foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ72
COSMOTE TV ΔΩΡΕΑΝ* ΕΔΩ 📺 ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Ισπανία, Primera Division: Preview 2015-16

Previews Πρωταθλημάτων | 20 Αυγ 2015 22:50
sp.jpg

Η 85η έκδοση του κορυφαίου –κατά πολλούς- πρωταθλήματος στον κόσμο μπαίνει στη ζωή μας από αυτή την Παρασκευή. Η Πριμέρα Ντιβιζιόν λοιπόν συνηθίζει να μαζεύει μερικά από τα σπουδαιότερα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, την ώρα που οι Ισπανοί έχουν να υπερηφανεύονται πως κυριαρχούν απόλυτα στο χάρτη των ευρωπαϊκών διοργανώσεων: τις δύο τελευταίες σεζόν οι ομάδες τους (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Σεβίλλη) κατέκτησαν τόσο το Τσάμπιονς Λιγκ, όσο και το Γιουρόπα Λιγκ.

Δύο συν μία για τον τίτλο

Ας ξετυλίξουμε όμως το κουβάρι της φετινής περιόδου και πως περίπου περιμένουμε να εξελιχθεί. Καταρχάς, έχουμε διαχωρίσει τις 20 ομάδες σε 4 μέτωπα. Το πρώτο γκρουπ είναι εκείνο των ομάδων που θα παλέψουν για τον τίτλο. Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης. Τα… γνωστά δηλαδή. Η λογική λέει ότι η πρωτιά θα κριθεί οριακά και στις «γκέλες» τους με τους μικρομεσαίους. Φυσικά και οι δύο «αιώνιοι» απέχουν έτη φωτός από τους υπόλοιπους. ΟΚ, εξαιρείται η Ατλέτικο Μαδρίτης, που φέτος δείχνει ικανή να ακολουθήσει μέχρι ενός σημείου τις άλλες δύο και να παλέψει εκ νέου για την πρωτιά: επιθετικά τουλάχιστον διαθέτει μεγαλύτερη ποιότητα και περισσότερες λύσεις σε σχέση με πέρσι.

Με έπαθλο την 4η θέση

Στο δεύτερο υποσύνολο ομάδων, έχουμε «χωρέσει» εκείνες που θα παλέψουν για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια και την καλύτερη κατάταξη στην πρώτη εξάδα. Βαλένθια, Σεβίλλη, Βιγιαρεάλ και Αθλέτικ Μπιλμπάο βρίσκονται ένα κλικ πιο πάνω από τις λοιπές δυνάμεις της λίγκας και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα μονομαχήσουν μεταξύ τους για μια θέση στην προνομιούχο τετράδα, που συνεπάγεται έξτρα χρήμα και αίγλη λόγω Τσάμπιονς Λιγκ. Πιθανώς και εδώ να έχουμε θρίλερ μέχρι την τελευταία αγωνιστική, αν και η Βαλένθια με τη Σεβίλλη ξεχωρίζουν ελαφρώς.

Καραδοκώντας για την εξάδα

Ακολουθούν οι ομάδες… τρίτης ταχύτητας και είναι αυτές που τις περιμένουμε να τερματίσουν κάπου στη μέση (λίγο πάνω-λίγο κάτω) του βαθμολογικού πίνακα. Θέλτα, Μάλαγα, Εσπανιόλ και Σοσιεδάδ –καλώς εχόντων των πραγμάτων- θα εξασφαλίσουν πρόωρα την παραμονή τους και θα… παραμονεύουν για μια θέση στην πρώτη εξάδα. Στα μάτια μας, η Σοσιεδάδ εκκινεί στην αφετηρία λίγα βήματα μπροστά από τις υπόλοιπες αφού διαθέτει περισσότερες λύσεις, γεμάτο ρόστερ και μεγαλύτερη ηρεμία σε σχέση με πέρσι, την ώρα που οι άλλες τρεις αποδυναμώθηκαν στα «χαρτιά» και έχουν ταβάνι ως ομάδες.

Παραμονή και βλέπουμε

Για το τέλος αφήσαμε τα… περισσεύματα. Τουτέστιν τις υπόλοιπες έξι ομάδες (Βαγιεκάνο, Λεβάντε, Χετάφε, Εϊμπάρ, Λα Κορούνια, Γρανάδα) που μας ξέμειναν από την περσινή Πριμέρα συν τις τρεις (Μπέτις, Σπόρτινγκ Χιχόν, Λας Πάλμας) που ανέβηκαν από τη Σεγούντα Ντιβιζιόν. Οι εννέα λοιπόν αυτοί σύλλογοι εκκινούν με πρώτιστο μέλημα την παραμονή στην κατηγορία. Στο πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε τον Μάιο είχαμε σασπένς μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο και η σωτηρία κρίθηκε στην ισοβαθμία. Άσχετα που στη συνέχεια επιβλήθηκε διοικητικός υποβιβασμός στην 13η της βαθμολογίας, Έλτσε, η οποία μας «χαιρέτησε» λόγω των μεγάλων οικονομικών της προβλημάτων και στη θέση της παρέμεινε η Εϊμπάρ. Θεωρητικά, η Βαγιεκάνο, η Μπέτις, η Λα Κορούνια, η Χετάφε, η Λεβάντε και η Λας Πάλμας έχουν ελαφρύ προβάδισμα, κάποιες εξ αυτών εξαιτίας των ικανοτήτων των προπονητών τους, κάποιες άλλες λόγω κόσμου και φανέλας και κάποιες τρίτες ελέω της ποιότητας του ρόστερ τους. Άρα μας περισσεύουν η Εϊμπάρ, η Γρανάδα και η Σπόρτινγκ Χιχόν, που μάλλον βράζουν στο ίδιο καζάνι και θα χρειαστεί να υπερβάλλουν εαυτόν για να τη σκαπουλάρουν.

Το σύστημα διεξαγωγής

Η Πριμέρα Ντιβιζιόν της Ισπανίας θα ολοκληρωθεί σε 38 αγωνιστικές. Κάθε ομάδα θα αντιμετωπίσει δύο φορές (εντός και εκτός έδρας) τις υπόλοιπες 19. Φυσικά η πρώτη της βαθμολογίας θα στεφθεί πρωταθλήτρια, ενώ η 2η και η 3η θα την ακολουθήσουν απευθείας στους ομίλους στο Τσάμπιονς Λιγκ της ερχόμενης περιόδου. Η 4η θα ξεκινήσει την «περιπέτειά» της στα πλέι οφ της ίδιας διοργάνωσης.

Η 5η της βαθμολογίας προκρίνεται κατευθείαν στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ του 2016-17, με την 6η να «κερδίζει» τη συμμετοχή της στον 3ο γύρο του ίδιου θεσμού. Επίσης, υπάρχει ενδεχόμενο να χαρίσει θέση στο Γιουρόπα Λιγκ και η 7η θέση, εφόσον κατακτήσει το Κόπα ντελ Ρέι ομάδα από την πρώτη τετράδα. Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, οι τρεις τελευταίες του πίνακα υποβιβάζονται.

Σε περίπτωση ισοβαθμιών τα κριτήρια είναι: 1) Βαθμοί στα μεταξύ τους ματς, 2) Διαφορά τερμάτων στις μεταξύ τους αναμετρήσεις, 3) Συνολική διαφορά τερμάτων, 4) Συνολικό ενεργητικό τερμάτων, 5) Βαθμοί στο ειδικό ranking του Fair-Play, 6) Αγώνας μπαράζ.

Μακροχρόνια στοιχήματα

Καταρχάς, η Πριμέρα Ντιβιζιόν θεωρείται από τα πιο… αντί-τουριστικά πρωταθλήματα όσον αφορά τα μακροχρόνια. Κι αυτό διότι θεωρούνται όλα πολύ ξεκάθαρα και… προβλεπόμενα σχετικά με τα 4 μέτωπα που προαναφέραμε. Η Μπαρτσελόνα λογίζεται ως το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, όμως η Ρεάλ Μαδρίτης καραδοκεί και σίγουρα θα γίνει μάχη μέχρις εσχάτων μεταξύ δύο ισοδύναμων ομάδων. Ως εκ τούτου, δεν έχει νόημα να ασχοληθούμε με το μακροχρόνια για τον πρωταθλητή αφού οι αποδόσεις για τους δύο «αιώνιους» του ισπανικού ποδοσφαίρου κρίνονται ασύμφορες. Με λίγη… τρέλα μπορεί κάποιος να στηρίξει την Ατλέτικο Μαδρίτης για το πρωτάθλημα (τρίτο φαβορί σε απόδοση 18.00), όμως δεν είναι κάθε δύο χρόνια του Αϊ-Γιαννιού!

Από ‘κει και κάτω, οι αποδόσεις για τις ομάδες που θα τερματίσουν στην πρώτη τετράδα (ή) και την πρώτη εξάδα κρίνονται χαμηλές καθώς αναμένονται να κινηθούν λίγο-πολύ στα ίδια με πέρσι. Καλή περίπτωση φαντάζει να τερματίσει η Αθλέτικ Μπιλμπάο σε καλύτερη θέση από τη Βιγιαρεάλ, η οποία θα χρειαστεί χρόνο για να… στρώσει και οι Βάσκοι δεν έχουν φέτος το «βαρίδι» του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ έχουν δουλευτεί καλύτερα.

Αναφορικά με τον υποβιβασμό, η Λας Πάλμας «χρίζεται» από τους μπουκ ως η πρώτη υποψήφια για… φούντο. Παρ’ όλα αυτά, εμείς θεωρούμε πως θα τη… σκαπουλάρει αφού υπάρχουν χειρότερες (θεωρητικά) ομάδες. Μια τέτοια μπορεί να είναι η Γρανάδα, που πέρσι σώθηκε από θαύμα και γενικά τα τελευταία χρόνια τη γλιτώνει πάντα οριακά. Ε για πόσο ακόμα; Σημειωτέον πως άλλαξε ριζικά το ρόστερ της, χωρίς απαραίτητα να είναι καλύτερο σε σχέση με το περσινό.

Τέλος, έχουμε «σταμπάρει» ένα ειδικό που θα χρειαστεί και λίγο τύχη για να επιβεβαιωθεί. Αυτό είναι να βγει πρώτος σκόρερ ο επιθετικός της Μπαρτσελόνα, Λουίς Σουάρες, σπάζοντας έτσι τη δυάδα Μέσι-Ρονάλντο, που σπάνε συνεχώς τα κοντέρ και έχουν κάνει… κτήμα τους εδώ και μια εξαετία το τρόπαιο «Πιτσίτσι», όπως ονομάζεται η πρωτιά στην εν λόγω κατηγορία. Ο Σουάρες θα τροφοδοτεί αρκετά από τον Μέσι, ενώ συγχρόνως θα αγωνιστεί από την αρχή του φετινού πρωταθλήματος (σ.σ. πέρσι έπαιξε πρώτη φορά τον Οκτώβριο εξαιτίας της τιμωρίας του).

Ο Αργεντινός συμπαίκτης του ίσως εμφανιστεί περισσότερο… αλτρουιστής, ενόσω θεωρούμε πως δεν θα έχει την ίδια παραγωγικότητα ελέω κορεσμού και κούρασης. Από την άλλη, ο Κριστιάνο Ρονάλντο γίνεται κάθε χρόνο και καλύτερος, όμως τώρα ίσως αναγκαστεί και ο ίδιος να γίνει πιο ομαδικός: λογικά δεν θα φτάσει στα περσινά νούμερα με δεδομένο τον τρόπο παιχνιδιού που περιμένουμε να εφαρμόσει στη Ρεάλ ο νέος τεχνικός της. Παρεμπιπτόντως, ο τελευταίος ποδοσφαιριστής που «έσπασε» τη δυάδα Μέσι-Ρονάλντο ήταν ένας συμπατριώτης του Σουάρες, ο Ουρουγουανός Ντιέγκο Φορλάν, που πέτυχε 33 γκολ με την Ατλέτικο Μαδρίτης το 2008-09. Αξιοπρόσεκτο επίσης πως ο Σουάρες έχει βγει τουλάχιστον μία φορά πρώτος σκόρερ σε Ολλανδία και Αγγλία. Τον στηρίζουμε λοιπόν κι ας ελπίσουμε να μην… δαγκώσει κάποιον αντίπαλό του!

- Βιγιαρεάλ – Μπιλμπάο Η2Η:   Μπιλμπάο      @2.00

- Υποβιβασμός Γρανάδα           @3.50

- Πρώτος σκόρερ:      Λουίς Σουάρες    @20.00

* Υποσημείωση πως μπορούν να αλλάξουν πολλά από τα παραπάνω γραφόμενα, αλλά και τα παρακάτω, λόγω των μεταγραφών που μπορούν να γίνουν στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Τι έκανε πέρσι: Κατέκτησε τα πάντα (πρωτάθλημα, Κύπελλο Ισπανίας και Τσάμπιονς Λιγκ) σε μια ονειρική σεζόν που σημαδεύτηκε από τα «όργια» των Μέσι-Νεϊμάρ-Λουίς Σουάρες. Έγινε έτσι το πρώτο ευρωπαϊκό κλαμπ που φτάνει τα δύο τρεμπλ.

Προπονητής: Ο Λουίς Ενρίκε ξεκίνησε πέρσι με μπόλικη αμφισβήτηση στο πρόσωπό του, μεσούσης της περιόδου έφτασε προ της πόρτας εξόδου λόγω και της «κόντρας» του με τον Μέσι, όμως αντέστρεψε το κλίμα και δικαιώθηκε με την υπογραφή νέου συμβολαίου. Δεν αποχωρίζεται ποτέ το 4-3-3.

Γήπεδο: Camp Nou (99.354).

Μεταγραφές: Λόγω της σχετικής απαγόρευσης από την ΟΥΕΦΑ δεν μπορεί να κάνει μεταγραφές μέχρι την 1η Ιανουαρίου. Απέκτησε πάντως τον πολυσύνθετο μπακ-χαφ της Σεβίλλης, Αλέιξ Βιδάλ, και τον Τούρκο χαφ της Ατλέτικο Μαδρίτης, Αρντά Τουράν, οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι από το νέο έτος. Το σημαντικό είναι πως δεν είχε σημαντικές απώλειες, εξαιρουμένου του μεγάλου αρχηγού Τσάβι.

Φιλικά προετοιμασίας: Πονεμένη ιστορία… Κι αυτό διότι στα περισσότερα εξ αυτών παρατάχθηκε με «μισή» ομάδα ουσιαστικά καθώς οι «λατίνοι» διεθνείς της βρίσκονταν σε παρατεταμένη άδεια, ενώ και αρκετά ακόμα βασικά στελέχη της προέρχονταν από μια κοπιαστική σεζόν. Προετοιμάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κέρδισε μόνο τους Λος Άντζελες Γκάλαξι (2 ήττες και 1 ισοπαλία στα 3 υπόλοιπα), ενώ δέχθηκε γκολ και στα 4 αυτά ματς. Στο τελευταίο επικράτησε 3-0 της Ρόμα στη Βαρκελώνη.

Εκτίμηση: Η σεζόν της δεν έχει ξεκινήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κατέκτησε μετά κόπων και βασάνων το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ απέναντι στη Σεβίλλη, όμως εκτέθηκε από την Αθλέτικ Μπιλμπάο στην αντίστοιχη ισπανική διοργάνωση: συνετρίβη στον πρώτο τελικό με 4-0 (η πιο βαριά ήττα της εδώ και 7 χρόνια σε εγχώριο θεσμό) και στη ρεβάνς έμεινε στο 1-1. Τα νεύρα του Πικέ στο δεύτερο παιχνίδι, η γκρίνια του Πέδρο για τον ελάχιστο χρόνο συμμετοχής, η έλλειψη φρέσκου «αίματος» λόγω του εμπάργκο που της έχει επιβληθεί στις μεταγραφές, τα πολλά αμυντικά προβλήματα στα φιλικά στα τρία πρώτα επίσημα παιχνίδια, σε συνδυασμό με τον κορεσμό που φυσιολογικά υπάρχει, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα στην αφετηρία. Δύσκολο να επαναλάβει τα περσινά κατορθώματα (σ.σ. τρεμπλ), όμως θεωρείται δικαίως το πρώτο φαβορί για τον τίτλο: επιθετική τριπλέτα σαν αυτή των Μέσι-Σουάρες-Νεϊμάρ δεν συναντάται σε άλλη ομάδα παγκοσμίως. 

 

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Τι έκανε πέρσι: Μια τρύπα στο νερό… Έμεινε «άτιτλη» (εξαιρείται το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ που κατέκτησε τον Αύγουστο), γκρεμίζοντας στο καταστροφικό φινάλε της σεζόν όσα έχτιζε νωρίτερα. Η 2η θέση στο πρωτάθλημα δεν θεωρείται επιτυχία, στο Κύπελλο έμεινε εκτός από τους «16», ενώ στο Τσάμπιονς Λιγκ έπεσε πάνω στη Γιουβέντους και αποκλείστηκε στα ημιτελικά.

Προπονητής: Αλλαγή στον πάγκο της, με τον Αντσελότι να παραδίδει τη σκυτάλη στον Ράφα Μπενίτεθ, ο οποίος χαρακτήρισε όνειρο ζωής την παρουσία του στην τεχνική ηγεσία της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο 55χρονος αποτελεί προσωπική επιλογή του προέδρου Φλορεντίνο Πέρεθ, όμως κατάφερε να γίνει στόχος κριτικής με το «καλημέρα». Θα «μεταλλάσσεται» μεταξύ 4-4-2, 4-2-3-1 και 4-3-3.

Γήπεδο: Santiago Bernabeu (81.044).

Μεταγραφές: Φέτος δεν έχει αποκτήσει κάποιο ηχηρό όνομα, όπως μας έχει συνηθίσει. Ο γκολκίπερ της Εσπανιόλ, Κασίγια, θα αντικαταστήσει τον Ίκερ Κασίγιας, που αποχώρησε ύστερα από μια… ζωή με τη φανέλα της, ο Ντανίλο (που εντυπωσίασε στην Πόρτο) θα κονταροχτυπηθεί με τον Καρβαχάλ για τη θέση του δεξιού μπακ, το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα από την Ίντερ, ο χαφ Κόβασιτς θα κάνει τα… ρεπό των ταλαίπωρων Κρόος και Μόντριτς, ενώ οι Κασεμίρο (μέσος), Λούκας Βάσκεθ (μέσος), Ασένσιο (μέσος), Τσερίσεφ (εξτρέμ) θεωρούνται περισσότερο εναλλακτικές λύσεις. Ουσιαστικές απώλειες δεν είχε (πλην Κασίγιας), ενώ αναμένεται περαιτέρω μεταγραφική ενίσχυση με έναν επιθετικό και τον… Ντε Χέα (τερματοφύλακας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), για τον οποίο έχει φυλάξει στην άκρη μερικά εκατομμύρια.

Φιλικά προετοιμασίας: Ταξίδεψε σχεδόν στη… μισή υφήλιο για να δώσει κάποια δυνατά φιλικά. Αυστραλία, Κίνα, Γερμανία και Νορβηγία αποτέλεσαν τους σταθμούς της περιοδείας της, που θύμισε ροκ μπάντα. Εξαιρουμένης της ήττας από την Μπάγερν Μονάχου (με 1-0) και εκείνης από τη Ρόμα στα πέναλτι, νίκησε σε 3 εξ αυτών, ενώ έφερε και «λευκή» ισοπαλία με τη Βαλερένγκα στο Όσλο.

Εκτίμηση: Την περσινή αποτυχία ακολούθησαν (μοιραία) αλλαγές σε τεχνική ηγεσία και έμψυχο δυναμικό με στόχο την επιστροφή στην κορυφή. Βασικό της μέλημα είναι να εκθρονίσει την Μπαρτσελόνα και βάσει δυνατοτήτων του ρόστερ, μπορεί να τα καταφέρει. Δύο πράγματα επιβάλλεται να εξαλειφθούν: οι μουρμούρες του κόσμου, ειδικά προς τον προπονητή Μπενίτεθ σε περίπτωση που δεν ξεκινήσει καλά, και τα πολλά «εγώ» των ποδοσφαιριστών. Αν αποκατασταθούν οι σχετικά ταραγμένες σχέσεις μεταξύ κάποιων εξ αυτών και επικρατήσει ηρεμία, τότε η Ρεάλ θα «κεντάει». Επίσης, ίσως δούμε φέτος περισσότερες «επαγγελματικές» νίκες λόγω Μπενίτεθ. 

 

ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Τι έκανε πέρσι: Έμοιαζε σχεδόν ουτοπικό να επαναλάβει τον άθλο του 2013-14, όταν και κατέκτησε το πρωτάθλημα Ισπανίας και… βολεύτηκε με την 3η θέση (αν και κινδύνευσε να τη χάσει στο φινάλε) αφού δεν μπόρεσε να ακολουθήσει στο «μαραθώνιο» της Πριμέρα τις Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης. Επίσης, έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ισπανίας και του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου αποκλείστηκε αντίστοιχα από την Μπάρτσα και τη Ρεάλ. Στην αρχή της περιόδου είχε πανηγυρίσει την κατάκτηση του ισπανικού Σούπερ Καπ.

Προπονητής: Ο απόλυτος άρχων αυτής της ομάδας από τον Δεκέμβριο του 2011 είναι ο Ντιέγκο Σιμεόνε, που πριν από μερικούς μήνες ανανέωσε μέχρι το 2020! Μετρ της τακτικής και της ψυχολογία, θεωρείται το «Α και το Ω» αυτής της ομάδας. Άλλωστε με εκείνον στον πάγκο «αναστήθηκε» η Ατλέτικο, εκείνος αποτελεί το αφεντικό των αποδυτηρίων, εκείνος κάνει κουμάντο, εκείνος αποτελεί τον καλύτερο ψυχολόγο-πατέρα-εμψυχωτή-εμπνευστή των ποδοσφαιριστών του. Φυσικά και χαίρει της απόλυτης στήριξης της διοίκησης και των φιλάθλων, ενώ πιθανώς φέτος να γίνει πιο επιθετικογενής σε νοοτροπία.

Γήπεδο: Vicente Calderon (54.960).

Μεταγραφές: «Ξηλώθηκαν» για τα καλά φέτος οι «ροχιμπλάνκος», που θεωρητικά δείχνουν ενισχυμένοι. Ο στόπερ Σάβιτς (Φιορεντίνα) αποτελεί τον αντικαταστάτη του Μιράντα (πήγε στην Ίντερ), ο αριστερός μπακ Λουίς Φελίπε απέτυχε στην Τσέλσι και επέστρεψε σπίτι του, ο εξτρέμ Καρασκό (εντυπωσίασε στη Μονακό) θα συνεισφέρει με τα νιάτα και το μπρίο του, ενώ οι επιθετικοί Βιέτο και Τζάκσον Μαρτίνες προέρχονται από «γεμάτες» χρονιές σε Βιγιαρεάλ και Πόρτο αντίστοιχα και θα προσπαθήσουν να είναι πιο παραγωγικοί από τον «φευγάτο» Μάντζουκιτς, που πήγε στη Γιουβέντους. Απώλειες μπορούν να θεωρηθούν και οι μέσοι Μάριο, Αρντά Τουράν, τα τρεξίματα και η εργατικότητα των οποίων θα λείψουν.

Φιλικά προετοιμασίας: Δεν… ξενιτεύτηκε ιδιαίτερα και σίγουρα όχι όσο η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης. Έδωσε τα περισσότερα φιλικά σε πάτριο έδαφος, ενώ «πετάχτηκε» και μέχρι την Ιαπωνία και την Κίνα. Δεν ηττήθηκε σε κάποιο εξ αυτών (5-2-0), αν και ήταν απέναντι σε κατώτερες ποιοτικά ομάδες.

Εκτίμηση: Η λογική λέει πως θα αποτελέσει και φέτος τον τρίτο «πόλο», πίσω από Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, αν και θα προσπαθήσει να εισχωρήσει ανάμεσά τους, ίσως και μπροστά τους. Το καλοκαίρι προέβη σε ριζικό λίφτινγκ στο ρόστερ της, θεωρητικά θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να «δέσει» αφού τα 4/11 της ενδεκάδας της θα είναι διαφορετικά σε σχέση με πέρσι. Θα παρατάξει πάλι τη γνωστή μαχητικότητα που πηγάζει από το ποιόν του προπονητή της, ενώ δείχνει ένα κλικ πάνω από τις υπόλοιπες στη μάχη για την τετράδα. 

 

ΒΑΛΕΝΘΙΑ

Τι έκανε πέρσι: Με εφαλτήρια την ισχυρή έδρα της και την καλή δουλειά του προπονητή Νούνο Σάντο, έπαιξε καλό ποδόσφαιρο κατά διαστήματα και κατάφερε να καταλήξει στην 4η θέση εξασφαλίζοντας την παρουσία της στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ.

Προπονητής: Εργατικός και καλός… σκακιστής στο κομμάτι της τακτικής ο Νούνο Σάντο, έδωσε τα διαπιστευτήριά του πέρσι και φέτος συνεχίζει ακάθεκτος το θεάρεστο έργο του. Τον Ιανουάριο ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι το 2018, αμφιταλαντεύεται μεταξύ 4-4-2 και 4-2-3-1.

Γήπεδο: Mestalla (55.000).

Μεταγραφές: Ο πρωταρχικός της στόχος με το πέρας της περσινής περιόδου ήταν να διατηρήσει στο ρόστερ της τους δανεικούς Κανσέλο (μπακ), Αντρέ Γκόμες (χαφ), Ροδρίγο (μεσοεπιθετικός), Νεγρέδο (φορ), που συνεισέφεραν πολύ πέρσι. Όπερ και εγένετο, αν και χρειάστηκε να δαπανήσει μπόλικα εκατομμύρια. Ο γκολκίπερ Ράιαν ήρθε από την Μπριζ για να αντικαταστήσει για όσο χρειαστεί τον βασικό, αλλά σοβαρά τραυματία Ντιέγκο Άλβες, ενώ οι νεαροί Ντανίλο Μπαρμπόσα (χαφ), Σάντι Μίνα (εξτρέμ) και Μπακαλί (εξτρέμ) θεωρητικά δεν λογίζονται (τουλάχιστον άμεσα) ως βασικοί. Η σημαντικότερη απώλεια είναι ξεκάθαρα αυτή του απροσπέλαστου στόπερ Οταμέντι, που πέρσι αποτέλεσε το «βράχο» της στην άμυνα και ένα από τα σημαντικότερα «γρανάζια» στην καλοκουρδισμένη μηχανή του Νούνο Σάντο. Ο Αργεντινός μετακόμισε στη Μάντσεστερ Σίτι και μαζί με τα 40 εκατομμύρια ευρώ ήρθε ως αντάλλαγμα και ο αμυντικός Μανγκαλά, που δεν «έπιασε» στην αγγλική ομάδα, όμως διαθέτει ποιότητα.

Φιλικά προετοιμασίας: Στην Κεντρική Ευρώπη πραγματοποίησαν το βασικό στάδιο της προετοιμασίας τους οι «νυχτερίδες». Έδωσαν σειρά φιλικών αγώνων σε Αυστρία, Γερμανία, Κίνα, ενώ στο τελευταίο ηττήθηκαν εντός έδρας με 1-3 από τη Ρόμα. Αξιοσημείωτο πως δεν κέρδισαν κανένα από τα 5 τελευταία τους (5 ήττες, οι 2 στα πέναλτι).

Εκτίμηση: Ξεκινάει τη σεζόν της με τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στη Μονακό, την οποία και θέλει να «προσπεράσει» αφού θεωρείται ζωτικής σημασίας η παρουσία της στους ομίλους της διοργάνωσης. Από πέρσι απέκτησε διοικητική και… οικονομική ηρεμία ξορκίζοντας τα φαντάσματα του πρόσφατου παρελθόντος, με τον μεγιστάνα Λιμ στον ιδιοκτησιακό της θώκο. Κι αυτό αποτελεί εχέγγυο σταθερότητας και «γαλήνης» για έναν σύλλογο που ταλαιπωρήθηκε αρκετά τα προηγούμενα χρόνια σε αυτό το κομμάτι. Αγωνιστικά τώρα, δεν άλλαξε πολύ σε σχέση με την καλή περσινή ομάδα, διατήρησε το βασικό της κορμό (εξαιρείται ο Οταμέντι) και μια θέση στην τετράδα είναι εφικτή. 

 

ΣΕΒΙΛΛΗ

Τι έκανε πέρσι: Το σημαντικότερο επίτευγμά της ήταν η κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ για 2η διαδοχική σεζόν. Μάλιστα, έγινε ο πρώτος ευρωπαϊκός σύλλογος που φτάνει τα 4 τρόπαια στην εν λόγω διοργάνωση! Στην Πριμέρα Ντιβιζιόν πάλεψε με νύχια και με δόντια για μια θέση στην τετράδα, μα έμεινε 5η με ρεκόρ συγκομιδής βαθμών για τα δεδομένα της. Εντούτοις, επιβραβεύτηκε με ένα εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ λόγω της κατάκτησης του Γιουρόπα Λιγκ.

Προπονητής: Ο Ουνάι Έμερι ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2013 και αθόρυβα καθοδήγησε τους «νερβιονένσες» σε ασφαλή μονοπάτια. Αν και βρέθηκε στο στόχαστρο αρκετών ευρωπαϊκών συλλόγων, δηλώνει πιστός στρατιώτης τους και παραμένει στο πόστο του συνεχίζοντας την καλή δουλειά του. Θιασώτης του 4-2-3-1.

Γήπεδο: Ramon Sanchez Pizjuan (45.00).

Μεταγραφές: Οι συνεχόμενες επιτυχίες της και τα «λαβράκια» της… γυαλίζουν στους μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Αποτέλεσμα αυτού να χάνει κάθε σεζόν από ένα μέχρι και τέσσερα πρωτοκλασάτα στελέχη της. Τώρα ήταν η σειρά των Εμπιά (χαφ), Αλέιξ Βιδάλ (μπακ-χαφ), Μπάκα (φορ), με τον τελευταίο να αποτελεί και τη σημαντικότερη απώλειά της καθώς αποτελούσε την «κολώνα» της στην επίθεση και τον παίκτη που συνδεόταν περισσότερο από κάθε άλλον με τα αντίπαλα δίχτυα. Το θετικό είναι πως «γέμισε» πάλι το ρόστερ της, με ποδοσφαιριστές-εργαλεία: οι αμυντικοί Ραμί (Μίλαν), Εσκουδέρο (Χετάφε), Μαριάνο (Μπορντό), οι χαφ Κρον-Ντέλι (Θέλτα), Ενζονζί (Στόουκ), Κονοπλιάνκα (Ντνίπρο), Κακουτά (Τσέλσι, δανεικός πέρσι στη Βαγιεκάνο) μπορεί να μην είναι τα μεγάλα ονόματα, όμως φαντάζει σχεδόν βέβαιο πως θα προσφέρουν, την ώρα που ο Ιταλός φορ Ιμόμπιλε καλείται να αποδείξει πως η περσινή του, μέτρια σεζόν στη Ντόρτμουντ ήταν μια κακή παρένθεση.

Φιλικά προετοιμασίας: Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Ελλάδα, Ιταλία. Όχι, δεν πρόκειται για κάποιου είδους ταξιδιωτικό οδηγό, αλλά για τον περιοδεύων «θίασο» της Σεβίλλης, που… όργωσε ολόκληρη την Ευρώπη το φετινό καλοκαίρι. Σε 8 φιλικά είχε απολογισμό 3 νίκες, 2 ισοπαλίες και 3 ήττες, ενώ προβλημάτισε αμυντικά καθώς δέχθηκε γκολ στα 7 εξ αυτών: στο τελευταίο ηττήθηκε με το απίστευτο 6-4 (!) από τη Ρόμα.

Εκτίμηση: Σταθερή δύναμη του ισπανικού ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια, διαθέτει καλό προπονητή και «γεμάτο» ρόστερ, ικανό να διεκδικήσει την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ μέσω πρωταθλήματος. Αν καταφέρει να βρει τα γκολ του Μπάκα στο πρόσωπο του νεοαποκτηθέντα Ιμόμπιλε, τότε δικαιούται να ελπίζει για την τετράδα. Αν όχι, τότε καλά θα κάνει να… προστατεύσει την θέση της στην εξάδα, που λόγω των υποχρεώσεων στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση ίσως τεθεί σε κίνδυνο. 

 

ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ

Τι έκανε πέρσι: Κατέληξε στην 6η θέση του πρωταθλήματος και έφτασε για πρώτη φορά στην ιστορία της στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ισπανίας. Ξεκίνησε εντυπωσιακά τη σεζόν κι έδειχνε πως μπορεί να διεκδικήσει ακόμα και μια θέση στην τετράδα, όμως ξεφούσκωσε απότομα στο δεύτερο μισό καθώς δεν τα έβγαλε πέρα με τις συνεχόμενες υποχρεώσεις και τους πολλούς τραυματισμούς βασικών στελεχών της, που παραλίγο να της στοιχίσουν την ευρωπαϊκή έξοδο.

Προπονητής: Από τον Ιανουάριο του 2013 έχει αναλάβει το «κίτρινο υποβρύχιο» ο Μαρθελίνο, ο οποίος έχει «χτίσει» πλέον τη δική του ομάδα και έχει μπολιάσει τους ποδοσφαιριστές του με τη νοοτροπία του και τους κανόνες του. Θεωρείται ιδανικός για τέτοιου τύπου συλλόγους.

Γήπεδο: El Madrigal (24.890).

Μεταγραφές: Μια εντελώς διαφορετική Βιγιαρεάλ θα απολαύσουμε φέτος, ειδικά από το κέντρο και μπροστά. Πιο συγκεκριμένα, άλλαξε ολόκληρη την επιθετική της γραμμή. Οι εξτρέμ Σάμου και Καστιγιέχο προέρχονται από εξαιρετική σεζόν στη Μάλαγα και γνωρίζονται πολύ καλά μεταξύ τους, ο φορ Μπαπτιστάο αποκτήθηκε ως δανεικός από την Ατλέτικο Μαδρίτης και θα προσφέρει γκολ, ενώ ο στράικερ Σολδάδο θα συνδράμει με την εμπειρία του. Είχε και απώλειες όμως σε αυτό το κομμάτι, με κυριότερες αυτές των Τσερίσεφ (εξτρέμ), Βιέτο (φορ), ενώ οι Μόι Γκόμεθ (χαφ), Κάμπελ (εξτρέμ), Ούτσε (φορ), Τζιοβάνι ντος Σάντος (φορ), Μορένο (φορ) πλέον δεν θα προσφέρουν τις χρήσιμες υπηρεσίες τους. Επιπροσθέτως, στο πρόσωπο του γκολκίπερ Μπαρμπόσα βρήκε τον άνθρωπο που θα υπερασπιστεί την εστία της για όσο καιρό χρειαστεί να λείψει ο βασικός, αλλά σοβαρά τραυματίας, Ασένχο.

Φιλικά προετοιμασίας: Σε αγγλικό έδαφος έδωσε τα περισσότερα ματς προετοιμασίας. Άφησε καλές εντυπώσεις και δεν ηττήθηκε σε 8 συνολικά φιλικές αναμετρήσεις (5-3-0): σκόραρε και στις 8, αν και αντιμετώπισε κάποιους δυνατούς αντιπάλους, όπως η Έβερτον, η Βόλφσμπουργκ και η Λυών.

Εκτίμηση: Το που μπορεί να φτάσει φέτος η Βιγιαρεάλ θα εξαρτηθεί από δύο παραμέτρους: τραυματισμούς και… τραυματισμούς. Υπερβάλλουμε λιγάκι, όμως το «κίτρινο υποβρύχιο» πέρσι ίσως ήταν η πιο άτυχη ευρωπαϊκή ομάδα στον τομέα αυτό καθώς σε πολλές περιπτώσεις με το ζόρι συμπλήρωνε 18άδα. Εντούτοις, έχει ποδοσφαιρικό τσαμπουκά και θράσος, θα το παλέψει και φέτος και την προσμένουμε περίπου στην εξάδα. Λίγο πάνω-λίγο κάτω. Αρκεί μόνο η ολοκαίνουρια επιθετική της γραμμή να αποδειχθεί αποτελεσματική. 

 

ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΠΑΟ

Τι έκανε πέρσι: Μπήκε με το δεξί στη σεζόν αποκλείοντας τη Νάπολι στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ και εξασφαλίζοντας παράλληλα θέση στους ομίλους της διοργάνωσης. Εντούτοις, αυτό της έκανε περισσότερο κακό παρά καλό, αφού δεν τα έβγαλε πέρα και στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος δεν βλεπόταν. Ανέκαμψε όμως στο δεύτερο μισό και με ένα αξιοπρόσεκτο ντεμαράζ «έκλεψε» το ευρωπαϊκό εισιτήριο από τη Μάλαγα, ενώ έφτασε και μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου, όπου ηττήθηκε από την Μπαρτσελόνα.

Προπονητής: Ο Ερνέστο Βαλβέρδε μπαίνει στην 3η σεζόν της 2ης θητείας του στον πάγκο της. Από τους πλέον επιτυχημένους προπονητές στην ιστορία του κλαμπ, είναι ιδιαιτέρως αγαπητός στους φιλάθλους της, αν και πέρσι η καρέκλα του «έτριξε» σε μια-δυο περιπτώσεις.

Γήπεδο: San Mames (53.289).

Μεταγραφές: Το γεγονός πως χρησιμοποιεί μονάχα Βάσκους ποδοσφαιριστές δεν της επιτρέπει «ανοίγματα» σε αυτό το κομμάτι. Εντούτοις, «τσίμπησε» ως ελεύθερους τους Μπόβεδα (μπακ της Εϊμπάρ), Ελουστόντο (στόπερ/αμυντικός χαφ της Σοσιεδάδ), Εράσο (χαφ της Λεγκανές), οι οποίοι θα βοηθήσουν. Επέστρεψε από το δανεισμό του ο καλός στόπερ Ραμάλιο (στη Χιρόνα πέρσι), ενώ σε γενικές γραμμές ξεφορτώθηκε πολλές… δευτεράντζες από το ρόστερ της. Μόνο ο έμπειρος μπακ Ιραόλα μπορεί να θεωρηθεί απώλεια. Ολοκληρώνοντας, κάτι μας λέει πως δεν έχει τελειώσει ακόμα σε αυτό το κομμάτι και ίσως δούμε μια-δυο δυνατές προσθήκες.

Φιλικά προετοιμασίας: Από τις πρώτες ισπανικές ομάδες που ξεκίνησαν προετοιμασία λόγω των υποχρεώσεών της στο Γιουρόπα Λιγκ. «Χτίστηκε» στην Αυστρία και επέστρεψε στη βάση της προκειμένου να είναι απολύτως έτοιμη στις 30 Ιουλίου, που θα έδινε το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι της. Συνολικός απολογισμός της στα φιλικά: 1-3-2.

Εκτίμηση: Το προ ολίγων ημερών υπέρ της 4-0 επί της Μπαρτσελόνα στον πρώτο τελικό του ισπανικού Σούπερ Καπ σόκαρε τον ποδοσφαιρικό πλανήτη κι έστειλε ένα μήνυμα στους υπόλοιπους πως η ομάδα του Βαλβέρδε μπορεί να παλέψει για ένα εισιτήριο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο τίτλος που σφραγίστηκε με το 1-1 στο «Καμπ Νου» τη Δευτέρα ήταν ο πρώτος της μετά από το 1984 (!) και μπορεί να αποτελέσει τονωτική ένεση για τη σεζόν που έρχεται. Άλλωστε το ήθελαν πολύ οι ποδοσφαιριστές της και φάνηκε. Αβαντάζ της ενόψει της νέας περιόδου η ομοιογένεια και η ομοψυχία, «αγκάθι» η μακροχρόνια απουσία του τραυματία Μουνιαΐν, που είναι από τους πλέον ποιοτικούς παίκτες της. Πάντως, μια θέση στην πεντάδα είναι στα μέτρα της. 

 

ΘΕΛΤΑ

Τι έκανε πέρσι: Ομάδα-ασανσέρ κατά την περσινή περίοδο, ταλαιπωρήθηκε αρκετά από τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της και δεν κατάφερε κάτι πέραν της τιμητικής 8ης θέσης στο πρωτάθλημα. Κατά διαστήματα απέδωσε ωραίο και φαντεζί ποδόσφαιρο, ενώ η νίκη της στο «Καμπ Νου» επί της Μπαρτσελόνα το Νοέμβριο αποδείχθηκε πυροτέχνημα.

Προπονητής: Ο Εντουάρντο Μπερίσο συνεχίζει για 2η σερί σεζόν στην τεχνική της ηγεσία καθότι εκτιμήθηκε η δουλειά του την πρώτη κι ενώ είχε διαδεχθεί τον επιτυχημένο Λουίς Ενρίκε. Σέβεται και αγαπάει το σύλλογο στον οποίο είχε αγωνιστεί για μια τετραετία (2001-05), ενώ συνηθίζει να έχει εναλλακτικές όσον αφορά τον σχηματισμό της ομάδας του.

Γήπεδο: Balaidos (31.800).

Μεταγραφές: Οι ιθύνοντες της προσπαθούν να εξισορροπήσουν τα χρέη περασμένων ετών και κινούνται μεθοδικά όσον αφορά το μεταγραφικό παζάρι. Ως εκ τούτου, η φετινή «λίστα» έχει 4 ονόματα, αυτά των Βας (μπακ-χαφ από Εβιάν), Ντράζιτς (χαφ από ΟΦΚ Βελιγραδίου), Ιάγκο Άσπας (επιθετικός από Σεβίλλη) και Γκουϊντετί (φορ, δανεικός από τη Μάντσεστερ Σίτι). Για την ώρα μοιάζει δύσκολο οι 4 προαναφερθέντες και συμπαθείς κύριοι να αντικαταστήσουν επαρκώς τον ταλαντούχο εξτρέμ Σάντι Μίνα, τον βασικό επιθετικό Λαριβέι και τους πάντα χρήσιμους μέσους Κρον-Ντέλι, Άλεξ Λόπεθ, που μετακόμισαν σε άλλες πολιτείες. Τα δυσάρεστα θα γίνουν ακόμα περισσότερα αν αποχωρήσει (για Μπαρτσελόνα όπως φημολογείται) ο περσινός πρώτος σκόρερ της, ο ντελικάτος εξτρέμ Νολίτο.

Φιλικά προετοιμασίας: Στην πατρίδα της Μέρκελ (σ.σ. Γερμανία) προετοιμάστηκαν κατά κύριο λόγο οι «θέλτικος». Σε γενικές γραμμές απέδωσε καλά, ενώ στο τελευταίο φιλικό συνέτριψε 4-0 την Τζένοα στην Ιταλία.

Εκτίμηση: Ξεκινάει με κύριο μέλημα την αποφυγή περιπετειών αναφορικά με την παραμονή της στην κατηγορία και δευτερευόντως θέτει στόχο μια θέση στην πρώτη οχτάδα. Στα «χαρτιά» μοιάζει αποδυναμωμένη, όμως η ενδεκάδα της είναι δυνατή και σίγουρα καλύτερη από πολλές άλλες ομάδες. Στην πορεία θα φανεί αν αντέξει λόγω της έλλειψης καλών εναλλακτικών λύσεων. 

 

ΜΑΛΑΓΑ

Τι έκανε πέρσι: Για 26 συνολικά αγωνιστικές και 22 σερί (από τη 13η μέχρι την 34η) βρισκόταν στην (προνομιούχο όπως αποδείχθηκε) 7η θέση. Απροσδόκητα καλή στα 2/3 του περσινού πρωταθλήματος, ωστόσο κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος το τελευταίο δίμηνο (1 νίκη, 3 ισοπαλίες και 7 ήττες σε αυτό το διάστημα) και μοιραία έχασε μέσα από τα χέρια της την ευρωπαϊκή έξοδο.

Προπονητής: Ο γνώριμος των Ελλήνων φιλάθλων, Χάβι Γράθια, εξέπληξε ευχάριστα πέρσι –στην πρώτη του χρονιά στην ομάδα- με την καλοδουλεμένη μηχανή που παρουσίασε και δικαιολογημένα κέρδισε νέο συμβόλαιο. Με την παρουσία του στη Μάλαγα έκαμψε όποιες αμφιβολίες υπήρχαν για το αν μπορεί να εργαστεί σε τόσο υψηλό επίπεδο. Σημειωτέον, πως κάποια στιγμή το όνομά του «έπαιξε» για τον πάγκο του Ολυμπιακού.

Γήπεδο: Rosaleda (30.044).

Μεταγραφές: Αγωνιστικά θεωρείται από τις χαμένες του μεταγραφικού «παζαριού». Οικονομικά είναι σίγουρα από τις κερδισμένες αφού γέμισε τα ταμεία της με τις πωλήσεις της επιθετικής τριπλέτας Καστιγιέχο-Σάμου-Χουάνμι, που εντυπωσίασε πέρσι. Πάλι καλά δηλαδή που παρέμεινε ο έμπειρος φορ Άμραμπατ, για τον οποίο ενεργοποίησε τη ρήτρα αγοράς του από τη Γαλατασαράι. Λόγω των οικονομικών αναγκών της δεν διέθεσε τα εκατομμύρια που πήρε. Οι Τιγκαντουϊνί (εξτρέμ από την Μπρέντα), Σάρλες (επιθετικός από τη Θέλτα) και Τσοπ (επιθετικός από τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ) καλούνται να την κουβαλήσουν στις πλάτες τους επιθετικά, αν και δεν λογίζονται ως ιδανικοί γι’ αυτό το ρόλο. Τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα ο στόπερ Αλμπεντόσα (δανεικός από τη Ντέρμπι), που ήρθε στην ουσία ως αντικαταστάτης του αρχηγικού Σέρχιο Σάντσεθ, ο οποίος μετακόμισε στον Παναθηναϊκό.

Φιλικά προετοιμασίας: Από Γερμανία, μέχρι Κολομβία, Αργεντινή και Ουρουγουάη είχε το πρόγραμμα για τους «μποκερόνες», που ολοκλήρωσαν νικηφόρα την προετοιμασία τους στα δύο φιλικά στη Μάλαγα απέναντι στην Αλ Βασλ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Λεκβίγια, από τη χώρα (σ.σ. Κατάρ) του ιδιοκτήτη τους, του Σεΐχη Αλ Τάνι. Συνολικός απολογισμός στα ματς προετοιμασίας: 4-1-2.

Εκτίμηση: Πέραν από τη διαφαινόμενη αποδυνάμωσή της στο μεταγραφικό «πάρε-δώσε», η Μάλαγα δεν θα έχει φέτος το πλεονέκτημα της άγνοιας κινδύνου, ενώ οι αντίπαλοί της θα είναι υποψιασμένοι πλέον. Δύσκολο να «αντιγράψει» την περσινή αξιόλογη πορεία της, το πολύ-πολύ να έχει μια… ήρεμη παραμονή, που συνεπάγεται μια θέση κάπου στη μέση (και λίγο πιο κάτω) της βαθμολογίας. 

 

ΕΣΠΑΝΙΟΛ

Τι έκανε πέρσι: Κινήθηκε στη μετριότητα, αν και τερμάτισε στην καλύτερη θέση της (10η) από την περίοδο 2010-11. Έδωσε σχετική βαρύτητα στο Κύπελλο Ισπανίας, όπου έφτασε μια ανάσα από τον τελικό, αλλά την… πάτησε στα ημιτελικά από την Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Προπονητής: Η πρώτη, ουσιαστική προπονητική εμπειρία του Σέρχιο στέφθηκε με σχετική επιτυχία και κέρδισε την εμπιστοσύνη της διοίκησης. Πλέον έχει +1 χρόνο στην πλάτη του, κάτι που θα του χρησιμεύσει. Πιθανό το σενάριο να αλλάξει σύστημα φέτος και να χρησιμοποιήσει περισσότερο το 4-2-3-1 αντί του 4-4-2.

Γήπεδο: Cornella-El Prat (40.500).

Μεταγραφές: Στο ίδιο μήκος κύματος με τη Μάλαγα. Αποδυναμώθηκε αισθητά, αφού έχασε τον εξαίρετο τερματοφύλακα Κασίγια (πήγε στη Ρεάλ Μαδρίτης), τον έμπειρο στόπερ Κολότο (Νιούελς), τον βασικό στόπερ Μορένο (Αϊντχόφεν),  τον ταλαντούχο εξτρέμ Λούκας Βάσκεθ (Ρεάλ Μαδρίτης), τον χρησιμότατο επιθετικό Στουάνι (Μίντλεσμπρο) και φυσικά το «τοτέμ» του συλλόγου Σέρχιο Γκαρθία (Αλ Ραγιάν): οι τρεις τελευταίοι σημείωσαν τα 29 από τα 47 συνολικά γκολ της πέρσι. Τι απέκτησε αντ’ αυτών; Μετριότητες, σαν την περσινή της πορεία δηλαδή. Έναν αμφιβόλου ποιότητας γκολκίπερ, τον Μπάρντι (Ίντερ), δύο δυναμικούς στόπερ (Έντσο Ρόκο και Σιανί), τους εξτρέμ Ερνάν Πέρες (Βιγιαρεάλ), Μπουργκουί (Ρεάλ Μαδρίτης Β’) και τον επιθετικό Ζεράρ Μορένο (Βιγιαρεάλ). Δεν έχει… τελειώσει ακόμα σε αυτό το κομμάτι, τελευταία προσθήκη ο Ασένσιο (χαφ) ως δανεικός από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Συν τοις άλλοις, πήραν προαγωγή 4-5 ποδοσφαιριστές από τη Β’ ομάδα.

Φιλικά προετοιμασίας: Ο τεχνικός Σέρχιο ξεκίνησε το χτίσιμο της νέας Εσπανιόλ από την Αυστρία, ενώ πέρασαν και μια… βόλτα για φιλικά από την Αγγλία. Το σημαντικό είναι πως έδειξε καλή εικόνα ανασταλτικά, ενώ ηττήθηκε μόνο στο τελευταίο από τη Χιρόνα με 3-0. Νωρίτερα μετρούσε 4-2-0, με τις δύο νίκες της να έρχονται στα πέναλτι.

Εκτίμηση: Ξεκινάμε με δεδομένο πως η φετινή Εσπανιόλ θα θυμίζει ελάχιστα την περσινή. Καταρχάς, τέσσερις, ίσως και πέντε, ποδοσφαιριστές της ενδεκάδας να είναι διαφορετική εν συγκρίσει με πέρσι. Δεύτερο δεδομένο πως αυτοί που ήρθαν είναι κατώτεροι ποιοτικά από τους αποχωρήσαντες. Άρα λοιπόν καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως θα τερματίσει σε χειρότερη θέση από την περσινή. Βασικό ζητούμενο φυσικά είναι η πρόωρη εξασφάλιση της παραμονής. 

 

ΒΑΓΙΕΚΑΝΟ

Τι έκανε πέρσι: Από τις λεγόμενες μικρομεσαίες ομάδες έπαιξε την καλύτερη μπάλα και κατάφερε να σωθεί με χαρακτηριστική άνεση τερματίζοντας στην 11η θέση. Δεν είχε (ή δεν ήθελε;) υψηλότερες βλέψεις, τουτέστιν να κυνηγήσει μια θέση στην επτάδα. Το τρομερό είναι πως τα πέτυχε όλα αυτά παρόλο που είχε τη χειρότερη άμυνα της κατηγορίας μαζί με την τελευταία της βαθμολογίας Κόρδοβα.

Προπονητής: Για 4η διαδοχική περίοδο ο εργατικός και ικανότατος Πάκο Χέμεθ θα δίνει τις οδηγίες του από τον πάγκο της, αν και η παραμονή του πέρασε από… σαράντα κύματα αφού φημολογούνταν πως θα αποχωρήσει τον Μάιο. Πορεύεται με επιθετική φιλοσοφία και καταφέρνει να παίρνει το 101% των παικτών του.

Γήπεδο: Vallecas (14.708).

Μεταγραφές: Απώλεσε σημαντικά «γρανάζια» της μηχανής της, μεταξύ των οποίων τους τρεις πυλώνες της επιθετικής της γραμμής: οι Κακουτά, Μπαπτιστάο, Μπουένο πέτυχαν περίπου το 70% των τερμάτων της το 2014-15 και μόνο ο πρώτος έχει αντικατασταθεί επαρκώς. Αναγκαία η προσθήκη ενός ακόμα επιθετικού αφού οι Μίκου και Μανούτσο θεωρούνται καλοί μόνο ως εναλλακτικές λύσεις. Τελευταίο απόκτημα ο μπακ (πρώην του ΠΑΟΚ) Ρατς, ενώ ενισχύθηκε στο κέντρο της άμυνας και στη μεσαία γραμμή.

Φιλικά προετοιμασίας: Στη Γερμανία πραγματοποιήθηκε το πρώτο στάδιο του «χτισίματός» της, ενώ το ολοκλήρωσε σε πάτριο έδαφος. Το τρομερό είναι πως στα 4 τελευταία φιλικά δέχθηκε μόλις ένα γκολ: 3 νίκες, η μία εκ των οποίων στα πέναλτι και 1 ήττα στα πέναλτι.

Εκτίμηση: Ευτυχεί να διαθέτει έναν από τους καλύτερους προπονητές για τέτοιου τύπου ομάδες: ο Πάκο Χέμεθ αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα και γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα την ομάδα του. Ξεκινάει με στόχο την παραμονή, αν αποκτήσει έναν στράικερ ολκής για να βρει τα γκολ των Μπουένο, Μπαπτιστάο, τότε θα την εξασφαλίσει πρόωρα.

 

ΣΟΣΙΕΔΑΔ

Τι έκανε πέρσι: Κατώτερη των προσδοκιών και με εμφανίσεις κάτω του μετρίου, ιδίως απέναντι στους μικρομεσαίους, κατέληξε στη 12η θέση. Από τις απογοητεύσεις της σεζόν, αφού ταλαιπωρήθηκε από το εκτός έδρας κόμπλεξ της και παραλίγο να μπλέξει σε  περιπέτειες σχετικά με τον υποβιβασμό της. Βέβαια βελτιώθηκε και συμμαζεύτηκε με τον Μόγιες στον πάγκο, highlight της χρονιάς της πως δεν ηττήθηκε εντός έδρας από καμία εκ των επτά οχτώ της βαθμολογίας (4-4-0), ενώ κέρδισε Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Ατλέτικο Μαδρίτης!

Προπονητής: Ο Σκωτσέζος Ντέιβιντ Μόγιες βρήκε στέγη στη Σοσιεδάδ από τα μέσα της περσινής σεζόν αντικαθιστώντας τον Αρασάτε και θέλει να μετατρέψει τους Βάσκους στην… Έβερτον της Αγγλίας. Από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πάντως έφυγε ως αποτυχημένος.

Γήπεδο: Anoeta (32.076).

Μεταγραφές: Σε θεωρητικό επίπεδο θεωρείται από τις πιο ενισχυμένες ομάδες της Πριμέρα. Καταρχάς, διατήρησε για έναν ακόμα χρόνο στο δυναμικό της τον ταλαντούχο γκολκίπερ Ρούλι (από τους καλύτερους παγκοσμίως στην ηλικία του), ενώ κινήθηκε στοχευμένα και θωρακίστηκε. Οι αμυντικοί Ραούλ Νάβας, Ρέγιες, οι μέσοι Μπρούμα, Κόντσα και κυρίως ο επιθετικός Τζόνατας θα βοηθήσουν, ενώ σημαντικότερη απώλεια θεωρείται ο αμυντικός χαφ Ελουστόντο.

Φιλικά προετοιμασίας: Στην πατρίδα του προπονητή της (Σκωτία) έδωσε τα περισσότερα φιλικά της, ενώ στην πρόβα τζενεράλε της νίκησε 3-0 τον Παναθηναϊκό. Σε γενικές γραμμές πάντως προβλημάτισε επιθετικά.

Εκτίμηση: Φαντάζει σχεδόν δεδομένο πως θα παρουσιαστεί καλύτερη σε σχέση με πέρσι. Αφενός, ο τεχνικός Μόγιες ξεκινάει τη σεζόν και προετοιμάζει την ομάδα όπως αυτός νομίζει, αφετέρου έκανε ποιοτικές κινήσεις στο μεταγραφικό αλισβερίσι. Βάσει όλων αυτών, τη βλέπουμε στο πρώτο μισό του βαθμολογικού πίνακα και τη θεωρούμε ικανή να παλέψει για την ευρωπαϊκή έξοδο. Άλλωστε, επιθετικό δίδυμο σαν τους Βέλα-Τζόνατας δεν διαθέτουν πολλές ομάδες στην κατηγορία. 

 

ΛΕΒΑΝΤΕ

Τι έκανε πέρσι: Ξεκίνησε με την… όπισθεν, ωστόσο από την ώρα που την ανέλαβε ο Αλκαράθ έβαλε πρώτη και ξεκόλλησε. Παίρνοντας λοιπόν τα ματς που έπρεπε, αρκετά εξ αυτών με ηρωισμούς στα τελευταία λεπτά, μπόρεσε να αποφύγει το μοιραίο και να ανανεώσει την παρουσία της στην Πριμέρα για 6η διαδοχική σεζόν παρά το γεγονός πως είχε το τρίτο χειρότερο παθητικό τερμάτων μετά από την ουραγό Κόρδοβα και τη Βαγιεκάνο.

Προπονητής: Ο παλιός τεχνικός του Άρη, Λούκας Αλκαράθ, την παρέλαβε τον Οκτώβριο στην προτελευταία θέση, αλλά συνέβαλλε τα μέγιστα στην επίτευξη της παραμονής της. Πειραματίστηκε αρκετά, κάποια στιγμή δοκίμασε και το αντιτουριστικό 3-5-2, που του βγήκε.

Γήπεδο: Ciutat de Valencia (26.354).

Μεταγραφές: Το πρώτο της μέλημα ήταν να βρει τον διάδοχο του αρχισκόρερ της, Μπαράλ, ο οποίος αποχώρησε. Οι Ντέιβερσον και Γκιλάς ήρθαν από Μπελενένσες και Πόρτο αντίστοιχα και σίγουρα θα προσφέρουν γκολ. Από ‘κει και πέρα, επιχείρησε ξεσκαρτάρισμα στο ρόστερ της, ενώ προχώρησε σε τρεις καλές προσθήκες από την υποβιβασθείσα Αλμερία: Ρουμπέν (γκολκίπερ), Τρουχίγιο (αμυντικός), Βέρθα (μέσος).

Φιλικά προετοιμασίας: Στην Ισπανία και στην Κεντρική Ευρώπη (Γερμανία και Ολλανδία) έδωσε τους αγώνες προετοιμασίας της. Μικτά τα αποτελέσματά της, ανησυχίες προκάλεσε μονάχα η «βαριά» ήττα με 4-0 από τη Λεβερκούζεν.

Εκτίμηση: Μαθημένη στα δύσκολα και να παλεύει με… Θεούς και δαίμονες, ξεκινάει μια ακόμα σεζόν με στόχο την παραμονή. Θα τον πετύχει, αρκεί να αποφύγει τα σκαμπανεβάσματα και να συμμαζευτεί αμυντικά. Θετικό πως ο κόουτς Αλκαράθ έχει φέτος στα χέρια του δικές του επιλογές ποδοσφαιριστών και χαίρει της εκτίμησης διοίκησης και φιλάθλων. 

 

ΧΕΤΑΦΕ

Τι έκανε πέρσι: Άλλαξε τρεις προπονητές (Κόντρα, Κίκε Φλόρες, Πάμπλο Φράνκο), ξεπούλησε κάποιους βασικούς ποδοσφαιριστές της λόγω οικονομικής ασφυξίας της, αλλά πέτυχε τον σκοπό της, που ήταν η σωτηρία. Τερμάτισε στη 14η θέση, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μόλις για μία αγωνιστική (την 5η) βρέθηκε εντός διακεκαυμένης ζώνης.

Προπονητής: Το όνομά του ακούστηκε έντονα για τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι που διανύουμε, όμως ο Φραν Εσκριμπά προτίμησε τη Χετάφε, στην οποία βρήκε τα εχέγγυα που επιθυμούσε. Αρκετά δουλευταράς, όπως απέδειξε και στην τριετία του στην Έλτσε, στην οποία άφησε εξαιρετικά δείγματα γραφής.

Γήπεδο: Alfonso Perez (17.700).

Μεταγραφές: Πρωτίστως γέμισε τα ταμεία της με κάποιες πωλήσεις βασικών ποδοσφαιριστών της στη χειμερινή, αλλά και στη φετινή, θερινή μεταγραφική περίοδο. Εν συνεχεία κινήθηκε συνετά και έδωσε βαρύτητα στην απόκτηση καλών ελεύθερων και δανεικών ποδοσφαιριστών. Το πρόσημο είναι θετικό, με τους Νταμιάν (μπακ από Έλτσε) και Μόι Γκόμεθ (χαφ από Βιγιαρεάλ) να ξεχωρίζουν. Οι περισσότερες μεταγραφές έγιναν έπειτα από εισήγηση του Εσκριμπά, ενώ είναι αναγκαία και η απόκτηση ενός επιθετικού καθώς «άδειασε» επικίνδυνα στη γραμμή κρούσης.

Φιλικά προετοιμασίας: «Πετάχτηκε» μέχρι την Αγγλία για το πρώτο μέρος της προετοιμασίας, ενώ έδωσε φιλικά κυρίως με ομάδες χαμηλότερων κατηγοριών. Στο τελευταίο νίκησε με 2-0 την Κόρδοβα.

Εκτίμηση: Γυρίζει σελίδα με τον πολύ καλό τεχνικό Εσκριμπά στον πάγκο και ευελπιστεί σε καλύτερες ημέρες καθώς βγαίνει κερδισμένη σε γενικές γραμμές από το μεταγραφικό «πάρε-δώσε». Εδώ και μια δεκαετία καταφέρνει και τα φέρνει… βόλτα στην Πριμέρα και αυτή η ικανότητά της δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Η ενδεκάδα της είναι υψηλού επιπέδου, χωλαίνει όμως σε αξιόλογες εναλλακτικές λύσεις κι αυτό σε βάθος χρόνου ίσως της στοιχίσει. Κουτσά-στραβά περιμένουμε να τη… σκαπουλάρει και φέτος. 

 

ΛΑ ΚΟΡΟΥΝΙΑ

Τι έκανε πέρσι: Διένυσε στο τελευταίο 90λεπτο της περιόδου την απόσταση κόλαση-παράδεισος καταλήγοντας στην… Ανάσταση. Εξηγούμαστε: στην 38η στροφή αντιμετώπιζε την πρωταθλήτρια (και θεωρητικά αδιάφορη) Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νου». Μέχρι το 67’ έχανε με 2-0 και βάσει της εξέλιξης των υπολοίπων αγώνων χρειαζόταν οπωσδήποτε την ισοπαλία για να σωθεί. Τελικά, αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα, ρίσκαρε και κατάφερε με ολική επαναφορά στο φινάλε (67’, 76’) να φτάσει στο τελικό 2-2, που πανηγυρίστηκε σαν πρωτάθλημα! Έτσι, σώθηκε στην τριπλή ισοβαθμία με Γρανάδα και Εϊμπάρ.

Προπονητής: Ένα δικό της παιδί, ο παλιός ποδοσφαιριστής της, Βίκτορ Σάντσεθ, ήταν που την έσωσε πέρσι αναλαμβάνοντας τον Απρίλιο αντί του Βίκτορ Φερνάντεθ και δικαιωματικά έλαβε πάλι το «χρίσμα» παρότι εργάζεται πρώτη φορά ως πρώτος προπονητής.

Γήπεδο: Riazor (34.600).

Μεταγραφές: Μεταμορφώθηκε αρκετά στο μεταγραφικό παζάρι, αλλά μάλλον άξιζε τον κόπο. Προς τη θετική κατεύθυνση ήταν οι παραμονές των Σίντνεϊ (στόπερ), Χουανφράν (μπακ-χαφ), Οριόλ Ριέρα (φορ) στο ρόστερ της, ενώ επανεντάχθηκε στις τάξεις της και ο ποιοτικός μεσοεπιθετικός Λούκας Πέρεθ, που προσέφερε πολλά πέρσι, ενώ αποχώρησε από τον ΠΑΟΚ. Το σημαντικό όμως ήταν ότι έδιωξε τη… σαβούρα, δηλαδή ποδοσφαιριστές που κρίθηκαν «λίγοι». Ενισχύθηκε σε πολλές θέσεις (με αρκετούς δανεικούς πάλι), ιδίως στο κέντρο με τους Κάνι, Μοσκέρα, Καρτάμπια, ενώ φαντάζει αναγκαία η απόκτηση ενός επιθετικού-τανκ.

Φιλικά προετοιμασίας: Δεν ξενιτεύτηκε ιδιαίτερα, αφού ξεκίνησε να προετοιμάζεται στη Γαλικία, όπου εδρεύει και εν συνεχεία «πετάχτηκε» στην Αγγλία, που έδωσε φιλικά με Χάντερσφιλντ (0-0) και Σουόνσι (0-0).

Εκτίμηση: Διαθέτει «βαριά» φανέλα και πιστό κοινό, που σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί ως μπούμερανγκ λόγω των απαιτήσεων του. Αν ο Βίκτορ Σάντσεθ αποδειχθεί καλός προπονητής κι εφόσον αποκτήσει έναν καλό επιθετικό, τότε θα αποφύγει το μοιραίο. Πάντως, την περιμένουμε λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού. 

 

ΓΡΑΝΑΔΑ

Τι έκανε πέρσι: Πιθανότατα ούτε οι ίδιοι οι Ανδαλουσιανοί δεν θα έχουν καταλάβει ακόμα πως σώθηκαν πέρσι. Από του… Χάρου τα δόντια και χάρη στην τριπλή ισοβαθμία γλίτωσε τον υποβιβασμό το 2014-15 κι ενώ ολοκλήρωσε τη σεζόν με 10 βαθμούς στα 4 τελευταία ματς. Όταν όλοι δηλαδή την είχαν ξεγραμμένη.

Προπονητής: Ως άλλος… Χάρι Πότερ εμφανίστηκε ο Χοσέ Ραμόν Σαντοβάλ, που ανέλαβε την 1η Μαΐου και 4 αγωνιστικές πριν το φινάλε μια μάλλον καταδικασμένη σε αποτυχία αποστολή. Παρά ταύτα, έκανε τα «μαγικά» του κρατώντας την στην κατηγορία και συνεχίζει ακάθεκτος το έργο του.

Γήπεδο: Los Carmenes (23.156).

Μεταγραφές: Πάλι προέβη σε ριζικές αλλαγές στο ρόστερ της, ενώ είναι δεδομένο πως μέσα στη σεζόν (όπως και πέρσι δηλαδή) θα αναζητήσει «δανεικές» λύσεις για να βγάλει την… υποχρέωση. Οι χαφ Ρουμπέν Πέρεθ, Ρόμπερτ Ιμπάνιεθ, που βοήθησαν, παρέμειναν στις τάξεις της και θα συνδράμουν με την εργατικότητα και το μπρίο τους. Θωράκισε την αμυντική γραμμή με τους Λομπάν (Έλτσε), Σάλβα Ρουίς (Βαλένθια), Μιγκέλ Λόπες (Σπόρτινγκ Λισσαβώνας) κυρίως, θα βοηθήσουν οι μέσοι Κριν (Ίντερ), Έντγκαρ Μέντες (Αλμερία), ενώ ο εξτρέμ Τιεβί Μπιφουμά αποκτήθηκε την ύστατη ώρα ως δανεικός από την Εσπανιόλ και –λόγω ταχύτητας- φαντάζει ιδανικός για ομάδες σαν τη Γρανάδα, που αρέσκονται δηλαδή σε παιχνίδι αντεπιθέσεων. «Πόνεσε» με τις αποχωρήσεις των βασικών Μουρίγιο (στόπερ), Νιόμ (μπακ), Ιτούρα (χαφ), θετικό πως επιχειρήθηκε ξεκαθάρισμα της

Φιλικά προετοιμασίας: Προτίμησε την Ισπανία για το μεγαλύτερο κομμάτι της προετοιμασίας της. Έδωσε και ένα φιλικό στο Μαρόκο, όπου ηττήθηκε με 2-1 από την Αλ Ιτιχάντ Τάνγκερ. Στην πρόβα τζενεράλε της επικράτησε 3-1 της Κάντιθ. Προβλημάτισε κάπως στα περισσότερα φιλικά και χρειάζεται δουλειά σε αυτό το κομμάτι.

Εκτίμηση: Πέρσι έκανε το θαύμα, όμως για πόσο ακόμα θα συνεχιστούν τα «μαγικά» της; Θυμίζουμε πως εδώ και μια τετραετία τη γλιτώνει πάντα οριακά. Εντελώς «καινούρια» ομάδα σε έμψυχο δυναμικό, ίσως αυτό αποτελέσει ντεσαβαντάζ στις αρχές της περιόδου αφού θα χρειαστεί χρόνο για να… στρώσει. Δύσκολα θα τερματίσει πάνω από τη 16η θέση, δύσκολα όμως θα πετάξει και λευκή πετσέτα: θα πουλήσει πολύ ακριβά το τομάρι της, όμως τη συγκαταλέγουμε στις ομάδες που στο φινάλε θα πάρουν την κατιούσα. 

 

ΕΪΜΠΑΡ

Τι έκανε πέρσι: Η παρθενική της συμμετοχή στα «μεγάλα σαλόνια» συνοδεύτηκε από αγωνιστικό υποβιβασμό, αν και ξεκίνησε εκπληκτικά το πρωτάθλημα. Κατέρρευσε στο Β’ γύρο (2-2-15 το ρεκόρ της!) και στο φινάλε τιμωρήθηκε καθώς μειονέκτησε στην τριπλή ισοβαθμία. Εντούτοις, βγήκε ως η κερδισμένη του διοικητικού υποβιβασμού της Έλτσε και διατηρεί τη θέση της στην Πριμέρα.

Προπονητής: Ο αμφιλεγόμενος Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ πήρε τη θέση του πιο επιτυχημένου τεχνικού στην ιστορία της Εϊμπάρ, Γκάιθκα Γκαριτάνο, και καλείται να κουβαλήσει βαρύ φορτίο στις πλάτες του, αν και θεωρείται πιο έμπειρος από τον προκάτοχό του. Σημειωτέον πως αναλαμβάνει για 2η φορά στην καριέρα του την Εϊμπάρ (η πρώτη το 2004-05).

Γήπεδο: Ipurua (6.267).

Μεταγραφές: Η φετινή Εϊμπάρ δεν θα έχει καμία σχεδόν σχέση με την περσινή. Ένα… καράβι ποδοσφαιριστών προσάραξε στο «Ιπουρούα», ένα ακόμα αναχώρησε από εκεί. Το σημαντικό είναι πως ενισχύθηκε, ιδίως στην αμυντική γραμμή, όπου πέρσι ταλαιπωρήθηκε αρκετά και αγωνίστηκε πολλές φορές με κατ’ ανάγκην στόπερ: οι Μάουρο ντος Σάντος (Αλμερία), Ράμις (Λεβάντε) θα αποτελέσουν το «τείχος» μπροστά από τον τερματοφύλακά της, ενώ οι επιθετικοί Μπόρχα Μπαστόν και Ένριχ οργίασαν πέρσι με Σαραγόσα (23 γκολ) και Νουμάνθια (16 γκολ) αντίστοιχα στη Β’ κατηγορία και μπορούν να εκπλήξουν ευχάριστα. Καλές προσθήκες και οι Χουνκά (ταλαντούχος μπακ από Χιρόνα), Αντριάν (χαφ από Έλτσε), Κέκο (εξτρέμ από Αλμπαθέτε), Βέρντι (περιφερειακός επιθετικός από Μίλαν). Απώλειες θεωρούνται οι βασικοί Μπόβεδα (μπακ), Ραούλ Νάβας (στόπερ), Ντελ Μοράλ (μεσοεπιθετικός), Πιοβακάρι (φορ).

Φιλικά προετοιμασίας: Σε ισπανικό έδαφος προετοιμάστηκαν οι Βάσκοι, που έδωσαν 8 συνολικά φιλικά: κέρδισαν τα 3 εξ αυτών, έχασαν άλλα 3, ενώ τα 2 κρίθηκαν στα πέναλτι (1 νίκη, 1 ήττα). Εμφάνισαν πάντως κάποιες ατέλειες στην επιθετική λειτουργία.

Εκτίμηση: Από τους μεγαλύτερους γρίφους του φετινού πρωταθλήματος κι αυτό διότι προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, ενώ δεν ξέρουμε κατά πόσον θα «στιγματιστεί» από το γεγονός πως ευνοήθηκε λόγω του διοικητικού υποβιβασμού της Έλτσε. Επίσης, δεν είμαστε σίγουροι αν έμαθε από το πάθημά της, τον αγωνιστικό υποβιβασμό της δηλαδή που προήλθε από την κατρακύλα του δεύτερου γύρου. Την προσμένουμε στο μεταίχμιο παραμονής-πτώσης. 

 

ΜΠΕΤΙΣ

Τι έκανε πέρσι: Κατέκτησε με άνεση και στυλ τον τίτλο στη Σεγούντα Ντιβιζιόν καταρρίπτοντας μια σειρά από ρεκόρ και επέστρεψε άμεσα στην Πριμέρα αποδεικνύοντας την ανωτερότητά της έναντι των υπολοίπων ομάδων, κυρίως στο δεύτερο μισό της σεζόν. Μάλιστα, στα μέσα της περιόδου «έτρεξε» αήττητο σερί 15 αγώνων. Ευεργετική αποδείχθηκε η απόφαση της διοίκησης να αφήσει τα πειράματα τύπου Βελάσκες, με τον άπειρο τεχνικό να κρίνεται «λίγος» για τα δεδομένα της.

Προπονητής: Ο αγαπημένος των φιλάθλων της, Πέπε Μελ, έλαβε την πρόσκληση της διοίκησης των «μπέτικος» τον Δεκέμβριο του 2014 και την καθοδήγησε μαεστρικά στην άνοδο διαδεχόμενος τον υπηρεσιακό Μερίνο, που με τη σειρά του είχε πάρει τη θέση του Βελάσκες. Αυτή είναι η 2η θητεία του στον πάγκο της, με την πρώτη να «βαστάει» 3 χρόνια (2010-13).

Γήπεδο: Benito Villamarin (52.500).

Μεταγραφές: Καταρχάς, δεν είχε ουσιαστικές απώλειες και διατήρησε το βασικό της κορμό. Πυροδότησε μεταγραφικό «μπαμ» με την απόκτηση του Φαν ντερ Φάαρτ (χαφ από Αμβούργο), ενόσω σημαντικές προσθήκες θεωρούνται και οι Βάργκας (μπακ-χαφ από Φιορεντίνα), Βέστερμαν (στόπερ από Αμβούργο), Πετσέλα (στόπερ της Ρίβερ Πλέιτ), Ντιγκάρ (χαφ της Νις). Συμπληρωματικές λύσεις οι Αζίζ (στόπερ της Ελ Γκούνα), Πέτρος (χαφ της Κορίνθιανς), διατήρησε στο δυναμικό της τους (δανεικούς πέρσι) χρήσιμους Πιτσίνι (μπακ), Πορτίγιο (χαφ), Καντίρ (χαφ).

Φιλικά προετοιμασίας: Ξεκίνησε από την Ισπανία, συνέχισε στη Γερμανία (όπου ηττήθηκε από τις πιο έτοιμες Ντόρτμουντ και Ντάρμσταντ) και στο τελικό στάδιο επέστρεψε σε πάτριο έδαφος. Συνολικά έδωσε 10 φιλικά, κέρδισε μόνο τα 3 (3-2-5), ενώ δέχθηκε γκολ και στα 10, ως απόρροια της αμυντικής δυσλειτουργίας της.

Εκτίμηση: Ενισχύθηκε σημαντικά προκειμένου να μην καταντήσει… ασανσέρ μεταξύ Πριμέρα και Σεγούντα, την ώρα που επικρατεί παροξυσμός στον κόσμο της, ο οποίος αγόρασε περισσότερα από 40.000 διαρκείας! «Βαριά» φανέλα, πιστό κοινό, έμπειρος και ικανός προπονητής συνθέτουν το σκηνικό στην πράσινη πλευρά της Σεβίλλης. Όλα δείχνουν πως θα σωθεί εύκολα, ενώ ονειρεύεται μια θέση στη δεκάδα. 

 

ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ ΧΙΧΟΝ

Τι έκανε πέρσι: Σε ένα δραματικό φινάλε που κρίθηκε στο τελευταίο δευτερόλεπτο της τελευταίας αγωνιστικής, «έκλεψε» την προνομιούχο 2η θέση –που χαρίζει απευθείας άνοδο- από τη Χιρόνα στην περσινή Σεγούντα Ντιβιζιόν, την οποία ολοκλήρωσε με μόλις δύο ήττες (21-19-2!) και επιστρέφει στους «μεγάλους» μετά από 4 χρόνια απουσίας. Είχε με διαφορά την καλύτερη άμυνα της κατηγορίας, με μόλις 27 γκολ παθητικό.

Προπονητής: Ένα γέννημα-θρέμμα της πόλης και της ομάδας, ο παλιός διεθνής αμυντικός Αμπελάρδο, την έχει μετατρέψει σε ένα σκληροτράχηλο σύνολο από τον Μάιο του 2014, όταν και την ανέλαβε. Την έχει στήσει με το δικό του τρόπο, φημίζεται για την αμυντικογενή και «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» φιλοσοφία του.

Γήπεδο: El Molinon (29.029).

Μεταγραφές: Λόγω των περιορισμών που της έχουν επιβληθεί, δεν μπορεί να κινηθεί ζωηρά στο μεταγραφικό αλισβερίσι. Επέστρεψε από δανεισμό ο αμυντικός Κανέγια (Λα Κορούνια), οι νεαροί Ομάρ (χαφ της Ρεάλ Μαδρίτης Β’) και Σανάμπρια (επιθετικός της Ρόμα) θα συνεισφέρουν νιάτα και φρεσκάδα, ενώ τις τελευταίες ώρες έκανε προσπάθειες για την απόκτηση του ταλαντούχου Κροάτη χαφ Χαλίλοβιτς (Μπαρτσελόνα Β’). Το σημαντικό είναι πως δεν απώλεσε τα βασικότερα «γρανάζια» της.

Φιλικά προετοιμασίας: Πολλά λεφτά για «πήγαινε-έλα» δεν έχει και ως εκ τούτου κρίθηκε σκόπιμο να παραμείνει στην Ισπανία για την προετοιμασία της. Από τα 7 φιλικά που έδωσε (3-2-2 ο απολογισμός της), ξεχωρίζει η νίκη της με 3-1 επί της Παλέρμο, ενώ στο τελευταίο έχασε 0-1 από τη Βιγιαρεάλ. Προβληματισμό προκάλεσε το γεγονός πως δέχθηκε γκολ και στα 7 αυτά παιχνίδια.

Εκτίμηση: Από τα πιο… σκληρά καρύδια της κατηγορίας, τσακίζει κόκκαλα με την ανασταλτική της λειτουργία και θα βάλει δύσκολα σε όλους τους αντιπάλους της. Ωστόσο αρκεί αυτό για να αποφύγει το μοιραίο; Δεν ενισχύθηκε σχεδόν καθόλου (λόγω της «στενής» οικονομικής της κατάστασης) και θα το πληρώσει σε βάθος χρόνου. Στα μάτια μας φαντάζει ως το πρώτο φαβορί για υποβιβασμό. 

 

ΛΑΣ ΠΑΛΜΑΣ

Τι έκανε πέρσι: Κέρδισε τον προβιβασμό της στους τελικούς-θρίλερ των πλέι οφ της Β’ κατηγορίας με τη Σαραγόσα. Έχασε το πρώτο ματς στη Σαραγόσα με 3-1 και στη ρεβάνς χρειαζόταν νίκη με 2-0 τουλάχιστον. Προηγήθηκε στο 33’ και 5 λεπτά πριν το φινάλε ο Αραούχο έβαλε φωτιά στις εξέδρες του «Γκραν Κανάρια» διαμορφώνοντας το «χρυσό» 2-0, που της επιτρέπει να αγωνιστεί στα «μεγάλα σαλόνια» μετά από 13 ολόκληρα χρόνια αναμονής. Νωρίτερα στη σεζόν, είχε τερματίσει 3η στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα οδηγούσε την κούρσα με έναν σχεδόν αψεγάδιαστο πρώτο γύρο: τελικά «κλάταρε» στο δεύτερο μισό και το πλήρωσε με την αποτυχία κατάληψης μιας εκ των δύο πρώτων θέσεων.

Προπονητής: Ο έμπειρος Πάκο Ερέρα την οδήγησε στον προβιβασμό στην πρώτη του χρονιά στον πάγκο της και συνεχίζει ανέμελος τη δουλειά του. Αξιόλογος προπονητής, καλός γνώστης της τακτικής, στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας εργάστηκε ως βοηθός του νυν τεχνικού της Ρεάλ Μαδρίτης, Ράφα Μπενίτεθ, στη Λίβερπουλ.

Γήπεδο: Gran Canaria (32.150).

Μεταγραφές: Γέμισε και ενίσχυσε το ρόστερ της, σημαντικό πως αγόρασε τα δικαιώματα από Μπόκα Τζούνιορς και Σταντάρ Λιέγης αντίστοιχα των ικανότατων επιθετικών Τζόναθαν Βιέρα (7 γκολ) και Αραούχο (25 γκολ), που ήταν δανεικοί πέρσι. Ο έμπειρος τερματοφύλακας Χάβι Βάρας ήρθε από τη Βαγιαδολίδ για να υπερασπιστεί την εστία της, οι αμυντικοί Γαρίδο (από Νόριτς), Αλκαράς (από Έβερτον), Μπίγκας (από Μαγιόρκα) θεωρούνται αξιόπιστοι, ενώ ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός Γουίλιαν Χοσέ (από Σαραγόσα) είναι ντελικάτος και θα συνεισφέρει με την τεχνική του. Σημαντικές απώλειες πάντως δεν είχε, με τους Κάστο (γκολκίπερ), Μαρσέλο Σίλβα (αμυντικός) να έχουν ενεργό ρόλο πέρσι.

Φιλικά προετοιμασίας: Στα Κανάρια Νησιά προετοιμάστηκε η Λας Πάλμας, που έδωσε 7 ματς προετοιμασίας με απολογισμό 4 νίκες και 3 ήττες. Το ένα εξ αυτών ήταν στη Μαδέιρα με την πορτογαλική Μαρίτιμο, την οποία νίκησε με 2-1. Και η ομάδα του Ερέρα πάντως εμφάνισε αμυντικές «ανορθογραφίες».

Εκτίμηση: Το μεγαλύτερο ντεσαβαντάζ για τους «αμαρίγιος» είναι το διάστημα των 13 χρόνων απουσίας από την Πριμέρα. Κατά τα λοιπά, έχουν διοικητική ηρεμία, αξιοπρεπή προπονητή, πιστούς φιλάθλους, γεμάτο και «στρωμένο» ρόστερ με λύσεις σε κάθε θέση. Θα παλέψουν για τη σωτηρία, σημαντικό να αποφύγουν το περσινό «ξεφούσκωμα» του Β’ γύρου.

Petric

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ