν αρκετά γκολ. Έπαιξε με τις Γκουάνσου (νίκη 6-1), Ράινε (νίκη 9-1), Λουκέρνη (ήττα 4-2), Κιλ (νίκη 2-1), Μπολόνια (νίκη 2-1), Φιορεντίνα (νίκη 3-1), Μπιλμπάο (νίκη 3-2). Το πρώτο της επίσημο ματς για το θεσμό του κυπέλλου Γερμανίας επικράτησε της άσημης Βίλλινγκεν με 4-1.

Εκτίμηση: Πάλι δόθηκαν πολλά λεφτά, πάλι οι προσδοκίες είναι υψηλές. Το βάρος τώρα πέφτει στον κόουτς Βάιντσιρλ, ο οποίος έχει στόχο να βγάλει την ομάδα στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το υλικό υπάρχει, η διάθεση υπάρχει, ο κόσμος είναι το μεγάλο ερωτηματικό, καθώς πάντα στο Γκελζενκίρχεν υπάρχουν απαιτήσεις.

 

Μάιντζ

Τι έκανε πέρυσι: Της έκανε πολύ καλό που δεν είχε ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, έτσι ο Σμιντ δούλεψε καλά την ομάδα το καλοκαίρι και η αποχώρηση του Τούχελ δεν φάνηκε. Πολύ σοβαρή στο μεγαλύτερο μέρος του πρωταθλήματος, τερμάτισε άξια στην 6η θέση, ενώ θα μπορούσε να τερματίσει υψηλότερα αν ήταν πιο προσεκτική σε ματς του χεριού της. Θετική χρονιά χαρακτήρισε η διοίκηση τη χρονιά.

Προπονητής: Μάρτιν Σμιντ. Γνωστός από τα πολλά χρόνια στη Β ομάδα της Μάιντζ, όπου έκανε απίστευτη δουλειά. Μετά την αποχώρηση του Τούχελ ανέλαβε ως πρώτος προπονητής και κατάφερε να φτάσει την ομάδα στην 6η θέση, θέση η οποία έβγαλε την Μάιντζ Ευρώπη. Πολύ ισορροπημένη ομάδα και αμυντικά και επιθετικά, στοιχείο που είχαν όλες οι ομάδες του Σμίντ παλαιότερα.

Έδρα: Coface-Arena (34.034)

Μεταγραφές: Αποκτήθηκαν οι Γκμπάμιν (μέσος), Ροντρίγκεζ (μέσος), Λόσελ (πορτιέρο), Χόλτμαν (επιθετικός). Και οι τέσσερις αυτοί παίκτες υπό συνθήκες παίζουν βασικοί. Μόριτς (αμυντικός), Μπάουμγκαρτλινγκερ (αμυντικός), Κάριους (πορτιέρο), αποτέλεσαν παρελθόν. Και οι τρεις ήταν βασικά γρανάζια της αμυντικής λειτουργίας της Μάιντζ.

Φιλικά: Έδωσε 4 σοβαρά φιλικά προετοιμασίας, στα οποία παρουσίασε εντελώς διαφορετικά πρόσωπα, κάτι που τόνισε και ο κόουτς Σμιντ ότι πρέπει να φτιαχτεί ενόψει πρωταθλήματος. Έπαιξε με τις Σεβίλλη (ήττα 1-0), Σερβέτ (νίκη 2-1), Νοβάρα (ήττα 2-0), Λίβερπουλ (νίκη 4-0). Στο πρώτο της επίσημο παιχνίδι για το θεσμό του κυπέλλου επικράτησε στα πέναλτι της Ουντερχάχινγκ.

Εκτίμηση: Σταθερή και καλή δουλειά γίνεται χρόνια τώρα στην Μάιντζ, κάτι που δίνει στην ομάδα καλές παρουσίες στην Μπουντεσλίγκα τα τελευταία χρόνια. Από τις καλές ομάδες, που αν και δεν έχουν το τρελό μπάτζετ, μπορούν εύκολα να διεκδικήσουν ευρωπαϊκό εισιτήριο.

 

Χέρτα

Τι έκανε πέρυσι: Έκανε έναν εξαιρετικό πρώτο γύρο και ένα πολύ καλό μισό δεύτερο γύρο η ομάδα της πρωτεύουσας. Τελικά από 3η κατέληξε στην 7η θέση. Και πάλι θεωρείται επιτυχία αν αναλογιστούμε το που βρισκόταν τα προηγούμενα χρόνια. Η συγκεκριμένη θέση έδωσε εισιτήριο Ευρώπης μετά από αρκετά χρόνια. Όλα αυτά τα κατάφερε στην άψογη αμυντική λειτουργία της που είχε στα περισσότερα παιχνίδια.

Προπονητής: Πολ Ντάρνταϊ. Ο Ούγγρος προπονητής λίγο έλειψε να οδηγήσει την ομάδα της Χέρτα στο Τσάμπιονς Λιγκ, τελικά την οδήγησε στο Γιουρόπα Λιγκ με το αμυντικό ποδόσφαιρο που έχει εμφυτεύσει στους πρωτευουσιάνους. Κατάφερε να συμμαζέψει αρκετά το «χάος» των προηγούμενων χρόνων και να φτιάξει μια πολύ ανταγωνιστική ομάδα. Σε γενικές γραμμές το ίδιο αναμένεται να δούμε και φέτος.

Έδρα: Olympiastadion (77.116)

Μεταγραφές: Μοναδικές προσθήκες αυτές των Ντούντα (μέσος) και Ντε Σόουζα (μέσος). Παρελθόν αποτέλεσαν οι Σιγκερσί (μεσοεπιθετικός), Χόσογκαϊ (μέσος), Μπέρενς (μέσος) και Φαν ντεν Μπεργκ (αμυντικός). Ουσιαστικά παρέμεινε η ίδια ομάδα με απειροελάχιστες διαφορές σε σχέση με πέρυσι.

Φιλικά: Έδωσε 6 φιλικά παιχνίδια και τρία επίσημα παιχνίδια μέχρι στιγμής η Χέρτα. Φαίνεται να έχει χάσει την φρεσκάδα της και να μην αποδίδει πλέον το αμυντικό σύστημα. Στα κρίσιμα παιχνίδια με την Μπρόντμπι για το Γιουρόπα Λιγκ, νίκησε εντός έδρας με 1-0, ενώ στη Δανία ηττήθηκε με 3-1. Στο κύπελλο Γερμανίας αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την Ρέγκενσμπουργκ, παίρνοντας την πρόκριση στα πέναλτι. Στα φιλικά της αντιμετώπισε τις Νάπολι (ήττα 4-1), Τζατζίρα (νίκη 3-2), Μπράουνσβαϊγκ (νίκη 2-1), Άλκμααρ (ήττα 3-0).

Εκτίμηση: Το ρόστερ έμεινε ίδιο, το στυλ αναμένεται να είναι ίδιο, πολύ άμυνα και αποτελεσματικότητα στην επίθεση. Τις τελευταίες αγωνιστικές πέρυσι η Χέρτα έβγαλε πολλά προβλήματα, υπήρξε κούραση αλλά και μερικοί καυγάδες στα αποδυτήρια. Η μέχρι τώρα εικόνα της στα φιλικά δείχνει ότι δεν θα είναι τόσο δυνατή φέτος, καθώς οι περισσότερες ομάδες ξέρουν το στυλ της. Περιμένω να μας εκπλήξει αρνητικά φέτος.

 

Βόλφσμπουργκ

Τι έκανε πέρυσι: Έριξε το βάρος της στην Ευρώπη και αυτό της στέρησε πάρα πολλά στο πρωτάθλημα. Τερμάτισε στην 8η θέση και αυτό είχε ως συνέπεια να μην παίξει Ευρώπη τούτη τη χρονιά. Η διοίκηση έριξε πολλά ελαφρυντικά στο τεχνικό επιτελείο, καθώς η ομάδα έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου και αποκλείστηκε δύσκολα από την Ρεάλ Μαδρίτης.

Προπονητής: Ντίτερ Χέκινγκ. Συνεχίζει για 5η χρονιά στο τιμόνι των λύκων. Έχει καταφέρει να τους βάλει στην ελίτ των μεγάλων ομάδων της Γερμανίας. Αρκετά συντηρητικός προπονητής και αυστηρός, διατηρεί πάντα το καλό κλίμα στα αποδυτήρια της κάθε ομάδας που έχει προπονήσει. Του αρέσει να παίζει με τις πτέρυγες, έχοντας πάντα δύο φορ, ένα καθαρό και έναν κρυφό.

Έδρα: Volkswagen-Arena (30.000)

Μεταγραφές: Δεν ήταν και λίγα τα πάρε δώσε που έγιναν το καλοκαίρι για την ομάδα της Βόλφσμπουργκ. Απέκτησε τους Γκόμεζ (επιθετικός), Μπλαζικόφσκι (αμυντικός), Μαϊοράλ (επιθετικός), Μπρουμά (αμυντικός), Γκέρχαρντ (μέσος), Μπρεκάλο (φορ) και Ντιντάβι (μεσοεπιθετικός). Όλοι τους μπορούν να είναι βασικοί, όμως και να μην είναι σίγουρα μεγαλώνουν κατά πάρα πολύ το ρόστερ της ομάδας. Αποχώρησαν οι Ντάντε (βασικός αμυντικός), Κρούζε (βασικός επιθετικός), Σούερλε (βασικός μέσος) και Νάλντο (βασικός αμυντικός). Αντικαταστάθηκαν όλοι τους. Μεγάλο ερωτηματικό το πώς θα παρουσιαστεί αμυντικά και κατά πόσο θα δέσουν μεταξύ τους όλες οι προσθήκες.

Φιλικά: Έδωσε οκτώ φιλικά παιχνίδια το καλοκαίρι και στα περισσότερα έδειξε ότι φέτος θα ρίξει περισσότερο βάρος στην άμυνα, εκεί δηλαδή όπου την πάτησε πέρυσι. Αντιμετώπισε τις Γιατάι (νίκη 2-0), Αϊντχόφεν (ισοπαλία 1-1), Σέλτικ (ήττα 2-1), Βασιλεία (ισοπαλία 3-3), Μπενφίκα (ήττα 2-0), Λισαβώνα (ήττα 2-1), Μάλμε (νίκη 1-0), Σεντ Ετιέν (νίκη 1-0). Στο πρώτο της επίσημο παιχνίδι κατάφερε να επικρατήσει της ΦΣΒ Φρανκφούρτης και να προκριθεί στην επόμενη φάση του κυπέλλου Γερμανίας.

Εκτίμηση: Έφυγαν βαριά χαρτιά, ήρθαν ταλέντα, αυτό ζήτησε ο Χέκινγκ, αυτό έγινε. Υπάρχει μια ατμόσφαιρα στο Βόλφσμπουργκ ότι η ομάδα έγινε πιο «ελαφριά», με την καλή έννοια πάντα. Αναμένεται να παίξει πιο γρήγορο ποδόσφαιρο, πιο επιθετικό. Λογικά φέτος θα πάρει εισιτήριο για ευρωπαϊκή διοργάνωση.

 

Κολωνία

Τι έκανε πέρυσι: Τερμάτισε στην μέση της βαθμολογίας και κάλλιστα θα μπορούσε να τερματίσει ψηλότερα αν δεν υπήρχε το μεγάλο ντεφορμάρισμα στα μέσα της σεζόν. Ευχαριστημένη έμεινε πάντως η διοίκηση, παρά το ότι είχαν τεθεί υψηλοί στόχοι το περασμένο καλοκαίρι. Μεγάλο της προτέρημα η άμυνα, που της χάρισε πολλά παιχνίδια.

Προπονητής: Πίτερ Στόεγκερ. Ο Αυστριακός προπονητής έχει καταφέρει εδώ και τρία χρόνια να χαρίσει σταθερότητα στα «κριάρια». Αυτό από μόνο του λέει πολλά για το «είναι» του ως προπονητής. Παρουσίασε ένα εξαιρετικά συμπαγές σύνολο, που ακόμα και αν ήταν ντεφορμέ κατάφερε να δυσκολεύει απίστευτα κάθε αντίπαλο. Οι αντεπιθέσεις είναι το μεγάλο του ατού.

Έδρα: Rhein Energie Stadion (50.076)

Μεταγραφές: Απέκτησε τέσσερις παίκτες , ενώ έδωσε δύο, πάντα μιλώντας για βασικούς. Αυτοί που αποχώρησαν ήταν οι Βογκτ (μεσοαμυντικός) και Γκέρχαρντ (μέσος). Η αντικατάσταση τους ήταν άμεση, με τους Γκουιράσι (επιθετικός), Ράους (μέσος), Χόεγκερ (μέσος) και Ρούντνεφς (φορ) να είναι πλέον κάτοικοι της Κολωνίας. Θετικό το πρόσημο για τα «κριάρια».

Φιλικά: Έξι σημαντικά φιλικά έδωσε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δείχνοντας ότι για άλλη μια χρονιά, βάση της ομάδας θα είναι η αμυντική λειτουργία. Έπαιξε με τις Μπίλεφελντ (νίκη 3-2), Μάλαγα (ήττα 1-0), Μαρσέιγ (νίκη 2-1), Φορτούνα Κολωνίας (ήττα 1-0), Μπολόνια (νίκη 1-0), Εϊμπάρ (νίκη 2-0). Στο πρώτο της επίσημο ματς για το θεσμό του κυπέλλου, νίκησε την ερασιτεχνική Πρόισεν Μπερλίν με 7-0.

Εκτίμηση: Ίδιος προπονητής, σχεδόν ίδιο ρόστερ. Πολύ δύσκολα θα δούμε κάτι διαφορετικό από τα «κριάρια», πολύ πιθανό να δούμε μια καλύτερη έκδοση αυτού που είδαμε πέρυσι. Δύσκολα θα παλέψει για τον υποβιβασμό, δύσκολα επίσης θα καταφέρει να είναι στα ευρωπαϊκά εισιτήρια.

 

Αμβούργο

Τι έκανε πέρυσι: Πήρε τα ματς που έπρεπε και έτσι το Αμβούργο μετά από αρκετό καιρό δεν κινδύνευσε τις τελευταίες αγωνιστικές, όπως μας είχε συνηθίσει. Αυτό από μόνο του αποτελεί επιτυχία και έτσι η διοίκηση θα στηρίξει και φέτος τον προπονητή της, ενισχύοντας τον μάλιστα με παίκτες της επιλογής του.

Προπονητής: Μπρούνο Λαμπαντία. Κατάφερε να τη σώσει πρόπερσι και φυσικά η διοίκηση τον εμπιστεύτηκε και πέρυσι. Κατάφερε να χαρίσει μετά από καιρό μια ήσυχη χρονιά στους «δεινόσαυρους». Στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν παρουσίασε τρομερή αστάθεια, για παράδειγμα μπορεί σε ένα παιχνίδι να έβγαζε μάτια η ομάδα και στο αμέσως επόμενο να έχανε από την τελευταία. Δεν έχει συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού, προσαρμόζεται ανάλογα με τον αντίπαλο, στοιχείο που έχει δείξει σε όλες τις ομάδες που έχει προπονήσει έως τώρα.

Έδρα: Volksparkstadion (57.030)

Μεταγραφές: Κόστιτς (μέσος), Χαλίλοβιτς (μέσος), Μαθένια (τερματοφύλακας) και Γουντ (επιθετικός) είναι πλέον κάτοικοι του μεγαλύτερου λιμανιού της Γερμανίας. Χρήσιμες προσθήκες και οι τέσσερις τους. Απώλειες θεωρούνται οι αποχωρήσεις των Κατσάρ (μέσος), Ντρόμπνι (πορτιέρο, όποτε έπαιξε ήταν ήρωας), Ρούντνεφς (επιθετικός) και φυσικά αυτή του Ιλίσεβιτς (μέσος).

Φιλικά: Έδωσε τέσσερα σημαντικά φιλικά παιχνίδια, στα οποία πήρε καλό βαθμό. Αντιμετώπισε τις Λίγκμπι (νίκη 3-1), Κάλιαρι (ισοπαλία 1-1), Στόουκ (νίκη 1-0) και Μπόχουμ (ήττα 1-0). Κάτι που δεν φαίνεται από τα φιλικά, είναι ότι μετά από πολύ καιρό είχε πολύ καλή κυκλοφορία στο χώρο της μεσαίας γραμμή, στοιχείο που έλειπε από την ομάδα.

Εκτίμηση: Ισορροπημένο έμεινε το ρόστερ, όπως ήθελε και ο Λαμπαντία, που ετοιμάζει κάτι διαφορετικό φέτος. Στόχος είναι μια εύκολη παραμονή, την οποία και πιστεύω θα καταφέρει το Αμβούργο, δείχνοντας ότι έχει αποβάλλει αρκετές παθογένειες των τελευταίων ετών.

 

Ινγκόλσταντ

Τι έκανε πέρυσι: Στην πρώτη της παρουσία στα μεγάλα σαλόνια κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις. Τερμάτισε περίπου στην μέση του βαθμολογικού πίνακα, παίρνοντας μια άνετη παραμονή. Σκληροτράχηλη ομάδα που δεν πουλούσε εύκολα το τομάρι της και όλες οι ομάδες που την αντιμετώπισαν μίλησαν με τα καλύτερα λόγια. Αυτό ήταν και το μεγάλο κέρδος από πέρυσι για τη διοίκηση, η αναγνώριση της δουλειάς που γίνεται χρόνια τώρα.

Προπονητής: Μάρκους Καουτσίνσκι. Εξαιρετική η κίνηση των Βαυαρών να φέρουν αυτή τη «γάτα» στην θέση του προπονητή. Ο Γερμανός με Πολωνικές ρίζες είναι γνωστός από τη θητεία του στην Καρλσρούη, όπου μεγαλούργησε. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί πως δεν υπήρξε πουθενά ποδοσφαιριστής, η καριέρα του είναι καθαρά προπονητική. Είναι μετρ της τακτικής και βγάζει συνήθως το 100% των παικτών του, ενώ πολύ σημαντικό το ότι οι ομάδες που παρουσίασε είχαν σταθερότητα.

Έδρα: Audi-Sportpark (15.729)

Μεταγραφές: Αποχώρησαν βασικά γρανάζια όπως ο Ντα Κόστα (αμυντικός), Χούμπνερ (αμυντικός), Ντανίλο (μέσος) και Οζκάν (τερματοφύλακας). Οι παίκτες που αποκτήθηκαν στη θέση τους αποτελούν ερωτηματικά. Χάντεργιοναϊ (αμυντικός), Γιουνγκ (αμυντικός), Κίτελ (αμυντικός μέσος), Λάιπερτς (μέσος), Ρίντερκνεχτ (μέσος), Μπούντιτς (τερματοφύλακας), Βαλ (αμυντικός) και Χάνσεν (τερματοφύλακας) προστέθηκαν στο ρόστερ.

Φιλικά: Έδωσε πέντε σημαντικά φιλικά, από τα οποία δεν νίκησε κανένα, δείχνοντας ότι ακόμα φτιάχνεται ως ομάδα. Έπαιξε με τις Κίκερς Στουτγάρδης (ήττα 2-1), Ντινάμο Δρέσδης (ισοπαλία 2-2), Χάντερσφιλντ (ήττα 1-0), Τορίνο (ήττα 1-0) και Βέρντερ Βρέμης (ήττα 1-0). Στο πρώτο της επίσημο παιχνίδι για το θεσμό του κυπέλλου κατάφερε να επικρατήσει στα πέναλτι της Αούε.

Εκτίμηση: Αρκετά τα ερωτηματικά που έχουν δημιουργηθεί. Έφυγαν κομβικοί παίκτες και ήρθαν παίκτες που είναι άγνωστο αν θα μπορούν να αντέξουν το βάρος της Μπουντεσλίγκα. Ο Καουτσίνσκι δοκιμάζει τις δυνάμεις του μετά από αρκετά χρόνια στην Μπουντεσλίγκα, είναι «γάτα» και αναμένεται να είναι σκληρό καρύδι στον αγώνα για τον υποβιβασμό.

 

Άουγκσμπουργκ

Τι έκανε πέρυσι: Έπαιξε για πρώτη φορά στην Ευρώπη και αυτό ήταν το μεγάλο της highlight. Μάλιστα κατάφερε να προκριθεί από τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και να αντιμετωπίσει τη Λίβερπουλ (πήγε τελικό), από την οποία αποκλείστηκε πολύ δύσκολα. Φυσικά, αυτό είχε συνέπειες στο πρωτάθλημα όπου έμεινε αρκετά πίσω στη βαθμολογία, με αποτέλεσμα η παραμονή να εξασφαλισθεί στις τελευταίες αγωνιστικές.

Προπονητής: Ντιρκ Σούστερ. Το οικοδόμημα της Ντάρμσταντ, την οποία προπονούσε μέχρι και πέρυσι, είναι δικό του. Κατάφερε να ανεβάσει στην Μπουντεσλίγκα μια ομάδα με ίσως το μικρότερο μπάτζετ στην ιστορία του Γερμανικού ποδοσφαίρου. Αυτό από μόνο του τον καθιστά ως έναν επιτυχημένο κόουτς. Τρομερός γνώστης τακτικής, δίνει έμφαση στην αμυντική λειτουργία.

Έδρα: WWK-Arena (30.662)

Μεταγραφές: Μοναδικές αποχωρήσεις που σίγουρα πόνεσαν ήταν αυτές των Βέρνερ (μέσος) και Κλαβάν (αμυντικός), όλες οι υπόλοιπες θεωρήθηκαν εκκαθάριση του ρόστερ. Από εκεί και πέρα η Άουγκσμπουργκ εμπλούτισε το ρόστερ της με τους Κατσάρ (μέσος), Ουσάμι (φορ), Φρίντριχ (αμυντικός), Τάιγκελ (αμυντικός) και Λούτε (πορτιέρο). Θετικό το πρόσημο των μεταγραφών.

Φιλικά: Έδωσε μόλις τρία φιλικά προετοιμασίας το καλοκαίρι, κάτι που κάνει εξαιρετικά δύσκολη την «ανάγνωση» του τι θα δούμε φέτος. Ήταν επιλογή του προπονητή να παιχτούν λίγα φιλικά. Αντιμετώπισε τις Σαντχάουζεν (ήττα 2-0), Ρότερνταμ (ισοπαλία 0-0) και Νυρεμβέργη (ήττα 2-1). Στο πρώτο της επίσημο παιχνίδι επικράτησε με 2-0 της Ράβενσμπουργκ για το κύπελλο Γερμανίας.

Εκτίμηση: Έφυγε ένας αρχιτέκτονας (Βάιντσιρλ), ήρθε ένας άλλος (Σούστερ). Ο ένας έκτισε κανόνια για το κάστρο της Άουγκσμπουργκ, ο τωρινός αναμένεται να κτίσει τοίχοι. Φυσικά η παρομοίωση αυτή έχει να κάνει με το στυλ παιχνιδιού. Ο πρώην έπαιζε ελκυστικό ποδόσφαιρο, ενώ ο νυν θα αλλάξει το στυλ της ομάδας, θέλοντας να δώσει αυτό που έδειξε με τη Ντάρμσταντ τόσα χρόνια, αμυντικογενές ποδόσφαιρο. Υπάρχει το υλικό πάντως να τα καταφέρει εξίσου καλά όπως με τη Ντάρμσταντ πέρυσι.

 

Βέρντερ Βρέμης

Τι έκανε πέρυσι: Υπήρξαν στιγμές που έβγαλε μάτια με το ποδόσφαιρο της και άλλες που προβλημάτισε πάρα πολύ. Τελικά κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία, κάνοντας μερικά καλά αποτελέσματα τις τελευταίες αγωνιστικές. Σίγουρα η διοίκηση δεν θεωρεί ότι είναι για τόσο κάτω η ομάδα, υπάρχει όμως πίστη στον σχεδιασμό που υπάρχει τα τελευταία 2 χρόνια.

Προπονητής: Βίκτρο Σκρίπνικ. Ο Ουκρανός προπονητής συνεχίζει για 3η χρονιά ως προπονητής της Βέρντερ. Θυμίζουμε πως από το 2004 (όταν σταμάτησε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής των «μουσικών») είχε αναλάβει τις ακαδημίες της ομάδας. Γνωρίζει τέλεια την ομάδα και αυτό από μόνο του αποτελεί μεγάλο αβαντάζ. Του αρέσει το επιθετικό στυλ, με βάρος όμως το κέντρο, το οποίο τις περισσότερες φορές φορτώνει με πάικτες.

Έδρα: Weserstadion (42.358)

Μεταγραφές: Αποχώρησαν οι Γκάλβεζ (αμυντικός), Ούγια (φορ) και Βέστεργκαρντ (αμυντικός), οι τρεις παίκτες δηλαδή που θα ήθελε η Βέρντερ να τους κρατήσει. Οι υπόλοιποι που αποχώρησαν ήταν εκτός λίστας του Σκρίπνικ. Αποκτήθηκαν εξαιρετικοί παίκτες, όπως οι Κρούζε (φορ), Μοϊσάντερ (αμυντικός), Ντιαγκνέ (αμυντικός), Κάινς (μέσος), Άιλερς (φορ), Πέτσος (μέσος), Τι (φορ), Ντρόμπνι (τερματοφύλακας). Όλοι τους μπορούν να θεωρηθούν μεταγραφή ενδεκάδας, επομένως η Βέρντερ μάλλον βγαίνει κερδισμένη από το μεταγραφικό παζάρι.

Φιλικά: Έδωσε αρκετά φιλικά το καλοκαίρι, οκτώ στο σύνολο. Αντιμετώπισε τις Λούμπεκ (ισοπαλία 1-1), Μόναχο 1860 (ήττα 2-1), Χάντερσφιλντ (ισοπαλία 0-0), Μπέτις (ήττα 1-0), Ντινάμο Δρέσδης (ισοπαλία 1-1), Τσέλσι (ήττα 4-2), Μέπεν (νίκη 2-0) και Ινγκόλσταντ (νίκη 1-0). Αποκλεισμός σοκ από το κύπελλο, όπου ηττήθηκε από την Σπόρτφροϊντε Λόττε με 2-1. Πολλά τα προβλήματα στην προετοιμασία, όπου έδειξε τρανταχτές αδυναμίες.

Εκτίμηση: Ενισχύθηκε μεταγραφικά, κάτι που χαροποίησε ιδιαίτερα τον Ουκρανό τεχνικό της ομάδας. Δείχνει να βρίσκεται σε καλό δρόμο σε σχέση με το περυσινό χιτσκοκικό φινάλε. Πολύ δύσκολα θα επαναλάβει μια τόσο κακή χρονιά όπως η περυσινή, περιμένω μια άνετη παραμονή φέτος με ελκυστικό ποδόσφαιρο.

 

Ντάρμσταντ

Τι έκανε πέρυσι: Η πρώτη της χρονιά στην Μπουντεσλίγκα είχε θετικό πρόσημο. Μελανό σημείο της ομάδας οι εντός έδρας εμφανίσεις, που έδωσαν ελάχιστους βαθμούς. Εκτός έδρας ήταν μια από τις καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος. Παρότι είχε ένα μικρό χτυποκάρδι στο τέλος, κατάφερε να εξασφαλίσει την συμμετοχή της και φέτος στην Α κατηγορία.

Προπονητής: Νόμπερτ Μάιερ. Η διοίκηση αποφάσισε πως είναι ο ιδανικός αντικαταστάτης του Σούστερ. Γνωστός για την παρουσία του στους πάγκους των Φορτούνα Ντίσελντορφ και Αρμίνια Μπίλεφελντ, όπου και έκανε πολύ καλή δουλειά. Από νοοτροπία διαφέρει πολύ από τον προηγούμενο, καθώς επιλέγει συνήθως το επιθετικό παιχνίδι.

Έδρα: Merck-Stadion am Boellenfalltor (16.500)

Μεταγραφές: Αποδυναμώθηκε, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Οι αποχωρήσεις των Ραίκοβιτς (αμυντικός), Βάγκνερ (φορ), Κέμπε (μέσος), Ράους (μέσος), Μαθένια (τερματοφύλακας), Καρντιρόλα (αμυντικός) είναι κομβικές, καθώς πάνω σε αυτούς βασίστηκε η περυσινή επιτυχημένη χρονιά. Σίγουρα έγιναν κινήσεις, όμως κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά για το πώς μπορεί να εξελιχθούν. Μπεν Χατίρα (επιθετικός), Σίπλοκ (επιθετικός), Κλάινχαϊσλερ (μέσος), Ολινίκ (μέσος), Ομπίνα (φορ) Φεντέσκι (αμυντικός), Κόλακ (φορ), Χόεν (αμυντικός), Έσσερ (γκολκίπερ), Φερνάντεζ (γκολκίπερ) είναι παίκτες που ήρθαν να βοηθήσουν.

Φιλικά: Φαίνεται ότι έχει αλλάξει νοοτροπία από το πώς προσέγγισε τα φιλικά. Άκρως επιθετικά σε σχέση πάντα με αυτό που είδαμε πέρυσι. Έδωσε τέσσερα σοβαρά φιλικά, αντιμετωπίζοντας τις Λας Πάλμας (ισοπαλία 1-1), Φράιμπουργκ (ήττα 3-1), Μπουρσασπορ (νίκη 3-0) και ΦΣΒ Φρανκφούρτης (νίκη 2-1). Στο πρώτο της επίσημο παιχνίδι, διέλυσε την ερασιτεχνική Μπρέμερ με 7-0 για το κύπελλο Γερμανίας.

Εκτίμηση: Έφυγε η ραχοκοκκαλιά της ομάδας αλλά και ο «καπετάνιος» της, ο κόουτς Σούστερ. Δύσκολα τα πράγματα φέτος για τη Ντάρμσταντ, που είναι το πρώτο φαβορί υποβιβασμού και θα συμφωνήσω με τον Μπουκ.

 

Χόφενχαϊμ

Τι έκανε πέρυσι: Ξεκίνησε πολύ άσχημα την σεζόν και στο μεγαλύτερο μέρος του πρωταθλήματος βρισκόταν στις κάτω θέσεις. Αυτός ήταν ο λόγος που απομακρύνθηκε από τον πάγκο ο κόουτς Γκίσντολ. Την ομάδα ανέλαβε ο Χουμπ Στέφενς, ο οποίος όμως λόγω καρδιακών παθήσεων εγκατέλειψε. Η διοίκηση ρίσκαρε με τον πιτσιρικά Νάγκελσμαν, γέννημα θρέμμα Χόφενχαϊμ και της βγήκε καθώς σώθηκε, επομένως η χρονιά θεωρείται επιτυχημένη έτσι όπως εξελίχθηκε.

Προπονητής: Τζούλιαν Νάγκελσμαν. Από τους νεαρότερους προπονητές που έχουν αναλάβει ομάδα και όμως κατάφερε να κάνει το comeback με την ομάδα της Χόφενχαϊμ. Ο μόνος προπονητής από τότε που η Χόφενχαϊμ παίζει στην Α, που κατάφερε να βρει την ισορροπία μεταξύ άμυνας και επίθεσης. Ερωτηματικό το πώς θα παρουσιάσει την ομάδα φέτος, καθώς είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει καλοκαιρινή προετοιμασία σε επαγγελματική κατηγορία.

Έδρα: Wirsol Rhein-Neckar-Arena (30.164)

Μεταγραφές: Μεταγραφικό κρεσέντο από τη Χόφενχαϊμ που ενισχύθηκε αρκετά τη μεταγραφική περίοδο. Αποκτήθηκαν οι Ντέρμιμπαϊ (μέσος), Βάγκνερ (φορ), Ρουπ (μέσος), Βογκτ (μέσος), Χούμπνερ (αμυντικός), Τερατσίνο (μέσος). Όλοι τους διεκδικούν με αξιώσεις θέση στην ενδεκάδα και αν δεν μπουν σε αυτή, τότε σίγουρα αποτελούν εξαιρετικές λύσεις. Μοναδικές αποχωρήσεις που «πόνεσαν» ήταν αυτές των Φόλαντ (μέσος) και Στρόμπελ (μέσος).

Φιλικά: Τέσσερα παιχνίδια έδωσε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Αντιμετώπισε τις Μπιλμπάο (1-1 ισοπαλία), Κιέβο (2-0 νίκη), Οστάνδη (2-1 ήττα) και Βαντούζ (4-0 νίκη). Έβγαλε ωραία πράγματα στα φιλικά της, παίζοντας κατά βάση επιθετικό ποδόσφαιρο, έχοντας όμως και το νου της στην άμυνα. Στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της για το κύπελλο Γερμανίας, διέλυσε την Έγκερσντορφ με 6-0.

Εκτίμηση: Ενισχύθηκε και έχει διατηρήσει την ομοιογένεια της από πέρυσι. Ο πιτσιρικάς προπονητής δείχνει να κάνει καλή δουλειά και κατά την ταπεινή μου άποψη θα είναι από τις δυνατές ομάδες φέτος που θα διεκδικήσουν εισιτήριο Ευρώπης, ρισκαδόρικη πρόβλεψη, αλλά τα «σημάδια» είναι υπέρ μου.

 

Άιντραχτ Φρανκφούρτης

Τι έκανε πέρυσι: Οι «αετοί» πέρυσι έκαναν μια από τις χειρότερες χρονιές τους στην Μπουντεσλίγκα. Τα μεγάλα προβλήματα στην άμυνα αλλά και η μακροχρόνια απουσία του ηγετικού Μάιερ, έφεραν την Άιντραχτ σε πολύ δύσκολη θέση. Τερμάτισε στην 16η θέση στο παρά πέντε και έπαιξε μπαράζ με τη Νυρεμβέργη. Ευτυχώς ξεπέρασε το εμπόδιο αυτό και θα βρίσκεται και πάλι στα μεγάλα σαλόνια.

Προπονητής: Νίκο Κόβατς. Ο άλλοτε μέσος της Χέρτα, Λεβερκούζεν, Μπάγερν, Αμβούργο και Σάλτσμπουργκ ανέλαβε κάπου προς το τέλος της περιόδου την Άιντραχτ με στόχο να τη σώσει. Σίγουρα δεν μπορεί να κριθεί αντικειμενικά, καθώς δεν ήταν δικό του έργο. Κατάφερε πάντως να σώσει τους «αετούς» και πλέον έχει το δύσκολο έργο της αναδόμησης της ομάδας, μετά την κακή περυσινή πορεία.

Έδρα: Commerzbank-Arena (52.300)

Μεταγραφές: Μπλουμ (μεσοεπιθετικός), Χργκότα (φορ) είναι οι δύο παίκτες που αποκτήθηκαν από την Άιντραχτ. Από εκεί και πέρα οι αετοί απέκτησαν πολλούς δανεικούς, όπως ο Χέκτορ (αμυντικός), Βαρέλα (αμυντικός), Βαγιέχο (αμυντικός), Μασκαρέλ (μέσος), Ρέμπιτς (φορ). Σημαντικές θεωρούνται οι απώλειες των Άιγκνερ (μέσος) και Ζαμπράνο (αμυντικός). Πάνω κάτω παρέμεινε το ίδιο ρόστερ, αρκετά ερωτηματικά για τους δανεικούς που αποκτήθηκαν.

Φιλικά: Πέντε φιλικά παιχνίδια έδωσε όλα και όλα η Άιντραχτ. Μπορεί να έμεινε αήττητη σε αυτά, όμως παρουσίασε μια μέτρια εικόνα, όπως και στο πρώτο της επίσημο παιχνίδι για το κύπελλο Γερμανίας, όπου επικράτησε στα πέναλτι του Μαγδεμβούργου. Στα φιλικά αντιμετώπισε τις Θέλτα (3-1 νίκη), Αταλάντα (2-2 ισοπαλία), Ντουμπάι (1-0 νίκη), Βέχεν (2-2 ισοπαλία) και Ντούισμπουργκ (0-0 ισοπαλία).

Εκτίμηση: Από τα μεγάλα ερωτηματικά οι «αετοί». Το ρόστερ δεν άλλαξε πολύ, ενώ ο Κόβατς θα συνεχίσει και φέτος. Περιμένω τα πράγματα να είναι πολύ πιο δύσκολα για την Άιντραχτ φέτος και αυτό διότι υπάρχει κακό κλίμα. Δεν θα μου κάνει καμία εντύπωση αν τερματίσει πίσω από την 16η θέση.

 

Φράιμπουργκ

Τι έκανε πέρυσι: Ήταν μακράν η καλύτερη ομάδα στη Zweite Liga και δικαίως πήρε (άνετα) την πρώτη θέση. Έτσι λοιπόν μετά από διάλειμμα ενός έτους, ξαναβρίσκεται εκεί που ήταν πρόπερσι. Βέβαια, φέτος μοιάζει πιο διαβασμένη, πιο καλά προετοιμασμένη για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Μπουντεσλιγκα. 22 νίκες, 6 ισοπαλίες και 6 ήττες ήταν ο συνολικός απολογισμός, έχοντας μάλιστα την καλύτερη επίθεση με 75 γκολ.

Προπονητής: Κρίστιαν Στράιχ. Μόνιμος κάτοικος του Φράιμπουργκ εδώ και 5 χρόνια, διανύει την 6η του σεζόν με την ομάδα του μαύρου δάσους. Είναι εξαιρετικά αγαπητός σε κόσμο και παίκτες, με αποτέλεσμα η διοίκηση συνεχώς να εκτελεί τα όποια σχέδια έχει για την ομάδα. Του αρέσει το γρήγορο και επιθετικό ποδόσφαιρο, πάντα οι ομάδες που κατέβαζε στον αγωνιστικό χώρο είχαν μια τάση για pressing.

Έδρα: Schwarzwald Stadion (24.000)

Μεταγραφές: Αποκτήθηκαν οι Γκίκιεβιτς (γκολκίπερ), Χάμπερερ (μέσος), Ιγκνόφσκι (αμυντικός), Μέφερτ (μέσος), Μπουλούτ (μέσος), Γκούλντε (αμυντικός). Θεωρητικά όλοι τους μπορούν να βοηθήσουν στον ανασταλτικό τομέα. Όλοι οι αποχωρήσαντες δεν θεωρούνται απώλειες για την ομάδα του μαύρου δάσους, επομένως η μεταγραφική περίοδος κρίνεται θετική.

Φιλικά: Έδωσε τέσσερα δυνατά φιλικά, όπου δοκίμασε τις δυνάμεις της σε διάφορα επίπεδα. Συνολικός απολογισμός θετικός, όπως τονίζει ο προπονητής της ομάδας. Έπαιζε με τις Ριζεσπόρ (2-1 νίκη), Μόναχο 1860 (0-0 ισοπαλία), Ντάρμσταντ (3-1 νίκη) και Μίλαν (2-0 ήττα). Στο πρώτο της επίσημο παιχνίδι για το κύπελλο Γερμανίας επικράτησε εύκολα με 4-0 της Μπάμπελσμπεργκ.

Εκτίμηση: Πολύ δυνατό σύνολο η Φράιμπουργκ, όπως είδαμε και πέρυσι. Ο κορμός υπάρχει ήδη, ο προπονητής χρόνια τώρα στον πάγκο της ομάδας, προσφέρει χημεία και ομοιογένεια. Η ομάδα έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος και κράτησε ίδιο το ρόστερ. Την περιμένω πολύ σφιχτή και δυνατή φέτος, δεν πιστεύω να έχει πρόβλημα με τον υποβιβασμό.

 

Λειψία

Τι έκανε πέρυσι: Κατάφερε να εκμεταλλευτεί τις μονάδες της και να πάρει τη δεύτερη θέση, που την οδήγησε και στα σαλόνια της Α κατηγορίας. Αυτός ήταν ο στόχος, επομένως η χρονιά θεωρήθηκε άκρως επιτυχημένη. Τα χαμόγελα στη διοίκηση ήταν εμφανή, καθώς η επένδυση που έγινε το προηγούμενο καλοκαίρι φαίνεται να αποφέρει κέρδη στην ομάδα.

Προπονητής: Ραλφ Χάζενχουτελ. Η Λειψία του έκανε μια πολύ καλή προσφορά και δεν μπορούσε να την απορρίψει, έτσι μετά από πολλά χρόνια άφησε την Ινγκόλσταντ για να αναλάβει ομάδα που θέλει σε μερικά χρόνια να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Μπουντεσλίγκα. Το έργο του φανερό στην Ινγκόλσταντ, δύναμη του η τακτική, αυτή δηλαδή που ανέβασε τη Βαυαρική ομάδα κατηγορία. Αναμένεται να παρουσιάσει μια ομάδα με βάση την πολύ καλή λειτουργία στο κέντρο.

Έδρα: Red Bull Arena (44.350)

Μεταγραφές: Απέκτησε τους Μούελερ (μέσος), Βέρνερ (φορ), Κειτά (φορ), Σμιτς (μέσος). Πινελιές δηλαδή στο ήδη πολύ καλό ρόστερ που έχει. Απώλειες δεν υπήρξαν, όλοι οι αποχωρήσαντες έγιναν με την συγκατάθεση του προπονητή.

Φιλικά: Πέντε δυνατά φιλικά έδωσε η Ρεντ Μπουλ και έμεινε αήττητη, παρουσιάζοντας ένα πολύ δυνατό σύνολο. Αντιμετώπισε τις Βούρτσμπουργκερ Κίκερς (2-0 νίκη), Τορίνο (0-0), Εϊμπάρ (3-2 νίκη), Λιεφερίνγκ (4-4), Μπέτις (1-1). Το πρώτο σοκ για φέτος ήρθε στο ματς κυπέλλου με τη Δρέσδη, όπου αποκλείστηκε στα πέναλτι.

Εκτίμηση: Το ρόστερ της για ομάδα που μόλις ανέβηκε είναι αξιοζήλευτο. Δεν είναι κρυφό ότι διαθέτει αρκετά χρήματα για να «παίξει» ψηλά σε μερικά χρόνια. Φέτος έδωσε αρκετά χρήματα στον τομέα της προπονητικής, παίρνοντας τον εξαιρετικό Χάζεχουτελ. Μόνο από αυτήν την κίνηση περιμένω ένα πολύ καλό σύνολο και αμυντικά και επιθετικά. Πιστεύω δεν θα έχει θέμα στην υπόθεση της παραμονής και μάλιστα αν δέσει γρήγορα μπορεί να την δούμε και στην πρώτη δεκάδα.

Germanos

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ