foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ62
«ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ» PROMO CODE ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Ολλανδία, Eerste Divisie: Preview 2018-19

Previews Πρωταθλημάτων | 16 Αυγ 2018 15:05
Ολλανδία-Eerste-Divisie-Preview-σεζόν-2018-19.jpg

Σέντρα στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας Ολλανδίας (Keuken Kampioen Divisie), το οποίο άλλαξε χορηγό, από την μπύρα Jupiler, θα έχει πλατφόρμα κατασκευής επίπλων κουζίνας! Κατά τ' άλλα θεωρούμε πως η μάχη του τίτλου φέτος είναι αρκετά αμφίρροπη, υπάρχουν δύο βασικές διεκδικήτριες, Ναϊμέγκεν και Τβέντε και μετά αρκετές που μπορούν να μπουν «σφήνα», όπως οι Σπάρτα, Ρόντα και, κατά τη γνώμη μας, η Γκόου Αχέντ. Πρόκειται για ένα... παλαβό πρωτάθλημα το οποίο πέρσι κατέκτησε ομάδα Νέων (ναι ναι ο Γιονγκ Αγιαξ), με αλλοπρόσαλλα αποτελέσματα, ξακουστό για τα πολλά γκολ που σημειώνονται. Δεν υποβιβάζεται κανείς, ενώ βάσει του τρόπου που είναι δομημένο μπορεί κάποια ομάδα να μην έχει ούτε βαθμό έπειτα από τις 29 πρώτες αγωνιστικές και να διεκδικήσει την άνοδο (κατακτώντας την τέταρτη περίοδο)! Θα μας κρατάει παρέα τις Παρασκευές, αλλά και αρκετές Δευτέρες, όπου το υπόλοιπο πρόγραμμα είναι σχετικά άδειο.

Σύστημα διεξαγωγής

Το πρωτάθλημα απαρτίζεται από 20 ομάδες και καθεμία θα αντιμετωπίσει από 2 φορές τις υπόλοιπες 19 (εντός-εκτός), σε 38 αγωνιστικές. Η πρωταθλήτρια (ή αν το πρωτάθλημα πάρει η ομάδα Νέων όπως πέρσι, τότε η δεύτερη) ανεβαίνει απευθείας στην Eredivisie. Από εκεί και πέρα υπάρχουν 8 εισιτήρια για τα πλέι οφ ανόδου. Τα 4 παίρνουν οι ομάδες που θα τερματίσουν ψηλότερα (εκτός συναγωνισμού οι ομάδες Νέων) στη συνολική βαθμολογία. Τα υπόλοιπα 4 εισιτήρια πάνε στις νικήτριες των 4 περιόδων. Πως βγαίνουν αυτές; Πρόκειται για μίνι πρωταθλήματα (η Α' περίοδος είναι από 3η-11η αγωνιστική, η Β' από 12η-20ή, η Γ' 21η-29η και η Δ' από 30ή-38η, με τις δύο πρώτες αγωνιστικές να μετρούν μόνο στη συνολική βαθμολογία), κατά τα οποία η νικήτρια εξασφαλίζει τη συμμετοχή στα πλέι οφ. Οι 8 ομάδες μονομαχούν με άλλες δύο από την Eredivisie (16η και 17η), σε διπλά παιχνίδια (3 γύροι συνολικά) για δύο εισιτήρια στην πρώτη κατηγορία. Η διοργανώτρια Αρχή αποφάσισε πως για τα επόμενα δύο χρόνια δεν θα υποβιβαστεί κάποια ομάδα. Κριτήρια ισοβαθμίας: α) διαφορά τερμάτων, β) καλύτερη επίθεση, γ) βαθμοί στα μεταξύ τους, δ) διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους, ε) περισσότερα εκτός έδρας γκολ στα μεταξύ τους, στ) μπαράζ.

Οι ομάδες της Eerste Divisie 

 

Σπάρτα Ρότερνταμ Τι έκανε πέρσι: Επέστρεψε στην Eerste Divisie έπειτα από δύο χρόνια. Ασταθής χρονιά, ξεκίνησε σχετικά καλά, όμως η ήττα με 7-0 από τη Φέγενορντ στο ντέρμπι του Ρότερνταμ τη 17η αγωνιστική, που είχε ως επακόλουθο την πτώση στην τελευταία θέση, οδήγησε στην απομάκρυνση του κόουτς Παστόρ. Τον αντικατέστησε ο πολύπειρος Ντικ Άντβοκατ, αλλά ούτε κι αυτός απέτρεψε το μοιραίο. Τη σουλούπωσε, απέφυγε την τελευταία θέση, όχι όμως και τον υποβιβασμό, αφού έπεσε μέσω των πλέι οφ. Στη διαδικασία κέρδισε την Ντόρντρεχτ, όμως αποδείχτηκε χειρότερη από την Έμεν.

Προπονητής: Ο Χενκ Φράσερ την... πάτησε, καθώς είχε συμφωνήσει να αναλάβει τη Σπάρτα σε σημείο που φαινόταν πως θα παραμείνει στην Α'. Τελικά υποβιβάστηκε, συνεπώς ο 52χρονος από εκεί που πρόπερσι κατέκτησε το Κύπελλο με τη Φιτέσε και αγωνίστηκε στο Γιουρόπα Λιγκ, φέτος θα παλέψει στα... αλώνια της δεύτερης κατηγορίας. Αμυντικογενής, οι ομάδες του εφαρμόζουν σχεδόν άψογα το παιχνίδι των αντεπιθέσεων.

Έδρα: Sparta-Stadion Het Kasteel (11.026). Ένα από τα πιο παλιά και συνάμα ιστορικά γήπεδα της Ολλανδίας. Διαθέτει συνθετικό χλοοτάπητα.

Μεταγραφές: Συνήθως γράφουμε πόσοι παίκτες έφυγαν, αλλά ήταν τόσες οι αποχωρήσεις που είναι προτιμότερο να γράψουμε ότι έμειναν μόνο... 7 παίκτες από το περσινό ρόστερ και μόνο 4 από αυτούς ήταν βασικοί! Έγιναν 10 μεταγραφές (χωρίς ούτε έναν δανεικό, που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει συνέχεια), με το βάρος να πέφτει σε κέντρο και επίθεση. Ξεχωρίζουν οι Αουάσαρ (Α-Μ, 29/2 με Ρόντα), Μπράινμπουρχ (Μ, 36/1 με Ναϊμέγκεν), Ραϊχί (Μ-Ε, 18/7 με Ναϊμέγκεν), Ντουπλάν (Μ-Ε, 15/1 με Ντεν Χάαγκ), ενώ προσπάθεια... αναβίωσης της καριέρας του κάνει ο επιθετικός Φέλντβαϊκ (18/4). Σίγουρα το επίπεδο του ρόστερ έπεσε, το ίδιο όμως και οι απαιτήσεις.

Προετοιμασία: Ξεκίνησε αήττητη στα 4 πρώτα φιλικά, κατά σειρά με Χάινενορντ (2-0), VOC (1-1) Μπρέντα (3-1), Βίλεμ (2-0), αλλά έχασε στα 2 πιο πρόσφατα από Καμπούρ (2-0) και Γκόου Αχέντ (3-0). Τα 5 από τα 6 που έδωσε είχαν σύνολο τερμάτων «2-3».

Εκτίμηση: Ριζικές αλλαγές στο ρόστερ και... εντάξει, υπάρχουν ποιοτικότερα από το δικό της στην κατηγορία. Έμπειρος τεχνικός στον πάγκο, ο οποίος όμως δεν έχει δοκιμαστεί έως τώρα στο να ανεβάσει ομάδα από τη Β' στην Α'. Τα πλέι οφ είναι σχεδόν δεδομένα, όμως για απευθείας άνοδο... δύσκολο.

 

Ρόντα Τι έκανε πέρσι: Οι 6 ήττες στις 6 πρώτες αγωνιστικές της άφησαν... κατάλοιπα, ταλανίστηκε από οικονομικά προβλήματα, βελτιώθηκε στο δεύτερο γύρο, έκλεισε με επίδοση 4-1-2 στις 7 τελευταίες αγωνιστικές και πήγε στα μπαράζ. Εκεί τα έκανε μαντάρα, «πέφτοντας» από τον ημιτελικό με την Αλμίρε (0-0 εκτός έδρας, ήττα 2-1 στον εντός έδρας επαναληπτικό).

Προπονητής: Η διοίκηση δίνει δεύτερη ευκαιρία στον Ρόμπερτ Μόλενααρ, τον στήριξε και πέρσι αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της σεζόν, όταν φαινόταν να είχε χάσει τα αποδυτήρια. Χωρίς κάτι ιδιαίτερο στο βιογραφικό του ο 49χρονος, πέραν της Ρόντα έχει προπονήσει τη Φόλενταμ. Επιλέγει 4-3-3 και αρέσκεται να παίζει από τα άκρα. Αποχώρησε από βοηθός του ο Ρικ Πλουμ, λόγω σοβαρής ασθένειας (νόσος «Πάρκινσον»).

Έδρα: Parkstad Limburg Stadion (19.979), συνθετικός χλοοτάπητας

Μεταγραφές: Τα ταμείον είναι... μείον και υπήρξαν συνέπειες. Αποχώρησε ο βασικός της κορμός, παίκτες που έπαιζαν για αρκετά χρόνια μαζί, όπως οι Αουάσαρ (Α-Μ, 29/2), Φαν Πέπεν (Α, 11/0), Ρούτιες (Μ, 4/0), Ροσχέουφελ (Μ-Ε, 33/2), Σχάχιν (Ε, 28/10). Πέραν αυτών έφυγαν και οι ποιοτικοί Γκούσταφσον (Μ, 33/10), Αβντιτζάι (Ε, 11/3). Ήρθαν μόνο 4 παίκτες, ο τερματοφύλακας Μάουτερς (πρώην Εξέλσιορ, Σάμσουνσπορ), οι αμυντικοί Βέρμπουρχ (Μπέβερεν), Ρίτσαρντ Γένσεν (10/0 με Τβέντε) και ο εξτρέμ Σιμακάλα (Γκλάντμπαχ Β'). Επίσης, προωθήθηκαν 4 παίκτες από τη Γιονγκ Ρόντα και την ομάδα U19.

Προετοιμασία: Παρά την... αποψίλωση του ρόστερ η εικόνα της στα φιλικά ήταν σχετικά καλή. Κέρδισε τις Άαχεν, ΦΚ Αϊντχόφεν με 1-0 και την Ντεν Μπος με 2-0, ενώ ηττήθηκε με 4-1 από την Ντάρμσταντ.

Εκτίμηση: Ο υποβιβασμός έκανε ακόμα πιο ζοφερή την οικονομική πραγματικότητα της Ρόντα, έφυγαν οι καλύτεροι παίκτες και απολύθηκαν αρκετοί υπάλληλοί της για να περιοριστούν οι δαπάνες. Πάντως, η φανέλα της είναι «βαριά» για το επίπεδο, αν βρει ρυθμό και... χρήματα κατά τη διάρκεια της σεζόν, λογικά θα μπορέσει να μπει στα πλέι οφ. Αλλιώς... δύσκολα.

 

Τβέντε Τι έκανε πέρσι: Μπορεί το 2009 να κατακτούσε τον τίτλο όμως εσχάτως γράφει... μαύρες σελίδες στο βιβλίο της ιστορίας της. Αυτό που κατάφερε στις δικαστικές αίθουσες τα προηγούμενα χρόνια (μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο με μέλη της διοίκησής της και πλατφόρμα μάνατζερ, απειλήθηκε με υποβιβασμό και τιμωρήθηκε με ευρωπαϊκό αποκλεισμό), δεν μπόρεσε να το πετύχει και στον αγωνιστικό χώρο, τερμάτισε στην τελευταία θέση της Eredivisie και υποβιβάστηκε. Το πρώτο λάθος ήταν η απομάκρυνση του Ρενέ Χάκε (18/10/17), το δεύτερο η πρόσληψη του Χέρτιαν Φερμπέικ (επίδοση 1-7-10 μαζί του), μετά τον οποίο ο υπηρεσιακός Πούσιτς βρήκε... καμμένη γη.

Προπονητής: Ο Μαρίνο Πούσιτς δεν μπόρεσε την υπέρβαση στο τέλος της σεζόν, όμως εκτιμήθηκε η αφοσίωσή του και του δόθηκε η ευκαιρία να επαναφέρει την ομάδα στην Eredivisie. Βόσνιος στην καταγωγή ο 46χρονος, μιλάει 8 γλώσσες, πολύ σημαντικό προσόν για μία ομάδα με πολυεθνικό ρόστερ. Διαθέτει το... τουπέ του προπονητή, χωρίς πάντως να έχει πετύχει κάτι αξιόλογο μέχρι στιγμής στην καριέρα του.

Έδρα: De Grolsch Veste (30.250)

Μεταγραφές: Έφυγε όποιος παίκτης δεν ήθελε να περιμένει ένα χρόνο σε επίπεδο 2ης κατηγορίας, με κυριότερες απώλειες τους Τέσκερ (Α, 18/3), Γένσεν (Μ-Ε, 30/5), γενικά κράτησε πολύ περισσότερους απ' ότι οι Σπάρτα, Ρόντα, που επίσης υποβιβάστηκαν. «Θωράκισε» τα μετόπισθεν, πήρε για βασικούς τους μπακ Ρικαρντίνιο (36/3 και 5 ασίστ με Όξφορντ), Ράμος (3/0 με Σικάγο) και τους κεντρικούς αμυντικούς Σχενκ (30/3 με Γκόου Αχέντ), Μονσάλβε (17/0 με Ουέλβα). Πήρε και τους μέσους Μπράμα (22/2 με Σέντραλ Κόουστ Μάρινερς, είχε παίξει παλιότερα στην Τσβόλε), Μπάποχ (23/7 με Μπόχουμ U19), Σμιθ (19/1 με Μάντσεστερ Σίτι U23), εντάξει στην επίθεση δεν χρειαζόταν ιδιαίτερες προσθήκες, διαθέτει τους εξαιρετικούς για το επίπεδο Ασαϊντί (25/6 πέρσι) και Μπούρε (31/5, πρόπερσι είχε βάλει 33 γκολ με την Ος στη Β' κατηγορία!). Ήρθε μόνο ο εξτρέμ Κανταλαπιέδρα από τη Σεβίλλη Β'.

Προετοιμασία: Έπαιξε μόνο με ομάδες Α' κατηγορίας, ενδεικτικό των στόχων της. Απέσπασε 1-1 από Χέρενφεν, ηττήθηκε από Έμεν (5-1), Φένλο (2-1) και κέρδισε με 3-0 την τουρκική Γκεζτέπε. Την περασμένη Παρασκευή έφερε 2-2 με την Αλ Ταβόν από τη Σαουδική Αραβία.

Εκτίμηση: Εξαιρώντας τις ομάδες Νέων και βάσει ρόστερ, θα πρέπει να κοντραριστεί με τη Ναϊμέγκεν για την απευθείας άνοδο. Τα 19.100 διαρκείας (περισσότερα από πέρσι στην Α') είναι ευχή και... κατάρα για τον Μαρίνο Πούσιτς και τους παίκτες, αφού θα υπάρχει πίεση από το πρώτο κιόλας παιχνίδι (εντός με Σπάρτα). Άνοδο θα πάρει πιστεύουμε, αλλά μέσω των πλέι οφ, όχι απευθείας.

 

Γιονγκ Άγιαξ Τι έκανε πέρσι: Τρέλαναν κόσμο οι πιτσιρικάδες του Ράιζινχερ, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και κατέκτησαν το πρωτάθλημα! Μπορεί αρκετοί εξ αυτών να μην έχουν τελειώσει καν το σχολείο, άλλοι να έχουν ακόμα την αφίσα του Ιμπραΐμοβιτς ή του Σουάρες στο δωμάτιο τους κι όμως τα πήγαν περίφημα. Ήταν η πρώτη φορά που ομάδα Νέων φτάνει τόσο ψηλά από τότε που αγωνίζονται στη Β' (2013). Μπορεί ο τίτλος να μην είχε αντίκρυσμα, αφού δεν υπάρχει δικαίωμα ανόδου, όμως αρκετοί παίκτες θα «εξαργυρώσουν» την επιτυχία στο μέλλον (κάποιοι το έκαναν ήδη).

Προπονητής: Δεύτερη σεζόν στον πάγκο για τον Μίκαελ Ράιζινχερ. Ως αμυντικός έχει στο νου του και το ανασταλτικό σκέλος, σε αντίθεση με πολλούς προκατόχους του στην ομάδα, που είχαν τη νοοτροπία «όσα βάλουμε κι όσα φάμε». Ίσως αυτό ήταν και το μυστικό για τον τίτλο. Υπήρξαν και αρνητικά βέβαια πέρσι, όπως το «βαρύ» 0-5 στο εντός με την Ντε Γκράαφσαπ, ή οι 4 διαδοχικές ήττες απέναντι σε ομάδες Νέων.

Έδρα: Sportpark De Toekomst (5.000). Κάποιες φορές χρησιμοποιεί και το Johan Cruijff Arena (53.502), όταν είναι κάποιο δυνατό ματς που θα μαζέψει κόσμο.

Μεταγραφές: Όπως προαναφέρθηκε κάποιοι ήδη εξαργύρωσαν την επιτυχία. Πρόκειται για τους Μπέρχσμα (Α, Άλκμααρ), Ζέιφαουκ (Α, Γκρόνινγκεν), Ντούκι (Α, Φιτέσε), Σίντουλ (Α, Ρέντινγκ), Ντάνκερλαου (Α, Βίλεμ), Σάνιεζ (Α, Ναϊμέγκεν), Φλέμινχ (Μ, Τσβόλε), Μ. Ντε Βιτ (Ε, Σπόρτινγκ), Κασιέρα (Ε, 1ος σκόρερ, Γκρόνινγκεν). Επίσης, ο δεξιός μπακ Μαζραουΐ (22/6), οι μέσοι Ντάνι ντε Βιτ (33/13), Άιτινχ (18/4) και ο επιθετικός Σίρχαους (20/14) «ανέβηκαν» στην πρώτη ομάδα και λογικά δε θα χρησιμοποιηθούν όσο πέρσι. Ε και; ανέβηκαν 13 παίκτες από την U19, έτοιμοι να φτιάξουν την επόμενη «φουρνιά».

Προετοιμασία: Δύο φιλικά έδωσε αμιγώς ως Γιονγκ Αγιαξ, έχασε με 3-1 από τη Χεράκλες και κέρδισε με 3-2 την ερασιτεχνική Κόνινκλαϊκε. Βέβαια, αρκετοί παίκτες πήραν χρόνο στα φιλικά της πρώτης ομάδας, ειδικότερα στην αρχή της προετοιμασίες που έλειπαν οι 5 Μουντιαλικοί.

Εκτίμηση: Άλλη ομάδα θα είναι σε σχέση με πέρσι και, εδώ που τα λέμε, πολύ δύσκολα θα βγάλει και πάλι τόσο καλή φουρνιά παικτών. Το ότι πήρε το πρωτάθλημα πέρσι ίσως ωθήσει τις πλατφόρμες να τον υπερτιμήσουν, ειδικότερα στις πρώτες αγωνιστικές, οπότε... ας έχουμε το νου μας για πιθανές στοιχηματικές ευκαιρίες.

 

Ναϊμέγκεν Τι έκανε πέρσι: Πανωλεθρία! Δινόταν σε απόδοση 1.50 για κατάκτηση του τίτλου στην αρχή της σεζόν, τερμάτισε με τα... χίλια ζόρια εντός τριάδας και τελικά έχασε την άνοδο στα πλέι οφ από την Έμεν (ήττα με 4-0 εκτός, νίκη 4-1 στη ρεβάνς). Πάνω που έβρισκε ρυθμό, εκεί λίγο πριν τη χειμερινή διακοπή, άλλαξε προπονητή και μέχρι να προσαρμοστεί ο Πεπάιν Λάιντερς... πέταξε το πουλάκι. Είχε έρθει με προφίλ ενός μικρού Μουρίνιο, μέλος του τεχνικού επιτελείου του Κλοπ και άλλα τέτοια, αποδείχτηκε λίγο χειρότερος από το Σάκη Τσιώλη. Σε κάθε περίπτωση ακόμα και με... εμένα στον πάγκο, έπρεπε να ανέβει, είχε μακράν το ποιοτικότερο ρόστερ, απόλυτα φυσιολογική η απόλυσή του.

Προπονητής: Πολύ καλή κίνηση η πρόσληψη του Τζακ Ντε Χίερ. Έκανε εξαιρετική δουλειά στην Αλμίρε τα 2 τελευταία χρόνια, συμμετείχε δύο φορές στα πλέι οφ ανόδου, έχοντας ένα από τα μικρότερα μπάτζετ της κατηγορίας. Η νοοτροπία του είναι φουλ επιθετική, ειδικεύεται στο να εξελίσσει παίκτες και να τους ανεβάζει επίπεδο. Η Ναϊμέγκεν είναι η μεγαλύτερη πρόκληση μέχρι στιγμής στην καριέρα του.

Έδρα: Goffertstadion (12.501)

Μεταγραφές: Αποχώρησαν αρκετοί παίκτες (είχε μεγάλο ρόστερ), με κυριότερο τον 18χρονο wonder kid, Φρέντι Καντιόγλου (34/7 και 12 ασίστ), ο οποίος πήγε στη Φενέρμπαχτσε, έναντι 1,5 εκατ. ευρώ. Έφυγαν και αρκετοί βασικοί, σημαντικότεροι οι μέσοι Μπρέινμπουρχ (36/1), Ραϊχί (18/7). Οι προσθήκες είναι από το πάνω ράφι, ο Ντε Χίερ έφερε τον αρχηγό της Αλμίρε, χαφ Όφερτομ (22/6 πέρσι) και παίκτες επιπέδου Eredivisie, όπως οι Κουτίνιο (Τ, Άλκμααρ), Φαν Έιντεν (Α, Άλκμααρ), Φαν ντεν Μπερχ (Μ, 33/1 στη Ρέντινγκ, πρόπερσι ήταν αρχηγός της Χέρενφεν), Ντάρι (Μ-Ε, 17/1 και 4 ασίστ με Χεράκλες).

Προετοιμασία: Παρέμεινε αήττητη, αλλά δεν έπαιξε και με μεγαθήρια, μόνο η Καϊσέρισπορ (2-1) θεωρείται ομάδα πρώτης κατηγορίας. Στα υπόλοιπα έφερε 1-1 με την Ντόρντρεχτ κι επικράτησε των Αλβέρνα (2-1), Βάλβαϊκ (2-1) και Κάουκ (4-0).

Εκτίμηση: Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος η Ναϊμέγκεν έχει το πληρέστερο ρόστερ. Αυτό που της έλειπε ήταν ένας καλός προπονητής και πιστεύουμε πως ο Ντε Χίερ είναι ικανός να την απογειώσει. Στο γήπεδό της είναι ασυναγώνιστη σε επίπεδο 2ης κατηγορίας, είναι αήττητη στις 2 τελευταίες χρονιές που αγωνίστηκε σε αυτή (σερί 34-4-0!), αργά ή γρήγορα θα βρει ρυθμό και θα κατακτήσει τον τίτλο.

 

Γιονγκ Αϊντχόφεν Τι έκανε πέρσι: Λόγω της τεράστιας επιτυχίας του Γιονγκ Άγιαξ πέρασε «στα ψιλά» η δική της 5η θέση. Πάντως, τερμάτισε μόλις έναν βαθμό πίσω από την Ντε Γκράαφσαπ και 6 πάνω από την Έμεν, ομάδες που μετέπειτα κέρδισαν την άνοδο στην Eredivisie. Έκλεισε με εντός έδρας αήττητο σερί 9 αγώνων (επίδοση 7-2-0 σε αυτούς).

Προπονητής: Ο 41χρονος Ντένις Χάαρ πήρε το βάπτισμα του πυρρός, μέχρι πέρσι ήταν βοηθός του πατέρα του στη Γιονγκ Αλκμααρ (και σε άλλες ομάδες), μια χαρά τα πήγε βάσει αποτελεσμάτων, για... σόλο ντεμπούτο σε πάγκο. Σε κάποια παιχνίδια τα πιτσιρίκια της PSV έπαιξαν εξαιρετικό ποδόσφαιρο.

Έδρα: Sportcomplex De Herdgang (2.500). Σε ειδικές περιπτώσεις, κυρίως για εισπρακτικούς λόγους, χρησιμοποιεί το Philips Stadion (36.150), της πρώτης ομάδας.

Μεταγραφές: Προωθήθηκαν στην πρώτη ομάδα (σε έναν βαθμό είχε γίνει από πέρσι αυτό) ο αμυντικός Πάαλ (11/0), οι χαφ Μάουρο Τζούνιορ (13/1), Ρίγκο (27/2) και οι μεσοεπιθετικοί Μάλεν (22/13, «αποκάλυψη» πέρσι), Γκούντμουντσον (15/9). Όσοι δεν μπόρεσαν να απορροφηθούν εντός του συλλόγου συνεχίζουν αλλού την καριέρα τους, όπως οι μπακ Καρολίνα (31/0), Φαν Φλέρκεν (35/1), οι μέσοι Ρόμενς (21/0), Ριτσμάιερ (30/2) και οι επιθετικοί Λάουρσεν (31/10, δανεικός στην Μπρόντμπι), Λάμερς (16/11, δανεικός στη Χέρενφεν). Ως είθισται στις ομάδες Νέων, ανέβηκε από την U19 η καινούρια φουρνιά παικτών.

Προετοιμασία: Έκανε 4 νίκες σε ισάριθμα φιλικά, αντιμετωπίζοντας κατά σειρά τις Γιονγκ Ουτρέχτη (1-0), Ντάρλινγκτον (3-1), Γιονγκ Άλκμααρ (4-3) και Αλ Νασρ (2-0). Αρκετοί παίκτες της πήραν χρόνο συμμετοχής και σε κάποια φιλικά που έδωσε η πρώτη ομάδα.

Εκτίμηση: Η επιτυχία του Γιονγκ Άγιαξ έχει πεισμώσει τους ιθύνοντες της ομάδας, κατά κάποιο τρόπο «ζήλεψαν» και στόχος τους είναι να τον ξεπεράσουν. Η «φουρνιά» παικτών που ανεβαίνει είναι αρκετά καλή, ο κόουτς Ντένις Χάαρ ένα χρόνο εμπειρότερος, μπορεί μια θέση στην πρώτη οκτάδα.

 

Τέλσταρ Τι έκανε πέρσι: Εξέπληξε ευχάριστα με το στρωτό ποδόσφαιρο που έπαιξε και με «όπλο» την έδρα κατάφερε όχι μόνο να πάρει εισιτήριο για τα πλέι οφ ανόδου, που ήταν ο στόχος της, αλλά να πλασαριστεί στην 6η θέση και να γλιτώσει έναν γύρο στη διαδικασία. Το κακό ήταν πως έπεσε πάνω στην Ντε Γκράαφσαπ και αποκλείστηκε στις λεπτομέρειες. Κέρδισε με 3-2 το πρώτο εντός έδρας ματς και ηττήθηκε με 4-2 στην εκτός έδρας ρεβάνς.

Προπονητής: Πολύ ίσως θυμούνται τον Μάικ Σνούι ως βοηθό του Χενκ τεν Κάτε κατά τη θητεία του στον Παναθηναϊκό. Ο 54χρονος τεχνικός έχει φτιάξει καλή ομάδα στην Τέλσταρ, που παίζει με την μπάλα κάτω και πέραν των θετικών αποτελεσμάτων, προσφέρει θέαμα, ειδικότερα εντός έδρας. Σε 10 από τα 19 περσινά ματς μπροστά στο κοινό της πέτυχε από τρία γκολ και πάνω.

Έδρα: Rabobank IJmond Stadion (4.663), συνθετικός χλοοτάπητας

Μεταγραφές: Έφυγαν οι καλύτεροι παίκτες της, από τον τερματοφύλακα Ρόντι ντε Μπουρ (37/0), μέχρι τον μέσο Σχούτεν (37/4) και τους επιθετικούς Χαμνταουΐ (35/11), Πλάτιε (35/14), Νοβάκοβιτς (35/19), με τους 3 από τους 5 να μεταπηδούν σε ομάδες της Eredivisie. Τον Ντε Μπουρ αντικατέστησε ο Φαν ντερ Μάατεν, θετικό πως κράτησε τους περισσότερους αμυντικούς της (υστέρησε ανασταλτικά πέρσι, χρειάζεται ομοιογένεια). Έφερε κυρίως παίκτες από ομάδες Νέων, με την προοπτική της εξέλιξής τους από τον Σνούι. Ένας εξ αυτών είναι ο Έλληνας αμυντικός χαφ Καλούδης Λεμονής (27/3 με Κισσαμικό). Άλλωστε και όσους φύγανε με μεταγραφή φέτος, πέρσι στο ξεκίνημα της σεζόν δεν τους ήξερε ούτε η... μητέρα τους.

Προετοιμασία: Αντιμετώπισε ομάδες χαμηλής δυναμικότητας στα φιλικά, στο πιο σημαντικό από αυτά ηττήθηκε με 2-1 από την Ντόρντρεχτ. Κέρδισε τις ερασιτεχνικές Λίσε (5-0) και ADO' 20 (6-0).

Εκτίμηση: Είναι σχεδόν αδύνατο να εκφράσεις άποψη για το αν παίκτες που έρχονται από ομάδες Νέων (και καλώς ή κακώς δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα γι' αυτούς) μπορούν να αντικαταστήσουν επαρκώς τις καλές μονάδες που έφυγαν. Το μόνο σίγουρο είναι πως στα εντός έδρας ματς η Τέλσταρ θα φέρνει over 3.5 (ή και G/G ημιχρόνου), λόγω της επιθετικής νοοτροπίας του Σνούι, που παραμένει σταθερή. Το ταβάνι της είναι η περσινή επίδοση (6η θέση).

 

Καμπούρ Τι έκανε πέρσι: Πήρε το όσκαρ... αλαζονείας. Κέρδισε με 4-1 εκτός την Ντόρντρεχτ στο πρώτο ματς των πλέι οφ ανόδου, την υποτίμησε στη ρεβάνς, έχασε με το ίδιο σκορ (παρότι προηγήθηκε) και αποκλείστηκε στα πέναλτι! Ξεκίνησε τραγικά τη σεζόν, τη σουλούπωσε ο Ρενέ Χάκε στο δεύτερο μισό, μέχρι να γίνει το... πατατράκ στα πλέι οφ και να δυσαρεστηθεί ο κόσμος της που την ακολουθεί φανατικά.

Προπονητής: Ο Ρενέ Χάκε πέρσι, απολύθηκε (άδικα κατά πολλούς) στο ξεκίνημα της σεζόν από την Τβέντε και ανέλαβε την Καμπούρ στις 31/1. Την αναμόρφωσε, κυρίως ανασταλτικά και την έκανε να παίζει πιο ορθολογικά. Γενικά βελτιωνόταν σε σταθερό ρυθμό, αλλά ευθύνεται για το κάζο στα πλέι οφ. Γιατί; Μετά το πρώτο ματς είχε κάνει υπερφίαλες δηλώσεις, ενώ έκανε και μίνι ροτέισον στον επαναληπτικό. Παρ' όλα αυτά, η διοίκηση του έδωσε δεύτερη ευκαιρία.

Έδρα: Cambuurstadion (11.230), συνθετικός χλοοτάπητας

Μεταγραφές: Αποχώρησαν αρκετοί παίκτες, μόλις 4 εξ αυτών ήταν βασικοί και συγκεκριμένα οι Κάμινς (Τ, 29/0), Κιπ (Μ, 28/5), Χούτκοπ (Μ-Ε, 28/5) Μπάρτο (Ε, 35/11). Ο Μους (38/0 με Ος) θα κάτσει κάτω από τα γκολπόστ φέτος, ενώ έφερε κατά βάση παίκτες που δεν βρήκαν χώρο στα ρόστερ ομάδων της Eredivisie, όπως οι Φαν Κούσφελντ (Α, Χέρενφεν), Κάλορ (Μ, Φιτέσε). Στην επίθεση δείχνει αποδυναμωμένη αν και υπάρχει... λίστα για να αποκτηθούν παίκτες πέραν του Γερμανού Κέβιν Σίντλερ (30 ετών, καριέρα στις μικρές κατηγορίες Γερμανίας), που είναι ο μοναδικός φορ που αποκτήθηκε έως τώρα.

Προετοιμασία: Μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού τα φιλικά που έδωσε, κέρδισε τις Αλμίρε (2-0), Σπάρτα Ρότερνταμ (2-0), έφερε 0-0 με τη Γιονγκ Φιτέσε, ενώ ηττήθηκε με 3-0 από την Ντε Γκράαφσαπ, στο μοναδικό ματς με αντίπαλο ομάδα πρώτης κατηγορίας.

Εκτίμηση: Με την εικασία πως θα πάρει τουλάχιστον έναν επιθετικό ακόμα, έχει καλές πιθανότητες να μπει στα πλέι οφ ανόδου, λογικά θα δώσει μάχη για να μπει στην πεντάδα και να γλιτώσει έναν γύρο στη διαδικασία και το πιο πιθανό είναι να τα καταφέρει.

 

Αλμίρε Τι έκανε πέρσι: Έφτασε μία ανάσα από την πρώτη της συμμετοχή στην Eredivisie, όμως έχασε από την Ντε Γκράαφσαπ στον τρίτο γύρο των πλέι οφ ανόδου (είχε ξεκινήσει από τον πρώτο). Συγκεκριμένα, έφερε 1-1 εντός στο πρώτο ματς (ισοφαρίστηκε στο 92') και ηττήθηκε με 2-1 στον επαναληπτικό, παρότι πήρε προβάδισμα. Στις λεπτομέρειες δηλαδή. Είχε τα περισσότερα over 2.5 στην κατηγορία, 32 σε 38 αγώνες στην κανονική περίοδο.

Προπονητής: Ο 38χρονος Μικέλε Σαντόνι ξεκίνησε ως αναλυτής βίντεο στον Άγιαξ, πέρασε από τα τμήματα υποδομής της Λάτσιο, ενώ πέρσι ήταν βοηθός προπονητή του Ντιέγκο Λόπες, στην Κάλιαρι. Πολύ δύσκολη η αποστολή του, καθώς ο προκάτοχός του, Τζακ ντε Χίερ (νυν κόουτς της Ναϊμέγκεν) έκανε τρομερή υπέρβαση τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Έδρα: Yanmar Stadion (3.800)

Μεταγραφές: Έφυγε... πολύς κόσμος, ο αρχηγός Όφερτομ (Μ, 22/6) ακολούθησε τον Ντε Χίερ στη Ναϊμέγκεν, αποχώρησαν επίσης άλλοι 8 βασικοί, με πιο ηχηρές απώλειες τους Σαλασίβα (Μ. 32/7), Φαν ντερ Βάτερ (Ε, 25/12) και Φάλπορτ (Ε, 34/16, 1ος σκόρερ). Ήρθαν αρκετά καλοί παίκτες σε όλες τις γραμμές, όπως οι Φαν Φλέρκεν (Α, Γιονγκ Αϊντχόφεν), Λουν (Μ, Έμεν) και ο 18χρονος επιθετικός Μέιερ (Βίλεμ U18). Επίσης έφερε και 3 δανεικούς, τους Σεκ (Α.), Σολέρι (Ε.) από τη Ρόμα και τον στόπερ Φράνσις από τη Μάντσεστερ Σίτι.

Προετοιμασία: Όπως ήταν λογικό με τόσες αλλαγές έδωσε αρκετά φιλικά, 8 τον αριθμό, με επίδοση 4-2-2. Στα πιο σημαντικά κέρδισε Φόλενταμ (2-1), Γιονγκ Ουτρέχτη (2-1), έφερε ισοπαλία με Γκόου Αχέντ (2-2), Μάαστριχτ (1-1) και ηττήθηκε από Καμπούρ (2-0), Χεράκλες (2-1).

Εκτίμηση: Ολικό λίφτινγκ στο ρόστερ και αλλαγή προπονητή, ο οποίος αφενός είναι άπειρος και αφετέρου δεν έχει δουλέψει ούτε ως βοηθός σε ολλανδική ομάδα. Το υλικό που έχει πάντως είναι αξιόλογο, αν διαχειριστεί σωστά μπορεί μια θέση στο πρώτο μισό της κατάταξης, αλλά δεν βλέπουμε να πλησιάσει την περσινή επίδοση, που έφτασε μία ανάσα από την Eredivisie.

 

Μάαστριχτ Τι έκανε πέρσι: Προβλημάτισε κατά τη διάρκεια της χρονιάς, μάλλον δεν άξιζε να μπει στα πλέι οφ (πήρε το τελευταίο εισιτήριο από τη γενική βαθμολογία), το απέδειξε στη διαδικασία, όπου τέθηκε εκτός από τον πρώτο γύρο, σχετικά εύκολα, χάνοντας και τα δύο ματς από την Αλμίρε (3-1 εντός και 3-2 εκτός έδρας). Στόχος της κάθε χρόνο είναι η άνοδος.

Προπονητής: Ο Ρον Έλσεν είναι εδώ και 3,5 χρόνια στον πάγκο της και παρότι τη διατηρεί στο πρώτο μισό της κατάταξης δεν έχει κάνει την υπέρβαση. Πρόπερσι έφτασε κοντά στην άνοδο, πέρσι όμως απογοήτευσε σε σχέση με ομάδες που είχαν μικρότερο μπάτζετ. Παρ' όλα αυτά ο 51χρονος Ολλανδός εξακολουθεί να έχει τη στήριξη της διοίκησης.

Έδρα: De Geusselt (10.000), συνθετικός χλοοτάπητας

Μεταγραφές: Μετά τις πολλές προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ τα προηγούμενα χρόνια η MVV φέτος ήταν πιο συγκρατημένη. Αποχώρησαν οι βασικοί αμυντικοί Σιράνι (38/3), Περέιρα (33/0) και ο μέτριας ποιότητας επιθετικός Γιλντιρίμ (29/8), γενικά κράτησε τις ποιοτικότερες μονάδες της. Έφερε δανεικούς από τη Σταντάρ (όπως συνηθίζει κάθε χρόνο) τον στόπερ Λαβαλέ και τον μέσο Ντέομ, γενικά κράτησε χαμηλούς τόνους, βασίζεται στην ομοιογένεια.

Προετοιμασία: Παρότι δεν αντιμετώπισε ομάδα πρώτης κατηγορίας στα φιλικά, δεν κέρδισε σε κανένα από τα 4 ανταγωνιστικά. Ηττήθηκε από Βάτενσαϊντ (1-0), Ντεν Μπος (2-0) και αναδείχτηκε ισόπαλη 1-1 με Μέερσεν, Αλμίρε.

Εκτίμηση: Αυτό που την κρατάει σε ικανοποιητικό επίπεδο είναι η «βαριά» φανέλα που έχει για το επίπεδο και η ομοιογένεια που υπάρχει στο ρόστερ, αρκετοί παίκτες της παίζουν μαζί εδώ και χρόνια. Πάντως, φέτος ο ανταγωνισμός έχει ενταθεί, οι ομάδες έχουν εξελιχθεί κι εκείνη δεν έκανε το απαραίτητο... update, οπότε το μέγιστο που θα περιμένουμε από αυτή είναι να διεκδικήσει ένα από τα τελευταία εισιτήρια για τα πλέι οφ, όπως και πέρσι.

 

Ντεν Μπος Τι έκανε πέρσι: Ήταν η πιο άτυχη ομάδα, καθώς η θέση στην οποία τερμάτισε (11η) ήταν η πρώτη που δεν έδωσε εισιτήριο για τα πλέι οφ. Ξεκίνησε πολύ καλά, στην έδρα της ήταν ικανή να κερδίσει οποιονδήποτε αντίπαλο της κατηγορία (3-0 τη Ναϊμέγκεν, 5-0 τη Γιονγκ Αϊντχόφεν), όμως στο δεύτερο γύρο ανέκυψαν οικονομικά προβλήματα τα οποία αποσυντόνισαν παίκτες και τεχνική ηγεσία.

Προπονητής: Ικανοποιητική η δουλειά του Βιλ Μπούσεν, οι συνθήκες άλλωστε δεν ήταν οι ευνοϊκότερες. Γνώστης της κατηγορίας ο 54χρονος, παλιότερα έχει κάτσει στους πάγκους των Φένλο, Φορτούνα, Ος, μεταξύ άλλων. Αν τον αφήσουν μπορεί να ανεβάσει την ομάδα επίπεδο, πάντα διαβασμένος από τακτικής άποψης.

Έδρα: Stadion De Vliert (9.000), συνθετικός χλοοτάπητας

Μεταγραφές: Ευχάριστα νέα, καθώς έχει νέο ιδιοκτήτη, τον Γεωργιανό Κάκι Τζορντάνια. Δεν είναι η καλύτερη δυνατή λύση, όμως προσφέρει ανακούφιση, καθώς η ομάδα είχε μπει σε... επικίνδυνα μονοπάτια τους τελευταίους μήνες. Σημαντική απώλεια ο 1ος σκόρερ Φόσεμπελτ (Ε, 37/15, συνεχίζει στην Αλμίρε), θα λείψουν και οι Μπίμανς (Α, 29/1), Μερτ (Μ, 38/7), αλλά έως εκεί. Ήρθαν ο τερματοφύλακας Φαν ντερ Στέιν (από Χέρενφεν), ο μέσος Μπελτράμε (32/5 με Γκόου Αχέντ πέρσι) και οι Αργεντίνοι Ρομάτ (δεξιός μπακ, Ουρακάν), Μαρκιόνι (μέσος, Εστουδιάντες). Ετοιμάζει κι άλλες προσθήκες.

Προετοιμασία: Ξεκίνησε κερδίζοντας με 2-0 τη Μάαστριχτ, μετά αντιμετώπισε τις GVVV (3-3), Ροσμάλεν (3-2), που αγωνίζονται σε χαμηλότερες κατηγορίες και έκλεισε τα φιλικά χάνοντας με 2-0 από τη Ρόντα.

Εκτίμηση: Πολύ ευχάριστα νέα από την αλλαγή διοίκησης και την ύπαρξη ρευστότητας. Αν παραμείνουν όλα ως έχουν, ο Βιλ Μπούσεν θα καταφέρει να βελτιώσει σημαντικά την ομάδα. Περιμένουμε να μπει στα πλέι οφ, είτε μέσω της κατάταξης, είτε κερδίζοντας κάποια περίοδο.

 

ΦΚ Αϊντχόφεν Τι έκανε πέρσι: Η φυγή του προπονητή Φαν Λέουβεν μεσούσης της σεζόν την... εκτροχίασε, ο Νασιμέντο χρειάστηκε χρόνο για να βρει λύσεις, έκλεισε τη χρονιά με επίδοση 3-1-0 στις 4 τελευταίες αγωνιστικές, όμως το σερί δεν ήταν αρκετό για το πολυπόθητο εισιτήριο των πλέι οφ ανόδου.

Προπονητής: Ο Πορτογάλος Νασιμέντο δεν έδειξε κάτι ιδιαίτερο πέρσι, στο δεύτερο μισό στο οποίο έκατσε στον πάγκο της ομάδας. Είχε τον 1ο σκόρερ της κατηγορίας στη διάθεσή του, παρ' όλα αυτά δεν κατάφερε την υπέρβαση. Πάντως, χαιρόσουν τα βλέπεις τα παιχνίδια της ΦΚ Αϊντχόφεν, ήταν η... χαρά του over (16/18 από τότε που ανέλαβε ο 52χρονος).

Έδρα: Jan Louwers Stadion (5.400), συνθετικός χλοοτάπητας

Μεταγραφές: Ξεκαθάρισμα, αποχώρησαν 17 παίκτες, με κυριότερη απώλεια αυτή του επιθετικού Λίντερ (30 γκολ σε 31 ματς), ο οποίος πέρα από πρώτος σκόρερ της ομάδας, αναδείχτηκε και τοπ γκολτζής της κατηγορίας. Ο Νασιμέντο θέλησε να το μικρύνει το ρόστερ, έγιναν λίγες (7 τον αριθμό) αλλά στοχευμένες προσθήκες, ξεχωρίζουν αυτές των Φαν ντερ Χέιντεν (Μ, Οστάνδη), Ζέεντορφ (Α, 14/0 με Ινβερνές). Δοκιμάζονται 3 Πορτογάλοι, αρνητικό το ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα αξιόλογος αντικαταστάτης του Λίντερ, το θετικό είναι πως φαίνεται να μένει στο σύλλογο ο εξτρέμ Καμπάνγκου (38/10 και 14 ασίστ).

Προετοιμασία: Φάνηκε να βελτιώνεται σταδιακά στα φιλικά. Έχασε στα 3 πρώτα χωρίς να σκοράρει από Ουέρντινγκεν (1-0), Ρόντα (1-0), Μπρίστολ Ρόβερς (2-0), ακολούθησε η ισοπαλία με την Τζαζίρα (2-2) και στα 2 πιο πρόσφατα κέρδισε Γιονγκ Μπρέντα (1-0) και UNA (3-0). Πάντως, δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα, ειδικότερα από τα δύο τελευταία.

Εκτίμηση: Μόνο καλά δεν ξεκινάει η σεζόν για τη ΦΚ Αϊντχόφεν. Πολλοί τραυματισμοί (την «γονάτισαν» πέρσι), ελλιπής σχεδιασμός αφού ακόμα ψάχνει παίκτες και ο αμφιλεγόμενος τεχνικός Νασιμέντο στον πάγκο, είναι στοιχεία που μας κάνουν να πιστεύουμε πως ο Μάιος θα τη βρει στο δεύτερο μισό της κατάταξης.

 

Ντόρντρεχτ Τι έκανε πέρσι: Πρωταγωνίστησε σε μία από τις πιο συναρπαστικές ανατροπές στην ιστορία των διπλών αγώνων. Έχασε με 4-1 εντός στο πρώτο ματς από την Καμπούρ, στο ημίχρονο του επαναληπτικού βρισκόταν πίσω στο σκορ κι όμως κατάφερε στο δεύτερο 45λεπτο να κάνει την ανατροπή, να φτάσει στο 4-1 και να πάρει την πρόκριση στα πέναλτι! Βέβαια στο δεύτερο γύρο τέθηκε εκτός από τη Σπάρτα, αλλά έκανε συγκλονιστική προσπάθεια. Συμμετείχε στη διαδικασία παρότι τερμάτισε 13η, καθώς είχε κερδίσει την τρίτη περίοδο.

Προπονητής: Ο Χέραρντ ντε Νόιερ έκανε το «μπαμ», από εκεί που η Ντόρντρεχτ τερμάτιζε στις τελευταίες θέσεις κατάφερε να της δώσει πνοή και επιπλέον κίνητρο. Ανέδειξε κάποιους καλούς παίκτες, όμως βάσει των προσθαφαιρέσεων στο ρόστερ γίνεται... επανεκκίνηση, οπότε θα πρέπει να επαναλάβει το «θαύμα».

Έδρα: Riwal Hoogwerkers Stadion (4.235)

Μεταγραφές: Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα. Η επιτυχημένη σεζόν έκανε περιζήτητους τους παίκτες της, μόνο 6 από αυτούς παρέμειναν και φέτος στο ρόστερ το οποίο άλλαξε ριζικά. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και πέρσι, αν και δεν την επηρέασε ιδιαίτερα, αφού κατάφερε να κερδίσει τη δεύτερη περίοδο. Πολλοί παίκτες ήρθαν από ομάδες Νέων, οπότε δεν μπορεί να εκφραστεί ασφαλής άποψη γι' αυτούς, προσθήκη άξια αναφοράς ο ιρακινός επιθετικός Χαϊντάρι, ο οποίος άφησε καλές εντυπώσεις πέρσι στην Έμεν.

Προετοιμασία: Υπέστη μόνο μία ήττα σε 8 φιλικές αναμετρήσεις (επίδοση 6-1-1). Στις πιο σημαντικές από αυτές κέρδισε Ντεν Χάαγκ (2-0), Τέλσταρ (2-1), Φόλενταμ (2-0) και ήρθε ισόπαλη 1-1 με τη Ναϊμέγκεν. Τα υπόλοιπα ήταν με ερασιτεχνικές ομάδες.

Εκτίμηση: Μόνο η φανέλα, το σήμα και ο προπονητής Ντε Νόιερ έμειναν για να θυμίζουν την περσινή σεζόν της Ντόρντρεχτ, στην οποία έκανε την υπέρβαση. Δύσκολα πάντως θα καταφέρει για δεύτερη σερί χρονιά να μαζέψει τα κομμάτια του παζλ και να φτιάξει πάλι ένα τόσο καλό σύνολο. Σε κάθε περίπτωση, είναι σε θέση να αποφύγει τις τελευταίες θέσεις.

 

Φόλενταμ Τι έκανε πέρσι: Τραγική εκκίνηση, μέχρι την 14η αγωνιστική βρισκόταν στην τελευταία θέση, ενώ είχε στόχο την άνοδο. Σταδιακά βελτιώθηκε, η διοίκηση στήριξε τον προπονητή, τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος ήταν εντός των πλέι οφ ανόδου, η ήττα από την Αλμίρε όμως απέβη καθοριστική και την έριξε στην 14η θέση, την τελευταία αγωνιστική.

Προπονητής: Ο Μίσα Σάλντεν στηρίχτηκε όσο λίγοι προπονητές, παρότι στο ξεκίνημα τα έκανε μαντάρα (θα χρησιμοποιούσαμε χειρότερη λέξη). Πάντως, δικαίωσε την επιλογή των διοικούντων αφού η ομάδα βελτιώθηκε αισθητά και έχασε τα πλέι οφ στο νήμα. «Σχολείο» η σεζόν για τον 44χρονο, ξέρει τι να αποφύγει φέτος.

Έδρα: Kras Stadion (6.984), συνθετικός χλοοτάπητας

Μεταγραφές: Είναι η ομάδα που έχασε τους λιγότερους παίκτες. Συγκεκριμένα, μόνο ο βασικός τερματοφύλακας Φέρχουλστ (38/0) είναι απώλεια. Το κακό είναι πως παράλληλα δεν ενισχύθηκε. Έφερε τον τερματοφύλακα Νόρντιν Μπάκερ (από ερασιτεχνική ομάδα), ενώ ήρθε δανεικός από τον Άγιαξ ο δεξιός μπακ Σχούτεν. Παράλληλα προωθήθηκαν 4 παίκτες από τη Γιονγκ Φόλενταμ, δεν υπάρχει ούτε ένας μη Ολλανδός στο ρόστερ.

Προετοιμασία: Προβλημάτισε έντονα, αποσπώντας μόνο 1 νίκη σε 7 φιλικά (1-2-4). Βέβαια είχε δύσκολους αντιπάλους, στα πιο σημαντικά ηττήθηκε από Χεράκλες (5-2), Φένλο (2-0), Αλμίρε (2-1) Ντόρντρεχτ (2-0) κι έφερε 3-3 με τη Γιονγκ Άλκμααρ.

Εκτίμηση: Σχεδόν αναλλοίωτο έμεινε το ρόστερ της, αν είχε ενισχυθεί και λίγο θα της δίναμε πάτημα να τα πάει καλύτερα από πέρσι. Σε θεωρητική βάση θα είναι πιο έτοιμη από αρκετές ομάδες, οπότε με «όπλο» την έδρα, μπορεί να διεκδικήσει κάτι καλό στις 2 πρώτες περιόδους.

 

Ος Τι έκανε πέρσι: Ξεκίνησε... σούπερ, ήταν στην 1η θέση την 4η αγωνιστική, δημιούργησε προσδοκίες στους οπαδούς της καθώς στη 19η αγωνιστική παρέμενε 6η, αλλά κλότσησε την καρδάρα με το γάλα, σταδιακά έπεφτε η απόδοσή της και κατ' επέκταση η θέση της στην κατάταξη, με τη σεζόν να τη βρίσκει στη 15η.

Προπονητής: Ο Κλας Βελς μπορεί γενικά σαν προπονητής να μην είναι έμπειρος, πρώτη του επαγγελματική δουλειά είναι η Ος, τον σύλλογο τον ξέρει όμως, αφού ήταν βοηθός σε διάφορους τεχνικούς από το 2010 και μετά. Εφαρμόζει σύστημα 5-3-2.

Έδρα: Frans Heesen Stadion (4.700), συνθετικός χλοοτάπητας

Μεταγραφές: Έφυγαν οι δύο πολυτιμότεροι παίκτες και δύο πρώτοι σκόρερ της, οι μεσοεπιθετικοί Καμάτσι (35/15) και Φαν ντερ Φένε (34/13). Απώλεια και ο μέσος Μπαξ (36/5), μάλιστα οι δύο από τους 3 πήγαν στην Γκόου Αχέντ. Μίξη ταλέντου και εμπειρία οι νεοφερμένοι, ξεχωρίζουν οι μέσοι Σμέιτς (πρώην Καμπούρ, Ντε Γκράαφσαπ), Μπριλς (Νταντί Γιουνάιτεντ), καθώς και ο εξτρέμ Ρόμενς (21/0 με Γιονγκ Αϊντχόφεν).

Προετοιμασία: Αήττητη ολοκλήρωσε τα φιλικά, μάλιστα τα δύο από αυτά ήταν απέναντι σε ομάδες πρώτης κατηγορίας. Συγκεκριμένα, κέρδισε 3-0 την Ντεν Χάαγκ και στη συνέχεια έφερε ισοπαλίες με Κασίμπασα (0-0), Ντε Τρέφερς (1-1), Γιονγκ Ουτρέχτη (1-1).

Εκτίμηση: Πάνε πολλά χρόνια από την τελευταία της επιτυχία, χαρακτηριστικό αυτού πως στις πρώτες αγωνιστικές πέρσι που ήταν στην κορυφή της κατάταξης, οι οπαδοί της τύπωσαν μπλουζάκια με τη βαθμολογία! Το μέγιστο που μπορεί είναι να φορμαριστεί για ένα διάστημα και να κερδίσει κάποια από τις περιόδους.

 

Γιονγκ Άλκμααρ Τι έκανε πέρσι: Είναι... υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό για την εξαιρετική σεζόν της Αλκμααρ, στην οποία 6 παίκτες της προωθήθηκαν στο ξεκίνημα της σεζόν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταγωνιστεί τις ομάδες Νέων του Άγιαξ και της Αϊντχόφεν, αλλά για νεοφώτιστη καλή ήταν η 16η θέση, με χάιλαϊτ τις δύο νίκες στα γειτονικά ντέρμπι με τον Γιονγκ Άγιαξ (4-2 εντός και 1-0 εκτός έδρας).

Προπονητής: Ο 65χρονος Μάρτιν Χάαρ αποχώρησε για να αναλάβει ερασιτεχνική ομάδα, με τον Μίχελ Φονκ να τον αντικαθιστά. Τελευταία του δουλειά ως πρώτος προπονητής ήταν η Τέλσταρ, στην οποία είχε ικανοποιητική παρουσία για 3 χρόνια (2014-17), ενώ πέρσι ήταν βοηθός του Γιούρχεν Στρέπελ στη Χέρενφεν. Υιοθετεί επιθετικό στυλ ποδοσφαίρου.

Έδρα: AFAS Trainingscomplex (1.200), συνθετικός χλοοτάπητας. Σε ορισμένες περιπτώσεις (κυρίως εισπρακτικοί λόγοι) χρησιμοποιεί το AFAS Stadion (17.082), γήπεδο της πρώτης ομάδας.

Μεταγραφές: Αυτή τη φορά ο μόνος που δεσμεύτηκε από την πρώτη ομάδα ήταν ο μέσος Χούντεμακερς (34/3). Αποχώρησαν ο χαφ Έιναρσον (19/2, Βάρναμο) ο εξτρέμ Χάρνταϊκ (22/0) και ο τερματοφύλακας Ολάι (35/0). Ήρθαν οι Σαφαστάνο (αρ. μπακ), Ντέκερ (εξτρέμ) από τον Γιονγκ Άγιαξ, ο μέσος Σεντλάτσεκ από νους Νέους της Σπάρτα Πράγας, ενώ ανέβηκαν και 5 παίκτες από την U19.

Προετοιμασία: «Ροντέο» τα περισσότερα φιλικά που έδωσε. Στα πιο σημαντικά από αυτά ηττήθηκε από Έμεν (3-2), Γιονγκ Αϊντχόφεν (4-3), έφερε 3-3 με τη Φόλενταμ και κέρδισε 3-1 την Κόνινκλαϊκε.

Εκτίμηση: Αυτή τη φορά γλίτωσε το... άρμεγμα από την πρώτη ομάδα και στόχος της είναι να κλείσει την ψαλίδα με τις «ισχυρότερες» Γιονγκ Αγιαξ και Γιονγκ Αϊντχόφεν. Δεν ξέρουμε αν όντως θα το κάνει, όμως βάσει των όσων έδειξε στην προετοιμασία θα παίζει φουλ επίθεση και τα παιχνίδια της θα είναι υποψήφια για over 3.5, και G/G ημιχρόνου.

 

Γκόου Αχέντ Ιγκλς Τι έκανε πέρσι: Παταγώδης αποτυχία, προερχόμενη από την Eredivisie είχε στόχο τον τίτλο, όχι απλά την άνοδο. Γρήγορα φάνηκε πως δεν θα τα κατάφερνε και τελικά δεν πέρασε ούτε... απ' έξω, ευτυχώς που δεν υπήρχε υποβιβασμός γιατί δεν αποκλείεται να έπεφτε κιόλας. Στα κάγκελα οι οπαδοί, απείλησαν ουκ ολίγες φορές με... λιντσάρισμα παίκτες και τεχνική ηγεσία.

Προπονητής: Ο Τζον Στέχεμαν είχε στρωμένη δουλειά στη Χεράκλες, όταν ανέλαβε (πριν 4 χρόνια) είχε στόχο την παραμονή και πρόπερσι την έβγαλε στο Γιουρόπα Λιγκ! Εξέπληξε τους πάντες η απόφασή του να αποχωρήσει για να αναλάβει την ομάδα της καρδιάς του, την Γκόου Αχέντ Ιγκλς. Νέος, μόλις η δεύτερη επαγγελματική του δουλειά, όμως έδειξε εξαιρετικό δείγμα γραφής στο Άλμελο.

Έδρα: De Adelaarshorst (10.400)

Μεταγραφές: Φύγανε όλες οι «παλιοσειρές», καθάρισαν τα αποδυτήρια από κλίκες και τα συναφή, έπεσε σημαντικά ο μέσος όρος ηλικίας του ρόστερ. Ο αριστερός μπακ Μπάας και ο εξτρέμ Ναβράτιλ ακολούθησαν τον Στέχεμαν από τη Χεράκλες. Ήρθαν παίκτες που έχουν πρωταγωνιστήσει στη 2η κατηγορία όπως οι Φέρχουλστ (Τ, 38/0 με Φόλενταμ), Φέλντματε (Α, 32/2 με Έμεν), Μπαξ (Μ, 36/5 με Ος), σημαντικές και οι προσθήκες των Φαν Μόρσελ (Μ, 9/0 με Σπάρτα Ρότερνταμ), Φαν ντερ Φένε (Ε, 34/13 με Ος).

Προετοιμασία: Ολοκλήρωσε αήττητη τα σημαντικά φιλικά, στα 3 πρώτα έφερε ισοπαλίες με Εξέλσιορ (0-0), Αλμίρε (2-2), Έμεν (2-2), ενώ στο τρίτο επιβλήθηκε 3-0 της Σπάρτα Ρότερνταμ.

Εκτίμηση: Η απόφαση του Στέχεμαν να αφήσει τη Χεράκλες για να έρθει να ανεβάσει την Γκόου Αχέντ έχει συσπειρώσει τον κόσμο και ανακούφισε τη διοίκηση, που ήταν στο επίκεντρο λόγω του περσινού... πανωλεθρίαμβου! Μαγιά έχει στα χέρια του, καλά υλικά για την κατηγορία. Master chef δεν ξέρουμε αν θα γίνει, πάντως ομάδα που θα «χτυπήσει» με αξιώσεις την άνοδο μπορεί να φτιάξει.

 

Βάλβαϊκ Τι έκανε πέρσι: Δεν άρεσε το αμυντικογενές παιχνίδι του κόουτς Φαν ντεν Μπερχ και παρότι η ομάδα αποσπούσε θετικά αποτελέσματα απομακρύνθηκε το χειμώνα. Ανέλαβε ο πολύπειρος Χανς ντε Κόνινχ, όμως η κατάσταση αντί να βελτιωθεί πήγε προς το χειρότερο. Έκλεισε με αήττητο σερί 4 αγωνιστικών, το οποίο δεν άλλαξε την κατάσταση (18η θέση), ούτε έδωσε παράταση στον πάγκο για τον 58χρονο τεχνικό.

Προπονητής: Τον ντε Κόνινχ αντικατέστησε ο Φρεντ Χριμ. Βοηθός του Ντικ Άντβοκατ στη Σπάρτα ήταν πέρσι ο άνθρωπος κι εκεί ήθελε να συνεχίσει (διαδεχόμενος τον Άντβοκατ), όμως έφαγε... πόρτα από το σύλλογο του Ρότερνταμ και κατέληξε στη Βάλβαϊκ. Έχει υπάρξει τεχνικός στην Αλμίρε (2012-15), την U21 Ολλανδίας αλλά και υπηρεσιακός στην εθνική Ολλανδίας για 3 παιχνίδια.

Έδρα: Mandemakers Stadion (7.508), συνθετικός χλοοτάπητας

Μεταγραφές: Αποχώρησαν οι παλιοσειρές Γκριν (Α-Μ, 32/4), Φόσκαμπ (Ε, 25/5) και κάποιοι άλλοι, αναπληρωματικοί ως επί το πλείστον. Αποκτήθηκαν κατά βάση μεσοεπιθετικοί, για να λυθεί το πρόβλημα δημιουργίας που είχε η ομάδα πέρσι και την «καθήλωσε» στα χαμηλά πατώματα της κατάταξης. Ξεχωρίζουν ο μέσος Φερμέουλεν (25/0 με Εξέλσιορ) και οι επιθετικοί Μπιλάτε (16/2 με Έμεν), Μάατσεν (9/0 με Απόλλωνα Σμύρνης).

Προετοιμασία: Έδωσε δυνατά φιλικά, παρότι δεν κέρδισε σε κανένα από αυτά. Ηττήθηκε από Ζούλτε Βάρεγκεμ (3-1), Ναϊμέγκεν (2-1), Τσβόλε (3-0), έφερε «λευκή» ισοπαλία με τη Μακάμπι Χάιφα, ενώ στο πιο πρόσφατο την περασμένη Παρασκευή επικράτησε 2-1 της Κοζάκεν Μπόις.

Εκτίμηση: Περιμένουμε πως και πως τη συνάντηση του Φρεντ Χριμ με τη Σπάρτα (31/8, εντός έδρας), για να ψάξουμε για πιθανό λάθος στις αποδόσεις, αφού ο 52χρονος θέλει να πάρει το αίμα του πίσω. Τώρα γενικά η Βάλβαϊκ είναι μία ομάδα που ενδεχομένως να ψάξει την είσοδο στα πλέι οφ μέσω των επιμέρους περιόδων, ή κάποιου πλασαρίσματος στην κατάταξη. Πάντως, οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος της.

 

Χέλμοντ Τι έκανε πέρσι: Πολύ μέτρια σεζόν για τη Χέλμοντ, έγινε ακόμα πιο κακή όταν ο προπονητής Χέντρικσεν γνωστοποίησε την απόφασή του να αποχωρήσει από το σύλλογο το καλοκαίρι. Από τη στιγμή που πρόπερσι είχε συμμετάσχει στα πλέι οφ ανόδου, περίμενε κανείς αντίστοιχη πορεία, όμως ολοκλήρωσε στη 19η θέση, απογοητεύοντας τους οπαδούς της.

Προπονητής: Ο Ρομπ Άλφλεν διαδέχτηκε τον Χέντρικσεν. Έμπειρος για την κατηγορία, ήταν βοηθός του Στέχεμαν στη Χεράκλες τα δύο προηγούμενα χρόνια, ενώ στο απόγειο της καριέρας του ο 50χρονος είχε κάτσει στον πάγκο της Ουτρέχτης (σεζόν 2014-15).

Έδρα: SolarUnie Stadion (4.142), συνθετικός χλοοτάπητας

Μεταγραφές: Αποχώρησαν 13 παίκτες, οι 5 ήταν βασικοί , κυριότεροι οι μέσοι Μπουρντούς (38/1), Μπράμπερ (34/6) και ο πρώτος σκόρερ Τόμασεν (38/12). Χαμηλά ο πήχης στις προσθήκες, ήρθαν 4 δανεικοί από την Μπρέντα (!), με κορυφαίο τον ταλαντούχο μέσο Μπρούσελερς. Αξιοσημείωτη η μεταγραφή του αριστερού μπακ Πούλμανς (Λιρς Β').

Προετοιμασία: Δεν ήταν ιδιαίτερα δραστήρια το καλοκαίρι, έδωσε μόλις δύο αξιοσημείωτα φιλικά, στο πρώτο κέρδισε με 6-1 τη Χέμεντ και στο δεύτερο έφερε 2-2 με την Ιτιφάκ.

Εκτίμηση: Μεταγραφές ουσίας δεν έγιναν, αντιθέτως αποχώρησαν αρκετές «παλιοσειρές». Η παρουσία του Άλφλεν στον πάγκο προσφέρει κύρος στην ομάδα, ωστόσο αυτό από μόνο του δε λέει κάτι. Το μόνο σίγουρο είναι πως μπορεί να τα πάει καλύτερα από πέρσι...

 

Γιονγκ Ουτρέχτη Τι έκανε πέρσι: Δεν είχε σχεδόν καθόλου βοήθειες από την πρώτη ομάδα, στη 15η αγωνιστική βρέθηκε στο βυθό της κατάταξης και παρέμεινε εκεί μέχρι τέλους, σε απόσταση 9 βαθμών από τη 19η Χέλμοντ. Μακράν η χειρότερη ομάδα της κατηγορίας, δικαίως τερμάτισε τελευταία.

Προπονητής: Ο Ρόμπιν Προνκ θα κάτσει για 5η διαδοχική χρονιά στον πάγκο της μοναδικής ομάδας που έχει προπονήσει μέχρι στιγμής. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις από αυτόν, πέραν της εξέλιξης των παικτών για να παίξουν κάποια στιγμή στην πρώτη ομάδα. Γι' αυτό καλός είναι για... παραπάνω δύσκολα.

Έδρα: Sportcomplex Zoudenbalch (550). Σε ορισμένες περιπτώσεις (κυρίως εισπρακτικοί λόγοι) χρησιμοποιεί το Stadion Galgenwaard (23.750), γήπεδο της πρώτης ομάδας.

Μεταγραφές: Εύχεται η νέα γενιά παικτών από την U19 να είναι λίγο καλύτερη από την προηγούμενη.

Προετοιμασία: Σε φιλικά έχασε 1-0 από τη Γιονγκ Αϊντχόφεν και 2-1 από την Αλμίρε για να φέρει 1-1 με την Ος. Αρκετοί παίκτες της βέβαια αγωνίστηκαν και σε κάποια ματς με την πρώτη ομάδα σε αυτό το διάστημα.

Εκτίμηση: Δεν πιστεύει σε τίποτα, δεν ελπίζει σε τίποτα, είναι... λέφτερη. Κάπως έτσι είναι τα πράγματα για τη Γιονγκ Ουτρέχτη, καθώς αποτελεί τη χειρότερη ομάδα στην κατηγορία, όμως από τη στιγμή που δεν υπάρχει υποβιβασμός, παίζει χωρίς άγχος. Μοναδικός της στόχος να μειώσει τη διαφορά από τις υπόλοιπες ομάδες Νέων.

Κώστας Φίλιος

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ