foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ57
COSMOTE TV ΔΩΡΕΑΝ* ΕΔΩ 📺 ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Σουηδία, Allsvenskan: Preview σεζόν 2019

Previews Πρωταθλημάτων | 27 Μάρ 2019 13:25
Σουηδία-Allsvenskan-Preview-σεζόν-2019.jpg

Σύστημα διεξαγωγής

Το πρωτάθλημα της Allsvenskan που ξεκινάει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και θα συνεχιστεί με διακοπή 1 μήνα περίπου, από τις 2 Ιουνίου έως τις 30 Ιουνίου λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, για να ολοκληρωθεί στις 2 Νοεμβρίου και αφού θα έχουν συμπληρωθεί δύο γύροι και 30 αγώνες για κάθε ομάδα.

Η ομάδα που θα τερματίσει 1η ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια και αποκτά δικαίωμα συμμετοχής στα προκριματικά του Champions League 2020-2021, οι ομάδες που θα τερματίσουν στη 2η και 3η θέση θα παίξουν στα προκριματικά του Europa League, όπως και αυτή που θα κατακτήσει το κύπελλο, εκτός κι αν έχει ήδη εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο, οπότε τη θέση της θα πάρει η 4η της βαθμολογίας. Στην ουρά, υποβιβάζονται απευθείας οι ομάδες που θα καταλάβουν τις δύο τελευταίες θέσεις (15η και 16η), ενώ η 14η θα παίξει αγώνες μπαράζ (εντός και εκτός έδρας) με την 3η της Superettan.

Υπενθυμίζουμε πως πέρσι πρωταθλήτρια είχε αναδειχθεί η ΑΪΚ, 2η τερμάτισε η Νόρκεπινγκ και 3η η Μάλμε, ενώ η κυπελλούχος θα αναδειχθεί στον τελικό που θα γίνει στις 30 Μαΐου ανάμεσα στη Χάκεν και την ΑΦΚ Εσκιλστούνα. Έπεσαν απευθείας Τρέλεμποργκ και Ντάλκουρντ, ενώ έπεσε μετά από μπαράζ και η Μπρομαπόικαρνα.

Οι ομάδες της Allsvenskan

 

AΪK Στοκχόλμης

Τι έκανε πέρσι: Ξεκινώντας από θέση αουτσάιντερ και με το ξεκίνημα να μην είναι το καλύτερο δυνατό, κατάφερε να φτάσει στον τίτλο και εκτόξευσε τον ενθουσιασμό των φανατικών και ιδιαίτερα απαιτητικών οπαδών της στα ύψη.

Προπονητής: Ρίκαρντ Νούρλινγκ (47 ετών, παρέμεινε). Προπονητής με μεγάλη εμπειρία και τίτλους στο ενεργητικό του, κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα πέρσι στην κατάκτηση του τίτλου. Από τους θεωρητικούς της προπόνησης, εξετάζει εξονυχιστικά τον αντίπαλο.

Έδρα: Φρεντς Αρένα (50.000, φυσικό χόρτο), Στοκχόλμη

Μεταγραφές: Στοχευμένες κινήσεις, προτίμησε να διατηρήσει τον βασικό της κορμό και να προσθέσει παίκτες εκεί που πονούσε. Σημαντική η προσθήκη ως δανεικού από τη Ροστόφ του μέσου Αντον Σαλέτρος, του αμυντικού Μάγκναρ Έντεργκορντ από την Τρούμσε και του μεσοεπιθετικού Κινεντού Ομπάσι με εμπειρία από Σάλκε, Χόφενχαϊμ και Μπόλτον, ενώ πέρσι έπαιξε στην Έλφσμποργκ. Πιο πρόσφατο απόκτημα, ο αμυντικός της ολλανδικής Μπρέντα Κάρολ Μετς.

Προετοιμασία: Αν και καρδιοχτύπησε τους οπαδούς της, κατάφερε τελικά να πάρει την πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου, αφήνοντας πίσω της τη Γιόνσεπινγκ στον 1ο Όμιλο, όπου συμμετείχαν ακόμη Εργκρίτε και Νόρμπι. Εκεί αντιμετώπισε την Εστερ, την οποία απέκλεισε στην παράταση.

Εκτίμηση: Παραδοσιακή δύναμη, με φανατικούς οπαδούς, ωστόσο απογοητεύονται εύκολα. Αυξημένες οι προσδοκίες μετά την περσινή της επίδοση, σαφώς υπάρχουν φιλοδοξίες και για ευρωπαϊκή πορεία. Διατήρησε τον Νούρλινγκ στον πάγκο, ενισχύθηκε στο κέντρο (Σαλέντρος) και στην επίθεση (Ομπάσι) και προβάλλει ως ένα από τα δύο μεγάλα φαβορί για τον τίτλο (4.25 στη Svenskaspel που είναι ο εγχώριος μπουκ).

 

Νόρκεπινγκ

Τι έκανε πέρσι: Πάλεψε με σθένος ως το τέλος για τον τίτλο, ωστόσο τον έχασε στις λεπτομέρειες, τερματίζοντας τελικά 2η, δύο μόλις πόντους πίσω από την ΑΪΚ.

Προπονητής: Γενς Γκούσταφσον (40 ετών, παρέμεινε). Έκανε ντεμπούτο ως πρώτος προπονητής το 2011 στη Χάλμσταντ. Τα πήγε περίφημα, αφού κατάφερε να την οδηγήσει άμεσα στη μεγάλη κατηγορία. Από το 2016 ανέλαβε τη Νόρκεπινγκ και τη διατηρεί στις κορυφαίες θέσεις της Αλσβένσκαν. Λάτρης του γρήγορου παιχνιδιού με πολλές πάσες, δίνει μεγάλη σημασία στην αμυντική θωράκιση, αμυντικός και ο ίδιος στην ποδοσφαιρική του καριέρα (Μπράγκε, Φάλκενμπεργκ).

Έδρα: Έχτγεταπορτεν (17.200, τεχνητός χλοοτάπητας), Νόρκεπινγκ

Μεταγραφές: Διατήρησε τον βασικό της κορμό και έκανε μετρημένες κινήσεις, αποκτώντας δύο δεινούς επιθετικούς, τον Κρίστοφερ Νίμαν (Μπραουνσβάιγκ), ο οποίος ήταν στην ομάδα το 2015 όταν κατέκτησε τον τίτλο και τον Σιντ Χακσαμπάνοβιτς (δανεικός από Γουέστ Χαμ), που θεωρείται από τους πλέον ταλαντούχους νεαρούς ποδοσφαιριστές της Σουηδίας.

Προετοιμασία: Συμμετείχε στη φάση των Ομίλων του Κυπέλλου Σουηδίας, αντιμετωπίζοντας ΑΦΚ Εσκιλστούνα, Βέρναμο και Ασίρισκα Τουραμπντίν, πέτυχε 2 νίκες και έφερε ισοπαλία με την ΑΦΚ, με την οποία ισοβάθμησε ωστόσο έμεινε 2η μειονεκτώντας στη διαφορά τερμάτων. Στα φιλικά, έδειξε αρκετά καλό πρόσωπο, κέρδισε Έλφσμποργκ και ΑΦΚ Εσκιλστούνα, ενώ έχασε από τη Γιόνσεπινγκ.

Εκτίμηση: Αναμφισβήτητα, αποτελεί μία από τις ομάδες που θα παλέψουν για τον τίτλο. Αν ενισχυθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και υπό την προϋπόθεση πως δε θα χάσει πολύ έδαφος στο πρώτο μέρος του πρωταθλήματος, μπορεί να μπει σφήνα στις Μάλμε και ΑΪΚ, με τη svenskaspel να τη δίνει τρίτο φαβορί με απόδοση 8.00.

 

Μάλμε

Τι έκανε πέρσι: Ταραχώδης χρονιά, άλλαξε τεχνικό μεσούσης της περιόδου έχοντας μείνει πολύ πίσω στη βαθμολογία. Μόλις και μετά βίας κατάφερε να τερματίσει στην 3η θέση και να πάρει την ύστατη κυριολεκτικά στιγμή το εισιτήριο για την Ευρώπη, υπερτερώντας στη διαφορά τερμάτων της ισόβαθμης Χάμαρμπι.

Προπονητής: Ούβε Ρέσλερ (50 ετών, παρέμεινε). Ο Γερμανός τεχνικός με προϋπηρεσία σε αρκετές ομάδες, κυρίως σε Νορβηγία (Λίλεστρεμ, Βίκινγκ, Μόλντε) και στις μικρές Κατηγορίες της Αγγλίας (Μπρέντφορντ, Γουίγκαν, Λιντς, Φλίτγουντ), ανέλαβε τη Μάλμε στα μέσα της περασμένης χρονιάς και κατάφερε να την οδηγήσει από την 8η θέση που βρισκόταν στο ευρωπαϊκό εισιτήριο. Λάτρης της πειθαρχίας, διακρίνεται για τις καλές σχέσεις που αναπτύσσει με τους παίκτες και αρέσκεται στο ποδόσφαιρο κατοχής.

Έδρα: Νέο Στάδιο (24.000, φυσικό χόρτο), Μάλμε

Μεταγραφές: Διατήρησε τον βασικό της κορμό, ενώ προχώρησε στην απόκτηση δύο έμπειρων παικτών στον χώρο της μεσαίας και αμυντικής γραμμής, τον μέσο Ερντάλ Ρακίπ (Μπενφίκα) και τον αμυντικό Ανελ Αχμέτοβιτς (Νότιγχαμ). Μαζί τους, αποκτήθηκαν και οι γκολκίπερ Λαμίν Σαρ και Ντούσαν Μελισάρεκ και ο 21χρονος μέσος Αντι Νάλιτς.

Προετοιμασία: Αντιμετώπισε στη φάση των «32» του Europa League την Τσέλσι, χάνοντας και στα δύο ματς (1-2 εντός και 3-0 εκτός έδρας) και φυσικά αποκλείστηκε. Πήρε μέρος στη φάση των Ομίλων του Κυπέλλου Σουηδίας, όπου αντιμετώπισε τις Ντέγκεφορς, Φάλκενμπεργκ και Εστερ κερδίζοντας τις δύο πρώτες, χάνοντας όμως από την Εστερ, οπότε και αποκλείστηκε μένοντας 2η. Σχετικά καλή η πορεία της στα φιλικά, αν συνυπολογιστεί πως αντιμετώπισε ισχυρές ομάδες (Ντιναμό Κιέβου, Κρασνοντάρ, Μπρέντφορντ, Κάλμαρ).

Εκτίμηση: Αναμφισβήτητα, αποτελεί το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο. Αρκεί να αποφύγει τον εφησυχασμό και να μην αντιμετωπίσει με διάθεση υπεροψίας τις αντιπάλους της. Διαθέτει έμπειρο ρόστερ, πολλές και καλές εναλλακτικές και έναν έμπειρο τεχνικό που χαίρει της εκτίμησης παικτών και οπαδών. Στο 2.17 η απόδοση στη svenskaspel για κατάκτηση του τίτλου.

 

Χάμαρμπι

Τι έκανε πέρσι: Αναμφισβήτητα η καλύτερη σεζόν της τελευταίας 15ετίας. Η ομάδα της Στοκχόλμης βρέθηκε στα ψηλά πατώματα της βαθμολογίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, οδήγησε την κούρσα, ωστόσο σε κάποιο σημείο μετά την καλοκαιρινή διακοπή, φάνηκαν οι ελλείψεις της και άρχισε να υποχωρεί. Τελικά, κατετάγη 4η, ισόβαθμη με την 3η Μάλμε και έχασε την τελευταία αγωνιστική το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Προπονητής: Στέφαν Μπίλμπορν (46 ετών, παρέμεινε). Χωρίς ιδιαίτερες εμπειρίες πριν αναλάβει πέρσι τη Χάμαρμπι, είχε περάσει από τον πάγκο της Μπρομαπόικαρνα ως βοηθός (2010-2013) και ως πρώτος προπονητής το 2014. Στη συνέχεια ήταν προπονητής της ομάδας Νέων της Χάμαρμπι, για να διαδεχθεί τον Γιάκομπ Μίκελσεν πέρσι στην αρχή της χρονιάς. Η πορεία της ομάδας όμως έδιωξε κάθε αμφιβολία από τους απαιτητικούς και ιδιαίτερα πιστούς οπαδούς και πλέον χαίρει της εμπιστοσύνης όλων. Αρέσκεται στο συγκρατημένα επιθετικό ποδόσφαιρο, δίνει ιδιαίτερη σημασία στην τακτική και είναι λάτρης της πειθαρχίας.

Έδρα: Tele 2 Arena (31.750, τεχνητός χλοοτάπητας), Στοκχόλμη

Μεταγραφές: Διατήρησε τον βασικό της κορμό και προχώρησε στην απόκτηση 5 καλών ποδοσφαιριστών, οι 3 με εμπειρίες από μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ο τέταρτος εξαιρετικός στην εκτέλεση των στημένων και ο τελευταίος ελπιδοφόρος με εμπειρία από Αλσβένσκαν πέρσι. Ο λόγος για τον 33χρονο γκολκίπερ Τζιανλούκα Κούρτσι με θητεία σε Ρόμα, Σιένα, Σαμπντόρια, Μπολόνια και πέρσι βασικό στην ΑΦΚ Εσκιλστούνα, τον 27χρονο μέσο Αλεξάντερ Κατσάνικλιτς με θητεία σε Φούλαμ, Γουότφορντ, Μπέρνλι, Κοπεγχάγη και Ναντ, τον επιθετικό Βίνταρ Ορν Κιάρτασον δανεικό από τη Ροστόφ και με προϋπηρεσία σε Βαλερένγκα, Μάλμε, Μακάμπι Τελ Αβίβ, τον μέσο Ντάριαν Μπόγιανιτς που πέτυχε 8 γκολ και έδωσε 6 ασίστ πέρσι στη Χέλσινμποργκ και τον 25χρονο αμυντικό μέσο Τιμ Σέντερστρεμ που ήταν βασικό στέλεχος στη Μπρομαπόικαρνα. Αποχώρησε από την ενεργό δράση ο αρχηγός της Κένεντι Μπακιρτσίογλου.

Προετοιμασία: Συμμετέχοντας σε όμιλο με Εσκίλσμινε, Ντάλκουρντ και Βόρμπεργκ, πέρασε στα προημιτελικά του Κυπέλλου όπου αποκλείστηκε στα πέναλτι από την «άσπονδη» συμπολίτισσα Τζουργκάρντεν (0-0). Στα φιλικά, έδειξε πολύ καλό πρόσωπο κερδίζοντας Σεν Πόλτεν, Φρέι και Σόναν Μπελμάρ, ενώ ηττήθηκε από την Ελσίνκι.

Εκτίμηση: Από τις ομάδες που θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Δύσκολο να διεκδικήσει τον τίτλο, καθώς Μάλμε και ΑΪΚ διαθέτουν ποιοτικότερο και μεγαλύτερο ρόστερ, εντούτοις αν βελτιώσει τις εντός έδρας επιδόσεις της μπορεί να ευελπιστεί για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Στην 6η θέση των υποψήφιων μνηστήρων για τον τίτλο σύμφωνα με το 20.00 που δίνει η svenskaspel.

 

Χάκεν

Τι έκανε πέρσι: Ξεκίνησε με στόχο να κάνει ανανέωση και να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό, ευελπιστώντας για μια θέση στην Ευρώπη. Διεκδίκησε ως το τέλος την 3η θέση, ωστόσο στα τελευταία ματς έδειξε κουρασμένη και τελικά τερμάτισε 5η, μένοντας εκτός ευρωπαϊκών θέσεων.

Προπονητής: Αντρέας Αλμ (45 ετών, παρέμεινε). Ανερχόμενος τεχνικός με καριέρα ως επιθετικός έκανε το ντεμπούτο του ως πρώτος προπονητής το 2011 και παρότι του έλειπε η εμπειρία σταθεροποίησε την ΑΪΚ στην κορυφή. Μετά από ένα πέρασμα από τη Δανία, επέστρεψε στη Σουηδία και η πρώτη του σεζόν στη Χάκεν άφησε καλές εντυπώσεις. Δίνει έμφαση στην επιθετική λειτουργία και έχει αδυναμία στο γρήγορο ποδόσφαιρο.

Έδρα: Μπράβιντα Αρένα (6.500, τεχνητός χλοοτάπητας), Γκέτεμποργκ

Μεταγραφές: Χωρίς ιδιαίτερες ανακατατάξεις στο ρόστερ, διατήρησε τον βασικό κορμό και θα πορευτεί έτσι τουλάχιστον ως την καλοκαιρινή διακοπή, οπότε ανάλογα με το πώς θα έχει πάει και τι στόχους θα έχει, θα προχωρήσει στις αντίστοιχες κινήσεις. Το ρόστερ της πάντως είναι από τα καλά της Κατηγορίας.

Προετοιμασία: Δεν είχε κανένα πρόβλημα στη φάση των Ομίλων του Κυπέλλου Σουηδίας, πετυχαίνοντας 3 νίκες (Μπρομαπόικαρνα, Ρούζενγκορντ και Μπράγκε) και πέρασε στα προημιτελικά, όπου απέκλεισε εύκολα την ΓΚΑΪΣ κερδίζοντας 4-1 εντός έδρας.

Εκτίμηση: Ομάδα που διαθέτει καλούς και ιδιαίτερα αποτελεσματικούς επιθετικούς, σταθερότητα στον πάγκο και οικονομική αυτάρκεια. Μπορεί να μην έχει τη «φανέλα» της Μάλμε ή της ΑΪΚ, ωστόσο χαίρει της εκτίμησης των αντιπάλων και συγκαταλέγεται σε εκείνες που θα διεκδικήσουν μια θέση στην Ευρώπη. Πιθανότατα θα είναι στην πρώτη 5άδα, με τη svenskaspel να τη δίνει ως το τέταρτο φαβορί για τον τίτλο (8.50).

 

Έστερσουντ

Τι έκανε πέρσι: Ξεκινώντας τη σεζόν εκπληκτικά με τη συμμετοχή της στο Europa League όπου έφτασε να αντιμετωπίσει την Άρσεναλ, από την οποία και αποκλείστηκε, φάνηκε κάπως αποπροσανατολισμένη στο πρωτάθλημα και έχασε σημαντικό έδαφος. Η αλλαγή τεχνικού μεσούσης της περιόδου, με τον Γκρέιαμ Πότερ να πηγαίνει στην Αγγλία και να αναλαμβάνει ο επίσης Άγγλος, Ίαν Μπέρτσναλ, έφερε την ανάκαμψη και τελικά κατετάγη 6η, χωρίς να μπορέσει να διεκδικήσει εκ νέου ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Προπονητής: Ίαν Μπέρτσναλ (36 ετών, παρέμεινε). Παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει εργαστεί σε αρκετές ομάδες υψηλής Κατηγορίας στη Σκανδιναβία. Ξεκίνησε ως βοηθός στη Σάρπσμποργκ (2012-2014), πήγε επίσης ως βοηθός στη Βίκινγκ (2015 και 2016), την οποία ανέλαβε ως πρώτος το 2017, για να έρθει πέρσι στην Έστερσουντ ως υπηρεσιακός και να αναλάβει χρέη μόνιμου στο τέλος της σεζόν ως τον Δεκέμβριο του 2021. Από τους προπονητές που είναι κοντά στους παίκτες, μιλάει πολύ, δίνει βάρος στην ψυχολογική προετοιμασία και χρησιμοποιεί ιδιαίτερες μεθόδους στις προπονήσεις (μουσική, κολύμπι κλπ).

Έδρα: Γιέμτκραφτ (8.400, τεχνητός χλοοτάπητας), Έστερσουντ

Μεταγραφές: Χωρίς να χάσει βασικούς παίκτες, προχώρησε στην ενίσχυση του ρόστερ της με νεαρούς και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που αναμένεται σταδιακά να ενσωματωθούν στην ομάδα και να αποτελέσουν καλές εναλλακτικές. Γενικώς, θεωρείται ελαφρώς ενισχυμένη, ωστόσο αν δεν κάνει κάποιες προσθήκες το καλοκαίρι, δύσκολα θα καταφέρει να βρεθεί στις θέσεις που συνήθισε τα τελευταία χρόνια.

Προετοιμασία: Συμμετείχε στη φάση των Ομίλων του Κυπέλλου Σουηδίας αντιμετωπίζοντας τις Κάρλσταντ, Χάλμσταντ και Σίριους. Ηττήθηκε από την πρώτη, έφερε ισοπαλία με τη δεύτερη και κέρδισε την τελευταία, μένοντας εκτός συνέχειας. Στα φιλικά τα πήγε πολύ καλά, παραμένοντας αήττητη σε 4 ματς (κέρδισε Χενάν Γιαν, Ράνχαϊμ και Ροστόφ, ενώ έφερε ισοπαλία με την Ντιναμό Κιέβου).

Εκτίμηση: Από τις ομάδες «ερωτηματικά». Οι εμφανίσεις της στο Κύπελλο δεν αφήνουν ιδιαίτερη αισιοδοξία στους οπαδούς της, ωστόσο το ρόστερ της είναι αρκετά καλό και με τη σωστή διαχείριση από τον Μπέρτσναλ μπορεί να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη. Στην 8άδα μπορεί να θεωρείται βέβαιη η παρουσία της (στο 1.30 στη svenskaspel), για ευρωπαϊκό εισιτήριο όμως είναι αρκετά δύσκολο (στο 1.22 να τερματίσει κάτω από την 3η θέση).

 

Τζουργκάρντεν

Τι έκανε πέρσι: Ξεκίνησε με υψηλούς στόχους, που έφταναν ακόμη και στον τίτλο, ωστόσο γρήγορα φάνηκαν οι αδυναμίες της, κυρίως στα μετόπισθεν. Την απογοήτευση από τα αρνητικά αποτελέσματα μετρίασε αισθητά η κατάκτηση του Κυπέλλου και η ευρωπαϊκή συμμετοχή, ωστόσο η 7η θέση δεν ικανοποίησε τους «διψασμένους» για διακρίσεις οπαδούς της και έτσι λύθηκε το συμβόλαιο του τεχνικού της Οτζκάν Μελκεμιτσέλ με τη λήξη του πρωταθλήματος.

Προπονητής: Κιμ Μπέργκστραντ, 50 ετών και Τόμας Λάγκερλεφ, 47 ετών (καινούριοι). Το πετυχημένο τεχνικό δίδυμο που οδήγησε και καθιέρωσε τη Σίριους από τη Σουπερέταν στην Αλσβένσκαν, αναλαμβάνει το έργο να φέρει την ομάδα της Στοκχόλμης και πάλι στην κορυφή του σουηδικού ποδοσφαίρου. Μεθοδικοί και ιδιαίτερα σχολαστικοί με τη λεπτομέρεια, έχουν διακριτούς ρόλους και συνεργάζονται άψογα. Λάτρεις της πειθαρχίας, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην άμυνα.

Έδρα: Tele 2 Arena (31.750, τεχνητός χλοοτάπητας), Στοκχόλμη

Μεταγραφές: Αρκετές ανακατατάξεις στο ρόστερ, ενδεικτικό της νέας φιλοσοφίας του τεχνικού διδύμου. Με μια πρώτη ματιά φαίνεται ελαφρώς ενισχυμένη, αν και θα πρέπει να δούμε κατά πόσο ο Μοχάμεντ Τουράι (Σιντ Τρούιντεν, πέρσι στην Ντάλκουρντ) και ο Ανταμ Βίμπεργκ (Γκέφλε) θα καταφέρουν να αναπληρώσουν τα κενά των Αλιού Μπάτζι και Κέριμ Εμράμπτι.

Προετοιμασία: Πετυχαίνοντας 3 νίκες σε ισάριθμα ματς (Έλφσμποργκ, Φρέι και Χέσλχολμ), πέρασε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Σουηδίας, όπου απέκλεισε στα πέναλτι την «άσπονδη» συμπολίτισσα Χάμαρμπι.

Εκτίμηση: Νέα εποχή στην ομάδα της Στοκχόλμης, με τις προοπτικές να είναι αρκετά καλές σε βάθος χρόνου. Θα χρειαστεί πάντως περίοδος προσαρμογής και το μόνο βέβαιο είναι πως ο κόσμος θα στηρίξει την προσπάθεια παικτών και τεχνικού επιτελείου. Στο 18.00 τη δίνει η svenskaspel για κατάκτηση του τίτλου, κατατάσσοντάς την 5η στη λίστα.

 

Σούντσβαλ

Τι έκανε πέρσι: Μία από τις καλύτερες σεζόν της ιστορίας της ήταν η περσινή, καθώς μπορεί τελικά να τερμάτισε 8η, ωστόσο πέτυχε το ρεκόρ νικών της στην Αλσβένσκαν (12-8-10), ενώ για αρκετά μεγάλο διάστημα διεκδίκησε την είσοδο της στην πεντάδα.

Προπονητής: Τζόελ Σέντεργκρεν (44 ετών, παρέμεινε). Βρίσκεται στην ομάδα από το 2012, αρχικά ως βοηθός του Ρότζερ Φραντσέν και από το 2013 ως πρώτος. Ουσιαστικά είναι η μοναδική ομάδα που έχει προπονήσει και διακρίνεται για τη μεθοδικότητα και την εμμονή του στην τακτική. Τα τελευταία χρόνια πέρασε δύσκολες στιγμές, δεχόμενος έντονη κριτική, εντούτοις μετά την περσινή σεζόν καθιερώθηκε στη συνείδηση των οπαδών.

Έδρα: ΝΡ3 Arena (8.000, τεχνητός χλοοτάπητας), Σούντσβαλ

Μεταγραφές: Ενισχύθηκε στην άμυνα (Κονάτε από ΣΠΑΛ και Μπλούμκβιστ από Τρέλεμποργκ), όπου πονούσε αρκετά πέρσι, ενώ παρότι επιθετικά δεν έκανε κάποια κίνηση, θεωρείται μεγάλη επιτυχία το ότι κατάφερε να κρατήσει τουλάχιστον ως το καλοκαίρι, τον περσινό τοπ σκόρερ Λίνους Χαλένιους (18 γκολ).

Προετοιμασία: Έχοντας αποκλειστεί στο Κύπελλο Σουηδίας από την πρώτη φάση ακόμη, η προετοιμασία της έγινε με φιλικά, όπου δεν τα πήγε καλά. Μοναδική της νίκη αυτήν επί της Γκέφλε με 2-1, ενώ υπέστη 3 ήττες (Ρόζενμποργκ, Ίντερ Τουρκού και Βαστέρας) και έφερε 2 ισοπαλίες (Βάασα και ΑΪΚ).

Εκτίμηση: Η διατήρηση του Χαλένιους στην ομάδα, σε συνδυασμό με την ενίσχυση στην άμυνα, παρέχει τα εχέγγυα για μια ασφαλή πορεία φέτος, μακριά από τις θέσεις του υποβιβασμού. Δύσκολα πάντως θα καταφέρει να πετύχει κάτι περισσότερο από την περσινή 8η θέση.

 

Έρεμπρο

Τι έκανε πέρσι: Ξεκίνησε με στόχο την ανανέωση και τη δημιουργία μιας ομάδας που θα διεκδικούσε ευρωπαϊκό εισιτήριο την επόμενη τριετία, εντούτοις κάποιοι τραυματισμοί βασικών παικτών έφεραν συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα και μετέτρεψαν τους στόχους σε εξασφάλιση της παραμονής. Τελικά, το ποιοτικό της ρόστερ της επέτρεψε να τερματίσει στην 9η θέση, 9 πόντους πάνω από τη θέση των play out.

Προπονητής: Άξελ Σελ (37 ετών, παρέμεινε). Νεαρός και ελπιδοφόρος τεχνικός, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του σε ομάδα της Αλσβένσκαν πέρσι και τα πήγε αρκετά καλά. Πέρασε βέβαια κάποιο διάστημα αμφισβήτησης και έγινε αποδέκτης έντονης κριτικής από μερίδα του τοπικού Τύπου αλλά και ενός μέρους των οπαδών, ωστόσο επιβίωσε. Δίνει μεγάλη σημασία στην αμυντική θωράκιση, αρέσκεται να παίζει με 4-3-3, ενώ εκτός έδρας το μετατρέπει σε 4-2-3-1.

Έδρα: Μπερν Αρένα (12.800, τεχνητός χλοοτάπητας), Έρεμπρο

Μεταγραφές: Ανάμικτα τα συναισθήματα των οπαδών, καθώς ναι μεν έχασε δύο βασικούς παίκτες μεσοεπιθετικά (Κένεντι Ιγκμποανανίκε και Ναχίρ Μπεσάρα) και άλλους δύο στην άμυνα (Σεμπάστιαν Ρινγκ και Βίκτορ Τράνμπεργκ), ωστόσο απέκτησε 2 αξιόλογους επιθετικούς (Άγκον Μεχμέτι και Βίκτορ Προντέλ) και έναν έμπειρο μέσο (Μάρτιν Μπρόμπεργκ).

Προετοιμασία: Συμμετείχε στη φάση των Ομίλων του Κυπέλλου Σουηδίας, αντιμετωπίζοντας τις ΓΚΑΪΣ, Νισέπινγκ και Γκέτεμποργκ. Κέρδισε την ΓΚΑΪΣ, αναδείχθηκε ισόπαλη με την Γκέτεμποργκ και ηττήθηκε από τη Νισέπινγκ, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός συνέχειας. Στα φιλικά, τα πήγε αρκετά καλά, εντούτοις πρέπει να σημειωθεί πως με εξαίρεση την Κοπεγχάγη, οι υπόλοιποι αντίπαλοι ήταν μέτριας ισχύος.

Εκτίμηση: Δεν είναι ιδιαίτερα καλές οι προοπτικές για φέτος. Το μέτριας ισχύος ρόστερ, με το «γερασμένο» κέντρο και η απειρία του τεχνικού της την κατατάσσουν στις ομάδες που θα κινηθούν στο δεύτερο μισό του βαθμολογικού πίνακα. Βέβαια, το να κινδυνεύσει είναι ίσως υπερβολικό, ωστόσο θα πρέπει να καταβάλει προσπάθεια ώστε να αποφύγει τις περιπέτειες. Στο 1.14 στη svenskaspel να τερματίσει κάτω από την 8η θέση.

 

Κάλμαρ

Τι έκανε πέρσι: Περιπετειώδης η περσινή σεζόν, καθώς αντιμετώπισε έντονο πρόβλημα στον πάγκο με τον τεχνικό-σύμβολο για την ομάδα, Νάνε Μπέργκστραντ, να αποχωρεί μεσούσης της περιόδου εξαιτίας προβλήματος υγείας (καταθλιπτική κόπωση) και τον Χένρικ Ρίντστρεμ να αναλαμβάνει ως υπηρεσιακός και να καταφέρνει να τη βγάλει από τη δύσκολη θέση που είχε περιέλθει. Τελικά, τερμάτισε στη 10η θέση, 8 πόντους πάνω από τη θέση των play out.

Προπονητής: Μάγκνους Πέρσον (42 ετών, καινούριος). Παρά το σχετικά νεαρό της ηλικίας του διαθέτει μεγάλη εμπειρία, καθώς έχει περάσει από τους πάγκους των πολλών ομάδων, μεταξύ των οποίων η Ααλμποργκ, η Τζουργκάρντεν, η Μάλμε με την οποία κατέκτησε τον τίτλο το 2017, ενώ ήταν και ομοσπονδιακός τεχνικός της Εσθονίας για 3 χρόνια (2013-2016). Αρέσκεται στο γρήγορο παιχνίδι, με πολλές πάσες και πολλές επιθέσεις. Οι ομάδες του μάλιστα χαρακτηρίζονται από τα πολλά σουτ που επιχειρούν.

Έδρα: Γκούλντφογκελν (12.000, φυσικό χόρτο), Κάλμαρ

Μεταγραφές: Διατήρησε σε γενικές γραμμές τις δυνάμεις της, με εξαίρεση τον πολύπειρο επιθετικό Έρτον Φεϊζουλάχου, στη θέση του οποίου όμως ήρθε ο επίσης κοσμογυρισμένος 30χρονος στράικερ Μουσταφά Ελ Καμπίρ (Ναϊμέχεν, Μιάλμπι, Κάλιαρι, Χάκεν, Αλ Αχλί, Γκεντσλερμπιρλιγκί, Σαγκάν Τόσου, Αντάλιασπορ), ο οποίος είναι εγνωσμένης αξίας και μπορεί να δώσει λύσεις. Σημαντική και η προσθήκη του δυνατού αμυντικού Χένρικ Λέφκβιστ από την Ντάλκουρντ.

Προετοιμασία: Έχοντας αποκλειστεί από το Κύπελλο από το καλοκαίρι, έδωσε φιλικά προκειμένου να είναι έτοιμη για την έναρξη του πρωταθλήματος. Πολύ καλή η παρουσία της, ηττήθηκε από τη Μάλμε, κέρδισε όμως Ζόρια, Ντιναμό Μπρεστ, Μιάλμπι, Τρέλεμποργκ, Όσκαρσχαμν και έφερε ισοπαλία με Άρσεναλ Τούλα και Χέλσινμποργκ.

Εκτίμηση: Από τις ομάδες που θεωρείται πως θα έχουν ρυθμιστικό ρόλο, αναμένεται να διανύσει μια ήσυχη κατά βάση χρονιά, χωρίς να κινδυνεύσει ιδιαίτερα ούτε όμως και να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από μια θέση στο μέσο της βαθμολογίας. Δυνατό της χαρτί η έδρα, όπου παρουσιάζεται παραδοσιακά σκληροτράχηλη.

 

Γκέτεμποργκ

Τι έκανε πέρσι: Όντας γνωστό εκ των προτέρων πως η χρονιά ήταν μεταβατική και πρώτος στόχος ήταν η ανανέωση, οι προσδοκίες ήταν περιορισμένες. Από αυτό όμως ως το πλασάρισμα στη ζώνη των play out απέχει αρκετά. Η τελική 11η θέση χρύσωσε το χάπι για τους οπαδούς της ιστορικής ομάδας, που αναστέναξαν ανακουφισμένοι τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος έχοντας γλιτώσει τον εφιάλτη του υποβιβασμού.

Προπονητής: Πόγια Ασμπάγκι (33 ετών, παρέμεινε). Από τους πολλά υποσχόμενους προπονητές στη Σουηδία. Έκανε το ντεμπούτο του στην Ντάλκουρντ, την οποία οδήγησε στην Αλσβένσκαν, για να μεταπηδήσει στην Γκέφλε μεσούσης της περιόδου το 2017, την οποία και έσωσε, για να κάνει το άλμα στην καριέρα του και να αναλάβει πέρσι την Γκέτεμποργκ. Πέρασε δύσκολες στιγμές, αμφισβητήθηκε έντονα, η διοίκηση όμως τον στήριξε και κατάφερε να βγει από τη στενωπό. Θεωρητικός, υπέρ-αναλυτικός, δίνει μεγάλο βάρος στην ψυχολογική προετοιμασία της ομάδας και δημιουργεί στενούς δεσμούς με τους παίκτες.

Έδρα: Γκάμλα Ούλεβι (18.800, φυσικό χόρτο), Γκέτεμποργκ

Μεταγραφές: Ο Γιάννης Ανέστης, πρώην γκολκίπερ της ΑΕΚ, είναι η καλύτερη μεταγραφή της ομάδας για φέτος, καθώς έχει κλέψει την παράσταση με τις εμφανίσεις του στο Κύπελλο Σουηδίας και στα φιλικά. Αρκετά καλή μεταγραφή είναι και εκείνη του μεσοεπιθετικού Τζουνς Μπάρνι από τη Χάμαρμπι. Από εκεί και πέρα, η ομάδα διατήρησε σε γενικές γραμμές τον βασικό της κορμό, με προσθήκες νεαρών παικτών από μικρότερες ομάδες της πόλης, που αναμένεται να δώσουν εναλλακτικές σε περιόδους τραυματισμών.

Προετοιμασία: Συμμετείχε στη φάση των Ομίλων του Κυπέλλου Σουηδίας, έχοντας αντιπάλους τις ΓΚΑΪΣ, Νισέπινγκ και Έρεμπρο. Κέρδισε τη Νισέπινγκ 2-0, ωστόσο μηδενίστηκε στο τοπικό ντέρμπι με την ΓΚΑΪΣ χάνοντας το ματς 0-3, καθώς οι οπαδοί της πέταξαν πυρσούς στο γήπεδο και ένας εξ αυτών τραυμάτισε τον γκολκίπερ της ΓΚΑΪΣ. Στο τελευταίο ματς έμεινε στο 3-3 με την Έρεμπρο και αποκλείστηκε. Στα φιλικά δεν τα πήγε καθόλου καλά, με τον Τύπο μάλιστα να κάνει για ομάδα Σουπερέταν μετά το ματς με τη Φάλκενμπεργκ στο οποίο ηττήθηκε 0-2 εντός έδρας.

Εκτίμηση: Μια ομάδα με τη φανέλα της Γκέτεμποργκ δεν μπορεί να αγνοηθεί, ωστόσο έτσι όπως είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή οι προοπτικές δεν είναι καθόλου καλές. Είναι χαρακτηριστικό το ότι η svenskaspel πληρώνει 275.00 για την κατάκτηση του τίτλου, κατατάσσοντάς την 3η από το τέλος!

 

Έλφσμποργκ

Τι έκανε πέρσι: Μία από τις χειρότερες, αν όχι η χειρότερη, χρονιές της τελευταίας 15ετίας ήταν η περσινή για την ομάδα του Μπορός. Κινήθηκε στα χαμηλά πατώματα του βαθμολογικού πίνακα, ενώ έφτασε ακόμη και να κινδυνεύει άμεσα με υποβιβασμό. Εντέλει, κατάφερε να αντιδράσει και να τερματίσει 12η, έχοντας μόλις 4 πόντους περισσότερους από την Μπρομαπόικαρνα που έπαιξε play out.

Προπονητής: Τζίμι Τέλιν (40 ετών, παρέμεινε). Νέος τεχνικός με αρκετή εμπειρία, καθώς ήταν για χρόνια στο τιμόνι της Γιόνσεπινγκ, την οποία ανέβασε στην Αλσβένσκαν και τη διατήρησε για δύο χρονιές εκεί. Πέρσι έκανε την αλλαγή στην καριέρα του αναλαμβάνοντας το έργο της ανανέωσης και αναδόμησης της Έλφσμποργκ, που όμως λίγο έλειψε να πάει στράφι. Δέχθηκε έντονη κριτική εξαιτίας των άσχημων αποτελεσμάτων και της βαθμολογικής κατρακύλας, εντούτοις είχε την εμπιστοσύνη της διοίκησης και κατάφερε να βγάλει τη χρονιά. Δίνει μεγάλη βαρύτητα στην αμυντική θωράκιση, ωστόσο στην Έλφσμποργκ αναγκάζεται να παίξει περισσότερο επιθετικά λόγω της σύστασης του ρόστερ.

Έδρα: Μπορός Αρένα (16.900, τεχνητός χλοοτάπητας), Μπορός

Μεταγραφές: Κινούμενη συντηρητικά, ελέω των περιορισμένων οικονομικών της, μπορεί να θεωρείται ελαφρώς ενισχυμένη, καθώς απέκτησε τον εκ των τοπ σκόρερ της Τρέλεμποργκ, Ντενίς Χιουμέτ, τον κεντρικό αμυντικό της Ντάλκουρντ, Σίμον Στραντ, τον μέσο της Λιντς, Πάβελ Τσιμπίκι, τον μέσο της Μόλντε, Στίαν Γκρέγκερσεν και τον μέσο της Ρόζενμποργκ, Τζόναταν Λεβί. Σημαντικές απώλειες εκείνες του αμυντικού Ιμπραήμ Ντρέσεβιτς που συνεχίζει στη Χίρενφεϊν, του επιθετικού Βίκτορ Προντέλ (Έρεμπρο) και του μεσοεπιθετικού Κινεντού Ομπάσι (ΑΪΚ).

Προετοιμασία: Συμμετείχε στη φάση των Ομίλων του Κυπέλλου Σουηδίας, αντιμετωπίζοντας τις Χέσλχολμ, Φρέι και Τζουργκάρντεν και αποκλείστηκε πετυχαίνοντας μόλις μία νίκη (Χέσλχολμ). Ούτε στα φιλικά τα πήγε καλά, χάνοντας από Νόρκεπινγκ και Νιου Γιορκ και φέρνοντας 1-1 με τη Φάλκενμπεργκ.

Εκτίμηση: Με το συγκεκριμένο ρόστερ οι προοπτικές της ομάδας δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ευοίωνες. Με τον 37χρονο Ισιζάκι και τον 35χρονο Χολμέν ως βασικά στελέχη της μεσαίας γραμμής, δεν μπορεί να περιμένει πολλά. Πρωταρχικός στόχος είναι μια θέση μακριά από την επικίνδυνη ζώνη και μετά... ό,τι ήθελε προκύψει.

 

Σίριους

Τι έκανε πέρσι: Πέρασε από διάφορα κύματα, βρέθηκε να κινδυνεύει άμεσα με υποβιβασμό και ακούστηκαν έντονα παράπονα για τον τεχνικό της Κιμ Μπέργκστραντ, ο οποίος όμως παρέμεινε ως το τέλος καταφέρνοντας να τη βγάλει από τη δύσκολη θέση τερματίζοντας τελικά 13η.

Προπονητής: Χένρικ Ρίντστρεμ, 43 ετών και Μίρτσα Γιέλετσακ, 36 ετών (καινούριοι). Ο Μπέργκστραντ αποχώρησε και η Σίριους μπαίνει σε νέα εποχή με το τεχνικό επιτελείο που αποτελείται από δύο άπειρους προπονητές. Ο Ρίντστρεμ έχει κάπως μεγαλύτερη εμπειρία καθώς πέρσι ήταν υπηρεσιακός στην Κάλμαρ μετά την αποχώρηση του Νάνε Μπέργκστραντ για λόγους υγείας, ενώ νωρίτερα ήταν τεχνικός στα τμήματα υποδομής του συλλόγου. Ο Γιέλετσακ κάνει ντεμπούτο φέτος.

Έδρα: Στούντεντερνας (6.300, φυσικό χόρτο), Ουψάλα

Μεταγραφές: Ελάχιστα πράγματα, η ομάδα διατήρησε τον βασικό της κορμό, χωρίς όμως να προχωρήσει στην απόκτηση κάποιου παίκτη από εκείνους που θεωρείται πως μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Εξαίρεση ίσως ο έμπειρος αμυντικός Κέμπα Σίσαϊ, που ήρθε από την Ντάλκουρντ, έχοντας προϋπηρεσία σε Τζουργκάρντεν και Λεχ Πόζναν.

Προετοιμασία: Συμμετείχε στη φάση των Ομίλων του Κυπέλλου Σουηδίας, αντιμετωπίζοντας τις Κάρλσταντ, Χάλμσταντ και Εστερσουντ, πέτυχε 1 νίκη και έχασε 2 φορές, μένοντας εκτός συνέχειας. Και στα φιλικά δεν τα πήγε ιδιαίτερα καλά, χάνοντας από Ερεμπρο και Γεονάμ Ντράγκονς, ενώ κέρδισε την Μπράγκε.

Εκτίμηση: Δεν είναι ευοίωνες οι προοπτικές για τους «Φοιτητές». Από τη μία το περιορισμένης δυναμικότητας ρόστερ και από την άλλη η απειρία του τεχνικού επιτελείου δημιουργούν ένα βαρύ κλίμα στις τάξεις της ομάδας, που θα έχει πρωταρχικό στόχο την παραμονή. Η svenskaspel την κατατάσσει στις τρεις ομάδες που θεωρούνται φαβορί για υποβιβασμό.

Χέλσινγκμποργκ

Τι έκανε πέρσι: Μετά από διετή παραμονή στη Σουπερέταν, επιστρέφει στη φυσική της θέση και μάλιστα με πανηγυρικό τρόπο, τερματίζοντας 1η στη Σουπερέταν.

Προπονητής: Περ-Ούλα Λιουνγκ (51 ετών, παρέμεινε). Από τους τεχνικούς που χαίρουν της εκτίμησης και του σεβασμού σε όποια ομάδα κι αν πέρασαν. Έχοντας προϋπηρεσία ως βοηθός για μια 5ετία στη Χέλσινμποργκ (2007-2012), έκανε το ντεμπούτο του ως πρώτος προπονητής στην Έρεμπρο (2012-2014), για να πάει στη συνέχεια στην ΓΚΑΪΣ και να αναλάβει το 2017 τη Χέλσινμποργκ, την οποία και έβγαλε στην Αλσβένσκαν. Θεωρείται άριστος γνώσης της τακτικής και είναι λάτρης της πειθαρχίας.

Έδρα: Ολύμπια Στάντιον (17.100, φυσικό χόρτο), Χέλσινμποργκ

Μεταγραφές: Έχοντας αποκτήσει εξαιρετικούς παίκτες κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου πέρσι (Γκράνκβιστ, Ντο Κάρμο, Γιόνσον, Λίβερσταμ), οι κινήσεις της τον χειμώνα ήταν μετρημένες και αφορούσαν ελπιδοφόρους παίκτες με διάθεση για διάκριση (Μπόισεν, Εμπό, Μπενιού). Θεωρείται πάντως ενισχυμένη, καθώς μοναδική πρακτικά απώλεια ήταν αυτή του μέσου Μπόγιανιτς (8 γκολ, 6 ασίστ), που πήγε στη Χάμαρμπι.

Προετοιμασία: Αποκλεισμένη από το Κύπελλο από το καλοκαίρι, έδωσε φιλικά προκειμένου να είναι κατά το δυνατόν έτοιμη στην έναρξη του πρωταθλήματος. Πολύ καλές οι εμφανίσεις της και τα αποτελέσματά της (παρέμεινε αήττητη με 5-5-0), έχοντας μάλιστα αντιμετωπίσει αρκετά ισχυρές ομάδες, όπως Κάλμαρ, Όντενσε, Έστερ, Λίλεστρεμ κλπ).

Εκτίμηση: Από τις ομάδες που παραδοσιακά διεκδικούν ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Βέβαια, προερχόμενη από τον εφιάλτη της διετίας στη Σουπερέταν, πρωταρχικός της στόχος είναι να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν συντομότερα τη βαθμολογική συγκομιδή που θα της επιτρέψει να έχει μια άνετη χρονιά, ωστόσο με τα ονόματα που διαθέτει δε θα είναι καθόλου παράξενο να βρεθεί στο τέλος εντός 5άδας.

 

Φάλκενμπεργκ

Τι έκανε πέρσι: Πέτυχε πανάξια την επιστροφή μετά από δύο χρόνια, από τη Σουπερέταν στην Αλσβένσκαν τερματίζοντας 2η πίσω από τη Χέλσινμποργκ. Σταθερά καλή σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος, πέτυχε τον στόχο της αξιοποιώντας τις εξαιρετικές επιδόσεις της εκτός έδρας (9-3-3).

Προπονητής: Χανς Έκλουντ (49 ετών, παρέμεινε). Εχει αποκτήσει αρκετές εμπειρίες τα τελευταία χρόνια από την παρουσία του στον πάγκο ομάδων που αγωνίζονται σε δυνατά πρωταθλήματα, ενώ βρίσκεται στη Φάλκενμπεργκ από το 2015. Χαρακτηριστικό του η πειθαρχία και η προσήλωση στο παιχνίδι τακτικής.

Έδρα: Falcon Alkoholfri Arena (6.500, τεχνητός χλοοτάπητας), Φάλκενμπεργκ

Μεταγραφές: Έχασε δύο τοπ σκόρερ (Εγκμπουσουλάμ και Πέρσον), γεγονός που την αποδυναμώνει επιθετικά, ακόμη και μετά την πρόσφατη προσθήκη του 30χρονου Τζον Τσιμπίκε και την απόκτηση του Ενσίμα Πίτερ από τη Φρέι. Ενισχυμένη στην άμυνα, αναμένεται να γίνουν κάποιες προσθήκες το καλοκαίρι ώστε να πετύχει τον στόχο της παραμονής.

Προετοιμασία: Ευρισκόμενη σε έναν ιδιαίτερα δυνατό όμιλο στο Κύπελλο Σουηδίας μαζί με Μάλμε, Εστερ και Ντέγκεφορς, δεν κατάφερε να προκριθεί πετυχαίνοντας μόνο μία νίκη επί της Ντέγκεφορς. Και στα φιλικά όμως δεν τα πήγε ιδιαίτερα καλά, χάνοντας από Εργκρίτε και Βέρναμο, ενώ έφερε ισοπαλία 1-1 με την Ελφσμποργκ και κέρδισε 2-0 την Γκέτεμποργκ.

Εκτίμηση: Ομάδα που θα παλέψει ξεκάθαρα για την παραμονή. Με το υλικό που διαθέτει οι προοπτικές της δεν είναι και τόσο καλές και θα πρέπει να δώσει σκληρή μάχη για να αποφύγει τον απευθείας υποβιβασμό. Σύμφωνα με τις αποδόσεις της svenskaspel είναι ένα από τα τρία φαβορί για υποβιβασμό.

 

ΑΦΚ Εσκιλστούνα

Τι έκανε πέρσι: Έχοντας υποβιβαστεί από την Αλσβένσκαν και υπό το πρίσμα της παρουσίας της Χέλσινμποργκ και της Χάλμσταντ στην Κατηγορία, ξεκίνησε σαν το μεγάλο αουτσάιντερ για την άνοδο. Βασιζόμενη στην έδρα της όπου παρέμεινε αήττητη (9-6-0) και παίζοντας με ξεκάθαρο στόχο πρώτιστα να μη χάνει και μετά να κερδίζει (4-9-2 εκτός) κατάφερε να τερματίσει στην 3η θέση και να πάρει το εισιτήριο στα μπαράζ από την Μπρομαπόικαρνα (ήττα 0-1 εντός, νίκη 2-1 εκτός στον επαναληπτικό).

Προπονητής: Νεμάνια Μιλιάνοβιτς (47 ετών, παρέμεινε). Μεθοδικός και εργατικός, ο Σέρβος τεχνικός κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα στην άμεση επιστροφή, χωρίς να έχει ιδιαίτερους πόρους, βασιζόμενος στην ομαδική δουλειά και στο «πάντρεμα» της εμπειρίας των παλιών με τον ενθουσιασμό των νεαρών. Σαφής η έφεσή του στην άμυνα, επιδιώκει πρώτιστα να μη χάνει και σε δεύτερο χρόνο τη νίκη.

Έδρα: Τούναβαλεν (6.000, τεχνητός χλοοτάπητας), Εσκιλστούνα

Μεταγραφές: Σε γενικές γραμμές, διατήρησε τον βασικό κορμό, ενώ απέκτησε δύο παίκτες που αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά σε άμυνα και επίθεση. Ιδίως ο 30χρονος επιθετικός Ντένι Αβντιτς, με εμπειρία τα 3 τελευταία χρόνια από την ΑΪΚ, αλλά και νωρίτερα στην Ολλανδία (Χέρακλες, Άλκμααρ, Τσβόλε), στη Γερμανία (Βέρντερ) και στην Έλφσμποργκ, από την οποία ξεκίνησε αναμένεται να δώσει λύσεις εκεί που πονούσε πέρσι η ομάδα.

Προετοιμασία: Κατάφερε να κάνει την υπέρβαση στη φάση των Ομίλων του Κυπέλλου Σουηδίας, αφήνοντας εκτός θεσμού τη Νόρκεπινγκ με την οποία ισοβάθμησε στην κορυφή του 2ου Ομίλου, είχε όμως καλύτερη διαφορά τερμάτων και πέρασε στα προημιτελικά. Εκεί, αντιμετώπισε τη Χάλμσταντ, την οποία απέκλεισε στην παράταση.

Εκτίμηση: Ως νεοφώτιστη συγκαταλέγεται στις ομάδες που θα δώσουν μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού. Θα βασιστεί πολύ στην έδρα της και στην αμυντική θωράκιση στα εκτός έδρας ματς, ωστόσο το έργο της δεν είναι εύκολο, αφού θα έχει να συναγωνιστεί ομάδες με μεγαλύτερο μπάτζετ και περισσότερο έμπειρο ρόστερ. Αν ο πρόεδρός της Αλεξ Ρίσχολμ φερθεί έξυπνα και ρίξει τους τόνους στις σχέσεις του με την Ομοσπονδία, έχει πιθανότητες να τα καταφέρει. Θεωρείται πάντως από τη Svenskaspel ως ένα από τα τρία φαβορί για τον υποβιβασμό.

Loki

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi

 

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ