foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ70
ΝΕΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Γαλλία, Ligue 2: Preview 2018-19

Previews Πρωταθλημάτων | 24 Ιουλ 2018 16:05
league2_france.jpg

Πλάκα τους έκανε την περσινή σεζόν η Ρεμς, που έσπασε ρεκόρ στην Ligue 2 και πανηγύρισε την απευθείας άνοδο στην Ligue 1, με την καλύτερη επίθεση της λίγκας, αυτή της Νιμ, να την ακολουθεί στα “σαλόνια”. Ενώ μένουν 15 χρόνια για να ολοκληρωθεί ένας αιώνας ζωής για την κατηγορία, οι άλλες ομάδες ξανά ρίχνονται στην μάχη μαζί με τις τρεις που ανέβηκαν από τα ερασιτεχνικά σε ένα πρωτάθλημα που υπόσχεται δυνατές συγκινήσεις και εξαιρετικές αποδόσεις. Χορηγός της η «αλυσίδα» πίτσας Domino (Domino’s Ligue 2).

Σύστημα διεξαγωγής

Η κατηγορία απαρτίζεται από 20 ομάδες και κάθε μία αγωνίζεται απέναντι στις υπόλοιπες δύο φορές (εντός και εκτός έδρας). Οι πρώτες δύο θέσεις δίνουν την απευθείας άνοδο στην Ligue 1, ενώ οι δύο τελευταίες οδηγούν στη National (3η κατ.). Από πέρυσι ισχύει και ένα μίνι πρωτάθλημα για τα πλέι οφ ανόδου, στον τελικό (διπλό ματς) των οποίων αποκτά δικαίωμα συμμετοχής ο νικητής του ζευγαριού ανάμεσα στην ομάδα που θα τερματίσει 3η και αυτόν που θα επικρατήσει ανάμεσα στον 4ο και τον 5ο. Από εκεί, η νικήτρια ομάδα θα κοντραριστεί σε διπλά ματς με όποια έχει τερματίσει τρίτη από το τέλος στην μεγάλη κατηγορία. Όσον αφορά στην ουρά, η 18η παίζει επίσης μπαράζ με την 3η από τη National για να δει εάν θα παραμείνει ή όχι. Πρώτο κριτήριο σε περίπτωση ισοβαθμίας είναι η συνολική διαφορά τερμάτων και στην συνέχεια η καλύτερη επίθεση. Αν οι ενδιαφερόμενες ομάδες είναι ακόμη ίσες, τότε θα πρέπει να εξεταστεί η διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους και εάν δεν αλλάζει κάτι, τους πόντους στην ειδική βαθμολογία fair play.

 

Οι ομάδες της Ligue 2

Τρουά

Τι έκανε πέρυσι: Ήλπιζε πως η επιστροφή της στην Ligue 1 θα είχε μεγαλύτερη διάρκεια, αλλά οι προσπάθειές της για να το πράξει αποδείχθηκαν άκαρπες. Τερματίζοντας δεύτερη από το τέλος, η ιστορική Τρουά δεν μπόρεσε να κοντράρει τις υπόλοιπες και ήξερε αρκετές ημέρες πριν το επίσημο τέλος της λίγκας πως δεν θα έχει την δυνατότητα να παλέψει ούτε καν για τα πλέι άουτ, με την Τουλούζ να την αφήνει τέσσερις βα­θμούς πίσω και εν τέλει να κερδίζει την παραμονή της στα μπαράζ με την Αζαξιό. Ελάχιστα αυτά που μπορεί να κρατήσει από μια γενικά δυσάρεστη εμπειρία για εκείνη, με τα 32 γκολ σε 38 ματς (σ.σ δεύτερη χειρότερη επίθεση) προφανώς να μην είναι αρκετά για να την σώσουν.

Προπονητής: Με τον Ρουί Αλμέιντα θα πορευτεί από εδώ και πέρα η Τρουά, μιας και με το τέλος της περασμένης σεζόν αποφάσισε από κοινού με τον Ζαν-Λουί Γκαρσιά πως η συνεργασία τους θα ήταν ωφέλιμο για αμφότερες τις πλευρές να μην συνεχιστεί. Τον άνθρωπο που την είχε επαναφέρει στην Ligue 1 θα διαδεχθεί ο γαλλόφωνος Πορτογάλος τεχνικός, με τον οποίο η Ρεντ Σταρ είχε φτάσει κοντά στην άνοδο στην μεγάλη κατηγορία το 2015. Αποχώρησε από εκεί όταν την ερχόμενη σεζόν ήρθε ο υποβιβασμός αντί για την άνοδο για να πάει στην Μπαστιά, όπου δεν μπόρεσε να την κρατήσει στα “σαλόνια” και έφυγε ως φίλος όταν ήρθε αρχικά η κάθοδος και εν συνεχεία ο οικονομικός αφανισμός του ερασιτεχνικού πλέον συλλόγου.

Γήπεδο: Stade de l'Aube (21.877)

Μεταγραφές: Διαφορετικά δεδομένα στην κατηγορία, διαφορετικά τα δεδομένα και στο ρόστερ. Είναι πάρα πολλές οι ανακατατάξεις στα πρόσωπα που την απαρτίζουν, με αρκετούς από τους πρώην πλέον ποδοσφαιριστές της να κερδίζουν καλές μεταγραφές όπως ο Ερέλ στη Νις, ο Γκραντσίρ στην Μονακό και ο Ζελάζνι στην Καέν (ως ελεύθερος). Όσον αφορά αυτούς που θα φοράνε τη φανέλα της τη νέα σεζόν, ξεχωρίζει το όνομα του Σουκ για τον οποίο καταβλήθηκε η σχετική ρήτρα στην Πόρτο μετά από έναν άκρως επιτυχημένο δανεισμό. Επιπροσθέτως, στην Τρουά ανήκουν πλέον και οι Τουζγκάρ (Σοσό), Μπερτομιέ (Μπρεστ), Ραβελοσόν (Τουρ) και Σαλμιέ (Στρασβούργο), με τον τελευταίο να είναι δανεικός.

Προετοιμασία: Μοιρασμένα τα φιλικά της (2Ν-2Η) με τις Μετς και Νανσί της ίδιας κατηγορίας με εκείνη να την κερδίζουν με σκορ 3-2 και 1-0, αλλά και τις Σαμπλί και Οσέρ να γνωρίζουν την ήττα απέναντί της με το εμφατικό 4-1 και το πιο απλό 2-0. Είναι νέα ομάδα και ψάχνει τα πατήματά της, κάτι που ήταν ευδιάκριτο μέχρι τώρα.

Εκτίμηση: Μπορεί να τις έφυγαν ποδοσφαιριστές, αλλά κινήθηκε έξυπνα για να καλύψει τις τρύπες που δημιουργήθηκαν. Θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να καταφέρει να πάρει εκ νέου την άνοδο και να κάνει ξανά το δρομολόγιο προς τα πάνω, αλλά μοιάζει από τις υπολογίσιμες ομάδες της λίγκας. Έχει τύχες για πλέι οφ και ίσως κάτι παραπάνω.

 

Μετς

Τι έκανε πέρυσι: Ήταν η ουραγός της περσινής Ligue 1 και μοιραία είχε υποβιβαστεί πριν καν μπει το πρωτάθλημα στις τελευταίες στροφές του. Η Μετς είχε κάκιστη σεζόν στα “σαλόνια”, οι λόγοι για τους οποίους αυτή ήρθε ήταν κυρίως ψυχολογικοί και όχι αγωνιστικοί. Στην αρχή δεν της έβγαινε καλά το πράγμα και ενώ οι άλλες μάζευαν βαθμούς εκείνη έμενε στάσιμη και με μηδέν εις το πηλίκο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην πορεία έφτιαξε κατά πολύ το ποδόσφαιρό της, αλλά πρώτα ήταν η απογοήτευση αυτή που την χαντάκωσε (σ.σ. έκανε, λόγου χάρη, παιχνιδάρα μέχρι το 20’, έτρωγε γκολ και έπεφτε σε... κατάθλιψη) και στην συνέχεια η ατυχία, αφού σε πολλά παιχνίδια θα μπορούσε να πετύχει περισσότερα γκολ από όσα εν τέλει πετύχαινε. Το πάλεψε, ο Φρεντερίκ Αντζ έκανε κάθε φιλότιμη προσπάθεια εντός και εκτός γηπέδου, αλλά η μοίρα της ήταν προδιαγεγραμμένη.

Προπονητής: Από Φρεντερίκ σε Φρεντερίκ πήγε η Μετς, που μετά την λύση της συνεργασίας της με τον Αντζ συμφώνησε με τον Αντονετί, του οποίου η ιστορία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και σταμάτησε την καριέρα του σε ηλικία 28 ετών και κάτι, για να γίνει σχεδόν αμέσως προπονητής. Τέσσερα χρόνια μετά επέστρεψε στην Μπαστιά στην οποία είχε κρεμάσει παπούτσια για να καθίσει στον πάγκο της για μία τετραετία, πριν πάει στην Ιαπωνία ως ένας από τους πρώτους για να δοκιμάσει την τύχη του στην Γκάμπα Οσάκα. Έκτοτε προπόνησε κατά σειρά (ξανά) την Μπαστιά, την Σεντ Ετιέν, τη Νις, την Ρεν και τελικά την Λιλ, στην οποία εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες κάθισε ελάχιστα. Είχε να αναλάβει ομάδα από τότε που έφυγε από τους “λιλουά”, με αναμνήσεις την κατάκτηση του Κυπέλλου Γαλλίας αλλά και το τραγικό ξεκίνημα της ερχόμενης σεζόν.

Γήπεδο: Saint-Symphorien (25.636)

Μεταγραφές: Φάνηκε το πράγμα πριν τελειώσει η σεζόν, μιας και στα τελευταία της ματς ίσα που συμπλήρωσε αποστολή για να κατέβει και να αγωνιστεί. Άπειρα τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που της έφυγαν, αρκετά καλά εκείνα όσων επέλεξαν να συνεχίσουν μαζί της στην Ligue 2. Πολύ σημαντική είναι η παραμονή του πρώην του Ολυμπιακού, Ματιέ Ντοσεβί, που την ανέβασε επίπεδο από τα δεξιά, αλλά και οι αφίξεις των Αΐν (Τουρ), Ουκιτζά (Στρασβούργο), Μαϊγκά (Σεντ Ετιέν), Ντιαλό (Μπρεστ) και Γκακπά (Κεβιγί).

Προετοιμασία: Πέντε φιλικά έδωσε η Μετς, που κέρδισε την πλειοψηφία τους (3) για να μείνει σε μια ισοπαλία και να υποχρεωθεί και σε μια ήττα. Θετικά ως επί το πλείστον τα πρώτα συμπεράσματα, αν και αυτό που μαρτυρούν τα σκορ της ακόμη και στις νίκες της είναι πως πρέπει να σφίξει στα μετόπισθεν και να μην δέχεται τόσο αστεία γκολ όπως και πέρυσι.

Εκτίμηση: Πρόκειται επί της ουσίας για μια καινούργια ομάδα η οποία θα πρέπει να προσαρμοστεί στα δεδομένα της κατηγορίας, πράγμα δύσκολο τις περισσότερες φορές για εκείνες που παίρνουν τον κατήφορο. Πέραν των οικονομικών, η Μετς καλείται να βρει κυρίως χαρακτήρα για να μην πάθει τα ίδια με πέρυσι, κάτι που εάν το πετύχει θα μπορεί κάλλιστα να έχει μία θέση στην πρώτη εξάδα και γιατί όχι στην πεντάδα και τα πλέι οφ. Είπαμε, δεν ήταν τόσο κακή όσο δείχνουν τα αποτελέσματα της περσινής σεζόν και φυσικά ο υποβιβασμός της.

 

Αζαξιό

Τι έκανε πέρυσι: Πάλεψε όλη την σεζόν για να ακολουθήσει τις Ρεμς και Νιμ αλλά δεν μπόρεσε παρά να τερματίσει από πίσω τους ως τρίτη και να καπαρώσει την καλή θέση των πλέι οφ. Εκεί έπαιξε με την Χάβρη που μετά από μια επεισοδιακή σειρά δύο αγώνων βγήκε νικήτρια και κλήθηκε να διεκδικήσει την άνοδο ρίχνοντας την Τουλούζ. Τα πάντα χάθηκαν στο πρώτο ματς το οποίο τελείωσε με σκορ 3-0, με την ρεβάνς να λήγει ισόπαλη, και έτσι η Αζαξιό αγωνίζεται και φέτος στην Ligue 2.

Προπονητής: Είναι στον πάγκο της από το 2014 και μετά και την περσινή πορεία δεν υπήρχε λόγος για να αποχωρήσει. Ο λόγος για τον Ολιβιέ Πανταλονί, ο οποίος θα καθοδηγήσει και φέτος την Αζαξιό, με τον Κορσικανό να έχει δέσει -όπως όλοι ήθελαν- με τον σύλλογο.

Γήπεδο: François-Coty (10.445)

Μεταγραφές: Μετρημένες οι κινήσεις της στο μεταγραφικό παζάρι μιας και υπήρξαν λίγες προσθήκες και λίγες αποχωρήσεις. Όσον αφορά στο πρώτο κομμάτι, ξεχωρίζουν αυτές των Σοπλάν από τη Νιορ και του Λάτσι από τον Ολυμπιακό, τον οποίο και απέκτησε με κανονική μεταγραφή, ενώ στον αντίποδα οι απώλειες ήταν ιδιαιτέρως σημαντικές, με τους Σελεμανί και Σενατί (36 ματς) να φεύγουν για την Λοριάν (σ.σ. ο πρώτος ανήκε σε αυτή) αλλά και τον βασικό κίπερ Λεκά να φεύγει για την Λανς, ώστε να την ανεβάσει επίπεδο. Επανέφερε στην Γαλλία από την αγγλική Ρέντινγκ τον Ζοσέφ Μέντες, που με την Χάβρη πριν από μία τριετία είχε 9 γκολ σε 37 αγώνες.

Προετοιμασία: Έπαιξε τέσσερα φιλικά εκ των οποίων κέρδισε και έχασε από ένα, ενώ τα άλλα δύο ήρθαν ισόπαλα. Μοναδική της νίκη απέναντι στην συντοπίτισσα Μπαστιά, η οποία είχε μόλις 15 μέρες προπονήσεων (παίζει μετά τον οικονομικό χαμό της στην National3), με σκορ 5-1. Στους περισσότερους αυτοματισμούς που πρέπει να βγάλει η ομάδα του στάθηκε ο Πανταλονί ως γενικό συμπέρασμα.

Εκτίμηση: Η απώλεια του Λεκά και αυτή του Σενατί δεδομένα θα την επηρεάσουν, με την άμυνά της να έχει παίξει καθοριστικό κομμάτι την περσινή σεζόν. Η λογική λέει πως θα παλέψει για να διατηρήσει τα κεκτημένα της, αλλά ένας ανάλογος τερματισμός (3η θέση) μάλλον δεν θα της βγει. Οριακά πλέι οφ.

 

Χάβρη

Τι έκανε πέρυσι: Της έκαναν... μπλόκο για να την ρίξουν ψυχολογικά, προσπάθησε να το πάρει στα χαρτιά, αλλά τελικά έχασε στο γήπεδο και έμεινε εκτός του τελικού των πλέι οφ ανόδου κόντρα στην Τουλούζ, η οποία είχε τερματίσει τρίτη από το τέλος στην Ligue 1. Η Χάβρη έκανε εξαιρετική σεζόν, είχε βεβαίως κάποιες... νεκρές περιόδους, αλλά έμεινε και φέτος στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία της χώρας αδυνατώντας να ξεπεράσει το εμπόδιο της Αζαξιό. Τερμάτισε τέταρτη, κάτι το οποίο οφείλει στο τρομερό τελείωμα που έκανε με διαδοχικές νίκες, ειδικά μετά τον αιφνίδιο θάνατο νεαρού ποδοσφαιριστή της, ο οποίος συσπείρωσε τον κόσμο και την ομάδα στον κοινό στόχο που έδειχνε χαμένος. Βασίστηκε κυρίως στην έδρα της, που ως επί το πλείστον ήταν αήττητη, εξαιρουμένης μιας... παράξενης ήττας από την Κεβιγί.

Προπονητής: Στο τιμόνι της βρίσκεται ο Οσβάλντ Τανσό, που ετοιμάζεται για την τρίτη του σεζόν στο προπονητικό της τιμ, αποτελώντας αρχικά βοηθό του Αμερικανού Μπομπ Μπράντλεϊ και εν συνεχεία αναλαμβάνοντας τα ηνία μετά την απόλυση του δεύτερου. Όσον αφορά τις απόψεις του για την περσινή σεζόν, το σύνολο -λέει- δεν έχει επηρεαστεί από τον τρόπο με τον οποίο έκλεισε η σεζόν και έχει γυρίσει σελίδα, την οποία θα προσπαθήσει να... καλογράψει όσο περισσότερο γίνεται.

Γήπεδο: Océane (25.178)

Μεταγραφές: Την μεγαλύτερη μεταγραφή της την έκανε η... Μάντσεστερ Σίτι! Κατά 10 εκατομμύρια ευρώ πλουσιότερη έγινε η Χάβρη από την μετακίνηση του Αλγερινού Μαχρέζ στο “Etihad” από την Λέστερ, με το 15% του κόστους της (από τη μεταπώληση του πρώην παίκτη της) να πηγαίνει στα ταμεία της και να της δίνει μια τεράστια ανάσα σε ένα πρωτάθλημα που με τέτοιο μπάτζετ θα έπαιρνες πρωτάθλημα από τον Οκτώβρη! Όσον αφορά τα δικά της αυτά καθ’ αυτά, έχει μια τεράστια απώλεια, αυτή του Ζαν-Φιλίπ Ματετά, ο οποίος επέστρεψε στην Λυών για να πουληθεί κατευθείαν από εκεί στην Γερμανία. Δεν είχε ελπίδα να τον κρατήσει... Πέραν του τελευταίου οι άλλοι αποχωρήσαντες δεν επηρεάζουν, την ώρα που από την γαλλική αγορά έκανε δύο πολύ καλές κινήσεις με την απόκτηση του Μπασκ από την Κεβιγί και αυτή του Μπαζίλ από την Καέν.

Προετοιμασία: Τα φιλικά της παιχνίδια πήγαν αισθητά καλύτερα από τα περσινά της, στα οποία δεν είχε πάρει νίκη ούτε για δείγμα, με αποκορύφωμα το 6-0 επί της Καέν. Αυτό ήταν και το τελευταίο ματς που έδωσε η ομάδα του Τανσό πριν ξεκινήσει επισήμως η σεζόν, με τον ίδιο να αναφέρει πως δεν έχει καμία σημασία το πως θα τα πάει η εκάστοτε ομάδα κατά την προετοιμασία μιας και όλα μπορούν να αλλάξουν με την εκκίνηση του πρωταθλήματος.

Εκτίμηση: Έχει κρατήσει τον κορμό της και εάν αληθεύουν τα ρεπορτάζ για τα 10 εκατομμύρια εξ’ Αγγλίας μπορεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να μιλάμε για άλλη ομάδα. Ο κόσμος της θα έχει απαιτήσεις (σ.σ. το ίδιο ίσχυε και πέρυσι και μάλιστα αυτό φάνηκε πολύ από τις διαμαρτυρίες του όταν το πράγμα στράβωνε) και οι ποδοσφαιριστές της το γνωρίζουν. Δεν θα αποτελούσε έκπληξη το να κάνει μια ανάλογη πορεία με την περσινή, ίσως και λίγο καλύτερα.

 

Μπρεστ

Τι έκανε πέρυσι: Τα πήγε χάλια στα μέσα και προς το τέλος της σεζόν αλλά άρχισε να κάνει πιο φιλότιμες προσπάθειες και πήρε την ευκαιρία της στα πλέι οφ. Η Μπρεστ πίεσε όσο μπορούσε για να μην πάει εντελώς χαμένη η σεζόν της και τα κατάφερε, καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση που οδηγούσε στα πλέι οφ ανόδου, ωστόσο δεν μπόρεσε να υπερπηδήσει το εμπόδιο της Χάβρης και θα συνεχίσει τη νέα αγωνιστική περίοδο στη Ligue 2.

Προπονητής: Με τον Ζαν-Μαρκ Φουρλάν θα πορευτεί και φέτος η Μπρεστ, με τον Γάλλο προπονητή να εμφανίζεται αισιόδοξος πως στην τρίτη του σεζόν στην ομάδα θα καταφέρει να κάνει το κάτι παραπάνω. Γνωρίζει πως πρέπει να βρει λύσεις για τον άξονα, ειδικά μετά τις αποχωρήσεις συγκεκριμένων παικτών (Σισοκό-Πι), ωστόσο από αυτά που έχει δηλώσει μοιάζει αισιόδοξος για την συνέχεια.

Γήπεδο: Francis-Le Blé (15.931)

Μεταγραφές: Της έφυγαν πολλοί παίκτες από το περσινό ρόστερ, με κάποιους να μην ανανεώνουν και άλλους να αναζητούν καλύτερες συνθήκες σε άλλους συλλόγους. Γκαστιάν, Μπερτομιέ και Σισοκό πουλήθηκαν σε Κλερμόν, Τρουά και Στρασβούργο, ενώ σημαντική θα είναι και η απώλεια του Πι, του οποίου τελείωσε ο δανεισμός από την Τουλούζ, ομοίως με αυτόν του Κεφ που γύρισε στην Ουντινέζε. Κινήθηκε αποκτώντας κυρίως ελεύθερους, χωρίς να έχει καλύψει έως τώρα όλα της τα κενά. Πρέπει να κάνει πολλά ακόμη για να γεμίσει το σύνολό της.

Προετοιμασία: Αρκετά τα γκολ που έβαλε αλλά και αυτά που δέχθηκε στα φιλικά της, με τον κόουτς Φουρλάν να κάνει λόγο για δικά του λάθη κατά την διάρκεια της προετοιμασίας αλλά και για την σημαντικότητα του να ξεκουραστούν οι παίκτες του στον λίγο χρόνο που είχαν ώστε να είναι φρέσκοι και μακριά από τραυματισμούς. Γενικά έδειξε καλή εικόνα με 2Ν-1Ι-1Η, έχοντας για πιο δυνατούς αντιπάλους τις Λοριάν (Ν, 3-2) και Γκινγκάμπ (2-2).

Εκτίμηση: Πολύ αψυχολόγητη την περασμένη σεζόν η Μπρεστ, την περιμένω χειρότερη συγκριτικά με αυτό που παρουσίασε στο τέλος της σεζόν όταν και σοβαρεύτηκε για να διεκδικήσει ακόμη κι έτσι την άνοδο. Έχει σημαντικές απώλειες στο ρόστερ της και εάν δείξει τα ίδια κενά δεν θα μπορέσει να τα καλύψει. Θα κλείσει κάπου στην μέση του πίνακα.

 

Κλερμόν

Τι έκανε πέρυσι: Είχε λίγα, αλλά πήγε για τα πολλά. Με μικρό ρόστερ και παρά την ξαφνική αλλαγή της προπονήτριάς της, με την Κορίν Ντιακρ να αναλαμβάνει την γυναικεία ομάδα της εθνικής Γαλλίας ενώ είχε ξεκινήσει στον πάγκο της, η Κλερμόν έκανε μια πολύ θετική σεζόν, που ολοκληρώθηκε με παρολίγον συμμετοχή της στα πλέι οφ ανόδου. Ο σχετικός στόχος χάθηκε μόλις για δύο βαθμούς, με την Μπρεστ να κάνει δυνατό τελείωμα και να καταφέρνει να πάρει μία θέση παραπάνω, αλλά γενικά ο κόσμος της δεν μπορεί να έχει παράπονο από την πορεία της. Ήταν μετρημένη, κρατούσε τα ματς της σε χαμηλά σκορ και ήλπιζε μέχρι το τέλος.

Προπονητής: Η αποχώρηση της Ντιακρ καλύφθηκε εκ των έσω, με τον Γκαστιάν να αφήνει την δεύτερη ομάδα και να προβιβάζεται στην πρώτη για να συνεχίσει όσα είχε αρχίσει να χτίζει η συνάδελφός του και προσδίδοντας νέα στοιχεία στο παιχνίδι της ομάδας. Έδωσε αρκετές φορές credits στην προκάτοχό του ο Γάλλος τεχνικός, που φέτος θέλει να κάνει ακόμη ένα βήμα προς τα πάνω.

Γήπεδο: Stade Gabriel Montpied (11.980)

Μεταγραφές: Το βήμα που αναφέρθηκε παραπάνω φαντάζει αρκετά δύσκολο να γίνει εάν κοιτάξουμε τι έχει κάνει στις μεταγραφές της και ειδικά σε αυτές που δεν μπόρεσε (σ.σ ή δεν θέλησε για οικονομικούς λόγους) να αποτρέψει. Ξεκινώντας από πίσω, ο Μπερναντονί δεν θα υπερασπίζεται την εστία της μιας και επέστρεψε στην Μπορντό στην οποία και ανήκε, ενώ μεγάλα θα είναι και τα κενά που άφησαν outfield παίκτες, όπως ο τρομερός Αζόρκ (Στρασβούργο), ο Φοντέν (Ρεμς) και ο Σεντόνζ (Λανς). Γκαστιάν στον πάγκο, Γκαστιάν και στο γήπεδο, όσον αφορά αυτούς που ήρθαν, καλές και οι κινήσεις με την απόκτηση των Αγιέ (Οσέρ), Οζιέ (Σοσό) και Νσιμπά (Μπουργκ).

Προετοιμασία: Έδωσε έξι φιλικά και δέχθηκε μόλις ένα γκολ, αυτό στην ήττα της σχετικής πρεμιέρας της απέναντι στην ερασιτεχνική Αλζέ. Έκτοτε σκόραρε 13 φορές και όπως αναφέρθηκε δεν ξανά είδε την εστία της να παραβιάζεται, επικρατώντας 3-0 της Μπερισόν, 4-0 της Μονπελιέ, και 3-0 της Ορλεάν.

Εκτίμηση: Από τις τάξεις της διαμηνύουν πως η ομάδα πάει με πρώτο στόχο την εξασφάλιση της παραμονής και μετά... βλέπουμε. Από την πλευρά του ο Γκαστιάν προσπαθεί να κρατήσει προσγειωμένους τους ποδοσφαιριστές του. Δεν θεωρώ πως θα έχει ανάλογη πορεία με την περσινή, αν και ο σύλλογος έχει μεγαλώσει αρκετά μετά και την πρόσφατη πορεία του. Στην δεκάδα, εκτός και αν της βγουν όλα, που και πάλι δεν θα την τοποθετήσουν πιο πάνω από την 5η-7η θέση.

 

Λοριάν

Τι έκανε πέρυσι: Ακόμη μία ομάδα που μπήκε με προσδοκίες στην περσινή σεζόν και τα έκανε μαντάρα, πληρώνοντας κυρίως την απειρία του προπονητή της, Μικαέλ Λαντρό. Με πολύ καλό ρόστερ, καλές εμφανίσεις κλπ, οι “μπακαλιάροι” έβρισκαν τον τρόπο να τα κάνουν θάλασσα και να σκορπούν χαζούς βαθμούς δεξιά κι αριστερά, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί ούτε ο μικρότερος στόχος που είχαν θέσει, η συμμετοχή της στα πλέι οφ. Τερμάτισαν στην 7η θέση με τρεις βαθμούς λιγότερους από την Μπρεστ που ολοκλήρωσε την πεντάδα, πληρώνοντας -εκτός των σκαμπανεβασμάτων- και τις αρκετές ήττες στο φινάλε.

Προπονητής: Είπαμε, άπειρος. Δικό του το μαχαίρι, δικό του και το καρπούζι, αλλά τα... σπόρια κατέληγαν αλλού. Ο Λαντρό έκανε αλχημείες, πλήρωσε το συνεχές και άνευ ουσίας ροτέισιον, αλλά παραμένει στο τιμόνι της ομάδας, με ξεκάθαρο στόχο να μπει έχοντας το μαχαίρι -που λέγαμε πριν- στα δόντια. Δεύτερη σεζόν στην προπονητική για τον Γάλλο πρώην γκολκίπερ, δεύτερη σεζόν στην Λοριάν. Λογικά δεν θα έχει τρίτη. Βλέπουμε...

Γήπεδο: Le Moustoir (18.970)

Μεταγραφές: Έχασε ένα μεγάλο ταλέντο του γαλλικού ποδοσφαίρου η Λοριάν, με τον Ουνάι Έμερι να έχει κάνει το διάβασμά του πριν αποχωρήσει από την Γαλλία και συγκεκριμένα την Παρί Σεν Ζερμέν, για να πείσει εν συνεχεία τους της Άρσεναλ να αποκτήσουν για λογαριασμό της τον Ματέο Γκεντουζί. Εκτός από τον εξαιρετικό 19χρονο μέσο, δεν είχε άλλες τρομερές απώλειες, πλην βεβαίως του Μπουανγκά, που άφησε τον σύλλογο της παιδικής του ηλικίας για να παίξει στην Ligue 1 με τη φανέλα της Νιμ, που προβιβάστηκε ως δεύτερη πέρυσι. Στις πιο σημαντικές αφίξεις της σημειώνονται αυτές των Σελεμανί που τον είχε δανεικό στην Αζαξιό, του Σενατί επίσης από τους Κορσικανούς και του Μάρτινς Περέιρα από την Γκινγκάμπ (ως ελεύθερος, δεν θα παίξει στα πρώτα ματς γιατί είναι τραυματίας).

Προετοιμασία: Έπαιξε τέσσερα ματς και αλίμονο αν τα αποτελέσματά της δεν θυμίζουν κάτι από την σεζόν που μας πέρασε. Δύο νίκες και δύο ήττες ο απολογισμός, ξεκινώντας από το εις βάρος της 3-2 απέναντι στην Μπρεστ, και συνεχίζοντας με σκορ 2-0 επί της Λαβάλ, το 1-0 (Η) από τη Νιορ και το 3-1 (Ν) κόντρα στην Ανζέ. Θέλει περισσότερο τσαμπουκά στις μονομαχίες και στην γενικότερη συμπεριφορά των παικτών του ο κόουτς Λαντρό.

Εκτίμηση: Ο τελευταίος γνωρίζει πως φέτος δεν θα του χαριστούν εάν συνεχίσει με ανάλογους ρυθμούς. Αυτό μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα. Είτε ότι θα έχει... στρωθεί στο διάβασμα και δεν θα επαναλάβει τα περσινά λάθη του, είτε πως θα ξεκινήσει την σεζόν φουλ στρεσαρισμένος για το τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον. Τουτέστιν, πάμε και βλέπουμε. Θεωρητικά, ξέρει καλύτερα το ρόστερ του και παρά τις δύο αρκετά σημαντικές αποχωρήσεις μπορεί να παρουσιάσει κάτι πιο αξιόλογο και κυρίως πιο σταθερό. Πλέι οφ, εν τοιαύτη περιπτώσει.

 

Παρί FC

Τι έκανε πέρυσι: Πήγε να κάνει το θαύμα της την περασμένη σεζόν και να διεκδικήσει μία θέση στα πλέι οφ, αλλά κάπου στην πορεία άρχισε να ξεφουσκώνει και έμεινε οριακά εντός της δεκάδας (9η). Φυσικά για την Παρί μόνο αποτυχία δεν ήταν αυτό μιας και η αγωνιστική περίοδος είχε αρχίσει με ξεκάθαρο στόχο την παραμονή. Έπαιξε ουσιαστικό ποδόσφαιρο αλλά κάπου το έχασε και μαζί και το κάθε όνειρο που είχε. Σε κάθε περίπτωση αποτέλεσε μία από τις ομάδες που άφησαν το στίγμα τους στην τελευταία έκδοση της λίγκας.

Προπονητής: Μετά την υπέροχη πορεία που έκανε η ομάδα του, ο Φαμπιάν Μερκαντάλ άφησε ως φίλος το πόστο του προπονητή της παριζιάνικης ομάδας και εξασφάλισε εργασία στην Καέν και την Ligue 1. Το κενό που δημιουργήθηκε κάλυψε ο Μεχμέντ Μπαζντάρεβιτς, ο οποίος είχε μείνει χωρίς δουλειά μετά την αποτυχία της εθνικής Βοσνίας να ξεπεράσει την εθνική Ελλάδας στα προκριματικά του Μουντιάλ, με αποτέλεσμα να χάσει την ευκαιρία να βρεθεί στα γήπεδα της Ρωσίας, έστω και μέσω της διαδικασίας των μπαράζ. Δεν ήταν το πρώτο φαβορί για να αναλάβει, αλλά στην τελική ήταν αυτός που ανέβασε την Ιστρ το 2004 και την Γκρενόμπλ το 2008.

Γήπεδο: Sébastien-Charléty (20.000)

Μεταγραφές: Μεγάλες οι απώλειές της στο καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι, με τους Σιντιμπέ, Τσοκουντέ και Λιμποΐ να αποχωρούν από το ρόστερ της και να την αφήνουν με μεγάλα κενά. Φυσικά έκανε κι αυτή τις κινήσεις της, με τους Σαρ, Μαμιλόν και Ρουφλί να καλύπτουν κάποιες από τις ανοιχτές θέσεις και τις ανάγκες της.

Προετοιμασία: Με δύο ήττες ξεκίνησε η καλοκαιρινή της προετοιμασία, για να πάρουν σειρά ισάριθμες νίκες απέναντι σε Μπουλόν και Αμιάν. Δεν τον λες και χαρούμενο τον νέο της προπονητή, ο οποίος σε δηλώσεις του μετά τα παιχνίδια τόνισε πως η ομάδα του θα πρέπει να καλύψει άμεσα τα αγωνιστικά και τα ψυχολογικά της κενά (σ.σ. λόγω της ικανότητας που είχαν να επηρεάζουν θετικά τα αποδυτήρια οι τρεις αποχωρήσαντες και ιδιαιτέρως ο Τσοκουντέ), για να μην πετάξει ό,τι έχει χτίσει μέχρι τώρα.

Εκτίμηση: “Ξεκινάει μια καινούργια σεζόν και πρέπει να καταλάβουμε πως δεν έχουμε πλέον το στοιχείο του αιφνιδιασμού”, είπε ο Μπαζντάρεβιτς, που θα πρέπει να κάνει τρομερή δουλειά για να δέσει και πάλι μια σπασμένη στα δύο ομάδα. Είναι έμπειρος σε ανόδους, αλλά όπως είπε και ο ίδιος άλλωστε, το πρωτάθλημα έχει αλλάξει πολύ την τελευταία δεκαετία. Επίφοβη κάποια πρόβλεψη, αλλά αν είχα το μαχαίρι στο λαιμό θα πόνταρα πως δεν είναι για πολύ παραπάνω από την δεκάδα.

 

Μπερισόν Σατορού

Τι έκανε πέρυσι: Με μότο το σεμνά και ταπεινά, η Μπερισόν έκανε μια πολύ καλή περσινή σεζόν και εάν είχε προσέξει λίγο παραπάνω στο φινάλε του πρωταθλήματος (σ.σ. εκεί δηλαδή που έκανε 3Ι και 1Η στα τελευταία 4 ματς) θα μπορούσε να είχε τοποθετήσει εαυτόν στα πλέι οφ ανόδου. Πολύ θετικά στοιχεία από την ομάδα του Ζαν-Λουκ Βασέρ, που διεκδίκησε μέχρι το τέλος το σχετικό επίτευγμα, αλλά λύγισε στην πίεση. Ενδιαφέρον είχε και ο σχηματισμός της, με το 3-5-2 και το κατά συνθήκες 5-3-2 να αποδεικνύεται ευεργετικό στην δική της περίπτωση, αντιθέτως με αρκετές ομάδες στην Ευρώπη που το δοκίμασαν και... έφαγαν τα μούτρα τους.

Προπονητής: Ο Ζαν-Λουκ Βασέρ ανέλαβε τον περασμένο Ιούνιο, έχοντας μείνει για λίγο εκτός δουλειάς μετά την απομάκρυνσή του από την Παρί (FC). Μετρημένα τα λόγια του καθ’ όλη την διάρκεια της σεζόν, από τους ανθρώπους που κέρδισαν τον κόσμο και άλλων ομάδων, δεν θα μπορούσε να λείπει από τον πάγκο της την τρέχουσα σεζόν, θέλοντας να πιέσει ακόμη περισσότερο για όσα δεν ήρθαν πριν από ελάχιστους μήνες.

Γήπεδο: Gaston Petit (17.072)

Μεταγραφές: Αν δεν ήταν τόσο άτυχος στο Μουντιάλ, όταν και τραυματίστηκε στην πρεμιέρα της Τυνησίας, ο κόσμος κατά πάσα πιθανότητα θα είχε απολαύσει το ταλέντο του νεαρού τερματοφύλακα Ασέν, που πέρυσι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία της Σατορού, με παιχνίδια βγαλμένα από την... γκαρνταρόμπα μεγάλων γκολκίπερ. Ο Τυνήσιος δεν θα υπερασπίζεται την εστία της φέτος, μιας και η Νις τον πήρε πίσω μετά τον δανεισμό κι αυτό θα είναι σίγουρα πλήγμα. Από ‘κει και πέρα της έφυγαν και άλλοι δανεικοί που ήταν βαρόμετρο, όπως ο Τραορέ (Α, Γκινγκάμπ), Μπενραμά (Ε, επίσης από τη Νις, επίσης τρομερή σεζόν) και ο αμυντικός Αλαντούρ που γύρισε στην Καέν. Άγνωστοι στο ευρύ κοινό αυτοί που την ενίσχυσαν.

Προετοιμασία: Είχε κανονισμένο φιλικό με την Κλερμόν, η οποία ήταν πολύ καλή κατά την προετοιμασία της και κέρδισε τη Σατορού με 3-0, για να έρθουν και δύο νίκες με Ορλεάν (2-0) και Γκρενόμπλ (2-1), στις οποίες σκόραρε από δύο φορές.

Εκτίμηση: Ξανά χαμηλά το κεφάλι ο Βασέρ, που με ένα φτωχό από άποψη χρημάτων ρόστερ θα επιδιώξει να διατηρήσει όσα πέτυχε πέρυσι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα τα καταφέρει. Της έφυγαν παίκτες-βαρόμετρα της “Μπερί” και θα πρέπει με κάποιον τρόπο να καλύψει τα κενά. Οι μεταγραφές, όπως ο κίπερ Κοντρέρας, καλούνται να το πράξουν, αλλά θα πρέπει να τους δούμε στο χορτάρι. Αν τα βάλουμε όλα στην σειρά, η λογική λέει πως φέτος θα κάνει αρκετά έως πολύ χειρότερη σεζόν συγκριτικά με πέρυσι.

 

Σοσό

Τι έκανε πέρυσι: Εν μέσω γκρίνιας και οικονομικών προβλημάτων που την ταλάνιζαν καιρό, κατάφερε να κάνει μια αρκετά εποικοδομητική σεζόν, τερματίζοντας στην πρώτη δεκάδα της βαθμολογίας, ως η ομάδα που την συμπλήρωσε, για να κρατήσει το επαγγελματικό της στάτους και να παραμείνει αισιόδοξη για ένα καλύτερο μέλλον. Αγωνιστικά ήταν ασταθής, αν και ακούστηκαν διάφοροι ψίθυροι για τα παιχνίδια της κατά καιρούς, με την αγωνιστική περίοδο να ολοκληρώνεται με την διαχείριση του συλλόγου να περνάει στον όμιλο Μπασκόνια-Αλαβές, στην οποία ανήκει και η Ντεπορτίβο Αλαβές, ενώ οι μετοχές παραμένουν στον Κινέζο ιδιοκτήτη της.

Προπονητής: Οι ανακατατάξεις στο διοικητικό έφεραν και αλλαγή στο πόστο του προπονητή, με τον Πίτερ Τζάιντλερ να απαλλάσσεται των καθηκόντων του και την θέση του να παίρνει ο Χοσέ Μανουέλ Αΐρα. Στα 42 του ο νέος τεχνικός της γαλλικής ομάδας, ο οποίος έχει εργαστεί κυρίως στην Ισπανία, κερδίζοντας ανόδους με την Ραθίνγκ Φερόλ, την Μούρθια και την Αλμπαθέτε, πριν αναλάβει για λίγο την κροατική Ρουντές, με την οποία έκλεισε την περασμένη σεζόν και η οποία μέχρι πριν λίγο καιρό ανήκε στον ίδιο όμιλο που ανέλαβε τους Γάλλους.

Γήπεδο: Auguste-Bonal (20.005)

Μεταγραφές: Μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική ομάδα. Το νέο τρόπον τινά αφεντικό δεν αστειεύεται, με τους υπεύθυνους της διαχείρισης να αποφασίζουν να πουλήσουν αρκετούς από τους ποδοσφαιριστές, τους περισσότερους με στόχο να μαζευτούν ποσά που θα φανούν χρήσιμα στην πορεία, καθώς ήταν στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου τους. Από την άλλη φυσικά και ήρθαν αρκετά νέα πρόσωπα, τα περισσότερα εκ των οποίων από την Ισπανία και κυρίως από την Αλαβές.

Προετοιμασία: Έξι φιλικά με θετικά συμπεράσματα έκανε η Σοσό, η οποία μέτρησε τέσσερις νίκες σε κανονική διάρκεια αγώνα και μία απέναντι στην Ντιζόν στην διαδικασία των πέναλτι μετά το ισόπαλο 0-0, με μοναδική απώλεια την ήττα από την Λουκέρνη με σκορ 1-0. Δείχνει να βασίζει πολλά στο αμυντικό της κομμάτι, έχοντας δεχθεί μόλις ένα γκολ στα τέσσερα τελευταία ματς της προετοιμασίας της, ενώ από την μέση και μπροστά μοιάζει να έχει τις ικανότητες να γίνει αρκετά παραγωγική.

Εκτίμηση: Οι Ισπανοί δεν πήγαν να επενδύσουν στην Γαλλία για να πετάξουν χρήματα και με τον τρόπο τους θα καταφέρουν μέσα στην σεζόν, κατά πάσα πιθανότητα νωρίς, να αγοράσουν τον σύλλογο και να τον περάσουν πλήρως στο δικό τους μοντέλο διαχείρισης. Τα σημάδια είναι ενθαρρυντικά, ο νέος προπονητής βγάζει αρκετή εμπιστοσύνη, αλλά κάθε πρόβλεψη είναι επίφοβη. Θα πρέπει να την περιμένουμε στο χορτάρι σε συνθήκες κανονικού αγώνα και όχι φιλικών...

 

Οσέρ

Τι έκανε πέρυσι: Ξεκίνησε με υψηλές προσδοκίες, αλλά όσο περνούσε ο καιρός όλοι αναρωτιόντουσαν εάν θα μπορέσει να μην... ψεγαδιάσει την ιστορία της και να παραμείνει. Για καλή της τύχη ο Πάμπλο Κορέα είχε μείνει χωρίς δουλειά και αναλαμβάνοντας ρόλο αναμορφωτή από το νέο έτος και μετά, έβγαλε την αποστολή του εις πέρας. Πολύ καλό δεύτερο μισό της σεζόν, χαλάρωσε επιδεικτικά στο τέλος όταν δεν υπήρχαν πλέον λόγοι να τρέχει και σκόρπισε βαθμούς χωρίς ουσία για την ίδια δεξιά κι αριστερά. Τερμάτισε 11η, βασίζοντας πολλά στην επίθεσή της και κυρίως στον Μοχαμέντ Γιαταρά, που είχε χάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν, επέστρεψε για να την ανεβάσει και λίγο πριν το τέλος υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση για να είναι ακόμη πιο έτοιμος φέτος.

Προπονητής: Αναφέρθηκε η λέξη αναμορφωτής και δεν είναι καθόλου τυχαία. Ο Κορέα της ποδοσφαιρομάνας Ουρουγουάης την άλλαξε για τα καλά με την έλευση του 2018 και προφανώς δεν υπήρχε λόγος να απομακρυνθεί από το πόστο του. Έμπειρος στην γαλλική πραγματικότητα, θέλει να συνεχίσει την καλή του δουλειά και να είναι αυτός που θα την επαναφέρει στην Ligue 1.

Γήπεδο: Abbé Deschamps (23.467)

Μεταγραφές: Έμεινε απολύτως ικανοποιημένη από τον Αρκούς (30 ματς) και τον αγόρασε με κανονική μεταγραφή από την Σερκλ Μπριζ, ενώ απέκτησε και τους Μπελουγκού και Μερτζί από Τρουά και Μπουργκ αντιστοίχως, την ίδια ώρα που έκανε μερικό ξεσκαρτάρισμα στο ρόστερ της με παίκτες που της έδιναν λύσεις, με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης να της παίρνει τον πολλά υποσχόμενο νεαρό Εντινκά και την Καέν να παίρνει πίσω τον Παπέ Σανέ τον οποίο είχε δώσει δανεικό. Έχασε και τον Αγιέ, που πήγε στην Κλερμόν, αλλά γενικά διατήρησε τον κορμό της.

Προετοιμασία: Δεν έμεινε και πολύ ικανοποιημένος από αυτά που είδε στα φιλικά ο Πάμπλο Κορέα, ο οποίος στην αποτίμηση που έκανε τόνισε πως το σύνολό του πρέπει να γίνει πιο κινητικό από τον άξονα και μετά για να φτάσει σε γκολ και κατ’ επέκταση στην επίτευξη των στόχων του. Έδωσε πέντε ματς, εκ των οποίων έμεινε σε διαδοχικά 0-0 με Χάβρη και Μετς, έχοντας πάρει νωρίτερα δύο νίκες με σκορ 1-0 απέναντι σε Μπεζιέ και Σαμπλί. Ολοκλήρωσε την προετοιμασία της με ήττα 2-0 από την Τρουά.

Εκτίμηση: Μέτρια η εικόνα της κατά την προετοιμασία, αλλά είχε βρει ρυθμό (και αποτελέσματα) με τον Κορέα. Ο τελευταίος δείχνει να έχει το know how στο συγκεκριμένο στρατόπεδο και δεν αποκλείεται να ξεκινήσει από νωρίτερα να πατάει το γκάζι. Εάν δείξει όσα έδειξε μέσα στο 2018, τα πλέι οφ δεν είναι καθόλου άπιαστος στόχος, αλλά θα πρέπει να την περιμένουμε. Μην πάθει τα περσινά και μαζί της τα πάθουμε κι εμείς. Θα έχει ενδιαφέρον.

 

Ορλεάν

Τι έκανε πέρυσι: Αποτέλεσε μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της περσινής Ligue 2, κάνοντας δύο πολύ καλές περιόδους μέσα στην σεζόν κατάφερε να εξασφαλίσει την 12η θέση. Ξεκίνησε αρκετά δυναμικά στο δύσκολο αυτό πρωτάθλημα, για να ακολουθήσει καθίζηση τις επόμενες εβδομάδες, της οποίας την σειρά πήρε ένα καλό φορμάρισμα γύρω στον Φεβρουάριο. Μικρή η βαθμολογική της διαφορά από τις από πίσω της (σ.σ. μέχρι και την 16η θέση), αλλά αυτό που έχει σημασία για εκείνη είναι πως βίωσε το συναίσθημα του να κάνεις κάτι αξιόλογο, ακόμη και όταν τα μέσα σου είναι περιορισμένα. Συμπαθητική, εν κατακλείδι, η περσινή της πορεία.

Προπονητής: Στην άκρη του πάγκου της θα βρεθεί για ακόμη μία φορά ο Ντιντιέ Ολέ-Νικόλ, που πάει για την δεύτερη σεζόν του με κανονική προετοιμασία και συνολικά την τρίτη του στον σύλλογο, έχοντας αναλάβει τον Δεκέμβριο του 2016 το πόστο που κατέχει μέχρι και σήμερα. Ανάμεικτες οι απόψεις του όσον αφορά την προετοιμασία, ξεκάθαρη η γνώμη του πως η Ορλεάν παραμείνει από τις αδύναμες ομάδες της κατηγορίας και θα πρέπει να παλέψει για την σωτηρία της.

Γήπεδο: Source (7.533)

Μεταγραφές: Έκανε συμπαθητικές κινήσεις για να ενισχύσει το ρόστερ της, φέρνοντας τον Μουτομπό από την Ανζέ, τον Λοπί από την Κλερμόν και τον Ντεμονσί από την Παρί Σεν Ζερμέν, καθώς επίσης και τον Αβουνού από την Καέν (αυτός με την μορφή δανεισμού). Ωστόσο μάλλον αποδυναμώθηκε συγκριτικά με πέρυσι, με τους Ενγκομά, Σεϊντού, Ποά (σ.σ επέστρεψε στην Ρεν), Γκομίς, Καμαρά και Ναμπάμπ να αποχωρούν, στην αναζήτηση νέων περιπετειών.

Προετοιμασία: Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά επτά φιλικά έδωσε η ομάδα του Ολέ-Νικόλ, που σίγουρα μένει προβληματισμένος από το γεγονός πως κανείς από τους ποδοσφαιριστές του δεν μπόρεσε να βρει δίχτυα στα δύο από τα τρία τελευταία. Δύο γκολ παθητικό από την Μπερισόν Σατουρού, “τρίμπαλο” από Κλερμόν, αλλά και μόλις ένα γκολ (1-0) κόντρα στην ερασιτεχνική Σεντ-Πριβέ Σεντ-Ιλέρ.

Εκτίμηση: Πέρυσι μπόρεσε και φόρτσαρε σε κάποια σημεία της αγωνιστικής περιόδου κι έτσι έχει το δικαίωμα συμμετοχής στην κατηγορία και φέτος, ωστόσο τώρα τα πράγματα μπορεί να είναι ελαφρώς πιο δύσκολα. Θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πως θα δέσει το σύνολο, με την γενική άποψη να είναι πως θα απασχολήσει τα χαμηλά στρώματα του βαθμολογικού πίνακα. Είτε στα ίδια με πέρσι, είτε οριακά εκτός επικίνδυνης ζώνης.

 

Βαλενσιέν

Τι έκανε πέρυσι: Δίνοντας μικρή ώθηση στον εαυτό της προς το φινάλε του πρωταθλήματος, ολοκλήρωσε μια αρκετά μέτρια σεζόν, με την σωτηρία να έρχεται αρκετά εύκολα συγκριτικά με το τι είχε δείξει μέχρι τότε. Μέτρια πράγματα από το σύνολο του Ρεζινάλ Ρε, που ήταν... η χαρά του G/G.

Προπονητής: Με τον κόουτς Ρε πάει να ξεκινήσει την σεζόν η Βαλενσιέν, που συνεργάζεται μαζί του από τον Οκτώβριο και μετά, κάτι που σημαίνει βεβαίως πως φέτος θα είναι η πρώτη του σεζόν που θα κάνει κανονική προετοιμασία. Για τον ίδιο η ομάδα θα παίξει και πάλι για την σωτηρία της, μια κατάσταση στην οποία βρίσκεται εδώ και χρόνια.

Γήπεδο: Hainaut (24.926)

Μεταγραφές: Ελπίδες για μία καλύτερη μοίρα έχει η Βαλενσιέν, η οποία κινήθηκε ενεργά στο μεταγραφικό παζάρι και κάλυψε αρκετές τρύπες. Για να γίνει αυτό προχώρησε σε δύο δανεισμούς, αυτόν του Ρομπέλ από την Παρί Σεν Ζερμέν και εκείνον του Μασουεμά από την Ντιζόν, ενώ αγόρασε και τον Κουφό από τη Νανσί. Από την άλλη επέλεξε να μην ανανεώσει τον Ντιαρά, δεν ξανά δανείστηκε παίκτες που ήταν προσωρινά εκεί, ωστόσο θα έχει και ένα ακόμη... νέο πρόσωπο, με τον Κανταρί να επιστρέφει στην δράση μετά από καιρό απουσίας.

Προετοιμασία: Δεν έμεινε απολύτως ικανοποιημένος από την συμπεριφορά στα φιλικά παιχνίδια ο κόουτς της ομάδας, η οποία έδωσε αρκετά ματς για να βρει την καλή έκδοση του εαυτού της και να είναι έτοιμη με την πρώτη σέντρα. Λογικό να “σπάζεται” ο Ρε, με την ομάδα του να έχει δεχθεί δέκα τέρματα σε τέσσερα 90λεπτα.

Εκτίμηση: Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά όλα δείχνουν πως το τέλος θα βρει την Βαλενσιέν σε ανάλογη φάση με πέρυσι, να εξαρτάται δηλαδή από το πόσο χειρότερες θα είναι άλλες ομάδες για να παραμείνει στις επαγγελματικές κατηγορίες. Δεν δείχνει σύνολο που γεμίζει το μάτι. Στα ίδια...

 

Λανς

Τι έκανε πέρυσι: Και ευχαριστώ πρέπει να λέει η Λανς για την παραμονή της στην κατηγορία, σε μια σεζόν που ξεκίνησε με όνειρα για την άνοδο. Το πιο ακριβό ρόστερ της κατηγορίας για το 2017-18 τα έκανε μαντάρα σχεδόν καθ’ όλη την διάρκεια της σεζόν, για να έρθει ένα πολύ καλό φινάλε (σ.σ με την διαρκή στήριξη του κόσμου) και εν τέλει ο τερματισμός στην 14η θέση που της έδωσε την ευκαιρία να ανασυνταχθεί και να προσπαθήσει εκ νέου. Διαρκείς αλλαγές στον πάγκο, έβγαλε την σεζόν με τον Ερίκ Σικορά, για να έρθει για μία ακόμη φορά ένας εξ’ ολοκλήρου νέος σχεδιασμός.

Προπονητής: Όνομα με βαρύτητα αυτό που θα βρίσκεται στην άκρη του πάγκου της. Ο Φιλίπ Μοντανιέ, περί ου ο λόγος, είναι αυτός που καλείται να αλλάξει την πορεία που πήρε το “πλοίο” πέρυσι και να είναι αυτός που θα το καθοδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Επανέρχεται στους πάγκους ο Γάλλος προπονητής, που μετά από μια διετία στην Βαλενσιέν με πολύ θετικά αποτελέσματα (σ.σ δεκάδα στην Ligue 1 μετά από 30 περίπου χρόνια) και ακόμη μία στην Ρεάλ Σοθιεδάδ με επίσης πολύ θετικό απολογισμό, είχε να εργαστεί από το πέρασμα από τη Νότιγχαμ Φόρεστ, όπου είχε απολυθεί με την ομάδα να κινδυνεύει να υποβιβαστεί.

Γήπεδο: Bollaert-Delelis (41.233)

Μεταγραφές: Και... ράβε, ξήλωνε! Ένας... σκασμός παίκτες ήρθαν και έφυγαν από τη Λανς, που προχώρησε σε γενικό ρεκτιφιέ. Αποχώρησαν αρκετοί ποδοσφαιριστές που είχαν χρόνο συμμετοχής, αλλά δεν κατάφεραν να πείσουν για περισσότερα (σ.σ εκτός του Τσβετίνοβιτς που έφυγε για Άπω Ανατολή με δελεαστικό ποσό), για να έρθουν αρκετοί άλλοι που φαινομενικά την κάνουν από τα φαβορί για την άνοδο. Κι επειδή δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις κάτι από το να το πιάσεις από την αρχή, κάτω από την εστία της θα πάρει θέση ο Λεκά που αποκτήθηκε από την Αζαξιό, για να συνεχίσουμε προς τα μέσα με τους Μπα από την Σοσό (ως ελεύθερο), τον Αϊνταρά από τη Νιούκαστλ (ως ελεύθερο), τον Γκομίς και τον Μααζού (σ.σ τον είχε δανεικό, μπορεί να τον ξανά στείλει) από την Αζαξιό, τον Ταράτ από την Ανζέ και τον Σεντόνζ από την Κλερμόν μεταξύ των υπολοίπων. Και συνεχίζει να ψάχνεται.

Προετοιμασία: Είχε αρκετές ισοπαλίες την περασμένη σεζόν και έτσι συνέχισε και στα φιλικά της, όπου μέτρησε τρεις διαδοχικές με αντιπάλους τις Μπουλόν, Νιμ και Βαλενσιέν, μένοντας στο 0-0 με την πρώτη και φτάνοντας στο 3-3 και στο 2-2 με τις άλλες δύο, αντίστοιχα. Στο τελευταίο ματς της ηττήθηκε με σκορ 1-0 από την Σεντ Ετιέν.

Εκτίμηση: Τι μπορείς να προβλέψεις για μια ομάδα που είχε το μεγαλύτερο μπάτζετ από κάθε άλλη και στην τελική πιάστηκε... κορόιδο; Δεν την παίρνει την Λανς να επαναλάβει τα ίδια και ουαί κι αλίμονό της αν δεν το πετύχει. Αν το περσινό πάθημα της έγινε μάθημα, τότε τα πράγματα θα πάνε καλά. Πλέι οφ, για αρχή, δυάδα αν κολλήσει άψογα όλα τα κομμάτια του παζλ.

 

Νιορ

Τι έκανε πέρυσι: Μια σε γενικές γραμμές αδιάφορη σεζόν έκανε η Νιορ, η οποία μέχρι και τον Οκτώβριο τα πήγαινε συμπαθητικά, για να το χάσει κάπου στην πορεία. Μάζεψε λίγο την κατάσταση προς το φινάλε κι έφτασε σε σημείο να περιμένει μία νίκη για να εξασφαλίσει και μαθηματικά την σωτηρία της, όπερ και έγινε όταν πήρε άνετο άσο με σκορ 4-1 επί της Γκαζελέκ. Τώρα θα έρθει το τρίποντο, τώρα θα έρθει το τρίποντο, έλεγες, με το ενδεχόμενο να συνεχίσει στην National να μην μοιάζει και τόσο κοντινό, ειδικά αν αναλογιστούμε το τι γινόταν από κάτω της. Όλα, βεβαίως, θα ήταν διαφορετικά εάν προς το φινάλε δεν χρειαζόταν δέκα προσπάθειες για να πάρει μία νίκη στα τελευταία ισάριθμα (10) παιχνίδια μπροστά στο κοινό της. Στα καλά νέα της, βάζει μπροστά για το νέο γήπεδό της, που έχει ελπίδες ολοκλήρωσης έως και το 2020.

Προπονητής: Έναν γνώστη του ποδοσφαίρου της Γαλλίας, αλλά στην γυναικεία του version, θα έχει για προπονητή της τη φετινή σεζόν η Νιορ, που θα γίνει η ομάδα η οποία θα δώσει στον Πατρίς Λερ την πρώτη του ευκαιρία στο ένα από τα δύο επαγγελματικά (ανδρικά) πρωταθλήματα της Γαλλίας. Άκρως επιτυχημένος με την γυναικεία ομάδα της Μονπελιέ, μετά από λίγα χρόνια ο Λερ επέστρεψε στην γενέτειρά του για να αναλάβει την γυναικεία ομάδα της Λυών και μαζί της να κάνει πράγματα και θαύματα, με σίγουρη πικρία την αποτυχία για την κατάκτηση τριών συνεχόμενων Champions League, κάτι που οι “λιονταρίνες” πέτυχαν φέτος. Από εκεί πήγε δύο χρόνια στο αντίπαλο δέος, την Παρί Σεν Ζερμέν, για να ξεκινήσει μια... διαφορετική ζωή.

Γήπεδο: René Gaillard (11.352)

Μεταγραφές: Έχει αρκετές ανακατατάξεις στο ρόστερ της, με περίπου δέκα ποδοσφαιριστές της να φεύγουν και άλλους τόσους να έρχονται. Από τις πιο σημαντικές απώλειές της είναι αυτές των Σοπλάν και Ρουά, οι οποίοι πωλήθηκαν στις δύο ομάδες της Κορσικής, την Αζαξιό και την Γκαζελέκ Αζαξιό. Από την άλλη πλευρά, οι προσθήκες της είναι άγνωστες με πρώτη ανάγνωση, με τους σκάουτέρ της να προτείνουν ως τελικές επιλογές παίκτες που δεν είχαν εμπειρίες από την Ligue 2 την περασμένη σεζόν. Εξαίρεση ο Κοντέ της Λοριάν, τον οποίο απέκτησε με μορφή δανεισμού.

Προετοιμασία: Εξαιρουμένης της ήττας από την Λε Μαν με σκορ 2-1, η Νιορ έδωσε άλλα τρία φιλικά παιχνίδια (Ερμπιέ-Λοριάν-Λαβάλ) των οποίων επικράτησε ως γηπεδούχος με 1-0, σκορ που ενδεχομένως να δείχνει από τώρα την δυναμική που θα έχει στο πρωτάθλημα. Δεν φάνηκε πως είναι ικανή για πολλά.

Εκτίμηση: Δεν τρέφουν αυταπάτες στο “στρατόπεδό” της και με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας θα ήμασταν αφελείς όλοι όσοι ενδεχομένως θα πιστεύαμε πως μπορεί να φτάσει ψηλά. Δοκιμάζει κάτι καινούργιο με τον προπονητή της, ίσως περισσότερο σαν μια κίνηση εντυπωσιασμού για να έχει ελπίδες παραμονής. Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ανάμεσα στις υποψήφιες για την τελευταία τριάδα.

 

Γκαζελέκ Αζαξιό

Τι έκανε πέρυσι: Αν και ξεκίνησε αρκετά καλά στο πρωτάθλημα, μία πολύ κακή περίοδός της δεν της επέτρεψε να τερματίσει πάνω από την 18η θέση. Ήταν πέντε βαθμούς πάνω από την τελευταία τριάδα και τα πλέι άουτ, αλλά επί της ουσίας δεν αγχώθηκε ιδιαιτέρως στο φινάλε, παίρνοντας δύο σημαντικές νίκες στα τελευταία παιχνίδια της με την υποβιβασμένη Τουρ και την αδιάφορη Ορλεάν, για να εξασφαλίσει και τυπικά την παρουσία της στο δεύτερο και τελευταίο επαγγελματικό πρωτάθλημα της χώρας.

Προπονητής: Ο Αλμπέρ Καρτιέ την ανέλαβε πέρυσι και θα είναι αυτός που θα την καθοδηγήσει και φέτος. Ο πρώην προπονητής του Πανθρακικού έκανε καλή δουλειά στην πρώτη του σεζόν και πήρε την άδεια να συνεχίσει το έργο του και την αγωνιστική περίοδο που ξεδιπλώνεται μπροστά μας.

Γήπεδο: Ange Casanova (8.000)

Μεταγραφές: Έχει ενδιαφέρον να δούμε την φετινή της ομάδα, η οποία θα είναι ενισχυμένη με τους Μπλαγιάκ (Στρασβούργο), Ρουά (Νιορ), Παλμιερί (Μετς) και Εντόι (Τουρ) που κατά πάσα πιθανότητα θα απασχολήσουν όλοι τους το αρχικό σχήμα στο μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν. Στις αποχωρήσεις της ξεχώρισαν η επιστροφή του νεαρού Γιορίς στη Νις (σ.σ δεν αποκλείεται να ξαναπάει δανεικός στην Γκαζελέκ), η λήξη του συμβολαίου του βασικού πορτέρο Ελανά, ομοίως με αυτό του Εμσανγκαμά που επίσης είχε πολύ γεμάτη σεζόν.

Προετοιμασία: Έκανε ζέσταμα σε φιλικό με πολλά γκολ απέναντι στην συντοπίτισσα Μπαστιά και στην συνέχεια συνάντησε για πρώτη φορά την Γκρενόμπλ, που ανέβηκε στο τέλος της περσινής σεζόν. Μετά έδωσε δύο πολύ δυνατά τεστ με Μπορντό και Νιμ, με τις δύο ήττες της να μην σημαίνουν πως δεν ήταν καλή, ειδικά απέναντι στους Γιρονδίνους. Αρκετά τα θετικά στοιχεία.

Εκτίμηση: Ο Γκαλτιέ λέει πως ο ελάχιστος στόχος της ομάδας του είναι εκ νέου η παραμονή της στις επαγγελματικές κατηγορίες. Θα πρέπει να ξεκινήσει την σεζόν με τους Περκί, Πιελ και Μπα εκτός ενδεκάδας εξαιτίας τιμωρίας, αλλά στο στρατόπεδό της υπάρχει αισιοδοξία πως όλα θα πάνε καλά. Πρέπει να βρει χημεία γιατί έχει πολλά νέα πρόσωπα. Θα μπει με ενθουσιασμό, αλλά θα χρειαστεί χρόνο, συνεπώς τα ματς της περιμένω να αποκτήσουν υπέρ της ενδιαφέρον από την 6η-8η αγωνιστική κι έπειτα. Έμεινε σχετικά άνετα πέρυσι, μπορεί να τα πάει και λίγο καλύτερα φέτος. Αν της βγει το πράγμα, πάει μέχρι και 10η-13η.

 

Νανσί

Τι έκανε πέρυσι: Στο παρά πέντε γλίτωσε τον υποβιβασμό στις ερασιτεχνικές κατηγορίες και κατά πάσα πιθανότητα τον αφανισμό της η Νανσί, η οποία έπρεπε να κερδίσει πάση θυσία την τελευταία αγωνιστική, πράγμα που κατάφερε. Με τον Ντιντιέ Τολό να παίρνει το χρίσμα από την διοίκηση την κατάλληλη στιγμή για να προλάβει να την βγάλει από την επικίνδυνη ζώνη, η ομάδα της Λωραίνης τερμάτισε με δύο βαθμούς περισσότερους από την Μπουργκ Περονάς, που επίσης νίκησε στο φινάλε κι έτσι παρέμεινε από πάνω της καταλαμβάνοντας την 17η θέση. Πολλά τα προβλήματά της στο διοικητικό κομμάτι μιας και ο αφανισμός που αναφέρθηκε παραπάνω δεν είναι λέξη της υπερβολής, αλλά η πραγματικότητα που θα αντιμετώπιζε εάν δεν έμενε στα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Το είχε πει και ο πρόεδρός της...

Προπονητής: Ο Τολό επέστρεψε στους πάγκους μετά από μεγάλο διάλειμμα για να γίνει ο τέταρτος τεχνικός της Νανσί την περασμένη περίοδο μετά τους Πάμπλο Κορέα, τον Βενσάν Ονιόν και τον Πατρίκ Γκαμπριέλ τον οποίο και αντικατέστησε. Ανέλαβε τις τύχες της ομάδας τον Απρίλιο και θα είναι και πάλι αυτός που θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Γήπεδο: Marcel-Picot (20.087)

Μεταγραφές: Τέλος στην καριέρα του έβαλε ο Χατζί, με την ηγετική του φυσιογνωμία αλλά και την έφεσή του στο σκοράρισμα να είναι στοιχεία που σίγουρα θα λείψουν από την ομάδα του Τολό, που θα πρέπει να... ζήσει και χωρίς τους Νορντάν και Κουφό, με τον πρώτο να επιστρέφει στην Σεντ Ετιέν στην οποία ανήκει και τον δεύτερο να πωλείται στην Βαλανσιέν. Έκανε πολύ καλή προσθήκη στα χαφ με τον Ντανίλσον από την πρωταθλήτρια Ρεμς, ο οποίος δεν χωρούσε στα πλάνα της Ligue 1, ενώ απέκτησε και τους Σεκά (Στρασβούργο), Κουλιμπαλί (Ρεν). Πιο πρόσφατη μεταγραφή της είναι αυτή του Παπέ Σανέ από την Καέν.

Προετοιμασία: Την ώρα που στα μεταγραφικά της περιμένει ακόμη έναν με δύο παίκτες αλλά και κατά πάσα πιθανότητα μια δικαστική απόφαση για να εισπράξει συμφωνηθέντα με την Σεβίλλη αναφορικά με την μεταπώληση του Κλεμάν Λενζλέ (σ.σ πήγε στην Μπαρσελόνα), χρήματα που προφανώς θα της φανούν πολύ χρήσιμα, η Νανσί έδωσε πέντε φιλικά εκ των οποίων κέρδισε τα δύο, έχασε τα άλλα δύο και ήρθε ισόπαλη χωρίς σκορ κόντρα στο Στρασβούργο.

Εκτίμηση: Ήταν να παίξει, ήταν και να μην παίξει στο φετινό πρωτάθλημα, αλλά τελικά πήρε το “ΟΚ” προσκομίζοντας τις απαραίτητες εγγυήσεις για τα οικονομικά της, με επόμενο θέμα που περιμένει να κλείσει να είναι η μεταβίβαση των μετοχών της σε νέο επενδυτή στις αρχές του φθινοπώρου. Είναι (σ.σ. για την ακρίβεια, παραμένει) σε δυσμενή θέση ο σύλλογος και μέχρι να βρεθεί οριστική λύση αυτό μπορεί να την επηρεάσει. Πρέπει να είναι σχεδόν δεδομένο ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν θα αλλάξει κάτι, κι αυτό σίγουρα θα έχει επιρροή στους ποδοσφαιριστές της, οι οποίοι έως τότε ενδεχομένως να έχουν χάσει σημαντικό έδαφος στην βαθμολογία. Λογικά θα τερματίσει χαμηλά, αλλά ίσως κρατήσει το στάτους της λίγο πιο εύκολα την σεζόν που ξεδιπλώνεται μπροστά μας.

 

Ρεντ Σταρ

Τι έκανε πέρυσι: Τον τίτλο της πρωταθλήτριας πανηγύρισε στο τέλος της περσινής σεζόν στο τρίτο πρωτάθλημα της χώρας η Ρεντ Σταρ, που μετά τον πρόσφατο υποβιβασμό της έκανε μια ολοκληρωμένη πορεία στη National και άφησε πίσω όλες τις υπόλοιπες για να πιάσει κορυφή. Η μάχη ανάμεσα σε αυτήν, την Μπεζιέ και την Γκρενόμπλ ήταν τεράστια, αλλά προς το τέλος έκανε επτά νίκες σε οκτώ ματς, ηττήθηκε σε μόλις δύο από αυτά και συγκέντρωσε 56 βαθμούς.

Προπονητής: Στον πάγκο της παραμένει ο Ρεζί Μπρουάρ, ο οποίος έχει εισέλθει στον δεύτερο χρόνο του συμβολαίου του με τον σύλλογο και είναι ακόμη μία φορά έτοιμος να βγάλει διετία σε έναν γαλλικό σύλλογο, όπως έκανε στο παρελθόν με την Ροντέ, τη Νιμ, την Κλερμόν και τη Νιορ.

Γήπεδο: Stade Bauer (10.000)

Μεταγραφές: Σε πολύ καλές κινήσεις προχώρησαν οι πρωταθλητές της National, που ενισχύθηκαν με τον Ντουσέ από την Λανς, τον Σαό από την Σοσό, τον Σεϊντού από την Ορλεάν, τον Μπουρζό από την Αμιάν και τέλος τον Μπερτιέ από την Ρεμς, που ήταν και η μοναδική προσθήκη με την μορφή δανεισμού και όχι κανονικής αγοράς. Από την άλλη, έδωσε τον Σανέ στην Σοσό και τον Κεϊτά στον Ερμή Αραδίππου, στην Κύπρο.

Προετοιμασία: Τρία τα φιλικά της κατά την καλοκαιρινή της προετοιμασία, με τα αποτελέσματα να είναι ξεχωριστά στο καθένα. Στην αρχή οι παίκτες του Μπρουάρ έμειναν ισόπαλοι με την Λε Μαν, για να έρθει η ήττα από τη Χάβρη με σκορ 1-0 και η νίκη επί της περσινής πρωταθλήτριας της κατηγορίας, Ρεμς (2-1). Γενικά ικανοποιημένος ο τεχνικός της από τα όσα είδε λίγο πριν αρχίσει το πρωτάθλημα, που μετά το ματς με την Ρεμς τόνισε πως περισσότερο φοβάται την επιρροή που μπορεί να έχει στην ομάδα το ότι δεν θα παίξει στην έδρα της, αλλά θα βγάλει την σεζόν στο Μποβέ.

Εκτίμηση: Πέρυσι ήταν καλύτερη από τις υπόλοιπες και δικαίως κατέκτησε τον τίτλο, ωστόσο ήδη η νέα σεζόν της δεν έχει ξεκινήσει όπως θα ήθελε. Έδωσε όσες περισσότερες εγγυήσεις μπορούσε για το γήπεδό της, αλλά η LFP δεν της επέτρεψε να επιστρέψει εκεί που ήθελε, προκαλώντας μάλιστα και την οργή των οργανωμένων που πάνε για μποϊκοτάζ των εντός έδρας ματς. Θα είναι περίπλοκη η κατάσταση, αλλά μάλλον πάει για σχετικά άνετη σωτηρία.

 

Μπεζιέ

Τι έκανε πέρυσι: Ούσα δεύτερη σε ισοπαλίες (13) στο πρωτάθλημα, μαζί με άλλες ομάδες, αλλά παίρνοντας και ισάριθμες νίκες, η Μπεζιέ τερμάτισε στην δεύτερη θέση με αρκετή διαφορά από την πρώτη Ρεντ Σταρ, φτάνοντας τους 52 βαθμούς, με την δεύτερη καλύτερη επίθεση της λίγκας με 41 γκολ.

Προπονητής: Με τον Ματιέ Σαμπέρ θα κινηθεί και φέτος η Μπεζιέ, με τον 39χρονο να βρίσκεται στον δεύτερο χρόνο της προπονητικής του καριέρας και να κάνει το μεγάλο βήμα στα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Την ψυχική δύναμη των ποδοσφαιριστών του εξύμνησε ο ίδιος με το τέλος της προετοιμασίας, ενώ τόνισε πως άπαντες είναι έτοιμοι.

Γήπεδο: Sauclières (12.000)

Μεταγραφές: Τα βρήκε με την Λοριάν για την μετακίνηση του Ι. Σισοκό, αλλά τον πήρε και πάλι πίσω δανεικό, την ώρα που μοναδική της μεταγραφή από αυτές που αξίζουν αναφοράς να είναι εκείνη του Σιντιμπέ από την Παρί. Από την πλευρά της στους Παριζιάνους έδωσε τον Καντέ, ενώ έχασε και τον Λαπί που επέλεξε τη Νιορ.

Προετοιμασία: Σημαντική νίκη απέναντι στην Μαρσέιγ πήρε κατά την καλοκαιρινή της προετοιμασία η Μπεζιέ, που θα έχει να το λέει ακόμη και με μια επικράτηση κόντρα σε ένα σύνολο με αρκετές αλλαγές. Από ‘κει και πέρα πάντως δεν μπόρεσε να πάρει ούτε ισοπαλία, γνωρίζοντας 3/3 ήττες στα άλλα ματς, από Νιμ και Οσέρ με σκορ 1-0 και 3-2 από την ερασιτεχνική Σετ.

Εκτίμηση: Θα είναι πολύ δύσκολο να κρατηθεί στην Ligue 2 η νεοφώτιστη ομάδα, που δεν θα έκανε σε κανέναν ιδιαίτερη έκπληξη εάν έπαιρνε και πάλι τον δρόμο της επιστροφής. Πολύ δύσκολο το έργο της.

 

Γκρενόμπλ

Τι έκανε πέρυσι: Ένα έξτρα βήμα κλήθηκε να κάνει στο φινάλε της περασμένης περιόδου η Γκρενόμπλ, που παρά την φιλότιμη προσπάθειά της για το απόλυτο στις τελευταίες στροφές, γνώρισε οδυνηρή ήττα και αναγκάστηκε να υποχωρήσει από την δεύτερη θέση και να διεκδικήσει την άνοδο μέσω της διαδικασίας των μπαράζ. Εκεί για καλή της τύχη έπεσε πάνω στην Μπουργκ Περονάς, την οποία κέρδισε 2-1 στο εντός και την άφησε στο 0-0 στον επαναληπτικό.

Προπονητής: Είχε μείνει ελεύθερος από την Μετς μετά το κακό ξεκίνημα στην σεζόν πέρυσι και φέτος επιστρέφει στους πάγκους με στόχο να μην πάθει τα ίδια. Ο λόγος για τον Φιλίπ Ινσμπερζέ, που έμεινε εκτός δουλειάς από τον Οκτώβριο και μετά, όπως είχε κάνει και πριν αναλάβει τη νυν ομάδα της Ligue 2.

Γήπεδο: Stade des Alpes (20.068)

Μεταγραφές: Το μυαλό της στην Κορσική φαίνεται πως είχε η Γκρενόμπλ, που “τσίμπησε” τους Μομπρί και Μσανγκαμά από την Γκαζελέκ Αζαξιό, η οποία επέλεξε να μην ανανεώσει τα συμβόλαιά τους, φέρνοντας έτσι δύο μονάδες που είχαν πρόσφατες εμπειρίες από το πρωτάθλημα. Αντιθέτως έχασε τον Μαγιεμπό, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόταση της Χάβρης και μετακινήθηκε εκεί.

Προετοιμασία: Δύο ισοπαλίες, μία νίκη και μια ήττα ο απολογισμός της κατά την προετοιμασία της, με την επικράτησή της να έρχεται με σκορ 5-0 αλλά να μην δίνει καθόλου χαρά στις τάξεις της μιας και ο Φαμπιάν Μπογιέ χτύπησε στο γόνατό του και θα χάσει όλη την σεζόν, κατά τον μοναδικό χρόνο που έχει στο συμβόλαιό του.

Εκτίμηση: Δεν είναι κακή ομάδα η Γκρενόμπλ και οι ρυθμοί της δείχνουν αν μη τι άλλο διάθεση για προσπάθεια και μάχη μέχρις εσχάτων. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα επιβιώσει ανάμεσα στις υπόλοιπες, αλλά δεδομένων των συνθηκών δεν θα ήταν και τεράστια έκπληξη το να είναι αυτή που θα παραμείνει σε σύγκριση με όσες ανέβηκαν.

Siafeberg

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

 

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Winmasters
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ