foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ75
COSMOTE TV ΔΩΡΕΑΝ* ΕΔΩ 📺 ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Τουρκία, Süper Lig Preview 2019-20

Previews Πρωταθλημάτων | 15 Αυγ 2019 17:26
Τουρκία-Süper-Lig-Preview-2019-20.jpg

Ακόμα μία σεζόν στην Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει, με τη Γαλατά να είναι σε θέση ισχύος από τα 2 συνεχόμενα πρωταθλήματα που έχει κατακτήσει. Ακόμα μία χρονιά η Μπασακσεχίρ δείχνει ικανή να κάνει πρωταθλητισμό, ενώ η Φενέρ θα προσπαθήσει φέτος να φανεί περισσότερο ανταγωνιστική. Υπολογίσιμη δύναμη η Μπεσίκτας αν και προέρχεται από 2 άγονα χρόνια. Ικανή και με ποιότητα παρά τα οικονομικά προβλήματα και η Τραμπζονσπόρ. Δυνατές και οι επαρχιακές ομάδες, συμπληρώνουν ένα αρκετά ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Νεοφώτιστες, η έμπειρη και η ιστορική στην κατηγορία Γκεντσλέρ και οι Ντενιζλίσπορ με τη Γκαζισεχίρ.

Μακροχρόνιο στοίχημα

Στις παραδοσιακές τρεις μεγάλες δυνάμεις της χώρας, τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί και η Μπασακσεχίρ, η ομάδα που ίδρυσε και παραμένει αγαπημένη του Προέδρου Ερντογάν, που αν και φτάνει στην «πηγή» νερό δεν «πίνει». Αυτή η 4άδα δύσκολα να «σπάσει», αν και αναμένεται σκληρή μάχη όχι μόνο για το πρωτάθλημα, αλλά και για την 2η προνομιούχο θέση. «Σφαγή» θα γίνει και την 5η θέση που υπό προϋποθέσεις μπορεί να δώσει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Όσο για τον υποβιβασμό και αυτός αναμένεται να κριθεί στις λεπτομέρειες. Αυτό που αξίζει λοιπόν να παιχτεί είναι το... 11ρι της Μπασακσεχίρ για κατάκτηση, στην Netbet.

Εκτίμηση τελικής κατάταξης 1. Μπασακσεχίρ, 2. Γαλατά, 3. Μπεσίκτας, 4. Φενέρ, 5. Αλάνιασπορ, 6. Τραμπζονσπόρ, 7. Μαλάτιασπορ, 8. Γκοζτέπε, 9. Καϊσέρι, 10. Σίβασπορ, 11. Κόνιασπορ, 12. Ρίζεσπορ, 13. Κασίμπασα, 14. Γκεντσλέρμπιρλιγκι, 15. Αντάλιασπορ, 16. Γκαζιαντέπ, 17. Ανκαραγκουτσού, 18. Ντενιζλίσπορ.

 

Σύστημα διεξαγωγής

Δεν έχει αλλάξει κάτι όσον αφορά τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος, που περιλαμβάνει 34 αγωνιστικές, με τους αγώνες να είναι διπλοί (εντός-εκτός). Πρωταθλητής αναδεικνύεται αυτός με τους περισσότερους βαθμούς και κερδίζει αυτόματα και μία θέση στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ. Στα προκριματικά του ίδιου θεσμού θα αγωνιστεί ο 2ος, ενώ οι θέσεις 3 και 4 οδηγούν στο Γιουρόπα. Θέση στους ομίλους του Γιουρόπα εξασφαλίζει ο νικητής του κυπέλλου. Υπό προϋποθέσεις στο Γιουρόπα μπορεί να αγωνιστεί και η ομάδα που θα τερματίσει στην 5η θέση (αν κατακτήσει το Κύπελλο κάποια από τις 4 πρώτες). Υποβιβάζονται απευθείας οι 3 τελευταίες ομάδες. Από πέρσι οι διαιτητές έχουν τη βοήθεια του VAR, αν και η εφαρμογή του άφησε ανάμεικτες εντυπώσεις. Κριτήρια ισοβαθμίας: α) Βαθμοί στα μεταξύ τους, β) διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους, γ) καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους, δ) συνολική διαφορά τερμάτων, ε) συνολική καλύτερη επίθεση, στ) μπαράζ.

 

Οι 10 καλύτερες μεταγραφές

Παίκτης Θέση Από Σε
Σέρι Μέσος Φούλαμ Γαλατά
Κρούζε Επιθετικός Βέρντερ Φενέρ
Γιάγιτς Μεσοεπιθετικός Τορίνο Μπεσίκτας
Γκ. Ροντρίγκες Εξτρέμ Αλ Ιτιχάντ Φενέρ
Βίκτορ Ρουίθ Αμυντικός Βιγιαρεάλ Μπεσίκτας
Λουινταμά Αμυντικός Σταντάρ Λ. Γαλατά
Ρεμποκό Αμυντικός Γκινγκάμπ Μπεσίκτας
Ζάνκα Αμυντικός Χάντερσφιλντ Φενέρ
Κριβέλι Επιθετικός Καέν Μπασακσεχίρ
Μπάμπελ Επιθετικός Φούλαμ Γαλατά

 

 

Οι ομάδες της Süper Lig

Γαλατάσαραϊ

Τι έκανε πέρσι:  Μία φανταστική χρονιά έζησε πέρσι η Γαλατά που κατάφερε να κατακτήσει το νταμπλ. Και μπορεί στο κύπελλο να απέδειξε πως δεν είχε αντίπαλο, στο πρωτάθλημα ωστόσο χρειάστηκε να πραγματοποιήσει ένα μικρό «θαύμα» επιστρέφοντας από το -8 που τη χώριζε από την Μπασακσεχίρ και να κάνει το repeat. Με εξασφαλισμένη και φέτος την παρουσία της στους ομίλους του ΤΣΛ.

Προπονητής: Από το Δεκέμβριο του 2017 τα ηνία της ομάδας ανέλαβε ο Φατίχ Τερίμ οδηγώντας την ομάδα στην κατάκτηση 2 σερί πρωταθλημάτων και ενός κυπέλλου, με τη Διοίκηση να του ανανεώνει το συμβόλαιο μέχρι το 2021. Ο «Αυτοκράτορας» με 8 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα, 4 Σούπερ Καπ και ένα κύπελλο ΟΥΕΦΑ είναι η πραγματική δύναμη του συλλόγου.

Έδρα: Türk Telekom (52.695)

Μεταγραφές: Δυνατά κινήθηκε στο μεταγραφικό παζάρι φέτος η Γαλατασαράι, προσπαθώντας να καλύψει όλα τα κενά που δημιουργήθηκαν και ταυτόχρονα να δημιουργήσει ένα ρόστερ με ισάξιους παίχτες σε όλες τις θέσεις. Πούλησε τον χαφ Φερνάντο (22/2) για 4.5 εκατ. ευρώ στη Σεβίλλη και τον αντικατέστησε με το δανεικό από τη Φούλαμ έναντι 1.5 εκατ. ευρώ μέσο Σέρι. Παρελθόν αποτελούν ο εξτρέμ Γκουμούς (Τζένοα, πέρσι 19/4), ο φορ Ντερντιγιόκ (Γκοζτέπε, 13/7), ενώ έληξαν οι δανεισμοί του χαφ Ν’ντιαγέ (Στόουκ, 23/3) και του εξτρέμ Ονιεκόρου (Έβερτον, 31/14). Αγοράστηκε για 5 εκατ. ευρώ ο δανεικός (Σταντάρ Λιέγης) από το Γενάρη και μετά στόπερ Λουϊντάμα (11/0), ενώ ήρθαν ως ελεύθεροι ο κίπερ Κοσούκ (Μπούρσασπορ), ο μπακ Οζμπαϊρακλί (Φενέρ) και οι εξτρέμ Μπάμπελ (Φούλαμ), Ντουρμάζ (Τουλούζ) και Μπουγιούκ (Μαλάτιασπορ). Δανεικός από τη Θέλτα ο εξτρέμ Μορ.

Προετοιμασία: Στοχευμένα τα φιλικά που έδωσε το καλοκαίρι η «Τζιμ Μπομ» κόντρα σε δυνατές ομάδες με τα περισσότερα παιχνίδια από αυτά να έχουν πολλά γκολ. Ήττες από Λειψία και Άουγκσμπουργκ με 3-2 και 4-1 αντίστοιχα, για να επικρατήσει στη συνέχεια της Μπορντό (3-1) και του Παναθηναϊκού (2-1). Μεσολάβησε η κατάκτηση του Σούπερ Καπ (1-0 της Ακισάρ), ενώ στο πιο πρόσφατό της ηττήθηκε με 4-1 από τη Φιορεντίνα.

Εκτίμηση: Με τον «αέρα» των 2 διαδοχικών πρωταθλημάτων ξεκινάει φέτος η Γαλατά και σαφέστατα διαθέτει την ποιότητα να πρωταγωνιστήσει και φέτος. Έχει ικανούς παίχτες και στόχος να ανταπεξέλθει σε όλες τις διοργανώσεις. Δίκαια είναι το φαβορί και φέτος για τον τίτλο.

 

Μπασακσεχίρ

Τι έκανε πέρσι: Ακόμα μία φορά που η Μπασακσεχίρ φτάνει στην πηγή αλλά στο τέλος δεν «πίνει νερό». Ιδανική αυτόχειρας η ομάδα της Πόλης πέρσι, που απώλεσε διαφορά 8 βαθμών με αποτέλεσμα να χάσει έναν τίτλο που το Γενάρη έδειχνε σχεδόν σίγουρος.

Προπονητής: Από τον Ιούνιο του 2014 στον πάγκο της ομάδας ο Αμπντουλάχ Αβτσί, που όμως το καλοκαίρι αποφάσισε να αποχωρήσει για να αναλάβει τη Μπεσίκτας. Αντικαταστάτης του ο Οκάν Μπουρούκ, ο οποίος πρόπερσι με την Ακισάρ κατάφερε να κατακτήσει το κύπελλο, ενώ πέρσι ανέλαβε το Σεπτέμβριο τη Ρίζεσπορ και κατάφερε από ουραγό να την ανεβάσει στην 11η θέση βοηθώντας την να κερδίσει άνετα την παραμονή της.

Έδρα: Fatih Terim Stadyumu (17.319)

Μεταγραφές: Ελάχιστες οι αποχωρήσεις εκεί όπου ξεχωρίζει το όνομα του 38χρονου χαφ Μπελόζογλου (24/1), που θα συνεχίζει στη Φενέρ. Παρελθόν ο μπακ Κουντριάσοφ (8/1), ο στόπερ Τάσκι (4/0) και ο δανεικός από την Ουντινέζε φορ Μπάγιτς (22/6). Προσθήκες υπήρξαν σε όλες τις θέσεις. Στα μετόπισθεν ο μπακ Μπεϊτς (με 1 εκατ. ευρώ από Αϊντχόφεν) και ο στόπερ Βιεϊρά (με 1.3 εκατ. ευρώ από Λούγκο), στα χαφ ήρθε ο δανεικός από την Πίραμιντς Οκεχούκβου, ενώ επέστρεψε από δανεισμό (Αλτινορνού) ο 22χρονος πολλά υποσχόμενος μέσος Οζφεσλί. Σημαντικές οι προσθήκες επιθετικα με τους φορ Γκουλμπράντσεν (ελεύθερος Σάλτσμπουργκ) και Κριβέλλι (έναντι 2.7 εκατ. ευρώ από Καέν) να ξεχωρίζουν.

Προετοιμασία: Από νωρίς ξεκίνησε η προετοιμασία για το σύλλογο λόγω των ευρωπαϊκών υποχρεώσεών του. Έδωσε δυνατά φιλικά με απολογισμό κατά σειρά μία νίκη, δύο ήττες και 2 ισοπαλίες. Τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά έδειξε αδυναμίες. Στο «δρόμο» της ήρθε ο Ολυμπιακός για τα προκριματικά του ΤΣΛ και με 2 ήττες αποχαιρέτισε το «όνειρο» των ομίλων.

Εκτίμηση: Από διαδοχικές χρονιές όπου «άγγιξε» τον τίτλο προέρχεται η Μπασακσεχίρ που πλέον έχει καθιερωθεί ως μεγάλη δύναμη στην Τουρκία, παρόλο που στερείται δυναμική στον φίλαθλο κόσμο. Διαθέτει ποιότητα σε όλες τις γραμμές όπως και έναν νεαρό, ικανό και φιλόδοξο τεχνικό. Δείχνει και φέτος ικανή να διεκδικήσει επάξια το πρωτάθλημα, δελεαστικό το... 11άρι για την κατάκτηση του τροπαίου.

 

Μπεσίκτας

Τι έκανε πέρσι:  Μέτρια έως κακή θεωρείται η περσινή χρονιά για τη Μπεσίκτας που τερμάτισε στην 3η θέση, ενώ παρά τον πολύ καλό της Β’ γύρο δεν έδειξε ικανή να «χτυπήσει» τη δυάδα. Στο κύπελλο δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής, ενώ στην Ευρώπη αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων του Γιουρόπα. Η περσινή 3η θέση της και η κατάκτηση του κυπέλλου από τη Γαλατά της εξασφάλισαν μία θέση στους φετινούς ομίλους του Γιουρόπα.

Προπονητής: Το κενό που άφησε ο κόουτς Σενιόλ Γκιουνές ( που ανέλαβε την εθνική) στον πάγκο της ομάδα αναπληρώθηκε από τον Αμντουλάχ Αβτσί, που αποχώρησε μετά από 5 χρόνια από τον πάγκο της Μπασακσεχίρ, με τη «ρετσινιά» πως δεν κατάφερε να πάρει το περσινό πρωτάθλημα, αν και η ομάδα του είχε προηγηθεί ακόμα και με 8 βαθμούς διαφορά. Αν και 55 χρονών έχει μόλις ένα τίτλο, αυτό του ευρωπαϊκού το 2005 με την Under-17 της Τουρκίας.

Έδρα: Vodafone Stadyumu (43.500)

Μεταγραφές: Το καλοκαίρι αποχώρησαν ο 34χρονος μπακ Αντριάνο (22/0), ο φορ Πεντεμέκ (13/5), ενώ δόθηκε δανεικός ο εξτρέμ Λαρίν (12/1). Δεν έπεισε ο δανεικός από το Γενάρη και μετά Ιάπωνας μεσοεπιθετικός Καγκάβα (14/4) που επέστρεψε στην Ντόρτμουντ, ενώ αγοράστηκε για 6.5 εκατ. ευρώ από το Τορίνο ο δανεικός πέρσι μεσοεπιθετικός Λιάγιτς (27/9). Παραμένει από πέρσι ο κίπερ Κάριους (Λίβερπουλ) ενώ ήρθε ως ελεύθερος ο μπακ Ντάγκλας (από Μπαρτσελόνα, πέρσι δανεικός στην Σίβασπορ). Νέα προσθήκη ο εξτρέμ Μπόιντ (με 2.4 εκατ. ευρώ από Γκιμαράες, πέρσι δανεικός στην Ανκαραγκουτσού), ενώ επέστρεψε από δανεισμό ο φορ Ναγίρ (Μπούρσασπορ). Μέσα στον Αύγουστο ήρθαν ο στόπερ Ρουίθ (2.5 εκατ. ευρώ, Βιγιαρεάλ) και ο μπακ Ρεμπόκο (δανεικός από Γκινγκάμπ).

Προετοιμασία: Αρκετά τα φιλικά που έδωσε η Μπεσίκτας, παρουσιάζοντας σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της. Εφτά συνολικά, ξεκίνησε με 2 νίκες για να συνεχίσει με 3 ήττες και 2 ισοπαλίες. Αμυντικά είχε αδυναμίες, ενώ επιθετικά σε 4 από αυτά δε κατάφερε καν να σκοράρει. Στο πιο πρόσφατό της, αγωνίστηκε με αρκετές αλλαγές και ήρθε ισόπαλη με 2-2 κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Εκτίμηση: Η Μπεσίκτας διατήρησε τον κορμό της, ενώ ενισχύθηκε όπου χρειάστηκε με σκοπό να επανέλθει αρχικά στην πρώτη δυάδα του πρωταθλήματος. Ξεκινάει μια νέα εποχή γι' αυτήν και θα χρειαστεί λίγο χρόνο ακόμα για να επανέλθει στην κορυφή.

 

Τραμπζονσπόρ

Τι έκανε πέρσι:  Μία εξαιρετική χρονιά πραγματοποίησε πέρσι ο σύλλογος της Τραπεζούντας που τερμάτισε εύκολα στην 4η θέση, «φλερτάροντας» ακόμα και με την 3άδα. Παρά τα όποια οικονομικά προβλήματα η Τραμπζονσπόρ κατάφερε να δημιουργήσει ένα εξαιρετικό σύνολο, με μικρό Μ.Ο ηλικίας, παίζοντας όμορφο και πολύ παραγωγικό ποδόσφαιρο. Αρνητικό ο αποκλεισμός της στους «8» του κυπέλλου από την Ουμρανίγεσπορ (ομάδα της Β’ Κατηγορίας).

Προπονητής: Παρέμεινε ο Ουνάλ Καραμάν που πιστώνεται την φανταστική περσινή πορεία. Βέβαια δεν ήταν όλα ρόδινα πέρσι, με τον 52χρονο τεχνικό να έρχεται σε ρήξη με τον κίπερ Κίβρακ και το φορ Γιλμάζ. Οι τελευταίοι το Γενάρη αποτέλεσαν παρελθόν και έτσι ο Τούρκος κόουτς κατάφερε αναπόσπαστος να παρουσιάσει ένα τέλειο Β’ γύρο με μόλις 3 ήττες σε 17 ματς πρωταθλήματος.

Έδρα: Medical Park (41.513)

Μεταγραφές: Η ομάδα της Τραπεζούντας τα τελευταία χρόνια ρίχνει βαρύτητα στις ακαδημίες της, ενώ κοιτάζει να πάρει παίχτες σε νεαρή ηλικία. Πέρσι είχε το 2ο μικρότερο Μ.Ο της κατηγορίας και στα πλαίσια αυτά άφησε ελεύθερους τον 33χρονο φορ Ροδαγιέγκα (33/15, 1ος σκόρερ πέρσι), τον 30χρονο μπακ Ιμπάνεθ (5/0), τον 29χρονο στόπερ Τουρέ (27/0) και τους εξτρέμ Αμίρι (31 ετών, 22/1) και Σαχάν (32 ετών, 19/2). Ήρθαν ο κίπερ Καρντεσλέρ (Αλτινόρντου), οι στόπερ Καμπί (Εστουντιάντες) και Φερνάντες ( δανεικός από Σπόρτινγκ), ο χαφ Όμπι (Μίλντεσπρο), ενώ ως ελεύθερος ήρθε ο εξτρέμ Αντβιτζάζ. Αγοράστηκε για 1 εκατ. ευρώ από τη Λιντς ο δανεικός πέρσι φορ Εκουμπάν (29/5), ενώ στις 6 Αυγούστου ήρθε ο στόπερ Ιέ (Λιλ). Δανεικός από τη Κρ. Πάλας φορ Σορλόθ, ενώ πωλήθηκε εν τέλει ο 22χρονος και πολλά υποσχόμενος μεσοεπιθετικός Γιατζίτζι (30/4) στη Λιλ έναντι 16.5 εκατ. ευρώ.

Προετοιμασία: Αρκετά τα φιλικά και νωρίς λόγω ευρωπαϊκών υποχρεώσεων για την Τραμπζονσπόρ με την εικόνα της ομάδας να είναι καλή, αν και στα 3 πιο πρόσφατά της έφερε ισάριθμες ισοπαλίες. Κατά σειρά Χοφενφάιμ (3-3), Πάρμα (2-2) και Βερόνα (1-1). Στις 8 Αυγούστου έδωσε το πρώτο της επίσημο ματς για τα προκριματικά του Γιουρόπα εκτός έδρας με τη Σπάρτα Πράγας με την οποία αναδείχτηκε ισόπαλη με 2-2. Την Πέμπτη 15/8 ακολουθεί ο επαναληπτικός.

Εκτίμηση: Η ομάδα της Τραπεζούντας τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου και οι απαιτήσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες και φέτος. Υπάρχει αυστηρή επιτήρηση από την ΟΥΕΦΑ και γι' αυτό στηρίζεται σε παίχτες από τις Ακαδημίες της, κάτι που της έχει κάνει καλό. Διαθέτει ποιότητα σε όλες τις γραμμές και μπορεί εύκολα να μπει στην 6άδα.

 

Μαλάτιασπορ

Τι έκανε πέρσι: Εκπληκτική η περσινή χρονιά για την Μαλάτιασπορ, στην μόλις 2ο χρονιά της που αγωνίζεται στην Α’ Κατηγορία κατάφερε να τερματίσει στην πεντάδα κατακτώντας το εισιτήριο για έξοδο στο Γιουρόπα, με μόλις 4 ήττες σε 17 εντός έδρας παιχνίδια πρωταθλήματος. Στο κύπελλο έφτασε μέχρι τα ημιτελικά για να αποκλειστεί από τη Γαλατά.

Προπονητής: Αναμορφωτής της ομάδας τον προηγούμενο 1.5 και κάτι χρόνο ο κόουτς Ερόλ Μπουλούτ, που όμως κάποιες διαφωνίες του με παίχτες αλλά και ο αποκλεισμός από το κύπελλο τον ανάγκασαν να παραιτηθεί. Από το καλοκαίρι την ομάδα ανέλαβε ο Σεργκέν Γιαλσίν, που πέρσι παρουσίασε εξαιρετικό έργο στην Αλάνιασπορ, ενώ το όνομά του είχε ακουστεί ακόμα και για την Μπεσίκτας.

Έδρα: Yeni Malatya (27.044)

Μεταγραφές: Με αλλαγές αλλά όχι πολλές στο ρόστερ της, πούλησε για σχεδόν 4 εκατ. ευρώ στην Αλ Αχλί τον εξτρέμ Άλεκσιτς (32/10), ενώ έφυγε για τη Γαλατά ο ταχύς εξτρέμ Μπουγιούκ (27/6). Παρελθόν και ο εξτρέμ Περέιρα (23/0) που θα συνεχίσει στην Κλουζ. Έληξε ο δανεισμός του φορ Καμαρά (Φούλαμ, 10/1), ενώ αποδεσμεύτηκε ο φορ Σισμάνογλου (16/5). Ήρθαν οι αμυντικοί Χαντεμπέ (Κάιζερ Τσιφς) και Εζντεμίρ (Χάβρη), ο Τυνήσιος χαφ Τσαλαλί (Ες Τούνις) και ο εξτρέμ Τορέ (Μπεσίκτας). Από την Κόνιασπορ ήρθαν ως ελεύθεροι ο εξτρέμ Φοφανά και ο φορ Ζάχοβιτς.

Προετοιμασία: Λίγα τα φιλικά και αυτά νωρίς λόγω των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων. Παρουσίασε μέτρια εικόνα, ενώ στα επίσημα της ματς για τα προκριματικά του Γιουρόπα κατάφερε στην παρθενική της εμφάνιση να αποκλείσει την Ολίμπια Λιουμπλιάνας (2-2, 0-1), ενώ στις 8 Αυγούστου αντιμετώπισε εκτός έδρας την Παρτιζάν από την οποία ηττήθηκε με 3-1. Την Πέμπτη 15/8 ακολουθεί ο επαναληπτικός.

Εκτίμηση: Ομάδα που τα τελευταία 2 χρόνια, από τότε που κέρδισε την άνοδό της, έχει καταφέρει να βελτιώνεται συνεχώς. Έχει ποιότητα σε όλες τις γραμμές, δύσκολα να καταφέρει όμως να επαναλάβει την περσινή φανταστική σεζόν, ωστόσο μπορεί να βρεθεί εντός της 8άδας.

 

Φενέρμπαχτσε

Τι έκανε πέρσι:  Ως αποτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί η περσινή χρονιά για τη Φενέρ, παρόλο που ξεκίνησε με πολλές ελπίδες για κάτι θετικό. Τα «καναρίνια» όλη τη σεζόν «φλέρταραν» σοβαρά με τον υποβιβασμό, εξαιρετικά αδύναμοι εκτός έδρας, έσωσαν την «παρτίδα» στο τέλος με 4 σερί νίκες που τους έφεραν στην τιμητική για αυτούς 6η θέση. Αποκλεισμός στους 32» στο Γιουρόπα και στους «16» στο κύπελλο από την Ουμρανίγεσπορ (ομάδα της Β’ Κατηγορίας).

Προπονητής: Το περσινό εγχείρημα με τον κόουτς Κοκού απέτυχε παταγωδώς, με το σύλλογο να καταλήγει μετά από δοκιμές στον Ερσούν Γιανάλ. Ο 57χρονος τεχνικός είχε κατακτήσει το 2014 το πρωτάθλημα με τη Φενέρ και στοχεύει και φέτος, όπου θα αναλάβει κανονικά από την αρχή της σεζόν σε ανάλογη επιτυχία.

Έδρα: Şükrü Saracoğlu  (53.586)

Μεταγραφές: Φέτος η Φενέρ δεν έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και προσπάθησε να μειώσει αρκετά το μπάτζετ αλλά και τον αριθμό των παιχτών στο ρόστερ της με αποτέλεσμα οι προσθήκες να είναι λιγότερες από τις αποχωρήσεις. Πουλήθηκε για 16 εκατ. ευρώ στη Νάπολι ο χαρισματικός 19χρονος μέσος Ελμάς (29/4), ενώ παρελθόν αποτελούν ο κίπερ Ντεμιρέλ (12 συμμ.), οι μπακ Οζμπαϊρακλί (9/0) και Κοϊμπάσι (9/0), οι στόπερ Σκριτέλ (27/1) και Νοϊστάντερ (21/1), ο εξτρέμ Βαλμπουενά (22/3) και ο φορ Σολδάδο (21/6). Τέλος έληξαν οι δανεισμοί του μέσου Μπενθία (Λιλ, 13/0), του εξτρέμ Αγιού (Σουόνσι, 29/5) και του φορ Σλιμανί (Λέστερ, 15/1). Ήρθαν ο 38χρονος χαφ Μπελόζογλου (Μπασακσεχίρ), ο κίπερ Μπαγιντίρ (με 1.5 εκατ. ευρώ από Ανκαραγκουτσού) και με 3.5 εκατ. ευρώ από τη Ρίζεσπορ ο φορ Μουρίκι. Δανεικός από την Αλ Ιτιχάντ ο Γκάρι Ροντρίγκες (πέρσι μέχρι το Γενάρη στη Γαλατά) ενώ ως ελεύθερος ήρθε από τη Βέρντερ Βρέμης ο φορ Κρούζε. Τελευταίες προσθήκες ο στόπερ Ζάνκα (με 2 εκατ. ευρώ από Χάντερσφλιντ) και ο ακραίος μέσος Τουρούτς (2.5 εκατ. ευρώ από Καϊσέρισπορ).

Προετοιμασία: Οκτώ συνολικά τα φιλικά για τη Φενέρ. Στα πιο βατά της επικράτησε εύκολα της Μπολούσπορ και της Μπούρσασπορ, ενώ στη συνέχεια ήρθε ισόπαλη με 1-1 κόντρα στη Βόλφσμπουργκ. Ακολούθησαν οι ήττες από Χέρτα (2-1), Μπάγερν (6-1) και Ρεάλ (5-3), για να ακολουθήσει η ισοπαλία με την Κάλιαρι (2-2). Στο τελευταίο της παιχνίδι ηττήθηκε με 2-1 από τη Σίβασπορ.

Εκτίμηση: Το 2014 πανηγύρισε το τελευταίο πρωτάθλημα της η Φενέρ που θα ήθελε να επιστρέψει φέτος στους τίτλους. Δίχως ευρωπαϊκές υποχρεώσεις φέτος θα μπορέσει να επικεντρωθεί στα εγχώρια παιχνίδια και αυτό της δίνει ένα μικρό πλεονέκτημα. Δείχνει ικανή να βρεθεί μέσα στην 3άδα, θα χρειαστεί το κάτι παραπάνω αν θέλει να διεκδικήσει επάξια τον τίτλο.

 

Αντάλιασπορ

Τι έκανε πέρσι:  Μία χρονιά που ξεκίνησε με πολλά προβλήματα, κυρίως οικονομικά για το σύλλογο, που είχε πρωταρχικό στόχο την παραμονή, εξελίχθηκε ανέλπιστα καλά, με την Αντάλιασπορ όχι μόνο να σώζεται άνετα, αλλά να διεκδικεί μέχρι τέλους και την ευρωπαϊκή έξοδο, που όμως ούτως ή άλλως θα χανόταν μετά την απόφαση της ΟΥΕΦΑ εξαιτίας των αρκετών χρεών της.

Προπονητής: Από πέρσι το καλοκαίρι στο «τιμόνι» της ομάδας βρίσκεται ο 50χρονος Μπουλέντ Κορκμάζ. Φανταστική δουλειά πέρσι, με την ομάδα παρά τα όποια προβλήματα, να βγάζει «υγεία» μέσα και έξω από το γήπεδο. Αδυναμία περσινή πως η απόδοση της ομάδας ήταν καλύτερη εκτός παρά εντός.

Έδρα: Antalya Stadyumu (33.032)

Μεταγραφές: Ο σύλλογος κινήθηκε ελάχιστα στα μεταγραφικά εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, ωστόσο κατάφερε να διατηρήσει τον περσινό βασικό της κορμό. Ποιοτική η προσθήκη του εξτρέμ Αατίφ που έμεινε ελεύθερος από τη Ρίζεσπορ, Μέλος της ομάδας και ο εξτρέμ Αμίλτον (Άβες), ενώ έφυγε ο δανεικός από τη Μπασακσεχίρ, σημαντικός φορ Μελβούτ (17/12). Δανεικός στη Τουλούζ δόθηκε ο Γάλλος χαφ Βονκέρ.

Προετοιμασία: Λίγα τα φιλικά για τους «κόκκινους» της Αττάλειας, όλα με ομάδες της Τουρκίας και κατάφερε να έρθει ισόπαλη και στα 5 από αυτά. Στα πιο δυνατά από αυτά, ήρθε 0-0 με την Αλάνιασπορ, 1-1 με αντίπαλο την Οσμάνλισπορ, ενώ στο πιο πρόσφατό της αναδείχτηκε ξανά ισόπαλη αυτή τη φορά με 2-2 κόντρα στη Ρίζεσπορ.

Εκτίμηση: Ο σύλλογος οικονομικά έχει θέματα, κατάφερε ωστόσο να διατηρήσει το περσινό κορμό του, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να είναι αρκετά «δεμένος». Δεν υπάρχει ωστόσο βάθος στο ρόστερ και ρεαλιστικός στόχος είναι η παραμονή στην κατηγορία.

 

Κόνιασπορ

Τι έκανε πέρσι: Η περσινή σεζόν ξεκίνησε για την Κόνιασπορ με στόχο την 5άδα, ωστόσο στο τέλος αρκέστηκε στη 8η θέση, αρκετά τιμητική βάσει της συνολικής της εικόνας στη σεζόν με μόλις 9 νίκες σε 34 αγωνιστικές. Οι δεκαεφτά ισοπαλίες φανερώνουν την αδυναμία της να πάρει το κάτι παραπάνω σε παιχνίδια που σαφώς ήταν καλύτερη.

Προπονητής: Ξεκίνησε με τον κόουτς Τσαλιμπάι στον πάγκο της, ωστόσο αυτός παραιτήθηκε το Νοέμβριο για να αναλάβει ο έμπειρος τεχνικός Κοτσαμάν, που έχει κατακτήσει στο παρελθόν ένα πρωτάθλημα (Φενέρ) και 3 κύπελλα (Φενέρ (2) και Κόνιασπορ). Αγαπημένος της εξέδρας, όμως υπήρξαν αρκετοί που θέλησαν την απομάκρυνσή του, με τη Διοίκηση όμως να συνεχίζει να τον εμπιστεύεται.

Έδρα: Belediye Stadyumu (42.276)

Μεταγραφές: Λιγοστές οι μεταγραφικές κινήσεις της ομάδας, δεν κατάφερε έως τώρα να καλύψει επάξια τα κενά που δημιουργήθηκαν. Έφυγαν ο βασικός εξτρέμ Φοφανά (32/6) και οι φορ Ζάχοβιτς (28/6) και Γιαταμπαρέ (29/5), ενώ παρελθόν αποτελεί και ο εξτρέμ Τραορέ (21/0). Ήρθε ο μπακ Ολούνταγκ (ελεύθερος από Γκεντσλέρ), ενώ η επίθεση ενισχύθηκε με τον δανεικό από την Ουντινέζε φορ Μπάγιτς (πέρσι Μπασακσεχίρ). Τελευταία προσθήκη ο στόπερ Άνισιτς (Αστάνα).

Προετοιμασία: Λιγοστά τα φιλικά για τους «πράσινους» του Ικονίου, δίχως νίκη στα 5 από αυτά και με μόλις ένα γκολ ενεργητικό. Ξεκίνησε με ήττα από την Αλάνιασπορ (1-0), ακολούθησαν η ισοπαλία με τον Αστ. Τρίπολης (0-0), η ήττα από την Τβέντε (1-0) και η «λευκή» ισοπαλία με την Γκόου Ινγκλς. Στο τελευταίο της τεστ ήρθε ισόπαλη με 1-1 κόντρα στην Εσκισεχίρ.

Εκτίμηση: Η Κόνιασπορ προσπάθησε φέτος να εξορθολογήσει το μπάτζετ της μειώνοντάς το αρκετά και σαφέστατα υστερεί πολύ σε ποιότητα. Της λείπει το βάθος στο ρόστερ της και δύσκολα θα μπορέσει να βρεθεί πιο πάνω από την 10άδα.

 

Αλανιασπορ

Τι έκανε πέρσι: Δύο διαφορετικά πρόσωπα παρουσίασε πέρσι η Αλάνιασπορ, η οποία στο πρώτο γύρο έδειξε άσχημα στοιχεία και «φλέρταρε» ακόμα και με τον υποβιβασμό. Η αλλαγή στη τεχνική της ηγεσία υπήρξε ευεργετική, με εξαιρετικό 2ο γύρο κατάφερε να αναρριχηθεί στην 9η θέση, αγγίζοντας ακόμα και την 5άδα. Αξιόπιστη εντός, αρκετά αδύναμη εκτός.

Προπονητής: Από το Νοέμβριο την ομάδα είχε αναλάβει ο 46χρονος τεχνικός Γιαλσίν, ο οποίος αν και την αναμόρφωσε το καλοκαίρι αποτέλεσε παρελθόν. Νέος τεχνικός ο Ερόλ Μπουλούτ, με εξαιρετική δουλειά 2 χρόνια στην Μαλάτιασπορ, που τερμάτισε στην 5η θέση πέρσι, αν και απολύθηκε λίγες αγωνιστικές πριν το τέλος, εξαιτίας του αποκλεισμού του από τον τελικό του κυπέλλου.

Έδρα: Okulları Stadyumu (15.000)

Μεταγραφές: Η Αλάνιασπορ είναι ομάδα που συχνά «αγοράζει» από την ελληνική αγορά και έτσι και φέτος απέκτησε τον Μπακασέτα (Ε, ΑΕΚ) με 700 χιλ. ευρώ και το Σιώπη (ΑΜ, Άρης) με 500 χιλ ευρώ. Δικός της και ο στόπερ Γκορ (Ερζερούμ) με 150 χιλ. ευρώ, ενώ ως ελεύθεροι ήρθαν ο μπακ Χουανφράν (ΛαΚορούνια), οι εξτρέμ Μπινγκόλ (Γκοζτέπε) και Μπουλούτ (Μπραουνσβάιγκ), ο μέσος Σαλίχ (Έμπολι) και ο κίπερ Μαραφόνα (Μπράγκα). Δανεικός από τη Καέν ήρθε ο φορ Μπάμου. Πωλήθηκε στην μεξικάνικη Μορέλια με 1.6 εκατ. ευρώ ο μεσοεπιθετικός Βιγιαφάνες (32/0), ενώ ως ελεύθερος αποχώρησε ο κίπερ Σεϊλάν (8 συμμ.).

Προετοιμασία: Αρκετά φιλικά, στα πιο σημαντικά από αυτά είχε μόλις μία ήττα αυτή με 2-0 από τη Σάλκε. Επικράτησε της Κόνιασπορ (1-0), της Γκαζιαντέπ (4-0), ενώ ήρθε ισόπαλη με Αντάλιασπορ (0-0) και Αλ Βασλ (2-2). Στο τελευταίο της παιχνίδι έδειξε έτοιμη επικρατώντας με 2-0 της Μπρέσια.

Εκτίμηση: Εξαιρετική η περσινή χρονιά για την Αλάνιασπορ, κατάφερε στο «μεταγραφικό παζάρι» να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο και με ικανό προπονητή στο «τιμόνι» της θα στοχεύσει φέτος στην υπέρβαση. Δίκαια θεωρείται μία από τις ομάδες που μπορεί να βρεθεί στην πρώτη 7άδα.

 

Καϊσέρισπορ Τι έκανε πέρσι: Μέτρια η περσινή χρονιά για την Καϊσέρισπορ, το Νοέμβριο έδειχνε πως θα παλέψει για τη σωτηρία της, ωστόσο η αλλαγή τεχνικού λειτούργησε ευεργετικά και με μόλις μία ήττα σε 13 σερί ματς πρωταθλήματος μέχρι τον Απρίλη κατάφερε να αναρριχηθεί στην 10άδα, εκεί όπου παρέμεινε μέχρι τέλους, αν και αποχαιρέτισε τη σεζόν με μία νίκη στα τελευταία 7 παιχνίδια πρωταθλήματος. Στα αρνητικά πως είχε τη 2η χειρότερη επίθεση από όλες τις ομάδες της κατηγορίας.

Προπονητής: Η περσινή παραμονή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τεχνικό Χικμέτ Καραμάν. Ο 59χρονος κόουτς ανέλαβε την ομάδα στις 6 Δεκέμβρη, την έσωσε άνετα με εξαιρετικό σερί και έτσι κέρδισε εύκολα την παραμονή του και φέτος στο «τιμόνι» της ομάδας.

Έδρα: Kadir Has  (40.528)

Μεταγραφές: Αρκετές αλλαγές στο ρόστερ, με το σύλλογο να αφήνει να φύγουν αρκετοί 30άρηδες τους οποίους αντικατέστησε με νεότερους. Παρελθόν οι αμυντικοί Σαπουνάρου (31/2), Μπιγίκ (28/0), Λόπες (30/0), Κούσερ (21/0), ο χαφ Σινάζ (25/2), ο εξτρέμ Βαρέλα (32/1) και ο φορ Ασαμόα (14/4). Αγοράστηκε με 3.6 εκατ. ευρώ ο μέσος Μενσά από τη Ατλ. Μαδρίτης που πέρσι αγωνίστηκε στην ομάδα ως δανεικός, ενώ με λίγα χρήματα ήρθε από τη Φενέρ ο μπακ Σουμπασί, στην οποία πουλήθηκε ο ακραίος μέσος Τουρούτς (2.5 εκατ. ευρώ, 26/3). Ως ελεύθεροι ήρθαν οι στόπερ Πουλέν (Κλαμπ Μπριζ) και Αμπενούρ (Βαλένθια), ο μπακ Λόπες (Ακισάρ) και οι χαφ Μπολντρίν (Ρίζεσπορ) και Τζα Τζετζέ (Ανκραγκουτσού). Τελευταίες προσθήκες ο μέσος Ριένστρα (500 χιλ ευρώ, Χέρενφεν) και ο εξτρέμ Ενρίκε (650 χιλ. ευρώ, ΠΑΟΚ).

Προετοιμασία: Λίγα τα φιλικά για την Καϊσέρισπορ, με την εικόνα της να μην είναι καλή, στα περισσότερα εκ των οποίων έδειξε αρκετές αδυναμίες, κυρίως αμυντικά. Ξεκίνησε με «βαριές» ήττες από Έιμπαρ (5-2) και Σάλτσμπουργκ (3-0), για να φανεί βελτιωμένη κόντρα σε Αλ Γουάσλ (Η.Α.Ε. νίκη με 1-3). Στο πιο πρόσφατό της ήρθε ισόπαλη με 1-1 κόντρα στην Ντεμίρσπορ.

Εκτίμηση: Μιλάμε για μία αρκετά αλλαγμένη ομάδα που πέρα από μία βασική ενδεκάδα στην παρούσα φάση δεν έχει βάθος στο ρόστερ της. Οφείλει να ενισχυθεί λίγο ακόμα αν δεν θέλει να μπει σε περιπέτειες. Η παραμονή στην παρούσα φάση πάντως θεωρείται δεδομένη.

 

Ρίζεσπορ

Τι έκανε πέρσι: Ομάδα που τελευταία χρόνια αγωνίζεται στην Α’ κατηγορία, πέρσι προερχόταν από άνοδο και το τέλος του Α’ γύρου τη βρήκε στην τελευταία θέση με μόλις μία νίκη. Η αλλαγή προπονητή όμως και η μεταγραφική ενίσχυση του Ιανουαρίου άλλαξαν το πρόσωπό της μέσα στο 2019 με αποτέλεσμα να τερματίσει στην 11η θέση εξασφαλίζοντας άνετα την παραμονή της.

Προπονητής: Αναμορφωτής της περσινής ομάδας ο κόουτς Οκάν Μπορούκ, που όμως θα συνεχίσει την καριέρα του στην Μπασακσεχίρ. Νέος τεχνικός από το καλοκαίρι ο Ισμαήλ Καρτάλ που πέρσι είχε προπονήσει μέχρι το Δεκέμβριο την Ανκαραγκουτσού με πολύ θετικά αποτελέσματα, πριν ωστόσο τα οικονομικά προβλήματα και οι πολλές αλλαγές τον φέρουν στην έξοδο.

Έδρα: Caykur Didi (15.332)

Μεταγραφές: Αρκετές οι διαφοροποιήσεις στο φετινό ρόστερ, με τις αποχωρήσεις ωστόσο να είναι περισσότερες από τις προσθήκες. Στη Φενέρ για 3.5 εκατ. ευρώ πήγε ο σημαντικός φορ Μουρίκι (34/17), ενώ ως ελεύθεροι έφυγαν οι χαφ Σαδάνε (30/2) και Πετρούτσι (10/0), ο μπακ Ουνλού (19/0), ο εξτρέμ Αατίφ (12/3) και ο φορ Νακουλμά (12/2). Επέστρεψαν οι δανεικοί, στόπερ Αβαζίεμ (Πόρτο, 16/0), εξτρέμ Ουμάρ (Οσμάνλισπορ, 31/6) και χαφ Οκεχούκβου (Πίραμιντς, 14/1). Μέλος της ομάδας ο περσινός δανεικός από τη Ντ. Κιέβου στόπερ Μοροζιούκ (16/0), ενώ ως ελεύθερος ήρθαν ο φορ Ελ Καμπίρ (πέρσι Ανκαραγκουτσού, 16/6) και ο χαφ Βετρίχ (Ντομζάλε). Αγοράστηκε ο στόπερ Χατζησαϊας (500 χιλ. ευρώ, ΠΑΟΚ) ενώ Δανεικός από τη Φενέρ ήρθε ο χαφ Γκουστέκιν, καθώς και 4 νεαροί από την U-21. Τελευταίες προσθήκες ο μέσος Ντιομαντέ (Καέν) και ο εξτρέμ Ντε Πάου (Βάρεγκεμ).

Προετοιμασία: Λίγα τα φιλικά, μόλις μία νίκη στα 5 πιο σημαντικά από αυτά. Στα τελευταία της και πιο δυνατά, ήρθε ισόπαλη με 2-2 κόντρα στην Αντάλιασπορ, για να επικρατήσει στη συνέχεια με 3-0 της Μπακού, ενώ στο πιο πρόσφατό της ηττήθηκε με 0-1 από την Γκιρεσούνσπορ.

Εκτίμηση: Πέρσι η ομάδα μπορεί να πραγματοποίησε ένα φανταστικό Β’ γύρο, ωστόσο το πάθημα του Α’ γύρου μάλλον δεν έγινε μάθημα με αποτέλεσμα στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν η ομάδα να μην έχει να δείξει κάτι ιδιαίτερο πέρα από μία ανταγωνιστική ενδεκάδα, ενώ αρκετές προσθήκες πραγματοποιήθηκαν πριν 15 ημέρες. Στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από την παραμονή στην κατηγορία, κάτι που δείχνει εφικτό.

 

Σίβασπορ

Τι έκανε πέρσι: Με «σκαμπανεβάσματα» η περσινή χρονιά για τη Σίβασπορ, που έθεσε ως στόχο τις πρώτες θέσεις, ωστόσο στο τέλος απλά αρκέστηκε στο να τερματίσει στην 12η θέση με 41 βαθμούς και στο +4 από τη σωτηρία της, που ουσιαστικά εξασφαλίστηκε στις τελευταίες αγωνιστικές. Η απώλεια του φορ Ρομπίνιο το Γενάρη την αποδυνάμωσε αρκετά και ουσιαστικά την έβγαλε εκτός μάχης για την 6άδα.

Προπονητής: Στον πάγκο της ομάδας το Νοέμβριο βρέθηκε ο μέχρι τότε βοηθός προπονητή και άπειρος ως 1ος τεχνικός Χακάν Κελές. Ο 47χρονος Τούρκος έδειξε αρκετά καλά στοιχεία, ωστόσο το καλοκαίρι η Διοίκηση αποφάσισε να τον αντικαταστήσει με τον σαφώς πιο έμπειρο Ριζά Τσαλιμπάι, που έχει γεννηθεί στη Σεβάστεια και επιστρέφει για 2η φορά στον πάγκο της ομάδα μετά από την τριετία 2010-2013. Πέρσι ξεκίνησε με την Κόνιασπορ από την οποία παραιτήθηκε το Νοέμβριο.

Έδρα: 4 Eylül Stadyumu (27.532)

Μεταγραφές: Αρκετές οι αλλαγές στο ρόστερ από το οποίο αποχώρησαν οι αμυντικοί Μπίαρσμιρ (28/0) και Παπ (16/0), ενώ έληξαν οι δανεισμοί του στόπερ Μπραζ (Σάντος, 31/2) και του μπακ Ντάγκλας (Μπαρτσελόνα, 32/3). Παρελθόν επίσης οι χαφ Ν’ντινγκά (22/1) και Χουρμασί (12/1) και ο εξτρέμ Τόρζε (19/0). Σημαντική απώλεια ο φορ Ντεμίρ (22/4) που πήγε στην Μπασακσεχίρ. Ήρθαν ο κίπερ Σαμάσα (Τρουά), οι στόπερ Οσμάνπασα (Ακισάρ), Ακσού (Μπεσίκτας) και Απιντανγκόγιε (Ουμρανίγεσπορ). Από την Μπράγκα ο μπακ Γκοϊάνο και από τη Χιχόν ο χαφ Κοφί. Από την Κόνιασπορ ήρθε ο 33χρονος φορ Γιαταμπαρέ. Τελευταίες προσθήκες ο μέσος Αρμίν (Παρτιζάν) και ο δανεικός από την Πόρτο φορ Ανδράδε.

Προετοιμασία: Λίγα όπως συνηθίζει άλλωστε ο σύλλογος αλλά δυνατά τα φιλικά που έδωσε μέσα στο καλοκαίρι η Σίβασπορ, στα οποία παράμενε αήττητη. Νίκη με 1-0 επί την Μαλάτιασπορ, για να συνεχίσει με ισοπαλίες αμφότερες με 1-1 κόντρα σε Φίτεσε και Άγιαξ. Στο πιο πρόσφατό της επικράτησε με 2-1 της Φενέρ.

Εκτίμηση: Πέρσι η ομάδα είχε σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της, ενώ η σωτηρία ήρθε στις τελευταίες αγωνιστικές. Αρκετά διαφοροποιημένη η φετινή ομάδα, απαιτείται χρόνος για να έρθει η απαραίτητη ομοιογένεια, αν και η εικόνα της στα φιλικά ήταν πολύ θετική. Δύσκολα να πετύχει την υπέρβαση με την παραμονή της να θεωρείται μάλλον δεδομένη.

 

Ανκαραγκουτσού

Τι έκανε πέρσι: Αν και νεοφώτιστη πέρσι η Ανκαραγκουτσού κατάφερε σχετικά εύκολα να εξασφαλίσει την παραμονή της στην κατηγορία. Ωστόσο η απόδοσή της είχε αρκετές διακυμάνσεις. Ξεκίνησε ιδανικά τη χρονιά, ωστόσο τα πολλά οικονομικά προβλήματα ανάγκασαν τη Διοίκηση να αλλάξει σχεδόν όλα το ρόστερ και με νέο προπονητή στο Β’ γύρο να μπορέσει να πάρει τους βαθμούς που χρειαζόταν.

Προπονητής: Τους τελευταίους 6 μήνες την ομάδα είχε αναλάβει ο τεχνικός Καπλάν, ο οποίος κατάφερε να διατηρήσει την ομάδα στην Κατηγορία, με τον ίδιο ωστόσο να παραιτείται για προσωπικούς λόγους στις αρχές Ιουνίου και εν τέλει να «μεταπηδά» στην άλλη ομάδα της Άγκυρας, την Γκεντσλέρ. Το κενό του άργησε να καλυφτεί με τον Αϊκάν Ατίκ να αναλαμβάνει τα ηνία της ομάδας και να επιστρέφει στο «τιμόνι» της ομάδας μετά από 4 περίπου χρόνια.

Έδρα: Eryaman Stadi (22.000)

Μεταγραφές: Με περιορισμένο μπάτζετ και ελάχιστους πόρους η ομάδα, συνεχίζει από πέρσι την ίδια «σφικτή» οικονομική πολιτική, γεγονός που ανάγκασε τη Διοίκηση να κάνει ελάχιστες προσθήκες, κυρίως με παίχτες από τη Β’ κατηγορία. Σημαντικό το γεγονός πως ανανέωσε αρκετούς από τους παίχτες που αγωνίστηκαν στο β’ γύρο, ενώ υπήρξαν και αποδεσμεύσεις ορισμένων ποδοσφαιριστών που δεν είχαν αρκετό χρόνο συμμετοχής πέρσι. Πωλήθηκε στη Φενέρ για 1.5 εκατ. ευρώ ο νεαρός γκολκίπερ Μπαγιντίρ, ενώ έληξαν οι δανεισμοί του μέσου Μουλέν (Μ, 20/0) και του εξτρέμ Σακό (15/3). Αποκτήθηκε για 300 χιλ. ευρώ ο μπακ Κίτσιου (ΠΑΟΚ, πέρσι δανεικός 14/0).

Προετοιμασία: Στις 8 Ιουλίου ξεκίνησε και επίσημα η προετοιμασία της ομάδα της Άγκυρας που δεν έδωσε πολλά φιλικά, όλα με ομάδες της Τουρκίας. Έδειξε καλά στοιχεία γενικά επιθετικά, αλλά αδυναμίες αμυντικά. Μία ισοπαλία, μία νίκη ενώ στα 2 πιο πρόσφατά της γνώρισε την ήττα. Στο τελευταίο της ματς ηττήθηκε από τη συμπολίτισσα Γκεντσλέρ με 2-0.

Εκτίμηση: Σύλλογος με δυναμική ενώ από πέρσι αγωνίζεται σε καινούριο υπερσύγχρονο γήπεδο, ωστόσο η Διοίκηση είναι ασταθής με πολλά οικονομικά προβλήματα. Δεν έχει βάθος στο ρόστερ της και ρεαλιστικός στόχος είναι η παραμονή στην κατηγορία.

 

Κασίμπασα

Τι έκανε πέρσι: Δύο τελείως διαφορετικά πρόσωπα παρουσίασε τη περσινή χρονιά η Κασίμπασα, που στο πρώτο γύρο έκανε πορεία πρωταθλητισμού βρισκόμενη ακόμα και στην 1η θέση, ωστόσο από το Γενάρη και μετά αποδυναμωμένη από τις πωλήσεις βασικών παιχτών της έφτασε ακόμα και να κινδυνέψει με υποβιβασμό. Ουσιαστικά σώθηκε μία αγωνιστική πριν το τέλος, έχοντας τη χειρότερη άμυνα του πρωταθλήματος και 27 Over 2.5 σε 34 αγωνιστικές.

Προπονητής: Η χρονιά άρχισε με τον κόουτς Οζντές, που γρήγορα αντικαταστάθηκε με τον έμπειρο τεχνικό Ντελιζλί. Ο κακός 2ος γύρος όμως έφερε την παραίτησή του στις τελευταίες αγωνιστικές. Έτσι μέσα στο καλοκαίρι αποφασίστηκε ξανά η επιστροφή του 49χρονου Οζντές, ενός ατόμου που γνωρίζει πολύ καλό το σύλλογο, τον οποίο είχε υπηρετήσει για 2 χρόνια πριν απολυθεί πέρσι τον Οκτώβριο. Ο ίδιος από το Δεκέμβριο μέχρι το Φλεβάρη πέρσι και για 12 ματς δοκιμάστηκε στην Γκοζτέπε ανεπιτυχώς.

Έδρα: Erdoğan Stadyumu (14.400)

Μεταγραφές: Στα μεταγραφικά υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ, όπως εξάλλου συνηθίζουν στο σύλλογο. Έφυγαν οι δανεικοί κίπερ Σκουφέτ (Ουντινέζε, 10 συμμ), ο στόπερ Σα (Άντερλεχτ, 17/1), ο χαφ Σέρμπεστ (Αούστρια, 33/2) και ο φορ Πέριτσα (Ουντινέζε, 12/2), ενώ ήρθαν ο κίπερ Οζτούρκ (Ακισάρ), ο στόπερ Φερνάντες (δανεικός από Πόρτο), ο ποιοτικός χαφ Κάρα και ο τεχνίτης εξτρέμ Ερντογάν (αμφότεροι Μπούρσασπορ), ενώ επιθετικά η ομάδα ενισχύθηκε με το φορ Τιάμ (Ατζμάν). Μέσα στον Αύγουστο πωλήθηκε για 10 εκατ. ευρώ στην Άστον Βίλα ο πολύτιμος εξτρέμ Τρεζεγκέ (34/9).

Προετοιμασία: Πέντε τα φιλικά για την Κασίμπασα με πρόσημο 4 νίκες και μία ήττα. Στο προτελευταίο ηττήθηκε με 1-0 από τη Βαρντάρ, ενώ στο πιο πρόσφατό της επικράτησε με 2-1 της Κουρίμπγκα από το Μαρόκο.

Εκτίμηση: Η Κασίμπασα είναι μία ομάδα που τα τελευταία χρόνια εύκολα ή δύσκολα καταφέρνει να πετυχαίνει την παραμονή της στην κατηγορία, δείχνοντας ωστόσο αδιαφορία να πετύχει την υπέρβαση. «Μαζεμένο» και το φετινό ρόστερ, με ικανούς παίχτες σε όλες τις γραμμές και δύσκολα θα μπει σε μπελάδες και φέτος.

 

Γκοζτέπε

Τι έκανε πέρσι: Μία πολύ κακή χρονιά η περσινή για τη Γκοζτέπε, κατέφερε να εξασφαλίσει την παραμονή της την τελευταία αγωνιστική με την εντός έδρας νίκη της επί την Ανκαραγκουτσού. Κάπως ανταγωνιστική στο πρώτο μέρος, οι αλλαγές στην τεχνική ηγεσία δεν της έκαναν καλό και χρειάστηκαν 11 βαθμοί στις τελευταίες 5 αγωνιστικές για να τη σώσουν. Οι 18 ήττες ήταν οι 2ες περισσότερες από όλες τις ομάδες της κατηγορίας.

Προπονητής: Το Φλεβάρη ανέλαβε την ομάδα ο κόουτς Ταμέρ Τούνα, επιστρέφοντας στο σύλλογο μετά από τη φυγή του πέρσι το καλοκαίρι. Σε 12 παιχνίδια δεν έδειξε κάτι το ιδιαίτερο, αλλά και μόνο που κατάφερε να κρατήσει την ομάδα στην κατηγορία θεωρήθηκε επιτυχία. Παραμένει και φέτος με το συμβόλαιό του να λήγει το 2022!

Έδρα: Bornova Stadi  (12.500)

Μεταγραφές: Στοχευμένες οι κινήσεις για την ομάδα της Σμύρνης, που αρχικά απελευθερώθηκε από συμβόλαια παιχτών που δεν είχαν αρκετό χρόνο συμμετοχής, όπως του εξτρέμ Γκουφράν (16/1), του μπακ Τραορέ (8/0), του στόπερ Καντού (7/0) και του φορ Γκιλάς (8/1), ενώ σημαντική θεωρείται η απώλεια του μπακ- χαφ Μπινγκόλ (21/0). Ελεύθερος από τη Γαλατά ήρθε ο φορ Ντερντιγιόκ και από τη Χατάγιασπορ ο υποσχόμενος μπακ Παλούλι. Σημαντική προσθήκη ο στόπερ Μπουμπακάρ (δανεικός από Άντερλεχτ), ενώ στις 6 Αυγούστου ήρθε ο μπακ Σβέχλεν (Ερζερούμ).

Προετοιμασία: Φιλικά κυρίως με τουρκικές ομάδες έδωσε η Γκοζτέπε στο διάστημα της προετοιμασίας της και στα 5 από αυτά δεν ηττήθηκε σε κανένα. Αρχές Αυγούστου ήρθε ισόπαλη με 0-0 κόντρα στην Ντενιζλίσπορ, ενώ στην «πρόβα τζενεράλε» επικράτησε με 1-0 της Ντίφα Χασαϊνί από το Μαρόκο.

Εκτίμηση: Ομάδα που διατηρήθηκε αρκετά ίδια με πέρσι και ενισχύθηκε εκεί που πραγματικά είχε ανάγκη. Υπάρχει ποιότητα σε όλες τις γραμμές, απουσιάζουν ωστόσο οι αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις. Παρόλα αυτά εύκολα ή δύσκολα μπορεί να βρεθεί εντός 10άδας.

 

Ντενίζλισπορ

Τι έκανε πέρσι: Εξαιρετική η περσινή χρονιά της Ντενίζλισπορ στην Β’ Κατηγορία, κέρδισε ως πρωταθλήτρια την άνοδο, μια θέση που ωστόσο εξασφάλισε την τελευταία αγωνιστική. Μόλις 4 ήττες σε όλη τη χρονιά και μόλις μία από τα μέσα Οκτώβρη και μετά. Ικανότατη επιθετικά, είχε με διαφορά την καλύτερη επίθεση της κατηγορίας. Τελευταία σεζόν που αγωνίστηκε στη SuperLig ήταν το 2009-10.

Προπονητής: Από τον Οκτώβριο τη «τύχη» της ομάδας ανέλαβε ο έμπειρος στην Β’ Κατηγορία 66χρονος Τούρκος τεχνικός Γιουσέλ Ιλντίζ. Έπεισε με το έργο του και αποφασίστηκε να παραμείνει στον πάγκο της ομάδας.

Έδρα: Denizli Atatürk (15.427)

Μεταγραφές: Η ομάδα κατάφερε να ανανεώσει τα συμβόλαια ορισμένων σημαντικών παιχτών και παράλληλα με γρήγορες κινήσεις απέκτησε ποδοσφαιριστές σε όλες τις θέσεις με εμπειρία στην κατηγορία. Ήρθε από τη Σίβασπορ ο κίπερ Ατσάρ, από την Καϊσέρισπορ οι αμυντικοί Σαπουνάρου και Λόπες και από την Ακισάρ ο στόπερ Γιουμλού και ο μπακ Γιαβρού. Ποιοτικές προσθήκες ο μπακ Μπεργκντίχ (Μπενελένσες), ο χαφ Μουράφσκι (Παλέρμο), ο εξτρέμ Σακό (από Λιντς, πέρσι δανεικός στην Ανκαραγκουτσού) και ο φορ Ροδαλέγκα (Τραμπζονσπόρ).

Προετοιμασία: Αρκετά φιλικά για τους «μαυροπράσινους» με ομάδες της Τουρκίας κυρίως, με την εικόνα της να είναι μέτρια. Ξεκίνησε με 2 νίκες, ακολούθησαν ισάριθμες ισοπαλίες, για να ηττηθεί στο πιο πρόσφατό της με 3-1 από την Αλτάι.

Εκτίμηση: Ανέβηκε ως πρωταθλήτρια για να αγωνιστεί μετά από 10 χρόνια ξανά στα «μεγάλα σαλόνια» και σαφέστατα πρωταρχικό στόχο αποτελεί η παραμονή της. Διαθέτει μία έμπειρη για την κατηγορία ενδεκάδα, αλλά τίποτα παραπάνω. Θα το παλέψει όσο μπορεί, ερωτηματικό το πόσο γρήγορα θα αποκτήσει ομοιογένεια.

 

Γκεντσλέρ Τι έκανε πέρσι: Μόλις ένα χρόνο κράτησε η περιπέτειά της στη Β’ Κατηγορία, με την Γκεντσλέρ να επανέρχεται άμεσα στα «μεγάλα σαλόνια» κερδίζοντας την απευθείας άνοδο. Βέβαια με την ήττα στην τελευταία αγωνιστική ανέβηκε ως δεύτερη, αν και είχε τις περισσότερες νίκες στο πρωτάθλημα. Ομάδα με τεράστια ιστορία που έχει κατακτήσει 2 φορές το κύπελλο και εδρεύει στην Άγκυρα.

Προπονητής: Την ομάδα από το καλοκαίρι ανέλαβε ο Τούρκος τεχνικός Καπλάν, που πέρσι κατάφερε να διατηρήσει στην κατηγορία την Ανκαραγκουτσού, την οποία προπόνησε στο Β’ γύρο. Αυτή θα είναι και η 5η φορά που θα καθίσει στον πάγκο της Γκεντσλέρ, αλλά πρώτη φορά ως πρώτος προπονητής.

Έδρα: Eryaman Stadi (22.000)

Μεταγραφές: Όπως ήταν αναμενόμενο η ομάδα προχώρησε σε πολλές αλλαγές στο ρόστερ της, ώστε να δημιουργήσει ένα πιο ανταγωνιστικό σύνολο. Αρκετοί αποτελούν παρελθόν, πιο σημαντικοί από πέρσι ο στόπερ Κλάρο (31/0), ο μέσος Σεσενιόν (30/4) και ο εξτρέμ Παρέιμπα (29/2). Προσθήκες σε όλες τις θέσεις, με τον κίπερ Ντιαλό να έρχεται από τη Ρεν, ενώ τα μετόπισθεν ενισχύθηκαν με τους αμυντικούς Τουρέ (Τραμπζονσπόρ) και Πολομάτ (Σεντ Ετιέν). Ποιοτικές προσθήκες ο χαφ Ματς (Αλκμάαρ) και ο φορ Σίο (Μοπελιέ). Τελευταία μεταγραφή ο εξτρέμ Ντάνιελ (Ρέιντζερς, 300 χιλ. ευρώ).

Προετοιμασία: Αρκετά τα φιλικά για τη Γκεντσλέρ, κυρίως με ομάδες από την Τουρκία, όπου δεν ηττήθηκε σε κανένα από αυτά μετρώντας συνολικά 4 νίκες και 2 ισοπαλίες. Στα 2 πιο πρόσφατά της επικράτησε με 4-2 της Σαμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν και 2-0 της συμπολίτισσας Ανκαραγκουτσού.

Εκτίμηση: Η Γκέντσλερ είναι μία ομάδα με ιστορία στην μεγάλη κατηγορία, ωστόσο φέτος έρχεται από άνοδο και βασικός στόχος της θα είναι η παραμονή της. Έκανε αξιόλογες κινήσεις, ωστόσο χρειάζεται να ενισχυθεί λίγο ακόμα αν δεν θέλει να μπει σε περιπέτειες.

 

Γκαζιαντέπ Γκαζισεχίρ Τι έκανε πέρσι: Νεοφώτιστη στην κατηγορία, κέρδισε την άνοδο μέσω των πλέι οφ. Την τελευταία αγωνιστική ουσιαστικά εξασφάλισε την συμμετοχή της σε αυτά, ενώ για να ανέβει στη SuperLig κατάφερε να ξεπεράσει δύσκολα τα εμπόδια της Άνκαρσπορ και της Χατάισπορ με τις προκρίσεις να έρχονται στη διαδικασία των πέναλτι. Από το 2005 αγωνιζόταν στην Β’ Κατηγορία, ενώ ιδρύθηκε μόλις το 1988. Το Γκαζιαντέπ βρίσκεται μόλις 60 χιλ. μακριά από τα σύνορα με τη Συρία.

Προπονητής: Η Διοίκηση είναι ξεκάθαρο πως στοχεύει σε μία καλή χρονιά και φυσικά στην παραμονή της ομάδας. Επομένως πόνταρε πολλά στον όνομα του προπονητή και για αυτό επιλέχθηκε ο Ρουμάνος κόουτς Σουμούντικα, που γνωρίζει την κατηγορία, αφού τη σεζόν 2017-18 κάθισε στον πάγκο της Καϊσέρισπορ με την οποία άγγιξε ακόμα και μία θέση στην 5άδα. Ιδιόρρυθμος χαρακτήρας, έχει κατακτήσει τίτλους στην χώρα του, ενώ πέρσι κάθισε για 32 ματς στην Αλ Σαμπάμπ από τη Σαουδική Αραβία με την οποία τερμάτισε στην 5η θέση. Με πέρασμα και από την Ελλάδα και την Καβάλα από την οποία απολύθηκε δίχως επίσημο ματς.

Έδρα: Gaziantep Arena (35.502)

Μεταγραφές: Όπως ήταν αναμενόμενο αποχώρησαν παίχτες που δεν υπολογίζονταν για την κατηγορία, ενώ παρελθόν αποτελούν οι κομβικοί για την άνοδο εξτρέμ Ντε Βάλε (27/7), ο μεσοεπιθετικός Μπιάρνασον (13/1) και οι αμυντικοί Κίλιντς (27/0) και Σίμσεκ (22/1). Έγιναν προσθήκες σε όλες τις γραμμές, ωστόσο ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα μετόπισθεν εκεί όπου ήρθαν οι στόπερ Παπί (Γκινγκάμπ), Μπιγίκ (Καϊσέρισπορ) και Τόσκα (Μπέτις), οι μπακ Μοράις (Ραπίντ Βουκουρεστίου), Βουράλ (ΑΚισάρ) και Ολκόφσκι (Μπόλτον). Δυνατή κίνηση με τον κίπερ Λοντίγκιν, ενώ τα χαφ ενισχύθηκαν με το Τετέ (Ντ. Μόσχας), Ντιαρά (Λανς) και Ραμάν (Φροζινόνε). Για την επίθεση ήρθαν ο εξτρέμ Παβλόφσκι (Λούμπιν Ζάγκλεμπε) και οι φορ Σελίκ (Γαλατά) και Καγιοντέ (δανεικός από Σαχτάρ).

Προετοιμασία: Αρκετά τα φιλικά με την ομάδα ωστόσο στα περισσότερα από αυτά να παρουσιάζει κακή εικόνα. Ήττες από Ραπίντ Βουκουρεστίου (1-2), Σεπαχάν (0-1) και Αλάνιασπορ (4-0), για να επικρατήσει με 2-1 της Ιστανμπουλσπορ στο πιο πρόσφατό της.

Εκτίμηση: Ως νεοφώτιστη η ομάδα της Γκαζιαντέπ έχει ως στόχο την παραμονή στην κατηγορία. Υπάρχουν αξιόλογες μονάδες στο ρόστερ, ωστόσο είναι δεδομένο πως χρειάζεται χρόνο για να «δέσει». Ο προπονητής είναι ερωτηματικό και άγνωστο πόσο χρόνο θα έχει στη διάθεσή του αν τα πρώτα αποτελέσματα δεν είναι θετικά. Ικανή πάντως να παλέψει για την παραμονή της.

 

Επιμέλεια: Τσιακίρης Γιάννης

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ