foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ211
COSMOTE TV ΔΩΡΕΑΝ* ΕΔΩ 📺 ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Πορτογαλία, Primeira Liga: Preview σεζόν 2016-17

Previews Πρωταθλημάτων | 09 Αυγ 2016 22:03
πορτογαλια-primeira-liga-.jpg

Το 83ο πρωτάθλημα της Πριμέιρα Λίγκα (όπως είναι γνωστή η Α’ κατηγορίας της Πορτογαλίας από το 1999) κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 12 Αυγούστου, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε 3 διαφορετικά μέτωπα. Αρχικά, τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη μάχη της κορυφής, εκεί όπου οι τρεις «μεγάλοι» του πορτογαλικού ποδοσφαίρου -Μπενφίκα, Σπόρτινγκ Λισσαβώνας και Πόρτο- θα κονταροχτυπηθούν για τον τίτλο, όπως συνήθως συμβαίνει. Οι τρεις… κυρίες έχουν επιβάλλει την κυριαρχία τους από την πρώτη σεζόν, κάτι που αποδεικνύεται και στο ότι έχουν κατακτήσει τις 80 από τις 82 συνολικά «εκδόσεις» του θεσμού! Η τελευταία που… ξέφυγε ήταν η Μποαβίστα το 2001, ενώ νωρίτερα μόνο η Μπελενένσες (το μακρινό 1946) αποτέλεσε την εξαίρεση του κανόνα. Ένα βήμα μπροστά στην εκκίνηση για την κούρσα του τίτλου βρίσκεται η Μπενφίκα, που έχει κατακτήσει τα 3 τελευταία (35 συνολικά), την ώρα που οι άλλες δύο αναζητούν τον δρόμο για τη Γη της Επαγγελίας: τα «λιοντάρια» της Σπόρτινγκ έχουν να πανηγυρίσουν την «κούπα» από το 2002 και οι «δράκοι» της Πόρτο από το 2013.

Το δεύτερο μέτωπο είναι εκείνο της Ευρώπης, για το οποίο (θεωρούμε πως) θα παλέψουν η -συμβιβασμένη με την 4η θέση- Μπράγκα, η σκληροτράχηλη Αρούκα, η σταθερή Ρίο Άβε, οι αναγεννημένες Σετούμπαλ και Γκιμαράες, η ενισχυμένη Μπελενένσες, η «βραζιλιάνα» Εστορίλ και η αποδυναμωμένη Πάκος Φερέιρα. Προφανώς πως όποια εξ αυτών δεν… προσέξει, τότε πολύ άνετα μπορεί να μπλέξει σε περιπέτειες. Στη μάχη της ουράς, αναμένεται μεγάλο… μπλέξιμο, καθώς οι υπόλοιπες επτά ομάδες δεν έχουν μεγάλες ποιοτικές διαφορές. Οι δύο σύλλογοι του νησιού (σ.σ. Μαδέιρα), Νασιονάλ και Μαρίτιμο, μάλλον θα παρουσιαστούν χειρότερες σε σχέση με πέρσι, η Τοντέλα πέτυχε κάτι που φάνταζε ακατόρθωτο τον Μάρτιο (να σωθεί δηλαδή) και θα πορευτεί με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ενώ η Μορεϊρένσε άλλαξε αρκετά (μάλλον προς το καλύτερο), έχει καινούριο προπονητή, ο οποίος όμως δεν έχει μεγάλες εμπειρίες. Τέλος, οι δύο που προβιβάστηκαν από τη Β’ κατηγορία, η Τσάβες και η Φεϊρένσε, δεν έχουν μεγάλες βλέψεις βάσει ρόστερ, παρά μόνο να εξασφαλίσουν την παραμονή.

 

Σύστημα διεξαγωγής

Δεν υπάρχουν αλλαγές σε σύγκριση με τις δύο τελευταίες περιόδους. Τουτέστιν, λαμβάνουν μέρος 18 σύλλογοι, οι 16 που παρέμειναν πέρσι στην κατηγορία και οι 2 που ανέβηκαν από τη Β’. Η Primeira Liga διεξάγεται σε δύο γύρους των 17 αγωνιστικών ο καθένας (34 συνολικά). Κάθε ομάδα θα αντιμετωπίσει δύο φορές -εντός κι εκτός έδρας- τις υπόλοιπες 17, ενώ το πρωτάθλημα ολοκληρώνεται στις 21 Μαΐου. Οι δύο τελευταίες της βαθμολογίας θα υποβιβαστούν στη 2η τη τάξει κατηγορία, ενώ τα κριτήρια ισοβαθμίας είναι τα εξής: α) οι πόντοι στους μεταξύ τους αγώνες, β) η συνολική διαφορά τερμάτων στους μεταξύ τους αγώνες, γ) τα εκτός έδρας γκολ στις μεταξύ τους συναντήσεις, δ) η συνολική διαφορά τερμάτων στο πρωτάθλημα, ε) οι περισσότερες νίκες στο πρωτάθλημα και στ) η καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα.

 

Ευρωπαϊκά εισιτήρια

Οι τρεις πρώτοι της βαθμολογίας εξασφαλίζουν θέση στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου: ο 3ος όμως θα αναγκαστεί να ξεκινήσει την πορεία του από τα πλέι οφ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ενώ οι ομάδες που τερμάτισαν στο «1-2» έχουν σίγουρο πόστο στους ομίλους του θεσμού. Ο 4ος και ο 5ος της βαθμολογίας θα λάβουν μέρος στο Γιουρόπα Λιγκ, όμως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να «ανοίξει» και η 6η θέση (όπως συνέβη τη σεζόν που ολοκληρώθηκε πριν από 3 μήνες), αναλόγως τι θα συμβεί στο Κύπελλο Πορτογαλίας.

 

Οι ομάδες της Primeira Liga

Μπενφίκα

Τι έκανε πέρυσι: Πέτυχε το three-peat (3 σερί πρωταθλήματα) κι έφτασε τις 35 κατακτήσεις, με την επιτυχία της να αποκτά μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστούμε πως στο πρώτο δίμηνο της σεζόν βρέθηκε μέχρι και στο -7 από την κορυφή: αντέδρασε στη συνέχεια, έπραξε επικό ντεμαράζ (12 συνεχόμενες νίκες στο φινάλε) με σύμμαχο την τύχη σε αρκετές περιπτώσεις και σημείωσε ιστορικό ρεκόρ συγκομιδής βαθμών στη λίγκα. Παράλληλα, έφτασε μέχρι τους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ ως επιδόρπιο ήρθε η «κούπα» στο Λιγκ Καπ, μια διοργάνωση που… δικαιωματικά της ανήκει. Ε τι άλλο να ζητήσει κανείς από τον τεχνικό Ρουί Βιτόρια στην πρώτη του χρονιά στον πάγκο της;

Προπονητής: Ρουί Βιτόρια (46 ετών). Ο Πορτογάλος ανέλαβε βαρύ φορτίο πέρσι, καθώς ήταν αναγκασμένος να διαδεχθεί τον επιτυχημένο Ζορζ Ζεσούς. Ναι μεν έγινε στόχος κριτικής στο ξεκίνημα της περιόδου, αλλά κατάφερε να αντιστρέψει το κλίμα και να επιβεβαιώσει πως είναι ένας εξαιρετικός διαχειριστής. Στα συν του πως εμπιστεύτηκε (και του «βγήκε») τους ταλαντούχους Λίντελοφ (στόπερ), Ρενάτο Σάντσες (χαφ).

Έδρα: Estádio da Luz (65.647).

Μεταγραφές: Απώλεσε δύο από τα σημαντικότερα γρανάζια της μηχανής της, τον χαφ Ρενάτο Σάντσες (24/2 πέρσι) και τον εξτρέμ Γκαϊτάν (25/4 πέρσι), όμως «γέμισε» τα ταμεία της. Αντ’ αυτών εμπιστεύτηκε κυρίως νεαρούς και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές: ξεχωρίζει ο ακραίος χαφ Σέρβι (12 συμ. στη Ροζάριο Σεντράλ), ενώ καλές προσθήκες θεωρούνται ο κεντρικός χαφ Αντρέ Χόρτα (32/2 στη Σετούμπαλ) και ο εξτρέμ Καρίγιο (4/1 στην Σπόρτινγκ Λισσαβώνας). Ίσως κινηθεί για 1-2 ποδοσφαιριστές ακόμα.

Φιλικά: Ανάμικτα συναισθήματα άφησε στα ματς προετοιμασίας (2-2-2 το ρεκόρ της), στο πιο δυνατό εξ αυτών ηττήθηκε με 3-2 από τη Λυών, ενώ νωρίτερα είχε κερδίσει 2-0 τη Βόλφσμπουργκ.

Εκτίμηση: Έχει εγκαθιδρύσει μια μίνι δυναστεία την τελευταία τριετία στο πορτογαλικό ποδόσφαιρο και σίγουρα μπαίνει με ψυχολογικό αβαντάζ έναντι των άλλων δύο αντίζηλων στο κυνήγι του τίτλου. Την Κυριακή ξεκίνησε με μία ακόμα «κούπα», αφού κατέκτησε το Σούπερ Καπ με εμφατικό τρόπο, 3-0 την Μπράγκα. Τα αναφέρουμε όλα αυτά για να δείξουμε πως για μια ακόμα σεζόν παραμένει το φαβορί για τον τίτλο (της δίνουμε 40% πιθανότητες), αν και υπάρχει κορεσμός και δύο αποχωρήσεις ποδοσφαιριστών (Ρενάτο Σάντσες, Γκαϊτάν) που δύσκολα καλύπτονται. Επιπροσθέτως, δεν έχει καταφέρει ποτέ στην ιστορία της να κατακτήσει 4 διαδοχικά πρωταθλήματα!

 

Σπόρτινγκ Λισσαβώνας

Τι έκανε πέρυσι: Προπορευόταν στο μεγαλύτερο κομμάτι του πρωταθλήματος κι έδειχνε έτοιμη να επιστρέψει στον «θρόνο» έπειτα από 14 ολόκληρα χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, το… στέμμα της γλίστρησε μέσα από τα χέρια (αν και συγκέντρωσε 86 πόντους) κι έπεσε στη μισητή Μπενφίκα. Μοιραία συμβιβάστηκε με τη 2η θέση, ενώ ξεκίνησε τη χρονιά με την κατάκτηση του Σούπερ Καπ. Το θετικό ήταν πως κέρδισε τα περισσότερα ντέρμπι κι έδειξε -μετά από πολλά χρόνια- πως βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες δύο «μεγάλες».

Προπονητής: Ζορζ Ζεσούς (62 ετών). «Αλεπού» των πάγκων ο 62χρονος από την Αμαδόρα, αμείβεται πλουσιοπάροχα (5 εκατομμύρια ευρώ/χρόνο) από τα «λιοντάρια» προκειμένου να τα επαναφέρει στην κορυφή. Πέρσι έφτασε μια ανάσα από τον προαναφερθέν στόχο, όμως απέτυχε και ο εγωισμός του πληγώθηκε. Θιασώτης του 4-4-2, δεν διστάζει να έρθει σε κόντρα με τα «αστέρια» της ομάδας.

Έδρα: Estádio José Alvalade (50.095).

Μεταγραφές: Η αλήθεια είναι πως χρειαζόταν μόνο μερικά κομμάτια για να συμπληρωθεί το παζλ και να κάνει το βήμα παραπάνω. Θα συνδράμουν αρκετά οι μέσοι Πέτροβιτς (7/1 στη Ντιναμό Κιέβου), Άλαν Ρουίς (9/7 στην Κολόν Σάντα Φε), ενώ περιμένει γκολ από τον επιθετικό Σπαλβίς (30/18 στην Άαλμποργκ). Καλή κίνηση η ανανέωση του δανεισμού του σκληροτράχηλου στόπερ Κόατες (13 συμ.), που ήρθε τον Ιανουάριο. Τελευταίο απόκτημα ο έμπειρος τερματοφύλακας Μπέτο (4 συμ. στη Σεβίλλη), ενώ για τους βασικότατους Ρουί Πατρίσιο (γκολκίπερ, 34 συμ.), Ζοάο Μάριο (χαφ, 33/6), Σλιμανί (φορ, 33/27) ενδιαφέρεται η… μισή Ευρώπη, με τον τελευταίο να αποστατεί απαιτώντας μεταγραφή άμεσα.

Φιλικά: Αν τα φιλικά θεωρούνται προμήνυμα για τη σεζόν που ακολουθεί, τότε στο στρατόπεδό της πρέπει να χτύπησε συναγερμός. Δεν έπεισε στα περισσότερα εξ αυτών (2-2-5 ο απολογισμός της), καλό άλλοθι παρατάχθηκε με πολλές και σημαντικές ελλείψεις. Υπέστη «βαριές» ήττες από Μονακό (1-4), Ζενίτ (2-4) και Αϊντχόφεν (0-5), στο πιο πρόσφατο (5/8) έφερε 0-0 με τη Νις.

Εκτίμηση: Φέτος οι απαιτήσεις θα είναι αυξημένες, ομοίως και η πίεση που θα υπάρχει για την ομάδα του Ζεσούς, που δεν έχει πλέον δικαιολογίες: η «κάψα» των φιλάθλων για τον τίτλο είναι τεράστια. Πολλά θα εξαρτηθούν από τα μεταγραφικά «πάρε-δώσε» που θα προκύψουν μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου, αλλά το σίγουρο είναι πως η Σπόρτινγκ μπορεί να θεωρείται πλέον ισάξια διεκδικήτρια της 1ης θέσης (30% πιθανότητες).

 

Πόρτο

Τι έκανε πέρυσι: Μια τρύπα στο νερό… Η 3η θέση στη λίγκα, 15 βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Μπενφίκα, και ο χαμένος τελικός Κυπέλλου (από την Μπράγκα), μόνο επιτυχία δεν αποτελούν για το μέγεθος του συλλόγου, που ξεκίνησε με τον Λοπετέγκι στον πάγκο, αλλά στου δρόμου τα μισά ανέλαβε ο Πεσέιρο. Την… τιμή της έσωσε η Β’ ομάδα της, που ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια στη Β’ κατηγορία!

Προπονητής: Νούνο Εσπίριτο Σάντο (42 ετών). Ως ποδοσφαιριστής (τερματοφύλακας) φόρεσε τη φανέλα των «δράκων» σε δύο θητείες (2002-04, 2007-10) και πανηγύρισε μαζί τους 4 πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα, 1 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Διηπειρωτικό και 3 Σούπερ Καπ Πορτογαλίας! Κάτι αντίστοιχο ευελπιστεί να επαναλάβει και ως τεχνικός. Υπέγραψε πριν από μερικές εβδομάδες συμβόλαιο δύο ετών, διαδέχεται τον «λίγο» Πεσέιρο, ενώ στην προηγούμενη ομάδα του (Βαλένθια) παρήγαγε έργο μόνο κατά την πρώτη σεζόν.

Έδρα: Estádio do Dragão (52.000).

Μεταγραφές: Τη Δευτέρα 8/8 πυροδότησε το «μπαμ» του καλοκαιριού στην Πορτογαλία, καθώς απέκτησε τον Βέλγο επιθετικό Ντεπουάτρ από τη Γάνδη (31/13 πέρσι). Κατά τα λοιπά, δεν επιχείρησε άλλες «τρέλες», με τους αμυντικούς Άλεξ Τέγιες (21 συμ., Ίντερ), Φελίπε (12/2, Κορίνθιανς) να παρέχουν έξτρα ποιότητα στην οπισθοφυλακή. Σημαντικό πως διατήρησε όλα τα «αστέρια» της, κάτι μάλλον… ασυνήθιστο για τα δεδομένα της και τη φιλοσοφία της.

Φιλικά: Γινόταν καλύτερη παιχνίδι με παιχνίδι κι έφτασε στο θετικό απολογισμό των 4 νικών σε 7 φιλικά (4-2-1). Το Σάββατο επικράτησε 1-0 της Βιγιαρεάλ, μοναδικό ψεγάδι η ήττα με 3-0 από την Αϊντχόφεν.

Εκτίμηση: Από το καλοκαίρι του 2013 και εκείνο το Σούπερ Καπ έχει να γευτεί το νέκταρ της κατάκτησης ενός τροπαίου. Μάλιστα, κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ, αφού στα χρόνια που βρίσκεται στον προεδρικό της θώκο ο Ντα Κόστα, δεν έχει συμβεί ξανά κάτι ανάλογο. Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσον θα έχουν επηρεαστεί άπαντες στους «δράκους» από τις συνεχόμενες αποτυχίες. Στο έμψυχο δυναμικό της πάντως, υπάρχουν ποδοσφαιριστές που μπορούν να την καθοδηγήσουν και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από Μπενφίκα, Σπόρτινγκ Λισσαβώνας. Αβαντάζ ότι ο προπονητής Νούνο Σάντο γνωρίζει καλά τα… λημέρια, η απόκτηση του Ντεπουάτρ γεμίζει αισιοδοξία τους απαιτητικούς φιλάθλους της και αντιστρέφει το κλίμα. Το μόνο που χρειάζεται για να επανέλθει στην κορυφή (30% πιθανότητες) είναι μεγαλύτερη ηρεμία και υπομονή.

 

Μπράγκα

Τι έκανε πέρυσι: Δεν θα… μπορούσε να τερματίσει σε άλλη θέση πλην της 4ης, με την οποία έχει «συνδεθεί». Άλλωστε, στα 7 από τα 12 τελευταία πρωταθλήματα κατέληξε εκεί, επιβεβαιώνοντας πως είναι ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει το ποδόσφαιρο της χώρας πίσω από τους τρεις «μεγάλους». Ανακηρύχθηκε Κυπελλούχος Πορτογαλίας (για πρώτη φορά μετά το 1966), αφού στον τελικό επικράτησε της Πόρτο, ενόσω προχώρησε αρκετά και στο Γιουρόπα Λιγκ (σ.σ. προημιτελικά).

Προπονητής: Ζοσέ Πεσέιρο (56 ετών). Ανέλαβε τον Ιανουάριο την Πόρτο, όμως δεν μπόρεσε να πετύχει κάτι αξιόλογο και ως εκ τούτου αποχώρησε με το πέρας της περιόδου. Η διοίκηση της Μπράγκα όμως εμπιστεύτηκε τον παλιό προπονητή του Παναθηναϊκού ως αντικαταστάτη του Πάουλο Φονσέκα, ο οποίος προτίμησε τη Σαχτάρ Ντόνετσκ. Όσον αφορά τον Πεσέιρο, αναλαμβάνει για 2η φορά τις τύχες της, με την πρώτη (2012-13) να θεωρείται επιτυχημένη, καθώς την οδήγησε στην κατάκτηση του Λιγκ Καπ και την 4η θέση στο πρωτάθλημα. Λάτρης του 4-2-3-1.

Έδρα: Estádio Municipal de Braga (30.286).

Μεταγραφές: Λίγα πράγματα στο μεταγραφικό παζάρι για τους «αρσεναλίστας». Ξεχωρίζει ο εξτρέμ Ρικάρντο Χόρτα, που ήρθε δανεικός από τη Μάλαγα (17 συμ. πέρσι), ενώ τα ερυθρόλευκα θα φορέσει μετά από 5 χρόνια ο χαφ Αγκουϊάρ (21/5 στην Πενιαρόλ). Απώλεια θεωρείται ο χρήσιμος χαφ Λουίς Κάρλος (27 συμ.), αγωνία επικρατεί στους φιλάθλους της σχετικά με το μέλλον των πολύτιμων Μπολί (στόπερ, 22/2), Ράφα Σίλβα (εξτρέμ, 30/8), που μοιάζουν «φευγάτοι».

Φιλικά: Στα περισσότερα παιχνίδια προετοιμασίας έδειξε «στιβαρή» αμυντικά, εξαιρείται όμως η ήττα 0-3 από τη Νότιγχαμ Φόρεστ. Στο πιο δυνατό φιλικό κράτησε στο 0-0 τη Βιγιαρεάλ, ενώ συνολικά πέτυχε 5 νίκες σε 8 αγώνες (5-2-1). Την Κυριακή πάντως έχασε με κάτω τα χέρια (0-3) από την Μπενφίκα στον τελικό του Σούπερ Καπ.

Εκτίμηση: Ομάδα-συνώνυμο της 4ης θέσης, οτιδήποτε άλλο πέραν αυτού θα μας προκαλέσει τρομερή εντύπωση. Ο Πεσέιρο έχει την εμπειρία και τις παραστάσεις για να οδηγήσει την Μπράγκα με ασφάλεια στην επόμενη ημέρα, ωστόσο αν υπάρξουν μαζικές αποχωρήσεις βασικών στελεχών (όπως φημολογείται), τότε θα «μπλέξει» και δεν μπορεί να θεωρηθεί σίγουρη η πεντάδα.

 

Αρούκα

Τι έκανε πέρυσι: Μνημειώδης η σεζόν 2015-16 για τους «αρουκένσες», που εδρεύουν σε μια κωμόπολη 22.000 κατοίκων και εξασφάλισαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους ευρωπαϊκό εισιτήριο. Με τρομερή σταθερότητα και πράττοντας έναν εκπληκτικό Β’ γύρο (8-6-3), κατέληξε αθόρυβα στην 5η θέση, έχοντας λιγότερες ήττες (6 τον αριθμό) ακόμα και από την Πόρτο!

Προπονητής: Λίτο Βιντιγκάλ (47 ετών). Ο Αγκολέζος τεχνικός έκανε την έκπληξη πέρσι οδηγώντας την άσημη Αρούκα στα Κύπελλα Ευρώπης κι ενώ νωρίτερα στην καριέρα του είχε εργαστεί μόνο σε μικρομεσαίες ομάδες. Τον Μάρτιο ανανέωσε το συμβόλαιό του για δύο ακόμα χρόνια και φυσικά είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Έδρα: Estádio Municipal de Arouca (5.000).

Μεταγραφές: Λεφτά πολλά για μεταγραφές δεν υπάρχουν. Δικαιολογημένα λοιπόν κινήθηκε προσεκτικά και προσπάθησε να κλείσει «τρύπες» στο ρόστερ της. Ο μπακ Λουίς Άντερσον (33/2 στην Εστορίλ), ο χαφ Αντρέ Σάντος (28/1 στη Μετς), ο μεσοεπιθετικός Κριβέλαρο (20/3 στη Βίσλα) θα βοηθήσουν σίγουρα, ενώ τελευταία προσθήκη της ήταν ο 22χρονος εξτρέμ Σανσιντίνο, που ήρθε δανεικός από την Μπενφίκα. Θετικό για την ίδια πως δεν είχε σημαντικές απώλειες.

Φιλικά: Ξεκίνησε νωρίς προετοιμασία λόγω των υποχρεώσεών της στο Γιουρόπα Λιγκ κι εντυπωσίασε στους φιλικούς αγώνες που έδωσε: κέρδισε και τους 6 (με 21-1 γκολ), αν και οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν με αντιπάλους χαμηλότερης δυναμικής. Στους πιο δυνατούς επικράτησε με το ίδιο σκορ (2-0) της Σετούμπαλ και της Τοντέλα.

Εκτίμηση: Η ευχάριστη έκπληξη της περσινής περιόδου, ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο και τη φετινή σεζόν, αφού απέκλεισε προ ημερών στον 3ο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ τη Χέρακλες και ετοιμάζεται για διπλές κόντρες με τον Ολυμπιακό. Φαντάζει πολύ δύσκολο να επαναλάβει τα περσινά «θαύματα», όταν και ξεκίνησε με στόχο την παραμονή και τελικά βγήκε Ευρώπη. Ζητούμενο να αποδείξει πως δεν ήταν «πυροτέχνημα», γρίφος το αν θα αντέξει στις διπλές υποχρεώσεις, ιδίως αν μακροημερεύσει στο Γιουρόπα Λιγκ. Το κακό είναι πως φέτος θα την έχουν πάρει… χαμπάρι οι αντίπαλοί της: την περιμένουμε κάπου στη μέση της βαθμολογίας.

 

Ρίο Άβε

Τι έκανε πέρυσι: Ξεκίνησε εντυπωσιακά το πρωτάθλημα (την 9η αγωνιστική βρισκόταν στην 3η θέση), ωστόσο στη συνέχεια έκανε «κοιλιά» και υποχώρησε βαθμολογικά. Εντούτοις, «έκλεψε» στο νήμα και στην τελευταία «στροφή» την προνομιούχο 6η θέση από την Πάκος Φερέιρα και την Εστορίλ και μπόρεσε να εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Προπονητής: Νούνο Καπούτσο (44 ετών). Οι περισσότεροι θα τον θυμάστε ως ποδοσφαιριστή της Πόρτο (1997-03) και της Εθνικής Πορτογαλίας, όμως ο 44χρονος αποφάσισε να το γυρίσει στην προπονητική. Αφού έκανε το «αγροτικό» του στα τμήματα υποδομής των «δράκων» (2010-14) και πέρασε από τον πάγκο της Βαρζίμ (2015-16), είπε να κάνει το βήμα παραπάνω στην καριέρα του και να αναλάβει τη «Ρίο Γκράντε», διαδεχόμενος τον Πέδρο Μάρτινς.

Έδρα: Estádio dos Arcos (12.815).

Μεταγραφές: Από τις ομάδες που στηρίζεται στην ομοιογένεια και βάσει αυτού δεν προέβη σε μεταγραφικές «τρέλες». Ούτως ή άλλως δηλαδή δεν περισσεύουν λεφτά για ξόδεμα. Έξυπνη κίνηση η απόκτηση (ως δανεικού) του 21χρονου μπακ Ράφα Σίλβα (15/1 στην Ακαδέμικα) από την Πόρτο, πιθανώς να μας εκπλήξει ευχάριστα ο 19χρονος φορ Ζιλ Ντίας (15/6 στη Βαρζίμ), τον οποίο γνωρίζει καλά ο Καπούτσο. Οι υπόλοιπες προσθήκες είναι… ερωτηματικά, «πόνεσαν» οι αποχωρήσεις των ποιοτικών Εντιμάρ (αριστερός μπακ, 26/1), Μπρεσάν (χαφ, 25/6).

Φιλικά: Δεν έκανε μακροσκελείς διακοπές εξαιτίας των υποχρεώσεων που είχε στο Γιουρόπα Λιγκ και κλήθηκε να ξεκινήσει νωρίς-νωρίς προετοιμασίας. Άφησε θετικές εντυπώσεις στα περισσότερα φιλικά τεστ, αφού κέρδισε τα 4 εξ αυτών (4-1-1), ενώ έφερε και 1-1 με την Πόρτο. Την Πέμπτη αποκλείστηκε στον 3ο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ από τη Σλάβια Πράγας.

Εκτίμηση: Για 8η διαδοχική σεζόν θα λάβει μέρος στην Πριμέιρα Λίγκα, ενώ στις 7 προηγούμενες περιόδους τερμάτισε μεταξύ 6ης και 14ης θέσης: απόδειξη της σταθερότητας που επιδεικνύει ως ποδοσφαιρική οντότητα. Δύσκολα θα μπλέξει σε περιπέτειες, αν και θα χρειαστεί χρόνο για να προσαρμοστεί στις αυξημένες απαιτήσεις ο νέος προπονητής Καπούτσο. Αν καταφέρει να τερματίσει στην εξάδα πάλι, θα αποτελεί επιτυχία…

 

Πάκος Φερέιρα

Τι έκανε πέρυσι: Μπορεί να θεωρηθεί από τις χαμένες της τελευταίας σεζόν. Κι αυτό διότι κρατούσε στα χέρια της ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, το οποίο έχασε στο φινάλε του πρωταθλήματος, αφού «αυτοκτόνησε» στο εκτός έδρας με τη Σετούμπαλ. Τερμάτισε στην 7η θέση, ενώ δεν έπεσε ποτέ κάτω από την 10η και δεν ανέβηκε πάνω από την 4η.

Προπονητής: Κάρλος Πίντο (43 ετών). «Παιδί» του συλλόγου (σ.σ. από εκεί ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα) ο 43χρονος, που κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του, καθώς αναλαμβάνει για πρώτη φορά ομάδα που αγωνίζεται στην Πριμέιρα Λίγκα. Μεγάλη η πρόκληση φυσικά για τον Πίντο, ο οποίος διαδέχεται τον Ζορζ Σιμάο.

Έδρα: Estádio Capital do Móvel (7.000).

Μεταγραφές: «Γέμισε» τα ταμεία της με την πώληση του εξαιρετικού εξτρέμ Ντιόγκο Ζότα (31/12 πέρσι) στην Ατλέτικο Μαδρίτης, ωστόσο η ίδια δεν προέβη σε περιττές σπατάλες. Ως καλύτερες προσθήκες μπορούν να θεωρηθούν οι τρεις δανεικοί από την Πόρτο, ο χαφ Λεάντρο Σίλβα (27/1 στην Ακαδέμικα), ο εξτρέμ Ίβο Ροντρίγκες (30/3 στην Αρούκα) και ο φορ Γκλέισον (39/10 στην Πόρτο Β’), ενώ βοήθειες θα παράσχουν και οι Φιλίπε Φερέιρα (μπακ, 25/3 στην Μπελενένσες), Πεδρίνιο Μορέιρα (χαφ, 44/13 στην Φρεαμούντε), Ραμπιόλα (φορ, 23/2 στην Ακαδέμικα). Σημαντικές επίσης οι αποχωρήσεις του Έλντερ Λόπες (βασικότατος χαφ, 31 συμ.), που μετακόμισε στη Λας Πάλμας, και του πρώτου σκόρερ της, Μπρούνο Μορέιρα (φορ, 29/14).

Φιλικά: Εμφάνισε πολλές αδυναμίες στον επιθετικό τομέα στην προετοιμασία της, κάτι που φαίνεται και στον απολογισμό που είχε στα φιλικά: 4-1-3. Στο πιο πρόσφατο εξ αυτών (6/8) νίκησε με 1-0 την Εστορίλ.

Εκτίμηση: Αποτελεί έναν από τους «γρίφους» του φετινού πρωταθλήματος. Ο νεόκοπος τεχνικός Κάρλος Πίντο δεν έχει «ψηθεί» στο υψηλό επίπεδο, στο ρόστερ της υπάρχουν κάποια κενά (ιδίως στην άμυνα) και ως εκ τούτου η υπέρβαση μοιάζει… σενάριο επιστημονικής φαντασίας: αναμένεται λίγο χειρότερη από πέρσι, όμως δύσκολα θα κινδυνεύσει.

 

Εστορίλ

Τι έκανε πέρυσι: Μέχρι τον Φεβρουάριο έδειχνε πως κύριο μέλημά της είναι η εξασφάλιση της παραμονής. Παρ’ όλα αυτά, πάτησε γκάζι το τελευταίο τρίμηνο (7-3-3 από την 21η αγωνιστική και μετά), βρέθηκε στα ξαφνικά να κυνηγάει την Ευρώπη, όμως την… πάτησε στην 34η «στροφή», όταν δεν μπόρεσε να νικήσει την Μπελενένσες και να τερματίσει στην προνομιούχο 6η θέση: συμβιβάστηκε με την 8η.

Προπονητής: Φαμπιάνο Σοάρες (50 ετών). Ιδιαίτερη φυσιογνωμία ο Βραζιλιάνος, που εργάστηκε ως βοηθός προπονητή για 4 χρόνια στο σύλλογο και η παρουσία του εκτιμήθηκε από τους ιθύνοντες της, που τον εμπιστεύτηκαν σε ρόλο πρώτου τεχνικού τον Μάρτιο του 2015. Νωρίτερα είχε εργαστεί σε Κομποστέλα (2006-07, 2009-10), Μπεργκαντίνος (2008-09) και Εστραδένσε (2010-11).

Έδρα: Estádio António Coimbra da Mota (8.000).

Μεταγραφές: Για μια ακόμα χρονιά το καλοκαίρι της ήταν ιδιαίτερα… θερμό σε αυτό το μέτωπο και είχε μπόλικη δουλειά για τους διοικούντες της. Ελάχιστα πράγματα θα θυμίζουν την περσινή Εστορίλ, καθώς άλλαξε περίπου το 50% του έμψυχου δυναμικού της. Αφενός, έχασε τον βασικό τερματοφύλακα Κίετσεκ (31 συμ.), τους πολύτιμους αμυντικούς Ντιέγκο Κάρλος (31/2) και Λουίς Άντερσον (33/2), τους ποιοτικούς εξτρέμ Ζέρσο (30/2) και Ματέους (22/4), ενώ το… τελειωτικό χτύπημα ήρθε με τη μεταγραφή (στην Αλ Χιλάλ) του πρώτου σκόρερ της και αναντικατάστατου φορ, Μπονατίνι (33/17). Για να τους αντικαταστήσει κινήθηκε στην Βραζιλιάνικη αγορά και δευτερευόντως προτίμησε αρκετούς δανεικούς. Σιγουριά κάτω από τα γκολπόστ θα μεταφέρει ο έμπειρος τερματοφύλακας Μορέιρα (40 συμ. στην Ολανένσε), ευελπιστεί να… αναστηθεί η καριέρα του επιθετικού Πάουλο Ενρίκε (5/1 στη Λιαονίνγκ) και να «ξεπεταχτούν» ταλέντα σαν τον Αΐλτον (αμυντικός, 32/3 στη Νέφτσι Μπακού) ή τον Μπάζελιουκ (φορ, 28/10 στην ΣΚΑ Καμπαρόφσκ).

Φιλικά: Η αλήθεια είναι πως δεν ενθουσίασε κιόλας στα φιλικά της (3-0-3). Φάνηκε αρκετά ασύνδετη, ελέω και των πολλών μεταγραφών, στο τελευταίο (6/8) έχασε με 0-1 από την Πάκος Φερέιρα.

Εκτίμηση: Το μισό ρόστερ της αποτελείται από Βραζιλιάνους, που είναι περισσότεροι και από τους Πορτογάλους. Επιπροσθέτως, η πλειονότητα εξ αυτών είναι νεαρής ηλικίας, άπειροι και βλέπουν την Εστορίλ ως ένα σκαλοπάτι στην καριέρα τους. Συνυπολογίστε πως απώλεσε και τα πολυτιμότερα «διαμάντια» του έμψυχου δυναμικούς της. Προφανώς λοιπόν ο στόχος της είναι να εξασφαλίσει πρόωρα τη σωτηρία και εν συνεχεία να καραδοκεί για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

 

Μπελενένσες

Τι έκανε πέρυσι: Δεν μπόρεσε να επαναλάβει την επιτυχημένη σεζόν 2014-15, πληρώνοντας κυρίως κάποιες άστοχες επιλογές παικτών, αλλά και την κόπωση από τις διπλές υποχρεώσεις σε πρωτάθλημα-Γιουρόπα Λιγκ. Δεν ξεκίνησε καθόλου καλά στη λίγκα, με την αμυντική γραμμή της να θυμίζει… παιδική χαρά (χειρότερη άμυνα στο πρωτάθλημα), όμως ανέβηκε στο δεύτερο μισό -από την ώρα που την ανέλαβε ο Βελάσκεθ- και τερμάτισε 9η. Επιτυχία θεωρείται η πορεία μέχρι τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Προπονητής: Χούλιο Βελάσκεθ (34 ετών). Από τα 15 του (!) ξεκίνησε να ασχολείται με την προπονητική ο Ισπανός από τη Σαλαμάνκα, ο οποίος έχει περάσει μεταξύ άλλων από τους πάγκους της Βιγιαρεάλ (2012-13), της Μούρθια (2013-14) και της Μπέτις (2014): βέβαια, στην τελευταία εργάστηκε μόλις 4 μήνες, αφού απέτυχε να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες. Τον Δεκέμβριο του 2015 ανέλαβε την «Μπελέμ» ως αντικαταστάτης του Ρικάρντο Σα Πίντο.

Έδρα: Estádio do Restelo (19.856).

Μεταγραφές: Μερικό ξεσκαρτάρισμα επιχειρήθηκε στο έμψυχο δυναμικό της, με τον Βελάσκεθ να διώχνει όσους δεν υπολόγιζε. Εμπιστεύτηκε δύο συμπατριώτες του, τους μέσους Ροσέλ (4 συμ. στην Γκιμαράες) και Φερνάντο Γιορέντε (31/1 στην Τιμισοάρα), ενώ μοιάζει σίγουρο πως οι νεοαποκτηθέντες Ζοάο Ντιόγκο (μπακ, 26/1 στη Μαρίτιμο), Ζέρσο (εξτρέμ, 30/2 στην Εστορίλ) θα φανούν αρκετά χρήσιμοι. Πολύτιμες εμπειρίες θα προσφέρει ο 32χρονος χαφ Γιεμπντά (13/1 στην Αλ Φουζαϊράχ), ταλέντο με προοπτικές ο 21χρονος φορ Άντριτς (26/7 στην ΟΦΚ Βελιγραδίου).

Φιλικά: Σχετικό προβληματισμό προκάλεσαν οι εμφανίσεις της στα φιλικά, αφού «ζοριζόταν» επιθετικά, αν και στα περισσότερα από αυτά ήταν με αντιπάλους χαμηλότερων κατηγοριών (4 νίκες, 3 ήττες). Το Σάββατο 6/8 έχασε με 0-2 από τη Μορεϊρένσε στην πρόβα τζενεράλε της.

Εκτίμηση: Από τις πλέον ιστορικές ομάδες της λίγκας (4η σε συμμετοχές στην Α’ κατηγορία), «βαριά» φανέλα, αλλά και μπόλικες απαιτήσεις. Λογικά θα εμφανιστεί καλύτερη σε σχέση με πέρσι, αφού πλέον δεν έχει το «δίπορτο» σε πρωτάθλημα-Ευρώπη, ενώ διαθέτει από τα πιο γεμάτα ρόστερ των μικρομεσαίων ομάδων και μάλλον έχει βλέψεις εξάδας. Αν ο Βελάσκεθ φανεί αντάξιος των θετικών κριτικών που τον συνοδεύουν και διορθώσει τα κακώς κείμενα στην άμυνα, τότε είναι ικανή για μια θέση στο Γιουρόπα Λιγκ της επόμενης περιόδου.

 

Γκιμαράες

Τι έκανε πέρυσι: Απέτυχε σε μια μάλλον μεταβατική σεζόν, καθώς ο προπονητής Ρουί Βιτόρια μετακόμισε στην Μπενφίκα και άφησε στο πόστο του τον Εβανγκελίστα, ο οποίος αποδείχθηκε ανίκανος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Στο τέλος Σεπτεμβρίου «παραχώρησε» τη θέση του στον Σέρτζιο Κονσεϊσάο, ο οποίος κατάφερε να τη βελτιώσει, «έτρεξε» αήττητο σερί 9 αγώνων το δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος (3-6-0), αλλά δεν μπόρεσε κάτι καλύτερο από τη 10η θέση.

Προπονητής: Πέδρο Μάρτινς (46 ετών). Αφού οδήγησε τη Ρίο Άβε στην 6η θέση του περσινού πρωταθλήματος, αποφάσισε -πριν από δύο μήνες- να μετακομίσει στην Γκιμαράες, τη φανέλα της οποίας έχει φορέσει ως ποδοσφαιριστής (1994-95). Θεωρείται από τους πιο… δουλευταράδες τεχνικούς της Πορτογαλίας και σίγουρα θα έχει λιγότερα ξεσπάσματα από τον προκάτοχό του στους «κονκισταδόρες», Σέρτζιο Κονσεϊσάο.

Έδρα: Estádio D. Afonso Henriques (30.165).

Μεταγραφές: Από τις πιο ενισχυμένες στο μεταγραφικό «αλισβερίσι», απέκτησε αρκετούς ποδοσφαιριστές που θα προσφέρουν ποιότητα και εμπειρία. Θετικό το πρόσημο λοιπόν για την ομάδα του Μάρτινς, καλές κινήσεις οι Ρούμπεν Φερέιρα (αμυντικός, 17/2 στη Μαρίτιμο), Ζοάο Αουρέλιο (χαφ, 31 συμ. στη Νασιονάλ Μαδέιρα), Μπεμπά (χαφ, 1 συμ. στη Λιλ), Μαρεγκά (φορ, 13/1 στην Πόρτο) και Τικίνιο (φορ, 30/10 στη Νασιονάλ Μαδέιρα). Σημαντικές οι απώλειες των βασικών Ντάλμπερτ (μπακ, 25 συμ.), Καφού (χαφ, 32/3), Ενρίκε Ντουράδο (φορ, 28/12), έληξε ο δανεισμός του ντελικάτου χαφ Οταβίνιο (25/6).

Φιλικά: Με τάση στις ισοπαλίες κύλησε η προετοιμασία της, καθώς έφερε 5 «Χ» σε 9 φιλικά (3-5-1). Ξεχωρίζει η επιβλητική νίκη (με 6-2) επί της Τουλούζ το Σάββατο, την επομένη έφερε 0-0 με τη Φελγκέιρας, σε ένα ματς που χρησιμοποιήθηκαν αρκετοί αναπληρωματικοί. Άφησε πάντως υποσχέσεις για τη φετινή σεζόν.

Εκτίμηση: Μετέχει για 9η διαδοχική (και 72η συνολικά) περίοδο θα λάβει μέρος στη «μεγάλη» κατηγορία και θέτει μεγαλεπήβολους στόχους. Αυτό εξηγείται στο ότι φέτος «χτίστηκε» με μεγαλύτερη σύνεση από τον καινούριο προπονητή Πέδρο Μάρτινς, ενώ θεωρητικά φαίνεται ενισχυμένη. Να σημειωθεί πως τις 8 προηγούμενες σεζόν «κυμάνθηκε» μεταξύ 3ης και 10ης θέσης, δείγμα σταθερότητας. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, καταλήγουμε στο ότι είναι στις δυνατότητές της να παλέψει για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

 

Νασιονάλ Μαδέιρα

Τι έκανε πέρυσι: Κινήθηκε στη μετριότητα, δεν μπόρεσε ποτέ επί της ουσίας να παλέψει για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, στόχευσε στην πρόωρη παραμονή κι εντέλει «συμβιβάστηκε» με την 11η θέση.

Προπονητής: Μανουέλ Μασάδο (60 ετών). Από το 1992 στο προπονητικό «κουρμπέτι» ο έμπειρος τεχνικός, που έχει γίνει συνώνυμο της Νασιονάλ. Το 2012 ξεκίνησε η 3η του θητεία στον πάγκο της και είναι ο μακροβιότερος προπονητής στη λίγκα στο θώκο μιας ομάδας.

Έδρα: Estádio da Madeira (5.132).

Μεταγραφές: Ακόμα μία ομάδα που δεν έχει λεφτά για δαπάνες, κάτι που την ανάγκασε να στραφεί σε δανεικούς: «τσίμπησε» από τους τρεις «μεγάλους» τους Φιγκεϊρέδο (αμυντικός, 1 συμ. στην Σπόρτινγκ Λισσαβώνας), Σέζαρ (μπακ, 6 συμ. στην Φλαμένγκο), Τιάγκο Ροντρίγκες (χαφ, 18/1 στη Μαρίτιμο), έξυπνες προσθήκες στην επίθεση ο 21χρονος Κάντις (εξτρέμ, 25/4 στην Ουνιάο Μαδέιρα) και ο 25χρονος Μπονίγια (φορ, 29/14 στη Ζίρα). Στα αρνητικά πως αποχώρησαν οι βασικοί Μπελκαρουί (στόπερ, 10 συμ.), Ζοάο Αουρέλιο (χαφ, 31 συμ.) και ο πρώτος σκόρερ της πέρσι, Τικίνιο (στράικερ, 30/10).

Φιλικά: Μόνο με… αίτηση σκόραρε στα φιλικά, αφού σε 8 αγώνες (2-3-3 το ρεκόρ της) σημείωσε μόλις 6 γκολ! Στο πιο πρόσφατο εξ αυτών (29/7) ηττήθηκε με 0-1 από την Μποαβίστα.

Εκτίμηση: Μετέχει ανελλιπώς στην Πριμέιρα Λίγκα από την περίοδο 2002-03 και θέτει ως στόχο την ανανέωση της παρουσίας της σε αυτή. Στα πλεονεκτήματά της πως η παρουσία του τεχνικού Μανουέλ Μασάδο στον πάγκο της προσφέρει ηρεμία, ενώ το νησί, στο οποίο εδρεύει, της παρέχει «ασφάλεια»: εντός έδρας συνέλλεξε πέρσι τους 28 από τους 38 συνολικά βαθμούς της. Επιπροσθέτως, έριξε το μέσο όρο ηλικίας στο έμψυχο δυναμικό της, αν και δεν είναι απαραίτητα θετικό στοιχείο αυτό. Την περιμένουμε στο δεύτερο μισό της βαθμολογίας, οριακά πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού, καθώς εκτός έδρας «χάνεται».

 

Μορεϊρένσε

Τι έκανε πέρυσι: Ο μεγάλος στόχος της παραμονής επετεύχθη σχετικά εύκολα και χάρη στην εξαιρετική εικόνα που έδειχνε στα εκτός έδρας: μακριά από το «σπίτι» της συνέλεξε τους 22 από τους 36 βαθμούς (12η θέση).

Προπονητής: Πέπα (35 ετών). Δεν έκανε τελικά τη μεγάλη καριέρα -για την οποία προοριζόταν- ως ποδοσφαιριστής ο Πέδρο Μιγκέλ Μάρκες ντα Κόστα Φιλίπε, όπως είναι το πλήρες όνομά του, αφού ταλαιπωρήθηκε από σοβαρούς τραυματισμούς και στα 26 του «κρέμασε» τα παπούτσια του. Μετά από ένα πέρασμα από τις ακαδημίες της Μπενφίκα και τον πάγκο της Σαντζοανένσε, ανέλαβε τη Φεϊρένσε το 2015 και «έχτισε» την ομάδα που πανηγύρισε στο τέλος την άνοδο στην Α’ κατηγορία. Εντούτοις, αποχώρησε από εκεί το Μάρτιο και μετακόμισε από το φετινό καλοκαίρι στη Μορεϊρένσε, παίρνοντας τη θέση του σχετικά επιτυχημένου Μιγκέλ Λεάλ.

Έδρα: Parque Joaquim de Almeida Freitas (6.100).

Μεταγραφές: Το αρχικό σχέδιο περιελάμβανε τη διατήρηση του βασικού κορμού της, κάτι που εν πολλοίς το πέτυχε. Στη συνέχεια προσπάθησε να «θωρακίσει» το ρόστερ της και σε μεγάλο βαθμό τα κατάφερε: ξεχωρίζουν ο γκολκίπερ Μακαρίτζε (36/1 στη Φεϊρένσε), ο αμυντικός Ντιέγκο Γκάλο (34 συμ. στην Ουνιάο Μαδέιρα), ο μέσος Καουέ (7 συμ. στη Χάποελ Τελ Αβίβ) και ο χαφ Τσίκο Ζεράλδες (38/7 στην Σπόρτινγκ Λισσαβώνας Β’). Μοναδικές σοβαρές απώλειες ο μέσος Εσπίνιο (15/2) και ο πρώτος σκόρερ της, Ράφαελ Μάρτινς (επιθετικός, 27/16), των οποίων έληξαν οι δανεισμοί από Μάλαγα και Λεβάντε αντίστοιχα.

Φιλικά: Μετά τα δύο άσχημα αποτελέσματα (ήττες) στα δύο πρώτα φιλικά, η ομάδα του Πέπα βρήκε τον εαυτό της και άφησε ενθαρρυντικά σημάδια: κέρδισε και τα επόμενα 6 φιλικά, με πιο σημαντική την επικράτηση εις βάρος της Μπελενένσες (2-0).

Εκτίμηση: Έχει βρει τη «μαγική συνταγή» και τον τρόπο για να σώνεται, κάτι που πέτυχε τις δύο τελευταίες περιόδους. Επόμενο στοίχημα το βήμα παραπάνω και ο τερματισμός στο πρώτο μισό της βαθμολογίας. Αντιστάθμισμα η σχετική απειρία του προπονητή Πέπα από το υψηλό επίπεδο και πως δεν είναι εύκολο να «βρει» τα πολύτιμα (16 τον αριθμό) τέρματα του αποχωρήσαντα Ράφαελ Μάρτινς. Θεωρητικά η παραμονή στην κατηγορία βρίσκεται στο… ραντάρ της.

 

Μαρίτιμο

Τι έκανε πέρυσι: Με μπόλικα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της και δίχως να αποκτήσει ποτέ σταθερότητα, κατέληξε στην 13η θέση, που αποτελεί τη χειρότερη επίδοσή της από 1982-83 και ουσιαστικά απέτυχε. Εκτέθηκε από την ανασταλτική λειτουργία της (2η χειρότερη άμυνα της λίγκας), ενώ μεσούσης της περιόδου προέβη σε αλλαγή προπονητή, με τον έμπειρο Νέλο Βιγκάντα να αντικαθιστά τον Ίβο Βιέιρα. Α, έφτασε και μέχρι τον τελικό του Λιγκ Καπ, όπου έγινε έρμαιο στις ορέξεις της Μπενφίκα.

Προπονητής: Πάουλο Σέζαρ Γκουσμάο (54 ετών). Μετά από 15 χρόνια περιπλάνησης σε διάφορους συλλόγους της πατρίδας του (σ.σ. Βραζιλία) και την Αλ-Αραμπί, ο 54χρονος κάνει το «άλμα» για την Ευρώπη, καθώς για πρώτη φορά στην καριέρα του αναλαμβάνει σύλλογο της Γηραιάς Ηπείρου. Διαδέχεται τον Βιγκάντα και σκοπεύει να παρουσιάσει μια πιο… συμμαζεμένη ομάδα.

Έδρα: Estádio dos Barreiros (7.400).

Μεταγραφές: Αρκετά διαφορετικοί σε σύγκριση με την περσινή περίοδο οι «νησιώτες». Αρχικά, είχαν τρεις αποχωρήσεις βασικών στελεχών, του τερματοφύλακα Σαλίν (28 συμ.) και των μπακ Ζοάο Ντιόγκο (26/1), Ρούμπεν Φερέιρα (17/2). Μετέπειτα στράφηκαν στην βραζιλιάνικη αγορά, την οποία γνωρίζει πολύ καλά ο νέος τεχνικός τους και κάπως έτσι μια «καραβιά» ποδοσφαιριστών από τη «χώρα του καφέ» προσάραξε στο νησί και θα φορέσει τα χρώματά της. Ο ποιοτικός μέσος Εσκερντίνια (31/2 στην Σκεντερμπέου) ξεχωρίζει, θετικές κινήσεις και οι Γκοτάρντι (γκολκίπερ, 14 συμ. στη Νασιονάλ Μαδέιρα), Κορόνας (χαφ, 18 συμ. στη Μορεϊρένσε).

Φιλικά: Μέτρια προς κακή η εικόνα της στις φιλικές αναμετρήσεις που έδωσε. Κέρδισε μόνο μία (1-2-3 το ρεκόρ της) κι αυτή απέναντι σε κατώτερο αντίπαλο (τη Βισέου), ενώ το Σάββατο έχασε με 0-2 από την Κάλιαρι.

Εκτίμηση: «Μαύρη» κι άραχλη αναμένεται η φετινή περίοδος για τη Μαρίτιμο, που… βραζιλιανοποιήθηκε, δίχως όμως να μπορέσει να ενισχυθεί επί της ουσίας. Αφήστε που ο νεόκοπος κόουτς Γκουσμάο δεν έχει εμπειρία από ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και θα χρειαστεί τον χρόνο του. Κύριο μέλημά της η σωτηρία, ίσως αποτελέσει την απογοήτευση της φετινής λίγκας.

 

Μποαβίστα

Τι έκανε πέρυσι: «Μιμήθηκε» εν πολλοίς τη σεζόν 2014-15, που ήταν η πρώτη της μετά την επιστροφή της στα «μεγάλα σαλόνια». Τουτέστιν, τερμάτισε στη 14η θέση στη βαθμολογία, αν και σκόραρε μόλις 24 φορές στις 34 αγωνιστικές και στα μισά της σεζόν προχώρησε σε αλλαγή προπονητή, με τον Έρβιν Σάντσες να αναλαμβάνει αντί του Πετίτ.

Προπονητής: Έρβιν Σάντσες (46 ετών). Αρκετά αγαπητός στους φιλάθλους της, αφού ως ποδοσφαιριστής φόρεσε τη φανέλα της 273 φορές συνολικά και πανηγύρισε ένα πρωτάθλημα Πορτογαλίας (το μοναδικό στην ιστορία της) και ένα Κύπελλο. Κλήθηκε τον Δεκέμβριο να πάρει τη θέση του Πετίτ, ενώ αυτή είναι η 2η θητεία του Βολιβιανού στον πάγκο της (2003-04 η πρώτη). Έχει εργαστεί επίσης στην Εθνική Βολιβίας, στην Μπλούμινγκ και στην Οριέντε Πετρολέρο.

Έδρα: Estádio do Bessa (28.263).

Μεταγραφές: «Ίσα βάρκα-ίσα πανιά» βγαίνουν από το μεταγραφικό παζάρι οι «πάνθηρες», που άλλαξαν αρκετά το ρόστερ τους και δεν έχουν περιθώρια για οικονομικά «ανοίγματα». Θετικό το πρόσημο από τις προσθήκες των Πένια (μπακ, 20 συμ. στη Ντανούμπιο), Λούκας (στόπερ, 40/4 στη Χάμιλτον), Εσπίνιο (χαφ, 15/2 στη Μορεϊρένσε) και Σκέμπρι (φορ, 30/15 στην Ομόνοια), καλύφθηκαν έτσι οι αποχωρήσαντες Αφόνσο Φιγκεϊρέδο (μπακ, 25/1), Πάουλο Βινίσιους (στόπερ, 32/2), Ρούμπεν Ριμπέιρο (χαφ, 17 συμ.), Ζε Μανουέλ (φορ, 31/6).

Φιλικά: Ικανοποιημένος έμεινε ο Σάντσες από την απόδοση των παικτών του στα περισσότερα ματς προετοιμασίας. Κέρδισε τα 4 από τα 6 που έδωσε (4-1-1), ενώ δέχθηκε μόλις 2 γκολ. Στο τελευταίο εξ αυτών επικράτησε 2-0 της άσημης Ακέδα.

Εκτίμηση: Είναι αναγκασμένη κάθε χρόνο να παλεύει για την παραμονή της, αφού τα οικονομικά της είναι… περιορισμένα και δεν θέλει να θυμηθεί τον εφιάλτη της εξαετίας 2008-14, όταν κι έφτασε μέχρι την 3η κατηγορία. Ξεκινάει λοιπόν με πρώτιστο στόχο τη σωτηρία, θεωρητικά βρίσκεται στις δυνατότητές της, ενώ έχει ως αβαντάζ την εμπιστοσύνη που δείχνουν άπαντες προς τον προπονητή Σάντσες, ο οποίος «έχτισε» πλέον την ομάδα με τα δικά του «θέλω». Συν τοις άλλοις, το πιστό κοινό της αποτελεί ένα σημαντικό προτέρημα.

 

Σετούμπαλ

Τι έκανε πέρυσι: Μέχρι τη 15η αγωνιστική βρισκόταν στην 5η θέση και ονειρευόταν ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Εντούτοις, στο υπόλοιπο κομμάτι του πρωταθλήματος ήρθε η κατάρρευση, δεν κέρδισε καμία από τις 15 τελευταίες υποχρεώσεις της (0-5-10) και βρέθηκε να παίζει την ύπαρξή της στην κατηγορία στο φινάλε. Με τα πολλά και χάρη στο 0-0 με την Πάκος Φερέιρα στην 34η «στροφή», κατάφερε να σωθεί τερματίζοντας στη 15η θέση.

Προπονητής: Ζοσέ Κουσέιρο (53 ετών). Ένας παλιός γνώριμος επιστρέφει στον πάγκο της Βιτόρια, με τον 53χρονο Κουσέιρο να αναλαμβάνει για 3η φορά τις τύχες της (2004-05 και 2013-14 οι δύο προηγούμενες). Έχει εργαστεί -μεταξύ άλλων- στην Πόρτο, στην Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, στη Λοκομοτίβ Μόσχας, στην Γκαζιάντεπσπορ, στην Εθνική Λιθουανίας, ενώ ήταν άνεργος από τον Μάρτιο του 2015, όταν και αποχώρησε από την Εστορίλ. Φιλοδοξεί δε, να πετύχει κάτι καλύτερο από τον προκάτοχό του, Κιμ Μασάδο.

Έδρα: Estádio do Bonfim (18.694).

Μεταγραφές: Παραδοσιακά πρόκειται ομάδα που «θρέφεται» με δανεικούς από τους τρεις «μεγάλους». Από αυτούς που απέκτησε φέτος, ξεχωρίζουν ο μπακ Ζεράλδες (28 συμ. στην Μπελενένσες πέρσι), ο χαφ Γκολντ (38/5 στην Σπόρτινγκ Λισσαβώνας Β’) και ο φορ Ζε Μανουέλ (31/6 στην Μποαβίστα). Ενδιαφέρουσες προσθήκες και οι Τριγκέιρα (τερματοφύλακας, 33 συμ. στην Ακαδέμικα), Φάμπιο Καρντόσο (στόπερ, 22/1 στην Πάκος Φερέιρα), Βάσκο Φερνάντες (αμυντικός, 28 συμ. στην Παντούρι). Η φυγή του ταλαντούχου χαφ Αντρέ Χόρτα (32/2) για την Μπενφίκα ήταν αυτή που «πόνεσε» περισσότερες από όλες.

Φιλικά: Στηριζόμενη στην καλή αμυντική λειτουργία της (μόλις 3 γκολ παθητικό), πέτυχε 5 νίκες σε 9 αγώνες προετοιμασίας (5-2-2). Βέβαια, η πλειονότητα αυτών ήταν με ομάδες χαμηλότερων κατηγοριών. Στο πιο σπουδαίο φιλικό έφερε 0-0 με την Μπενφίκα (14/7).

Εκτίμηση: Παραλίγο να υποστεί ένα ανεπίτρεπτο φιάσκο την περσινή σεζόν, ωστόσο μπορεί να λειτουργήσει ως ένα καλό μάθημα και να τη βοηθήσει να μην επαναπαυτεί σε καμία στιγμή της περιόδου. Το επίπεδο του ρόστερ της είναι για την πρώτη δεκάδα, ο προπονητής Κουσέιρο δεν χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί και όλα συγκλίνουν στο ότι θα εμφανιστεί καλύτερη σε σχέση με το 2015-16.

 

Τοντέλα

Τι έκανε πέρυσι: Ένα σύγχρονο θαύμα… Αρκεί να αναφέρουμε πως από τη 10η αγωνιστική μέχρι την 31η βρισκόταν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας, ενόσω οχτώ «στροφές» πριν από το φινάλε η σωτηρία απείχε 11 ολόκληρους βαθμούς. Τελικά, με ένα σπριντ που θύμισε… Γιουσεΐν Μπολτ στα τελευταία μέτρα, μπόρεσε να αφήσει πίσω της (στο φινάλε του πρωταθλήματος) την Ουνιάο Μαδέιρα και την Ακαδέμικα έχοντας απολογισμό 17 βαθμών στους 8 τελευταίους αγώνες: δηλαδή περισσότερους από όσους συνέλεξε στις 26 πρώτες αναμετρήσεις! Κι όλα αυτά ενώ εκείνη ήταν η πρώτη συμμετοχή στην ιστορία της στην Α’ κατηγορία!

Προπονητής: Πετίτ (39 ετών). Μπορεί να εκδιώχθηκε κακήν κακώς από την Μποαβίστα τον Νοέμβριο του 2015, ωστόσο βρήκε άμεσα (λίγες ημέρες μετά) καινούριο «σπίτι» στην Τοντέλα (διαδέχθηκε τον Ρουί Μπέντο), την οποία οδήγησε σε μια συγκλονιστική ανατροπή και εντέλει στην παραμονή. Μάλιστα, ήταν ίσως ο μόνος στον πλανήτη που πίστευε στη σωτηρία της ομάδας του και το τόνιζε σε κάθε ευκαιρία. Φυσικά και ευελπιστεί να συνεχίσει τα… μαγικά του και τη φετινή σεζόν.

Έδρα: Estádio João Cardoso (5.000).

Μεταγραφές: Τρεις από τις «κολώνες» της την περσινή περίοδο θέλησαν να αποχωρήσουν για άλλες πολιτείες: ο στόπερ Νασιμέντο (24 συμ.), ο χαφ Λούκας Σόουζα (26/2) και ο πρώτος σκόρερ της, επιθετικός Νέιθαν (34/13). Φρόντισε πάντως να τους αντικαταστήσει και σε γενικές γραμμές να ενισχυθεί. Από τις προσθήκες της, «τσεκάραμε» τα ονόματα των Ζανότα (γκολκίπερ, 46 συμ. στη Βισέου), Ζαΐλσον (μπακ, 13 συμ. στην Αρούκα), Λίστσοφ (στόπερ, 27/1 στην Μπενφίκα Β’), Πιτέ (χαφ, 22/7 στην Πόρτο Β’), Κρισλάν (φορ, 13/2 στην Μπράγκα).

Φιλικά: Προτίμησε να δώσει περισσότερα φιλικά με αντιπάλους χαμηλότερης δυναμικής και πανηγύρισε νίκες στα 5 από τα 9 (5-1-3). Ανάμικτα τα συναισθήματα που άφησε, στο τελευταίο τεστ επικράτησε 3-1 της Λουζιτάνος.

Εκτίμηση: Έπειτα από τα όσα σχεδόν… εξωπραγματικά πέτυχε στο τελευταίο δίμηνο της περσινής (πρώτης της στη μεγάλη κατηγορία) σεζόν, ξεκινάει με φτερά στα πόδια και έχοντας ένα τεράστιο ψυχολογικό αβαντάζ έναντι των υπόλοιπων ομάδων που θα παλέψουν για την παραμονή: ο τεχνικός Πετίτ φρόντισε να εμφυσήσει στους παίκτες του ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Αναμένεται να τερματίσει λίγο πάνω-λίγο κάτω από την «κόκκινη γραμμή»…

 

Τσάβες

Τι έκανε πέρυσι: Από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος της Β’ κατηγορίας έδειξε τις διαθέσεις της και δεν είναι τυχαίο πως από την 5η αγωνιστική και μετά δεν έπεσε ποτέ κάτω από την 5η θέση. Τελικά, κατέληξε στη 2η θέση, πίσω μόνο από την Πόρτο Β’, όμως πανηγύρισε την άνοδό της και την επιστροφή στην Πριμέιρα Λίγκα ύστερα από 17 χρόνια.

Προπονητής: Ζορζ Σιμάο (39 ετών). Από το 2003 μέχρι το 2014 εργαζόταν ως βοηθός σε διάφορες ομάδες, όμως εκείνη την στιγμή αποφάσισε να γίνει πρώτος προπονητής αναλαμβάνοντας την Ατλέτικο Κλουμπ. Στη συνέχεια πέρασε από Μάφρα, Μπελενένσες, ενώ πέρσι οδήγησε την Πάκος Φερέιρα στην 7η θέση. Από το φετινό καλοκαίρι ανέλαβε τις τύχες της νεοφώτιστης Τσάβες διαδεχόμενος τον Βίτορ Ολιβέιρα.

Έδρα: Municipal Eng. Manuel Branco Teixeira (8.000).

Μεταγραφές: Οι απαιτήσεις στην Πριμέιρα Λίγκα είναι σαφώς αυξημένες και πολύ φυσιολογικά κινήθηκε με στόχο τη μεταγραφική της ενίσχυση. «Τσίμπησε» 2-3 δανεικούς από μεγαλύτερους συλλόγους, από αυτούς ξεχωρίζει ο χαφ Φρανσίσκο Ράμος (3 συμ. στην Πόρτο). Προσθήκες που θα συνδράμουν οι Ρικάρντο (τερματοφύλακας, 24 συμ. στη Σετούμπαλ), οι μπακ Φρέιρε (33/3 στον Απόλλων Λεμεσού), Παουλίνιο (33 συμ. στην Ουνιάο Μαδέιρα), οι μέσοι Βούκσεβιτς (15/1 στην Ένωση Παραλιμνίου), Λουίς Αλμπέρτο (22/3 στην Τοντέλα) και ο φορ Γουίλιαμ Άλβες (8 συμ. στην Καϊσέρισπορ). Απώλειες ο Λουίς Σίλβα (βασικός χαφ, 37/5) και ο πρώτος σκόρερ της πέρσι, Μπάρι (φορ, 43/12).

Φιλικά: Ο νεόκοπος προπονητής Σιμάο προτίμησε να δώσει αρκετά φιλικά η ομάδα του προκειμένου να «δέσει» και να αποκτήσει ομοιογένεια. Έχασε μόνο ένα από τα 11 συνολικά ματς (6-4-1) και άφησε θετικές εντυπώσεις με τη μαχητικότητά της. Μάλιστα, κέρδισε μέχρι και τη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια (1-0) σε φιλική αναμέτρηση 45 λεπτών.

Εκτίμηση: Η εκτίμηση για το που μπορεί να τερματίσει η νεοφώτιστη Τσάβες είναι απλή: στο δεύτερο μισό της βαθμολογίας και θα παλέψει για την αποφυγή του υποβιβασμού. Μειονέκτημα πως το ρόστερ της διαφέρει αρκετά σε σχέση με εκείνο που την οδήγησε στην άνοδο πριν από μερικούς μήνες, κάτι που σημαίνει πως θα χρειαστεί μπόλικη υπομονή για να «στρώσει». Ένα ακόμα αρνητικό στοιχείο είναι πως «απουσιάζει» από την Πριμέιρα από το 1999 και δεν μπορεί να θεωρηθεί… μπαρουτοκαπνισμένη σε ματς ζωής ή θανάτου. Πάλι καλά που στον πάγκο της κάθεται ο τεχνικός Σιμάο, ο οποίος γνωρίζει καλά τις ιδιαιτερότητες της λίγκας.

 

Φεϊρένσε

Τι έκανε πέρυσι: Ναι μεν τερμάτισε στην 3η θέση της Β’ κατηγορίας, αλλά ήταν η ευνοημένη του κανονισμού που δεν επιτρέπει την άνοδο στην Πριμέιρα Λίγκα σε Β’ ομάδες άλλων συλλόγων και ως εκ τούτου πανηγύρισε τον προβιβασμό της, αν και ξεκίνησε… κοιμισμένα τη σεζόν. Μάλιστα, χρειάστηκε το «δώρο» της Βαρζίμ την τελευταία αγωνιστική, αφού ευνοήθηκε (πάλι!) στην ισοβαθμία με την Πορτιμονένσε. Έτσι, γυρίζει στην Α’ κατηγορία μετά από 4 χρόνια.

Προπονητής: Ζοσέ Μότα (52 ετών). Ανέλαβε τις τύχες της τον Μάρτιο αντί του Πέπα και εν πολλοίς σε εκείνον οφείλεται η άνοδος. Θεωρείται ιδανικός για μικρομεσαίες ομάδες, στο παρελθόν έχει περάσει από Πάκος Φερέιρα, Σάντα Κλάρα, Σετούμπαλ, Λεϊσόες, Μπελενένσες και Ζιλ Βιθέντε.

Έδρα: Estádio Marcolino de Castro (4.667).

Μεταγραφές: Αρκετά προσεκτικές οι κινήσεις της στην αγορά. Απέφυγε τους… πολλούς δανεικούς και προτίμησε κάποιες «δοκιμασμένες» -στην κατηγορία- λύσεις, όπως είναι οι Πεκάνια (τερματοφύλακας, 6 συμ. στη Βιτορούλ), Πάουλο Μοντέιρο (αμυντικός, 33/1 στην Ουνιάο Μαδέιρα) Ρικάρντο Ντίας (χαφ, 23 συμ. στην Μπελενένσες), Τιάγκο Σίλβα (χαφ, 17/2 στην Μπελενένσες), Λουίς Αουρέλιο (χαφ, 28/3 στη Νασιονάλ Μαδέιρα), Βίτορ Μπρούνο (εξτρέμ, 29/2 στην Κλουζ). Πριν από λίγες ημέρες απέκτησε ως δανεικό τον χαφ Καραμάνο (30/5 στον Πανιώνιο) από τον Ολυμπιακό, ενώ διατήρησε στο δυναμικό της τον πρώτο σκόρερ της πέρσι (και 2ο στη Β’ κατηγορία), Πλατινί (φορ, 40/17). Στα αρνητικά πως μετακόμισαν σε άλλες ομάδες οι βασικοί Μακαρίτζε (γκολκίπερ, 36/1), Σερτζίνιο (μπακ, 37/1).

Φιλικά: Απ’ όλα είχε ο μπαξές, όσον αφορά την προετοιμασία της (5-2-2 το ρεκόρ της). Και πειστικές νίκες, που συνδυάστηκαν με καλές εμφανίσεις (όπως το 2-0 επί της Σπόρτινγκ Χιχόν), και ήττες από ανταγωνιστικότερους αντιπάλους, όπως το πρόσφατο (6/8) 0-1 από τη Λα Κορούνια, και επιθετικούς μονολόγους και «ξεσπάσματα» απέναντι σε ομάδες χαμηλότερων κατηγοριών.

Εκτίμηση: Ο μαγικός αριθμός «30» είναι εκείνος που θεωρητικά χαρίζει παραμονή και αυτόν έχει θέσει ως όριο στην επιστροφή της στους «μεγάλους» έπειτα από απουσία 4 ετών. Το ρόστερ της διανθίζεται με νεαρούς και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, αλλά φρόντισε να του παρέχει ενέσεις εμπειρίας με κάποιες καλές προσθήκες. Θα παλέψει με όλες της τις δυνάμεις για τη σωτηρία, στα μάτια μας μοιάζει το πρώτο φαβορί για υποβιβασμό, αφού φαίνεται να της λείπει κάτι…

Petric

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ