foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ57
COSMOTE TV ΔΩΡΕΑΝ* ΕΔΩ 📺 ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Ισπανία, Segunda Division: Preview σεζόν 2018-19

Previews Πρωταθλημάτων | 15 Αυγ 2018 12:11
Ισπανία-Segunda-Division-Preview-σεζόν-2018-19.jpg

Η Ανδαλουσία κέρδισε φέτος τα σκήπτρα με τις περισσότερες παρουσίες (5) στην κατηγορία της Segunda Division (Γρανάδα, Μάλαγα, Αλμερία, Κάντιθ, Κόρδοβα), με την Αστούρια (Οβιέδο, Σπόρτινγκ δε Χιχόν), την Καταλονία (Ρέους, Ταραγόνα), τη Μαδρίτη (Αλκορκόν, Ράγιο Μαχαδαόντα), τη Γαλικία (Λα Κορούνια, Λούγο) και τα Κανάρια νησιά (Λας Πάλμας, Τενερίφε) να έχουν από δύο. Από μία εκπρόσωπο έχει η περιοχή της Αραγονίας (Σαραγόσα), η Καστίγια Λα Μάντσα (Αλμπαθέτε), η Βαλένθια (Έλτσε), η Εξτρεμαδούρα (Εξτρεμαδούρα), οι Βαλεαρίδες νήσοι (Μαγιόρκα) και η Ναβάρα (Οσασούνα). Να τονίσουμε επίσης ότι μετά από 15 χρόνια δεν υπάρχει φέτος ομάδα παράρτημα (π.χ. Σεβίλλη Β) στην κατηγορία.

400 χρόνια στην Primera

Η φετινή Segunda Division χαρακτηρίστηκε ήδη ως η δυσκολότερη όλων των ετών λόγω των ονομάτων που απαρτίζουν το πρωτάθλημα. Ούτε λίγο ούτε πολύ οι 17 από τις 22 ομάδες που θα συμμετάσχουν στον φετινό μαραθώνιο, έχουν αγωνιστεί στην Primera συνολικά 400 χρόνια ( Σαραγόσα 58 χρόνια, Λα Κορούνια 48, Σπόρτινγκ 42, Οβιέδο 38, Οσασούνα 38, Λας Πάλμας 34, Μαγιόρκα 27, Γρανάδα 23, Έλτσε 21, Μάλγα 17, Κάντιθ 13 κ.λ.π.). Αυτές οι ομάδες έχουν περισσότερη εμπειρία στην Primera, από τις μισές ομάδες που αγωνίζονται φέτος  στην πρώτη κατηγορία και δε θεωρούνται ακόμα ιστορικές (Τζιρόνα 1 χρόνο, Λεγανές 2, Εϊμπάρ 4, Λεβάντε 12, Αλαβές 13, Χετάφε 13, Βαγιεκάνο 17, Βιγιαρεάλ 18 κλπ). Συνεπώς θα μπορούσαμε να πούμε - άτυπα βέβαια - πως η πρώτη κατηγορία «μετακόμισε» στη δεύτερη. Μόνον οι Αλκορκόν, Λούγο, Ρέους, Ράγιο Μαχαδαόντα και Εξτρεμαδούρα δε γνωρίζουν την πρώτη κατηγορία. Να συμπληρώσουμε όμως ότι η τωρινή Εξτρεμαδούρα Ουνιόν Ντεπορτίβα, ιδρύθηκε μεν το 2007 αλλά έχει παρελθόν (περισσότερες πληροφορίες στο αφιέρωμα της ομάδας).

Σύστημα διεξαγωγής

Εξακολουθεί να ισχύει ό,τι γνωρίζουμε. Οι δύο πρώτες στη βαθμολογία  ομάδες ανεβαίνουν αυτόματα στην Primera. Η 3η ομάδα που θα κερδίσει την άνοδο, θα προκύψει μέσα από τη γνωστή διαδικασία των μπαράζ μεταξύ των ομάδων που θα τερματίσουν από την 3η έως την 6η θέση. Υποβιβάζονται οι 4 τελευταίες της βαθμολογίας.

Οι ομάδες της Segunda Division

 

Ντεπορτίβο Λα Κορούνια

Τι έκανε πέρσι: Για χρόνια έπαιζε με τη φωτιά γλυτώνοντας τον υποβιβασμό από την Primera την τελευταία στιγμή. Ήρθε όμως αναπόφευκτα το μοιραίο και υποβιβάστηκε ως 3η από το τέλος και τώρα θα υποχρεωθεί να «φτύσει» αίμα αν θέλει να πετύχει άνοδο. Τίποτα απολύτως δε δούλεψε καλά πέρυσι στην «super Depor» που απέτυχε παταγωδώς σε όλους τους τομείς. Με την αμυντική της γραμμή να αποτελεί τη χαρά του κάθε αντίπαλου, δέχτηκε 76 γκολ σε 38 ματς, ήταν αδύνατο να γλυτώσει.

Προπονητής: Την ομάδα ανέλαβε για ένα χρόνο με οψιόν για ακόμα ένα, ο 52χρονος Βάσκος Νάτσο Γκονθάλεθ, με μοναδικό στόχο την άμεση επάνοδο στην Primera. Ο Νάτσο έχει φάει με το κουτάλι επί 20 χρόνια την σκόνη στις αλάνες των μικρών κατηγοριών. Η Ντέπορ αποφάσισε να επενδύσει στην εμπειρία του και τεχνογνωσία του με την κατηγορία (102 ματς με Αλαβές, Σαραγόσα, Ρέους). Του αναγνωρίζουν ότι στο τακτικό μέρος είναι εξαιρετικός, γνωρίζει πως να χτίσει μία ομάδα που να έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία καθώς επίσης και να επιλύει απρόβλεπτες καταστάσεις. Στον αντίποδα τον κατηγορούν ότι κάνει αργά τις αλλαγές του που είναι ως επί το πλείστον άστοχες, δεν παίρνει εύκολα ρίσκα ενώ είναι υπερόπτης με δημοσιογράφους και οπαδούς. Αγαπά το 4-3-3 και το 4-1-2-1-2 αλλά ξέρει να οργανώνει άριστα την άμυνα  όταν χρειαστεί.

Έδρα: Abanca-Riazor (34.600).

Μεταγραφές: Αρκετές οι αλλαγές στη Ντέπορ με το ενδιαφέρον βασικά για αυτούς που ήρθαν. Ήρθε αντί 1,7 εκ. ευρώ ο επιθετικός Κίκε Γκονθάλεθ (42/4) από την Οσασούνα που έκανε μέτρια χρονιά (παλιότερα στην Αλμερία έβγαζε μάτια). Από την Μπρέντα (31/3) μέσω Μ.Σίτυ όπου ανήκει, ήρθε δανεικός ο 25χρονος Ισπανός κεντρικός αμυντικός Πάμπλο Μαρί Βιγιάρ. Από την Πορτογαλική Σπόρτινγκ ήρθε δανεικός για ένα χρόνο ο αμυντικός Ντομίνγκο Ντουάρτε (χρησιμοποιεί και τα δύο πόδια και ήρθε να καλύψει το κενό του Σίντνει ντα Σίλβα που πήγε στην Μπέτις). Μάχη για μία θέση στο δεξιό αμυντικό άκρο θα δώσει ο Δαβίδ Σιμόν (ήρθε την Λας Πάλμας) με τον Βαλεντίν καθώς ο Χουνφράν έφυγε. Από την Αλαβές μετά από πολύ μέτρια σεζόν ήρθε ο Βενεζουελάνος επιθετικός Κριστιάν Σάντος με 113 γκολ στις 300 επαγγελματικές συμμετοχές σε αγώνες. Για το δεξί άκρο της μεσαίας γραμμής αποκτήθηκε ο Πέδρο Σάντσεθ (38/7) από την Γρανάδα ενώ για την άμυνα προορίζεται και ο Αργεντινός αμυντικός Σεμπαστιάν Ντουμπαρμπιέρ που ήρθε από την Εστουδιάντες. Επέστρεψε ένας τέως αρχηγός της ο μέσος Αλεξ Μπεργαντίνιος (38/1) με πολύ καλή σεζόν στην Χιχόν. Ήρθε επίσης ο πορτιέρο Ντάνι Χιμένεθ ελεύθερος από την Μπέτις, μαζί με τον επίσης πορτιέρο Αντριάν Ορτολά της Μπαρτσελόνα (γρήγορος, με δυνατό πόδι και μπαλιές ακριβείας).

Προετοιμασία: «Οι νίκες στα φιλικά δεν μου λένε απολύτως τίποτα. Στο πρωτάθλημα με ενδιαφέρουν» δήλωσε ο κόουτς ο οποίος δήλωσε ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα των 40 ημερών προετοιμασίας. Διαβαθμισμένης κλίμακας τα φιλικά της Ντέπορ τα οποία κατά σειρά ήταν με Φαβρίλ (3-1), Μπεργαντίνιος (3-0), Βαγιαδολίδ (1-1 με μέτρια εμφάνιση), Λανγκρέο (3-0), Λούγο (2-1, άριστη στο πρώτο ημίχρονο αλλά πολύ μέτρια στο δεύτερο) και Οβιέδο (1-1, καλή σε φυσική κατάσταση με πολλά και δυνατά τρεξίματα).

Εκτίμηση: Η «Ντέπορ» άλλαξε και προσπάθησε να προσαρμοστεί με μεταγραφές που ταιριάζουν στην κατηγορία. Η χρονιά δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Θα πρέπει να προσαρμοστεί αμέσως σε μία κατηγορία γεμάτη «ύαινες» που δεν χαρίζονται σε κανέναν. Λογικά θα διεκδικήσει την απευθείας άνοδο αποτελώντας ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

 

Λας Πάλμας

Τι έκανε πέρσι: Η επίσης ιστορική Λας Πάλμας (34 χρόνια στην Primera) επέστρεψε στα δύσκολα. Πραγματοποίησε κάκιστη χρονιά στην πρώτη κατηγορία την οποία αποχαιρέτησε σχετικά νωρίς τερματίζοντας προτελευταία με 22 πόντους. Με άμυνα για γέλια όλη τη χρονιά, δεν προλάβαινε να μαζεύει την μπάλα από τα δίχτυα της (74 φορές) ενώ επιθετικά μάλλον δεν την κατάλαβε κανείς ότι υπάρχει (24 γκολ).

Προπονητής: Στο τιμόνι της ο γνωστός μας Μανόλο Χιμένεθ που διάλεξε τον πάγκο της δεύτερης κατηγορίας της Ισπανίας αντί αυτόν της πρωταθλήτριας Ελλάδας. Η εμπειρία του ως προπονητής είναι μεγάλη (134 ματς σε Primera, Copa, Europa), ωστόσο στερείται την εμπειρία της Segunda (έχει μόνο 9 ματς με την Σεβίγια Ατλέτικο). Γνωρίζει όμως την αλάνθαστη συνταγή της κατηγορίας. Άμυνα «γρανίτης» και νίκη έναντι του όποιου κόστους. Δημιουργεί μία σκληρή ομάδα με  ένταση στο παιχνίδι της, το οποίο θα προσαρμόζει ανάλογα με τον αντίπαλο. 

Έδρα: Gran Canaria (32.400).

Μεταγραφές:  Όπως ήταν αναμενόμενο ο υποβιβασμός έφερε σοβαρές  ανακατατάξεις στο ρόστερ. Ο Χιμένεθ ανήσυχος άσκησε κριτική στη διοίκηση τόσο για την αργοπορία της να κλείσει το ρόστερ όσο και για το γεγονός ότι οι μεταγραφές άργησαν να έρθουν. Ανέφερε χαρακτηριστικά μετά το ματς με την Κάντιθ στο «Καρράνθα» τρόφι, «είναι κρίμα να ξεκινάει το πρωτάθλημα και ακόμα να περιμένουμε παίκτες. Χρειαζόμαστε ακόμα ένα αμυντικό μέσο, δύο επιθετικούς και ένα αριστερό μπακ. Οι πάντες πρέπει να καταλάβουν πως δεν είμαστε στην Primera όπου ο αντίπαλος σε αφήνει στον αγώνα να σηκώνεις και λίγο κεφάλι. Στη Segunda δεν υπάρχει έλεος. Η άνοδος πρέπει να έρθει στο τέλος του πρωταθλήματος αλλιώς αποτύχαμε». Στα Κανάρια νησιά θα βρίσκεται για την προσεχή χρονιά ο 28χρονος μέσος Φιδέλ (31/4, Αλμερία) και ο εμπειρότατος Ρουμπέν Κάστρο που θα κάνει δίδυμο μαζί με τον γνωστό μας Αραούχο στην επίθεση. Για back up των δύο προηγουμένων ήρθε ο επιθετικός Ράφα Μιρ που ήταν δανεικός  στην Γουλφς και για βασικός πορτιέρο ο Ραούλ Φερνάντεθ της Λεβάντε. Συμφώνησε με τη Λιντς και πήρε τον επιθετικό Χάντι Σακό ενώ σε συμφωνία ήρθε και με την Εϊμπάρ δίνοντας τον Μπίγας και αποκτώντας τον νεαρό μέσο Κριστιάν Ριβέρα. Για τον χώρο της μεσαίας γραμμής πήρε ακόμα έναν νεαρό από την Μπαρτσελόνα Β, τον Ινίγκο Ρουίθ δε Γκαλαρέρα. Μόλις 25 ετών αλλά ήδη με 100 ματς στα πόδια του στη Segunda, αποτελεί εξαιρετικό απόκτημα για την ομάδα του Χιμένεθ. Οι Τσάβι Ναβάρο, Ραούλ Λιθοαίν, Ματέο Γκαρθία, Μπόρχα Ερέρα, Νταβίδ Σιμόν και Αλμπάετο Ακουιλάνι είναι μερικά από τα ονόματα που αποτέλεσαν παρελθόν στους «Ουνιονίστας».

Προετοιμασία: Άρεσε μεν η Πάλμας του Χιμένεθ στην προετοιμασία αλλά ακόμα έτοιμη δεν είναι. Ο κόουτς διέκρινε πως η ομάδα ακόμα δεν έχει αφομοιώσει τους αυτοματισμούς, πελαγώνει όταν ο αντίπαλος ασκεί πίεση και γενικά υπάρχει χρόνος να διανυθεί για να βελτιωθεί. Αγγλο-Ισπανικό χρώμα στα φιλικά της καθώς έπαιξε κατά σειρά με Λας Πάλμας Ατλέτικο (3-0), Τενερίφη (0-0), Μπέρμινχαμ (4-1) και Λιντς (0-1, ήττα στο 85’ μετά από καλή εμφάνιση στο Έλαντ Ρόουντ κόντρα στην ομάδα του Μπιέλσα). Έβαλε πάντως και Πορτογαλική πινελιά στο φιλικό με την Μαρίτιμο  που νίκησε με 1-0 και ολοκλήρωσε τα φιλικά με τη συμμετοχή της στο Καρράνθα Τροφι κόντρα σε Κάντιθ (1-1, καλή απόδοση στο δεύτερο ημίχρονο, με τον Χιμένεθ όμως να ασκεί σκληρή κριτική στους παίκτες του) και Μπέτις (0-4, έπαιξε με πολλές αλλαγές).

Εκτίμηση: Η ομάδα ξηλώθηκε και έγινε η απόπειρα να ξαναχτιστεί από την αρχή με τα νέα δεδομένα. Η προσαρμογή στην κατηγορία μετά από υποβιβασμό δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση, αλλά διαθέτει εμπειρότατο προπονητή, ο οποίος θα παίξει καθοριστικό ρόλο, αν βέβαια τον ευνοήσουν τα αποτελέσματα. Οι μπουκ της δίνουν τρίτο φαβορί για τη κατάκτηση πρωταθλήματος και δεν έχουν άδικο.

 

Μάλαγα

Τι έκανε πέρσι: Για τους «μαλακιτάνος» η χρονιά που πέρασε ήταν απόλυτα καταστροφική και μία από τις χειρότερες στην ιστορία του συλλόγου. Από την περίοδο 2010/11 η χειρότερη θέση που κατέλαβαν ήταν η 11η ενώ πρέπει να θυμίσουμε και την εξαιρετική πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ της περιόδου 2012-13 με παικταράδες όπως οι Βαν Νίστερλόϊ, Ίσκο, Καθόρλα, Τουλαλάν, Μπαπτίστα. Έπεσαν κατηγορία από πολύ νωρίς αποτελώντας τον σάκο του μποξ της Primera. Με μόλις 5 νίκες και 5 ισοπαλίες σε 38 αγώνες προφανώς μόνο τελευταίος μπορείς να τερματίσεις. Χαρακτηριστικό ότι η Λεγανές που έμεινε στην κατηγορία λόγω της 17ης θέσης που κατέκτησε, είχε 23 βαθμούς παραπάνω.

Προπονητής: Πέρυσι ξεκίνησε με τον Μίτσελ που μέχρι να φύγει έσπασε τα νεύρα και των πλέον απαθών και ολοκλήρωσε με τον Χοσέ Γκονθάλεθ. Αυτός έδωσε πλέον τη θέση του στον 49χρονο Αστουριάνο, Χουάν Ραμόν Λόπεθ Μουνίθ να τρέξει το φετινό project. Είναι παλιός γνώριμος της Μάλαγα καθώς θα βρεθεί στον πάγκο της για 4η φορά. Η πρώτη ήταν το 2003-04 ως δεύτερος προπονητής, η 2η από το 2006 ως το 2008 και η 3η το 2009/10 όπου κατάφερε να κρατήσει την ομάδα στην Primera. Στο βιογραφικό του έχει καταγραφεί η άνοδος στην Primera που πέτυχε στον πάγκο των «γρανότας». Τον Μουνίθ περιμένει πολύ δουλειά. Όπως και η ομάδα του έτσι και αυτός προέρχεται από μία κακή χρονιά στη Λεβάντε από όπου και απολύθηκε. Το 4-5-1 και το 4-4-2 δοκίμαζε πέρυσι ζητώντας ισορροπία στις πτέρυγες και δίνοντας μεγάλη σημασία στο passing game.

Έδρα: La Rosaleda (30.000).

Μεταγραφές: Ο σχεδιασμός πέρυσι απέτυχε παταγωδώς. Πάνω από 15 εκ. σε μεταγραφές δόθηκαν σε παίκτες (Κονέ, Μ.Σάντος, Κέκο, Ρολόν, Γκούνεν) που δεν «ακούμπησαν», οπότε φέτος η κάθε μεταγραφή πέρασε από κόσκινο.  Η προσπάθεια για επιστροφή στην Primera θα γίνει με την βοήθεια του Μπαντρ Μπουλαχρούντ, Μαροκινός διεθνής μέσος που κόστισε 600 χιλ. ευρώ με τις συστάσεις να λένε πως ήταν βασικότατος και έξοχος playmaker στην FUS του Ραμπάτ. Ήρθε επίσης ο Ρενάτο Ζοάο Σαλέιρο Σάντος από την Μποαβίστα που κόστισε 700 χιλ. ευρώ και μπορεί να παίξει και στις δύο πτέρυγες. Μία βδομάδα πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα ήρθε δανεικός από τη Βιγιαρεάλ ο Σενεγαλέζος μέσος Άλφρεντ Ν’ντιάγιε. Αυτή η προσθήκη που πρόσφερε τεράστια χαρά στους οπαδούς, έφτιαξε μία τρομερή μεσαία γραμμή καθώς το όνομά του μπαίνει δίπλα σε αυτά των ποιοτικότατων  Μπουλαχρούντ, Ιτούρα, Ρέσιο, Λάσεν και Αντριάν. Νέο απόκτημα αποτελεί ο πολλά υποσχόμενος επιθετικός της Ατλέτικο Μαδρίτης, Έκτορ Ερνάντεθ (16/2, πέρυσι δανεικός στην Αλμπαθέτε), ενώ από την Ουέστ Χαμ ήρθε δανεικός ο Σιντ Χαξαμπάνοβιτς, ικανός να αγωνιστεί και στις δύο πτέρυγες. Ως κάλυψη του Ιγνάσι Μιγκέλ ήρθε ο 21χρονος αριστεροπόδαρος κεντρικός αμυντικός Πο Τόρες από την Βιγιαρεάλ ενώ ακόμα ένα βέλος για την επίθεση της ομάδας του Μουνίθ θα αποτελέσει ο Αργεντινός «στράικερ» Γουστάβο Μπλάνκο, δανεικός από την Σαχτάρ του Ντόνετσκ. Άλλες αφίξεις αφορούν τους Μίκαελ Σάντος (επιθ., 38/17, Χιχόν), Άλεξ Μουλά (επιθ., 16/5, Τενερίφη), Βιγιανουέβα (αμυν., 13 συμ., Κάντιθ). Δεν είχε ακόμα επισημοποιηθεί αλλά πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η παρουσία για τα επόμενα τρία χρόνια του επιθετικού μέσου Ντάνι Πασέκο από τη Χετάφε. Οι αποχωρήσεις βέβαια αναγκαίες με τους Ρολόν, Μίκαελ Σάντος, Ιγνάσι Μιγκέλ, Μίκελ Βιγιανουέβα, Κέκο να αποτελούν ήδη παρελθόν ενώ θα αποχωρήσουν ενδεχομένως και οι Ροσάλες, Χουάνπι, Εν-Νεσυρί, Μιγκέλ Τόρες και Χουάνπι για τους οποίους αναμένονται προσφορές.

Προετοιμασία: Ξεκίνησε με κακή εμφάνιση και ήττα από τη Νόττινχαμ με 3-0, για να ακολουθήσει η νίκη με την Εξτρεμαδούρα (1-0), τρεις σερί ισοπαλίες με Μαρμπέγια (0-0), Βαγιαδολίδ (0-0) και Αλμερία (1-1), νίκη με Αντεκέρα (3-0) και πάλι ισοπαλία αυτήν τη φορά με την Μαγιόρκα (0-0) και έκλεισε τα φιλικά της με Κόρδοβα (1-0, το γκολ στο 88΄ο Μουλά με σουτ) και Γρανάδα (0-0).

Εκτίμηση: Κάθε ομάδα που υποβιβάζεται από την Primera αυτόματα αποτελεί θεωρητικά φαβορί για άνοδο. Δεν θα αποτελέσει εξαίρεση η Μάλαγα που είναι σαφώς ένα από τα φαβορί για να επιστρέψει άμεσα στην μεγάλη κατηγορία. Οι μπουκ την δίνουν στο 6.75 ως πρώτο φαβορί, για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

 

Σαραγόσα

Τι έκανε πέρσι: Οι «μάνιος» ούτε αυτήν τη φορά τα κατάφεραν. Ναι μεν τερμάτισαν στην 3η θέση κατακτώντας παράλληλα το πλεονέκτημα στα μπαράζ αλλά απέτυχαν να κερδίσουν την άνοδο. Οι κρίσιμοι πόντοι που χάθηκαν εκτός έδρας προς το φινάλε ήταν η αιτία του κακού. Από τους 12 διαθέσιμους κέρδισε τους 4, με την διαφορά της από την 2η Ουέσκα να είναι τελικά επίσης 4. Η χρονιά κρίθηκε ως αποτυχημένη σε μία ομάδα που η φυσική της θέση είναι η Primera.

Προπονητής: Ο κόουτς Νάτσο Γκονθάλεθ παραιτήθηκε στις 12 Ιουνίου, με την θέση του στον πάγκο να καταλαμβάνεται από τον Ιμανόλ Ιδιάκεθ στις 18 του ίδιου μήνα. Προπονητής που ξεκίνησε από χαμηλά (Ρεάλ Σοσιεδάδ Β) το 2008 και έφτασε τα δύο τελευταία χρόνια να βρίσκεται εκτός Ισπανίας και πιο συγκεκριμένα στην Κύπρο και την ΑΕΚ Λάρνακας. Γενικά στερείται εμπειριών από το Ισπανικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ακολουθεί ένα συνδυαστικό στυλ το οποίο προσαρμόζει ανάλογα με τον αντίπαλο. Προτιμά πάντως την ήρεμη ανάπτυξη, να ασκεί πίεση όταν χάνει την μπάλα και αντίστοιχα όταν πιέζεται με βαθιές μπαλιές να βγαίνει στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας.

Έδρα: La Romareda (34.500).

Μεταγραφές: Λίγες κινήσεις, με το ρόστερ να μην έχει ακόμα ολοκληρωθεί καθώς αναζητούν επειγόντως ένα φορ κλάσης.  Απέκτησε τον 22χρονο επιθετικό μέσος Τζειμς Ιγκμπεκέμε από την Ζιλ Βιθέτε, κοντός αλλά πολύ δυνατός και τεχνίτης. Ήρθε επίσης ο 27χρονος αριστερός ακραίος Ντιέγο Αγκίρε από τη Ράγιο Βαγιεκάνο, ο 23χρονος Κολομβιανός επιθετικός Τζέισον Μεδίνα από τη Λεονές. Η αποχώρηση του Μίκελ Γκονθάλεθ έφερε 4ο κατά σειρά απόκτημα για το κέντρο αλλά και το αριστερό άκρο της άμυνας, τον Άλεξ Μουνιόθ από τη Σεβίγια Ατλέτικο. Τελευταίο απόκτημα ήταν ο 22χρονος επιθετικός Μαρκ Γκουάλ που ήρθε δανεικός για ένα χρόνο από τη Σεβίλλη.

Προετοιμασία: Πρόβλημα στο γκολ είναι το «ζουμί» των αγώνων προετοιμασίας της Σαραγόσα. Φωνάζει η κατάσταση για επιθετικούς ουσίας. Πριν το τελευταίο ματς προετοιμασίας με τη Λεβάντε αποκτήθηκε ο Γκουάλ, αλλά φτάνει μόνο αυτός; Ο κόουτς πάντως δήλωσε ευχαριστημένος από την όλη προσπάθεια των παικτών του στην απαιτητική προετοιμασία. Οι «μάνιος» ξεκίνησαν τα φιλικά προετοιμασίας με κάτι ομάδες τύπου Ντεπορτίβο Αραγόν (1-1) και Μπολτάνια (9-0) για ξεμούδιασμα, στη συνέχεια με Τουδελάνο (0-0), Τερουέλ (2-1), ακολούθησε η ήττα από την Ταραγόνα (0-1), η νίκη επί της Ρεάλ Σοσιεδάδ (2-1), μετά ο διασυρμός από τη Λεγανές (2-5), η ισοπαλία με τη Βιγιαρεάλ (1-1, κατέβηκε χωρίς τους Γκούτι, Λασούρ, Θαπατέρ, Τοκέρο στάθηκε αξιόμαχα και έκανε καλό δεύτερο ημίχρονο) και τέλειωσε με Λεβάντε (1-1).

Εκτίμηση: Το πεπρωμένο των «μάνιος» λέει ξανά μάχη για άνοδο. Η ομάδα είναι για χρόνια μπλοκαρισμένη στη Segunda με το άγχος και την αγωνία να μεγαλώνουν χρόνο με το χρόνο. Οι οπαδοί ανησυχούν διότι στα φιλικά είδαν την ομάδα τους επιθετικά ανήμπορη. Ο σύλλογος διαθέτει χρήματα, έδρα και κοινό (έκοβε μέσο όρο 20.000 εισιτήρια). Φέτος ξεπέρασε σε αριθμό μελών το περυσινό νούμερο (21.682) φτάνοντας ήδη τους 22.887 που σημαίνει ότι το «Ρομαρέδα» θα είναι «καυτό». Αν καταφέρουν φέτος να βελτιωθούν και πρώτιστα να είναι πιο συγκεντρωμένοι στο φινάλε, η άνοδος είναι εφικτός στόχος.

 

Σπόρτινγκ ντε Χιχόν

Τι έκανε πέρσι: Οι «Σπορτιγκίστας» απέτυχαν να κερδίσουν την άνοδο μετά από μία καλή σε γενικές γραμμές χρονιά. Δυστυχώς για αυτούς, οι εκτός έδρας αγώνες και ιδίως στο φινάλε του πρωταθλήματος (3 σερί ήττες)  ήταν η Αχίλλειος πτέρνα τους. Με επίδοση 6-5-10 εκτός γκρέμιζαν διαρκώς το εξαιρετικό 15-3-3 εντός. Η δεύτερη ευκαιρία που τους δόθηκε στα μπαράζ πέρασε και αυτή ανεκμετάλλευτη καθώς είχαν ξεμείνει παντελώς από δυνάμεις. 

Προπονητής: Τον ρόλο του πρώτου προπονητή στους «Σπορτιγκίστας» θα συνεχίσει να έχει ο Ρουμπέν Μπαράχα. Ήρθε στην ομάδα στις 12 Δεκεμβρίου του 2017 και άρεσε. Είναι μεθοδικότατος και πάντα ψάχνει να χτίσει ομάδες οι οποίες πίσω θα εμπνέουν σιγουριά. Πέρυσι ξεκίνησε με 4-4-2 παίζοντας με δυο αμυντικούς μέσους για να καλύπτουν το χώρο μεταξύ άμυνας και μεσαίας γραμμής. Προς το τέλος της σεζόν έπαιξε με 4-2-3-1 ζητώντας μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ άμυνας και επίθεσης. Ως τώρα έχει κοουτσάρει μικρές ομάδες στην περιοχή της Βαλένθια και κατόπιν την Έλτσε, τη Ράγιο Βαγιεκάνο και τη Χιχόν, έχοντας σύνολο 79 αγώνες στη Segunda.

Έδρα: El Molinon-Enrique Castro Quini (30.000).

Μεταγραφές: Η πρώτη  μεταγραφή ήταν η απόκτηση ως δανεικού από την Μπελενένσες του 27χρονου μέσου Αντρέ Σόουζα. Μετά τον ΠΑΟ επόμενος σταθμός στην καριέρα του 25χρονου Φιλανδού μέσο Ρομπίν Λοντ είναι η Χιχόν. Δανεικός από την Πορτογαλική Σπόρτινγκ ήρθε για το αριστερό άκρο της άμυνας ο Λούσο Γκεράλδες, ενώ δεν χρειάζονται συστάσεις για το τέως δεξί μπακ της Χετάφε 32χρονο Μολινέρο που ήρθε για να καλύψει τα κενά των Γιόρντι Καλαβέρα και Αλμπέρτο Λόρα που αποχώρησαν. Ήρθε επίσης δανεικός από την Λοριάν ο Γάλλος κεντρικός αμυντικός Μάθιου Πεϊμπέρνες, από τη Βασιλεία ο 21χρονος Κογκολέζος επιθετικός Νεφταλί Μανζαμπί, για την θέση του Σέρχιο Άλβαρεθ που πουλήθηκε ήρθε ο 26χρονος Γκανέζος μέσος Ισαάκ Κοφί από την Τζένοα (ήταν δανεικός στην Κάρπι με πέρασμα από Κίεβο, Σασουόλο, Πιασέντζα, Τορίνο). Αξιόλογη προσθήκη σχεδόν της τελευταίας στιγμής (η 8η κατά σειρά) ήταν ο Άγγλος Νίκολας Αλεξάντερ Μπλάκμαν, επιθετικός που μπορεί να παίξει άνετα και στις δύο πλευρές αλλά και ως στράικερ. Ανήκε στη Ντέρμπι Κάουντι αλλά είχε δοθεί δανεικός στη Μακάμπι Τελ Αβίβ (26/9). Όσον αφορά τις απώλειες αρκεί να αναφερθούμε σε μόλις μία, αυτή του μέσου Σέρχιο Άλβαρεθ που έφτασε στη Χιχόν σε ηλικία 13 ετών και έκτοτε έγινε σημαία της. Πουλήθηκε στην Εϊμπάρ αντί 3,5 εκ. ευρώ και ήταν η ακριβότερη στην ιστορία των Βάσκων.

Προετοιμασία: Ο κόουτς δήλωσε ότι η ομάδα του ανταποκρίθηκε άριστα στις απατήσεις τους στην προετοιμασία και πως είναι έτοιμη για το ξεκίνημα με την Αλκορκόν. Με εξαίρεση το φιλικό με την Χετάφε (0-0), επέλεξε για την προετοιμασία τις ομάδες χαμηλού προφίλ όπως τις Λεαλτάδ (2-1), Ποντεβέδρα (1-1), Σεστάο (5-0) , Λεονέσα (1-0), Τσάβες (0-0) και με τη οικογενειακή Σπόρτινγκ Β (1-0). Το ότι έμεινε αήττητη στα φιλικά προετοιμασίας δεν λέει και πολλά διότι δεν διάλεξε δυνατά ματς.

Εκτίμηση: Και φέτος θα διεκδικήσει άνοδο. Όμως για να την κερδίσει θα πρέπει να αλλάξει άρδην την άθλια εικόνα που είχε πέρυσι εκτός έδρας. Δε φτάνουν μόνο οι πόντοι εντός. Είναι σε θέση καταρχήν να μπει στα μπαράζ και να παλέψει και για απευθείας άνοδο.

 

Νουμάνθια

Τι έκανε πέρσι: Οι «Σοριάνος» πραγματοποίησαν μία εξαιρετική χρονιά στην οποία πήγαν να κάνουν την υπέρβαση και να κερδίσουν την άνοδο. Όμως στα μπαράζ κόντρα στην ανώτερη Βαγιαδολίδ δεν τα κατάφεραν. Τερμάτισαν στην 6η θέση έχοντας βασικό όπλο την έδρα τους (επίδοση 15-24) και την αμυντική τους γραμμή (καλύτερη εντός έδρας άμυνα και 2η καλύτερη συνολικά στην κατηγορία). Ουδείς πάντως μπορεί να έχει το παραμικρό παράπονο από ένα σύλλογο υπόδειγμα απέναντι σε όλες τις Ισπανικές ομάδες, καθώς καταφέρνει κάθε χρόνο να έχει θετικό ισολογισμό. Παράπονα δικαιούνται να έχουν μόνο οι ιθύνοντες της ομάδας, διότι αν και η χωρητικότητα του «Παχαρίτος» είναι περί τις 9.000, μόλις 4.000 «νουμαντίνος» κατά μέσο όρο το γέμιζαν κάθε φορά. Λίγο πριν αρχίσει το φετινό πρωτάθλημα έφτασαν ήδη τα 3.900 μέλη, γεγονός που σημαίνει πως η προσέλευση φέτος θα αυξηθεί.

Προπονητής: Μετά από τρεις σεζόν με τον Χαγκόμπα Αρασάτε στο πάγκο ήρθε η ώρα της αλλαγής. Ανέλαβε ο επίσης Βάσκος, Άριτθ Λόπεθ Γκαράι, τον οποίον βλέπαμε πέρυσι στον πάγκο της Ρέους Ντεπορτίου στην πρώτη του χρονιά ως προπονητή. Στη Σόρια διάλεξαν έναν νέο προπονητή ωστόσο μάλλον διέκριναν τη δουλειά του στη νεοφώτιστη Ρέους, όπου είχε κοινά χαρακτηριστικά με την Νουμάνθια. Η ουσία για τον Γκαράι είναι σκληρή άμυνα που έμαθε άριστα ως ποδοσφαιριστής. Στη Ρέους είδαμε να παίζει με 4-2-3-1, το οποίο άλλαζε αρκετές φορές με 4-4-2 και 4-3-3. Στην προετοιμασία δοκίμαζε το 4-3-3.

Έδρα: Nuevo Estadio Los Pajaritos (9.000).

Μεταγραφές: Αυξημένη η κινητικότητα στην Σόρια. Ήρθε ο έμπειρος επιθετικός Μπόρχα Βιγκέρα που μετά από δύο χρόνια άφησε τη Σπόρτινγκ (πέρυσι 11 συμ.), ο 31χρονος πορτιέρο Χουάν Κάρλος (15 συμ., Οβιέδο) για να καλύψει το κενό του αναντικατάστατου Αίτορ Φερνάντεθ που αποχώρησε ενώ ήρθε επίσης ο 28χρονος επιθετικός μέσος Αλμπέρτο Νογκέρα (35 συμ.) από την Λόρκα. Το χορτάρι του «Παχαρίτος» πάτησε επίσης ο 24χρονος επιθετικός Αλαίν Ογιαρθούν (17/0) από τη Σαραγόσα (με εξαιρετικές εμφανίσεις παλιότερα στην Μιραντές), ο Ατιένθα (36/1) από τη Ρέους για την άμυνα και αναμένεται με τον Εσκασί που ήταν από τους κορυφαίους πέρυσι, να κάνουν δυνατό δίδυμο. Μεγάλα ταλέντα θεωρούνται και οι δύο νεαροί που απέκτησε από τη Βαλένθια, οι Φραν Βιγιάλμπα και  Γιόρντι Σάντσεθ όπως και ο 21χρονος Γκανέζος επιθετικός Γκεμπόα από τη Μ.Σίτυ που αν και νέος έχει προλάβει να αγωνιστεί σε Λιλ, Τβέντεκ αι Οβιέδο. Στον αντίποδα σημαντική είναι η απώλεια του μέσου Ινίγκο Πέρεθ (42/3), ενός εκ των καλυτέρων πέρυσι στην κατηγορία, που ήρθε να προστεθεί σε αυτές του πορτιέρο Αίτορ (45 συμ.), των αμυντικών Σαούλ (21 συμ.), Ελγκεθάμπαλ (21 συμ.), Ετσεμπερία (28 συμ.), του Πάμπλο Βαλκάρκε (μέσος, 30/4), και του Περέ Μιλά (επιθ., 39/6).

Προετοιμασία: Ο κόουτς δήλωσε απόλυτα ευχαριστημένος από την δουλειά και το επίπεδο της προετοιμασίας. Μοναδικό ενδεχομένως μελανό σημείο οι αρκετοί τραυματισμοί (Ρίπα, Μεδίνα, Βαλκάρκε, Κάρλος κ.α.) που του στέρησαν τη δυνατότητα να έχει όλους τους παίκτες από την αρχή. Μόλις πέντε φιλικά προετοιμασίας κόντρα στις Ουέσκα (5-1), Αλαβές (3-1), Μπούργος (1-1), Λογρονιές (0-1) και Ρεάλ Μαδρίτης Καστίγια (0-2). Άρεσε ιδιαίτερα μόνο στο ματς με την Αλαβές.

Εκτίμηση: Αν οι «Σοριάνος» καταφέρουν και φέτος να διατηρήσουν τις επιδόσεις που είχαν πέρυσι εντός έδρας και να βελτιώσουν τις εκτός, ίσως και πάλι, τρυπώσουν στα μπαράζ.

 

Οβιέδο

Τι έκανε πέρσι: Δεν μπόρεσε να κάνει την υπέρβαση όσο και αν προσπάθησε αρκούμενη τελικά στην 7η θέση (έχασε την 6η  στην ισοβαθμία με την Νουμάνθια) με 65 πόντους. Εξαιρετική εντός 14-4-3 αλλά πολύ μέτρια εκτός 4-7-10 με αρκετά ευάλωτη άμυνα. Αυτό ήταν και το κρίσιμο σημείο που της στέρησε τα μπαράζ.

Προπονητής: Στον πάγκο της παρέμεινε ο πολύπειρος «Αντσελότι» δηλαδή ο 60χρονος Χουάν Αντόνιο Ανκέλα, με 20ετή και πλέον καριέρα στους πάγκους. Ουδείς από τους νυν προπονητές στη Segunda έχει 242 ματς. Δυναμικός χαρακτήρας, που φροντίζει οι εντολές του είτε στις προπονήσεις είτε στον αγώνα να περνάνε στους παίκτες του με περίσσιο πάθος. Χαρακτηριστικό των ομάδων του είναι η ένταση στον ύψιστο βαθμό. Δεν είναι «κολλημένος» με κάποιο στυλ. Ανάλογα την αντίπαλη ομάδα προσαρμόζει το στυλ του. Στην Οβιέδο πάντως έπαιζε 4-2-3-1, ενώ σε παλαιότερες ομάδες επέλεγε τα 5-4-1, 4-3-3.

Έδρα: Carlos Tartiere (30.500).

Μεταγραφές: Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στα αποκτήματα της μεσαίας γραμμής καθώς πέρυσι υπήρχαν προβλήματα,. Έψαξαν για παίκτες που να έχουν αντίληψη,  ποιότητα και να μπορούν να κρατήσουν μπάλα, καταλήγοντας στον 23χρονο δανεικό από την Αλαβές Χάβι Μουνιόθ (35/5) που πέρυσι ήταν από τους καλύτερους στην Λόρκα, στον Τεχέρα (26/1) από την Ταραγόνα, στον 20χρονο Παναμέζο Γιόελ Μπάρκενας της Καφεταλέρος και στον Γκανέζο Μπόατενγκ της Μελίγια. Στην άμυνα θα δεσπόζει η παρουσία του πολύπειρου αμυντικού Κάρλος Μαρτίνεθ αναθρεμμένου ποδοσφαιρικά μόνο στην Ρεάλ Σοδιεδάδ με παραστάσεις ακόμα και από Τσάμπιονς Λιγκ. Ήρθε επίσης από την Ρουμανία ο 29χρονος Σενεγαλέζος Ιμπραχίμα Μπαλντέ, παλιός γνώριμος του Ισπανικού ποδοσφαίρου καθώς έπαιξε στην Ατλ. Μαδρίτης, στην Οσασούνα αλλά και τη Νουμάνθια. Πολύ καλή μεταγραφή που θα δέσει σίγουρα μπροστά με τον Τοτσέ όποτε χρειαστεί. Ο Ανκέλα πάντως αναζητούσε  και τρίτο στράικερ με τη διοίκηση να του κάνει το χατίρι και να φέρνει αντί 300 χιλ. ευρώ τον Χοσέλου (επίθ., 41/9) από τη Γρανάδα. Αναμφίβολα μία μεταγραφή υψηλού επιπέδου. Με εξαίρεση την απώλεια του αρχισκόρερ Λινάρες (36/10) που αντικαταστάθηκε επάξια με τον Χοσέλου, έχασε παίκτες που είχαν ρόλο ενίοτε βασικού (Γιεμπόα, Φαμπρίνι,  Φ.Βαρέλα, Βερδές).

Προετοιμασία: Δοκίμασε τις δυνάμεις της για να στρώσει ομάδα κατά σειρά με τις Βετούστα (1-0), Σάνσε (3-0), Πονφεραδίνα (0-0), Τορελαβέγα (2-1), Λούγο (0-1), Αλαβές (0-1), Βαγιαδολίδ (0-0, πολλά τα επιθετικά προβλήματα απέναντι σε μία Βαγιαδολίδ που έπαιξε με 8 αναπληρωματικούς), Ουέσκα (2-1, η νίκη ήρθε με πέναλτι στο φινάλε) και Λα Κορούνια (1-1, σε αυτό το ματς οι αυτοματισμοί που προσπαθεί να περάσει ο Ανκέλα στην ομάδα λειτούργησαν άψογα).

Εκτίμηση: Είναι σύλλογος που έχει τα φόντα αν ανέβει κατηγορία να διατηρηθεί καθώς διαθέτει χρήμα, οπαδούς και πολύ καλό γήπεδο. Μόνο πρόβλημα ότι η κατηγορία φέτος μάζεψε μεγαθήρια. Πάντως προετοιμάστηκε χωρίς φανφάρες και δηλώσεις, με μεθοδικότητα και πρόγραμμα. Εκτιμούμε πως η χρονιά θα κυλήσει με στόχο τα μπαράζ και βλέπουμε.

 

Οσασούνα

Τι έκανε πέρσι: Οι «ροχίγιος» διαπίστωσαν τη χρονιά που πέρασε τη σκληρή πραγματικότητα της Segunda. Αν δεν έχεις διάρκεια και ποιότητα δεν θα δεις ποτέ άνοδο, ασχέτως το όνομα σου και την ιστορία σου (37 χρόνια στην Primera). Δεν πας πουθενά με επίδοση εντός 8-9-4 και 44 γκολ ενεργητικό στο σύνολο. Τι κι αν εκτός έδρας ήσουν η 2η καλύτερη του πρωταθλήματος (8-7-6), αφού ό,τι έχτιζες έξω το γκρέμιζες μέσα. Δυστυχώς για αυτήν το μεγάλο της όπλο που είναι το φανατικό κοινό της πήγε χαμένο. Κρεμασμένοι σαν τα σταφύλια στο «Σαδάρ», δημιουργούσαν κάθε φορά τρομερή ατμόσφαιρα που θα ζήλευαν πολλές ομάδες. Έσπρωχναν με συγκινητικό τρόπο την ομάδα τους που δυστυχώς για αυτούς υστέρησε και τερμάτισε 8η . Και φέτος πάντως θα στηρίξουν την ομάδα μαζικά, με τα μέλη μέχρι στιγμή να έχουν ξεπεράσει τις 15.000. Το τέλος της ποδοσφαιρικής χρονιάς επιφύλασσε και ένα σημαντικό νέο. Ο σύλλογος που στις 30 Ιουνίου 2014 κινδύνεψε πολύ σοβαρά με διάλυση λόγω χρεών, κατάφερε να ρίξει το χρέος από τα 54,6 εκ. ευρώ στα 7 εκ. ευρώ.

Προπονητής: Ο Ντιέγο Μαρτίνεθ αποχαιρέτησε τον πάγκο της δίνοντας την θέση του στον 40χρονο Βάσκο, Χαγκόμπα Αρασάτε Ελουστόνδο που πέρυσι ήταν στους «νουμαντίνος» της Σόρια. Πριν πέντε χρόνια ξεκίνησε ως πρώτος κόουτς στη Ρεάλ Σοσιεδάδ και έκατσε για έναν χρόνο ως το Νοέμβριο του 2014. Από τον Ιούνιο του 2015 και μέχρι πρότινος ήταν στην Νουμάνθια. Είναι έμπειρος (έχει 130 αγώνες στην κατηγορία), μαχητής, ζει και συμμετέχει στα ματς όπως ο προκάτοχός του, συνεπώς ταιριάζει σε όλα με το κοινό της ομάδας. Του αρέσει το 4-2-3-1, να έχει ισορροπία στο κέντρο και με κάθετες κινήσεις να απειλεί τον αντίπαλο.

Έδρα: El Sadar (8.300).

Μεταγραφές: Το σχέδιο των «ροχίγιος» για τη νέα χρονιά περιελάμβανε στοχευόμενες κινήσεις στην απόκτηση παικτών με παράλληλη στήριξη από τα ταλαντούχα τμήματα υποδομής της (ενσωματώθηκαν νεαροί παίκτες). Πρώτο μέλημα ήταν να διατηρηθεί δυνατή της άμυνα για αυτό αποκτήθηκε για 4 χρόνια ο 23χρονος Νάτσο Βιδάλ από την Βαλένθια. Πλήρωσε 850.000 ευρώ και απέκτησε από την Τενερίφε τον 30χρονο Χουάν Βιγιάρ, παίκτη που μπορεί να αγωνιστεί στις πτέρυγες αλλά και ως επιθετικός. Απέκτησε επίσης έναν εκ των καλυτέρων ποδοσφαιριστών πέρυσι στην κατηγορία, τον μέσο Ινίγκο Πέρεθ (42/3) από την Νουμάνθια αντί 750.000 χιλ. ευρώ. Στο «Σαδάρ επίσης θα αγωνίζεται ο πορτιέρο Ρουμπέν Μαρτίνεθ (29 συμ., Λα Κορούνια) και θα έχει ρόλο βασικού μέχρι να ξεπεράσει τον σοβαρό τραυματισμό του, ο Σέρχιο Ερέρα. Επόμενη προσθήκη αυτή του 23χρονου επιθετικού Μπραντόν Τομάς που ήρθε από δανεικός από την Ρεν. Σημαντικότερη απώλεια αυτή του επιθετικού Κίκε Γκονθάλεθ (42/4), στη θέση του οποίου ήρθε δανεικός από τη Ρέν ο 22χρονος Μπρανδόν Τομάς, του αμυντικού Σέμπας Κορίς (26/2), του μέσου Αρθούρα (28/0) και του μέσου Λούκας Τορό (37/1) που πουλήθηκαν. 

Προετοιμασία: Επτά φιλικά με ομάδες όλων των δυνατοτήτων. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η επίθεση της έχει θέματα καθώς από τα 12 γκολ που πέτυχε στη προετοιμασία, οι επιθετικοί της πέτυχαν μόλις τρία. Κατά σειρά έπαιξε με Ρεάλ Ουνιόν (1-0), Αρένας δε Γκέτσο (8-0), Ουέσκα (1-0, καλή στο πρώτο ημίχρονο), Ρεάλ Σοσιεδάδ (2-3 λύγισε στο 87΄ μετά από καλή εμφάνιση), Εϊμπάρ (1-1, είχε μέτρια απόδοση, ο αγώνας διεξήχθη υπό συνθήκες καύσωνα), Γέιδα (0-0, μέτρια εμφάνιση) και Μιραντές (0-0, κακή εμφάνιση).

Εκτίμηση: Η Οσασούνα είναι Βασκική ομάδα, με το DNA της ποτισμένο και μαθημένο στις σκληρές μάχες. Φέτος θα δώσει και πάλι πολλές αλλά η επιτυχία εξαρτάται βασικά από την έδρα της που μόνο αν κάνει «κάστρο» θα πετύχει. Το «Σαδάρ» μπορεί να γίνει τρομερά σκληρή έδρα. Αυτό που λείπει και φέτος ως τώρα (οι μεταγραφές λήγουν τέλος Αυγούστου), είναι ένα 9άρι, ο παίκτης που θα απειλεί και θα βρίσει δίχτυα. Η εκτίμηση είναι ότι θα μπει φέτος τουλάχιστον στα μπαράζ και βλέπουμε.

 

Κάντιθ

Τι έκανε πέρσι: Οπαδοί και φίλοι της, έμειναν πικραμένοι στο τέλος της σεζόν καθώς είδαν την ομάδα τους την ύστατη στιγμή, να χάνει στα μπαράζ ανόδου. Έμεινε στην 9η θέση μέσα από μία χρονιά με διακυμάνσεις αλλά με το μεγάλο πρόβλημα στο τέλος όπου κυριολεκτικά έμεινε από δυνάμεις. Παίκτες κουρασμένοι, με θολωμένο μυαλό έκαναν στο φινάλε τα εύκολα δύσκολα χάνοντας πόντους που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν σίγουροι.

Προπονητής: «Ρίζες» βγάζει σιγά σιγά στον πάγκο της ο Άλβαρο Θερβέρα ο οποίος θα την καθοδηγήσει και φέτος (είχε αναλάβει τον Απρίλιο του 2016). Δίκαια κρίνεται έμπειρος (178 ματς στην κατηγορία) και πετυχημένος, με την συνταγή του να περιλαμβάνει άμυνα «γρανίτη» (μόλις 29 γκολ παθητικό πέρυσι) και έδρα «άχαστη» (10-10-1). Δίνει βαρύτητα στους παίκτες που χρησιμοποιεί στις πτέρυγες, διδάσκει και θέλει επιθετικούς που να επικρατούν στις μάχες του αέρα και επιλέγει συνήθως το 4-2-3-1 με δύο αμυντικούς μέσους μπροστά από την άμυνα.

Έδρα: Ramon de Carranza (25.000).

Μεταγραφές: Η Κάντιθ που κράτησε ένα μεγάλο μέρος από τον περυσινό κορμό, πήγε στις μεταγραφές με το μυαλό σε επενδύσεις νεαρών παικτών, ποντάροντας στο ταλέντο τους και την δίψα τους για διάκριση. Υπάρχουν όμως σοβαρές εκκρεμότητες διότι αν δε πουληθεί κάποιος παίκτης είναι αδύνατον να ενισχυθεί στην επίθεση που «πονάει». Ο κόουτς στις δηλώσεις του ήταν γενικά δυσαρεστημένος τόσο με το θέμα του επιθετικού αλλά και από το γεγονός πως χρειάζεται ακόμα πέντε παίκτες που δεν έχουν έρθει, ασκώντας κριτική στην διοίκηση. Ως τώρα ήρθε από το Τορόντο, ο  25χρονος μέσος Αγκέρ Ακέτσε, που έχει φορέσει στο παρελθόν για 6 μήνες την φανέλα της ομάδας και θεωρείται σημαντική μεταγραφή και θεωρείτε σπεσιαλίστας στις εκτελέσεις φάουλ. Ο κοντούλης επιθετικός μέσος (1.66) Πορτογάλος Σαλβαδόρ Αγρά (14 συμ., Γρανάδα) με πέρασμα από Μπέτις, Μπράγκα, Μπενφίκα, Σιένα. Ο 28χρονος Γάλλος μέσος Κρίμ Αζαμούμ από την Γαλλική Τρουά (από το 2013 στους Γάλλους). Ο 24χρονος μέσος Χουάν Ερνάντεθ από τη Θέλτα (24 γκολ σε 71 ματς στις υποδομές των Γαλιθιάνων). Ο επιθετικός Μάριο Μπαρκό (23/5 πέρυσι στην Λούγο) και ο επίσης επιθετικός Ενέκο Χαουρέγκι (για ρόλο εναλλακτικού) από την Κόρδοβα. Τέλος, ήρθε ο Δαβίδ Καρμόνα, δεξί μπακ, 21 ετών από τα τμήματα υποδομής της Σεβίλλης και ο Μάτος, δεξί μπακ 23 ετών επίσης από την Σεβίλλη. Πιο ηχηρές αποχωρήσεις αυτές του μέσου Αμπντουλάχ (31/0), του Λούκας Μπίζκερ (22/0, πήγε στη Μαλίν) και του επιθετικού Νταβίδ Μπαράλ (28/6). Ετοιμάζεται να πουληθεί ο  Άλβαρο Γκαρθία (η Ράγιο Βαγιεκάνο πρόσφερε 3 εκ.) έτσι ώστε η ομάδα να μπορέσει να κάνει ποιοτικότερες μεταγραφές.

Προετοιμασία: Καλή σχετικά η εικόνα της στα φιλικά αν και ο κόουτς δήλωσε έκδηλα ανήσυχος πως ακόμα δεν έχουν γίνει η ομάδα που θα ήθελε ή που περίμενε να δει. Τα φιλικά κατά σειρά ήταν με Μπαρμπάτε (9-0), Λος Μπάριος (4-0), Τσιλάνα (3-0), Έρκουλες (2-1), Έλτσε (3-1), Μαρμπέγια (3-0), Λινένσε (2-0), Μαγιόρκα (2-1, δοκιμάστηκε πετυχημένα η χρήση του VAR) ενώ στο ιστορικό Καρράνθα τρόφι έφερε 1-1 με Λας Πάλμας (καλή εμφάνιση στο πρώτο ημίχρονο, έχασε στα πέναλτι).

Εκτίμηση: Στα ίδια με πέρυσι προβλέπεται η πορεία της. Δηλαδή στην πρώτη δεκάδα με στόχο να τρυπώσει στα μπαράζ αρκεί όμως να λύσει το θέμα στην επιθετική της γραμμή. Είναι αρκετοί οι υποψήφιοι για άνοδο και το εγχείρημα φέτος δείχνει πολύ πιο δύσκολο. Η αναγκαστική επένδυση στα νεαρά παιδιά εγκυμονεί κινδύνους αλλά ενδεχομένως και ευχάριστες εκπλήξεις.

 

Γρανάδα

Τι έκανε πέρσι: Μπορεί να απέτυχε να επιστρέψει στην Primera αλλά πάλεψε. Η χρονιά που πέρασε μπορεί να θεωρήθηκε ως προσαρμογής ή ξεκούρασης διότι από σχετικά νωρίς έδειξε ότι δεν έχει τα φόντα για άνοδο. Δεν μπορεί πάντως να κριθεί ως αποτυχημένη καθώς το ειδικό της βάρος, δεν έχει φτάσει ακόμα στα επίπεδο να παίζει τις ανόδους στα δάχτυλα. Τερμάτισε άνετα στην 10η θέση χωρίς καρδιοχτύπια, με την έδρα της (14-4-3) να αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα της παραμονής. Η άνοδος ενδεχομένως χάθηκε εκτός έδρας λόγω του κάκιστου 3-6-12.

Προπονητής: Πέρυσι άλλαξε τρεις προπονητές. Φέτος τσέκαρε την αγορά και διάλεξε έναν ελπιδοφόρο προπονητή (84 ματς στη Segunda) για να την ανεβάσει κατηγορία. Τον 37χρονο Ντιέγο Μαρτίνεθ που ήταν στην Οσασούνα και έχει ήδη ως επιτυχία την άνοδο της Σεβίγια Β στη Segunda. Η χρονιά του με την Οσασούνα δεν ήταν άσχημη. Αεικίνητος στον πάγκο, μετά από κάθε ματς ήταν βραχνιασμένος και κατάκοπος. Φέτος στη Γρανάδα θα έχει την πρόκληση να εφαρμόσει το δικό του σχέδιο που περιλαμβάνει κατοχή μπάλας και άμεση πίεση του αντιπάλου σε όποιο σημείο χαθεί η κατοχή και σκληρή άμυνα. Το 4-4-2 είναι το στυλ που παίζει.

Έδρα: Nuevo Los Carmenes (22.500).

Μεταγραφές: Πέρυσι πήρε 14 παίκτες και «πρόκοψε» ενώ φέτος έχει πάρει μόλις πέντε. Στο δυναμικό της αντί 700 χιλ. ευρώ ήρθε ο έμπειρός επιθετικός Ρόντρι Ρίος, από την Κουλτουράλ, ενώ για την μεσαία γραμμή ήρθε ο Αργεντινός Νίκο Αγκίρε που αγωνιζόταν στην Τσόνκινγκ Λιφάν της Κίνας. Για το κέντρο της άμυνας ήρθε δανεικός ο Χοσέ Αντίνιο Μαρτίνεθ, ιδιοκτησίας Εϊμπάρ που πέρυσι έπαιζε στην Μπαρτσελόνα Β (22 συμ.). Νέο απόκτημα επίσης ο Φέντε Βίκο (35/3), εξτρέμ που ανήκει στην Λεγκανές αλλά έπαιζε δανεικός στην Λούγο, όπως και ο 23χρονος μέσος Άλβαρο Βαντίγιο, παίκτης που διεκδίκησαν αρκετές ομάδες καθότι διακρίθηκε στην Ουέσκα. Από αυτούς που αποχώρησαν ως σημαντικότεροι θεωρούνται οι Χοσέλου (επίθ., 41/9) Τσίκο Φλόρες (αμυν., 29 συμ.), Πέδρο (μέσος, 38/7), Αντριάν Ράμος (επίθ., 26/4) ωστόσο το πλάνο έχει και άλλες αποχωρήσεις (Βάρας, Μπαένα).

Φιλικά: Ξεκίνησε τα φιλικά προετοιμασίας με απανωτές νίκες κόντρα σε Μαρμπέγια (1-0), Ρεάλ Χαέν (2-0), Εξτρεμαδούρα (2-0), συνέχισε με ισοπαλίες χωρίς σκορ με Χετάφε και Έλτσε και μετά από 5 ματς χωρίς να δεχτεί γκολ, «έφαγε» τρία από την Καρταχένα στην ήττα με 3-2. Έκλεισε τους αγώνες της με τη Μάλαγα (0-0).

Προετοιμασία: Στη Γρανάδα δηλώνουν ότι ζητούν άνοδο. Ωραίο να το λες αλλά δύσκολο να το πετύχεις. Μειονεκτήματα, αδυναμίες και ό,τι άλλο λείπει από την ομάδα διαγνώστηκε και έγινε προσπάθεια βελτίωσης. Μένει να δούμε αν θα βγει το ελπιδοφόρο αλλά ρεαλιστικό της πλάνο. Ο κόσμος της θα βοηθήσει καθώς για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια ξεπέρασε τις 7.000 μέλη. Η συμμετοχή της τουλάχιστον στα μπαράζ συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες.

 

Τενερίφε

Τι έκανε πέρσι: Οι «τσιτσαρέρος» τερμάτισαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στην 11η θέση πραγματοποιώντας καλό φινάλε. Παρουσίασαν ισορροπημένα αποτελέσματα 15-14-13 και επιδόσεις με 58-50 γκολ, 9-12 U/O εντός και 10-11 εκτός. Μελανό σημείο ή άμυνα εκτός έδρας (4η χειρότερη).

Προπονητής: Συνεχίζει να επενδύει στον 40χρονο Χοσέμπα Ετσεμπερία, ο οποίος στο βιογραφικό του ως πρώτος προπονητής, έχει μία χρονιά το 2016-17 στην Μπασκόνια και μία στην Αμορεμπιέτα. Στην ομάδα ήρθε στις 5 Φεβρουαρίου (η ομάδα είχε 30 πόντους σε 25 ματς)  και με το 4-1-0 που έκανε στο ξεκίνημα, πέρασε στην ιστορία σαν το καλύτερο ντεμπούτο νέου προπονητή στην Τενερίφη.

Έδρα: Heliodoro Rodriguez Lopez (24.000).

Μεταγραφές: Πέρασε σχεδόν απαρατήρητη στο παζάρι των μεταγραφών και μάλλον αποδυναμώθηκε. Από τη Μεξικάνικη Ταμπίκο Μαδέρο (μέσω Τσέλσι στην οποία ανήκει), ήρθε ο 22χρονος  Κολομβιανός εξτρέμ Ζοάο Ροντρίγκες, από την Αθλέτικ Β ο μέσος Ουνταμπαρένα και από την Αζάμ της Τανζανίας ένας 19χρονος επιθετικός ονόματι Σαμπαντ Ιντ Τσιλούντα.  Ερώτημα το ποιος θα σκοράρει καθώς έφυγαν μεταξύ άλλων, ο αρχισκόρερ Λονγκό (24/12),  οι Βίκτορ Κασαδεσούς (33/9) και Χουάν Βιγιάρ (25/9, αντί 850.000 πήγε στην Εϊμπάρ) αλλά και ο  Άλεξ Μουλά (16/5), δηλαδή πάνω από τα μισά της γκολ στο πρωτάθλημα. Είναι προφανές ότι τα τμήματα υποδομής θα ενισχύσουν φέτος την ομάδα.

Προετοιμασία: Δεν ζορίστηκε ιδιαίτερα στα ματς προετοιμασίας καθώς επέλεξε σχετικά αδύναμες έως μέτριες ομάδες με εξαίρεση τη Λας Πάλμας. Έπαιξε με την Μαρίνο (3-0), τη Λας Πάλμας (0-0, επικράτησε 5-4 στα πέναλτι), την Ελ Αλ Ουάσλ (2-1, το γύρισε με γκολ στο 86΄και 88΄), την Αλμερία (1-0, καλή μόνο στο πρώτο μέρος), την Ιμπάρα (2-0) και Θέλτα Β (0-0).

Εκτίμηση: Χαμηλά ο πήχης με μόνο στόχο την παραμονή. Αυτό θα ψάξουν οι «ινσουλάρες» που δείχνουν να αποδυναμώθηκαν υπερβολικά επιθετικά. Όπλο τους θα κοιτάξουν και φέτος να είναι η έδρα, η οποία πέρυσι υπέστη τις λιγότερες ήττες (2 όσες και η Κάντιθ ενώ μόνο η Ουέσκα είχε μία). Θα παραμείνει στην κατηγορία αλλά ίσως πιο δύσκολα από πέρυσι.

 

Λούγο

Τι έκανε πέρσι: Τερμάτισε άνετα στην 12η θέση με 55 βαθμούς, μετά από μία ήσυχη χρονιά που είχε μόνη απαίτηση την παραμονή. Με 10-5-6 εντός και 5-5-11 εκτός, ουσιαστικά καθάρισε την παραμονή λόγω έδρας. Έβαζε γκολ με το στανιό (39) και δεχόταν με φειδώ (49). Δεν έθελξε με το ποδόσφαιρο που έπαιξε αφού ζητούμενο ήταν το αποτέλεσμα και όχι το θέαμα. Ενδεχομένως να πήγαινε πολύ καλύτερα αν δεν είχε τον περιορισμένο αριθμό συμβολαίων σε ποδοσφαιριστές, διότι τις κρίσιμες στερήθηκε εναλλακτικές λύσεις, ανάσες και βοήθειες. 

Προπονητής: Στον πάγκο της φέτος θα ξεκινήσει ο 54χρονος Καταλανός Φρανθίθκο Χαβιέρ Λόπεθ Κάστρο ή συντομότερα Χάβι Λόπεθ. Επί 20 σχεδόν χρόνια γυρνάει τα γήπεδα της Segunda, αναλαμβάνοντας επικίνδυνες αποστολές, με ατέλειωτες απολύσεις. Η μοίρα του είναι να πηγαίνει συνεχώς στο ταμείο ανεργίας. Ήταν άνεργος από τις 17 Μαρτίου του 2015, όταν και απολύθηκε από την Θέλτα Β λόγω κακών αποτελεσμάτων. Προπονητής με εμπειρία (116 ματς στην κατηγορία), ξεχωρίζει για τη γνώση του πώς να χειριστεί διάφορα στυλ και να τα εφαρμόζει στις ομάδες τους. Του αρέσει το «ποζισιονέ» παιχνίδι και όχι το «ταμπούρι», με την ομάδα να ψάχνει μόνο στην κόντρα το γκολ. Παίζει ένα 4-4-2 και ένα 4-2-3-1, με έναν playmaker να καλύπτει τις πλάτες του επιθετικού.

Έδρα: Anxo Carro (7.800).

Μεταγραφές: Μάλλον ουδέτερο το ισοζύγιο  για τους «αλμπιβερμέγιος». Ήρθαν από τη Νάστικ οι Χουάν Μουνίθ (μέσος, 23/1), Ντονγκού (επιθ., 8/0) και Βάρο (τερμ., 3 συμ.), από τη Χετάφε οι Κάρλος Κλαδερόν (μέσος με 69 συμ.στη Χετάφε Β), Λάθο (επίθ., δανεικό από Χετάφε), από την Πάκος Φερέιρα ο υψηλόσωμος (1,90) Μιγκέλ Βιέιρα, αμυντικός που παίζει σε όλες τις θέσεις. Ήρθε επίσης δανεικός από την Κόρδοβα ο 29χρονος επιθετικός Γιονά Μεχία (14/0 πέρυσι στην Κάντιθ) ενώ από τα τμήματα υποδομών της Σεβίλλης ήρθε το δεξί μπακ Μπόρχα Σαν Εμετέριο. Παρελθόν αποτελούν με σειρά σημαντικότητας οι Φέδε Βίκο (μέσος, 35/3), Αλμπαρασόν (μέσος, 26/1), Μάριο Μπάρκο (επιθ., 23/5) Χάιμε Ρομέρο (μέσος, 18/2) και Χούλι (επιθ., 12/1).

Προετοιμασία: Καλή σε γενικές η εικόνα της στα φιλικά με τον κόουτς Χάβι Λόπεθ να δηλώνει απόλυτα ευχαριστημένος και με τον τρόπο που ενσωματώθηκαν οι νέες μεταγραφές στην ομάδα. Έπαιξε με Ράθινγκ Βιγιάμπες (3-0), Βιβέιρο (6-0), Ποντεβέδρα (1-1), Ράθινγκ Σανταντέρ (1-1), Οβιέδο (1-0 νίκη μετά από πολύ καλή απόδοση), Λεονέσα (2-1), Λα Κορούνια (1-2, διεξήχθη υπό καταρρακτώδη βροχή με τη Λούγο να αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες), Πονφεραδίνα (0-2).

Εκτίμηση: Μοναδικό ζητούμενο και φέτος θα είναι η παραμονή στην κατηγορία. Δεν είναι φτιαγμένη για κάτι άλλο η Λούγο που είναι πολύ νωρίς ακόμα για να σηκώσει τα μάτια της ψηλότερα. Αν δεν αρχίσουν οι αλλαγές στον πάγκο και βρει ρυθμό, έχει τη δυνατότητα να σωθεί και φέτος.

 

Αλκορκόν

Τι έκανε πέρσι: Ούτε φέτος άρεσε καθώς μετά από μία πολύ μέτρια χρονιά τερμάτισε οριακά στην 13η θέση.  Οι Μαδριλένοι βρέθηκαν αντιμέτωποι ακόμα και με το φάσμα του υποβιβασμού, από τον οποίον γλύτωσαν λόγω ενός καλού σερί που πραγματοποίησαν στο τέλος. Με επίδοση εντός έδρας 7-10-4,  το άλλοτε «κάστρο» της (την περίοδο του αλησμόνητου «Αλκορκονάθο»), φέτος θύμιζε κέντρο «διερχομένων». Η ουσία είναι ότι για 9η σερί χρονιά θα βρίσκονται στη Segunda.

Προπονητής: Στη θέση του Χούλιο Βελάθκεθ ήρθε ο Κριστομπάλ Παράλο, τέως κόουτς της «Ντέπορ» και παλιός αμυντικός της Μπαρτσελόνα. Εκτός της «Ντέπορ» είχε δουλέψει πριν 9 χρόνια στη Χιρόνα και σε άλλες τρεις άσημες ομάδες. Με ένα συνδυαστικό στυλ ζητά οι ομάδες του να πιέζουν ψηλά, να έχουν κατοχή και εξαιρετικά γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας.

Έδρα: Sando Domingo (7.000).

Μεταγραφές: Έδειξε να κρατά σε μεγάλο βαθμό τον περυσινό κορμό κάνοντας προσεκτικές προσθήκες και αλλαγές. Οι θέσεις των τριών τερματοφυλάκων έκλεισαν με την απόκτηση του 27χρονου Ραούλ Λιθοαΐν (77 συμ., σύνολο στη Λας Πάλμας) που μάλλον θα είναι ο βασικός, υπήρχε ήδη ο Ντάνι Χιμένεθ και για 3ος αποκτήθηκε ο 22χρονος Τσίμο Μιράλες της Βιγιαρεάλ. Για το αριστερό άκρο της άμυνας ήρθε δανεικός από τη Λεβάντε ο 20χρονος Αλί Αμπέιντ. Για τη μεσαία γραμμή ήρθε ο γνωστός μας από την θητεία του στον Πλατανιά, έμπειρος μέσος Χάιμε Γκαβιλάν (ήταν στη Σεναϊγίν την Ινδίας). Τέλος για την επίθεση αποκτήθηκε ο 33χρονος επιθετικός Βίκτορ Κασαδεσούς που πέρυσι ήταν βασικός (33/9) στην Τενερίφη, ο ελπιδοφόρος 23χρονος Χουάν Μουνιόθ, με παραστάσεις από Primera και Champions League με τη Σεβίλλη και ο 25χρονος Μπόρχα Γκαλάν που διακρίθηκε τα δύο τελευταία χρόνια στη Ντεπορτίβο Φαμπρίλ. Η πιο ηχηρή αποχώρηση αφορά τον επιθετικό Άλβαρο Χιμένεθ (29/6) που θα συνεχίσει στην Αλμερία αλλά και τον τερματοφύλακα Κάστο (39 συμ.)

Προετοιμασία: Έδωσε 7 φιλικά με την εικόνα της συγκεχυμένη. Ισοπαλίες 1-1 με Λεγανές, Αλαβές και Αλ Ουάσλ, νίκη με 2-0 επί της Βιγιανοβένσε, ήττα με 3-1 από την Φουενλαμπράδα και 3-2 από τη Μαγιόρκα. Στον αγώνα με την Μαγιόρκα ήταν ανταγωνιστική και σύμφωνα με τις κριτικές σε μεγάλο βαθμό ετοιμότητας για το πρωτάθλημα.

Εκτίμηση: Για την Αλκορκόν μάλλον πάμε για μία από τα ίδια. Δηλαδή στόχος είναι η παραμονή που σημαίνει μάχη μέχρι εσχάτων και ατέλειωτο άγχος. Ίσως είναι πλεονέκτημα ότι δεν έκανε πολλές αλλαγές στο ρόστερ της, οπότε ενδεχομένως παρουσιάσει ομοιογένεια στην αρχή του πρωταθλήματος, όταν θα πάσχουν οι περισσότερες ομάδες.

 

Ρέους Ντεπορτίου

Τι έκανε πέρσι: Η Ρέους Ντεπορτίου κατάφερε να μείνει στην κατηγορία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και να τερματίσει στην 14η θέση έστω και αν πρόπερσι τερμάτισε 11η, συνεπώς η χρονιά ήταν πετυχημένη. Ίσως να είχε ακόμα καλύτερη τύχη αν δεν έβγαινε η «πρωταθλήτρια» της ισοπαλίας εντός έδρας (11). Βασικό της πρόβλημα ήταν το σκοράρισμα καθώς είχε την 2η χειρότερη επίθεση της κατηγορίας με 31 γκολ.

Προπονητής: Τα ηνία θα διαχειριστεί ο Τσάβι Μπαρτόλο που πήρε την θέση του Λόπεθ Γκαράι (έκανε εγχείρηση καρδιάς) τον περασμένο Μάιο αλλά από τις 23 Ιουνίου ανέλαβε με και τη «βούλα». Δεν έχει εμπειρία καθώς για πρώτη φορά αναλαμβάνει πρώτος προπονητής. Ως τώρα υπήρξε βοηθός στην «Ρέκρε», τη «Νάστικ», την Καρταχένα και τη Ρέους.  Τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως στην προετοιμασία, δοκιμάζει να χτίσει μία ομάδα που να παίζει ωραίο ποδόσφαιρο, να έχει κατοχή και πίσω να είναι απροσπέλαστη.

Έδρα: Camp Nou Municipal (4.500).

Μεταγραφές: Ξεχώρισε η απόκτηση του Μιγκέλ Λινάρες, αρχισκόρερ πέρυσι στην Οβιέδο με 10 γκολ. Ήρθε επίσης ο Μάριο Ορτίθ από την Λεονέσα, γρήγορος μέσος, μαχητής, εξαιρετικός οργανωτής, με ικανότητα στο να κλέβει μπάλες. Για το αριστερό άκρο της άμυνας ήρθε ο Μίκελ Βιγιανουέβα από την Μάλαγα ενώ απέκτησε δανεικό από την Λεβάντε τον Σακ που θεωρείται ανερχόμενο ταλέντο. Πρόκειται για πολύ δυναμικό δεξί αμυντικό με τρομερές επιταχύνσεις. Τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου αποκτήθηκε ο αμυντικός για το αριστερό άκρο Μπόρχα Ερέρα από την Λας Πάλμας (πέρυσι ήταν δανεικός στην Βαγιαδολίδ) ενώ μεταγραφή θεωρείται και η παραμονή του 29χρονου Γάλλου μέσου Καρίμ Γιόντα από τη Χετάφε που ανανέωσε. Σημαντικότερη απώλεια ήταν αυτή του αμυντικού Μιραμόν (34/2) που πήγε στην Ουέσκα, του επίσης αμυντικού Ατιένθα (36/1) που πήγε στη Νουμάνθια αλλά και του επίσης αμυντικού Άλεξ Μενέντεθ (31/0) που θα συνεχίσει στον Άρη Θεσσαλονίκης. 

Φιλικά: Έδωσε 7 ματς τα οποία ήταν με Εσπανιόλ Β (0-0), Περάλδα (4-0), Γέιδα (2-1), Ρέους Β (2-0), Καμπριλς (2-0), Χιρόνα (1-0, ήταν το ματς της επίσημης παρουσίασης της ομάδος στους οπαδούς της, το οποίο όμως παρακολούθησαν μόλις 2.048 (επικρατούσε καύσωνας) και Βαλένθια Μεστάγια (0-1).

Προετοιμασία: Για τους «ριχονέγρος» και φέτος πρώτος στόχος είναι η παραμονή και μετά κάτι καλύτερο από την 14η θέση. Στο πρόσωπο του Λινάρες ίσως λύσουν το πρόβλημα του σκοραρίσματος, οπότε κάνουν τη ζωή τους ευκολότερη. Θα σωθούν.

 

Ταραγόνα

Τι έκανε πέρσι: Το πρόβλημα τελικά με τη «Νάστικ» δεν είναι ότι δεν βάζει μυαλό αλλά το ότι δεν έχει για να βάλει. Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια, να τρέχει με την ψυχή στο στόμα να σώσει τη χρονιά. Στο φινάλε πάλι κατάφερε και έκανε ένα απρόσμενο 3/3 νίκες και δήλωσε παρούσα και φέτος. Με την τραγικότατη επίδοση 7-3-11 εντός, σώθηκε βασικά από την ικανότητα της εκτός έδρας να παίρνει αποτελέσματα (8-4-9). Καταγράφουμε επίσης τα 19 under σε 21 ματς εκτός έδρας. 

Προπονητής: Πέρυσι άλλαξε τέσσερις προπονητές, με τον 44χρονο Χοσέ Αντόνιο Γκορντίγιο που ήρθε τελευταίος τον Μάιο και την έσωσε, να παραμένει όπως ήταν λογικό στο τιμόνι της. Από την στιγμή που σε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές έδειξε ικανότητες και έσωσε το σκάφος, σημαίνει ότι έχει προοπτικές καθώς τώρα διαμορφώνει καριέρα και ουσιαστικό βιογραφικό. Δεν υπάρχει σαφές δείγμα των προτιμήσεων του καθώς πρόλαβε να κάτσει στον πάγκο σε δύο μόνο αγώνες. Σε αυτούς έπαιξε 4-4-2 και 4-2-3-1.

Έδρα: Νou Estadi (14.600).

Μεταγραφές: Οι κινήσεις της δεν έδειξαν προσπάθεια για υπέρβαση αλλά για μία πιο ήρεμη χρονιά. Ήρθε ο βετεράνος 33χρονος μέσος Δαβίδ Ρόχα (33/3, Οβιέδο) που επιστρέφει στη «Νάστικ» στην οποία κάποτε ήταν είδωλο για τους οπαδούς, ο επιθετικός Μανού δε Μοράλ (32/9, Νουμάνθια), ο πορτιέρο Ισαάκ Μπεσέρα που ήταν στην Βαγιαδολίδ  και οι ελπιδοφόροι Νάτσο Αμπελέδο (22 ετών, εξτρέμ από την Μάλαγα), Ρόδρι Κουένκα (επιθ., 22 ετών), Λουίς Σουάρεθ (20 ετών, επίθ., από την Ουότφορντ), Τζόσουα Μεχίας (21 ετών δανεικός από την Λεγανές έπαιζε στην Καρταχένα) και ο αμυντικός Σέμπας Κορίς (26/2 στην Οσασούνα, ήρθε δανεικός από τη Χιρόνα). Έχασε ή άφησε να φύγουν μεταξύ άλλων οι Τσάβι Μολίνα (αμυν., 38/1), Καθτανιάγα (μέσος, 27/0), Χουάν Μουνίθ (μέσος, 23/1), Τεχέρα (μέσος, 26/1), Άλβαρο Βάθκεθ (επίθ., 18/6).

Προετοιμασία: Έδωσε έξι φιλικά με Περαλάδα (2-0), Βαλένθια Μεστάγια (2-1, πολύ καλή εμφάνιση), Ζαραγόσα (1-0, δίκαιο αποτέλεσμα), Ολότ (1-0), Εσπανιόλ Β (3-0), Εσπανιόλ (0-2, φάνηκε στον αγώνα μόνον όταν η Εσπανιόλ αλλοίωσε με τις αλλαγές σε μεγάλο βαθμό την 11αδα της. Ο αγώνας επηρεάστηκε από το κύμα καύσωνα που έπληξε την χώρα) και Ασκό (3-0).

Εκτίμηση: Ποιος μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για τη φετινή «Νάστικ»; Ούτε οι ίδιοι παρόλο που στα φιλικά είχε καλή παρουσία. Έχει αλλαγές στο ρόστερ το οποίο πάνω κάτω δείχνει να έχει καλύτερη δυναμική σε σχέση με πέρυσι αλλά δεν εμπνέει σιγουριά. Κάθε χρόνο φλερτάρει με τον υποβιβασμό και φέτος που η κατηγορία είναι «μανίκι», ίσως ζοριστεί ακόμα περισσότερο.

 

Κόρδοβα

Τι έκανε πέρσι: Έχει βαλθεί να αυξήσει τα καρδιακά και νευρολογικά νοσήματα στους οπαδούς της. Για μία ακόμα χρονιά βρέθηκε με το ενάμιση πόδι στη Segunda B, αλλά έκανε στο τέλος το ακατόρθωτο σώζοντας την χρονιά από το πουθενά. Αναμορφωτής ήταν ο 4ος κατά σειρά προπονητής πέρυσι, ο Χοσέ Ραμόν Σαντοβάλ, ο οποίος μόλις ανέλαβε την ομάδα (Φεβρουάριο) από «πτώμα» έγινε «τούρμπο», κερδίζοντας τους 32 από τους 48 πόντους που διεκδίκησε. Μέσα σε αλαλαγμούς χαράς στο τελευταίο νικηφόρο ματς εντός έδρας, πανηγυρίστηκε η παραμονή (16η θέση) σαν να ήταν άνοδος.

Προπονητής: Οι πάντες ίσως περίμεναν ότι ο ήρωας και σωτήρας Σαντοβάλ που λύγισε δακρύζοντας στο τελευταίο ματς από το άγχος και την αγωνία που είχε να σώσει την ομάδα, θα συνεχίσει. Αυτό δεν έγινε (λόγω οικονομικών διαφορών) και την ομάδα ανέλαβε ο 49χρονος Φρανθίθκο Ροντρίγκεθ, τέως κόουτς της Λούγο (πέρυσι), της Αλμερία και της UCAM Μούρθια. Όμως μόλις ενάμιση μήνα αργότερα και λόγω των οικονομικών προβλημάτων που έφεραν την ποινή του περιορισμένου ρόστερ (το μικρότερο στην κατηγορία) από την Ομοσπονδία, παραιτήθηκε διότι αθετήθηκαν συμφωνίες στο project. Οπότε η Κόρδοβα στράφηκε ξανά προς τον Σαντοβάλ που δεν είχε ομάδα (και δεν θα έβρισκε) και δίχως άλλη σκέψη ανέλαβε το δύσκολο έργο. Υπό τις παρούσες συνθήκες η επιλογή ήταν άριστη. Παρέλαβε πέρυσι την ομάδα μισό βήμα από το χάος και την έσωσε, είναι αγαπητός στον κόσμο, γνωρίζει άριστα το περιβάλλον, είναι ικανότατος στο να εμφυσήσει ψυχολογία στους πάντες και γενικά η Κόρδοβα ίσως έκανε την σημαντικότερη μεταγραφή του καλοκαιριού. Στο πρώτο του φιλικό κόντρα στην Ουέλβα, είδαμε τα στοιχεία που πέρασε στην Κόρδοβα στους αγώνες πρωταθλήματος δηλαδή έπαιξε με τρία σέντερ μπακ, ήταν προσεκτική στην ανάπτυξη και απέφυγε τις μεγάλες μεταβιβάσεις. Οπότε κάτι ανάλογο θα δούμε και φέτος σε ένα 3-5-2

Έδρα: Nuevo Arcangel (21.800).

Μεταγραφές: Η μοναδική προσθήκη ως τώρα στο ρόστερ της Κόρδοβα έγινε χτες και αφορά τον νεαρό κεντρικό αμυντικό Λουίς Μουνιόθ από την Μάλαγα. Είναι προφανές ότι εκτός από το δυναμικό που ήδη υπήρχε, η στήριξη θα έρθει αναγκαστικά και από τα τμήματα υποδομής. Σε γενικές γραμμές διαθέτει δύο παίκτες σε κάθε θέση αλλά είναι άγνωστο το πώς θα πορευτεί όταν έρθουν οι τραυματισμοί και οι τιμωρίες.

Προετοιμασία: Οι αλλαγές προπονητών έφεραν και αλλαγές στα φιλικά της. Με άλλο προγραμματισμό ξεκίνησε και με άλλον κατέληξε αλλά προς το καλύτερο όσον αφορά τη δυναμικότητα των αντιπάλων. Ξεκίνησε με τη Θέλτα (1-1) και ακολούθησαν τα φιλικά με Σανλουκένιο (1-0), Λινένσε (0-1), Ουέλβα (1-0), Μαρμπέγια (2-0, εύκολη νίκη με καλύτερο παίκτη τον Σέμπας Μογιάνο) και Μάλαγα (0-1, δέχτηκε το γκολ στο 88΄από αστείο λάθος της άμυνας). Να σχολιάσουμε στο πρώτο φιλικό επί Σαντοβάλ, το γεγονός πως το γκολ της νίκης (1-0) πέτυχε ο νεαρός Αντρές Μαρτίν, ο οποίος άνοιξε το σκορ και με τη Μαρμπέγια, δείχνει να αποτελεί τη λύση για φέτος στην επίθεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο  Φρανθίθκο Ροντρίγκεθ  που παραιτήθηκε τον είχε κόψει. Άγνωστο αν θα καταφέρει να καλύψει επάξια το δυσαναπλήρωτο κενό του περυσινού αρχισκόρερ Σέρτζι Γκουαρδιόλα (40/22) που έφυγε.

Εκτίμηση: Μετά την καλοκαιρινή Οδύσσεια που πέρασε, την ημέρα που ανέλαβε ο Σαντοβάλ προδιέγραψε στις δηλώσεις του τον στόχο για φέτος. Η κατάκτηση των 50 βαθμών της σωτηρίας και μόνον. Είναι λοιπόν προφανές ότι η Κόρδοβα φέτος θα είναι μία από τις ομάδες που θα παλέψει για την σωτηρία. Πέρυσι ο κόουτς κατάφερε το απίθανο. Φέτος η κατάσταση είναι δυσκολότερη.

 

Αλμπαθέτε

Τι έκανε πέρσι: Οι οπαδοί της «κέσο μεκάνικο» μπορεί να «έβγαλαν» άσπρα μαλλιά από την αγωνία τους, αλλά στο τέλος η χρονιά κρίθηκε πετυχημένη. Και αυτό διότι η ομάδα τους ως νεοφώτιστη στην κατηγορία, κατάφερε να κερδίσει στο φινάλε την παραμονή. Τερμάτισε 17η με την ψυχή στο στόμα έχοντας πενιχρά στατιστικά, ούσα η 3η χειρότερη επιθετικά ομάδα της κατηγορίας.

Προπονητής: Αντί του Ενρίκε Μαρτίν στον πάγκο της, θα συνεχίσει ο 48χρονος Καταλανός Λουίς Μιγκέλ Ραμίς. Το προπονητικό του βιογραφικό ξεκινά το 2006 και δείχνει πέρασμα από την Αλμερία (από όπου και απολύθηκε πέρυσι τον Νοέμβριο), τη Ρεάλ Μαδρίτης Καστίγια και τα τμήματα υποδομής των μικρών ηλικιών της Ρεάλ Μαδρίτης. Στην «’Αλμπα» τον διάλεξαν λόγω του νεαρού της ηλικίας του (άρα φιλόδοξος) αλλά και διότι όπως έμαθαν είναι εξαιρετικά μεθοδικός και οργανωμένος στη δουλειά του. Στη προετοιμασία το καλοκαίρι έπαιξε με 4-4-2 και 4-4-1-1.

Έδρα: Carlos Belmonte (17.300).

Μεταγραφές: Το ισοζύγιο μάλλον είναι ουδέτερο, με τη διοίκηση να αποφασίζει να επενδύσει κυρίως σε νεαρούς ελπιδοφόρους παίκτες. Για την επίθεση ήρθε από τη Σολτ Λέικ του MLS ένα δικό της παιδί, ο επιθετικός Αλφρέδο Ορτούνιο.  Για το αριστερό άκρο της άμυνας δανεικός από τη Χετάφε ο 21χρονος Ουρουγουανός Ματίας Ολιβέιρα που θεωρείται ανερχόμενο αστέρι, ο Παριζιάνος αμυντικός μέσος Μίκαελ Μαλσά από την Φορτούνα Σιράρντ ενώ ήρθε επίσης από τα τμήματα υποδομής της Ράγιο Βαγιεκάνο ο 20χρονος Καμερουνέζος μέσος Ζιν Ζουλές που θεωρείται μεγάλο ταλέντο. Από τα τμήματα υποδομής της Ρεάλ Μαδρίτης ήρθαν και οι νεαροί Άλβαρο Τεχέρο και Φέμπας (μέσος, πέρυσι ήταν αναντικατάστατος στη Σαραγόσα). Ήρθε δανεικός ο 23χρονος Εγκένι Βαλντεράμα (13/1, μέσος από την Κάντιθ), απέκτησε επίσης τον 24χρονο κεντρικό αμυντικό Αντόνιο Κάρο (20/2, Κόρδοβα) αλλά και τον πορτιέρο  Χοσέ Αντόνιο Κάρο από τη Βαγιαδολίδ (και τους δύο Κάρο την ίδια μέρα). Το φετινό project της «Άλμπα» περιλαμβάνει και τους Μπίλι Αρκέ, Φραν Γκαρθία, Ακέτσε, Καρβαχάλ, Καρνικέρ, Λάδο, Γκαλάς χωρίς κάτι το ξεχωριστό.  Οι βασικοί Γκαφούρ (αμυν., 36/1), Ροντρίγκεθ (μέσος, 38/6), Θέσαρ ντε λα Οθ (μέσος, 33/4), Αριδάνε (επίθ., 26/3) αποχώρησαν.

Προετοιμασία: Το στυλ που έδειξε στα φιλικά δείχνει αρκετά αλλαγμένο σε σχέση με το πρωτάθλημα. Το σημαντικότερο ήταν οτι έβαλε στο παιχνίδι της τις κάθετες πάσες, γυρνώντας στις πλευρές τους Μπέλα και Ακούνια που πέρυσι έπαιζαν στράικερς, αποκτώντας μεγάλη ταχύτητα και τέλος άρχισε να πρεσάρει ασφυκτικά την αντίπαλη ομάδα στη περιοχή της. Επτά φιλικά έδωσε η «Άλμπα» με κλιμακούμενο βαθμό δυσκολίας. Ξεκίνησε με την άσημη Αδάρβε (0-0) και στη συνέχεια με Λα Γκινέτα (0-0), Βαλένθια Μεστάγια (2-0), Ράγιο Μαχαδαόντα (1-0), Έρκουλες (2-1), Έλτσε (1-2) και Λεβάντε (2-2). Με τη Λεβάντε που ήταν η πρόβα τζενεράλε εν όψει πρωταθλήματος, παρουσία 2.000 θεατών, πραγματοποίησε πολύ καλό δεύτερο ημίχρονο (με την είσοδο του Σουσαέτα) σημειώνοντας δύο γκολ. Γενικά άρεσε η ομάδα του Ραμίς.

Εκτίμηση: Ομάδες τύπου Αλμπαθέτε έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το φετινό πρωτάθλημα, έχουν ως μόνο στόχο την παραμονή. Ο συναγωνισμός θα είναι τεράστιος και αν πέρυσι άσπρισαν τα μαλλιά των οπαδών της από την αγωνία, φέτος ενδεχομένως να «πέσουν». Πάντως στην ομάδα υπάρχει η βεβαιότητα ότι η χρονιά θα περάσει ήρεμα.

 

Αλμερία

Τι έκανε πέρσι: Δίπλα στη λέξη αγανάκτηση οι οπαδοί της συμπλήρωσαν στα λεξικά τους την Αλμερία. Χρονιά καρμπόν με την περυσινή, αυτή που πέρασε, στην οποία κατάφερε ξανά, την ύστατη στιγμή, να κερδίσει την παραμονή στην κατηγορία. Ήταν λογικό επακόλουθο αυτή η κατάληξη διότι ο μέσος όρος τερμάτων της (38) βρισκόταν  κάτω από τη μονάδα σε 42 αγώνες. Συνεπώς είναι προφανές γιατί αρκέστηκε στην 17η θέση.

Προπονητής: Στον πάγκο της θα συνεχίσει ο 38χρονος Φραν Φερνάντεθ καθώς κρίθηκε άξιος, σώζοντας την ομάδα την οποία ανέλαβε τις τελευταίες 6 αγωνιστικές. Γνωρίζει την Αλμερία καλύτερα και από την τσέπη του καθώς υπήρξε κόουτς στα τμήματα υποδομής της ενώ κατά διαστήματα ανελάμβανε υπηρεσιακός χωρίς να υποστεί ήττα. Του αρέσει το 4-2-3-1, να κοντρολάρει το παιχνίδι στο κέντρο και γενικά έχει την ικανότητα ειδικά στην Αλμερία, να τραβάει και την παραμικρή ικμάδα δύναμης και ενέργειας από τον κάθε ποδοσφαιριστή του.

Έδρα: Juegos Mediterraneos (21.350).

Μεταγραφές: Κινητικότητα για την Αλμερία (11 προσθήκες) που προσπάθησε να αντικαταστήσει τις απώλειες που δημιουργήθηκαν. Το ρόστερ ακόμα δεν έχει κλείσει με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ψάχνει ακόμα ένα αριστερό μπακ (ο μόνος διαθέσιμος τώρα είναι ο 33χρονος αρχηγός Νάνο), ένα μέσο, ένα κεντρικό επιθετικό και ένα εξτρέμ. Ως τώρα ήρθαν οι αμυντικοί Σάμου δε λος Ρέγιες (αριστερό μπακ από τη Σούτσβαλ, ο οποίος τραυματίστηκε τέλη Ιουλίου και πέρασε χειρουργείο) και Ρομέρα (170 ματς σε Τσεχία και Ρουμανία), οι μέσοι Αγκούθα (32/3, Κόρδοβα), Αρθούρα (Οσασούνα, δανεικός από Ρίβερ Πλέιτ), Θέσαρ ντε λα Οθ (33/4, Αλμερία). Για την επίθεση ξεχώρισε η απόκτηση του Άλβαρο Χιμένεθ (29/6, Αλκορκόν) ενώ για τη θέση του Πόθο που αποχώρησε, ήρθε ο Χουάν Κάρλος Ρεάλ, 27χρονος Γαλιθιάνος επιθετικός μέσος που ήταν στην Τενερίφε (34/8). Αποχώρησαν οι βασικοί Ρουμπέν Άλβαρεθ (μέσος, 41/9), Χοσέ Άνχελ Πόθο (μέσος, 39/2), Φιδέλ (μέσος, 31/4) και οι ενίοτε βασικοί Βερθά (μέσος, 24/2) και Χουάν Μουνιόθ (επιθ., 25/4).

Προετοιμασία:Έδωσε επτά φιλικά στα οποία έφερε μέτρια αποτελέσματα. Έπαιξε με ΜΚ Ντονς (0-0), Άγκιλας (5-0), Βαγιαδολίδ (0-1), Τενερίφη (0-1), Μάλαγα (1-1), Ελ Εχίδο (2-0), Μελίγια (4-0) και Έλτσε (0-1).

Εκτίμηση: Στους «Αλμεριένσες» πρέπει κάποτε  τα παθήματά τους να γίνουν μαθήματα. Αν η ομάδα δε βρει και φέτος τρόπους να βρίσκει δίχτυα δε θα γλυτώσει τον υποβιβασμό. Είναι προφανές ότι μοναδικός στόχος είναι η σωτηρία. Δείχνουν ενισχυμένοι και μάλλον θα τα καταφέρουν.

 

Έλτσε

Τι έκανε πέρσι: Οι «φρανχιβέρδες» αφού έζησαν επί μία χρονιά τον εφιάλτη της Segunda B, επέστρεψαν στις επαγγελματικές κατηγορίες όπου και δικαιωματικά ανήκουν λόγω ιστορίας. Ήρθαν μέσα από το δύσκολο δρόμο των μπαράζ, με τον γερόλυκο Νίνο να τους ξελασπώνει με τα γκολ του σε εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές.

Προπονητής: Ο άλλοτε μέσος της Νουμάνθια Χοσέ Ρόχο Μαρτίν, γνωστότερος ως Πασέτα, που ανέλαβε τους «Ιλιθιτάνος» στις 27 Φεβρουαρίου θα συνεχίσει στο πάγκο τους. Στο βιογραφικό του διακρίνουμε μία επίσκεψή του στην Πολωνία (Κορόνα) και μία στην Ταϊλάνδη (Ρατσχαμπουρί) πέρυσι. Σύνολο 10 χρόνια ασκεί το επάγγελμα, με τις Νουμάνθια, Οβιέδο, Καρταχένα και Έρκουλες να έχουν δεχθεί κατά καιρούς τις οδηγίες του. Είναι μεθοδικός, με ξεκάθαρες ιδέες στο παιχνίδι του, με προτίμηση στο 4-1-4-1 και ενίοτε στα 4-2-4-1, 4-3-3 ή 4-4-2.

Έδρα: Martinez Valero (33.700).

Μεταγραφές: Το χέρι δεν πήγε βαθιά στην τσέπη αλλά δε γινόταν και διαφορετικά καθώς το μπάτζετ ήταν μόλις 3,5 εκ. ευρώ για όλη τη χρονιά και η Ομοσπονδία δεν επέτρεψε αύξησή του (έγινε αίτημα για αύξηση του). Όταν αποκτάς παίκτες που έπαιζαν στην Ράγιο Μαχαδαόντα (Χουάν Κρουθ) την Βαλένθια Μεστάγια (Γκονθάλο Βιγιάρ), την Έμπρο (Μπόρχα Μαρτίνεθ) και την Φορμεντέρα (Κουεσάδα), άγνωστους όπως οι Νάνδο Κεσάδα, Μπενκτίμπ, συν νεαρούς από τμήματα υποδομής (Ουνάι Σιμόν) δε γίνεται να έχεις μεγάλες απαιτήσεις. Ήρθε πάντως από την Αυστραλία ο μέσος Τσάβι Τόρες (24/4 στην Περθ Γκλόρι) και από την Ουέσκα ο διεθνής Βενελουεζάνος 25χρονος αμυντικός Αλεξάντερ Γκονζάλες (ίσως το καλύτερο απόκτημα του καλοκαιριού) και σώθηκαν κάπως τα προσχήματα.

Προετοιμασία: Οι αγώνες προετοιμασίας των «φρανχιβέρδες» δόθηκαν κυρίως απέναντι σε αντιπάλους της κατηγορίας αλλά και χαμηλότερων κατηγοριών. Τελικός απολογισμός 4 νίκες, δύο ισοπαλίες και μία ήττα. Κατά σειρά έπαιξε με Σαν Χοάν (4-0), Αλικάντε (2-0), Κάντιθ (1-3, προηγήθηκε αλλά μετά την ισοφάριση με πέναλτι κατέρρευσε), Αλκογιάνο (2-2, ήταν μέτρια και έχασε στα πέναλτι 5-4), Αλμπαθέτε (2-1), Γρανάδα (0-0, μετά από ένα βαρετό ματς), Αλμερία (1-0, καλύτερη η Έλτσε με το γκολ να σημειώνει στο 67’ ο Γκονθάλο Βιγιάρ παρουσία 7.500 θεατών).

Εκτίμηση: Η ομάδα των «Ιλιθιτάνος» μπορεί να είναι ιστορική ομάδα ωστόσο μοναδικός στόχος φέτος είναι η παραμονή. Είναι φυσικά αλλαγμένη σε σχέση με πέρυσι καθώς οι δυσκολίες αυξάνονται, οπότε έπρεπε να προσαρμόσει το έμψυχο δυναμικό της προς το καλύτερο. Αγόρασε λαχείο με την αναγκαστική προσθήκη άσημων νεαρών παικτών, οπότε του χρόνου τον Ιούνιο θα περιμένει την κλήρωση για να δει αν κέρδισε την παραμονή. Είναι υποψήφια για νέο υποβιβασμό.

 

Εξτρεμαδούρα

Τι έκανε πέρσι: Η τωρινή Εξτρεμαδούρα Ουνιόν Ντεπορτίβα, όπως είναι το πλήρες της όνομα, είναι η συνέχεια της παλιάς Κλουμπ δε Φουτμπόλ Εξτρεμαδούρα (αγωνίστηκε για δύο χρονιές στην Primera) που διαλύθηκε λόγω οικονομικών προβλημάτων. Στην τωρινή της μορφή, ιδρύθηκε το 2007 και μετά από 11 χρόνια έφτασε στη Segunda, αφήνοντας πίσω της στο χάος την Καρταχένα την οποία νίκησε 1-0 στον κρίσιμο αγώνα των μπαράζ ανόδου πριν λίγο καιρό. Πέρυσι ήταν παραγωγική με 57 γκολ, έχοντας ως «αστέρι» τον επιθετικό και πρώτο σκόρερ της ομάδας με 10 γκολ Ένρικ Γαγιέγο.

Προπονητής: Στον πάγκο θα συνεχίσει ο 51χρονος Μαδριλένος Χουάν Σαμπάς Ουέρτα-Λορέντε ή πιο σύντομα Χουάν Σαμπάς. Είναι 13 χρόνια στους πάγκους έχοντας θητεύσει ως βοηθός προπονητή σε Ατλέτικο Μαδρίτης, Βαγιαδολίδ, Λεβάντε και Θιουδάδ δε Μούρθια.  Η πρώτη του απόπειρα ως πρώτος προπονητής ήταν στην Ουνιόν Ντεπορτίβα δε λος Ρέγιες πριν πέντε χρόνια και μετά στην Εξτρεμαδούρα. Μία φορά την έσωσε από υποβιβασμό ενώ την επόμενη φορά που ανέλαβε ξανά τις τύχες της, την ανέβασε κατηγορία. Παίζει το 4-2-3-1 και προσπαθεί οι ομάδες του να είναι «γρανίτης» πίσω και «θανατηφόρες» μπροστά. Είναι ίσως ο μόνος προπονητής στο κόσμο που ξέρει τόσο καλά αυτή την ομάδα.

Έδρα: Francisco de la Hera (11. 600).

Μεταγραφές: Σαφώς και προσπάθησε να ενισχυθεί αλλά ο πήχης έμεινε σχετικά χαμηλά. Το ρόλο στο σκοράρισμα όπως όλα δείχνουν θα αναλάβει για τα επόμενα δύο χρόνια ο Ντιέγο Σαπέλ που είχε μείνει χωρίς ομάδα φεύγοντας από την Άντερλεχτ και ο Γαλλο-Ιταλός επιθετικός Βιτσέντζο Ρενέλα που έρχεται από το Μαϊάμι και το MLS. Είναι γνώστης του Ισπανικού ποδοσφαίρου καθώς έχει θητεύσει σε Μπέτις, Βαγιαδολίδ, Λούγο, Κόρδοβα αλλά έχει και την εμπειρία από Τζένοα, Λουγκάνο και Γρασχόπερς. Ήρθε για το αριστερό άκρο της άμυνας ο γρήγορος και τεχνίτης 29χρονος Αργεντινός Λουσιάνο Μπαλπί από την Ουνιόν Σάντα Φε, ο χωρίς ομάδα (ήταν στη Λόρκα) κεντρικός αμυντικός Κάρλος Πομάρες ενώ για τη μεσαία γραμμή ο Φάουστο Τιένθα (5/0, Κάντιθ), ο 20χρονος Μπίλι Αρκέ από το Εκουαδόρ που θεωρείται μεγάλο ταλέντο και ως αμυντικός μέσος ήρθε ο Μόρχα Γκρανέρο της Σανταντέρ. Η 3αδα των πορτιέρο έκλεισε με την προσθήκη του δανεικού από τη Μονακό, Άλβαρο Φερνάντεθ (είχε πέρασμα από την Οσασούνα με ντεμπούτο στην Primera το 2016).

Προετοιμασία: Η εικόνα στα έξι φιλικά των «Αλμενδραλέχος» έδειξαν αμυντικά προβλήματα καθώς δέχτηκαν γκολ σε όλα. Έπαιξαν με Μάλαγα (0-1), Ελ Πάλο 3-2), Γρανάδα (0-2), Μπανταχόθ (1-2), Βιτόρια (3-2) και Σεβίλλη (1-2). Έδωσαν τελευταίο ματς 8 Αυγούστου κόντρα στη Σεβίλλη αλλά η μεγάλη ανησυχία ήρθε με την Μπανταχόθ στις 2 του μηνός, όπου έδειξε να απέχει πολύ από το να παρουσιάσει ένα αξιόμαχο σύνολο.

Εκτίμηση: Η χρονιά για τους «αθουλγράνας» αναμένεται εξαιρετικά δύσκολη. Φυσικά η παραμονή αποτελεί το μοναδικό ζητούμενο. Θα πρέπει όμως να καταβάλουν πολύ μεγάλη προσπάθεια για να επιβιώσουν. Ωστόσο έφτασε τα 6.200 μέλη (ιστορικό ρεκόρ) με φετινό στόχο τις 7.000, συνεπώς το «Francisco de la Hera» αναμένεται κατάμεστο σε κάθε αγώνα της. Η επάνοδος στην Segunda B δείχνει πιθανό σενάριο.

 

Μαγιόρκα

Τι έκανε πέρσι: Και ναι οι «μπερμεγιόνες» από την Πάλμα των Βαλεαρίδων νήσων, κατάφεραν να επανέλθουν, επιστρέφοντας από την «εξορία» της Segunda B. Μία από τις ιστορικές ομάδες της Ισπανίας (ιδρύθηκε το 1916 και έχει 27 συμμετοχές στην Primera), επανήλθε στις επαγγελματικές κατηγορίες που αξίζει και πρέπει να βρίσκεται. Τα ατέλειωτα οικονομικά προβλήματα, πριν λίγα χρόνια  παραλίγο να οδηγήσουν τον σύλλογο στη διάλυση. Στις 4 Ιουνίου του 2017 την τελευταία αγωνιστική η ήδη υποβιβασμένη Μιραντές, την υποχρέωσε σε ισοπαλία και την πήρε μαζί της στο χάος. Θεία δίκη όμως φέτος καθώς στις 27 Μαΐου σε αγώνα μπαράζ για την άνοδο στη Segunda, νίκησε την Μιραντές και επανήλθε. Μεγαλομέτοχος παραμένει ο Αμερικανός Ρόμπερτ Σάρβερ από το 2016, χρονιά σημαντικών αλλαγών στο σύλλογο.

Προπονητής: Στον πάγκο όπως ήταν λογικό παρέμεινε ο 44χρονος Βαλενθιάνος, Βιθέντε Μορένο, ο άνθρωπος που την οδήγησε στην άνοδο. Τον Μορένο τον προλάβαμε επί χρόνια ως ποδοσφαιριστή (μέσο) στην Χερέθ, στην οποία έκλεισε την ποδοσφαιρική του καριέρα και ξεκίνησε την προπονητική το 2011. Πέρασε και από τη Νάστικ στην οποία έκατσε 4 χρόνια ενώ από πέρυσι είναι στη Μαγιόρκα. Προφανώς και γνωρίζει απόλυτα την κατηγορία από όλα τα πόστα. Του αρέσει το 4-4-2 αλλά γνωρίζει καλά τους τρόπους για να προσαρμόζει το παιχνίδι της ομάδας του ανάλογα με τον αντίπαλο.

Έδρα: Son Moix (23.100).

Μεταγραφές: Χαμηλά ο πήχης καθότι η Μαγιόρκα δεν έχει ακόμα την δυνατότητα για οικονομικά ανοίγματα.  Προσπάθησε στις μεταγραφές να συνδυάσει εμπειρία και νιάτα. Ήρθαν λοιπόν οι Πάμπλο Βαλκάρκε (μέσος, 30/4, Νουμάνθια), Ντάνι Ροντρίγκεθ (38/6, Αλμπαθέτε), Κάρλος Κάστρο (επιθ., 19/1, Χιχόν), ο 24χρονος Αργεντινός κεντρικός αμυντικός Φράνκο Ρούσο (Οντινιέντ), ο τέως μέσος της Έσιχα με εξαιρετική χρονιά Σέρχιο Ντουένιας Μογίτα (36/7), ο επιθετικός Ντιέγο Μολίνα επονομαζόμενος και ως «Στόιτσκοφ» (Λινένσε)  και ο πορτιέρο Λεάνδρο Μονταγούντ (Βιγιανοβένσε). Ο άτυχος της παρέας ήταν ο νεοφερμένος επιθετικός (από Μπαρακάλδο) Σέρχιο Μπουενακάσα, ο οποίος τραυματίστηκε στην προετοιμασία και θα επιστρέψει μετά από 3 μήνες. Ο παίκτης αποτελούσε για τους «μπερμεγιόνες» το στοίχημα της χρονιάς. Μία βδομάδα πριν αρχίσει το πρωτάθλημα, απέκτησε για το αριστερό άκρο της άμυνας τον Περβίς Εστουπινιάν (ιδιοκτησίας Ουότφορντ) που πέρυσι έπαιξε στην Αλμερία με 26 συμμετοχές και μάλλον προορίζεται για βασικός καθώς στην ίδια θέση που υπάρχουν προς το παρών οι Μπονίγια και Σάλβα Ρουίθ μάλλον θα δοθούν.

Προετοιμασία: Χωρίς να πάρει ρίσκα και να κοντραριστεί με μεγάλες ομάδες επέλεξε κατά σειρά τις Φελανίτς (5-0), Κοστάνσια (9-0), Πομπλένσε (2-1), Κάντιθ (1-2), Μάλαγα (0-0, από πλευράς φυσικής κατάστασης η Μαγιόρκα ήταν πολύ καλύτερη) και Αλκορκόν (3-2, δίκαιη νίκη μετά από καλή εμφάνιση).

Εκτίμηση: Είναι προφανές ότι για τους «μπάραλετς» μοναδικός στόχος είναι η παραμονή στην κατηγορία. Κουβαλάνε ιστορία και δυναμική που θα τους επιτρέψει να εδραιωθούν σε πρώτο λόγο στην κατηγορία και αργότερα να κοιτάξουν το κάτι παραπάνω.

 

Ράγιο Μαχαδαόντα

Τι έκανε πέρσι: Ας δούμε κάποια γενικότερα πράγματα για αυτήν την άγνωστη ομάδα. Η πόλη της Μαχαδαόντα που αριθμεί περί τις 69.000 ψυχές, είναι κοντά στη Μαδρίτη και βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πρωτεύουσας. Η Ράγιο, η ομάδα της πόλης, που ιδρύθηκε μόλις το 1976, αγωνιζόταν στα τοπικά πρωταθλήματα έως το 1987 που ανέβηκε στην Tercera. Κάπου εκεί άρχισε τα πρώτα της ποδοσφαιρικά σκιρτήματα. Το 1997 κέρδισε για πρώτη φορά την άνοδο στη Segunda B. Έκτοτε έγινε ομάδα «ασανσέρ» έως το 2015 που ο θρύλος πλέον της ομάδας, Αντόνιο Ιριόνδο την ανέβασε ξανά στη Segunda B. Διατηρώντας ένα πολύ χαμηλό προφίλ κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία της, στις 27 Μαρτίου να κερδίσει στα μπαράζ την άνοδο στη Segunda, με ένα αυτογκόλ (του Μισέλ Θαμπάκο της Καρταχένα) που σημειώθηκε στις καθυστερήσεις, με τον Ιριόνδο και πάλι στον πάγκο της. Η άνοδος όμως φέρνει και τεράστιες υποχρεώσεις. Θα αλλάξει έδρα διότι το γήπεδο της δεν έχει τις απαιτούμενες προδιαγραφές της Ομοσπονδίας. Τα χρήματα είναι λιγοστά. Η χρονιά πέρυσι βγήκε με 300 χιλιάδες ευρώ. Φέτος αυτά δεν φτάνουν ούτε για «μπάλες».  Μόνες τονωτικές ενέσεις θα είναι τα λίγα χρήματα από το Ισπανικό ΠΡΟΠΟ (La Quiniela) τα τηλεοπτικά και μάλλον τους σπόνσορες. Το κοινό της στα ματς ήταν γύρω στους 1.000 θεατές και τα εγγεγραμμένα μέλη μόλις 300. Αυτά τα νούμερα πρέπει να αυξηθούν κατακόρυφα αλλιώς προβλέπονται ακόμα και πρόστιμα από την Λίγκα. Ένα πρόβλημα που επίσης πρέπει να ξεπεράσει είναι το θέμα της έδρας. Το δικό της γήπεδο «Σέρπο δελ Εσπίνο», δεν πληροί πολλές από τις προϋποθέσεις της Λίγκας, οπότε μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες θα αγωνίζεται στο αχανές «Μετροπολιτάνο» που της παραχώρησε η Ατλέτικο Μαδρίτης έναντι τιμήματος ανά αγώνα.

Προπονητής: Στον πάγκο των «μαχαριέγος» προφανέστατα θα συνεχίσει ο 65χρονος σεβάσμιος και πολύπειρος Αντόνιο Ιριόνδο Ορτέγα. Γεννήθηκε στη Ρωσία το 1953 από γονείς που ξέφυγαν του αιματηρότατου Ισπανικού εμφυλίου πολέμου. Στη συνέχεια γύρισε στην Ισπανία, έπαιξε μπάλα σε άσημες ομάδες και από τις αρχές του 90 ασχολήθηκε με την προπονητική σε μικρές βασικά ομάδες. Ωστόσο είχε ένα πέρασμα από την Ράγιο Βαγιεκάνο επί εποχής Γουστάβο Μπενίτεθ (2003) που απολύθηκε. Συνέδεσε το όνομα του με τη Ράγιο και ανακηρύχτηκε σε θρύλο διότι με αυτόν στο τιμόνι της, κέρδισε όλες τις σημαντικές ανόδους στην σύντομη ιστορία της και έφτασε στη Segunda. Δίχως αμφιβολία είναι άριστος σε τακτικές, εμπνέοντας σιγουριά και ασφάλεια, συστατικά απαραίτητα σε μια ομάδα. Παίζει 4-4-2 ή 3-5-2 αλλά και 5-3-2 ή 4-1-4-1, με στόχο να πρεσάρει στο κέντρο και με την απαίτηση οι πάντες να αμύνονται και να επιτίθενται αντίστοιχα. 

Έδρα: Wanda Metropolitano (67.700).

Μεταγραφές: Όπως ήταν αναμενόμενο οι ανακατατάξεις ήταν μεγάλες. Από την παλιά ομάδα έμειναν μόλις επτά παίκτες (Μπασίλιο, Αντούχαρ, Χόρχε Γκαρθία, Καρλίτος, Όσκαρ Βαλεντίν και Τζέισον) ενώ τα Ισπανικά μέσα κάνουν μνεία για ένα πιτσιρικά 19 ετών, μέσο που βγάζει μάτια, ονόματι Εσκομπάρ. Η Ράγιο έχει φτιάξει μία ομάδα μίγμα έμπειρων 30ρηδων (Ράφα Λόπεθ, Έκτορ Βερδές, Δαβίδ Μορίγιας, Ερνέστο Γκαλάν και Λούσο) και νεαρών (Αντέρ Καντέρο, Βαλέρα, Καρσελέν, Αίτορ Γκαρθία, Αίτορ Ρουμπιάλ, Χεσούς Ροντρίγκεθ, Σχιαπακάσε, Βαρέλα). Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τι συμβαίνει. Απέκτησε λοιπόν τον νεαρό πορτιέρο Καντέρο από τη Βιγιαρεάλ Β, τον κεντρικό αμυντικό Ράφα Λόπεθ και τον επίσης εμπειρότατο κεντρικό αμυντικό 34χρονο Έκτορ Βερδές (183 ματς στη Segunda με τα τελευταία τρία του χρόνια στην Οβιέδο) για να καλύψει το κενό του τραυματία Δαβίδ Αντούζαρ. Για το αριστερό άκρο της άμυνας ήρθε ο 33χρονος Φαβίδ Μορίγιας (26/0, Αλμπαθέτε) και ο Βαρέλα της Οβιέδο ενώ για το δεξί άκρο ο έμπειρος Ερνέστο Γκαλάν από τη Ράγιο Βαγιεκάνο και ο 25χρονος Ισαάκ Καρσελέν που αν και νεαρός έχει ήδη 85 ματς στη Segunda με Μπέτις και Σαραγόσα. Για το κέντρο επέλεξε τον 33χρονο Λουίς Ντελγάδο Λούσο από την Ουέσκα, ως  επιθετικός μέσος ήρθε 22χρονος Αίτορ Ρουιμπάλ της Μπέτις και για την επίθεση των «μαχαριέγος» ήρθε και ο 23χρονος Γάλλος Ένζο Ζιντάν από την Λωζάννη, γιός φυσικά του μεγάλου Ζινεντίν Ζιντάν. Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει τους επίσημους αγώνες πρόσθεσε στο δυναμικό της τον 21χρονο Αργεντινό επιθετικό μέσο Φεντερίκο Βαλέρο της Πόρτο, τον 24χρονο επιθετικό Αίτορ Γκαρθία (18/0) από την Κάντιθ ενώ η 14η μεταγραφή της ήταν ο 19χρονος Ουρουγουανός πιτσιρικάς Νίκολας Σχιαπακάσε, επιθετικός που ήρθε δανεικός από την Α.Μαδρίτης πάνω στον οποίον οι «κολτσονέρος» έχουν επενδύσει 1,5 εκ. ευρώ, χωρίς αντίκρισμα ως τώρα.

Φιλικά: Στα φιλικά της ξεκίνησε με διασυρμό 0-5, κεκλεισμένων των θυρών κόντρα στη Ράγιο Βαγιεκάνο, για να ακολουθήσουν τα ματς με Αλμπαθέτε (0-1), Λεγανές (0-3), Αλκαλά δε Ενάρες (2-2), Φουενλαμπράδα (2-0, ήταν βελτιωμένη για πρώτη φορά αλλά ακόμα είχε θέματα. Κατέβηκε με 16μελή αποστολή) και Σαν Σεμπάστιαν δε λος Ρέγιες (1-1).

Προετοιμασία: Οι προδιαγραφές των «μαχαριέγος» δείχνουν ότι αποτελούν τον αδύναμο κρίκο της κατηγορίας. Η «σταχτοπούτα» της Segunda θα μπει σε γήπεδα που έχει δει μόνο από την τηλεόραση και θα αντιμετωπίσει κλίμα που δεν γνωρίζει. Πρέπει να υπερβάλει, να έχει τσαγανό και τσαμπουκά για να διατηρηθεί στην κατηγορία. Δύσκολα θα γλυτώσει τον υποβιβασμό.

Ραπτάκης Γεώργιος

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ