foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ109
ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Γαλλία, Ligue 1: Preview σεζόν 2019-20

Previews Πρωταθλημάτων | 06 Αυγ 2019 22:08
Γαλλία-Ligue-1-Preview-σεζόν-2019-20.jpg

Μακροχρόνια στοιχήματα

Το «Σαμπιονά» δεν παρουσιάζει κανένα ενδιαφέρον ως προς την κορυφή. Η Παρί Σεν Ζερμέν θα είναι και φέτος, εύκολα ή δύσκολα, η πρωταθλήτρια. Επομένως, μεγάλες μάχες θα γίνουν για τις υπόλοιπες θέσεις του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και της Ευρώπης. Η Μαρσέιγ (κυρίως), αλλά και η Μονακό δείχνουν έτοιμες να επιστρέψουν, ενώ «ερώτημα» αποτελεί η Λυών, που έχει πάρει πολλά ρίσκα. Σεντ Ετιέν, Λιλ, Ρεν κι ενδεχομένως και η Μπορντό θα παλέψουν για μια θέση στην Ευρώπη. Στην «ουρά», Ντιζόν και Αμιάν μοιάζουν να έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτήν τη στιγμή, ενώ δεν αποκλείεται να κινδυνέψουν Ναντ και Νις, που το ξεκίνημα της χρονιάς τις βρίσκει με… θέματα. Η παρουσία του Βίλας Μπόας στη Μαρσέιγ, αλλά κι ορισμένες καλές μεταγραφές, την έχουν ανεβάσει επίπεδο. Το να βγει 2η, δηλαδή νικήτρια χωρίς την Παρί Σεν Ζερμέν, πληρώνει στο «5,00» στη bwin.

Εκτίμηση τελικής κατάταξης 1. Παρί Σεν Ζερμέν, 2. Μαρσέιγ, 3. Λυών, 4. Μονακό, 5. Λιλ, 6. Ρεν, 7. Μπορντό, 8. Σεντ Ετιέν, 9. Μονπελιέ, 10. Ρεμς, 11. Στρασβούργο, 12. Νιμ, 13. Μπρεστ, 14. Μετς, 15. Νις, 16. Τουλούζ, 17. Ανζέ, 18. Ναντ, 19. Αμιάν, 20. Ντιζόν

 

Σύστημα διεξαγωγής

Η Α’ Γαλλίας είναι από τις πιο… απλές κατηγορίες, ως προς τον τρόπο διεξαγωγής. Η κάθε ομάδα αντιμετωπίζει όλες τις υπόλοιπες μέσα-έξω και μετά την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας και των 38 αγωνιστικών, η 1η εκτός από το Πρωτάθλημα, κερδίζει κι ένα εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Εκεί την ακολουθεί και η 2η, ενώ η 3η πηγαίνει στα πλέι οφ της διοργάνωσης. Στο Γιουρόπα Λιγκ πηγαίνει η 4η, καθώς και οι νικήτριες του Κυπέλλου και του Λιγκ Καπ. Πάντως, αν μία εξ αυτών ή και οι δύο τερματίσουν στην πρώτη τετράδα, τότε στην Ευρώπη βγαίνουν και η 5η, αλλά και η 6η της βαθμολογίας. Στην «ουρά», οι δύο τελευταίες υποβιβάζονται. Η 18η δίνει διπλούς αγώνες μπαράζ με τη νικήτρια των πλέι οφ της Β’. Κριτήρια ισοβαθμίας: α) Διαφορά τερμάτων, β) καλύτερη επίθεση, γ) διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους, δ) κατάταξη fair play.

 

Οι 10 καλύτερες μεταγραφές

Παίκτης Θέση Από Σε
Σαραμπία Μέσος Σεβίλλη Παρί
Ντιαλό Αμυντικός Ντόρτμουντ Παρί
Μπενεντέτο Επιθετικός Μπόκα Μαρσέιγ
Τιάγκο Μέντες Αμυντικός Λιλ Λυών
Γκιέιγ Μέσος Έβερτον Παρί
Άντερσεν Αμυντικός Σαμπντόρια Λυών
Οσιμέν Επιθετικός Σαρλερουά Λιλ
Λεκόντ Τερματοφύλακας Μονπελιέ Μονακό
Τιούμπ Μέσος Νιμ Ανζέ
Σαΐντ Μέσος Ντιζόν Τουλούζ

 

 

Οι ομάδες της Ligue 1

Παρί Σεν Ζερμέν

Τι έκανε πέρυσι: Το πρωτάθλημα το είχε πάρει πριν… αρχίσει. Στη Γαλλία δεν την κοντράρει κανείς. Όμως, η χρονιά χαρακτηρίστηκε αποτυχημένη. Ύστερα από χρόνια έχασε και το Κύπελλο και το Λιγκ Καπ Γαλλίας, ενώ αποκλείστηκε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ.

Προπονητής: Ο 45χρονος Τόμας Τούχελ συνεχίζει για 2η χρονιά. Η διοίκηση εξακολουθεί να τον στηρίζει, παρά τις περσινές αποτυχίες. Γι’ αυτό και του ανανέωσε το συμβόλαιο έως το 2021. Πάντως, δέχεται πίεση κι αυτό ίσως τον επηρεάσει. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιεί το 4-4-2.

Γήπεδο: Parc des Princes (47.929)

Μεταγραφές: Έχει ξοδέψει περισσότερα από 80 εκ. ευρώ. Σημαντικές οι προσθήκες των Ντιαλό (Α, Ντόρτμουντ) και Γκιέιγ (Μ, Έβερτον), καθώς κι εκείνες τον Σαραμπία (Μ, Σεβίλλη) και Ερέρα (Μ, Μάντσεστερ Γιουν.). Έφυγαν οι Ντάνι Άλβες (Α.), Ραμπιό (Μ.), Μπουφόν (Τ.), Λο Σέλσο (Μ.), Ενκουκού (Μ.).

Προετοιμασία: Για εμπορικούς λόγους, έκανε μεγάλο μέρος της προετοιμασίας στην Ασία. Σε φιλικά, νίκησε την Ντινάμο Δρέσδης (6-1) και τη Σίδνεϊ (3-0), έφερε ισοπαλίες με Νυρεμβέργη (1-1) και Ίντερ (1-1), ενώ επικράτησε 2-1 της Ρεν στο Σούπερ Καπ, που έγινε στην Κίνα.

Εκτίμηση: Το πρωτάθλημα σίγουρα θα το πάρει. Το θέμα είναι τι θα γίνει με το Τσάμπιονς Λιγκ. Αναζητά εναγωνίως την υπέρβαση στην Ευρώπη και η χρονιά θα κριθεί από το αν θα το πετύχει ή όχι. Προς το παρόν, το… σίριαλ αφορά τον Νεϊμάρ και το αν θα μείνει ή θα φύγει.

 

Λιλ

Τι έκανε πέρυσι: Σε μία ονειρεμένη ή σεζόν, τερμάτισε στη 2η θέση. Επειδή κανείς δεν μπορεί να κοντράρει την Παρί, από κάποιους χαρακτηρίστηκε… πρωταθλήτρια. Δεδομένου ότι είχε οικονομικά προβλήματα, το ότι θα παίξει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ αποτελεί το μεγαλύτερο κέρδος.

Προπονητής: Ο πολύπειρος Κριστόφ Γκαλτιέ (με πολυετή παρουσία στη Σεντ Ετιέν), που θεωρείται πλέον κάτι σαν… ήρωας στο Βορρά, συνεχίζει στον πάγκο της για 3η σεζόν. Χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του κόσμου και της διοίκησης. Έχει ως βάση το 4-2-3-1.

Γήπεδο: Stade Pierre-Mauroy (50.083)

Μεταγραφές: Απίστευτες πωλήσεις: 80 εκ. ευρώ ο Πεπέ (Ε, Άρσεναλ), 30 ο Λεάο (Α, Μίλαν), 22 ο Μέντες (Μ), από 9 οι Ελ Γκαζί (Ε, Άστον Βίλα), Κονέ (Α, Λυών). Καλοί οι Τζαλό (Α, Μίλαν), Μπράνταριτς (Α, Χάιντουκ), Γουεά (Ε, Παρί) και Οσιμέν (Ε, Σαρλερουά) που ήρθαν, αλλά… δεν καλύπτουν κενά.

Προετοιμασία: Έδωσε επτά φιλικά. Στα πέντε πρώτα, απέναντι σε ισάξιες ή υποδεέστερες ομάδες, τα πήγε καλά (τρεις νίκες, δύο ισοπαλίες). Όμως, στα δύο τελευταία, που ήταν και τα πιο δυνατά, γνώρισε ισάριθμες ήττες: 1-0 από την Θέλτα και 3-2 από τη Ρόμα.

Εκτίμηση: Θα είναι μία από τις ομάδες που θα ψάξουν ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, όμως δεν μπορεί να επαναλάβει τον περσινό θρίαμβο. Έχασε σημαντικότατους παίκτες, ενώ φέτος θα έχει και το Τσάμπιονς Λιγκ, που σίγουρα θα την επηρεάσει σε επίπεδο κούρασης.

 

Λυών

Τι έκανε πέρυσι: Ήταν το φαβορί για τη 2η θέση. Δεν τα κατάφερε. Τερμάτισε 3η, αλλά επειδή η Λίβερπουλ πήρε την κούπα, ευνοήθηκε κι από τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ βρέθηκε απ’ ευθείας στους ομίλους. Ήταν το… ελάχιστο. Η χρονιά χαρακτηρίστηκε ως αποτυχημένη.

Προπονητής: Την προηγούμενη δεκαετία «μεσουρανούσε» ως παίκτης στα ευρωπαϊκά γήπεδα: Άρσεναλ, Θέλτα, Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ Σίτι. Στα 45 του πια, ο Βραζιλιάνος Σιλβίνιο αναλαμβάνει 1η φορά καθήκοντα προπονητή (στο παρελθόν ήταν βοηθός ή τεχνικός διευθυντής). Ρίσκο η επιλογή του.

Γήπεδο: Groupama Stadium (59.186)

Μεταγραφές: Οι πωλήσεις των Εντομπελέ (Μ, Τότεναμ), Μεντί (Α, Ρεάλ) και Φεκίρ (Μ) έφεραν στο ταμείο της 127 εκ. ευρώ. Αξιοσημείωτη και η αποχώρηση των Φερί (Μ.), Μάρτινς Περέιρα (Μ.). Στις προσθήκες ξεχωρίζουν εκείνες των Άντερσεν (Α, Σαμπντόρια), Μέντες (Μ, Λιλ), Κονέ (Α, Λιλ), Λούκας (Μ, Φλαμένγκο).

Προετοιμασία: Το 2-1 επί της Άρσεναλ, στις 28 Ιουλίου, ήταν η μοναδική της νίκη. Στα τέσσερα υπόλοιπα φιλικά, υπέστη ισάριθμες ήττες: 2-1 από την ελβετική Σερβέτ, 4-3 από την Τζένοα, 3-1 από τη Λίβερπουλ και 3-0 από την Μπόρνμουθ, στο πιο πρόσφατο χρονικά.

Εκτίμηση: Μεγάλο «στοίχημα» η πρόσληψη του Σιλβίνιο. Σε ό,τι αφορά στο ρόστερ της, μάλλον κατέβηκε επίπεδο και σίγουρα θα χρειαστεί μια-δυο προσθήκες. Ακόμη κι έτσι πάντως, το πιθανότερο είναι ότι θα βρεθεί στην τριάδα, αφού δεν υπάρχουν πολύ δυνατές ομάδες.

 

Σεντ Ετιέν

Τι έκανε πέρυσι: Μαζί με τη Λιλ, ήταν ίσως οι πιο αξιόπιστες και σταθερές ομάδες. Έφτασε πολύ κοντά στο να μπει στην τριάδα του Τσάμπιονς Λιγκ και δεν τα κατάφερε στο φινάλε, κυρίως γιατί δεν το… πίστεψε. Κέρδισε όμως το ευρωπαϊκό εισιτήριο κι αυτό αποτελεί δικαίωση.

Προπονητής: Ο 65χρονος Ζαν Λουί Γκασέ αποφάσισε να μη συνεχίσει για 3η χρονιά. Τον διαδέχεται ο μέχρι πρότινος βοηθός του, Ζισλέν Πραντόν (58 ετών), που ως πρώτος τεχνικός έχει δουλέψει μόνο στην Μπαστιά, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Ερώτημα το αν θα αντεπεξέλθει στην πίεση...

Γήπεδο: Stade Geoffroy-Guichard (41.965)

Μεταγραφές: Πούλησε στην Άρσεναλ για 30 εκ. ευρώ τον 18χρονο Σαλίμπα (Α), αλλά τον κρατάει για φέτος με τη μορφή δανεισμού. Σημαντικές οι αποχωρήσεις των Καμπελά (Μ.), Σούμποτιτς (Α.). Ήρθαν και μπορούν να βοηθήσουν οι Μουκουντί (Α.), Μπουντεμπούζ (Μ.), Γιουσούφ (Μ.), Παλένσια (Α, Μπαρτσελόνα), Μπουανγκά (Ε.).

Προετοιμασία: Έδωσε έξι φιλικά και τα πήγε καλά μόνο στα τρία πρώτα: νίκες επί της Αντρεζιέ (Γ’, 2-1) και της Μονπελιέ (4-2). Είχε ισοπαλίες με την Κλερμόν (Β, 1-1 στις 13/7) και τη Μίντλεσμπρο (1-1). Έχασε 2-1 από τη Μαρσέιγ (στις 21/7) κι από τη Νιούκαστλ, στην «πρόβα τζενεράλε».

Εκτίμηση: Λογικά θα είναι και φέτος μία από τις ομάδες που θα διεκδικήσουν ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Όμως, θα παλέψει έως το τέλος. Η πρόσληψη του Πραντόν αποτελεί ρίσκο, που ίσως να μη βγει. Το ρόστερ της πάντως, είναι… μια χαρά (ξεχωρίζει ο Τυνήσιος Καζρί, που έβαλε 13 γκολ πέρυσι).

Μαρσέιγ

Τι έκανε πέρυσι: Απογοήτευση! Μετά την παρουσία της στον τελικό του Γιουρόπα, το Μάιο του 2018, πέρυσι ξεκίνησε με πολλές φιλοδοξίες, όμως είχε συνεχώς «σκαμπανεβάσματα». Έμεινε στην 5η θέση, η οποία για 1η φορά, ύστερα από πάρα πολλά χρόνια, δεν έδωσε εισιτήριο για την Ευρώπη.

Προπονητής: Αναλαμβάνει ο… ακριβοθώρητος Πορτογάλος Αντρέ Βίλας Μπόας, που στα 42 του, τα έχει ζήσει όλα: το ξεπέταγμα, την άνοδο, την «εκτόξευση» και την παρακμή. Ύστερα από ενάμιση χρόνο στην Κίνα, θέλει να ξαναγίνει «χοτ» όνομα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Έχει ως βάση το 4-2-3-1.

Γήπεδο: Orange Vélodrome (67.394)

Μεταγραφές: Έφυγε ο Οκάμπος (Ε, Σεβίλλη), έφυγε ο Ενζιέ (Ε, Ντιναμό Μόσχας), όμως η αποχώρηση που… πονάει είναι αυτή του Μπαλοτέλι (Ε, οχτώ γκολ στο δεύτερο εξάμηνο). Δαπανήθηκαν πολλά για τον Αργεντινό Μπενεντέτο (Ε, Μπόκα Τζούνιορς). Ήρθε ακόμη κι ο Αλβάρο Γκονζάλες (Α, Βιγιαρεάλ).

Προετοιμασία: «Διπρόσωπη» στα επτά φιλικά της. Νίκησε 1-0 τη U23 της Στόουκ (7/7), 2-1 την Μπορντό (18/7), 2-1 τη Σεντ Ετιέν (21/7) και… 8-1 την Ουάσινγκτον (24/7). Όμως, ηττήθηκε από τις Άκρινγκτον (2-1, στις 11/7) και Νάπολι (1-0), στο τελευταίο χρονικά παιχνίδι της.

Εκτίμηση: Ο Βίλας Μπόας έχει την εμπειρία και τη φιλοδοξία. Διαθέτει καλό ρόστερ, όμως σίγουρα θα γίνουν δυο-τρεις κινήσεις ακόμη. Το συνηθίζει εξάλλου, να ψωνίζει τον Αύγουστο. Η τριάδα του Τσάμπιονς Λιγκ είναι εφικτή. Αρκεί να βρει την απαραίτητη σταθερότητα στο παιχνίδι της.

 

Μονπελιέ

Τι έκανε πέρυσι: Μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις. Όχι μόνο μπήκε στην πρώτη δεκάδα, αλλά για μεγάλο διάστημα διεκδίκησε κι ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο (άλλη χρονιά, η 6η θέση έβγαζε στην Ευρώπη). Μεγάλο της «όπλο» η έδρα, όμως της… έλειπε το κάτι παραπάνω για να βγει στο Γιουρόπα.

Προπονητής: Ο 56χρονος Μισέλ Ντερ Ζαρκαριάν συνεχίζει για 3η χρονιά στον πάγκο της. Μία από τις «σταθερές αξίες» πια του γαλλικού ποδοσφαίρου, θεωρείται αρκετά έμπειρος. Εργατικός και μεθοδικός, είναι από αυτούς που αγαπούν την άμυνα. Γι’ αυτό κι επιλέγει το 5-3-2.

Γήπεδο: Stade de la Mosson (32.939)

Μεταγραφές: Έγινε… ξεσκαρτάρισμα στο ρόστερ. Οι Λεκόντ (Τ.), Μπενζά (Ε.) και Σκιρί (Μ.) που έφυγαν, θα λείψουν. Ποατί (Α.), Πασί (Α.), Τζιοβάνι Σιο (Ε.) δεν προσέφεραν τ’ αναμενόμενα. Όσο για τις προσθήκες; Δύο και να «καίνε»: Φερί (Μ, Λυών) και Σαβανιέ (Ε, Νιμ) θα βοηθήσουν.

Προετοιμασία: Στις 31 Ιουλίου, στο τελευταίο της φιλικό, νίκησε την UNFP (ομάδα άνεργων ποδοσφαιριστών) με 3-0. Νωρίτερα, δεν είχε πανηγυρίσει. Έφερε ισοπαλίες με Μπεζιέ (2-2), Χάντερσφιλντ (1-1), ενώ έχασε από τις Σεντ Ετιέν (4-2) και Μπορντό (2-1).

Εκτίμηση: Μία από τις καλές «μικρομεσαίες» ομάδες της κατηγορίας, που δεν έχει τα φόντα να πάει για Ευρώπη, αλλά πολύ δύσκολα θα κινδυνέψει. Λογικά θα εξασφαλίσει σχετικά εύκολα την παραμονή. Εχέγγυο η παρουσία του Ντερ Ζαρκαριάν στον πάγκο της. Η έδρα της είναι αρκετά «σκληρή».

 

Νις

Τι έκανε πέρυσι: Κάκιστη στο πρώτο τρίμηνο, άρχισε ν’ ανεβαίνει από το Νοέμβρη. Όμως, δεν πήγε ποτέ πιο ψηλά από την 7η θέση (στην οποία και τερμάτισε). Αν κι αρκετές φορές βρέθηκε να κάνει όνειρα Ευρώπης, δεν μπήκε πραγματικά ποτέ σε «τροχιά» Γιουρόπα Λιγκ. Είχε μεγάλες μεταπτώσεις.

Προπονητής: Ο Πατρίκ Βιεϊρά (συνεχίζει για 2η χρονιά), μπορεί να ήταν ένας «θρύλος» του γαλλικού ποδοσφαίρου ως παίκτης, ως προπονητής όμως, δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Φέτος θα έχει ακόμη μικρότερη πίστωση χρόνου και μεγαλύτερη πίεση. Πρέπει να γίνει πιο… ευέλικτος.

Γήπεδο: Allianz Riviera (35.624)

Μεταγραφές: Ο Σεντ Μαξιμάν (Ε.) κόστισε 18 εκ. ευρώ στη Νιούκαστλ. Οι Μποσκαλί (Α, Αϊντχόφεν) και Περό (Α, Μπρεστ) έφεραν στα ταμεία άλλα 4 εκ. ευρώ. Σημαντική και η αποχώρηση του Μακένγκο (Μ.). Αποκτήθηκε μόνο ο 18χρονο Κεφρέν Τιράμ (Μ, Μονακό), μικρότερος γιος του Λιλιάν Τιράμ.

Προετοιμασία: Μάλλον… καταστροφική η παρουσία της στα φιλικά. Νίκησε 3-2 την PSV (7/7) και 2-0 την Μποαβίστα (24/7), έχασε από τις Τουν (3-1, 13/7), Σταντάρ (2-1, 21/7), Κάρντιφ (1-0, 27/7), Μπέρνλι (6-1, 30/7) και Βόλφσμπουργκ (8-1, 3/8). Στα δύο τελευταία εμφάνισε σημάδια διάλυσης.

Εκτίμηση: Βρίσκεται σε καθεστώς πώλησης, γι’ αυτό κι έχουν «παγώσει» τα πάντα. Πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα το «deal» για να επιστρέψει η κανονικότητα στις τάξεις της. Διαφορετικά τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Με τα ως τώρα δεδομένα, το μέλλον της μοιάζει δυσοίωνο.

 

Ρεμς

Τι έκανε πέρυσι: Για «νεοφώτιστη» τα πήγε περίφημα. Εξασφάλισε πολύ γρήγορα κι εύκολα την παραμονή της και μπήκε στην πρώτη 10άδα. Μάλιστα, ανά διαστήματα έπαιξε και πολύ καλό ποδόσφαιρο. Γι’ αυτό και ήταν μία από τις πιο συμπαθητικές ομάδες της κατηγορίας.

Προπονητής: Ο 51χρονος Γκουιόν είχε πενταετή παρουσία στις ακαδημίες της όταν κλήθηκε το 2017 ν’ αναλάβει πρώτος προπονητής. Η πρόσληψή του δεν… ενθουσίασε τον κόσμο, η δουλειά του όμως, τον καθιέρωσε. Την ανέβασε στην Α’ (το 2018) και την κράτησε σε αυτήν. Πλέον, ο λόγος του περνάει.

Γήπεδο: Stade Auguste-Delaune II (21.684)

Μεταγραφές: Πλήρωσε στον Ολυμπιακό τη ρήτρα για τον Ένχελς και τον πούλησε στην Άστον Βίλα με τα… διπλά! Τεράστιο πλήγμα η αποχώρηση του Τσαβαρία (Ε.), σημαντική κι εκείνη του Φοντέν (Α.). Πήρε… τρεις τερματοφύλακες (Ραΐκοβιτς, Ντιουφ, Εντάιγ) και τον Μουνέτσι (Μ, Ορλάντο Πάιρετς).

Προετοιμασία: Εξαιρετική στα φιλικά, τα ολοκλήρωσε αήττητη. Έφερε ισοπαλίες 1-1 με τη Λιλ και τη Γάνδη, νίκησε διαδοχικά τις Μετς (2-0), Ντιζόν (3-1) και Σέφιλντ Γιουνάιτεντ (3-1). Χρειάζεται μικρή βελτίωση στην άμυνα.

Εκτίμηση: Μία «δεμένη» ομάδα, που έχει καλό προπονητή και ισχυρή έδρα. Μπορεί να προσφέρει και θέαμα. Λογικά, δεν θα έχει πρόβλημα στο να σωθεί και μάλλον θα μείνει ξανά κάπου στη μέση της βαθμολογίας. Καλό θα ήταν, πάντως, να ενισχυθεί λίγο περισσότερο.

 

Νιμ

Τι έκανε πέρυσι: Η 1η της παρουσία στην κατηγορία, ύστερα από 25 χρόνια, κρίνεται άκρως επιτυχημένη. Η χειρότερη θέση στην οποία βρέθηκε (τον Οκτώβρη) ήταν η 14η. Από τα Χριστούγεννα και μετά βελτιώθηκε και στηριζόμενη στη δυνατή της έδρα, εξασφάλισε εύκολα την παραμονή.

Προπονητής: Θα ήταν παράλογο να φύγει ο 61χρονος Μπερνάρ Μπλακάρ, από τη στιγμή που ούτε αυτός το ήθελε, αλλά ούτε και η ομάδα. Βρίσκεται στον πάγκο της από το Νοέμβρη του 2015. Την έχει «χτίσει» και είναι αυτός που την ανέβασε από τη Β’. Έχει ως βάση το 4-4-2.

Γήπεδο: Stade des Costières (18.482)

Μεταγραφές: Γέμισαν τα ταμεία, άδειασε το ρόστερ. Ήταν «στυλοβάτες» οι Σαβανιέ (Μ.), Μπουανγκά (Ε.), Τιούμπ (Μ.), Βαλέτ (Τ.), Αλιουί (Ε.), που έφυγαν. Από τους «νέους», «δυνατά χαρτιά» θεωρούνται οι Μαρτινέζ (Α.), Φεράτ (Μ.), Φιλιποτό (Ε.). «Ερωτήματα» οι Ντούλγεβιτς (Ε.), Στογιανόφσκι (Ε.).

Προετοιμασία: Ηττήθηκε μόνο στο τελευταίο φιλικό της (3/8), με 2-0 από την Ντιζόν. Πάντως και στα τέσσερα πρώτα δεν… έβγαλε μάτια. Έφερε ισοπαλίες με τις Μπεζιέρ (0-0, 5/7), Αζαξιό (2-2, 19/7) και νίκησε τις Ροντέ (Γ’, 3-2, 12/7) και Τουλούζ (2-1, 27/7).

Εκτίμηση: Ξεκινάει και φέτος με στόχο το να μείνει στην κατηγορία και μπορεί να το πετύχει. Πάντως, αποδυναμώθηκε λίγο κι αν δεν κάνει ενισχυτικές κινήσεις, μάλλον δύσκολα θα βρεθεί ξανά στην πρώτη δεκάδα. Ίσως χρειαστεί να παλέψει μέχρι τέλους.

 

Ρεν

Τι έκανε πέρυσι: Στο πρώτο δίμηνο ήταν τραγική. Βελτιώθηκε μετά τα Χριστούγεννα και ανέβηκε σημαντικά. Έκανε μικρή «κοιλιά» τον Απρίλη και ξανά καλό φινάλε. Κι όμως, ήταν μία ιστορική χρονιά γι’ αυτήν, καθώς κατέκτησε το Κύπελλο Γαλλίας, με νίκη επί της Παρί στον τελικό.

Προπονητής: Στα 38 του, ο Ζουλιέν Στεφάν (γιος του «μεγάλου» Γκι Στεφάν) κλήθηκε εσπευσμένα το Δεκέμβρη να σώσει την παρτίδα κι εξελίχτηκε στην αποκάλυψη του πρωταθλήματος. Οδήγησε την ομάδα στο Κύπελλο και πλέον, θεωρείται το «next big thing» της γαλλικής προπονητικής.

Γήπεδο: Roazhon Park (31.127)

Μεταγραφές: Πλήρωσε στην Τορίνο 15 εκ. ευρώ για την οψιόν του Νιάνγκ και τον κρατάει. Σημαντικότατη και η προσθήκη του Ταΐτ (Ε.), περιμένει πολλά από τους Σαλάν (Τ.), Μορέλ (Α.). Τεράστια απώλεια ο Μπεν Αρφά (Μ.), ήταν ενδεκαδάτοι οι Αντρέ (Μ.), Μπραντόν (Ε.), Μεξέρ (Α.), Ζεφάν (Α.).

Προετοιμασία: Δεν έκανε νίκη στα τέσσερα φιλικά της. Έφερε ισοπαλίες στα δύο πρώτα (0-0 με τη Σέλτικ και 1-1 με την Τσέλσι), έχασε στη συνέχεια 1-0 από την Μπρεστ και 2-0 από τη Λειψία. Στις 3/8, πάλεψε με την Παρί στο Σούπερ Καπ που έγινε στην Κίνα, αλλά έχασε με 2-1.

Εκτίμηση: Τον Μπεν Αρφά τον είχε αποκτήσει πέρυσι στις 31 Αυγούστου. Κάτι ανάλογο θα πρέπει να κάνει και φέτος. Χρειάζεται ενίσχυση, ενώ θα έχει και το Γιουρόπα Λιγκ, αφού εξασφάλισε τη συμμετοχή της στους ομίλους. Οπότε, θα κληθεί ν’ αντιμετωπίσει μεγαλύτερη κούραση.

 

Στρασβούργο

Τι έκανε πέρυσι: Μία σημαντική χρονιά: κατέκτησε το Λιγκ Καπ (το τρίτο της ιστορίας του) κι εξασφάλισε εισιτήριο για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ. Λέει πως έτσι «σφράγισε» για τα καλά την επιστροφή του στην «ελίτ» του γαλλικού ποδοσφαίρου. Καλείται να το αποδείξει φέτος.

Προπονητής: Ο 55χρονος Τιερί Λορέ θεωρείται ήδη ένας από τους σημαντικότερους τεχνικούς στην ιστορία της ομάδας. Βρίσκεται στον πάγκο της από το 2016. Την έφερε από τη Γ’ κατηγορία έως την ευρωπαϊκή έξοδο. Ικανός, μεθοδικός και θιασώτης της άμυνας, στηρίζεται στο 5-3-2.

Γήπεδο: Stade de la Meinau (26.109)

Μεταγραφές: Οι Γκονσάλβες (Μ.), Τσαμπά (Α.), Μαρτινέζ (Α.), Κονέ (Α.), Γκραντσίρ (Μ.) ήταν από τους παίκτες που είχαν σημαντική συμμετοχή στην περσινή πορεία του Στρασβούργου, αλλά έφυγαν. Έχουν γίνει όμως, ορισμένες πολύ «στοχευμένες» προσθήκες: Τζικού (Α.), Μπελεγκάρντ (Μ.), Κονέ (Α.), Μπράνκο (Α.).

Προετοιμασία: Τέσσερις νίκες σε ισάριθμα φιλικά: (2-1 τη Ζυρίχη, 2-0 τη Σταντάρ, 3-1 την Τουλούζ και 3-0 την UNFP, την ομάδα των άνεργων παικτών). Στο 2ο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ απέκλεισε τη Μακάμπι Χάιφα (3-1 εντός, ήττα 2-1 εκτός). Στον 3ο γύρο παίζει με τη Λοκομοτίβ Πλοβντίβ.

Εκτίμηση: Το να βρεθεί στην πρώτη δεκάδα θα είναι γι’ αυτό υπέρβαση, που δύσκολα θα κάνει. Ξεκινάει και φέτος με πρωταρχικό στόχο το να μείνει στην κατηγορία και μάλλον θα τα καταφέρει. Αν φτάσει έως τους ομίλους του Γιουρόπα, θα πρέπει να διαχειριστεί και την κούραση.

 

Ναντ

Τι έκανε πέρυσι: Ως τα μέσα Οκτωβρίου, όταν στον πάγκο της βρισκόταν ο νυν τεχνικός της ΑΕΚ, Μιγκέλ Καρντόσο, πήγαινε… φουλ για υποβιβασμό. Στη συνέχεια την ανέλαβε ο έμπειρος Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς, τη «μεταμόρφωσε» και την οδήγησε σε μία άνετη παραμονή. Εξαιρετική το τελευταίο δίμηνο.

Προπονητής: Ο 67χρονος Βόσνιος έκανε το σχεδιασμό για τη νέα σεζόν και όλη την προετοιμασία, όμως μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος, αποχώρησε. Υπηρεσιακός τεχνικός ο Πατρίκ Κολό (52χρονος, με παρουσία στις «μικρές» ομάδες της Λιλ). Η Ναντ αναζητά νέο προπονητή.

Γήπεδο: Stade de la Beaujoire - Louis Fonteneau (38.285)

Μεταγραφές: Ο Ντιέγκο Κάρλος (Α.) έφερε 15 εκ. ευρώ στο ταμείο. Πουλήθηκαν και οι Τζιτί (Α), Λιμπόμπ (Ε). Σημαντικά τα κενά που αφήνουν οι Ταταρουσάνου (Τ.), Κουατένγκ (Α.), Ιέ (Α.), Εσερίκ (Μ.), Γουαρίς (Ε.). Καλές προσθήκες για την κατηγορία οι Αμπέιντ (Μ.), Κοκό (Ε.), Ουαγκέ (Α.), Απία (Α.).

Προετοιμασία: Σχετικά καλή εικόνα στα φιλικά. Νίκησε τις Νιόν (1-0, 8/7), Νιορ (3-2, 19/7), Χιχόν (2-0, 30/7), έχασε από τις Λωζάνη (1-0, 12/7) και Μπρεστ (1-0, 26/7) κι έφερε ισοπαλία (1-1) με την Τζένοα, στο τελευταίο φιλικό, που ήταν και το «αντίο» του Χαλίλχοτζιτς.

Εκτίμηση: Ο ιδιόρρυθμος ιδιοκτήτης και πρόεδρος, Βαλντεμάρ Κίτα, έκανε πάλι το… θαύμα του. Ακόμη ένας καλός προπονητής οδηγείται στην έξοδο εξ’ αιτίας του. Όταν μία ομάδα αλλάζει προπονητή λίγα 24ωρα πριν από τη σέντρα, τα προγνωστικά μόνο καλά δεν μπορούν να είναι γι’ αυτήν.

 

Ανζέ

Τι έκανε πέρυσι: Για 4η συνεχόμενη χρονιά, κατάφερε να εξασφαλίσει την παραμονή της στην κατηγορία. Τις προηγούμενες πήγαινε καλά στον Α’ Γύρο κι έπεφτε στο Β’. Πέρυσι έκανε το αντίστροφο. Παίρνοντας βαθμούς κυρίως στην έδρα της πέτυχε το στόχο της. Μπάλα πάντως, δεν παίζει.

Προπονητής: Στα 52 του, ο Στεφάν Μουλάν θεωρείται ο μακροβιότερος προπονητής στην κατηγορία, αφού βρίσκεται στον πάγκο της από το 2011. Είναι αυτός που έχει «χτίσει» την ομάδα και πλέον, η σχέση του με το κλαμπ έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Έχει συμβόλαιο έως το 2022.

Γήπεδο: Stade Raymond-Kopa (17.835)

Μεταγραφές: Υπάρχουν αλλαγές στο ρόστερ της. Από αυτούς που έφυγαν, ξεχωρίζουν οι Ταΐτ (Ε), Λετελιέ (Τ), Μανζαλά (Μ), Ντιοβ (Α), Εντόι (Μ). Ήρθαν παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν. Ο λόγος για τους Τιούμπ (Μ, Νιμ), Περέιρα Λαζ (Μ, Κλερμόν), Αλιουί (Ε, Νιμ), Πέτκοβιτς (Τ, Λοριάν).

Προετοιμασία: Έβγαλε καλά στοιχεία στην επίθεση, αλλά προβλημάτισε στην άμυνα. Νίκησε τις Λεζ Ερμπιέρ (Δ’, 3-1), Ορλεάν (Β’, 1-0), Χάβρη (Β’, 3-2), έφερε ισοπαλίες με Φέγενορντ (2-2) και Άρσεναλ (1-1, τελευταίο φιλικό) κι έχασε μόνο από την Γκλάντμπαχ (2-1, στις 27/7).

Εκτίμηση: Την τετραετία που βρίσκεται στην Α’ δεν έχει πέσει κάτω από τη 14η θέση και θα προσπαθήσει αυτό να μη συμβεί τώρα. Θα στηριχτεί κυρίως στην έδρα της για να το πετύχει. Πάντως, σίγουρα θα χρειαστεί και ενίσχυση, αλλά και πολλή δουλειά, έως το τέλος.

 

Μπορντό

Τι έκανε πέρυσι: Για μία από τις πιο «παραδοσιακές» ομάδες της Γαλλίας, το να βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, είναι κάτι πολύ δυσάρεστο. Με το… ζόρι βγήκε από την τελευταία πεντάδα, ενώ κατά διαστήματα βρέθηκε και κοντά στη ζώνη του υποβιβασμού. Πήγε με άγχος έως το τέλος.

Προπονητής: Ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, Πάολο Σόουζα, την ανέλαβε στις αρχές Μαρτίου, με σκοπό να τη «μάθει», να κάνει το σχεδιασμό και την προετοιμασία και να παρουσιάσει ένα αξιόμαχο σύνολο. Το σχέδιο προχωράει μια χαρά. Το τελευταίο κομμάτι πάντως, θα φανεί στο γήπεδο.

Γήπεδο: Stade Matmut-Atlantique (42.115)

Μεταγραφές: Ο εμβληματικός Τσέχος «κάπτεν» Πλάσιλ βγήκε στη… σύνταξη (στα 37 του). Οι Κουντέ (Α.), Λέραγκερ (Μ.) μοσχοπουλήθηκαν. Ήρθαν ο Ιάπωνας επιθετικός Χουάνγκ και οι Κουατένγκ (Α, Ναντ), Μπενίτο (Α, Γιουνγκ Μπόις), Μεξέρ (Α, Ρεν). Αναμένεται κι ο Κοσιελνί (Α.) από την Άρσεναλ.

Προετοιμασία: Ευτυχώς που υπήρξε το 2-1 επί της Μονπελιέ (21/7) για να έχει ένα σημείο αναφοράς στα φιλικά της. Από εκεί και πέρα έχασε από τις: Παρτιζάν Βελιγραδίου (2-1, 10/7), Βόλφσμπεργκερ (3-1, 13/7), Μαρσέιγ (2-1, 18/7), Γαλατασαράι (3-1, 28/7) και Τζένοα (3-2, 4/8).

Εκτίμηση: Θέλει άμεσα ενίσχυση, αλλιώς θα βρεθεί και πάλι στα χαμηλά. Μόνο η φανέλα δεν αρκεί. Ο Πάολο Σόουζα θεωρείται «μεγάλο όνομα», όμως κι αυτός θα πρέπει ν’ αποδείξει πράγματα. Με τα ως τώρα δεδομένα πάντως, το να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο μοιάζει δύσκολο.

 

Αμιάν

Τι έκανε πέρυσι: Στη 2η συνεχόμενη χρονιά της στη «μεγάλη» κατηγορία, κατάφερε να εξασφαλίσει την παραμονή, κυρίως σε κάποια… ξεσπάσματα, στα οποία έτρεχε σερί θετικών αποτελεσμάτων. Χρωστάει πάρα πολλά και στον τερματοφύλακά της, τον Γκουτνέρ.

Προπονητής: Ο Πελισιέ που την ανέβασε και την κράτησε στην Α’, αποχώρησε. Αναλαμβάνει ο 37χρονος Σλοβένος Λούκα Έλσνερ, που έχει εργαστεί σε ομάδες της χώρας τους, στην κυπριακή Πάφο και στη βελγική Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ (Β’ κατηγορία).

Γήπεδο: Stade Crédit Agricole de la Licorne (12.297)

Μεταγραφές: Πλήρωσε πολλά λεφτά σε οψιόν δανεικών και λίγα σε «νέες» μεταγραφές. Από αυτούς που ήρθαν, ξεχωρίζουν οι Γκναορέ (Μ, Παλέρμο), Ακολό (Ε, Στουτγάρδη), Ζαλέ (Α, Νις). Από αυτούς που έφυγαν, ρόλο είχαν οι Αντενόν (Α.), Ελ Χαϊζάμ (Α.), Τραορέ (Ε.).

Προετοιμασία: «Κλασική» Αμιάν και στα φιλικά: μια του ύψους και μια του βάθους. Νίκησε 2-1 την Μπουλόν (Γ’, 12/7), 2-0 την αγγλική Χαλ (24/7). Έφερε ισοπαλία 1-1 με τη Μετς (27/7) κι έχασε από τη Βαλενσιέν (Β’, 1-0, 19/7) και τη Λεγκανές (1-0), στο τελευταίο φιλικό.

Εκτίμηση: Ο Πελισιέ την είχε χτίσει και η αποχώρησή του ίσως δημιουργήσει προβλήματα. Η έλευση του άπειρου Έλσνερ προκαλεί έντονο προβληματισμό στους οπαδούς της. Θα παλέψει για την παραμονή, αλλά είναι αμφίβολο αν θα την κερδίσει.

 

Τουλούζ

Τι έκανε πέρυσι: «Τα ίδια Παντελάκη μου». Τα τελευταία χρόνια εξασφαλίζει την παραμονή της λίγο πριν από το φινάλε (πρόπερσι είχε χρειαστεί και τα πλέι άουτ). Ομάδα χωρίς διάρκεια, με πολλά σκαμπανεβάσματα, σώθηκε λίγο πριν από το φινάλε.

Προπονητής: Ο 57χρονος Αλέν Καζανοβά υπήρξε στο προπονητικό της «τιμ» από το 1995 ως το 2008, πρώτος προπονητής της από το 2008 ως το 2015 και ξανά, από το 2018. Θεωρεί την ομάδα «σπίτι» του, αν και δέχεται έντονη κριτική από τους οπαδούς.

Γήπεδο: Stadium de Toulouse (33.150)

Μεταγραφές: Ο Ευθύμης Κουλούρης έρχεται με… φόρα και οι Γάλλοι περιμένουν πολλά από αυτόν. «Σούπερ» και η απόκτηση του Βενκέρ (Μ.), σημαντικοί και οι Σαΐντ (Ε.), Μακένγκο (Μ.). Έφυγε ένας άλλος πρώην «Έλληνας», ο Ντουρμάζ. Σημαντικές και οι αποχωρήσεις των Μπουμπάντζε (Α.), Πι (Μ.).

Προετοιμασία: Οι νίκες επί των Αζαξιό (Β’, 1-0, 13/7) και Αλ Αραμπί Σπορτς (3-2, 24/7) δεν ενθουσίασαν κανέναν. Στα σημαντικά τεστ έχασε: 3-1 από το Στρασβούργο (19/7), 2-1 από τη Νιμ (27/7) και 1-0 από τη Νόριτς (3/8), στο πιο πρόσφατο παιχνίδι πριν από την έναρξη.

Εκτίμηση: Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχτεί στο «φτωχό συγγενή» του πρωταθλήματος και μάλλον κάτι τέτοιο θα είναι και φέτος. Θα παλέψει έως το τέλος για την παραμονή, όμως αν τελικώς δεν τα καταφέρει και βρεθεί στην τελευταία τριάδα, δεν θα είναι έκπληξη για κανέναν.

 

Μονακό

Τι έκανε πέρυσι: Απίθανα πράγμα, που θύμισαν… Ελλάδα. Η δευτεραθλήτρια του 2018 ξεκίνησε με φιλοδοξίες. Η τραγική της εικόνα ανάγκασε τη διοίκηση ν’ απολύσει τον Οκτώβρη τον Ζαρντίμ, για να τον… επαναπροσλάβει το Γενάρη (στο ενδιάμεσο ήταν ο Ανρί). Τελικώς, η ομάδα σώθηκε στο φινάλε.

Προπονητής: Ο 45χρονος Πορτογάλος λοιπόν, που την οδήγησε στον τίτλο το 2017, συνεχίζει για 6η σεζόν (έχει ήδη 250 παιχνίδια στον πάγκο της). Η περσινή περιπέτεια τον έχει κάνει πιο έμπειρο, ίσως και λίγο πιο σκληρό μέσα στα αποδυτήρια. Έχει ως βάση το 4-2-3-1.

Γήπεδο: Stade Louis II (18.523)

Μεταγραφές: Τα 30 εκ. ευρώ για την οψιόν του Ζέλσον Μάρτινς και τα 13,5 για τον Λεκόντ (Τ, Μονπελιέ) καλύφτηκαν από τα 45 που πήρε από τη Λέστερ για την αντίστοιχη οψιόν του μέσου Τίλεμανς. Χρειαζόταν ένα μεγάλο «ξεσκαρτάρισμα». Έφυγαν οι Πιερ Γκαμπριέλ (Α.), Ντιαλό (Μ.), Μεξίκ (Μ.), Γκραντσίρ (Μ.), Ράτζι (Α.), Βενκέρ (Μ.).

Προετοιμασία: Έδωσε οκτώ φιλικά. Σημείωσε τέσσερις νίκες, μία ισοπαλία και τρεις ήττες. Αξιοσημείωτο είναι το ότι στα τέσσερα τελευταία έμεινε αήττητη, χωρίς να δεχτεί γκολ. Νίκησε 1-0 τις Βαλένθια, Πόρτο και Σαμπντόρια (στο τελευταίο χρονικά) κι έμεινε στο 0-0 με την Μπράγκα.

Εκτίμηση: Δεν μπορεί να πάει τόσο χάλια όσο πέρυσι. Δεν γίνεται. Η λογική λέει πως φέτος θα επανέλθει στην… κανονικότητα και φυσικά, αν συμβεί αυτό, θα μπει και σε τροχιά Ευρώπης. Πάντως, το να μπορέσει να φτάσει στην τριάδα, μοιάζει μάλλον δύσκολο.

 

Ντιζόν

Τι έκανε πέρυσι: Όταν στην αρχή της σεζόν έκανε το «τρία στα τρία», κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξη και την απογοητευτική εικόνα που θα παρουσίαζε. Στο φινάλε απέφυγε τον απ’ ευθείας υποβιβασμό, πήγε στα πλέι άουτ κι εκεί τα κατάφερε, απέναντι στη Λανς της Ligue 2.

Προπονητής: Την αναλαμβάνει ο… άγνωστος Στεφάν Ζομπάρ (48 ετών), που ήταν στο προπονητικό της «τιμ» από το 2010 ως και πέρυσι, ενώ το πρώτο εξάμηνο της προηγούμενης σεζόν είχε πόστο βοηθού στη Μαρσέιγ. Κάνει το ντεμπούτο του ως πρώτος προπονητής.

Γήπεδο: Stade Gaston-Gérard (16.098)

Μεταγραφές: Πλήρωσε 2 εκ. ευρώ για τον επαναπατρισμό του Εκουέλε Μάνγκα (Α.). Πήρε ακόμη τον Εντόνγκ (Μ.) από την Γκινγκάμπ και τον πιτσιρικά Μπαλντέ (Ε.), από τη Β’ ομάδα της Σπόρτινγκ. Όμως, έχασε τους σημαντικούς Ροζιέρ (Α.), Σαΐντ (Α.), Κουόν (Ε.), Μασουεμά (Μ.), Αμπέιντ (Μ.), Γιαμπερέ (Α.).

Προετοιμασία: Γνώρισε μόλις μία ήττα, στο προτελευταίο της παιχνίδι (3-1 από τη Ρεμς). Νίκησε την Οσέρ (2-1, στις 13/7), την Παρί FC της Β’ (1-0, 16/7) και τη Νιμ (2-0, στις 3/8), ενώ νωρίτερα είχε φέρει ισοπαλία με τη Νανσί (2-2, στις 20/7).

Εκτίμηση: Μετά την περσινή περιπέτεια, χρειαζόταν πραγματική ενίσχυση. Αυτό δεν έγινε. Το ρόστερ αποδυναμώθηκε, ενώ την αναλαμβάνει κι ένας «μαθητευόμενος μάγος». Μπορεί να της βγει το ρίσκο, όμως οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ της. Θα κινδυνέψει!

 

Μετς

Τι έκανε πέρυσι: Μόλις ένα χρόνο έμεινε στη Β’ κι επέστρεψε αμέσως και μάλιστα, ως πρωταθλήτρια. Ήταν μακράν η πιο σταθερή ομάδα της κατηγορίας. Ανέβηκε στην κορυφή τη 2η αγωνιστική και δεν… έπεσε ποτέ. Δεν έπαιξε «φαντεζί» ποδόσφαιρο, αλλά ήταν ουσιαστική.

Προπονητής: Ο έμπειρος Κορσικανός προπονητής Φρεντερίκ Αντονετί, έλειπε από το Δεκέμβρη στη γενέτειρά του, λόγω ασθένειας της συζύγου του. Ο 44χρονος βοηθός του, Βανσέν Ονιόν, που ουσιαστικά την «έτρεχε», αναλαμβάνει τώρα… κανονικά. Συνήθως επιλέγει το 4-3-3.

Γήπεδο: Stade Saint-Symphorien (25.636)

Μεταγραφές: Έκανε ορισμένες πολύ «ψαγμένες» προσθήκες. Πήρε τους Σεντόζ (Α.), Ανγκμπάν (Μ.), Καμπίν (Α.), Εντοράμ (Μ.), Αμπρόζ (Μ.), όλοι από 22 ως 25 ετών. Ωστόσο, έχασε και σημαντικά στελέχη, όπως οι Γιανς (Α.), Ριβιερέ (Α.), Εν (Ε.), Ριβιέρ (Ε.) και Τιλ (Ε.).

Προετοιμασία: Στα έξι φιλικά της έδειξε καλά στοιχεία, αλλά και προβλήματα στην επίθεση. Νίκησε τις βελγικές Σαρλερουά (2-1, 16/7), Σερένγκ (2-0, 31/7), έφερε ισοπαλίες με τις Σοσό (0-0, 19/7), Αμιάν (1-1, 27/7) κι έχασε από τις Ρεμς (2-0, 24/7), Μάιντζ (1-0, 3/8).

Εκτίμηση: Ξεκινάει με στόχο την παραμονή και για να τον πετύχει, θα πρέπει ν’ αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την έδρα της. Υπάρχουν ομάδες με μεγαλύτερα προβλήματα από αυτήν, όμως σίγουρα θα χρειαστεί κι άλλη ενίσχυση, ειδικά στο επιθετικό κομμάτι.

 

Μπρεστ

Τι έκανε πέρυσι: Έψαχνε την επιστροφή της στη Ligue 1 εδώ κι έξι χρόνια και τελικώς, τα κατάφερε πέρυσι, με μία αξιοσημείωτη πορεία. Στις αρχές Νοεμβρίου ανέβηκε στη 2η θέση κι έμεινε εκεί ως το τέλος. Είχε μία πολύ καλή επιθετική γραμμή και δικαίως πήρε την απ’ ευθείας άνοδο.

Προπονητής: Ύστερα από τρία χρόνια, αποχώρησε ο Ζαν Μαρκ Φουρλάν που την ανέβασε. Αναλαμβάνει ο 55χρονος Ολιβιέ Νταλ’ Ολιό, που έχει πιστωθεί και την άνοδο της Ντιζόν παλιότερα, αλλά χρεώθηκε και την περσινή τραγική της πορεία. Γι’ αυτό κι απολύθηκε τα Χριστούγεννα.

Γήπεδο: Stade Francis-Le Blé (15.931)

Μεταγραφές: Έφυγαν αρκετοί παίκτες που συντέλεσαν στην περσινή καλή πορεία (σημαντικές οι αποχωρήσεις του αμυντικού Ουεμπέρ και του μέσου Αγιάς), αλλά ήρθαν άλλοι που μπορούν να βοηθήσουν στην κατηγορία. Σημαντικές οι προσθήκες των Περό (Α.), Μπαάλ (Α.), Μπεν (Α.), Γκραντσίρ (Ε.).

Προετοιμασία: Παρέμεινε αήττητη στα φιλικά. Νίκησε κατά σειρά τις Λοριάν (2-1, στις 17/7), Γκινγκάμπ (2-1, 20/7), Ρεν (1-0, 23/7) και Ναντ (1-0, 26/7). Στην «πρόβα τζενεράλε» έμεινε στο 1-1 με την ισπανική Λεβάντε, στις 3 Αυγούστου.

Εκτίμηση: Διαθέτει ένα «δεμένο» σύνολο κι ένα σχετικά καλό προπονητή. Μπορεί να μείνει στην κατηγορία, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσει αρκετά για να τα καταφέρει. Πάντως, δεν θα είναι σε καμία περίπτωση «εύκολη λεία» για καμία ομάδα.

 

Επιμέλεια: Ντίνος Ανδριανόπουλος

 

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.4
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.4
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ