foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ61
PROMO CODE ΔΩΡΑ* ΕΔΩ ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Νορβηγία, Eliteserien: Preview σεζόν 2019

Previews Πρωταθλημάτων | 27 Μάρ 2019 14:06
Νορβηγία-Eliteserien-Preview-σεζόν-2019.jpg

Σύστημα διεξαγωγής

Το πρωτάθλημα της Eliteserien που ξεκινάει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και θα συνεχιστεί με διακοπή 20 περίπου ημερών, από τις 27 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, για να ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου και αφού θα έχουν συμπληρωθεί δύο γύροι και 30 αγώνες για κάθε ομάδα.

Η ομάδα που θα τερματίσει 1η ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια και αποκτά δικαίωμα συμμετοχής στα προκριματικά του Champions League 2020-2021, οι ομάδες που θα τερματίσουν στη 2η και 3η θέση θα παίξουν στα προκριματικά του Europa League, όπως και αυτή που θα κατακτήσει το κύπελλο, εκτός κι αν έχει ήδη εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο, οπότε τη θέση της θα πάρει η 4η της βαθμολογίας. Στην ουρά, υποβιβάζονται απευθείας οι ομάδες που θα καταλάβουν τις δύο τελευταίες θέσεις (15η και 16η), ενώ η 14η θα παίξει αγώνες μπαράζ (εντός και εκτός έδρας) με τη νικήτρια των play offs της Β’ Κατηγορίας (OBOS-Ligaen).

Υπενθυμίζουμε πως πέρσι πρωταθλήτρια είχε αναδειχθεί η Ρόζενμποργκ, 2η τερμάτισε η Μόλντε και 3η η Μπραν, ενώ κυπελλούχος αναδείχθηκε η Ρόζενμποργκ κερδίζοντας 4-1 στον τελικό τη Στρομσγκόντσετ. Έπεσαν απευθείας Σταρτ και Σάντεφιορντ, ενώ σώθηκε μετά από αγώνα μπαράζ η 14η Στάμπεκ.

Οι ομάδες της Eliteserien

 

Ρόζενμποργκ

Τι έκανε πέρσι: Σταθερά καλή πορεία σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, ήταν στην πρώτη δυάδα διαρκώς, άλλαξε τεχνικό μεσούσης της περιόδου, άντεξε στην πίεση της Μπραν και έκανε το ξεπέταγμα το φθινόπωρο κατακτώντας για 4η συνεχόμενη χρονιά τον τίτλο.

Προπονητής: Άιρικ Χόρνελαντ (44 ετών, καινούριος). Έχοντας καριέρα ως αμυντικός σε Βαρντ Χάουγκεσουντ και Χάουγκεσουντ, όπου σταμάτησε το ποδόσφαιρο το 2009 και ανέλαβε ως βοηθός ως το 2014, για να γίνει τεχνικός της εθνικής U19 της Νορβηγίας (2015-2016) και να επιστρέψει ως πρώτος προπονητής στη Χάουγκεσουντ, όπου έμεινε 3 χρόνια οδηγώντας την ομάδα σε μεγάλες διακρίσεις. Δίνει μεγάλη σημασία στην πειθαρχία και παίζει επιθετικά.

Έδρα: Λέρκενταλ (21.400, φυσικό χόρτο), Τρόντχαϊμ

Μεταγραφές: Χωρίς ιδιαίτερη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κάτι που ήταν αναμενόμενο, αφού είχε ενισχυθεί σημαντικά το περασμένο καλοκαίρι. Απέκτησε τον αριστερό κεντρικό αμυντικό Γκούσταβ Βάλσβικ από τη Μπράουνσβαϊχ και τον μέσο Μπαμπαΐντε Ακιντόλα από τη Μίντιλαντ. Στον αντίποδα, παραχώρησε με δανεισμό κάποιους παίκτες με μικρή συμμετοχή προκειμένου να αποκτήσουν εμπειρίες. Από αυτούς, αξίζει να αναφερθεί το όνομα του Τζόναθαν Λεβί που θα παίξει φέτος στην Έλφσμποργκ.

Προετοιμασία: Μέτρια η πορεία της στα φιλικά, κέρδισε τη Σούντσβαλ 5-1, ηττήθηκε όμως από τη συμπολίτισσα Ράνχαϊμ 1-0 και με το ίδιο σκορ από την Μπραν.

Εκτίμηση: Ξεκάθαρο φαβορί για τον τίτλο. Διαθέτει την καλύτερη ομάδα, έναν εξαιρετικό και άριστα καταρτισμένο τεχνικό, έχει οικονομική ευρωστία και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ενισχυθεί. Αν καταφέρει να ανταπεξέλθει στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις χωρίς να επηρεαστεί στο πρωτάθλημα θα πάρει με άνεση τον τίτλο.

 

Μόλντε

Τι έκανε πέρσι: Πέρασε διάφορα στάδια κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Ξεκίνησε μέτρια, έκανε ένα καλό σερί και βρέθηκε κοντά στις πρώτες θέσεις για να κάνει εκ νέου κοιλιά και να βρεθεί πίσω. Στο τελευταίο τρίτο του πρωταθλήματος πάντως παρουσιάστηκε βελτιωμένη και τερμάτισε 2η, 5 πόντους πίσω από την πρωταθλήτρια Ρόζενμποργκ.

Προπονητής: Έρλινγκ Μόε (48 ετών, υπηρεσιακός). Από το 2005 βρίσκεται στην ομάδα έχοντας διάφορους ρόλους στο τεχνικό επιτελείο. Το 2015 ήταν υπηρεσιακός τεχνικός στην πρώτη ομάδα, μέχρι να έρθει ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, με τον οποίο έμεινε βοηθός. Από τον Δεκέμβριο του 2018 που ο Σόλσκιερ ανέλαβε υπηρεσιακός στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Μόε ανέλαβε και πάλι την καθοδήγηση της ομάδας, μέχρι να οριστικοποιηθεί το τι θα γίνει με τον Σόλσκιερ. Ικανός τεχνικός, κοντά στους παίκτες, έχει έφεση στην αμυντική θωράκιση.

Έδρα: Άκερ Στάντιον (11.250, τεχνητός χλοοτάπητας), Μόλντε

Μεταγραφές: Έκανε αρκετές ανακατατάξεις στο ρόστερ, απαλλασσόμενη από παίκτες που είχαν μέτρια έως μικρή συμμετοχή πέρσι και αποκτώντας ποδοσφαιριστές που είναι σε θέση να δώσουν λύσεις στην προσπάθεια που θα κάνει να επιστρέψει στην κορυφή του νορβηγικού ποδοσφαίρου. Τρεις είναι οι αξιοσημείωτες απώλειες. Καταρχάς του πρώτου σκόρερ της, Έρλινγκ Χάλαντ που πήγε στη Ζάλτσμπουργκ φέρνοντας και 5 εκ. στα ταμεία της ομάδας και αυτές των μέσων Πέτερ Στραντ και Μπαμπακάρ Σαρ. Απέκτησε τον δεξιό μέσο Έρλινγκ Κνούτσον (Λίλεστρεμ), τους κεντρικούς μέσους Άιρικ Αντερσεν (Στρομσγκόντσετ) και Κρίστοφερ Χάραλντσαϊντ (Χάουγκεσουντ), τον εξτρέμ Άντονι Ομοϊγιουάνφο (Στάμπεκ) και τον μεσοεπιθετικό Μάτις Μπολί (έμεινε ελεύθερος από την Γκρόιτερ Φιρτ).

Προετοιμασία: Μέτρια προς κακή η πορεία της στα φιλικά, κέρδισε μόλις 2 ματς (Άλεσουντ και Νόμε Κάλιου), ηττήθηκε από ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Βέντσπιλς, ενώ έφερε ισοπαλία με Νόρντζελαντ, Κρίστιανσουντ, Λοκομοτίβ Μόσχας και Λίλεστρεμ.

Εκτίμηση: Το δεύτερο φαβορί για τον τίτλο. Πολύ καλές μεταγραφές, ενισχύθηκε σε καίριες θέσεις, αναπλήρωσε με τον Ομοϊγιουάνφο την απώλεια του Χάλαντ και αποτελεί το αντίπαλο δέος για τη Ρόζενμποργκ. Κλειδί πάντως στην πορεία της θα αποτελέσουν οι εξελίξεις με τον Σόλσκιερ. Όσο νωρίτερα διευθετηθεί το ζήτημα, θετικά ή αρνητικά, τόσο καλύτερα θα είναι για την ομάδα.

 

Μπραν

Τι έκανε πέρσι: Ξεκίνησε πολύ δυνατά, έδειξε πως είναι σε θέση να διεκδικήσει τον τίτλο και μάλιστα σε κάποιο σημείο είχε αποκτήσει και διαφορά αφήνοντας πίσω τη Ρόζενμποργκ, ωστόσο μετά την καλοκαιρινή διακοπή έδειξε να επηρεάζεται από τις απώλειες εξαιτίας τραυματισμών και μεταγραφών και τελικά τερμάτισε 3η, χάνοντας στη στροφή τη 2η θέση από τη Μόλντε.

Προπονητής: Λαρς Άρνε Νίλσεν. Βρίσκεται στην ομάδα από το 2015 οδηγώντας την στην επιστροφή στην Eliteserien και στη συνέχεια στην εδραίωσή της στις κορυφαίες ομάδες του νορβηγικού ποδοσφαίρου. Για τη 2η θέση που κατέκτησε η Μπραν το 2016, πρώτη χρονιά μετά την επιστροφή της, ανακηρύχθηκε προπονητής της χρονιάς. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2012 οδήγησε τη Χοντ στην κατάκτηση του Κυπέλλου Νορβηγίας, ιδιαίτερα σημαντικό επίτευγμα αν σκεφτεί κανείς πως αγωνιζόταν στη 2η Κατηγορία.

Έδρα: Μπραν Στάντιον (17.000, φυσικό χόρτο), Μπέργκεν

Μεταγραφές: Μέτρια η κινητικότητά της. Απέκτησε τους δεξιούς μέσους Πέτερ Στραντ από τη Μόλντε και Κρίστοφερ Λόκμπεργκ από τη Ράνχαϊμ και τον 36χρονο γκολκίπερ Χόκον Όπνταλ (Σταρτ), ο οποίος επιστρέφει μετά από 7 χρόνια στην ομάδα. Στον αντίποδα, παραχώρησε τον βασικό επιθετικό Στέφεν Σκόλεβικ στη Σάρπσμποργκ και τον κεντρικό μέσο Πέτερ Όρι Λάρσεν στην Άλεσουντ. Δεν επηρεάζει ιδιαίτερα η απώλεια του 36χρονου επιθετικού Ντάνιελ Μπρότεν στη Στάμπεκ, καθώς ταλαιπωρήθηκε από πολλούς τραυματισμούς και δεν ήταν σε καμία περίπτωση ο παίκτης των περασμένων ετών. Στη σούμα βγαίνει ελάχιστα χαμένη.

Προετοιμασία: Πολύ καλά τα αποτελέσματα στα φιλικά, πέτυχε 4 νίκες (Νεστ-Σότρα, Κρίστιανσουντ, Χάγκεσουντ, Ρόζενμποργκ), έφερε 1 ισοπαλία (Σταρτ), ενώ ηττήθηκε από τη Μπόντο Γκλιμτ.

Εκτίμηση: Από τις δυνατές ομάδες της Νορβηγίας, θα διεκδικήσει στα ίσια την ευρωπαϊκή έξοδο και πιθανότατα θα την πετύχει, ωστόσο ο διακαής πόθος των οπαδών της, ο τίτλος, δε φαίνεται να είναι ρεαλιστικός. Στα θετικά η παρουσία του Νίλσεν στον πάγκο, ωστόσο το ρόστερ της παρότι ποιοτικό και με εμπειρία, εντούτοις δεν μπορεί να φτάσει εκείνα της Ρόζενμποργκ και της Μόλντε.

 

Χάουγκεσουντ

Τι έκανε πέρσι: Παρουσιάζοντας αξιοσημείωτη σταθερότητα κατά τι διάρκεια της χρονιάς, εκμεταλλευόμενη την ισχυρή της έδρα και την αστάθεια των άλλων ομάδων, κατάφερε να τερματίσει στην 4η θέση, κερδίζοντας μια θέση στην Ευρώπη, ελέω της κατάκτησης του Κυπέλλου από τη Ρόζενμποργκ.

Προπονητής: Γιόσταϊν Γκρίντχαουγκ (46 ετών, καινούριος). Κάλλιστα θα μπορούσε να του δοθεί ο τίτλος του «στρατιώτη». Μια ζωή βρίσκεται στην ομάδα, αναλαμβάνοντας είτε ως υπηρεσιακός είτε ως βοηθός είτε ως πρώτος προπονητής. Επιστρέφει λοιπόν μετά από 4 χρόνια στην ομάδα και στοχεύει να παραμείνει για πολύ καιρό. Αρέσκεται στο επιθετικό ποδόσφαιρο.

Έδρα: Χάουγκεσουντ Στάντιον (8.750, φυσικό χόρτο), Χάουγκεσουντ

Μεταγραφές: Αρκετές ανακατατάξεις στο ρόστερ. Καταρχάς, στις απώλειες είναι 4 ποδοσφαιριστές που επέστρεψαν στις ομάδες τους τελειώνοντας οι δανεισμοί τους. Κατά δεύτερον, σημαντικές είναι οι απώλειες του γκολκίπερ Περ Κρίστιαν Μπράτβαϊτ, που πήγε στη Τζουργκάρντεν, του επιθετικού Φρέντερικ Γκίτγιερ (Λίνγκμπι) και του κεντρικού μέσου Κρίστοφερ Χάραλντσαϊντ που μετακόμισε στη Μόλντε. Στον αντίποδα, απέκτησε 6 παίκτες, εκ των οποίων ξεχωρίζουν ο κεντρικός μέσος Μίκελ Ντέσλερ (Όντενσε) και ο ακραίος αμυντικός Μπένζαμιν Χάνσεν (Νόρντζελαντ). Καλή είναι και η περίπτωση του εξτρέμ Μάρτιν Σάμιουελσον (Φένλο). Γενικώς, θεωρείται μάλλον αποδυναμωμένη και θα πρέπει να ενισχυθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αν θέλει να κινηθεί στα περσινά στάνταρ.

Προετοιμασία: Ανάμικτα συναισθήματα προκάλεσαν στους οπαδούς της τα αποτελέσματα στα φιλικά. Νίκες επί των Νεστ-Σότρα, Σταρτ και Σάντνες Ουλφ, ομάδων δηλαδή της Β’ Κατηγορίας, ήττες από Λοκομοτίβ Μόσχας, Μπραν και Οντ, ομάδες δηλαδή πρώτης διαλογής. Κοινό χαρακτηριστικό σε όλα τα ματς, τα μεγάλα σκορ.

Εκτίμηση: Αποδυναμωμένη σε σχέση με πέρσι και με νέο τεχνικό στον πάγκο, οι οιωνοί δεν είναι οι καλύτεροι δυνατοί. Ασφαλώς και δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κίνδυνο, ωστόσο δύσκολα, πολύ δύσκολα θα καταφέρει να βρεθεί στην πρώτη 5άδα.

 

Κρίστιανσουντ

Τι έκανε πέρσι: Πιστή στη συνήθειά της να ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία 6 χρόνια σκαρφαλώνοντας κάθε χρόνο και ψηλότερα, έκανε την υπέρβαση και τερμάτισε 5η, πιστοποιώντας πως είναι μια από τις ανερχόμενες δυνάμεις του νορβηγικού ποδοσφαίρου.

Προπονητής: Κρίστιαν Μίκελσεν (43 ετών, παρέμεινε). Βρίσκεται στην ομάδα από το 2014 και του αναλογεί μεγάλο μερίδιο από την εξαιρετική πορεία της ομάδας τα τελευταία χρόνια. Έχοντας θητεύει ως βοηθός στον Γκάιρ Μπάκε, αποκόμισε πολλά οφέλη στο κοουτσάρισμα και αυτή τη στιγμή θεωρείται ένας από τους πλέον εξελίξιμους τεχνικούς στη Νορβηγία.

Έδρα: Κρίστιανσουντ Στάντιον (4.300, τεχνητός χλοοτάπητας)

Μεταγραφές: Μέτρια κινητικότητα. Διατήρησε εξ ολοκλήρου τον βασικό της κορμό και προτίμησε να κάνει κάποιες κινήσεις ουσίας αποκτώντας νεαρούς παίκτες με ταλέντο και δίψα για διάκριση και διατηρώντας χαμηλά το μπάτζετ. Ξεχωρίζει η απόκτηση του 21χρονου επιθετικού μέσου Μέιναρντ Όλσεν από τη Β36 Τόρσαβν.

Προετοιμασία: Αρκετά καλά τα αποτελέσματα στα φιλικά, όπου φάνηκε και η αγωνιστική φιλοσοφία που τη διακατέχει όλα αυτά τα χρόνια. Μόλις 1 ήττα, αυτήν από την Μπραν, κέρδισε τη Τζουργκάρντεν, τη Ράνχαϊμ και τη Λίλεστρεμ, ενώ αναδείχθηκε ισόπαλη με Μόλντε, Χοντ, Σόγκνταλ και Ντιναμό Μπρεστ.

Εκτίμηση: Μην έχοντας αλλάξει το αγωνιστικό της προφίλ σε σχέση με πέρσι, παραμένει από τις ομάδες που λογικά θα έχουν μια ήσυχη σεζόν, χωρίς να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερο κίνδυνο αλλά και χωρίς να είναι σε θέση να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο από μια θέση στο μέσο της βαθμολογίας.

 

Βαλερένγκα

Τι έκανε πέρσι: Πέρασε αρκετά στάδια κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Ξεκίνησε τη χρονιά με δύο νίκες και αύξησε τις προσδοκίες στους οπαδούς της, για να τους προσγειώσει γρήγορα και να πάρει μπροστά ξανά. Η επιστροφή της από τη διακοπή του Μουντιάλ ήταν κάκιστη, έχασε πολύ έδαφος για να τερματίσει τελικά 6η.

Προπονητής: Ρόνι Ντέιλα (43 ετών, παρέμεινε). Από τους πιο γνωστούς Νορβηγούς τεχνικούς. Έκανε το όνομά του στη Στρομσγκόντσετ, κατακτώντας το Κύπελλο Νορβηγίας το 2010 και το πρωτάθλημα το 2013. Στη συνέχεια πήγε στη Σέλτικ όπου κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Σκωτίας και ένα Λιγκ Καπ. Από την 1η Ιανουαρίου του 2017 υπέγραψε 4ετές συμβόλαιο και βρίσκεται στον πάγκο της Βαλερένγκα, με στόχο να την επαναφέρει στην κορυφή του νορβηγικού ποδοσφαίρου.

Έδρα: Intility Arena (15.500, τεχνητός χλοοτάπητας)

Μεταγραφές: Σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ και μένει να δούμε αν έγιναν για καλό. Παραχωρήθηκαν οι βασικοί μέσοι Ντάνιελ Φρέντχαϊμ Χολμ, Μάγκνους Γκρόντεμ και Αμπντισαλάμ Ιμπραήμ, ο τοπ σκόρερ Σαμ Γιόνσον και οι βασικοί αμυντικοί Αμίν Νούρι και Φελίπε Καρβάλιο. Αποκτήθηκαν βέβαια ο επιθετικός Ματίας Βίλιαλμσον (Ρόζενμποργκ), οι αμυντικοί Γιόχαν Λέντρε Μπιόρνταλ (Ζούλτε Βάρεγκεμ) και Εφρέν Χουάρες (Βανκούβερ) και ο κεντρικός μέσος Χέρολιντ Σάλα (Σταρτ), ωστόσο θα χρειαστούν σίγουρα χρόνο προσαρμογής και αυτό ενδεχομένως να κοστίσει.

Προετοιμασία: Καλά τα αποτελέσματα στα φιλικά, ξεκίνησε μεν με ήττα από τη Σάρπσμποργκ, κέρδισε Στρέμεν και Ούλενσακερ, έκανε άλλες δύο στη συνέχεια από Μιόνταλεν και Ντιναμό Κιέβου, από εκεί και πέρα όμως έμεινε αήττητη επικρατώντας των Κόνγκσβινγκερ, Νόμε Κάλιου, Μπόντο Γκλιμτ και Τρόμσο, ενώ έφερε ισοπαλία με Ροστόφ, Στρομσγκόντσετ και Λίλεστρεμ.

Εκτίμηση: Οι πολλές αλλαγές στο ρόστερ επηρεάζουν τη συνοχή και την ομοιογένεια και πιθανώς να της κοστίσουν σε βαθμούς. Συγκαταλέγεται πάντως στις ομάδες που αναμένεται να έχουν μια σχετικά άνετη σεζόν και υπό προϋποθέσεις μπορούν να διεκδικήσουν το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

 

Ράνχαϊμ

Τι έκανε πέρσι: Ούσα νεοφώτιστη, στόχος της ήταν να εξασφαλίσει την παραμονή της. Όχι μόνον κατάφερε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα σε κανένα σημείο του πρωταθλήματος, αλλά για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα διεκδικούσε ακόμη και την ευρωπαϊκή συμμετοχή. Λίγο οι μεταγραφές, λίγο οι τραυματισμοί όμως, δεν της επέτρεψαν να αντέξει και τερμάτισε τελικά 7η.

Προπονητής: Σβάιν Μόλεν (41 ετών, παρέμεινε). Βρίσκεται στην ομάδα από το 2013, τα δύο πρώτα χρόνια (2013-2015) ως βοηθός και από τον Οκτώβριο του 2015 ως πρώτος προπονητής. Οδήγησε τη Ράνχαϊμ στην Eliteserien μέσω των play off και κατάφερε παρότι είχε το μικρότερο μπάτζετ από όλες τις ομάδες της Κατηγορίας να τη φέρει 7η. Για το επίτευγμά του αυτό ανακηρύχθηκε ως ο προπονητής της χρονιάς για το 2018.

Έδρα: Extra Arena (3.000, τεχνητός χλοοτάπητας), Τρόντχαϊμ

Μεταγραφές: Μικρή κινητικότητα, απόρροια των περιορισμένων οικονομικών της. Απέκτησε δύο ποδοσφαιριστές από ομάδες χαμηλότερης Κατηγορίας, που αναμένεται να δώσουν λύσεις προερχόμενοι από τον πάγκο. Ο λόγος για τους μέσους Ίβαρ Ρόνινγκ (Χαμ-Καμ) και Άντριαν Λόπεζ (Λέβανγκερ). Στον αντίποδα, έφυγαν 4 ποδοσφαιριστές, όλοι από τον χώρο της μεσαίας γραμμής οι 3 με μεγάλη συμμετοχή πέρσι. Συγκεκριμένα, παραχωρήθηκαν οι Κρίστοφερ Λόκμπεργκ (Μπραν), Σίλβερτ Σόλι (Στιέρνταλς-Μπλινκ), Αντρέας Χέλμερσεν (Οντ) και Άσλακ Βίτρι (Τζουργκάρντεν). Γενικώς, θεωρείται αποδυναμωμένη.

Προετοιμασία: Αρκετά καλά τα αποτελέσματά της στα φιλικά. Πέτυχε 6 νίκες (Στιέρνταλς-Μπλινκ, Κόλσταντ, Μπιόσεν, Ρόζενμποργκ, Όρκλα, Λέβανγκερ), έφερε ισοπαλία με τη Στρομσγκόντσετ, ενώ ηττήθηκε από Έστερσουντ, Κρίστιανσουντ και Βέντσπιλς.

Εκτίμηση: Η αποδυνάμωση της ομάδας, σε συνδυασμό με το μικρό και μέτριο ρόστερ, αλλά και τα περιορισμένα οικονομικά που δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη ενίσχυση το καλοκαίρι, κάνουν τη Ράνχαϊμ να δίνεται ως ένα από τα φαβορί για υποβιβασμό. Βέβαια, κανείς δεν πρέπει να προεξοφλεί το οτιδήποτε, αφού υπάρχει πάντα η δυνατότητα δανεισμού από τη συμπολίτισσα, «μαμά», Ρόζενμποργκ.

 

Σάρπσμποργκ

Τι έκανε πέρσι: Κατώτερη των προσδοκιών που είχε γεννήσει η προπέρσινη 3η θέση και η ευρωπαϊκή συμμετοχή. Στην πράξη πάντως, αυτός ακριβώς ήταν και ο λόγος της μέτριας πορείας. Η ομάδα έφτασε να συμμετέχει στους Ομίλους του Europa League, αδυνατώντας να ανταπεξέλθει ταυτόχρονα με επιτυχία στις υποχρεώσεις της στο πρωτάθλημα, τερματίζοντας τελικά 8η.

Προπονητής: Γκάιρ Μπάκε (49 ετών, παρέμεινε). Βρίσκεται στην ομάδα από τον Ιανουάριο του 2015 και έχει συνδέσει το όνομά του με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συλλόγου, κορωνίδα των οποίων η 3η θέση το 2017 και η παρθενική παρουσία της ομάδας σε ευρωπαϊκό θεσμό, όπου μάλιστα τα πήγε περίφημα φτάνοντας ως τη φάση των Ομίλων του Europa League. Έτσι, το αρχικό 4ετές συμβόλαιο που είχε υπογράψει, ανανεώθηκε στο τέλος του 2017 για άλλα 5 χρόνια, οπότε εκτός απροόπτου θα είναι στον πάγκο της ομάδας ως το τέλος του 2022.

Έδρα: Σάρπσμποργκ Στάντιον (8.000, τεχνητός χλοοτάπητας), Σάρπσμποργκ

Μεταγραφές: Πολλές ανακατατάξεις στο ρόστερ. Παραχωρήθηκαν οι αμυντικοί Γιόνας Ταμ, Όρι Ορμανσον και Νίκολα Τκάλκιτς, οι μέσοι Τομπίας Χάιντς, Γιόακιμ Γιόργκενσεν, Ρασάντ Μοχάμεντ, Χάρμετ Σινγκ και ο τοπ σκόρερ Πάτρικ Μόρτενσεν, παίκτες που είχαν σημαντική έως μεγάλη συμμετοχή πέρσι. Από την άλλη αποκτήθηκαν ο αμυντικός Νικολάι Νες (Χίρενφεϊν), οι μέσοι Γιόναταν Λίντσετ (Μιόνταλεν), Βίλμερ Αζοφέιφα (Σάντος Ντε Γοαυπίλες) και οι επιθετικοί Στέφεν Σκάλεβικ (Μπραν) και Αλεξάντερ Ρουντ Τβέτερ (Στρέμεν). Με μια πρώτη ματιά φαίνεται να υπάρχει ισορροπία, ωστόσο μένει να αποδειχθεί στην πράξη, κυρίως στην περίπτωση του Μόρτενσεν, ο οποίος ήταν μόνιμη πηγή κινδύνου για τις αντίπαλες άμυνες.

Προετοιμασία: Ανάμικτα συναισθήματα άφησαν στους οπαδούς της ομάδας τα αποτελέσματα στα φιλικά. Κέρδισε τις Βαλερένγκα, Χάκεν, Φλόρα, Βέντσπιλς, Φρέντρικσταντ, Στρομσγκόντσετ και Κόνγκσβινγκερ, αναδείχθηκε ισόπαλη με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ενώ ηττήθηκε από Ζενίτ, Ούλενσακερ, Λοκομοτίβ Μόσχας και Νόρσεπινγκ. Οι εμφανίσεις της πάντως ακόμη και στις ήττες σχολιάστηκαν θετικά από τον Τύπο.

Εκτίμηση: Συγκαταλέγεται στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας, εκεί όπου ανήκουν ομάδες που αναμένεται να δώσουν μάχη για το ευρωπαϊκό εισιτήριο και που θα διεκδικήσουν το Κύπελλο. Μια θέση στην πρώτη 6άδα, από 3η έως 5η είναι εφικτή.

 

Οντ

Τι έκανε πέρσι: Κατώτερη του αναμενόμενου η πορεία της. Είχε αρκετές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της σεζόν, έφτασε να διεκδικεί την 3η θέση, αλλά και έπεσε κάτω από τη 10η θέση, για να τερματίσει τελικά 9η, δύο πόντους πίσω από την 6η Βαλερένγκα.

Προπονητής: Νταγκ-Άιλεφ Φάγκερμο (52 ετών, παρέμεινε). Αποτελεί τον δεύτερο μακροβιότερο τεχνικό σε πάγκο ομάδας της Eliteserien. Βρίσκεται στην Οντ από το 2008, όταν η ομάδα είχε πέσει στη Β’ Κατηγορία και την έχει οδηγήσει σε κάποιες από τις σημαντικότερες επιτυχίες της ιστορίας της, όπως ήταν η 3η θέση το 2014, για πρώτη φορά μετά το 1957! Χαίρει της εκτίμησης παικτών και διοίκησης και είναι ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο.

Έδρα: Σκάγκερακ Αρένα (11.700, τεχνητός χλοοτάπητας), Σιέν.

Μεταγραφές: Πολύ λίγα πράγματα. Στην πράξη διατηρήθηκε ο βασικός κορμός, αφού δεν αποχώρησε κάποιος παίκτης ενδεκάδας, ενώ έγιναν τρεις προσθήκες. Συγκεκριμένα, αποκτήθηκαν ο γκολκίπερ Έγκιλ Σέλβικ (Νεστ-Σότρα), ο κεντρικός μέσος Φρέντρικ Γιένσεν (Ζούλτε Βάρεγκεμ) και ο μέσος Αντρέας Χέλμερσεν (πέρσι στη Ράνχαϊμ). Έφυγε ο αναπληρωματικός γκολκίπερ Βίλιαρ Μίρα (Στρομσγκόντσετ) και ο ενίοτε βασικός μέσος Στέφαν Μλαντένοβιτς (Σάντεφιορντ).

Προετοιμασία: Θετικός ο απολογισμός από τα αποτελέσματα της ομάδας στα φιλικά, ωστόσο επειδή έπαιξε και με ομάδες χαμηλής ισχύος δε δείχνουν την ακριβή εικόνα της δυναμικότητάς της. Κέρδισε Ράουφος, Βάτενς, Μιόνταλεν, Χάουγκεσουντ και Άαλμποργκ, έφερε ισοπαλία με τη Βίκινγκ, ενώ ηττήθηκε από ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Στάμπεκ.

Εκτίμηση: Η σταθερότητα στον πάγκο και οι γενικώς καλές επιδόσεις της εντός έδρας, την κατατάσσουν στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας, των ομάδων εκείνων δηλαδή που αναμένεται να κινηθούν στο μέσο της βαθμολογίας και υπό προϋποθέσεις, αν δηλαδή επέλθει ενίσχυση το καλοκαίρι, μπορεί να διεκδικήσουν το κάτι παραπάνω. Πιθανότατα θα κινηθεί από την 7η έως την 10η θέση.

 

Τρόμσο

Τι έκανε πέρσι: Ξεκίνησε με στόχο να αποφύγει τις περιπέτειες και υπ’ αυτή την έννοια τα πήγε καλά, αφού ανέβηκε κατά μία θέση από την προπέρσινη κατάταξή της. Βρέθηκε βέβαια να κινδυνεύει και να αγχώνει τους οπαδούς της, ωστόσο οι καλές εντός έδρας επιδόσεις της και κάποιες σημαντικές νίκες που έκανε εκτός έδρας την έφεραν στη 10η θέση, 7 πόντους πάνω από τη γραμμή των play out.

Προπονητής: Σίμο Βαλακάρι (46 ετών, παρέμεινε). Βρίσκεται στην ομάδα από τον Ιούνιο του 2017. Πρακτικά, η Τρόμσο είναι η δεύτερη ομάδα σε τόσο υψηλό επίπεδο, αφού πρωτύτερα ήταν τεχνικός στη φιλανδική Σεϊναγιόεν, με την οποία ανέβηκε στη Veikkausliiga το 2013 και το 2015 κατέκτησε το πρωτάθλημα. Διακρίνεται για το επιθετικογενές παιχνίδι του, κάτι που του έχει κοστίσει αρκετούς βαθμούς.

Έδρα: Άλφχαϊμ Στάντιον (6.700, τεχνητός χλοοτάπητας), Τρόμσο

Μεταγραφές: Ελάχιστα πράγματα, κατ’ ουσία η ομάδα έμεινε αναλλοίωτη σε σχέση με πέρσι. Αποκτήθηκαν δύο ακραίοι αμυντικοί, ο Αρτέμ Σοκόλ (Άρσεναλ Τούλ) για το δεξί άκρο και ο Γιούχα Πιρίνεν (Ελσίνκι) για το αριστερό. Στον αντίποδα, παραχωρήθηκε ο δεξιός αμυντικός Μάγκναρ Όντεργκορντ (ΑΪΚ), ενώ επέστρεψε από τον δανεισμό του από την ΑΪΚ ο μέσος Ρόμπερτ Τέιλορ.

Προετοιμασία: Ξεκίνησε καλά στα πρώτα φιλικά, ωστόσο όσο πλησιάζουμε προς την έναρξη του πρωταθλήματος τα αποτελέσματά της γίνονται όλο και χειρότερα. Έτσι, άρχισε με 3 νίκες επί των Ρούμπιν Καζάν, Σλόβαν Μπρατισλάβα και Άλτα, ακολούθησαν 4 ήττες από Στάμπεκ, Τρόμσνταλεν, Βαλερένγκα και Μιόνταλεν, για να κερδίσει στο τέλος τη Μιέλνερ.

Εκτίμηση: Μια από τα ίδια με πέρσι. Η ομάδα διαθέτει μέτριας ισχύος ρόστερ, κάτι που σημαίνει πως δεν έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από μια θέση στο μέσο της βαθμολογίας, ενώ αν δεν προσέξει μπορεί και να κινδυνεύσει. Πιθανότερη κατάταξη από 10η έως την 14η θέση.

 

Μπόντο Γκλιμτ

Τι έκανε πέρσι: Πέρασε δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια της σεζόν, βρέθηκε να κινδυνεύει ακόμη και με άμεσο υποβιβασμό, εντέλει όμως αξιοποιώντας την καλή της αμυντική γραμμή και παίρνοντας κάποιες ανέλπιστες ισοπαλίες εκτός έδρας, κατάφερε να τερματίσει 11η, 3 πόντους πάνω από τη γραμμή των play out. Χαρακτηριστικό είναι πως είχε τις περισσότερες ισοπαλίες στην Κατηγορία (14 σε 30 ματς, εκ των οποίων οι 8 ήταν εκτός έδρας).

Προπονητής: Κιέτιλ Κνούντσεν (50 ετών, παρέμεινε). Βρίσκεται στην ομάδα από το 2017, αρχικά ως βοηθός του Όσμουντ Μπιέρκαν και από το 2018 ως πρώτος προπονητής με τον Μπιέρκαν να προάγεται σε αθλητικό διευθυντή. Δεν έχει ιδιαίτερη εμπειρία από την Κατηγορία, αφού πριν έρθει στην Μπόντο Γκλιμτ ήταν για δύο χρόνια προπονητής στην Όσανε, από την οποία απολύθηκε λόγω των κακών αποτελεσμάτων της.

Έδρα: Ασπμίρα Στάντιον (5.600, τεχνητός χλοοτάπητας), Μπούντε

Μεταγραφές: Ελάχιστη η κινητικότητά της. Πρακτικά απέκτησε έναν παίκτη, τον μέσο Όλιβερ Σιγκούριονσον από την ισλανδική Μπρέινταμπλικ, που κι αυτός ήταν δικός της αφού αγωνιζόταν ως δανεικός. Επέστρεψε επίσης από τον δανεισμό του στην Ολεσουντ ο 19χρονος μέσος Γενς Πέτερ Χάουγκε, ενώ αποκτήθηκε ο 18χρονος επιθετικός Βίκτορ Οκόχ, που ήταν ελεύθερος. Στον αντίποδα, παραχωρήθηκαν ο βασικότατος επιθετικός και τοπ σκόρερ της ομάδας Κρίστιαν Όπσετ (Ερζουρούμ), ο συνήθως βασικός αμυντικός Εμίλ Γιόχανσον (Μπάτε Μπορίσοφ) και ο μέσος Αρτούρ Κρίσιακ (Όντρα Οπόλε). Σαφώς αποδυναμωμένη, αναμένεται ενίσχυση το καλοκαίρι για να μην έχει πρόβλημα παραμονής.

Προετοιμασία: Εξαιρετικά τα αποτελέσματα στα φιλικά, έδειξε αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα πετυχαίνοντας 7 νίκες και χάνοντας μόλις 1 ματς (Βαλερένγκα). Αξίζει να σημειωθεί πως οι νίκες της ήταν «καθαρές», διατηρώντας απαραβίαστη την εστία της (7-0 τη Γιούνκερεν, 9-0 τη Μιέλνερ, 3-0 την Τρόμσνταλεν, 5-0 τη Στρομσγκόντσετ, 3-0 την Ολεσουντ, 1-0 τη Σταρτ και 2-0 την Μπραν)!

Εκτίμηση: Παρά τα θετικά αποτελέσματα στα φιλικά, η ομάδα συγκαταλέγεται σε εκείνες που θα δώσουν μάχη για την παραμονή. Λογικά θα αποφύγει τον απευθείας υποβιβασμό, εντούτοις θα πρέπει να προσέξει για να μην εμπλακεί στη διαδικασία των play out. Πιθανότερη κατάταξη από 10η έως 14η.

 

Λίλεστρομ

Τι έκανε πέρσι: Βρέθηκε με το ένα πόδι στη Β’ Κατηγορία. Μάλιστα, αρκετοί οπαδοί της έλεγαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως ίσως θα ήταν καλό να πέσει για να ξυπνήσουν οι ιθύνοντες και να κάνουν τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Τελικά, με αντεπίθεση διαρκείας και πατώντας στην αδυναμία των άλλων ομάδων της ουράς κατάφερε να τερματίσει 12η, 3 πόντους πάνω από τη ζώνη των play out.

Προπονητής: Γιούργκεν Λέναρντσον (53 ετών, παρέμεινε). Από τους πιο έμπειρους τεχνικούς στη Σκανδιναβία, με θητεία σε μεγάλες ομάδες της Σουηδίας και της Νορβηγίας. Θήτευσε στον πάγκο της Χέκεν (2002-2004), ήταν στην εθνική Σουηδίας U17 και U21 (2005-201), ανέλαβε τη Στάμπεκ το 2011, πήγε στην Έλφσμποργκ (2012-2013) με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2012, μετακόμισε στην Γκέτεμποργκ (2015-2017), για να αναλάβει τη Λίλεστρεμ τον Ιούλιο του 2018 μετά την απομάκρυνση του Άρνε Ερλάντσεν και να την κρατήσει με τα χίλια ζόρια στην Κατηγορία.

Έδρα: Όροσεν Στάντιον (11.500, Φυσικό χόρτο), Λίλεστρεμ

Μεταγραφές: Σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ, με προφανή στόχο να αποφύγει τις περσινές περιπέτειες. Αποχώρησαν 4 βασικοί παίκτες, οι οποίοι όμως δεν είχαν την απόδοση που θα περίμενε ο Λέναρντσον. Ο λόγος για τον δεξιό μέσο Έρλινγκ Κνούτσον, τον κεντρικό μέσο Ιφεάνι Μάθιου, τον αμυντικό Στέφαν Αντονίεβιτς και τον επιθετικό Γκάρι Μάρτιν. Στον αντίποδα, αποκτήθηκαν ο ακραίος αμυντικός Τομπίας Σάλκουιστ (Βάασλαντ Μπέβερεν), ο κεντρικός αμυντικός Τσαρλς Εζέχ (Στρέμεν), ο γκολκίπερ Εμίλ Όντεργκορντ (Γκρόρουντ), ο κεντρικός μέσος Ντάνιελ Γκούσταφσον (Έλφσμποργκ) και ο μεσοεπιθετικός Άλεξ Ντάιερ (Έλφσμποργκ). Στη σούμα, μάλλον κερδισμένη βγαίνει από το μεταγραφικό παζάρι, ωστόσο θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής.

Προετοιμασία: Σχετικά καλά τα αποτελέσματα στα φιλικά, καθώς υπέστη μόλις 2 ήττες, από Χέλσινμποργκ και από Κρίστιανσουντ, κέρδισε 3 φορές, Λιουνγκσίλε, Κόνγκσβινγκερ και Χαμ-Καμ, ενώ αναδείχθηκε ισόπαλη με Τζουργκάρντεν, Ροστόφ, Μόλντε και Βαλερένγκα. Χαρακτηριστικό είναι πως στα 7 από τα 9 παιχνίδια της σκόραραν και οι δύο ομάδες.

Εκτίμηση: Χειρότερα από πέρσι δεν μπορεί να πάει. Η ομάδα διαθέτει φανατικό κοινό, έχει βαριά φανέλα και διαθέτει υλικό που δε δικαιολογεί τη θέση που κατέλαβε πέρσι. Γενικώς, τα 3 τελευταία χρόνια τερματίζει στη 12η θέση, αγχώνοντας τους οπαδούς της, ωστόσο με τον Λέναρντσον στον πάγκο πλέον από την αρχή της χρονιάς, οι προοπτικές είναι σαφώς καλύτερες. Ασφαλώς και δεν είναι σε θέση να φιλοδοξεί από τώρα για 5άδα, ωστόσο μια θέση στο πρώτο μισό της βαθμολογίας είναι μέσα στις δυνατότητές της.

 

Στρόμσγκοντσετ

Τι έκανε πέρσι: Η χειρότερη σεζόν της τελευταίας 10ετίας. Αφού ταλαιπωρήθηκε και ταλαιπώρησε τα μάτια των οπαδών της με το ποδόσφαιρο που έπαιξε όλη τη χρονιά, κατάφερε να αποφύγει τις περιπέτειες των play out τερματίζοντας στη 13η θέση, 2 μόλις βαθμούς πάνω από τη Στάμπεκ. Θετικό το ότι έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου, όπου όμως έχασε από τη Ρόζενμποργκ 4-1.

Προπονητής: Μπιορν Πέτερ Ίνγκεμπρετσεν (51 ετών, παρέμεινε). Όλη του η προπονητική καριέρα έχει να κάνει με την ομάδα, στην οποία ήρθε το 2005 ως τεχνικός των τμημάτων υποδομής και από τότε υπηρετεί με διάφορους ρόλους. Την 7ετία του Ρόνι Ντέιλα (2007-2014) ήταν βοηθός από το 2009 έως το 2013. Το 2015 ανέλαβε χρέη υπηρεσιακού, τη διετία 2015-2016 ήταν πρώτος προπονητής, παραιτήθηκε προσωρινά λόγω προβλήματος υγείας, για να επιστρέψει ως βοηθός και να αναλάβει ξανά ως υπηρεσιακός το καλοκαίρι του 2018, μετά την απομάκρυνση του Τορ Όλε Σούλερουντ και να μείνει ως μόνιμος.

Έδρα: Μάριενλιστ Στάντιον (8.900), Ντράμεν

Μεταγραφές: Αρκετή κινητικότητα, κυρίως σε ό,τι αφορά σε αποκτήσεις παικτών. Ήρθαν ο γκολκίπερ Βίλιαρ Μίρα (Οντ), οι αμυντικοί Χένρικ Μπρεντέλι (Φραμ Λάρβικ) και Νίκολας Μίκελσον (Χαμ-Καμ), οι μέσοι Χαλντόρ Στένεβικ (Μπραν), Μάρτιν Σπέλμαν (Άαρχους), Γιακούμπα Σίλα (Μαλίν) και Κρίστιαν Σιβοντέβοφ (Σούντσβαλ). Αντίθετα, αποχώρησαν οι βασικοί μέσοι Φρανσίσκο Τζούνιορ (Βέντσισελ), Άιρικ Άντερσεν (Μόλντε) και Τόκμακ Ενγκούεν (Φερεντσβάρος). Με μια πρώτη ματιά φαίνεται πως είναι ελαφρώς αποδυναμωμένη, αφού οι παίκτες που αποχώρησαν ήταν η ραχοκοκαλιά της μεσαίας γραμμής.

Προετοιμασία: Δεν προδιαθέτουν ευχάριστα τα αποτελέσματά της στα φιλικά. Κέρδισε μεν Χαμ-Καμ, Γκρόρουντ και Στάμπεκ, ομάδες δηλαδή χαμηλότερων κατηγοριών, από εκεί και πέρα όμως ηττήθηκε 5-0 από Μπόντο Γκλιμτ και 4-2 από Σάρπσμποργκ, ενώ έφερε ισοπαλία με Ράνχαϊμ, Βαλερένγκα και Σταρτ.

Εκτίμηση: Μπορεί να μην είναι σε θέση να διεκδικήσει τον τίτλο και την ευρωπαϊκή συμμετοχή, ωστόσο δεν είναι για να παλεύει για την παραμονή. Μια θέση στο μέσο της βαθμολογίας (7η έως 10η) είναι αυτό που σύμφωνα με τη δυναμικότητα του ρόστερ της, της αξίζει.

 

Στάμπαεκ

Τι έκανε πέρσι: Για δεύτερη φορά τα τρία τελευταία χρόνια, σώθηκε την ύστατη κυριολεκτικά στιγμή χάρη στα μπαράζ παραμονής. Κάκιστη η πορεία της κατά τη διάρκεια της σεζόν, κινήθηκε στις τελευταίες θέσεις και γλίτωσε τον απευθείας υποβιβασμό χάρη στη διαφορά τερμάτων, τερματίζοντας τελικά 14η, ισόβαθμη με την 15η Σταρτ. Στα play out επικράτησε της Άλεσουντ (1-0 εντός, 1-1 εκτός έδρας).

Προπονητής: Χένινγκ Μπεργκ (49 ετών, παρέμεινε). Έμπειρος τεχνικός, με θητεία σε αρκετές ομάδες τόσο της Νορβηγίας όσο και του εξωτερικού. Ξεκίνησε από τη Λιν το 2005, έμεινε ως το 2008, για να αναλάβει την επόμενη τριετία (2008-2011) τη Λίλεστρεμ. Το 2012 ήταν στον πάγκο της Μπλάκμπερν, το 2014-2015 πήγε στη Λέγκια Βαρσοβίας, ενώ τη σεζόν 2016-2017 ήταν στον πάγκο της Βιντεότον (νυν Βίντι). Στη Στάμπεκ ήρθε τον Ιούλιο του 2018 μετά την απομάκρυνση του Τόνι Ορντίνας και κατάφερε έστω και δύσκολα να την κρατήσει στην Eliteserien.

Έδρα: Νάντερουντ Στάντιον (5.000, φυσικό χόρτο), Μπέρουμ

Μεταγραφές: Πολλές αποχωρήσεις, τρεις καινούριοι παίκτες και η κατάσταση δε μοιάζει ρόδινη. Σημαντικότερη απώλεια είναι του τοπ σκόρερ Άντονι Ομοϊγιουάνφο που πήγε στη Μόλντε. Από εκεί και πέρα έφυγαν οι μέσοι Αμπομπακάρ Κεϊτά (τέλος δανεισμού από Κοπεγχάγη), Μούσα Ενζιέ (Πάρτιζαν Βελιγραδίου), Ντάνιελ Γκράντλι (ΑΪΚ), Τζον Σέτερ (Μπεΐνγκ Γκουοάν), Φίλιπ Βάλεντσιτς (Ίντερ Τουρκού) και ο αμυντικός Τσιν Ζου (Σεντζέν). Αποκτήθηκαν ο 36χρονος μεσοεπιθετικός Ντάνιελ Μπρότεν (Μπραν), ο επιθετικός Μάθιου Ρουσίκε (Λε Καπ) και ο αμυντικός Μάντις Βίχμαν (Φλόρα Ταλίν).

Προετοιμασία: Παρά την ουσιαστική αποδυνάμωσή της, τα πήγε πολύ καλά στα φιλικά χάνοντας μόνον από τη Στρομσγκόντσετ 1-0. Κέρδισε Χαμ-Καμ, Στρέμεν, Τρόμσο, Οντ και Μιόνταλεν, ενώ έφερε ισοπαλία με την Ούλενσακερ.

Εκτίμηση: Μπορεί στα φιλικά τα αποτελέσματα της Στάμπεκ να ήταν πολύ καλά, εντούτοις στα επίσημα ματς θα έχει πρόβλημα. Το ήδη περιορισμένης δυναμικής από πέρσι ρόστερ έγινε ακόμη πιο αδύναμο και παρά την εμπειρία του Μπεργκ στον πάγκο θα πρέπει να γίνουν αρκετές κινήσεις ενίσχυσης το καλοκαίρι για να αποφύγει τον απευθείας υποβιβασμό.

 

Βίκινγκ

Τι έκανε πέρσι: Ακολουθώντας σταθερά καλή πορεία καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, κατάφερε να κερδίσει την απευθείας άνοδο επιστρέφοντας άμεσα στην Eliteserien. Βέβαια, το ντεμαράζ που την οδήγησε στην 1η θέση το έκανε από το δεύτερο μισό του πρωταθλήματος και μετά, ευνοούμενη και από την απρόσμενη αγωνιστική καθίζηση της Άλεσουντ που ήταν πρωτοπόρος στον α’ γύρο και την οποία κέρδισε 3-1 εκτός έδρας 4 αγωνιστικές πριν το τέλος. Κάνοντας 4 συνεχόμενες νίκες στο τέλος, έκλεψε την πρωτιά από τη Μιόνταλεν έχοντας 1 πόντο περισσότερο.

Προπονητής: Μπιάρνε Μπέρντσεν (62 ετών, παρέμεινε). Έχει μεγάλη εμπειρία και έχει περάσει και στο παρελθόν από τον πάγκο της ομάδας. Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στην Μπρίνε (1986-1988), ενώ ταυτόχρονα ήταν βοηθός στην εθνική Γυναικών της Νορβηγίας, την 3ετία 1992-1995 ήταν στον πάγκο της Βίκινγκ, όπου και επέστρεψε ως υπηρεσιακός το 2004. Από το 2005 έως το 2009 ήταν στην εθνική Γυναικών της Νορβηγίας, ενώ το 2012 εκλέχθηκε ως αντιπρόεδρος της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Νορβηγίας. Μετά τον υποβιβασμό της Βίκινγκ το 2017 και την απομάκρυνση του τότε τεχνικού της Ίαν Μπέρτσναλ παραιτήθηκε από τη θέση του και ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της, οδηγώντας την στην επιστροφή στην Eliteserien.

Έδρα: Βίκινγκ Στάντιον (16.300, τεχνητός χλοοτάπητας), Σταβάνγκερ

Μεταγραφές: Ελάχιστες οι κινήσεις, απόρροια των καλών μεταγραφών που είχαν γίνει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και ως επιβράβευση στους παίκτες που ανέβασαν την ομάδα. Ήρθαν ο κεντρικός αμυντικός Ρούναρ Χόβε (Φλόρο), ενώ αποκτήθηκε με κανονική μεταγραφή από τη Ρέντινγκ ο κεντρικός αμυντικός Άχελ Άντρεσον που έπαιξε πέρσι στην ομάδας ως δανεικός. Στον αντίποδα, έφυγαν ο 20χρονος αναπληρωματικός μέσος Γιόνας Περέιρα (Φραμ Λάρβικ) και ο 36χρονος βετεράνος μέσος Στέφεν Έρνεμαν (Σόγκνταλ).

Προετοιμασία: Ξεκίνησε με άσχημα αποτελέσματα τα φιλικά της ματς, όσο όμως πλησιάζαμε προς την έναρξη του πρωταθλήματος βελτιωνόταν δραστικά. Ηττήθηκε από Νεστ-Σότρα, Λοκομοτίβ Μόσχας και Ντιναμό Μπρεστ, έφερε ισοπαλία με Οντ και Άλεσουντ, ενώ κέρδισε Σάντνες Ουλφ, Σάντεφιορντ και πρόσφατα Έγκερσουντ και Χάουγκεσουντ, αμφότερες με 4-0.

Εκτίμηση: Υπάρχει διάχυτος ενθουσιασμός και αισιοδοξία στις τάξεις της από την άμεση επιστροφή, εντούτοις με μια πιο προσεκτική ματιά θα διαπιστώσει κανείς πως το ρόστερ της δεν είναι τέτοιας δυναμικότητας ώστε να δικαιολογεί αυτά τα συναισθήματα. Τα δεδομένα της Eliteserien είναι τελείως διαφορετικά από εκείνα της OBOS-Ligaen και θα πρέπει να γίνουν δραστικές κινήσεις το καλοκαίρι για να μην ξαναπέσει. Πιθανότατα θα γίνουν και θα αποφύγει τις περιπέτειες, έτσι όμως όπως είναι τώρα, ταβάνι αποτελεί η 13η θέση.

 

Μιοντάλεν

Τι έκανε πέρσι: Παρότι ξεκίνησε μέτρια το πρωτάθλημα της OBOS-Ligaen και για αρκετό καιρό στόχος της ήταν να διασφαλίσει τη θέση της στα μπαράζ ανόδου, κατάφερε να κάνει την υπέρβαση και εκμεταλλευόμενη την πτωτική πορεία της Άλεσουντ που οδηγούσε την κούρσα από την αρχή, να τερματίσει τελικά 2η, έναν πόντο πίσω από τη Βίκινγκ, εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για την Eliteserien.

Προπονητής: Βέγκαρντ Χάνσεν (49 ετών, παρέμεινε). Είναι ο μακροβιότερος τεχνικός σε ομάδα της Eliteserien. Βρίσκεται στην ομάδα από το 2006 και κατά τη διάρκεια της παραμονής του η Μιόνταλεν ανέβηκε στη Β’ Κατηγορία το 2008 και διεκδίκησε την άνοδο σε play offs το 2012, 2013 και 2014. Τελικά, την τρίτη φορά, το 2014, κατάφερε να ανέβει, δεν μπόρεσε όμως να αντέξει στον συναγωνισμό και έπεσε τερματίζοντας 15η το 2015. Θεωρείται σύμβολο της ομάδας και είναι ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο.

Έδρα: Consto Arena (4.200, τεχνητός χλοοτάπητας), Μιόνταλεν

Μεταγραφές: Μετρημένες κινήσεις, απόρροια των στενών οικονομικών περιθωρίων που έχει η ομάδα. Αποχώρησαν δύο βασικοί, ο μέσος Γιόναταν Λίντσετ (Σάρπσμποργκ) και ο επιθετικός Ουσεϊνού Μπογιέ (Γκούνα) και ο αναπληρωματικός γκολκίπερ Έιβιντ Κνούτσεν (Άρενταλ). Στον αντίποδα, αποκτήθηκαν οι μέσοι Φρέντρικ Μπρούσταντ (Χάμιλτον), Σόντρε Λίσετ (Νεστ-Σότρα) και Σεμπάστιαν Χάνσεν (Ερν Χόρτεν). Σε γενικές γραμμές, φαίνεται να υπάρχει ισορροπία, μένει όμως να δούμε πώς θα ανταπεξέλθουν οι νεοαποκτηθέντες στις απαιτήσεις της μεγάλης Κατηγορίας.

Προετοιμασία: Αρκετά καλά τα αποτελέσματα στα φιλικά, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως έπαιξε με αξιόλογες αντιπάλους. Κέρδισε Βαλερένγκα, Σάντεφιορντ, Σέιντ και Τρόμσο, έφερε ισοπαλία με Φρέντρικσταντ και Νόρμπι και ηττήθηκε από Οντ και Στάμπεκ.

Εκτίμηση: Ως νεοφώτιστη θα έχει ιδιαίτερα δύσκολο έργο. Η αλήθεια είναι πως η άνοδος μάλλον ήρθε απρόσμενα και έπιασε απροετοίμαστους τους διοικούντες, οπότε τα οικονομικά τους δεδομένα δε συνάδουν με τις απαιτήσεις της Κατηγορίας. Θα το παλέψει, αυτό είναι σίγουρο και δεν πρόκειται να είναι εύκολη λεία για καμία ομάδα. Θεωρείται όμως -μάλλον δίκαια- ως ένα από τα δύο φαβορί για τον απευθείας υποβιβασμό.

Loki

 

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ