Κροατία – Αγγλία

Κροατία

Αγγλία
*Έχει 7 σερί 2-3 G (στην κανονική διάρκεια)
*Ηττήθηκε μόνο σε 1/6 νοκ άουτ ματς σε Μουντιάλ
*Μετράει 5-2-1 απέναντι σε Ευρωπαίους (Μουντιάλ)
*Έφερε 10 under 2.5 στα 13 τελευταία
*Και 3 διαδοχικά στο Μουντιάλ
*Οι 4 νίκες της στο Μουντιάλ ήταν από ημίχρονο
- Διαιτητής: Τσουνεΐτ Τσακίρ (Τουρκία)
- Τηλ. Μετάδοση: ΕΡΤ 1
- Καιρός: 24oC Βροχή
- Σχόλια: Νοκ άουτ ημιτελικός. Σε περίπτωση ισοπαλίας στο 90λεπτο ακολουθεί ημίωρη παράταση στην οποία οι ομάδες μπορούν να κάνουν 4η αλλαγή. Αν και πάλι δεν αναδειχτεί νικητής το ματς πάει στα πέναλτι. Η ομάδα που θα προκριθεί αντιμετωπίζει τη Γαλλία στον τελικό και ο χαμένος το Βέλγιο στον μικρό τελικό.
Χρειάστηκε τα πέναλτι για να αποκλείσει τη διοργανώτρια Ρωσία. Βρέθηκε πίσω στο σκορ (31') έπειτα από... γκολάρα του Τσερίσεφ, ισοφάρισε άμεσα σε κόντρα επίθεση με τον Κράμαριτς (39'), κυκλοφορούσε καλύτερα την μπάλα, είχε δοκάρι με τον Πέρισιτς και τελικά προηγήθηκε στην παράταση με τον Βίντα (100'), για να δεχτεί το 2-2 στο 115'. Στη διαδικασία των πέναλτι οι παίκτες της ήταν πιο ψύχραιμοι κι επικράτησαν με 4-3, με καθοριστική την τελευταία εκτέλεση του Ράκιτιτς. Με αντίστοιχο τρόπο (πέναλτι) απέκλεισε και τη Δανία στους «16». Ήταν η δεύτερη φορά που προκρίθηκε στους «4» Παγκοσμίου Κυπέλλου, η πρώτη το 1998, όπου έχασε με 2-1 από τη Γαλλία. Διαθέτει πλουραλισμό στην επίθεση, 8 διαφορετικοί παίκτες της έχουν χριστεί σκόρερ στο Μουντιάλ, μόνο το Βέλγιο έχει παραπάνω. Πέτυχε μόλις 3 από τα 10 γκολ της από «στημένες» φάσεις, όμως από τέτοιες προήλθαν τα 3 από τα 4 που δέχτηκε.
Η ενδεχόμενη κούραση κάποιον παικτών είναι ένα θέμα για τον κόουτς Ντάλιτς, αφού αγωνίστηκαν για 240 λεπτά τις 6 προηγούμενες μέρες (2 παρατάσεις). Χτύπησε στον προημιτελικό ο δεξιός μπακ Βρσάλικο (39/0) και είναι εξαιρετικά αμφίβολος. Μυικός μικροτραυματισμός ταλαιπωρεί τον βασικό τερματοφύλακα Σούμπασιτς (42/0), αλλά το πιο πιθανό είναι να ξεκινήσει κάτω από τα γκολπόστ. Κινδύνεψε με τιμωρία ο αμυντικός Βίντα (63/3) για ρατσιστικό σχόλιο, τελικά του έγινε απλή σύσταση.
(4-2-3-1): Σούμπασιτς – Βίντα, Τσόρλουκα, Λόβρεν, Στρίνιτς – Μόντριτς, Ράκιτιτς – Ρέμπιτς, Κράμαριτς, Πέρισιτς – Μάντζουκιτς
Το σύνθημα «it's coming home» γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στην Αγγλία, τη Ρωσία και σε όλο τον κόσμο από τους οπαδούς των «τριών λιονταριών». Αυτή τη φορά έκαναν και σχετικά καλή εμφάνιση, επικρατώντας 2-0 της Σουηδίας. Βρήκαν λύσεις απέναντι στην καλά οργανωμένη άμυνα των Σκανδιναβών με τις κεφαλιές των Μαγκουάιρ (30'), Ντέλε Άλι (58'), ενώ σημαντική ήταν και η συνεισφορά του τερματοφύλακα Πίκφορντ, ο οποίος κάνει εξαιρετικό τουρνουά. Τρίτη συμμετοχή της Αγγλίας σε ημιτελικά Μουντιάλ. Την πρώτη (1966) κέρδισε με 2-1 την Πορτογαλία και στη συνέχεια κατέκτησε το τρόπαιο, ενώ το 1990 έχασε στα πέναλτι από τη Δυτική Γερμανία. Αν συμπεριλάβουμε και το Euro, έχει αποκλειστεί και στους 3 τελευταίους ημιτελικούς που συμμετείχε (στο Euro του 1968 από τη Γιουγκοσλαβία και το 1996 από τη Γερμανία). Έχει βάλει 4 γκολ από κόρνερ, όποια ομάδα είχε σημειώσει τόσα στο παρελθόν κατέκτησε το τρόπαιο.
Με τα 11 γκολ που έχει πετύχει ισοφάρισε την καλύτερη επίδοσή της σε Μουντιάλ (κρατάει από το 1966). Τα 8 προήλθαν από «στημένες» φάσεις. Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης είναι ο Χάρι Κέιν, με 6, έναντι 4 του Λουκάκου, ο οποίος έχει κι ένα ματς παραπάνω.«Σβήστηκαν» οι κίτρινες κάρτες, μόνο με κόκκινη κάποιος παίκτης μπορεί να χάσει τον τελικό. Δεν υπάρχουν προβλήματα για τον κόουτς Σάουθγκεϊτ, ακόμα και ο Βάρντι (Ε, 25/7, έχασε το προηγούμενο) επέστρεψε στις προπονήσεις.
(3-5-2): Πίκφορντ – Γουόκερ, Στόουνς, Μαγκουάιρ – Τρίπιερ, Ντέλε Άλι, Χέντερσον, Λίνγκαρντ, Γιανγκ – Στέρλινγκ, Κέιν
Δύσκολο ματς για εκτίμηση, είτε σε σημείο, είτε σε γκολ. Οι Κροάτες διαθέτουν ποιοτικότερους παίκτες, οι Άγγλοι όμως έχουν... ρέντα και είναι εξαιρετικοί στις «στημένες» φάσεις, εκεί που «χωλαίνουν» οι Βαλκάνιοι. Το να μπει το πρώτο γκολ του αγώνα με κεφαλιά προσφέρεται σε αποδόσεις 4.50+. Επίσης το να σκοράρει ο Κέιν δίνει πάνω από 2.00.
