foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ51
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Ρωσία, Premier League: Preview σεζόν 2016-2017

Previews Πρωταθλημάτων | 28 Ιουλ 2016 09:05
russia-premier-league-2.jpg

Το πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ Ρωσίας που ξεκινάει στο τέλος της εβδομάδας είναι το 25ο μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ και την θέσπιση ειδικού πρωταθλήματος για τη Ρωσία και το 14ο με τη συγκεκριμένη επωνυμία. Η Σπαρτάκ Μόσχας παραμένει η πολυνίκης με εννέα τίτλους, ωστόσο το δίδυμο ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης έχουν μοιραστεί τους έξι τελευταίους τίτλους. Έχει ενδιαφέρον να δούμε αν οι ομάδες από το νότο (Κρασνοντάρ, Ροστόφ) θα παραμείνουν σε τοπ επίπεδο, πώς θα «δέσουν» οι ηχηρές μεταγραφές της Ρουμπίν Καζάν και πώς θα αντιδράσουν οι «παραδοσιακές δυνάμεις» Σπαρτάκ και Λοκομοτίβ Μόσχας.

 

Σύστημα Διεξαγωγής

Οι 16 ομάδες αντιμετωπίζουν η μία την άλλη εντός κι εκτός έδρας σε δύο γύρους (30 αγωνιστικές). Η 15η και η 16η ομάδα της βαθμολογίας υποβιβάζονται απευθείας στη Β’ κατηγορία FNL. Η 14η ομάδα αγωνίζεται σε διπλό μπαράζ με την 3η της FNL και η 13η με την 4η της FNL. Σημειωτέον ότι υπάρχει τετράμηνη διακοπή το χειμώνα λόγω καιρικών συνθηκών (τελευταία αγωνιστική 2016 στις 2/12, πρώτη αγωνιστική 2017 στις 2/3). Κριτήρια ισοβαθμίας: α) Μεταξύ τους αγώνες β) διαφορά τερμάτων γ) καλύτερη επίθεση δ) αριθμός εκτός έδρας γκολ.

Ευρωπαϊκά Εισιτήρια

Ο πρώτος της βαθμολογίας παίρνει απευθείας εισιτήριο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ο δεύτερος συμμετέχει στον Γ’ προκριματικό γύρο. Ο τρίτος μπαίνει απευθείας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, τέταρτος και πέμπτος ξεκινούν από τον τρίτο προκριματικό του θεσμού.

 

Οι ομάδες της Premier League

Αμκάρ Περμ

Τι έκανε πέρυσι: Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, όπως συνηθίζει σχεδόν από τότε που ανέβηκε στην Πρέμιερ (2004), τερμάτισε στην 11η θέση. Με το που απέκτησε διαφορά ασφαλείας από την ουρά έχασε το κέφι της, έκανε μόνο μία νίκη στις τελευταίες 11 αγωνιστικές, όμως δεν έπεσε ποτέ σε θέσεις υποβιβασμού, ούτε καν πλέι άουτ. Δεύτερη χειρότερη επίθεση στην Πρέμιερ (22 γκολ), αλλά και καλύτερη άμυνα από τη μέση και κάτω της βαθμολογιας.

Προπονητής: Γκαζί Γκαζίεφ (70 χρ.). Στους πάγκους από το μακρινό 1972, βοηθός στην Ολυμπιακή ομάδα της Ρωσίας (χρυσό το 1988), με τεράστια εμπειρία κυρίως σε ομάδες του κάτω μισού της Πρέμιερ. Η προχωρημένη ηλικία του δεν αποτελεί τροχοπέδη, αν και οι συντηρητικές του ιδέες προφανώς οδηγούν το νου για το τι θα δούμε και φέτος.

Έδρα: “Zvezda” (17.000)

Μεταγραφές: Ο αμυντικός κορμός διατηρήθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου, από τους βασικούς αποχώρησε μόνο ο Μπούτκοφ (Σαχτάρ). Προσπάθησε να ενισχυθεί περισσότερο στην επίθεση, απέκτησε τον Ουκρανό Σίντερ (Σαχτάρ) και τον Αυστριακό Μποντούλ (Νταντί Γιουν.). Τη θέση του Μπούτκοφ θα πάρει ο Κοντέ (Ολιμπίκ). Γενικά το ισοζύγιο στις μεταγραφές ήταν ισορροπημένο.

Φιλικά: Αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα, το γκολ το έχει πιο εύκολα από πέρυσι, αν και είναι διαφορετική η πίεση στα φιλικά από τα επίσημα. Αντιμετώπισε κατά σειρά τις: 27/6 Βάσας (Ουγγαρία ) 1-1, 30/6 Κοπεγχάγη (Δανία) 0-3, 3/7 Ακαντέμικα (Ρουμανία) 6-0, 11/7 Ντινάμο Βουκ. (Ρουμανία) 1-0, 15/7 Βόζντοβατς (Σερβία) 2-1, 19/7 Ουράλ 2-0, 22/7 Καρμιώτισσα (Κύπρος) 7-1

Εκτίμηση: Μαθημένη να επιβιώνει, χωρίς να κάνει υπερβάσεις, η Αμκάρ εκμεταλλεύεται την σχετικά απομακρυσμένη έδρα της (1.100 χλμ. από τη Μόσχα) και συνήθως κερδίζει τα ματς με ισοδύναμες ομάδες εντός έδρας. Αν συνεχιστεί η καλή της αμυντική λειτουργία προβλέπεται μία από τα ίδια, άνετη σωτηρία χωρίς κάτι παραπάνω. Αν δέχεται πιο εύκολα γκολ, θα δυσκολευτεί να συγκεντρώσει βαθμούς.

 

 Ανζί Μαχάτσκαλα

Τι έκανε πέρυσι: Στο τέλος της σεζόν έβγαλε όλη την αποφασιστικότητα που δεν έδειχνε στην αρχή και κατάφερε να μείνει στην κατηγορία ενώ ήταν σχεδόν σίγουρος ο αυτόματος υποβιβασμός της. Με επτά βαθμούς στα τρία τελευταία ματς πήρε θέση στα πλέι άουτ και εκεί με δύο νίκες επί της Βόλγκαρ έσωσε την παρτίδα. Γενικά είχε τη χειρότερη έδρα της κατηγορίας (2-5-8 ρεκόρ) και τη χειρότερη άμυνα (50 γκολ).

Προπονητής:  Πάβελ Βρμπα (52 χρ.). Ο Τσέχος αναλαμβάνει αμέσως μετά την περιπέτεια της εθνικής στο Euro, δεν τα πήγε καλά εκεί, αλλά γενικά έχει καλό όνομα και θα προσπαθήσει να το διαφυλάξει. Έγινε γνωστός με την πολύ καλή πορεία της Βικτόρια Πλζεν την πενταετία 2008-13. Προπονητής που δουλεύει πολύ την επιθετική τακτική.

Έδρα: “Anzhi Arena” (30.000)

Μεταγραφές: Το ισοζύγιο είναι θετικό στη θεωρία, δεδομένου ότι αποκτήθηκαν παίκτες με ποιότητα που έχουν την εμπειρία του πρωταθλήματος. Τέσσερις παίκτες ήλθαν από την Κούμπαν (Ραμπιό, Καρέτνικ, Γκεοργκιέφσκι, Μπελένοφ) και προορίζονται για βασικοί. Η μεγάλη μεταγραφή είναι ο φορ Μπουντκόφσκι από τη Σαχτάρ Ντόνετσκ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από αυτούς που αποχώρησαν κανείς δεν είχε βασικό ρόλο, αν και κάποιοι έκαναν αρκετές συμμετοχές.

Φιλικά: Περίεργη συλλογή αντιπάλων έκανε κι ανάμικτα αποτελέσματα. Στο τελευταίο χρονικά (23/7) έφερε 0-0 με την αγγλική Γουότφορντ. Στα υπόλοιπα: 30/6 Χίμκι 0-2, 4/7 Σπαρτάκ Β’ 2-3, 16/7 Τσάρλτον (Αγγλία) 1-0, 19/7 Αλ Ιτιφάκ (Σ.Αραβία) 2-1.

Εκτίμηση: Τα κλειδιά για τη φετινή της πορεία είναι η εκμετάλλευση της έδρας της και η άμυνα. Το «Anzhi Arena» είναι 11 χλμ. μακριά από το Μαχάτσκαλα, γεμίζει από σπάνια ως καθόλου και δεν δίνει την εντύπωση καυτής έδρας. Αν ξαναφάει 50 γκολ και φέτος, δύσκολα μπορεί να πάρει βαθμούς. Ποιοτικά έχει ενισχυθεί, ο προπονητής είναι και καλός και γνωστός, αλλά όπως γίνεται πάντα πολλά θα κριθούν από το πώς θα ξεκινήσει. Η δυναμική της, πάντως, δεν είναι για να κινδυνεύει.

 

Άρσεναλ Τούλα

Τι έκανε πέρυσι: Τερμάτισε 2η στην FNL, τη β’ κατηγορία, και κατέκτησε ένα εισιτήριο απευθείας ανόδου. Επανήλθε άμεσα στην Πρέμιερ Λιγκ μετά τον υποβιβασμό της τη σεζόν 2014/15. Μέχρι τη διακοπή είχε ρεκόρ 14-4-7, μέτριο για το ρόστερ της, άλλαξε ο προπονητής (Παβλόφ αντί Μπουλάτοφ) και έκανε αήττητο σερί (11-3-0) ως το τέλος.

Προπονητής: Σεργκέι Παβλόφ (60 χρ.). Πιστώνεται την σταθερή και αήττητη πορεία από τον Φεβρουάριο και μετά στο πολύ απαιτητικό (κυρίως λόγω αποστάσεων και κούρασης) πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας. Έχει 20ετή εμπειρία στους πάγκους, κυρίως σε ομάδες Β’ κατηγορίας ή μικρομεσαίες της Πρέμιερ.

Έδρα: “Arsenal” (20.074)

Μεταγραφές: Από το κέντρο και μπροστά οι περισσότερες κινήσεις, χωρίς όμως το μεγάλο όνομα, τουλάχιστον μέχρι στιγμής (θέλει ακόμα δύο κινήσεις). Πρόσθεσε εμπειρία, πήρε τους έμπειρους φορ Μπουρμίστροφ (Κρασνοντάρ), Μουχαμετσίν (Μορντόβια), τον χαφ Σεσούκοφ (Λοκομοτίβ Μ.) και τον γερόλυκο γκολκίπερ Γκέρους (Αμκάρ). Μπορεί να βοηθήσει ο φορ Απάεφ (35/7 πέρυσι με Όρενμπουργκ). Αποχώρησαν και οι τρεις περσινοί γκολκίπερ (Κότοφ, Φίλτσοφ, Κοτ), ο μέσος Φεντότοφ (33/6) και ο Μαυροβούνιος φορ Βούγιοβιτς (24/3). Ως τώρα δέκα ήλθαν, οκτώ έφυγαν.

Φιλικά: Στα δύο τελευταία χρονικά (22/7 Κρασνοντάρ 0-4, 17/7 ΤΣΣΚΑ 1-3), που ήταν και οι βασικές πρόβες, έδειξε αδυναμίες στην αμυντική λειτουργία. Ως τότε είχε αφήσει καλές εντυπώσεις (21/6 Γενισέι 3-2, 25/6 Σπαρτάκ Μόσχας 1-2, 7/7 Ιστρα (Κροατία) 1-0, 10/7 Ζελέζνιτσαρ (Βοσνία) 0-0, 13/7 Ραντόμλιε (Σλοβενία) 2-0.

Εκτίμηση: Η προπέρσινη εμπειρία στην Πρέμιερ ήταν κακή (τελευταία θέση), αλλά έβαλε κάποιες βάσεις. Η ομάδα γέμισε με εμπειρία, αλλά το ποιοτικό της ταβάνι είναι χαμηλό και γενικά θα χρειαστεί να παίξουν πολλοί παίκτες στα όριά τους για να είναι ανταγωνιστική. Οι μπουκ τη δίνουν δεύτερο φαβορί για υποβιβασμό. Πρώτος στόχος η σωτηρία.

 

Ζενίτ Αγ.Πετρούπολης

Τι έκανε πέρυσι: Τερμάτισε στην 3η θέση, που άλλοτε θα ήταν απολύτως αποδεκτή, όμως τώρα αποτελεί τη χειρότερή της από το 2009! Ομάδα που σταθερά βρίσκεται στην ελίτ της Ευρώπης, ασχολήθηκε κυρίως με το να πάει καλά στις διεθνείς διοργανώσεις και υπέστη πολλές γκέλες στο πρωτάθλημα, από ομάδες που κανονικά τις είχε για δύο και τρία γκολ. Κάποια στιγμή ήταν και 6η, στο τέλος φόρτσαρε. Κατέκτησε το κύπελλο (νίκησε στον τελικό την ΤΣΣΚΑ) και πριν μία εβδομάδα το Σούπερ Καπ (πάλι νίκη εναντίον της ΤΣΣΚΑ).

Προπονητής: Μιρτσέα Λουτσέσκου (70 χρ.). Μετά από μία ντουζίνα σεζόν στη Σαχτάρ Ντόνετσκ, όπου την έβαλε στον ευρωπαϊκό χάρτη, αναλαμβάνει ένα δύσκολο πρότζεκτ. Ενεργός στους πάγκους από το 1979, έχει ακόμα διάθεση, πειραματίζεται με καινούργια συστήματα, βγάζει παίκτες, εμπνέει σεβασμό, τραβάει χαλινάρι στην πειθαρχία.

Έδρα: “Petrovsky” (21.405)  

Μεταγραφές: Ο Χουλκ αποδέχτηκε τον πακτωλό χρημάτων της κινέζικης Σενχούα κι άφησε δυσαναπλήρωτο κενό, καθώς πέρυσι ήταν ο πρώτος τόσο σε γκολ, όσο και σε ασίστ. Βεβαίως τα σχεδόν 60 εκ. ευρώ της πώλησής του δεν έχουν επενδυθεί ακόμα, πλην δύο κινήσεων για τα πλάγια, του Σλοβάκου Μακ (ΠΑΟΚ) για τα αριστερά και του Βραζιλιάνου Τζουλιάνο (Γκρέμιο) για τα δεξιά. Επιστροφή και για τον έμπειρο Κερζακόφ, έφυγε ο μπακ Ανσάλντι (Τζένοα). Φλερτάρει με πολλούς παίκτες ακόμα (Μπραχίμι, Λουίς Αντριάνο, Τάισον και Μάρλος από Σαχτάρ), μπορεί να χάσει και Βίτσελ, Λομπάρτς που έχουν προτάσεις.

Φιλικά: Ξεκίνησε με ήττες, συνέχισε με νίκες. Πάντως οι αντίπαλοί της θεωρούνται από το πάνω ράφι. Αναλυτικά: 26/6 Ολυμπιακή ομάδα Ιράκ 0-0, 28/6 Καραμπάγκ (Αζερμπαϊτζάν) 0-1, 30/6 Κραϊόβα (Ρουμανία) 0-2, 6/7 Σιόν (Ελβετία) 1-3, 9/7 Λιόν (Γαλλία) 1-2, 13/7 Βασιλεία (Ελβετία) 4-1, 16/7 Σπόρτινγκ Λισ. (Πορτογαλία) 4-2, 19/7 Μονακό (Γαλλία) 3-1

Εκτίμηση: Παρά τα σκαμπανεβάσματα που φέρνει η αποχώρηση του ηγέτη Χουλκ θεωρείται το νούμερο ένα φαβορί για τον τίτλο. Η παρουσία του Λουτσέσκου στον πάγκο δίνει σιγουριά ότι θα υπάρχει σοβαρότητα και θα καθαρίζει τα βατά ματς, ένα από τα κλειδιά της πορείας πρωταθλητισμού. Ακόμα βρίσκεται σε φάση αναδιάταξης, σίγουρα θα αποκτήσει και άλλους παίκτες, ενδεχομένως θα χάσει κάποιους από τους υπάρχοντες. Συμμετέχει απευθείας σε ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, οπότε έχει 1,5 μήνα μπροστά της μόνο με ματς πρωταθλήματος και δεν θα βιαστεί στις μεταγραφές.

 

Κρασνοντάρ

Τι έκανε πέρυσι: Ήταν η χρονιά της επιβεβαίωσης, αφού μετά το «ξεπέταγμά» της τις δύο προηγούμενες σεζόν οι περισσότεροι περίμεναν να υποχωρήσει.  Αντ’ αυτού σταθεροποιήθηκε στις ψηλές θέσεις της βαθμολογίας και τελικά κατέληξε 4η. Στο μεγαλύτερο διάστημα του πρωταθλήματος είχε καλύτερη θέση, αλλά δεν πικραίνεται. Πολύ καλός ο δεύτερος γύρος της, όταν ξεμπέρδεψε με το Γιουρόπα Λιγκ (αποκλείστηκε στους «32»).

Προπονητής: Όλεγκ Κονόνοφ (50 χρ.). Δεν πάει πουθενά ο αναμορφωτής της Κρασνοντάρ, στον πάγκο από το 2013. Πιστώνεται όχι μόνο το ανέβασμα επιπέδου της ομάδας, αλλά και την (πολύ πιο δύσκολη) παραμονή της σε υψηλά  επίπεδα. Κυριότερο προσόν η αυτοπεποίθηση που αποπνέει, οι ομάδες του παίζουν το ίδιο εντός κι εκτός.

Έδρα: “Krasnodar Stadium” (33.000)

Μεταγραφές: Για την ώρα έχει μειωθεί το ρόστερ σε αριθμό παικτών, όχι όμως και σε ποιότητα. Ακόμα κι εκτός ενδεκάδας μένουν παίκτες που σε άλλες ομάδες θα ήταν ακρογωνιαίοι λίθοι. Κυριότερο μέλημα της ομάδας να κρατήσει τα αστέρια της, κυρίως τους διεθνείς Μαμάεφ και Σμόλοφ. Ο Λευκορώσος μπακ Μαρτίνοβιτς δίνει μια λύση ακόμα στα μπακ, όπως επίσης και ο πολύ έμπειρος μέος Ισμαϊλοφ (από τη Μπράγκα). Απ’ αυτούς που αποχώρησαν κανείς δεν είχε θέση βασικού.

Φιλικά: Στο πρώτο της επίσημο ματς βρίσκεται αντιμέτωπη με την μαλτέζικη Μπιρκιρκάρα για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ. Ξεκίνησε πολύ νωρίς την προετοιμασία και τα φιλικά της, σε αυτά υπέστη μόνο μία ήττα. Αναλυτικά: 24/6 ΣΚΑ Ενεργκία 1-0, 28/6 ΑΦΙΠΣ 1-0, 2/7 Ντρούζμπα 6-1, 7/7 ΤΣΣΚΑ Σόφια (Βουλγαρία) 5-2, 8/7 Τσιμπάλια (Κροατία) 1-4, 11/7 Πρίμπραμ (Τσεχία)0-0, 12/7 Σαράγεβο (Βοσνία) 3-1, 15/7 Ντούκλα Πρ. (Τσεχία) 0-0, 16/7 Ουντινέζε (Ιταλία) 2-2, 22/7 Άρσεναλ Τούλα 4-0

Εκτίμηση: Τώρα πια κανείς δεν τη θεωρεί τυχερή ή αποτέλεσμα συγκυριών. Έχει αποβάλλει το κόμπλεξ της στα εκτός έδρας, παίζει σαν ίση προς ίση τα μεγάλα ονόματα ειδικά μπροστά στο κοινό της και με το ποιοτικό της ρόστερ μπορεί να παίξει ρόλο στο πρωτάθλημα. Για κατάκτηση ακόμα δεν μπορεί να μιλάει, δεδομένου ότι δεν έχει βγάλει τη σκληράδα που πρέπει, γιατί η φανέλα της δεν είναι τόσο βαριά όσο των ΤΣΣΚΑ και Ζενίτ. Αν οι Μαμάεφ και Σμόλοφ συνεχίσουν τα περσινά τους, θα κοντράρει πολύ τα φαβορί.

 

Κρίλια Σαμάρα

Τι έκανε πέρυσι: Στην επιστροφή της στην Πρέμιερ προσπάθησε να μείνει στην κατηγορία και το κατάφερε, αν και δεν ευχαρίστησε καθόλου με το ποδόσφαιρό της. Πέτυχε μόλις 19 γκολ σε 30 ματς, αρνητικό ρεκόρ για ομάδα που μένει στην κατηγορία, αλλά ουδόλως την ενδιαφέρει, καθώς οι 35 βαθμοί που συγκέντρωσε (οι 20 σε εκτός έδρας ματς!) την έδωσαν και την 9η θέση.

Προπονητής: Φράνκι Βερκάουτερεν (59 χρ.). Σε πείσμα όσων τον ήθελαν «μισθοφόρο», μένει για τρίτο χρόνο στην Κρίλια ο Βέλγος. Σπουδαία καριέρα αν παίκτης, δύο χρόνια στην Άντερλεχτ, λίγο στην εθνική, μετά γυρνούσε μέχρι και στα Εμιράτα, τελικά κατέληξε στη Ρωσία. Πραγματιστής κόουτς, προσαρμόστηκε στις συνθήκες.

Έδρα: “Mettalurg” (33.001)

Μεταγραφές:  Πολλοί έφυγαν, λίγοι ήλθαν. Ενδεχομένως ευελπιστεί να πάρει δανεικούς από τους «μεγάλους» τον Αύγουστο ή να προλάβει κάποιες αποδεσμεύσεις στο Βέλγιο, αγορά που την ξέρει ο Βερκάουτερεν. Για την ώρα έχει μείνει με 16 επαγγελματικά συμβόλαια. Έφυγαν σημαντικοί παίκτες από πέρυσι (οι φορ Μόλο και Γιάκοβλεφ, οι χαφ Πομέρκο και Γκαμπούλοφ, οι μπακ Σιμέις και Μπουρλάκ) και για βασικός ήλθε ο πλέι μέικερ Τκάτσεφ από την ΤΣΣΚΑ δανεικός. Οι λιγότερες αλλαγές, πάντως, έγιναν στην άμυνα.

Φιλικά: Προφανώς πήγε σε Ολλανδία και Βέλγιο για προετοιμασία, έκανε λίγο θόρυβο κερδίζοντας τον Άγιαξ (2-1 στις 16/7). Έπαιξε επίσης με: 2/7 Σοκόλ 1-0, 10/7 Στεάουα Βουκ. (Ρουμανία) 0-1, 17/7 Λόκερεν (Βέλγιο) 1-0, 22/7 Γάνδη (Βέλγιο) 1-2, 23/7 Κορτράικ (Βέλγιο) 1-2

Εκτίμηση: Κλασική ομάδα για εκτός έδρας, έπαιζε γερή άμυνα (με τρεις σέντερ μπακ) και κυνηγούσε όσο μπορούσε μπροστά. Στο ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας, που αναγκαζόταν να παίζει εντός, δεν τα κατάφερνε. Ακόμα το ρόστερ της είναι ελλιπές, πάντως η παρουσία του Βερκάουτερεν μπορεί να της δώσει μια κάποια ασφάλεια ότι θα τα καταφέρει και φέτος, ανεξάρτητα από τα προβλήματα που θα βρει μπροστά της. Αν δεν βελτιωθεί επιθετικά, πάντως, δύσκολα θα μείνει.

 

Λοκομοτίβ Μόσχας

Τι έκανε πέρυσι: Προδόθηκε από την κούραση και από την έλλειψη στόχευσης, έτσι παρά την καλή χρονιά της τουλάχιστον στην αρχή δεν πήρε τίποτα. Ξεκίνησε πολύ αποτελεσματικά, κάποια στιγμή διεκδικούσε και την πρωτιά, ωστόσο τον τελευταίο μήνα είχε άσχημα αποτελέσματα και έμεινε στην 6η θέση, ενώ φαινόταν ότι θα έπαιρνε το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Στο Γιουρόπα Λιγκ έμεινε στη φάση των «32», αν και είχε βλέψεις για παραπάνω.

Προπονητής: Ιγκόρ Τσερεφτσένκο (41 χρ.). Αναθρεμμένος στη Λοκομοτίβ, για επτά χρόνια ασίσταντ κόουτς (ουσιαστικά άνθρωπος της διοίκησης στα αποδυτήρια), τον περασμένο Ιούνιο πήρε την ευκαιρία του να οδηγήσει την ομάδα και τα πρώτα δείγματα ήταν θετικά. Ο Τατζίκος παρουσίασε ένα αμυντικό στυλ με αντεπιθέσεις και πολύ τρέξιμο. Στα μείον του ότι δεν ιεράρχησε τους στόχους για να αφοσιωθεί σε έναν, όταν είδε ότι η ομάδα του έμενε από δυνάμεις.

Έδρα: “Lokomotiv Stadium” (28.800)

Μεταγραφές: Οι επικείμενες διοικητικές εξελίξεις δεν της επιτρέπουν να έχει ξεκάθαρη άποψη για κινήσεις. Στην ουσία δεν έχει κάνει καμία κίνηση, φλερτάρει με τον Βενεζουελάνο Άνχελ Οσόριο της Ντεπορτίβο Τάτσιρα. Θα κάνει σίγουρα κινήσεις τον Αύγουστο. Προς το παρόν μετράει απώλειες, με κυριότερη αυτή του μπακ Ντούριτσα (Τραμπζόνσπρ). Όσοι έφυγαν μειώνουν τις επιλογές στο ρόστερ.

Φιλικά: Ξεκίνησε από χαμηλού επιπέδου αντιπάλους και στο τέλος αντιμετώπισε τους καλούς. Χωρίς συγκινήσεις η προετοιμασία. Αναλυτικά: 26/6 Ιστικλάλ (Τατζικικιστάν) 2-1, 3/7 Ντολγκοπρούντνι 7-1, 7/7 Ούφα 2-0, 13/7 Λοριάν (Γαλλία) 1-1, 19/7 Βικτόρια Πλζεν (Τσεχία) 0-0

Εκτίμηση: Οι Ρώσικοι Σιδηρόδρομοι, που έχουν τον έλεγχο της ομάδας, βρίσκονται σε διαδικασία αντικατάστασης της προέδρου Όλγα Σμοντόρσκαγια, η οποία είναι από πέρυσι στο στόχαστρο των οπαδών. Για να τους φέρουν πίσω στο γήπεδο πιθανότατα θα τη θυσιάσουν. Παρά την πολυετή παρουσία του στο σύλλογο ο Τσερεφτσένκο δεν χαίρει εμπιστοσύνης, θεωρείται απλώς «στρατιώτης». Στοίχημα γι’ αυτόν φέτος να κλείσει στόματα, προφανώς θα επικεντρωθεί σε κάποιον στόχο. Κλειδί η απόδοσή της εντός έδρας, δυσκολευόταν με κλειστές άμυνες, χαρακτηριστικό ότι είχε ακριβώς το ίδιο ρεκόρ (7-4-4) εντός κι εκτός, μάλιστα σκόραρε περισσότερα γκολ εκτός (24) παρά εντός (19).

 

Όρενμπουργκ

Τι έκανε πέρυσι: Πρωταθλήτρια στην FNL (β’ κατηγορία), την πρωτιά την εξασφάλισε τελευταία αγωνιστική, την άνοδο σχεδόν ένα μήνα πριν. Στηρίχθηκε πάρα πολύ στην εξαιρετική της άμυνα (δέχτηκε μόνο 20 γκολ σε 38 παιχνίδια) και όσο έβλεπε ότι αντέχει στον πρωταθλητισμό, τόσο σοβαρότερη γινόταν. Τελευταία ήττα της τον Μάρτιο, έκτοτε έκανε 11 ματς αήττητο σερί ως το τέλος.

Προπονητής: Ρόμπερτ Εβντοκίμοφ (46 χρ.). Ανέλαβε το 2011 σε μια δύσκολη περίοδο (υποβιβασμός στη Γ’), όμως την επανέφερε άμεσα στη Β’ κατηγορία και με μεθοδικά βήματα (τις δύο προηγούμενες χρονιές τερμάτισε 5η) την έφερε στην Πρέμιερ για πρώτη φορά στην ιστορία της. Από τους πιο φιλόδοξους κόουτς της κατηγορίας.

Έδρα: “Gazovik” (4.800)

Μεταγραφές: Μόνο θετικό μπορεί να είναι το πρόσημο. Για τα οικονομικά κυβικά της έκανε προσεκτικές κινήσεις ενίσχυσης, κυρίως από ομάδες τέτοιου επιπέδου της Ρωσίας και γειτονικών χωρών, συν τον 21χρονο χαφ Εφρέμοφ, που ήλθε δανεικός από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Και οι επτά νεοφερμένοι προορίζονται για βασικοί. Ξεχωρίζουν ο φορ Προύντνικοφ (Αμκάρ), οι χαφ Νέχατστικ (Τομ) και Μπάμπα (Ζόρια) και ο γκολκίπερ Γκούτορ (Ντινάμο Μινσκ). Από τις αποχωρήσεις μετράνε περισσότερο του φορ Απάεφ (35/7) και του χαφ Ντρούζιν (28/2).

Φιλικά: Επέλεξε να παίξει με χαμηλού επιπέδου αντιπάλους, οπότε τα πολύ καλά της αποτελέσματα (4-2-1 ρεκόρ σε επτά ματς) μπορεί να μην λένε και τίποτα. Αναλυτικά έπαιξε με τις : 22/6 Νόστα 3-0, 30/6 Σένιτσα (Σλοβακία) 0-0, 3/7 Ζαβρτς (Σλοβενία) 0-0, 5/7 Ζιλίνα (Σλοβακία) 1-3, 14/7 Καρβίνα (Τσεχία) 3-1, 18/7 Αλ Ουάχντα (ΗΑΕ) 3-0, 21/7 Καρμιώτισσα (Κύπρος) 8-1.

Εκτίμηση: Το κλαμπ είναι υγιές οικονομικά, με τη στήριξη της Γκάζπρομ (την ελέγχει μέσω θυγατρικών), οπότε φεύγει ένας γερός βραχνάς που έχουν πολλές ομάδες του κάτω μισού της βαθμολογίας. Υπάρχει ενθουσιασμός από την πρώτη συμμετοχή στα σαλόνια, αλλά και προφανής απειρία. Η σταθερή πενταετής παρουσία του Εβντοκίμοφ προσθέτει ηρεμία, σημαντικό ειδικά στις πρώτες αγωνιστικές. Το μικρό της γήπεδο ίσως της δημιουργήσει πρόβλημα (ακόμα δεν έχει πάρει άδεια χρησιμοποίησης από τη λίγκα) και πιθανότατα θα χρειαστεί να παίξει εντός έδρας ματς σε ουδέτερο. Μπορεί να πετύχει τη σωτηρία της.

 

 Ουράλ

Τι έκανε πέρυσι: Αν δεν υπήρχε ο θόρυβος για τα ματς με την Τερέκ Γκρόζνι (αμφότερα έληξαν ισόπαλα, αν και υπήρχε φημολογία για «συνεννόηση» και πολύ… στοίχημα στην αντίπαλο) θα ξεχνούσαμε ότι υπήρχε. Σταθερότατη παρουσία στη μέση της βαθμολογίας, κατέληξε στην 8η θέση. Μια πορεία άοσμη και άγευστη από συγκινήσεις. Για ομάδα, πάντως, που δεν διεκδικεί κάτι παραπάνω το να μην έχει μπερδέματα με την ουρά είναι θετικό.

Προπονητής: Βαντίμ Σκριπσένκο (40 χρ.). Ξεκίνησε ως βοηθός, ανέλαβε σε πολύ δύσκολη περίοδο (αμέσως μετά το πρώτο 3-3 με την Τερέκ, όταν παραιτήθηκε ο Γκοντσαρένκο) και πιστώνεται την ηρεμία της ομάδας έκτοτε. Σε αντίθεση με τις περισσότερες ομάδες αυτού του επιπέδου, παρουσίασε μια ομάδα ικανή να δημιουργεί και να σκοράρει. Η εμπειρία του είναι μικρή, ως το 2013 στη γενέτειρα Λευκορωσία.

Έδρα: “SKB Bank Arena” (10.000)

Μεταγραφές: Επένδυσε στο μεγάλο όνομα, τον 35χρονο παλιό διεθνή Ρομάν Παβλιουτσένκο, για την επίθεσή της. Αν μείνει υγιής, θα βοηθήσει σίγουρα. Σημαντική προσθήκη μπροστά και ο Τσαντούρια (Ντούισμπουργκ). Πήρε, επίσης, τους Πάνκοφ (Βοϊβοντίνα) και Ζούκοφ (Σταντάρ Λ.). Από αυτούς που έφυγαν μετράνε περισσότερο οι Μαρτίνοβιτς (μπακ) και Σάπετα (χαφ), ξεκαθάρισμα και με τη φυγή συνολικά οκτώ επιθετικών, ανάμεσά τους οι Μανουσαριάν, Γκογκνίεφ, Μπουρμίστροφ.

Φιλικά: Χαρακτηριστικό ότι όλα της τα ματς έληξαν no goal, σε αντίθεση με το περασμένο πρωτάθλημα που είχε μεγάλη έφεση στα αμφίσκορα. Αναλυτικά: 29/6 Τσελιαμπίνσκ 1-0, 6/7 Ζαβρτς (Σλοβενία) 5-0, 10/7 Ρούνταρ (Σλοβενία) 0-1, 19/7 Αμκάρ 0-2, 23/7 Σλοβάτσκο (Τσεχία) 0-0.

Εκτίμηση: Ποντάρει πολλά στην προσωπικότητα του Παβλιουτσένκο, ο οποίος πέρυσι ήταν τραυματίας για μεγάλο διάστημα της σεζόν στην Κούμπαν. Αν δεν βοηθήσει αυτός, θα έχει πρόβλημα. Ο Σκριπτσένκο έχει πια ξεκάθαρες ιδέες για το τι θα κάνει, αλλά το ρόστερ του είναι περιορισμένο. Το καλό σενάριο λέει ότι θα σταθεροποιηθεί και φέτος στη μέση της βαθμολογίας, το κακό ότι θα κινδυνεύει, ειδικά αν δεν έχει ευχέρεια στο σκοράρισμα.

 

Ούφα

Τι έκανε πέρυσι: Φλέρταρε σοβαρά με τον υποβιβασμό, αλλά κατάφερε να σωθεί την τελευταία αγωνιστική με νίκη επί της Σπαρτάκ Μόσχας. Με συνδυασμό αποτελεσμάτων απέφυγε μέχρι και τα πλέι άουτ, που θεωρούνταν ο πιο εφικτός στόχος! Γενικά πολύ μέτρια χρονιά, με ρεκόρ 3-2-7 μετά τη χειμωνιάτικη διακοπή. Από τις χειρότερες επιθέσεις στην κατηγορία, μόνο μία φορά πέτυχε πάνω από δύο γκολ σε 90λεπτο, στο τελευταίο ματς.

Προπονητής: Βίκτορ Γκοντσαρένκο (39 χρ.). Έφτιαξε το όνομά του στη ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ κυρίως με τις ευρωπαϊκές της εμφανίσεις, όμως τα τελευταία χρόνια βρίσκει μέτριες δουλειές στη Ρωσία. Πέρυσι ήταν ασίσταντ του Σλούτσκι στην ΤΣΣΚΑ. Η διοίκηση τον έχρισε απόλυτο αφεντικό και τον άκουσε στις μεταγραφές.

Έδρα: «Neftyanik» (15.234)

Μεταγραφές: Έγινε γενικό ξεσκαρτάρισμα, έφυγαν συνολικά 12 παίκτες κι έχουν έλθει τέσσερις ως τώρα (αναμένονται άλλες δύο κινήσεις με επιθετικούς). Σημαντικότερες απώλειες αυτές του 19χρονου Ουκρανού χαφ Ζιτσένκο (πήγε στη Μάντσεστερ Σίτι) και του Κροάτη Παούρεβιτς (Χάντερσφιλντ). Ήλθαν οι Βάσιν (σέντερ μπακ, ΤΣΣΚΑ), Βάνεκ (Τσέχος χαφ), Ζιβογκλιάντοφ (δεξί μπακ, Ντινάμο Μ.) που προορίζονται για ενδεκάδα.

Φιλικά:  Επέλεξε να δώσει δυνατά φιλικά στην κορύφωση της προετοιμασίας της, γι’ αυτό δεν πέτυχε νίκη στα σοβαρά απ’ αυτά και δυσκολεύτηκε να σκοράρει. Αναλυτικά αντιμετώπισε τις: 30/6 Ντομοντέντοβο 3-0, 1/7 Σπαρτάκ Νέοι 5-0, 7/7 Λοκομοτίβ Μ. 0-2, 11/7 ΤΣΣΚΑ Μ. 0-1, 17/7 Σανκτ Πάουλι (Γερμανία) 0-2, 20/7 Ουζμπεκιστάν 2-2

Εκτίμηση: Προσβλέπει σε πιο ήρεμη σεζόν φέτος με τον Γκοτσαρένκο στον πάγκο, αλλά τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Υπάρχει η εμπειρία των δύο προηγούμενων χρόνων, όμως η ποιότητα είναι σχετικά χαμηλή, τα γκολ έρχονται με το σταγονόμετρο και πολλά θα εξαρτηθούν από τις κινήσεις που θα κάνει στο άμεσο μέλλον για την ενίσχυσή της σε φορ. Ο Ζιτσένκο, σημείο αναφορά της πέρυσι, έφυγε και τώρα αναζητούνται ισορροπίες. Θα προσπαθήσει να αποφύγει τα πλέι άουτ.

 

Ροστόφ

Τι έκανε πέρυσι: Διέψευδε κάθε εβδομάδα τις Κασσάνδρες που έλεγαν ότι δεν θα αντέξει, εκτός από το… τέλος. Με τον 8ο μπάτζετ της κατηγορίας κατάφερε να βάλει από κάτω μεγαθήρια και να πάρει την 2η θέση στο πρωτάθλημα. Διεκδίκησε και τον τίτλο, οδηγούσε την κούρσα για τέσσερις εβδομάδες, όμως στο τέλος προδόθηκε από το άγχος της. Αήττητο ρεκόρ εντός (11-4-0) και η καλύτερη άμυνα στην κατηγορία (20 γκολ σε 30 ματς) ήταν τα κλειδιά της.

Προπονητής: Κουρμπάν Μπερντίεφ (63 χρ.). Από το 1986 στους πάγκους, έφτιαξε το όνομά του ως ο αναμορφωτής της Ρουμπίν Καζάν, την οποία υπηρέτησε 12 χρόνια (2001-13) και τη σταθεροποίησε στα πάνω ράφια του ρώσικου ποδοσφαίρου. Ξεκάθαρο στυλ ο Τουρκμένος κόουτς, με έμφαση στην άμυνα και τις αντεπιθέσεις-αστραπή. Δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της χρονιάς να ασχοληθούν μαζί του καλύτερες ομάδες.

Έδρα: “Olimp-2” (15.840)

Μεταγραφές: Η συμμετοχή στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ αντί να επισπεύσει τις εξελίξεις, τις επιβράδυνε. Στην ουσία έμειναν να παλεύουν οι περσινοί, με κάποιες χτυπητές απώλειες σε καίριες θέσεις (ο Μογκίλεβιτς πήγε στη Ζενίτ, ο Ρότενμπεργκ στη Ντινάμο Μόσχας, ο Κάνγκα στον Ερυθρό Αστέρα). Επιτυχία η παραμονή του νεαρού Ιρανού φορ Αζμούν, ο οποίος ενδέχεται να… μοσχοπουληθεί. Από τα ματς με την Άντερλεχτ θα κριθούν πολλά, αν περάσει εξασφαλίζει τους ομίλους τουλάχιστον του Γιουρόπα Λιγκ και το πουγκί θα ανοίξει.

Φιλικά: Ξεκίνησε σχετικά νωρίς λόγω των επίσημων υποχρεώσεων στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ήδη έχει ένα επίσημο, το εντός 2-2 με την Άντερλεχτ την Τετάρτη 26/7. Κατά τα άλλα: 24/6 Ούιπεστ (Ουγγαρία) 2-2, 28/6 Σλάβια Πρ. (Τσεχία) 3-3, 6/7 Τρεντσίν (Σλοβακία) 1-1, 10/7 Αντμίρα Βάκερ (Αυστρία) 7-0, 14/7 Σλόβαν (Τσεχία) 2-0, 18/7 Χαϊντενχάιμ (Γερμανία) 0-1.

 Εκτίμηση: Η παρουσία του Μπερντίεφ στον πάγκο δίνει ασφάλεια, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να καταφέρει τα περσινά αποτελέσματα. Όλα εξαρτώνται από την ευρωπαϊκή της πορεία, το αν θα ενισχυθεί περαιτέρω και πώς θα διαχειριστεί τα πολλά παραπάνω ματς, τα οποία θα της αφαιρέσουν ενέργεια. Οι μπουκ δεν την βλέπουν ψηλά φέτος, βεβαίως ούτε και πέρυσι την έβλεπαν. Θα είναι ανταγωνιστική με το γνωστό της «αντιτουριστικό» στυλ, αλλά μέχρι εκεί.

 

Ρουμπίν Καζάν Τι έκανε πέρυσι: Είχε συνολικά 15 ήττες, όσες και οι ομάδες που υποβιβάστηκαν, τις επτά στην έδρα της, όπου άλλοτε ακόμα και η ΤΣΣΚΑ έπαιρνε ισοπαλία και πανηγύριζε. Λογικά κινήθηκε σε ρηχά νερά και έμεινε στη μέτρια 10η θέση. Ευτυχώς γι’ αυτή δεν έμπλεξε με σενάρια υποβιβασμού, όμως ούτε καλό ποδόσφαιρο έπαιξε, ούτε ανταγωνιστική ήταν, με τον τρόπο που την είχαμε συνηθίσει.

Προπονητής: Χάβι Γκράθια (46 χρ.). Μετά από το αγροτικό του σε περιφερειακές ισπανικές ομάδες και στην Ελλάδα (Ολυμπιακός Βόλου, Κέρκυρα) εργάστηκε για τέσσερα χρόνια στην Ισπανία (Αλμερία, Οσασούνα, Μάλαγα) και τώρα έκανε το μεγάλο άλμα στη Ρωσία. Φιλοδοξεί να αλλάξει το μοντέλο της ομάδας, γι’ αυτό έφερε και δικούς του παίκτες. Η διοίκηση τον στήριξε με μεταγραφές, το ρόστερ του είναι ποιοτικό, θέλει να παίξει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας.

Έδρα: “Kazan Arena” (45.105)

Μεταγραφές: Κόσμος πάει κι έρχεται… Είναι χαρακτηριστικό ότι στο επίσημο ρόστερ της ομάδας βρίσκονται ακόμα  41 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές! Έχουν ήδη αποκτηθεί 14 (!), εκ των οποίων τρεις Ισπανοί (Σάμου Γκαρθία, Σέρτζιο Σάντσες, Ροτσίνα), ο Μ’Βιλά της Σάντερλαντ, ο Λεστιέν της Αλ Αραμπί, ο Τζαμπράνο της Αϊντραχτ και αναμένεται ανακοίνωση του Αλεξ Σονγκ της Μπαρτσελόνα! Υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για Ζόνατας (Ρεάλ Σοσιεδάδ) και Γκονζάλες (Εσπανιόλ). Μέσα στον Αύγουστο θα γίνει φοβερό ξεσκαρτάρισμα, για να μείνουν 25 οι παίκτες.

Φιλικά: Επέλεξε ομάδες –γνωστά ονόματα για να τεστάρει τις δυνάμεις της, άφησε καλές εντυπώσεις παρά το ότι τα αποτελέσματα ήταν ανάμικτα. Αναλυτικά: 1/7 Ραπίντ (Αυστρία) 1-2, 10/7 Σπάρτα Πρ. (Τσεχία) 2-0, 16/7 Φίτεσε (Ολλανδία) 1-2, 20/7 Γουέστ Χαμ (Αγγλία) 3-0, 23/7 Νόριτς (Αγγλία) 1-2

Εκτίμηση: Ο Γκράθια βρίσκεται στη θέση που θα ήθελε να είναι κάθε προπονητής, με διοίκηση στο πνεύμα «το αφεντικό τρελάθηκε» να δαπανά ως τώρα πάνω από 30 εκ. ευρώ. Πονοκεφαλιάζει, βέβαια, για το ποιους θα κρατήσει και ποιους θα αφήσει. Με τέτοια κοσμογονία στα αποδυτήρια η όποια περσινή χημεία (που δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο) έχει πάει περίπατο. Σημαντικοί και ποιοτικοί οι ποδοσφαιριστές της, αλλά πρέπει να γίνουν και ομάδα και δεν αποκλείεται στην αρχή να δούμε αλλοπρόσαλλα αποτελέσματα. Έχει, πάντως, τα εχέγγυα να πάει καλά, το ευρωπαϊκό εισιτήριο είναι στις δυνατότητές της.

 

 Σπαρτάκ Μόσχας

Τι έκανε πέρυσι: Σταθεροποιήθηκε από την αρχή στις ευρωπαϊκές θέσεις και δεν έπεσε ποτέ κάτω απ’ αυτές. Παράλληλα, όμως, δεν έδινε και την εντύπωση ότι μπορούσε να διεκδικήσει κάτι παραπάνω. Στο τέλος έμεινε από δυνάμεις και κατέληξε 5η, κέρδισε το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο στην ισοβαθμία με τη Λοκομοτίβ. Έπαιξε ανοιχτό ποδόσφαιρο, από τις ομάδες που διεκδίκησαν κάτι είχε μακράν τη χειρότερη άμυνα.

Προπονητής: Ντμίτρι Αλενίτσεφ (43 χρ.). Οπαδός της Σπαρτάκ από μικρό παιδί, την υπηρέτησε σαν παίκτης για έξι χρόνια, ανάμεσα σε ευρωπαϊκές αναζητήσεις (Ρόμα, Πόρτο κτλ.). Σαν προπονητής ήταν για τέσσερα χρόνια στην Άρσεναλ Τούλα (2011-15) πριν αναλάβει τη Σπαρτάκ το περασμένο καλοκαίρι. Η πρώτη του χρονιά στα δύσκολα κρίνεται επιτυχημένη, παρά την απειρία του. Λάτρης του επιθετικογενούς ποδοσφαίρου.

Έδρα: “Otkrytie Arena” (45.360)

Μεταγραφές: Το ισοζύγιο κρίνεται θετικό, αφού δεν έχασε κανέναν παίκτη από τον περσινό της βασικό κορμό, μόνη απώλεια που μετράει του Τίνο Κόστα, που πήγε στη Σαν Λορέντζο. Τον αντικατέστησε, όμως, με τον ηγετικό Βραζιλιάνο Φερνάντο (Σαμπντόρια), ο οποίος αναμένεται να πάρει σημαντικό ρόλο στο κέντρο. Ο διεθνής Γερμανός Ταστσί ήλθε από τη Μπάγερν, οι Εσένκο (Ανζί) και Ζόμπνιν (Ντινάμο) θα βοηθήσουν στις επιλογές. Βεβαίως ακόμα οι κινήσεις δεν έχουν τελειώσει, θέλει π.χ. τον Γκονζάλες της Παλέρμο.

Φιλικά: Το πρώτο της επίσημο ματς είναι αυτό με την ΑΕΚ Λάρνακας στην Κύπρο για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ. Τα φιλικά της έγιναν με ομάδες χαμηλότερου επιπέδου, εκτός από το τελευταίο. Αναλυτικά: 25/6 Άρσεναλ Τούλα 2-1, 3/7 Ρούνταρ (Σλοβενία) 2-1, 5/7 Ίστρα (Κροατία) 1-0, 9/7 Σαράγεβο (Βοσνία) 2-0, 17/7 Γιουνγκ Μπόις (Ελβετία)3-1.

Εκτίμηση: Η Σπαρτάκ αναμένεται να βιώσει μια… δυαρχία στα αποδυτήρια, αφού ανακοινώθηκε με πολλή φασαρία η συνεργασία με τον Μάσιμο Καρέρα, βοηθό προπονητή του Κόντε σε Γιουβέντους και εθνική Ιταλίας. Τυπικά ο Καρέρα θα είναι… βοηθός του Αλενίτσεφ, ουσιαστικά εν δυνάμει αντικαταστάτης του! Παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο για τον ουδέτερο, αλλά δέχεται πολλά γκολ για ομάδα που έχει στόχους πρωταθλητισμού κι οφείλει να το προσέξει. Επιπλέον ο κόσμος δημιουργεί άγχος. Έχει να δει τίτλο 15 χρόνια και δεν φαίνεται να το καταφέρνει ούτε φέτος.

 

Τερέκ Γκρόζνι

Τι έκανε πέρυσι: Είχε μια σχετικά ήρεμη χρονιά, που τη βρήκε στην 7η θέση. Χωρίς ποτέ να κινδυνεύσει σοβαρά με τα κάτω διαζώματα, αλλά και χωρίς πραγματικά να διεκδικήσει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Το σημαντικό στοιχείο που τη διαφοροποίησε σε σχέση με άλλες χρονιές ήταν ότι παρουσιάστηκε αποτελεσματική κι εκτός Τσετσενίας, με ρεκόρ 4-6-5, το καλύτερο που είχε ποτέ στην Πρέμιερ.

Προπονητής: Ρασίντ Ραχίμοφ (51 χρ.). Ο Τατζίκος φαίνεται ότι ριζώνει στο Γκρόζνι, σε μια ομάδα που πριν απ’ αυτόν είχε έφεση στο να τρώει δύο και τρεις προπονητές κάθε χρόνο. Προπονητής που αρέσκεται στην κατοχή και στην ισορροπία άμυνας κι επίθεσης,ξέρει να εμπνέει ηρεμία. Από το 2002 στους πάγκους, εργάστηκε ένα φεγγάρι στη Λοκομοτίβ (2008-09), αλλά γενικά είναι αυτού του επιπέδου.

Έδρα: “Akhmat Arena” (30.597)

Μεταγραφές: Η περιφέρεια της Τσετσενίας, που ελέγχει την ομάδα, δεν έδωσε εγκαίρως το πράσινο φως για μεταγραφές, με συνέπεια να κινηθεί κάπως αργά. Κατάφερε να εξασφαλίσει δύο καλές κινήσεις στην επίθεση, τον Ρουμάνο Τόρζε και τον Αλβανό Μπαλάι, παρέα με τον συμπατριώτη του χαφ Οντίσε Ρόσι. Η μεγάλη απώλεια ακούει στο όνομα Μασιέι Ρίμπους, ο Πολωνός μπακ χαφ ήταν πρώτος σκόρερ της πέρυσι και πήγε στη γαλλική Λυών. Σίγουρα θα κάνει κάποιες κινήσεις ακόμα, όπως π.χ. τον Ζοάο Βίκτορ της Ανόρθωσης.

Φιλικά: Έδωσε τα περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα, όλα με ευρωπαϊκές ομάδες, κι έφερε ανάμικτα αποτελέσματα. Το χαϊλάιτ ήταν η ήττα 3-2 από τη Ρόμα στις 17/7. Αναλυτικά: 21/6  Ίντερ Ζάπρεσιτς (Κροατία) 1-0, 24/6 Αντμίρα Βάκερ (Αυστρία) 0-1, 27/6 Ολίμπια Λουμπλιάνα (Σλοβενία) 0-0, 2/7 Σένιτσα (Σλοβακία) 0-0, 6/7 Ζάλγκιρις (Λιθουανία) 2-1, 9/7 Σομπατέλι Χάλαντας (Ουγγαρία) 2-0, 13/7 Ζαβρτς (Σλοβενία) 1-0, 20/7 Κάλιαρι (Ιταλία) 0-1, 23/7 Μπολόνια (Ιταλία) 1-0

Εκτίμηση: Ο κύριος κορμός της ομάδας παρέμεινε ίδιος, αλλά θα πρέπει να δούμε πώς θα αντικατασταθεί ο Ρίμπους, που εκτός των γκολ εκτελούσε κι όλα τα στημένα και ήταν βασικός άξονας στο παιχνίδι της. Γενικά είναι ομάδα που αποφεύγει τις κακοτοπιές, κυρίως χάρη στην έδρα της, όμως δεν έχει την ποιότητα και τη σταθερότητα να διεκδικήσει κάτι παραπάνω. Κλειδί (και) της φετινής πορείας η εκτός έδρας συγκομιδή. Αν είναι μεγάλη, θα έχουμε την περσινή άνεση. Αν ξαναγυρίσει στα παλιά της κόμπλεξ, θα δυσκολευτεί.

 

Τομ Τομσκ

Τι έκανε πέρυσι: Κέρδισε την άνοδο στην Πρέμιερ στη διαδικασία των πλέι άουτ. Τερμάτισε 3η στην FNL, τη β’ κατηγορία, δεν είχε τη σταθερότητα να κυνηγήσει τις θέσεις της απευθείας ανόδου. Έπαιξε διπλό μπαράζ με την πιο έμπειρη Κούμπαν, έχασε εκτός 1-0, νίκησε εντός 2-0. Πολύ δυνατή εντός με 12-4-3 ρεκόρ.

Προπονητής: Βαλερί Πετράκοφ (58 χρ.). Παλιός γνώριμος της Τομ, είναι η τρίτη θητεία του στον πάγκο της. Ανέλαβε τον περασμένο Απρίλιο, όταν η ομάδα έχασε τις ελπίδες της για την απευθείας άνοδο. Πιστώνεται τη νίκη στο μπαράζ εναντίον μιας καλύτερης ομάδας. Έχει 15 χρόνια θητείας ως πρώτος προπονητής, αλλά σε ομάδες αυτού του επιπέδου.

Έδρα: “Trud” (10.000)

Μεταγραφές: Αναδιάρθρωση εκ βάθρων για την Τομ, έφυγαν οι δύο βασικοί τερματοφύλακες, άλλοι επτά παίκτες με πάνω από 30 συμμετοχές! Ουσιαστικά ξηλώθηκε η περσινή ομάδα, τρεις-τέσσερις οι παίκτες που έπαιξαν ρόλο πέρυσι θα συνεχίσουν στο νέο σχήμα. Όπως γίνεται αντιληπτό ήλθε μια… καραβιά παικτών, κάποιοι από τους οποίους πολύ γνωστοί: Κομπάροφ (Σπαρτάκ), Πούλιτς (Γάνδη), Κοτσένκοφ (Λοκομοτίβ), Ντιάκοφ (Ντινάμο), Μανόλεφ (Κούμπαν), τρεις παίκτες από την υποβιβασμένη Μορντόβια (Ντουντίεφ, Σαμόντιν, Τίσκιν).  Κι έπεται συνέχεια, θέλει ακόμα δύο παίκτες.

Φιλικά: Καλά τα πήγε, αν και απέφυγε να αντιμετωπίσει ισχυρές ομάδες, προτίμησε αντιπάλους που βρίσκονται στα μέτρα της κυρίως από ξένα πρωταθλήματα. Αναλυτικά: 26/6 Σιμπίρ 0-0, 3/7 Κούμπαν 2-4, 5/7 Σέριφ (Μολδαβία) 2-1, 8/7 Σπεράντσα (Μολδαβία) 3-0, 17/7 Ραντ (Σερβία) 2-1, 20/7 Σπαρτάκ Σουμπότιτσα (Σερβία) 1-1, 23/7 Γιαγκόντινα (Σερβία) 0-0.

Εκτίμηση: Έχει δύο σημαντικά ατού. Το υλικό της στα χαρτιά δεν είναι καθόλου κακό, υπάρχουν και έμπειροι και ποιοτικοί παίκτες. Και η έδρα της, στο απομακρυσμένο Τομσκ της Σιβηρίας, προϋποθέτει μεγάλη ταλαιπωρία γι’ αυτούς που θα την επισκεφθούν. Το θέμα είναι να εμπνεύσει ο Πετράκοφ διάθεση στους πολλούς λεγεωνάριους που πήρε και να δέσουν γρήγορα σαν σύνολο. Η Τομ ανεβοκατεβαίνει στην Πρέμιερ την τελευταία πενταετία, και τώρα θα κυνηγήσει να σωθεί. Αν δέσει, θα τα καταφέρει.

 

ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Τι έκανε πέρυσι: Κατέκτησε τον τίτλο, τρίτο στα τελευταία τέσσερα χρόνια. Επιστράτευσε την αποφασιστικότητά της στις τελευταίες έξι αγωνιστικές, όπου εκμεταλλεύθηκε τις απώλειες της Ροστόφ. Πάντως σε πάνω από τα 2/3 της διάρκειας του πρωταθλήματος ήταν στην πρώτη θέση. Με τη Ζενίτ, πάντως, έχει… θέμα, καθώς ηττήθηκε και στον τελικό του κυπέλλου πέρυσι, αλλά και την περασμένη εβδομάδα στον τελικό του Σούπερ Καπ.

Προπονητής: Λεονίντ Σλούτσκι (45 χρ.). Μπορεί να θεωρείται… αντιτουριστικός, ωστόσο τη δουλειά την κάνει πολύ καλά, τουλάχιστον σε εγχώριο επίπεδο. Η ΤΣΣΚΑ φέτος θα τον έχει αποκλειστικά, αφού η αποτυχία της εθνικής Ρωσίας στο πρόσφατο Euro του στέρησε την παρουσία του στον ομοσπονδιακό πάγκο. Σοβαρός προπονητής, κρατάει καλά τα αποδυτήρια και παίζει ανάλογα με το υλικό του.

Έδρα: “CSKA Stadium” (30.000)

Μεταγραφές: Ως τώρα έχει κάνει πολύ… ξεφόρτωμα στο ρόστερ της. Μοναδική απώλεια, πάντως, που την πονάει είναι αυτή του σέντερ φορ Μουσά, ο οποίος θα συνεχίσει στη Λέστερ. Πήρε έναν ίδιου στυλ παίκτη για αντικαταστάτη, τον Λασίνα Τραορέ από τη Μονακό. Όπως συνηθίζει έδωσε πολλούς παίκτες δανεικούς. Απ’ αυτούς που θα μείνουν ξεχωρίζουν ο Βούλγαρος χαφ Μιλάνοφ (Γκρασχόπερ) και ο έμπειρος πια εξτρέμ Ιόνοφ (Ντινάμο Μόσχας).

Φιλικά: Χαμηλού επιπέδου οι αντίπαλοι, λογικό το αήττητο σερί στους αγώνες, πέντε νίκες και μόνο μία ισοπαλία. Αναλυτικά: 30/6 Στρόγκινο 1-0, 3/7 Ενισέι 2-2, 8/7 Ντολγκοπρούντνι 4-0, 11/7 Ούφα 1-0, 14/7 Κρούμκατσι (Λευκορωσία) 2-0, 17/7 Άρσεναλ Τούλα 3-1

Εκτίμηση: Υποχρεούται να ξεκινάει κάθε φορά με στόχο να κατακτήσει τα πάντα. Έχει ποιοτικό ρόστερ, το θέμα είναι ποιες προτεραιότητες θα βάλει ο Σλούτσκι, δεδομένου ότι τώρα υπάρχουν οι όμιλοι του Τσάμπιονς Λιγκ. Μπορεί στο πρωτάθλημα να κάνει νερά λόγω μικρότερης συγκέντρωσης, κάτι που τύχαινε συχνά στο παρελθόν. Ο Ρώσος κόουτς της έχει δώσει σοβαρότητα, τουλάχιστον δεν κάνει πια εύκολες γκέλες με χαμηλότερου επιπέδου αντιπάλους. Οι μεταγραφές είναι καλές, ο βασικός κορμός έμεινε, αν και η άμυνα μοιάζει κάπως γερασμένη. Είναι, πάντως, ένα από τα δύο φαβορί για τον τίτλο. Μέσα στον Αύγουστο η ομάδα θα μετακομίσει στο δικό της γήπεδο, ως τότε θα παίζει στο «Αρένα Χίμκι».

Αργύρης Παγαρτάνης

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

 

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ