foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ71
COSMOTE TV ΔΩΡΕΑΝ* ΕΔΩ 📺 ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Η Κομισιόν λαμβάνει δράση με σκοπό τη συμμόρφωση της νομοθεσίας των κρατών μελών

Νομοθεσία | 21 Νοε 2013 06:49
ec.jpg
Τη χθεσινή μέρα, 20 Νοεμβρίου είχαμε σημαντικές εξελίξεις σχετικά με το μέλλον των online τυχερών παιχνιδιών. Στις 30 Οκτωβρίου η Κομισιόν, μέσω του Επιτρόπου κου Μπαρνιέ είχε εκφράσει την αναγκαιότητα για ένα ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο στην ΕΕ,  καλώντας παράλληλα τα κράτη μέλη να συμμορφώσουν την εθνική νομοθεσία ώστε να συμβαδίζει με την ευρωπαϊκή. Χθες η Ευρωπαική Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στη Σουηδία, ενώ ζήτησε διευκρινήσεις και από άλλα 5 κράτη-μέλη μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Η δράση της ΕΕ θεωρείται ιδιαίτερη σημαντική με την τελευταία να χρονολογείται το 2008 και στοχεύει στη διασφάλιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, τη στιγμή που υπάρχει λόγω και των οικονομικών συνθηκών μία διεθνής τάση για ρύθμιση της.

Οι δύο ενώσεις των ιστοσελίδων, RGA και EGBA, εξέδωσαν ανακοινώσεις εκφράζοντας τις θέσεις πάνω στο ζήτημα.

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ RGA 
 
Σήμερα, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε επίσημα μία σειρά διαδικασιών επι παραβάσει κατά ορισμένων κρατών μελών των οποίων η νομοθεσία για τα τυχερά παιχνίδια φαίνεται να μη συμμορφώνεται με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή απέστειλε αιτιολογήμενη γνώμη στη Σουηδία η οποία ήταν υπό έλεγχο για αρκετά χρόνια, ενώ έχει ζητήσει από Βέλγιο, Κύπρο, Τσεχία, Λιθουανία, Πολώνια και Ρουμανία περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εθνική τους νομοθεσία, η οποία σήμερα περιορίζει την παροχή υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών.

Είναι ωστόσο λυπηρό το γεγονός πως καμμία χώρα μέχρι στιγμής δεν έχει παραπεμφθεί μέχρι στιγμής στο Ευρωπαίκό Δικαστήριο, όταν οι υπάρχουσες διαδικασίες επί παραβάσει φαίνεται να είναι αρκετά προχωρημένες και τεκμηριωμένες για να το πράξει.

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ακολουθεί τη δημοσίευση του σχέδιου δράσης για τα online τυχερά παιχνίδια τον Οκτώβριο 2012 το οποίο επιβεβαίωνε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να εξασφαλισθεί ότι τα κρατη-μέλη συμμορφώνονται πλήρως με το κοινοτικό δίκαιο. Η ανακοίνωση της Επιτροπής σημερά αντανακλά τις επιθυμίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπως εκφράστηκαν σε διαδοχικά ψηφίσματα για τα online τυχερά παιχνίδια και συντάχθηκαν από τους Jurgen Creutzmann και Ashley Fox, το 2012 κα 2013 αντίστοιχα, κάνοντας έκκληση στη ΕΕ να δράσει άμεσα για συμμόρφωση των κρατών. Eν τέλει φάινεται να υπάρχει μία συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με την ανάγκη αντιμετώπισης των παράνομων περιορισμών μετά από πολλά χρόνια αδράνειας.

Από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, η Επιτροπή ξεκίνησε διάλογο με τα κράτη μέλη και ζήτησε οι εθνικοί περιορισμοί στην παροχή των online τυχερών παιχνιδιών να δικαιολογηθούν, όπως προβλέπεται στην νομοθεσία του Ευρωπαικού Δικαστηρίου. Παρόλο που πολλά κράτη μέλη ήταν αρχικά μέρος της έρευνας, η Κομισιόν αποφάσισε να προχωρήσει με τη δράση κατά ενός μικρού μόνο αριθμού κρατών μελών.
Η απουσία της Γερμανίας και της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα λυπηρό γεγονός καθώς και οι δύο χώρες είναι "αγορές-κλειδιά" των τυχερών παιχνιδιών και των οποίων η ισχύουσα νομοθεσία δεν φαίνεται να είναι πλήρως συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η επίσημη διαδικασία μπορεί να είναι χρονοβόρα και εάν τα κράτη
κράτη μέλη αποφασίσουν με δική τους πρωτοβουλία να θεσπίσουν νομοθεσία που δεν είναι συμβατή με τις οδηγίες της Επιτροπής, μπορεί να εξακολουθούν να λειτουργούν παράνομα για αρκετά  χρόνια πριν την απόφαση του Δικαστηρίου που θα τους εξαναγκάσει να συμμορφωθούν.

Η RGA εκτιμά, ωστόσο, ότι η ανακοίνωση της Επιτροπής θα θέσει περαιτέρω πίεση στα απρόθυμα κράτη μέλη και ότι πρέπει να επικροτηθεί. Η ένωση των ιστοσελίδων ελπίζει ότι αυτό θα επιταχύνει την τάση εντός της ΕΕ για τη δημιουργία του νέων καθεστώτων αδειοδότησης. Αυτά έχουν δείξει ότι μια ανοιχτή, οργανωμένη αγορά μπορεί να παρέχει μία συμβατή με την ΕΕ-λύση .

Ο Clive Hawkswood , Διευθύνων Σύμβουλος της RGA, δήλωσε: "H ανακοίνωση είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την online βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών που έχει υποφέρει εδώ και πολύ καιρό από τη νομική αβεβαιότητα και το αδικαιολόγητο κλείσιμων αγορών. Παρά το γεγονός ότι έχουμε πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, οι περιορισμοί στην αγορά μπορεί να θεωρηθούν νόμιμοι και δικαιολογημένοι, έχουμε το δικαίωμα στην ελεύθερη παροχή των υπηρεσιών και πρέπει να δοθούν στην αγορά τυχερών παιχνιδιώ δικαώματα.
Εμείς για μία ακόμα φορά κοιτάμε στην Επιτροπή, ως θεματοφύλακα των Συνθηκών, να
επιβάλει αυτές των διατάξεις και αναμένουμε ότι οι χώρες που υπόκεινται στη διαδικασία
θα εισαγάγουν τις απαιτούμενες αλλαγές το συντομότερο δυνατό.

Τέλος ανακοίνωσης της RGA.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ EGBA

Ανακοίνωση όμως εξέδωσε και η EGBA, έταιρη μεγάλη ένωση ιστοσελίδων,  που εκπροσωπεί μεταξύ άλλων τις  Bwin, Expekt, Bet-at-home, Unibet.
Η ανακοίνωση της ΕGBA έχει πιο επιθετικό τόνο, αναφέροντας στην 3η παράγραφο:

"Αυτά είναι η πρώτη σειρά αποφάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με εκκρεμείς καταγγελίες και υποθέσεις που εκκρεμούν επί παραβάσει για πάνω από 20 κράτη μέλη (βλ. σχετικό σύνδεσμο). Ενώ η Επιτροπή έχει κλείσει ορισμένες καταγγελίες, οι περιπτώσεις κατά των Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία και Κάτω Χωρών παραμένουν υπό διερεύνηση και αναμένεται η επίσημη απόφαση. Η απόφαση για την επανεκκίνηση των διαδικασιών επί παραβάσει για τα  τυχερά παιχνίδια είναι ένα σημαντικό βήμα, καθώς η τελευταία δράση της Κομισιόν χρονολογείται τον Φεβρουάριο του 2008."

Η δράση της Κομισιόν βασίζεται σε πρόσφατες διευκρινίσεις από το ΔΕΚ σχετικά με το πώς εφαρμόζεται η συνθήκη για τον (online) κλάδο των τυχερών παιχνιδιών (βλ. σχετικό σύνδεσμο). Η εθνική κανονιστική ρύθμιση η οποία απαγορεύει την παροχή υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών από παρόχους που εδρεύουν σε άλλα κράτη μέλη διαπιστώθηκε ότι περιορίζει την ελευθερία των κατοίκων να λαμβάνουν υπηρεσίες που προσφέρονται σε άλλα κράτη μέλη. Επιπλέον, τα καθεστώτα αδειοδότησης τυχερών παιχνιδιών πρέπει να είναι διαφανή, χωρίς να κάνουν διακρίσεις ή να αυθαιρετούν. Το πιο σημαντικό, το ΔΕΕ έχει διευκρινίσει ότι η εθνική νομοθεσία θα πρέπει να είναι πλήρως συνεπής στους στόχους και τα μέτρα της και ότι εναπόκειται στο κράτος μέλος να αποδείξει ότι τα περιοιριστικά μέτρα που επέβαλε είναι κατάλληλα και αναγκαία.

O Maarten Haijer , Γενικός Γραμματέας της EGBA , σχολίασε: "Η σημερινή απόφαση της Επιτροπής είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα φέρει μεγαλύτερη νομική σαφήνεια στην αγορά online τυχερών παιχνιδιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγχαίρουμε τον Επίτροπο Barnier και τις υπηρεσίες του για την επιμονή και τη δέσμευση για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας των τυχερών παιχνιδιών.  Η  EGBA προτρέπει τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για να θέσουν σε εφαρμογή  αποτελεσματικά, μία εμπορικά βιώσιμη νομοθεσία για τα τυχερά παιχνίδια που θα λαμβάνει υπόψη τις απαιτήσεις του ΔΕΕ ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη προσφυγής στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων . "

Τέλος ανακοίνωσης της EGBA.


Σημείωση: Οι παραπάνω ανακοινώσεις αποτελούν μετάφραση εκ του πρωτοτύπου από το Foxbet.gr. Παρακαλούμε όπως σεβαστείτε το χρόνο μας και αναγράψετε την πηγή εάν το αναδημοσιεύσετε. 

Fox

21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ