foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ219
COSMOTE TV ΔΩΡΕΑΝ* ΕΔΩ 📺 ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Νορβηγία, Eliteserien: Preview σεζόν 2017

Previews Πρωταθλημάτων | 29 Μάρ 2017 13:28
Νορβηγία-Eliteserien-Preview-2017-Αφιέρωμα-Νορβηγίας-2017.jpg

Έτοιμες να ριχτούν στη «μάχη» του 73ου πρωταθλήματος είναι οι ομάδες της Ελίτσεριεν με τη σέντρα να είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο, με το παιχνίδι Κρίστιανσουντ - Μόλντε. Η αγωνιστική ολοκληρώνεται τη Δευτέρα. Πολυνίκης του θεσμού είναι η Ρόζενμποργκ με 24 κατακτήσεις (ήταν η νικήτρια των δύο τελευταίων), ακολουθούν Φρέντρικσταντ και Βίκινγκ με 9 και 8 αντίστοιχα. Λίλεστρομ και Βαλερένγκα έχουν αναδειχτεί πρωταθλήτριες από 5 φορές, ενώ η Μόλντε μετρά 3 κατακτήσεις. Σταρτ και Μπόντο Γκλιμτ, υποβιβάστηκαν στην Όμπος Λίγκεν, νεοφώτιστες στην αγωνιστική περίοδο που ξεκινά οι Κρίστιανσουντ και Σάντεφιορντ.

Σύστημα Διεξαγωγής

Το πρωτάθλημα της Eliteserien, αποτελείται από 16 ομάδες. Ο πρωταθλητής βγαίνει έπειτα από την ολοκλήρωση 30 αγωνιστικών και παίρνει ταυτόχρονα, το εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ, ξεκινώντας από τον δεύτερο προκριματικό γύρο. Οι επόμενες τρεις ομάδες της κατάταξης συμμετέχουν στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ από τον πρώτο γύρο. Όσον αφορά τον υποβιβασμό, δύο ομάδες πέφτουν απευθείας, ενώ ο 14ος διεκδικεί την παραμονή κόντρα στο νικητή των πλέι-οφ της OBOS - Ligaen σε δύο αγώνες.

 

Οι ομάδες της Eliteserien

Ρόζενμποργκ

Τι έκανε πέρυσι: Κατέκτησε με άνεση το 24ο πρωτάθλημα στην ιστορία της και δεύτερο συνεχόμενο. Είχε την καλύτερη επίθεση της κατηγορίας με 65 τέρματα και ταυτόχρονα την καλύτερη άμυνα με 25 γκολ παθητικό. Το +15 από τη δεύτερη θέση, καταδεικνύει το γεγονός ότι αντίπαλός της ήταν μονάχα ο… κακός της εαυτός. Έκλεισε τη χρονιά με «νταμπλ», επικρατώντας εύκολα της Κονγκσβίνγκερ στον τελικό Κυπέλλου, με σκορ 4-0.

Προπονητής: Στη θέση του παρέμεινε ο Κόρε Ινγκέμπριτσεν, έπειτα από την απόλυτη επιτυχία με την οποία στέφθηκε η περασμένη σεζόν. Ο 50χρονος Νορβηγός βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας από το καλοκαίρι του 2014.

Έδρα: «Λέρκενταλ Στάντιον» (21.421)

Μεταγραφές: Έκανε το «μπαμ» αποκτώντας το διεθνή Δανό επιθετικό Νίκλας Μπέντνερ από τη Νότιγχαμ Φόρεστ, ο οποίος καλείται να καλύψει το κενό του πρώτου σκόρερ της κατηγορίας πέρυσι, Γκίτκιαρ (19 γκολ), που μετακόμισε στη Μόναχο 1860. Σημαντικές κινήσεις επίσης, οι μπακ Μέλινγκ (Στάμπαεκ) και Χέντενσταντ (Ζανκτ Πάουλι), ο τερματοφύλακας Έστμπε (Σάρπσμποργκ) και ο φορ Γέβτοβιτς (Αντάλιασπορ, πέρυσι Μπόντο Γκλιμτ). Παρελθόν επίσης, οι Κουάρασεϊ (Τ, 9/0), Σβένσον (Α, 26/1), Εϊγιόλφσον (Α, 27/2).

Φιλικά: Έπαιξε οκτώ φιλικά προετοιμασίας, τέσσερις νίκες και τρεις ισοπαλίες, ο θετικός απολογισμός. Συνέτριψε την κατώτερη Ράνχαϊμ, με 4-1 στη πρόβα τζενεράλε ενόψει της νέας χρονιάς.

Εκτίμηση: Για ακόμα μία χρονιά ξεκινά ως το φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, ενδεχόμενο που το βρίσκουμε στο 1,40 στον Stoiximan. Διατήρησε το βασικό κορμό του ρόστερ, η εικόνα της αναμένεται να είναι ανάλογη της περσινής σε απόδοση. Αναζητά την ευρωπαϊκή διάκριση, έχει βάθος πάγκου για να ανταπεξέλθει.

 

Μπραν

Τι έκανε πέρυσι: Ήταν από τις πιο σταθερές ομάδες της κατηγορίας, ιδίως στην έδρα της, όπου σημείωσε 11 νίκες, 3 ισοπαλίες και μόλις 1 ήττα. Μεγάλη επιτυχία η κατάκτηση της δεύτερης θέσης, ήταν υπεράνω των προσδοκιών διοίκησης και κόσμου, έπειτα από την επάνοδό της στην πρώτη κατηγορία. Είχε τη δεύτερη καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος.

Προπονητής: Αμετακίνητος ο Λαρς Άρνε Νίλσεν, που βρίσκεται στον πάγκο της Μπραν από το Μάιο του 2015, οδηγώντας την αρχικά, στην πρώτη κατηγορία και πέρυσι στη δεύτερη θέση και στην Ευρώπη.

Έδρα: «Μπραν Στάντιον» (17.686)

Μεταγραφές: Δε συνεχίζουν στην ομάδα ο αμυντικός και αρχηγός, Ντεμίντοβ (26/1), στη θέση του αποκτήθηκε ο Βίτο Βόρμγκουρ (11/0), που πέρυσι αγωνιζόταν στην Άαλεσουντ. Παρελθόν και ο εξτρέμ Χούζεκλεπ (26/4, 6 ασίστ). Νέες προσθήκες, ο αμυντικός Γιόνσον (Φιόλνιρ), ο μέσος Λάρσεν (Άαλεσουντ) και ο επιθετικός Μπέρβεν (Τβέντε).

Φιλικά: Προβλημάτισε με τα αποτελέσματα στα φιλικά προετοιμασίας, σημείωσε τρεις νίκες και δύο ισοπαλίες σε οκτώ αναμετρήσεις. Ηττήθηκε από τη Σόγκνταλ εντός έδρας, με 1-2 στο τελευταίο πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου.

Εκτίμηση: Μετά την άκρως επιτυχημένη σεζόν πέρυσι, το λιγότερο που προσδοκούν άπαντες, είναι η επανάληψή της. Στόχος, να κυνηγήσει μέχρι τέλους τη Ρόζενμποργκ, αλλά με τις παράλληλες ευρωπαϊκές υποχρεώσεις που θα έχει, φαντάζει δύσκολο.

 

Οντ Γκρένλαντ

Τι έκανε πέρυσι: Μέτρια χρονιά για την Οντ Γκρένλαντ η περσινή, είχε πολλά σκαμπανεβάσματα, κυρίως στο δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος, γεγονός που δεν της επέτρεψε να κυνηγήσει την υπέρβαση. Σημαντικές νίκες στο φινάλε της περιόδου, της έδωσαν την τρίτη θέση στην κατάταξη και το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Προπονητής: Από τους μακροβιότερους προπονητές της κατηγορίας, ο Νταγκ Φάγκερμο, βρίσκεται στον πάγκο της Οντ, από τον Ιανουάριο του 2008.

Έδρα: «Σκάγκερακ Αρένα» (11.767)

Μεταγραφές: Λίγα πράγματα στο μεταγραφικό παζάρι, αποτέλεσαν παρελθόν οι ακραίοι επιθετικοί Ακαμπουέζε (30/6) και Χάλβορσεν (26/4), ο οποίος στο δεύτερο μισό της σεζόν, αγωνίστηκε δανεικός στη Μπόντο Γκλιμτ. Νέα αποκτήματα ο μέσος Μπρόμπεργκ (Έρεμπρο) και οι επιθετικοί Άγκντεσταϊν (Χάουγκεσουντ), Ντιούφ (Μόλντε).

Φιλικά: Σε σύνολο δέκα φιλικών αναμετρήσεων, σημείωσε έξι νίκες και μία ισοπαλία, ενώ ηττήθηκε τρεις φορές. 9/10 έληξαν με σύνολο τερμάτων over 2.5. Ήττα με σκορ 3-4 στο τελευταίο, κόντρα στη Σταρτ, εντός έδρας.

Εκτίμηση: Άλλη μια χρονιά που ξεκινά με υψηλές προσδοκίες, στόχος η κατάκτηση του πρωταθλήματος που τόσο της λείπει. Υπάρχει εμπιστοσύνη στον προπονητή, το ρόστερ παρέμεινε αναλλοίωτο, το ζητούμενο είναι η διάρκεια ενώ θα παίξει το ρόλο του και ο παράγοντας «Ευρώπη». Αναμένεται εκ νέου στην πρώτη τριάδα.

 

Χάουγκεσουντ

Τι έκανε πέρυσι: Πραγματοποίησε εξαιρετική σεζόν πέρυσι, τερματίζοντας στην τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Ξεκίνησε τη χρονιά με τον Μαρκ Ντέμπσεϊ στον πάγκο, συνέχισε με τον βοηθό Λομπέρτο μετά την παραίτηση του Άγγλου. Δεν έχασε τη φόρμα της, συνέχισε να παίζει κατά διαστήματα ελκυστικό, επιθετικό ποδόσφαιρο, κέρδισε στο «νήμα» το Μόλντε και θα συμμετάσχει στο επόμενο Γιουρόπα Λιγκ.

Προπονητής: Μεσούσης της σεζόν πέρυσι, ανακοινώθηκε η συνεργασία με τον Έιρικ Χόρνελαντ, ο οποίος θήτευσε στην Κ-19 της Εθνικής Νορβηγίας. Ο 42χρονος Νορβηγός, κάθισε στον πάγκο της ομάδας στις τελευταίες αγωνιστικές.

Έδρα: «Χάουγκεσουντ Στάντιον» (8.754)

Μεταγραφές: Αρκετοί παίκτες ήρθαν, αρκετοί έφυγαν, μερικοί εκ των οποίων βασικοί πέρυσι. Τροστ-Εκόνγκ, Τούμπιτς, Μίρεσταμ, Μίλιεταϊγκ, Άγκντεσταϊν, αποχώρησαν από την ομάδα, κατάφερε να κρατήσει τον μέσο Χαϊραντίνοβιτς (27/4) και να προσθέσει στο ρόστερ της τους αμυντικούς Φρέντρικ Κνούντσεν (Ασάνε, 28/1), Μπρούνο Σοάρες (Καϊράτ Αλμάτι, 14/1). Σημαντικές προσθήκες επίσης οι επιθετικοί Χούζεκλεπ (Μπραν) και Φρέντερικ Γκίτκιαρ (Λίγκμπι).

Φιλικά: Προβλημάτισε με την εικόνα της στα φιλικά προετοιμασίας, σημείωσε μόλις μία νίκη σε σύνολο πέντε αναμετρήσεων. Επικράτησε της Σάντνες με 0-1 στο τελευταίο πριν την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων.

Εκτίμηση: Ερωτηματικό η εικόνα που θα παρουσιάσει φέτος, καθώς εκτός από την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία, έχασε σημαντικούς παίκτες του ρόστερ. Θα είναι επιτυχία αν καταφέρει να μπει στην πρώτη πεντάδα, ρεαλιστικός στόχος το πρώτο μισό της κατάταξης.

 

Μόλντε

Τι έκανε πέρυσι: Απογοητευτική χρονιά για τη Μόλντε η περσινή, μετά βίας κατάφερε να τερματίσει στην πέμπτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, προσπερνώντας στο φινάλε τη Σάρπσμποργκ. Ξεκίνησε καλά, όμως γρήγορα ήρθαν τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα και έχασε το δρόμο της προς την κορυφή που ήταν ο στόχος. Μόλις 13 νίκες σε 30 αγωνιστικές, δύο λιγότερες οι ήττες.

Προπονητής: Υπάρχει εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του Όλε Γκούναρ Σόλσκιαρ, με τον 44χρονο τεχνικό να συνεχίζει τη δεύτερη θητεία του, από τον Οκτώβριο του 2015.

Έδρα: «Άκερ Στάντιον» (11.800)

Μεταγραφές: Σημαντική απώλεια από την αμυντική διάταξη η αποχώρηση του διεθνή Νορβηγού Φόρεν (Μπράιτον), δεν ανήκουν πλέον στην ομάδα ο τερματοφύλακας Χόρβαθ (Μπριζ), ο μπακ Φλο (Σλάβια Πράγας), ο μέσος Σινγκ (Βίσλα Πλοκ) και ο φορ Ντιούφ (Οντ). Αποκτήθηκαν νεαροί ποδοσφαιριστές κατά κύριο λόγο, ο 21χρονος μπακ Όλε Μάρτιν Ρίνταρεϊ της Λίλεστρομ και ο στόπερ Νάτεσταντ (Χαφνάφιερντουρ) οι πιο σημαντικές προσθήκες.

Φιλικά: Θετικές εντυπώσεις στα πρώτα φιλικά, με νίκες κατά κύριο λόγο, «σόκαρε» η ήττα με σκορ 5-1 από την Άαλεσουντ στην πρόβα τζενεράλε ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Εκτίμηση: Δε θέλει να θυμάται στην περσινή σεζόν, εξυπακούεται ότι ο στόχος της νέας, είναι το πρωτάθλημα και στη χειρότερη των περιπτώσεων, η πρώτη τριάδα. Έχει το «know how» ο Σόλσκιαρ, αν περιορίσει τις μεταπτώσεις στην απόδοση του συνόλου, θα φτάσει σε μια επιτυχημένη σεζόν.

 

Σάρπσμποργκ 08

Τι έκανε πέρυσι: Επιτυχημένη πρέπει να θεωρείται η περσινή σεζόν για τη Σάρπσμποργκ, η οποία τερμάτισε στην έκτη θέση της κατάταξης, φτάνοντας κοντά ακόμα και σε ευρωπαϊκό εισιτήριο. Δεν άρχισε καλά τη χρονιά, όμως από τη στιγμή που βρήκε ρυθμό, απέκτησε σταθερότητα και ανέβηκε στα ψηλά του βαθμολογικού πίνακα. Παρ’ όλα αυτά είχε την τρίτη χειρότερη επίθεση του πρωταθλήματος.

Προπονητής: Για τρίτη χρονιά στον πάγκο της ομάδας ο Γκέιρ Μπάκε, καθώς ο 47χρονος Νορβηγός τυγχάνει της εκτίμησης των διοικούντων της ομάδας.

Έδρα: «Σάρπσμποργκ Στάντιον» (5.650)

Μεταγραφές: Άλλαξε τον δεύτερο τερματοφύλακα, καθώς απέκτησε τον Σέρβο Κούπιτς από τη Μπέογκραντ, ενώ παραχώρησε τον Έστμπε στη Ρόζενμποργκ. Παρελθόν επίσης ο αμυντικός Γιόνσον (Σόγκνταλ), ο μέσος Έρνεμαν (Βίκινγκ) και ο επιθετικός Κίρκεβολντ (Χόμπρο). Σημαντικές προσθήκες των μέσων Γέργκενσεν (Βίκινγκ), Χάλβορσεν (Οντ), Ζακάριασεν (Νεστ-Σότρα), πήρε επίσης τον δεξιό μπακ Άλμπεκ από την Ισλανδική Βαλούρ.

Φιλικά: Έκλεισε θετικά τα φιλικά προετοιμασίας, με τρεις σερί νίκες κόντρα σε Στρόμσγκοντσετ (2-1), Στάμπαεκ (3-1) και Φρέντρικσταντ (4-0), δείχνοντας έτοιμη για την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων.

Εκτίμηση: Ξεκινά με στόχο την επανάληψη της περσινής επιτυχίας, διατήρησε την ίδια δυναμική στο ρόστερ της. Αν βελτιωθεί στον επιθετικό τομέα, έχει τα φόντα για οκτάδα.

 

Στρόμσγκοντσετ

Τι έκανε πέρυσι: Περίεργη χρονιά η περσινή για τη «Γκόντσετ», τα «πήγαινε-έλα» του κόουτς Ινγκεμπρέτσεν λόγω προβλημάτων υγείας, δεν άφησαν ανεπηρέαστη την ομάδα. Τερμάτισε έβδομη, θέση που δεν την κολακεύει και απέχει πολύ από το στόχο που είχε θέσει.

Προπονητής: Οι πειραματισμοί με τον βοηθό Έντεγκορντ, δεν απέδωσαν και η διοίκηση αποφάσισε να προσλάβει τον Τορ Όλε Σκούλερουντ για να ολοκληρώσει τη χρονιά πέρυσι και να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες φέτος. Νταμπλούχος Νορβηγίας με τη Μόλντε το 2014, ο 46χρονος Νορβηγός.

Έδρα: «Μάριενλιστ Στάντιον» (8.935)

Μεταγραφές: Ενισχύθηκε κατά τη μεταγραφική περίοδο, αποκτώντας τον πρώτο σκόρερ της Όμπος Λίγκεν, Ένγκμπλομ (31/26) από τη Σάντνες. Πήρε τον 23χρονο εξτρέμ της Λίλεστρομ Γράντι (26/4), τον μπακ Ρίνγκσταντ (7/0) με τη μορφή δανεισμού από τη Μπράγκα, ενώ πρόσθεσε εμπειρία στο κέντρο με τον Χένινγκ Χάουγκερ (21/0) από την Έλφσμποργκ. Αποχώρησαν οι σημαντικοί μέσοι Ατζέι-Μπόατενγκ, Αμπού και Όβενσταντ.

Φιλικά: Ισόπαλο με σκορ 2-2 το τελευταίο φιλικό ενόψει της νέας σεζόν, κόντρα στη Σάντεφιορντ, συνολικά είχε πέντε νίκες και τρεις ισοπαλίες σε δέκα αναμετρήσεις.

Εκτίμηση: Στοχεύει ψηλά φέτος και το έδειξε από τις κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι. Ο Σκούλερουντ γνωρίζει τι εστί κορυφή, η ομάδα έχει μία από τις πιο δυνατές έδρες της κατηγορίας, αν αποδώσει τα αναμενόμενα και μακριά από το Ντράμεν, η Ρόζενμποργκ θα αποκτήσει ανταγωνισμό.

 

Βίκινγκ

Τι έκανε πέρυσι: Αδιάφορη χρονιά πέρυσι για τη Βίκινγκ, η οποία παρά τον σχετικά καλό πρώτο γύρο που πραγματοποίησε, έμεινε από δυνάμεις στο δεύτερο και τερμάτισε στην όγδοη θέση. Πρόβλημα, οι εντός έδρας αναμετρήσεις για ένα σύνολο που βασιζόταν στης έδρα του.

Προπονητής: Παρελθόν έπειτα από μια τετραετία ο Σουηδός τεχνικός Κιελ Γιόνεβρετ, η διοίκηση αποφάσισε να γυρίσει σελίδα, δίνοντας τη σκυτάλη στον 34χρονο Άγγλο, Ίαν Μπέρτσνολ, που θήτευσε ως βοηθός στο πλευρό του Γιόνεβρετ.

Έδρα: «Βίκινγκ Στάντιον» (16.300)

Μεταγραφές: Σε «ρηχά» νερά κινήθηκε στο μεταγραφικό παζάρι, απέκτησε με ελεύθερη μεταγραφή από τη Σάρπσμποργκ, τον έμπειρο μέσο Έρνεμαν, ενώ έκανε την αντίθετη διαδρομή, ο Γέργκενσεν. Ο νεαρός τερματοφύλακας Βίχνε (Ασάνε) και ο αμυντικός Λέτζερ (Σάντερλαντ Κ-23), οι άλλες προσθήκες.

Φιλικά: Άφησε θετικές εντυπώσεις στα φιλικά, με τέσσερις νίκες και τρεις ισοπαλίες σε εννέα παιχνίδια, όμως ηττήθηκε από τη Τζουργκάρντεν στο τελευταίο ενόψει της έναρξης των επίσημων υποχρεώσεων.

Εκτίμηση: Ένα μεγάλο ερωτηματικό η εικόνα που θα παρουσιάσει η ομάδα του Σταβάνγκερ, καθώς ρίχνεται στη «μάχη» με έναν άπειρο τεχνικό, ενώ το ρόστερ της παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο. Θα δώσει μάχη για την οκτάδα.

 

Άαλεσουντ

Τι έκανε πέρυσι: Θετικά έκλεισε η περσινή χρονιά για την Άαλεσουντ στην Eliteserien, από τη στιγμή που η ομάδα τερμάτισε πιο κοντά στην πρώτη τετράδα, παρά στην επικίνδυνη ζώνη. «Έτρεξε» αήττητο σερί εννέα αγωνιστικών στο φινάλε.

Προπονητής: Για δεύτερη σεζόν από την αρχή, ο Τροντ Φρέντρικσεν, έχει κερδίσει με τη δουλειά του τη θέση στον πάγκο της ομάδας. Βρίσκεται εκεί από τον Απρίλιο του 2015.

Έδρα: «Κόλορ Λάιν Στάντιον» (10.778)

Μεταγραφές: Έκανε τρεις προσθήκες στο ρόστερ, απέκτησε τον τερματοφύλακα Χέιγκρε από τη Βίκινγκ, τον στόπερ Ράμσταϊν από την Αλμερε Σίτι και τον επιθετικό Βαλμίρ Μπερίσα ως ελεύθερο. Αποχώρησαν οι αμυντικοί Σκάγκεσταντ, Βόρμγκουρ, οι μέσοι Λάρσεν, Καστράτι και ο φορ Μπολί.

Φιλικά: Μέτρια εικόνα στα φιλικά, όμως προκάλεσε εντύπωση η νίκη με σκορ 5-1 επί της Μόλντε εντός έδρας, στην πρόβα τζενεράλε ενόψει της πρώτης αγωνιστικής στο πρωτάθλημα.

Εκτίμηση: Ξεκινά με στόχο την παραμονή, όσο πιο εύκολα την εξασφαλίσει τόσο το καλύτερο για την ομάδα, ώστε να κοιτάξει αν προλαβαίνει, ψηλότερα. Δε βελτίωσε το ρόστερ της, η χρονιά αναμένεται εκ νέου αγχωτική.

 

Βαλερένγκα

Τι έκανε πέρυσι: Να διαγράψει από την πρόσφατη ιστορία της την περσινή σεζόν θα επιθυμούσε η Βαλερένγκα, αν ήταν εφικτό, καθώς ήταν άκρως απογοητευτική, παλεύοντας για την αποφυγή του υποβιβασμού. Τερμάτισε εν τέλει στη 10η θέση του βαθμολογικού πίνακα, με 12 ήττες, έναντι μόλις 10 νικών.

Προπονητής: Παρελθόν από την τεχνική ηγεσία ο Κιετίλ Ρέκνταλ, ανέλαβε το πόστο του τεχνικού διευθυντή στην ομάδα. Από την περασμένη κιόλας σεζόν, ανακοινώθηκε ο αντικαταστάτης του, Ρόνι Ντέιλα, είχε συμμετοχή στις προπονήσεις, ενώ βρέθηκε στον πάγκο σε κάποια από τα τελευταία παιχνίδια. Σε Στρόμσγκοντσετ και Σέλτικ οι προηγούμενες θητείες του 41χρονου τεχνικού.

Έδρα: «Ούλεβολ Στάντιον» (27.200)

Μεταγραφές: Λίγα πράγματα όσον αφορά τις προσθήκες στο ρόστερ, η σημαντικότερη κίνηση είναι η απόκτηση του επιθετικού Κεϊτά από τη Λεχ Πόζναν, με τη μορφή δανεισμού. Σε Στρόμσγκοντσετ και Στάμπαεκ έπαιξε πέρυσι ο γεννημένος στη Γκαμπόν, επιθετικός. Νέα πρόσωπα επίσης ο επιθετικός Μπαρντ Φίνε από τη Χάιντενχαϊμ και ο αμυντικός Ιβάν Νέσμπεργκ από τη Βάρμπεργκς. Παρελθόν, οι Βάχλερ, Σακόρ, Όμαρσον, Λάρσεν, Μπέργκε, Νεντρέμπε, Άλμπα, Κάστρο.

Φιλικά: Θετικές εντυπώσεις από τα φιλικά προετοιμασίας, επέλεξε να αγωνιστεί κόντρα σε χαμηλότερης δυναμικότητας ομάδες. Ήττα με σκορ 2-1, από την Κονγκσβίνγκερ στο τελευταίο φιλικό πριν από τις επίσημες υποχρεώσεις.

Εκτίμηση: Ποντάρει πολλά στον Ρόνι Ντέιλα, ώστε να αναγεννηθεί και να μην επαναλάβει την καταστροφική περσινή χρονιά. Μόνο καλύτερα μπορεί να τα πάει η Βαλερένγκα, που συνδυάζει εμπειρία και ταλέντο στο ρόστερ της. Μοναδικό ερωτηματικό η αμυντική της διάταξη, όμως αναμένεται να τερματίσει άνετα στο πρώτο μισό της κατάταξης. Με συνέπεια και τύχη, μπαίνει εξάδα.

 

Σόγκνταλ

Τι έκανε πέρυσι: Πραγματοποίησε μια εξαιρετική για τα δεδομένα της σεζόν, αφού παρότι νεοφώτιστη, εξασφάλισε την παραμονή της στην κατηγορία, με άνεση. Τερμάτισε πέντε πόντους πάνω από την επικίνδυνη ζώνη, όμως ουδέποτε κινδύνεψε ουσιαστικά. Είχε τη δεύτερη χειρότερη επίθεση της κατηγορίας με 33 γκολ και την τέταρτη καλύτερη άμυνα.

Προπονητής: Για τρίτη συνεχή χρονιά στον πάγκο της ομάδας ο Έιρικ Μπάκε, αυτός την ανέβασε στην Ελίτσεριεν, αυτός την κράτησε στην κατηγορία, δικαιωματικά παραμένει στην τεχνική ηγεσία.

Έδρα: «Φοσχαουγκάνε Κάμπους» (5.622)

Μεταγραφές: Αρκετές προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ, ουσιαστικά βγαίνει ενισχυμένη από το μεταγραφικό παζάρι. Αποκτήθηκαν ο τερματοφύλακας Όμενος (Στρέμεν), οι αμυντικοί Γιόνσον (Σάρπσμποργκ), Στάιρινγκ (Ρόζενμποργκ), Γκρόντος (Κρίστιανσουντ), οι μέσοι Σούλτζε (Σάντνες), Νουακάλι (Σταρτ) και ο εξτρέμ Μπίε (Λεβάνγκερ). Αποσύρθηκε ο Μπόλσετ, παρελθόν οι Πατρόνεν, Ράιταλα, Μόμπεργκ, Χόλσετερ, Ότο.

Φιλικά: Δεν ήταν καλή και αποτελεσματική στα φιλικά προετοιμασίας, όμως πήρε ψυχολογία με την εκτός έδρας νίκη επί της Μπραν, στο τελευταίο το περασμένο Σάββατο, που αποτελεί ουσιαστικά την πρόβα τζενεράλε ενόψει πρωταθλήματος.

Εκτίμηση: Ρεαλιστικός στόχος και τη φετινή σεζόν, η παραμονή στην κατηγορία. Δύσκολα θα καταφέρει το κάτι παραπάνω.

 

Λίλεστρομ

Τι έκανε πέρυσι: Με πολλή πίεση και άγχος η σεζόν πέρυσι για τη Λίλεστρομ, κατάφερε να εξασφαλίσει την παραμονή της στην κατηγορία τις τελευταίες αγωνιστικές. Δεν την τιμά η 12η θέση, την κατέκτησε με ένα αήττητο σερί πέντε αγώνων στο φινάλε της περιόδου.

Προπονητής: Το δύσκολο έργο να τη σώσει ανέλαβε πέρυσι το Σεπτέμβρη ο Άρνε Ερλάντσεν, εφόσον το κατάφερε, κέρδισε και τη θέση του στον πάγκο της ομάδας, στην εκκίνηση του πρωταθλήματος. Σε Φρέντρικσταντ και Ούλενσακερ, δούλεψε μεταξύ άλλων στο παρελθόν ο 57χρονος Νορβηγός.

Έδρα: «Όροσεν Στάντιον» (11.500)

Μεταγραφές: Δραστήρια την περίοδο των μεταγραφών, έφερε αρκετούς παίκτες ώστε να καλύψει τα κενά που άφησαν οι Ρίνταρεϊ, Σκόγκσαϊντ, Λουντέμο, Κόλσταντ, Οφκίρ, Γράντι, Μαρτέν και Μάρτιν. Αποκτήθηκαν ο τερματοφύλακας Φερνάντες, οι αμυντικοί Ραφν, Αντόνιεβιτς, Μελγκάλβις, Χόκενσταντ και ο επιθετικός Αγέτι.

Φιλικά: Άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στα φιλικά προετοιμασίας, με πέντε νίκες και μία ισοπαλία σε οκτώ αγώνες. Κέρδισε μεταξύ άλλων τις Σάρπσμποργκ, Τρόμσο, Σόγκνταλ.

Εκτίμηση: Προμηνύεται αγχωτική σεζόν για τη Λίλεστρομ, αποδυναμώθηκε αντί να ενισχυθεί στο μεταγραφικό παζάρι, αναμένεται να τερματίσει μεταξύ των θέσεων 11 και 14. Θετικό, η παρουσία του έμπειρου σε τέτοιες καταστάσεις Ερλάντσεν.

 

Τρόμσο

Τι έκανε πέρυσι: Πολύ δύσκολη η σεζόν πέρυσι για την Τρόμσο, κατάφερε να εξασφαλίσει την παραμονή της στην κατηγορία, κυριολεκτικά στο… παρά ένα. Τρεις πόντους πάνω από τη Στάμπαεκ, που έπαιξε μπαράζ παραμονής. Αναμενόμενα είχε μία από τις χειρότερες επιθέσεις της κατηγορίας.

Προπονητής: Συνεχίζει με τον Μπορντ Φλόβικ στην τεχνική ηγεσία, αφού ο 52χρονος Νορβηγός κατόρθωσε να τη διατηρήσει στην πρώτη κατηγορία για δεύτερη χρονιά, από τον Αύγουστο του 2015, όταν και ανέλαβε.

Έδρα: «Άλφχαϊμ Στάντιον» (6.801)

Μεταγραφές: Μοναδική απώλεια από το ρόστερ ο επιθετικός Μουσά (20/5, 3 ασίστ). Στη θέση του αποκτήθηκαν ο Μουρ Σαμπ (Ντάιαμπαρς) και ο Σλόμπονταν Βουκ (Ντομζάλε).

Φιλικά: Μέτρια εικόνα στα φιλικά προετοιμασίας, έκανε τρεις νίκες σε επτά αγώνες. Ηττήθηκε με σκορ 3-1 από τη Τζουργκάρντεν εκτός έδρας, στο τελευταίο παιχνίδι πριν την έναρξη του πρωταθλήματος.

Εκτίμηση: Με την ίδια τακτική και τα ίδια… «όπλα», ο Φλόβικ, θα παλέψει να κρατήσει την ομάδα στην κατηγορία και φέτος. Δε θα έχει εύκολο έργο, το πιθανότερο είναι να το καταφέρει και πάλι στις τελευταίες αγωνιστικές.

 

Στάμπαεκ

Τι έκανε πέρυσι: Πολύ κοντά στον υποβιβασμό έφτασε τη σεζόν που τελείωσε η Στάμπαεκ, καθώς τερμάτισε στην 14η θέση του βαθμολογικού πίνακα, οδηγώντας στην Όμπος Λίγκεν τη Μπόντο Γκλιμτ, την τελευταία αγωνιστική. Σε διπλά παιχνίδια με αντίπαλο τη Γερβ, κέρδισε την παραμονή της στην Ελίτσεριεν.

Προπονητής: Στον Τόνι Ορδίνας οφείλουν την επίτευξη της παραμονής στη Στάμπαεκ, ήταν αναμενόμενο να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στον Ισπανό κόουτς, ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Ο 42χρονος τεχνικός ανέλαβε χρέη πρώτου προπονητή τον Ιούλιο του 2016.

Έδρα: «Νάντερουντ Στάντιον» (4.938)

Μεταγραφές: Προχώρησε σε εννέα προσθήκες κατά την περίοδο των μεταγραφών, άλλοι τόσοι αποτέλεσαν παρελθόν από την ομάδα. Οι αμυντικοί Σκόγκσαϊντ (Λίλεστρομ) και Ελ-Αμρανί (Λιουνγκσκίλε), οι μέσοι Ελ Χατζί Μπα (Τσάρλτον) και Μπρόχμαν (Γερβ) καθώς και οι φορ Μπολί (Άαλεσουντ), Γκιάσι (Καμπούρ), οι σημαντικότερες εξ αυτών. Μέλινγκ, Γκορόζια, Γκρόσμαν, Μεχμέτι, οι αποχωρήσεις.

Φιλικά: Θετικά έκλεισε τα φιλικά προετοιμασίας, καθώς επιβλήθηκε εύκολα της Μιοντάλεν με σκορ 0-3 εκτός έδρας. Σημείωσε πέντε over 2.5, σε σύνολο επτά αναμετρήσεων.

Εκτίμηση: Με στόχο την όσο πιο γρήγορη εξασφάλιση της παραμονής στην Eliteserien ξεκινά τη χρονιά η Στάμπαεκ, η θέση του Ορδίνας φαντάζει επισφαλής σε περίπτωση κακής εκκίνησης. Στα φαβορί για τη μάχη της παραμονής.

 

Κρίστιανσουντ

Τι έκανε πέρυσι: Πραγματοποίησε πολύ καλή και μεστή σεζόν, επέδειξε σταθερότητα και επιβραβεύτηκε με την απευθείας άνοδο στην Ελίτσεριεν. Στο +3 από τη δεύτερη Σάντεφιορντ και με τη δεύτερη καλύτερη άμυνα της κατηγορίας, το σύνολο του Μίκελσεν, πανάξια τερμάτισε στην πρώτη θέση.

Προπονητής: Αμετακίνητος ο Κρίστιαν Μίκελσεν από τον πάγκο της ομάδας, βρίσκεται εκεί από το Φεβρουάριο του 2014 και χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης της διοίκησης.

Έδρα: «Κρίστιανσουντ Στάντιον» (4.100)

Μεταγραφές: Ενισχυμένη βγαίνει από το μεταγραφικό «πάρε-δώσε», τα νέα πρόσωπα στο ρόστερ είναι οι τερματοφύλακες Κνέζοβιτς (Μπρίνε) και ΜακΝτέρμοτ (Ούλενσακερ), οι αμυντικοί Μπαράνοφ (Φλόρα), Γκιέσνταλ (Τρόμσο), Άασμπακ (Χοντ), ο μέσος Έκπε (Μόλντε) και ο φορ Στόκε (Λεβάνγκερ). Μοναδική απώλεια ο αμυντικός Γκρόντος (Σόγκνταλ).

Φιλικά: Μόλις δύο ήττες σε οκτώ φιλικά προετοιμασίας, ισάριθμες και οι νίκες για το συγκρότημα του Μίκελσεν. Ισόπαλο 1-1, το τελευταίο ματς κόντρα στη Λίλεστρομ εκτός έδρας.

Εκτίμηση: Η ομάδα έχει ταλέντο, τόσο στον αγωνιστικό χώρο, όσο και στην άκρη του πάγκου με τον Μίκελσεν να είναι ένας αρκετά φιλόδοξος και εργατικός προπονητής, όμως το επίπεδο της πρώτης κατηγορίας είναι διαφορετικό και η εμπειρία του ρόστερ, μικρή. Θα παλέψει για την αποφυγή του υποβιβασμού.

 

Σάντεφιορντ

Τι έκανε πέρυσι: Επιτυχημένη σεζόν η περσινή για τη Σάντεφιορντ, αφού ο στόχος ήταν η επάνοδος στην πρώτη κατηγορία. Ξεκίνησε καλά τη χρονιά, βρέθηκε για μεγάλο διάστημα στην πρώτη θέση, όμως εν τέλει τερμάτισε στη δεύτερη, τρεις πόντους κάτω από την Κρίστιανσουντ. Είχε την τρίτη καλύτερη επίθεση της κατηγορίας.

Προπονητής: Εμπιστοσύνη στον Λαρς Μποχίνεν από τη διοίκηση της ομάδας, βρίσκεται προ των πυλών της τέταρτης συνεχούς σεζόν στη Σάντεφιορντ. Ουσιαστικά του δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία να δοκιμάσει την τύχη του στην πρώτη κατηγορία.

Έδρα: «Κόμπλετ.νο Αρένα» (5.982)

Μεταγραφές: Προχώρησε σε επτά προσθήκες στο ρόστερ, οι σημαντικότερες των οποίων είναι οι αμυντικοί Σόλμπεργκ (Μιοντάλεν), Κέμπι (Μπάρνσλεϊ) και οι μέσοι Μπέντικσεν και Καστράτι. Αποτέλεσαν παρελθόν οι Σέλιν, Φεβάνγκ, Όφενμπεργκ, Γκούντερσεν.

Φιλικά: Αρνητικό το πρόσημο έπειτα από εννέα φιλικές αναμετρήσεις, μόνο μία νίκη σημείωσε το συγκρότημα του Μποχίνεν. Ενθαρρυντικό το 2-2 με τη Στρόμσγκοντσετ στην πρόβα τζενεράλε ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Εκτίμηση: Η πρώτη σεζόν του Μποχίνεν στην Ελίτσεριεν πριν δύο χρόνια, ήταν απογοητευτική, αφού η ομάδα έπεσε εύκολα. Πλέον ο Νορβηγός τεχνικός αναμένεται πιο… έτοιμος να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της Eliteserien και η ομάδα του να παλέψει για την παραμονή της μέχρι τέλους.

Ηλίας Μαλιγιάννης

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ