foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ267
PROMO CODE ΔΩΡΑ* ΕΔΩ ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Γαλλία, Ligue 1: Preview σεζόν 2015-16

Previews Πρωταθλημάτων | 06 Αυγ 2015 01:13
Ligue-1.jpg

Στη σέντρα με απόλυτο φαβορί, και φέτος, είναι η γαλλική Ligue 1. Η Παρί τείνει να γίνει η νέα αυτοκράτειρα της χώρας μετά την Λυών. Πέρσι σάρωσε τα πάντα (πρωτάθλημα, κύπελλο, Λιγκ Καπ), ενώ κατακτά τον τίτλο εδώ και τρία συναπτά έτη. Η ομάδα του Μπλαν ξεκινά και φέτος με τον τίτλο του απόλυτου φαβορί για να σαρώσει τα πάντα. Μαρσέιγ, Μονακό και Λυών (με τη σειρά που τις αναφέρουμε) είναι αυτές που έχουν κάποιες λίγες πιθανότητες να αμφισβητήσουν την Παρί, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία, τους οποίους θα διαβάσετε στο αφιέρωμα της κάθε ομάδας ξεχωριστά. Από τις τρεις νεοφώτιστες, η Τρουά είναι η πιο έμπειρη και η ποιοτικότερη, άρα και αυτή με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να παραμείνει στην κατηγορία.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από τις 20 ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα, μόνο μία έχει διαφορετικό προπονητή σε σχέση με αυτούς που ολοκλήρωσαν της χρονιά στους συγκεκριμένους πάγκους. Πράγματι είναι ένα εντυπωσιακό στατιστικό που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να περάσει απαρατήρητο.

Ας πάρουμε λοιπόν μία πρώτη γεύση για τους 20 μονομάχους, ως εισαγωγή στο συναρπαστικό γαλλικό πρωτάθλημα, που κάθε χρόνο γίνεται καλύτερο, ποιοτικότερο και θεαματικότερο. Στο θέμα του ανταγωνισμού μας τα χαλάει λίγο η Παρί, αλλά υπάρχουν κι άλλα πράγματα, πολλά και ενδιαφέροντα, τα οποία θα μας κρατήσουν συντροφιά, ποδοσφαιρική και στοιχηματική μέχρι τον Μάιο, στη χώρα που θα φιλοξενήσει και τη μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου την επόμενη χρονιά, το Euro 2016.

Σύστημα Διεξαγωγής

Στο πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας στη Γαλλία (Ligue 1) συμμετέχουν 20 ομάδες, οι οποίες αναμετρώνται μεταξύ τους δύο φορές, (εντός-εκτός), συμπληρώνοντας έτσι το «μακρύ» πρόγραμμα των 38 αγωνιστικών. Σέντρα την Παρασκευή στις 7 Αυγούστου και η αυλαία πέφτει στις 14 Μαΐου 2016 (δεν υπάρχουν play off). Με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου (19η αγωνιστική) στις 19 Δεκεμβρίου, το πρωτάθλημα διακόπτεται την εορταστική περίοδο και έχουμε επανεκκίνηση την Παρασκευή στις 8 Ιανουάριου 2016.

Ο αριθμός των ομάδων που θα υποβιβαστούν είναι ακόμη σε εκκρεμότητα, ή για να το πούμε ακριβέστερα, βρίσκεται υπό αίρεση, επανεξέταση και η τελική απόφαση θα κριθεί στις δικαστικές αίθουσες.

Τι εννοούμε; Μέχρι πέρσι υποβιβάζονταν τρεις ομάδες. Αυτή τη στιγμή το πρωτάθλημα ξεκινά με δύο ομάδες να αποχαιρετούν την κατηγορία. Αυτή η απόφαση πάρθηκε στις 9 Ιουλίου από την LFP (διοργανώτρια αρχή της λίγκας υπό τον έλεγχο των σωματείων), αλλά βρήκε αντίθετη την FFF (η γαλλική ομοσπονδία, η οποία επιθυμεί την παραμονή του συστήματος (3-3 για άνοδο – υποβιβασμό, αναφερόμαστε και στην 2η κατηγορία), η οποία θέλει να ακυρώσει την απόφαση (ουσιαστικά την ακύρωσε). Γι’ αυτό το λόγο η LFP προσέφυγε στο διοικητικό συμβούλιο επικρατείας. Η υπόθεση θα εκδικαστεί στις 13 Αυγούστου 2015.

Στα υψηλά πατώματα, οι δύο πρώτες ομάδες κερδίζουν εισιτήριο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, η 3η της βαθμολογίας αρχίζει από τα προκριματικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και η 4η μπαίνει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Στους ομίλους της συγκεκριμένης διοργάνωσης μπαίνει και η κυπελλούχος της χώρας, ενώ αυτή που θα κατακτήσει το Λιγκ Καπ ξεκινά από τα προκριματικά.

Σε περίπτωση που το Κύπελλο και το Λιγκ Καπ κατακτηθεί από ομάδα που έχει ήδη πάρει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω πρωταθλήματος (όπως έγινε πέρσι με το τρεμπλ της Παρί), τότε στο Γιουρόπα δεν βγαίνουν οι φιναλίστ των κυπέλλων, αλλά η 5η και η 6η της βαθμολογίας.

Όσον αφορά τα κριτήρια ισοβαθμίας, αυτά έχουν ως εξής: 1. Συνολική διαφορά τερμάτων. 2. Καλύτερη επίθεση. 3. Τα ματς μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν. 4. Βαθμολογία στο ευ αγωνίζεσθαι (fair play).

Μακροχρόνια Στοιχήματα

Βλέποντας τα μακροχρόνια στοιχήματα στην κατάκτηση του τίτλου, αλλά και στον υποβιβασμό μπορούμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα, όπως κάναμε την προηγούμενη εβδομάδα με την δεύτερη κατηγορία. Ίσως στα μεγάλα σαλόνια του «Σαμπιονά» να το πάμε λίγο πιο πέρα και να δούμε τις ομάδες που τις τοποθετούμε στη βαθμολογία, πως την έχουμε δηλαδή στο μυαλό ματς στο τέλος της χρονιάς.

Ακλόνητο φαβορί στο 1.12 δίχως καμία αξία η Παρί. Δεν αξίζει να δεσμεύσει κανείς χρήματα, για να τα τοκίσει με 12% σε εννέα μήνες, ειδικά όταν η Παρί σκέφτεται κυρίως το Τσάμπιονς Λιγκ. Βέβαια είναι εξαιρετικά δύσκολο να χάσει τον τίτλο, αλλά στο ποδόσφαιρο και κυρίως στο στοίχημα όλα γίνονται. Από το γκρουπ των ομάδων που ακολουθούν το 10.00 στη Λυών δεν μας αρέσει καθόλου, ούτε το 10.25 στη Μονακό, που φέτος θα τα βρει πιο σκούρα από πέρσι. Είναι ελκυστικό όμως το 17.25 στην αποδυναμωμένη, μεταγραφικά, Μαρσέιγ, η οποία όμως έχει τον Μπιέλσα κι αν βρει ρυθμό μπορεί να πάει τρένο μέχρι… αρκετά μακριά.

Η Σεντ Ετιέν προσφέρεται στο 82.00 και βάζει πλώρη για τριάδα αρκεί να πάρει έναν επιθετικό. Η Μπορντό θα είναι στα όρια της πρώτης δεκάδας και βλέπουμε από πάνω της δύο ευχάριστες εκπλήξεις, τις Νις και Μονπελιέ. Η Λιλ θα είναι στην πρώτη δεκάδα, αλλά όχι και πάνω από την 8η θέση.

Η Γκινγκάμπ ξεχωρίζει από τις μικρομεσαίες, η Τουλούζ λογικά θα σωθεί, η Γκαζελέκ πιστεύουμε πως θα υποβιβαστεί από νωρίς και από εκεί και πέρα όλες οι άλλες παλεύουν για την σωτηρία, με επικρατέστερη να ακολουθήσει την Γκαζελέκ, την Καέν. Κάπως έτσι θα παίζαμε το 1.85 στην Γκαζελέκ για να αποχαιρετήσει την κατηγορία και ακόμη μεγαλύτερη αξία έχει το 6.50 στην Καέν.

Όσον αφορά τον κορυφαίο σκόρερ ενδιαφέρον έχει το 3.75 στον Καβάνι, ειδικά αν η «όσφρησή» μας είναι σωστή και φύγει ο Ιμπραΐμοβιτς. Σκεφτείτε τον Ουρουγουανό στη φυσική του θέση με άκρα εναλλακτικά όποιους θέλετε από τους Λαβέτσι, Ντι Μαρία (αν έρθει όπως όλα δείχνουν) Παστόρε και Λούκας. Για ένα fun bet αλλά με μεγάλη αξία και τιμή μας αρέσει το 140.00 του Μπεν Αρφά που θα είναι ο ηγέτης της Νις, στην οποία όπως προαναφέραμε πιστεύουμε πολύ.

Μία πιθανή βαθμολογία λοιπόν στα μάτια μας είναι η εξής: 1. Παρί, 2. Μαρσέιγ, 3. Σεντ Ετιέν, 4. Μονακό, 5. Λυών, 6. Νις, 7. Μονπελιέ, 8. Ρεν, 9. Μπορντό, 10. Λιλ, 11. Γκινγκάμπ, 12. Τουλούζ, 13. Τρουά, 14 ως 18 οι Ναντ, Λοριάν, Ρεμς, Μπαστιά και Ανζέ, 19. Καέν, 20. Γκαζελέκ.

Λιλ

Τι έκανε πέρυσι: Δεν ήταν καθόλου καλή η χρονιά για τη Λιλ. Στο πρωτάθλημα τερμάτισε στην 8η θέση, δεν διεκδίκησε ουσιαστικά ποτέ το ευρωπαϊκό εισιτήριο, ενώ και στο Γιουρόπα Λιγκ, δεν κατάφερε τίποτα ιδιαίτερο. Επίσης όλα αυτά βγήκαν και μέσα από ένα κάκιστο ποδόσφαιρο με αμυντικό προσανατολισμό και ελάχιστα γκολ (43 σε 38 ματς πρωταθλήματος). Καμία διάκριση και στο Κύπελο ή το Λιγκ Καπ.

Προπονητής: Ο 46χρονός Ερβέ Ρενάρ είναι ο νέος προπονητής της Λιλ. Από το 1999 στους πάγκους, έχει χειρότερη στιγμή στην καριέρα του τον υποβιβασμό με τη Σοσό (πρώτος στην ιστορία του συλλόγου) το 2014, αλλά και ως κορυφαίες δύο κατακτήσεις Κόπα Άφρικα, μία με την Ζάμπια το 2013 και μία με την Ακτή Ελεφαντοστού το 2015. Στα μεγάλα σαλόνια του ποδοσφαίρου της χώρας του δοκιμάζει για δεύτερη φορά, μετά την απογοήτευση με τη Σοσό και είναι ίσως πιο έμπειρος και έτοιμος από ποτέ, γεμάτος με αυτοπεποίθηση από την κατάκτηση της κορυφής της «μαύρης ηπείρου» με τους Ιβοριανούς.

Έδρα: «Stade Pierre-Mauroy» (50.186)

Μεταγραφές: Κόσμος ήρθε κι έφυγε από τη Λιλ. Από τους 10 παίκτες που αποκτήθηκαν, ο αμυντικός Σίβελι από την Μπούρσασπορ είναι η πιο σημαντική ενίσχυση. Ο Μποτάκ από τη Νικ και Ταλλό από την Ρόμα μπορούν να βοηθήσουν άμεσα χωρίς όμως να κάνουν και τη διαφορά. Από τους 12 αποχωρήσαντες ξεχωρίζει φυσικά ο Οριγκί, που ήρθε η ώρα του να πάει στη Λίβερπουλ και το κενό που αφήνει στην γραμμή κρούσης είναι τεράστιο. Δεν είναι όμως μόνο αυτός. Ο μέσος Ντελαπλάς, ο Ρου, ο εξαιρετικός αμυντικός Κιάερ, ο κεντρικός αμυντικός Ρόζεναλ και ο μέσος Ανταμά Τραορέ είναι παίκτες που υπήρξαν σημαντικοί για τους «λιλουά». Το πρόσημο είναι σίγουρα αρνητικό.

Φιλικά: Έξι φιλικά έχει δώσει η Λιλ και έχει μόνο μία ήττα, αλλά βαριά από την Λόκερεν με 4-1. Βελτιωνόταν από ματς σε ματς, κατέληξε με απολογισμό 3-2-1 και τα δύο τελευταία παιχνίδια ήταν αρκετά δυνατά. Σε αμφότερα αναδείχτηκε ισόπαλη, πρώτα με την Μπεσίκτας (0-0) και κατόπιν με την Μπράγκα (1-1). Ο Ρενάρ δείχνει να δίνει μεγάλη σημασία στην άμυνα.

Εκτίμηση: Μία θέση στην πρώτη δεκάδα, αλλά μακριά από τα ευρωπαϊκά εισιτήρια είναι η εκτίμησή μας για την φετινή Λιλ. Έχει χάσει σημαντικούς παίκτες, ενώ ούτε ο Ρενάρ μας γεμίζει το μάτι σε αυτό το επίπεδο.

 

Παρί Σεν Ζερμέν

Τι έκανε πέρυσι: Σάρωσε τα πάντα. Τρεμπλ από τους Παριζιάνους. Ξεκίνησαν μουδιασμένα στο πρωτάθλημα, αλλά στον δεύτερο γύρο πάτησαν πόδι στο γκάζι και υπερκέρασαν το εμπόδιο της Λυών. Στο Κύπελλο κέρδισαν στον τελικό την Οσέρ και στο Λιγκ Καπ διέσυραν την Μπαστιά. Στην Ευρώπη το τρένο σταμάτησε για μία ακόμη φορά στην οκτάδα. Στη φάση των «16» ήταν εντυπωσιακοί κόντρα στην Τσέλσι, αλλά το εμπόδιο της Μπαρτσελόνα αποδείχτηκε ανυπέρβλητο.

Προπονητής: Ο Λοράν Μπλαν είναι μία εξαιρετικά ισχυρή προσωπικότητα, με φανατικούς θαυμαστές αλλά και πολλούς ανθρώπους που τον αμφισβητούν έντονα. Μεγαλύτερη και πιο επιτυχία στην προπονητική του καριέρα είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος με την Μπορντό, μέχρι πέρσι τουλάχιστον που έκανε το τρεμπλ. Διαδέχτηκε πρόπερσι τον Ancelloti. Εντός συνόρων πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο, αλλά στο Τσάμπιονς Λιγκ δεν έχει καταφέρει ακόμη να ξεπεράσει το στάδιο των προημιτελικών. Λατρεύει την πειθαρχία, διαχειρίζεται καλά μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Ιμπραΐμοβιτς, αλλά αν δεν έρθει η υπέρβαση στην Ευρώπη, δεν θα μπορέσει να θεωρηθεί απόλυτα επιτυχημένος.

Έδρα: «Parc des Princes» (48.712)

Μεταγραφές: Λίγες και καλές οι κινήσεις (μέχρι στιγμής τουλάχιστον). Στις πιο αξιοσημείωτες κινήσεις είναι ότι έφυγε ο Καμπάιγ από το κέντρο μετά από μία εξαιρετική χρονιά και στη θέση του αποκτήθηκε ο Σταμπουλί που δεν έπιασε στην Τότεναμ, αλλά και ο Γερμανός τερματοφύλακας Τραπ από την Αϊντράχτ Φρανκφούρτης. Τώρα τα πάντα κινούνται γύρω από τον Ντι Μαρία. Από ώρα σε ώρα ανακοινώνεται η μεταγραφή του, αφού τίποτα δεν δείχνει ικανό να την χαλάσει, αλλά μέχρι την τελική υπογραφή οφείλουμε να μην παρουσιάσουμε τίποτα ως δεδομένο. Αίσθησή μας είναι ότι μπορεί να προκύψει αποχώρηση Ιμπραΐμοβιτς, καθώς και ότι μπορεί να αποκτηθεί ακόμη κάποιος μεγάλος αστέρας μέχρι την ολοκλήρωση του μήνα που λήγει το μεταγραφικό παζάρι.

Φιλικά: Πολύ δυνατή στα φιλικά η Παρί. Τέσσερις νίκες και μία ισοπαλία ο απολογισμός της (νίκη στα πέναλτι επί της Τσέλσι). Συμπαγής σε όλες τις γραμμές, κέρδισε επίσης πολύ εύκολα με 2-0 τη Λυών στον τελικό του Σούπερ Καπ, σε ματς που έγινε στον Καναδά. Δείχνει και φέτος ότι θα είναι πανίσχυρη.

Εκτίμηση: Πολύ δύσκολα θα χάσει τον τίτλο. Από εκεί και πέρα για Κύπελλο και Λιγκ Καπ πολλά θα κριθούν πότε θα παίξει τα κρίσιμα ματς, αφού είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως αν χρειαστεί να δώσει προτεραιότητα σε νοκ άουτ παιχνίδια στο Τσάμπιονς Λιγκ θα το κάνει δίχως δεύτερη σκέψη.

 

Μαρσέιγ

Τι έκανε πέρυσι: Δύο πρόσωπα είχε η περσινή Μαρσέιγ. Στον πρώτο γύρο μετά από ένα μουδιασμένο ξεκίνημα δύο αγωνιστικών, η ομάδα του Μπιέλσα ήταν σαρωτική και στρογγυλοκάθισε στην κορυφή. Στο δεύτερο μισό όμως ήρθε η καθίζηση και δεν μπόρεσε να μείνει ούτε καν στην πρώτη τριάδα (4η θέση). Προσπάθησε πάντως και εν πολλοίς τα κατάφερε, να παίξει εντυπωσιακό και επιθετικό ποδόσφαιρο, όπως όλες οι ομάδες που αναλαμβάνει ο ιδιόρρυθμος τεχνικός.

Προπονητής: Και το όνομα αυτού Μαρσέλο Μπιέλσα. Ο Χιλιανός είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές στον κόσμο, αλλά και απίστευτα ιδιόρρυθμος (δεν τον συνοδεύει τυχαία το παρατσούκλι «ο τρελός»). Λατρεύει το επιθετικό ποδόσφαιρο, αλλά και μελετά εμμονικά την τακτική τόσο του αντιπάλου, όσο και της ομάδας του. Υποχρέωσε πέρσι τη διοίκηση της Μαρσέιγ να αγοράσει ένα ειδικό μηχάνημα που καταγράφει τις προπονήσεις, ώστε να μπορεί να μελετά, κυριολεκτικά, τα πάντα. Εχοντας περάσει από τον πάγκο της Αργεντινής και της Χιλής αφήνοντας σπουδαίο έργο (συλλογικά σε Νιούελς, Ατλας, Αμέρικα, Βελέζ Σάρσφιλντ, Εσπανιόλ και τελευταίο σταθμό την Αθλέτικ Μπιλμπάο), ανέλαβε την Μαρσέιγ με τους δικούς του όρους, ξεκίνησε εντυπωσιακά αλλά δεν υπήρχε ανάλογη συνέχεια. Ο κόσμος τον ήθελε, ο πρόεδρος Λαμπρούν τον εκτιμά και ο ίδιος αποφάσισε να μείνει και φέτος, ώστε να ψάξει, τουλάχιστον, την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Έδρα: «Stade Vélodrome» (67.000)

Μεταγραφές: Είναι πολύ αποδυναμωμένη στο μεταγραφικό παζάρι. Απέκτησε μόνο τον Ντιάμπι από την Άρσεναλ από τους 10 παίκτες που ήρθαν, ο οποίος μπορεί να μπει στην ενδεκάδα. Από εκεί και πέρα οι αποχωρήσεις είναι πολλές και σημαντικές. Ο πρώτος σκόρερ Ζινιάκ, ο κορυφαίος πασέρ Παγιέ, ο επιθετικός Αγιού, οι αμυντικοί Φανί, Ιμπούλα, Μορέρ είναι παίκτες που δεν αντικαταστάθηκαν και ο Μπιέλσα έχει πολύ δύσκολο έργο. Πρέπει να ενισχυθεί για να πρωταγωνιστήσει, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, αφού πάντα υπάρχει και ο παράγοντας Μπιέλσα, που μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Φιλικά: Ασταθής στα φιλικά η Μαρσέιγ. Κέρδισε σε τρία από αυτά, έχασε στα δύο. Κοινός τόπος και στις πέντε αναμετρήσεις ότι σκόραρε και ο επιθετικός της προσανατολισμός σε συνδυασμό με αμυντικές αδυναμίες, σαν μία τυπική ομάδα του Μπιέλσα. Θέλει χρόνο για να δέσει και αυτό είναι εμφανές, καθώς εμφανές είναι και ποιο πλάνο θα ακολουθήσει στα παιχνίδια της.

Εκτίμηση: Θα ρισκάρουμε αλλά θα το πούμε ευθέως. Βλέπουμε την Μαρσέιγ στην πρώτη τριάδα, παρά το γεγονός ότι στις μεταγραφές το πρόσημο είναι αρνητικό. Ο Μπιέλσα είναι δεύτερη χρονιά στον πάγκο, ξέρει καλύτερα το πρωτάθλημα και μπορεί να δώσει το κάτι παραπάνω στους «Φωκαείς».

 

Kαέν

Τι έκανε πέρυσι: Από χίλια κύματα πέρασε η περσινή χρονιά για την Καέν. Οι «μαλερμπίστ» είχαν αρκετά καλά και ακόμη περισσότερα νεκρά διαστήματα. Επηρεάστηκαν και από την υπόθεση με την εμπλοκή στα στημένα παιχνίδια. Τελικά με ένα αρκετά καλό φίνις κατάφεραν να μείνουν στην κατηγορία και μπορούμε να πούμε ότι με βάση τη συνολική τους εικόνα στη χρονιά άξιζαν την παραμονή.

Προπονητής: Ο Πατρίς Γκαράντ μετά την άσημη Σερμπούργκ ανέλαβε σαν βοηθός το 2006 στην Καέν και μετά την αποχώρηση του Ντιμάς κλήθηκε να πάρει την πρώτη μεγάλη του δουλειά. Έδωσε, κυρίως, βάρος στην άμυνα, όμως έδειξε και κάποιες αδυναμίες να χειριστεί καταστάσεις σαν πρώτος προπονητής. Δεν μπορούμε να πούμε ότι απολάμβανε και της μεγαλύτερης δυνατής εμπιστοσύνης από τον κόσμο της ομάδας, αλλά η κατάκτηση της 4ης θέσης και η διεκδίκηση της ανόδου σχεδόν μέχρι το τέλος στην πρώτη του χρονιά του αναγνωρίστηκαν ως επιτυχία και συνέχισε και πρόπερσι στο τιμόνι της. Εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι η διοίκηση έπραξε σοφά. Ο Γκαράντ όχι μόνο ανέβασε την Καέν, αλλά το συνδύασε με επιθετικό ποδόσφαιρο, έχοντας την καλύτερη επιθετική συγκομιδή στην δεύτερη κατηγορία τη σεζόν 2013-14. Σαν νεοφώτιστος στα μεγάλα σαλόνια πέτυχε να διαχειριστεί αρκετές κρίσεις και κυριότερη την εμπλοκή της ομάδας του στην υπόθεση στημένων αγώνων, κρατώντας συγκεντρωμένους και ενωμένους τους παίκτες του τις κρίσιμες μέρες των δικαστηρίων.

Έδρα: «Stade Michel d'Ornano» (21.215)

Μεταγραφές: Αρκετές ήταν οι προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ της Καέν. Έφυγαν 11 παίκτες και ήρθαν 10 κάτι που θα δημιουργήσει πρόβλημα στο κομμάτι της ομοιογένειας. Κυριότερες προσθήκες αυτές του μέσου Ντελαπλάς από τη Λιλ και του Μπεσάτ από τη Ναντ. Έχασε όμως και σημαντικούς παίκτες ο Καντέ που θα λείψει από την άμυνα (πήγε στη Λέστερ), αλλά και οι Μπενεζέ, Μουσάβου-Κινγκ, Πριβάτ και Κοιτά (υπέγραψε στην Μπλάκμπερν).

Φιλικά: Καλή παρουσία είχε η Καέν στα παιχνίδια προετοιμασίας. Αήττητη σε πέντε αναμετρήσεις με τρεις νίκες και δύο ισοπαλίες, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν διάλεξε ιδιαίτερα δυνατές αντιπάλους. Κόντρα σε Λοριάν και Ανζέ (ομάδες της ίδιας κατηγορίας) αναδείχτηκε ισόπαλη. Έπαιξε με αρκετά αμυντικό προσανατολισμό, αν και δεν φημίζεται για αυτό.

Εκτίμηση: Η Καέν έχει πολύ δύσκολο έργο και πιστεύουμε ότι είναι πιθανό να αποχαιρετήσει την κατηγορία. Δεν θα γίνει αμαχητί, αλλά την βλέπουμε να παλεύει από την 15η θέση και κάτω και στο τέλος να μην τα καταφέρνει να παραμείνει στα μεγάλα σαλόνια.

 

Μονπελιέ

Τι έκανε πέρυσι: Η Μονπελιέ έπαιξε αρκετά καλό ποδόσφαιρο πέρσι, τουλάχιστον κατά διαστήματα. Ο Κουρμπίς προσπάθησε να συνδυάσει θέαμα και ουσία και κάποια στιγμή τα κατάφερε αρκετά καλά. Μετά τον Μάρτιο άρχισε να διαφαίνεται ότι μπορεί να κερδίσει κι ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, με τον Γάλλο τεχνικό να θεωρεί αυτήν την προοπτική κακή για ένα περιορισμένο ρόστερ και τον ιδιόρρυθμο πρόεδρο Λουίς Νικολέν να το ζητά διακαώς. Τελικά στο τέλος έμεινε από δυνάμεις, δικαιώθηκε ο Κουρμπίς και η ομάδα τερμάτισε στην 7η θέση.

Προπονητής: Ο έμπειρος Ρολάν Κουρμπίς αντικατέστησε πρόπερσι τον Ζαν Φενραντέζ που είχε ξεκινήσει τη χρονιά και απέτυχε παταγωδώς. Μπορούμε να πούμε πως πρόκειται για μία ισχυρή προσωπικότητα, συμμάζεψε την ομάδα και πέρσι την είχε από την αρχή της χρονιάς, όπου έκανε μία επιτυχημένη πορεία, φτάνοντας κατά καιρούς ακόμη και κοντά στο ευρωπαϊκό εισιτήριο. Τακτικά αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο 4-3-3 και στο 4-2-3-1. Ρεαλιστής όταν χρειάζεται, αλλά και με διάθεση για καλό ποδόσφαιρο και επίθεση, μόνο όταν αυτό ευνοεί την ομάδα του.

Έδρα: «Stade de la Mosson» (32.939)

Μεταγραφές: Λιγοστές και συνετές κινήσεις από τον Κουρμπίς. Απέκτησε τέσσερις παίκτες, σημαντικότερες εξ’ αυτών ο Μπουντεμπούζ από την Μπαστιά που έχει περίεργο χαρακτήρα, αλλά και σπάνια ποιότητα. Θα δώσει το κάτι παραπάνω στη μεσαία γραμμή και στον Κουρμπίς δεν μπορεί να κάνει «τσαλίμια». Από τους έξι που έφυγαν ξεχωρίζει ο ηγέτης της άμυνας Ελ Καουταρί που συνεχίζει στην Παλέρμο και ο Τιενέ. Μπορούμε να πούμε ότι το πρόσημο είναι ισορροπημένο, γέρνοντας λίγο προς το συν και η ομοιογένεια θα είναι το μεγάλο της όπλο.

Φιλικά: Δεν έδωσε αρκετά φιλικά η Μονπελιέ κι έτσι δεν έχουμε κάποιο ιδιαίτερο δείγμα, αφού ο Κουρμπίς προτίμησε να δώσει μεγαλύτερο βάρος στην προετοιμασία. Στο κυριότερο από τα δύο ματς, αναδείχτηκε ισόπαλη 2-2 με την Τουλούζ. Θέλει ακόμη πολύ δουλειά, σε όλες τις γραμμές, αλλά δείχνει μία διάθεση να παίξει επιθετικότερα σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Εκτίμηση: Την βλέπουμε ακόμη και στην πρώτη εξάδα. Ο Κουρμπίς είναι για δεύτερη χρονιά από την αρχή στον πάγκο, κρατά γερό κορμό και μπορεί να γίνει μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις του πρωταθλήματος. Αρκετά πιθανό να δούμε και αρκετά γκολ στα παιχνίδια της.

 

Ανζέ

Τι έκανε πέρυσι: Η ώρα της δικαίωσης για μία πολύχρονη προσπάθεια για την Ανζέ. Σοβαρή και σταθερή όλη τη χρονιά στη δεύτερη κατηγορία, με όπλο της την εξαιρετική άμυνα (30 γκολ παθητικό, 3η επίδοση στη λίγκα), κατάφερε να τερματίσει στην 3η θέση και να βρεθεί στα μεγάλα σαλόνια. Μπορεί να μην είχε την ποιότητα των Ντιζόν, Νανσί, Μπρεστ, αλλά ήταν πιο σταθερή από αυτές και έπαιξε με νοοτροπία νικητή τα τελευταία κρίσιμα ματς.

Προπονητής: Ο Στεφάν Μουλέν μετά από οκτώ χρόνια στην μικρή Σατελερό ανέλαβε πριν τέσσερα χρόνια μέσα από πολλές αμφισβητήσεις την Ανζέ. Στην πρώτη του χρονιά δεν τα πήγε και τόσο καλά, στη δεύτερη αποστόμωσε πολλούς με την πορεία που έκανε η ομάδα του. Πρόπερσι απλά εδραιώθηκε στην δεύτερη κατηγορία και έδειξε ότι έμαθε και βελτιώθηκε αρκετά χτίζοντας την καριέρα του βήμα – βήμα. Κάπως έτσι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και της ανόδου στα μεγάλα σαλόνια. Είναι καλό τόσο για τον ίδιο όσο και για την Ανζέ που θα μείνει στο τιμόνι της για 5η σερί χρονιά, στην προσπάθεια που θα κάνουν οι «ανζεβέν» για να παραμείνουν στην κορυφαία κατηγορία της χώρας.

Έδρα: «Stade Jean Bouin» (17.835)

Μεταγραφές: Χαμός στο παζάρι για την Ανζέ. Αποκτήθηκαν 14 παίκτες και αποχώρησαν 10! Πολύ δουλειά για τον Μουλέν ώστε να βρει ομοιογένεια σε αυτό το ρόστερ. Ο Κετκεοφομφόνε από την Τουρ είναι η σημαντικότερη προσθήκη, ενώ έχασε τον Κοτζιά που πήγε στην Μπρίστολ Σίτι και τον Φρικές που υπέγραψε στην Αζαξιό. Δεν μπορεί κανείς να βγάλει συμπέρασμα με τόσες προσθαφαιρέσεις. Θα δείξει σύντομα η αγωνιστική της συμπεριφορά.

Φιλικά: Σε επτά φιλικά είδαμε την Ανζέ και στα τέσσερα από αυτά αναδείχτηκε ισόπαλη. Έχασε μόνο από την αδύναμη Λουσόν, ενώ κέρδισε τις Λαβάλ και Νιορ. Στα τρία τελευταία δεν σκόραρε, τα δύο από αυτά ήταν «λευκές» ισοπαλίες. Θέλει βελτίωση στο σκοράρισμα, αλλά τουλάχιστον δείχνει σοβαρή και με αμυντικό αγωνιστικό πλάνο.

Εκτίμηση: Θα παλέψει για την παραμονή και δύσκολα θα ξεπεράσει σε οποιαδήποτε φάση του πρωταθλήματος την 14η θέση. Το γεγονός ότι ο Μουλέν παρέμεινε θα τη βοηθήσει να έχει άμεσα συγκεκριμένο αγωνιστικό στυλ και να «κλέψει» κάποιους πολύτιμους βαθμούς. Στο τέλος θα κριθούν τα πάντα, αφού δύσκολα θα πέσει αμαχητί, αλλά ακόμη πιο δύσκολα θα σωθεί δίχως καρδιοχτύπι.

 

Νις

Τι έκανε πέρυσι: Απογοητευτική η Νις για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν. Η ομάδα του Πιελ ξεκίνησε άσχημα και συνέχισε με τον ίδιο τρόπο. Έπεσε σε πολλά αρνητικά σερί, οι φίλαθλοί της διέκοψαν σε τρεις περιπτώσεις προπονήσεις της ομάδας, αλλά τελικά τερμάτισε στην 11η θέση, παρά τη φυγή του σταρ Τσβίτανιτς, μεσούσης της περιόδου. Η αστάθεια την χαρακτήρισε, αφού ήταν ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο.

Προπονητής: Δεν διστάζουμε να το πούμε παρά τις δύο συνεχόμενες άσχημες χρονιές ο Κλοντ Πιελ είναι ένας ικανότατος προπονητής. Είχε τη στήριξη της διοίκησης, ακόμη όταν έφτασε κοντά στην απόλυση μετά ένα μεγάλο αρνητικό σερί και τη δυσαρέσκεια του κόσμου προς όλους και όλα. Οι διοικούντες το σύλλογο τον στηρίζουν και φέτος και πιστεύουμε πως κάνουν το σωστό, αφού κατά τη δική μας γνώμη, πρόκειται για έναν εκ των κορυφαίων προπονητών στη χώρα, με αληθινή και «γεμάτη» γνώση γύρω από το άθλημα, ενώ έχει και ισχυρή προσωπικότητα που μπορεί ταυτόχρονα να επιβληθεί, αλλά και να εμπνεύσει τους παίκτες που έχει στο ρόστερ του.

Έδρα: «Allianz Riviera» (35.624)

Μεταγραφές: Επτά παίκτες απέκτησε, οι τρεις εξ’ αυτών είναι εξαιρετικές κινήσεις.  Πρώτος και καλύτερος ο Χατέμ Μπεν Αρφά. Ο Γάλλος αποκτήθηκε τον Ιανουάριο δίχως δικαίωμα συμμετοχής. Διψασμένος για μπάλα, με ποιότητα αναμφισβήτητη και με προπονητή που τον πιστεύει, μπορεί να κάνει θαύματα. Ο Λε Μαρσάντ από την Χάβρη έρχεται από μία περσινή εκπληκτική χρονιά, καθώς και ο Πιε από την Γκινγκάμπ. Από τους 13 αποχωρήσαντες θα λείψει ο μέσος Ντιγκάρ που υπέγραψε στην Μπέτις, αλλά και ο Αμαβί που πήγε στην Άστον Βίλα. Μπορούμε να πούμε πάντως πως έγινε ξεσκαρτάρισμα και το πρόσημο είναι θετικό. Ίσως για αυτό μάλιστα να φτάνει και μόνο η παρουσία του Μπεν Αρφά.

Φιλικά: Πολύ δυνατά φιλικά επέλεξε να δώσει η Νις και κατάφερε να έχει απολογισμό 4-2-1. Σκόραρε και στα επτά ματς, ενώ στα δύο τελευταία κατάφερε να κερδίσει τις Γαλατασαράι (4-0) και Νάπολι (3-2). Τα μηνύματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και όλοι θέλουν να ξεχάσουν τις δύο άσχημες χρονιές.

Εκτίμηση: Την βλέπουμε πολύ δυνατά στην πρώτη δεκάδα, αλλά δεν θα μας εκπλήξει αν είναι ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος και διεκδικήσει θέση στην πρώτη εξάδα. Ο Πιελ δύσκολα θα κάνει κι άλλη άσχημη χρονιά και η έδρα της είναι πολύ ισχυρή, ενώ  έχει και φανατικό κοινό. Της αρκεί ένα καλό ξεκίνημα για να δώσει ψυχολογία και τότε όλα γίνονται.

 

Mονακό

Τι έκανε πέρυσι: Ήταν απλά μία καταπληκτική χρονιά. Με άμυνα από γρανίτη (26 γκολ παθητικό σε 34 ματς), η Μονακό μπήκε και πάλι στην πρώτη τριάδα στο πρωτάθλημα, παρά το μουδιασμένο ξεκίνημα και την έντονη αμφισβήτηση στην αρχή της περιόδου. Επίσης διέπρεψε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Πέρασε από τη φάση των ομίλων, απέκλεισε την Άρσεναλ στη φάση των «16» και στα προημιτελικά αποκλείστηκε δύσκολα από την Γιουβέντους. Σοβαρό σύνολο, με συνέπεια, έβαλε δύσκολα σε όλους τους αντιπάλους της.

Προπονητής: Από το 2001 στους πάγκους ο Λεονάρντο Ζαρντίμ έφτιαξε ουσιαστικά το όνομά τους τη σεζόν 2011-2012 με μία εξαιρετική χρονιά στην Μπράγκα. Την επόμενη χρονιά ήρθε στον Ολυμπιακό, αλλά δεν έπεισε τη διοίκηση των πρωταθλητών Ελλάδας και αποχώρησε. Ακολούθησε η Σπόρτινγκ Λισαβόνας στην οποία είχε μία καλή χρονιά και πλέον του δίνεται η μεγάλη ευκαιρία. Η Μονακό του εμπιστεύτηκε πέρσι ένα εξαιρετικό ρόστερ (τουλάχιστον σε σχέση με αυτά που είχε συνηθίσει να δουλεύει και ο Πορτογάλος ήλπισε πως η δεύτερη δοκιμή του στο εξωτερικό θα ήταν πιο επιτυχημένη από την πρώτη. Άπαντες ήμασταν επιφυλακτικοί για το τι μπορεί να πράξει σε αυτό το επίπεδο, αλλά ο Ζαρντίμ μας διέψευσε όλους. Κράτησε τη Μονακό στην τριάδα και στον Τσάμπιονς Λιγκ, στο οποίο ταυτόχρονα έκανε μία εξαιρετική πορεία φτάνοντας μέχρι την οκτάδα. Το αμυντικό αγωνιστικό δόγμα του, δικαιώθηκε απόλυτα στην εφαρμογή και περιμένουμε και φέτος να παίξει το ίσιο στυλ.

Έδρα: «Stade Louis II.» (18.500)

Μεταγραφές: Αν βγάζαμε ένα ΤΟΠ-10 μεταγραφών μέχρι αυτή τη στιγμή, τότε οι τέσσερις θα μπορούσαν να ανήκουν στην Μονακό.  Ο Ανταμά Τραορέ στο κέντρο και οι Ελ Σααραουί, Καρίγιο και Καβαλέιρο στη γραμμή κρούσης είναι παίκτες ενδεκάδας που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και είναι οι σημαντικότεροι από τους 17 που αποκτήθηκαν. Βέβαια έφυγαν 25 παίκτες συνολικά!!! Ο Φερέιρα Καράσκο που είχε κάνει όργια στο ματς με την Άρσεναλ, ο επιβλητικός αμυντικός μέσος Κοντογκμπιά και ο έμπειρος Μπερμπάτοφ που βοήθησε τα μέγιστα πέρσι είναι σημαντικές αποχωρήσεις. Πάντως από τη στιγμή που είναι επιλογές του Ζαρντίμ και ήρθαν παίκτες εγνωσμένης αξίας το πρόσημο είναι μάλλον θετικό.

Φιλικά: Δύο πρόσωπα έδειξε η Μονακό στα φιλικά αλλά με τη σειρά που πρέπει για την ίδια. Τι εννοούμε; Στα πρώτα τρία δεν σκόραρε και γνώρισε ισάριθμες ήττες. Από εκεί και πέρα έκανε τρεις νίκες και μία ισοπαλία (τελευταίο ματς το εκπληκτικό 5-1 με την Μάιντς) κι έτσι μπήκε με φούρια στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στην Γιουνγκ Μπόις. Δύο νίκες για την ομάδα του Πριγκηπάτου με 3-1 και 4-0 για την πανηγυρική πρόκριση κόντρα στους Ελβετούς.

Εκτίμηση: Πέρσι που δεν υπολόγιζαν πολλοί τα κατάφερε. Φέτος πολλοί αμφιβάλουμε αν θα μπει στην πρώτη τριάδα, παρότι δίνεται σαν τρίτο φαβορί πίσω από Παρί και Λυών. Δύσκολα θα κρατήσει δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη με την ίδια επιτυχία, αφού φέτος θα της λείψει το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Μπορεί να έκανε καλές μεταγραφές, αλλά έχασε και παίκτες – κλειδιά. Την βλέπουμε να τερματίζει μεταξύ 4ης και 6ης θέσης.

 

Nαντ

Τι έκανε πέρυσι: Για δεύτερη σερί χρονιά η Ναντ έμεινε στην κατηγορία με τον ίδιο τρόπο. Πάντα με κύριο στήριγμα την άμυνα, έκανε έναν εξαιρετικό πρώτο γύρο και στη συνέχεια «ξεφούσκωσε» πέφτοντας σε μεγάλα αρνητικά σερί. Τελικά τερμάτισε επτά βαθμούς πάνω από την επικίνδυνη ζώνη. Το ποδόσφαιρο που έπαιξε δίνει ουσία, αλλά σίγουρα δεν είναι και το θελκτικότερο για να το παρακολουθεί κανείς.

Προπονητής: Ο Μισέλ Ντερ Ζακαριάν ξεκινά κάνει δεύτερη θητεία στη Ναντ μετά την περίοδο 2007-2008 όταν και την είχε ανεβάσει και πάλι στα μεγάλα σαλόνια. Κατόπιν και μετά από μία επιτυχημένη τετραετία στον πάγκο της Κλερμόν, επέστρεψε πέρσι στα «καναρίνια» και κέρδισε και πάλι την άνοδο πριν δύο χρόνια, ενώ πέρσι την κράτησε για δεύτερη σερί χρονιά εύκολα στην κατηγορία. Την προηγούμενη φορά (2007-08) ο πρόεδρος είχε απολύσει βιαστικά (σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου) τον Ντερ Ζακαριάν, αλλά αυτή τη φορά, μετά την άνοδο ο Γάλλος στηρίζεται απόλυτα από όλη τη διοίκηση του συλλόγου, εδώ και δύο χρόνια. Όλα δείχνουν ότι θα δούμε και ακόμη μία χρονιά τη Ναντ με αμυντικό προσανατολισμό, τουλάχιστον στην αρχή του πρωταθλήματος, όπου και συνηθίζει στο πρώτο μισό να κάνει τις καλύτερες εμφανίσεις της και να μαζεύει αρκετούς βαθμούς.

Έδρα: «Stade de la Beaujoire» (38.285)

Μεταγραφές: Ο Σίγκορτσον από τον Άγιαξ είναι η σημαντικότερη μεταγραφή της Ναντ. Από εκεί και πέρα θέση στην ενδεκάδα μπορεί να πάρει κι ο Τόμασον από την Εβιάν, ενώ ρίσκο υπάρχει με τον Ταβάρες από την Φλαμένγκο. Συνολικά απέκτησε έξι παίκτες. Συνολικά όμως αποχώρησαν 13 με κυριότερη απώλεια τον εξαιρετικό μέσο Βερετού που αποχώρησε για την Άστον Βίλα. Θα λείψει και ο Ν’ Κούντου που πήγε στη Μαρσέιγ, ο επιθετικός Αριστεγουιέτα και οι Μπεσάτ, Γκακπέ. Το πρόσημο είναι σίγουρα αρνητικό.

Φιλικά: Αρκετά καλή ήταν η παρουσία της Ναντ στα παιχνίδια προετοιμασίας. Σε επτά ματς είχε απολογισμό 3-3-1 με μοναδική ήττα το 1-0 από την βέλγική Γκενκ. Επίσης ρίχνει ξεκάθαρα το βάρος στην άμυνα, ξεκίνησε με πρώτο στόχο να μην χάσει, παρότι ήταν φιλικές αναμετρήσεις κι αυτό αποτυπώνεται και στα έξι under, που είδαμε σε αυτά τα παιχνίδια.

Εκτίμηση: Η Ναντ φέτος θα κινδυνεύσει με υποβιβασμό. Δεν ξέρουμε αν θα αποχαιρετήσει την κατηγορία, αλλά σίγουρα το έργο της είναι πολύ δύσκολο και το υψηλότερο ταβάνι της είναι η 15η θέση.

 

Γκινγκάμπ

Τι έκανε πέρυσι: Ήταν μία χρονιά όνειρο, η οποία όμως ξεκίνησε άσχημα. Μέχρι τις γιορτές η Γκινγκάμπ δεν βλεπόταν. Μετά όμως από το «διπλό» στην Τούμπα και την πρόκριση από τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, η ομάδα του Γκουβερνέκ πήρε τα πάνω της και στο πρωτάθλημα. Αρχικά βγήκε από την επικίνδυνη ζώνη, έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου και τελικά τερμάτισε στην πρώτη 10άδα του πρωταθλήματος. Με βάση το ρόστερ της οι επιδόσεις της άγγιξαν την τελειότητα.

Προπονητής: Εξαιρετικός προπονητής, ή ακόμη και «θαυματοποιός» κατά κάποιους, ο Ζοσλέν Γκουβερνέκ  βρίσκεται τα πέντε τελευταία χρόνια στον πάγκο της Γκινγκάμπ. Ο νεαρός τεχνικός αγαπά το επιθετικό ποδόσφαιρο και η ομάδα του προσπαθεί να συνδυάσει θέαμα και ουσία, αλλά δεν διστάζει να παίξει για το αποτέλεσμα και να αμυνθεί όταν αυτό χρειαστεί. Ο Γάλλος έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη της διοίκησης, ο κόσμος τον στηρίζει και οι παίκτες του πίνουν νερό στο όνομα του, αφού με αυτόν στον πάγκο απολαμβάνουν το παιχνίδι, ενώ η κατάκτηση του Κυπέλλου και η ευρωπαϊκή έξοδος πρόπερσι, έβαλε το κερασάκι στην τούρτα και πανηγυρίστε έξαλλα από όλους. Κατάφερε μάλιστα να την οδηγήσει με αξιοπρέπεια και στα ευρωπαϊκά σαλόνια.

Έδρα: «Stade du Roudourou» (18.126)

Μεταγραφές: Μετρημένα και νοικοκυρεμένα κινήθηκε στο παζάρι ο Γκουβερνέκ. Πούλησε τον σκόρερ Μποβί στη Λυών και αυτή είναι μεγάλη απώλεια, ενώ ο Δανός Σβαρτς γύρισε στην πατρίδα του και την Μπρόντμπι. Αυτές είναι οι δύο σημαντικές απώλειες. Έφερε όμως από το Αννόβερο τον επιθετικό Τζίμι Μπριάν και σκοπεύει να είναι ο Γκουβερνέκ αυτός που θα του αναστήσει την καριέρα. Η αλήθεια είναι πως ο Μπριάν σε αυτό το επίπεδο αν βρει ρυθμό μπορεί να κάνει τη διαφορά. Από εκεί και πέρα ο Πριβάτ από την Γάνδη και ο Ντε Πάου από την Λόκερεν είναι παίκτες ενδεκάδας. Πιστεύοντας πως ο Γκουβερνέκ ξέρει τι κάνει και με τις προσθαφαιρέσεις να είναι ισορροπημένες το πρόσημο είναι θετικό.

Φιλικά: Μέτρια η παρουσία της Γκινγκάμπ στα φιλικά. Μόνο μία νίκη (στο πρώτο ματς επί της αδύναμης Αβράς με 2-0) και από εκεί και πέρα έφερε δύο ισοπαλίες και ηττήθηκε στα δύο τελευταία για να φτάσουμε στην πεντάδα των αγώνων. Σίγουρα ο Γκουβερνέκ έχει να βελτιώσει πολλά πράγματα.

Εκτίμηση: Ο Γκουβερνέκ μπορεί να κουμαντάρει καλά αυτό το ρόστερ. Δύσκολα θα βρει θέση στην πρώτη δεκάδα, αλλά δεν πιστεύουμε ότι θα κινδυνεύσει κιόλας. Μία θέση ανάμεσα στην 11η και την 15η είναι η πιο πιθανή κατάληξη της φετινής χρονιάς.

 

Μπαστιά

Τι έκανε πέρυσι: Ξεκίνησε πολύ άσχημα το πρωτάθλημα και κάπως έτσι ήρθε η απόλυση του Μακελελέ. Ο Πριντά διόρθωσε την κατάσταση και κράτησε εύκολα τους Κορσικανούς στην κατηγορία σε απόσταση 10 βαθμών από την επικίνδυνη ζώνη. Επίσης έφτασε κοντά σε μία μεγάλη διάκριση με την κατάκτηση του Λιγκ Καπ, αλλά το εμπόδιο της Παρί στον τελικό αποδείχτηκε ανυπέρβλητο.

Προπονητής: Ο Γκισλέν Πριντά άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά και καθιερώθηκε σαν πρώτος προπονητής στην Μπαστιά. Ο 54χρονός Γάλλος δεν είχε πρότερη εμπειρία ως πρώτος προπονητής σε αυτό το επίπεδο και η διοίκηση τον εμπιστεύτηκε να διαχειριστεί τη δύσκολη κατάσταση μετά την αποχώρηση του Μακελελέ που δεν ταίριαξε ποτέ στην Κορσική και έφυγε κακήν κακώς. Ο Πριντά είναι καλός γνώστης του συλλόγου, έδωσε βάρος στην άμυνα και στην ουσία, κράτησε την ομάδα στην κατηγορία και την έφτασε μέχρι τον τελικό του Λιγκ Καπ, όπου όμως έχασε πολύ εύκολα από την Παρί. Μετά από τέτοιο επίτευγμα και με τους Κορσικανούς να παίζουν αξιοπρεπές ποδόσφαιρο, θα ήταν τουλάχιστον οξύμωρο να μην τον εμπιστευτεί η διοίκηση. Φέτος βέβαια, έχοντας την ομάδα από την αρχή, πρέπει να αποδείξει ότι ξέρει να χτίσει ένα σύνολο που θα μπορεί να σταθεί στα μεγάλα σαλόνια.

Έδρα: «Stade du Roudourou» (16.480)

Μεταγραφές: Είναι πολύ αποδυναμωμένη στις μεταγραφές. Απέκτησε τέσσερις παίκτες, από τους οποίους ουδείς μπορεί να κάνει τη διαφορά, με καλύτερους τον Ντιαλό από τη Ρεν και τον Τζεμπούρ από την Μονπελιέ. Στον αντίποδα αποχώρησαν 12 παίκτες, οι πέντε εξ αυτών κάτι παραπάνω από σημαντικοί. Έφυγε ο κορυφαίος μέσος Μπουντεμπούζ, ο στράικερ Σιο, ο Ζιλέ που γύρισε στην Άντερλεχτ, ο φύλακας – άγγελος Αρεόλα που τελειώσει ο δανεισμός του από την Παρί και ο επιθετικός Ονγκεντά που ανήκε επίσης στους πρωταθλητές. Το πρόσημο είναι σίγουρα αρνητικό.

Φιλικά: Αρκετά καλή εικόνα είχε η Μπαστιά. Σε πέντε αναμετρήσεις ο απολογισμός της ήταν 2-2-1 με μόνη ήττα από την Εβιάν και τελευταία σημαντική νίκη το 3-2 επί της ιταλικής Ουντινέζε. Κοινός τόπος σε αυτές τις αναμετρήσεις είναι πως σκόραρε σε όλα τα ματς, ενώ μόνο σε ένα από αυτά δεν δέχτηκε γκολ (1-0 επί της Σερβέτ).

Εκτίμηση: Θα παλέψει για την παραμονή μέχρι τέλους. Πιστεύουμε ότι θα είναι στην τελευταία πεντάδα του πρωταθλήματος και στις λεπτομέρειες θα κριθεί αν θα μείνει στην κατηγορία ή όχι, εκτός κι αν προβεί σε σημαντικές μεταγραφές κάτι που δεν διαφαίνεται αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα.

 

Ρεν

Τι έκανε πέρυσι: Πολύ άσχημη χρονιά με εξαίρεση ένα δίμηνο. Η Ρεν ξεκίνησε από μέτρια ως κακά. Κάποια στιγμή έκανε ένα θετικό σερί, έφτασε ακόμη και κοντά στην πρώτη τετράδα, ο τύπος της χώρας την συγκατάλεγε ανάμεσα στους διεκδικητές ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Κάπου εκεί, από τον Φεβρουάριο και μετά κατέρρευσε. Το μόνο που κατάφερε ήταν να τερματίσει εντός πρώτης δεκάδας, αλλά σίγουρα άπαντες περίμεναν πολύ καλύτερα πράγματα με τον Μοντανιέ στον πάγκο.

Προπονητής: Άλλα περίμεναν οι άνθρωποι της Ρεν με τον Μοντανιέ στον πάγκο. Ο Γάλλος τεχνικός στην προπέρσινη πρώτη χρονιά στον πάγκο των «ρενέ» έφτασε με φιλοδοξίες μεγάλες, έχοντας τις δάφνες από την ανάδειξη του ως κορυφαίου τεχνικού στην Πριμέρα Ντιβιζιόν με την Σοσιεδάδ, αλλά η Ρεν έπαιξε τραγικό ποδόσφαιρο, κόντεψε να κινδυνεύσει ακόμη και με υποβιβασμό, ενώ στο Κύπελλο πήγε να σώσει τη χρονιά φτάνοντας στον τελικό, αλλά κι εκεί δικαίως ηττήθηκε από την Γκινγκάμπ. Πέρσι είχαμε μία από τα ίδια, ίσως και χειρότερα, αφού η Ρεν δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα ουσιώδες, ενώ δεν έπαιξε καν καλό ποδόσφαιρο. Ο Γάλλος είχε την απόλυτη στήριξη της διοίκησης σε αυτές τις δύο χρονιές, αλλά αν δεν έρθουν γρήγορα αποτελέσματα, τότε δεν θα πάρει τόσο εύκολα περισσότερη πίστωση χρόνου.

Έδρα: «Roazhon Park» (29.376)

Μεταγραφές: Μάλλον ενισχυμένη η Ρεν στο παζάρι. Απέκτησε 10 παίκτες, ενώ έχασε έξι. Από τους νεοφερμένους ξεχωρίζει ο Σιο, ο Σιλά από την Άστον Βίλα και ο Καβαρέ από τη Λανς. Από αυτούς που αποχώρησαν θα λείψουν ο Παγιό που πήγε στη Σεντ Ετιέν και ο Χόσινερ που επέστρεψε στη Γερμανία. Το πρόσημο είναι σίγουρα θετικό.

Φιλικά: Αρκετά πρόσωπα είδαμε από τη Ρεν με τον Μοντανιέ να κάνει αρκετές αλλαγές. Έδωσε επτά ματς με απολογισμό 2-3-2. Σκόραρε στα έξι από τα επτά ματς, σημαντικότερη νίκη της αυτή επί της Τορίνο με 1-0 στο τελευταίο, χρονικά, παιχνίδι, ενώ χειρότερη εμφάνισή της ήταν στο 1-2 από την Χάβρη. Θέλει χρόνο για να δέσει με βάση τα όσα είδαμε.

Εκτίμηση: Δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο από ένα πλασάρισμα στην πρώτη δεκάδα της βαθμολογίας. Μπορεί να παίξει όμως καλύτερο ποδόσφαιρο και επιτέλους να βάλει ο Μοντανιέ τη σφραγίδα του σε αυτόν τον σύλλογο, όπως έκανε με τη Ρεάλ Σοσιεδάδ, αλλιώς τον βλέπουμε να αποχωρεί.

 

Τρουά

Τι έκανε πέρυσι: Σοβαρή, σταθερή, συμπαγής πίσω, κυνική μπροστά. Βάλτε αυτό το παζλ και φτιάχνετε την τέλεια πορεία της Τρουά στην περσινή Ligue 2. Κορυφαία επίθεση (61 γκολ) και άμυνα (24 γκολ) της κατηγορίας, κατέκτησε τον τίτλο και την άνοδο έχοντας διαφορά από την δεύτερη Γκαζελέκ 13 βαθμούς και από την 4η θέση 17!!! Δεν έκανε καθόλου κοιλιά, ούτε εξωφρενικά μεγάλα θετικά σερί, αλά από την αρχή μέχρι το τέλος έπαιξε όπως πρέπει για να επιστρέψει στα μεγάλα σαλόνια.

Προπονητής: Ο Ζαν – Μαρκ Φιρλάν είναι προπονητής που αγαπά το επιθετικό ποδόσφαιρο. Βρίσκεται στον πάγκο από το 2010 και παρά τον υποβιβασμό πριν τρία χρόνια και το γεγονός ότι δεν κατάφερε να ανεβάσει την ομάδα για δύο σερί χρονιές δεν υπήρξε καμία σκέψη αντικατάστασής του, ακόμη και με τις έντονες αντιδράσεις των φιλάθλων. Οδηγεί την Τρουά με έναν τρόπο που δεν είναι πάνω απ’ όλα η ουσία, κι έχει την απόλυτη στήριξη της διοίκησης. Δυνατή προσωπικότητα, γνώστης του ποδοσφαίρου και ξέρει να επιβάλλεται στους παίκτες του χωρίς να δημιουργεί κόντρες.

Έδρα: «Stade de l'Aube» (21.686)

Μεταγραφές: «Σεμνά» και μετρημένα κινήθηκε ο Φιρλάν στο παζάρι. Απέκτησε έξι παίκτες με κορυφαία προσθήκη τον Καμίς από την Γκενκ. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και οι προσθήκες των Καραμπουέ, αλλά και του Ζαν από τη Μονακό ως δανεικού. Ο Κάρολ που αποχώρησε για την Γαλατασαράι είναι η πιο σημαντική από τις επτά απώλειες.

Φιλικά: Μέτρια ως κακή η εικόνα της στα παιχνίδια προετοιμασίας. Ξεκίνησε με δύο νίκες επί αδύναμων αντιπάλων, αλλά από εκεί και πέρα γνώρισε τη συντριβή με 5-1 από το Μαγδεβούργο, ενώ δεν σκόραρε στο 0-0 με τη Νανσί και στο 0-1 από τη Λιλ. Έχει πρόβλημα στη δημιουργία και αυτό είναι κάτι που πρέπει να βελτιώσει στη δύσκολη προσπάθεια που θα κάνει για την παραμονή.

Εκτίμηση: Θα παλέψει για την παραμονή και θα τα καταφέρει. Πιστεύουμε ότι με σοβαρότητα και πολύ καλή άμυνα μπορεί να τερματίσει από την 14η ως την 17η θέση.

 

Γκαζελέκ Αζαξιό

Τι έκανε πέρυσι: Δεύτερη σερί άνοδος, αυτό είναι το ρεαλιστικό γεγονός. Ένα μικρό θαύμα, εδώ είναι η υποκειμενικότητα του θέματος κι αυτό διότι η Γκαζελέκ μπορεί να ξεκίνησε ως πρώτο φαβορί για υποβιβασμό, αλλά με την απόδοσή της έδειξε ότι δικαίως κατέκτησε την 2η θέση και την άνοδο στα μεγάλα σαλόνια του γαλλικού ποδοσφαίρου. Οπότε με ότι είδαμε στο γήπεδο για 38 ματς, μόνο θαύμα δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι έγινε. Τρίτη επίθεση της λίγκας, συνδύασε θέαμα και ουσία και η «μικρούλα» της νήσου Κορσικής έκανε ένα όνειρο πραγματικότητα.

Προπονητής: Ο Τιερί Λορί είναι για τρίτη χρονιά στον πάγκο της Γκαζελέκ και μάλλον είναι περιττό να πούμε ότι πλέον λατρεύεται σαν θεός από τους λιγοστούς φιλάθλους του συλλόγου. Του αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο, αλλά ανεβαίνοντας στη δεύτερη κατηγορία, έπαιξε πιο ρεαλιστικά, έδωσε έμφαση στην άμυνα και αυτό απέδωσε καρπούς. Για δεύτερη σερί χρονιά νεοφώτιστος θα πρέπει να προσαρμόσει εκ νέου τα πλάνα του και να κοιτάξει ακόμη περισσότερο την ουσία. Είναι 51 χρονών και δεν είχε παρουσιάσει μέχρι πέρσι κάτι ιδιαίτερο, αλλά όλα δείχνουν πλέον ότι είναι ένας προπονητής που μπορεί να σταθεί αξιοπρεπώς.

Έδρα: «Stade Ange Casanova» (6.000)

Μεταγραφές: Έξι παίκτες ήρθαν και τέσσερις αποχώρησαν από την Γκαζελέκ. Ο Μανγκάν από την Καϊσερί και ο Συλά από την Τουλούζ είναι οι κορυφαίες μεταγραφές της, τουλάχιστον στα δικά μας μάτια. Από εκεί και πέρα από αυτός που αποχώρησαν κανείς δεν θα λείψει ιδιαίτερα, οπότε το πρόσημο είναι μάλλον θετικό.

Φιλικά: Καθόλου άσχημη η παρουσία της στα φιλικά. Η Γκαζελέκ κέρδισε δύο ματς και σε άλλα δύο ήρθε ισόπαλη. Φουλ άμυνα, όλα Under, δεν δέχτηκε γκολ στα τρία τελευταία. Κάπως έτσι θα προσπαθήσει να πορευτεί για την παραμονή. Βέβαια φάνηκαν και οι δικές της αδυναμίες στη δημιουργία και την εκτέλεση.

Εκτίμηση: Θα το πούμε δίκαια, τίμια και ξεκάθαρα. Δεν μπορεί να σταθεί σε αυτό το επίπεδο. Αν παραμείνει στην κατηγορία θα είναι πολύ μεγάλη έκπληξη. Στα μάτια μας είναι η μία που θα πέσει, ψάχνουμε για τις άλλες δύο ή μία (πιθανότατα η μία να είναι η Καέν).

 

Mπορντό

Τι έκανε πέρυσι: Αρκετά καλή ήταν η χρονιά για την Μπορντό. Ο Σανιόλ προσπάθησε να δώσει επιθετικό πνεύμα στην ομάδα του , αλλά δεν του βγήκε σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Ξεκίνησε εντυπωσιακά, γρήγορα όμως φάνηκαν τα κενά στο ρόστερ της. Δεν κινδύνευσε ποτέ να βγει από την πρώτη δεκάδα, έμεινε σταθερά στην πρώτη εξάδα και σε συνδυασμό με το τρεμπλ της Παρί κέρδισε την έξοδό της στο Γιουρόπα Λιγκ.

Προπονητής: Και το όνομα αυτούς Βίλι Σανιόλ. Ένα μεγάλο όνομα σαν παίκτης στα πρώτα του προπονητικά βήματα. Ο Sagnol αφού πέρασε μία χρονιά στον πάγκο της εθνικής ομάδας της Γαλλίας κάτω των 21 ετών, ανέλαβε πέρσι τις τύχες της Μπορντό, στην οποία ποτέ δεν αγωνίστηκε ως παίκτης. Οι ομοιότητες με την χρονιά Η διοίκηση των «γιρονδίνων» έδωσε τα κλειδιά του συλλόγου σε έναν μεγάλο πρώην παίκτη, αλλά πρωτάρη ως προπονητή, όπως είχε κάνει και το 2007 με τον Λοράν Μπλαν για να κατακτήσει αργότερα τον τίτλο.. Αυτό που προσπάθησε να αλλάξει άμεσα σε σχέση με πρόπερσι ήταν η αγωνιστική νοοτροπία της ομάδας, με τον Σανιόλ να δηλώνει πως ο κόσμος έρχεται στο γήπεδο για να δει γκολ και θέαμα, γι’ αυτό και οι παίκτες του δεν θα μπαίνουν στο γήπεδο για να κερδίσουν με 1-0, αλλά για να παίξουν όμορφο κι επιθετικό ποδόσφαιρο. Προσπάθησε να το πράξει πέρσι ως ένα βαθμό, αλλά δεν του βγήκε απόλυτα. Σε κάθε περίπτωση πάντως έχει αυτήν την φιλοσοφία για το άθλημα που υπηρετεί από μικρό παιδί.

Έδρα: «Stade Bordeaux-Atlantique» (43.000)

Μεταγραφές: Αποδυναμωμένη η Μπορντό στο μεταγραφικό παζάρι. Ουσιαστικά απέκτησε μόνο τον Γκάγιτς από την ΟΦΚ Μπέογκραντ, ενώ έχασε 10 παίκτες. Ο Μαριάνο πήγε στη Σεβίλλη και θα λείψει πολύ, ο Κααμπουνί επίσης, όπως και ο Πλανίς, αλλά και οι Φομπέρ, Γιουγκ. Το πρόσημο είναι εξαιρετικά αρνητικό.

Φιλικά: Στα πέντε φιλικά είχε δύο νίκες, δύο ισοπαλίες και μία ήττα, αυτή από την Γάνδη με 4-3. Μέτρια παρουσία, την περιμέναμε καλύτερη, ενώ σήμερα αντιμετωπίζει την ΑΕΚ στη Λάρνακα για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ και αυτό είναι το πρώτο σοβαρό δείγμα που θα δούμε από τους φετινούς «γιρονδίνους».

Εκτίμηση: Δύσκολα θα ξαναβρεί ευρωπαϊκό εισιτήριο η Μπορντό και τη φετινή χρονιά. Μπορεί να τερματίσει οριακά στην πρώτη δεκάδα, αλλά δεν βλέπουμε να μπορεί κάτι περισσότερο, εκτός κι αν κάνει σημαντικές προσθήκες.

 

Ρεμς

Τι έκανε πέρυσι: Η μετά – Φουρνιέ εποχή θα ήταν ούτως ή άλλως δύσκολη για τη Ρεμς και αυτό το γνωρίζαμε όλοι. Τελικά ο Ζαν-Λικ Βασέρ δεν άντεξε πολύ, ο Γκεγκάν συμμάζεψε κάπως την κατάσταση και δίνοντας έμφαση στην άμυνα κράτησε τους «ρεμσουά» στην κατηγορία μέσα από πολλά σκαμπανεβάσματα. Τίποτα το ιδιαίτερο, αρκετά ασταθής, κρατά την παραμονή και τελικά αυτό ήταν το καλύτερο που μπορούσε να πετύχει πέρσι.

Προπονητής: Ο Ολιβιέ Γκεγκάν στα 42 του πήρε πέρσι το βάπτισμα του πυρός μεσούσης της περιόδου για να αντικαταστήσει τον αποχωρήσαντα Ζαν-Λικ Βασέρ. Έδωσε άμεσα βάρος στην βελτίωση της προβληματικής άμυνας και τελικά κατάφερε να κρατήσει την Ρεμς στην μεγάλη κατηγορία. Πιστώθηκε αυτό το επίτευγμα και του δίνεται η ευκαιρία να καθιερωθεί. Δεν έχει πάντως πρότερη εμπειρία σε αυτό το επίπεδο, πρώτη φορά έκανε ο ίδιος προετοιμασία και είμαστε επιφυλακτικοί ως το προς τι μπορεί να καταφέρει.

Έδρα: «Stade Auguste-Delaune II» (21.684)

Μεταγραφές: Συντηρητικά κινήθηκε στο παζάρι. Απέκτησε τρεις παίκτες με τους Μπουλό και Τραορέ να έρχονται από το Βέλγιο και τον Τουράν να γυρίζει από την Κασίμπασα όπου έπαιζε δανεικός. Έχασε επτά παίκτες, με τους Μουκάντζο, Μαβινγκά και Ρομπερζ να είναι σημαντικότατες απώλειες. Το πρόσημο είναι ξεκάθαρα αρνητικό

Φιλικά: Άμυνας εγκώμιο, ήταν τα φιλικά της Ρεμς. Στα τρία πρώτα έφερε ισάριθμες «λευκές» ισοπαλίες. Έχασε με 2-1 από την Σεβίλλη (μοναδικό over) και στην πρόβα τζενεράλε κέρδισε με 2-0 την Γκινγκάμπ. Κάπως έτσι θα παίξει και στο πρωτάθλημα, αφού ο αγωνιστικός προσανατολισμός που είδαμε και ότι προσπάθησε δείχνουν ξεκάθαρα την τακτική της.

Εκτίμηση: Θα παλέψει για την παραμονή και δύσκολα θα τα καταφέρει. Ταβάνι της η 15η θέση και μέχρι τέλους θα δώσει τη δική της μάχη για να μην αποχαιρετήσει τα μεγάλα σαλόνια.

 

Tουλούζ

Τι έκανε πέρυσι: Η Τουλούζ πέρασε πολύ δύσκολα στην περσινή χρονιά. Κινδύνευσε άμεσα με υποβιβασμό παίζοντας κάκιστο ποδόσφαιρο. Ο Καζανόβα μετά από πολλά χρόνια αποχαιρέτησε τον πάγκο της και η αντικατάσταση με τον Αριμπαζέ άλλαξε κάπως την ψυχολογία και έφερε την παραμονή. Ήταν από τις χειρότερες χρονιές των «τουλουζιέν» μέσα στο νέο αιώνα και όλοι θέλουν να την ξεχάσουν γρήγορα.

Προπονητής: Ο Ντομινίκ Αριμπαζέ ανέλαβε πέρσι μία εξαιρετικά δύσκολη αποστολή. Το πρώτο και κυριότερο ήταν να κρατήσει την παραπαίουσα Τουλούζ στην κατηγορία. Το δεύτερο ήταν να μπορέσει να σταθεί σαν ειδικό βάρος και προσωπικότητα σαν διάδοχος του Καζανόβα, ο οποίος ήταν για πολλά χρόνια στους «τουλουζιέν» και ήταν μία εμβληματική μορφή για τον σύλλογο. Κατάφερε και τα δύο. Η διοίκηση τον εμπιστεύεται στα 44 του. Σε αυτήν την ηλικία είναι η πρώτη δουλειά για τον ίδιο σε αυτό το επίπεδο και επιθυμεί όπως δήλωσε, να μείνει για πολλά χρόνια στην ομάδα.

Έδρα: «Stadium Municipal» (35.470)

Μεταγραφές: Τίποτα ιδιαίτερο στις μεταγραφές. Ψάχνει να βρει λαχείο με τον Γκοϊκοετσέα από την Αρούκα, ενώ ο Τισεράν από την Μονακό δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Από τους έξι αποχωρήσαντες ξεχωρίζει η απώλεια του Φερμάν που πήγε στην Λέγκια Βαρσοβίας. Ουσιαστικά υπάρχει ισορροπία.

Φιλικά: Μετά από πέντε καλές εμφανίσεις (τρεις νίκες και δύο ισοπαλίες κόντρα σε δυνατούς αντιπάλους), η Τουλούζ έκλεισε άσχημα τον κύκλο των φιλικών αγώνων της με διασυρμό 5-0 από την Άουγκσμπουργκ. Σκόραρε στα πέντε από τα έξι ματς και σε ισάριθμα είδε την εστία της να παραβιάζεται. Γενικότερα έπαιξε με αρκετά επιθετικό προσανατολισμό.

Εκτίμηση: Θα σωθεί πιο άνετα από πέρυσι τερματίζοντας από 11η μέχρι 15η. Θα είναι έκπληξη για εμάς αν κινδυνεύσει ή αν μπει στην πρώτη δεκάδα.

 

Σεντ Ετιέν

Τι έκανε πέρυσι: Γλυκόπικρη γεύση άφησε η χρονιά που έφυγε στην Σεντ Ετιέν. Οι «στεφανουά» δεν μπόρεσαν για ακόμη μία χρονιά να κάνουν το όνειρο της τριάδας και του Τσάμπιονς Λιγκ πραγματικότητα. Τερμάτισαν στην 4η θέση (5οι στην ισοβαθμία με την Μαρσέιγ) σε απόσταση δύο βαθμών από την 3η Μονακό. Σίγουρα η εξασφάλιση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου δεν είναι αποτυχία, αλλά ο μεγάλος γαλλικός σύλλογος που έχει αναγεννηθεί τα τελευταία χρόνια ήθελε να κουνήσει φέτος το σεντόνι με τα αστέρια.

Προπονητής: Ο Κριστόφ Γκαλιτιέ είναι ένας αρκετά επιτυχημένος προπονητής, αφού αυτός είναι που ξαναέβαλε τη Σεντ Ετιέν σε ρόλο πρωταγωνιστή. Κατάφερε να γευτεί την κατάκτηση ενός τίτλου (Λιγκ Καπ το 2013), ενώ συνδυάζει κάποιες φορές την ουσία με θέαμα (κάτι που είναι η αλήθεια δεν το είδαμε συχνά πέρσι), παρότι δεν έχει καταφέρει ακόμη την υπέρβαση της εξόδου στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η ομάδα του όμως κέρδισε και πάλι την ευρωπαϊκή έξοδο. Ψάχνει το βήμα – παραπάνω για να αλλάξει επίπεδο, τόσο στο πρωτάθλημα, όσο σε μία επιτυχημένη πορεία στο Γιουρόπα Λιγκ.

Έδρα: «Stade Geoffroy-Guichard» (38.458)

Μεταγραφές: Πήρε σημαντικούς παίκτες, αλλά έχασε εξίσου πολύτιμους. Απέκτησε πέντε, έχασε πέντε. Οι τέσσερις από τους νεοφερμένους είναι οι εξαιρετικοί Παγιό, Ρου, Ασού-Εκότο και Τεοφίλ Κατρίν. Έχασε όμως όλη τη δύναμη πυρός και αναφερόμαστε στην τετράδα των Γκραντέλ, Ερντίνγκ, Ταμπανού και Φαν Φολσφίνκελ. Επίσης ο πολύτιμος Σεντ – Μαξιμίν υπέγραψε στη Μονακό. Το πρόσημο γέρνει προς το μείον, ιδιαίτερα στη γραμμή κρούσης.

Φιλικά: Θετική ήταν η παρουσία της Σεντ Ετιέν. Ξεκίνησε μουδιασμένα με ισοπαλία κόντρα στη Λωζάννη και ήττα από την Ναντ, αλλά στη συνέχεια αναδείχτηκε ισόπαλη 1-1 με την Μάιντς, ενώ στο τελευταίο της παιχνίδι κέρδισε με 1-0 τον Άγιαξ στην καλύτερη της εμφάνιση. Γενικά ο Γκαλτιέ δοκίμασε αρκετά πρόσωπα και σχήματα. Σήμερα, δίνει το πρώτο της πολύ σοβαρό δείγμα κόντρα στην Τάργκου Μόρες για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ.

Εκτίμηση: Θα είναι στην εξάδα, αλλά δεν μπορούμε να πούμε σε ποια θέση. Θα αποκλείσουμε τις δύο πρώτες και από εκεί και πέρα μπορεί να είναι σε οποιαδήποτε από τις θέσεις 3 ως 6.

 

Λυών

Τι έκανε πέρυσι: Ένα μικρό θαύμα. Αυτό έκανε πέρυσι η Λυών. Ο Φουρνιέ πήρε το χρίσμα από τον Ολάς, η Λυών ξεκίνησε διστακτικά αλλά καλά και κάποια στιγμή πάτησε κορυφή δείχνοντας ότι είναι διεκδικήτρια του τίτλου. Τελικά δεν μπορούσε με κανέναν τρόπο με αυτό το ρόστερ και σε μία χρονιά ανανέωσης να ξεπεράσει την πανίσχυρη Παρί, αλλά η κατάκτηση της 2ης θέσης και η είσοδος στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ είναι τεράστια επιτυχία, κάτω από τα δεδομένα τα οποία συνέβη.

Προπονητής: Ο Ουμπέρτ Φουρνιέ, ο Γάλλος προπονητής που διαδέχτηκε πέρσι τον Γκαρντ έχοντας πιστωθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό την πορεία που έκανε με τη Ρεμς. Η αλήθεια είναι πως οι «ρεμσουά» ήταν από τις ευχάριστες εκπλήξεις του προπέρσινου πρωταθλήματος, έπαιξαν αρκετά καλό ποδόσφαιρο και ήταν σταθερά στην πρώτη δεκάδα. Ο Φουρνιέ πήρε το μέγιστο από τους παίκτες του σε έναν σύλλογο με περιορισμένες δυνατότητες, παρουσίασε ένα πολύ σφιχτό και συμπαγές σύνολο και ο ιδιόρρυθμός Ολάς του έδειξε εμπιστοσύνη να οδηγήσει τη Λυών και πάλι σε μεγάλες επιτυχίες. Στις αρχές το ξεκίνημα ήταν από μέτριο ως κακό, ο κόσμος άρχισε να γκρινιάζει, αλλά ο πρόεδρος είχε αντίθετη άποψη. Δικαιώθηκε πανηγυρικά στη συνέχεια, με τη Λυών να χτυπά ακόμη και τον τίτλο και τον Φουρνιέ να κάνει τον Λακαζέτ έναν στράικερ παγκόσμιου βεληνεκούς. Έπεται συνέχεια.

Έδρα: «Stade de Gerland» (41.842)

Μεταγραφές: Θα τολμήσουμε να πούμε ότι είναι ενισχυμένη με μεγαλύτερο κέρδος ότι κράτησε τους Λακαζέτ και Φεκίρ. Επίσης σημαντικές κινήσεις είναι ο Μποβί (πρώτος σκόρερ πέρσι της Γκινγκάμπ) και οι Ράφαελ, Μορέλ στην άμυνα. Από εκεί και πέρα έχασε έξι παίκτες, αλλά ουσιαστικά μόνο ο μέσος Γκουρκίφ θα λείψει, αλλά κι αυτός όχι ιδιαίτερα, αφού παρά την ποιότητά του, είναι ευπαθής στους τραυματισμούς και έπαιξε λίγο την περσινή χρονιά. Το πρόσημο είναι θετικό.

Φιλικά: Πολύ άσχημη εικόνα είχε η Λυών στα φιλικά, αλλά και στον τελικό του Σούπερ Καπ. Στα ματς προετοιμασίας πρώτα έκανε τέσσερις ήττες σε πέντε ματς. Κέρδισε μόνο τη Μίλαν με 2-1 σε μία όαση καλής εμφάνισης, ενώ διασύρθηκε από την Άρσεναλ με 6-0 στο «Εμιρέιτς Καπ». Στο γαλλικό Σούπερ Καπ, έχασε ουσιαστικά με κάτω τα χέρια από την Παρί με 2-0, σκορ που είχε διαμορφωθεί από το ημίχρονο. Έχει να βελτιώσει πάρα πολλά για να ανταποκριθεί στις πολλές και δύσκολες υποχρεώσεις της νέας χρονιάς.

Εκτίμηση: Θα την δυσκολέψει πολύ το Τσάμπιονς Λιγκ, εκτός κι αν το παρατήσει. Δεν έχει το ρόστερ για να ανταποκριθεί σε δύο διοργανώσεις αυτού του επιπέδου.

 

Λοριάν

Τι έκανε πέρυσι: Πολύ δύσκολα έβγαλε την περσινή χρονιά η Λοριάν. Φλέρταρε έντονα με τον υποβιβασμό, αλλά τελικά τον απέφυγε. Είχε πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της, δεν έπαιξε καλό ποδόσφαιρο, αλλά κάποια θετικά σερί (4-5 αγώνων) την κράτησαν στην κατηγορία, σε μία χρονιά που ήταν η πρώτη χωρίς τον εμβληματικό Γκουρκίφ στον πάγκο κι αυτό είχε συνέπειες που ήταν παραπάνω από ορατές.

Προπονητής: Ο Σιλβέν Ριπόλ είναι για δεύτερη σερί χρονιά στον πάγκο της Λοριάν. Η μόνη εμπειρία του 42χρονού ως πρώτου προπονητή μέχρι πέρσι ήταν στα τρία ματς που προπόνησε τη Λοριάν, όταν ο Γκουρκίφ ήταν στο νοσοκομείο στο προπέρσινο πρωτάθλημα. Ο Ριπόλ έχει σαν μέντορα τον καταξιωμένο Γάλλο τεχνικό και κλήθηκε να τον διαδεχτεί, σε μία αποστολή διόλου εύκολη. Ο Γκουρκίφ ήταν σύμβολο για τη Λοριάν και σίγουρα ο Ριπόλ όχι μόνο δεν είχε ασυλία, αλλά και η σύγκριση ήταν αναπόφευκτη. Επίσης έχουμε δει πολλές φορές καλούς βοηθούς να αποτυγχάνουν παταγωδώς σαν πρώτοι προπονητές. Ο ίδιος λοιπόν αμφισβητήθηκε έντονα, η χρονιά ήταν δύσκολη, αλλά πέτυχε το στόχο της παραμονής και η διοίκηση εξακολουθεί να τον εμπιστεύεται.

Έδρα: «Stade Yves Allainmat - Le Moustoir» (18.890)

Μεταγραφές: Πέντε παίκτες ήρθαν και 12 έφυγαν. Το πρόσημο είναι αρνητικό, όχι μόνο λόγω του αριθμού, αλλά κυρίως λόγω της ποιότητας των παικτών που αποχώρησαν. Το κενό του Τζόρνταν Αγιού δεν καλύπτεται με κανένα τρόπο, ενώ θα λείψουν αρκετά και οι Οτρέ, Κουταντέρ και Κερσιά. Από αυτούς που ήρθαν ξεχωρίζει ο Μουκάντζο από τη Ρεμς.

Φιλικά: Μέτρια η εικόνα της στα φιλικά που έδωσε, αλλά τουλάχιστον ήταν δυνατά απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους. Έκανε μία νίκη σε έξι ματς (1-0 την Μπρεστ) και από εκεί και πέρα είχε τρεις «λευκές» ισοπαλίες και δύο ήττες (η μία βαριά με 4-1 από την Ναντ). Πρέπει να βελτιώσει πάρα πολλά, κυρίως στο δημιουργικό και εκτελεστικό κομμάτι, που φαίνεται να έχει μεγάλο πρόβλημα.

Εκτίμηση: Την βλέπουμε στην τελευταία εξάδα του πρωταθλήματος, στο γκρουπ των ομάδων που θα παλέψουν για την παραμονή. Δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να κάνει το κάτι παραπάνω, ούτε καν να σωθεί εύκολα.

Zahir

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ