foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ72
COSMOTE TV ΔΩΡΕΑΝ* ΕΔΩ 📺 ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Βέλγιο, Jupiler League: Preview σεζόν 2017-2018

Previews Πρωταθλημάτων | 25 Ιουλ 2017 21:23
Βέλγιο-Jupiler-League-2017-18.jpg

Η Jupiler League του Βελγίου, είναι για 115η φορά στη σέντρα της και όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος υπόσχεται μεγάλο ανταγωνισμό και έντονες συγκινήσεις μέχρι τέλους. Εξάλλου τα τελευταία χρόνια και μετά την καθιέρωση των πλέι-οφς το πρωτάθλημα έχει πάρει μια άγρια ομορφιά με τις ομάδες τόσο στην κορυφή, όσο και στον πάτο της βαθμολογίας να παλεύουν μέχρι την τελευταία αγωνιστική. Οι 16 διεκδικητές λοιπόν είναι έτοιμοι να... πατήσουν χορτάρι και εμείς πάμε να δούμε λίγο πιο αναλυτικά τι πρέπει να περιμένουμε φέτος.

 

Σύστημα Διεξαγωγής

Αφού ολοκληρωθούν οι 30 αγωνιστικές της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, οι έξι πρώτοι χωρίζονται σε ένα γκρουπ και με αφετηρία τους μισούς βαθμούς, μάχονται για το Champions League, τα προκριματικά του και το «καλό» εισιτήριο του Europa. Ο πρώτος της κανονικής σεζόν, ανεξαρτήτως των πλέι-οφς εξασφαλίζει την έξοδο στην Ευρώπη. Όσοι τερμάτισαν στις θέσεις 7-15 χωρίζονται σε δύο ομίλους και μαζί με εκείνους που τερμάτισαν στις θέσεις 2-4 της Β' κατηγορίας δίνουν αγώνες μεταξύ τους ξεκινώντας χωρίς βαθμούς. Οι πρώτοι των ομίλων κοντράρονται οι δυο τους και στη συνέχεια με τον 4ο, ή τον 5ο των πλέι-οφς -ανάλογα με τον Κυπελλούχο- διεκδικώντας το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο. Ο 16ος υποβιβάζεται αυτόματα.

 

Οι ομάδες της Jupiler League

Άντερλεχτ

Τι έκανε πέρσι: Μετά από τρία χρόνια επέστρεψε στην κορυφή του Βελγίου και τερματίζοντας πρώτη στα πλέι-οφς πανηγύρισε το 34ο πρωτάθλημα της ιστορίας της. Παράλληλα, στην Ευρώπη προχώρησε ως την προημιτελική φάση του Europa League, όπου αποκλείστηκε σε διπλή αναμέτρηση από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Προπονητής: Με τον Ρενέ Βέιλερ επέστρεψε στην κορυφή του Βελγίου και ο Ελβετός παραμένει στον πάγκο της για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Πέραν της κατάκτησης του περσινού τίτλου και του Super Cup προ ημερών, το βιογραφικό του είναι σχετικά «φτωχό» με αξιοσημείωτες τις θητείες του σε Ααράου (2011-14) και Νυρεμβέργη (2014-16).

Γήπεδο: Stade Constant Vanden Stock (26.361)

Μεταγραφές: Δαπάνησε περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει τον σέντερ φορ Τεοντόρτσικ (Ντιναμό Κιέβου), τον έμπειρο αμυντικό χαφ Κουμς (Γουότφορντ), τον καλό κεντρικό αμυντικό Σπάχιτς (Τουλούζ) και τον μέσο Γκέρκενς (Σεντ Τρούιντεν). Βέβαια, είχε και σημαντικές αποχωρήσεις, με πρώτη και καλύτερη αυτή του νεαρού χαφ Τίλεμανς, από του οποίου τη μετακίνηση στη Μονακό, μπήκαν στα ταμεία του συλλόγου 25 εκατ. Από εκεί και πέρα αποχώρησαν οι σέντερ μπακ Ντε Μάιο (Μπολόνια) και Χέιλεν (Ζούλτε Βάρεγκεμ).

Φιλικά: Έδωσε μόλις τέσσερα φιλικά. Στα πιο σημαντικά από αυτά, ηττήθηκε με σκορ 4-1 από τη Σάλτσμπουργκ (7/7) και νίκησε 2-0 τη Λιρς (15/7).

Εκτίμηση: Μπορεί να της έφυγαν βασικές μονάδες, μπορεί στην προετοιμασία της να μην ενθουσίασε, παραμένει ωστόσο πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο τίτλος και μια καλή ευρωπαϊκή πορεία οι στόχοι της.

 

Κλαμπ Μπριζ

Τι έκανε πέρσι: Δεν κατάφερε να κάνει το repeat και έμεινε στη 2η θέση. Τερμάτισε δεύτερη στην κανονική διάρκεια της σεζόν, ενώ στο μίνι-πρωτάθλημα των πλέι-οφς της στοίχισε πολύ η ήττα από την Οστάνδη και περιορίστηκε στη 2η θέση, η οποία της εξασφάλισε την παρουσία της στα προκριματικά του Champions League.

Προπονητής: Ο Ιβάν Λέκο διαδέχθηκε τον Μισέλ Πρεντόμ στον πάγκο της. Ο 39χρονος τεχνικός καλείται να κάνει αυτό που δεν κατάφερε πέρυσι ο προκάτοχός του, να τη διατηρήσει στην κορυφή. Υπήρξε παίκτης της Μπριζ για τέσσερα χρόνια, επομένως ξέρει καλά τα αποδυτήρια της. Πάντως, σαν προπονητής δεν έχει ιδιαίτερη εμπειρία, με πιο αξιοσημείωτα τα περάσματα του από Σεντ Τρούιντεν (2016-16) και ΠΑΟΚ, στον οποίο διατέλεσε βοηθός του Ιγκόρ Τούντορ τη σεζόν 2015-16.

Γήπεδο: Jan Breydelstadion (29.042)

Μεταγραφές: Ήταν αρκετά ενεργή στο μεταγραφικό παζάρι μέχρι στιγμής. Δαπανήθηκαν περίπου 10 εκατ. ευρώ για να αποκτηθούν οι αμυντικοί μέσοι Νακαμπά (Φίτεσε), Βανλερμπέργκε (Μαλίν), οι επιθετικοί Περμπέ (Γάνδη), Μποναβεντούρ (Ζόρια Λουχάνσκ), ο στόπερ Μάσοβιτς (Τσουκαρίτσκι) και ο τερματοφύλακας Ουμπέρ (Σταντάρ Λιέγης). Σημαντική από την άλλη, είναι η αποχώρηση του αμυντικού χαφ Κλαουντεμίρ, από του οποίου την πώληση στην Αλ Αχλί, μπήκαν στα ταμεία 2,7 εκατομ. Παρελθόν και ο έμπειρος επιθετικός μέσος Ίμερς που έμεινε ελεύθερος και θα συνεχίσει στην Ντεν Χάαγκ.

Φιλικά: Συνολικά έδωσε πέντε φιλικά. Στα πιο σημαντικά από αυτά, ηττήθηκε και στα δύο. Με σκορ 3-1 από την Άλκμααρ (15/7) και 2-0 από τη Μπιλμπάο (21/7).

Εκτίμηση: Ενισχύθηκε σημαντικά και φυσικά έχει ως πρώτο στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Λογικά η πορεία της θα είναι ανάλογη της περσινής, ενώ δίνεται ως δεύτερο φαβορί για τον τίτλο.

 

Ζούλτε Βάρεγκεμ

Τι έκανε πέρσι: Η περσινή ήταν πιθανόν και η πιο επιτυχημένη σεζόν της ιστορίας της. Κατέκτησε για δεύτερη φορά στα χρονικά το Κύπελλο και εξασφάλισε τη συμμετοχή της για πρώτη φορά στους ομίλους του Europa League. Εξίσου καλή ήταν και η πορεία της στο πρωτάθλημα, όπου τερμάτισε 3η στην κανονική διάρκεια. Στα πλέι-οφς ωστόσο... έσκασε και αναδείχθηκε 6η.

Προπονητής: Με τον Φράνκι Ντουρί στον πάγκο της πέρυσι έκανε την καλύτερη χρονιά της ιστορίας της, επομένως δεν θα μπορούσε παρά να συνεχίσει. Με εξαίρεση μια διετία (2010-12), ο 59χρονος τεχνικός βρίσκεται στο Βάρεγκεμ από το 2001, έχοντας παράλληλα περάσει μεταξύ άλλων από τη Γάνδη (2010-11) και την εθνική Νέων του Βελγίου (2011).

Γήπεδο: Regenboogstadion (12.500)

Μεταγραφές: Λίγες αλλά προσεγμένες κινήσεις. Έναντι 5 εκατομ. ευρώ απέκτησε τα δικαιώματα του αμυντικού μέσου Μεϊτέ από τη Λίλ, από την οποία αγωνιζόταν στη Βάρεγκεμ ως δανεικός φέτος. Δαπάνησε παράλληλα περίπου 600.000 ευρώ για τις μεταγραφές του Ντε Πο από την Γκινγκάμπ και του Χέιλεν από την Άντερλεχτ. Στον αντίποδα, αποχώρησαν ο χρήσιμος μέσος Λέραγκερ για τη Μπορντό και ο δεξιός μπακ Ντάλσγκααρντ για τη Μπρέντφορντ.

Φιλικά: Έδωσε έξι φιλικά και στα πιο σημαντικά από αυτά νίκησε 7-1 τη Ρόζελαρ (8/7), 2-0 τη Λιρς, ηττήθηκε με 1-0 από την Βάαλσαντ (15/7) και με 3-1 από την Αμιάν (18/7).

Εκτίμηση: Δύσκολα θα καταφέρει να κάνει πορεία ανάλογη της περσινής. Βέβαια κράτησε τον κορμό και λογικά θα καταφέρει να μπει στην εξάδα. Είναι έβδομο φαβορί για τον τίτλο.

 

Γάνδη

Τι έκανε πέρσι: Επιβεβαίωσε τις προβλέψεις και τερμάτισε στην 3η θέση των πλέι-οφς, εξασφαλίζοντας την παρουσία της στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League και ενώ στο πρωτάθλημα έκοψε 4η το νήμα. Εξαιρετική ήταν η παρουσία της και στην Ευρώπη, όπου έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Europa League, με τη Γκενκ να την αφήνει εκτός συνέχειας.

Προπονητής: Ο Χέιν Βανχάζεμπρουκ συνεχίζει για τέταρτη σερί χρονιά στον πάγκο της. Ο ικανότατος, αλλά και αρκετά ιδιόρρυθμος τεχνικός την «οδήγησε» εξαιρετικά τα τελευταία χρόνια, επομένως δεν υπήρχε λόγος να αποχωρήσει. Κορυφαία στιγμή της καριέρας του η κατάκτηση του πρωταθλήματος με τα «βουβάλια» το 2015, ενώ μεταξύ άλλων έχει εργαστεί επίσης σε Κόρτραϊκ (2006-09, 2010-14) και Λόκερεν (ως βοηθός 2000-02).

Γήπεδο: GHELAMCO-arena (20.000)

Μεταγραφές: Προχώρησε σε σημαντική ενίσχυση, με τον επιθετικό χαφ Αντριγιάσεβιτς (Ριέκα), τον σέντερ φορ Σιλά (Έουπεν), τον αμυντικό μέσο Μαρκ (Σαρλερουά) και τον εξτρέμ Ινμπρούμ (Ασντόντ). Για τους τέσσερίς τους, ξόδεψε ένα ποσό της τάξης των 12,5 εκατ. ευρώ. Υπήρξαν παράλληλα και σημαντικές αποχωρήσεις, όπως αυτές του φορ Περμπέ (Κλαμπ Μπριζ), του αμυντικού μέσου Σουφς (Μαλίν), των εξτρέμ Βίκειμ (Μίντιλαντ), Ταμπεκού (Ουνιόν Σεν-Ζιλουάζ), του επιθετικού μέσου Ραμπιού (Σλόβαν Μπρατισλάβας) και του δεξιόυ μπακ Αμπντ Ελχαμέντ (Ασντόντ).

Φιλικά: Έδωσε εννιά φιλικά τεστ. Στα πιο σημαντικά από αυτά νίκησε 2-0 τον ΠΑΟΚ (7/7), έχασε 3-2 από τη Νίς (13/7), έμεινε στο 1-1 με την ΑΕΚ (19/7) και επικράτησε 3-1 της Λανς (21/7).

Εκτίμηση: Ενισχύθηκε σημαντικά και έχει ως στόχο τον πρωταθλητισμό. Δύσκολα θα τα καταφέρει, αλλά βάσει υλικού μπορεί να μπει στην τριάδα. Εξάλλου, είναι το τρίτο φαβορί για τον τίτλο.

 

Οστάνδη

Τι έκανε πέρσι: Απέδειξε πως η προπέρσινη πορεία της, δεν ήταν ένα απλό... πυροτέχνημα. Τερμάτισε 5η στην κανονική διάρκεια και 4η στα πλέι-οφς, επικρατώντας της Γκενκ στον τελικό για το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο, όπου και τις εξασφάλισε τη συμμετοχή της στα πλέι-οφ του Europa League. Άγγιξε παράλληλα τον πρώτο τίτλο της ιστορίας της, αφού έφτασε μέχρι και τον τελικό του Κυπέλλου, όπου ηττήθηκε από τη Ζούλτε Βάρεγκεμ.

Προπονητής: Θα πορευτεί για τρίτη συνεχόμενη σεζόν με τον Υβ Βάντερχαχε στο τιμόνι της. Τις δύο προηγούμενες χρονιές, η Οστάνδη τα πήγε εξαιρετικά υπό τις οδηγίες του, επομένως δεν τέθηκε καν θέμα αποχώρησής του. Πριν τους «κούστμποϊς», έχει εργαστεί επίσης στην Κόρτραϊκ (2008-15).

Γήπεδο: Versluys Arena (8.432)

Μεταγραφές: Δαπάνησε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του έμπειρου στόπερ Λόμπερτς από τη Ζενίτ. Από εκεί και πέρα δεν έκανε άλλες σημαντικές κινήσεις, πέραν της μεταγραφής του δεξιού εξτρέμ Ράισελ από την Ουνιόν Σεν-Ζιλουάζ και του σέντερ φορ Ζίβκοβιτς, που έμεινε ελεύθερος από τον Άγιαξ. Ο τελευταίος αποκτήθηκε για να καλύψει το κενό του Ντιματά, ο οποίος ένα 10 εκατ. «μετακόμισε» στη Βόλφσμπουργκ. Άλλα 6,5 εκατ. έφερε στο ταμείο η μεταγραφή του δεξιού μπακ Μάρουσιτς στη Λάτσιο. Στη Λιλ επέστρεψε τέλος, ο επιθετικός Ντε Πρεβίλ, αφού ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του.

Φιλικά: Στα πιο σημαντικά από τα οκτώ φιλικά που έδωσε επικράτησε 2-0 της Στεάουα Βουκουρεστίου (7/7), έμεινε στο 1-1 με τη Φίτεσε (8/7) και τη Ρόζελαρ (14/7), ενώ παραχώρησε ισοπαλία 0-0 στη Λιλ (22/7).

Εκτίμηση: Η περσινή σεζόν ήταν πολύ επιτυχημένη και οι άνθρωποι της έχουν θέσει ως πλάνο να εδραιωθούν στην εξάδα. Θα τα καταφέρουν λογικά. Δίνονται ως πέμπτο φαβορί για τον τίτλο.

 

Σαρλερουά

Τι έκανε πέρσι: Έφτασε κοντά στην πηγή αλλά δεν τα κατάφερε. Τερμάτισε 6η στην κανονική διάρκεια, παρά τις αντίθετες προβλέψεις και διεκδίκησε μέσω των πλέι-οφς το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Εκεί όμως δεν τα κατάφερε και περιορίστηκε στην 5η θέση, που δεν της έδωσε τίποτα.

Προπονητής: Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, ο Φελίπε Μαζού συνεχίζει στον πάγκο της. Γέννημα-θρέμα της πόλης, γνωρίζει άριστα τις «ζέβρες». Από τη στιγμή λοιπόν που η ομάδα ξεπέρασε τον αρχικό σχεδιασμό της περσινής σεζόν, δεν υπήρχε λόγος να απομακρυνθεί.

Γήπεδο: Stade du Pays de Charleroi (17.824)

Μεταγραφές: Λίγες και «μετρημένες» οι κινήσεις της, χωρίς να δαπανηθούν χρήματα. Απέκτησε ως ελεύθερους τον αριστερό μπακ Φορτούνα (Μπράγκα), τον αμυντικό μέσο Ιλαϊμαχαρίτρα (Σοσό) και τον σέντερ φορ Ρεζάι (Εστεγκάλ). Την ίδια ώρα, στα ταμεία του συλλόγου μπήκαν 2,5 εκατ. ευρώ από την πώληση του αμυντικού χαφ Μαρκ στη Γάνδη, ενώ ελεύθεροι έμειναν οι σέντερ φορ Φερμπέ και Μπακάρ.

Φιλικά: Από τα επτά φιλικά που έδωσε τα τέσσερα ήταν πολύ δυνατά. Νίκησε 2-0 τη Σαχτάρ (7/7), έχασε 1-0 από την Αμιάν (14/7), επικράτησε 3-0 της Ρεμς (19/7) και 2-0 της Φορτούνα Ντίσελντορφ (22/7).

Εκτίμηση: Η εικόνα που παρουσίασε στην προετοιμασία της ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Η περσινή σεζόν δεν της έδωσε τίποτα, ωστόσο η 5η θέση άνοιξε την όρεξη των ανθρώπων της που έχουν θέσει τον πήχη παραπάνω φέτος. Παρουσιάζεται ωστόσο ως όγδοο φαβορί για τον τίτλο.

 

Μαλίν

Τι έκανε πέρσι: Έφτασε πολύ κοντά στο στόχο της εξάδας, εν τέλει όμως τερμάτισε στην 7η θέση, έναν μόλις βαθμό πίσω από την Σαρλερουά και διεκδίκησε την έξοδο στην Ευρώπη μέσω των πλέι-οφς του Europa League. Εκεί, συμμετείχε στον 1ο όμιλο, αλλά δεν τα κατάφερε, αφού έμεινε δεύτερη πίσω από τη Σεντ Τρούιντεν.

Προπονητής: Ο Γιανίκ Φερέρα διαδέχθηκε πέρυσι τον Αλεξάνταρ Γιάνκοβιτς, που έκανε την αντίθετη πορεία και «μετακόμισε» στη Σταντάρ Λιέγης. Ο νεαρότερος τεχνικός του πρωταθλήματος (37 χρονών), γνωρίζει άριστα την κατηγορία, με τη διοίκηση της Μαλίν να του αναθέτει το δύσκολο έργο να ανεβάσει επίπεδο τον σύλλογο. Ως πρώτος προπονητής, έχει περάσει επίσης από τους πάγκους της Σεντ Τρούιντεν (2013-15) και της Σαρλερουά (2012-13).

Γήπεδο: AFAS-stadion Achter de Kazerne (16.700)

Μεταγραφές: Ενεργοποίησε την οψιόν αγοράς του επιθετικού χαφ Δημήτρη Κολοβού από τον Ολυμπιακό, έναντι 700.000 ευρώ, ενώ δαπάνησε ένα εκατ. ακόμα για να αποκτήσει τον αμυντικό μέσο Σουφς από τη Γάνδη. Αποχώρησε τον αντίποδα ο πολύ καλός αμυντικός χαφ Βαλερμπέργκε για την Μπριζ με 1,9 εκατ., ενώ στην Έουπεν θα συνεχίσουν ο σέντερ φορ Βερντιέ και ο αριστερός μέσος Σουτερντέν.

Φιλικά: Έδωσε οκτώ φιλικά τεστ. Στα πιο σημαντικά από αυτά, ηττήθηκε με 4-2 από τη Λέουβεν (4/7) και 6-0 από τον Ολυμπιακό (8/7), ενώ νίκησε με 6-0 τη Βέστερλο (16/7) και 3-1 τη Μουσκρόν (21/7).

Εκτίμηση: Θα στηριχθεί στην «καυτή» της έδρα και φέτος και λογικά θα κάνει πορεία ανάλογη της περσινής. Δίνεται ως ένατο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.

 

Γκενκ

Τι έκανε πέρσι: Της αφήνει... χαρμολύπη η περσινή σεζόν. Στην Ευρώπη είχε εξαιρετική παρουσία, καταφέρνοντας να φτάσει μέχρι τα προημιτελικά του Europa League, όπου και αποκλείστηκε από τη Θέλτα. Στο πρωτάθλημα παρόλα αυτά τερμάτισε στην 8η θέση και βρέθηκε στο 2ο γκρουπ των ομάδων που διεκδίκησαν το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο. Εκεί τερμάτισε 1η και έφτασε μέχρι τον τελικό, όμως δεν τα κατάφερε, αφού ηττήθηκε από την Οστάνδη.

Προπονητής: Από τον Ιανουάριο του 2017, στον πάγκο της βρίσκεται ο Άλμπερτ Στουβένμπεργκ. Ο 46χρονος Ολλανδός τεχνικός διαδέχθηκε τον Κριστόφ Μας, με τη Γκενκ να είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του. Άριστος γνώστης των... μικρών ηλικιών, αφού προηγουμένως βρισκόταν στην ομάδα Νέων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2014-16) και στις U-21 και U-17 της Ολλανδίας. Με την τελευταία μάλιστα, έχει κατακτήσει τα Euro του 2011 και του 2012.

Γήπεδο: Luminus Arena (24.956)

Μεταγραφές: Απέκτησε τα δικαιώματα του πολύ καλού αμυντικού μέσου Μαλινόφσκι από τη Σαχτάρ, από την οποία μέχρι πέρυσι αγωνιζόταν ως δανεικός, ενώ δαπάνησε άλλα επτά εκατ. ευρώ για τον σέντερ φορ Ίνγκβαρτσεν (Νόρντζελαντ), τον μπακ Μέιλε (Άαλμποργκ) και τον μέσο Μάνουελ (Λιρς). Από την άλλη, έβαλε έξι εκατ. στα ταμεία της από την πώληση του δεξιού μπακ Καστάν στην Αταλάντα, ενώ ελεύθεροι έμειναν ο τερματοφύλακας Μπιζό και ο αμυντικός Βαλς.

Φιλικά: Έδωσε μόλις τέσσερα τεστ. Στα πιο δυνατά από αυτά, επικράτησε με σκορ 2-0 της Λιρς (8/7) και έμεινε στο 1-1 με την Έβερτον (22/7).

Εκτίμηση: Ενισχύθηκε και βάσει του πλάνου της διοίκησης, στόχος είναι σταδιακά να επιστρέψει στην κορυφή. Προφανώς είναι πολύ δύσκολο να κάνει πρωταθλητισμό, ο στόχος της τριάδας όμως είναι εφικτός. Άλλωστε, παρουσιάζεται ως τέταρτο φαβορί για τον τίτλο.

 

Σταντάρ Λιέγης

Τι έκανε πέρσι: Προέρχεται από μία καταστροφική σεζόν, που συνοδεύτηκε με τιμωρίες από την Ομοσπονδία. Παρά τις απαιτήσεις των οπαδών της για πρωταθλητισμό, τερμάτισε 9η και συμμετείχε στο 1ο γκρουπ των πλέι-οφς του Europa League. Ούτε εκεί όμως κατάφερε να σώσει την παρτίδα, αφού έμεινε 4η, οκτώ βαθμούς πίσω από την πρώτη θέση.

Προπονητής: Ο Ρικάρντο Σα Πίντο ανέλαβε τον πάγκο της τον Ιούνιο, επιστρέφοντας στο σύλλογο με τον οποίο ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική του καριέρα. Ο Πορτογάλος τεχνικός πέρυσι εργαζόταν για δεύτερη φορά στον Ατρόμητο, ενώ έχει περάσει και από τον ΟΦΗ (2013-14). Μεταξύ άλλων έχει εργαστεί επίσης σε Σπόρτινγκ Λισαβόνας (2012), Ερυθρό Αστέρα (2013), Μπελενένσες (2015) και Αλ Φατέ (2016). Ως προπονητής πάντως δεν έχει κάποια σημαντική διάκριση.

Γήπεδο: Stade Maurice Dufrasne (30.023)

Μεταγραφές: Κινήθηκε φειδωλά, αλλά έκανε μεταγραφές ουσίας. Αγόρασε έναντι 1,8 εκατ. ευρώ τον αριστερό εξτρέμ Εμποκού από την Κιέβο, ενώ πήρε ως ελεύθερους τον πολύ καλό τερματοφύλακα Οτσόα από τη Μάλαγα και τον αριστερό μπακ Ποκονιόλι από τη Γουέστ Μπρομ. Από την άλλη, είχε σημαντικές αποχωρήσεις, με τους αμυντικούς μέσους Σισέ και Τουρέ να αποχωρούν για Φούλαμ και Οσέρ αντίστοιχα. Πούλησε στη Μπριζ τον τερματοφύλακα Ουμπέρ, στη Ντεπορτίβο Κάλι τον αριστερό μπακ Αντράντε και στην Οσέρ τον επιθετικό Γιαταρά.

Φιλικά: Έδωσε έξι φιλικά τεστ. Στα πιο σημαντικά από αυτά, ηττήθηκε με σκορ 4-2 από τη Χόφενχαϊμ (8/7), νίκησε 1-0 τη Μουσκρόν (14/7) και 2-0 τη Λανς (16/7), ενώ έμεινε στο 1-1 με τη Μετς (22/7).

Εκτίμηση: Σε σχέση με την περσινή πολύ κακή χρονιά, φέτος όπως και να έχει θα τα πάει καλύτερα. Το απαιτητικό κοινό της μπορεί να ζητάει... τίτλους, αλλά μια πιο προσγειωμένη πρόβλεψη είναι η εξάδα. Άλλωστε, θεωρείται ως έκτο φαβορί για το πρωτάθλημα.

 

Κόρτραϊκ

Τι έκανε πέρσι: Έκανε μέτρια σεζόν, με αποτέλεσμα να τερματίσει στη 10η θέση της βαθμολογίας. Η αλήθεια βέβαια είναι πως δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα με υποβιβασμό. Στα πλέι-οφς του Europa League, συμμετείχε στο δεύτερο όμιλο και είχε και εκεί μέτρια παρουσία, τερματίζοντας στην τέταρτη θέση.

Προπονητής: Από τις αρχές του καλοκαιριού στον πάγκο της είναι ο γνωστός μας, Γιάννης Αναστασίου. Ο 44χρονος Έλληνας τεχνικός είναι λάτρης του ολλανδικού μοντέλου και οι άνθρωποι της Κόρτραϊκ ποντάρουν σε αυτό προκειμένου η ομάδα να αποδώσει ωραίο ποδόσφαιρο. Σαν προπονητής, ο Αναστασίου έχει ως πικ της καριέρας του τον πάγκο του Παναθηναϊκού (2013-15), με τον οποίο κατέκτησε το Κύπελλο το 2014, ενώ αναδείχθηκε προπονητής της σεζόν στην Ελλάδα την ίδια σεζόν. Τη σεζόν 2016-17 βρισκόταν στη Ρόντα, την οποία οδήγησε στα πλέι-οφς ανόδου στην Eredivisie της Ολλανδίας πριν απομακρυνθεί ξαφνικά.

Γήπεδο: Guldensporenstadion (9.399)

Μεταγραφές: Δεν δαπάνησε πολλά χρήματα αυτό το καλοκαίρι. Απέκτησε τον επιθετικό χαφ Ατζαγκούν που έμεινε ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό, ενώ ως ελεύθερους επίσης πήρε τον τερματοφύλακα Μπουζές (Κλαμπ Μπριζ) και τους χαφ Λεπουάν (Ζούλτε Βάρεγκεμ) και Κουμορτζί (Γκενκ). Την ίδια ώρα, σημαντική αποχώρηση είναι αυτή του σέντερ φορ Βέλντβικ, ο οποίος «μετακόμισε» στην Γκρόνινγκεν, ενώ παρελθόν αποτελούν επίσης ο επιθετικός χαφ Μερσιέ (Σερκλ Μπριζ), ο αριστερός μπακ Ζοαζίνιο (Τοντέλα) και ο μέσος Ντε Μετς (Ζούλτε Βάρεγκεμ).

Φιλικά: Έδωσε πέντε φιλικά τεστ. Στα πιο σημαντικά από αυτά, ηττήθηκε 2-0 από τη Βίλεμ (8/7) και 2-1 από τον Παναθηναϊκό (11/7), επικράτησε 1-0 της Ρέντινγκ και έχασε με σκορ 4-0 από τη Λιλ (19/7).

Εκτίμηση: Είχε μέτρια εικόνα στα φιλικά που έδωσε. Η λογική λέει πως η πορεία της θα είναι ανάλογη της περσινής. Η γρήγορη παραμονή πρώτος στόχος και από εκεί και πέρα ότι καλύτερο μπορεί.

 

Λόκερεν

Τι έκανε πέρσι: Τερμάτισε 11η στην κανονική διάρκεια της σεζόν και συμμετείχε στο δεύτερο όμιλο των θέσεων 7-14, όπου διεκδικούσαν το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο. Δεν τα κατάφερε να προκριθεί στην ημιτελική φάση ωστόσο, τερματίζοντας 2η στο γκρουπ, εννιά βαθμούς πίσω από τη Γκενκ.

Προπονητής: Ο γνώριμος στον κόσμο της, Ρούναρ Κρίστινσον ανέλαβε στα μέσα της περσινής σεζόν τον πάγκο της. Έχοντας περάσει μια επταετία στο σύλλογο σαν ποδοσφαιριστής, ο 47χρονος Ισλανδός προπονητής, καλείται να κάνει φέτος το κάτι παραπάνω. Έχει εργαστεί επίσης σε Λίλεστρομ (2014-16) και Ρέικιαβικ (2010-14). Με την τελευταία μάλιστα, κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, τρία Κύπελλα, ένα League Cup και δύο Super Cup.

Γήπεδο: Daknamstadion (12.000)

Μεταγραφές: Προχώρησε σε κινήσεις ουσίας χωρίς να «πετάξει» χρήματα. Απέκτησε από τη Χέρενφεεν τον μπακ Μάρζο και τον εξτρέμ Σλάγκβιρ. Πήρε τον επιθετικό χαφ Κέλι από τη Ρόζελαρ, τον επιθετικό Σέντερ από την Έσμπιεργκ και τον δεξιό μπακ Μπιμπουανγκού από την Ουνιόν Σαν-Ζιλουάζ. Παράλληλα, αποχώρησε ο αριστερός εξτρέμ Πατόσι (Κέιπ Τάουν Σίτι), ο μέσος Ρίνγκε (Βέτερεν) και ο κεντρικός αμυντικός Γκίσελινγκ (Έιντραχτ Άαλστ).

Φιλικά: Έξι φιλικά έδωσε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της. Στα πιο σημαντικά από αυτά ηττήθηκε με 2-1 από τη Σερκλ Μπριζ (12/7) και έμεινε στο 0-0 με τον Ολυμπιακό (15/7).

Εκτίμηση: Προβλέπεται πολύ δύσκολη σεζόν. Αρχικός στόχος η παραμονή και λογικά θα τα καταφέρει έστω και δύσκολα, παρότι προσφέρεται ως τέταρτο φαβορί για υποβιβασμό.

 

Σεντ Τρούιντεν

Τι έκανε πέρσι: Παρότι τερμάτισε στη 12η θέση, εξασφάλισε σχετικά εύκολα την παραμονή της, που ήταν και ο αρχικός στόχος της σεζόν. Στη συνέχεια συμμετείχε στο 1ο γκρουπ των πλέι-οφς του Europa League και έκανε την έκπληξη τερματίζοντας πρώτη. Η Γκενκ ωστόσο έβαλε τέλος στο όνειρο της Ευρώπης, αφού την απέκλεισε στα ημιτελικά των νοκ-άουτ αγώνων για το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Προπονητής: Συνεχίζει στον πάγκο της από τα μισά της περσινής σεζόν ο Τιντίν Μάρκεζ. Ο 55χρονος Ισπανός προπονητής δεν έχει να επιδείξει κάτι σπουδαίο στους πάγκους. Δούλευε από το 1998 μέχρι το 2008 στην Εσπανιόλ διατελώντας πρώτος τεχνικός, βοηθός και προπονητής της ομάδας Νέων, ενώ προηγούμενη ομάδα του ήταν η Έουπεν (2012-15).

Γήπεδο: Stayen (14.600)

Μεταγραφές: Χωρίς να δαπανήσει πολλά χρήματα, προχώρησε σε σημαντικές μεταγραφές. Απέκτησε από την Τσάρλτον τον στόπερ Τεξέιρα και τον εξτρέμ Σεμπάγιος. Πήρε από τη Ζούλτε Βάρεγκεμ τον τερματοφύλακα Στεπ, από την Οστάνδη τον αριστερό μπακ Αντούνες, από τη Λιντς τον δεξιό εξτρέμ Μποτάκα και από την Έουπεν τον νεαρό μέσο Ασαμόα. Αρκετές ήταν και οι αποχωρήσεις, με εκείνες τον μέσων Γκέρκενς (Άντερλεχτ), Πέτερς (Καέν) και Βαλντίβια (Νιμ), να βάζουν στα ταμεία ένα ποσό περίπου 3,5 εκατομ. ευρώ. Παράλληλα αποχώρησαν οι στόπερ Φερνάντες (Πορτιμονένσε), Πουλίδο (Ουέσκα), όπως και ο επιθετικός Νοβότνι (Ουίπεστ).

Φιλικά: Έδωσε έξι φιλικά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της. Στα πιο δυνατά από αυτά, νίκησε 4-1 την Ιένα (11/7), έμεινε στο 0-0 με τη Βέστερλο (19/7) και στο 1-1 με την Αντβέρπ (22/7).

Εκτίμηση: Ενισχύθηκε, ωστόσο δύσκολα θα κάνει και φέτος το βήμα παραπάνω. Λογικά θα εξασφαλίσει νωρίς την παραμονή και θα διεκδικήσει μια θέση κοντά στη δεκάδα.

 

Εουπεν

Τι έκανε πέρσι: Κατάφερε να παραμείνει για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν στην «μεγάλη» κατηγορία, παρότι παρουσιαζόταν ως ένα από τα πρώτα φαβορί για υποβιβασμό. Τερμάτισε στην 13η θέση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος σχετικά άνετα. Συμμετείχε στο 2ο όμιλο των πλέι-οφς του Europa League και τερμάτισε τρίτη, πίσω από την Γκενκ και Λόκερεν.

Προπονητής: Ο Ζόρντι Κόντομ παραμένει για τέταρτη σεζόν στο σύλλογο. Αυτή ωστόσο είναι η τρίτη χρονιά που ο 47χρονος Ισπανός βρίσκεται στην άκρη του πάγκου της (την πρώτη ήταν ως βοηθός). Η διοίκηση του συλλόγου έμεινε απόλυτα ικανοποιημένη με την επιτυχία της παραμονής πέρυσι, επομένως δεν τέθηκε θέμα απομάκρυνσής του.

Γήπεδο: Stadion am Kehrweg (8.235)

Μεταγραφές: Ήταν ιδιαίτερα ενεργή αυτό το καλοκαίρι. Απέκτησε από την Εσπανιόλ τα δικαιώματα του σέντερ φορ Σιλά έναντι 2,3 εκατ. ευρώ και εν συνεχεία τον «μοσχοπούλησε» στη Γκένκ για 3 εκατ. Από εκεί και πέρα πήρε από τη Μαλίν τον επιθετικό Βερντιέ και τον μέσο Σουτερντέν, ενώ απέκτησε ως ελεύθερους τον μεσοαμυντικό Ντιανιέ από τη Μπαρτσελόνα και τον στόπερ Λοτιέ από τη Ντιζόν. Πήρε επίσης τον δεξιό μπακ της Μουσκρόν Τιρπάν. Έβαλε παράλληλα στα ταμεία της 8 εκατ. από την πώληση του νεαρού εξτρέμ Ονιεκούρου στην Έβερτον, ενώ άφησε ελεύθερους τον εξτρέμ Χεφρέν (Γκρασχόπερς) και τον μέσο Ντουφούρ (Ρόζελαρ).

Φιλικά: Στα πιο σημαντικά από τα τέσσερα τεστ που έδωσε, έμεινε στο 2-2 με τη Γκλάντμπαχ (12/7), ηττήθηκε με σκορ 2-0 από τη Μετς (19/7) και επικράτησε 2-0 της Λιρς (22/7).

Εκτίμηση: Έκανε πολύ σημαντικές κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι, έχοντας και πάλι ως πρώτο στόχο την παραμονή και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Βάσει υλικού θα τα καταφέρει. Παρόλα αυτά, δίνεται ως τρίτο φαβορί για υποβιβασμό.

 

Βάασλαντ Μπέβερεν

Τι έκανε πέρσι: Για μια ακόμα σεζόν τερμάτισε στη 14η θέση. Βέβαια, έκοψε το... νήμα με απόσταση επτά βαθμών από το τέλος της βαθμολογίας και η αλήθεια είναι πως δεν κινδύνεψε ιδιαίτερα. Στο 1ο γκρουπ των πλέι-οφς για το Europa League που συμμετείχε, το πάλεψε όσο μπορούσε, αλλά τελικά έμεινε τρίτη με 15 βαθμούς, επτά λιγότερους από την πρώτη Σιντ Τρούιντεν.

Προπονητής: Από τα μέσα της περσινής σεζόν στον πάγκο της κάθεται ο Φιλίπ Κλεμέν. Η Βάασλαντ είναι η πρώτη ομάδα της οποίας αναλαμβάνει τον πάγκο ο 43χρονος τεχνικός, αφού πριν από αυτή, πέρασε από διάφορα πόστα στην Κλαμπ Μπριζ, με τις οποίας τη φανέλα αγωνίστηκε για μια δεκαετία ως ποδοσφαιριστής. Σαν τεχνικός πάντως, δεν έχει να δείξει κάτι αξιοσημείωτο.

Γήπεδο: Freethiel-Stadion (8.190)

Μεταγραφές: Κράτησε μεγάλο μέρος του περσινού ρόστερ και φρόντισε να μην υπάρξουν σημαντικές αποχωρήσεις από αυτό. Μοναδική άξια αναφοράς κίνησή της, η απόκτηση του επιθετικού χαφ Μοριόκα από τη Σλασκ Βρόσλαβ.

Φιλικά: Έδωσε έξι τεστ κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της. Στα πιο δυνατά από αυτά, ηττήθηκε με σκορ 3-0 από τη Στεάουα Βουκουρεστίου (4/7), επικράτησε με σκορ 1-0 της Ζούλτε Βάρεγκεμ (15/7) και με 2-1 της Λέουβεν (21/7).

Εκτίμηση: Δύο σερί σεζόν εξασφάλισε την παραμονή της σχετικά εύκολα, αλλά από τις τελευταίες. Λογικά και φέτος ανάλογη πορεία θα κάνει. Θα δώσει μάχη για τη σωτηρία, ενώ παρουσιάζεται ως δεύτερο φαβορί για υποβιβασμό.

 

Μουσκρόν

Τι έκανε πέρσι: Όπως αναμενόταν, εξασφάλισε κυριολεκτικά την τελευταία αγωνιστική την παραμονή της στην κατηγορία, τερματίζοντας 15η, έναν μόλις βαθμό πάνω από τη Βέστερλο. Συμμετείχε στο 2ο γκρουπ των πλέι-οφς του Europa League, όπου ούτε εκεί κατάφερε να κάνει την υπέρβαση και έμεινε στην πέμπτη θέση.

Προπονητής: Ο Μίρτσεα Ρέντνικ βρίσκεται από το 2016 στον πάγκο της. Ο 53χρονος Ρουμάνος θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί ως... γυρολόγος των πάγκων, έχοντας εργαστεί συνολικά σε 15 ομάδες. Πάντως, γνωρίζει καλά το πρωτάθλημα, έχοντας εργαστεί επίσης σε Σταντάρ Λιέγης (2012-13) και Γάνδη (2013-14). Υπήρξε μάλιστα ποδοσφαιριστής της πρώτης και της Σεντ Τρούιντεν. Έχει να επιδείξει στην καριέρα του δύο πρωταθλήματα, τρία Κύπελλα και ένα Super Cup.

Γήπεδο: Stade Le Canonnier (10.571)

Μεταγραφές: Έκανε μεταγραφές ουσίας χωρίς να... ξοδευτεί. Απέκτησε από την Οστάνδη τον σέντερ μπακ Γκοντό και από την Τουμπίζ τον νεαρό επιθετικό χαφ Αμαλάχ. Απέκτησε ως ελεύθερους τον μέχρι πέρυσι δανεικό από τη Σέλτικ τερματοφύλακα Μπαϊλί και τον σέντερ φορ Εμπομπό από την Έρεμπρο. Πούλησε στην Έουπεν τον δεξιό μπακ Τιρπάν, ενώ άφησε ελεύθερους τον μπακ Πεΐρ (Ουνιόν Σαν-Ζιλουάζ), τον τερματοφύλακα Ντεφουρνί (Τουμπίζ) και τους σέντερ φορ Ματουλεβίσιους (Χιμπέρνιαν), Μούλιτς (Χάποελ Ακρ).

Φιλικά: Στα πιο σημαντικά από τα τέσσερα φιλικά που έδωσε, έμεινε στο 1-1 με την Οσέρ (30/6), ηττήθηκε 1-0 από τη Σταντάρ Λιέγης (14/7) και με 3-1 από τη Μαλίν (21/7).

Εκτίμηση: Πέρυσι εξασφάλισε στο τέλος την παραμονή, φέτος όμως δύσκολα θα τη γλυτώσει. Είναι το πρώτο φαβορί για υποβιβασμό και θα δώσει μεγάλη μάχη για να σωθεί. Τα δεδομένα πάντως είναι εναντίον της.

 

Αντβέρπ

Τι έκανε πέρσι: Παρότι τερμάτισε τρίτη στην κανονική διάρκεια της δεύτερης κατηγορίας, εξασφάλισε την άνοδο ως πρωταθλήτρια μέσω των πλέι-οφς και επιστρέφει στην Jupiler League μετά από 13 χρόνια.

Προπονητής: Την ανέλαβε τον περασμένο Ιούνιο ο Λάζλο Μπόλονι με στόχο να την κρατήσει στη μεγάλη κατηγορία. Ο γνωστός στο ελληνικό κοινό 64χρονος Ρουμάνος τεχνικός θα εργαστεί για δεύτερη φορά στη Jupiler League, αφού τη διετία 2008-10 είχε περάσει από τον πάγκο της Σταντάρ Λιέγης. Παράλληλα, έχει περάσει από ΠΑΟΚ, Νανσί, Εθνική Ρουμανίας, Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Ρεν, Μονακό, Αλ Τζαζίτα, Αλ Ουαντά, Λανς, Αλ Κορ και Αλ Ιτιχάντ. Σαν προπονητής έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και τρία Super Cup. Το 2009 δε, αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής του Βελγίου.

Γήπεδο: Bosuilstadion (12.975)

Μεταγραφές: Έκανε λίγες αλλά σημαντικές κινήσεις ενόψει της επιστροφής της στη Jupiler League. Απέκτησε από την Πόρτο τον καλό τερματοφύλακα Μπολάτ και από την Αλ Αραμπί τον έμπειρο στόπερ Σαλ. Ως ελεύθερος από τη Μαλίν ήρθε ο νεαρός επιθετικός Ζααντί. Στον αντίποδα έμειναν ελεύθεροι οι δεξιοί μπακ Ντομ (Μπίρσοτ), Ντεσελιέρ (Λέουβεν) και ο σέντερ φορ Μπινστ (Λιρς).

Φιλικά: Έδωσε πέντε φιλικά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της, μόνο το ένα όμως ήταν δυνατό. Σε αυτό, έμεινε στο 1-1 με τη Σεντ Τρούιντεν (22/7).

Εκτίμηση: Θα μπει στο πρωτάθλημα με τον... τσαμπουκά της νεοφώτιστης και οι κινήσεις που έχει κάνει δείχνουν πως θα καταφέρει να παραμείνει και του χρόνου στην κατηγορία. Στόχος είναι η παραμονή και αυτή λογικά θα έρθει εύκολα. Μια θέση κοντά στη δεκάδα είναι στα μέτρα της.

Γιώργος Νίκου

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ