foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ233
COSMOTE TV ΔΩΡΕΑΝ* ΕΔΩ 📺 ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Ισπανία, La Liga: Preview σεζόν 2016-17

Previews Πρωταθλημάτων | 17 Αυγ 2016 13:31
primera-division.jpg

Η 86η «έκδοση» της Α’ κατηγορίας της Ισπανίας, που από φέτος θα ονομάζεται «Λα Λίγκα Σανταντέρ» (La Liga), ετοιμάζεται να μπει στις ζωές μας από την προσεχή Παρασκευή. Κατά πολλούς θεωρείται το κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο και πως όχι άλλωστε, από την στιγμή που οι ισπανικές ομάδες έχουν κάνει «κτήμα» τους όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την τελευταία τριετία (3 Τσάμπιονς Λιγκ, 3 Γιουρόπα Λιγκ, 3 ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ). Επίσης, όσοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για την καλύτερη λίγκα στον κόσμο, αναφέρουν πως εκεί αγωνίζονται οι δύο κορυφαίοι ποδοσφαιριστές της εποχής μας (Μέσι, Κριστάνο Ρονάλντο), αλλά και μπόλικοι ακόμα «αστέρες». Και μεταξύ μας δεν έχουν μεγάλο άδικο.

Στη μάχη για τον τίτλο, οι «γνωστές» Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και Ατλέτικο Μαδρίτης θα κονταροχτυπηθούν πάλι μέχρι τέλους για την 1η θέση: δίνουμε ελαφρύ προβάδισμα στη «Βασίλισσα», που φέτος θα ρίξει ιδιαίτερη βαρύτητα στη λίγκα, την οποία έχει να κατακτήσει 4 χρόνια και… σοβαρεύτηκε με τον Ζιντάν στον πάγκο. Η Μπάρτσα και οι «ροχιμπλάνκος» πρωτίστως θα στραφούν στο Τσάμπιονς Λιγκ και ίσως θέσουν σε δεύτερη μοίρα το εγχώριο πρωτάθλημα.

Στο δεύτερο γκρουπ ομάδων, υπάρχουν στους υπολογισμούς η Σεβίλλη, η Βιγιαρεάλ και η Αθλέτικ Μπιλμπάο: σχετικά βράζουν στο ίδιο «καζάνι» και θεωρούνται οι πλέον ικανές για την προνομιούχο 4η θέση, αν και το «κίτρινο υποβρύχιο»… γέρνει μετά τις εξελίξεις στο θέμα του προπονητή. Μεγαλύτερη… νηνεμία επικρατεί στους Βάσκους, την ώρα που οι «νερβιονένσες» θα ψάχνουν τα… πατήματά τους, καθώς άλλαξαν αρκετά.

Από ‘κει και πέρα, υπάρχουν ομάδες που θα κινηθούν στη μέση της βαθμολογίας και θα καραδοκούν για την Ευρώπη. Οι ιστορικές Βαλένθια και Μπέτις, που έχουν «βαριά» φανέλα και πιστούς φιλάθλους, αλλά διαφέρουν όσον αφορά τις μεταγραφές (η πρώτη αποδυναμώθηκε, η δεύτερη ενισχύθηκε), η περσινή ευχάριστη έκπληξη Θέλτα, αν και πιθανώς να «σκάσει» με τις διπλές υποχρεώσεις, η αναγεννημένη Εσπανιόλ, η οποία ίσως να μας εκπλήξει φέτος, αφού δυνάμωσε αρκετά, η σταθερή  τα τελευταία χρόνια και δίχως πολλές απαιτήσεις Μάλαγα και η Σοσιεδάδ, η οποία είναι πιο επικίνδυνη όταν δεν την υπολογίζεις και μοιάζει ικανή για τα πάντα.

Για το τέλος, μας… περισσεύουν οι οχτώ ομάδες που θα παλέψουν για τη σωτηρία, η οποία θα κριθεί στις λεπτομέρειες, όπως συνήθως συμβαίνει κάθε χρονιά. Ως πρώτο φαβορί για την πτώση δείχνουμε την Οσασούνα με το «φτωχό» ρόστερ και τις λίγες λύσεις, ενώ ακολουθούν η Γρανάδα και η Σπόρτινγκ Χιχόν, οι οποίες γλίτωσαν οριακά πέρσι και δεν ενισχύθηκαν ουσιαστικά. Από κοντά και η σχετικά άπειρη Λεγκανές, που δεν είναι καθόλου… μπαρουτοκαπνισμένη, κάτι που θα της χρειαστεί σε ματς ζωής ή θανάτου. Ένα κλικ πάνω από δαύτες η Λας Πάλμας, που πορεύεται με αυτοπεποίθηση και ηρεμία έπειτα από το εκπληκτικό Β’ γύρο της πέρσι, οι σχετικά ισοδύναμες Εϊμπάρ και Λα Κορούνια, που ξεκίνησαν εκπληκτικά πέρσι, όμως δεν είχαν διάρκεια, αλλά και η Αλαβές, που επέστρεψε στην Πριμέρα μετά από χρόνια κι «έχτισε» καλό ρόστερ.

 

Το σύστημα διεξαγωγής

Είκοσι ομάδες -οι πρώτες 17 του περσινού πρωταθλήματος και οι τρεις που ανέβηκαν- μετέχουν στην Πριμέρα Ντιβιζιόν της Ισπανίας, η οποία θα ολοκληρωθεί σε 38 αγωνιστικές, με την τελευταία «στροφή» να είναι προγραμματισμένη για τις 21 Μαΐου του 2017. Κάθε ομάδα θα αντιμετωπίσει δύο φορές (εντός και εκτός έδρας) τις υπόλοιπες 19. Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, οι τρεις τελευταίες του βαθμολογικού πίνακα υποβιβάζονται.

Σε περίπτωση ισοβαθμιών τα κριτήρια είναι: 1) Βαθμοί στα μεταξύ τους ματς, 2) Διαφορά τερμάτων στις μεταξύ τους αναμετρήσεις, 3) Συνολική διαφορά τερμάτων, 4) Συνολικό ενεργητικό τερμάτων, 5) Βαθμοί στο ειδικό ranking του Fair-Play, 6) Αγώνας μπαράζ.

 

Ευρωπαϊκά εισιτήρια

Οι τρεις πρώτοι της βαθμολογίας εξασφαλίζουν απευθείας θέση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ της περιόδου 2017-18, ενώ ο 4ος θα βρεθεί στα πλέι-οφ της ίδιας διοργάνωσης. Η ομάδα που θα τερματίσει στην 5η θέση, θα κερδίσει εισιτήριο για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ της σεζόν 2017-18, ενόσω η 6η της βαθμολογίας θα ξεκινήσει τις προσπάθειές της από τον 3ο προκριματικό του ίδιου θεσμού. Επίσης, η ομάδα που θα κατακτήσει το Κύπελλο Ισπανίας, θα βρεθεί στα γκρουπ του Γιουρόπα Λιγκ, εκτός κι εάν πρόκειται για κάποια που θα τερματίσει στις 6 πρώτες θέσεις, οπότε θα «ανοίξει» και η 7η θέση του πρωταθλήματος.

 

Οι ομάδες της La Liga

Μπαρτσελόνα

Τι έκανε πέρσι: Πανηγύρισε το δεύτερο σερί νταμπλ και απέδειξε πως είναι η απόλυτη κυρίαρχος στις εγχώριες διοργανώσεις: κατέκτησε το 6ο της πρωτάθλημα την τελευταία οχταετία! Απέτυχε όμως στο Τσάμπιονς Λιγκ, αφού αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την Ατλέτικο Μαδρίτης, ενώ έφτασε και στο τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων.

Προπονητής: Λουίς Ενρίκε (46 ετών). Εκκίνησε τη θητεία του στους «μπλαουγκράνα» το 2014 με αρκετή αμφισβήτηση, αλλά πλέον έχει αντιστρέψει το κλίμα και έχει επιβάλει τους δικούς του κανόνες, ενώ ήδη έκανε τους φιλάθλους της ομάδας να ξεχάσουν τον «μύθο» Πεπ Γουαρδιόλα, με τον οποίο συγκρίνεται. Για 8 χρόνια (1996-04) φόρεσε τη φανέλα της, ενώ ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από τη Β’ ομάδα του συλλόγου (2008-11).

Γήπεδο: Camp Nou (99.354).

Μεταγραφές: Μπορεί να μην πυροδότησε κάποιο μεγάλο «μπαμ», ωστόσο απέκτησε ελπιδοφόρους ποδοσφαιριστές, που μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμοι: ο στόπερ Ουμτιτί (30/1 στη Λυών), ο μπακ Ντίνιε (33/3 στη Ρόμα) και οι χαφ Αντρέ Γκόμες (30/3 στη Βαλένθια), Ντένις Σουάρεθ (33/4 στη Βιγιαρεάλ), όλοι τους βρίσκονται στην ηλικία των 22 και δεν θα έχουν μεγάλες απαιτήσεις για ρόλο βασικού. Η σημαντικότερη απώλειά της ήταν αυτή του μπακ Ντάνι Άλβες (29 συμ.), ενόσω προχώρησε σε ξεσκαρτάρισμα στο έμψυχο δυναμικό της. Αν τελικά αποχωρήσει για τη Μάντσεστερ Σίτι -όπως φημολογείται- ο βασικός γκολκίπερ Μπράβο (32 συμ.), τότε πιθανώς να αποκτηθεί ένας τερματοφύλακας για να έχει το ρόζο «ρεζέρβας».

Φιλικά: Άφησε τις κοπιαστικές περιοδείες σε Η.Π.Α. ή Κίνα και προτίμησε να δώσει φιλικά σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Μπόλικες ανησυχίες προκάλεσε η «βαριά» ήττα από τη Λίβερπουλ, ενώ στο τελευταίο τεστ επικράτησε 3-2 της Σαμπντόρια στη Βαρκελώνη. Την Κυριακή ξεκίνησε τις επίσημες υποχρεώσεις της νικώντας 2-0 στη Σεβίλλη στον 1ο τελικό του ισπανικού Σούπερ Καπ.

Εκτίμηση: Εθισμένη στους τίτλους την τελευταία 11ετία, κάνει «κουμάντο» στο ισπανικό ποδόσφαιρο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κορεσμός δεν φαίνεται να υπάρχει, ο Λουίς Ενρίκε «φρέσκαρε» το ρόστερ του και η μαγική επιθετική τριπλέτα Μέσι-Σουάρες-Νέιμαρ δείχνει ασταμάτητη. Όλα συγκλίνουν στο ότι θα τη δούμε και φέτος στο «1-2», ζητούμενο αποτελεί η επιστροφή στην κορυφή της Ευρώπης.

 

Ρεάλ Μαδρίτης

Τι έκανε πέρσι: Σεζόν με αρκετά σκαμπανεβάσματα η περσινή για τη «Βασίλισσα». Ναι μεν βελτιώθηκε από την ώρα που την ανέλαβε ο Ζιντάν, ο οποίος διαδέχθηκε τον… ανεπιθύμητο Μπενίτεθ, αλλά δεν αρκούσε: πέτυχε 12 συνεχόμενες νίκες στο τελευταίο δίμηνο της περιόδου, ωστόσο δεν πρόλαβε την Μπαρτσελόνα και μοιραία «συμβιβάστηκε» με τη 2η θέση. «Έσωσε» όμως την χρονιά της με την κατάκτηση του -11ου στην ιστορία της- Τσάμπιονς Λιγκ, στον τελικό του οποίου κέρδισε την Ατλέτικο Μαδρίτης στα πέναλτι. Σημειωτέο πως αποκλείστηκε πρόωρα και στα «χαρτιά» στο Κύπελλο Ισπανίας λόγω του φιάσκου με την αντικανονική συμμετοχή του Τσέρισεφ στο ματς με την Κάντιθ. Highlight στη σεζόν το σπουδαίο διπλό στο «Καμπ Νου» επί της Μπαρτσελόνα.

Προπονητής: Ζινεντίν Ζιντάν (44 ετών). Λένε πως σπάνια κάποιος σπουδαίος ποδοσφαιριστής γίνεται μεγάλος τεχνικός. Ο θρύλος του συλλόγου και αγαπημένος των φιλάθλων της, «Ζιζού», πάντως απέδειξε το αντίθετο στο διάστημα που έκατσε στον πιο απαιτητικό πάγκο του κόσμου: από τις 4 Ιανουαρίου κι εντεύθεν που ανέλαβε, επέβαλε τα «θέλω» του, μετέδωσε λίγη από την ηγετική φυσιογνωμία του στους ποδοσφαιριστές του και παράλληλα δεν είχε την γκρίνια των φιλάθλων λόγω του σεβασμού που τρέφουν προς το πρόσωπό του. Μετά από την εμπειρία του στη Β’ ομάδα του συλλόγου (2014-16), εργάστηκε για παρθενική φορά ως πρώτος προπονητής σε τόσο υψηλό επίπεδο, έδειξε ικανότητες και έγινε ο 7ος που κατακτά το Τσάμπιονς Λιγκ τόσο ως παίκτης, όσο και ως τεχνικός.

Γήπεδο: Santiago Bernabeu (81.044).

Μεταγραφές: Για… Ρεάλ Μαδρίτης και όσα μας έχει συνηθίσει στο παρελθόν, κινήθηκε σε ρηχά νερά. Ενεργοποίησε την οψιόν «επαναγοράς» του επιθετικού Μοράτα από τη Γιουβέντους (34/7), ενώ επιστρέφει στο ρόστερ της ο ντελικάτος χαφ Ασένσιο, καθώς έληξε ο δανεισμός του στην Εσπανιόλ (34/4). Πιθανό το σενάριο να γίνει κάποια κίνηση μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου, στην Παρί Σεν Ζερμέν μετακόμισε ο συμπληρωματικός φορ Χεσέ (28/5).

Φιλικά: Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπου έκανε τουρ και πραγματοποίησε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της, έδωσε τρία πολύ δυνατά φιλικά: ήττα 1-3 από την Παρί Σεν Ζερμέν, νίκες επί των Τσέλσι (3-2), Μπάγερν Μονάχου (1-0). Σημειωτέο πως αγωνίστηκε σε αυτά με αρκετούς νεαρούς και αναπληρωματικούς ποδοσφαιριστές. Την Τρίτη κέρδισε 3-2 στην παράταση τη Σεβίλλη στον τελικό του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ.

Εκτίμηση: «Λίγο» για τα δεδομένα και το μεγαλείο του συλλόγου το μόλις ένα πρωτάθλημα στις 8 τελευταίες περιόδους. Η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ το Μάιο και η παρουσία του Ζιντάν προσφέρει ηρεμία στην ομάδα και της… επιτρέπει να θέσει ως αποκλειστικό στόχο την επιστροφή στο «θρόνο» της Βασίλισσας της Πριμέρα Ντιβιζιόν για πρώτη φορά μετά από το 2012. Στο… χέρι της να το πετύχει, ντεσαβαντάζ αποτελεί η κόπωση των «αστεριών» της, ιδίως του σπουδαίου Κριστιάνο Ρονάλντο, που ξεκινάει τραυματίας τη σεζόν. Μεγάλο πλεονέκτημα η παρουσία του Ζιντάν στον πάγκο, με τον Γάλλο να λειτουργεί σαν… ειρηνοποιός.

 

Ατλέτικο Μαδρίτης

Τι έκανε πέρσι: Πικρή γεύση στο στόμα της άφησε η προηγούμενη περίοδος. Μπορεί να «κονταροχτυπήθηκε» με Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης για τον τίτλο, ωστόσο 1-2 γκέλες της στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος, την άφησαν στην 3η θέση, αν και είχε την καλύτερη άμυνα (με διαφορά) της λίγκας. Έφτασε όμως στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ (για 2η φορά τα 3 τελευταία χρόνια), όπου ηττήθηκε στα πέναλτι από τη μισητή Ρεάλ, ενώ νωρίτερα είχε υπερβεί εαυτόν καθώς απέκλεισε Μπάγερν Μονάχου και Μπαρτσελόνα. Παρά ταύτα, επιβεβαίωσε πως αποτελεί τον 3ο πόλο του ισπανικού ποδοσφαίρου και ότι είναι ισάξια αντίπαλος των δύο «αιωνίων» της χώρας.

Προπονητής: Ντιέγκο Σιμεόνε (46 ετών). Μετέτρεψε σε πρωταγωνίστρια (από κλαμπ δεύτερης ταχύτητας) την Ατλέτικο από το 2011 που την ανέλαβε και θα παραμείνει κάτοικος «Βιθέντε Καλντερόν» μέχρι το 2020 μετά το συμβόλαιο που υπέγραψε πέρσι. Έκλεισε δε τα αυτιά του στις «σειρήνες» άλλων, μεγαλύτερων συλλόγων και πλέον γράφει το όνομά του με χρυσά γράμματα στο βιβλίο ιστορίας των «ροχιμπλάνκος». Λάτρης της πειθαρχίας, μετρ της τακτικής, δίνει μεγάλη έμφαση στην καλή ανασταλτική λειτουργία και εξουδετέρωση του αντιπάλου, εκρηκτικός χαρακτήρας, κάτι που του έχει επιφέρει αρκετές αποβολές, ενώ έχει μεγάλη επιρροή στο παιχνίδι της ομάδας του κατά τη διάρκεια του αγώνα. Θεωρείται φυσικά ο απόλυτος άρχων των αποδυτηρίων και λατρεύεται από τους φιλάθλους της ομάδας, τη φανέλα της οποίας φόρεσε για 3 χρονιές (1994-97).

Γήπεδο: Vicente Calderon (54.960).

Μεταγραφές: Για ένα ακόμα καλοκαίρι ήταν αρκετά «ζωηρή». Έκανε το «μπαμ» με την απόκτηση του ικανότατου επιθετικού της Σεβίλλης, Γκαμεϊρό (31/16 πέρσι), καλύπτοντας έτσι την «τρύπα» στην γραμμή κρούσης. Πρόσθεσε επίσης στο δυναμικό της τους Βρσάλικο (αξιόπιστος μπακ, 35 συμ. στη Σασσουόλο), Γκαϊτάν (ντελικάτος εξτρέμ, 25/4 στην Μπενφίκα), Ντιόγκο Ζότα (ταλαντούχος εξτρέμ, 31/12 στην Πάκος Φερέιρα) και απέκτησε με κανονική μεταγραφή τον Φερνάντο Τόρες (30/11). Επενδύσεις για το μέλλον οι νεαροί Βέμερ (γκολκίπερ, 9 συμ. στην Ατλέτικο Ραφαέλα), Σάντος Μπορέ (φορ, 11/6 στη Ντεπορτίβο Κάλι), που έφυγαν δανεικοί. Ουσιαστικές απώλειες δεν είχε, «δάνεισε» στη Σεβίλλη τους εφεδρικούς Κρανεβίτερ (χαφ, 8 συμ.), Βιέτο (φορ, 19/1), προκειμένου να πάρουν χρόνο συμμετοχής.

Φιλικά: Από Αυστραλία και Ιταλία πέρασαν οι «ροχιμπλάνκος» για να δώσουν κάποια τεστ προετοιμασίας (3-1-1 το ρεκόρ τους). Στο πιο σημαντικό φιλικό κέρδισαν 1-0 την Τότεναμ (29/7), ενώ στην πρόβα τζενεράλε τους (12/8) έφεραν ισοπαλία 1-1 με την Κάντιθ εκτός έδρας, όμως ηττήθηκαν στα πέναλτι.

Εκτίμηση: Μπήκε σφήνα και στα… ρουθούνια των Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης την τελευταία 5ετία, με τον «Τσόλο» Σιμεόνε να έχει «χτίσει» μια σκληροτράχηλη και σταθερή ομάδα, που αρνείται να παραδοθεί παρά τις αντιξοότητες. Φυσικό επόμενο να έχει μεγαλύτερους στόχους και υψηλότερες απαιτήσεις πλέον, ενώ με τις προσθήκες που έκανε ισχυροποίησε το δυναμικό της: ο νεοφερμένος επιθετικός Γκαμεϊρό συνθέτει δίδυμο-φωτιά με τον Γκριεζμάν και αποτελούν φόβο και τρόμο για κάθε αντίπαλη άμυνα. Αν έχει ξεπεράσει την πίκρα από τον χαμένο τελικό του τελευταίου Τσάμπιονς Λιγκ, τότε όλα είναι πιθανά, αφού έχει αποκτήσει το ειδικό βάρος ως σύλλογος. Όνειρο αποτελεί η κατάκτηση της κορυφαίας διασυλλογικής ευρωπαϊκής διοργάνωσης…

 

Βιγιαρεάλ

Τι έκανε πέρσι: Επιδεικνύοντας θαυμαστή σταθερότητα, τερμάτισε στην 4η θέση, την οποία δεν αποχωρίστηκε από τη 17η αγωνιστική και μέχρι το φινάλε. Μάλιστα, αυτή είναι η καλύτερη επίδοσή της από το 2010-11. Παράλληλα έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ, όπου αποκλείστηκε από τη Λίβερπουλ.

Προπονητής: Φραν Εσκριμπά (51 ετών). Λύση ανάγκης ή ο «νέος Μαρθελίνο»; Μία εβδομάδα πριν από την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων του «κίτρινου υποβρυχίου», ο Εσκριμπά κλήθηκε να αναλάβει την τεχνική ηγεσία διαδεχόμενος τον άκρως επιτυχημένο Μαρθελίνο, ο οποίος αποπέμφθηκε από τη διοίκησή του εντελώς απροσδόκητα. Για 9 χρόνια (2002-11) εργαζόταν ως βοηθός, το 2012 ανέλαβε την Έλτσε, την οποία ανέβασε στην Πριμέρα Ντιβιζιόν και γενικότερα παρήγαγε έργο την τριετία που δούλεψε εκεί (2012-15). Ξεκίνησε την περσινή σεζόν στη Χετάφε, αλλά τον Απρίλιο απολύθηκε, καθώς κρίθηκε αποτυχημένος.

Γήπεδο: El Madrigal (24.890).

Μεταγραφές: Αρχικά «γέμισε» τα ταμεία της με την αποχώρηση του πολύτιμου στόπερ Μπαϊγί (25 συμ.), εν συνεχεία πούλησε και τους Ντένις Σουάρεθ (βασικός χαφ, 33/4), Πίνα (χρήσιμος χαφ, 27 συμ.), Σαμού (συμπληρωματικός εξτρέμ, 16/2), ενώ έληξαν οι δανεισμοί των Αρεολά (πρώτος γκολκίπερ, 32 συμ.), Μπαπτιστάο (εφεδρικός φορ, 26/3), Αντριάν (έμπειρος φορ, 16/4). Φρόντισε πάντως να καλύψει τα κενά, κυρίως με τις προσθήκες των Εντιαγέ (χαφ, 22 συμ. στην Μπέτις), Ρομπέρτο Σοριάνο (χαφ, 37/8 στη Σαμπντόρια), Σανσόνε (εξτρέμ, 33/7 στη Σασσουόλο), Τσέρισεφ (εξτρέμ, 7/3 στη Βαλένθια), ενώ έκανε την έκπληξη με την απόκτηση του Αλεξάντρε Πάτο (φορ, 2/1 στην Τσέλσι): περιμένει από εκείνον να… αναγεννηθεί. Ο σοβαρός τραυματισμός του έμπειρου επιθετικού Σολδάδο (28/5) την ανάγκασε να προβεί σε μία ακόμα κίνηση: πήρε δανεικό τον ταλαντούχο στράικερ Σάντος Μπορέ (φορ, 11/6 στη Ντεπορτίβο Κάλι). Το ζήτημα όμως είναι πως δεν κάλυψε την «τρύπα» στο κέντρο της άμυνας.

Φιλικά: Ξεκίνησε σχετικά νωρίς την προετοιμασία της λόγω των υποχρεώσεών της στα πλέι-οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Ανησυχητική η εικόνα της στα περισσότερα φιλικά, κέρδισε μόνο 2 εξ αυτών (+1 στα πέναλτι) κι αυτά απέναντι σε ομάδες χαμηλότερων κατηγοριών (2-4-3). Στα πιο δυνατά από αυτά, έχασε με 1-0 από την Πόρτο, ενώ έφερε 0-0 με την Σπόρτινγκ Λισσαβώνας (σ.σ. την κέρδισε στα πέναλτι). Την Τετάρτη ξεκινούν οι επίσημες υποχρεώσεις της, με τη Μονακό εντός για το Τσάμπιονς Λιγκ, το Σάββατο έχασε με 3-2 από τη νεοφώτιστη Λεγκανές στην πρόβα τζενεράλε.

Εκτίμηση: Η αναπάντεχη απόλυση του τεχνικού Μαρθελίνο -για διαφωνίες του με τους διοικούντες της- λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στις τάξεις της, αφού ο πρώην πλέον προπονητής της ήταν ο «αρχιτέκτοντας» αυτής της ομάδας. Συν τοις άλλοις, ακολουθούν τα πολύ κρίσιμα ματς του Τσάμπιονς Λιγκ, με έναν πιθανό αποκλεισμό να μεταφέρει αρνητική ενέργεια σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχουν κενά στην αμυντική γραμμή της, ο καλός επιθετικός Σολδάδο θα μείνει για αρκετούς μήνες στα «πιτς» και ο αμφιλεγόμενος τεχνικός Εσκριμπά θα χρειαστεί χρόνο για να προσαρμοστεί. Μ’ αυτά και μ’ αυτά την περιμένουμε χειρότερη από πέρσι…

 

Αθλέτικ Μπιλμπάο

Τι έκανε πέρσι: Εκκίνησε εντυπωσιακά τη σεζόν κατακτώντας με επιβλητικό τρόπο το ισπανικό Σούπερ Καπ (πρώτος τίτλος της μετά από 31 χρόνια!) απέναντι στην Μπαρτσελόνα, όμως δεν «κεφαλαιοποίησε» αυτό τον ενθουσιασμό στο πρωτάθλημα, όπου ήταν αρκετά νωθρή. Βρήκε όμως ρυθμό στη συνέχεια και φόρτσαρε στο τελευταίο τρίμηνο (8-3-2 σε 13 αγωνιστικές) και αναρριχήθηκε στην 5η θέση. Επιπροσθέτως, πραγματοποίησε πορεία μέχρι τους «8» του Γιουρόπα Λιγκ, όπου αποκλείστηκε στα πέναλτι από τη μετέπειτα τροπαιούχο Σεβίλλη.

Προπονητής: Ερνέστο Βαλβέρδε (52 ετών). Το όνομά του έχει γίνει σύνθημα από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού, από τους οποίους λατρεύεται, με τον «Τσινγκούρι» να βρίσκεται από το 2013 στη 2η θητεία του στους Βάσκους (2002-03 η πρώτη). Γνωρίζει πολύ καλά τα κατατόπια στο Μπιλμπάο, χαίρει της απόλυτης εκτίμησης φιλάθλων-διοίκησης και σίγουρα εργάζεται με ηρεμία, ενώ είναι λάτρης του επιθετικού ποδοσφαίρου.

Γήπεδο: San Mames (53.289).

Μεταγραφές: Ένα τεράστιο κενό υπάρχει σε αυτή την κατηγορία, καθώς δεν έχει προβεί σε καμία προσθήκη, πέραν της επιστροφής των δανεικών Κέπα (γκολκίπερ, 39 συμ. στη Βαγιαδολίδ), Γκιγιέρμο (φορ, 23/5 στη Λεγκανές), Κίκε Σόλα (φορ, 2 συμ. στη Μίντλεσμπρο). Άλλωστε, ιστορικά δεν αποκτά μη Βάσκους ποδοσφαιριστές, ενώ το σημαντικό ήταν πως διατήρησε στο ρόστερ της σημαντικά γρανάζια, για τα οποία υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από άλλες ομάδες, όπως οι Λαπόρτ (στόπερ, 26/3), Σαν Χοσέ (αμ. χαφ, 34/2), Ουίλιαμς (εξτρέμ, 25/8). Κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το «τοτέμ» Κάρλος Γουρπέγι (χαφ, 15 συμ. πέρσι), αποχώρησε ο εφεδρικός εξτρέμ Ιμπάι Γκόμεθ (5 συμ.).

Φιλικά: Σε Ελβετία, Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία και Ισπανία φυσικά έδωσε φιλικές αναμετρήσεις (οι περισσότερες με δυνατούς αντιπάλους) η ομάδα του Βαλβέρδε. Προβληματική η εικόνα της σε αυτές, κέρδισε μόνο (1-0) τη Ντόρτμουντ (1-5-2). Την Κυριακή έχασε με 3-2 στην έδρα της Σάλκε και εμφάνισε πολλές αμυντικές αδυναμίες.

Εκτίμηση: Ο μοναδικός σύλλογος μαζί με τις Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης που δεν έχει λείψει ποτέ από την Πριμέρα Ντιβιζιόν, κάτι που αποδεικνύει το μεγαλείο της. Τα τελευταία χρόνια ξεκινάει πάντα με στόχο την εξασφάλιση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου, θετικό πως φέτος δεν έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις μες το κατακαλόκαιρο. Ο κόουτς Βαλβέρδε ξέρει την ομάδα καλύτερα από την… παλάμη του και μπορεί να την οδηγήσει στην προνομιούχο και πολυπόθητη 4η θέση. Μειονεκτήματα πως δεν ενισχύθηκε κι αυτό ίσως της στοιχίσει προς το τέλος της περιόδου, ενώ ο γκολτζής επιθετικός Αντούριθ έχει έναν ακόμα χρόνο στις πλάτες του.

 

Θέλτα

Τι έκανε πέρσι: Το βήμα παραπάνω που έψαχνε σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη σεζόν. Πιο συγκεκριμένα ήταν σταθερότητα σε όλη τη διάρκεια της περιόδου (σ.σ. δεν έπεσε ποτέ κάτω από την 8η θέση), εξέπληξε ευχάριστα, τερμάτισε στην 6η θέση και για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια θα αγωνιστεί σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Συνάμα προχώρησε και μέχρι τα ημιτελικά του Κόπα ντελ Ρέι.

Προπονητής: Εντουάρντο Μπερίσο (46 ετών). Ανέλαβε το 2014, όταν αποχώρησε από τους «θέλτικος» ο Λουίς Ενρίκε, και με μεθοδική δουλειά κατάφερε να τους φέρει στις «ευρωπαϊκές» θέσεις. Παλιός ποδοσφαιριστής της ομάδας (2001-05), θέλει να μετατραπεί στον αντίστοιχο (συμπατριώτη του) «Σιμεόνε» της Θέλτα. «Μαθητής» του Μαρσέλο Μπιέλσα, εργάστηκε ως βοηθός του στην Εθνική Χιλής (2007-10).

Γήπεδο: Balaidos (31.800).

Μεταγραφές: Ένα μεγάλο «πλην» και πολλά ερωτηματικά έχει σε αυτή την κατηγορία. Ο παικταράς Νολίτο (εξτρέμ, 29/12) μετακόμισε στη Μάντσεστερ Σίτι σπάζοντας την «Αγία Τριάδα» που είχε συνθέσει με τους Ορεγιάνα, Άσπας στην γραμμή κρούσης της ομάδας. Θετικό πως διατήρησε στο ρόστερ της όλα τα υπόλοιπα «αστέρια». Ως αντικαταστάτης του Νολίτο αποκτήθηκε ο ταλαντούχος εξτρέμ της Μίντιλαντ, Σίστο (29/4), ενώ καλή προσθήκη θεωρείται και ο σκληροτράχηλος στόπερ Ρονκάλια (30/1 στη Φιορεντίνα). Εναλλακτικές λύσεις οι Λέμος (χαφ της Λούγκο, 22 συμ.), Ναράνχο (φορ, 36/16 στην Ταραγόνα).

Φιλικά: Από Ουρουγουάη μέχρι Ιταλία και από Γερμανία μέχρι Πορτογαλία έφτασε η χάρη της. Έδωσε αρκετά δυνατά φιλικά (8 τον αριθμό), με τον απολογισμό της να είναι 4 νίκες και 4 ήττες. Στο πιο πρόσφατο εξ αυτών ηττήθηκε με 3-1 από την Άϊντραχτ Φρανκφούρτης.

Εκτίμηση: Αποτέλεσε μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της περσινής λίγκας και δείχνει πως κάνει σταθερά βήματα προόδου από το 2012 που ανέβηκε από τη Σεγούντα. Το μόνο ανησυχητικό είναι αν θα αντέξει στο «δίπορτο» πρωτάθλημα-Ευρώπη, αφού το ρόστερ της δεν έχει μεγάλο βάθος: την τελευταία φορά (2006-07) που αγωνίστηκε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, υποβιβάστηκε στη Β’ κατηγορία. Αν τα βγάλει πέρα με τις τόσες υποχρεώσεις, τότε θα τερματίσει στο πρώτο μισό. Υπάρχουν επίσης αμφιβολίες για το κατά πόσον θα «αντικατασταθεί» επαρκώς ο σπουδαίος Νολίτο.

 

Σεβίλλη

Τι έκανε πέρσι: Μπορεί να μην έκανε την υπέρβαση στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, όπου τερμάτισε 7η (ελλείψει 8ου), αλλά έγραψε ιστορία στο Γιουρόπα Λιγκ: το κατέκτησε για 3η διαδοχική σεζόν (επίδοση-ρεκόρ) και το έχει μετατρέψει σε… Σεβίλλη Λιγκ. Εξασφάλισε έτσι θέση στους ομίλους του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ. Συνάμα έφτασε και στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας, όμως ηττήθηκε από την Μπαρτσελόνα στην παράταση.

Προπονητής: Χόρχε Σαμπαόλι (56 ετών). Βαρύ φορτίο στις πλάτες του νέου τεχνικού της, που διαδέχεται τον άκρως επιτυχημένο Ουνάι Έμερι. Αργεντινός στην καταγωγή, αλλά «έφτιαξε» το όνομά του στη Χιλή: με την Εθνική της χώρας στην οποία εργάστηκε για 4 χρόνια (2012-16) παρουσίασε εξαιρετικά δείγματα γραφής και την οδήγησε στην κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα του 2015. «Παράσημο» και το Κόπα Σουνταμερικάνα, που κατέκτησε με την Ουνιβερσιτάτ ντε Τσίλε το 2011. Λατρεύει τους πολυσύνθετους και πολυθεσίτες ποδοσφαιριστές, ανέδειξε αρκετούς Χιλιανούς και είναι θιασώτης του «ιδιόμορφου» συστήματος 3-4-3.

Γήπεδο: Ramon Sanchez Pizjuan (45.00).

Μεταγραφές: Ριζικό λίφτινγκ για τους «νερβιονένσες», που σε σχέση με πέρσι έχουν κατά 50% περίπου εντελώς διαφορετικό ρόστερ. Κομβικής σημασίας οι αποχωρήσεις των σημαντικότατων Κόκε (μπακ, 21/1), Μπανέγα (χαφ, 25/5), Κριχόβιακ (χαφ, 26 συμ.), Γκαμεϊρό (φορ, 31/16), είχε απώλειες και σε κάποιους θεωρητικά «συμπληρωματικούς», προεξαχόντων των Ρέγιες (εξτρέμ, 24/1), Γιορέντε (φορ, 23/4). Λεφτά στα ταμεία μπήκαν και ως εκ τούτου της… περίσσευαν για ξόδεμα. Με κανονικές μεταγραφές απέκτησε τους Μερκάδο (αμυντικός, 10 συμ. στη Ρίβερ Πλέιτ), Σαράμπια (χαφ, 31/7 στη Χετάφε), Γκάνσο (χαφ, 7/1 στη Σάο Πάολο), Κορέα (χαφ, 24/3 στη Σαμπντόρια), Κιγιοτάκε (χαφ, 21/5 στο Αννόβερο), Βάσκεθ (χαφ, 36/8 στην Παλέρμο), Μπεν Γιεντέρ (φορ, 35/17 στην Τουλούζ), ενώ «τσίμπησε» και ως δανεικούς από την Ατλέτικο Μαδρίτης τους Κρανεβίτερ (χαφ), Βιέτο (φορ).

Φιλικά: Προετοιμάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και Γερμανία, ενώ ξεκίνησε σχετικά νωρίς προετοιμασία. Επικράτησε και στα 5 φιλικά που έδωσε με σχετικά πιο αδύναμες ομάδες, ενώ πριν από ένα μήνα κέρδισε το Σουπερκόπα Ευρωαμερικάνα νικώντας στον τελικό -που διεξήχθη στο Ορλάντο- τη Σάντα Φε (2-1). Έχασε όμως στον πρόσφατο τελικό του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ (9/8) από τη Ρεάλ Μαδρίτης με 3-2 στην παράταση. Την Κυριακή ηττήθηκε στον πρώτο τελικό του ισπανικού Σούπερ Καπ με 0-2 εντός έδρας από την Μπαρτσελόνα, με τη ρεβάνς να είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 17/8.

Εκτίμηση: Ξεχάστε τη Σεβίλλη που ξέρατε... Ναι, αυτή που κατέκτησε τα 3 τελευταία Γιουρόπα Λιγκ. Άλλαξε ριζικά το έμψυχο δυναμικό της, έχει καινούριο προπονητή και αποτελεί ένα από τα μεγάλα ερωτήματα της φετινής περιόδου, καθώς τα προηγούμενα χρόνια συνήθισε τους φιλάθλους της στο να πρωταγωνιστεί και γενικότερα στις «κούπες». Αν προσαρμοστούν γρήγορα οι ποδοσφαιριστές της σε αυτό το 3-4-3 του Σαμπαόλι, τότε είναι ικανή για τετράδα, αφού ταλέντο και ποιοτικές μονάδες υπάρχουν. Άλλωστε από το 2003-04 κι εντεύθεν τερματίζει σταθερά στην πρώτη εννιάδα.

 

Μάλαγα

Τι έκανε πέρσι: Ήταν αρκετά διπρόσωπη την τελευταία σεζόν. Στο πρώτο τρίμηνο «σερνόταν», ειδικά επιθετικά, καθώς βρισκόταν σε… λήθαργο, στη συνέχεια όμως βρήκε τα πατήματά της, «έδεσε» ως ομάδα και αναρριχήθηκε βαθμολογικά για να καταλήξει στην 8η θέση.

Προπονητής: Χουάντε Ράμος (61 ετών). Ένας παλιός γνώριμος των Ανδαλουσιανών επιστρέφει στην τεχνική ηγεσία τους (2003-04 η πρώτη θητεία του) για να διαδεχθεί τον επιτυχημένο Χάβι Γράθια. Από τους πλέον έμπειρους τεχνικούς, έχει εργαστεί μεταξύ άλλων στη Ρεάλ Μαδρίτης, τη Σεβίλλη και την Τότεναμ, ενώ ήταν άνεργος από το Μάιο του 2014, όταν αποχώρησε από την ουκρανική Ντνίπρο.

Γήπεδο: Rosaleda (30.044).

Μεταγραφές: Στα «χαρτιά» μοιάζει ενισχυμένη, αφού απέκτησε αρκετούς ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, που θέλουν να αποδείξουν πως δεν είναι… τελειωμένοι, όπως ο στόπερ Μπακαρί Κονέ (3 συμ. στη Λυών) και ο χαφ Κουζμάνοβιτς (16 συμ. στην Ουντινέζε). Ενδιαφέρουσες προσθήκες ο στόπερ/αμυντικός Ντιέγκο Γιορέντε και οι εξτρέμ Γιόνι και Κέκο, που εντυπωσίασαν πέρσι με Βαγιεκάνο, Σπόρτινγκ Χιχόν και Εϊμπάρ αντίστοιχα, ενόσω περιμένει γκολ από τους επιθετικούς Σάντρο (10 συμ. στην Μπαρτσελόνα), Σάντος (23/11 στην Ατλέτικο Ρίβερ Πλέιτ). Αν υπάρχει κάποια απώλεια που την «πόνεσε», ήταν αυτή του Κροάτη φορ Τσοπ (31/7), ενώ και ο στόπερ Αλμπεντόσα (29/2) προσέφερε αρκετά πέρσι. Κατά τα λοιπά, έδιωξε μπόλικη… σαβούρα από το ρόστερ της.

Φιλικά: Πραγματοποίησε στη Γερμανία το βασικό στάδιο προετοιμασίας της, εκεί έδωσε τα περισσότερα φιλικά της. Δεν έχασε ούτε ένα ματς, παρά μόνο από την Άαχεν στα πέναλτι (7-2-0). Στην πρόβα τζενεράλε (13/8) επικράτησε 2-1 της Κάντιθ εκτός έδρας.

Εκτίμηση: Θέλει να επανέλθει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως επιβάλλεται να βελτιωθεί στον επιθετικό τομέα σε σχέση με πέρσι. Αβαντάζ πως ο κόουτς Χουάντε Ράμος ξέρει καλά τα κατατόπια και την κατηγορία, όμως υπάρχουν αμφιβολίες για τις διαθέσεις του ιδιοκτήτη και Σεΐχη Αλ-Τάνι, που συχνά-πυκνά προκαλεί αναστάτωση στην ομάδα. Δύσκολα θα μπλέξει σε περιπέτειες, υπό προϋποθέσεις μπορεί να κρυφοκοιτάξει προς… εξάδα μεριά, καθώς θεωρητικά ενισχύθηκε.

 

Σοσιεδάδ

Τι έκανε πέρσι: Δεν μπόρεσε σε καμία περίπτωση να διεκδικήσει (έστω) ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, παρόλο που έδειχνε ενισχυμένη και αναγεννημένη. Ξεκίνησε με τον Μόγιες στον πάγκο, αλλά το Νοέμβριο απολύθηκε ο Σκωτσέζος και ανέλαβε ο Σακριστάν, ο οποίος μπόρεσε να τη βελτιώσει προς το φινάλε της περιόδου. Σίγουρα πάντως περίμενε κάτι καλύτερο από την 9η θέση.

Προπονητής: Εουσέμπιο Σακριστάν (52 ετών). Έκανε σπουδαία καριέρα ως ποδοσφαιριστής, αφού αγωνίστηκε -μεταξύ άλλων- με τις φανέλες των Ατλέτικο Μαδρίτης (1987-88), Μπαρτσελόνα (1988-95). Από το 2003 έως το 2008 εργάστηκε ως βοηθός του Ράικαρντ στην Μπαρτσελόνα, στη συνέχεια πέρασε και από τη Β’ ομάδα των «μπλαουγκράνα» (2011-15), ενώ ενδιάμεσα εργάστηκε στη Θέλτα (2009-10). Λάτρης του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου, ζήτημα αν μπορεί αν το εφαρμόσει στη Σοσιεδάδ. Εμπιστεύεται πάντως νεαρούς ποδοσφαιριστές, κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο στους Βάσκους.

Γήπεδο: Anoeta (32.076).

Μεταγραφές: Κινήθηκε πολύ προσεκτικά στο μεταγραφικό «παζάρι», αφού απέκτησε μονάχα τον Τόνιο (γκολκίπερ, 32 συμ. στην ΑΕΚ Λάρνακας) και τους επιθετικούς Χουάνμι (7 συμ. στη Σαουθάμπτον), Γουίλιαν Ζοσέ (30/9 στη Λας Πάλμας), με τον τελευταίο να αποτελεί τη σημαντικότερη προσθήκη της. Αποχώρησαν οι Ρέγιες (αξιόπιστος στόπερ, 27/2), Ντε Λα Μπέγια (χρήσιμος μπακ, 15 συμ.), Μπρουμά (ποιοτικός εξτρέμ, 32/2), Τζόνατας (συμπληρωματικός φορ, 27/7).

Φιλικά: Με το τέλος του περσινού πρωταθλήματος πήγε στις Η.Π.Α., όπου έδωσε δύο φιλικές αναμετρήσεις (3-3 με το Χιούστον, ήττα 2-1 από το Σαν Χοσέ). Προετοιμάστηκε κυρίως στην Ολλανδία, ενώ το πιο δυνατό φιλικό της ήταν στη Γερμανία με τη Λεβερκούζεν (13/8), από την οποία ηττήθηκε με 2-0. Αυτή ήταν η πρώτη ήττα της στα παιχνίδια προετοιμασίας (5-4-1).

Εκτίμηση: Με εξαίρεση τη διετία 2012-14, οι χρονιές της από το 2003 κι εντεύθεν αποτελούν σκέτη απογοήτευση. Δύσκολα θα αλλάξει αυτό φέτος, καθώς θα πρέπει να αποτινάξει πολλά συμπλέγματα, ενώ δεν ενισχύθηκε μεταγραφικά. Αν ο Σακριστάν έχει… μαγικές δυνατότητες και συνάμα καταφέρει να τιθασεύσει τα… άγρια νιάτα που υπάρχουν στο ρόστερ της, τότε έχει ελπίδες για την πρώτη εξάδα. Εμείς πάντως κρατάμε μικρό καλάθι και την βλέπουμε κάπου στη μέση της βαθμολογίας…

 

Μπέτις

Τι έκανε πέρσι: Επιτυχημένη κρίνεται η περσινή παρουσία της, αφού εξασφάλισε με σχετική άνεση την παραμονή της στην επιστροφή της στην Πριμέρα Ντιβιζιόν. Κατέλαβε την «τιμητική» 10η θέση, αν και στα μέσα της περιόδου προέβη σε αλλαγή προπονητή, με τον άπειρο Χουάν Μερίνο να παίρνει τη θέση του Πέπε Μελ.

Προπονητής: Γκουστάβο Πογιέτ (47 ετών). Μετά από το ταραχώδες πέρασμά του από την ΑΕΚ πέρσι, την οποία… συμμάζεψε, ο Ουρουγουανός  έκανε το άλμα που τόσο πολύ επιθυμούσε στην καριέρα του αναλαμβάνοντας (το Μάιο) για πρώτη φορά ομάδα της Πριμέρα Ντιβιζιόν. Ως ποδοσφαιριστής έχει περάσει από το ισπανικό ποδόσφαιρο φορώντας τη φανέλα της Σαραγόσα (1990-97), που αποτέλεσε το «διαβατήριό» του για μεταγραφή στην Τσέλσι (1997-01). Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από την Μπράιτον (2009-13), εν συνεχεία πέρασε από τη Σάντερλαντ (2013-15), ενώ θεωρείται ιδανικός εμψυχωτής και καλός tactician.

Γήπεδο: Benito Villamarin (52.500).

Μεταγραφές: Για ένα ακόμα καλοκαίρι προέβη σε ουκ ολίγες αλλαγές στο ρόστερ της. «Δυνατές» προσθήκες οι μπακ Ντουρμίσι (29/1 στην Μπρόντμπι), Μαντί (32/5 στη Ρεμς), οι χαφ Μαρτέν (36/4 στη Μονπελιέ), Γκουτιέρες (29/2 στην Τβέντε) και οι επιθετικοί Σανάμπρια (30/11 στην Σπόρτινγκ Χιχόν), Ζοζούλια (10/3 στη Ντνίπρο), οι σημαντικότερες απώλειές της ήταν οι Βέστερμαν (στόπερ, 20/1), Εντιαγέ (χαφ, 22 συμ.). Κατά τα λοιπά, προέβη σε ολικό ξεσκαρτάρισμα στο έμψυχο δυναμικό της.

Φιλικά: Στη Γερμανία πραγματοποίησε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της η ομάδα του Πογιέτ, που έδωσε φιλικά και σε Πορτογαλία, Γαλλία. Έδειξε πολύ καλό πρόσωπο (6-1-1 το ρεκόρ της) αν εξαιρέσουμε το τελευταίο τεστ προετοιμασίας, στο οποίο υπέστη τη μοναδική ήττα της (από τη Μονπελιέ). Μεταξύ άλλων κέρδισε Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, Βέρντερ Βρέμης και Μίντλεσμπρο.

Εκτίμηση: Θέλει μία και καλή να αφήσει πίσω της τον «εφιάλτη» της Σεγούντα Ντιβιζιόν και να πάψει να είναι «ασανσέρ» μεταξύ των δύο πρώτων κατηγοριών, όπως συμβαίνει την τελευταία οχταετία. Με τον Πογιέτ πλέον στον πάγκο, αποκτά μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ των γραμμών της και μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Μεγάλο πλεονέκτημα η στήριξη των πιστών (αλλά και απαιτητικών) φιλάθλων της, θεωρητικά ενισχύθηκε σε θέσεις που πονούσε (ίσως χρειάζεται έναν ακόμα στόπερ) και έχει όλα τα φόντα να πετύχει κάτι καλύτερο από πέρσι. Αν ξεκινήσει δυναμικά (σ.σ. έχει δύσκολο πρόγραμμα τον πρώτο μήνα) και αποκτήσει ψυχολογία, τότε μπορεί να κάνει την υπέρβαση και να παλέψει για ευρωπαϊκό εισιτήριο.

 

Λας Πάλμας

Τι έκανε πέρσι: Στην επιστροφή της στους «μεγάλους» μετά από 13 χρόνια, μπόρεσε να πετύχει με χαρακτηριστική ευκολία τον στόχο της πρόωρης παραμονής, κάτι που οφείλεται στο «μαγικό» φώτο φίνις της (7-2-4 στις 13 τελευταίες αγωνιστικές) και τις εμπνεύσεις του τεχνικού Σετιέν: από τη 18η θέση που βρισκόταν στην 25η «στροφή» βρέθηκε στην 11η στο φινάλε.

Προπονητής: Κίκε Σετιέν (57 ετών). Η πρώτη εμπειρία του από ομάδα Πριμέρα Ντιβιζιόν του άφησε θετική γεύση, καθώς βελτίωσε άρδην τη Λας Πάλμας από τον Οκτώβριο που την ανέλαβε διαδεχόμενος τον Ερέρα. Τη… συμμάζεψε αρκετά, εμφύσησε νοοτροπία νικητή στους ποδοσφαιριστές του και θεωρήθηκε απόλυτα επιτυχημένος.

Γήπεδο: Gran Canaria (32.150).

Μεταγραφές: Λεφτά πολλά για μεταγραφές δεν υπάρχουν, αλλά φρόντισε να αποκτήσει ποδοσφαιριστές σε θέσεις που υπήρχαν κενά. Οι μπακ Μίτσελ (28/1 στην Αλμερία), Έλντερ Λόπες (31 συμ. στην Πάκος Φερέιρα) προσφέρουν μπρίο και φαντασία, ο επιθετικός Λιβάγια (18/1 στην Έμπολι) θα συνδράμει, ενώ το «μπαμ» έγινε με την απόκτηση του Κέβιν-Πρινς Μπόατενγκ (χαφ, 11/1 στη Μίλαν), η καριέρα του οποίου έχει πάρει την κατιούσα τα τελευταία χρόνια: ευελπιστεί να «αναστηθεί» και να της προσφέρει το κάτι παραπάνω. Αμφίβολο αν θα βρει τα πολύτιμα γκολ του αποχωρήσαντα Γουίλιαν Ζοσέ (φορ, 30/9), απώλεια και ο χαφ Γουακάσο (20/1).

Φιλικά: Άφησε θετικές εντυπώσεις στα φιλικά, τα περισσότερα εκ των οποίων έλαβαν χώρα στο νησί της (5-1-1 το ρεκόρ της). Στο τελευταίο τεστ έφερε ισοπαλία 1-1 με τη Ντάρμσταντ στη Γερμανία.

Εκτίμηση: Ξεκινάει με πρώτιστο μέλημα την αποφυγή του υποβιβασμού, έρχεται με… φόρα από το εντυπωσιακό δεύτερο μισό της στο περσινό πρωτάθλημα και διαθέτει ένα σκληροτράχηλο ρόστερ, που λειτουργεί αρμονικά υπό τις οδηγίες του Σετιέν. Πολλά θα εξαρτηθούν επίσης από τις… ορέξεις των επιθετικών της, που καλούνται να μπουν στα παπούτσια του Γουίλιαν Ζοσέ, ο οποίος μετακόμισε σε άλλες πολιτείες. Στα μάτια μας βρίσκεται ένα κλικ μπροστά από τις υπόλοιπες ομάδες που θα παλέψουν για σωτηρία.

 

Βαλένθια

Τι έκανε πέρσι: Θέλει σίγουρα να ξεχάσει το 2015-16. Από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις της περσινής περιόδου, παραλίγο να μπλέξει σε περιπέτειες και για πρώτη φορά από το 1988 τερματίζει τόσο χαμηλά στη βαθμολογία (12η). Οι συνεχόμενες αλλαγές στην τεχνική ηγεσία της μόνο σε κακό της βγήκαν, ο Γκάρι Νέβιλ ήταν η χειρότερη από όλες, δεν απέκτησε ποτέ ομοιογένεια και γέμισε πίκρα τους πιστούς φιλάθλους της. Α, έφτασε και μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ισπανίας και τους «16» του Γιουρόπα Λιγκ.

Προπονητής: Πάκο Αγιεσταράν (53 ετών). Τον Φεβρουάριο ανέλαβε βοηθός του Νέβιλ, όμως από τον Μάρτιο έγινε πρώτος προπονητής (αν και άπειρος σε αυτό το ρόλο), κατάφερε να βελτιώσει την εικόνα της, έπεισε τους διοικούντες της και συνεχίζει στο πόστο του. Πάντως, οι περισσότερες εμπειρίες στην καριέρα του ήταν ως βοηθός άλλων τεχνικών, ενώ ως πρώτος εργάζεται για πρώτη φορά σε τόσο υψηλό επίπεδο.

Γήπεδο: Mestalla (55.000).

Μεταγραφές: Έκανε στροφή στη μεταγραφική πολιτική της, αφού κινήθηκε… φτωχικά και βγαίνει αποδυναμωμένη. Μοναδική αξιοσημείωτη προσθήκη αυτή του Πρωταθλητή Ευρώπης, Νανί (εξτρέμ, 28/8 στη Φενερμπαχτσέ), ως δανεικοί ήρθαν από Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης αντίστοιχα οι Μοντόγια (μπακ, 13 συμ. στην Μπέτις), Μεδράν (χαφ, 20/2 στη Χετάφε). «Γέμισε» τα ταμεία, αλλά δεν αντικατέστησε τον Αντρέ Γκόμες (βασικός χαφ, 30/3) και τους πάντα χρήσιμους Μπαραγάν (μπακ, 24 συμ.), Φουέγο (χαφ, 26 συμ.), Ντανίλο (χαφ, 19 συμ.), Πιάτι (εξτρέμ, 21 συμ.), Τσέρισεφ (εξτρέμ, 7/3), Φεγκουλί (εξτρέμ, 21/1), Νεγρέδο (φορ, 25/5), επέστρεψαν κάποιοι δανεικοί που πέρσι δεν υπολογίζονταν. Πιθανώς να αποχωρήσουν λίαν συντόμως ο Μουστάφι (αναντικατάστατος στόπερ, 28/2) και ο πολύτιμος στράικερ και πρώτος σκόρερ της, Αλκάθερ (34/13).

Φιλικά: Περιόδευσε σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (Αγγλία, Φινλανδία, Ολλανδία, Γερμανία), όπου έδωσε καλά τεστ. Πέτυχε 4 νίκες σε 7 αναμετρήσεις (4-1-2), στην τελευταία ενθουσίασε, καθώς επικράτησε 2-1 εντός έδρας της Φιορεντίνα (13/8).

Εκτίμηση: Η επιλογή της διοίκησης να αντικαταστήσει πέρσι τον -επιτυχημένο στην πρώτη σεζόν του- Νούνο Σάντο με τον… ανεκδιήγητο Γκάρι Νέβιλ αποδείχθηκε εντελώς άστοχη και της στοίχισε ακόμα περισσότερο. Θυμίζουμε πως τα τελευταία χρόνια έχει μπει σε φάση εξυγίανσης των οικονομικών της, με τον ιδιοκτήτη Πίτερ Λιμ να έχει βάλει πολλά λεφτά. Εντούτοις, φέτος δείχνει να έχει αφήσει στη… μοίρα της την ομάδα και μόνο ευνοίωνο δεν προβλέπεται το μέλλον σε αγωνιστικό επίπεδο. Το μόνο θετικό είναι πως υπάρχουν μπόλικα ταλέντα στο ρόστερ της, που πιθανότατα θα «ξεπεταχτούν» φέτος. Διαθέτει πάντως το ειδικό βάρος και τη «φανέλα» για να κυνηγήσει ευρωπαϊκή έξοδο. «Δίκοπο μαχαίρι» το απαιτητικό κοινό της, την περιμένουμε στη μέση της βαθμολογίας, εκτός κι εάν προβεί σε θεαματικές προσθήκες μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου.

 

Εσπανιόλ

Τι έκανε πέρσι: Πάλι καλά που σώθηκε… Κινήθηκε στη μετριότητα και δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από τη 13η θέση, αφού στο μεγαλύτερο διάστημα της περιόδου βρισκόταν στο δεύτερο μισό του βαθμολογικού πίνακα. Πληγώθηκε από την τραγική αμυντική γραμμή της (σ.σ. χειρότερη άμυνα στη λίγκα), ελάχιστη η βελτίωσή της υπό τις οδηγίες του τεχνικού Γκάλκα, ο οποίος ανέλαβε το Δεκέμβριο αντί του Σέρχιο.

Προπονητής: Κίκε Σάντσεθ Φλόρες (51 ετών). Επιστροφή στα πάτρια εδάφη μετά από 1,5 χρόνο για τον ικανότατο τεχνικό, που εργάστηκε επιτυχημένα στη Γουότφορντ την περσινή σεζόν. Διαδέχεται τον «λίγο» Γκάλκα και ευελπιστεί να επαναφέρει την Εσπανιόλ στον δρόμο των επιτυχιών. Σημαντικότερο «παράσημο» στην καριέρα του το Γιουρόπα Λιγκ, που κατέκτησε με την Ατλέτικο Μαδρίτης το 2010.

Γήπεδο: Cornella-El Prat (40.500).

Μεταγραφές: Από τις πιο ενισχυμένες του μεταγραφικού παζαριού. Απέκτησε αξιόπιστο τερματοφύλακα, τον Ρομπέρτο του Ολυμπιακού (28 συμ.), πολύτιμες υπηρεσίες θα προσφέρει ο έμπειρος και αξιόπιστος στόπερ Ντεμιτσέλις (18 συμ. στη Μάντσεστερ Σίτι), ενώ «γέμισε» ποιότητα και από το κέντρο και μπροστά: Χάβι Φουέγο (χαφ, 26 συμ. στη Βαλένθια), Χουράδο (χαφ, 27 συμ. στη Γουότφορντ), Πιάτι (εξτρέμ, 21 συμ. στη Βαλένθια), Ρέγιες (εξτρέμ, 24/1 στη Σεβίλλη), Μπαπτιστάο (φορ, 24/3 στη Βιγιαρεάλ) αποτελούν σούπερ προσθήκες και είναι πολύ καλύτεροι από τους ήδη υπάρχοντες. Δύο αποχωρήσεις ήταν αυτές που την «πλήγωσαν», ο στόπερ Ρόκο (33/2) και ο χαφ Ασένσιο (34/4), οι δανεισμοί των οποίων ολοκληρώθηκαν.

Φιλικά: Καταρχάς, έδωσε ένα φιλικό στη Βολιβία με την Μπολιβάρ (0-0) με το πέρας του περσινού πρωταθλήματος. Στην καλοκαιρινή προετοιμασία εντυπωσίασε: δεν έχασε στα 5 φιλικά που έδωσε σε Αγγλία, Ολλανδία και Ιταλία (3-2-0). Μάλιστα, στο πιο πρόσφατο (13/8) απέσπασε ισοπαλία 2-2 από τη Γιουβέντους.

Εκτίμηση: Γυρίζουν σελίδα οι «περικίτος», που αποτυγχάνουν συνεχώς τις τελευταίες περιόδους, αλλά τώρα ξεκινούν με υψηλές βλέψεις. Αποπνέουν υγεία επιτέλους στα διοικητικά, καλό προπονητή βρήκαν, ικανό τερματοφύλακα απέκτησαν, γέμισαν ποιότητα και εμπειρία σε όλες τις γραμμές τους και φαντάζουν ως το αουτσάιντερ που μπορεί να εκπλήξει ευχάριστα στο φετινό πρωτάθλημα. Πιστεύουμε ότι έχουν τα φόντα για να επιστρέψουν στην Ευρώπη μετά από 10 χρόνια και να πραγματοποιήσουν σαφώς καλύτερη πορεία της περσινής. Ζητούμενο για να τερματίσουν στην πρώτη οχτάδα να συμμαζευτούν αμυντικά και αποκτήσουν αξιοπιστία στα εκτός έδρας τους.

 

Εϊμπάρ

Τι έκανε πέρσι: Ενθουσίασε στο πρώτο μισό της περιόδου, όταν και βρέθηκε πάνω από τη μέση της βαθμολογίας και εντελώς απροσδόκητα ονειρευόταν ευρωπαϊκά μεγαλεία: στην 24η «στροφή» είχε στρογγυλοκαθίσει στην 6η θέση. Εντούτοις, κατέρρευσε στο τελευταίο τρίμηνο, πέτυχε μόλις μία νίκη στις 14 τελευταίες αγωνιστικές (1-4-9) και λίγο ήθελε να μπλέξει σε περιπέτειες. Τελικά τερμάτισε 14η. Θυμίζουμε πως πέρσι αγωνίστηκε στην Πριμέρα Ντιβιζιόν ως η ευνοημένη του διοικητικού υποβιβασμού της Έλτσε.

Προπονητής: Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ (55 ετών). Θεωρείται expert και ιδανικός για μικρομεσαίες ομάδες, ενώ κρίθηκε επιτυχημένος στην περσινή παρθενική σεζόν του στη 2η θητεία του στον πάγκο της Εϊμπάρ (2004-05 η πρώτη). Παράλληλα έδωσε απαντήσεις στους επικριτές του, που είχαν «ξεσαλώσει» μετά το αποτυχημένο πέρασμά του από τη Λεβάντε (2014).

Γήπεδο: Ipurua (6.267).

Μεταγραφές: Πάλι άλλαξε ριζικά το ρόστερ της, δύσκολα θα βρει τα 18 γκολ του φορ Μπόρχα Μπαστόν (36/18), ο δανεισμός του οποίου έληξε. «Πόνεσε» και η φυγή του εξτρέμ Κέκο (29/3), που εντυπωσίασε πέρσι. Από ‘κει και πέρα, ποιοτικές προσθήκες είναι ο στόπερ Λεζέν (39/3) και οι εξτρέμ Πέδρο Λεόν (17/1 στη Χετάφε), Μπεμπέ (28/2 στη Βαγιεκάνο), ενώ ως συμπληρωματικές λύσεις ήρθαν οι Άλεξ Γκάλβεθ (στόπερ, 21/1 στη Βέρντερ Βρέμης), Πένια (χαφ, 30/8 στη Λεγκανές). Καλή επένδυση ο 19χρονος χαφ Ριβέρα (15/1 στην Οβιέδο).

Φιλικά: Με την ολοκλήρωση της προηγούμενης σεζόν, πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίζει τη Νιου Γιορκ Κόσμος, από την οποία ηττήθηκε στα πέναλτι (2-2 στην κανονική διάρκεια). «Μικτά» τα αποτελέσματά της στα ματς προετοιμασίας (3-3-3). Στην Αυστρία, όπου έπραξε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της, έδωσε τρία φιλικά: νίκησε 3-1 τη Λεκβίγια, ενώ έχασε από Κολωνία (με 2-0) και Λειψία (με 3-2). Το Σάββατο (13/8) έφερε 2-2 στη Σαραγόσα με την τοπική ομάδα, όμως ηττήθηκε στα πέναλτι.

Εκτίμηση: Πολύ δύσκολα θα επαναλάβει την τρομερή εκκίνησή της στο τελευταίο πρωτάθλημα και λογικά θα είναι χειρότερη αφού η αποχώρηση του Μπαστόν την «σκότωσε». Δεν διαθέτει μεγάλη ιστορία ως σύλλογος, κάτι που αποτελεί ντεσαβαντάζ, πλεονέκτημα το γήπεδό της, που θυμίζει «κλουβί». Την περιμένουμε να μάχεται για την παραμονή, λίγο πάνω-λίγο κάτω από την «κόκκινη γραμμή» θα τερματίσει.

 

Λα Κορούνια

Τι έκανε πέρσι: Μέχρι τον Δεκέμβριο και με τον στράικερ Λούκας Πέρεθ να σκοράρει ασταμάτητα, ήταν «Σούπερ Ντέπορ» (6η θέση στην 17η αγωνιστική) και θύμιζε ένδοξα μεγαλεία του παρελθόντος. Ωστόσο, στο δεύτερο μισό κατέρρευσε, πανηγύρισε μόλις 2 «τρίποντα» στις 22 τελευταίες αγωνιστικές (2-10-10), κατρακύλησε βαθμολογικά και κινδύνευσε με υποβιβασμό. Τελικά, δεν έμπλεξε περαιτέρω και απλά βολεύτηκε με τη 15η θέση.

Προπονητής: Γκάιθκα Γκαριτάνο (41 ετών). Ο άνθρωπος που έκανε γνωστή τοις πάσι την Εϊμπάρ, στην οποία μεγαλούργησε από το 2012 μέχρι το 2015, πήρε τη θέση του Βίκτορ Σάντσεθ, που αποχώρησε το Μάιο. Πέρσι πάντως ο Γκαριτάνο απέτυχε στη Βαγιαδολίδ (ομάδα Β’ κατηγορίας), όπου εργάστηκε μόλις για 2 μήνες! Έχει μία ακόμα εμπειρία από την Πριμέρα Ντιβιζιόν, το 2014-15 στον πάγκο της Εϊμπάρ, την οποία δεν μπόρεσε να σώσει αγωνιστικά, με τη νυν ομάδα του να τον πληγώνει τότε.

Γήπεδο: Riazor (34.600).

Μεταγραφές: Θετικό κρίνεται το πρόσημο από το μεταγραφικό «αλισβερίσι». Ασφάλεια προσφέρουν κάτω από τα γκολπόστ ο Τιτόν (30 συμ. στην Στουτγάρδη) και στο κέντρο της άμυνας ο Αλμπεντόσα (29/2 στη Μάλαγα), ποιοτικές κινήσεις στα χαφ οι Κάρλες Χιλ (22/2 στην Άστον Βίλα), Μπόρχα Βάγιε (29/6 στην Οβιέδο), θα βοηθήσουν επιθετικά οι εξτρέμ Μπρούνο Γκάμα (23/1 στη Ντνίπρο), Τσολάκ (18/1 στη Γαλατασαράι), ενώ ελπίζει να συνεχίσει στο ίδιο μομέντουμ με πέρσι ο επιθετικός και δεύτερος σκόρερ της Σεγούντα Ντιβιζιόν, Αντόνε (36/21 στην Κόρδοβα). Αν της «βγουν» και οι δανεικοί Γκιγιέρμε (χαφ, 5 συμ. στην Ουντινέζε), Μορένο (εξτρέμ, 9 συμ. στη Μεντεγίν), τότε όλα καλά. Σημαντικότερες απώλειές της οι μεσοεπιθετικοί Λουίς Αλμπέρτο (29/6), Καρτάμπια (26/3), πιθανώς να προκύψει και αποχώρηση του πρώτου σκόρερ της, Λούκας Πέρεθ (φορ, 36/17), για τον οποίο υπάρχει έντονο ενδιαφέρον.

Φιλικά: Έδωσε 9 φιλικά, με θετικό απολογισμό (6-2-1). Εκτός Ισπανίας, έφερε ισοπαλία 2-2 με την Πενιαρόλ στην Ουρουγουάη, ενώ κέρδισε 1-0 τη Φεϊρένσε στην Πορτογαλία. Στην πρόβα τζενεράλε (13/8) έφερε 1-1 με την Σπόρτινγκ Χιχόν, αλλά ηττήθηκε στα πέναλτι.

Εκτίμηση: Με στόχο την παραμονή ξεκινάει και φέτος, προχώρησε σε αλλαγή προπονητή, που το προς παρόν δείχνει αμφιλεγόμενη κίνηση. Στο ρόστερ της έγινε καλό ξεσκαρτάρισμα και μάλλον ενισχύθηκε, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από την πώληση (ή μη) του περσινού MVP της, Λούκας Πέρεθ. Αν εκείνος παραμείνει ως απογοητευμένος στο ρόστερ της, τότε θα υπάρχουν γκρίνιες και θα της στοιχίσει. Αν φύγει, τότε θα χρειαστούν υπερβάσεις από τους άλλους ποδοσφαιριστές για να καλυφθεί το κενό. Όπως και να ‘χει, την αναμένουμε να τερματίσει οριακά πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού…

 

Γρανάδα

Τι έκανε πέρσι: Την τελευταία πενταετία ξεκινάει πάντα ως ένα από τα φαβορί για υποβιβασμό στη Σεγούντα Ντιβιζιόν. Πάντα όμως βρίσκει ένα μαγικό τρόπο και καταφέρνει να την… σκαπουλάρει. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και πέρσι: πέτυχε 3 νίκες στις 5 τελευταίες αγωνιστικές (3-0-2), εκμεταλλεύτηκε την σχετική αδιαφορία κάποιων ομάδων (ιδίως της Σεβίλλης στην 37η «στροφή») και ξέφυγε από τον κίνδυνο τερματίζοντας στη 16η θέση.

Προπονητής: Πάκο Χέμεθ (46 ετών). Μετά από 4 χρόνια -με αμέτρητα σκαμπανεβάσματα- στη Βαγιεκάνο, την οποία οδήγησε στην καλύτερη επίδοση της ιστορίας της (8η θέση το 2013), αλλά δεν κατάφερε να σώσει πέρσι, μετακομίζει στην Γρανάδα αντικαθιστώντας τον Χοσέ Γκονζάλεθ. Θιασώτης του επιθετικού ποδοσφαίρου, φημίζεται και για τις κόντρες του με ποδοσφαιριστές του, ενώ το όνομά του ακούγεται συχνά-πυκνά για ελληνικές ομάδες.

Γήπεδο: Los Carmenes (23.156).

Μεταγραφές: Σχεδόν το μισό δυναμικό της άλλαξε σε σχέση με πέρσι σε ένα ακόμα «κοσμογονικό» καλοκαίρι, όπως συνήθως συμβαίνει στην Γρανάδα. Ο τερματοφύλακας Οτσόα (11 συμ. στη Μάλαγα) αποτελεί αξιόλογη λύση κάτω από το τέρμα και μοιάζει καλύτερος από τον «προκάτοχό» του, Αντρές (37 συμ.), που αποχώρησε, οι στόπερ Γκάμπριελ Σίλβα (11 συμ. στην Τζένοα), Σονιέ (28 συμ. στην Τρουά) είναι αρκετά αξιόπιστοι, ο έμπειρος μπακ Τίτο (29/1 στη Βαγιεκάνο) θεωρείται χρήσιμο εργαλείο, ενώ ευελπιστεί να «ξεπεταχτούν» οι δανεικοί (από Τσέλσι, Άρσεναλ), αλλά ταλαντούχοι μέσοι Τοράλ (36/8 στην Μπέρμιγχαμ), Ανγκμπάν (23 συμ. στη Σιντ Τρούιντεν), Μπογκά (27/2 στη Ρεν). Ταλέντο υπάρχει και στους φορ Πόνσε (Ρόμα), Ανγκούλο (15/4 στη Ιντεπεντιέντε ντελ Βάλε). Επί της ουσίας πάντως δεν καλύφθηκαν οι απώλειες των χρήσιμων Μπαμπέν (στόπερ, 25/3), Μπιράγκι (μπακ, 17 συμ.), Μιγκέλ Λόπες (μπακ, 26 συμ.), Ρικάρντο Κόστα (στόπερ, 14/1), Ντουκουρέ (χαφ, 15 συμ.), Ρούμπεν Πέρεθ (χαφ, 31 συμ.) και των πολύτιμων Σάκσες (εξτρέμ, 30/6), Ροτσίνα (μεσοεπιθετικός, 35/6), Ελ-Αραμπί (φορ, 35/16), Πενιαράντα (φορ, 23/5).

Φιλικά: Δεν έφυγε από ισπανικό έδαφος, όπου πραγματοποίησε 7 φιλικές συναντήσεις, με ρεκόρ 4-2-1. Στην τελευταία κέρδισε με 3-2 τη Μαγιόρκα εκτός έδρας (13/8).

Εκτίμηση: Το καλοκαίρι προέκυψε αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, με τον Κινέζο επιχειρηματία Λιζάνγκ να παίρνει την σκυτάλη από την οικογένεια Πότσο και να θέτει μεγαλεπήβολους στόχους. Ο νεόκοπος κόουτς Χέμεθ είναι ικανότατος και γνωρίζει καλά την κατηγορία, όμως ακόμα δεν έχει πλήρες ρόστερ στα χέρια του και στα «χαρτιά» δείχνει αποδυναμωμένη. Συμπερασματικά, θα είναι ευτύχημα αν σωθεί… Άλλωστε, πόσες ακόμα σεζόν μπορεί να την γλιτώνει παρά τρίχα;

 

Σπόρτινγκ Χιχόν

Τι έκανε πέρσι: Η πρώτη παρουσία της στην Πριμέρα Ντιβιζιόν μετά από 3 χρόνια ολοκληρώθηκε με θετικό τρόπο, καθώς σώθηκε (17η θέση) με ένα πολύ καλό φώτο φίνις: μόλις 2 ήττες υπέστη στις 9 τελευταίες αγωνιστικές (4-3-2), με highlight τις νίκες (αμφότερες εντός με σκορ 2-1) επί της μετέπειτα φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ, Ατλέτικο Μαδρίτης (19/3), αλλά και εις βάρος της νικήτριας του Γιουρόπα Λιγκ, Σεβίλλης (20/4). Χρειάστηκε βέβαια και την… ανοχή της αδιάφορης Βιγιαρεάλ την τελευταία αγωνιστική (νίκη με 2-0 εντός).

Προπονητής: Αμπελάρδο Φερνάντεθ (46 ετών). «Παιδί» του συλλόγου, αφού από εκεί ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως ποδοσφαιριστής (1989-94) και γέννημα-θρέμμα της πόλης Χιχόν, ανέλαβε την αγαπημένη του ομάδα το 2014, την ανέβασε στην Α’ κατηγορία και κρίνεται απόλυτα επιτυχημένος. Καλός εμψυχωτής, παίρνει το 101% των δυνατοτήτων του κάθε παίκτη του και φυσικά είναι το «αφεντικό» του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Γήπεδο: El Molinon (29.029).

Μεταγραφές: Η οικονομική δυσπραγία της δεν της επιτρέπει μεγάλα «ανοίγματα». Βγήκε στην αγορά και βρήκε καλές λύσεις, όπως ο τερματοφύλακας Μαρίνιο (23 συμ. στη Λεβάντε), οι κεντρικοί αμυντικοί Αμορεμπιέτα (13 συμ. στη Μίντλεσμπρο), Μπαμπέν (25/3 στην Γρανάδα), οι χαφ Βίκτορ Ροντρίγκεθ (33/2 στη Χετάφε), Μόι Γκόμεθ (22/2 στη Χετάφε), Τσάβι Τόρες (12 συμ. στην Μπέτις) και ο φορ Τσοπ (31/7 στη Μάλαγα), αλλά είχε και σημαντικές αποχωρήσεις: ο βασικότατος αμυντικός Λουίς Ερνάντεθ (36 συμ.), ο ντελικάτος χαφ Χαλίλοβιτς (35/3), ο ποιοτικός εξτρέμ Γιόνι (36/5) και ο πρώτος σκόρερ της πέρσι, Σανάμπρια (φορ, 30/11) έφυγαν και άφησαν κενά.

Φιλικά: Πορτογαλία και Γαλλία είχε το πρόγραμμα προετοιμασίας για τους Αστουριανούς, που δεν ενθουσίασαν και έδειξαν ανέτοιμοι. Αν λάβουμε υπόψιν μας τα φιλικά, τότε οφείλουν να ανησυχήσουν και να τεθούν σε εγρήγορση, καθώς από τα 8 που έδωσαν, δεν κέρδισαν κανένα στην κανονική διάρκεια (0-4-4), πάρα μόνο τη Λα Κορούνια στα πέναλτι (13/8).

Εκτίμηση: Μαχητικό και σκληροτράχηλο σύνολο, «αντιγράφει» το χαρακτήρα του προπονητή της, έχει μάθει να παλεύει σε όλα τα παιχνίδια και λογικά το ίδιο θα πράξει και φέτος. Βέβαια, έχει αρκετές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρσι σε επίπεδο ρόστερ και σε πρώτη φάση θα χρειαστεί χρόνο για να «δέσει». Η αποφυγή του υποβιβασμού θα αποτελέσει επιτυχία…

 

Αλαβές

Τι έκανε πέρσι: Δέκα χρόνια αναμονής έλαβαν τέλος για την «γκλοριόσο», που επιστρέφει στα «μεγάλα σαλόνια» μετά το 2006, με την πορεία της στην περσινή Σεγούντα Ντιβιζιόν να είναι απροσδόκητα καλή και σταθερή: από την 16η αγωνιστική μέχρι το φινάλε δεν έπεσε ποτέ από το «1-2». Τελικά κατέκτησε και τον τίτλο στη Β’ κατηγορία, με τη δουλειά του τεχνικού Μπορδαλάς να αποδίδει καρπούς.

Προπονητής: Μαουρίσιο Πελεγκρίνο (44 ετών). Επιστροφή στο ισπανικό ποδόσφαιρο μετά από 4 χρόνια για τον Αργεντινό, που διαδέχεται τον δουλευταρά Χοσέ Μπορδαλάς. Το 2012 απέτυχε στη Βαλένθια, εν συνεχεία δούλεψε στην πατρίδα του (Εστουδιάντες, Ιντεπεντιέντε). Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε στην Αλαβές την περίοδο 2005-06.

Γήπεδο: Mendizorrotza (19.840).

Μεταγραφές: Με τις μεταγραφικές κινήσεις της δείχνει πως ήρθε για να… μείνει. Ολική η μεταμόρφωσή της (70%-80%), θετικό σε πρώτη φάση το πρόσημο, αφού έριξε σημαντικά και το μέσο όρο ηλικίας. Οι πιο αξιοπρόσεκτες προσθήκες της είναι οι αμυντικοί Φεντάλ (20 συμ. στη Λεβάντε), Πάντιτς (20 συμ. στην Εϊμπάρ), Αλέξις (10/1 στην Μπεσίκτας), οι χαφ Καμαράσα (34/2 στη Λεβάντε), Κρίστιτς (10 συμ. στη Σαμπντόρια) και οι επιθετικοί Ντέιβερσον (33/9 στη Λεβάντε), Σάντος (30/16 στη Ναϊμέγκεν). Αν υπάρχουν κάποιες αποχωρήσεις που «πόνεσαν» περισσότερο, είναι αυτές των Κάρπιο (μπακ, 34 συμ.), Ντάνι Πατσέκο (χαφ, 36/3).

Φιλικά: «Μικτά» συναισθήματα άφησε με την εικόνα της στην προετοιμασία. Αφενός, πήρε καλό βαθμό στην ανασταλτική λειτουργία, αφετέρου «ζοριζόταν» επιθετικά. Σε 6 φιλικά ματς έφερε 4 ισοπαλίες (στις δύο έχασε στα πέναλτι από Σαραγόσα και Βαγιαδολίδ), ενώ κέρδισε τα δύο.

Εκτίμηση: Αρχικά θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να «δέσει» αφού απείχε για μια δεκαετία από την Πριμέρα Ντιβιζιόν, ενώ προκαλεί ερωτήματα για ποιο λόγο η διοίκησή της δεν εμπιστεύτηκε τον άνθρωπο που την οδήγησε στην άνοδο, τον προπονητή Μπορδαλάς και στράφηκε στον Πελεγκρίνο. Διαθέτει υπόβαθρο και «θερμό» κοινό, ενώ το ρόστερ της είναι έμπειρο και ικανό να τη διατηρήσει στην κατηγορία.

 

Λεγκανές

Τι έκανε πέρσι: Μετά από 88 χρόνια ζωής, ο σύλλογος από τα προάστια της Μαδρίτης κατάφερε να ανέλθει για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Α’ κατηγορία (!), αφού πραγματοποίησε εξαιρετική σεζόν πέρσι στη Σεγούντα Ντιβιζιόν: δεν ξεκίνησε τόσο καλά, αλλά όσο περνούσε ο καιρός, αποκτούσε ρυθμό και ψυχολογία (σ.σ. καλύτερη επίθεση της λίγκας μαζί με την Κόρδοβα). Από την 23η αγωνιστική και μετά, όταν ανέβηκε 2η, δεν κοίταξε ποτέ πίσω εξασφαλίζοντας το απευθείας εισιτήριο για τα «μεγάλα σαλόνια»: νίκησε την τελευταία αγωνιστική στην έδρα της Μιραντές (0-1) και σφράγισε τη 2η θέση.

Προπονητής: Άσιερ Γκαριτάνο (46 ετών). Ανέλαβε τους «πεπινέρος» το 2013 και κατόρθωσε να τους οδηγήσει σε 2 ανόδους φέρνοντάς τους από την 3η κατηγορία στην Πριμέρα. Για πρώτη φορά στην καριέρα του θα καθοδηγήσει ομάδα Α’ κατηγορίας, δεν έχει να επιδείξει κάτι σημαντικό πριν από τα πεπραγμένα με τη Λεγκανές.

Γήπεδο: Municipal de Butarque (12.000).

Μεταγραφές: Προτίμησε να μην «ξανοιχτεί» ιδιαίτερα και δεν προχώρησε σε μεγάλες αλλαγές. Ο στόπερ Μετζανί (14/1 στη Λεβάντε) και ο μπακ Μαρίν (11 συμ. στη Βιγιαρεάλ) θα προσφέρουν, ο χαφ Ρουμπέν Πέρεθ (31 συμ. στην Γρανάδα) και ο φορ Γκερέρο (23/2) θα δώσουν λύσεις. Θετικό πως διατήρησε στο έμψυχο δυναμικό της τα σημαντικότερα γρανάζια της (π.χ. Γκάμπριελ, Σιμανόφσκι), έφυγαν όμως οι επιθετικοί Λάθαρο (26/7), Γκιγιέρμο (23/5).

Φιλικά: Προτίμησε να δώσει φιλικά με αντιπάλους χαμηλότερων κατηγοριών (3-2-2 ο απολογισμός της), πέραν του τελευταίου, στο οποίο κέρδισε 3-2 τη Βιγιαρεάλ (13/8).

Εκτίμηση: Ιστορικές στιγμές στη Λεγκανές, οι φίλοι της οποίας θα θυμούνται για μια ζωή το 2016, κατά το οποίο ανέβηκε για παρθενική φορά στην Πριμέρα. Ο κορμός της παραμένει αναλλοίωτος, κάτι πολύ σημαντικό, ωστόσο μάλλον θα χρειαστεί το κάτι παραπάνω (1-2 προσθήκες ακόμα) αν θέλει να ξεφύγει του κινδύνου. Ειδικά στην επίθεση υπάρχει μεγάλο κενό και απουσιάζει ένας ποδοσφαιριστής που να χαρίζει βαθμούς με τα γκολ του, στοιχείο που χρειάζεται πάντα σε μικρομεσαίες ομάδες.

 

Οσασούνα

Τι έκανε πέρσι: Το 2015 έφτασε κοντά στον υποβιβασμό στην 3η κατηγορία (σ.σ. σώθηκε στο φινάλε), αλλά πέρσι μετατράπηκε -εντελώς απροσδόκητα- σε ένα καλοδουλεμένο σύνολο από τον τεχνικό Μαρτίν, που κέρδισε την άνοδό του μέσω των μπαράζ. Στάθηκε βέβαια και τυχερή στην κανονική περίοδο, καθώς «εισχώρησε» στην εξάδα την τελευταία αγωνιστική, όταν και κέρδισε την αδιάφορη Οβιέδο: ευνοήθηκε στην τριπλή ισοβαθμία με Αλκορκόν, Σαραγόσα, στα πλέι-οφ «προσπέρασε» Ταραγόνα και Χιρόνα κατά σειρά και σφράγισε την επιστροφή της στην Α’ κατηγορία μετά από 2 χρόνια.

Προπονητής: Ενρίκε Μαρτίν (60 ετών). Ένας άνθρωπος του συλλόγου ανέλαβε το Μάιο του 2015 την αποστολή σωτηρίας της και μέσα σε έναν χρόνο κατάφερε να τη «μεταλλάξει» και να τη φέρει στην Πριμέρα Ντιβιζιόν. Αυτή είναι η 3η θητεία του στον πάγκο της (1994, 1997-99 οι δύο προηγούμενες), ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε εκεί για 11 χρόνια (1977-88), ενώ το παρατσούκλι που του έχουν χαρίσει οι φίλαθλοι της ομάδας είναι «σωτήρας».

Γήπεδο: El Sadar (18.761).

Μεταγραφές: Τα τελευταία χρόνια ταλανίζεται από ζητήματα οικονομικής φύσεως και δεν μπορεί να ενισχυθεί ουσιαστικά. Έτσι, οι κινήσεις της ήταν αρκετά προσεκτικές. Τουλάχιστον «γέμισε» το ταμείο της με την πώληση του ταλαντούχου χαφ Μερίνο (35/6) στη Ντόρτμουντ. Επί της ουσίας, αντικατέστησε τον αποχωρήσαντα με τον Μέριδα (χαφ, 37/7 στην Ουέσκα), ενώ καλές ενισχύσεις και οι Χ. Φουέντες (μπακ, 10 συμ. στην Εσπανιόλ), Οριόλ Ριέρα (φορ, 22/2 στη Λα Κορούνια).

Φιλικά: Καμπανάκι συναγερμού χτύπησε στην ομάδα της Παμπλόνα με την εικόνα της στην προετοιμασία. Κέρδισε μόνο ένα εξ αυτών (1-1-4) κι αυτό επί της Β’ ομάδας της Σεβίλλης (2-1). Στην πρόβα τζενεράλε συνετρίβη 1-5 από τη Βαγιεκάνο, ενώ έδωσε και ένα φιλικό με την Μπορντό στη Γαλλία (1-1).

Εκτίμηση: Οι «ροχίγιος» επανέρχονται στην Πριμέρα Ντιβιζιόν μόλις μετά από 2 χρόνια και θέλουν να διαγράψουν το «αμαρτωλό» παρελθόν τους, καθώς βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση λόγω κατηγοριών για στημένους αγώνες τους στην προηγούμενη παρουσία τους εκεί. Νεανικό -σε μεγάλο βαθμό- το ρόστερ τους, που εντυπωσίασε πέρσι, αλλά φέτος τα «κόζια» άλλαξαν: δύσκολα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της λίγκας και στους υπολογισμούς μας είναι το πρώτο φαβορί για υποβιβασμό.

Petric

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ