foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ122
ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Ολλανδία, Eredivisie: Preview σεζόν 2018-19

Previews Πρωταθλημάτων | 09 Αυγ 2018 08:45
Ολλανδία-Eredivisie-Preview-σεζόν-2018-19.jpg

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, 3 είναι οι ομάδες που ξεκινάνε με ρεαλιστικές ελπίδες κατάκτησης της Eredivisie Ολλανδίας. Ο Άγιαξ θέλει να βάλει τέλος στην κακοδαιμονία 5 ετών χωρίς τίτλο, ξόδεψε αρκετά φέρνοντας παίκτες επιπέδου Πρέμιερ Λιγκ, είναι το λογικό φαβορί και το 2.10 στο οποίο προσφέρεται το ενδεχόμενο να πάρει τον τίτλο είναι δίκαιο, μπορεί να αποτελέσει επιτυχημένο μακροχρόνιο bet. Εξάλλου Αϊντχόφεν και Φέγενορντ απέδειξαν στο μεταξύ τους ματς για το Σούπερ Καπ (0-0, κακό ματς, κρίθηκε στα πέναλτι), πως κάθε άλλο παρά έτοιμες είναι στην εκκίνηση του «μαραθωνίου». Από εκεί και πέρα Φιτέσε, Άλκμααρ και Ουτρέχτη «βράζουν» στο ίδιο καζάνι και ακολουθούν Χέρενφεν, Γκρόνινγκεν, Ντεν Χάαγκ και Τσβόλε, ως υποψήφιες για τα πλέι οφ Ευρώπης. Προσέχουμε την Μπρέντα για υπέρβαση και περιμένουμε την Εξέλσιορ να απογοητεύσει. Από τις 18 ομάδες, οι μισές άλλαξαν προπονητή.

Σύστημα Διεξαγωγής

Δεν έχει αλλάξει κάτι όσον αφορά στη διεξαγωγή του πρωταθλήματος, που περιλαμβάνει 34 αγωνιστικές. Οι δύο πρώτες θέσεις δίνουν εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ (ο πρωταθλητής θα αγωνιστεί στον 3ο προκριματικό και η 2η ομάδα στη βαθμολογία στον 2ο). Η ομάδα που θα καταλάβει την 3η θέση θα συμμετάσχει στον 2ο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ αυτές που θα τερματίσουν από την 4η έως την 7η θέση θα αγωνιστούν στα πλέι οφ Ευρώπης, με έπαθλο τη συμμετοχή στον 2ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ. Υποβιβάζεται η ομάδα που θα τερματίσει τελευταία, ενώ η 16η και η 17η της βαθμολογίας θα διεκδικήσουν την παραμονή σε παιχνίδια μπαράζ με άλλες 8 ομάδες από τη Β’ κατηγορία. Οι αγώνες μπαράζ (Ευρώπης και υποβιβασμού) είναι διπλοί και ισχύει το εκτός έδρας γκολ. Κριτήρια ισοβαθμίας: 1) διαφορά τερμάτων, 2) καλύτερη επίθεση, 3) μπαράζ (για πρωταθλητή ή υποβιβασμό), 4) βαθμοί στα μεταξύ τους, 5) διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους.

Οι ομάδες της Eredivisie Ολλανδίας

PSV Αϊντχόφεν Τι έκανε πέρσι: Κατέκτησε το 24ο πρωτάθλημα στην ιστορία της και 3ο τα 4 τελευταία χρόνια. Πανάξια, την 6η αγωνιστική πάτησε κορυφή και δεν έπεσε από αυτή, με επιστέγασμα το 3-0 (αντί για 5-0) επί του Αγιαξ 4 στροφές πριν το τέλος. Αξιοποίησε στο έπακρο την έδρα της (15-2-0, η μία ισοπαλία στο φινάλε που ήταν βαθμολογικά αδιάφορη), δεν προσέφερε θέαμα, όμως ήταν «κυνική».

Προπονητής: Στη Φενέρμπαχτσε συνεχίζει ο αρχιτέκτονας της PSV τα τελευταία χρόνια, Φιλίπ Κοκού και ο Μαρκ Φαν Μπόμελ (41 ετών) καλείται να τον αντικαταστήσει. Παικταράς ναι (Μπαρτσελόνα, Μπάγερν, Μίλαν), όμως σαν προπονητής πέφτει κατευθείαν στα βαθιά, καθώς είναι η πρώτη του επαγγελματική δουλειά. Βέβαια, δεν... τρελάθηκαν οι ιθύνοντες του συλλόγου, έχει δίπλα του σε ρόλο συμβούλου τον πεθερό του, Μπερτ Φαν Μάρβαϊκ (το 2010 έφτασε σε τελικό Μουντιάλ με την εθνική Ολλανδίας). Περίεργη... φάση, θα είναι μαζί του στις προπονήσεις, αλλά θα τον αφήνει μόνο του στον πάγκο την ώρα των αγώνων. Νεωτερισμοί, μένει να δούμε αν θα αποδώσουν, όπως και να έχει υπάρχει ρίσκο στην επιλογή του.

Έδρα: Philips Stadion (36.150)

Μεταγραφές: Σημαντική απώλεια ο μέσος Φαν Χίνκελ (28/14, επέστρεψε στην Τσέλσι μετά από δανεισμό). Άλλαξε τα άκρα της άμυνας, στα αριστερά πήρε τον Ανχελίνιο (34/3 στην Μπρέντα, ανήκει στην Μάντσεστερ Σίτι, «αποκάλυψη» πέρσι), καθώς ο Μπρένετ (32/1) πήγε στη Χόφενχαϊμ. Στα δεξιά ο Ντούμφρις (35/4 και 8 ασίστ στη Χέρενφεν) ως αντικαταστάτης του Αρίας (30/3, συνεχίζει στην Ατλέτικο Μαδρίτης). Ήρθε και ο στόπερ Φιρχέφερ (12/2) από τον Άγιαξ και προορίζεται για βασικός, καθώς είναι «φευγάτος» ο Ισιμά-Μιράν (32/1). Ως προσθήκη μπορεί να θεωρηθεί και ο επιθετικός Ρομέρο. Η PSV δαπάνησε περίπου 12 εκ. ευρώ για να φέρει τον 19χρονο Αργεντινό από τη Βέλεζ τον περασμένο χειμώνα, όμως ο παίκτης δεν αγωνίστηκε πέρσι λόγω τραυματισμού.

Προετοιμασία: Το πρώτο επίσημο δείγμα δεν ήταν καλό, όχι τόσο γιατί έχασε το Σούπερ Καπ από τη Φέγενορντ (στα πέναλτι), όσο για την κακή της εμφάνιση (0-0). Στα φιλικά, ηττήθηκε στο πρώτο με 5-3 από την Άντερλεχτ κι έκτοτε είχε ανοδική πορεία αντιμετωπίζοντας κατά σειρά Ξαμάξ (1-1), Γαλατάσαραϊ (3-1), Ολυμπιακό (4-0) και Βαλένθια (2-1).

Εκτίμηση: Τεράστιο το ρίσκο που παίρνει η διοίκηση με τον Φαν Μπόμελ, της είχε βγει κάτι αντίστοιχο με τον Κοκού το 2014, όμως δεν είναι κάθε μέρα τ' Άι Γιαννιού! Η ενδεκάδα της είναι υψηλού επιπέδου, αλλά δεν υπάρχει βάθος στον πάγκο και με δεδομένη τη συμμετοχή τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, δύσκολα θα ανταπεξέλθει. Πιστεύουμε πως δε θα διατηρήσει τα πρωτεία της, τη βλέπουμε να μάχεται με τη Φέγενορντ για τη δεύτερη θέση.

 

Άγιαξ Τι έκανε πέρσι: Η τραγωδία επισφραγίστηκε με την απώλεια του πρωταθλήματος από την Αϊντχόφεν. Είχε ξεκινήσει πιο νωρίς, με το σοβαρό πρόβλημα υγείας του μέσου Νούρι, την αποτυχία να μπει σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης έπειτα από... δεκαετίες και τον αποκλεισμό στο Κύπελλο από την Τβέντε, ομάδα που στη συνέχεια υποβιβάστηκε!

Προπονητής: Για το... κάζο σύμφωνα με τους διοικούντες έφταιγε ο κακός σχεδιασμός, οπότε δόθηκε δεύτερη ευκαιρία στον 48χρονο Έρικ Τεν Χαχ, που αυτή τη φορά θα έχει την ομάδα από το ξεκίνημα της προετοιμασίας. «Σπουδαγμένος» στις Ακαδημίες της Μπάγερν, έκανε πολύ καλή δουλειά στην Ουτρέχτη, που μπορεί κάλλιστα να επαναλάβει στον Άγιαξ.

Έδρα: Johan Cruijff ArenΑ (53.502)

Μεταγραφές: Το πάθημα έγινε... μάθημα κι αυτή τη φορά έβαλε το χέρι στην τσέπη για να φέρει δύο παίκτες επιπέδου Πρέμιερ Λιγκ, τον αμυντικό Μπλιντ από τη Μάντσεστερ Γιουάιτεντ και τον μεσοεπιθετικό Τάντιτς από τη Σαουθάμπτον. Επίσης ήρθαν οι επιθετικοί Λαμπιάντ (Ουτρέχτη) και Μπαντέ (Μαλίν) και για τους 4 ξοδεύτηκαν περίπου 42 εκατ. ευρώ. Πούλησε τον εξτρέμ Κλάιφερτ στη Ρόμα έναντι 17 εκ. ευρώ, ενώ ο αμυντικός Φιρχέφερ πήγε στην Αϊντχόφεν. Υπάρχει ενδιαφέρον ισχυρών ευρωπαϊκών συλλόγων για κάποιους παίκτες της (Φρένκι ντε Γιονγκ, Ζίγεχ), κάνει προσπάθεια να τους κρατήσει, σημαντικό ρόλο στο αν θα τα καταφέρει θα παίξει το αν θα προκριθεί σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Προετοιμασία: Κέρδισε τις εντυπώσεις στα ματς με τη Στουρμ (2-0 εντός και 3-1 εκτός), παρότι 5 βασικοί έχασαν μέρος της προετοιμασίας λόγω της συμμετοχής τους στο Μουντιάλ. Στα φιλικά απογοήτευσε με επίδοση (0-2-7), κέρδισε μόνο κάτι... μπυραρίες στο ξεκίνημα. Στα πιο σημαντικά έχασε από Άντερλεχτ (3-1), Νόρντζελαντ (3-1), Κόνιασπορ (1-0) και Βόλφσμπουργκ (3-0).

Εκτίμηση: Πέντε χρόνια χωρίς πρωτάθλημα είναι πολλά για τον Άγιαξ. Επένδυσε, έχει ικανό και φιλόδοξο προπονητή, υπάρχει βάθος στο ρόστερ με εξαιρετική φουρνιά Νέων να ανεβαίνει από τον Γιονγκ Αγιαξ (πήρε το πρωτάθλημα στη Β' Ολλανδίας πέρσι!). Το 2.10 για κατάκτηση του τίτλου μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους.

 

Άλκμααρ Τι έκανε πέρσι: Ξεπέρασε τους στόχους που είχαν τεθεί στο ξεκίνημα της σεζόν, όμως απέτυχε να κάνει την πλήρη υπέρβαση στο τέλος. Μπήκε... σφήνα στους 3 ισχυρούς, δεν κατάφερε να πάρει εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ, χάνοντας τη μάχη της 2ης θέσης από τον Άγιαξ. Επίσης, για 2η σερί χρονιά ηττήθηκε στον τελικό του Κυπέλλου, αυτή τη φορά από τη Φέγενορντ, με 3-0. Αποκαρδιωτική η επίδοσή της κόντρα στους 3 ισχυρούς (Αϊντχόφεν, Άγιαξ και Φέγενορντ), με 7 ήττες σε ισάριθμες αναμετρήσεις!

Προπονητής: Ο Γιον Φαν ντεν Μπρομ (51 ετών) έχει κάνει καλή δουλειά τα τελευταία 4 χρόνια, η ΑΖ παίζει θεαματικό ποδόσφαιρο και είναι ιδανικός στο να εξελίσσει νεαρούς παίκτες, τους οποίους στη συνέχεια ο σύλλογος... μοσχοπουλάει. Από πλευράς τακτικής υστερεί σημαντικά, ενώ πληρώνει και τις εμμονές του, όπως για παράδειγμα αυτή του αρχηγού-στόπερ Φλάαρ, ο οποίος «κρέμασε» την ομάδα πέρσι σε αρκετά κρίσιμα ματς.

Έδρα: AFAS Stadion (17.082)

Μεταγραφές: Όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια, πούλησε τους δύο καλύτερους παίκτες. Ο πρώτος σκόρερ της Eredivisie, εξτρέμ Αλιρέζα Γιαχάνμπακς (33/21) πήγε στην Μπράιτον έναντι 19 εκ. ευρώ, ενώ ο 2ος σκόρερ της Άλκμααρ, Βέχορστ (31/18) αποκτήθηκε από τη Βόλφσμπουργκ έναντι 10,5 εκ. ευρώ. Αντικαταστάτες τους οι Ροτάριου (δανεικός από Κλαμπ Μπριζ) και Γιόνσεν (17 γκολ με Ντεν Χάαγκ πέρσι), αντίστοιχα. Επίσης, ήρθαν οι αμυντικοί Βάιγκελτ (Μπίλεφελντ), Μπέρχσμα (Άγιαξ), ο τερματοφύλακας Ρόντι ντε Μπουρ (Τέλσταρ). Υπολογίζεται και ο επιθετικός Φράιντεϊ, που πέρσι στελνόταν δανεικός... από εδώ κι από 'κει. Μπορεί ποσοτικά να μην αποδυναμώθηκε, ποιοτικά όμως έπεσε ένα σκαλί.

Προετοιμασία: Ευρωπαϊκός αποκλεισμός-σοκ από την Καϊράτ (Καζακστάν), ήταν σαφέστατα ανέτοιμη (ήττα 2-0 εκτός, νίκη 2-1 εντός). Στα φιλικά είχε επίδοση 3-1-1. Κέρδισε Λόκερεν (2-0), Παναθηναϊκό (2-0), Ζούλτε (1-0), έφερε 1-1 με τη Μίντιλαντ και στο πιο πρόσφατο (4/8) ηττήθηκε με 3-2 από τον κακό της δαίμονα, Εξέλσιορ.

Εκτίμηση: Πούλησε τα... ασημικά της γκρεμίζοντας ότι έχτιζε τα τελευταία χρόνια και όπως φάνηκε μέσω του ευρωπαϊκού αποκλεισμού θα χρειαστεί χρόνο για να ανακάμψει. Η παρουσία του Φαν ντεν Μπρομ και η συνεχής τροφοδότηση με ταλέντα από Ακαδημίες (πέρσι ανέβηκαν 5 ενδεκαδάτοι παίκτες από τη Γιονγκ Αλκμααρ), τη διατηρούν σε ευρωπαϊκή τροχιά, αν και η περσινή 3η θέση φαίνεται απλησίαστη προς το παρόν. Πιο εφικτή η απλή συμμετοχή στα πλέι οφ Ευρώπης.

 

Φέγενορντ Τι έκανε πέρσι: Το ρόστερ της αποδείχτηκε μικρό και μη ικανό για να ανταποκριθεί σε πρωτάθλημα και Τσάμπιονς Λιγκ, τα έκανε... σαλάτα και στα δύο, αν και έχει το ελαφρυντικό τον πολλών τραυματισμών, κυρίως στην άμυνα. Η έλευση του Φαν Πέρσι το χειμώνα της έδωσε άλλο αέρα και ψυχολογική ώθηση, σταδιακά ανοδική η πορεία της έκτοτε, «έσωσε» τη σεζόν κατακτώντας το Κύπελλο (3-0 στον τελικό επί της Άλκμααρ).

Προπονητής: Ο Τζιοβάνι Φαν Μπρόκχορστ (43 ετών) έχει δώσει πνοή στην ομάδα του Ρότερνταμ. Παρότι δεν φημίζεται για τις τακτικές του δεξιότητες, κρατά τις ισορροπίες στα αποδυτήρια κι έχει φέρει 5 τίτλους τα τελευταία 3 χρόνια (1 πρωτάθλημα, από 2 Κύπελλα και Σούπερ Καπ). Αν αναλογιστεί κανείς πως η Φέγενορντ είναι η πρώτη του επαγγελματική «περιπέτεια», μια χαρά τα έχει καταφέρει.

Έδρα: De Kuip (51.777)

Μεταγραφές: Υπήρξε αρκετά έντονο πάρε-δώσε, χωρίς να δημιουργηθεί κάποια «τρύπα» στο ρόστερ. Στα ουσιαστικά, τον αμυντικό χαφ-αρχηγό Ελ Αχμαντί (31/2) αντικατέστησε ο Κλάσι (20/0 ως δανεικός στην Μπριζ, ανήκε στη Σαουθάμπτον), σε μία ευκαιρία αναβίωσης της καριέρας του. Ήρθε ο εξτρέμ Σινιστέρα (με 1.6 εκ. ευρώ από την Όνσε Κάλδας), στη θέση του Μπασατσίκογλου (13/3), ενώ σημαντική θεωρείται η προσθήκη του μέσου Αγιούμπ (34/6). Πριν λίγες μέρες αποχώρησε ο βασικός τερματοφύλακας Τζόουνς, με τον Φαν Μπρόνκχορστ να χρίζει ως αντικαταστάτη του τον 20χρονο Μπάιλο, ο οποίος θριάμβευσε το περασμένο Σάββατο στο Σούπερ Καπ και συγκεκριμένα στη διαδικασία των πέναλτι.

Προετοιμασία: Κατέκτησε το Σούπερ Καπ έναντι της πρωταθλήτριας Αϊντχόφεν στα πέναλτι (0-0 στην καν. διάρκεια), σε ένα κακό ματς, που αμφότερες έδειξαν ανέτοιμες. Ανάμεικτη εικόνα άφησε στα φιλικά, κέρδισε Βασιλεία (5-0), Λεβάντε (2-1), έχασε 3-0 από τη Γιουνγκ Μπόις κι έφερε 3-3 με τη Φενέρμπαχτσε, στα πιο σημαντικά από αυτά.

Εκτίμηση: Στο ίδιο επίπεδο με πέρσι, κομβικό για την απόδοσή της θα είναι το αν θα προκριθεί στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ (παίζει με την Τρέντσιν για τον 3ο προκριματικό), καθώς το ρόστερ της δεν έχει ιδιαίτερο βάθος και ο Φαν Πέρσι είναι πλέον 35 ετών, δεν μπορεί να παίζει 2 ματς την εβδομάδα. Τριάδα σίγουρα, πιστεύουμε θα παλέψει με την PSV για τη δεύτερη θέση, καθώς για την ώρα είναι αρκετά πίσω από τον Άγιαξ.

 

Ουτρέχτη Τι έκανε πέρσι: Χωρίς να παρουσιάσει κάτι εξαιρετικό, αξιοποίησε την έδρα της (9-7-1, η ήττα από την πρωταθλήτρια Αϊντχόφεν, με το βαρύ 7-1) και πήρε εισιτήριο για τα πλέι οφ Ευρώπης. Εκεί πέρασε το εμπόδιο της Χέρενφεν στον ημιτελικό, όμως στον τελικό απέτυχε απέναντι στη Φιτέσε, με ήττες εκτός (3-2) και εντός (2-1) έδρας.

Προπονητής: Ο Ζαν Πολ ντε Γιονγκ (47 ετών) κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Τεν Χαχ (πήγε στον Άγιαξ) μεσούσης της σεζόν και τα κατάφερε, αν και δεν άλλαξε σχεδόν τίποτα στον τρόπο που αγωνιζόταν η Ουτρέχτη (ήταν βοηθός του Τεν Χαχ). Επί της ουσίας θα κριθεί φέτος με... αμιγώς δική του δουλειά.

Έδρα: Stadion Galgenwaard (23.750)

Μεταγραφές: Τροφοδότησε με τους δύο καλύτερους παίκτες της Λαμπιάντ (ε. 32/15), Αγιούμπ (μ. 34/6), Άγιαξ και Φέγενορντ αντίστοιχα, από τον πρώτο πήρε 6 εκ. ευρώ, τον δεύτερο τον έδωσε σχεδόν... τσάμπα. Ήρθαν οι μέσοι Φαν Όφερεϊμ (25/2 με Άλκμααρ) Γκούσταφσον (33/10 με Ρόντα), ο στόπερ Μπέργκστρεμ (32/5 με Γκράσχόπερς) και άλλοι δύο αμυντικοί. «Τζόγαρε» με την απόκτηση του 18χρονου μεσοεπιθετικού Μπουσαΐντ από τη Λιρς. Σχετικά καλές προσθήκες για τη διατήρηση των κεκτημένων, όχι όμως και για υπέρβαση. Αρκετά πιθανό να φέρει δανεικούς προς το τέλος της μεταγραφικής προθεσμίας, όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια.

Προετοιμασία: Έδωσε αρκετά φιλικά, κέρδισε τις Ρος Κάουντι (2-0), Άρσεναλ Τούλα (2-1), έχασε από Σάλτσμπουργκ (1-0), Κασίμπασα (4-1) και ήρθε ισόπαλη στα 3 τελευταία με Πόρτσμουθ (1-1), Λεβάντε (2-2) και Αλ Νασρ (1-1).

Εκτίμηση: Το κενό του Αγιούμπ καλύφθηκε, αυτό του Λαμπιάντ όμως όχι. Αν δεν αποκτηθεί επιθετικός το βάρος πέφτει στον Ντέσερς, ο οποίος απογοήτευσε πέρσι, θέλει 3-4 κλασικές ευκαιρίες για να σκοράρει. Στο πρωτάθλημα την περιμένουμε στο όριο των πλέι οφ. Πιο πιθανή η επιτυχία της στο Κύπελλο, καθώς χάνει δύσκολα, ειδικότερα όταν αντιμετωπίζει τους «ισχυρούς».

 

Φιτέσε Τι έκανε πέρσι: Ξεκίνησε αρκετά καλά, όμως ο προπονητής Χενκ Φράσερ τα έσπασε με τη διοίκηση, το κλίμα χάλασε, δεν άργησε να χάσει τα αποδυτήρια και απομακρύνθηκε. Το υλικό της ήταν εξαιρετικό και έστω με υπηρεσιακό στον πάγκο (Έντουαρντ Στούρινγκ) κατάφερε να πάρει εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ, μέσω των πλέι οφ. Μάλιστα, μαζί του έπαιξε εξαιρετικό ποδόσφαιρο (29 γκολ σε 8 ματς).

Προπονητής: Γυρνά σελίδα μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Λεονίντ Σλούτσκι (47 ετών), ο οποίος επιθυμεί να αναβιώσει την καριέρα του μετά το αποτυχημένο πέρασμα από την Αγγλία. Το πρώτο δείγμα είναι θετικό, παίζει λίγο πιο επιθετικά απ' ότι μας είχε συνηθίσει στην ΤΣΣΚΑ, όπου έγινε ευρύτερα γνωστός.

Έδρα: GelreDome (25.500)

Μεταγραφές: Απώλεια ο μέσος Μάουντ (32/14), καθώς η ομάδα του Άρνεμ απέτυχε να επεκτείνει το δανεισμό του από την Τσέλσι. Έφυγαν και ο αρχηγός-στόπερ Κάσια (36/4), οι αμυντικοί Νταμπό (27/0), Μιάζγκα (36/4) και ο επιθετικός Καστάνιος (30/2). Ήρθε από ένας ενδεκαδάτος παίκτης σε κάθε γραμμή, ξεχωρίζουν οι Εντουάρντο (Τ.), Κλαρκ-Σάλτερ (Α. 11/0 ως δανεικός στη Σάντερλαντ), Τελάντερ (Α. 22/0 με Ζυρίχη), ο μέσος Μπέρο (15/1 με Τραμπζονσπόρ) και ο επιθετικός Νταρφαλού (18 γκολ στο πρωτάθλημα Αλγερίας). Οι δύο πρώτοι ήρθαν δανεικοί από την Τσέλσι, με την οποία η Φιτέσε έχει ειδική συνεργασία και φέρνει παίκτες κάθε χρόνο.

Προετοιμασία: Ξεκίνησε νωθρά αλλά βρήκε ρυθμό απέναντι στη Βιτορούλ (2-2 εκτός, 3-1 εντός) και για τον 3ο προκριματικό του Γιουρόπα αντιμετωπίζει τη Βασιλεία. Στα φιλικά έχασε από Βόλφσμπεργκερ (2-1), Σαχτάρ (4-1), έφερε 2-2 με την Άρσεναλ Τούλα κι επιβλήθηκε 3-0 της Λοκομοτίβ Μόσχας.

Εκτίμηση: Με Σλούτσκι στον πάγκο και τις προσθήκες που έκανε ανεβαίνει επίπεδο, πιστεύουμε πως είναι η καλύτερη μετά τους 3 ισχυρούς, ενδέχεται να κάνει πορεία και να απειλήσει κάποιον από τους 3, όπως έκανε η Αλκμααρ πέρσι.

 

Ντεν Χάαγκ Τι έκανε πέρσι: Εξασφάλισε σχετικά νωρίς την παραμονή και είχε όλο το χρόνο να αναζητήσει την υπέρβαση. Τα κατάφερε περίτρανα, χωρίς να έχει ιδιαίτερο ρόστερ, πήρε εισιτήριο για τα πλέι οφ, αλλά βρήκε μπροστά της την εξαιρετική Φιτέσε και έχασε με συνολικό σκορ 7-3. Βέβαια, μόνο που συμμετείχε στη διαδικασία αποτελεί τεράστια επιτυχία.

Προπονητής: Ο Αλφόνς Χρούνενταϊκ ανέλαβε το Φεβρουάριο του 2017 με στόχο την παραμονή. Από τότε η Ντεν Χάαγκ μοιάζει με ομάδα που έχει στόχο την ευρωπαϊκή έξοδο και όχι την αποφυγή του υποβιβασμού, κάτι που πρέπει να πιστωθεί σε μεγάλο βαθμό στον 54χρονο κόουτς.

Έδρα: Cars Jeans Stadion (15.000), συνθετικός χλοοτάπητας

Μεταγραφές: Πριν λίγες μέρες αποχώρησε ο περσινός πρώτος σκόρερ Γιόνσεν (17 γκολ) για να πάει στην Άλκμααρ. Στη θέση του ο Κινέζος Ζανγκ (δανεικός από Γουέστ Μπρομ), μία κλάση κάτω. Έφυγε και ο δεξιός μπακ Εμπουεχί (28/0, Μπενφίκα) και ο έμπειρος μεσοεπιθετικός Ντουπλάν (15/0). Σφιχτή οικονομική πολιτική, προωθήθηκαν 5 παίκτες από τις Ακαδημίες.

Προετοιμασία: Έπαιζε με ερασιτέχνες μέχρι τα μέσα Ιουλίου, έκτοτε ηττήθηκε από Ντόρντρεχτ (2-0), Ος (3-0, αμφότερες ομάδες 2ης κατηγορίας), κέρδισε Μπιλμπάο (3-2) και Παναθηναϊκό (3-1), όμως στην πρόβα τζενεράλε έχασε από τον Άρη με 2-0.

Εκτίμηση: Ο Γιόνσεν έφυγε όμως ο παίκτης που έκανε τη διαφορά πέρσι, ο μέσος Ελ Καγιατί φαίνεται πως θα παραμείνει στο σύλλογο. Δεν υπάρχει βάθος στο ρόστερ οπότε δύσκολα θα γίνει η περσινή υπέρβαση, όμως ταυτόχρονα θα διατηρήσει διαφορά ασφαλείας από τον υποβιβασμό.

 

Χέρενφεν Τι έκανε πέρσι: Έχει καιρό να κάνει επιτυχία, πήρε το τελευταίο εισιτήριο για τα πλέι οφ Ευρώπης (8η θέση, «άνοιξε» λόγω της κατάκτησης του Κυπέλλου από την 4η Φέγενορντ), στα οποία αποκλείστηκε στον ημιτελικό από την Ουτρέχτη, λόγω του κανονισμού του εκτός έδρας γκολ. Κέρδισε με 4-3 το πρώτο εντός έδρας ματς, αλλά ηττήθηκε με 2-1 στη ρεβάνς. Πολύ soft ομάδα, δεν ξεπέρασε το μέτριο.

Προπονητής: Ο Γιούρχεν Στρέπελ αποτέλεσε παρελθόν έπειτα από δύο χρόνια στα οποία δεν κατάφερε κάτι αξιοσημείωτο. Ανέλαβε ο 55χρονος Γιαν Όλντε Ρίκερινγκ. Έχει εμπειρία στους πάγκους, όχι όμως επιτυχίες, το διάστημα 2011-15 ήταν στις εθνικές ομάδες Νέων της Κίνας (U16-U20), ενώ η πιο πρόσφατη δουλειά του ήταν στη Γαλατάσαραϊ, από την οποία απολύθηκε το 2017.

Έδρα: Abe Lenstra Stadion (27.224)

Μεταγραφές: Αποχώρησαν 4 βασικοί, ο τερματοφύλακας Χάνσεν (25/0), ο δεξιός μπακ Ντούμφρις (35/4, πήγε στην Αϊντχόφεν έναντι 5,5 εκ. ευρώ), ο μέσος Όντεγκαρντ (24/2 επέστρεψε στη Ρεάλ Μαδρίτης) και ο επιθετικός Ρεζά (35/9, πήγε στον ΑΠΟΕΛ). Για όλους ήρθε ο αντίστοιχος αντικαταστάτης, κατά σειρά οι: Μπέντναρεκ (38 συμμ. με Ντε Γκράαφσαπ), Φλοράνους (24/0 με Σπάρτα Ρότερνταμ), Ρόντνεϊ Κονγκολό (Μάντσεστερ Σίτι U23, 35/0 ως δανεικός στην Ντονκάστερ) και Λάμερς (δανεικός από Αϊντχόφεν, 16/11 με Γιονγκ Αϊντχόφεν στη Β' Ολλανδίας). Το ρόστερ της παραμένει ποσοτικά το ίδιο, ποιοτικά όμως υπάρχουν απώλειες, το μόνο καλό είναι πως χαμήλωσε κι άλλο ο μέσος όρος ηλικίας.

Προετοιμασία: Απογοήτευσε στα φιλικά, νίκησε μόνο την Καϊσέρισπορ με 2-1. Υπέστη συντριβή 8-2 από τη Χόφενχαϊμ, έχασε κι από τη Λεβάντε με 3-1 (το πιο πρόσφατο), ενώ έφερε ισοπαλίες με Τβέντε (1-1) και Γκλάντμπαχ U23 (3-3).

Εκτίμηση: Έχει να βγει στην Ευρώπη εδώ και 6 χρόνια κι αυτό της έχει μειώσει δραστικά και... αμετάκλητα το μπάτζετ. Ο μόνος τρόπος να κάνει την υπέρβαση είναι ο κόουτς Ρίκερινγκ να βρει «χημεία», καθώς η ομάδα έχει πολύ χαμηλό μέσο όρο ηλικίας κι αυτός είναι συνηθισμένος στο να δουλεύει με πιτσιρικάδες. Αλλιώς δύσκολα, είναι ένα επίπεδο κάτω από τις ομάδες που διεκδικούν εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ (Φιτέσε, Άλκμααρ, Ουτρέχτη).

 

Τσβόλε Τι έκανε πέρσι: Ντόκτορ Τζέκιλ και... Μίστερ Χάιντ. Στο πρώτο μισό ήταν εξαιρετική και... χαλύβδινη, είχε αξιώσεις να βγει στην Ευρώπη, τερματίζοντας 4η. Το 2018 απογοήτευσε, αν μετρούσε μόνο ο δεύτερος γύρος πιθανότατα θα είχε υποβιβαστεί (επίδοση 3-2-11). Τελικά ολοκλήρωσε στην 9η θέση, χάνοντας με το «βαρύ» 6-0 από την Άλκμααρ την τελευταία αγωνιστική.

Προπονητής: Ο 54χρονος Φαν Σχιπ βασίζεται στην σκληρή δουλειά και ξέρει να παίρνει το μέγιστο από τους παίκτες του, η Τσβόλε είναι ο μεγαλύτερος σταθμός στην καριέρα του, μέχρι στιγμής. Πάντως, φέτος δεν θα έχει ως βοηθό τον πολύπειρο Ντουάιτ Λοντεβέχες, ο οποίος ανέλαβε πόστο στην Ομοσπονδία. Πέρσι η αγωνιστική κατρακύλα της ομάδας ήρθε μετά την ανακοίνωση αποχώρησής του, κάτι που βέβαια δεν αποκλείεται να ήταν και τυχαίο.

Έδρα: MAC³PARK Stadion (13.250), συνθετικός χλοοτάπητας

Μεταγραφές: Φαινομενικά είναι αποδυναμωμένη, καθώς έφυγαν οι εξαιρετικοί Σάντλερ (Α, 23/0), Σαϊμάκ (Μ, 31/11), Μοχτάρ (Ε, 32/8) και άλλοι 8! Έγιναν προσεγμένες επιλογές, με παίκτες που έκαναν πολύ καλή σεζόν πέρσι και ξοδεύτηκαν περίπου όσο μπήκαν στο ταμείο από την πώληση του Σάντλερ στη Μάντσεστερ Σίτι (2,5 εκ. ευρώ). Ξεχωρίζουν ο στόπερ Λάχμαν (32/0 με Βίλεμ), ο μέσος Λέιμανς (33/10 με Φένλο, στην οποία ήταν αρχηγός) και ο επιθετικός Φαν Ντάουνεν (29/8 με Εξέλσιορ). Παραμένει στο ίδιο επίπεδο, ίσως και λίγο καλύτερη από πλευράς ποιότητας, όμως χάνει σε βάθος στο ρόστερ.

Προετοιμασία: Ανάμεικτες εντυπώσεις άφησε στα φιλικά. Έχασε από Μέπεν (5-2), Γάνδη (1-0) και Αννόβερο (3-1), όμως στα δύο πιο πρόσφατα σημείωσε ισάριθμες νίκες απέναντι σε Λεβάντε (3-1) και Βάλβαϊκ (3-0).

Εκτίμηση: Μεγάλο ερωτηματικό, λογικά θα είναι δυνατή στο ξεκίνημα πριν χρειαστεί τις «εφεδρείες» που δεν υπάρχουν. Το κακό γι' αυτήν είναι πως έχει πολύ δύσκολο πρόγραμμα στις 5 πρώτες αγωνιστικές (Χέρενφεν, Ουτρέχτη, Αϊντχόφεν, Γκρόνινγκεν, Φιτέσε). Σε κάθε περίπτωση δύσκολα θα κινδυνέψει, την περιμένουμε στις θέσεις 10-12.

 

Χεράκλες Τι έκανε πέρσι: Στην πρεμιέρα κέρδισε με 2-1 τον Άγιαξ κι έδειξε πως παρότι είχε αποδυναμωθεί το καλοκαίρι, στην έδρα της παρέμενε ικανή να κερδίσει τον οποιονδήποτε. Πραγματικός... Ηρακλής, ήταν άθλος το ότι διεκδίκησε θέση στα πλέι οφ, με το ρόστερ που διέθετε.

Προπονητής: Τέλος εποχής, με τον Τζον Στέχεμαν να αποχωρεί έπειτα από 8 εξαιρετικά χρόνια (τα 4 τελευταία ως head coach), για να πάει στην ομάδα της καρδιάς του, την Γκόου Αχέντ της 2ης κατηγορίας! Αντικαταστάτης του ο 57χρονος Γερμανός Φρανκ Βόρμουτ, ο οποίος εδώ και μία 20ετία κάνει... αγροτικό στις μικρές κατηγορίες της χώρας του, ενώ για περίπου 6 χρόνια (2010-16) υπήρξε προπονητής της U20 Γερμανίας.

Έδρα: Polman Stadion (13.000), συνθετικός χλοοτάπητας. «Κλουβί», παρότι έχει μικρή χωρητικότητα, οι οπαδοί της δημιουργούν εξαιρετική ατμόσφαιρα.

Μεταγραφές: Έγινε ξεκαθάρισμα στο ρόστερ, δύο παίκτες ακολούθησαν τον Στέχεμαν στην Γκόου Αχέντ, κυρίως αποχώρησαν αναπληρωματικοί, ο βασικός πυρήνας έμεινε, πλην του μέσου Μοντέιρο (34/4), ο οποίος εξαργύρωσε την εξαιρετική σεζόν, μετακομίζοντας στη γαλλική Μετς, έναντι 3 εκ. ευρώ. Αποχώρησε και ο 35χρονος τερματοφύλακας Κάστρο (34/0), στη θέση του ο Μπλάσβιτς (34/0 με Χάνσα Ρόστοκ πέρσι στη Γ' Γερμανίας). Ήρθαν παίκτες από ομάδες Νέων, με τον Βόρμουτ να φέρνει 4 συμπατριώτες του. Από τις προσθήκες ξεχωρίζουν οι Φαν Νιφ (Α-Μ, 21/1 με Γκρόνινγκεν) και Φαν ντερ Βάτερ (Ε, 25/12 με Αλμίρε).

Προετοιμασία: Έδωσε 11 φιλικά με επαγγελματικούς συλλόγους και η επίδοσή της σε αυτά ήταν 6-2-3. Στα πιο ανταγωνιστικά ηττήθηκε με 2-0 από τη Φιορεντίνα, έφερε 1-1 με την Κασίμπασα, ενώ στο πιο πρόσφατο (5/8) έχασε με 1-0 από τη Χέλμοντ, ομάδα της 2ης κατηγορίας Ολλανδίας.

Εκτίμηση: Αλλαγή τεχνικού και αρκετές μεταβολές στο ρόστερ, έχουν έρθει νεαροί παίκτες από ομάδες Νέων και είναι δύσκολο να βγουν συμπεράσματα πριν τους δούμε να αγωνίζονται. Αρνητικό το ότι ο κόουτς Βόρμουτ δεν έχει γνώση της ολλανδικής πραγματικότητας. Πάντως, το επίπεδο του ρόστερ και η ισχυρή της έδρα, αποτελούν εχέγγυα για την αποφυγή του υποβιβασμού. Μια θέση όπως η περσινή (10η) είναι εφικτή.

 

Εξέλσιορ Τι έκανε πέρσι: Κάθε χρόνο ξεκινάει ως ένα από τα φαβορί για υποβιβασμό και διαψεύδει τους πάντες. Έτσι και πέρσι, εξασφάλισε σχετικά άνετα την παραμονή, συγκεντρώνοντας μάλιστα σχεδόν τους διπλάσιους βαθμούς εκτός απ' ότι εντός έδρας! Μάλιστα, 3 αγωνιστικές πριν το τέλος είχε ελπίδες να προλάβει τα πλέι οφ Ευρώπης.

Προπονητής: Νέος τεχνικός ο Αντρί Πόλντεφαρτ, πρώτη επαγγελματική δουλειά στα 47 του χρόνια, μέχρι τώρα είχε κοουτσάρει ομάδες χαμηλών κατηγοριών της Ολλανδίας, ενώ τα τρία τελευταία χρόνια ήταν στην Μπάρεντρεχτ (3η κατηγορία). Δύσκολη αποστολή, καθώς ο προκάτοχός του Φαν ντερ Χάαχ (πήγε στην Μπρέντα) είχε κάνει εξαιρετική δουλειά τα 2 προηγούμενα χρόνια.

Έδρα: Van Donge & De Roo Stadion (4.500), συνθετικός χλοοτάπητας

Μεταγραφές: Ξεκαθάρισμα, αποχώρησαν 14 παίκτες, εκ των οποίων κάποιοι πολύτιμοι, όπως οι Φάικ (Μ, 33/5), Μάσοπ (Α, 26/5), Καράμι (Α, 27/1) και Φαν Ντάουνεν (Ε, 29/8). Ψώνισε από το... δεύτερο ράφι, φέρνοντας τους Μάτις (Α, 33/1 με ΦΚ Αϊντχόφεν), Φαν ντερ Μέιρ (Α, 7/0 με Ουτρέχτη) και Μαχμούντοφ (Μ-Ε, 38/15 με Ντόρντρεχτ), συνηθίζει να «μπαλώνει» το ρόστερ με δανεικούς, αλλά δείχνει σαφέστατα αποδυναμωμένη.

Προετοιμασία: Λίγα πράγματα, έδωσε μόνο 3 ανταγωνιστικά φιλικά στα οποία ήταν ασταθής. Υπέστη συντριβή 5-0 από την Τσβόλε, έφερε 0-0 με την Γκόου Αχέντ κι επικράτησε 4-1 της Μπρέντα.

Εκτίμηση: Κάθε χρόνο βρίσκει τον τρόπο η ομάδα από το Ρότερνταμ και εξασφαλίζει την παραμονή. Πάντως, φέτος όλα είναι εναντίον της αφού και το ρόστερ αποδυναμώθηκε αισθητά και ο προπονητής που έχει στον πάγκο είναι σχετικά άπειρος. Ακόμη κι αν αποφύγει τον απευθείας υποβιβασμό (τελευταία θέση), δύσκολα θα γλιτώσει τα μπαράζ παραμονής.

 

Γκρόνινγκεν Τι έκανε πέρσι: Ξεκίνησε νωθρά, έπαιζε κακό ποδόσφαιρο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να «αδειάσει» το συνήθως γεμάτο γήπεδό της και να μην αποτελεί το φόβητρο των προηγούμενων ετών. Βελτιώθηκε στο δεύτερο γύρο και προς το τέλος, αλλά ήταν πλέον αργά, τερμάτισε στη 12η θέση, ίσα που απέφυγε τις περιπέτειες.

Προπονητής: Η διοίκηση παίρνει τεράστιο ρίσκο με το να εμπιστευτεί τον 36χρονο Ντάνι Μπάους, ο οποίος έχει παραστάσεις μόνο από την ερασιτεχνική Κοζάκεν Μπόις (3η κατηγορία), τα δύο προηγούμενα χρόνια. Στα υπέρ του πως ο κόσμος της ομάδας δεν «γούσταρε» τον προκάτοχό του (Ερνέστ Φάμπερ), οπότε είδε με καλό μάτι την αλλαγή. Στο χέρι του να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους.

Έδρα: Noordlease Stadion (22.579)

Μεταγραφές: Πλην των Φαν Νιφ (Α, 21/1) και Μπακούνα (Μ, 33/1) δεν υπήρξαν άλλοι βασικοί που αποχώρησαν, οι ποιοτικότεροι παίκτες της ομάδας διατηρήθηκαν στο ρόστερ. Ενεργοποιήθηκε ο οψιόν αγοράς για τους Ντόαν (Μ, 29/9), Ζέιφαουκ (Α, 13/0), που είχαν καλή παρουσία πέρσι, ενώ ήρθαν οι Σαμπό (Α, 20/2 με Σπάρτα Ρότερνταμ), Γένσεν (Μ, 14/0 με Καϊζερσλάουτερν) και ο επιθετικός Κασιέρα (29/18 με Γιονγκ Άγιαξ στη 2η κατηγορία), ως δανεικός. Ομοιογένεια λοιπόν και πινελιές βελτίωσης. Πρόσφατα έγινε γνωστό πως υπάρχει έλλειμμα ύψους 3 εκ. ευρώ και δεν αποκλείεται να γίνουν εκ νέου πωλήσεις, ώστε να μπουν χρήματα στο ταμείο του συλλόγου.

Προετοιμασία: Έδωσε 6 ανταγωνιστικά φιλικά, χωρίς πάντως να αντιμετωπίσει κάποια μεγαθήριο. Ηττήθηκε από Ουέρντινγκεν (1-0), Έμεν (1-0), κέρδισε Μέπεν (2-1), Ντε Γκράαφσαπ (3-1) και στα δύο πιο πρόσφατα αναδείχτηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα με Βέρντερ Βρέμης και Καέν.

Εκτίμηση: Το ποδόσφαιρο που έπαιζε πέρσι δεν ταίριαζε στο DNA της, ο νέος τεχνικός πέρα από φρέσκες ιδέες (μόλις 36 ετών) θα φέρει και πιο επιθετικό στυλ. Αν βελτιώσει την εντός έδρας επίδοσή της ίσως διεκδικήσει υπό προϋποθέσεις ένα από τα τελευταία εισιτήρια για τα πλέι οφ Ευρώπης. Σε κάθε περίπτωση, μόνο καλύτερα μπορεί να πάει φέτος.

 

Βίλεμ Τι έκανε πέρσι: Έπαιζε με τη φωτιά στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν, αποσυντονίστηκε από την καλή πορεία στο Κύπελλο (έφτασε έως τα ημιτελικά), στον κόσμο δεν άρεσε το αμυντικογενές σύστημα του Φαν ντερ Λόι, ο οποίος απομακρύνθηκε τον Μάρτιο. Έπαιξε πιο απελευθερωμένα με τον υπηρεσιακό Ρόμπεμοντ κι εξασφάλισε την παραμονή με χάιλαϊτ το 5-0 επί της μετέπειτα πρωταθλήτριας Αϊντχόφεν!

Προπονητής: Θα έχει νέο προπονητή, τον πολύπειρο και... κοσμογυρισμένο Άντρι Κόστερ (63 ετών), ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του στη Βίλεμ το 1990 και μάλλον σκοπεύει να την ολοκληρώσει σε αυτή. Γνωρίζει την ολλανδική πραγματικότητα, ήταν βοηθός προπονητή στη Σαουδική Αραβία, μέχρι τα τέλη Ιουνίου (πριν το Μουντιάλ).

Έδρα: Koning Willem II Stadion (14.700)

Μεταγραφές: Είναι από τις ομάδες που έκαναν τις περισσότερες αλλαγές στο ρόστερ. Αποχώρησαν 15 παίκτες, ήρθαν άλλοι τόσοι. Κυριότερες αποχωρήσεις αυτές των Λάχμαν (Α, 32/0), Τσιμίκα (Α, 33/3, «αποκάλυψη» πέρσι), Ρίνστρα (Μ, 30/10), Χάγε (Ε, 33/2), Ογκμπέτσε (Ε, 20/10). Κράτησε τον παίκτη-βαρόμετρο Σολ (Ε, 32/16), οι 8 από τους νεοφερμένους είναι κάτω από 21 ετών, ενώ κανείς τους δεν ξεπερνά τα 28! Πραγματικό αίνιγμα το αν ενισχύθηκε ή αποδυναμώθηκε, θα φανεί στην πορεία.

Προετοιμασία: Σε κανένα από τα 4 ανταγωνιστικά φιλικά δεν κέρδισε, μόνο σε 1 σκόραρε. Συγκεκριμένα, έφερε 1-1 με Γάνδη και 0-0 με Άλκορ, ενώ ηττήθηκε στα 3 τελευταία κατά σειρά από Σπάρτα Ρότερνταμ (2-0), Μαλίν (1-0), Άρη (1-0), μένοντας «άσφαιρη».

Εκτίμηση: Αλλαγή προπονητή και ολικό... λίφτινγκ στους παίκτες. Στα φιλικά απογοήτευσε, όμως δεν αποτελούν σοβαρό κριτήριο οι επιδόσεις στην προετοιμασία. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα χρειαστεί χρόνο. Στα θετικά η εμπειρία του κόουτς Κόστερ και το βατό πρόγραμμα στο ξεκίνημα. Τη βλέπουμε να παλεύει για την παραμονή και να τα καταφέρνει, έστω και με τα χίλια ζόρια.

 

Μπρέντα Τι έκανε πέρσι: Έμαθε να ζει με το άγχος, ήταν αρκετά ασταθής και τελικά κατάφερε να εξασφαλίσει την παραμονή (14η θέση, απέφυγε τα μπαράζ) την προτελευταία αγωνιστική. Θεωρήθηκε επιτυχία, καθώς προερχόταν από τη δεύτερη κατηγορία, όμως όχι τόσο όσο θα ήθελαν οι διοικούντες για να παραμείνει ο προπονητής Στάιν Βρέβεν.

Προπονητής: Αντικαταστάτης του, ο Μίτσελ Φαν ντερ Χάαχ (46 ετών), ένας μικρός... μάγος, βάσει όσων κατάφερε με την Εξέλσιορ τα δύο τελευταία χρόνια. Ξέρει να στήνει άψογα την ομάδα σε τακτικό επίπεδο, λατρεύει οι ομάδες του να δίνουν χώρο στον αντίπαλο και να τον... σφυροκοπούν με αντεπιθέσεις.

Έδρα: Rat Verlegh Stadion (19.000)

Μεταγραφές: Η ειδική συνεργασία με τη Σίτι συνεχίζεται, 5 δανεικοί επέστρεψαν στο σύλλογο του Μάντσεστερ (οι 4 ήταν βασικοί, εκ των οποίων ο 1ος σκόρερ Αμπρόουζ), 3 νέοι ήρθαν. Αποκτήθηκαν γρήγοροι παίκτες που να ταιριάζουν στο αγωνιστικό στυλ του Φαν ντερ Χάαχ, όπως οι εξτρέμ Κάστανεϊρ (10/1 με Καϊζερσλάουτερν), Ροσχέουφελ (33/2 με Ρόντα) και οι μπακ Καρολίνα (31/0 με Γιονγκ Αϊντχόφεν στη Β'), Φαν Άνχολτ (5/0 με Λος Άντζελες Γκάλαξι). Σημαντική και η προσθήκη του μέσου Κάλι (11/0 με Ουτρέχτη)

Προετοιμασία: Μόνο σε ένα φιλικό έμεινε «άσφαιρη», όμως έχασε στα 4 από τα 5 ανταγωνιστικά. Συγκεκριμένα, ηττήθηκε από Σπάρτα Ρότερνταμ (3-1), Σέφιλντ Γουένσντεϊ (1-0), Εξέλσιορ (4-1), Κόνιασπορ (2-1) και κέρδισε μία εφεδρική ενδεκάδα της Μάντσεστερ Σίτι με 4-3.

Εκτίμηση: Ο Φαν ντερ Χάαχ μπορεί να μην πήρε παίκτες πρώτης διαλογής, όμως ενισχύθηκε στα άκρα (μπακ και εξτρέμ), ώστε να εφαρμόσει τακτική αντεπιθέσεων. Λογικά η Μπρέντα θα θυμίζει την περσινή Εξέλσιορ, αναμένεται να τη λατρέψουν οι «κυνηγοί» μεγάλων αποδόσεων και να τη μισήσουν όσοι την ποντάρουν ως φαβορί. Έχει λαό και φανέλα, την περιμένουμε καλύτερη από πέρσι.

 

Φένλο Τι έκανε πέρσι: Ξεκίνησε ιδανικά ως νεοφώτιστη, ήταν 7η στην 7η αγωνιστική και 9η την 21η, όμως έμεινε από δυνάμεις. Αγνοούσε τη νίκη μετά τις 4 Φεβρουαρίου, έκλεισε με 1 βαθμό στα 8 τελευταία ματς και λίγο έλειψε να υποβιβαστεί (15η θέση). Τέλος καλό όλα καλά, ομάδα χωρίς ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, βασίζεται στην τακτική προσέγγιση των αγώνων.

Προπονητής: Ο Μορίς Στάιν είναι από το 2014 στο σύλλογο, διανύει την 5η του σεζόν στην τεχνική ηγεσία της VVV. Κάθε χρόνο την ανεβάζει κι ένα σκαλί, το όνομά του «έπαιξε» για τον πάγκο της Χέρενφεν, τελικά παρέμεινε, ανανεώνοντας μάλιστα μέχρι το 2021.

Έδρα: Seacon Stadion De Koel (8.000), συνθετικός χλοοτάπητας - ο πιο σκληρός της κατηγορίας

Μεταγραφές: Η μοναδική ουσιαστική απώλεια είναι αυτή του αρχηγού Λέιμανς (33/10), ο οποίος μετακόμισε στο Τσβόλε. Ο πραγματικός πρωταγωνιστής της περσινής σεζόν, ο θηριώδης Γερμανός τερματοφύλακας Ούνερσταλ, αποκτήθηκε από την Αϊντχόφεν, όμως θα παραμείνει στο σύλλογο ως δανεικός. Καλύφθηκαν όλα τα κενά, το ρόστερ έμεινε σχεδόν αναλλοίωτο, σημαντικό για μία ομάδα που βασίζεται στην τακτική.

Προετοιμασία: Μέχρι τις 20 Ιουλίου έπαιζε με... επίλεκτους «μπυροκοιλιάδες». Τρία τα αξιοσημείωτα φιλικά που έδωσε, κέρδισε τις Τβέντε (2-1), Φόλενταμ (2-0), ομάδες της 2ης κατηγορίας Ολλανδίας, ενώ απέσπασε 1-1 από τη Βέρντερ Βρέμης.

Εκτίμηση: Όπλο της η ομοιογένεια, αρκετοί από τους παίκτες της βρίσκονται για τουλάχιστον 3 χρόνια μαζί. Θα βγάλει το λάδι στις περισσότερες ομάδες και θα βγει το δικό της όταν θα υποδέχεται «μικρομεσαίους». Ίδιο στυλ, ίδιος προπονητής, σχεδόν ίδιοι παίκτες, γιατί όχι και ίδια θέση με πέρσι...

 

Φορτούνα Σίταρντ Τι έκανε πέρσι: Πριν από περίπου τρία χρόνια κινδύνεψε με πτώχευση, όμως χάρη στη βοήθεια των οπαδών και των τοπικών Αρχών στάθηκε στα πόδια της κι επέστρεψε στα «μεγάλα» σαλόνια έπειτα από 16 έτη (τερμάτισε 2η, αλλά επειδή 1ος ήταν ο Γιονγκ Αγιαξ που δεν είχε δικαίωμα ανόδου, πήρε το απευθείας εισιτήριο για την Α'). Μεγάλο μέρος της επιτυχίας πρέπει να πιστωθεί στον κόουτς Σάντεϊ Ολίσε, που «έχτισε» την ομάδα, αλλά αποχώρησε κακήν κακώς το Φεβρουάριο καταγγέλλοντας «ξέπλυμα χρήματος» και ύποπτες πρακτικές. Οι δύο πλευρές έλυσαν τις διαφορές τους στα δικαστήρια, όπου έπεσαν στο κενό οι κατηγορίες του Ολίσε. Απλή διαχείριση έκτοτε από το δίδυμο υπηρεσιακών Χόφλαντ-Μπράγκα και... άνοδος.

Προπονητής: Νέες προοπτικές με νέο προπονητή στον πάγκο, τον Ρενέ Έιερ, ο οποίος παρά τα 55 του χρόνια δεν έχει ιδιαίτερες περγαμηνές, από σκάουτερ ξεκίνησε, ενώ πρώτη φορά προπονεί επαγγελματικό σύλλογο. Θα έχει στο τιμ του τον Κέβιν Χόφλαντ, με τον οποίο η Σίταρντ πήρε την άνοδο (από το Φεβρουάριο και μετά κάθισε στον πάγκο της).

Έδρα: Fortuna Sittard Stadion (12.500)

Μεταγραφές: Αποχώρησαν 2 πάρα πολύ σημαντικές μονάδες, ο 18χρονος στόπερ-αρχηγός Σχουρς (33/8), που πήγε στον Άγιαξ και ο μεσοεπιθετικός Ασκόφσκι (34/12). Ήρθαν μια... καραβιά παίκτες, ξεχωρίζουν ο μέσος Ντίμερς (37/11 με Ντε Γκράαφσαπ) και ο επιθετικός Νοβάκοβιτς (35/19 με Τέλσταρ). Πολύ σημαντική θεωρείται η διατήρηση (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) στο ρόστερ των Πορτογάλων Σεμέδο (37/15 και 15 ασίστ!), Βιντιγκάλ (29/10), οι οποίοι έκαναν... όργια πέρσι επιθετικά.

Προετοιμασία: Έδωσε αρκετά δυνατά φιλικά, σε κανένα δεν κέρδισε (0-3-3). Ηττήθηκε από Αντάλιασπορ (1-0), Λεβερκούζεν (2-0), Τααβούν (1-0), ενώ αναδείχτηκε ισόπαλη με Βαλενσιέν (1-1), Γκεζτέπε (1-1) και Μπάρεντρεχτ (2-2).

Εκτίμηση: Η απώλεια του Σχουρς ήταν... αναπόφευκτη, όμως με τα λεφτά που έβαλε στο ταμείο «βάθυνε» το ρόστερ. Από τη στιγμή που οι δραστήριοι Πορτογάλοι παρέμειναν στην ομάδα μπορεί την υπέρβαση και να τερματίσει πάνω από τα μπαράζ. Το μόνο που μας προβληματίζει είναι οι περιορισμένες δυνατότητες του νέου της προπονητή.

 

Ντε Γκράαφσαπ Τι έκανε πέρσι: Έχει εξελιχτεί σε... ασανσέρ μεταξύ πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Πέρσι μπορεί να μην ήταν σταθερή, όμως σοβαρεύτηκε όταν έπρεπε (πλέι οφ ανόδου), ήταν αρκετά τυχερή στα «σταυρώματα», δεν αντιμετώπισε ομάδα 1ης κατηγορίας και υπερίσχυσε στα νοκ άουτ ματς των Τέλσταρ (με συνολικό σκορ 6-5) και Αλμίρε (3-2 και στα δύο ματς), κατακτώντας την άνοδο.

Προπονητής: Ο Χενκ ντε Γιονγκ (53 ετών) τη σουλούπωσε από τότε που ανέλαβε (1/1/2017), έπαιξε σημαντικό ρόλο στον να γίνει πιο επαγγελματική δουλειά και είχε αποτέλεσμα. Μόνο μικρομεσαία κλαμπ έχει προπονήσει, παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο, εντός έδρας οι ομάδες του μπορούν να δυσκολέψουν τον οποιονδήποτε, αν βρεθούν σε καλή μέρα.

Έδρα: Stadion De Vijverberg (12.600)

Μεταγραφές: Αποχώρησαν αρκετοί, λίγοι όμως από αυτούς θα λείψουν, ίσως ο Ντίμερς (Μ, 37/11), ή ο Τισουνταλί (Μ-Ε, 26/9). Προσέγγισε κάποιους καλούς παίκτες όπως οι Φαν ντε Πάφερτ (Α, 27/2 με Ναϊμέγκεν), Μπάκερ (Μ, 20/1 με Τσβόλε), ενώ έφερε άλλους που προέρχονται από καλή σεζόν στη δεύτερη κατηγορία, όπως οι Φετ (Μ, 26/0 με Αλμίρε), Χαμνταουΐ (Μ-Ε, 35/11 με Τέλσταρ), φαίνεται ενισχυμένη.

Προετοιμασία: Ξεκίνησε χάνοντας με 2-1 από τον ΠΑΟΚ, ηττήθηκε και από Γκρόνινγκεν (3-1), Αϊσελμεϊρφόχελς (3-2), Άρη (1-0), ενώ έφερε 1-1 με Αλ Τζαζίρα κι επιβλήθηκε 3-0 της Καμπούρ.

Εκτίμηση: Στο ίδιο επίπεδο και ίσως λίγο καλύτερο από πέρσι το ρόστερ της. Η παρουσία του κόουτς Χενκ Ντε Γιονγκ προϋποθέτει επιθετικό ποδόσφαιρο, θα είναι σκληρό καρύδι, ειδικότερα όταν αγωνίζεται μπροστά στο κοινό της. Πάντως, θεωρούμε ότι το πιο πιθανό είναι να πάρει μία από τις δύο θέσεις των μπαράζ παραμονής.

 

Έμεν Τι έκανε πέρσι: Εξέπληξε τους πάντες με τη σταθερότητά της, ξεπερνούσε το ένα εμπόδιο μετά το άλλο, ενώ είχε και περιόδους που υστέρησε και τελικά κατάφερε να μπει στα πλέι οφ. Εκεί εντυπωσίασε καθώς απέκλεισε δύσκολες ομάδες, αρχικά τη Ναϊμέγκεν (κέρδισε 4-0 εντός, έχασε 4-1 στη ρεβάνς) και στη συνέχεια τη Σπάρτα (0-0 εντός και νίκη 3-1 στο Ρότερνταμ). Η υπέρβαση σε όλο της το μεγαλείο, χρειάστηκε να συμμετάσχει 11 φορές στα πλέι οφ για να πάρει την παρθενική της άνοδο στην πρώτη κατηγορία!

Προπονητής: Αρχιτέκτονας της επιτυχίας ο Ντικ Λούκιν (46 ετών). Θα κάτσει για 3η συνεχόμενη σεζόν στον πάγκο. Κάθε χρόνο προσθέτει και κάτι καινούριο, ανεβάζοντας επίπεδο την ομάδα και είναι λάτρης της ρήσης, «όποιο παιχνίδι δεν μπορούμε να κερδίσουμε τουλάχιστον να μην το χάσουμε». Πέρσι η Έμεν είχε 16 ισοπαλίες σε 38 ματς για το πρωτάθλημα!

Έδρα: De Oude Meerdijk (8.600), συνθετικός χλοοτάπητας

Μεταγραφές: Οι παίκτες που αποχώρησαν ήταν ως επί τον πλείστον αναπληρωματικοί, πλην του κεντρικού αμυντικού Φελντμάτε (32/2) και του μέσου Γιούρι Λουν (33/4). Ήρθαν άξιοι αντικαταστάτες από το «πάνω ράφι», ξεχωρίζουν ο αμυντικός Κάβλουν (11/1 με Μπόλουσπορ), ο μέσος Μαρίνους (13/1 με Τσβόλε), ο εξτρέμ Σλάχφεϊρ (19/1 με Τβέντε) και ο επιθετικός Αρίας (31/10 με Ντόρντρεχτ στη Β' κατηγορία). Προστέθηκαν στο ρόστερ και αρκετοί πιτσιρικάδες από ομάδες Νέων, όλο και κάποιος εξ αυτών θα «ξεπεταχτεί» κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Προετοιμασία: Τα πήγε σχετικά καλά, αν και αντιμετώπισε μόνο εγχώριους αντιπάλους. Ηττήθηκε με 1-0 από τη Χεράκλες, ενώ κέρδισε κατά σειρά τις Γιονγκ Άλκμααρ (3-2), Γκρόνινγκεν (1-0) και Τβέντε (5-1). Στο πιο πρόσφατο φιλικό (4/8) έφερε 2-2 με την Γκόου Αχέντ Ίγκλς.

Εκτίμηση: Νεοφώτιστη με όλη τη σημασία της λέξης, πρώτη φορά θα συμμετάσχει στην Eredivisie. Διαθέτει το μικρότερο μπάτζετ και το -θεωρητικά- πιο αδύναμο ρόστερ. Άρα λογικό είναι να συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες για τον υποβιβασμό. Γνώμη μας είναι πως θα παλέψει για την αποφυγή της τελευταίας θέσης με Εξέλσιορ και Ντε Γκράαφσαπ, θα αποτελέσει άθλο αν παραμείνει χωρίς μπαράζ.

Κώστας Φίλιος

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.4
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.4
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ