foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ57
COSMOTE TV ΔΩΡΕΑΝ* ΕΔΩ 📺 ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Γαλλία, Ligue 2: Preview σεζόν 2015-2016

Previews Πρωταθλημάτων | 30 Ιουλ 2015 09:46
fr2.jpg

Μία εξαιρετικά απρόβλεπτη, «σκληρή» λίγκα, με πολύ τακτική, αρκετά under και ακόμη περισσότερες ισοπαλίες. Αυτά είναι τα πρώτα πράγματα που έρχονται στο μυαλό μου όταν σκέφτομαι την γαλλική Ligue 2, την δεύτερη κατηγορία της χώρας.

Τις δύο τελευταίες χρονιές ανέβηκαν δύο νεοφώτιστες στα μεγάλα σαλόνια, τις οποίες δεν τις περίμενε κανείς. Πρόπερσι ήταν η Μετς (η οποία επέστρεψε στη δεύτερη κατηγορία) και πέρσι η «μικρούλα» της Κορσικής, η Γκαζελέκ Αζαξιό του Τιερί Λορί που τρέλανε κόσμο (και έστειλε στον κάλαθο των αχρήστων ακόμη περισσότερα δελτία, ιδιαίτερα στο πρώτο μισό της λίγκας).

Το πρωτάθλημα συνταράχτηκε αρκετά με την υπόθεση των στημένων αγώνων, με τη Νιμ να την «πληρώνει» τελικά, αρχικά με υποβιβασμό, για να μετατραπεί αργότερα η ποινή σε αφαίρεση οκτώ βαθμών. Φέτος η εκκίνηση γίνεται με μία εκκρεμότητα, η οποία αφορά το πόσες ομάδες θα ανέβουν και πόσες θα υποβιβαστούν, κάτι για το οποίο θα διαβάσετε ευθύς παρακάτω.

Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι χρειάζεται υπομονή από όλους και σωστή μελέτη, αφού το μεταγραφικό παζάρι κρατά μέχρι τις 31 Αυγούστου και ενδεχομένως να δούμε σημαντικές κινήσεις που θα αλλάξουν τα δεδομένα, τη στιγμή που γράφονται αυτές εδώ οι γραμμές.

Σύστημα διεξαγωγής πρωταθλήματος:

Στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας στη Γαλλία (Ligue 2) συμμετέχουν 20 ομάδες, οι οποίες αναμετρώνται μεταξύ τους δύο φορές, (εντός-εκτός), συμπληρώνοντας έτσι το «μακρύ» πρόγραμμα των 38 αγωνιστικών. Σέντρα την Παρασκευή στις 31 Ιουλίου και η αυλαία πέφτει στις 13 Μαΐου 2016 (δεν υπάρχουν play off). Με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου (19η αγωνιστική) στις 20 Δεκεμβρίου, το πρωτάθλημα διακόπτεται την εορταστική περίοδο και έχουμε επανεκκίνηση την Παρασκευή στις 8 Ιανουαρίου 2016.

Ο αριθμός των ομάδων που θα προβιβαστούν και υποβιβαστούν είναι ακόμη σε εκκρεμότητα, ή για να το πούμε ακριβέστερα, βρίσκεται υπό αίρεση, επανεξέταση και η τελική απόφαση θα κριθεί στις δικαστικές αίθουσες.

Τι εννοούμε; Μέχρι πέρσι προβιβάζονταν τρεις ομάδες και ισάριθμες αποχαιρετούσαν την κατηγορία. Αυτή τη στιγμή το πρωτάθλημα ξεκινά με δύο ομάδες να ανεβαίνουν στα μεγάλα σαλόνια και ισάριθμες να υποβιβάζονται. Αυτή η απόφαση πάρθηκε στις 9 Ιουλίου από την LFP (διοργανώτρια αρχή της λίγκας υπό τον έλεγχο των σωματείων), αλλά βρήκε αντίθετη την FFF (η γαλλική ομοσπονδία, η οποία επιθυμεί την παραμονή του συστήματος (3-3 για άνοδο – υποβιβασμό), η οποία θέλει να ακυρώσει την απόφαση (ουσιαστικά την ακύρωσε). Γι’ αυτό το λόγο η LFP προσέφυγε στο διοικητικό συμβούλιο επικρατείας. Η υπόθεση θα εκδικαστεί στις 13 Αυγούστου 2015.

Όσον αφορά τα κριτήρια ισοβαθμίας, αυτά έχουν ως εξής: 1. Συνολική διαφορά τερμάτων. 2. Καλύτερη επίθεση. 3. Τα ματς μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν. 4. Βαθμολογία στο ευ αγωνίζεσθαι (fair play).

Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι η Νιμ ξεκινά το πρωτάθλημα με -8 βαθμούς, λόγω της εμπλοκής της στο σκάνδαλο με τα στημένα ματς, που τάραξε πέρυσι την Γαλλία. Αρχικά είχε αποφασιστεί ο υποβιβασμός της, αλλά τελειώνοντας το πρωτάθλημα, η απόφαση άλλαξε.

Μακροχρόνια στοιχήματα:

Η ανάλυση της αγοράς που αφορά το μακροχρόνιο στοίχημα για την κατάκτηση του τίτλου, μου έδινε πάντα χρήσιμα συμπεράσματα, όσον αφορά τη δομή της λίγκας. Τις περισσότερες φορές (όχι όλες) οι αποδόσεις μπορούν να μας κατατοπίσουν για τα γκρουπ δυναμικότητας, τις προσδοκίες και τη γενικότερη συμπεριφορά των ομάδων μέσα στο πρωτάθλημα.

Ας δούμε λοιπόν μαζί τη συγκεκριμένη αγορά, ώστε να εξάγουμε με κάθε επιφύλαξη –και κυρίως όχι βιαστικά- τα πρώτα συμπεράσματα για το δύσκολο πρωτάθλημα που έχουμε μπροστά μας.

Η Μπρεστ που δεν τα κατάφερε πέρσι, δίδεται ως πρώτο φαβορί και στη χώρα πιστεύουν ότι είναι μία περίπτωση σαν την περσινή Τρουά που κέρδισε τον τίτλο και την άνοδο. Δεμένη σαν σύνολο, με τον ίδιο προπονητή και γνωρίζοντας καλά τη λίγκα, θεωρητικά είναι πιο ώριμη φέτος για να κερδίσει την επιστροφή της στα μεγάλα σαλόνια. Η απόδοσή της στο 6.00 είναι λογική (αν και όχι ιδιαίτερα ελκυστική.

Στο γκρουπ των ομάδων που θα διεκδικήσουν τον τίτλο (ως εκ τούτου και την άνοδο) δίδονται με μονοψήφια απόδοση και οι: Εβιάν (6.50), Οσέρ (8.00), Νανσί (8.00), Μετς (9.00). Από αυτές τις τέσσερις, υπερεκτιμημένη απόδοση βλέπω στην Οσέρ του Ζαν – Λικ Βανουσί. Αυτό μπορώ να πω στην αρχή, καθώς δεν πιστεύω ότι ο ιστορικός σύλλογος της Βουργουνδίας, επειδή έφτασε πέρσι στον τελικό του Κυπέλλου, απαραίτητα –και λόγω φανέλας- πρέπει να δίνεται στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας. Δεν λέω ότι δεν μπορεί να ανέβει, αλλά η απόδοσή στον τίτλο είναι αρκετά μικρή. Επίσης δεν με πείθει ιδιαίτερα και η Μετς ως διεκδικήτρια της ανόδου.

Στον αντίποδα, αξία έχει το 10.00 στη Σοσό, η οποία, εύρωστη οικονομικά πλέον με τη συμφωνία με τους Κινέζους (από πέρσι είχαν ξεκινήσει οι διεργασίες) έχει τα νιάτα, τον ενθουσιασμό και τη φανέλα να κάνει μία μεγάλη χρονιά. Κοντά της και η Ντιζόν στο 11.00, αλλά δεν της έχω καμία εμπιστοσύνη. Ουσιαστικά ανάμεσα στις έξι πρώτες βλέπω να κρίνονται οι θέσεις για την άνοδο (είτε είναι δύο, είτε τρεις).

Περνάμε στο δεύτερο γκρουπ, στις ομάδες, όπου εύκολα ή δύσκολα θα μείνουν στην κατηγορία, αλλά ακόμη πιο δύσκολα θα διεκδικήσουν κάτι περισσότερο, είναι οι: Χάβρη (ίσως να ξεχωρίσει μόνο αυτή από το συγκεκριμένο γκρουπ), Λανς (βαριά φανέλα, αλλά με τεράστια οικονομικά προβλήματα), Ερυθρός Αστέρας FC, Νιορ, Αζαξιό, Παρί FC και Νιμ (παρά το -8).

Τέλος οι ομάδες που την σεζόν 2016-17 θα αγωνίζονται στην National πιθανότατα θα είναι κάποιες εκ των Κρετέιγ, Λαβάλ, Τουρ, Μπουργκ Περονά, Βαλενσιέν και Κλερμόν.

Αυτά για αρχή και θα είμαστε συνεχώς κοντά σας για οποιαδήποτε μεταβολή, κυρίως με την ολοκλήρωση του πρώτου μισού του πρωταθλήματος.

Ερυθρός Αστέρας F.C.

Τι έκανε πέρυσι: Κέρδισε δίκαια την άνοδο στην δεύτερη κατηγορία κατακτώντας το πρωτάθλημα στη Νασιονάλ. Ο Ερυθρός Αστέρας μάζεψε 70 βαθμούς σε 34 αγώνες με 21 νίκες. Το εξαιρετικό του φίνις με 16 βαθμούς στα έξι τελευταία ματς του έδωσε το δικαίωμα να αποσπαστεί από τους διώκτες του και να εξασφαλίσει τον προβιβασμό μία αγωνιστική πριν το τέλος της λίγκας (μαζί και τον τίτλο) με το εντυπωσιακό 4-3 στην έδρα της Φρεζίς. Η φιέστα έγινε την τελευταία αγωνιστική μπροστά στο κοινό του, στο 3-3 με την Αμιάν.

Προπονητής: Παίρνει ρίσκο με τον Ρουί Αλμέιντα στην πρώτη του χρονιά στον Ερυθρό Αστέρα, η νεοφώτιστη ομάδα. Βοηθός του Φερέιρα στον Παναθηναϊκό τη σεζόν 12/13, κατόπιν γυμναστής σε Σπόρτινγκ και Μπράγκα, αναλαμβάνει για πρώτη φορά ως πρώτος προπονητής σε αυτό το επίπεδο. Είχε προσπαθήσει άλλη μία φορά στην Εθνική Συρίας Under 23 από το 2010 μέχρι το 2012. Μένει να δούμε αν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτές τις καταστάσεις ως πρώτος προπονητής στα 45 του χρόνια.

Έδρα: «Σταντ Πιέρ Μπρισόν» (10.178)

Μεταγραφές: Το πρόσημο στο μεταγραφικό παζάρι για τους νεοφώτιστους είναι θετικό. Κορυφαία μεταγραφή ο Κααμπουνί που πέρσι είχε 12 συμμετοχές με την Μπορντό στα μεγάλα σαλόνια. Μειονέκτημα του συγκεκριμένου παίκτη είναι οι πολλοί τραυματισμοί, αλλά στη μεσαία γραμμή μπορεί να κάνει τη διαφορά. Από εκεί και πέρα αποκτήθηκαν άλλοι οκτώ παίκτες, ενώ αποχώρησαν έξι. Γενικά φαίνεται ενισχυμένη, ενώ είναι επίτευγμα ότι διατήρησε στο ρόστερ της τον 32χρονό επιθετικό, Νταβίντ Μπελιόν.

Φιλικά: Εξαιρετική ήταν η παρουσία του Ερυθρού Αστέρα στα φιλικά. Σε επτά αναμετρήσεις μέσα στον Ιούλιο είχε έξι νίκες και μία ισοπαλία. Λειτούργησε αρκετά καλά, τόσο σε άμυνα, όσο και σε επίθεση (σκόραρε και στα επτά ματς). Η τελευταία εμφάνιση (2-1 κόντρα στην Οσέρ) ήταν η καλύτερη από όλες και σίγουρα τα πρώτα δείγματα στέλνουν αρκετά θετικά μηνύματα για την εκκίνηση στη λίγκα.

Εκτίμηση: Είναι η πιο ισχυρή από τις τρεις νεοφώτιστες. Δύσκολα θα κινδυνεύσει, εντός έδρας θα δυσκολεύσει ακόμη και τα φαβορί και αν δεν αποτύχει το πείραμα με τον Αλμέιντα στον πάγκο, τότε δεν αποκλείεται να δούμε ένα πλασάρισμα πιο κοντά στην πρώτη δεκάδα, παρά στη ζώνη υποβιβασμού. Υπάρχουν φιλοδοξίες για άνετη παραμονή κι είναι πιθανό να δικαιωθούν όσοι πιστεύουν κάτι τέτοιο. Ανάμεσα σε αυτούς είμαστε και εμείς. 

 

Κρετέιγ

Τι έκανε πέρυσι: Δύσκολη ήταν η περσινή χρονιά για την Κρετέιγ, η οποία τερμάτισε πέντε βαθμούς από την επικίνδυνη ζώνη. Ξεκίνησε με τον Ινσμπερζέ στον πάγκο, αλλά ο Γάλλος αποτέλεσε παρελθόν στις 15 Νοεμβρίου 2014, όταν και οι «λουζιτανοί» αποκλείστηκαν από την ερασιτεχνική Σεντ Μορ Λισί. Στη θέση του ανέβαλε ως υπηρεσιακός ο Ντε Περσέν, ο οποίος ξεκίνησε με νίκη επί της Νιμ και αήττητο σερί τριών αγώνων. Μετά ήρθε πάλι η κατηφόρα και με την αλλαγή της χρονιάς, στις 9 Ιανουαρίου 2015, τον Ντε Περσέν διαδέχτηκε Φροζέ, ο οποίος έριξε το βάρος στην άμυνα, άλλαξε την επιθετική νοοτροπία του συλλόγου και έφερε την παραμονή.

Προπονητής: Ο Τιερί Φροζέ είναι ο άνθρωπος που την κράτησε πέρσι στην κατηγορία. Ο 52χρονός είναι ένας προπονητής με πρότερη καριέρα σε Νιμ, Βαν και στην Εθνική του Τόγκο. Απ’ όπου πέρασε δίνει βάρος στην άμυνα και με αυτόν τον τρόπο πορεύεται. Κατάφερε μάλιστα να αλλάξει άμεσα το στυλ σε μία ομάδα που για τρία χρόνια πριν από αυτόν ζούσε και πέθαινε μέσα από την επίθεσή της. Κάτι ανάλογο περιμένουμε και φέτος. Η διοίκηση πάντως δικαίως τον αντέμειψε μετά τη δύσκολη αποστολή που έφερε σε πέρας πέρσι. 

Έδρα: «Σταντ Ντομινίκ Ντιβασέλ» (12.150)

Μεταγραφές: Η απώλεια του Σεκ που έφυγε για την Οσέρ είναι αρκετά σοβαρή και στερεί ποιότητα, δημιουργία και φαντασία από τη μεσαία γραμμή. Σημαντική και η απώλεια του Ντιαρασούμπα, ενώ γενικότερα έχασε επτά παίκτες (ανάμεσα τους και τον έμπειρο επιθετικό, Πικιόν). Απέκτησε πέντε, με τον Κονονγκό από την Κλερμόν και τον Μολέ από την Ντιζόν να ξεχωρίζουν ανάμεσα στους νεοφερμένους. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το πρόσημο γέρνει προς την αρνητική πλευρά.

Φιλικά: Οι «λουζιτανοί» έδωσαν τέσσερα φιλικά και σε αυτά δεν γνώρισαν την ήττα. Είχαν τρεις νίκες και μία ισοπαλία, αυτή στο τέλος με την Οσέρ που έμεινε στη «λευκή» ισοπαλία. Στα πρώτα τρία, όπου και κέρδισε, η Κρετέιγ έδειξε διάθεση να παίξει αρκετά ελεύθερα. Στο τελευταίο μόνο, κόλλησε στο 0-0 με τη Λαβάλ, ήταν αρκετά σοβαρή στην άμυνα, αλλά οι παίκτες της έδειξαν κουρασμένοι από την προετοιμασία και δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν αξιόλογες φάσεις.

Εκτίμηση: Η χρονιά θα είναι αρκετά δύσκολη. Ο Φροζέ έχει δώσει τη δική του αμυντική ταυτότητα, αλλά με την απώλεια των Σεκ και Ντιαρασούμπα, θα βρίσκει ακόμη πιο δύσκολα το γκολ. Εντός έδρας που θεωρητικά θα μπορεί να ελέγξει πιο εύκολα το ρυθμό, δύσκολα θα φύγει από τα under, αλλά θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και να μην βιαζόμαστε στα πονταρίσματά μας. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμώ ότι θα παλέψει για την παραμονή, ίσως και μέχρι το τέλος να είναι σε οριακές καταστάσεις. 

 

Οσέρ

Τι έκανε πέρυσι: Αυτό που έχει να θυμάται ο ιστορικός σύλλογος της Βουργουνδίας από την περσινή χρονιά είναι η πορεία στο Κύπελλο, που έφτασε μέχρι τον τελικό, όπου και τελικά ηττήθηκε από την πανίσχυρη Παρί Σεν Ζερμέν με 1-0. Σημαντικό επίτευγμα από την μία πλευρά, από την άλλη όμως, στο πρωτάθλημα είχε μία ακόμη μέτρια, ουσιαστικά χαμένη, χρονιά. Κάποια στιγμή στις αρχές του δευτέρου γύρου, έδειξε ικανή να διεκδικήσει την άνοδο, αλλά δεν μπόρεσε. Ιδιαίτερα μετά την πρόκριση στον τελικό, στις αρχές Απριλίου, ο υπόλοιπος ενάμιση μήνας που απέμενε για το πρωτάθλημα ήταν κυριολεκτικά αγγαρεία.

Προπονητής: Ο Ζαν – Λικ Βανουσί από μία τριετία στην Μαρτίγκ (Νασιονάλ) ανέλαβε πρόπερσι τον Μάρτιο την Οσέρ με σκοπό να την βγάλει από το αγωνιστικό της τέλμα και να την κρατήσει στην κατηγορία. Τότε τα κατάφερε, ενώ πέρσι μπήκε με μεγαλύτερες φιλοδοξίες, αλλά δεν τα κατάφερε στο πρωτάθλημα. Πιστεύουμε ότι μένει στον πάγκο λόγω της συμμετοχής στο κύπελλο, αλλά φέτος η πίστωση χρόνου που θα του δοθεί θα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με πέρσι.

Έδρα: «Σταντ Αμπέ Ντεσάν» (20.000)

Μεταγραφές: Ο Σεκ που ήρθε από την Κρετέιγ θα δώσει μεγάλη ώθηση στη μεσαία γραμμή. Επίσης ο τερματοφύλακας Μπουσέ από την Τουλούζ είναι εγγύηση κάτω από τα δοκάρια σε αυτό το επίπεδο, ενώ μόνη σημαντική απώλεια είναι αυτή του Σαμαριτανό που πήγε στην Ντιζόν, αλλά ο συγκεκριμένος παίκτης έχει σοβαρά προβλήματα τραυματισμού και πέρσι έπαιξε μόλις σε 14 ματς. Σε αυτά βέβαια έδειξε πως όταν είναι υγιής μπορεί να κάνει τη διαφορά. Συνολικά αποκτήθηκαν πέντε παίκτες, οι οποίοι μπορούν να πάρουν όλοι φανέλα βασικού, ενώ αποχώρησαν οκτώ που ήταν εκτός πλάνου. Το πλάνο είναι σαφέστατα θετικό από τις κινήσεις που έχουν γίνει. 

Φιλικά: Προβλημάτισε στα φιλικά. Μόλις μία νίκη στα έξι ματς που έδωσε (2-1 την Ορλεάν), ενώ στα πέντε από αυτά δέχτηκε γκολ. Το παράξενο είναι πως στο μόνο που κράτησε ανέπαφη την εστία της (0-0) ήταν και το πιο δυνατό που έδωσε κόντρα στη Ρεμς που αγωνίζεται στα μεγάλα σαλόνια. Έδειξε ότι έχει δρόμο ακόμη μέχρι να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο, αν θέλει να διεκδικήσει την άνοδο. 

Εκτίμηση: Όπως αναφέρουμε και παραπάνω στην ανάλυση των μακροχρόνιων στοιχημάτων, η Οσέρ είναι υπέρ εκτιμημένη. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να διεκδικήσει την άνοδο, αλλά σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι έφτασε πέρσι μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου, δεν μπορεί να σβήσει τη μέτρια πορεία στο πρωτάθλημα. Θα είναι στην πρώτη δεκάδα, αλλά χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για πω με ακρίβεια αν θα διεκδικήσει ή όχι την άνοδο. 

 

Μπρεστ 

Τι έκανε πέρυσι: Ξεκίνησε ως ένα από τα δυνατά φαβορί για την άνοδο, δικαίωσε τις προσδοκίες στα 2/3 του πρωταθλήματος, αλλά στο τέλος ήρθε η κατάρρευση. Οι «μπρεστουά» έμειναν με δύο νίκες στα τελευταία 11 ματς και ως εκ τούτου έχασαν το τρένο της ανόδου μένοντας έξι βαθμούς μακριά από την πρώτη τριάδα. Η απογοήτευση στο τέλος της χρονιάς ήταν έκδηλη, αφού αποδεδειγμένα είχε την ποιότητα να ανέβει, αλλά δεν μπόρεσε να συνέλθει ποτέ από το ντεφορμάρισμα που ήρθε τη χειρότερη, χρονικά, περίοδο.

Προπονητής: Ο Ντιπόν παραμένει στον πάγκο της ομάδας για τρίτη σερί χρονιά με βάση την επιθυμία του κύριου μετόχου της ομάδας του Κερμαρέκ, ο οποίος να και είχε διαφωνήσει με τον πρόεδρο του συλλόγου πέρσι, φέτος είναι ενωμένοι σε αυτήν την απόφαση. Ο Γάλλος έχει τεράστια πείρα στην κατηγορία, έχει ισχυρή προσωπικότητα και αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην πορεία της ομάδας του τη νέα χρονιά και θα προσπαθήσει να πετύχει ότι δεν κατάφερε πέρσι. Ο κόσμος πάντως έχει παγώσει μαζί του και θα τον κρίνει αυστηρά. 

Έδρα: «Σταντ Φρανσίς Λε Μπλε» (16.000)

Μεταγραφές: Η Μπρεστ έχασε αρκετούς παίκτες, συνολικά 11, με τον Ραμαρέ να λείπει αρκετά, αφού έφυγε για τη Σοσό. Ο Ντιπόν ποντάρει πολλά στον Κουμπεμπά, τον νεαρό επιθετικό που ήρθε ως δανεικός από τη Λιλ και θεωρείται ένα σημαντικό ταλέντο. Ο Ολλανδός Πλατιέ που ήρθε κι αυτός για τη γραμμή κρούσης, δεν έπεισε στα φιλικά. Γενικότερα είναι αποδυναμωμένη, αλλά ο Ντιπόν ποντάρει πολλά στην έννοια του συνόλου και την γρήγορη εξεύρεση της χημείας.

Φιλικά: Η Μπρεστ επέλεξε να δώσει αρκετά δυνατά φιλικά. Τα τρία από τα πέντε ήταν κόντρα σε ομάδες που αγωνίζονται στη μεγάλη κατηγορία της χώρας. Στα τρία πρώτα δεν κατάφερε να σκοράρει, ξέσπασε μετά πάνω στην αδύναμη Λε Χερμπιέ (4-1), ενώ στο τελευταίο αναδείχτηκε ισόπαλη 2-2 με την Γκενγκάν. Ο συνολικός της απολογισμός ήταν μία νίκη, δύο ισοπαλίες και ισάριθμες ήττες. Δεδομένου των αντιπάλων με τους οποίους έπαιξε, το πρόσημο είναι θετικό και τα μηνύματα ενθαρρυντικά.

Εκτίμηση: Θα διεκδικήσει την άνοδο μέχρι τέλους. Έχει και την ποιότητα και ικανότατο τεχνικό, ενώ οι κινήσεις των τελευταίων ημερών δείχνει ότι θα ψάξει περαιτέρω ενίσχυση εντός Αυγούστου. Δεν αποκλείεται να είναι μία περίπτωση σαν την περσινή Τρουά, η οποία είχε αποτύχει πρόπερσι, περίπου με τον ίδιο περσινό τρόπο της Μπρεστ, αλλά πέρσι ανέβηκε διά περιπάτου. Θα πόνταρα κάποιο ποσό στο ενδεχόμενο ανόδου της. 

 

Παρί FC 

Τι έκανε πέρυσι: Με δραματικό τρόπο, η Παρί εξασφάλισε την τελευταία αγωνιστική την άνοδο στη δεύτερη κατηγορία. Οι τρεις ισοπαλίες στα τελευταία πέντε ματς, λίγο έλειψε να την αφήσουν την τελευταία στιγμή εκτός τριάδας, αλλά τελικά η «λευκή» ισοπαλία με την Σερκλ Μπαστιά, της εξασφάλισε την πολυπόθητη άνοδο. Έδωσε έμφαση στην άμυνα και από τις ομάδες που προβιβάστηκαν είχε την χειρότερη επίθεση.

Προπονητής: Πείραμα για τη νεοφώτιστη Παρί, η οποία προσέλαβε ως πρώτο προπονητή τον Ντενίς Ρενό. Ο 41χρονος ήταν σημαία για την αδύναμη Καρκεφού, την οποία υπηρέτησε από πολλά πόστα από το 2002 μέχρι το 2014, κάνει το πρώτο του εγχείρημα σε αυτό το επίπεδο και σίγουρα η αποστολή του είναι δύσκολη. Πρώτα θα δούμε και μετά θα κρίνουμε, αφού οποιαδήποτε προσέγγιση αυτή τη στιγμή είναι άκαιρη και άτοπη.

Έδρα: «Σταντ Σαρλετί» (20.000)

Μεταγραφές: Μάλλον θετικό θα χαρακτηρίζαμε το πρόσημο στο μεταγραφικό παζάρι για τους Παριζιάνους. Αποκτήθηκαν επτά παίκτες, σημαντικότεροι εξ’ αυτών ο αμυντικός Πιερ από την Ανζέ, καθώς και ο Αγιαρί από την ίδια ομάδα. Επίσης οι Γκραντζ και Θεμπό είναι παίκτες για την ενδεκάδα. Μοναδική αξιόλογη απώλεια από τους πέντε αποχωρήσαντες είναι ο Κουλιμπαλί που θα συνεχίσει στη Σατορού. Σε κάθε περίπτωση είναι σαφέστατα ενισχυμένη.

Φιλικά: Πέντε φιλικά έδωσε η Παρί με δύο νίκες, ισάριθμες ήττες και μία «λευκή» ισοπαλία. Τα τρία εξ’ αυτών ήταν αρκετά δυνατά (Γουλβς, Μονακό, Χάβρη), ενώ και τα πέντε επιβεβαίωσαν την επιλογή No goal. Γενικά δείχνει να βάζει το αποτέλεσμα πάνω απ’ όλα και παίζει αρκετά κλειστά και επιφυλακτικά. Πάντως δείχνει να το κάνει καλά, τουλάχιστον από τα πρώτα δείγματα που έχουμε.

Εκτίμηση: Στην έδρα της θα είναι εξαιρετικά ισχυρή. Στο τελευταίο φιλικό πριν την σέντρα της σεζόν, είδε στις κερκίδες 7.000 κόσμο. Υπάρχει ενθουσιασμός και πιστεύω ότι θα είναι στο πρώτο μισό της δεύτερης δεκάδας στις θέσεις από 11 ως 15 παραμένοντας σχετικά άνετα στην κατηγορία. 

 

Λαβάλ 

Τι έκανε πέρυσι: Η «βασίλισσα των ισοπαλιών». Η Λαβάλ, κόντρα σε όλες τις προσδοκίες, σώθηκε πολύ εύκολα, τερμάτισε μάλιστα στο πρώτο μισό της βαθμολογίας (8η), αλλά αυτό που θυμόμαστε πιο έντονα είναι τα 21 «Χ» σε 38 αγώνες. Το εξωπραγματικό ποσοστό του 55.26% στις ισοπαλίες ήταν σίγουρα ένα από τα πιο αξιοσημείωτα στοιχεία της περσινής λίγκας. Από ποιότητα και καλό ποδόσφαιρο, δεν είδαμε κάτι ιδιαίτερο, αλλά ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να κάνει με το συγκεκριμένο ρόστερ.

Προπονητής: Στις 28 Φεβρουαρίου του 2014 ο Ντενίς Ζανκό κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο της αντικαθιστώντας τον Ινσμπερζέ, με την ομάδα να παραπαίει και να είναι εντός επικίνδυνης ζώνης. Αυτό που άλλαξε βασικά ο Zanko ήταν να πάρουν οι «λαβαλουά» τους βαθμούς που μπορούσαν, δηλαδή αυτούς στα εντός έδρας ματς. Η Λαβάλ δυνάμωσε πολύ στην έδρα της και έτσι παρέμεινε στην κατηγορία. Ο Ζανκό εξαργύρωσε την παραμονή με τη δική του παρουσία στον πάγκο της ομάδας και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο την κράτησε στην κατηγορία. Αυτή τη φορά όμως με περισσότερη άνεση και ήταν δεδομένο ότι η διοίκηση θα τον κρατούσε διακαώς και φέτος στον πάγκο της Λαβάλ.

Έδρα: «Φρανσίς Λε Μπασέρ» (18.500)

Μεταγραφές: Αποδυναμωμένη η Λαβάλ από τις προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ της. Ο μέσος Ρομπίκ που υπέγραψε στη Νανσί, ήταν ίσως ο κορυφαίος της, την περσινή περίοδο. Σημαντική απώλεια κι ο Μπεκαμένγκα, ο οποίος έφυγε για τα μεγάλα σαλόνια με τη φανέλα της Τρουά. Συνολικά έχασε εννέα παίκτες και απέκτησε τέσσερις. Ο Βιάλε από την Οσέρ και ο Κεντέν από την Σατορού είναι οι σημαντικότερες προσθήκες της. 

Φιλικά: Σαν να μπήκε στα φιλικά με ίδια «γεύση» από την περσινή χρονιά. Η «βασίλισσα των Χ» έφερε τρεις ισοπαλίες σε έξι φιλικές αναμετρήσεις. Λίγα γκολ, φτωχό θέαμα, σκληρή ομάδα να την κερδίσεις, αλλά και δύσκολα κερδίζει η ίδια. Αυτό αποτυπώνεται στη μία νίκη και τις δύο ήττες (αμφότερες με 1-2) αποτελέσματα που πλαισίωσαν τις τρεις ισοπαλίες που προαναφέραμε.

Εκτίμηση: Ο Ζανκό είναι ικανότατος προπονητής, ως προς την συγκέντρωση πολύτιμων βαθμών, αλλά φέτος δεν μπορεί να έχει την περσινή ρέντα, με το ρόστερ του να είναι κιόλας αποδυναμωμένο. Ρεαλιστικός στόχος η παραμονή, αλλά θα δυσκολευτεί αρκετά. Πιστεύουμε ότι θα βρεθεί από την 14η θέση και κάτω. Αν σταματήσει μέχρι την 17η, τότε θα παίζει και την επόμενη σεζόν στην δεύτερη κατηγορία, αλλιώς θα αναγκαστεί αν αποχαιρετήσει. 

 

Αζαξιό

Τι έκανε πέρυσι: Κάκιστη ήταν η περσινή χρονιά για την Αζαξιό. Ξεκίνησε με όνειρα άμεσης επιστροφής στα μεγάλα σαλόνια, αλλά αυτά αποδείχτηκαν κάτι παραπάνω από απατηλά. Ο Μπρακονί έφυγε κακήν κακώς από τον πάγκο της στις 17 Οκτωβρίου 2014 μετά από ένα αρνητικό σερί επτά αγώνων δίχως νίκη. Ο Ντεμπές ανέλαβε σαν υπηρεσιακός για δύο ματς (μία νίκη και μία ήττα), μέχρι τις 7 Νοεμβρίου όταν ήρθε ο Κορσικανός Πανταλονί που νωρίτερα είχε φύγει από την Τουρ. Αυτός άλλαξε κάπως την κατάσταση, αλλά μόνο προσωρινά. Η χρονιά έκλεισε με άμεσο κίνδυνο υποβιβασμού, αφού χρειάστηκε να μαζέψει επτά βαθμούς στις τελευταίες τρεις αγωνιστικές για να τερματίσει έναν βαθμό πάνω από την επικίνδυνη ζώνη.

Προπονητής: Ο Πανταλονί είναι και πάλι στην αγαπημένη του Κορσική, εδώ και κάποιους μήνες. Το πείραμα στην Τουρ κράτησε κάτι περισσότερο από μία σεζόν κι επέστρεψε στο αγαπημένο του νησί. Πέρσι κράτησε την Αζαξιό στην κατηγορία, αλλά δεν βελτίωσε σε καμία περίπτωση την εικόνα που παρέλαβε από τον Μπρακονί. Είναι πάντως μία δυνατή προσωπικότητα, του αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο και θέλει όλες οι ομάδες του να έχουν την κατοχή της μπάλας. Έχοντας την ευθύνη από την αρχή μπορεί να κάνει την Αζαξιό πιο ελκυστική, αλλά θα κριθεί και αυστηρότερα σε περίπτωση αποτυχίας, αφού πλέον δεν υπάρχει το περσινό άλλοθι της μετάθεσης ευθυνών.

Έδρα: «Φρανσουά Κοτί»  (10.660)

Μεταγραφές: Κορυφαία μεταγραφή των Κορσικανών είναι ο επιθετικός Νουρί από τη Νιμ, ο οποίος πέρσι, σε μία δύσκολη χρονιά για την πρώην ομάδα του, κατάφερε να σκοράρει εννέα φορές. Θέλει να παρουσιαστεί ακόμη καλύτερος και η Αζαξιό του δίνει την ευκαιρία. Από τις υπόλοιπες τέσσερις προσθήκες που συμπληρώνουν τις συνολικά πέντε που έχει κάνει η ομάδα από το νησί, ξεχωρίζει ο Ντιαλό από την Ντιζόν. Οι απώλειες της όμως είναι πολύ περισσότερες ποσοτικά και σημαντικότερες ποιοτικά. Παρελθόν είναι ο αρχηγός Μπενουά Πεντρετί και η εμπειρία του θα λείψει από τη μεσαία γραμμή. Ο Φρικές συνεχίζει στην Ανζέ, ο Αμπερζέλ πήγε στη Μαρσέιγ και ο Κουλιμπαλί είναι στο Βέλγιο με την Μπέβερεν. Οι συνολικές απώλειες έφτασαν στον αριθμό 12!!!

Φιλικά: Μέτρια ήταν η παρουσία της Αζαξιό στα φιλικά. Σε τέσσερις αγώνες κέρδισε μόνο μία φορά (στο τελευταίο με 4-1 την Φρεζίς). Στα πρώτα τρία σκόραρε μόνο μία φορά, είχε πρόβλημα στην ομοιογένεια και τη δημιουργία και δείχνει αρκετά ανέτοιμη για την πρεμιέρα. Πρέπει να βελτιώσει αρκετά πράγματα, ιδιαίτερα από το κέντρο και μπροστά.

Εκτίμηση: Μπορεί να έχει βαριά φανέλα, αλλά δύσκολα θα διεκδικήσει την άνοδο. Για να είμαστε πιο ακριβείς δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να καταφέρει κάτι τέτοιο με το υπάρχον ρόστερ. Την περιμένουμε κάπου στα όρια της πρώτης δεκάδας, πιθανότερο λίγο πιο κάτω από αυτήν παρά μέσα σε αυτήν. Είναι θετικό πάντως πως ο Πανταλονί βρίσκεται εκεί από την αρχή της χρονιάς. 

 

Ντιζόν

Τι έκανε πέρυσι: Δύο πρόσωπα έδειξε η Ντιζόν. Στον πρώτο γύρο οι «ντιζόνε» έκαναν εκπληκτική πορεία, με τον προπονητή Νταλ’ Όλιο να κερδίζει το βραβείο του κορυφαίου προπονητή για το 2014 στην κατηγορία. Τα πράγματα άλλαξαν όμως στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος, άρχισε η κατηφόρα και δεν μπόρεσε τελικά να μείνει εντός πρώτης τριάδας, τερματίζοντας σε απόσταση τριών βαθμών από αυτήν. Η σεζόν έκλεισε με αρνητική διάθεση, αφού τα Χριστούγεννα όλοι πίστευαν ότι η άνοδος ήταν πέρσι μία υπόθεση πιο εφικτή από ποτέ.

Προπονητής: Η Ντιζόν εμπιστεύεται για τέταρτη σερί χρονιά τον Ολιβιέ Νταλ’  Όλιο., ο οποίος για πέντε χρόνια βρισκόταν στα Εμιράτα και μπορούμε να πούμε ότι δικαιώνεται για την επιλογή της. Οι «ντιζονέ» με αυτόν στον πάγκο έχουν δείξει χαρακτήρα και ταυτότητα σαν ομάδα. Ο Γάλλος έχει παρουσιάσει ένα σύνολο που δύσκολα χάνει, αλλά πέρσι οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στον πρώτο γύρο άφησαν μία γλυκόπικρη γεύση στο τέλος. Αν και θεωρείται προπονητής που αγαπά την άμυνα, η Ντιζόν εδώ και δύο χρόνια, έχει παίξει κατά διαστήματα αρκετά επιθετικό ποδόσφαιρο, συνδυάζοντας θέαμα και ουσία. 

Έδρα: «Γκαστόν Ζεράρ» (16.000)

Μεταγραφές: Επτά μεταγραφές έκανε η Ντιζόν. Ποντάρει στον υγιή Σαμαριτανό, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε αρκετά πέρσι με την Οσέρ, αλλά η ποιότητά του δημιουργικά και εκτελεστικά είναι αδιαμφισβήτητη. Ο Μπερνάρ από τη Νιορ και ο Ντιλό από τη Ρεν είναι οι άλλοι δύο πιο σημαντικοί παίκτες από αυτούς που προσέθεσε στο ρόστερ της. Έχασε 12 παίκτες, ο Ρεμί που υπέγραψε στη Μονπελιέ, ενώ γενικότερα οι απώλειες είναι σημαντικές στο ανασταλτικό κομμάτι και ο ικανός τεχνικός της, καλείται να βρει λύσεις και άμεση συνοχή.

Φιλικά: Πέντε ματς έδωσε η Ντιζόν για να προετοιμαστεί για το νέο πρωτάθλημα. Σε αυτά είχε απολογισμό δύο νίκες, ισάριθμες ήττες και μία ισοπαλία. Διάλεξε δυνατούς αντιπάλους, κυρίως από την κατηγορία της. Στην καλύτερη της εμφάνιση κέρδισε με 3-0 την Τουρ, ενώ αντίθετη ήταν η συμπεριφορά της στην ήττα από την Σοσό με 3-1. Αν θέλει να λογίζεται ως ένα δυνατό αουτσάιντερ για την άνοδο έχει σίγουρα πολλά να βελτιώσει. 

Εκτίμηση: Θα είναι στην πρώτη δεκάδα, ίσως και στην πρώτη εξάδα, αλλά δεν μας εμπνέει να την εμπιστευτούμε ότι θα διεκδικήσει την άνοδο. Είναι πιθανό να μπει στις τελευταίες 10 αγωνιστικές, ούσα βαθμολογικά αδιάφορη. Μπορεί να προσφέρει γκολ, θέαμα και αρκετά over, κάτι όχι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο στη συγκεκριμένη κατηγορία. 

 

Νιμ

Τι έκανε πέρυσι: Ήταν πολλές οι διακυμάνσεις που έζησαν οι «κροκόδειλοι». Ξεκίνησαν με στόχο την άνοδο, έκαναν άσχημη εκκίνηση, βελτιώθηκαν στη συνέχεια και κάπου στη νέα χρονιά ήρθε το σκάνδαλο με τα στημένα. Το μυαλό όλων έφυγε από το αγωνιστικό κομμάτι, όταν ανακοινώθηκε η ποινή (αφαίρεση μία κατηγορίας), αρχικά έγινε προσπάθεια για την άνοδο, ώστε να παραμείνει στην δεύτερη, τελικά όμως «ξεφούσκωσε» όταν είδε ότι δεν προλαβαίνει κι έκλεισε με ένα αρνητικό σερί εννέα αγώνων δίχως νίκη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τερματίσει στην 13η θέση. Τελικά η ποινή μετετράπη σε αφαίρεση οκτώ βαθμών από το νέο πρωτάθλημα.

Προπονητής: Μετά από τέσσερα χρόνια στο πάγκο της Ιστρ, ο Πασκουαλετί κάθεται για δεύτερη σερί χρονιά στον πάγκο των «νιμουά». Πρόκειται για έναν προπονητή με πολλές γνώσεις γύρω από το ποδόσφαιρο και σταθερή παρουσία στην κατηγορία για πολλά χρόνια. Όντας Κορσικανός, έχει δουλέψει αρκετά χρόνια στις δύο μεγάλες ομάδες του νησιού (Αζαξιό και Μπαστιά), ενώ και στην Σεντάν είχε πολύ αξιόλογο έργο. Οι ομάδες του είναι καλά δουλεμένες και ανάλογα με το ρόστερ που έχει στη διάθεσή του και θέτει πάντα ρεαλιστικούς στόχους. Επίσης το επιθετικό του στυλ του ταιριάζει περισσότερο, αλλά πέρσι αυτό άλλαξε, αφού κλήθηκε να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις. Η προσωπικότητά του όμως έκανε στα δύσκολα τη διαφορά και κράτησε τους παίκτες και τον κόσμο ενωμένους. 

Έδρα: «Λε Κοστιέρ» (18.500)

Μεταγραφές: Κινήθηκε σε πολύ ρηχά νερά και στα μάτια ματς είναι ελαφρώς αποδυναμωμένη. Έχασε τον καλύτερο της επιθετικό, τον Νουρί που κατέληξε στην Αζαξιό, αλλά και τον βασικότατο Μεντί που θα παίξει στα μεγάλα σαλόνια με τη Νις. Απέκτησε τον Σαμέντ από την Σατορού, τον Φαμπρ από την Αζαξιό και τον Τσενκουά, που δύσκολα θα πάρει πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτό βέβαια θα το δούμε στο άμεσο μέλλον. 

Φιλικά: Τρεις ισοπαλίες (όλες με 1-1) είναι το κυριότερο και το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο που κρατάμε με πρώτη ματιά από τα πέντε φιλικά της Νιμ. Κέρδισε επίσης την Σερκλ Μπαστιά με 2-1, ενώ ηττήθηκε με 2-0 από την Τουλούζ στο πιο δύσκολο τεστ που έδωσε. Σχετικά καλή η εικόνα της και δείχνει ότι ξεκινά από καλό σημείο εκκίνησης. 

Εκτίμηση: Παρά το γεγονός ότι έχει το μείον οκτώ στην εκκίνηση, δύσκολα θα κινδυνεύσει. Είναι πολύ θετικό πως έμεινε ο φιλόδοξος και ικανότατος Πασκουαλετί, παρά το γεγονός ότι ίσως να μπορούσε να βρει ομάδα που θα παίζει για την άνοδο. Αν υπάρχει διοικητική σταθερότητα, ίσως και να θυμηθεί τον προπέρσινο εαυτό της, όπου και προσέφερε απλόχερα θέαμα και πολλά γκολ, αφού αυτό είναι και το στυλ που αρέσει στον προπονητή της. 

 

Εβιάν 

Τι έκανε πέρυσι: Μετά από τέσσερα χρόνια στα μεγάλα σαλόνια, η Εβιάν δεν άντεξε και αποχαιρέτησε τα μεγάλα σαλόνια. Την πρώτη χρονιά σώθηκε εύκολα, τις δύο που ακολούθησαν σώθηκε στις λεπτομέρειες, αλλά τελικά ήρθε το αναπόφευκτο. Είχε πολλές διακυμάνσεις και σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της. Ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο κι αυτό πλήρωσε στο τέλος. Επηρεάστηκε αρκετά και στα μέσα της χρονιάς, όταν ακούστηκαν τα σενάρια για απομάκρυνση του Ντιπράζ, με αντικαταστάτη τον Σορλέν (πρώην άσος του ΠΑΟΚ) ως παίκτη-προπονητή, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Προπονητής: Ο 60χρονός Σάφετ Σούσιτς κλήθηκε από τη διοίκηση της Εβιάν να αντικαταστήσει τον Πασκάλ Ντιπράζ. Χρειαζόταν μία δυνατή προσωπικότητα για να περάσει η ομάδα στην μετά-Ντιπράζ εποχή, αφού ο Γάλλος άφησε έντονο το στίγμα του στους «εβιανέ». Ο Σούσιτς από το 1994 όταν και ξεκίνησε η προπονητική του καριέρα έχει κάτσει στον πάγκο οκτώ ομάδων (κυρίως σε Τουρκία, δευτερευόντως σε Γαλλία), ανάμεσα σε αυτές και η εθνική ομάδα της χώρας του, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Σίγουρα έχει την οντότητα και τις γνώσεις να είναι στον πάγκο μίας ομάδας που ψάχνει την επιστροφή στα μεγάλα σαλόνια.

Έδρα: «Παρκ ντε Σπορ» (15.660)

Μεταγραφές: Ο Βας πουλήθηκε στη Θέλτα έναντι 3,1 εκατομμυρίων ευρώ. Τόμασον και Μπενεζέ είναι οι άλλες δύο σοβαρές απώλειες, οι οποίες όμως έφεραν αρκετά χρήματα. Συνολικά αποχώρησαν 16 παίκτες, αρκετοί εξ’ αυτών σημαντικοί, όπως οι Ντιαμέλ, Νίνκοβιτς, Τιε Μπι, Σαμπαλί και Σουγκού. Έκανε επτά προσθήκες, με τον Μπενεζέ από την Καέν, τον Μπετάο (ηγέτης για την άμυνα) από την Ντιναμό Κιέβου και τον Μπρούνο (ικανός στράικερ) να είναι οι κορυφαίες κινήσεις της. Το πρόσημο προς το παρόν είναι αρνητικό, αλλά αυτό ήταν μάλλον αναμενόμενο και σίγουρα συνηθισμένο, αφού μετά τον υποβιβασμό έπρεπε να μειωθεί και το μπάτζετ. 

Φιλικά: Δυσκολία στη δημιουργία, ακόμη μεγαλύτερη στην εκτέλεση και κάπως έτσι η Εβιάν έμεινε με μία νίκη στα έξι φιλικά που έδωσε. Κατάφερε να κερδίσει μόνο την αδύναμη Λισόν με 1-0, ενώ από εκεί και πέρα είχε τρεις ισοπαλίες (οι δύο «λευκές») και δύο ήττες. Πρέπει να βελτιώσει πολλά από το κέντρο και μπροστά αν θέλει να λογίζεται ως φαβορί για την άνοδο.

Εκτίμηση: Η έλευση του Σούσιτς δείχνει ξεκάθαρα τον στόχο, που δεν είναι άλλος από την άνοδο. Θα την διεκδικήσει μέχρι τέλους. Ο Βόσνιος είναι και ικανός κι έχει πολύ ισχυρή προσωπικότητα. Στην αρχή ίσως να υπάρχουν κάποιες γκέλες μέχρι να δέσει το νέο σύνολο, αλλά από τον Οκτώβριο και μετά περιμένουμε να δούμε μία αρκετά δυνατή ομάδα.

 

Μπουργκ Περονά 

Τι έκανε πέρυσι: Την τελευταία αγωνιστική της Νασιονάλ, η Μπουργκ κέρδισε εντός έδρας με 2-0 την Μπουλόν και τερμάτισε ένα βαθμό πάνω από την Στρασμπούρ. Ισοβάθμησε στην δεύτερη θέση με την Παρί και εξασφάλισε την άνοδο. Ομάδα με ελάχιστα «Χ», έπαιζε με σκοπό τη νίκη σε κάθε ματς, ενώ μετά τον πρωταθλητή Ερυθρό Αστέρα, είχε την κορυφαία επίθεση στην κατηγορία, αφού αγωνίστηκε με πολύ επιθετικό στυλ.

Προπονητής: Ο Ερβέ Ντελά Ματζιόρε στα 43 του χρόνια είναι για 7η σερί χρονιά στον πάγκο του συλλόγου, ξεκινώντας από την δεύτερη ομάδα τη σεζόν 2007-08 και μετά πήρε τα ηνία του συλλόγου. Έχει ανταποκριθεί με επιτυχία σε ένα μακρόπνοο πλάνο, αλλά είναι η πρώτη φορά που καλείται να οδηγήσει τη μόνη ομάδα που έχει προπονήσει, σε τόσο υψηλό επίπεδο. Πάντως με τόσες επιτυχίες στις μικρότερες κατηγορίες, η διοίκηση δεν μπορούσε παρά να τον εμπιστευτεί και να τον στηρίξει.

Έδρα: «Σταντ Ζαν Λαβίλ» (13.872)

Μεταγραφές: Κινήθηκε ελάχιστα στο μεταγραφικό παζάρι. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, απέκτησε πέντε παίκτες, δίχως να είναι κάποιος από αυτούς ισχυρό όνομα που μπορεί να κάνει τη διαφορά, έστω σε αυτό το επίπεδο. Επίσης έχασε δύο παίκτες, όχι από αυτούς που ήταν κλειδιά στην περσινή πορεία για την άνοδο. Υπάρχει ισορροπία λοιπόν στη ζυγαριά, αλλά η ομοιογένεια που δεδομένα υπάρχει θα την βοηθήσει στην αρχή. 

Φιλικά: Αρκετά ισορροπημένη και καλύτερη του αναμενόμενου, έδειξε η Μπουργκ στις φιλικές αναμετρήσεις που έδωσε. Είχε δύο νίκη και ισάριθμες ισοπαλίες και ήττες. Κορυφαία εμφάνισή της το 1-1 κόντρα στη Ναντ, που αγωνίζεται στα μεγάλα σαλόνια. Για τα δεδομένα της εποχής έδειξε ασυνήθιστα καλή ομοιογένεια. 

Εκτίμηση: Η Μπουργκ μοιάζει να είναι η τυπική νεοφώτιστη που δεν έχει χρήματα να ενισχυθεί για να σταθεί στο επόμενο ανώτερο επίπεδο και θα παλέψει για να αποφύγει τον υποβιβασμό, κάτι που στο τέλος πιστεύω ότι δεν θα το καταφέρει. Στα μάτια μας είναι από τα πιο δυνατά φαβορί για να αποχαιρετήσει άμεσα την κατηγορία. 

 

Χάβρη

Τι έκανε πέρυσι: Ακόμη μία χαμένη χρονιά για το «αρχαιότερο κλαμπ». Η Χάβρη ήταν και πάλι ένα από τα δυνατά αουτσάιντερ για την άνοδο, δεν δικαίωσε όμως ποτέ και σε καμία στιγμή, ούτε στο ελάχιστο, αυτές τις προσδοκίες. Το τελειωτικό χτύπημα δόθηκε από τον έμπειρο προπονητή της, τον Έρικ Μόμπαερτς, ο οποίος αποχώρησε αιφνιδίως για προσωπικούς λόγους στις 28/11 μετά την ισοπαλία 3-3 στην έδρα της Νιμ. Ανέλαβε ως υπηρεσιακός ο Μπιζέλ, ο οποίος γνώρισε δύο ήττες για να έρθει ο Γκουντέ στις 9 Ιανουαρίου κόντρα στη Σατορού (εντός έδρας 1-1). Ο Γάλλος έμεινε στον πάγκο μέχρι το τέλος της χρονιάς και αυτό που κατάφερε ήταν να φτάσει την ομάδα του στην 7η θέση, επίτευγμα δεδομένων των συνθηκών μέσα στις οποίες ανέλαβε.

Προπονητής: Δικαίως μένει στον πάγκο της. Ο λόγος για τον Τιερί Γκουντέ που θα έχει φέτος από την αρχή τα ηνία στη Χάβρη. Ο κόσμος έχει ήδη ξεχάσει τον ανεπιθύμητο Μόμπαερτς και δείχνει ξεκάθαρα, όπως και η διοίκηση, ότι εμπιστεύονται τον Γκουντέ. Ο Γάλλος αρέσκεται στο επιθετικό ποδόσφαιρο και είναι κάτι περισσότερο από πιθανό, ότι φέτος θα δούμε την πιο επιθετική (ίσως και πιο ουσιαστική) Χάβρη των τελευταίων ετών. 

Έδρα: «Σταντ Οσεάν» (25.178)

Μεταγραφές: Ο Καμπόν από την Εβιάν και ο Φαρνόλ από την Ντιναμό Βουκουρεστίου είναι δύο καλές προσθήκες για την Χάβρη. Υπάρχουν όμως επτά απώλειες, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι σημαντικές και πρόκειται για τους βασικούς, στην περσινή χρονιά, Λε Μαρσάντ, Μολφλερί, Φλοσόν και Σαίς. Το πρόσημο γέρνει προς την αρνητική πλευρά, αλλά έχει κρατήσει τον κορμό της σε μεγάλο μέρος και θα έχει ομοιογένεια. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως χρειάζεται ενίσχυση.

Φιλικά: Εξαιρετική ήταν η παρουσία της Χάβρη στα φιλικά προετοιμασίας. Σε πέντε ματς κέρδισε τέσσερις φορές (σε ένα από αυτά την ισχυρή Ρεν), ενώ έχασε μόνο από την Καέν, που αγωνίζεται στη μεγάλη κατηγορία. Σκοράρει εύκολα, είναι αρκετά σοβαρή στην άμυνα και γενικότερα τα μηνύματα που έστειλε στους φίλους της είναι κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικά. 

Εκτίμηση: Θέλει αλλά δεν μπορεί να διεκδικήσει την άνοδο. Είναι ένας σύλλογος με μεγάλη ιστορία κι αν μείνει από νωρίς στα μεσαία πατώματα της βαθμολογίας, ενδεχομένως να υπάρξουν γκρίνιες από τον κόσμο προς τη διοίκηση. Πάντως αν ενισχυθεί μέσα στον Αύγουστο και με όσα έχουμε δει με τον Γκουντέ στον πάγκο, δεν αποκλείεται να είναι από τις ευχάριστες εκπλήξεις και να τη δούμε κάπου στην πρώτη εξάδα. 

 

Νιόρ 

Τι έκανε πέρυσι: Για δεύτερη σερί χρονιά, η Νιορ διέπρεψε στις ισοπαλίες (17 «Χ», δεύτερη επίδοση πίσω από τα 21 της Λαβάλ) και έμεινε πολύ εύκολα στην κατηγορία. Δεν κινδύνευσε σε κανένα σημείο της χρονιάς, αλλά ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι δεν μπορούσε να διεκδικήσει τίποτα περισσότερο. Από τις ομάδες που ήταν ουσιαστικά «άχρωμες», «άοσμες», «άγευστες», δεν προσέφεραν συγκινήσεις, ενώ είχε αρκετά χαμηλή παραγωγικότητα.

Προπονητής: Απόλυτη επιτυχία στη μικρή Κεβιγί, έφυγε ως αποτυχημένος από την Κλερμόν, ο Ρεζίς Μπρουάρ είναι ένας άνθρωπος που προκαλεί την αμφισβήτηση γύρω από τις δυνατότητές του. Η διοίκηση της Νιορ έμεινε ευχαριστημένη από την παραμονή της ομάδας (σε αντίθεση με τον κόσμο) και εμπιστεύεται για δεύτερη σερί χρονιά τον Γάλλο στον πάγκο της. Αρκετά συντηρητικός, παρατάσσει την ομάδα του πρώτα για να μην χάσει και μετά για να φτάσει στη νίκη. 

Έδρα: «Ρενέ Γκαϊγιάρ» (10.900)

Μεταγραφές: Πολύ σημαντική προσθήκη για τη Νιορ είναι ο αμυντικός Σαπλέν που πέρσι μέτρησε 21 συμμετοχές με την Μετς. Έχασε όμως τον κορυφαίο μέσο της, Ντιαό, ο οποίος πήγε στην Οσέρ. Συνολικά αποκτήθηκαν έξι παίκτες και αποχώρησαν ισάριθμοι. Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ισορροπία και με δεδομένη την παραμονή του Μπρουάρ θα έχει όπλο της την ομοιογένεια. 

Φιλικά: Η Νιορ έπαιξε πολύ ελεύθερα στα φιλικά προετοιμασίας και δεν ξέρουμε κατά πόσον αυτό θα συνεχιστεί στα επίσημα ματς. Δύο νίκες, ισάριθμες ήττες και μία ισοπαλία ήταν ο απολογισμός της. Αυτό που μπορεί και πρέπει να εξετάσει είναι ότι στις δύο ήττες της δέχτηκε από τρία γκολ στην κάθε μία και δεδομένα θέλει σημαντική βελτίωση στην άμυνα ή αλλαγή φιλοσοφίας. 

Εκτίμηση: Δύσκολα θα κινδυνεύσει. Την περιμένουμε λίγο καλύτερη από πέρσι και την βλέπουμε να τερματίζει, αδιάφορη στις τελευταίες αγωνιστικές, λίγο κάτω από την πρώτη δεκάδα. Έχει έφεση στις ισοπαλίες κι αυτό δεν θα αλλάξει ούτε φέτος. Δεν θα εκπλαγούμε αν τη δούμε να τελειώνει τη λίγκα με περισσότερες από 15 ισοπαλίες. 

 

Βαλενσιέν

Τι έκανε πέρυσι: Πολύ δύσκολα βγήκε πέρσι η χρονιά για τη Βαλενσιέν. Τα οικονομικά προβλήματα ήταν τεράστια, η ομάδα προετοιμάστηκε τελευταία στιγμή για να μπει στο πρωτάθλημα, αφού λίγο πριν τη σέντρα δεν είχε εξασφαλισμένο δικαίωμα συμμετοχής. Ο Μπερνάρ Κασονί ζήτησε πίστωση χρόνου, είδε την ομάδα του να ανακάμπτει προς τα τέλη Σεπτεμβρίου κι αυτό κράτησε μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου. Ξεκίνησε το 2015 με πέντε ήττες στη σειρά και μία νίκη σε 13 αγώνες. Σε εκείνο το διάστημα, μετά από επτά αγώνες δίχως νίκη, ο Κασονί απολύθηκε στις 20 Φεβρουαρίου και στη θέση του ανέλαβε ο Λε Φραπέ. Έδωσε έμφαση στην άμυνα και στην ουσία, το ποδόσφαιρο που έπαιξε μπορεί να μην ήταν καλό, αλλά κατάφερε να κρατήσει την ομάδα του στη κατηγορία, τερματίζοντας δύο βαθμούς πάνω από την επικίνδυνη ζώνη, με νίκη την τελευταία αγωνιστική.

Προπονητής: Ο Λε Φραπέ, αναμενόμενα, συνεχίζει στον πάγκο της. Πέρσι όταν και ανέλαβε αυτή τη δύσκολη αποστολή, αποφάσισε να ξεκινήσει πρώτα από την άμυνα και δικαιώθηκε για την επιλογή του, αφού οι «βαλενσιενουά» έμειναν στην κατηγορία εν μέσω χιλίων προβλημάτων. Κάπως έτσι η διοίκηση του εμπιστεύτηκε την ομάδα από την αρχή της χρονιάς και αναμένουμε να κινηθεί στα ίδια, με τα περσινά, πλαίσια. 

Έδρα: «Σταντ ντι Ενό» (24.926)

Μεταγραφές: Η οικονομική δυσπραγία έχει φέρει περιορισμό στις μεταγραφικές κινήσεις και το πρόσημο είναι αρνητικότατο. Απέκτησε τέσσερις παίκτες (όχι κάτι το ιδιαίτερο), ενώ έχασε 11!!! Ανάμεσα σε αυτήν την ενδεκάδα των αποχωρησάντων, είναι ο κορυφαίος επιθετικός της, ο Λε Ταλέκ που ήρθε στα δικά μας μέρη και ο καλύτερος αμυντικός της, ο Λάλα. Δεν καλύπτονται αυτά τα κενά με κανέναν τρόπο. 

Φιλικά: Μουδιασμένη στην προετοιμασία της η Βαλενσιέν. Έδωσε τέσσερα ματς, είχε απολογισμό 1-2-1 κι έδειξε ένα πολύ συντηρητικό προφίλ. Τη μία φορά μάλιστα που ανέβηκε ο ρυθμός, έχασε από την αδύναμη UNFP με 1-3. Κατάφερε να κερδίσει μόνο τη Σεντάν και γενικότερα χρειάζεται τεράστια βελτίωση και στις τρεις γραμμές αν θέλει να παραμείνει στην κατηγορία.

Εκτίμηση: Θα κινδυνεύσει με υποβιβασμό. Είναι σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση, το ρόστερ της είναι πλέον πολύ αδύναμο και δεν έχει δυνατότητα να ενισχυθεί σοβαρά. Είναι ίσως ένα από τα δύο ή τρία δυνατά φαβορί για να αποχαιρετήσει την κατηγορία. 

 

Κλερμόν

Τι έκανε πέρυσι: Το πείραμα Κορίν Ντιάκρ πέτυχε απόλυτα. Η πρώτη γυναίκα που κάθισε στον πάγκο ομάδας σε αυτό το επίπεδο και με την Κλερμόν να δίνεται ως πρώτο φαβορί για τον υποβιβασμό, αλλά η Ντιάκρ είχε αντίθετη άποψη. Το ξεκίνημα ήταν άσχημο, αλλά η διοίκηση την στήριξε, τόσο στην εκκίνηση, όσο και στα δύο νεκρά διαστήματα που είχε κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Στο τέλος μάλιστα έπαιξε και ικανοποιητικό ποδόσφαιρο, με αποτέλεσμα να τερματίσει στην 12η θέση, τρεις βαθμούς μακριά από την πρώτη δεκάδα, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά και η χρονιά έκλεισε με πολύ ευχάριστη γεύση.

Προπονητής: Γυναίκα – προπονητής στον πάγκο μία ομάδας ανδρών. Το πείραμα έγινε πέρσι και πέτυχε απόλυτα. Η Κορίν Ντιάκρ είναι πρώην ποδοσφαιριστής και με προπονητική καριέρα επτά ετών στη γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα της Σογιό. Το ρίσκο πάρθηκε πέρσι, φέτος όλοι δείχνουν πιο σίγουροι για την επιλογή τους και η Ντιάκρ έχει ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Στο δεύτερο μισό της λίγκας, προσπάθησε να κάνει μάλιστα, πιο επιθετική την ομάδα της και κέρδισε τις εντυπώσεις.

Έδρα: «Σταντ Γκαμπριέλ Μονπιέ» (10.363)

Μεταγραφές: Οκτώ παίκτες ήρθαν, εννέα έφυγαν. Η Ντιάκρ πατά πλέον πιο καλά στα πόδια της μετά την περσινή πρώτη χρονιά. Ο Τζελάμπι από την Οσέρ, ο Ριβιειράν από την Γκαζελέκ και ο Ζενέστ από την Κρετέιγ είναι παίκτες για την πρώτη ενδεκάδα. Από αυτούς που έφυγαν θα λείψουν περισσότεροι οι Ν’ Κολολό που πήγε στην Καέν και ο Καπέλ που αποχώρησε για την Ανζέ. Η ζυγαριά φαίνεται να ισορροπεί προς το παρόν. Θα υπάρχει όμως έλλειψη χημείας από τις αρκετές αλλαγές στην αρχή της περιόδου, αλλά η γαλλίδα δείχνει να τα καταφέρνει περίφημα. 

Φιλικά: Αρκετά καλή ήταν η Κλερμόν στην προετοιμασία. Σε έξι αναμετρήσεις έκανε τέσσερις νίκες, ενώ ηττήθηκε μόλις μία φορά από την ισχυρή Μπορντό. Έπαιξε σε όλα τα ματς με στόχο τη νίκη και σκόραρε στα πέντε από αυτά (μόνο κόντρα στους «γιρονδίνους», 0-2, δεν βρήκε δίχτυα). Το πρόσημο είναι θετικό και μπαίνει στην πρεμιέρα με καλή ψυχολογία.

Εκτίμηση: Δίνεται ως πρώτο φαβορί για τον υποβιβασμό, αλλά ειλικρινά από τη μεριά μας δεν βλέπουμε το λόγο. Όχι ότι δεν μπορεί να κινδυνεύσει, αυτό είναι το πιο πιθανό, αλλά σίγουρα δεν ξεκινά από το χειρότερο σημείο εκκίνησης σε σχέση με τις Μπουργκ, ή τη Βαλενσιέν για παράδειγμα. Θα παλέψει σκληρά σε μία δύσκολη χρονιά, αλλά αν έπρεπε να ποντάρουμε κάπου υποχρεωτικά, τότε θα γέρναμε προς την παραμονή και όχι προς τον υποβιβασμό.

 

Σοσό

Τι έκανε πέρυσι: Είχε πολλές διακυμάνσεις η περσινή περίοδος για τους «σοσελιέν». Ξεκίνησαν ως ένα από τα φαβορί για την άνοδο, προέκυψαν οικονομικά θέματα, η πώληση στους ζάπλουτους Κινέζους, που δεν ολοκληρώθηκε πριν τελειώσει η χρονιά και γενικότερα οι αναταράξεις ήταν πολλές. Παρόλα αυτά ο Εχουαφνί έφτιαξε ένα αξιόμαχο σύνολο, το οποίο κάποιες στιγμές χτύπησε την άνοδο, αλλά κάθε φορά όταν έφτανε κοντά δείλιαζε. Όταν ο στόχος χάθηκε οριστικά, ήρθε η απογοήτευση κι έκλεισε τη χρονιά με ένα σερί επτά αγώνων δίχως νίκη. Η χρονιά άφησε γλυκόπικρη γεύση.

Προπονητής: Ο 43χρονός Ολιβιέ Εχουαφνί πήρε πέρσι σαν πρωτάρης το βάπτισμα σε αυτό το επίπεδο, αλλά και γενικότερα ως προπονητής. Πριν πάει στη Σοσό είχε μόλις μία χρονιά στον πάγκο της Αμιάν και κλήθηκε να πέσει στα βαθιά νερά. Ο τύπος της χώρας εδώ και δύο χρόνια στέκεται στην ικανότητά του να δουλεύει με τους νέους παίκτες. Πέρσι είχε το άλλοθι ότι η ομάδα πέρασε πολλές αναταράξεις, σε διοικητικό επίπεδο, αλλά φέτος δεν έχει δικαιολογίες. Το έργο του είναι δύσκολο και πρέπει να δείξει ότι και η δική του χρονιά, όπως περιμένουν πολλοί για την ομάδα, θα είναι καλύτερη από πέρσι.

Έδρα: «Σταντ Ογκίστ-Μπονάλ» (20.005)

Μεταγραφές: Προσθήκες ουσίας για την Σοσό. Ο Ράγιος, γνωστός μας από το πέρασμά του από τον Αστέρα Τρίπολης, έχει την ποιότητα για να κάνει τη διαφορά σε αυτό το επίπεδο. Ο Ραμαρέ, πρώην αρχηγός της Μπρεστ, έχει μεγάλη προσωπικότητα και θα είναι κομβικό σημείο στην ενδεκάδα της. Με αυτούς τους δύο στη μεσαία γραμμή ανεβαίνει επίπεδο. Συνολικά αποκτήθηκαν τέσσερις παίκτες και αποχώρησαν εννέα, αλλά μόνο οι Ντιεντιού και Πελέ θα λείψουν ουσιαστικά. Φρονούμε ότι είναι ενισχυμένη από τις κινήσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα, ενώ αναμένουμε να αποκτήσει κι άλλους παίκτες εντός Αυγούστου.

Φιλικά: Αρκετά δυνατή και με δεδομένο αμυντικό προσανατολισμό, η Σοσό έδειξε από τα φιλικά ότι θέλει να κερδίζει σε κάθε ματς, με οποιονδήποτε τρόπο, θέλοντας να μπει με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία στην πρεμιέρα. Κατάφερε λοιπόν να μείνει αήττητη σε πέντε αναμετρήσεις (3-2-0), ενώ δέχτηκε μόνο ένα γκολ. Στο τελευταίο φιλικό κόντρα στην Γκαζελέκ που αγωνίζεται στα μεγάλα σαλόνια απέσπασε «λευκή» ισοπαλία, μέσα από μία σοβαρή εμφάνιση σαν να έπαιζε σε επίσημο ματς.

Εκτίμηση: Θα διεκδικήσει την άνοδο. Ο Εχουαφνί έκανε καλή δουλειά πέρσι, ενώ φέτος υπάρχει και η οικονομική άνεση, αφού ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση στους Κινέζους επενδυτές. Η Σοσό είναι πλέον ο πρώτος ευρωπαϊκός σύλλογος που περνά ολοκληρωτικά σε χέρια Κινέζων. Αν αποδειχτούν συνεπείς οι νέοι ιδιοκτήτες, τότε η χρονιά μπορεί να ολοκληρωθεί με ιδανικό τρόπο. Πρέπει να δούμε βέβαια και τη κινήσεις θα κάνει μέχρι τις 31 Αυγούστου. 

 

Μετς 

Τι έκανε πέρυσι: Δεν μπόρεσε να παραμείνει στα μεγάλα σαλόνια παρότι μπήκε σε αυτά με φόρα από δύο σερί ανόδους και με ένα σύνολο αρκετά δεμένο και σοβαρό. Έλειπε όμως η ποιότητα και αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα 31 γκολ που σημείωσε σε 38 αγώνες, ούσα η χειρότερη επίθεση της κατηγορίας. Είχε αποχαιρετήσει ουσιαστικά την κατηγορία από πολύ νωρίς. Εξ’ άλλου τερμάτισε προτελευταία σε απόσταση 12 βαθμών από την 17η Τουλούζ, η οποία ήταν η τελευταία ομάδα που έμεινε στην κατηγορία.

Προπονητής: Ο Καρτιέ την ανέβασε δύο κατηγορίες, αλλά ο υποβιβασμός έφερε την απομάκρυνσή του. Η διοίκηση της Μετς έπρεπε να βρει έναν άξιο διάδοχο με την ίδια δυνατή προσωπικότητα. Ο Χοσέ Ριγκά είναι ο εκλεκτός που θα οδηγήσει τη Μετς στην προσπάθεια της για την άνοδο. Έχει περάσει από 12 ομάδες στην καριέρα του (κυρίως στη χώρα του), ενώ ήταν υπεύθυνος και στις ακαδημίες της Μίλαν για μία χρονιά. Επίσης έχει κάνει και το μακρινό ταξίδι για τα «πετροδόλλαρα» του Κατάρ. Πέρσι από τον Φεβρουάριο μέχρι το τέλος της χρονιάς κάθισε στον πάγκο της Σταντάρ Λιέγης. Παρόλα αυτά, στα τόσα χρόνια καριέρας, μοναδικός τίτλος που έχει κατακτήσει ένα το πρωτάθλημα της 3ης κατηγορίας στη χώρα του. Δουλεύει για πρώτη φορά στη Γαλλία.

Έδρα: «Σταντ Σεντ – Σιμφοριέν» (26.700)

Μεταγραφές: Κόσμος ήρθε κι ο διπλάσιος έφυγε. Οκτώ παίκτες αποκτήθηκαν και 17 εγκατέλειψαν το «Σεντ – Σιμφοριέν». Είναι και νέος ο προπονητής, οπότε μιλάμε για ένα γρίφο για δυνατούς λύτες. Ο Σοπλέν θα λείψει πάρα πολύ από την άμυνα, ενώ στον αντίποδα σημαντική προσθήκη στα μετόπισθεν είναι ο Μπαλντέ που ήρθε από την Γλασκώβη και πιο συγκεκριμένα από την Σέλτικ. Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν το πρόσημο είναι θετικό ή αρνητικό, αλλά σίγουρα θα υπάρξει στην αρχή μεγάλο πρόβλημα στην ομοιογένεια.

Φιλικά: Καλή ήταν η παρουσία της Μετς στα φιλικά. Έδωσε τέσσερις αναμετρήσεις, κέρδισε στις δύο εξ’ αυτών, και από εκεί και πέρα είχε μία ισοπαλία και μία ήττα. Ξεκίνησε με τις δύο νίκες κόντρα σε Οσέρ και Κολμάρ, ηττήθηκε από την Γκαζελέκ με 1-0, ενώ έμεινε στο 0-0 με τη Ρεμς. Επέλεξε δηλαδή να δυναμώνει την ένταση και να αυξάνει το βαθμό δυσκολίας (αντιμετώπισε δύο ομάδες από την μεγάλη κατηγορία), όσο πλησίαζε προς τη σέντρα του πρωταθλήματος.

Εκτίμηση: Δεν μας εμπνέει εμπιστοσύνη ως διεκδικήτρια της ανόδου. Ίσως μάλιστα και να είναι μία από τις αρνητικές εκπλήξεις του πρωταθλήματος. Ο Καρτιέ είχε δώσει ταυτότητα σε αυτήν την ομάδα, με δύο σερί ανόδους. Πρόπερσι ανέβηκε εκεί που δεν την υπολόγιζε κανείς και λειτούργησε υπέρ της το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Η χρονιά αυτή λοιπόν, θα είναι αρκετά δύσκολα και στην καλύτερη περίπτωση, για εκείνη, τη βλέπουμε στα όρια της πρώτης δεκάδας και όχι ψηλότερα. Ίσως να κοιτάξει και επικίνδυνα πιο χαμηλά, αλλά ας περιμένουμε πρώτα να δούμε τις πρώτες αγωνιστικές για να προχωρήσουμε παραπέρα την σκέψη μας. 

 

Λανς

Τι έκανε πέρυσι: Δεν μπορούσε μέσα σε όλα αυτά τα οικονομικά προβλήματα να σταθεί στην κατηγορία. Τα χρήματα από τον Αζέρο μεγαλομέτοχο δεν ήρθαν ποτέ και έτσι δεν μπορούσαν να γίνουν μεταγραφές. Αγωνίστηκε όλη τη χρονιά στο ουδέτερο γήπεδο της Λικόρν, έκανε κάποια ντέρμπι ως γηπεδούχος (με Παρί και Μαρσέιγ) στο «Σταντ ντε Φρανς» για να ενισχύσει τα οικονομικά της και μέσα σε όλα αυτά ο Κομπουαρέ προσπαθούσε να παρουσιάσει ένα αξιόμαχο σύνολο. Κάποιες φορές τα κατάφερνε, τις περισσότερες όμως όχι κι έτσι αποχαιρέτησε πολύ εύκολα, ως ουραγός, τα μεγάλα σαλόνια.

Προπονητής: Ο Αντουάν Κομπουαρέ είναι ίσως ο κορυφαίος προπονητής της κατηγορίας και σίγουρα η πιο δυνατή προσωπικότητα μαζί με τον Κορέα της Νανσί. Ο 52χρονός Γάλλος που έχει περάσει από τους πάγκους των Παρί Σεν Ζερμέν (δύο φορές), Στρασμπούρ, Βαλενσιέν και Αλ Χιλάλ παραμένει στον πάγκο για δεύτερη σερί χρονιά κι αυτό προκάλεσε έκπληξη σε αρκετούς, αφού περιμέναμε ότι θα ψάξει μία ομάδα με υψηλότερους στόχους και το κυριότερο ένα σύλλογο στον οποίο θα μπορούσε να δουλέψει κάτω από καλύτερες συνθήκες. Φυσικά αυτό είναι κέρδος για τους «λανσουά» την παρούσα χρονική στιγμή.

Έδρα: «Σταντ Φελίξ-Μπολάρ-Ντελελί» (41.233)

Μεταγραφές: Η πιο σημαντική κίνηση είναι ότι απέκτησε τον ηγέτη της άμυνας της Βαλενσιέν, τον Λάλα. Θα βοηθήσει αρκετά στα μετόπισθεν. Επίσης θα βοηθήσει ο Οτρέ από τη Λοριάν, ενώ για τους άλλου έξι που ήρθαν, κρατάμε επιφυλάξεις για το πόσο μπορούν να πάρουν άμεσα θέση βασικού. Αποχώρησαν όμως 14 παίκτες. Μεγαλύτερη απώλεια ο εξαιρετικός επιθετικός Τουζγκάρ. Σημαντικές απώλειες είναι οι Κανταρί, Κουλιμπαλί, Γκιγιόμ, Καβαρέ και Ελ Τζαντεγιαουί. Στα μάτια είναι αποδυναμωμένη, έστω και λίγο.

Φιλικά: Τέσσερα φιλικά έδωσε η Λανς, τα τρία εξ’ αυτών με ομάδες από το Βέλγιο. Κέρδισε την Μαλίν με 2-1 γνώρισε την ήττα από την Δουνκέρκη και τις Βρυξέλλες, ενώ αναδείχτηκε ισόπαλη με την Τούμπιζε. Έδειξε δυσκολία στο γκολ, αλλά έβγαλε και σοβαρότητα στην άμυνα. Χρειάζεται ακόμη δουλειά για να είναι στο επιθυμητό επίπεδο.

Εκτίμηση: Η Λανς θα σωθεί. Βέβαια το ζητούμενο δεν θα έπρεπε να είναι αυτό για έναν τόσο σημαντικό και ιστορικό σύλλογο της χώρας, αλλά η οικονομική κατάσταση δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Είναι ένα μικρό θαύμα που έμεινε ο Κομπουαρέ και αυτό μόνο σε καλό μπορεί να της βγει. Τη βλέπουμε κάπου μεταξύ 6ης και 12ης θέσης. 

 

Νανσί 

Τι έκανε πέρυσι: Πάλεψε για την άνοδο αλλά δεν τα κατάφερε. Φυσικό κι επόμενο μπορούμε να πούμε, αφού η αστάθειά της ήταν κάτι περισσότερο από παροιμιώδης. Ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο, όχι μόνο ως εμφάνιση (στα περισσότερα ματς έπαιξε εξαιρετικό ποδόσφαιρο), κυρίως από πλευράς αποτελέσματος. Σε παιχνίδι που έπρεπε να είχε κερδίσει με 4-0, έχανε μέσα στην έδρα της από σαφέστατα υποδεέστερους αντιπάλους. Επίσης όταν έτρεχε ένα καλό σερί και πατούσε το πόδι στο γκάζι, με δύο απίστευτες γκέλες πισωγύριζε κι έτσι δεν κατάφερε να επιστρέψει στα μεγάλα σαλόνια.

Προπονητής: Πρόκειται για έναν προπονητή, ο οποίος έχει ταυτιστεί με το σύλλογο. Ο Πάμπλο Κορέα είναι σύμβολο για τη Νανσί, αφού την υπηρέτησε για 12 χρόνια, απέτυχε στο μεγαλύτερο βήμα που πήγε να κάνει στην Εβιάν και επέστρεψε πρόπερσι στα μέσα της χρονιάς στην ομάδα που έχει αγαπήσει όσο καμιά άλλη. Εκεί έδειξε ότι η Νανσί του ταιριάζει απόλυτα και πήγε να κάνει ένα μικρό θαύμα, αλλά δεν κέρδισε την άνοδο. Πέρσι είχε την ομάδα από την αρχή της χρονιάς, αλλά δεν μπόρεσε να τα καταφέρει, παρότι πλησίασε αρκετές φορές. Ο Ουρουγουανός εμπνέει τους παίκτες του και συνδυάζει θέαμα και ουσία, ενώ είναι ίσως η πιο δυνατή προσωπικότητα (μαζί με τον Κομπουαρέ) που υπάρχει στους πάγκους της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Έδρα: «Σταντ Μαρσέλ Πικό» (20.087)

Μεταγραφές: Οι μέσοι Πουγιό από την Ορλέαν και Ρομπίκ από την Λαβάλ είναι οι δύο κορυφαίες μεταγραφές της Νανσί και δύο εκ των κορυφαίων της λίγκας μέχρι σήμερα. Συνολικά αποκτήθηκαν πέντε παίκτες, ο ένας με μορφή δανεισμού και πρόκειται για τον ταλαντούχο Μπαμπά από την Μαρσέιγ. Από εκεί και πέρα ο Κορέα προχώρησε σε ξεσκαρτάρισμα με συνδυασμό τη μείωση του μπάτζετ, αφού έφυγαν από το «Μαρσέλ Πικό» 13 παίκτες. Μεγαλύτερη απώλεια είναι αυτή του Ντεμπελέ που θα συνεχίσει στην Γκενγκάν. Το πρόσημο είναι μάλλον θετικό, αφού πήρε παίκτες – κλειδιά και ξεφορτώθηκε αρκετούς που δεν ήταν στα βασικά πλάνα.

Φιλικά: Η παρουσία της Νανσί στα φιλικά ήταν εξαιρετική. Τρεις νίκες και δύο ισοπαλίες, αήττητη δηλαδή σε πέντε αναμετρήσεις, ενώ σε όλες αυτές δέχτηκε μόνο ένα γκολ. Ο Κορέα έχει δώσει ήδη ομοιογένεια πολύ καλύτερη του αναμενόμενου, για τα δεδομένα της εποχής, ενώ η ομάδα του παίζει πολύ πειθαρχημένα και συγκεντρωμένα και μένει να δούμε αν θα το βγάλει αυτό και στα επίσημα ματς.

Εκτίμηση: Πιστεύουμε ότι θα είναι μία από τις τρεις ομάδες που θα ανέβει στην κατηγορία. Ο Κορέα είναι καλός προπονητής και δεν θα αποτύχει δεύτερη σερί χρονιά. Είναι η ομάδα με τον πιο ενεργό και πιστό κόσμο στην κατηγορία κι αν απλά παίξει όπως πέρσι, αποφεύγοντας όμως τις ανόητες γκέλες, τότε έχει όλα τα φόντα να επιστρέψει και πάλι στα μεγάλα σαλόνια.  Μας αρέσει και η απόδοση για κατάκτηση πρωταθλήματος στο 8.00. 

 

Τουρ

Τι έκανε πέρυσι: Με τις περιπέτειες που πέρασε πέρσι, μάλλον επιτυχία πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός ότι σώθηκε και έμεινε στην κατηγορία. Ξεκίνησε σχετικά φιλόδοξα με τον Πανταλονί στον πάγκο, αλλά γρήγορα προέκυψαν σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Ο Κορσικανός τεχνικός, που μία χρονιά νωρίτερα είχε διεκδικήσει με τους «τουρανζό» την άνοδο, δήλωσε πως με αυτό το ρόστερ δεν υπάρχει προοπτική και παραιτήθηκε. Αυτό συνέβη στις 17 Οκτωβρίου 2014 μετά την εντός έδρας ήττα από τη Νιμ, που ήταν η τέταρτη στη σειρά και συνολικά η όγδοη στις πρώτες 11 αγωνιστικές. Ανέλαβε στη θέση του ο Ντιζέ, ο οποίος έκανε ένα μικρό θαύμα. Προώθησε παίκτες από τη δεύτερη ομάδα, αφού δεν υπήρχε δυνατότητα για μεταγραφές, έφτιαξε ένα άπειρο μεν σύνολο, γεμάτο όμως ενέργεια και πάθος. Υπήρχαν διακυμάνσεις, αλλά στις τελευταίες εννέα αγωνιστικές έκανε μόνο μία ήττα και κέρδισε δικαιότατα την παραμονή της στην κατηγορία.

Προπονητής: Ο Μάρκο Σιμόνε αντικατέστησε τον Ντιζέ, τον οποίο τελικά δεν εμπιστεύτηκε η διοίκηση της Τουρ, παρά την εξαιρετική δουλειά που έκανε πέρσι. Ο Ιταλός, μεγάλος στράικερ του παρελθόντος, αφού απέτυχε μία χρονιά στη Μονακό (11-12), πέρασε δύο χρόνια στην Ελβετία και πιο συγκεκριμένα στη Λωζάννη.  Επιστρέφει στην Γαλλία σαν προπονητής και θέλει να δείξει ότι μπορεί, ώστε να πάρει διαβατήριο για ένα μεγαλύτερο σύλλογο, είτε στη Γαλλία, είτε στην πατρίδα του. Το κίνητρο υπάρχει στον Σιμόνε, το θέμα είναι αν υπάρχουν και οι δυνατότητες και μέσα από αυτές να τραβήξει και τους «τουρανζό» σε μία καλή χρονιά.

Έδρα: «Σταντ ντε λα Βαλέ ντι Σέρ» (16.827)

Μεταγραφές: Πολύ σημαντική κίνηση στο μεταγραφικό παζάρι είναι η απόκτηση του Μποσέτι από τη Νις. Ο συγκεκριμένος παίκτης σκόραρε πέρσι πέντε φορές στα μεγάλα σαλόνια σε 27 ματς με τη Νις και σε αυτό το επίπεδο μπορεί να αποδειχτεί πρώτο βιολί για τους «τουρανζό». Συνολικά αποκτήθηκαν έξι παίκτες, ανάμεσά τους και ο Αγκουάζι που είδαμε στον Ατρόμητο, αλλά και ο Λουβιόν από τον Εργοτέλη. Χρήσιμος παίκτης και ο Μολφλερί από τη Χάβρη. Από αυτούς που έφυγαν ξεχωρίζει ο παλιός ηγέτης της, Ντελόρ, που επέστρεψε στη Γουίγκαν όπου ανήκε, αλλά και ο Τουρέ που θα παίξει στα μεγάλα σαλόνια με την Γκαζελέκ. Θα λέγαμε ότι είναι ενισχυμένη αφού απέκτησε σημαντικότατους παίκτες και έχασε πολύ πιο λίγους από τους λεγόμενους βασικούς.

Φιλικά: Η Τουρ έδωσε μεγάλο βάρος στην προπόνηση κι έδωσε μόλις τρία φιλικά. Σε αυτά είχε ισορροπημένα αποτελέσματα με απολογισμό 1-1-1. Κατά σειρά, ηττήθηκε πολύ εύκολα από την Ντιζόν με 3-0, κέρδισε τη Σατορού με 1-0, ενώ αναδείχτηκε ισόπαλη με τη Νιορ. Θέλει σημαντική βελτίωση στη μάχη που θα δώσει για να παραμείνει στην κατηγορία.

Εκτίμηση: Παρότι είναι ενισχυμένη μεταγραφικά, έχει οικονομικό πρόβλημα, αλλά το κυριότερο για το συμπέρασμα που θα σας παραθέσουμε ως εκτίμηση, είναι πως δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στον προπονητή Μάρκο Σιμόνε. Δύσκολη θα είναι η χρονιά και το φλερτ με τον υποβιβασμό θα είναι έντονο. Σε κάθε περίπτωση πάντως μπορεί να το παλέψει και δεν θα πέσει (αν πέσει) αμαχητί.

Zahir

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ