foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
foxbet.gr Για να είσαι αλεπού στο στοίχημα
ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ*
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ71
COSMOTE TV ΔΩΡΕΑΝ* ΕΔΩ 📺 ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλα
3 ώρες
8 ώρες
12 ώρες

Πολωνία, Ekstraklasa: Preview σεζόν 2019-20

Previews Πρωταθλημάτων | 17 Ιουλ 2019 17:47
Πολωνία-Ekstraklasa-Preview-σεζόν-2019-20.jpg

Το απρόβλεπτο πρωτάθλημα της Πολωνίας ξεκινάει την Παρασκευή (19/7) και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Η περσινή σεζόν ήταν ιστορική, καθώς ολοκληρώθηκε μια σούπερ έκπληξη. Η Πιαστ Γκλίβιτσε με τρομερό ντεμαράζ στα πλέι οφ κατάφερε να «γκρεμίσει» από την κορυφή την μόνιμη πρωταθλήτρια, Λέγκια Βαρσοβίας και πανηγύρισε το πρώτο της τίτλο.

Μακροχρόνιο στοίχημα

Ανάλογη έκπληξη, όπως η περσινή με το «θαύμα» της Πιάστ Γκλίβιτσε, δύσκολα μπορεί να επαναληφθεί. Η Λέγκια Βαρσοβίας έκανε κινήσεις που «δείχνουν» πείσμα και ξεκάθαρο στόχο να επιστρέψει στην κορυφή. Δεδομένα, προσφέρεται ως το πρώτο φαβορί για τον τίτλο (1.80 stoiximan) και παρότι είναι μικρή απόδοση για μακροχρόνιο, είναι το πιο λογικό ποντάρισμα. Λέχια Γκντανσκ και Γιαγκελόνια βρίσκονται αρκετά πίσω (7.00 & 7.50 αντίστοιχα), ωστόσο μοιάζει δύσκολο να κόψουν πρώτες το νήμα.

Εκτίμηση τελικής κατάταξης

1. Λέγκια Βαρσοβίας, 2. Λέχια Γκντανσκ, 3. Γιαγκελόνια, 4. Λεχ Πόζναν, 5. Πογκόν, 6. Πιάστ Γκλίβιτσε, 7. Κρακόβια, 8. Βίσλα Κρακοβίας, 9. Ζαγκλέμπιε Λούμπιν, 10. Σλασκ, 11. Ρακόφ, 12. Άρκα Γκντίνια, 13. Κορόνα Κίελτσε, 14. Γκόρνικ, 15. Πλοκ, 16. Λοντζ

 

Σύστημα διεξαγωγής

Η εφαρμογή του νέου συστήματος διεξαγωγής έχει κάνει το πρωτάθλημα απρόβλεπτο και αρκετά ανταγωνιστικό. Δεν υπάρχουν αδιάφορα παιχνίδια και άπαντες διεκδικούν το καλύτερο πλασάρισμα. Στο πρωτάθλημα συμμετέχουν 16 ομάδες και όλες θα παίξουν μεταξύ τους, εντός και εκτός. Με την ολοκλήρωση των 30 αγωνιστικών, το πρωτάθλημα χωρίζεται σε δύο γκρουπ. Οι θέσεις 1-8 παίζουν πλέι οφ πρωταθλήματος και οι θέσεις 7-16 πλέι άουτ (μεταφέρονται οι βαθμοί της κανονικής διάρκειας). Στη συνέχεια σε κάθε γκρουπ διεξάγονται επτά αγωνιστικές, με τους τέσσερις πρώτους από κάθε γκρουπ (δλδ. θέσεις 1-4 & 7-10) να έχουν ένα ματς παραπάνω στην έδρα τους. Από τα πλέι οφ, ο πρώτος αναδεικνύεται πρωταθλητής και εξασφαλίζει εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο δεύτερος και ο 3ος βγαίνουν στα προκριματικά του Γιουρόπα, όπως και η ομάδα που θα κατακτήσει το Κύπελλο. Αν αυτή είναι μέσα στην πρώτη τριάδα, τότε «ανοίγει» και η 4η θέση για την Ευρώπη. Στα πλέι άουτ, οι δύο τελευταίες υποβιβάζονται απευθείας στη 2η κατηγορία. Κριτήρια ισοβαθμίας: α) βαθμοί στα μεταξύ τους, β) διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους, γ) καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους, δ) περισσότερα εκτός έδρας γκολ στα μεταξύ τους (μόνο για ισοβαθμία δύο ομάδων), ε) διαφορά τερμάτων, στ) καλύτερη επίθεση, ζ) fair play, η) κλήρωση. Στα πλέι οφ/άουτ: Θέση στην κανονική διάρκεια.

 

Οι 5 καλύτερες μεταγραφές

Παίκτης Θέση Από Σε
Νοβικόβας Μέσος Γιαγκελόνια Λέγκια Β.
Μαλόκα Αμυντικός Γκρόιτερ Φιρτ Λέχια Γκντανσκ
Μουντρίνσκι Επιθετικός Τσουκαρίτσκι Γιαγκελόνια
Μανιάς Επιθετικός Αστέρας Τρ. Πογκόν
Καφού Μέσος Μετς Λέγκια Β.

 

 

Οι ομάδες της Ekstraklasa Πολωνίας

Πιαστ Γκλίβιτσε

Τι έκανε πέρυσι: Ονειρική χρονιά ήταν περσινή, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Πολωνία. Παρότι τερμάτισε 3η στην κανονική διάρκεια, στα πλέι οφ ήταν εντυπωσιακή και έκανε απίθανο ντεμαράζ. Στο Κύπελλο, αποκλείστηκε νωρίς από τη Λέγκια Βαρσοβίας.

Προπονητής: Βάλντεμαρ Φόρναλικ. Ο 56χρονος Πολωνός βρίσκεται από το 2017 στον πάγκο και δεδομένα είναι ο πρωτομάστορας της περσινής επιτυχίας. Το όνομά του έχει ήδη γραφτεί με «χρυσά» γράμματα στην ιστορία του συλλόγου και δεν θα μπορούσε να μην συνεχίσει και φέτος το επιτυχημένο έργο του.

Έδρα: Stadion Miejski (10.037)

Μεταγραφές: Έκανε κάποιες αλλαγές στο ρόστερ, αλλά ο βασικός κορμός παρέμεινε. Πήρε τον Μιλέφκσι (Μ, 24/0) από την Σοσνόβιεκ, τον Χουκ (Α, 36/1, με Ντουνάισκα) και τον νεαρό φορ Στέστσικ (22/10 με Νυρεμβέργη Β’). Αποχώρησε ο ομογενής φορ Παπαδόπουλος (Ε, 33/5, πέρυσι) και οι Μακ (Μ, 21/1), Σεντλάρ (Α, 31/6).

Προετοιμασία: Πρωτόγνωρη κατάσταση για την Πιάστ, αφού έπρεπε να προετοιμαστεί για τα προκριματικά του Champions League (έπαιζε με ΜΠΑΤΕ). Αγωνίστηκε μόλις σε τρία φιλικά και στο τελευταίο ήταν εντυπωσιακή, καθώς συνέτριψε 7-1 την Μιέντζ Λέγκνιτσα. Έχασε στο Σούπερ Καπ με 3-1 από τη Λέχια Γκντανσκ.

Εκτίμηση: Πέρυσι εξέπληξε τους πάντες, κατακτώντας το πρωτάθλημα. Όπως είναι λογικό πλέον, την υπολογίζουν όλοι και δύσκολα θα μπορέσει να επαναλάβει την περσινή επιτυχία. Είναι ενδεικτικό πως παρότι είναι κάτοχος, λογίζεται ως το έκτο φαβορί για τον τίτλο.

 

Λέγκια Βαρσοβίας

Τι έκανε πέρυσι: Έχασε το πρωτάθλημα μέσα από τα χέρια της. Η κορυφαία ομάδα στη χώρα, βάσει τίτλων, τερμάτισε πρώτη στην κανονική διάρκεια, αλλά στα πλέι οφ απογοήτευσε πλήρως και την προσπέρασε η Πιαστ. Στο Κύπελλο, αποκλείστηκε από την Ρακόφ (πέρυσι ομάδας 2ης κατηγορίας) στα προημιτελικά και στην Ευρώπη δεν κατάφερε να μπει σε ομίλους. Κοινώς «μαύρη» χρονιά.

Προπονητής: Αλεξάνταρ Βούκοβιτς. Ο 39χρονος Σερβοπολωνός ξεκίνησε την προηγούμενη χρονιά, στη συνέχεια ανέλαβε ο Ρικάρντο Σα Πίντο και μετά τη απόλυση του Πορτογάλου, πήρε και πάλι τα ηνία της ομάδας. Παρότι κατάφερε να χάσει το πρωτάθλημα πήρε το «πράσινο» φως να συνεχίσει.

Έδρα: Stadion Miejski im. Marszałka Józefa Piłsudskiego (30.967)

Μεταγραφές: Μετά την αποτυχία πέρυσι η διοίκηση προχώρησε σε ανανέωση του ρόστερ. Ήρθαν αρκετοί και έφυγαν άλλοι τόσοι. Στις πιο σημαντικές μετακινήσεις, πήρε τους Γκβίλια (Α, 34/3, με Λουκέρνη και Γκόρνικ), Νοβίκοβας (Μ, 40/9, με Γιαγκελόνια), ενώ διατήρησε και τον Καφού (Μ, 42/6). Πούλησε 5,5 εκατ. τον Σζιμάνσκι (Μ, 42/2) στην Ντ. Μόσχας και έφυγαν οι Χλούσεκ (Α, 34/3), Χαμαλάινεν (Μ, 24/2) και Μάλαρτζ (Τ, 17/0).

Προετοιμασία: Έδωσε πέντε φιλικά ενόψει των επίσημων αγώνων (πρωτάθλημα και Ευρώπη), αφήνοντας καλές εντυπώσεις. Ξεχώρισε η νίκη 3-0 επί της Πλζεν και το 6-0 επί της Πογκόν Σιέντλτσε. Παίζει 1ο προκριματικό γύρο στο Europa League με την αδύναμη Γιουρόπα από το Γιβραλτάρ.

Εκτίμηση: Το «πατατράκ» που έπαθε πέρυσι ήταν «σκληρό» μάθημα και μπαίνει με ξεκάθαρο στόχο την επιστροφή στην κορυφή. Έκανε καλές μεταγραφές, έχει δυνατό ρόστερ και δίκαια είναι το πρώτο φαβορί για τον τίτλο.

 

Λέχια Γκντανσκ

Τι έκανε πέρυσι: Έκανε σούπερ πρώτο γύρο και ήταν στην κορυφή της βαθμολογίας για αρκετό καιρό. Στα πλέι οφ έβγαλε κούραση και εν τέλει τερμάτισε 3η, στο -5 από την κορυφή. Ωστόσο, κατάφερε να κατακτήσει το Κύπελλο και να κλείσει με θετικό πρόσημο στη χρονιά.

Προπονητής: Πιότρ Στοκόβιετς. Έχει μεγάλο μερίδιο στην περσινή καλή πορεία. Παρότι έχασε το πρωτάθλημα, οδήγησε την ομάδα στους τίτλους, έστω και μέσω του Κυπέλλου και στην Ευρώπη. Δικαιωματικά λοιπόν, παρέμεινε και συνεχίζει το έργο του.

Έδρα: Stadion Energa Gdańsk (43.615)

Μεταγραφές: Έγιναν αρκετές αλλαγές στο φετινό ρόστερ. Πήρε από την Γκρόιτερ τον Μαλόκα (Α, 25/0, πέρυσι) και τους Γκάγιος (Μ, 36/5, με Λεχ Πόζναν), Ουντόβισιτς (Μ, 34/9, με Σοσνόβιεκ). Ωστόσο, πούλησε τον Μίχαλακ (Ε, 27/1) στην Ακμάτ για 1,5 εκ. ευρώ, ενώ αποχώρησαν οι Μακ (Μ, 22/3) και Γιανίτσκι (Μ, 30/0).

Προετοιμασία: Μέτρια εικόνα άφησε στα φιλικά προετοιμασίας. Κόντρα στον Ολυμπιακό πήρε τυχερή ισοπαλία (1-1), ενώ έχασε με 3-0 από την Μπερ Σεβά. Στην πρόβα τζενεράλε πριν τα επίσημα συνέτριψε 7-1 την αδύναμη Μπιτόβια Μπιτόφ. Κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της χρονιάς (Σούπερ Καπ), κερδίζοντας 3-1 εκτός την πρωταθλήτρια Πιαστ Γκλίβιτσε.

Εκτίμηση: Πέρυσι πλήρωσε το μικρό ρόστερ, με αποτέλεσμα να χάσει το πρωτάθλημα. Φέτος ξεκινάει με στόχο την διεκδίκηση του τίτλου, ωστόσο δύσκολα θα προσπεράσει τη Λέγκια Βαρσοβίας. Θα είναι πάντως αποτυχία αν δεν τερματίσει στην πρώτη τριάδα.

 

Κρακόβια

Τι έκανε πέρυσι: Θετικότατο είναι το πρόσημο για την περσινή σεζόν της Κρακόβια. Εκμεταλλεύτηκε τη κακή χρονιά των Γιαγκελόνια και Λεχ Πόζναν και ολοκλήρωσε την κανονική διάρκεια στην 4η θέση. Με τη δύναμη της έδρας διατηρήθηκε σε αυτή και στα πλέι οφ, εξασφαλίζοντας ευρωπαϊκό εισιτήριο. Στο Κύπελλο, απογοήτευσε, καθώς αποκλείστηκε νωρίς.

Προπονητής: Μιχάλ Πρόμπιερζ. Ο 46χρονος Πολωνός έκανε καλή δουλειά πέρυσι, η ομάδα του έπαιξε καλό ποδόσφαιρο και ήταν σωστή η επιλογή της διοίκησης να τον διατηρήσει στον πάγκο.

Έδρα: Stadion Cracovii im. Józefa Piłsudskiego (15.016)

Μεταγραφές: Εστίασε και απέκτησε ελεύθερους ποδοσφαιριστές, διατηρώντας ταυτόχρονα τον περσινό κορμό. Πήρε τους Γιαμπλόνσκι (Α, 24/1, με Λέφσκι Σόφιας πέρυσι), Φαν Άμερσφοορτ (Ε, 40/11 με Χέρενφεϊν) και Λόπες (Ε, 28/3, με Μποαβίστα). Έφυγε ο πολύτιμος φορ Καμπρέρα (28/14).

Προετοιμασία: Δεν είχε καλή εικόνα στα φιλικά και έδειξε ανέτοιμη ενόψει των επίσημων αγώνων. Μέτρησε τρεις ήττες με Όρενμπουργκ, Παρτιζάνι και Πιούνικ και κέρδισε μόλις ένα (1-0 την Ντινάμο Ζάγκρεμπ).

Εκτίμηση: Την περσινή χρονιά έφτασε… ταβάνι κι αν καταφέρει να το επαναλάβει θα είναι μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο, το έργο της θα είναι δύσκολο. Διαθέτει ισχυρή έδρα και θα μπορέσει να μπει στην πρώτη οκτάδα και στα πλέι οφ.

 

Γιαγκελόνια

Τι έκανε πέρυσι: Έκανε συνολικά κακή σεζόν, καθώς μάζεψε 10 βαθμούς λιγότερους από την προπέρσινη χρονιά, όταν και είχε τερματίσει δεύτερη. Πέρυσι, δεν κατάφερε να μπει στις ευρωπαϊκές θέσεις, ενώ στο Κύπελλο ηττήθηκε στον τελικό από την Λέχια Γκντανσκ.

Προπονητής: Παρά την κακή χρονιά, ο Ιρινέουζ Μαμρότ παρέμεινε στον πάγκο. Ο 48χρονος Πολωνός βρίσκεται στην ομάδα από το 2017 και λαμβάνει την εμπιστοσύνη της διοίκησης.

Έδρα: Stadion Miejski (22.432)

Μεταγραφές: Ήταν αρκετά δραστήρια στο μεταγραφικό παζάρι, ωστόσο πλήγμα αποτελεί η αποχώρηση του πολύ καλού μέσου Νοβίκοβας (40/9, πέρυσι), ο οποίος μετακόμισε στη Λέγκια Βαρσοβίας. Αγόρασε από την Τσουκαρίτσκι τον Μουντρίνσκι (Ε, 36/18) και τον Καμαρά (Μ, 31/3) από την Μιέντζ Λέγκνιτσα.

Προετοιμασία: Στα πρώτα τρία φιλικά με Σουβάλκι, Ρουζομπέροκ και Πογκόν Σιέντσλε είχε ισάριθμες νίκες, αλλά με τον Ολυμπιακό γνώρισε βαριά ήττα με 5-0 και φανερώθηκαν πολλές αδυναμίες. Στην πρόβα τζενεράλε κέρδισε άνετα τη λιθουανική Ατλάντας.

Εκτίμηση: Δύσκολα να επαναλάβει την κακή περσινή πορεία και να μείνει εκτός Ευρώπης. Περιμένουμε το πάθημα να έγινε μάθημα και να εμφανιστεί καλύτερη. Έχει ρόστερ και έδρα για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

 

Ζαγκλέμπιε Λούμπιν

Τι έκανε πέρυσι: Ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο στην πέμπτη θέση και μπήκε στα πλέι οφ, τρέχοντας αήττητο σερί. Στα τελευταία κρίσιμα παιχνίδια όμως είχε απώλειες και έτσι τερμάτισε στην 6η θέση της βαθμολογίας. Στο Κύπελλο, απογοήτευσε πλήρως, καθώς αποκλείστηκε νωρίς, τον Σεπτέμβριο.

Προπονητής: Μπεν Φαν Νταέλ. Ο Ολλανδός τεχνικός ανέλαβε τον περασμένο Οκτώβριο και γενικά επανέφερε την ομάδα στο σωστό δρόμο. Η διοίκηση του άναψε το «πράσινο» φως να ξεκινήσει τη φετινή χρονιά.

Έδρα: Stadion Zagłębia Lubin (16.086)

Μεταγραφές: Λίγες κινήσεις ενισχύσεις μέχρι στιγμής από την Ζαγκλέμπιε, ενώ αποχώρησαν αρκετοί παίκτες, κατά βάση αναπληρωματικοί. Πήρε τους Ζίβετς (Μ, 12/0, με Ομόνοια) και Σιρκ (Ε, 37/15, με Μούρα), ενώ έφυγαν οι Μάρες (Ε, 26/4) και Νόβακ (Ε, 14/4).

Προετοιμασία: Προβλημάτισε αρκετά στα φιλικά και φανέρωσε πολλά κενά στην άμυνα και επιθετική δυστοκία. Άσχημη εντύπωση προκάλεσε η ήττα με 4-0 από την Ντε Γκράαφτσαπ. Στην τελευταία πρόβα πριν τα επίσημα κέρδισε 1-0 την Μίεντζ Λέγκνιτσα.

Εκτίμηση: Αλλοπρόσαλλη ομάδα, καθώς είναι ικανή για το καλύτερο αλλά και το χειρότερο. Δύσκολα να τερματίσει στις θέσεις που δίνουν ευρωπαϊκό εισιτήριο και πιθανόν να παλέψει για την είσοδό της στην πρώτη οκτάδα.

 

Πογκόν

Τι έκανε πέρυσι: Συγκριτικά με τη σεζόν 2017/18 τα πήγε πολύ καλύτερα και έθεσε βάσεις για κάτι καλύτερο τη φετινή χρονιά. Μπήκε οριακά στα πλέι οφ και ολοκλήρωσε στην 7η θέση και στο -5 από την «ευρωπαϊκή» ζώνη. Στο Κύπελλο απογοήτευσε και αποκλείστηκε αρκετά νωρίς.

Προπονητής: Κόστα Ρούναϊτς. Ο Γερμανοαυστριακός βρίσκεται στον πάγκο από το 2017 και η ομάδα στα χέρια του ανεβαίνει επίπεδο. Αυτό υπολόγισε και η διοίκηση και τον άφησε να συνεχίσει το έργο του.

Έδρα: Stadion Miejski im. Floriana Krygiera (18.027)

Μεταγραφές: Ενισχύθηκε σημαντικά, παίρνοντας παίκτες από την ελληνική αγορά. Πήρε τους «δικούς» μας Μανιά (Ε, 34/5, πέρυσι) και Τριανταφυλλόπουλο (Α, 35/0) «πακέτο» από τον Αστέρα Τρίπολης, ενώ αγόρασε και τον Σπιριντόνοβιτς (ΜΕ, 22/3) από τον Πανιώνιο και τον Λασίτσκι (Α, 29/1, με Πλοκ) από τη Νάπολι.

Προετοιμασία: Πολύ καλά είναι τα δείγματα από τα φιλικά που αγωνίστηκε. Αναδείχθηκε ισόπαλη με Ολυμπιακό, Μπερ Σεβά και Βάρτα Πόζναν, ενώ ισοπέδωσε με 4-1 την Άρκα Γκντίνια. Εντυπωσίασε στην πρόβα τζενεράλε, επικρατώντας 2-1 της Φιτέσε.

Εκτίμηση: Η Πογκόν διαγράφει ανοδική τροχιά τα τελευταία χρόνια, οπότε φέτος περιμένουμε να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό. Ενισχύθηκε σημαντικά και δείχνει ικανή να διεκδικήσει είσοδο στην «ευρωπαϊκή» πρώτη τετράδα.

 

Λεχ Πόζναν

Τι έκανε πέρυσι: Με βάσει το ρόστερ και την προπέρσινη σεζόν, έκανε κακή χρονιά και απογοήτευσε πλήρως. Είχε πολλά αγωνιστικά θέματα, τόσο εντός, όσο και εκτός γηπέδου, άλλαξε συνολικά τρεις προπονητές και γενικά η σεζόν ήταν εντελώς αποτυχημένη. Τερμάτισε στην 8η θέση, ενώ στην Ευρώπη και στο Κύπελλο αποκλείστηκε νωρίς.

Προπονητής: Ντάριουζ Ζουράβ. Ο 46χρονος Πολωνός ανέλαβε μόλις τον περασμένο Μάρτιο και προσπάθησε να συμμαζέψει τα... ασυμάζευτα. Δεν πρόλαβε να δείξει τις ικανότητές του, αλλά πήρε το «πράσινο» φως για μια δεύτερη ευκαιρία.

Έδρα: Stadion Poznan (42.837)

Μεταγραφές: Η κακή περσινή χρονιά αποτέλεσε αφορμή για να γίνει ξεκαθάρισμα στο ρόστερ και ως εκ τούτου έγιναν αρκετές κινήσεις. Στις πιο σημαντικές, πήρε τους Σάτκα (Α, 37/4, από Ντουνάισκα), Μουχάρ (Μ, 37/3, από Ίντερ Ζάπρεσιτς) και Τσερνομάρκοβιτς (Α, 39/0, από Ραντνίσκι). Έφυγαν οι Γκάγιος (Μ, 36/5), Βουγιαντίνοβιτς (Α, 28/3) και Γούτας (Α, 11/0).

Προετοιμασία: Ήταν εντυπωσιακή η εικόνα της στα φιλικά κι αν κάνει το ίδιο στα επίσημα, είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει πολλά πράγματα. Έδωσε δυνατά τεστ με Μπρόντμπι, Φιτέσε και Μίντιλαντ και μέτρησε ισάριθμες νίκες, ενώ έχασε μόνο από την ΑΕΚ Λάρνακας.

Εκτίμηση: Δεν γίνεται να τα πάει χειρότερα από πέρυσι. Οι πρώτες εντυπώσεις από τα φιλικά είναι εξαιρετικές και φαίνεται ότι γίνεται σωστή δουλειά φέτος. Με όπλα την έδρα και τη «φανέλα», θα παλέψει για την πρώτη τριάδα.

 

Βίσλα Κρακοβίας

Τι έκανε πέρυσι: Άλλη μια ιστορική ομάδα που δεν τα πήγε καλά την περσινή χρονιά. Μάλιστα, δεν κατάφερε καν να μπει στα πλέι οφ και αναγκάστηκε να παίξει στα πλέι άουτ. Δεν κινδύνεψε με υποβιβασμό, αλλά οι στόχοι της ομάδας είναι σαφώς μεγαλύτεροι. Στο Κύπελλο, αποκλείστηκε από τη Λέχια Γκντανσκ, νωρίς τον Σεπτέμβριο.

Προπονητής: Παρά τη κακή χρονιά, η διοίκηση διατήρησε στον πάγκο τον Ματέι Στόλαρτσικ, δίνοντάς του μια δεύτερη ευκαιρία. Το συμβόλαιό του -αν το εξαντλήσει- τελειώνει το επόμενο καλοκαίρι.

Έδρα: Stadion Miejski im. Henryka Reymana (33.130)

Μεταγραφές: Η κακή περσινή πορεία έφερε «ψαλίδι» στα έξοδα κι έτσι απέκτησε κατά βάση ελεύθερους παίκτες. Πήρε τους Γιανίτσκι (Α, 30/0, με Λεχ Πόζναν), Μακ (Μ, 22/3) και Νιεπσούι (Α, 10/0). Αποχώρησε ο σημαντικός φορ Κόλαρ (27/12), ο οποίος πουλήθηκε στην Έμεν.

Προετοιμασία: Αποφάσισε να δώσει βατά φιλικά, με όχι ισχυρές αντιπάλους, αλλά και πάλι προβλημάτισε. Μέτρησε δύο ήττες με Σαντέτσια και Μπελτσάτοφ και κέρδισε στο τελευταίο χρονικά, την Ποντμπεσκίτζιε.

Εκτίμηση: Το περσινό μάθημα θα πρέπει να γίνει μάθημα για την Βίσλα. Φαινομενικά, θα πρέπει να βρίσκεται μέσα στις οκτώ καλύτερες του πρωταθλήματος, αλλά η «μάχη» θα είναι δεδομένα μεγάλη.

 

Κορόνα Κίελτσε

Τι έκανε πέρυσι: Έκανε παρόμοια πορεία όπως και τη σεζόν 2017/18. Η διαφορά ωστόσο ήταν ότι δεν μπόρεσε να τερματίσει μέσα στη τελική οκτάδα και έπαιξε πλέι άουτ. Ουσιαστικά, δεν κινδύνεψε με υποβιβασμό, αλλά ολοκλήρωσε τη σεζόν μόλις στο +7 από την επικίνδυνη ζώνη. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε νωρίς από ομάδα 2ης κατηγορίας.

Προπονητής: Τζίνο Λετιέρι. Ο Ιταλογερμανός τεχνικός διατηρήθηκε στη θέση του, παρά τη κακή χρονιά και έχει μια τελευταία ευκαιρία να δικαιώσει τη διοίκηση για την επιλογή της.

Έδρα: Suzuki Arena (15.500)

Μεταγραφές: Πολλές διαφοροποιήσεις στο ρόστερ, με πολλούς παίκτες να έρχονται και να φεύγουν. Στα σημαντικά, ήρθαν οι Ζίρο (Μ, 11/0, με Πογκόν), Τζιμόπουλος (Α, 28/0, με ΠΑΣ Γιάννινα) και Τζουράνοβιτς (Μ, 31/6, με Ντούκλα Πράγας). Αποχώρησε ο πολύτιμος φορ Σοριάνο (33/14).

Προετοιμασία: Δεν έπαιξε δυνατά φιλικά και δεν είχε δύσκολο έργο. Το μόνο αξιοσημείωτο τεστ ήταν κόντρα στη Φιτέσε, όπου αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1. Απογοητευτική ήταν η εικόνα στην τελευταία πρόβα, καθώς ηττήθηκε εύκολα με 3-0 από τη νεοφώτιστη Λοντζ.

Εκτίμηση: Άλλαξε αρκετά το ρόστερ και μένει να φανεί αν οι νέοι παίκτες θα βοηθήσουν ή όχι. Όπως και να χει, δύσκολα θα μπορέσει να κάνει την υπέρβαση, αλλά παράλληλα δύσκολα θα κινδυνέψει.

 

Γκόρνικ Ζάμπρζε

Τι έκανε πέρυσι: Δύσκολα θα μπορούσε να επαναλάβει την πολύ καλή πορεία που έκανε την προπέρσινη σεζόν, όταν είχε τερματίσει 4η. Ωστόσο, το πήγε στο άλλο άκρο και κινδύνεψε με υποβιβασμό. Εν τέλει τα κατάφερε, τερματίζοντας στο +6 από τις επικίνδυνες θέσεις.

Προπονητής: Μάρτσιν Μπροσζ. Ο 46χρονος Πολωνός τεχνικός εξαργυρώνει ακόμα την τρομερή πορεία τη σεζόν 2017/18 και παρά την κακή περσινή χρονιά παρέμεινε στον πάγκο.

Έδρα: Arena Zabrze (24.563)

Μεταγραφές: Πήρε αρκετούς ελεύθερους παίκτες, με στόχο την ενίσχυση, ενώ δεν υπήρξαν πολλές αποχωρήσεις. Ήρθαν οι Μάτρας (Μ, 30/4, με Ζαγκλέμπιε Λούμπιν) και Μποτσνίεβιτς (Α, 36/1, με Γκόρνικ). Έφυγε για τον Αστέρα Τρίπολης ο Σουάρες (Α, 38/4).

Προετοιμασία: Ξεκίνησε μέσα Ιουνίου το «χτίσιμο» τη νέα σεζόν και αγωνίστηκε σε αρκετά φιλικά. Ηττήθηκε από ΑΕΚ, Τερμαλίτσα και ΑΕΚ Λάρνακας και κέρδισε Κατόβιτσε, Καρβίνα. Στα δύο τελευταία τεστ αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 κόντρα στη Μακάμπι Νετάνια και κέρδισε 2-0 την Ατλάντας.

Εκτίμηση: Φαίνεται απίθανο να φτάσει ψηλά και πιο πιθανό είναι να παλέψει για την παραμονή. Αν καταφέρει να μπει στη δεκάδα θα είναι επιτυχία.

 

Σλασκ

Τι έκανε πέρυσι: Είδε το «χάρο» με τα μάτια της και κινδύνεψε σοβαρά με υποβιβασμό. Στην κανονική διάρκεια μάζεψε μόλις 31 βαθμούς σε 30 αγωνιστικές, αλλά στα πλέι άουτ ήταν εντυπωσιακή και με ντεμαράζ σφράγισε την παραμονή της. Στο Κύπελλο έφτασε μέχρι τους «16», αλλά αποκλείστηκε από την Μιέντζ Λέγκνιτσα.

Προπονητής: Βίτεζσλαβ Λάβιτσκα. Ο Τσέχος τεχνικός ανέλαβε στις αρχές του ‘19 για να σώσει τη χρονιά και τα κατάφερε. Η ομάδα στα χέρια του έπαιξε καλύτερο ποδόσφαιρο, ιδιαίτερα στα κρίσιμα πλέι άουτ που ήταν εντυπωσιακή. Δίκαια λοιπόν, παραμένει στο σύλλογο.

Έδρα: Stadion Miejski (42.771)

Μεταγραφές: Πολλές διαφοροποιήσεις στο ρόστερ. Δεν ξόδεψε λεφτά, καθώς απέκτησε ελεύθερους, αλλά πούλησε τον κίπερ Σλόβικ (35/0) στη Βεγκάλτα Σεντάι για 250 χιλ. ευρώ. Επίσης, αποχώρησαν οι Τσότρα (Α, 16/1), Πιέχ (Ε, 27/4), Ταρασόβς (Α, 19/1) και Αχμαντζαντέχ (Μ, 27/1). Πήρε τους Εσπόσιτο (Ε, 7/0, με Λας Πάλμας) και Πλακέτα (Μ, 23/6, με Μπιέλσκο).

Προετοιμασία: Καλή εικόνα είχε στα περισσότερα φιλικά που αγωνίστηκε, δείχνοντας πως βαδίζει σε σωστά μονοπάτια. Κέρδισε Όντρα Όπολε, Χάιντουκ Σπλιτ και Κοπρίβνιτσα και έχασε από την Ρουζομπέροκ.

Εκτίμηση: Φαντάζει δύσκολο να επαναλάβει την περσινή -παραλίγο- καταστροφική χρονιά. Θα παλέψει για να μπει στην οκτάδα, αλλά πιο πιθανό να παίξει ξανά στα πλέι άουτ.

 

Άρκα Γκντίνια

Τι έκανε πέρυσι: Απογοήτευσε πλήρως στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, τερματίζοντας στην προτελευταία θέση, έχοντας μόλις 29 βαθμούς σε 30 αγωνιστικές. Στα πλέι άουτ ωστόσο, σοβαρεύτηκε, έτρεξε θετικό σερί και έσωσε την κατηγορία για δύο βαθμούς. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε στους «16» από τη Γιαγκελόνια.

Προπονητής: Γιάτσεκ Ζιελίνσκι. Ο 58χρονος Πολωνός ανέλαβε την ομάδα μόλις τον προηγούμενο Απρίλιο, με στόχο να την κρατήσει στην κατηγορία. Από τη στιγμή που τα κατάφερε, το πρόσημο είναι θετικό, με την διοίκηση να το αναγνωρίζει και να τον διατηρεί στον πάγκο.

Έδρα: Stadion Gosir (15.139)

Μεταγραφές: Παρά την άσχημη σεζόν, κατάφερε να πουλήσει δύο παίκτες, παίρνοντας σημαντική οικονομική «ανάσα», αλλά έχασε δύο πολύτιμες μονάδες. Έδωσε με 1 εκατ. ευρώ τον Ζαραντία (Μ, 30/6) στη Ζούλτε Βάρεγκεμ και τον Γιανότα (Μ, 34/11) στην Αλ-Φατέχ. Απέκτησε τον Μπουσούλατζιτς (Μ, 30/0, πέρυσι) από τον Ατρόμητο.

Προετοιμασία: Έδωσε αρκετά φιλικά, κυρίως με αδύναμους αντιπάλους και δεν είχε πρόβλημα. Στο σοβαρό τεστ με την Πογκόν προβλημάτισε, καθώς έχασε με 4-1 και έδειξε ανέτοιμη.

Εκτίμηση: Παρουσιάστηκε ανεβασμένη στο κλείσιμο της σεζόν με το νέο προπονητή και φαίνεται να γίνεται καλή δουλειά. Έχασε δύο πολύτιμους παίκτες, αλλά δύσκολα θα κινδυνέψει με υποβιβασμό.

 

Βίσλα Πλοκ

Τι έκανε πέρυσι: Δεν μπόρεσε να επαναλάβει την προπέρσινη σεζόν και κινδύνεψε σοβαρά στο τέλος της σεζόν. Στα πλέι άουτ είχε μέτρια παρουσία και κατάφερε να τερματίσει μόλις έναν βαθμό πάνω από την επικίνδυνη ζώνη. Ίδια απογοήτευση και στο Κύπελλο που αποχαιρέτησε νωρίς.

Προπονητής: Ο Λεσζέκ Οζρίνσκι ήταν αυτός που έπρεπε να βγάλει την ομάδα από τη δύσκολη θέση τον περασμένο Απρίλιο. Ο 47χρονος τεχνικός τα κατάφερε, έστω και την τελευταία στιγμή και πήρε το «οκ» να συνεχίσει το έργο του.

Έδρα: Stadion im. Kazimierza Górskiego (10.978)

Μεταγραφές: Πολλές διαφοροποιήσεις και μεγάλο ξεκαθάρισμα στο ρόστερ, με στόχο φυσικά να μην επαναληφθούν οι περσινές περιπέτειες. Στις πιο σημαντικές, απέκτησε ελεύθερους τους Φογιούτ (Α, 10/0, με Πογκόν), Τόμασικ (Α, 22/1 με Λεχ Πόζναν) και Νόβακ (Ε, 30/13 με Σοσνόβιεκ). Αποχώρησε ο Βαρέλα (26/1 και 7 ασίστ).

Προετοιμασία: Αρκετά καλή εικόνα έδειξε στα τεστ. Ξεχώρισε η νίκη επί της ΑΕΚ Λάρνακας και το 1-1 με την Μπρόντμπι. Ωστόσο, προσγειώθηκε ανώμαλα στο φιλικό με την Ρακόφ, χάνοντας με 4-1.

Εκτίμηση: Είναι σκληροτράχηλη ομάδα, αλλά βρίσκεται στις υποψήφιες για υποβιβασμό. Πολύ πιθανό να παίξει πλέι άουτ και να «φλερτάρει» με το μοιραίο.

 

Ρακόφ

Τι έκανε πέρυσι: Ονειρική χρονιά πραγματοποίησε η Ρακόφ. Με μόλις τέσσερις ήττες σε 34 αγωνιστικές, έκοψε πρώτη το νήμα στην 2η κατηγορία και δικαιωματικά ανέβηκε στην Έξτρακλασα. Επίσης, εντυπωσιακή ήταν και στο Κύπελλο, φτάνοντας μέχρι στα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από τη Λέχια, η οποία στη συνέχεια κατέκτησε το τρόπαιο.

Προπονητής: Μάρεκ Πάπζουν. Ο 44χρονος τεχνικός είναι ο πρωτομάστορας της περσινής επιτυχίας και πολύ λογικά παρέμεινε στον πάγκο. Η δουλειά του έκανε θετική εντύπωση.

Έδρα: Miejski Stadion Piłkarski Raków w Częstochowie (8.000)

Μεταγραφές: Δεδομένα έγιναν αρκετές κινήσεις για να μπορέσει ν’ ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κατηγορίας. Πήρε παίκτες από καλές ομάδες, με την ελπίδα να βοηθήσουν. Ξεχωρίζουν οι Νιουβιέ (Μ, 22/4 με Σέπσι), Μπαμπένκο (Μ, 31/2, με Τσερνομόρετς) και Φόρμπες (Μ, 20/3 με Κορόνα Κίελτσε).

Προετοιμασία: Εξαιρετικά είναι τα δείγματα, αν λάβουμε υπόψη τα πρώτα φιλικά. Θετική εντύπωση προκάλεσε η νίκη με 4-1 επί της Πλοκ και το 1-0 επί της τσέχικης Οπάβα. Στην πρόβα τζενεράλε κέρδισε 1-0 την Σκρα.

Εκτίμηση: Παρότι είναι νεοφώτιστη, αναμένεται να δυσκολέψει πολλές ομάδες και ίσως να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη της σεζόν. Φιλόδοξο και ικανό σύνολο και αρκετά εξελίξιμος προπονητής. Με λίγο τύχη μπορεί να «χτυπήσει την πόρτα» της πρώτης δεκάδας.

 

Λοτζ

Τι έκανε πέρυσι: Έκανε παρόμοια πορεία όπως και η Ρακόφ στη 2η κατηγορία και πανηγύρισε την άνοδό της στα «σαλόνια». Με απολογισμό (20-9-5) τερμάτισε στη δεύτερη θέση και στο -1 από την κορυφή, αν και αξίζει να σημειωθεί πως η μεταξύ τους απόσταση μειώθηκε αρκετά στα τελευταία παιχνίδια, όταν η Ρακόφ είχε σφραγίσει την πρωτιά και ήταν βαθμολογικά αδιάφορη.

Προπονητής: Ο 52χρονος, Καζίμιερτζ Μοσκάλ, ανέλαβε το καλοκαίρι του '18 και έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην περσινή επιτυχία. Δημιούργησε ένα πολύ καλό σύνολο που στο τέλος ανταμείφθηκε.

Έδρα: Stadion MOSiR Łódź (5.700)

Μεταγραφές: Λίγες και προσεκτικές κινήσεις, ποντάροντας στην ομοιογένεια και στη συνοχή από την περσινή χρονιά. Ξεχώρισε η απόκτηση του Γκουίμα από την Σπόρτινγκ Β’ (Μ, 19/0, πέρυσι με Ακαντέμικα).

Προετοιμασία: Ξεκίνησε το «χτίσιμο» στα μέσα Ιουνίου και αγωνίστηκε σε αρκετά φιλικά. Αντιμετώπισε εύκολες ομάδες, αλλά ξεχώρισαν οι νίκες με 4-0 επί της Πλοκ και με 3-0 επί της Κορόνα Κίελτσε στο τελευταίο τεστ.

Εκτίμηση: Μαζί με την Ρακόφ είναι οι δύο νεοφώτιστες, αλλά δεν βλέπουμε να έχει την ίδια μοίρα. Φτωχό ρόστερ, χωρίς ιδιαίτερες μεταγραφές. Πρώτο φαβορί για υποβιβασμό.

 

Επιμέλεια: Δημήτρης Σεραφειμίδης

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: 1114| Παίξε Υπεύθυνα

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi

Περισσότερα άρθρα
kipello_icon
Top Στοιχηματικές
λογότυπο Stoiximan
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.5
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Pamestoixima.gr
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Novibet
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.1
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bwin
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.2
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Betsson
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Fonbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.6
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Bet365
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
9.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Netbet
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.7
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
λογότυπο Interwetten
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
☆☆☆☆☆
★★★★★
8.3
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ