Η επικαιρότητα κατακλύστηκε από ειδήσεις τις πρώτες ημέρες του 2025 με συλλήψεις ατόμων που είτε ήταν κάτοχοι είτε στοιχημάτιζαν σε μη αδειοδοτούμενους χώρους στοιχηματισμού και πλέον υπάρχει ένας ξεκάθαρος και κατανοητός λόγος για το τι ωθεί τους παίκτες να τους επισκέπτονται.
Η φορολογία στα τυχερά παιχνίδια είναι το ζήτημα που το κράτος και οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν, αναλύσουν και να λάβουν αποφάσεις εφόσον θέλουν να καταπολεμήσουν αποτελεσματικότερα τον παράνομο στοιχηματισμό στη χώρα μας.
Τουλάχιστον, αυτό διαπιστώθηκε μετά το πόρισμα έρευνας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την ΕΕΕΠ, που εξέτασε τη συμπεριφορά των παικτών σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ρουμανία, Κροατία και Σλοβενία.
Το ποσοστό των παικτών του στοιχήματος που επιλέγουν μη αδειοδοτούμενους χώρους για τα πονταρίσματα τους σε Ηνωμένο Βασίλειο και στις Βαλκανικές χώρες ανέρχεται σε 50% και 43%, αντίστοιχα. Σύμφωνα, με την έρευνα, ο λόγος που στρέφονται σε αυτούς τους παρόχους και δεν απευθύνονται στους νόμιμους είναι η υψηλή φορολογία, που αυξάνει το κόστος συμμετοχής.
Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι πως περίπου το 30% των μελών του γκρουπ που εξετάστηκε, σε σχετική ερώτηση για ενδεχόμενη αυστηροποίηση των ποινών που θα αντιμετωπίζουν όσοι συλληφθούν να στοιχηματίζουν σε παράνομα σημεία, δεν θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους ίδιους.
Για τα πορίσματα της έρευνας τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ, κ. Δ. Ντζανάτος, αναφέροντας, «Σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση συμμετοχής σε παράνομα τυχερά παίγνια, παρατηρούμε ότι όσο αυξάνεται η ηλικία του συμμετέχοντα τόσο μειώνεται η πιθανότητα επιλογής ενός μη αδειοδοτημένου παρόχου. Παράλληλα οι γυναίκες φαίνεται να μην επιλέγουν μη αδειοδοτημένους παρόχους με την ίδια ευκολία, όπως οι άντρες. Τέλος, η αναγνώριση των κινδύνων απώλειας χρημάτων και η απουσία όρων και κανόνων συμμετοχής στα παίγνια φαίνεται να λειτουργούν αποτρεπτικά στη συμμετοχή σε παράνομα δίκτυα».
Αναφορικά, με την αντίληψη των συμμετεχόντων για τις ενέργειες των Κυβερνήσεων των χωρών που εξετάστηκαν, με εξαίρεση τη Σλοβενία, επικρατεί η άποψη πως θα πρέπει να αυστηροποιηθούν τα νομοθετικά πλαίσια στους διαδικτυακούς παρόχους.
Ως προς αυτήν την κατεύθυνση οδεύουν όλες οι χώρες που εξετάστηκαν αλλά δεν υπάρχει σύμπνοια και θέλουν να διαβούν διαφορετικούς δρόμους. Στη Μεγάλη Βρετανία «καλοβλέπουν» την επιβολή μόνο φόρου ως ποσοστό επί των Ακαθάριστων Εσόδων (Gross Gaming Revenue Tax).
Απεναντίας, σε Κροατία και Ρουμανία προκρίνουν την επιβολή ενός συνδυαστικού συστήματος φορολόγησης, δηλαδή και ποσοστό επί των Ακαθάριστων Εσόδων (GGR Tax) και ποσοστό επί των κερδών των παικτών, ότι ισχύει και στην Ελλάδα. Στη Σλοβενία προκρίνουν ως πρώτη επιλογή την επιβολή φόρου επί των κερδών των παικτών.