foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ123
ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Ισπανία, La Liga: Preview σεζόν 2019-20

Previews Πρωταθλημάτων | 14 Αυγ 2019 15:25
Ισπανία-La-Liga-Preview-σεζόν-2019-20.jpg

Μακροχρόνιο στοίχημα

Την προσεχή Παρασκευή ξεκινάει η La Liga, ή Primera Division, ή Α' Ισπανίας, ένα από τα πιο εμπορικά πρωταθλήματα ανά τον κόσμο. Σχεδόν καθεστώς πλέον κάθε χρόνο η Μπαρτσελόνα να είναι το απόλυτο φαβορί για τον τίτλο. Ένας λόγος παραπάνω φέτος να είναι διότι και σπουδαίες μεταγραφές έκανε και ηρεμία έχει, σε σχέση πάντα με την μεγάλη αντίπαλο, την Ρεάλ Μαδρίτης. Το να τερματίσει η Μπαρτσελόνα σε υψηλότερη θέση από τη Ρεάλ Μαδρίτης δίνει μεν μόλις 1.65 αλλά πολύ δύσκολα θα σπάσει.

Εκτίμηση τελικής κατάταξης

1. Μπαρτσελόνα, 2. Ρεάλ Μαδρίτης, 3. Ατλέτικο Μαδρίτης, 4. Βαλένθια, 5. Σεβίλλη, 6. Μπέτις 7. Αθλέτικ Μπιλμπάο, 8. Εσπανιόλ, 9. Βιγιαρεάλ, 10. Σοσιεδάδ, 11. Χετάφε, 12. Θέλτα, 13. Εϊμπάρ, 14. Αλαβές, 15. Λεγκανές, 16. Οσασούνα, 17. Λεβάντε, 18. Βαγιαδολίδ, 19. Γρανάδα, 20. Μαγιόρκα

 

Σύστημα διεξαγωγής

Εξακολουθεί να ισχύει ό,τι γνωρίζουμε. Είκοσι ομάδες, οι 17 πρώτες του περσινού πρωταθλήματος και οι τρεις που ανέβηκαν από τη Σεγούντα, μετέχουν στο πρωτάθλημα που θα ολοκληρωθεί μετά από 38 αγωνιστικές. Η τελευταία αγωνιστική είναι προγραμματισμένη για τις 24 Μάιου 2020. Οι τέσσερις πρώτοι της βαθμολογίας εξασφαλίζουν απευθείας θέση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ της περιόδου 2019-20. Η ομάδα που θα τερματίσει στην 5η θέση, θα κερδίσει εισιτήριο για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ η 6η θα μπει στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα. Επίσης, η ομάδα που θα κατακτήσει το Κύπελλο Ισπανίας, θα βρεθεί στα γκρουπ του Γιουρόπα Λιγκ, εκτός κι εάν πρόκειται για κάποια που θα τερματίσει στις 6 πρώτες θέσεις, οπότε θα «ανοίξει» και η 7η θέση του πρωταθλήματος. Οι τρεις τελευταίες του βαθμολογικού πίνακα θα υποβιβαστούν. Σε περίπτωση ισοβαθμιών τα κριτήρια είναι: 1) Βαθμοί στα μεταξύ τους ματς, 2) διαφορά τερμάτων στις μεταξύ τους αναμετρήσεις, 3) συνολική διαφορά τερμάτων, 4) συνολικό ενεργητικό τερμάτων, 5) βαθμοί στο ειδικό ranking του Fair-Play, 6) αγώνας μπαράζ.

 

Αλλαγές στο Copa del Ray και Super Cup

Η φετινή διεξαγωγή του κυπέλλου Ισπανίας (Copa del Rey) άλλαξε ριζικά, τόσο όσον αφορά το σύστημα διεξαγωγής, όσο και ημερολογιακά. Όσον αφορά στο χρονικό κομμάτι, η φετινή έναρξη του θεσμού θα γίνει στις 18 Δεκεμβρίου, με τον τελικό να έχει προγραμματιστεί για τις 18 Απριλίου. Όσον αφορά στις αλλαγές στη διεξαγωγή. Στο θεσμό θα συμμετάσχουν οι 20 ομάδες της Πριμέρα, οι 22 της Σεγούντα, οι 7 πρώτες ομάδες των 4 ομίλων της Σεγούντα Β (τα παραρτήματα έμειναν εκτός) του περυσινού πρωταθλήματος, αντίστοιχα οι 18 πρωταθλήτριες των 18 ομίλων της Τερθέρα, οι 14 καλύτερες δεύτερες των 18 ομίλων της Τερθέρα (τα παραρτήματα έμειναν εκτός), οι 4 φιναλίστ του Copa Federación και οι 20 πρωταθλήτριες των αντίστοιχων τοπικών κατηγοριών. Σύνολο 126 ομάδες. Οι ομάδες της Πριμέρα μπαίνουν από το πρώτο γύρο, (εκτός των Μπαρτσελόνα, Βαλένθια, Ατλέτικο Μαδρίτης και Ρεάλ Μαδρίτης που δεν θα συμμετάσχουν στους δύο πρώτους γύρους). Στο σύνολο μαζί με τον τελικό έχουμε 8 φάσεις. Οι αγώνες μέχρι τα ημιτελικά θα είναι μονοί (με παράταση, πέναλτι αν χρειαστεί) ενώ διπλούς αγώνες (σε ισχύ το εκτός έδρας γκολ), θα έχουμε μόνο στα ημιτελικά (4 και 12 Μαρτίου). Ο τελικός θα είναι μονός. Απαγορεύεται ομάδες της Πριμέρα να παίξουν σε γήπεδα με συνθετικό χόρτο (επιτρέπεται μόνο οι ερασιτεχνικές μεταξύ τους κατόπιν εγκρίσεως), ενώ γηπεδούχος θα είναι πάντα ο «αδύνατος» της χαμηλότερης κατηγορίας.

Αλλαγμένο και το ισπανικό Super Cup. Πλέον, δεν θα υπάρχει ένας αγώνας, αλλά θα διεξάγονται αναμετρήσεις μεταξύ των δύο πρώτων ομάδων του πρωταθλήματος και των φιναλίστ του κυπέλλου. Κάτι σαν Final 4. Για λόγους εμπορικότητας είναι εξαιρετικά πιθανόν, οι αγώνες να διεξαχθούν εκτός Ισπανίας. Εάν μια ομάδα βρίσκεται στον τελικό του κυπέλλου και είναι στις δύο πρώτες θέσεις της La Liga, θα συμμετάσχει η ομάδα που ακολουθεί στη βαθμολογία του πρωταθλήματος. Το Super Cup θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο του 2020 (και όχι στην αρχή της σεζόν), με τους ημιτελικούς στις 8 και 9 Ιανουαρίου και τον τελικό στις 12 Ιανουαρίου.

 

Οι 5 καλύτερες μεταγραφές

Παίκτης Θέση Από Σε
Γκριεζμάν Επιθετικός Ατλέτικο Μ. Μπαρτσελόνα
Αζάρ Μεσοεπιθετικός Τσέλσι Ρεάλ
Φρένκι ντε Γιονγκ Μέσος Άγιαξ Μπαρτσελόνα
Ζοάο Φέλιξ Επιθετικός Μπενφίκα Ατλέτικο Μ.
Φεκίρ Μεσοεπιθετικός Λυών Μπέτις

 

 

Οι ομάδες της La Liga

Μπαρτσελόνα Τι έκανε πέρσι: Η κατάκτηση μόνο του πρωταθλήματος δεν φτάνει πλέον για να χαρακτηρίσει πετυχημένη τη χρονιά της «Μπάρτσα». Ο διακαής πόθος του Τσάμπιονς λιγκ έμεινε ξανά πόθος, το κύπελλο επίσης χάθηκε, συνεπώς υπήρξε δικαιολογημένη απογοήτευση.

Προπονητής: Ερνέστο Βαλβέρδε. Παρά τη δυσφορία της διοίκησης, αλλά και το τέλος της υποστήριξης μερίδας των οπαδών της ομάδας μετά τον αποκλεισμό στο «Άνφιλντ», ο Βάσκος τεχνικός παρέμεινε στο πάγκο των «κουλές».

Έδρα: Camp Nou (99.800)

Μεταγραφές: Πήρε δύο σούπερ παίκτες (Ντε Γιόνγκ, Γκριεζμάν) να πλαισιώσουν τους ήδη υπάρχοντες αστέρες της αλλά και ελπιδοφόρους (Τζούνιορ, Φίρπο). Τόνοι μελάνι έχουν χυθεί με αναλύσεις πάσης φύσεως για τον τρόπο που θα πρέπει να παίζει φέτος η ομάδα του Βαλβέρδε (άξονες, ρόμβοι, τρίγωνα και τετράγωνα). Άλλοι εκτιμούν τις κινήσεις λάθος, συγκρίνοντάς τες με την κατάληξη που είχε η Ρεάλ, όταν έκανε ανάλογες κινήσεις στο παρελθόν (νοοτροπία «γκαλάκτικος») και άλλοι τις θεωρούν τις βέλτιστες δυνατές για να κατακτήσει και το Τσάμπιονς λιγκ. Το βέβαιον είναι ότι η Μπάρτσα δημιουργεί... σούπερ ομάδα.

Προετοιμασία: Ξεκίνησε στις 14 Ιουλίου αλλά υπάρχει η απορία αν φέτος έκανε σωστή προετοιμασία ή το «γύρο του κόσμου» σε 25 (αντί) 80 ημέρες. Διάνυσε περί τα 38.000 χλμ. μεταξύ Ιαπωνίας-Ισπανίας-Αμερικής δίνοντας φιλικά, που πέραν του οικονομικού, ανεβάζουν το brand name του συλλόγου. Δύο φορές έπαιξε με τη Νάπολι και νίκησε ισάριθμες με 4-0 και 2-1, έχασε 2-1 από την Τσέλσι, στο ντεμπούτο του Γκριεζμάν, ενώ έκανε νίκες με Βίσελ Κόμπε (2-0) και Άρσεναλ (2-1).

Εκτίμηση: Το πρωτάθλημα πρέπει να θεωρείτε τελειωμένη υπόθεση. Για να δίνουν οι μπουκ απόδοση κατάκτησης μόλις 1.66 κατά μέσο όρο, κάτι νοιώθουν και βλέπουν. Οι Καταλανοί φέτος θέλουν την κούπα του Τσάμπιονς Λιγκ και αυτός είναι ο μεγάλος τους στόχος.

 

Ατλέτικο Μαδρίτης Τι έκανε πέρσι: Από τη στιγμή που η Μπαρτσελόνα δεν έχει αντίπαλο, η κατάκτηση της 2ης θέσης είναι προφανώς μεγάλη επιτυχία. Η χρονιά βέβαια είχε ξεκινήσει με την κατάκτηση του Σούπερ Καπ (επί της Ρεάλ), ενώ έφτασε στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ (αποκλείστηκε από Γιουβέντους).

Προπονητής: Μετά την αποχώρηση παικτών όπως οι Γκριεζμάν, Γκοδίν, Χουανφράν, Ρόδρι και Φελίπε Λουίς, ο μόνος που υπάρχει να κουμαντάρει το σκάφος της Ατλέτικο και να χτίσει νέα ομάδα, είναι κατά γενική ομολογία ο Σιμεόνε. Από τις 14 Φεβρουαρίου ανανέωσε την συνεργασία του με τους «κολτσονέρος», έως το 2022.

Έδρα: Estadio Wanda Metropolitano (68.000)

Μεταγραφές: Και τι δεν έχασε. Όλη την άμυνα (Γκοδίν, Φιλίπε Λουίς, Χουανφράν, Ερνάντεθ) και τους παικταράδες Γκριέζμαν, Ρόντρι από το μεσοεπιθετικό κομμάτι. Και τι ήρθε; Για την άμυνα οι Φελίπε (Πόρτο), Τρίπιερ (Τότεναμ), Ερμόσο (Εσπανιόλ), Λόντι (Α.Παρανά) και για τις υπόλοιπες γραμμές, οι Ζοάο Φέλιξ, Σάπονζιτς (αμφότεροι από Μπενφίκα), Μ. Γιορέντε (Ρ. Μαδρίτης), Ερέρα (Πόρτο). Προφανώς η ομάδα είναι δυνατή, ενώ πρέπει να τονίσουμε πως οι νέες αφίξεις δεν υπολείπονται ποιοτικά σε σχέση με τους αποχωρήσαντες. Μετά από «Μπάρτσα» και Ρεάλ , είχε το μεγαλύτερο μπάτζετ, με κόστος μεταγραφών 250 εκ.

Προετοιμασία: Ξεκίνησε στις 4 Ιουλίου και έκανε και αυτή τα ταξίδια της σε Αμερική και Μεξικό. Ξεχώρισε φυσικά η μεγάλη νίκη με 7-3 κόντρα στη Ρεάλ, με τα 4 γκολ του Κόστα. Νίκησε επίσης τη Νουμάνθια (3-0), μία all stars ομάδα του MLS με 3-0, την Ατλέτικο Σαν Λουίς (2-1), τη Γιουβέντους με 2-1, ενώ παραχώρησε και μία ισοπαλία με τη Σίβας (0-0).

Εκτίμηση: Για την πορεία της, όλα θα εξαρτηθούν από τον χρόνο που θα καταφέρει ο Σιμενόνε να φτιάξει ένα ομοιογενές σύνολο, εντάσσοντας με επιτυχία τα νέα εξαιρετικά αποκτήματα. Όπλο της Ατλέτικο ήταν και η άμυνα και αυτή τώρα άλλαξε ολοκληρωτικά. Θα βγει το χαρτί του Φέλιξ (126 εκ.); Ο Σλοβένος Όμπλακ θα είναι ο παίκτης κλειδί; Στοχεύει για 3η θέση και τουλάχιστον ως τα προημιτελικά του Τσάμπιονς λιγκ.

 

Ρεάλ Μαδρίτης Τι έκανε πέρσι: Τίποτα απολύτως. Καταστροφή. Όχι «κούπα» αλλά ούτε καν «φλιτζάνι του καφέ» δεν σήκωσε φέτος η Ρεάλ, συνεπώς η χρονιά ήταν από τις πλέον αποτυχημένες. Η 3η θέση στο πρωτάθλημα ήταν το μόνο που κατάφερε και αυτό πολύ της ήταν, έτσι όπως παρουσιάστηκε.

Προπονητής: Ζινεντίν Ζιντάν ο λυτρωτής. Ήρθε ως η απέλπιδα λύση μεσούσης της περιόδου, για να τρέξει ουσιαστικά το project της νέας χρονιάς. Είχε την αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη, σε μία σειρά αλλαγών στην ομάδα το καλοκαίρι, έτσι ώστε οι «φαντάσμας» να ξαναγίνουν ανταγωνιστικοί.

Έδρα: Estadio Santiago Bernabéu (85.450)

Μεταγραφές: Ισοζύγιο θετικότατο. Έδωσε 100 εκ. ευρώ για τον μεσοεπιθετικό της Τσέλσι Αζάρ, 60 εκ. για τον επιθ. Γιόβιτς της Άιντραχτ, 50 εκ. για τον επιθ. της Σάντος Ροντρίγκο, άλλα 50 εκ. για τον αμυν. της Πόρτο, Μιλιτάο και 48 εκ. για το αρ. μπακ της Λυών, τον Μεντί, μας κάνουν 315 «χαρτιά». Από πωλήσεις πήρε 100 «χαρτιά» (Γιορέντε, Κόβασιτς, Τομάς, Ερνάνγεθ). Σήριαλ με την αποχώρηση του Μπέιλ, που όλο φεύγει και όλο μένει, μίνι σήριαλ με Νεϊμάρ, Πογκμπά. Πάντως, δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε την τελική έκδοση της Ρεάλ πριν έρθει ο Σεπτέμβριος, με τρεις βδομάδες ακόμα μεταγραφών.

Προετοιμασία: Άρχισε προετοιμασία στις 8 Ιουλίου σε μακρινές πολιτείες. Ο Καναδάς και η Αμερική τα μέρη που επισκέφτηκε. Στα φιλικά είχε τη χειρότερη συγκομιδή πόντων από όλες τις ομάδες της Πριμέρα. Η προετοιμασία στιγματίστηκε από το 3-7 με την Ατλέτικο που σήκωσε θύελλα, είχε ήττα με Μπάγερν (3-1) και Τότεναμ (1-0), νίκη με Φενέρ (5-3), Σάλτσμπουργκ (1-0), ισοπαλία με Άρσεναλ (2-2) και στον τελευταίο αγώνα με τη Ρόμα ισοπαλία με το ίδιο σκορ. Η προετοιμασία έδειξε πολλά θέματα, ουσιαστικά σα να μην έχει αλλάξει τίποτα.

Εκτίμηση: Η διοίκηση έκανε τα χατίρια του Ζιντάν, ο οποίος πρέπει τώρα να κόψει το λαιμό του και να φτιάξει ομάδα «χτες». Στη Ρεάλ δεν υπάρχει ποτέ, ούτε «σήμερα» ούτε «αύριο». Η εκτίμηση είναι ότι θα τα καταφέρει, το πότε όμως είναι το θέμα. Δύσκολο πάντως να «χτυπήσει» την Μπαρτσελόνα, ενώ πιο εφικτό δείχνει το να περάσει φέτος τους «16» στο Τσάμπιονς Λιγκ.

 

Βαλένθια Τι έκανε πέρσι: Αδύνατον να πιστέψει άνθρωπος βλέποντας την πορεία της μέχρι τα μέσα της χρονιάς ότι θα τερμάτιζε 4η. Απανωτές ισοπαλίες με πρωτοφανή ανικανότητα να πάρει τρίποντα. Κι όμως, στο υπόλοιπο μισό του πρωταθλήματος, πήρε μπροστά φτάνοντας στην κατάκτηση και του κυπέλλου και στα ημιτελικά του Γιουρόπα.

Προπονητής: Μαρθελίνο Γκαρθία Τοράλ. Αμφισβητήθηκε έντονα κατά την διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Όμως επί των ημερών του οι «Τσε» διακρίθηκαν στο Γιουρόπα, σήκωσαν «κούπα» κυπέλλου, ενώ βγήκαν και στο Τσάμπιονς λιγκ. Δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι απέτυχε στο έργο του, συνεπώς δίκαια η διοίκηση τον κράτησε. Πέρυσι έπαιζε με 4-4-2 το οποίο δεν έχει πρόθεση να αλλάξει.

Έδρα: Estadio de Mestalla (65.000)

Μεταγραφές: Έδωσε με 26 εκ. ευρώ τον πορτιέρε Νέτο στην «Μπάρτσα» και «έσκασε» 35 εκ. για να πάρει από την «Μπάρτσα» τον Σίλεσεν. Από κει και μετά, πήρε από Θέλτα τον επιθ. Μάξι Γκόμες και τον μέσο Τσερίσεφ από την Βιγιαρεάλ. Εκτός του Νέτο, έφυγε με 5 εκ. ο αμυν. Βέθο για Λεβάντε και ο αμυν. Μουρίγιο με 2 εκ. για Σαμπντόρια. Η ενίσχυση έγινε βασικά μεσοεπιθετικά και κρίθηκε επιτυχημένη.

Προετοιμασία: Το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της το έκανε στην Ισπανία, με μία επίσκεψη στην Ελβετία μεταξύ 19-23 Ιουλίου. Ήττες από Μονακό (1-0) και Μπράιτον (2-1) νίκες με Σιόν (3-0), Σπόρτινγκ Λισ. (2-1), Λεβερκούζεν (2-1) και ισοπαλία με Ίντερ (1-1, έχασε στα πέναλτι).

Εκτίμηση: Δεν αναμένουμε το περυσινό άθλιο πρόσωπο ως τα μισά, αλλά μία σταθερότητα από την αρχή. Δεν έγιναν δραστικές αλλαγές αλλά πετυχημένες προσθήκες σε όποια θέση υπήρχαν αποχωρήσεις. Εφικτή απόλυτα η κατάληψη θέσης στην 6άδα και υπό προϋποθέσεις στην 4αδα.

 

Χετάφε Τι έκανε πέρσι: Η μικρούλα Χετάφε, «έβγαλε» μάτια και χώθηκε σφήνα μέσα σε παραδοσιακές δυνάμεις, τερματίζοντας στην 5η θέση. Ήταν το καλύτερο πλασάρισμα στα 14 χρόνια που έχει αγωνιστεί στη Πριμέρα. Αναμφίβολα πετυχημένη χρονιά.

Προπονητής: Ακλόνητος στην «Γκέτα» ο Χοσέ Μπορδαλάς, παρά τις φήμες αποχώρησης αλλά και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Η ομάδα επί την ημερών του έγραψε ιστορία στο πρωτάθλημα ενώ ταυτόχρονα βγαίνει Ευρώπη μετά από 8 χρόνια, με τον Μπορδαλάς να εκφράζει την επιθυμία να τρέξει ο ίδιος αυτό το project.

Έδρα: Coliseum Alfonso Pérez (17.400)

Μεταγραφές: Κράτησε τον βασικότατο μέσο Μακσίμοβιτς πληρώνοντας 5 εκ. στη Βαλένθια, έδωσε και άλλα 6 εκ. και πήρε από την Ουέσκα το άλλοτε σκόρερ της Εξτρεμαδούρα, Ενρίκ Γκαγιέγο. Πήρε επίσης τον επιθετικό της Μάλαγα, Χάρπερ, τον αρ. μπακ της Τζιρόνα, Ραούλ Γκαρθία και γενικά δυνάμωσε.

Προετοιμασία: Ο «Γολγοθάς» των παικτών της άρχισε στις 11 Ιουλίου. Ο απολογισμός των φιλικών κατέγραψε 4-3-1, με την ήττα από τη Πόρτο (2-1) στις αρχές της προετοιμασίας στο Κόπα Ιμπέρικα και ενώ είχε προηγηθεί το 0-0 με Πορτιμονένσε, όπου επικράτησε στα πέναλτι. Ακολούθησαν οι νίκες με Μαχαδαόντα (3-0), Κροτόνε (1-0) και Αταλάντα (4-1), με τις ισοπαλίες της εντός των τειχών με Χιχόν (0-0), Αλμπαθέτε (1-1) και Μαγιόρκα (0-0).

Εκτίμηση: Η ομάδα του Μπορδαλάς είναι στρωμένη, αναμένουμε να έχει από την αρχή ομοιογένεια διότι δεν έκανε πολλές αλλαγές και δείχνει ικανή και φέτος να φυτρώνει «εκεί που δεν τη σπέρνουν». Δύσκολο πάντως να πετύχει το ίδιο κατόρθωμα. Πρόβλημα ενδεχομένως φέτος να είναι οι αγώνες στην Ευρώπη, που επιβάλλουν να υπάρχει βάθος στο ρόστερ, το οποίο δεν έχει ακόμα.

 

Σεβίλλη Τι έκανε πέρσι: Ουδείς έμεινε ευχαριστημένος στην Σεβίλλη με τα πεπραγμένα της ομάδας. Βγήκε 6η στο πρωτάθλημα, χάνοντας μετά την 32η αγωνιστική την 4η θέση. Στο Γιουρόπα έφτασε ως τους «16», στο εγχώριο κύπελλο έως τα προημιτελικά και γενικά δεν ικανοποίησε.

Προπονητής: Αλλαγή φρουράς στους «Ισπαλένσες» με τον Χοακίν Καπαρός να αποχαιρετά αν και είχε 3 χρόνια συμβόλαιο. Εκείνο που χάλασε τα πάντα ήταν η ήττα με 3-0 εντός έδρας από τη Λεγανές, 3 αγωνιστικές πριν το φινάλε. «Χαλίφης στη θέση του χαλίφη» είναι πλέον ο Τζούλεν Λοπετέγκι Αργκότε, άλλοτε εθνικός εκλέκτορας αλλά και κόουτς της Ρεάλ Μαδρίτης.

Έδρα: Estadio Ramón Sánchez Pizjuán (48.650)

Μεταγραφές: Πολλές οι ανακατατάξεις στο ρόστερ της. Πούλησε με 20 εκ. τον 2ο σκόρερ Σαράμπια στην Παρί και με 16 εκ. τον επιθ. Προμές στον Άγιαξ και πλήρωσε περί τα 125 εκ. για να πάρει μεταξύ άλλων τους επιθετικούς Νταμπούρ (Σάλτσμποργκ), Ντε Γιονγκ (PSV), τους μέσους Οκάμπος (Μαρσέιγ), Γιορντάν (Εϊμπάρ) και τους αμυντικούς Κουντέ (Μπορντό), Ντ. Κάρλος (Ναντ). Έχει γίνει... πολυεθνική με 18 μη Ισπανούς.

Προετοιμασία: Η πρώτη μάζωξη έγινε στις 4 Ιουλίου, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει ταξίδια σε Πορτογαλία, Αμερική και Γερμανία και σύνολο 9 αγώνων με απολογισμό 7-1-1. Από τις νίκες ξεχωρίζει αυτή με 2-1 επί της Λίβερπουλ, το 5-0 επί της Μάιντς, το 1-0 επί της Έβερτον, το 4-0 επί της Χοφενχάιμ (έπαιξε άλλη μία και τη νίκησε 2-1). Μόνη ήττα στο προτελευταίο ματς με Γρανάδα (2-1) και μόνη ισοπαλία στο τελευταίο με Εξτρεμαδούρα (2-2).

Εκτίμηση: Ο Λοπετέγκι χτίζει νέα ομάδα με ποιοτικούς παίκτες. Όσο πιο γρήγορα καταφέρει να εντάξει τα 10 περίπου νέα αποκτήματα, τόσο πιο γρήγορα θα πρωταγωνιστήσει η ομάδα του. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, μπορεί κάτι καλύτερο από την 6η θέση, με ταβάνι την 4η, καθώς και κάτι καλύτερο φέτος στην Ευρώπη.

 

Εσπανιόλ Τι έκανε πέρσι: Ως την 13η αγωνιστική ήταν 5η στη βαθμολογία, στη συνέχεια η «κοιλιά» της έγινε «τούμπανο», για να κάνει τελικά δυνατό φίνις και στο «τσακ» να βγει 7η και στην Ευρώπη, υπερτερώντας στην ισοβαθμία με την Μπιλμπάο.

Προπονητής: Αν και ο Ρουμπί έβγαλε την ομάδα μετά από 12 χρόνια στην Ευρώπη και οι πάντες ήθελαν να παραμείνει, αυτός προτίμησε να φύγει (Μπέτις), καθότι διέκρινε ότι η Εσπανιόλ της νέας χρονιάς δεν έχει την φιλοδοξία να δυναμώσει. Τη θέση του πήρε ο Νταβίδ Γκαγέγο, ως τώρα στις υποδομές, με εξαίρεση ένα δίμηνο που είχε αναλάβει την ομάδα του 2018, όταν είχε απολυθεί ο Κίκε Σάντσεθ Φλόρες.

Έδρα: RCDE Stadium (40.400)

Μεταγραφές: Ο 22χρονος επιθ. μέσος Ματίας Βάργκας από τη Βέλεζ (75/15) ήρθε αντί 10,5 εκ. ευρώ, ως ό,τι πιο «φωτεινό» φέτος. Στον αντίποδα πουλήθηκε ο αμυν. Ερμόσο με 12.5 εκ. στην Ατλέτικο και ο αμυν. Μαρτίν αντί 6 εκ. στην Μάιντς. Αναμένονται και άλλες ανακατατάξεις (τελευταία απέκτησε τον αμυν. Φερνάντο Καλέρο από τη Βαγιαδολίδ) καθώς θέλει να πάρει παίκτες αλλά για να έχει δικαίωμα πρέπει να κάνει και πωλήσεις.

Προετοιμασία: Συνδυασμός αγώνων για τους «παπαγάλους» διότι εκτός των φιλικών μεσολάβησαν και οι υποχρεώσεις τους στο Γιουρόπα λιγκ. Όσον αφορά στα φιλικά, νίκησε Περαλάδα (6-0), Λανς (3-1), έφερε ισοπαλία με Σέφιλντ Γουέν, ενώ στο Γιουρόπα έχει ως τώρα δύο νίκες με Στιάρναν (4-0, 3-1) και μία επί της Λουκέρνης, με 3-0 εκτός έδρας.

Εκτίμηση: Ο Ρουμπί αποχώρησε διότι δεν είδε όρεξη για ουσιαστική πρόοδο. Ήρθε ο Γκαγέγο που αρχίζει νωρίς με Γιουρόπα. Αν προχωρήσει στο θεσμό, θα επιβαρυνθεί με αγώνες, με το ρόστερ αυτή τη στιγμή να μην δείχνει ικανό να ανταπεξέλθει. Η 10άδα  κρίνεται ως ό,τι καλύτερο θα μπορέσει.

 

Αθλέτικ Μπιλμπάο Τι έκανε πέρσι: Έχασε την τελευταία αγωνιστική την έξοδο στην Ευρώπη, με την ήττα στη Σεβίλλη, συνεπώς εκείνο που έμεινε στα «λιοντάρια» ήταν η πίκρα με την 8η θέση. Ωστόσο η χρονιά ήταν κακή στο μεγαλύτερό της διάστημα, με χείριστο σημείο την 18η θέση που βρέθηκε προς το φινάλε του 1ου γύρου.

Προπονητής: Στις 4 Δεκεμβρίου πέρυσι ήρθε ο Γκάιθκα Γκαριτάνο από τις υποδομές, για να αντικαταστήσει τον Μπερίθο, με στόχο να σώσει την ομάδα που ήταν σε μαύρο χάλι. Τελικά λίγους μήνες μετά όχι μόνο την έσωσε αλλά παραλίγο να την βγάλει και στο Γιουρόπα. Λογικό να παραμείνει στους «λεονές».

Έδρα: San Mamés Barria (53.300)

Μεταγραφές: Τίποτα το ιδιαίτερο. Ανανεώσεις και λίγες αφίξεις στο Σαν Μαμές. Αποχώρησε για την Σοσιεδάδ ελεύθερος ο Σουσαέτα (μέσος, 22/1) και ανανέωσε μεταξύ άλλων ο Αντουρίθ (φορ, 20/2).

Προετοιμασία: Άρχισε νωρίς (4 Ιουλίου) πηγαίνοντας με 30 παίκτες στη Γερμανία. Έδωσε 8 φιλικά που είχαν απ’ όλα. «Καφενεία», όπως κάποια Αρένας (6-1), ομάδες της Σεγούντα (Ράθινγκ 2-1, Νουμάνθια 1-1, Μιραντές 2-1), άρωμα Αγγλίας (Γουέστ Χαμ 2-2), άρωμα Γερμανίας (Πάντερμπορν 3-3, Γκλάντμπαχ 2-0), αλλά και ιταλική φινέτσα (Ρόμα 2-2).

Εκτίμηση: Οι ελάχιστες ανακατατάξεις στο ρόστερ αφενός μεν οδηγούν σε μία επανάληψη της προηγούμενης χρονιάς, αλλά και το πλεονέκτημα, ότι θα έχει σχετικά σύντομα μία ομοιογένεια. Δείχνει να μπορεί μόνο την διεκδίκηση για έξοδο στο Γιουρόπα. Όσο πιο γρήγορα το «Σαν Μαμές» γίνει «φρούριο» τόσο πιο εύκολα θα το πετύχει.

 

Ρεάλ Σοσιεδάδ Τι έκανε πέρσι: Καλύτερη από πέρυσι (12η) αλλά χειρότερα από πρόπερσι (6η), επανέλαβε ουσιαστικά τη χρονιά 2015-16 τερματίζοντας 7η. Σταθερή σχεδόν όλη τη χρονιά εκτός ένα μεσοδιάστημα μεταξύ 10ης και 16ης αγωνιστικής. Σχετικά καλή αμυντικά (46 γκολ), αλλά μέτρια επιθετικά (45). Στο κύπελλο αποχαιρέτησε στους «16».

Προπονητής: Το Δεκέμβριο του 2018 γνωστοποιήθηκε η απόλυση του Άσιερ Γκαριτάνο και η προώθηση του Ιμανόλ Αλγουαθίλ από τις υποδομές στη πρώτη ομάδα. Στους «περικίτος» εκτίμησαν ότι το πείραμα πέτυχε, συνεπώς θα συνεχίσει και φέτος στον πάγκο της ομάδας.

Έδρα: Estadio Municipal de Anoeta (32.100)

Μεταγραφές: Η διαφορά σε σχέση με άλλες χρονιές ήταν ότι οι «τσούρι ουρντίν» έκαναν μεταγραφές σχεδόν από την αρχή της προετοιμασίας. Ήρθε μεταξύ άλλων, ο επιθ. μέσος Πόρτου αντί 10 εκ. ευρώ από την Τζιρόνα, ο μέσος Όντεγκραντ (δανεικός από Ρ. Μαδρίτης), που είχε καλή χρονιά στην Φιτέσε (12 γκολ, 14 ασίστς) και ο Σουηδός επιθ. Ισάκ (Ντόρτμουντ) αντί 6 εκ. Αποχαιρέτησε ο βασικός φορ Χουάνμι (8 εκ. για Μπέτις), έληξε ο δανεισμός και έφυγαν οι Ερνάντεθ (αμυν., 24/1), Μπαουτίστα (επιθ., 18/1) και Σάντρο (φορ, 24/0). Δεν έχασε καθόλου δυνάμεις.

Προετοιμασία: Η προετοιμασία της ξεκίνησε στις 8 Ιουλίου και περιελάμβανε Ισπανοαγγλικές αναμετρήσεις. Έφερε 2-2 με τη Νότιχγαμ, 3-3 με τη Μίλγουολ και έχασε 2-1 από τη Γουότφορντ, νίκησε 5-0 τη Λαγκουν Ονάκ, 2-0 Οσασούνα, 1-0 την Αλαβές, έχασε 1-0 από τη Ράθινγκ και 2-1 από την Εϊμπάρ.

Εκτίμηση: Η δυναμική της δείχνει πως θα διάγει μία χρονιά παρόμοια με την προηγούμενη. Εφικτή η 10άδα, στόχος που τέθηκε η 6άδα. Δύσκολα όμως να βρεθεί σε θέσεις για έξοδο στην Ευρώπη.

 

Ρεάλ Μπέτις Τι έκανε πέρσι: Οι «Μπέτικος» κλάταραν στο φινάλε της σεζόν με συνέπεια η 5η θέση που είχαν προς το φινάλε του πρώτου γύρου, να γίνει 10η. Στο κύπελλο πάντως έφτασαν έως τα ημιτελικά κόντρα στη Βαλένθια.

Προπονητής: Η αναχώρηση του Κίκε Σετιέν, ο οποίος είχε βάλει σε ένα συγκεκριμένο αγωνιστικό καλούπι την ομάδα, οδήγησε τους ιθύνοντες να ψάξουν για έναν προπονητή με παρόμοια χαρακτηριστικά. Έπεισαν τον Ρουμπί που άφησε την Εσπανιόλ και εντάχθηκε στους «Μπέτικος». Αναμένουμε επιθετική φιλοσοφία, καλή κυκλοφορία και πολλές κάθετες πάσες από τη Ρεάλ επί των ημερών του.

Έδρα: Estadio Benito Villamarín (60.700)

Μεταγραφές: Πούλησε στη Ρόμα τον πορτιέρο Λόπεθ αντί 24 εκ. και πήρε τον Ντάνι Μαρτίν της Χιχόν να καλύψει τη θέση. Με τα λεφτά όμως του Λόπεθ, πήρε τον μέσο Ναμπίλ Φεκίρ από τη Λυών αντί 20 εκ. ευρώ, μία μεταγραφή, που αποτέλεσε τεράστια έκπληξη και αναμφίβολα πάρα πολύ σπουδαία. Ήρθε επίσης με 8 εκ. ο φορ Χουάνμι από τη Σοσιεδάδ, ο αριστερός μπακ Αλφόνσο Πεντράθα της Βιγιαρεάλ, για να καλύψει το κενό του Τζούνιορ, που πουλήθηκε στην Μπαρτσελόνα, ενώ ήρθε και ο έμπειρος Ιάπωνας μεσοεπιθετικός, Τακάσι Ινούι από την Έιμπαρ. Στον αντίποδα εκτός του πορτιέρο Λόπεθ (Ρόμα) πούλησε με 40 εκ. στην Τότεναμ τον Τζιοβάνι Λο Σέλσο, που ήταν η ακριβότερη πώληση στην ιστορία της.

Προετοιμασία: Σε Ισπανία και Μεξικό η προετοιμασία της που ξεκίνησε 5 Ιουλίου. Δύο στοιχεία κρατάμε για το παιχνίδι της. Πλέον θέλει την κατοχή, ζητώντας επιτακτικά την πρωτοβουλία στα ματς, ενώ δούλεψε στο εξαιρετικά γρήγορο transition. Νίκες με Πορτιμονένσε (2-1), Κερετάρο (2-0), Ράτζα Καζαμπλάνκα (1-0) και Λας Πάλμας (1-0), 1-1 με Πόρτο (έχασε στα πέναλτι) και ήττες με Σέφιλντ Γιουν. (1-0), Ντέπορ (1-0).

Εκτίμηση: Οι «Ελιοπολιτάνος» ενισχύθηκαν, συνεπώς εκείνο που αναμένουμε είναι να τους δούμε πιο ανταγωνιστικούς. Οι βλέψεις είναι ξεκάθαρα προς εξάδα και να μπουν σφήνα στους μεγάλους. Εκτιμούμε πως το «Μπενίτο Βιγιαμαρίν» φέτος θα «κοχλάζει».

 

Αλαβές Τι έκανε πέρσι: Στο τέλος κλότσησε τη «καρδάρα με το γάλα». Πραγματοποίησε εξαιρετική πορεία, φιγουράρισε στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν στην 6άδα (έφτασε ακόμα και στη 2η θέση), αλλά στο φινάλε «έσβησε», με συνέπεια να τερματίσει στην 11η θέση.

Προπονητής: Μετά την εκπληκτική πορεία των «μπαμπαθόρος», όπου σχεδόν όλη τη χρονιά ήταν σε θέση για έξοδο σε ευρωπαϊκό θεσμό, όλοι θα περίμεναν να συνεχίσει ο Αμπελάρδο Φερνάντεθ. Αυτός για να ανανεώσει ζήτησε τα διπλά χρήματα, η διοίκηση αρνήθηκε, αυτός παραιτήθηκε και στη θέση του ήρθε ο Άσιερ Γκαριτάνο που είχε απολυθεί από τη Σοσιεδάδ τον περασμένο Δεκέμβρη.

Έδρα: Estadio de Mendizorroza (19.850)

Μεταγραφές: Σχεδόν ξηλώθηκε μεσοεπιθετικά και χτίστηκε από την αρχή. Οι βασικοί Μπράσανακ, Τζόνι, Μπόρχα Μπαστόν, Καλερί (προσπαθούν ανανέωση δανεισμού) αποχώρησαν. Στον αντίποδα πήρε ουκ ολίγους παίκτες, όπως οι Λούκας Πέρεθ (φορ, Γουέστ Χαμ), Μπερδόν (αμυν., Σοσό), Χοσέλου (φορ, Νιουκάσλ), Σαούλ Γκαρθία (αμυν., Ντέπορ). Το ισοζύγιό της κρίνεται θετικό.

Προετοιμασία: Χωρίς τεστάρισμα κόντρα σε μεγάλη ομάδα στα φιλικά της, έπαιξε με Φουενλαμπράδα (0-1), Ράθινγκ (1-0), Σαραγόσα (0-0), Οβιέδο (2-1), Αλμπαθέτε (2-1), ενώ υπέστη την ήττα με 1-0 κόντρα στη Σοδιεδάδ.

Εκτίμηση: Οι «Μπαμπαθόρος» σχεδίασαν ομάδα που να έχει άριστη φυσική κατάσταση, τρέχοντας ακατάπαυστα επί 90 λεπτά. Τα πολλά νέα πρόσωπα, θέλουν δουλειά, η οποία αν αποδώσει, οι βλέψεις θα είναι για κάτι το πολύ περισσότερο, ώστε το περσινό μάθημα να γίνει μάθημα φέτος.

 

Εϊμπάρ Τι έκανε πέρσι: Έδειξε σταθερότητα όλη τη χρονιά, η οποία κυμάνθηκε μεταξύ 15ης και 10ης θέση, καταλαμβάνοντας τελικά την 12η. Στο κύπελλο έδειξε παντελή αδιαφορία, μένοντας έξω στους «32» του θεσμού.

Προπονητής: Η ομάδα σώθηκε χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες και αγωνίες. Ήταν λοιπόν προφανές ότι κάθε λογική διοίκηση να θέλει να κρατήσει τον προπονητή που το κατάφερε. Αυτό σημαίνει ότι στους «αθουλγκράνας» συνεχίζει ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.

Έδρα: Estadio Municipal de Ipurúa (7.100)

Μεταγραφές: Εκτός της επιστροφής μετά από δύο χρόνια του Ινούι (με 2 εκ. ευρώ, από Μπέτις), του φορ Μπεντίτο από την Αθλέτικ και του Κουκουρέγια (αρ.μπακ, Μπάρτσα), οι «αθουλγκράνας» επένδυσαν ως επί το πλείστον σε ποιοτικές επιλογές από τη Σεγούντα, όπως οι Μπούργος (Αλκορκόν), Τεχέρο (Αλμπαθέτε), Κορέα (Κάντιθ), Ολάμπε (Εξτρεμαδούρα), Εσπόσιτο, Κίκε (Ντέπορ). Έφυγαν οι Πένια (μέσος, 31/1, Βιγιαρεάλ, 8 εκ.), Γιορντάν (μέσος, 36/4, Σεβίλλη, 14 εκ.), Καρντονά (επιθ. 17/3, Οσασούνα).

Προετοιμασία: Μαζεύτηκε για τη νέα χρονιά στις 8 Ιουλίου, με το πρόγραμμά της να περιλαμβάνει ένα 10ήμερο προετοιμασίας στη Γερμανία. Έδωσε αρκετά ματς (10) σημειώνοντας επίδοση 6-2-2. Με τις γερμανικές έφερε νίκη (2-1) και ήττα (3-2) με Φορτούνα Ντίσ., ήττα 4-0 από Βέρντερ και 2-2 με Λεβερκούζεν. Νίκησε τις τούρκικες Καϊσερί (5-2), Μπεσίκτας (2-0) και με τις ισπανικές έφερε 3-1 με Αμορεμπιέτα, 2-0 με Λεϊόα, 2-1 με Σοσιεδάδ και 0-0 με Οσασούνα.

Εκτίμηση: Προσπάθησε να δυναμώσει με παίκτες από το μεσαίο ράφι, δηλαδή κυρίως από τη Σεγούντα, προσπαθώντας να φτιάξει σύνολο. Εφικτός στόχος η σωτηρία εκείνο όμως που θέλει να καταφέρει είναι να μπει στη 10άδα.

 

Λεγανές Τι έκανε πέρσι: Οι «πεπινέρος» παρουσίασαν πρόοδο. Όχι μόνο έμειναν στη μεγάλη κατηγορία για 4η χρονιά, αλλά τερμάτισαν στην 13η θέση που είναι η καλύτερη σε σχέση με τις δύο προηγούμενες που κατέλαβαν την 17η.

Προπονητής: Επί των ημερών του κόουτς Μουρίσιο Πελεγκρίνο, η Λεγανές πέτυχε ρεκόρ πόντων στην πρώτη κατηγορία και παράλληλα σώθηκε αρκετές βδομάδες πριν το φινάλε της σεζόν. Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε ο κόουτς να παραμείνει. «Ναι», απάντησε ο κόουτς αλλά υπό μία προϋπόθεση. Η ομάδα να μην ψάχνει πλέον απλά την παραμονή αλλά το παραπάνω.

Έδρα: Estadio Municipal de Butarque (12.450)

Μεταγραφές: Πολύς κόσμος πήγε και ήρθε στους Μαδριλένους φέτος το καλοκαίρι. Πάνω από μία ντουζίνα παικτών έφυγε (π.χ. Χουανφράν, Καρίγιο, Ελ Ζαρ, Ομερούο, Σίλβα) και άλλη μία ήρθε (π.χ. Ρουϊμπάλ από Μπέτις, Μπρεθγουέιτ από Μιλντεσμπρο, Σίλβα από Σπόρτινγκ Λις, Ναβάρο από Γουότφορντ, Ροσάλες από Μάλαγα, Χ. Μουνιόθ από Αλκορκόν). Έγινε πάντως προσπάθεια να παραμείνουν παίκτες του περσινού κορμού. Δεν είναι εύκολο να κριθεί το ισοζύγιο της.

Προετοιμασία: Άρχισε τη νέα σεζόν στις 4 Ιουλίου με προετοιμασία σε Ισπανία και Μαρόκο. Η εικόνα της σχεδόν άριστη στα φιλικά με απολογισμό 5-2-0. Νίκες με Αλκορκόν, Ταγκέρη, Φουενλαμπράδα, Αμιάν, Αλμπαθέτε και ισοπαλίες με Ράγιο Βααγιεκάνο και Ράτζα Καζαμπλάνκα.

Εκτίμηση: Ο Πελεγκρίνο έμεινε με το σκεπτικό η ομάδα να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από την παραμονή. Το παραπάνω θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, καθότι η ομάδα ξηλώθηκε και ξαναχτίστηκε από την αρχή, έχοντας χάσει παίκτες. Το λογικό είναι να διεκδικήσει μόνο τη παραμονή που είναι απόλυτα εφικτή, κερδίζοντας στο «Μπουτάρκε» όσους περισσότερους βαθμούς μπορεί.

 

Βιγιαρεάλ Τι έκανε πέρσι: Ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό. Μετά την περίοδο 2012-13 που υποβιβάστηκε, κατέγραψε την χειρότερη χρονιά της, τερματίζοντας 14η. Επί δίμηνο μετά τα μέσα της σεζόν ήταν κάτω από τη γραμμή του υποβιβασμού, αλλά έσωσε τη παρτίδα μετά την 31η αγωνιστική, με 3 σερί νίκες. Ίδια χάλια και στο κύπελλο, «αποχαιρέτησε» στους 16.

Προπονητής: Στο «σουμπαρίνο αμαρίγιο», από το Δεκέμβριο του 2018 και μετά, στο πάγκο του έχει εκτελεστεί το δρομολόγιο προπονητών «Χάβι Καγιέχα – Λουίς Γκαρθία – Χάβι Καγιέχα». Ο τελευταίος κατάφερε να σώσει την ομάδα, οπότε η διοίκηση του δίνει νέα ευκαιρία. Στο φινάλε αποτελεί προπονητή γέννημα θρέμμα της ομάδας που όλοι αγαπάνε.

Έδρα: Estadio de la Cerámica (24.500)

Μεταγραφές: Με τον μεταγραφικό σχεδιασμό ακόμα σε εξέλιξη, έχουν ήδη αποχωρήσει βασικοί (Φορνάλς αντί 27 εκ. ευρώ σε Γουέστ Χαμ, Άλβαρο Γκονθάλεθ για Μαρσέιγ, Πεντράθα για Μπέτις, Τσερίσεφ για Βαλένθια με 6 εκ.) και έχουν έρθει μεταξύ άλλων οι Ρουμπέν Πένια (Εϊμπάρ), Ραούλ Αλμπιόλ (Νάπολι), Αλμπέρτο Μορένο (Λίβερπουλ), Μόι Γκόμεθ (Χιχόν).

Προετοιμασία: Ξεκίνησε στις 8 Ιουλίου, με την προετοιμασία της να περιλαμβάνει και μερικές μέρες στην Αυστρία. Χαρακτηριστικό των αγώνων της τα πολλά γκολ. Κέρδισε: 3-0 τη Μπρόμιτς, 2-1 τη Λεβάντε, 6-2 την Άουγκσμπουργκ, 3-1 τη Κολωνία, 4-0 τη Νούσια, 4-3 την Μπολόνια και στη μόνη της ήττα έχασε με 3-1 από τη Σάλκε.

Εκτίμηση: Ο μόνος τρόπος να τα πάει χειρότερα από πέρυσι είναι να πέσει κατηγορία. Δύσκολο να συμβεί, οπότε αναμένουμε καλύτερη πορεία φέτος. Έχει πάντως μπάτζετ υψηλότερο από ομάδες που τερμάτισαν πέρυσι πάνω από αυτήν. Για το μόνο που δείχνει ικανή είναι να πιέσει κάπως για έξοδο στην Ευρώπη, αλλά δύσκολα.

 

Λεβάντε Τι έκανε πέρσι: Ίδια γεύση για 2η συνεχή χρονιά μετά την άνοδο του 2017. Τερμάτισε ξανά 15η χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Έδωσε μάχες και έφτασε έως την 6η θέση, αλλά στη συνέχεια έπραξε με γνώμονα την παραμονή. Στο κύπελλο έφτασε στους «16» αλλά τράκαρε στην «Μπάρτσα» και... adios.

Προπονητής: Τα «βατράχια» τα κατάφεραν και σώθηκαν επί ημερών Πάκο Λόπεθ, στον οποίον οι διοικούντες έδωσαν το πράσινο φως να συνεχίζει στην ομάδα. Πέραν της σωτηρίας, ο Λόπεθ πήρε πόντους διότι η Λεβάντε ήταν η 4η πιο παραγωγική ομάδα στο πρωτάθλημα.

Έδρα: Estadio Ciudad de Valencia (25.530)

Μεταγραφές: Υπήρξε ξεσκαρτάρισμα βασικών (π.χ. Ρόμπερ, Κόκε, Μαηιοράλ, Τζέισον) και προσθήκες όπως οι Σέρτζιο Λεόν (φορ, Μπέτις), Κλερκ (αρ. μπακ Οσασούνα), Βέθο (μπακ, από Βαλένθια, η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της με 5 εκ. ευρώ), Μιραμόν (δεξί μπακ, Ουέσκα), Ερνάνι (φορ, ελεύθερος από Πόρτο), Μελέρο (μέσος, με 3.6 εκ. από Ουέσκα). Δεν τα πήγε άσχημα. Στόχος του κόουτς είναι να έχει ρόστερ με 22 παίκτες.

Προετοιμασία: Μία από τις ομάδες, της οποίας οι παίκτες άρχισαν να ιδρώνουν από τις 8 Ιουλίου. Με εξαίρεση την Μπρεστ (1-1), οι υπόλοιποι αγώνες της ήταν με ισπανικές ομάδες. Μούρθια (1-0), Αλμερία (2-0), Έλτσε (2-0), Μαγιόρκα (2-1), ισοπαλία 1-1 με Ουέσκα αλλά και ήττα από τη Βιγιαρεάλ (2-1) και την Καρταχένα (1-0).

Εκτίμηση: Μοναδικός στόχος της Λεβάντε θα είναι η παραμονή στη κατηγορία. Απέκτησε εμπειρία και έκανε προσθήκες προς αυτή την κατεύθυνση. Το μεγάλο «εάν» έχει να κάνει με την άμυνα, από την βελτίωση της οποία θα εξαρτηθούν πολλά.

 

Βαγιαδολίδ Τι έκανε πέρσι: Πετυχημένη κρίθηκε η σεζόν για τους «Πουθελάνος» διότι ο στόχος της παραμονής στην κατηγορία επετεύχθη. Τερμάτισαν στη 16η θέση με αρνητικό γεγονός ότι πέτυχαν μόλις 32 γκολ, ήταν μακράν η χειρότερη επιθετικά ομάδα στο πρωτάθλημα. Στο κύπελλο, αποχαιρέτησε στη φάση των «16».

Προπονητής: Στο Σέρχιο Γκονθάλεθ δόθηκε να διαχειριστεί το χαμηλότερο μπάτζετ από όλες τις ομάδες της κατηγορίας. Τα κατάφερε και έσωσε του «Πουθελάνος», οπότε κέρδισε με την αξία του νέο συμβόλαιο.

Έδρα: Estadio Municipal José Zorrilla (26.500)

Μεταγραφές: Προσπάθησε να κρατήσει βασικά στελέχη από τον περυσινό της κορμό ωστόσο είχε και κάποιες αποχωρήσεις (Αντονίτο για Εϊμπάρ, Κέκο για Μάλαγα). Οι προσθήκες της προσεκτικές, καθώς ανανέωσε το δανεισμό του Ουνάλ (Βιγιαρεάλ), ήρθε από Έβερτον δανεικός ο φορ Σάντρο, ωστόσο οι προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ συνεχίζονται. Ζητάει ακόμα 4 προσθήκες, μετά και τη μεταγραφή του Καλέρο στην Εσπανιόλ αντί 8 εκ. ευρώ.

Προετοιμασία: Η προετοιμασία της φέτος είχε και αμερικάνικο «άρωμα», αφού βρέθηκε στη μεγάλη ήπειρο (Αμερική και Καναδά) από 9 έως 21 Ιουλίου. Ο απολογισμός της ήταν 2-3-3. Στα πιο ανταγωνιστικά φιλικά κέρδισε Χιχόν (2-0) και Ράθινγκ (1-0), έφερε ισοπαλίες με Κάρντιφ (1-1), Μαγιόρκα (2-2) και ηττήθηκε από Γρανάδα, Μπρέσια, με σκορ 2-1.

Εκτίμηση: Η Βαγιαδολίδ ανήκει στο γκρουπ των ομάδων που θα παλέψουν για την παραμονή στην κατηγορία. Κράτησε όσο μπορούσε μέρος από το κορμό της, έγιναν κάποιες προσθήκες αλλά θα χρειαστεί... αγώνας.

Θέλτα Τι έκανε πέρσι: Η νίκη επί της Μπαρτσελόνα (είχε πάει με τα δεύτερα) 3 αγωνιστικές πριν το τέλος, ταυτόχρονα με την κατάρρευση της Τζιρόνα, την κράτησαν στη κατηγορία, τερματίζοντας οριακά στην 17η θέση. Καλή παρουσία είχε μόνο στο πρώτο γύρο, όπου έδειχνε πως θα πετύχει άνετα την παραμονή. Στο δεύτερο όμως ήταν παρά πολύ μέτρια. Ακόμα χειρότερη στο κύπελλο, έμεινε έξω στη φάση των «32».

Προπονητής: Στις 3 Μαρτίου, φώναξαν τον Φραν Εσκριμπά και του έδωσαν μία ομάδα με το σκοινί στο λαιμό έτοιμη για «φουντάρισμα». Αυτός κατάφερε να βγάλει το σκοινί και να τη σώσει. Προφανώς και συνεχίζει στους «σελέστες» επιμένοντας στο 4-4-2.

Έδρα: Abanca-Balaídos (31.800)

Μεταγραφές: Οι Σάενθ και Μίνα μαζί με 15 εκ. ήρθαν ως ανταλλάγματα για την πώληση του πιο ακριβού της περιουσιακού στοιχείου στη Βαλένθια, του επιθετικού Μάξι Γκόμεθ (35/13), ενώ ήρθαν για το κέντρο της άμυνας ο Γκανέζος Αΐντο από την Γκενκ και ο Χόρχε Σάενθ από τη Βαλένθια. Από το Γενάρη ήταν στην ομάδα ο επιθετικός Τόρο Φερνάντεθ, χωρίς να μπορεί να αγωνιστεί, λόγο νομικών προβλημάτων που ξεπεράστηκαν.

Προετοιμασία: Λίγα τα ματς των Γαλιθιάνων αλλά με χρώμα γαλλικό (1-0 τη Λιλ), γερμανικό (3-0 την Ουνιόν), ιταλικό (ήττα με 2-1 από Λάτσιο) και βέβαια ισπανικό (3-0 τη Λούγο και ήττα 1-0 από Τενερίφε).

Εκτίμηση: Η Θέλτα θέλει αρκετά πράγματα να βελτιώσει αφού πρώτα καλύψει την απουσία του Γκόμεθ, ελπίζοντας οι αντικαταστάτες να βοηθήσουν. Ο σχεδιασμός της βρίσκεται σε εξέλιξη, συνεπώς η όποια εκτίμηση ενέχει ρίσκο. Σε κάθε περίπτωση, η σωτηρία φαντάζει ο αντικειμενικός στόχος.

 

Οσασούνα Τι έκανε πέρσι: Το υπνωτισμένο της ξεκίνημα στη Σεγούντα ξεγέλασε πολύ κόσμο καθώς έμεινε στο κόσμο των «ονείρων» μέχρι την 17η αγωνιστική. Από κει και μετά θύμισε το ξύπνημα του γίγαντα, με αποτέλεσμα την 21η αγωνιστική να βρεθεί στη 1η θέση, στην οποία παρέμεινε άξια ως το φινάλε. Οπότε μετά από δύο χρόνια απουσία, επέστρεψε στη μεγάλη κατηγορία.

Προπονητής: Μεγάλος πρωταγωνιστής της ανόδου των «ροχίγιος» ήταν αναμφίβολα ο Χαγόμπα Αρράσατε. Εκ των ουκ άνευ ότι θα συνέχιζε.

Έδρα: El Sadar (8.300)

Μεταγραφές: Η άνοδος έφερε στο ταμείο κάπου στα 40 εκ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 12 έφυγαν ήδη για μεταγραφές. Έχασε παίκτες, όπως ο αρ. μπακ Κλερκ (Λεβάντε), στη θέση του οποίου πήρε δανεικό για δύο χρόνια τον Εστουπινιάν από τη Γουότφορντ. Έδωσε 3 εκ. Για τον φορ Ρουμπεν Γκαρθία (Λεβάντε), 2.5 για τον φορ Καρντόνα (Μπαρτσελόνα), 2.5 εκ. για τον φορ Τσίμι Άβιλα (Σαν Λορέτζο), 3 εκ. για το αριστερό άκρο τον Ρουμπέν Γκαρθία (Λεβάντε) και 2 εκ. για τον Μπρανδόν Τομάς που είχε δανεικό πέρυσι αλλά αγόρασε οριστικά από τη Ρεν. Για τις θέσεις των από καιρό τραυματιών, Κίκε Μπαρχά και Ουνάι Γκαρθία, πήρε για το κέντρο της άμυνας αλλά και τα άκρα, το Σέρβο Ντάρκο Μπράσανακ. Τελευταίο απόκτημα αντι 750 χιλ. από Θέλτα, ο αμυν. Φερνάντο Ρονκάγκλια. Δεν έχει σημασία να αναφέρουμε τι έχασε καθώς υπήρξε ουσιαστική ενίσχυση. Το ρόστερ δεν έκλεισε.

Προετοιμασία: Στις 11 Ιουλίου μπήκε στον αγώνα των φιλικών, σχετικά αργά σε σχέση με άλλες ομάδες. Νίκησε Αμορεμπιέτα (3-0), ΝΕC (1-0), Ντε Γκραφ (2-1), 0-0 με Εϊμπάρ και ήττες με Νουμάνθια (3-1) και Σοσιεδάδ (2-0).

Εκτίμηση: Το κοινό στο «Σαδάρ» είναι μόνιμα ο 12ος παίκτης της ωστόσο δεν είναι βέβαιον ότι ακόμα και με «δώδεκα» θα σωθεί. Από πείσμα όμως, διαθέτει «τόνους».

 

Γρανάδα Τι έκανε πέρσι: Η πλέον σταθερή ομάδα της Σεγούντα πέρυσι, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, βρισκόταν μονίμως μεταξύ 1ης και 2η θέσης. Λίγο την ένοιαξε ότι τελικά τερμάτισε στη 2η , οπότε μετά από απουσία δύο ετών, επέτρεψε στη Πριμέρα.

Προπονητής: Στις 14 Ιουνίου το 2018, ο Ντιέγο Μαρτίνεθ Πένας ανέλαβε τους «Ναθαρίες» και μετά από μία εξαιρετική χρονιά τους οδήγησε στη Πριμέρα. Δεν υπήρχε λόγος να φύγει.

Έδρα: Nuevo Los Carmenes (22.500)

Μεταγραφές: Η ποιότητα των μεταγραφών της ήταν ανάλογη των οικονομικών της. Είχε και κράτησε τον Φέδε Βίκο, πήρε τσάμπα τον Λοθάνο από την Έλτσε, τον Ντουάρτε που έπαιζε στη Ντέπορ, αλλά ήταν δανεικός από Σπόρτινγκ Λις., τον μέσος Ετέκι, που ήταν στην Αλμερία, τον εξτρέμ Χεσούς Ροδρίγκεθ Ορτούνιο ή Έτσου (Ρ.Μαδρίτης Β), δανεικός από τη Μάν. Σίτι τον αμυν. Γιάνχελ Ερέρα, τον Ρομπέρτο Σολδάνο, ελεύθερο από Φενέρ, ίσως ότι το ποιοτικότερο ενώ ξαναγύρισε στην ομάδα ο εξτρέμ Νταργουίν Ματσίς (τον ήθελε η ΑΕΚ).

Προετοιμασία: Από τις 9 Ιουλίου, έβγαινε η «γλώσσα» των παικτών της στη κοντινή Μαρμπέγια. Στα φιλικά τα πήγε εξαιρετικά σημειώνοντας μόνο νίκες στα 7 φιλικά (η μόνη ομάδα από όλες της Πριμέρα που έκανε μόνο νίκες σε όλα τα φιλικά) που έδωσε απέναντι σε Ρέντινγκ (1-0), Αλκορκόν (1-0), Αλμερία (1-0), Βαγιαδολίδ (2-1), Λας Πάλμας (2-0) και Σεβίλλη (2-1).

Εκτίμηση: Θα δώσει τιτάνια μάχη για την παραμονή στη κατηγορία, που είναι ο μοναδικός στόχος. Όταν κλείσει το ρόστερ, ίσως θα μπορούμε να πούμε καλύτερα αν θα πετύχει το στόχο της.

 

Μαγιόρκα Τι έκανε πέρσι: Ομάδα κομήτης. Πέρσι αρχές Μαΐου έπαιζε ακόμα σε κάτι ισπανικά χωριά, Ιούνιο άρχισε τα μπαράζ της Σεγούντα Β και μέσα σε ένα χρόνο ανέβηκε δύο κατηγορίες. Έκπληξη πρώτου μεγέθους αυτό που έκανε πέρυσι και στη Σεγούντα, ούσα μεταξύ 9ης και 5ης θέσης σχεδόν όλη τη χρονιά. Έφτασε στα μπαράζ και αφού πρώτα «κήδεψε» την Αλμπαθέτε, μετά «ξέρανε» και την Λα Κορούνια. Έτσι επέστρεψε στη κατηγορία μετά από την περίοδο 2012-13.

Προπονητής: Ο Βιθέντε Μορένο ανέλαβε τη Μαγιόρκα στις 17 Ιουνίου το 2017. Έκτοτε σε δύο χρονιές οδήγησε τους «μπερμεγιόνες» σε δύο απανωτές ανόδους. Ούτε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ μπορούσε να τον κουνήσει από το πάγκο του.

Έδρα: Son Moix (23.100)

Μεταγραφές: Ως τα μέσα Αυγούστου είχαν έρθει οι επιθετικοί Μπουντιμίρ (2.2 εκ. ευρώ από Κροτόνε), Ζλατάνοβιτς (1.3 εκ. από Ράντνικ), Άλεξ Αλεγρία και Πάμπλο Τσαβαρία, οι μέσοι Τζισέπ Σενιέ, Τραζκόφσκι και Αλέιχ Φέμπας και οι αμυντικοί Βαλζέντ (1.5 εκ. από Κίεβο) Αλεξάντσερ Σέντλαρ. Αναμένονται φυσικά περαιτέρω προσθήκες αλλά και αποχωρήσεις (ήδη αποχώρησαν πέντε) καθώς το ρόστερ είναι ακόμα μεγάλο.

Προετοιμασία: Από τις 10 Ιουλίου ξεκίνησε τον αγώνα της για να εμφανιστεί αξιοπρεπώς στη κατηγορία. Ξεκίνησε με τις άσημες Φελαντίξ (4-0), Καλβιά (3-0) και Πομπλένσε (1-1), ο πήχης ανέβηκε στη συνέχεια με Μάλαγα (2-0), Βαγιαδολίδ (2-2), Χετάφε (0-0) κλείνοντας με ήττα 2-1 από τη Λεβαντε.

Εκτίμηση: Θα μοιάζει με άθλο του Ηρακλή αν καταφέρει να μείνει στη κατηγορία. Δεν δείχνει ότι έχει τις προϋποθέσεις να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της La Liga. Μόνη προϋπόθεση για να παραμείνει είναι να παίρνει πόντους από τις ομάδες που θα διεκδικήσουν παραμονή.

 

Επιμέλεια: Γιώργος Ραπτάκης

 

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.4
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.4
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ